Hogyan óvjuk meg értékes festményeinket?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan óvjuk meg értékes festményeinket?"

Átírás

1 Hogyan óvjuk meg értékes festményeinket? Hajnal Péter Bolyai Intézet, SZTE, Szeged április

2 Bevezető példa I. Feladat Adott egy konvex nyolcszög.

3 Bevezető példa I. Feladat Adott egy konvex nyolcszög. Csúcsai közül ( 8 3) = 56-féleképpen választható ki három.

4 Bevezető példa I. Feladat Adott egy konvex nyolcszög. Csúcsai közül ( 8 3) = 56-féleképpen választható ki három. Mindegyik kiválasztás egy-egy háromszöghöz vezet.

5 Bevezető példa I. Feladat Adott egy konvex nyolcszög. Csúcsai közül ( 8 3) = 56-féleképpen választható ki három. Mindegyik kiválasztás egy-egy háromszöghöz vezet. Helyezzünk el pontokat a síkon úgy, hogy mind a 56 fenti háromszög belsejébe essen kiválasztott pont.

6 Bevezető példa I. Feladat Adott egy konvex nyolcszög. Csúcsai közül ( 8 3) = 56-féleképpen választható ki három. Mindegyik kiválasztás egy-egy háromszöghöz vezet. Helyezzünk el pontokat a síkon úgy, hogy mind a 56 fenti háromszög belsejébe essen kiválasztott pont. Legaláb hány pontra van szükségünk?

7 A megoldás: alsó becslés

8 A megoldás: alsó becslés

9 A megoldás: felső becslés

10 A megoldás: felső becslés

11 A megoldás: felső becslés

12 A megoldás: felső becslés

13 A megoldás: felső becslés

14 A megoldás: felső becslés

15 FONTOS ötlet Ha háromszögek egy rendszere olyan, hogy

16 FONTOS ötlet Ha háromszögek egy rendszere olyan, hogy akkor BELSEJEIK PÁRONKÉNT DISZJUNKTAK

17 FONTOS ötlet Ha háromszögek egy rendszere olyan, hogy BELSEJEIK PÁRONKÉNT DISZJUNKTAK akkor KÜLÖNBÖZŐ PONTOKAT IGÉNYELNEK.

18 FONTOS ötlet Ha háromszögek egy rendszere olyan, hogy BELSEJEIK PÁRONKÉNT DISZJUNKTAK akkor KÜLÖNBÖZŐ PONTOKAT IGÉNYELNEK. Észrevétel Ha találunk lagalább k páronként diszjunkt háromszöget, akkor legalább k pont kell a megoldáshoz.

19 Kérdések 1. kérdés Mi van ha konvex hatszög helyett konvex n-szöggel dolgozunk?

20 Kérdések 1. kérdés Mi van ha konvex hatszög helyett konvex n-szöggel dolgozunk? Semmi baj. Ugyanezek az ötletek megoldják a feladatot.

21 Kérdések 1. kérdés Mi van ha konvex hatszög helyett konvex n-szöggel dolgozunk? Semmi baj. Ugyanezek az ötletek megoldják a feladatot. 2. kérdés Mi van ha n általános helyzetű ponttal dolgozunk?

22 Kérdések 1. kérdés Mi van ha konvex hatszög helyett konvex n-szöggel dolgozunk? Semmi baj. Ugyanezek az ötletek megoldják a feladatot. 2. kérdés Mi van ha n általános helyzetű ponttal dolgozunk? Nehezebb a kérdés. De OKOS diákjaink még mindig megoldják.

23 Kérdések 1. kérdés Mi van ha konvex hatszög helyett konvex n-szöggel dolgozunk? Semmi baj. Ugyanezek az ötletek megoldják a feladatot. 2. kérdés Mi van ha n általános helyzetű ponttal dolgozunk? Nehezebb a kérdés. De OKOS diákjaink még mindig megoldják évi Kürschák József matematikai tanulóverseny egyik (legnehezebb) feladata.

24 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói.

25 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.)

26 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.) A pince egy pontján elhelyezett fáklya pontosan azokat a folyosókat világítja meg, ami áthalad rajta.

27 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.) A pince egy pontján elhelyezett fáklya pontosan azokat a folyosókat világítja meg, ami áthalad rajta. Legalább hány fáklyára van szükségünk az összes folyosó megvilágításához?

28 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.) A pince egy pontján elhelyezett fáklya pontosan azokat a folyosókat világítja meg, ami áthalad rajta. Legalább hány fáklyára van szükségünk az összes folyosó megvilágításához? Első ötlet:

29 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.) A pince egy pontján elhelyezett fáklya pontosan azokat a folyosókat világítja meg, ami áthalad rajta. Legalább hány fáklyára van szükségünk az összes folyosó megvilágításához? Első ötlet: n fáklya elég.

30 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.) A pince egy pontján elhelyezett fáklya pontosan azokat a folyosókat világítja meg, ami áthalad rajta. Legalább hány fáklyára van szükségünk az összes folyosó megvilágításához? Első ötlet: Második ötlet: n fáklya elég.

31 Bevezető példa II. Feladat Egy pincében egyenes szakaszokból álló folyosók rendszere. A folyosó szakaszok egy konvex n-szög oldalai és átlói. ( ( n 2) folyosónk van.) A pince egy pontján elhelyezett fáklya pontosan azokat a folyosókat világítja meg, ami áthalad rajta. Legalább hány fáklyára van szükségünk az összes folyosó megvilágításához? Első ötlet: Második ötlet: n fáklya elég. n 1 fáklya elég.

32 A feladat ábrán

33 A feladat ábrán

34 A korábbi ötlet nem működik Közös pont nélküli két folyosó Külön fáklyát igénylő két folyosó.

35 A korábbi ötlet nem működik Közös pont nélküli két folyosó Külön fáklyát igénylő két folyosó. Kérdés Hány páronként közös pont nélküli folyosót tudok kijelölni?

36 A korábbi ötlet nem működik Közös pont nélküli két folyosó Külön fáklyát igénylő két folyosó. Kérdés Hány páronként közös pont nélküli folyosót tudok kijelölni? A válasz:

37 A korábbi ötlet nem működik Közös pont nélküli két folyosó Külön fáklyát igénylő két folyosó. Kérdés Hány páronként közös pont nélküli folyosót tudok kijelölni? A válasz: n 2.

38 Az ötlet ábrán

39 Az ötlet ábrán

40 Az ötlet ábrán

41 A korábbi ötlet működik Feltehető, hogy az egyik csúcsban (A) nincs fáklya.

42 A korábbi ötlet működik Feltehető, hogy az egyik csúcsban (A) nincs fáklya. Vegyük az A-ban összefutó folyosókat. (n 1 darab.)

43 A korábbi ötlet működik Feltehető, hogy az egyik csúcsban (A) nincs fáklya. Vegyük az A-ban összefutó folyosókat. (n 1 darab.) Bármely kettőnek egyetlen közös pontja van: A.

44 A korábbi ötlet működik Feltehető, hogy az egyik csúcsban (A) nincs fáklya. Vegyük az A-ban összefutó folyosókat. (n 1 darab.) Bármely kettőnek egyetlen közös pontja van: A. Ha A-ban nincs fáklya, akkor

45 A korábbi ötlet működik Feltehető, hogy az egyik csúcsban (A) nincs fáklya. Vegyük az A-ban összefutó folyosókat. (n 1 darab.) Bármely kettőnek egyetlen közös pontja van: A. Ha A-ban nincs fáklya, akkor EZ AZ n 1 FOLYOSÓ MINDEGYIKE KÜLÖN FÁKLYÁT IGÉNYEL.

46 A korábbi ötlet működik Feltehető, hogy az egyik csúcsban (A) nincs fáklya. Vegyük az A-ban összefutó folyosókat. (n 1 darab.) Bármely kettőnek egyetlen közös pontja van: A. Ha A-ban nincs fáklya, akkor EZ AZ n 1 FOLYOSÓ MINDEGYIKE KÜLÖN FÁKLYÁT IGÉNYEL. A feladat megoldása: n 1 fáklya kell, de elég is.

47 A megoldás ábrán fáklya nélküli csúcs

48 A megoldás ábrán

49 Lássuk a festményeket!

50 Lássuk a festményeket! Menjünk el egy képtárba.

51 Lássuk a festményeket! Menjünk el egy képtárba.

52 Lássuk a festményeket! Menjünk el egy képtárba.

53 Lássuk a festményeket! Menjünk el egy képtárba.

54 Lássuk a festményeket! Menjünk el egy képtárba.

55 Hogyan védjük meg az értékes festményeket?

56 Hogyan védjük meg az értékes festményeket? Egyszerű:

57 Hogyan védjük meg az értékes festményeket? Egyszerű: Fogadjuk fel őröket. Helyezzük el őket sűrűen.

58 Hogyan védjük meg az értékes festményeket? Egyszerű: Fogadjuk fel őröket. Helyezzük el őket sűrűen. Mégsem olyan egyszerű.

59 Hogyan védjük meg az értékes festményeket? Egyszerű: Fogadjuk fel őröket. Helyezzük el őket sűrűen. Mégsem olyan egyszerű. Tudja valaki mennyibe kerül egy megbízható őr?

60 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár:

61 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: tartomány

62 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: síkbeli tartomány

63 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: sokszög

64 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: egyszerű sokszög.

65 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: egyszerű sokszög. Legyen O egy pontja (az őr).

66 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: egyszerű sokszög. Legyen O egy pontja (az őr). Amit LÁT O, azt őrzi.

67 Mi az hogy sűrűen? Legyen G egy képtár: egyszerű sokszög. Legyen O egy pontja (az őr). Amit LÁT O, azt őrzi. Sűrű = Az őrök által látott területek fedjék le a képtárat.

68 A kérdés Minimum hány őr kell egy képtár őrzésére?

69 A kérdés Minimum hány őr kell egy képtár őrzésére? Természetes érzés: Bonyolultabb, nagyobb képtár, több őr.

70 A kérdés Minimum hány őr kell egy képtár őrzésére? Természetes érzés: Bonyolultabb, nagyobb képtár, több őr. Minimum hány őr kell egy N oldalú képtár őrzésére?

71 Definíció Definíció Legyen E egy egyszerű sokszög.

72 Definíció Definíció Legyen E egy egyszerű sokszög. guard(e) = min{k : k őrrel őrizhetjük E-t}

73 Definíció Definíció Legyen E egy egyszerű sokszög. guard(e) = min{k : k őrrel őrizhetjük E-t} Definíció guard(n) = min{guard(e) : E egy egyszerű N-szög}.

74 Alsó becslés

75 Alsó becslés Mi az, hogy alsó becslés?

76 Alsó becslés Mi az, hogy alsó becslés? Legegyszerűbb mód: Egy konkrét nehéz képtár felrajzolása.

77 Alsó becslés Mi az, hogy alsó becslés? Legegyszerűbb mód: Egy konkrét nehéz képtár felrajzolása.

78 Alsó becslés Mi az, hogy alsó becslés? Legegyszerűbb mód: Egy konkrét nehéz képtár felrajzolása.

79 Alsó becslés Mi az, hogy alsó becslés? Legegyszerűbb mód: Egy konkrét nehéz képtár felrajzolása.

80 Az alsó becslés

81 Az alsó becslés Alsó becslés guard(n) N. 3

82 Felső becslés

83 Felső becslés Minden N oldalú sokszöghöz megfelelő számú őrt kell biztosítanunk.

84 Felső becslés Minden N oldalú sokszöghöz megfelelő számú őrt kell biztosítanunk. Észrevétel Ha minden csúcsba őrt rakunk, akkor rendben vagyunk.

85 Felső becslés Minden N oldalú sokszöghöz megfelelő számú őrt kell biztosítanunk. Észrevétel Ha minden csúcsba őrt rakunk, akkor rendben vagyunk. Felső becslés guard(n) N.

86 Háromszögelések

87 Háromszögelések Tétel Minden egyszerű sokszög egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontható.

88 Háromszögelések Tétel Minden egyszerű sokszög egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontható. Tétel + Egy N oldalú egyszerű sokszöget egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontunk.

89 Háromszögelések Tétel Minden egyszerű sokszög egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontható. Tétel + Egy N oldalú egyszerű sokszöget egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontunk. Minden esetben ugyanannyi háromszögünk lesz, N 2.

90 Az alaptétel mozgatórugója FŐLEMMA Egy egyszerű sokszögben mindig találhatunk olyan átlót, amely teljesen a sokszög belsejében halad.

91 A FŐLEMMA bizonyítása Vegyünk egy C csúcsot, amelyben konvex szög van!

92 A FŐLEMMA bizonyítása Vegyünk egy C csúcsot, amelyben konvex szög van! Legyen a két szomszédos csúcs C és C +.

93 A FŐLEMMA bizonyítása Vegyünk egy C csúcsot, amelyben konvex szög van! Legyen a két szomszédos csúcs C és C +. Ha a C C + átló nem jó, akkor vegyük a CC C + -ben lévő, C-től különböző, C C + -tól legtávolabbi D csúcsot.

94 A FŐLEMMA bizonyítása Vegyünk egy C csúcsot, amelyben konvex szög van! Legyen a két szomszédos csúcs C és C +. Ha a C C + átló nem jó, akkor vegyük a CC C + -ben lévő, C-től különböző, C C + -tól legtávolabbi D csúcsot. CD áltó bizonyítja a FŐLEMMÁt.

95 Észrevétel Észrevétel Sokszögünket háromszögeljük. Ha úgy rakunk le őröket a csúcsokba, hogy minden háromszög esetén valamelyik csúcsába kerüljön őr, akkor védjük a sokszöget/képtárat.

96 Fisk tétele Fisk-Tétel Legyen E egy egyszerű háromszögelt sokszög.

97 Fisk tétele Fisk-Tétel Legyen E egy egyszerű háromszögelt sokszög. Ekkor csúcsai kiszínezhetők három színnel úgy, hogy

98 Fisk tétele Fisk-Tétel Legyen E egy egyszerű háromszögelt sokszög. Ekkor csúcsai kiszínezhetők három színnel úgy, hogy a háromszögelés minden háromszögében három különböző színű csúcs legyen.

99 Fisk tétele Fisk-Tétel Legyen E egy egyszerű háromszögelt sokszög. Ekkor csúcsai kiszínezhetők három színnel úgy, hogy a háromszögelés minden háromszögében három különböző színű csúcs legyen. Bizonyítás Indukció és FŐLEMMA.

100 A FŐTÉTEL

101 A FŐTÉTEL FŐTÉTEL guard(n) = N. 3

102 Mi a helyzet 3-dimenzióban? TAPASZTALAT: A 3-dimenzió sokkal nehezebb mint a 2-dimenzió másfélszerese.

103 Mi a helyzet 3-dimenzióban? TAPASZTALAT: A 3-dimenzió sokkal nehezebb mint a 2-dimenzió másfélszerese. 1. KÉRDÉS: Hogyan mérjük egy poliéder bonyolultságát?

104 Mi a helyzet 3-dimenzióban? TAPASZTALAT: A 3-dimenzió sokkal nehezebb mint a 2-dimenzió másfélszerese. 1. KÉRDÉS: Hogyan mérjük egy poliéder bonyolultságát? 2. KÉRDÉS: Mi az egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontás térbeli megfelelője?

105 Mi a helyzet 3-dimenzióban? TAPASZTALAT: A 3-dimenzió sokkal nehezebb mint a 2-dimenzió másfélszerese. 1. KÉRDÉS: Hogyan mérjük egy poliéder bonyolultságát? 2. KÉRDÉS: Mi az egymást nem metsző átlókkal háromszögekre bontás térbeli megfelelője? 3. KÉRDÉS: Minden csúcsba rajunk őrt. Őrzik a képtárat?

106 Háromszögelés

107 Háromszögelés Schönhardt példája C A C A Schönhardt s polyhedron: T

108 Minden csúcsban őr

109 Minden csúcsban őr Octoplex méretű kockában p 7 3 q center

110 Itt a vége!

111 Itt a vége! Köszönöm a figyelmet!

10. előadás. Konvex halmazok

10. előadás. Konvex halmazok 10. előadás Konvex halmazok Konvex halmazok Definíció: A K ponthalmaz konvex, ha bármely két pontjának összekötő szakaszát tartalmazza. Állítás: Konvex halmazok metszete konvex. Konvex halmazok uniója

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév 2. forduló haladók II. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév 2. forduló haladók II. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév 2. forduló haladók II. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az a b pozitív egészek és tudjuk hogy a 2

Részletesebben

Geometria 1 normál szint

Geometria 1 normál szint Geometria 1 normál szint Naszódi Márton nmarci@math.elte.hu www.math.elte.hu/ nmarci ELTE TTK Geometriai Tsz. Budapest Geometria 1 p.1/4 Vizsga 1 Írásban, 90 perc. 2 Személyazonosságot igazoló okmány nélkül

Részletesebben

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk)

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) 1. Térelemek Geometria a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) b. Def: félegyenes, szakasz, félsík, féltér. c. Kölcsönös helyzetük: i. pont és (egyenes vagy

Részletesebben

Geometriai feladatok, 9. évfolyam

Geometriai feladatok, 9. évfolyam Geometriai feladatok, 9. évfolyam Szögek 1. Nevezzük meg az ábrán látható szögpárokat. Mekkora a nagyságuk, ha α =52 o fok? 2. Mekkora az a szög, amelyik a, az egyenesszög 1/3-ad része b, pótszögénél 32

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév 1. forduló haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév 1. forduló haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 0/03-as tanév. forduló haladók III. kategória Megoldások és javítási útmutató. Egy kör kerületére felírjuk -től 3-ig az egészeket

Részletesebben

Geometria 1 normál szint

Geometria 1 normál szint Geometria 1 normál szint Naszódi Márton nmarci@math.elte.hu www.math.elte.hu/ nmarci ELTE TTK Geometriai Tsz. Budapest Geometria 1 p.1/4 Vizsga 1. Írásban, 90 perc. 2. Index nélkül nem lehet vizsgázni!

Részletesebben

11. előadás. Konvex poliéderek

11. előadás. Konvex poliéderek 11. előadás Konvex poliéderek Konvex poliéder 1. definíció: Konvex poliédernek nevezzük a térben véges sok, nem egysíkú pont konvex burkát. 2. definíció: Konvex poliédernek nevezzük azokat a térbeli korlátos

Részletesebben

VIII. Vályi Gyula Emlékverseny 2001 november Mennyivel egyenlő ezen számjegyek összege?

VIII. Vályi Gyula Emlékverseny 2001 november Mennyivel egyenlő ezen számjegyek összege? VIII. Vályi Gyula Emlékverseny 001 november 3-5 VI osztály Csak az eredmény kérjük! 1. Frédi 3 naponként, Béni 4 naponként jár az uszodába, mindig pontosan délután 4-től 6-ig. Kedden találkoztak az uszodában.

Részletesebben

Erdősné Németh Ágnes. Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa. agi@microprof.hu. INFO SAVARIA 2010. április 23. Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa 1

Erdősné Németh Ágnes. Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa. agi@microprof.hu. INFO SAVARIA 2010. április 23. Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa 1 Parkettázás s szabályos sokszögekkel Erdősné Németh Ágnes Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa agi@microprof.hu INFO SAVARIA 2010. április 23. Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa 1 LOGO versenyfeladatok

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2008/2009-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2008/2009-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága támogatásával Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2008/2009-es tanév első (iskolai) forduló haladók

Részletesebben

Gubancok. Hajnal Péter. SZTE, Bolyai Intézet

Gubancok. Hajnal Péter. SZTE, Bolyai Intézet Gubancok SZTE, Bolyai Intézet 2010 Bevezető feladat Három ház három kút feladat Adott a síkon három ház és három kút. Bevezető feladat Három ház három kút feladat Adott a síkon három ház és három kút.

Részletesebben

1. feladatsor Legyen ABCDEF egy szabályos hatszög. A hatszög AB és BC oldalára megrajzoljuk

1. feladatsor Legyen ABCDEF egy szabályos hatszög. A hatszög AB és BC oldalára megrajzoljuk 1. feladatsor 2013.09.13. 1. Legyen ABCDEF egy szabályos hatszög. A hatszög AB és BC oldalára megrajzoljuk kifelé a BAXY és CBZT négyzeteket, illetve a CD és DE oldalára befelé a CDP Q és DERS négyzeteket.

Részletesebben

Síkbarajzolható gráfok, duális gráf

Síkbarajzolható gráfok, duális gráf Síkbarajzolható gráfok, duális gráf Papp László BME November 8, 2018 Gráfok lerajzolása Definíció: Egy G gráf diagramján a gráf olyan lerajzolását értjük ahol a csúcsok különböző síkbeli pontok, illetve

Részletesebben

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4 . Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 0/0 II. forduló = x + = x ++ = x +++ = x Ennek ismeretében mennyivel egyenlő ++++...+9+99=? A ) 0. D ) 0 000 6 C ) 0 D ) A Földközi-tengerben a só-víz aránya :

Részletesebben

A Fermat-Torricelli pont

A Fermat-Torricelli pont Vígh Viktor SZTE Bolyai Intézet 2014. november 26. Huhn András Díj 2014 Így kezdődött... Valamikor 1996 tavaszán, a Kalmár László Matematikaverseny megyei fordulóján, a hetedik osztályosok versenyén. [Korhű

Részletesebben

MEGOLDÁS ÉS PONTOZÁSI ÚTMUTATÓ

MEGOLDÁS ÉS PONTOZÁSI ÚTMUTATÓ 5. osztály Jelölje a 20-as és az 50-es közötti számokat a és b, a 20-as és a 80-as közöttieket c és d, az 50-es és a 80- as közöttieket pedig e és f. Ekkor tudjuk, hogy a+ b= 130, c+ d = 100 és e+ f =

Részletesebben

Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6

Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6 Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6 2005. május 10. 4. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! A: A háromszög köré írható kör középpontja mindig valamelyik súlyvonalra

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása. Oldja meg a valós számok legbővebb részhalmazán a egyenlőtlenséget!

Részletesebben

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny 9. osztály 1. feladat: Oldjuk meg a természetes számok halmazán az 1 1 1 egyenletet? x y 009 Kántor Sándor (Debrecen). feladat: B Az ABCD deltoidban az A és C csúcsnál derékszög van, és a BD átló 1 cm.

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2010/2011-es tanév 1. forduló haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2010/2011-es tanév 1. forduló haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Oktatásért Közalapítvány támogatásával Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2010/2011-es tanév 1. forduló haladók III. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Határozzuk

Részletesebben

Diszkrét démonok A Borsuk-probléma

Diszkrét démonok A Borsuk-probléma A Borsuk-probléma Bessenyei Mihály DE TTK Matematikai Intézet, Analízis Tanszék Regionális Matematika Szakkör (megnyitó el adás) Debrecen, 2017. október 16. Bevezetés Magyarázat a címhez... Napjainkban

Részletesebben

EGYBEVÁGÓSÁGI TRANSZFORMÁCIÓK TENGELYES TÜKRÖZÉS

EGYBEVÁGÓSÁGI TRANSZFORMÁCIÓK TENGELYES TÜKRÖZÉS GEOMETRIA 1. Az A, B, C egy egyenes pontjai (ebben a sorrendben), AB szakasz 5 cm, BC szakasz 17 cm. F 1 az AB szakasz, F 2 a BC szakasz felezőpontja. Mekkora az F 1 F 2 szakasz? 2. Az AB és CD szakaszok

Részletesebben

Síkbeli egyenesek Egy egyenes az x = 1 4t, y = 2 + t parméteres egyenletekkel adott. Határozzuk meg

Síkbeli egyenesek Egy egyenes az x = 1 4t, y = 2 + t parméteres egyenletekkel adott. Határozzuk meg Analitikus mértan 5. FELADATLAP Síkbeli egyenesek 5.1. Írjuk fel annak az egyenesnek a paraméteres egyenleteit, amely (i) áthalad az M 0 (1, 2) ponton és párhuzamos a a(3, 1) vektorral; (ii) áthalad az

Részletesebben

Síkba rajzolható gráfok

Síkba rajzolható gráfok Síkba rajzolható gráfok Elmélet Definíció: egy G gráfot síkba rajzolható gráfnak nevezünk, ha az felrajzolható a síkra anélkül, hogy az élei metsszék egymást. Egy ilyen felrajzolását a G gráf síkbeli reprezentációjának

Részletesebben

1. Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b, c. Bizonyítsuk be, hogy Mikor állhat fenn egyenlőség? Kántor Sándorné, Debrecen

1. Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b, c. Bizonyítsuk be, hogy Mikor állhat fenn egyenlőség? Kántor Sándorné, Debrecen 10. osztály 1. Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b, c. Bizonyítsuk be, hogy ( a + b + c) 3 4 ab + bc + ca Mikor állhat fenn egyenlőség? Kántor Sándorné, Debrecen A feladatban szereplő kettős

Részletesebben

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló Megyei matematikaverseny 0. 9. évfolyam. forduló. különbözı pozitív egész szám átlaga. Legfeljebb mekkora lehet ezen számok közül a legnagyobb? (A) (B) 8 (C) 9 (D) 78 (E) 44. 00 009 + 008 007 +... + 4

Részletesebben

3. előadás. Elemi geometria Terület, térfogat

3. előadás. Elemi geometria Terület, térfogat 3. előadás Elemi geometria Terület, térfogat Tetraéder Négy, nem egy síkban lévő pont által meghatározott test. 4 csúcs, 6 él, 4 lap Tetraéder Minden tetraédernek egyértelműen létezik körülírt- és beírt

Részletesebben

16. tétel Egybevágósági transzformációk. Konvex sokszögek tulajdonságai, szimmetrikus sokszögek

16. tétel Egybevágósági transzformációk. Konvex sokszögek tulajdonságai, szimmetrikus sokszögek 16. tétel Egybevágósági transzformációk. Konvex sokszögek tulajdonságai, szimmetrikus sokszögek EGYBEVÁGÓSÁGI TRANSZFORMÁCIÓK Geometriai transzformáció Def:Olyan speciális függvény, melynek értelmezési

Részletesebben

Bevezetés a síkgeometriába

Bevezetés a síkgeometriába a síkgeometriába 2016.01.29. a síkgeometriába 1 Fogalom, alapfogalom Álĺıtás,axióma Térelemek kölcsönös helyzete 2 A szögek A szögek mérése Szögfajták Szögpárok 3 4 a síkgeometriába Fogalom, alapfogalom

Részletesebben

Programozási nyelvek 2. előadás

Programozási nyelvek 2. előadás Programozási nyelvek 2. előadás Logo forgatás tétel Forgatás tétel Ha az ismétlendő rész T fok fordulatot végez és a kezdőhelyére visszatér, akkor az ismétlések által rajzolt ábrák egymás T fokkal elforgatottjai

Részletesebben

Megoldások 7. gyakorlat Síkgráfok, dualitás, gyenge izomorfia, Whitney-tételei

Megoldások 7. gyakorlat Síkgráfok, dualitás, gyenge izomorfia, Whitney-tételei Számítástudomány alapjai Megoldások 7. gyakorlat Síkgráfok, dualitás, gyenge izomorfia, Whitney-tételei 90. A konvex poliéder egyes lapjait határoló élek száma legyen k! Egy konvex poliéder egy tetszőleges

Részletesebben

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van.

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van. Geometria, sokszögek, szögek, -, 2004_01/5 Lili rajzolt néhány síkidomot: egy háromszöget, egy deltoidot, egy paralelogrammát és egy trapézt. A következő állítások ezekre vonatkoznak. Tegyél * jelet a

Részletesebben

Ezután az első megoldásban látott gondolatmenettel fejezhetjük be a feladat megoldását. = n(np 1)...(np p+1) (p 1)! ( ) np 1.

Ezután az első megoldásban látott gondolatmenettel fejezhetjük be a feladat megoldását. = n(np 1)...(np p+1) (p 1)! ( ) np 1. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, 2011 12-es tanév MATEMATIKA, III. kategória a gimnáziumok speciális matematikai osztályainak tanulói részére Az első forduló feladatainak megoldásai Kérjük a javító

Részletesebben

I. Vektorok. Adott A (2; 5) és B ( - 3; 4) pontok. (ld. ábra) A két pont által meghatározott vektor:

I. Vektorok. Adott A (2; 5) és B ( - 3; 4) pontok. (ld. ábra) A két pont által meghatározott vektor: I. Vektorok 1. Vektorok összege Általánosan: Az ábra alapján Adott: a(4; 1) és b(; 3) a + b (4 + ; 1 + 3) = (6; ) a(a 1 ; a ) és b(b 1 ; b ) a + b(a 1 + b 1 ; a + b ). Vektorok különbsége Általánosan:

Részletesebben

Feladatok Házi feladat. Keszeg Attila

Feladatok Házi feladat. Keszeg Attila 2016.01.29. 1 2 3 4 Adott egy O pont és egy λ 0 valós szám. a tér minden egyes P pontjához rendeljünk hozzá egy P pontot, a következő módon: 1 ha P = O, akkor P = P 2 ha P O, akkor P az OP egyenes azon

Részletesebben

JOHANNES KEPLER (Weil der Stadt, december 27. Regensburg, Bajorország, november 15.)

JOHANNES KEPLER (Weil der Stadt, december 27. Regensburg, Bajorország, november 15.) SZABÁLYOS TESTEK JOHANNES KEPLER (Weil der Stadt, 1571. december 27. Regensburg, Bajorország, 1630. november 15.) Német matematikus és csillagász, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, amiket róla

Részletesebben

Minden jó válasz 4 pontot ér, hibás válasz 0 pont, ha üresen hagyja a válaszmezőt, 1 pont.

Minden jó válasz 4 pontot ér, hibás válasz 0 pont, ha üresen hagyja a válaszmezőt, 1 pont. 1. 1. Név: NEPTUN kód: Tanult középiskolai matematika szintje: közép, emelt szint. Munkaidő: 50 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható. A feladatlap üresen

Részletesebben

FRAKTÁLGEOMETRIA. Példák fraktálokra I. Czirbusz Sándor február 1. Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar

FRAKTÁLGEOMETRIA. Példák fraktálokra I. Czirbusz Sándor február 1. Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar Példák fraktálokra I Czirbusz Sándor czirbusz@gmail.com Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar 2010. február 1. Vázlat 1 Mi a fraktál? 2 A konstrukció Egyszerű tulajdonságok Triadikus ábrázolás Transzlációk

Részletesebben

Háromszögek fedése két körrel

Háromszögek fedése két körrel SZTE Bolyai Intézet, Geometria Tanszék 2010. április 24. Motiváció Jól ismert a kerületi szögek tétele, vagy más megfogalmazásban a látókörív tétel. Motiváció A tételből a következő állítás adódik: Motiváció

Részletesebben

MATEMATIKA C 12. évfolyam 4. modul Még egyszer!

MATEMATIKA C 12. évfolyam 4. modul Még egyszer! MATEMATIKA C 1. évfolyam 4. modul Még egyszer! Készítette: Kovács Károlyné Matematika C 1. évfolyam 4. modul: Még eygszer! Tanári útmutató A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

Természettudományi kar. szakdolgozat Matematika BSc Alkalmazott matematikus szakirány ELTE TTK

Természettudományi kar. szakdolgozat Matematika BSc Alkalmazott matematikus szakirány ELTE TTK Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi kar Horváth Markó Síkgráfok polikromatikus színezése szakdolgozat Matematika BSc Alkalmazott matematikus szakirány témavezető: Bérczi Kristóf ELTE TTK Operációkutatási

Részletesebben

Képzeld el, építsd meg! Síkbeli és térbeli alakzatok 3. feladatcsomag

Képzeld el, építsd meg! Síkbeli és térbeli alakzatok 3. feladatcsomag Síkbeli és térbeli alakzatok 1.3 Képzeld el, építsd meg! Síkbeli és térbeli alakzatok 3. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 év sokszög, szabályos sokszög egybevágó lap, él, csúcs párhuzamos,

Részletesebben

48. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló HETEDIK OSZTÁLY MEGOLDÁSOK = = 2019.

48. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló HETEDIK OSZTÁLY MEGOLDÁSOK = = 2019. 8. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló HETEDIK OSZTÁLY MEGOLDÁSOK 1. Bizonyítsd be, hogy 019 db egymást követő pozitív egész szám közül mindig kiválasztható 19 db úgy, hogy az összegük

Részletesebben

Minden feladat teljes megoldása 7 pont

Minden feladat teljes megoldása 7 pont Postacím: 11 Budapest, Pf. 17. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ 1. nap NEGYEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Minden feladat teljes megoldása 7 pont 1. Hat futó: András, Bence, Csaba,

Részletesebben

Az egyszerűsítés utáni alak:

Az egyszerűsítés utáni alak: 1. gyszerűsítse a következő törtet, ahol b 6. 2 b 36 b 6 Az egyszerűsítés utáni alak: 2. A 2, 4 és 5 számjegyek mindegyikének felhasználásával elkészítjük az összes, különböző számjegyekből álló háromjegyű

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Vektorok II.

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Vektorok II. Vektorok II. DEFINÍCIÓ: (Vektorok hajlásszöge) Két vektor hajlásszögének azt a φ (0 φ 180 ) szöget nevezzük, amelyet a vektorok egy közös pontból felmért reprezentánsai által meghatározott félegyenesek

Részletesebben

XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny Bonyhád, 011. március 11 15. 10. osztály 1. feladat: Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b és c. Bizonyítsuk be, hogy 3 (a+b+c) ab+bc+ca 4 Mikor állhat

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.

Diszkrét matematika 2. Diszkrét matematika 2. 2018. október 12. 1. Diszkrét matematika 2. 5. előadás Fancsali Szabolcs Levente nudniq@cs.elte.hu www.cs.elte.hu/ nudniq Komputeralgebra Tanszék 2018. október 12. Diszkrét matematika

Részletesebben

Gyakorló feladatok. 2. Matematikai indukcióval bizonyítsuk be, hogy n N : 5 2 4n n (n + 1) 2 n (n + 1) (2n + 1) 6

Gyakorló feladatok. 2. Matematikai indukcióval bizonyítsuk be, hogy n N : 5 2 4n n (n + 1) 2 n (n + 1) (2n + 1) 6 Gyakorló feladatok 1. Ismertesd a matematikai indukció logikai sémáját, magyarázzuk meg a bizonyítás lényegét. Bizonyítsuk be, hogy minden n természetes számra 1 + 3 + + (n 1) = n.. Matematikai indukcióval

Részletesebben

Hraskó András, Surányi László: spec.mat szakkör Tartotta: Hraskó András. 1. alkalom

Hraskó András, Surányi László: spec.mat szakkör Tartotta: Hraskó András. 1. alkalom 1. alkalom 1. Beszínezzük a koordináta-rendszer rácspontjait. Egyetlen szabályt kell betartanunk: az (a;b) pontnak ugyanolyan színűnek kell lennie, mint az (a-b;a) és az (a;b-a) pontnak (a és b egész számok).

Részletesebben

47. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló NYOLCADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

47. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló NYOLCADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 7. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló NYOLADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1. Hány különböző módon lehet felírni az 102-et két pozitív négyzetszám összegeként? (Az összeadás sorrendje

Részletesebben

9. Írjuk fel annak a síknak az egyenletét, amely átmegy az M 0(1, 2, 3) ponton és. egyenessel;

9. Írjuk fel annak a síknak az egyenletét, amely átmegy az M 0(1, 2, 3) ponton és. egyenessel; Síkok és egyenesek FELADATLAP Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy az M 0(,, ) ponton és a) az M(,, 0) ponton; b) párhuzamos a d(,, 5) vektorral; c) merőleges a x y + z 0 = 0 síkra;

Részletesebben

Matematika az építészetben

Matematika az építészetben Matematika az építészetben Molnár-Sáska Katalin Főisk.docens YMÉK Bevezetés - Történeti áttekintés - A geometria helye a főiskolai képzésben - Újraindítás és körülményei Részletes tanmenet Megjegyzések:

Részletesebben

Diszkrét Matematika MSc hallgatók számára. 11. Előadás. Előadó: Hajnal Péter Jegyzetelő: Szarvák Gábor november 29.

Diszkrét Matematika MSc hallgatók számára. 11. Előadás. Előadó: Hajnal Péter Jegyzetelő: Szarvák Gábor november 29. Diszkrét Matematika MSc hallgatók számára 11. Előadás Előadó: Hajnal Péter Jegyzetelő: Szarvák Gábor 2010. november 29. 1. Gráfok metszési száma z előadás a metszési szám nevű gráfparaméterről szól. Ez

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

Trigonometria. Szögfüggvények alkalmazása derékszög háromszögekben. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1

Trigonometria. Szögfüggvények alkalmazása derékszög háromszögekben. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1 Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1 Trigonometria Szögfüggvények alkalmazása derékszög háromszögekben 1. Az ABC hegyesszög háromszögben BC = 14 cm, AC = 1 cm, a BCA szög nagysága

Részletesebben

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik Szögek, szögpárok és fajtáik Szögfajták: Jelölés: Mindkét esetben: α + β = 180 Pótszögek: Olyan szögek, amelyeknek összege 90. Oldalak szerint csoportosítva A háromszögek Általános háromszög: Minden oldala

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (középszint)

Koordináta-geometria feladatok (középszint) Koordináta-geometria feladatok (középszint) 1. (KSZÉV Minta (1) 2004.05/I/4) Adott az A(2; 5) és B(1; 3) pont. Adja meg az AB szakasz felezőpontjának koordinátáit! 2. (KSZÉV Minta (2) 2004.05/I/7) Egy

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

Síkbarajzolható gráfok Április 26.

Síkbarajzolható gráfok Április 26. Síkbarajzolható gráfok 2017. Április 26. Síkgráfok Egy gráf síkgráf=síkba rajzolható gráf, ha lerajzolható úgy a síkba, hogy élei csak a szögpontokban metszik egymást. Ha egy gráf lerajzolható a síkba,

Részletesebben

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY Ismétléses permutáció: ha az elemek között van olyan, amelyik többször is előfordul, az elemek egy sorba rendezését ismétléses permutációnak nevezzük. Tétel: ha n elem között p 1, p 2, p 3, p k darab megegyező

Részletesebben

Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam

Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam I. Pontok, egyenesek, síkok és ezek kölcsönös helyzetet 1) a pont, az egyenes, a sík és az illeszkedés alapfogalmak 2) két egyenes metsző, ha van közös pontjuk

Részletesebben

VEKTOROK. 1. B Legyen a( 3; 2; 4), b( 2; 1; 2), c(3; 4; 5), d(8; 5; 7). (a) 2a 4c + 6d [(30; 10; 30)]

VEKTOROK. 1. B Legyen a( 3; 2; 4), b( 2; 1; 2), c(3; 4; 5), d(8; 5; 7). (a) 2a 4c + 6d [(30; 10; 30)] Bodó Beáta 1 VEKTOROK 1. B Legyen a( ; 2; 4), b( 2; 1; 2), c(; 4; 5), d(8; 5; 7). (a) 2a 4c + 6d [(0; 10; 0)] (b) c + b 7a [(18; 15; 29)] (c) 2d c + b [ (5; ; ) = 6, 56] (d) 4a + 8b 7c [ ( 49; 44; 5) =

Részletesebben

ANALITIKUS MÉRTAN I. VEKTORALGEBRA. 1. Adott egy ABCD tetraéder. Határozzuk meg az alábbi összegeket: a) AD + BC = BD + AC.

ANALITIKUS MÉRTAN I. VEKTORALGEBRA. 1. Adott egy ABCD tetraéder. Határozzuk meg az alábbi összegeket: a) AD + BC = BD + AC. ANALITIKUS MÉRTAN INFORMATIKA CSOPORT I. VEKTORALGEBRA 1. Feladatlap Műveletek vektorokkal 1. Adott egy ABCD tetraéder. Határozzuk meg az alábbi összegeket: a) AB + BD + DC; b) AD + CB + DC; c) AB + BC

Részletesebben

Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető!

Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető! 1 Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető! Szerkesztette: Huszka Jenő 2 A változat 1. Az ABCDEFGH

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az a és b befogójú derékszögű háromszögnek

Részletesebben

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát.

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát. Szögek átváltása fokról radiánra és fordítva 2456. Hány fokosak a következő, radiánban (ívmértékben) megadott szögek? π π π π 2π 5π 3π 4π 7π a) π ; ; ; ; ; b) ; ; ; ;. 2 3 4 8 3 6 4 3 6 2457. Hány fokosak

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II. forduló osztály

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II. forduló osztály . feladat: Szupercsiga egy függőleges falon mászik felfelé. Első nap 4 cm-t tesz meg, éjszaka cm-t visszacsúszik. Második napon 9 cm-t tesz meg, éjszaka 4 cm-t csúszik vissza, harmadik napon 6 cm-t mászik,

Részletesebben

A képtárprobléma élőrökkel

A képtárprobléma élőrökkel Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet Geometria Tanszék Szakdolgozat A képtárprobléma élőrökkel Készítette: Torma Zsolt Matematika BSc Témavezető: Dr. Fodor Ferenc 2013 Tartalomjegyzék

Részletesebben

K. Horváth Eszter, Szeged. Veszprém, július 10.

K. Horváth Eszter, Szeged. Veszprém, július 10. Szigeteljünk! Egy kutatási téma középiskolásoknak K. Horváth Eszter, Szeged Társszerzők (időrendi sorrendben): Németh Zoltán, Pluhár Gabriella, Barát János, Hajnal Péter, Szabó Csaba, Horváth Gábor, Branimir

Részletesebben

Síkbeli egyenesek. 2. Egy egyenes az x = 1 4t, y = 2 + t parméteres egyenletekkel adott. Határozzuk meg

Síkbeli egyenesek. 2. Egy egyenes az x = 1 4t, y = 2 + t parméteres egyenletekkel adott. Határozzuk meg Analitikus mértan 3. FELADATLAP Síkbeli egyenesek 1. Írjuk fel annak az egyenesnek a paraméteres egyenleteit, amely (i) áthalad az M 0 (1, 2) ponton és párhuzamos a a(3, 1) vektorral; (ii) áthalad az origón

Részletesebben

Síklapú testek. Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal

Síklapú testek. Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal Síklapú testek Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Vlasta Szirovicza: Descriptive geometry Síklapú

Részletesebben

+ 3 5 2 3 : 1 4 : 1 1 A ) B ) C ) D ) 93

+ 3 5 2 3 : 1 4 : 1 1 A ) B ) C ) D ) 93 . Mennyi az alábbi művelet eredménye? 4 + 4 : 5 : 5 + 8 07 9 A ) B ) C ) D ) E ) 9 9 9 9 9. Egy digitális órát (amely 4 órás üzemmódban működik) pontosan beállítottunk. Kiderült azonban, hogy egy nap átlagosan

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Koordinátageometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Koordinátageometria 1) MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Koordinátageometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Véges ponthalmazok legrövidebb hálózatai Kábelrakás kis költséggel

Véges ponthalmazok legrövidebb hálózatai Kábelrakás kis költséggel Véges ponthalmazok legrövidebb hálózatai Bessenyei Mihály U.M. Debreceni Egyetem, Matematikai Intézet, Analízis Tanszék (Szabó Gréta egyetemi hallgatóval közös munka alapján) Medve Matektábor, Pusztafalu,

Részletesebben

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tanévi második fordulójának feladatmegoldásai. x 2 sin x cos (2x) < 1 x.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tanévi második fordulójának feladatmegoldásai. x 2 sin x cos (2x) < 1 x. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2005-2006. tanévi második fordulójának feladatmegoldásai matematikából, a II. kategória számára 1. Oldja meg a következő egyenlőtlenséget, ha x > 0: x 2 sin

Részletesebben

Területi primitívek: Zárt görbék által határolt területek (pl. kör, ellipszis, poligon) b) Minden belső pont kirajzolásával (kitöltött)

Területi primitívek: Zárt görbék által határolt területek (pl. kör, ellipszis, poligon) b) Minden belső pont kirajzolásával (kitöltött) Grafikus primitívek kitöltése Téglalap kitöltése Poligon kitöltése Kör, ellipszis kitöltése Kitöltés mintával Grafikus primitívek kitöltése Területi primitívek: Zárt görbék által határolt területek (pl.

Részletesebben

Hasonlóság 10. évfolyam

Hasonlóság 10. évfolyam Hasonlóság Definíció: A geometriai transzformációk olyan függvények, melyek értelmezési tartománya, és értékkészlete is ponthalmaz. Definíció: Két vagy több geometriai transzformációt egymás után is elvégezhetünk.

Részletesebben

Geometriai valo szí nű se g

Geometriai valo szí nű se g Geometriai valo szí nű se g Szűk elméleti áttekintő Klasszikus valószínűség: Geometriai valószínűség: - 1 dimenzióban: - dimenzióban: - + dimenzióban: jó esetek összes eset jó szakaszok teljes szakasz

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2009/2010-es tanév első (iskolai) forduló haladók II. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2009/2010-es tanév első (iskolai) forduló haladók II. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága támogatásával Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 009/00-es tanév első (iskolai) forduló haladók II.

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Síkgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Síkgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Síkgeometria 1) Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) A háromszög köré írható kör középpontja mindig valamelyik súlyvonalra

Részletesebben

Programozási nyelvek 3. előadás

Programozási nyelvek 3. előadás Programozási nyelvek 3. előadás Logo sokszög variációk Sokszög rekurzívan Az N oldalú sokszögvonal 1 oldalból és egy N-1 oldalú sokszögvonalból áll. eljárás reksokszög :n :hossz :szög előre :hossz balra

Részletesebben

GEOMETRIA 1, alapszint

GEOMETRIA 1, alapszint GEOMETRIA 1, alapszint Kiss György 4-723 Fogadóóra: péntek 8. 15-10. 00 email: kissgy@cs.elte.hu Előadás: 11. 15-13. 45, közben egyszer 15 perc szünet GEOMETRIA 1, alapszint Ajánlott irodalom: Hajós Gy.:

Részletesebben

Egy negyedikes felvételi feladattól az egyetemi matematikáig

Egy negyedikes felvételi feladattól az egyetemi matematikáig Egy negyedikes felvételi feladattól az egyetemi matematikáig Tassy Gergely Veres Péter Gimnázium, Budapest ELTE Matematikatanár-délután Kombinatorika és gráfelmélet a középiskolában 2015. február 18. I.

Részletesebben

Láthatjuk, hogy az els szám a 19, amelyre pontosan 4 állítás teljesül, tehát ez lesz a legnagyobb. 1/5

Láthatjuk, hogy az els szám a 19, amelyre pontosan 4 állítás teljesül, tehát ez lesz a legnagyobb. 1/5 D1. Egy pozitív egész számról az alábbi 7 állítást tették: I. A szám kisebb, mint 23. II. A szám kisebb, mint 25. III. A szám kisebb, mint 27. IV. A szám kisebb, mint 29. V. A szám páros. VI. A szám hárommal

Részletesebben

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár 1. Egy A/4-es lappal kezdünk. A sarkot hajtsuk oda-vissza. 2. A másik oldalt is tegyük ugyanezt. 3. Az alsó területen is végezzük el az élképzéseket. 4. A felső részt hajtsuk az alsóra. laszlo.papp@openorigami.net

Részletesebben

MEMO (Middle European Mathematical Olympiad) Szoldatics József, Dunakeszi

MEMO (Middle European Mathematical Olympiad) Szoldatics József, Dunakeszi Szoldatics József: MEMO MEMO (Middle European Mathematical Olympiad) Szoldatics József, Dunakeszi A feladatmegoldó szemináriumon első részében egy rövid beszámolót fognak hallani a 010. szeptember 9. és

Részletesebben

A skatulya-elv Béres Zoltán (Szabadka, Zenta)

A skatulya-elv Béres Zoltán (Szabadka, Zenta) A skatulya-elv Béres Zoltán (Szabadka, Zenta) Ez a 205. november 28-i komáromi előadás kibővített, javított, újraszerkesztett és megoldásokkal ellátott feladatsora Alapfeladatok. Van 4 skatulyám és 5 gyufaszálam.

Részletesebben

Hajnal Péter. Bolyai Intézet, TTIK, SZTE, Szeged április 8.

Hajnal Péter. Bolyai Intézet, TTIK, SZTE, Szeged április 8. Fibonacci- számok és tányérok Hajnal Péter Bolyai Intézet, TTIK, SZTE, Szeged 2017. április 8. A Fibonacci-sorozat A Fibonacci-sorozat Rekurzív definíció F 0 = 0, F 1 = 1, F n = F n 1 + F n 2. A Fibonacci-sorozat

Részletesebben

Vektorok és koordinátageometria

Vektorok és koordinátageometria Vektorok és koordinátageometria Vektorral kapcsolatos alapfogalmak http://zanza.tv/matematika/geometria/vektorok-bevezetese Definíció: Ha egy szakasz két végpontját megkülönböztetjük egymástól oly módon,

Részletesebben

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás 5. házi feladat 1.feladat A csúcsok: A = (0, 1, 1) T, B = (0, 1, 1) T, C = (1, 0, 0) T, D = ( 1, 0, 0) T AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: 1 0 0 T AB = 0 1 0, elotlási rész:(i T AB )A = (0, 0, )

Részletesebben

Ramsey-féle problémák

Ramsey-féle problémák FEJEZET 8 Ramsey-féle problémák "Az intelligens eljárást az jellemzi, hogy még a látszólag megközelíthetetlen célhoz is utat nyit, megfelelő segédproblémát talál ki és először azt oldja meg." Pólya György:

Részletesebben

Koordinátageometria. , azaz ( ) a B halmazt pontosan azok a pontok alkotják, amelynek koordinátáira:

Koordinátageometria. , azaz ( ) a B halmazt pontosan azok a pontok alkotják, amelynek koordinátáira: 005-0XX Emelt szint Koordinátageometria 1) a) Egy derékszögű háromszög egyik oldalegyenese valamelyik koordinátatengely, egy másik oldalegyenesének egyenlete x + y = 10, egyik csúcsa az origó. Hány ilyen

Részletesebben

A GEOMETRIA TÉMAKÖR FELOSZTÁSA. Síkgeometria Térgeometria Geometriai mérések Geometriai transzformációk Trigonometria Koordináta-geometria

A GEOMETRIA TÉMAKÖR FELOSZTÁSA. Síkgeometria Térgeometria Geometriai mérések Geometriai transzformációk Trigonometria Koordináta-geometria GEOMETRIA A GEOMETRIA TÉMAKÖR FELOSZTÁSA Síkgeometria Térgeometria Geometriai mérések Geometriai transzformációk Trigonometria Koordináta-geometria A SÍKGEOMETRIA TANÍTÁSA 5-10. OSZTÁLY Síkgeometriai fogalmak

Részletesebben

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal:

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal: Gyakorló feladatok 9.évf.. Mennyi az összes részhalmaza az A a c; d; e; f halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Legyen U ;;;;;6;7;8;9, A ;;6;7; és B ;;8. Add meg a következő halmazokat és ábrázold

Részletesebben

Erd os-szekeres-t ıpus u t etelek konvex lemezekre

Erd os-szekeres-t ıpus u t etelek konvex lemezekre Erdős-Szekeres-típusú tételek konvex lemezekre Fejes Tóth Gábor, Rényi Intézet f(n) a legkisebb természetes szám, amelyre teljesül, hogy bármely f(n) általános helyzetű pont között a síkon van n, amelyek

Részletesebben

Szélsőérték problémák elemi megoldása II. rész Geometriai szélsőértékek Tuzson Zoltán, Székelyudvarhely

Szélsőérték problémák elemi megoldása II. rész Geometriai szélsőértékek Tuzson Zoltán, Székelyudvarhely Szélsőérték problémák elemi megoldása II. rész Geometriai szélsőértékek Tuzson Zoltán, Székelyudvarhely Ebben a részben geometriai problémák szélsőértékeinek a megállapításával foglalkozunk, a síkgeometriai

Részletesebben

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazba rendezés adott tulajdonság alapján, részhalmaz felírása, felismerése. Két véges halmaz közös részének,

Részletesebben