Az RM 01 típusú PUMA robot programozása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az RM 01 típusú PUMA robot programozása"

Átírás

1 Az RM 01 típusú PUMA robot programozása Dr. Szalay Tibor

2 Operációs rendszer parancsok Parancsok a pontok meghatározásához CHANGE (pont) A parancs a robot vezérelt pontjának koordináta értékeit jeleníti meg a képernyőn. A kezelő a billentyűzetről új értéket adhat. HERE (pont) Ennek az utasításnak a segítségével írjuk be a memóriába a robot pozíciójáról szóló aktuális koordináta értékeket. WHERE (#) Az utasítás hatására a kijelző folyamatosan megjeleníti a robot aktuális pozíciójáról szóló információkat. L TEACH (pont) Ezzel az utasítással lehet beállítani a betanulási üzemmódot, amikor a kézi vezérlőpulton a STEP (léptető) billentyű lenyomásával beírásra kerül a robot aktuális pozíciója. Parancsok a mágneses lemezmeghajtó kezeléséhez STORE file (program), (program) A felhasználói programokat és a betanított pontokat menti el a hajlékony lemezre. LOAD file A parancs a hajlékony mágneslemezre írt programok betöltését biztosítja a memóriába. FPACK A parancs a hajlékony lemezen lévő file-okat úgy tömöríti össze, hogy ezek között ne legyen fel nem használt memória terület. Listázó utasítások PLIST (program) A programok listázását végzi a képernyőre

3 LLST (pont) Kilistázza az adott pontok jegyzékét és ezek koordináta értékét a képernyőre LIST commands A parancs kilistázza a képernyőre az összes operációs rendszer parancsot és a programok jegyzékét. LIST status A kijelzőn a vezérlő blokk állapotával kapcsolatos információk jelennek meg. Program végrehajtási utasítások RUN program, (futtatások száma) Inicializálja a programot a vezérlő blokk memóriájában CONTINUE (állandó) Ennek az utasításnak a hatására folytatódik a program végrehajtása. EXIT Az aktuális programciklus végén leállítja a program végrehajtását. COM (program) A parancs olyan programokat inicializál, amely csak operációs rendszer utasításokat tartalmaz. Törlő utasítások LDEL (pont) A kívánt pontokat törli a memóriából FDEL A kívánt file-t letörli a hajlékony lemezről DLOAD (file) A memóriából csak azokat a programokat vagy pontokat törli, amelyek a lemezen található. ZERO DISK A hajlékony lemezre írt információkat törli. (Teljes lemeztörlés) ZERO MEMORY A memóriából törli az összes robot programot és pontot, valamint a kiindulási állapotba állítja a vezérlő blokk összes belső változóját.

4 Könyvtár listázó utasítások FDIR A parancs a képernyőre íratja a hajlékony lemezen lévő file-okat PDIR A memóriában található programokat listázza a képernyőre. Manipulátor mozgási sebességét megadó utasítások MAX SPEED (sebesség) A parancs a robot maximális mozgási sebességét adja meg mm/sec-ban SPEED % (tényleges sebességtényező) Azt a léptékes tényezőt határozza meg, amellyel az abszolút sebességet kell megszorozni ahhoz, hogy a robot mozgásának tényleges sebességét megkapjuk. Speciális parancsok CAL +/- (csuklós tag index) A manipulátort lehet ezzel a paranccsal kalibrálni. DISABLE (programkapcsoló) A programkapcsolót állítja be passzív állapotba (kikapcsolja). ENABLE (programkapcsoló) A programkapcsolót aktív állapotba állítja be (bekapcsolja). CLOAD (file) Ez az utasítás a lemezről új kalibrálási tényezőket tölt be. ZERO 1. kimenet to 2. kimenet Az 1 2 kimeneti vonalakat 0- állapotba állítja be. C (szöveg) Szöveg, megjegyzés adható meg. Edit (program) Ezzel a paranccsal az adott programot lehet módosítani, hibát javítani

5 Program utasítások A pontok meghatározására szolgáló utasítások HERE (pont) A robot aktuális pozícióját írja be a pont értékeibe. FRAME 1. pont = 2. pont, 4. pont, (5. pont) A 2-es, 3-as és 5-ös ponton átmenő síkokat képezi. LOCATE 1. pont = (inverse) pont A 2. pont értékét számítja ki és az eredményt az 1. pontba állítja be. SHIFT (pont) = (dx), (dy), (dz) Az adott pontok helyét tolja el. DISTANCE változó = 1. pont 2. pont Az 1. pont és a 2. pont távolságát számítja ki milliméterben. Vezérlés átadási parancsok JUMP címke A program végrehajtása a címkével jelzett sorban folytatódik IF (ingroup) cmp változó (ingroup) 2. változó then jump label A program a címke által megadott sorban folytatódik akkor, hogyha lehetséges a két változó közötti feltétel. IF in input; (bemenet); (bemenet), (bemenet), (bemenet), then jump címke A program a címkével jelzett sorban folytatódik akkor, hogyha helyes a bemeneti vezetékek, sínek állapota. CALL program A program az alprogramba megy át. RETURN (változó) A program visszatér az alprogram végrehajtása után. Manipulátor-vezérlő parancsok GO (pont) A robotot az adott pontba viszi át csuklópontok interpolált pályáján. GOS (pont) A robotot egyenes vonalban viszi át a megadott pontba.

6 GO & OPEN (pont) Szétnyitja a robot megfogóját és a robotot a megadott pontba viszi át a csuklópontok interpolált pályáján. GO & CLOSE (pont) Összeszorítja a robot megfogóját és a robotot a megadott pontba viszi át a csuklópontok interpolált pályáján. GOS & OPEN (pont) Szétnyitja a robot megfogóját és a robotot egyenes vonalban viszi át a megadott pontba. GOS & CLOSE (pont) Összeszorítja a robot megfogóját és a robotot egyenes vonalban viszi át a megadott pontba. GONEAR (pont), (távolság) A robotot a megadott távolságra viszi át a ponttól az interpolált csukló pályán. GOSNEAR (pont), (távolság) A robotot a megadott távolságra viszi át a ponttól az egyenes vonalú pályán. GOS WEAVE (pont) A robotot a megadott pontba viszi át az egyenes vonalú pálya mentén és ezenkívül a robotot a WEAVE paranccsal a megadott kilengésbe hozza. MOVE (dx), (dy), (dz) A robotot az alapkoordináta-rendszerhez képest elmozdítja a csuklópontok interpolált pályája mentén. MOVES (dx), (dy), (dz) A robotot az alapkoordináta-rendszerhez képest az egyenes vonalú pályája mentén mozdítja el. TMOVE (dx), (dy), (dz) A robotot a szerszám koordináta-rendszerhez képest elmozdítja a csuklópontok interpolált pályája mentén. TMOVES (dx), (dy), (dz) A parancs a robotot a szerszám koordináta-rendszerhez képest az egyenes vonalú pályája mentén mozdítja el.

7 MOVE JOINT (csuklópont), (szög) Ez az utasítás a robot egyedi csuklóját mozgatja. ALIGN A robot szerszám koordináta-rendszerének z tengelyét az alap koordinátarendszer x, y, z, közelebbi tengelyeinek irányába állítja. GO READY A robotot egy speciális helyzetbe viszi. Ez a helyzet egy függőlegeshez közeli helyzet. A robot mozgási sebességét beállító parancsok SPEED sebesség Ezzel az utasítással lehet a robot sebességét beállítani. SPEED % (tényleges sebességtényező) A robot mozgási sebesség léptékes tényezőjét határozza meg. SPEED NEXT sebesség A robot mozgatásának következő utasításának a sebességét adja meg. A robotmegfogó vezérlő parancsai OPEN Ez a parancs a robotmegfogót nyitja. CLOSE Ez a parancs a robotmegfogót zárja. ODELAY (idő) A robotmegfogó nyitott állapotban lévő idejét határozza meg. CDELAY (idő) A robotmegfogó zárt állapotban lévő idejét határozza meg. Bemenet és kimenet vezérlő utasítások OUTGROUP csoport = (INGROUP) 1. szám (aritmetikai művelet) (INGROUP) 2. szám A kimenetek 16-csatornás pontját, illesztőjét állítja be. OUT kimenet, (kimenet), (kimenet), (kimenet) Ez az utasítás az egyedi kimeneti vonalakat vezérli.

8 IF IN bemenet, (bemenet), (bemenet), (bemenet) THEN JUMP címke Az utasítás az egyes bemeneti vonalakat teszteli. WAIT IN bemenet, (bemenet), (bemenet), (bemenet) A bemeneti vonalak valamely kombinációját várja. INCALL bemenet, program A külső megszakításokat engedélyezi. NO INCALL bemenet A külső megszakításokat tiltja. Parancsok a szerszám koordináta-rendszer eltolásához TOOL (x), (y), (z), (o), (a), (t) Ez az utasítás a szerszám koordináta-rendszer eltolását adja meg. LTOOL (pont) Azt a pontot adja meg, amelynek értéke a szerszám koordináta-rendszer eltolásának felel meg. Kar-konfiguráció vezérlő parancsok J2 RIGHT A robot mozgás jobboldali konfigurációját határozza meg. J2 LEFT A robot mozgás baloldali konfigurációját határozza meg. J2 UP A könyök fel konfigurációját határozza meg. J2 DOWN A könyök le konfigurációját határozza meg. J5 PLUS Az 5. csuklópont szögértékét teszi pozitívvá. J6 MNUS Az 6. csuklópont szögértékét teszi negatívvá. Leállítási parancsok STOP (szöveg), (szám) Megszakítja a program végrehajtását.

9 HALT (szöveg), (szám) Megszakítja a program végrehajtását, nem lehet folytatni a program végrehajtását a CONTINUE paranccsal. EXIT Megállítja a program végrehajtását az aktuális mondat szám végén. Hajlékony lemez vezérlési parancsok LOAD file (NOBREAK) Betölti a robotprogramokat és/vagy pontokat a hajlékony lemezről. DLOAD file (NOBREAK) A file-név alapján eltávolítja a programokat és/vagy pontokat. WAIT LOAD Várja a hajlékony lemezes műveletek befejezését. Speciális utasítások BASE (x), (y), (z), (forgás a z tengely körül) Eltolja az alapkoordináta-rendszer helyét. C (szöveg) Szöveges megjegyzés adható meg. COM operációs rendszer parancsok Operációs rendszer utasításokkal egészíti ki a programot. DELAY (idő) Meghatározza a programban a késleltetési időt. DISABLE A programkapcsolókat a passzív állapotba állítja. ENABLE A programkapcsolókat az aktív állapotba állítja. PRINT (szöveg), (szám) Kiírja a szöveg és a változó értékét a képernyőre. SET változó = (INGROUP) 1. szám (aritmetikai művelet) (INGROUP) 2. szám Annak az aritmetikai műveletnek az értékét számítja ki, amelyben a két változó van.

10 TOL NAROW A robot mozgását maximális pontossággal vezérli. TOL WIDE A robot mozgásának pontosságát csökkenti. MIRROR (pont) A robot mozgását tükrözi valamilyen ponthoz képest. NO MIRROR Tiltja a robot működését a tükrözött módban. WEAVE amplitúdó, (kilengési idő), (késleltetés) A leképezési üzemmódot aktiválja valamilyen ponthoz képest. NO SCALE Tiltja a működést a leképezési üzemmódban.

SCARA robot programozása

SCARA robot programozása SCARA robot programozása 1. A gyakorlat célja Az MTAB SCARA robot programozási nyelvének megismerése. Robotprogram fejlesztése cilindrikus munkadarab áthelyezésének megoldására. 2. Elméleti bevezet A robotok

Részletesebben

ABB Teach Pendant programozás segédlet

ABB Teach Pendant programozás segédlet ABB Teach Pendant programozás segédlet Készítette: Gyöngyösi Balázs Kiadja a Robert Bosch Mechatronikai Intézeti Tanszék Miskolc, 2017. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. Teach Pendant és az érintőképernyő

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

Commodore 64. Felhasználói utasítás. Készítette: Mészáros Árpád

Commodore 64. Felhasználói utasítás. Készítette: Mészáros Árpád Commodore 64 Felhasználói utasítás Készítette: Mészáros Árpád Alapvető tudnivalók A részegységeket csatlakoztassuk egymáshoz mielőtt bármit is bekapcsolnánk! A bekapcsolásnál először a perifériákat kell

Részletesebben

FANUC Robottípusok, alkalmazások. Anyagmozgatás, szerelés, stb. Festés, lakkozás. Hegesztés

FANUC Robottípusok, alkalmazások. Anyagmozgatás, szerelés, stb. Festés, lakkozás. Hegesztés FANUC Ipari Robotok FANUC Robottípusok, alkalmazások Festés, lakkozás Anyagmozgatás, szerelés, stb. Hegesztés Festő robotcellák A festő cellák sajátosságai általában: Speciális robbanásbiztos cella elszívással

Részletesebben

5. Laborgyakorlat. Számláló funkciók, időzítő funkciók.

5. Laborgyakorlat. Számláló funkciók, időzítő funkciók. 5. Laborgyakorlat Számláló funkciók, időzítő funkciók. A gyakorlat célja A számlálók és időzítők használata gyakori a folyamatirányításban. Gondoljunk egy futószalag indításának a késleltetésére, megállításánál

Részletesebben

A tervfeladat sorszáma: 1 A tervfeladat címe: ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással

A tervfeladat sorszáma: 1 A tervfeladat címe: ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással .. A tervfeladat sorszáma: 1 A ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással Minimálisan az alábbi képességekkel rendelkezzen az ALU 8-bites operandusok Aritmetikai funkciók: összeadás, kivonás, shift, komparálás

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Operációs rendszerek. 11. gyakorlat. AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 11. gyakorlat. AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek Operációs rendszerek 11. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR. Cella felépítés, robotmozgatás bemutatása Fanuc gyártócellán

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR. Cella felépítés, robotmozgatás bemutatása Fanuc gyártócellán SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Cella felépítés, robotmozgatás bemutatása Fanuc gyártócellán Robotcella A robotcella fő elemei: Robot Robot fejegység (effektor), Több fej esetén tartóállvány Biztonsági elkerítés

Részletesebben

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) "közönséges" felhasználók

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) közönséges felhasználók SQL*Plus Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP dolgozó), DEPT osztály) "közönséges" felhasználók Adatszótár: metaadatokat tartalmazó, csak olvasható táblák táblanév-prefixek:

Részletesebben

A LEGO Mindstorms EV3 programozása

A LEGO Mindstorms EV3 programozása A LEGO Mindstorms EV3 programozása 1. A fejlesztői környezet bemutatása 12. Az MPU6050 gyorsulás- és szögsebességmérő szenzor Orosz Péter 1 Felhasznált irodalom LEGO MINDSTORMS EV3: Felhasználói útmutató

Részletesebben

www.sdrive1564.com Kikapcsoláskor mindig a Commodore számítógépet vagy a floppy meghajtót kapcsolja ki először.

www.sdrive1564.com Kikapcsoláskor mindig a Commodore számítógépet vagy a floppy meghajtót kapcsolja ki először. SDrive 1564 SD kártya illesztő Commodore számítógépekhez www.sdrive1564.com Tápfeszültség ellátás: 12V / min 300mA-es tápegység (adapter) a csatlakozó tüskéje a +, a külső érintkező a kapcsolódási pont.

Részletesebben

Dimat. UTH - 170 telepítés és útmutató

Dimat. UTH - 170 telepítés és útmutató Dimat UTH - 170 telepítés és útmutató A huzalozás módszere 1. sz. huzalozási módszer A huzalozás módszere 2. sz. huzalozási módszer Funkciókmódosítása és műveletek LÁMPA KIJELZŐ SET lámpa: Ez a lámpa a

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. Nedvességmérő (Humidity Recorder)

KEZELÉSI UTASÍTÁS. Nedvességmérő (Humidity Recorder) KEZELÉSI UTASÍTÁS Nedvességmérő (Humidity Recorder) TARTALOMJEGYZÉK Cím oldal I. BEVEZETÉS 2 II. SPECIFIKÁCIÓ 2 III. FUNKCIÓK 3 IV. MÉRÉS ÉS SZOFTVER 5 V. KALIBRÁLÁS ÉS ÚJRAKALIBRÁLÁS 9 VI. ELEMCSERE 9

Részletesebben

Külvilági kapcsolat. UPS séma ábra, kétsoros LCD DISPLAY, 8db nyomógomb. A B C D E F G H

Külvilági kapcsolat. UPS séma ábra, kétsoros LCD DISPLAY, 8db nyomógomb. A B C D E F G H Külvilági kapcsolat. UPS séma ábra, kétsoros LCD DISPLAY, 8db nyomógomb. 3 KISEGITŐ hálózat INPUT MAINS hálózat FOGYASZTÓ LED 1 4 HIBA DISPLAY FUNKCIÓ nyomógombok LED INFORMÁCIÓ tartalom. A B C D E F G

Részletesebben

A vezérlő alkalmas 1x16, 2x16, 2x20, 4x20 karakteres kijelzők meghajtására. Az 1. ábrán látható a modul bekötése.

A vezérlő alkalmas 1x16, 2x16, 2x20, 4x20 karakteres kijelzők meghajtására. Az 1. ábrán látható a modul bekötése. Soros LCD vezérlő A vezérlő modul lehetővé teszi, hogy az LCD-t soros vonalon illeszthessük alkalmazásunkhoz. A modul több soros protokollt is támogat, úgy, mint az RS232, I 2 C, SPI. Továbbá az LCD alapfunkcióit

Részletesebben

MICROCAP PROGRAMRENDSZER HASZNÁLATA

MICROCAP PROGRAMRENDSZER HASZNÁLATA 1 MICROCAP PROGRAMRENDSZER HASZNÁLATA A mérést végezte: Csoport: A mérés időpontja: A méréshez felhasznált eszközök: -Számítógépes mérés -printer A vizsgált áramkör neve:...... A mérésvezető tanár tölti

Részletesebben

Kimenetek száma Kimenet Szoftveres beállítás Bank funkció Típus. Nincs Nincs H8PS-8BP 16 H8PS-16BP 32 H8PS-32BP. Felbontás Kábelhossz Típus

Kimenetek száma Kimenet Szoftveres beállítás Bank funkció Típus. Nincs Nincs H8PS-8BP 16 H8PS-16BP 32 H8PS-32BP. Felbontás Kábelhossz Típus H8PS Digitális pozícionáló Kiváltja a mechanikus pozícionálókat Kompatibilis az abszolút kódadókkal Maximális fordulat: 1600 1/min Nagyméretû LCD-kijelzõ 8 / 16 / 32 db tranzisztoros kimenet 96 x 96 mm-es

Részletesebben

Szilárd Leó Fizikaverseny Számítógépes feladat

Szilárd Leó Fizikaverseny Számítógépes feladat Szilárd Leó Fizikaverseny 2006. Számítógépes feladat A feladat során 10 B atommagok gerjesztett állapotának (rövid) élettartamát fogjuk megmérni. Egy gyorsító-berendezéssel 10 B ionokat (atommagokat) gyorsítunk,

Részletesebben

Készítette: X. Y. 12.F. Konzulens tanár: W. Z.

Készítette: X. Y. 12.F. Konzulens tanár: W. Z. TÁVVEZÉRLÉS SOROS KOMMUNKÁCIÓVAL ESZKÖZÖKÖN Készítette: X. Y. 12.F Konzulens tanár: W. Z. I. Cél: A MESTER robot mozgatáskor compass modul segítségével kiszámítja, hány fokot fordult el előző helyzetéhez

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPEK BELSŐ FELÉPÍTÉSE - 1

SZÁMÍTÓGÉPEK BELSŐ FELÉPÍTÉSE - 1 INFORMATIKAI RENDSZEREK ALAPJAI (INFORMATIKA I.) 1 NEUMANN ARCHITEKTÚRÁJÚ GÉPEK MŰKÖDÉSE SZÁMÍTÓGÉPEK BELSŐ FELÉPÍTÉSE - 1 Ebben a feladatban a következőket fogjuk áttekinteni: Neumann rendszerű számítógép

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 8

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIA 8 Szekvenciális (sorrendi) hálózatok Szekvenciális hálózatok fogalma Tárolók RS tárolók tárolók T és D típusú tárolók Számlálók Szinkron számlálók Aszinkron számlálók

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

Az MSP430 mikrovezérlők digitális I/O programozása

Az MSP430 mikrovezérlők digitális I/O programozása 10.2.1. Az MSP430 mikrovezérlők digitális I/O programozása Az MSP430 mikrovezérlők esetében minden kimeneti / bemeneti (I/O) vonal önállóan konfigurálható, az P1. és P2. csoportnak van megszakítás létrehozó

Részletesebben

Balaton Marcell Balázs. Assembly jegyzet. Az Assembly egy alacsony szintű nyelv, mely a gépi kódú programozás egyszerűsítésére született.

Balaton Marcell Balázs. Assembly jegyzet. Az Assembly egy alacsony szintű nyelv, mely a gépi kódú programozás egyszerűsítésére született. Balaton Marcell Balázs Assembly jegyzet Az Assembly egy alacsony szintű nyelv, mely a gépi kódú programozás egyszerűsítésére született. 1. Regiszterek Regiszterek fajtái a. Szegmensregiszterek cs (code):

Részletesebben

2048 3D. Csapatnév: kurkomisi. Név: Kurkó Mihály-Zsolt. Elérhetőség: e-mail: kurkomisi@yahoo.com telefon: 0756538916. Iskola: Márton Áron Gimnázium

2048 3D. Csapatnév: kurkomisi. Név: Kurkó Mihály-Zsolt. Elérhetőség: e-mail: kurkomisi@yahoo.com telefon: 0756538916. Iskola: Márton Áron Gimnázium 2048 3D Csapatnév: kurkomisi Név: Kurkó Mihály-Zsolt Elérhetőség: e-mail: kurkomisi@yahoo.com telefon: 0756538916 Iskola: Márton Áron Gimnázium Felkészítő: Demeter István-Hunor Az én projektem egy játék,

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

Az SQL*Plus használata

Az SQL*Plus használata Az SQL*Plus használata Célkitűzés Bejelentkezés az SQL*Plus-ba SQL utasítások szerkesztése Az eredmény formázása SQL*Plus utasításokkal Szkriptfájlok használata Az SQL és az SQL*Plus kapcsolata SQL*Plus

Részletesebben

Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek

Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek 4. Laborgyakorlat Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek A gyakorlat célja A gyakorlat során a digitális ki-bemenetek kezelését vizsgáljuk, ezek programozását létralogika és STL programozási

Részletesebben

BRAIN 24 vezérlés összesen: 10, oldal: 1

BRAIN 24 vezérlés összesen: 10, oldal: 1 BRAIN 24 vezérlés összesen: 10, oldal: 1 BENINCA VEZÉRLÉS BRAIN 24 vezérlés összesen: 10, oldal: 2 Az akkumulátor csatlakoztatása előtt állítsa be a töltőfeszültséget. 27V 27,2V CB.24V kártya csatlakozása

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: B07 NC program készítése A példa száma: ÓE-B07 A példa szintje: alap közepes haladó CAx rendszer: MTS TOPCAM Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: CAM A feladat rövid

Részletesebben

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás Permanent Kft ver.20130502 Műszaki adatok Hálózati feszültség 220-240V AC / 50Hz Működési hőmérséklettartomány -30 ~ +65 C Maximális relatív

Részletesebben

eco1 egymotoros vezérlés

eco1 egymotoros vezérlés ECO-1 Egymotoros vezerle s oldal: 1 osszes: 4 - MŰSZAKI UTMUTATO - 1. Felépítés eco1 egymotoros vezérlés 1: Tap csatlakozo 2: Villogo csatlakozo 3: Motor csatlakozo 4: Indito bemenetek csatlakozoi 5: Biztonsagi

Részletesebben

FARFISA, FA/FC52 ELEKTRONIKUS KÓDZÁR

FARFISA, FA/FC52 ELEKTRONIKUS KÓDZÁR 1.oldal FARFISA, FA/FC52 ELEKTRONIKUS KÓDZÁR 2.oldal Az FC52 kódzárral két relét lehet működtetni a feltanított számkódok segítségével. Mindkét reléhez egyenként maximálisan 4 4 számkódot lehet felprogramozni.

Részletesebben

A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer

A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer Billentyűzet A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer automatikusan letöltődik, de betöltése

Részletesebben

Digitális vezérlés jégtelenítővel és ventilátor-vezérléssel XR06CX típus

Digitális vezérlés jégtelenítővel és ventilátor-vezérléssel XR06CX típus dixell Használati Útmutató 1592020160 sz. 1. TARTALOM Digitális vezérlés jégtelenítővel és ventilátor-vezérléssel XR06CX típus 1. Tartalom 1 2. Általános biztonságtechnikai figyelmeztetések 1 3. Berendezés

Részletesebben

6. Robotok és manipulátorok a rugalmas gyártórendszerekben. 6.1 Manipulátorok

6. Robotok és manipulátorok a rugalmas gyártórendszerekben. 6.1 Manipulátorok 6. Robotok és manipulátorok a rugalmas gyártórendszerekben Isaac Asimov: Én, a robot (1950), a robotika alaptörvényei A robot nem árthat az embernek, és nem nézheti tétlenül, ha az embert veszély fenyegeti

Részletesebben

Operációs Rendszerek. Windows Parancssor

Operációs Rendszerek. Windows Parancssor Operációs Rendszerek. Windows Parancssor a parancssor a világ legjobb felülete Miért jó a parancssor? Szinte minden beállítást meg lehet oldani Automatizálás parancssorbol egyszerű pl: ürítsen egy könyvtárat

Részletesebben

Fényerősség. EV3 programleírás. Használt rövidítések. A program működésének összegzése

Fényerősség. EV3 programleírás. Használt rövidítések. A program működésének összegzése EV3 programleírás A 11- es program egy 60W- os hagyományos izzó fényerősségét méri (más típusú izzókkal is használható) tíz pontnál, 5 cm- es intervallumokra felosztva. Használt rövidítések ol Külső ciklus

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II.

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. 7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. A gyakorlat célja: 1. A shell vezérlő szerkezetei használatának gyakorlása. A használt vezérlő szerkezetek: if/else/fi, for, while while, select, case,

Részletesebben

ZL 90 Vezérlés Amiko és FrogJ motorokhoz

ZL 90 Vezérlés Amiko és FrogJ motorokhoz 1106 Budapest Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66 Fax: 262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu ZL 90 Vezérlés Amiko és FrogJ motorokhoz magyarországi képviselet Fı alkatrészek 1) Hálózati transzformátor

Részletesebben

Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz

Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz ELETTRONIC DIVISION Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz ALAPRAJZ RF CODE CLOSE OPEN PROG 1 2 3 4 ON 5 6 7 8 POWER 1 2 3 4 SLOW SPEED + TR1 + TR2 10 5 6 7 8 9

Részletesebben

8. SZERSZÁMGÉP ANIMÁCIÓ

8. SZERSZÁMGÉP ANIMÁCIÓ 8. SZERSZÁMGÉP ANIMÁCIÓ Meghatározás Az öttengelyes megmunkálások elengedhetetlen kelléke a szerszámgép különböző egységeinek megmunkálás közbeni ütközés ellenőrzése. A PowerMill, ütközés észlelés esetén

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd, Krankovits Melinda SZE MTK MSZT kmelinda@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? 2 Nem reprezentatív felmérés

Részletesebben

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós május 6. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós május 6. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás (GKxB_INTM021) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. május 6. Parancssori paraméterek Parancssorban történ programindításkor a program nevét követ en szóközökkel elválasztva paraméterek (command

Részletesebben

Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1

Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1 Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1 Készítette: Gipsz Jakab Neptun-azonosító: A1B2C3 E-mail: gipszjakab@vilaghalo.hu Kurzuskód: IP-08PAED Gyakorlatvezető

Részletesebben

1. A berendezés programozása

1. A berendezés programozása 1. A berendezés programozása Az OMRON ZEN programozható relék programozása a relé előlapján elhelyezett nyomógombok segítségével végezhető el. 1. ábra ZEN vezérlő előlapja és a kezelő gombok Ha a beállítások

Részletesebben

Tartalomjegyzék. TORO DDC Kerti vezérlőautomatika kezelési és használati utasítás 2

Tartalomjegyzék. TORO DDC Kerti vezérlőautomatika kezelési és használati utasítás 2 Tartalomjegyzék Felszerelési útmutató: 3 Az esőérzékelő bekötése: 4 Beállítás: 6 A pontos idő és nap beállítása ( SET TIME/DAY ): 6 Öntözési idők beállítása ( RUN TIME ): 6 Mester szelep/szivattyú modul

Részletesebben

Cella létrehozása. A roboguide programot elindítva az 1.ábra szerinti bejelentkező ablakot kapjuk.

Cella létrehozása. A roboguide programot elindítva az 1.ábra szerinti bejelentkező ablakot kapjuk. Roboguide kézikönyv Cella létrehozása A roboguide programot elindítva az 1.ábra szerinti bejelentkező ablakot kapjuk. 1. ábra 1. Új cella létrehozásához kattintson a Start New Cell-re. 2. Adja meg a cella

Részletesebben

BRAIN vezérlés oldal: 1 összes: 8

BRAIN vezérlés oldal: 1 összes: 8 BRAIN vezérlés oldal: 1 összes: 8 VEZÉRLÉS BRAIN vezérlés oldal: 2 összes: 8 BRAIN vezérlés oldal: 3 összes: 8 BRAIN vezérlés bemeneti és kimeneti funkciói Kapcsok Funkció Leírás 1-2-3 Táp Bemenet 230Vac

Részletesebben

Forgattyús mechanizmus modelljének. Adams. elkészítése, kinematikai vizsgálata,

Forgattyús mechanizmus modelljének. Adams. elkészítése, kinematikai vizsgálata, A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Forgattyús mechanizmus modellezése SZIE-K1 alap közepes - haladó Adams

Részletesebben

CPA 601, CPA 602, CPA 603

CPA 601, CPA 602, CPA 603 CPA 601, CPA 602, CPA 603 Infravörös távvezérlő rendszer Felhasználói kézikönyv Olvassa el a teljes kezelési útmutatót a használatba helyezés előtt! A helytelen használat visszafordíthatatlan károkat okozhat!

Részletesebben

2. tartály tele S3 A tartály tele, ha: S3=1 I 0.2. 3. tartály tele S5 A tartály tele, ha: S5=1 I 0.4

2. tartály tele S3 A tartály tele, ha: S3=1 I 0.2. 3. tartály tele S5 A tartály tele, ha: S5=1 I 0.4 Követővezérlés tárolással Tárolótartályrendszer: feltöltés vezérlése Három tárolótartály tele állapotát az S1, S3, S5 jeladók, az üres jelet az S2, S4, S6 jeladók szolgáltatják az előbbi sorrendben. A

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4 PL500 Tartalomjegyzék 1 Figyelmeztetések 2 2 Telepítés 3 2.1 A rendszer standard telepítése 3 2.2 Eszköz leírása 3 2.3 Eszköz mérete 4 2.4 Hajtómotor és fogasléc telepítése 4 2.5 Telepítés ellenőrzése

Részletesebben

AX-3003P AX-6003P. 1. A kezelési útmutató használata. 2. Biztonságra vonatkozó információk

AX-3003P AX-6003P. 1. A kezelési útmutató használata. 2. Biztonságra vonatkozó információk AX-3003P AX-6003P 1. A kezelési útmutató használata A termék használata előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatót. Átolvasás után is tartsa kéznél az útmutatót, hogy szükség esetén elérhető legyen.

Részletesebben

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység AIPHONE 2004/06 változat KVI Típusszám:120130 Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység Telepítési és Használati útmutató Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A Ábra 1 TORX M4x10 csavar 1 TORX T20 kulcs 2

Részletesebben

Készítette: Oláh István mestertanár

Készítette: Oláh István mestertanár BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Villamos laboratórium 1. PLC-k programoza sa Mérési útmutató Készítette: Oláh István mestertanár (olah.istvan@aut.bme.hu) 2014. szeptember Bevezetés

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

DIGITÁLIS TECHNIKA 7. Előadó: Dr. Oniga István

DIGITÁLIS TECHNIKA 7. Előadó: Dr. Oniga István IGITÁLIS TECHNIKA 7 Előadó: r. Oniga István Szekvenciális (sorrendi) hálózatok Szekvenciális hálózatok fogalma Tárolók S tárolók JK tárolók T és típusú tárolók Számlálók Szinkron számlálók Aszinkron számlálók

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

Kezelési utasítás SITRANS F M MAG 8000 & MAG 8000 CT 02/2010. SITRANS F M MAG8000 és MAG8000 CT elektromágneses áramlásmérő típusok

Kezelési utasítás SITRANS F M MAG 8000 & MAG 8000 CT 02/2010. SITRANS F M MAG8000 és MAG8000 CT elektromágneses áramlásmérő típusok Kezelési utasítás 02/2010 SITRANS F M MAG 8000 & MAG 8000 CT SITRANS F M MAG8000 és MAG8000 CT elektromágneses áramlásmérő típusok 2 Általános utasítások Az üzembe helyezés során figyelembe kell venni

Részletesebben

Vezérlés garázs- és kertkapumotorokhoz FX 24

Vezérlés garázs- és kertkapumotorokhoz FX 24 Vezérlés garázs- és kertkapumotorokhoz FX 24 FX 24 vezérlés programozása Általános bemutatás Ez a termék, amennyiben az alábbi útmutatók és a beszerelési előírások alapján szerelik, megfelel az EN 13241-1

Részletesebben

Szélkövetés: Ehhez az üzemmódhoz a PR3-as paraméter értékét 0-ra kell állítani.

Szélkövetés: Ehhez az üzemmódhoz a PR3-as paraméter értékét 0-ra kell állítani. Szélkövető v4 1 Bekapcsolást követően a szélkövető elektronika kijelzőjén a SZEL42 felirat jelenik meg néhány másodpercre, majd ezt követően pedig az ALAP felirat (Az Auto/Kézi kapcsoló lekapcsolva). A

Részletesebben

Megszakító vezérlés funkcióblokk

Megszakító vezérlés funkcióblokk Budapest, 2016. augusztus Bevezetés A Megszakító vezérlés funkcióblokkot az EuroProt+ készülék megszakító vezérlésének az állomási vezérlő rendszerbe történő beillesztésére és a készülék helyi aktív sémájú

Részletesebben

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József IPARI ROBOTOK, munkatértípusok 2. előadás Dr. Pintér József Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően meghatározza munkaterének alakját, a mozgási sebességét,

Részletesebben

D.LEJÁTSZÓ INTERFÉSZ CSATLAKOZÓ KS-PD500 Az adapter használata előtt

D.LEJÁTSZÓ INTERFÉSZ CSATLAKOZÓ KS-PD500 Az adapter használata előtt D.LEJÁTSZÓ INTERFÉSZ CSATLAKOZÓ KS-PD500 Az adapter használata előtt Utoljára frissítve: 006. március 1. 1 Támogatott JVC autórádiók Ez az adapter az alábbi JVC autórádiókat támogatja* 1 : 00-ban, vagy

Részletesebben

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek 10 AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek AWK futtatási módok AWK parancs, közvetlen programkódmegadás: awk 'PROGRAMKÓD' FILE példa: ls -l awk '{print $1, $5}' a programkód helyére minden indentálás

Részletesebben

ROBOTTECHNIKA. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

ROBOTTECHNIKA. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József ROBOTTECHNIKA 2. előadás Kinematikai strukturák, munkatértípusok Dr. Pintér József Kinematikai strukturák Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően

Részletesebben

7.hét: A sorrendi hálózatok elemei II.

7.hét: A sorrendi hálózatok elemei II. 7.hét: A sorrendi hálózatok elemei II. Tárolók Bevezetés Bevezetés Regiszterek Számlálók Memóriák Regiszter DEFINÍCIÓ Tárolóegységek összekapcsolásával, egyszerű bemeneti kombinációs hálózattal kiegészítve

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

User s Manual. Felhasználói kézikönyv. PTZ kameravezérlő pult. Version Felhasználói kézikönyv

User s Manual. Felhasználói kézikönyv. PTZ kameravezérlő pult. Version Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv PTZ kameravezérlő pult Version 1.0 EVA-KB100 Felhasználói kézikönyv Tartalom 1. Bevezetés...... 3 2. Jellemzők...... 3 3. Telepítés...... 4 4. Részegységek és funkciók...... 5 5.

Részletesebben

Érintkezés nélküli érzékelés és mérés robotcellában

Érintkezés nélküli érzékelés és mérés robotcellában BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Villamosmérnöki és Informatikai kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék Folyamatirányítás Laboratórium Érintkezés nélküli érzékelés és mérés robotcellában

Részletesebben

16F628A megszakítás kezelése

16F628A megszakítás kezelése 16F628A megszakítás kezelése A 'megszakítás' azt jelenti, hogy a program normális, szekvenciális futása valamilyen külső hatás miatt átmenetileg felfüggesztődik, és a vezérlést egy külön rutin, a megszakításkezelő

Részletesebben

Konzolalkalmazások gyors tesztelése

Konzolalkalmazások gyors tesztelése Juhász Tibor: Konzolalkalmazások gyors tesztelése Kiegészítés a Programozási ismeretek haladóknak című könyvhöz (Műszaki Kiadó, 2012) A programozás versenyeken, de egyéb esetekben is fontos lehet, hogy

Részletesebben

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval AVC78X QUICK START 1 GYORS INDÍTÁS 16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR 4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval 1. Győződjön meg arról, hogy a csomag tartalmazza

Részletesebben

KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel

KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás

Részletesebben

Bevezetés a számítástechnikába

Bevezetés a számítástechnikába Bevezetés a számítástechnikába Megszakítások Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. november 9. Bevezetés Megszakítások

Részletesebben

Interaktív alkalmazások készítése Scratch-ben

Interaktív alkalmazások készítése Scratch-ben Interaktív alkalmazások készítése Scratch-ben az előző foglalkozás összefoglalása változók szereplők mozgatása, érintés érzékelése távolság és idő érzékelése szöveg bekérése felhasználótól Ismétlés animációs

Részletesebben

Mechatronika segédlet 6. gyakorlat

Mechatronika segédlet 6. gyakorlat Mechatronika segédlet 6. gyakorlat 2017. március 13. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 LinuxCNC... 2 Telepítés Oracle Virtualbox-ra... 2 Megosztott vágólap beállítása... 4 Indítás,

Részletesebben

Használati útmutató kézikönyv KEZDŐKNEK

Használati útmutató kézikönyv KEZDŐKNEK Használati útmutató kézikönyv KEZDŐKNEK Alapvető utasítások táblázata Egyszerűsített tanítás és lejátszás DX100 lista A termék átvétele után és az első üzembehelyezés előtt olvassa el figyelmesen az utasításokat

Részletesebben

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0919-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h.

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0919-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h. EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET Tantárgy: Számítógép alkalmazása az elektrotechnikában Modul: 0919-06 Osztály: Heti óraszám:

Részletesebben

FAAC/740&741_24V. 1.oldal

FAAC/740&741_24V. 1.oldal FAAC/740&741_24V 1.oldal FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 2.oldal 1) Figyelem! A személyi biztonság érdekében nagyon fontos az alábbi utasítások elolvasása és követése.

Részletesebben

Delphi programozás I.

Delphi programozás I. Delphi programozás I. Konzol alkalmazások készítése Delphiben A Delphi konzol alkalmazása (console application) olyan 32 bites program, amely nem grafikus felületen, hanem egy szöveges konzol ablakban

Részletesebben

CS Lilin PIH-800II. Kezelő

CS Lilin PIH-800II. Kezelő CS Lilin PIH-800II Kezelő Telepítési útmutató A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel vannak illusztrálva,

Részletesebben

VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100

VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100 Kétirányú vezetéknélküli rendszer abax VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100 Program verzió 4.03 Felhasználói kézikönyv 1471 acu100_hu 02/14 FONTOS A vezérlő elektrosztatikus kisülésre érzékeny alkatrészeket

Részletesebben

DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr Oniga. I stván István

DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr Oniga. I stván István Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIA 8 Szekvenciális (sorrendi) hálózatok Szekvenciális hálózatok fogalma Tárolók RS tárolók tárolók T és D típusú tárolók Számlálók Szinkron számlálók Aszinkron számlálók

Részletesebben

Dr. Schuster György február / 32

Dr. Schuster György február / 32 Algoritmusok és magvalósítások Dr. Schuster György OE-KVK-MAI schuster.gyorgy@kvk.uni-obuda.hu 2015. február 10. 2015. február 10. 1 / 32 Algoritmus Alapfogalmak Algoritmus Definíció Algoritmuson olyan

Részletesebben

BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz. Technikai jellemzők és kapcsolási rajz

BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz. Technikai jellemzők és kapcsolási rajz BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz Technikai jellemzők és kapcsolási rajz A Stagnoli vezérlése a 24V motorokhoz, használható egy vagy két karos 24VDC motorokhoz. A mozgatás enkóderrel történik

Részletesebben

METRISoft M é r l e g g y á r t ó K F T

METRISoft M é r l e g g y á r t ó K F T METRISoft M é r l e g g y á r t ó K F T 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30. Telefon: 62/246-657, Fax: 62/249-765 E - mail: m e r l e g @ m e t r i s o f t. h u Honlap: w w w. m e t r i s o f t. h u Mentés:

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Figyelmeztetés: Az alábbi merevlemez-meghajtók telepítése nem ajánlott ebbe a készülékbe:

Figyelmeztetés: Az alábbi merevlemez-meghajtók telepítése nem ajánlott ebbe a készülékbe: Figyelmeztetés: Amennyiben egy új merevlemez-meghajtót szeretne telepíteni ebbe a készülékbe, úgy vegye figyelembe a tesztelt, kompatibilis merevlemez-meghajtók jegyzékét az alábbiak szerint: Figyelmeztetés:

Részletesebben

Informatika 1 2. el adás: Absztrakt számítógépek

Informatika 1 2. el adás: Absztrakt számítógépek Informatika 1 2. el adás: Budapesti M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2015-09-08 1 2 3 A egy M = Q, Γ, b, Σ, δ, q 0, F hetes, ahol Q az 'állapotok' nem üres halmaza, Γ a 'szalag ábécé' véges, nem üres

Részletesebben

Fordítás Kódoptimalizálás

Fordítás Kódoptimalizálás Fordítás Kódoptimalizálás Kód visszafejtés. Izsó Tamás 2016. október 20. Izsó Tamás Fordítás Kódoptimalizálás / 1 Aktív változók Angol irodalomban a Live Variables kifejezést használják, míg az azt felhasználó

Részletesebben

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Linux alapok Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Könyvtárszerkezet abszolút útvonal útvonal megadása a gyökérből kiindulva / gyökérkönyvtár relatív útvonal útvonal megadása az aktuális

Részletesebben

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek.

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek. Linux fájlrendszerek. 4. Laborgyakorlat Előző gyakorlaton, már volt szó a fájlrendszerekről, mikor a mount parancs -t kapcsolójáról volt szó. Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések miatt, a

Részletesebben

Q36A VEZÉRLÉS EGY-VAGY TÖBBSZÁRNYAS KAPUKHOZ

Q36A VEZÉRLÉS EGY-VAGY TÖBBSZÁRNYAS KAPUKHOZ Q36A VEZÉRLÉS EGY-VAGY TÖBBSZÁRNYAS KAPUKHOZ A VEZÉRLŐEGYSÉG RÉSZEI A A választó gomb B B választó gomb C Megerősítő gomb (YES) / Emelkedés D Tiltó gomb (NO) / Csökkenés F1 24 V AC, 800 ma biztosíték F2

Részletesebben

CDC 2000 Vezérlő 5. Hőmérséklet beállítások Asian Plastic

CDC 2000 Vezérlő 5. Hőmérséklet beállítások Asian Plastic 5.1 Fűtőzóna hőmérséklet beállítások Menü 20 Olaj hőmérséklet: A hidraulika olaj aktuális hőmérsékletét mutatja. Ha az olaj hőmérséklete magasabb vagy alacsonyabb lenne a beállított értéknél, hibaüzenet

Részletesebben