J E L E N T É S Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "J E L E N T É S Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft"

Átírás

1 1 J E L E N T É S Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft.-ről (székhely: 5500 Gyomaendrőd, Erzsébet liget 2. Cégjegyzékszám: , adószám: ) elemző jelentés Készítette: Kovacsics Imre Ügyvezető igazgató Közreműködtek: a SPA Hungary Holding Zrt. szakértői Gyomaendrőd, szeptember 10.

2 2 Tartalomjegyzék I. Gazdálkodási adatok II. Műszaki helyzet és üzemeltetés elemzése III. Üzemeltetési javaslatok IV. Gyógyászat V. Munkaügy, HR, oktatás VI. Minőségbiztosítás VII. Pályázati lehetőségek VIII. Marketing terv IX. Összefoglaló Mellékletek

3 3 I. Gazdálkodási adatok A havai gazdálkodási adatokat a jelentés végén található táblázatok tartalmazzák, amiből megállapítható, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a fürdő bevételei a nyári hónapok kivételével nem fedezik a kiadásokat. A társaság év óta évi millió Ft közötti tulajdonosi támogatást kapott működési költségeink fedezetére, évre pedig 48 millió Ft támogatást terveztek. Ebből az összegből ig 30,4 millió, ig pedig további 7,2 millió Ft már átutalásra került. Az eddigi 37,6 millió Ft - ami az éves összeg közel 80 %-a - a e előtti időszak költségeire került felhasználásra, és azt teljes összegben nem is fedezte. A előtti költségek fedezetéből még további 8,5 millió Ft hiányzik, ennek beszámításával az évesen tervezett támogatás nagy része csak az első 5 hónap költségeit fedezi. A tárgyévi és az előző évek költségszint mutatói szerint az anyagjellegű ráfordítások összege megközelíti az árbevétel 100 %-át, a személyi jellegű ráfordításoké pedig az 50 %-át, ami azt jelenti, hogy tulajdonosi támogatás nélkül a fürdő évek óta jelentős vesztséggel üzemelt. Ezt a veszteséget elsősorban az okozta, illetve okozza, hogy a fürdő által nyújtott szolgáltatásokhoz képest aránytalanul alacsony az árbevétel, illetve magasak az üzemeltetési költségek. Hosszú távon ez nem egyeztethető össze az ésszerű, eredmény orientált gazdálkodás elvével. Az árbevétel alakulását meghatározó két fő tényezőből - a látogatók száma, a belépő illetve a szolgáltatási díjak mértéke- elsősorban a díjakat tartom alacsonynak. A 2008 évi látogatói létszám statisztika és árbevétel adatokból számolt, egy főre jutó átlagosan fizetett nettó összeg 785 Ft, ami minél előbbi változtatást igényel. Természetesen a látogatók számának növelése is fontos cél, azonban ennek megvalósítása hosszabb folyamat, ehhez vendégcsalogató szolgáltatásbővítő beruházásokra és intenzív marketing kampányra lesz szükség. További eredményjavítási lehetőség az üzemeltetési költségek ésszerűsítése. A két legfontosabb feladat az üzemeltetéshez szükséges optimális létszám meghatározása és a közüzemi díjak, ezen belül a gázenergia költségek leszorítása. Az üzemeltetés hatékonyságát növelő elképzelések részletes leírását az anyag további fejezetei tartalmazzák.

4 4 II. Műszaki helyzet és üzemeltetés elemzése A Fürdő vízellátása: A Fürdőt a B-4 számú 1150m mély 60 C hőmérsékletű termálvizes kút látja el, melynek vízhozama l/perc. A termálvíz gyógyvízzé minősített. A kút az önkormányzat mellett a fürdőtől kb. 500m-re található. Mielőtt a termálvíz a fürdőbe ér különböző fogyasztók vannak rácsatlakoztatva a vezeték hálózatra, melyek átlagban 20 l/perc vízmennyiséggel csökkentik a fürdőbe érkező termálvizet. Ezek a fogyasztók almérőkkel mértek és ez alapján meghatározott díjat fizetnek. A fürdőbe belépő termálvíz vezeték két ágra oszlik, az egyik ág a 350m 3 es termálvíz tárolóba vezet, a másik ágon keresztül a nyitott medencék hőcserélőjéhez, illetve a nyitott termálvizes medencébe jut a víz. A termálvizes tározóból szivattyúkkal és hidroforon keresztül jut a termálvíz a fedett épületrészekbe, így a gyógyászathoz és az új épületszárny gépészeti terébe. A fürdő területén található a B-129-es kútkataszteri számú kút, melynek paraméterei megegyeznek a B-4-es számú kútéval, vízhozama azonban 550 l/ perc. Ez a kút jelenleg le van zárva, nem üzemel. A fürdő vízellátását szolgálja még nyári időszakban (áprilistól október végéig) a 4db kb. 25m talpmélységű hideg vizes kút, mely fürdőtől kb. 400m re található a Hármas Körös töltése mellett. A kitermelt víz előkezelését itt, a vízmű telepen végzik. Ezek a kutak és a hozzá tartozó szűrők, tározó és hidroforos rendszer a szabadba telepített, így csak fagymentes időszakban üzemelnek. Ez a víz szolgálja a medencék pótvíz ellátását, illetve a termálmedencék kevert vizét. A fürdő vízellátását egészíti ki a települési hálózati ivóvíz, mely a téli időszak hideg vizes ellátását, illetve a gyógyászat hálózati hideg melegvizét, valamint a vizesblokkok vízellátását biztosítja. A fürdő általános leírása: A fürdő négy részből tevődik össze. 1. Nyári strandfürdő Üzemel: május 01.-augusztus 31-ig. Itt található egy úszómedence, egy strandmedence, egy pancsoló medence és egy gyógyvizes medence. A medencék csempeburkolattal ellátottak, megfelelő állapotúak, kivételt képez az úszómedence, melynek egyik sarkán enyhe szivárgás tapasztalható. A szezon zártával, még a medence feltöltött állapotában a burkolatot meg kell bontani és a szivárgás okát meg kell állapítani.

5 5 Az úszó és a pancsoló medence egy vízforgató egységre van szerelve, ami nem jó megoldás, mivel a két medence hőmérséklete különbözőnek kell, hogy legyen (úszás: C, pancsoló C). A medencékhez kapcsolt 1 db hőcserélő ezt az igényt nem tudja kielégíteni. A szűrőtartályok szabadba építettek elavultak, felújításra szorulnak. Szűrőtöltetük az utóbbi kilenc év alatt, mióta a medencék fel lettek újítva, még nem ellenőrizték. A medencékhez futó vezetékek szintén elavultak (jórészt acélcsövek). A klórozó helység nem felelt meg az előírásnak. Hiányzott pl. a klórgáz érzékelő és riasztó berendezés, ezt újonnan beépítettük. A forgatott medencék mérő-szabályozó berendezései tönkrementek, nem javíthatók (kicserélésük költsége 2-3 Mft.). A vegyszerezés kézi mérés alapján kézi beállítással történik. A járófelületek burkolatai helyenként javítandóak, az ősz folyamán ezt meg kell tenni. A zuhanyozók a saját hideg vizes kútról, illetve közvetlenül termálvízzel működnek. A terület öntözése szintén a saját hideg vizes kútról történik. A forgatott medencék töltő- és pótvize is saját hidegvíz kútról megoldott. 2. Fedett fürdő a gyógyászattal Üzemel: egész évben. A fedett fürdő és a gyógyászat egy épületen belül, de két különböző egységként működik. A gyógyászat fűtéséről és melegvíz ellátásáról túlnyomó többségében gázkazán gondoskodik. Vízellátása hálózati hidegvízről történik. A földszinti részen padlófűtés, az emeleti irodákban és a tetőtérben kialakított vendégszobákban radiátoros fűtés van. A tangentor kádak feltöltése használati melegvízzel történik, melyhez a hálózati hidegvizet, és ennek fűtéséhez gázenergiát használnak. A fürdőn belül a gyógyászati résznél történtek ésszerűsítések, így a padlófűtés rendszerét a termálvíz plusz hőjének elvételével végzik, majd a lehűlt termálvíz a gyógyászati medencékbe kerül. A medencetér párátlanítására és az épületrész fűtés kiegészítésére légkezelő egységeket építettek be, melyek légfűtése gázenergia felhasználásával történik. Az alagsori gépészeti térben meglehetősen komoly vízszivárgás tapasztalható, ami feltehetőleg a 2 db felette elhelyezkedő gyógyászati medence vagy az ahhoz kapcsolódó vezetékek szivárgására vezethető vissza.

6 6 A fedett fürdő egység fűtését külön gázellátó rendszerrel oldották meg, melyben nem történt ésszerűsítés, így gázzal üzemelő padló és légfűtés található. A párátlanító légkezelő is gázzal üzemel a medencetérre. Három darab medence (tan-, lazító és pancsoló medence) vízforgató rendszerű. A medencék hőntartása szintén gázenergia felhasználásával történik hőcserélőn keresztül. A forgatott medencék mérő-szabályozó berendezései nem működnek a gépészek nem megfelelő hozzáértése folytán. Újra beüzemelésük kérdéses. A vegyszerezés kézi mérés alapján kézi beállítással történik (újabb 2-3 Mft. beruházást igényel). Az épület állaga elfogadható, azonban több kisebb-nagyobbb javítás szükséges, melyeket jeleztünk az önkormányzat felé. A többfordulós szavatossági bejárást követően részben megegyezés született (2009. szeptember 30-ig vállalták a javítást) a generál kivitelezővel, melyről jegyzőkönyv készült (a jegyzőkönyvek a jelentés 1. sz. mellékletét képezi) 3. Kemping A kemping nincs külön választva a strandfürdőtől, így az átjárás sem kontrolálható. A kempingben egy faház, nem kontrollált lakókocsi állások és sátorhelyek vannak kialakítva. A kemping áram ellátása a fürdő áram ellátásához kapcsolódik. A kocsi kiállások almérő nélkül kapcsolódnak az egységekhez. A központi vizesblokkot hálózati hidegvíz és termálvíz (szabálytalanul) látja el. A faház vizesblokk egysége felújításra szorul. A kempingben nincsenek kialakított lakókocsi állások. Színvonala igen alacsonynak nevezhető, nem üti meg a 2 csillagos szintet sem. Fejlesztésre szorul. 4. A gyógyászat feletti tetőtérbe épített 3x2 ágyas+ 1x 4 ágyas szobák A tetőtérben elhelyezett szobák légkondicionáltak. A légkondicionáló berendezések karbantartása szükséges.

7 7 III. Üzemeltetési javaslatok Javaslatok a fürdő üzemeltetésének ésszerűsítésére: Legfontosabb feladat a gázellátó rendszer részbeni vagy lehetőség szerint teljes kiváltása geotermikus energiával. Ennek alapvető feltétele a B-129-es kút beüzemelése. Az önkormányzatnál rendelkezésre áll egy energia-racionalizálási engedélyes terv, melyet javaslatunk alapján az önkormányzat KEOP pályázaton kíván részt venni. Jelenleg előkészítés alatt van. A következő közgyűlésen terjesztik a képviselők elé. Amennyiben a közgyűlés elfogadja és a pályázat sikeres lesz úgy a B- 129-es kút kialakításra kerül a hozzátartozó tározó és vezeték hálózattal, mely által a gázenergia felhasználás jelentősen csökkenthető. Amíg ez nem valósul meg addig a szezon utáni időszaktól a következő javaslatot teszem. Célszerűnek tűnik a meglévő kút geotermikus energiájának hasznosítása a fedett fürdőtérben is A termálvíz felesleges hőjét hőcserélőn keresztül felhasználhatjuk a medencetér padlófűtésének biztosítására, illetve a magasabb hőfokú pancsoló medence fűtésére. A medencéből elfolyó még mindig 35-36ºC-os termálvíz hőjét a továbbiakban ismét hőcserélőbe vezetve a tanmedence vizének fűtésére használhatjuk, ezáltal kb kW teljesítmény igényt tudunk megspórolni. Felvettük a kapcsolatot a gáz- és villamos áram szolgáltatókkal egy újabb esetleg kedvezményesebb szerződés megkötése érdekében. Melynek eredménye, hogy től 20 %-al kevesebb díjat fizet a fürdő a gázért, tárgyalások jelenlegi állása szerint november 01-től szintén kb. 20%-al kevesebbet fizetünk az áramért. A vízdíj csökkentésére érdekekében is tárgyalásokat folytatunk. A vízdíj és szennyvízdíj 2008-ban ill. 222,-Ft.+áfa volt. Amennyiben a víz árát nem sikerül csökkenteni, úgy felvetődik egy hidegvizes kút fúrása (25-50 m mély), melyet kezelve még mindig gazdaságosabban jövünk ki, mintha a vízműtől ilyen áron vásárolunk vizet.

8 8 Jelenlegi nyitva tartás Jelenleg a fürdő a következő nyitva tartási szerint működik: Nyári nyitva tartás (május 01-augusztus 31-ig) óráig, a kinti medencék és fedett fürdő létesítményei (06-08 óráig bérletes úszás lehetőség van). Augusztus 31-től, időjárás függvényében a kinti három medence még üzemel. Téli nyitva tartás (szeptember 01-től április 30-ig) óráig, csak a fedett medencék (06-08 óráig bérletes úszás lehetőség van). Jelenlegi munkavállalói létszám Nyári időszakban: munkakör megnevezése létszám ügyvezető igazgató 1 általános igazgató 1 adminisztrátor 1 pénztáros, szállás-felelős 4 úszómester, szauna felügyelő 6 gépész karbantartó 3 kertész, műszaki kisegítő 1 gyógyászati dolgozók 8 összes munkavállalói létszám 25 Takarítást és őrzési tevékenységet külső vállalkozó látja el és egy fő megbízási szerződéssel gyógytornász heti hat órában. Átlagban 5 AM-könyves munkavállaló segít be, takarításban, vízőri feladatokba. Téli időszakban: munkakör megnevezése létszám ügyvezető igazgató 1 általános igazgató 1 adminisztrátor 1 pénztáros, szállás-felelős 3 úszómester, szauna felügyelő 3 gépész karbantartó 3 kertész, műszaki kisegítő 1 gyógyászati dolgozók 8 összes munkavállalói létszám 21 Takarítást és őrzési tevékenységet külső vállalkozó látja el és egy fő megbízási szerződéssel gyógytornász heti hat órában. Jelenlegi jegyárak a 2. számú mellékletben szerepelnek.

9 9 Javasolt nyitva tartás Nyári nyitva tartás (június 01-augusztus 31-ig, időjárás függvénye) óráig hétfőtől vasárnapig, a kinti medencék és fedett fürdő létesítményei üzemelnek. A óráig tartó bérletes úszást javasoljuk eltörölni (jelenleg 6-7 vendég van a fürdőben). Téli nyitva tartás (szeptember 01-től május 31-ig, időjárás függvénye) hétköznap óráig, hétvége és ünnepnapokon óráig. Gyógyászat éves nyitva tartása hétköznap ig. Javasolt állandó munkavállalói létszám munkakör megnevezése létszám ügyvezető igazgató 1 általános igazgató 1 adminisztrátor 1 pénztáros, recepciós 3 úszómester 3 gépész karbantartó 4 kertész, műszaki kisegítő 1 gyógyászati dolgozók 4 takarító összes munkavállalói létszám 2 fő nyolc órában, 3 fő négy órában 20 fő nyolc órás három fő négyórás munkarendben Gyógytornász megbízási szerződéssel, heti hat órában, külső személy látja el, ugyanígy a 18 év alatti csoportos gyógy úszást is külső megbízott személy végzi. A biztonsági őrzést a 24 órás gépészet látja el. A nyári időszakban alkalmi munkavállalókkal egészülnek ki. Javaslatok a belépőjegyárakra A jelenlegi jegyárakra javaslunk 10 %-os emelést. Az óvodai, iskolai sportegyesületi jegyár javaslat 600-Ft/fő/alkalom egységesen.

10 10 IV. Gyógyászat A fürdőben nincs egészségügyi vezetői status. Az SHH Zrt. orvos igazgatója a koordinációs, továbbképzési, szakigazgatási feladatokat el tudja látni, egy megbízott felelős személy az adminisztrációt el tudja végezni. Jelenleg is ez történik, egy fizikoterápiás munkatárs készíti a statisztikákat és jelentéseket. Hetente egy orvos kb órát rendel, ami nem sok, az óraszámot igény szerint meg lehetne duplázni. A TB által finanszírozott szolgáltatások a következők: - masszázs, - tangentor, szénsavas fürdő, - víz alatti csoportos gyógytorna, - súlyfürdő, - 18 év alatti csoportos gyógy úszás, - iszapkezelés, - melegvizes fürdő. A térítéses szolgáltatások is népszerűek, de nagyon kevés pacienst küldenek a kollégák. A teendő itt is a szervező munka megerősítése. A közeljövőben a fürdő munkatársainak segítségével megszervezünk egy találkozót ezzel a 7 kollégával, ahol tájékoztatni fogom őket terveinkről, a fejlesztésekről, a lehetőségeinkről. A forgalom emelésének lehetőségei: a) viszonylag kis befektetéssel jár: - az iszapkezelés bevezetése (a makói iszap zsákos formában bevezethető), - különböző pakolások alkalmazása (paraffin, ritex), - száraz torna (gimnasztika), gerinc torna, - súlyfürdő, - óvodás úszás oktatás propagálása, - gerinc torna, - jóga bevezetése, - különböző exotikus masszázsformák (thai) bevezetése, a marketing munka megerősítése: riportok a helyi médiában, a környéken működő vállalkozások felkeresése, rendezvények szervezése, továbbképzések tartása. A fürdő gyógyászati minősítése tekintetében felvettük a kapcsolatot dr Kulcsár György főorvos úrral. A gyógyászati önrész és árak változatlanul hagyását javasoljuk.

11 11 V. Munkaügy, HR, oktatás helyzete Oktatás A wellness-, gyógy-, élmény és strandfürdők működtetése jól képzett, munkakörének ellátását magas színvonalon végző, a munkaköri előírásoknak megfelelő szakképzett személyzettel lehetséges. A Gyomaendrődi Liget Fürdő a jogszabályban meghatározott szakképesítésű munkavállalókkal rendelkezik. A SPA Hungary Holding Zrt. (továbbiakban: SHH Zrt.) oktatási koncepciójának alkalmazásával és szakmai közreműködésével folyamatosan figyelemmel kíséri a jogszabályi változásokat és a fluktuáció következtében szükségessé váló képzési teendőket. A jelenlegi helyzet folyamatos értékelése mellett az oktatási terület legfontosabb feladata a fürdő munkavállalóinak szakmai képzettségének biztosítása. A évben 2 fő végzett a 2008 évben elkezdett OKJ-s továbbképzésen: Varjúné Hanyecz Henrietta - fizioterápiás szakasszisztens Szabados Krisztina - munkavédelmi technikus A magyarországi fürdőkben a jogszabályi előírások alapján az előírt szakképesítések megszerzésén túl további követelmények megszerzése nem jellemző. De a SHH Zrt. oktatási tervének egyik elemeként többletkompetenciákat biztosít tervezetten a Gyomaendrődi Liget Fürdő munkavállalóinak. A koncepció szerint javasolt az uszodamestereknél minden év májusában egy vízből mentési és elsősegélynyújtásiszintentartási belső képzés és belső vizsga. Ez nem kötelező, de a nyári szezon megindulása előtt a fürdővendégek személyi biztonsági szempontjából szükséges. Továbbá a SPA Hungary Holding Zrt. általános és oktatási minőségbiztosítási folyamataiba beleillik. A SHH Zrt. oktatási tervében szerepelnek a munkavállalók részére nem OKJ-s és nem jogszabályban előírt további kompetenciák megszerzése. A fürdők sikeres vendégközpontú működésének egyik szükséges eleme, hogy a munkavállalók (a vendégekkel kapcsolatban álló munkatársak esetében) meghatározott rendszerességgel kommunikációs és szükség esetén nyelvi képzéseken vegyenek részt. Ennek egy pilot formája júliusban sorra került Tatabányán. Tervezetten erre a Gyomaendrődi Liget Fürdőben is sor fog kerülni 2010-ben. Az oktatási terv további elemeként ütemezetten sor kerülhet nyelvi és egyéb képzésekre. A SPA Hungary Holding Zrt. saját szellemi termékeként az országban egyedülállóan képezte a képezte a tatabányai Gyémántfürdő uszodamestereit a szaunázással kapcsolatos ismeretekre. Ezek az ismeretek tervezetten az SHH Zrt. további fürdőiben, így a Gyomaendrődiben is ütemezetten meg fognak valósulni. Összegezve kijelenthető, hogy SHH Zrt oktatási koncepciójának tervezett elemei kiegészítik a személyzeti politika folyamatos és tervezett intézkedéseit.

12 12 Munkaügy, HR Helyzetelemzés: A Gyomaendrődi Liget Fürdő a SPA Hungary Holding Zrt. humánpolitikai támogatásával egy korszerű fürdőüzemeltetési rendszer felépítésében működik közre és fog működtetni a humánerőforrás oldaláról is. A Kft működtetésének első és legjelentősebb feladata az átvett munkavállalói állomány humánpolitikai szempontú elemzése. Az SHH Zrt. szakmai támogatásával egy korszerű és hatékony munkaszervezet kerül felállításra szeptemberi munkaerőforrás igény változása. A létszám meghatározása a tervezett nyitva tartás és az ellátandó feladatok elemzése alapján kerül meghatározásra. A célkitűzés, hogy a vendégközpontú szolgáltató fürdő szakmai elve maradéktalanul teljesüljön minden jogszabályi feltétel teljesítésével együtt. Javasolt az ősz nyitva tartással egyidejűleg a következő munkaügyi átalakítás: tervezetten négyhónapos munkarendre kerül az átállás a túlmunkák és a kampányszerű tevékenységek miatt. A tervezett fejlesztésekhez kapcsolódik a szeptembertől megkezdődő szauna részleg kialakítása (tervezés már folyamatban), mely várhatóan október végére elkészül. Helye: Fedett új medence fölötti galériás rész pihenővel, több féle szaunával és wellness szolgáltatással. A hamarosan elkészülő végleges tervek magukban foglalják a működtetéssel kapcsolatos humánpolitikai teendőket.

13 13 VI. Minőségbiztosítás A wellness-, gyógy-, élmény és strandfürdők működése és működtetése összetett, bonyolult és magas színvonalon teljesítendő feltételeket követel meg. Ezeknek a feltételeknek (humán-, műszaki, pénzügyi, gazdasági, biztonsági,stb ) a folyamatos megfigyeléséhez és teljesítésének ellenőrzéséhez és a folyamatok támogatásához egy saját minőségbiztosítási rendszert vezetett be a SPA Hungary Holding Zrt. A SPA Hungary Holding Zrt. egy minden fürdőre alkalmazható csekklista/tábla és módszertani útmutató segítségével határozza meg a minőségbiztosítási eljárás folyamatát. A minőségbiztosítás rendszer évi célkitűzései: 1. Az egyes fürdők egészének a vendégek szempontjából való minősítése. 2. Általános tisztasági/higiéniai minőségbiztosítás. 3. A vendégekkel kapcsolatba kerülő munkatársak vendégbarát magatartása és a munkaköri feladataik szerinti szakmai minősítése/értékelése. 4. A SPA Hungary Holding Zrt. egységes működési szemléletének ellenőrzése, hibás teljesítéskor ennek érvényesíttetése, javítása. A minőségbiztosításra kijelölt fürdő esetében meghatározásra kerül, hogy milyen értékelő-táblák kerülnek használatra. Ezek konkrét útvonalterve kerül kijelölésre. Az ellenőrzést megelőzően személyes feladatszabásra kerül sor. A minőségbiztosítási rendszer meghatározott időnként meghatározott célkitűzésekkel előre tervezett időpontban saját módszertannal (a fürdők nem ismerik ennek az ütemezést) végzi el az SHH Zrt. A Gyomaendrődi Liget Fürdőben az éves minőségbiztosítási program keretében tervezetten 2009 szeptemberében történik meg az ellenőrzés. Az értékelési és visszaellenőrzési fázis szakasza tervezetten október hónapban következik be. A SPA Hungary Holding Zrt. által létrehozott és tervszerűen működtetett korszerű minőségbiztosítási rendszer a megkezdett és további tervezett rendszeres ellenőrzések révén egy magas színvonalú kontrolling-rendszert jelent a Gyomaendrődi Liget Fürdő működésében.

14 14 VII. Pályázati lehetőségek I. DAOP B.D.E.F. - Versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztés Forrás összege: HUF Beadás kezdete: Beadási határidő: II. DAOP /G Kiemelt attrakciók fejlesztése Forrás összege: HUF Beadás kezdete: Beadási határidő: Gyomaendrődön célszerű végiggondolni, hogy a kiírás szerinti pályázat benyújtható-e Támogatható tevékenységek: Egészségturizmus feltételrendszerének, versenyképességének javításához kapcsolódó tevékenységek az Országos egészségturisztikai stratégiában meghatározott nemzetközi vonzerővel bíró kiemelt helyszíneken. Meglevő gyógy- és termálfürdők, egyéb természetes gyógy tényezőkön alapuló gyógyhelyek (gyógy barlang, mofetta, klimatikus gyógyhely) infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztése mind a gyógy és wellness szolgáltatások körében, mind pedig a kiszolgáló helyiségek és berendezések tekintetében (pl. öltözők, mosdók, napozók, kezelő helyiségek): Új infrastrukturális elemek kialakítása, meglevők fejlesztése és bővítése Új szolgáltatások létrehozása, meglevő szolgáltatások fejlesztése és bővítése Egészségturisztikai szolgáltató központok gyógy-turisztikai célú infrastrukturális fejlesztésének (pl. épületek, medencék korszerűsítése, átalakítása, bővítése stb.) és szolgáltatásainak bővítése (pl. gyógyászati kezelők, fürdőzésre alkalmas medencék kialakítása stb.), azzal a feltétellel, hogy az intézmény ezen szolgáltatásait nem csak a kórházi kezelés alatt álló betegek vehetik igénybe. A fürdők és az egészségturisztikai szolgáltató központok környezetének fejlesztése, gyógyhelyi jelleg kialakítása: parkosítás, információs táblák, pihenőhelyek, utcabútorok, zajmentes környezet biztosítása. A projekt elszámolható összköltségének maximum 15%-a számolható el ezen tevékenység keretében. KEOP pályázatok Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal Kódszám: KEOP /B A helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal elnevezésű konstrukció általános célja a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia alapú

15 15 energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrások hőtermelésben játszott szerepének, valamint az összenergia felhasználásban lévő arányának a növelése. Villamos energia, valamint együttes villamos energia és hőtermelés a KEOP konstrukció keretében támogatható. A konstrukció ösztönözni és támogatni kívánja az energiaigényt helyi megújuló energiaforrásokból kielégítő beruházások megvalósulását, elsősorban az önkormányzati és non-profit szektor intézményeiben, másodsorban kis- és középvállalkozások gazdasági termelési folyamataihoz kapcsolódóan, valamint a távfűtési rendszerek megújuló energia alapon történő teljes vagy részleges energiaellátását. Ezen keresztül cél az önkormányzati, valamint a vállalkozói célcsoport esetében a hosszú távú energiaköltségek csökkentése. Forrás: évekre 6 milliárd forint Benyújtás március 20-tol folyamatosan lehetséges. Gyomaendrődön ebben a pályázatban kíván indulni az önkormányzat, ami hosszútávon jelentős energia megtakarítást eredményez.

16 16 VIII. Marketing terv a Gyomaendrődi Liget Fürdő arculatváltására 1. Cél: az integrált kommunikációs stratégia kialakítása. Fontos cél, hogy a fürdő rendelkezzen egy hosszú távú, előremutató marketing stratégiával, mely biztosítja számára, hogy az egyes marketing eszközök összhangba kerüljenek a kommunikációval, ami szolgáltató szervezet révén vonatkozik a megjelenésre, fizikai környezetre, alkalmazottakra és a folyamatszervezésre is. Bármelyik területről is legyen szó, a kommunikáció akkor tudja a legjobban a célokat szolgálni, ha érvényesül az eszközök közötti szinergia. A különböző célcsoportokat megcélzó kampányoknak összefüggőnek kell lenniük. Ehhez azonban jól felépített imázs kialakítására van szükség, ami képes együtt tartani a különböző elemeket, melyek kommunikációs összetevői ugyanazt mondják. A mai piaci helyzet megköveteli minden vállalattól és szervezettől, hogy egységes arculattal rendelkezzen, hiszen ez hatással lehet a vásárlói és megbízói döntésekre. A versenyképesség megőrzésének feltétele, hogy a cég olyan képet alakítson ki magáról, mely tudatos kommunikációt és célzott üzeneteket sugároz külső környezete felé. Az imázs kialakítására nagy gondot kell fordítani, mert a tudatosan kialakított képpel pozitív benyomásokat lehet kelteni. Ennek az imázsnak a kialakítása a fő cél marketing szempontból az elkövetkező időszakra. 2. Vállalati image és arculat Az imázs azon elképzelések, és benyomások összességét jelenti, amely egy emberben vagy csoportban egy adott személyről, termékről vagy vállalatokról kialakul. Annak érdekében, hogy a vállalatról tudatosan kialakított kép egységes legyen, fontos, hogy a cég egyedi, mással nem összetéveszthető jegyekkel rendelkezzen. Vállalati arculat (Corporate Identity) alatt egy cég kifelé és befelé irányuló önábrázolását és magatartását, megnyilvánulásainak megtervezett, tudatosan és folyamatosan használt összetevőit értjük. Ahhoz, hogy a vállalati arculatot tudatos módon alakítsa ki a cég, precízen megfogalmazott cégfilozófiával és szervezeti kultúrával is rendelkeznie kell, hiszen itt

17 17 olyan központi gondolatokat fogalmaznak meg, melyeket később a többi arculati elemen keresztül a cég közvetíteni kíván a külső környezete felé. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a fürdő alkalmazottai és tagjai tisztában legyenek a cég küldetésével és jövőképével, hiszen ezekkel a célkitűzésekkel mindenkinek azonosulnia kell a hatékony, egységes és integrált kommunikáció érdekében. 3. A Gyomaendrődi Liget Fürdő víziója A vízió a vállalat által felvázolt, kívánt jövőbeni állapotot fogalmazza meg. Valódi jövőképet jelent, amely a hogyan és milyennek képzeljük el magunkat kérdésekre ad választ. A Gyomaendrődi Liget Fürdő a régió kiemelt ismertségű fürdőjévé kíván válni, melyet a kiváló szolgáltatások és a család-és vendégbarát környezet fog megalapozni. 4. A Gyomaendrődi Liget Fürdő küldetése A küldetés fontos támasza a szervezet stratégiájának, mert mindenki számára érthetően és tömören fogalmazza meg a legfontosabbat, hogy miért létezik a vállalat. A küldetés fő funkciója, hogy hosszú távú jövőképet adjon a szervezetnek. A Gyomaendrődi Liget Fürdő küldetése, hogy az ország első fürdőláncának tagjaként a legjobbat nyújtsa a fürdők világának minden területén. 5. A Gyomaendrődi Liget Fürdő stratégiai céljai A vállalatok céljai célrendszert alkotnak, és három fő csoportba sorolhatók (küldetés, mint alapvető távlati cél, hosszú távú célok, rövid távú célok). A fürdő hosszú távú, állandó, világos és pontos céljai: Egységes, és erős márka kialakítása, a fürdő ismertségének növelése. Versenytársaktól való egyértelmű megkülönböztetés. A fürdő imázsának javítása. A szezonalitás csökkentése. Új piaci szegmensek felkutatása és megnyerése. A fürdő szolgáltatási színvonalának fejlesztése.

18 18 Célcsoport specifikus szolgáltatások nyújtása. 6. A Spa Hungary Holding Zrt. fürdőinek stratégiai célmutatóival való azonosulás A fürdő céljainak megvalósulását a Spa Hungary Holding Zrt. egységes célrendszere is alátámasztja, és segíti. Aktív együttműködés a városok Turisztikai Hivatalával, a fürdők marketingtevékenységének hatékonyságnövelése érdekében. Együttműködés a Regionális Marketing Igazgatóságokkal, csatlakozás a regionális marketing programokhoz. A Magyar Turizmus Zrt. által biztosított marketinglehetőségek kihasználása, kiemelten a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) programokhoz való csatlakozás. Új marketing együttműködési megállapodások felkutatása és bővítése a környék kiemelt szállásadóival és más turisztikai fontosságú egységeivel. Közös ajánlati csomagok kidolgozása a környék szállásadóival. Regionális versenytársfigyelés és rendszeres konkurencia analízis (árak, forgalom, beruházások kiemelten). A gyógyászati szolgáltatások népszerűsítése és kiterjesztése a sportolók és az aktív ülőmunkát végző munkavállalók körében. Gyors és rugalmas reagálás a gazdasági helyzet változásaira, kiemelten a belföldi vendégforgalom szinten tartása, és a külföldről érkező fürdővendégek számának növelése érdekében. Aktív kapcsolatfelvétel belföldi és határon túli utazási irodákkal. Jó kapcsolatrendszer kialakítása a régiós napilapokkal, egyéb érintett médiumokkal. A beruházásokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódó marketingkommunikáció zökkenőmentes lebonyolítása. Közös marketingakciók A SPA Hungary Holding Zrt. központi marketingprogramján keresztül, a gazdaságosság és a még nagyobb hatékonyság érdekében.

19 19 7. A kommunikáció üzenete A Gyomaendrődi Liget Fürdő elsődleges kommunikációs üzenete, hogy minőségi és többgenerációs szolgáltatásokkal, vendégbarát környezetben várja a fürdőlátogatókat. Ezen felül minden érdekgazda felé megfogalmazódhat egyéb üzenet, de nagyon fontos, hogy a fő üzenet soha ne torzuljon, és ne kerüljön háttérbe, ezért elengedhetetlen a kommunikációs csatornák integrált alkalmazása. 8. A kommunikáció eszköztára Reklám A fürdők reklámozása esetén alapvetően két típus alkalmazható a reklámozás során: az egyik az imázsreklám a másik pedig a konkrét termékreklám. Mivel a Liget Fürdő esetében arculatváltásról van szó, melynek célja, hogy a köztudatba kerüljön a működési koncepciójának változása, az imázsreklámnak tulajdonítható nagyobb szerep. Amennyiben egyéni, vagy SHH Zrt. aktivitások, rendezvények népszerűsítéséről van szó, a konkrét ajánlat reklámozása ajánlott. Eladásösztönzés Mivel a reklámozás hatékonysága inkább a már jól bejáratott márkák esetén számottevő, ezért egy arculatváltó szervezet számára kreatív és figyelemfelkeltő formája lehet a célcsoport megszólításának az eladásösztönzés eszköztára. Például egy kuponakcióval egyrészt kommunikálható a fürdő szolgáltatási köre, másrészt az adott az ösztönzés hatékonysága is mérhetővé válik a kuponbeváltások száma által. Személyes eladás Ez a kommunikációs eszköz a Liget Fürdő esetében gyakorlatilag a fürdők frontszemélyzetének kommunikációs forrásával egyezik meg. A frontszemélyzet fontossága nem elhanyagolható egy szolgáltató szervezet esetében, így ajánlott a részükre egy kommunikációs-önismereti-problémamegoldó-csapatépítő tréningsorozat megtartása.

20 20 Public Relations A pr kiemelt jelentőségű kommunikációs eszköz a Liget Fürdő számára, hiszen az imázsalakítás egyik leghatékonyabb formája. Gyakorlatilag az összes érdekgazda megszólítható ezzel az eszközzel, például a fürdőlátogatók, a beszállítók, az alkalmazottak, önkormányzatok és a helyi közösségek is. A következő eszközök állnak a szolgáltató szervezet részére a kommunikációs üzenetek továbbítására: sajtóanyagok, sajtótájékoztatók lobbizás kiállítások belső és külső kiadványok, nyomtatványok eseménymarketing szponzoráció 9. Hatás- és eredményesség vizsgálat A kommunikáció hatékonyságának folyamatos mérése és figyelése a hosszú távú stratégia megalapozását jelenti a Liget Fürdő. számára. A piaci helykép vizsgálata, a külső és belső környezet megismerése, a versenytársak tevékenységének megfigyelése és a vevők véleményének felmérése, és ezek folyamatos frissítése és felülvizsgálata a továbbiakban szükséges a fürdő esetében.

21 Kampánytervezés: Operatív marketing terv Az arculatváltás kampányának megtervezése költségvetéssel A kis-és nagyarculati elemek terveztetés: új logó, monokróm logó, névjegy, levélpapír, boríték, outlook-és word sablon levélpapír, mappa új arculati levédetésekkel első boríték, levélpapír sorozat legyártáasával Belső útbaigazító táblarendszer megújítása, felíratok tervezéssel táblák kivitelezéssel Homlokzati felírat: névvel és logóval felirathoz építési engedély Web oldal designjének arculathoz igazítása Prospektus tervezés-és kivitelezés kiállítási minőségben Prospektus tervezés-és kivitelezés normál minőségben Hűtőmágnes a prospektusra Kabalafigura tervezése Jelmezkészítés Munkaruhák egységesítése, logózásához új szitaköltségek A létesítmény fotózása Kiállításokon való részvétel Saját logós útbaigazító táblák kihelyezése a városban 10 db egyeztetés tervezés gyártás kihelyezés Rollup tervezése és kivitelezése Molinó tervezése és kivitelezése rendezvényekhez 3 db Brandingelt ajándéktárgyak egyedi feliratoztatása továbbértékesítésre, első árukészlet javasolt beszerzési értéke kisebb plakátok, szórólapok tervezése és kivitelezése Sajtóhirdetések Összesen: Ft+ÁFA ,-Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA , Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA Ft+ÁFA

22 22 IX. ÖSSZEGZŐ JAVASLATOK Rövidtávon megvalósítandó változtatások a fürdő rentábilis működésének megteremtése érdekében: 1) A fürdő nyitva tartás ésszerűsítése 2) A gázellátó rendszer részbeni vagy lehetőség szerint teljes kiváltása geotermikus energiával 3) A meglévő kút geotermikus energiájának hasznosítása a fedett fürdőtérben is 4) Munkavállalói létszám racionalizálása 5) Belépőjegyek megemelése 10 %-os mértékben 6) Gyógyászati vendégek számának növelése következetes marketing munkával 7) Következetes minőségbiztosítási rendszer alkalmazása 8) Intenzív marketing, reklám tevékenység kifejtése 9) Szauna blokk kialakítása 10) Gyógyászati épület átalakítása 11) Meleg konyhás étterem kialakítása 12) Központi recepció megvalósítása

23 1. sz. melléklet: szavatossági bejárásról készült jegyzőkönyvek 2. sz. melléklet: a jelenlegi árjegyzék 3. sz. melléklet logótervek 4. sz. melléklet szaunavilág fejlesztési koncepciója, látványtervek 23

24 GYOMAENDRŐDI LIGET FÜRDŐ KFT GYOMAENDRŐD, ERZSÉBET LIGET 2., PF: WEB-SITE: Tel.,fax.: 06-66/ Iktató szám: /2009 JEGYZŐKÖNYV Helyszín: Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrőd, Erzsébet liget 2. Jelen vannak: Gere Miklós Alterra kivitelező (30/ ) Bogdán Béla Liget Fürdő műszaki szakértő (20/ ) Varga Lajos Liget Fürdő augusztus 1-től általános igazgató (30/ ) Szabados Krisztina - Liget Fürdő általános igazgató (30/ ) Szetteli György Gyomae. Város Önkormányzata képviselő (20/ ) A helyszíni bejárás során felvett hibajegyzék: Gyógyászati medencék folynak, épület vizesedése, kazánház vizesedése, beszivárog a víz Alterra Kft. vállalja a Liget Fürdő Kft. közreműködésével, hogy a szivárgás okát kivizsgálja és a felderítés után a hibát kijavítja A gépházból, annak szellőzőjén keresztül az uszodába szivárog a levegő Alterra vállalja a kijavítást Az uszodai térben és öltözőben lévő férfi és női zuhanyzók szennyvize, valamint a lábmosók töltő-ürítő vize az épület alatti gépházba folyik Az Alterra Kft alvállalkozóival együtt a felbontáson részt vesz és a hiba okát és javításának felelősét az üzemeltetővel együtt állapítja meg Az uszoda épületében a padlócsatorna rácstartó felválik, több helyen a betonvályú omlik az Alterra Kft-től megoldási javaslatot várunk Mozgáskorlátozott feljáró a gyógyászati épületnél a lábazati vakolat felhólyagosodott és omlik - az Alterra Kft-től megoldási javaslatot várunk A tervek szerint az uszoda gépház lejáratánál csempe burkolat készítése volt betervezve, amit nem készített el a kivitelező az Alterra Kft. nyilatkozata az, hogy a műszaki átadásátvételkor hiánytalanul lett átadva A gyógyászat épület vendégszobáiban a radiátorok nem megfelelő felfogatása következtében a radiátorok lógnak és levegősödnek, szakszerű üzemeltetésük nem lehetséges ebben az állapotban az Alterra Kft. nyilatkozata, hogy az alvállalkozó bevonásával megvizsgálja A 36 fokos gyógymedencében a fúvókák nem megfelelő rögzíthetősége következtében a fúvókák felszakadnak az Alterra Kft. nyilatkozata, hogy ezt a hibát kivizsgálja Élménymedence műanyag talpbefúvó burkolata felszakadt, eredetileg a kivitelező ragasztással rögzítette, ami a légbefúvó nyomását nem bírta, kérem az Alterra képviselőjét, 1

25 megoldásra javaslatot tegyen, amennyiben javítani szükséges, javítsa is meg a kivitelező nyilatkozata, hogy szavatossági hibaként nem tudja elfogadni Élménymedence szívórácsain keresztül olyan erős a vízelszívás, hogy a kisebb súlyú fürdőző vendégeket a rács magához szívja, kérem ennek a hibának a kiküszöbölését, továbbá az üzemeltető kéri a kiviteli tervek kivizsgálását a kivitelező nyilatkozata, hogy a szívóhatás felmérése az üzemeltető feladata, továbbá a kialakítása a kiviteli terv szerinti, melynek vizsgálata az üzemeltető feladata Az iroda lépcsőházában lévő dilatációs repedéseit esztétikai okokból kérjük eltakarni a fővállalkozó nyilatkozata szerint nem szavatossági hiba A javítások elvégzését és a hibák okainak felülvizsgálatát augusztus 19-ig kérjük. Továbbá augusztus első hetében a fővállalkozó és annak alvállalkozói részvételével a hibák okainak felülvizsgálatát megkezdik a Liget Fürdő Kft. részvételével. Gyomaendrőd, július

26 2. számú melléklet évi árjegyzék Ft (Áfával) /fő Napijegy felnőtt Napijegy kedvezményes: diák, nyugdíjas Napijegy 3-6 éves kor között 400,- Délutáni belépő után Csoportos belépő 15 fő felett Csoportos kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépő 15 fő felett Nagycsaládos belépő min.5 fő NAGYCSALÁDOS IGAZOLVÁNY 2.700,- SZÜKSÉGES Mozgáskorlátozottak számára belépőjegy 700,- HELYI LAKOSOKNAK ALKALMI bérlet 10 alkalmas 6.000,- DIÁK EDZÉS 10 alkalmas sport bérlet 2.800,- HETI Felnőtt bérlet Kedvezményes bérlet HAVI felnőtt bérlet kedvezményes ,- FÉLVÉVES felnőtt bérlet ,- kedvezményes ,- ÉVES felnőtt bérlet ,- Kedvezményes bérlet ,- ÚSZÓBÉRLET HETI 3.000,- HAVI ,- FÉLÉVES ,- ÉVES ,- Wellness kezelések Szauna pótjegy Szolárium 45 Ft/perc Szolárium 100 perc 4.000,- Szolárium 50 perc 2.000,- Infra szauna 600,-/alkalom Celluitis kezelés-narancsbőr ellen 1.100,- Lipolysis kezelés- mély zsírszöveti- fogyasztó hatás 1.100,- Wellness masszázsok: nyirok, migrén, reflex zóna, szegment, alakformáló, 1.600,- mézes, csokis, illóolajos Wellness fürdők: gyógynövényes, illóolajos 1.400,- Kemping Lakókocsi sátras utánfutóhely, Lakóautó hely, Sátorhely Kempinget igénybevevőnek fürdőbelépő díj 750,-/fő Lakóautó, Skif bérlés fürdőbelépővel 8.000,-/éj Parkolás 400.-/éj Idegenforgalmi adó 350.-/éj Faház 4-5 fő részére fürdőbelépővel felszereltsége: Televízió, Parabola, Tea konyha, Toalett Szobák /éj

27 2 ágyas szoba fürdőbelépővel, felszereltsége: Televízió, Hűtő, /éj Légkondícionáló, Saját fürdőszoba és toalett 2 ágyas szoba 1 fő részére /éj 4 ágyas szoba fürdőbelépővel, felszereltsége: Televízió, Hűtő, ,-/éj Légkondícionáló, Saját fürdőszoba és toalett Pótágy 2.000,-/éj Gyógyászati kezelések Gyógy masszázs beutaló nélkül Tangentor (vízalatti vízsugármasszázs) beutaló nélkül Szénsavfürdő beutaló nélkül Vízalatti csoportos gyógytorna-beutaló nélkül Galván, Rekeszes galván Interferencia, Ultrahang, Szelektív ingeráram, Iontoforézis Oedema kezelés, Diadinamic kezelés, Sport rehabilitáció 360,- Medencefürdő Szénsavas fürdő Orvosi gyógymasszázs Víz alatti sugármasszázs Víz alatti csoportos gyógytorna Csoportos gyógyúszás 18 éves kor alatt 0,- Egyéb Kabin bérlet 1 napos 480,- Napozóágy bérlet 1 napra 500,- Értékmegőrző szekrény bérlet 1 napra 500,- Trambulin 10perc/fő 250,- Vizifoci 15perc/fő 250,- Sátordíj állásidő 200,-/nap 2

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ TÁJÉKOZTATÓ Ikt.sz.: I.2-436/2009. Tárgy: Tájékoztató a Makói Fürdő üzemeléséről Üi.: dr. Nemes Adrienn Melléklet: Makói Gyógyfürdő Kft-ről elemző jelentés

Részletesebben

Gyomaendrődi Liget Fürdő

Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrődi Liget Fürdő Történelem A gyógyászati és strand részleg összesen mintegy 2000 m2 területet foglal el, fedett uszodájával és felújított gyógyászati

Részletesebben

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek MHT XXXII. Országos Vándorgyűlés, Szeged-július 2-4 Készítette: Dedák Angéla, elnök

Részletesebben

1.. 3.. (1) A fürdő nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:

1.. 3.. (1) A fürdő nyitva tartása az alábbiak szerint alakul: Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 16/2014.(XI.13.)önkormányzati rendelete a Fürdő belépőjegyek és szolgáltatási díjak 2015. évi megállapításáról.. Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

1.. 3.. A fürdő nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:

1.. 3.. A fürdő nyitva tartása az alábbiak szerint alakul: Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 26/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet a Fürdő belépőjegyek és szolgáltatási díjak 2014.évi megállapításáról. A Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ ELŐTERJESZTÉS Ikt.sz.: 1/118-1/213/I. Tárgy: Makói Gyógyfürdő Kft. üzleti terve Üi.: Juhászné Kérdő Edina Melléklet: Üzleti terv Makó Város Önkormányzat

Részletesebben

Gyógyfürdő (fürdőszolgáltatások) -árjegyzék (Ft-ban)

Gyógyfürdő (fürdőszolgáltatások) -árjegyzék (Ft-ban) 2016. január 01. 07:00 Gyógyfürdő (fürdőszolgáltatások) -árjegyzék (Ft-ban) Belépőjegyek 01.01-06.30 és 09.01-12.31 07.01-08.31 Fürdőbelépő 1.900,- 2.300,- Kedvezményes fürdőbelépő (gyerek, diák, nyugdíjas)

Részletesebben

1.. (1) A fürdő belépőjegyek és szolgáltatások díjait a rendelet melléklete tartalmazza

1.. (1) A fürdő belépőjegyek és szolgáltatások díjait a rendelet melléklete tartalmazza Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 26/2015.(XII.15.)önkormányzati rendelete a Fürdő belépőjegyek és szolgáltatási díjak 2016. évi megállapításáról.. Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. Előterjesztés a Kastélypark Kft 2017-es pénzügyi tervéről. Tisztelt Képviselő testület! Tisztelt Képviselő testület!

Részletesebben

AKTUÁLIS GINOP PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELHASZNÁLHATÓ)

AKTUÁLIS GINOP PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELHASZNÁLHATÓ) SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 AKTUÁLIS GINOP PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK (TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELHASZNÁLHATÓ) BEMUTATÁSRA KERÜLŐ PÁLYÁZATOK Pályázati kód GINOP-4.1.1-8.4.4-16 GINOP-5.2.4-16

Részletesebben

Szentesi Sport- Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK

Szentesi Sport- Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK Szentesi Sport- Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK 1.zóna Napijegy (kültéri, fedett 50 méteres medence és élményrészleg) 16 óra utáni délutáni kedvezmény 2.zóna Napijegy (Szauna + wellness) 1+2 zóna 16 óra

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése Krampek Mihály vezérigazgató 1. Gránit Gyógyfürdő Zrt. rövid története A kőolaj utáni kutatófúrások sora történt Zala megyében. Zalakaros község

Részletesebben

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja.

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja. Gyógyfürdõ 2013. Köszöntõ Köszöntjük Önt városunk kiemelkedõ turisztikai szerepet játszó fürdõjében abból az alkalomból, hogy egészségét fürdõkezeléseinkkel kívánja javítani. Köszöntjük Önt is, aki szabadsága

Részletesebben

Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program. Kisfaludy szálláshely fejlesztési konstrukció I. ütem: Balaton régió TFC-1.1.

Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program. Kisfaludy szálláshely fejlesztési konstrukció I. ütem: Balaton régió TFC-1.1. Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program Kisfaludy szálláshely fejlesztési konstrukció I. ütem: Balaton régió TFC-1.1.1-2017-A TERVEZET Jelen kiírás célja kereskedelmi szálláshelyeken belül a panziók

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a turizmusban

Támogatási lehetőségek a turizmusban Támogatási lehetőségek a turizmusban Hévíz 2015. május 28. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Lehetőségek az operatív programokban 2014-2020 1. Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ TÁJÉKOZTATÓ Ikt.sz.: 1/479-1/2011/I. Tárgy: Tájékoztató a fürdő marketing eszközeiről Üi.: Horváth Bernadett Melléklet: Spa Hungary Holding Zrt. ütemterve

Részletesebben

AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI

AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. 2011. január 19., szerda AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI 1. Logisztikai- és raktárfejlesztés Pest megyén és Budapesten

Részletesebben

Szentesi Sport- Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK

Szentesi Sport- Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK Szentesi Sport- Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK 1.zóna Napijegy (kültéri, fedett 50 méteres medence és élményrészleg) 16 óra utáni délutáni kedvezmény 2.zóna Napijegy (Szauna + wellness) 1+2 zóna 16 óra

Részletesebben

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI (2011.02.09.) 1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK TECHNOLÓGIA-FEJLESZTÉS I. Magyarország területén megvalósuló

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

NAPIJEGYEK. jegy. 750 Ft 600 Ft éves kor között érvényes Ft Ft Ft Ft Ft Ft - -

NAPIJEGYEK. jegy. 750 Ft 600 Ft éves kor között érvényes Ft Ft Ft Ft Ft Ft - - NAPIJEGYEK Alap napijegy Wellness (Kültéri medencék, fedett 50 és szauna méteres medence és jegy élményrészleg) Délutáni kedvezmény: főszezonban 17 órától, utószezonban 16 órától Teljes napijegy (Alapjegy,

Részletesebben

3 Filozófia A biológiai információ generációk közötti átadását az örökítőanyag biztosítja. A DNS szerkezete teremti meg az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását.

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. július 18., hétfő TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása

Részletesebben

NAPIJEGYEK. jegy. 750 Ft 600 Ft éves kor között érvényes Ft Ft Ft Ft Ft Ft - -

NAPIJEGYEK. jegy. 750 Ft 600 Ft éves kor között érvényes Ft Ft Ft Ft Ft Ft - - NAPIJEGYEK Alap napijegy Wellness (Kültéri medencék, fedett 50 és szauna méteres medence és jegy élményrészleg) Délutáni kedvezmény: főszezonban 17 órától, utószezonban 16 órától Teljes napijegy (Alapjegy,

Részletesebben

Szentesi Üdülőközpont jegyárai

Szentesi Üdülőközpont jegyárai Szentesi Üdülőközpont jegyárai NAPIJEGYEK 1. zóna 2. zóna 1+2 zóna Napijegy (kültéri és fedett 50 méteres medence) 16 óra után (délutáni kedvezmény máj. 1. szept. 15.) Szauna + wellness Összesen 16 óra

Részletesebben

TFC Minimum - maximum támogatási összegek 5 Mft - 42 Mft között. A támogatás számításának alapja a projekt ÁFA nélküli költsége.

TFC Minimum - maximum támogatási összegek 5 Mft - 42 Mft között. A támogatás számításának alapja a projekt ÁFA nélküli költsége. KISFALUDY SZÁLLÁSHELYFEJLESZTÉSI KONSTRUKCIÓ PANZIÓK FEJLESZTÉSE TFC-1.1.1-2017 A konstrukció célja a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó szálláshelyek és a turisztikai vonzerők közelében található kereskedelmi

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: I.2-252/2007. Üi.: Dr. Bánfi Margit ELŐTERJESZTÉS Tárgy: Fürdő beruházási koncepció kiválasztása Mell.: 3 db Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

2010-2012. évi marketingstratégiája

2010-2012. évi marketingstratégiája A Magyar Turizmus Zrt. 2010-2012. évi marketingstratégiája Gulyás Péter igazgató Dél-alföldi RMI Békéscsaba, 2010. február 11. A stratégiaalkotás előzményei Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia (NTS)

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/59-1/214/I. Üi.: Juhászné Kérdő Edina Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS Tárgy: Makói Gyógyfürdő Kft. 214. évi

Részletesebben

A helyi TDM feladatai, működése

A helyi TDM feladatai, működése A helyi TDM feladatai, működése Miért kell a TDM? Az európai turisztikai térségek idestova több, mint 20 éves válasza a piaci kihívásokra: A térségi együttműködési hálózatok kooperatív alapú termék- és

Részletesebben

Árlista Érvényes: március 1-től

Árlista Érvényes: március 1-től Árlista Érvényes: 2019. március 1-től 1 1 Fürdőbelépők Fürdőbelépő (hétköznap) 1 00 1 000 240 Nem Nem Nem Fürdőbelépő (hétköznap 18:00-19:45) 950 800 max. 105 Nem Nem Nem Fürdőbelépő bőrgyógyá szati, nőgyógyászati,

Részletesebben

9740 Bük, Termál krt. 2/A. Tel.: , Fax: Internet:

9740 Bük, Termál krt. 2/A. Tel.: , Fax: Internet: 9740 Bük, Termál krt. 2/A. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu BÜKI GYÓGYFÜRDŐ ZRT. SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK 2017. január 1. és június 15. között BELÉPŐJEGYEK

Részletesebben

Fürdőlétesítmények energia optimalizálása

Fürdőlétesítmények energia optimalizálása XXXIV. Országos Vándorgyűlés Balneotechnikai Szakosztály 2016. július 6-8. Fürdőlétesítmények energia optimalizálása Papp Dóra A cél pedig olyan fürdő megvalósítása, amely az esztétikus külső, a jó hatásfokú

Részletesebben

A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI

A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI Balaton számokban I. A Balaton Régió szálláshely forgalmának alakulása 1998 és 2004 között vendégéjszakák száma 1998. 2004. változás% Kereskedelmi szálláshelyek:

Részletesebben

egyéni megállapodás szerint

egyéni megállapodás szerint Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Véleményező Biz.: Tervezett döntés: Döntés: Kálmán-ftlrdő 2014. évi belépöjegy árai Siklósi István polgármester Fesetőné Sipos Judit titkársági ügyintéző Pénzügyi és Gazdasági

Részletesebben

Létesítmény és Sport Nonprofit Kft. 3100 Salgótarján, Kassai sor 54. Iktatószám: 411/2010. J a v a s l a t

Létesítmény és Sport Nonprofit Kft. 3100 Salgótarján, Kassai sor 54. Iktatószám: 411/2010. J a v a s l a t Létesítmény és Sport Nonprofit Kft. 3100 Salgótarján, Kassai sor 54. Iktatószám: 411/2010. J a v a s l a t a Létesítmény és Sport Nonprofit Kft. KEOP-3.3.0. sz. pályázat keretében A Tarjáni Gyermektábor

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/835-1/2011/I. Tárgy: Makói Gyógyfürdő Kft. 2012. évi üzleti Üi.: Vékonyné terve Melléklet: 4 db Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ FEJLESZTÉSE

A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ FEJLESZTÉSE A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ FEJLESZTÉSE Dr. Németh István elnök-vezérigazgató Büki Gyógyfürdő Zrt. 2011. szeptember 15. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS 1957 szénhidrogén kutatófúrás - fúrásmélység: 1300 m 1962 fürdő megnyitása

Részletesebben

Az előterjesztést megkapta: Városfejlesztési Bizottság Gazdasági Bizottság Pénzügyi Bizottság Kulturális Oktatási és Sport Bizottság

Az előterjesztést megkapta: Városfejlesztési Bizottság Gazdasági Bizottság Pénzügyi Bizottság Kulturális Oktatási és Sport Bizottság Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58663-12 / 2009. CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Fertőrákosi Barlangszínház-Kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő turisztikai

Részletesebben

9740 Bükfürdő, Termál krt. 2. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu. 2015.

9740 Bükfürdő, Termál krt. 2. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu. 2015. 9740 Bükfürdő, Termál krt. 2. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu BÜKI GYÓGYFÜRDŐ ZRT. SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK 2015. január 1-jétől BELÉPŐJEGYEK I.

Részletesebben

Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. Toldi Balázs Polgármester. Tárgy: Költségvetési koncepció 2015.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. Toldi Balázs Polgármester. Tárgy: Költségvetési koncepció 2015. Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. Toldi Balázs Polgármester Tárgy: Költségvetési koncepció 2015. évre Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Polgármester Úr! A Gyomaendrődi

Részletesebben

STRUKTÚRAVÁLTÁS A 100 ÉVES TAPOLCAI DEÁK JENŐ KÓRHÁZBAN

STRUKTÚRAVÁLTÁS A 100 ÉVES TAPOLCAI DEÁK JENŐ KÓRHÁZBAN 1 STRUKTÚRAVÁLTÁS A 100 ÉVES TAPOLCAI DEÁK JENŐ KÓRHÁZBAN TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0018 2 A projekt fontosabb adatai: A projekt helyszíne: Tapolca, Ady Endre u. 1-3. A projekt bruttó összköltsége: Költségmegoszlása:

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1054 JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL 2012 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

5500 Gyomaendrőd. Ipartelep u 2. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Képviselő Testülete. Gyomaendrőd. Selyem út. 124.

5500 Gyomaendrőd. Ipartelep u 2. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Képviselő Testülete. Gyomaendrőd. Selyem út. 124. 5500 Gyomaendrőd Ipartelep u 2 Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő Testülete Gyomaendrőd Selyem út. 124. Tárgy: Varga Lajos Városi működtetésére adott utasítás végrehajtásáról szóló 2013 évi beszámoló

Részletesebben

Segédlet az egységes szempont szerint kidolgozott egyszerűsített üzleti terv elkészítéséhez

Segédlet az egységes szempont szerint kidolgozott egyszerűsített üzleti terv elkészítéséhez Segédlet az egységes szempont szerint kidolgozott egyszerűsített üzleti terv elkészítéséhez Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció panziók fejlesztése Kódszám: TFC-1.1.1-2017 1 Tartalom 1. Vezetői

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 3. NAPIREND Ügyiratszám: 1/407-4/2012. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. szeptember 25-i rendkívüli nyilvános ülésére. Tárgy: Tagi kölcsön biztosítása a Tapolcai Városgazdálkodási Kft.

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai

Nemzetközi Geotermikus Konferencia. A pályázati támogatás tapasztalatai Nemzetközi Geotermikus Konferencia A pályázati támogatás tapasztalatai Bús László, Energia Központ Nonprofit Kft. KEOP 2010. évi energetikai pályázati lehetőségek, tapasztalatok, Budapest, eredmények 2010.

Részletesebben

A bánki Tó Hotel épületének bővítése, wellness szolgáltatások, sport- és szabadidőközpont kialakítása a projekt bemutatása

A bánki Tó Hotel épületének bővítése, wellness szolgáltatások, sport- és szabadidőközpont kialakítása a projekt bemutatása A bánki Tó Hotel épületének bővítése, wellness szolgáltatások, sport- és szabadidőközpont kialakítása a projekt bemutatása A fejlesztés az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési

Részletesebben

Hogyan kívánja a Főváros elősegíteni Budapest turizmusának fejlődését? Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ

Hogyan kívánja a Főváros elősegíteni Budapest turizmusának fejlődését? Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Hogyan kívánja a Főváros elősegíteni Budapest turizmusának fejlődését? Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Agenda 1. A múlt elemzése 2. A turizmuspolitikai irányítás megteremtése 3. Új típusú stratégiai

Részletesebben

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén Pályázati lehetőségek az IT területén Előadó: Nagy Tamás tanácsadó 2012. október 2. 1 AGENDA 00 Az Equinox Consulting bemutatása 01 Az Európai Unió által támogatott pályázati lehetőségek 02 Pályázatírással

Részletesebben

Észak-Alföldi Operatív Program. Akcióterv (2011-2013) 2012. szeptember

Észak-Alföldi Operatív Program. Akcióterv (2011-2013) 2012. szeptember Észak-Alföldi Operatív Program Akcióterv (2011-2013) 2012. szeptember I. Prioritás bemutatása: 1. prioritás: Regionális gazdaságfejlesztés Észak-Alföldi Operatív Program A prioritás támogatást nyújt ipari

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

A Hagymatikum Gyógyfürdő általános üzemeltetése

A Hagymatikum Gyógyfürdő általános üzemeltetése A Hagymatikum Gyógyfürdő általános üzemeltetése MHT XXXII. Országos Vándorgyűlés Szeged, 2014. július 2-4. Kardos Tamás Műszaki vezető A fürdő tulajdoni és üzemeltetési viszonyai A fürdő tulajdonosa:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület május 5-i nyilvános ülésére. Tájékoztató a strandüzemeltetés tapasztalatairól

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület május 5-i nyilvános ülésére. Tájékoztató a strandüzemeltetés tapasztalatairól 11. NAPIREND Ügyiratszám: 1/578/2017. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. május 5-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívott: Tájékoztató a strandüzemeltetés tapasztalatairól

Részletesebben

Célterület adatlap. Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete vállalkozás célú fejlesztés

Célterület adatlap. Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete vállalkozás célú fejlesztés Iktatószám: 231/11//1/211 Célterület adatlap Célterület azonosító: HACS neve: Jogcím: Célterület megnevezése: UMVP intézkedés: Vonatkozó HPME kódja Vonatkozó HPME megnevezése Jászsági Kistérségi Helyi

Részletesebben

ÜZLETI TERV Tartalomjegyzék:

ÜZLETI TERV Tartalomjegyzék: ÜZLETI TERV Tartalomjegyzék: 1) Vezetői összefoglaló 2. oldal 2) A KFT általános bemutatása 3. oldal 3) Marketing terv 4. oldal 4) Működési terv 5. oldal 5) Vezetőség és szervezeti felépítés 5. oldal 6)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS évi ingatlanvásárlási keret felhasználásáról. Hotel Pontis, Biatorbágy, Viadukt utca 10. hrsz: 1518/30 megvásárlásáról

ELŐTERJESZTÉS évi ingatlanvásárlási keret felhasználásáról. Hotel Pontis, Biatorbágy, Viadukt utca 10. hrsz: 1518/30 megvásárlásáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/230, 229, 295 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: epitesipont@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu : ELŐTERJESZTÉS 2016. évi ingatlanvásárlási

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) Fax:

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) Fax: Tisztelt Képviselő-testület! Füzesgyarmat Város Önkormányzat ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2016. július 6-án tartandó ülésére Előterjesztés a Gyógycentrum újraindításával kapcsolatban Előterjesztést

Részletesebben

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK

1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV MEGJELENT FONTOSABB PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI (2011.02.11.) 1. TECHNOLÓGIA ÉS INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK TECHNOLÓGIA-FEJLESZTÉS I. Magyarország területén megvalósuló beruházások esetében:

Részletesebben

TFC TERVEZET

TFC TERVEZET KISFALUDY SZÁLLÁSHELYFEJLESZTÉSI KONSTRUKCIÓ PANZIÓK FEJLESZTÉSE TFC-1.1.1-2017 TERVEZET A konstrukció célja a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó szálláshelyek és a turisztikai vonzerők közelében található

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068 KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése 1. Helyzetelemzés Tét Város Önkormányzatának legfontosabb szerve a képviselő-testület, amely az önkormányzat működésével,

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08.

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. 2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben

Részletesebben

Public Relations. 8. Előadás. Somodi-Tóth Orsolya

Public Relations. 8. Előadás. Somodi-Tóth Orsolya Public Relations 8. Előadás Somodi-Tóth Orsolya PR A PR a vállalat és a fogyasztók közötti kommunikáció nem fizetett, személytelen eleme, amelynek célja a vállalatról ill. annak termékeiről szóló pozitív

Részletesebben

Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület bemutatkozása. Glózik Klára, az Egyesület elnöke

Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület bemutatkozása. Glózik Klára, az Egyesület elnöke Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület bemutatkozása Glózik Klára, az Egyesület elnöke 2010. augusztus 31-én alakult a Békés Megyei Egészségturisztikai Klaszter hosszú távú működtetésére 14 alapító

Részletesebben

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Együttműködési Ajánlata. címmel meghirdetett pályázati felhíváshoz

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Együttműködési Ajánlata. címmel meghirdetett pályázati felhíváshoz Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Együttműködési Ajánlata Kulturális szakemberek továbbképzése a szolgáltatásfejlesztés érdekében címmel meghirdetett pályázati felhíváshoz Kódszám: TÁMOP-3.2.12.

Részletesebben

VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA)

VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA) VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA) NYITVA TARTÁS Az Uszoda nyitva tartása: A hétköznap: 6:00 21:00 A teljes nyitva tartási idő alatt legalább egy szabad sáv a lakosság számára rendelkezésre áll.

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat tervezetének rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió

Részletesebben

Előterjesztés A KEOP-energetikai pályázatokkal összefüggő kérdésekről

Előterjesztés A KEOP-energetikai pályázatokkal összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés A KEOP-energetikai

Részletesebben

A Magyar Szállodaszövetség javaslatai Budapest turizmusának fejlesztéséhez

A Magyar Szállodaszövetség javaslatai Budapest turizmusának fejlesztéséhez Budapest turizmusának, szállodai teljesítményének értékelése. Hogyan tovább? A Magyar Szállodaszövetség javaslatai Budapest turizmusának fejlesztéséhez Dr. Niklai Ákos 2011. május 4. BGF KVIFK Vállalkozásbarát

Részletesebben

VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA)

VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA) VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA) NYITVATARTÁS Az Uszoda nyitvatartása: A hétköznap: 6:00 21:00 A teljes nyitvatartási idő alatt legalább egy szabad sáv a lakosság számára rendelkezésre áll. Hétvégén

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület május 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület május 25-i ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. május 25-i ülésére Tárgy: Javaslat a Gödöllői Mesék Háza Óvoda II. sz. épületének 2017. évi felújítására (kiviteli tervezés és kivitelezés),

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Új fogyasztók távhőrendszerre. Csákvári Csaba Dr. Csűrök Tibor

Új fogyasztók távhőrendszerre. Csákvári Csaba Dr. Csűrök Tibor Új fogyasztók távhőrendszerre kapcsolása KEOP támogatással Csákvári Csaba Dr. Csűrök Tibor Helyzet Salgótarjánban A távhőszektor tipikus problémái Demagógia Erősödő verseny (a politikai hangulatkeltés

Részletesebben

VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA)

VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA) VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM (MALÉV USZODA) NYITVA TARTÁS Az Uszoda nyitva tartása: A hétköznap: 6:00 21:00 A teljes nyitva tartási idő alatt legalább egy szabad sáv a lakosság számára rendelkezésre áll.

Részletesebben

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin 2015.06.17. 2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin NORRIA Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Részletesebben

MUE Konferencia Construma, 2011. április 6.

MUE Konferencia Construma, 2011. április 6. MUE Konferencia Construma, 2011. április 6. Az Új Széchenyi Terv Termál- Egészségipart érintő pályázati lehetőségei. A humán erőforrás fejlesztési irányai egy munkaerő-piaci kutatás eredményei alapján

Részletesebben

A DEBRECENI GYÓGYFÜRDŐ KFT. KORSZERŰSÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

A DEBRECENI GYÓGYFÜRDŐ KFT. KORSZERŰSÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE A DEBRECENI GYÓGYFÜRDŐ KFT. KORSZERŰSÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE Magyar Hidrológiai Társaság Vándorgyűlése 2016 Debrecen 2016. Július 6-8 Előadó: Harmati Ferenc A FEJLESZTÉSEK MŰSZAKI TARTALMA 1. Az Aquaticum

Részletesebben

2003 - Az egészségturizmus éve

2003 - Az egészségturizmus éve 2003 - Az egészségturizmus éve Oláh László igazgató Stratégiai Termékek Igazgatósága Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése 2003. április Az egészségturizmus nemzetközi trendjei Európaiak összes utazásából (270

Részletesebben

Részletes GINOP pályázati menetrend vállalkozásoknak 2015

Részletes GINOP pályázati menetrend vállalkozásoknak 2015 Részletes GINOP pályázati menetrend vállalkozásoknak 2015 A gépbeszerzést, technológiai fejlesztést, munkaerő bővülést és piaci megjelenést tervező vállalkozások számíthatnak először forráslehetőségre.

Részletesebben

A turizmuspolitika aktuális kérdései

A turizmuspolitika aktuális kérdései A turizmuspolitika aktuális kérdései Jövőkép a Duna mentén, Rajka-Budapest Budapest, 2014. május 30. Fodor Olivér osztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály Rekordok és kihívások 2 Vendégforgalom

Részletesebben

Kutatás és kommunikáció

Kutatás és kommunikáció TÁJÉKOZTATÓ Bemutatkozás A CivilArt Alapítvány 2005. októberében alakult azzal a céllal, hogy növelje a non-profit szektor ismertségét és érdekérvényesítési képességét kommunikációs anyagok és társadalomtudományi

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS ÉS MUNKAHELYTEREMTÉS TEMATIKUS FEJLESZTÉSI PROGRAM

GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS ÉS MUNKAHELYTEREMTÉS TEMATIKUS FEJLESZTÉSI PROGRAM GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS ÉS MUNKAHELYTEREMTÉS TEMATIKUS FEJLESZTÉSI PROGRAM 2. Döntéshozói Munkacsoport Balás Gábor HÉTFA Elemző Központ Kft. 2015. június 4. A TFP tervezési folyamata Döntéshozói munkacsoport

Részletesebben

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, szeptember 26.

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, szeptember 26. Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-1.4.1-19 kódszámú, Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című felhívásra a Katona József Úti Bölcsőde felújítása, bővítése céljából Ózd, 2019. szeptember

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése KEOP-7.14.0/15-2015-0004 A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületállomány-kataszterében a pályázat benyújtásakor

Részletesebben

Beadási határidő A pályázat benyújtására 2015.július 9-től 2017. július 10-ig van lehetőség. Rendelkezésre álló keret

Beadási határidő A pályázat benyújtására 2015.július 9-től 2017. július 10-ig van lehetőség. Rendelkezésre álló keret Tájékoztató A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.1) és A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.2) pályázathoz Beadási

Részletesebben

ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése. Akcióterv

ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése. Akcióterv ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése Akcióterv 2009-2010 Prioritás tartalma A prioritás támogatást nyújt: az üzleti környezet fejlesztéséhez, ipari parkok, ipari területek, inkubátorházak,

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület augusztus 30-ai rendkívüli ülésére. Hajzer Annamária pályázati szakreferens

Budakalász Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület augusztus 30-ai rendkívüli ülésére. Hajzer Annamária pályázati szakreferens Budakalász Város Polgármestere 213/2011.(VIII.30.) számú előterjesztés ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2011. augusztus 30-ai rendkívüli ülésére Tárgy: Javaslat a Közép-magyarországi Operatív Program

Részletesebben