SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED"

Átírás

1 SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED szeptember NEMZETKÖZI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL

2

3 2013. SZEPTEMBER 20. (PÉNTEK) I. SZIMFONIKUS KONCERT Dóm Szegedi Szimfonikus Zenekar Vezényel: Gyüdi Sándor, Robert Christian Bachmann Robert Christian Bachmann: Hommage (ősbemutató) Anton Bruckner: VIII. szimfónia (C-moll) A VIII. szimfóniát szerzője az es években írta és I. Ferenc József császárnak ajánlotta. A művet 1892-ben Bécsben mutatták be. Rendkívüli terjedelme (előadása 80 percig tart) és szokatlanul nagyra méretezett együttese különleges helyet biztosít számára Bruckner szimfóniái között. Az első tétel a hegedűk és kürtök ősködéből emelkedik ki, befejezése azonban ismét visszahull a reménytelenség káoszába (az üstdob ütéseit és a mélyvonósok pizzicatóit a tétel végén maga Bruckner a halálóra ütéseinek nevezte). A scherzo jellegű második tétel is komor és fenyegető zene, mintha a német népmesék hátborzongató motívumai és Brueghel pokol-látomásai kelnének együttes életre benne. A bensőséges lassú tétel koráldallamai megbékélést hoznak a vigasztalan darabba. A finálé (Bruckner utolsó szimfonikus fináléja) nemcsak ezt a szimfóniát, hanem a zeneszerző egész életművét koronázza meg fényes és ünnepélyes hangzásával. A befejezés előtt még egyszer felidézi az első tétel főtémáját, a kódában pedig a szimfónia valamennyi tételének anyagát egymásra tornyozza a grandiózus hangszerelés. (Forrás:

4 2013. SZEPTEMBER 21. (SZOMBAT) I. KAMARAKONCERT Dóm Stadler Quartet (Salzburg) Ludwig van Beethoven: F-dúr vonósnégyes (op. 18/no.1.) A kompozíció eredetileg másodiknak készült el a sorozatból. Beethoven aki utóbb Lobkowitz hercegnek ajánlotta az op. 18-at az F-dúr kvartettet régi barátjának, Karl Ferdinand Amendának címezte a következő sorokkal: Kedves Amenda! Fogadd ezt a vonósnégyest, mint barátságunk csekély emlékét. Valahányszor eljátszod, gondolj majd az együtt töltött napokra és arra, mennyire szeretett Téged és milyen igaz barátod marad mindörökké Ludwig van Beethoven. A vonósnégyes eredeti kézirata június 25-én készült el, a zeneszerző azonban utóbb úgy döntött, hogy mielőtt kiadásra bocsátaná, még egyszer átdolgozza a művet. Ezért június 1-én így írt Amendának: Nehogy tovább add a vonósnégyesedet, mivel azt erősen megváltoztattam, hiszen csak most tudok igazán vonósnégyest írni, amiről magad is meggyőződhetsz majd, ha megkapod. Amenda olyan mértékben tiszteletben tartotta Beethoven kívánságát, hogy több mint egy évszázadon át nem került nyilvánosságra a vonósnégyes eredeti kézirata: csak 1904-ben adott engedélyt az Amenda-család egyik tagja a mű egy részletének (az első tétel kidolgozási szakaszának) publikálására. Az átdolgozás amint az immár nyilvánosságra került első verzióból kiderül főként az egyes hangszerek fokozottabb önállóságában, a gordonka jelentőségének kiemelésében és az együttes hangzás további cizellálásában mutatkozott meg. Mindazonáltal az első hegedű szólama jelentősebb a többi hangszerénél. (Forrás:

5 2013. SZEPTEMBER 21. (SZOMBAT) Ludwig van Beethoven: A-moll vonósnégyes (op. 132.) A Galicin herceg felkérésére komponált vonósnégyesek sorában ez a mű a második helyen áll végén kezdett hozzá Beethoven a darab felvázolásához, és a következő év februárjában már a végleges változaton dolgozott. Közbejött betegsége megakadályozta a folyamatos munkában, így a kompozíció egészen a nyár derekáig elhúzódott, és a Baden melletti Guterbrunn fürdőhelyen jutott el a befejezéshez. A kiadás azonban két évig váratott magára, és így a kvartett a B-dúr és cisz-moll vonósnégyesek után került csak nyilvánosságra, mint Oeuvre posthume novemberében a Schuppanzigh-vonósnégyes mutatta be. (Forrás: A koncerten bemutatásra kerül három tanulmány, amelyet három zeneszerző hallgató erre az alkalomra készített. A szerzők: Laczkó Bálint (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest), Matsui Masayoshi (Mozarteum Egyetem, Salzburg), Elena Tarabanova (Zene- és Színművészeti Egyetem, München).

6 2013. SZEPTEMBER 22. (VASÁRNAP) II. SZIMFONIKUS KONCERT Dóm Szent Gellért Akadémia Vezényel: Robert Christian Bachmann, Yoon Kuk Lee Szólisták: Joon-Ho Shim (cselló), Youngji Ahn (fuvola) Intrada Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr fuvolaverseny (KV313) 1777 októberében érkezett Mozart Mannheimbe, ahol számos jelentős művészi benyomás érte, és ahol érzelmi élete is fordulathoz érkezett. A város európai hírű zenekari kultúrája és ihlető művészi légköre éppúgy rabul ejtette, mint Aloysia Weber szépsége és énekesi talentuma. És bár előrelátó, bölcs apja aki erre az útra nem kísérte el ékesen szóló levelekben igyekezett rábírni, hogy mielőbb hagyja el a várost, mégis több mint négy hónapig maradt Mannheimben, és életműve számos olyan kompozícióval gazdagodott ebben a mozgalmas időszakban, amelyet nyugodtabb körülmények között biztosabb talajon talán nem írt volna meg a huszonkét éves Mozart. Ezekhez tartoznak a különféle áriák, zongoraszonáták, fuvolás kamarazenék és nem utolsósorban a két fuvolaverseny. Ezeket hangulat és kidolgozásmód tekintetében erős szálak fűzik a hegedűkoncertekhez, a zenekar hangszerelésében azonban már megmutatkozik Mannheim hatása. A vonósok szólamait differenciáltabban dolgozta ki a komponista, mint a hegedűversenyek együtteseiben, önálló szerepet juttat a második hegedűknek és a brácsáknak is. A fuvola koncertáló szólama is emlékeztet a hegedűversenyek szólóira, mindamellett a hangszer fölényes ismeretéről, technikájának és hangzásbeli effektusainak tudatos kiaknázásáról tanúskodnak ezek a versenyszólamok.

7 2013. SZEPTEMBER 22. (VASÁRNAP) 1778 februárjában írt levelében tesz említést Mozart arról a két fuvolaversenyről és három fuvolanégyesről, amelyet De Jean, holland műkedvelő megbízásából komponált. Ezek közül az alsó a G-dúr koncert (K 313 [KE 285c]), amely szélesen ívelő első tételből, áttört hangzású, poétikus lassú tételből és rondóformájú menüettből áll: ez utóbbi a francia vígoperák hangját idézi. (Forrás: Franz Joseph Haydn: C-dúr csellóverseny (Hob. VIIb:1) Haydn harmincéves kora táján, már az Esterházy-hercegek szolgálatában eltöltött első esztendők során komponálta meg No. 1-es C-dúr gordonkaversenyét. Az érzelmekben gazdag, de mégis oly megvesztegető könnyedséggel patakzó koncert, amely Haydn zsenialitásának egyik első robusztus erejű megnyilvánulása volt, fölöttébb igényes, sőt mondhatni nyaktörő magánszólammal bír. A mű legelső, kvalitásos szólistája alighanem Haydn jó barátja, a herceg udvari zenekarában az idő tájt első csellistaként működő Joseph Franz Weigl volt, aki a komponistában nemcsak zenekari felettesét, de gyermekének keresztapját is tisztelhette. A sokáig csupán Haydn sajátkezű műjegyzékének említéséből ismert, s már-már végképp elveszettnek sejtett versenyművet 1961-ben, a Prágai Nemzeti Múzeum archívumából bányászta elő Old ich Pulkert cseh muzikológus. A C-dúr versenymű, mely megtalálását és azonosítását követően rövid úton a csellórepertoár népszerű darabjává vált, még reflektál a barokk concertók ritornello-formájára, ám meghatározó jegyeit már túlnyomórészt a korban kikristályosodó szonátaformának köszönheti. Az első tétel (Moderato) karcos ritmusai, könnyű léptű és mégis erőtől duzzadó hangzása, s a cselló rögvest virtuózt igénylő szólama, a második tétel (Adagio) férfiasan tartott lírája és emelkedettsége, s végül a harmadik tétel (Allegro molto) kirobbanó lendületű, a pátoszt és a szólistától megkövetelt bravúrt az oldott természetesség érzésével összevegyítő záró percei együttesen avatják e korai versenyművet Haydn egyik legkedveltebb concertójává. (Forrás:

8 2013. SZEPTEMBER 23. (HÉTFŐ) TUDOMÁNYOS ELŐADÁS Klebelsberg Terem, Gál Ferenc Főiskola A Szent Gellért Zenetudományi és Etikai Intézet vendég professzorainak előadása a zene és a tudomány kapcsolatáról. Előadnak Prof. Dr. Párducz Árpád és Prof. Dr. Janka Zoltán. II. KAMARAKONCERT Klebelsberg Terem, Gál Ferenc Főiskola Szólisták: Madai Zsuzsanna (fuvola), Vámosi-Nagy Zsuzsanna (fuvola), Joon-Ho Shim (cselló), Youngji Ahn (fuvola), Marisol Lee (hegedű) Claude Debussy: Syrinx szólófuvolára Robert Christian Bachmann: ULURU Invocation V szóló fuvolára (ősbemutató) Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit szóló csellóra (BWV1009) Wolfram Wagner: Három Capriccio (1989) szólófuvolára Ákos Lustyik: AsunCión AnTiprotóniCa szólófuvolára Johann Sebastian Bach: A-moll Partita (BWV 1013) szólófuvolára D-moll Partita (BWV 1004) szólóhegedűre Ciaconne A koncert Budapesten, a Koreai Kulturális Központban megismétlésre kerül szeptember 26-án.

9 2013. SZEPTEMBER 24. (KEDD) HANG ÉS KÉP INSTALLÁCIÓ Dóm, Altemplom Robert Christian Bachmann: XULURU work in progress Az Uluru projekt a kortárs zenés színház, a kortárs médiaművészet, a fraktális geometria, a káoszelmélet és többek között az ausztrál bennszülöttek mitológiáiból merít inspirációkat. Bár feszegeti a hagyományos művészeti kategóriák határait, a kompozíció középponjában mindig az ember áll a világ értelmére és lényegére vonatkozó fundamentális kérdéseivel. Bachmann az Uluru komponálását 1992-ben kezdte el, amelyből azóta folyamatosan készülnek a work-in-progress stúdióprodukciók. A mű egy opera aperta, amely Umberto Eco elmélete szerint nyitott mű, azaz minden előadási formában, így installációként is megvalósítható. (Forrás:

10 2013. SZEPTEMBER 24. (KEDD) III. SZIMFONIKUS KONCERT Dóm Szent Gellért Akadémia Vezényel: Robert Christian Bachmann, Yoon Kuk Lee Szólista: Marisol Lee (hegedű) Ludwig van Beethoven: Prométeusz teremtményei balettzene nyitány (op. 43.) A Die Geschöpfe des Prometheus, amely Beethoven első találkozása a színpaddal, ben keletkezett. A darab cselekményét az egykorú színlap ismertetéséből rekonstruálhatjuk: két felvonásból állt a mű, kezdetén két szobor elevenedett meg a zene hatására és e két szobor fogékonnyá vált az emberi érzések iránt. A továbbiak során Apollo és a múzsák e megelevenedett szobrokat Prometheusz teremtményeit a Parnasszuson megtanították a művészetekre. Ez a balett cselekménye, amelyet Beethoven a nyitányon kívül tizenhat tételben zenésített meg. A Prometheusz-nyitány igen népszerű, a táncjátéktól függetlenül is gyakran hangzik fel. A lassú bevezetés ünnepélyes hangjai vezetnek a mozgalmas, szinte lélegzet nélkül tovaszáguldó főtémához. Ennek a folyondárszerű mozgásnak ellentéteképpen a nyitány melléktémáját apró, tagolt motívumokból szerkesztette Beethoven. Akárcsak a táncjáték további tételei, a nyitány is Haydn és Mozart hatását mutatja. A táncjáték rövid, változatos tételei közül kiemelkedik a bevezetés gyanánt felhangzó viharzene a klasszikus kor közkeletű viharzenéinek egyike és a kifejezetten mozgást interpretáló tételek mellett a harmonikus, szemlélődő hangulatú lassú tételek sora. A zeneköltő régebbi kompozícióit is felhasználja a balettzenéhez, két kontratáncot (az ugyancsak ben komponált Tizenkét kontratánc 7. és 11. darabját, WoO 14.); mindkettőt a zárótételben dolgozza fel. Az egyiknek Beethoven más műveiben is jelentős szerepet ad: az egy évvel később komponált Esz-dúr zongoravariációk, ismertebb néven Eroica-variációk, op. 35 témájaként alkalmazza, 1803-ban pedig az Eroica szimfónia zárótételében dolgozza fel ismét. (Forrás:

11 2013. SZEPTEMBER 24. (KEDD) Ludwig van Beethoven: D-dúr hegedűverseny (op. 61.) 1806-ban készült, a komponista egyetlen e műfajban készült alkotása, a hegedűversenyek fejedelme, a klaszszikus hegedűirodalom páratlan remeke. A bemutató sikert hozott a zeneszerző számára, a közönség lelkesedett, de a kritikusok és a szakmabeliek egy része túlságosan újszerűnek ítélte, Beethoven régi stílusát, az I. szimfónia és a megszokott darabok szellemiségét hiányolták. A versenymű dallamfűzésében népzenére emlékeztető elemeket fedezhetünk fel. A darab a korabeli hegedűsöktől komoly technikai képzettséget kívánt, ám komoly kihívást jelent napjaink csak virtuóz hegedűsei számára is, a hangszer mélyről fakadó, bensőséges hangjának megszólaltatása okán. Szerkesztésében fontos, hogy a zenekart és a szólistát egyenrangú szereppel ruházza fel, ugyanakkor a zenekari bevezető részek mégis kiemelik, előkészítik a magánszólam ünnepélyességét. (Forrás: hu.wikipedia.org) Ludwig van Beethoven: Eroica III. szimfónia (op. 55) 1803-ban, mintegy fél év alatt írta Beethoven 3. szimfóniáját (Op. 55, No.3, Esz-dúr), a mű bemutatójára azonban csak két évvel később, 1805-ben került sor, ugyanis közben a szerzőt a Fidelio premierje és a nyomdai előkészítések foglalták le. A szimfónia, amely az Eroica névre is hallgat, a zenetörténet egyik fordulópontja. Ezzel a művével Beethoven végképp széttépi azt a köteléket, mely őt a régi formákhoz, és művészethez kötötte. Összes művében láthatjuk ezt a fajta törekvést, de egyetlen műve sem jelentett olyan hatalmas előrelépést, mint a 3. szimfónia. (Forrás: hu.wikipedia.org)

12 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK: A Fesztivál védnöke: Dr. Kiss-Rigó László, megyéspüspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye Helyszínek: Szegedi Fogadalmi Templom (Dóm) 6720 Szeged, Dóm tér Információk: Régió-10 Kft Szeged, Dugonics tér 12. Tel.: info@regio10.hu Web: Gál Ferenc Főiskola, Klebelsberg terem 6720 Szeged, Dóm tér 6. Jegyárak: Felnőtt: Ft Nyugdíjas, diák: Ft Jegyek kaphatóak a koncertek előtt a helyszínen és szeptembertől a C&T Hungary Kft. Utazási Irodában. Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 12. Nyitvatartási idő: H P Tel.: A programváltoztatás jogát fenntartjuk! RÉGIÓ

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2014. szeptember 22 27.

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2014. szeptember 22 27. SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2014. szeptember 22 27. NEMZETKÖZI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL www.szentgellertfesztival.hu 2014. SZEPTEMBER 22. (HÉTFŐ) I. SZIMFONIKUS KONCERT Jótékonysági hangverseny a Korábban

Részletesebben

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2015. szeptember 21 27. NEMZETKÖZI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL www.szentgellertfesztival.hu 2015. SZEPTEMBER 21. (HÉTFŐ) ZENE ÉS TUDOMÁNY ELŐADÁSOK 17 00 Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg

Részletesebben

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam Művészetek Ének-zene A Művészetek - Ének-zene szabadon választható tantárgy belépési követelményei: Hallásvizsgálat: 10 nép- illetve műdal átélt, élményszerű tiszta előadása emlékezetből, a dalokat másmás

Részletesebben

AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR. próbajátékot hirdet az alábbi állásra: KONCERTMESTER

AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR. próbajátékot hirdet az alábbi állásra: KONCERTMESTER AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR KONCERTMESTER - J. S. Bach: Adagio és Fúga a g-moll szólószonátából (BWV 1001), vagy Grave és Fúga az a-moll szólószonátából (BWV 1003), vagy Adagio és Fúga a C-dúr szólószonátából

Részletesebben

a 2013/14-es évad MûSoRa

a 2013/14-es évad MûSoRa Mindenki játszik. a 2013/14-es évad MûSoRa LiSZTFeReNC BéRLeT LiSZT FeReNC KoNFeReNCia- és KuLTuRáLiS KöZPoNT A 2013/14-es évad MûSoRa 2013. SZEPTEMBER 30., HÉTFÔ, 19 ÓRA A ZeNe ViLáGNaPJa G. ROSSINI:

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás

Részletesebben

ALMA MATER KONCERTEK A ZENEAKADÉMIÁN 2009 MÁJUSIG

ALMA MATER KONCERTEK A ZENEAKADÉMIÁN 2009 MÁJUSIG ALMA MATER KONCERTEK A ZENEAKADÉMIÁN 2009 MÁJUSIG Április 8. 19:30 ~ Nagyterem Alma Mater Zenekar és a Zeneakadémia szólistái vezényel: Vashegyi György Prémium -Hérosz J. S. Bach: János-passió Április

Részletesebben

zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17

zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17 zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17 A ZENÉNEK KI KELL FEJEZNIE MINDAZT, AMELYRE NINCS SZÓ, DE AMI MÉGIS KIKÍVÁNKOZIK A LÉLEKBŐL, AMIT MÉGIS EL KELL MONDANUNK, ÉS AMI ELŐTT AZTÁN MINT HANGZÓ, EMOCIONÁLIS

Részletesebben

2018. szeptember 28. péntek szeptember 29. szombat szeptember 29. szombat 22.00

2018. szeptember 28. péntek szeptember 29. szombat szeptember 29. szombat 22.00 [18 19 műsornaptár] O9. Ránki Dezső Csibi Szilvia 2018. szeptember 28. péntek 19.30 BACH - BERIO Contrapunctus XIX (Die Kunst der Fuge) (2001) BACH g-moll zongoraverseny, BWV 1058 BACH A-dúr zongoraverseny,

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK BÉRLET

Új Szöveges dokumentum NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK BÉRLET NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK BÉRLET 2007. október 15. 19.00 Mozart: Varázsfuvola-nyitány Mozart: A-dúr zongoraverseny K.488 Schumann: III. (Esz-dúr) Rajnai szimfónia Szegedi Szimfonikus Zenekar Zongora: Kassai

Részletesebben

ÉVAD BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ. Igazgató művészeti vezető: Somogyi-Tóth Dániel. logó I kodály filharmónia I vip communications

ÉVAD BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ. Igazgató művészeti vezető: Somogyi-Tóth Dániel. logó I kodály filharmónia I vip communications Igazgató művészeti vezető: Somogyi-Tóth Dániel logó I kodály filharmonikusok I vip communications logó I kodály kórus I vip communications BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ logó I kodály filharmónia I vip communications

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Zeneirodalom A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám)

Részletesebben

Játsszanak velünk és nyerjenek 2x2 belépőjegyet a Dumaszínház népszerű humoristáinak, Kőhalmi Zoltán és Kormos Anett, előadására!

Játsszanak velünk és nyerjenek 2x2 belépőjegyet a Dumaszínház népszerű humoristáinak, Kőhalmi Zoltán és Kormos Anett, előadására! Játsszanak velünk és nyerjenek 2x2 belépőjegyet a Dumaszínház népszerű humoristáinak, Kőhalmi Zoltán és Kormos Anett, előadására! http://www.muveszetekhazamiskolc.hu/jatek Szeptember 14-23 9. JAMESON CINEFEST

Részletesebben

a 2014/15-ös évad www.gyfz.hu Élmény a fülnek! M û S o R a é S B é R L e T e i Mindenki játszik.

a 2014/15-ös évad www.gyfz.hu Élmény a fülnek! M û S o R a é S B é R L e T e i Mindenki játszik. Mindenki játszik. Mindenki játszik. Élmény a fülnek! TÁMOGATÓK: MÉDIATÁMOGATÓ: a 2014/15-ös évad M û S o R a é S B é R L e T e i www.gyfz.hu Mindenki játszik. Felelôs kiadó: Fûke Géza, a Gyôri Filharmonikus

Részletesebben

Mindenki. játszik. a 2013/14-es évad. MûSoRa és BéRLeTei

Mindenki. játszik. a 2013/14-es évad. MûSoRa és BéRLeTei Mindenki játszik. a 2013/14-es évad MûSoRa és BéRLeTei NiKiSCHARTuR BéRLeT RiCHTeR TeReM, GYôR A 2013/14-es évad MûSoRa 2013. OKTÓBER 19., SZOMBAT C. M. von Weber: Oberon-nyitány A. I. Hacsaturjan d-moll

Részletesebben

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés 9. évfolyam Éves óraszám 36 óra Tematikai egység/ Zenei reprodukció Éneklés 14 óra A tematikai egység nevelési-fejlesztési A felső tagozatban megismert népzenei és műzenei szemelvények elsajátítása során

Részletesebben

2017. OKTÓBER DECEMBER MAGYARORSZÁG. Solti International Conducting Competition. Solti Nemzetközi Karmesterverseny

2017. OKTÓBER DECEMBER MAGYARORSZÁG. Solti International Conducting Competition. Solti Nemzetközi Karmesterverseny 2017. OKTÓBER DECEMBER MAGYARORSZÁG SICC International Conducting Competition Nemzetközi Karmesterverseny SICC International Conducting Competition Nemzetközi Karmesterverseny Első és második forduló:

Részletesebben

NAGYZENEKARI A" ÉS B" BÉRLETI HANGVERSENYEK DEBRECEN

NAGYZENEKARI A ÉS B BÉRLETI HANGVERSENYEK DEBRECEN NAGYI A" ÉS B" BÉRLETI HANGVERSENYEK 1982-83 DEBRECEN A" sorozat A BARTÓK TEREMBEN ÉS A NAGYTEMPLOMBAN ESTE FÉL 8 ÓRAKOR 1982. október 1-én, pénteken ZENEI VILÁGNAP" DEBRECENI MÁV FILHARMONIKUS Vezényel:

Részletesebben

Igazgató művészeti vezető: Somogyi-Tóth Dániel. 2012/2013 évad BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ

Igazgató művészeti vezető: Somogyi-Tóth Dániel. 2012/2013 évad BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ Somogyi-Tóth Dániel Bényi Tibor Pad Zoltán Igazgató művészeti vezető: Somogyi-Tóth Dániel 2012/2013 évad logó I kodály filharmonikusok I vip communications BÉRLETI TÁJÉKOZTATÓ logó I kodály kórus I vip

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN

VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN DITTRICHNÉ VAJTAI ZSUZSÁNNA VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN Puskás Levente szaxofon és Váradi Judit zongora hangversenye magyar zeneszerzők műveiből A két művész több mint egy évtizede játszik együtt. 2015-ben

Részletesebben

Zenepedagógiai munkásságának állomásai: és között a Győri Zeneművészeti Szakiskola és Főiskola tanára, 1972-től 2006-ig volt a

Zenepedagógiai munkásságának állomásai: és között a Győri Zeneművészeti Szakiskola és Főiskola tanára, 1972-től 2006-ig volt a A JANOTA-MŰHELY 80 ÉVES RÖVID KRÓNIKÁJA ( Torda, 1936. január 27.) Iskolai tanulmányait Győrben végezte, kitűnő rendű érettségi és az ottani zenekonzervatóriumi tanulmányai (zongora és fagott főtanszak)

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

Bérletajánló.

Bérletajánló. Bérletajánló 2019 2020 www.zugloifilharmonia.hu www.facebook.com/zugloifilharmonia STEPHANUS BÉRLET 2019 I 2020 2019. november 17. vasárnap 18.00 Verdi: Quattro pezzi sacri Wagner: A Walkür III. felvonás

Részletesebben

A zene mindenkié! Koncertek 2011/2012 évad. Kodály Filharmónia évadnyitó hangverseny a Zene Világnapján 2011. október 1., 19.

A zene mindenkié! Koncertek 2011/2012 évad. Kodály Filharmónia évadnyitó hangverseny a Zene Világnapján 2011. október 1., 19. Somogyi-Tóth Dániel Kodály Filharmónia évadnyitó hangverseny a Zene Világnapján 2011. október 1., 19.30 Bartók terem W. A. Mozart: G-dúr vonósnégyes K.156 vonószenekari változat F. Schubert: 5 Menüett

Részletesebben

FILHARMÓNIAI KONCERTEK DEBRECENBEN

FILHARMÓNIAI KONCERTEK DEBRECENBEN FILHARMÓNIAI KONCERTEK DEBRECENBEN Bartók Terem Református Nagytemplom 2010/2011 ÖSSZESÍTETT PROGRAM 2010/2011 2010. október 5., 19.30 BARTÓK TEREM EGRI SZIMFONIKUS ZENEKAR NEMZETI ÉNEKKAR Mendelssohn:

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Baranya megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Baranya megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Baranya megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal

Részletesebben

MELLÉKLET. 2008/2009-es évad. Legközelebbi hangversenyei. eink. nk: érletein. Új bérlete. ink, és a hozzájuk tartozó hangverseny-id.

MELLÉKLET. 2008/2009-es évad. Legközelebbi hangversenyei. eink. nk: érletein. Új bérlete. ink, és a hozzájuk tartozó hangverseny-id. MELLÉKLET 2008/2009-es évad Legközelebbi hangversenyei eink nk: Vendégszereplés Bécsben Wien, Musikvereinssaal 2008. október 26.,, 19:00 Franz Schmidt: Das Buch mit sieben Siegeln Vezényel: Günter Knotzinger

Részletesebben

Kaposvári Szimfonikus Zenekar Alapítvány Fordulónap: 2011.12..31.

Kaposvári Szimfonikus Zenekar Alapítvány Fordulónap: 2011.12..31. Kaposvári Szimfonikus Zenekar Alapítvány Fordulónap: 2011.12..31. EGYSZERŰSÍTETT MÉRLEG Adatok eftban Sorsz. Tétel megnevezése Előző évi Előző év Tárgyév helyesbítése a b c A. Befektetett eszközök 64 49

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL 2014 REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás Huszonnégy

Részletesebben

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul Homoky Viktor Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul A követelménymodul száma: 1436-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-015-50 ZENETÖRTÉNET

Részletesebben

Pesti Vigadó. Műsorfüzet 1865

Pesti Vigadó. Műsorfüzet 1865 Pesti Vigadó Műsorfüzet 1865 MEGNYÍLT A VIGARDA! N agy örömmel tesszük közzé, hogy majd tizenhat évnyi várakozás után Pest városa ismét rendelkezik olyan fényes, európai színvonalú épülettel, ahol reményeink

Részletesebben

18 19 [ b é r l e t e k ]

18 19 [ b é r l e t e k ] 8 9 [bérletek] Kedves Közönségünk! Örömmel jelentjük be Önöknek a 08/9-es évad hangversenyeit és bérleteit! A koncertélet hazai és külföldi csillagai a pódiumon, gazdag és változatos repertoár, teltházas

Részletesebben

Kodály Filharmónia Debrecen Évadterv 2014/2015

Kodály Filharmónia Debrecen Évadterv 2014/2015 Kodály Filharmónia Debrecen Évadterv 2014/2015 2014. augusztus 3. Debrecen, Szabadtéri Színpad Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny zárókoncert 2014. augusztus 20. Nyírbátor, Református templom Vajda: Karácsonyi

Részletesebben

BARTÓK BÉLA ZONGORAVERSENY

BARTÓK BÉLA ZONGORAVERSENY www.konservatorium.steiermark.at www.belabartok.at 5. NEMZETKÖZI BARTÓK BÉLA ZONGORAVERSENY 2017 NOVEMBER 14. 19. GRÁC GRÀCBAN A STÀJERORSZÀGI JOHANN-JOSEPH-FUX- KONZERVATÒRIUMBAN 2017 NOVEMBER 14. 19.

Részletesebben

Szakmai Önéletrajz. Drahos Béla Született: Kaposvár. Tanulmáyok:

Szakmai Önéletrajz. Drahos Béla Született: Kaposvár. Tanulmáyok: Drahos Béla Született: 1955. 04. 14. Kaposvár Tanulmáyok: Szakmai Önéletrajz Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest /Kovács Lóránt/ Fuvolaművész és szakközépiskolai fuvolatanár (1978) Richter János

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene emelt szint írásbeli vizsga

Részletesebben

2009/1. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9.

2009/1. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. 2009/1 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. Tisztelt Klubtagok! A 2009. esztendô elsô hírlevelét tartják kezükben. A szezon a Budapesti Vonósok koncertjével indul január 17-én, amelyet még több mint tíz hangverseny

Részletesebben

BARTÓK BÉLA ZONGORAVERSENY

BARTÓK BÉLA ZONGORAVERSENY www.konservatorium.steiermark.at www.belabartok.at 6. NEMZETKÖZI BARTÓK BÉLA ZONGORAVERSENY 2019 NOVEMBER 11. 17. GRÁC GRÀCBAN A STÀJERORSZÀGI JOHANN-JOSEPH-FUX- KONZERVATÒRIUMBAN 2019 NOVEMBER 11. 17.

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17

zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17 zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17 A ZENÉNEK KI KELL FEJEZNIE MINDAZT, AMELYRE NINCS SZÓ, DE AMI MÉGIS KIKÍVÁNKOZIK A LÉLEKBŐL, AMIT MÉGIS EL KELL MONDANUNK, ÉS AMI ELŐTT AZTÁN MINT HANGZÓ, EMOCIONÁLIS

Részletesebben

zeneigazgató Keller András Berezovsky / Hewitt Koroljov / Rost Buniatishvili / Perényi Vinnitskaya / Várdai Debargue / Snétberger Zimmermann / Várjon

zeneigazgató Keller András Berezovsky / Hewitt Koroljov / Rost Buniatishvili / Perényi Vinnitskaya / Várdai Debargue / Snétberger Zimmermann / Várjon zeneigazgató Keller András Berezovsky / Hewitt Koroljov / Rost Buniatishvili / Perényi Vinnitskaya / Várdai Debargue / Snétberger Zimmermann / Várjon O9.23. 1O.14. 11.29. 12.17. O1.O5. O5.2O. #volumenek

Részletesebben

DEBRECENI ZENEDE 150 EVES A DEBRECENI INTÉZMÉNYES ZENEOKTATÁS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEK

DEBRECENI ZENEDE 150 EVES A DEBRECENI INTÉZMÉNYES ZENEOKTATÁS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEK i 1862 2012 DEBRECENI ZENEDE 150 EVES A DEBRECENI INTÉZMÉNYES ZENEOKTATÁS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEK 2012. november 20. (szombat) BESZÉLGETÉS ÉS HANGVERSENY VENDÉGÜNK PRUNYI ILONA Liszt- és Bartók-Pásztory díjas

Részletesebben

DEVICH SÁNDOR KÖTÉS VAGY VONÁS? 4., befejezõ rész

DEVICH SÁNDOR KÖTÉS VAGY VONÁS? 4., befejezõ rész DEVICH SÁNDOR KÖTÉS VAGY VONÁS? 4., befejezõ rész Témakörünkben két olyan területet ismerek, ahol a nyomtatottal, az eredetivel szemben nemcsak ösztönös és tudatos ellenállás, de hitetlenség is uralkodik

Részletesebben

A Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

A Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola A Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 2014/2015. tanév éves intézményi munkaterve Dátum Nap Óra Esemény Helyszín augusztus 25. 11.00 Tanszakvezetői alakuló Solti értekezlet augusztus 26 29. Vonószenekar

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Veszprém megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Veszprém megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Veszprém megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal

Részletesebben

Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából

Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából 2015/12/08-2016/03/05 Emlékek életemből címmel Goldmark Károly (1830 1915) pályáját felidéző kiállítás látható a zeneszerző halálának 100. évfordulója alkalmából a Zeneműtárban 1. oldal (összes: 8) 2.

Részletesebben

NOVA VILLA 2010 Nonprofit Kft. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zs. u. 27. Tel./Fax.: 54/500-022, Tel.:54/500-023 E-mail:novavilla2010@gmail.

NOVA VILLA 2010 Nonprofit Kft. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zs. u. 27. Tel./Fax.: 54/500-022, Tel.:54/500-023 E-mail:novavilla2010@gmail. NOVA VILLA 2010 Nonprofit Kft. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zs. u. 27. Tel./Fax.: 54/500-022, Tel.:54/500-023 E-mail:novavilla2010@gmail.com Szakmai beszámoló Hang-Játék-Zene Ismeretterjesztő élménykoncertek

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. ZENEFELISMERÉS (24 pont) A feladatsor megoldására

Részletesebben

PANNON FILHARMONIKUSOK: TAVASZI ÁLDOZAT & AMADINDA

PANNON FILHARMONIKUSOK: TAVASZI ÁLDOZAT & AMADINDA 2013. november 14. 19.00 PANNON FILHARMONIKUSOK: TAVASZI ÁLDOZAT & AMADINDA Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante 4 ütőhangszerjátékosra és zenekarra Sztravinszkij: Tavaszi áldozat A Pannon Filharmonikusok

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

Az Óbudai Kamarazenekar hangversenyei

Az Óbudai Kamarazenekar hangversenyei Az Óbudai Kamarazenekar hangversenyei 2006-2013. 2013. Január 24. Óbudai Református Egyházközség gyülekezeti terme Zene és áhítat J. S. Bach:5 Korál Corelli: Karácsonyi Concerto grosso Machaud: Kyrie a

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból. 9. évfolyam

Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból. 9. évfolyam Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból 9. évfolyam 4-5 mű éneklése tiszta intonációval a következő kategóriák mindegyikéből: gregorián, reneszánsz, barokk, bécsi klasszikus Magyar népzene és történeti

Részletesebben

Az Óbudai Kamarazenekar hangversenyei

Az Óbudai Kamarazenekar hangversenyei Az Óbudai Kamarazenekar hangversenyei 2006-2012. 2012. Január 19. Óbudai Református Egyházközség gyülekezeti terme Zene és áhítat Bach: Korálok a János Passióból, Handel: Concerto grosso Op.3 No.2 Mozart:

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása

A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni,

Részletesebben

Dávid János és Dávid Ferenc tisztelettel meghívja Önt, családját, barátait és üzletfeleit

Dávid János és Dávid Ferenc tisztelettel meghívja Önt, családját, barátait és üzletfeleit Dávid János és Dávid Ferenc tisztelettel meghívja Önt, családját, barátait és üzletfeleit a Dávid Gyula születésének századik évfordulója alkalmából rendezendő koncertekre, 2013. május 2. és május 9. között

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Zenefelismerés Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene középszint írásbeli vizsga

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Egyházzenész

Részletesebben

Weiner Leó Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola. Különös közzétételi listája

Weiner Leó Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola. Különös közzétételi listája Weiner Leó Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola Különös közzétételi listája Jogszabályi alapja: a 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. (1) és (5)

Részletesebben

A Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége

A Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége A WASBE-Tagszervezet által kidolgozott minősítő rendszer, egy általánosan elfogadott világszintű minősítés megszerzéséhez ajánlott műlista Az egyes kategóriákban megjelölt darabok irányadóak. Hasonló nehézségű,

Részletesebben

2O15/16 bérletek. Bérletek / árak

2O15/16 bérletek. Bérletek / árak 2O15/16 bérletek Bérletárak [Ft] Családi I. II. III. IV. V. CONCERTO RUSSO 2 18 000 15 000 13 500 10 000 8000 CONCERTO CLASSICO 1 32 000 27 000 20 000 15 000 SCHUBERT-MAHLER BÉRLET 2 18 000 15 000 13 500

Részletesebben

ORFEÓ ZENEI ALAPÍTVÁNY 2012 évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE I. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ

ORFEÓ ZENEI ALAPÍTVÁNY 2012 évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE I. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ ORFEÓ ZENEI ALAPÍTVÁNY 2012 évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE I. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ EGYSZERŰSÍTETT MÉRLEG 2012. ÉV S.sz. Megnevezés 2011. év ezer Ft 2012. év ezer Ft 1. A. Befektetett eszközök 1500 1500 2.

Részletesebben

Különös közzétételi listája

Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

2017. OKTÓBER DECEMBER MAGYARORSZÁG. Solti International Conducting Competition. Solti Nemzetközi Karmesterverseny

2017. OKTÓBER DECEMBER MAGYARORSZÁG. Solti International Conducting Competition. Solti Nemzetközi Karmesterverseny 2017. OKTÓBER DECEMBER MAGYARORSZÁG SICC International Conducting Competition Nemzetközi Karmesterverseny SICC International Conducting Competition Nemzetközi Karmesterverseny Első és második forduló:

Részletesebben

2011/2012. Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése. Aug Fővárosi zeneiskola igazgatói értekezlet

2011/2012. Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése. Aug Fővárosi zeneiskola igazgatói értekezlet I n t é z m é n y i m u n k a t e r v 2011/2012 Aug. 22-tól Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése Aug. 25. 9.00 Kerületi igazgatói értekezlet Aug. 29. 14.00

Részletesebben

A Fonó novemberi programjai 2009-11-01-2009-11-30 minden nap Fonó Budai Zeneház

A Fonó novemberi programjai 2009-11-01-2009-11-30 minden nap Fonó Budai Zeneház A Fonó novemberi programjai 2009-11-01-2009-11-30 minden nap Fonó Budai Zeneház Cím: Sztregova u. 3. Tel.: 206-5300 Fonó Budai Zeneház novemberi programja November 2. Hétfı November 3. Kedd November 4.

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Ebben az évben harmadszor rendeztük meg ezt a fesztivált 2016. június 30. július 3. között, aminek programja kiválóan illeszkedik Egerhez, a szép barokk városhoz

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

Látássérültek Észak-alföldi Regionális. Egyesülete. 15/2015. számú hírlevél

Látássérültek Észak-alföldi Regionális. Egyesülete. 15/2015. számú hírlevél Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete 15/2015. számú hírlevél Kérjük, támogassa adója 1 %-ának felajánlásával a régióban élő vak és gyengénlátó emberek mindennapjait, a részükre nyújtott szolgáltatásokat

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Magyarország legrégebben alapított historikus zenei fesztiválja 32. alkalommal került megrendezésre Fertőd-Eszterházán, 2016. június 25. és július 2. között,

Részletesebben

Benkő Sándor STEVEN ISSERLIS ÉS A CONCERTO BUDAPEST ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM JANUÁR 12. /

Benkő Sándor STEVEN ISSERLIS ÉS A CONCERTO BUDAPEST ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM JANUÁR 12. / Benkő Sándor STEVEN ISSERLIS ÉS A CONCERTO BUDAPEST 2019. JANUÁR 12. / 13. 19.30 ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM 2O19 01.12. STEVEN ISSERLIS ÉS SAINT-SAËNS MESSIAEN Hymne au Saint-Sacrement SAINT-SAËNS I. (a-moll)

Részletesebben

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A szórakoztató zenész ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgy részletes

Részletesebben

TMÁMKhírlevél 2009/JANUÁR ÚJ ÉVBEN ÚJ HELYEN. A PÁRBESZÉD EREJÉVEL www.tmamk.hu III. ÉVFOLYAM 1. SZÁM SZÍNEK NÉLKÜL RÖVIDEBBEN

TMÁMKhírlevél 2009/JANUÁR ÚJ ÉVBEN ÚJ HELYEN. A PÁRBESZÉD EREJÉVEL www.tmamk.hu III. ÉVFOLYAM 1. SZÁM SZÍNEK NÉLKÜL RÖVIDEBBEN TMÁMKhírlevél A PÁRBESZÉD EREJÉVEL www.tmamk.hu III. ÉVFOLYAM 1. SZÁM Sütő Károly: Víziók III. (XX. Amator Artium Tolna Megyei Tárlat a TMÁMK különdíjasa) SZÍNEK NÉLKÜL RÖVIDEBBEN Mikorra Hírlevelünk idei

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0912 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

MOZART: HUSZONÖT DARAB (ÖT DIVERTIMENTO) HÁROM BASSZETKÜRTRE, KV 439 b

MOZART: HUSZONÖT DARAB (ÖT DIVERTIMENTO) HÁROM BASSZETKÜRTRE, KV 439 b Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori iskola MOZART: HUSZONÖT DARAB (ÖT DIVERTIMENTO) HÁROM BASSZETKÜRTRE, KV 439 b A KLASSZIKUS FORMAKULTÚRA ISKOLÁJA FÚVÓSOKNAK ARNÓTH BALÁZS DLA ÉRTEKEZÉS BUDAPEST

Részletesebben

Bérletajánló 2018/

Bérletajánló 2018/ Bérletajánló 2018/2019 www.zugloifilharmonia.hu www.facebook.com/zugloifilharmonia Stephanus Bérletek és jegyek válthatók a Müpában (1095 Budapest, Komor Marcell u 1.) Stephanus bérletek árai: 7.900 Ft,

Részletesebben

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet]

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet] Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

LIGETI KOMPOZÍCIÓS TECHNIKÁI A VONÓS MŰVEK TÜKRÉBEN, A KORAI MŰVEKTŐL A HEGEDŰVERSENYIG

LIGETI KOMPOZÍCIÓS TECHNIKÁI A VONÓS MŰVEK TÜKRÉBEN, A KORAI MŰVEKTŐL A HEGEDŰVERSENYIG DLA doktori értekezés tézisei KRULIK ESZTER LIGETI KOMPOZÍCIÓS TECHNIKÁI A VONÓS MŰVEK TÜKRÉBEN, A KORAI MŰVEKTŐL A HEGEDŰVERSENYIG TÉMAVEZETŐ: WILHEIM ANDRÁS Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 28-as számú

Részletesebben

JÁNOSI EGYÜTTES. Rondo all Ongarese HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY. Közreműködnek. Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora

JÁNOSI EGYÜTTES. Rondo all Ongarese HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY. Közreműködnek. Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora JÁNOSI EGYÜTTES HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY Jánosi András hegedű Danhauser Zoltán hegedű Túri András brácsa, kontra Kiss Csaba cselló, bőgő Közreműködnek Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora Szerkesztette:

Részletesebben

C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK

C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK Barokk zeneirodalom Tantárgy kódja EZ 3301 1. A tantárgy általános célja hasznosítani tud. Egyegy mű elemzésével járuljon hozzá a zeneművek esztétikai birtokbavételéhez.

Részletesebben

Téli bérlet Pesti Vigadó

Téli bérlet Pesti Vigadó Téli bérlet Pesti Vigadó 2014/2015 Téli bérlet 2014/2015 A Zuglói Filharmónia hangversenysorozata a Pesti Vigadó Dísztermében Koncertek: 2014. december 6. szombat 17.00 2014. december 20. szombat 17.00

Részletesebben

A tankönyvben található zenei szemelvények, gyakorlatok alkalmasak a kerettanterv által biztosított 10%-os szabad órakeret kitöltésére is.

A tankönyvben található zenei szemelvények, gyakorlatok alkalmasak a kerettanterv által biztosított 10%-os szabad órakeret kitöltésére is. Helyi tanterv az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet. 2. sz. melléklet 2.2.12. A) változatához Ének-zene az általános iskolák 5-8. évfolyama számára Kerettantervi megfelelés Jelen helyi

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Zala megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Zala megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Zala megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal a

Részletesebben

Homonyik Sándor. ünnepi műsora. Adventi koncert 2014. DECEMBER

Homonyik Sándor. ünnepi műsora. Adventi koncert 2014. DECEMBER Homonyik Sándor ünnepi műsora Adventi koncert 2014. DECEMBER ADVENTI KONCERT- 2014. DECEMBER 1 A műsorról Ünnepi dalok akusztikus köntösben ADVENT - a felkészülés időszaka. Ezekben a hetekben a karácsonyra

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

Mesterkurzusok. ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok

Mesterkurzusok. ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok 30. RÉGI ZENEI NAPOK ESZTERHÁZA/Fertőd 2014. június 21-28. Mesterkurzusok ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok A 30. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a Rokon Népek Napja alkalmából a budapesti Finn Nagykövetségen 2015. október 15.-én tartott Crescendo Szalonkoncertről

BESZÁMOLÓ a Rokon Népek Napja alkalmából a budapesti Finn Nagykövetségen 2015. október 15.-én tartott Crescendo Szalonkoncertről BESZÁMOLÓ a Rokon Népek Napja alkalmából a budapesti Finn Nagykövetségen 2015. október 15.-én tartott Crescendo Szalonkoncertről Finnország Nagykövetsége, Budapest Crescendo Rokon Népek Napja A Rokon Népek

Részletesebben

UHRMAN GYÖRGY (1932-2003)

UHRMAN GYÖRGY (1932-2003) UHRMAN GYÖRGY (1932-2003) Budapesten született; az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar szakos tanári diplomát szerzett 1954-ben. Tanított általános iskolában, gimnáziumban (ott csak igen rövid ideig),

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2013. szeptember 20 24. PROGRAM PROGRAMM PROGRAM www.szentgellertfesztival.hu www.stgellertfestival.com Köszöntő Tisztelt Zenekedvelő Közönség! A Szeged-Csanádi Egyházmegye

Részletesebben

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK & JEGYVÁSÁRLÁS: ZENEAKADEMIA.HU

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK & JEGYVÁSÁRLÁS: ZENEAKADEMIA.HU Felelős kiadó: Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora Főszerkesztő: Szabó Stein Imre Kiadványmenedzser: Varga Ágnes Layout: Allison Advertising Kft. Nyomda: Keskeny és Társai 2001 Kft. Koncertfotók és

Részletesebben

"Klasszikus zenére alapozott művelődésszervezés lehetőségei - A Müpa példáján keresztül" kérdőív

Klasszikus zenére alapozott művelődésszervezés lehetőségei - A Müpa példáján keresztül kérdőív "Klasszikus zenére alapozott művelődésszervezés lehetőségei - A Müpa példáján keresztül" kérdőív A kitöltők statisztikai adatai: A válaszadók létszáma: 102 Férfi 52 Nő 50 Életkori átlag 13.2 év Az eredmények

Részletesebben

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21.

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21. 2014. évi 4. szám MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2014. június 21. Múzeumok éjszakája a Bartók Zeneházban 2014. június 21-én este tartották a Rákosmentén is a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot. Rájöttünk, hogy

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben