A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana SOANTE7313 Nádasi Péter

2 1. A magasugrás középiskolában oktatott technikájának leírása Szakaszai: a) Nekifutás, vagy lendületszerzés b) A felugrás c) A légmunka d) Talajra érkezés Nekifutás, vagy lendületszerzés: A nekifutás a flop technika talán legfontosabb része, hiszen az ugró a nekifutás során alakítja ki azt a sebességet és azokat az erőviszonyokat, amelyek segítségével létrehozza a megfelelő elugrási helyzetet, és amelyek képessé teszik a talajtól való hatékony, függőleges elszakadásra. A flop technika esetén a nekifutás pályája egy J alakot formáz, így a nekifutás második szakasza íves, amely a következő előnyökkel jár: nagyobb vízszintes sebesség, a levegőben való hatékonyabb forgás, megfelelő elugrási pozíció létrehozása, ráadásul könnyen tanítható. A magasugrás nekifutásának egyenletesen gyorsulónak kell lennie, sem nem vágta, sem pedig jogging jellegű, sokkal inkább megfelelően kontrolált ritmusos futólépésekkel kell kialakítani. A nekifutás hosszának hozzávetőleg 8 12 lépésből kell állnia, mely során az ugró magas, szökkenő, gazella jellegű futást kell, hogy produkáljon. A nekifutás első szakaszában a sebességet az ugró a lépéshossz növelésével éri el, a második szakaszban pedig a lépésfrekvencia növelésével. (Polgár és Béres, 2011) Felugrás: A felugrást az ugró az utolsó három lépésben készíti elő. Az ugró ekkor úgy változtatja meg testrészeinek helyzetét, mozgáspályáját, hogy azok lehetővé tegyék a kitámasztást. Az utolsó előtti lépés során az ugró megpróbálja a lehető leggyorsabban átgördíteni magát az utolsó lépésen. A kitámasztás során az ugrónak kétszeresen döntöttnek (hátra és oldalt) kell lennie. Hogy ezt a pozíciót a sebesség csökkenése nélkül tudja elérni, már az utolsó lépések alatt a törzset előredöntött helyzetéből fokozatosan függőlegesig kell visszafogni. A törzs függőleges mögé döntése pedig az utolsó lendítőlábas lépés elrugaszkodási és repülési fázisa alatt megy végbe. Ezért az ugrónak az utolsó lendítőlábas lépésnél hosszan maga elé kell lépnie. Minél nagyobb hátradőlésre van szükség, annál hosszabban kell maga elé lépnie az ugrónak. A hosszú lépéssel az ugró tömegközéppontja mélyebb helyzetbe kerül. A legmélyebb a térdhajlítás abban a pillanatban, amikor az ugró súlypontja a támaszláb felett van. Az ugró kétféle módon tolja előre magát: 1. ha nyújtott láblendítést alkalmaz, akkor csak csípőből és bokából nyúlik ki, a térd rögzített marad; 2. ha hajlított láblendítést alkalmaz, térdből is kinyúlik. Az ugró törzsét a függőleges mögé csak akkor döntheti, ha a támasz fölül a tömegközéppontja már előremozgott.

3 A magasugrás felugrása során lényeges szempont a lendítőláb segítő munkája. A láb lendítése során szerzett erő a csípőn keresztül hat az egész testre, segítve ezzel az elugróláb munkáját. A felugrás során az ugró a léchez közelebbi lábbal lendít, mely lehet térdben hajlított, vagy nyújtott. A kitámasztás során az atléta ugrólábának sarkával fog talajt és ebben a pillanatban az ízületek (csípő, térd) majdnem teljesen nyújtottak. (Polgár és Béres, 2011) Légmunka: A felugrás talajtól való elszakadása után a tömegközéppont útjára jellemző a meredeken emelkedő ballisztikus pálya. A kirepülési szög Minél nagyobb az oldalra dőlés, annál nagyobb a forgás lehetősége. A flopnál a test szélességi tengelye párhuzamos a léccel, a test hosszabb úton haladhat a léc közelében, az ugró jobban el tudja helyezni testrészeit a léc körül. Tehát az optimálisan lapos, a tömegközéppont felugrási és kirepülési viszonyaival jó összefüggésben lévő röppálya nagyon alkalmas a technikához. (Polgár és Béres, 2011) Talajra érkezés: A talajra érés a biztonságos megérkező helyre, szivacsbálába történő landolást jelenti. A flop magasugrók legtöbbször a hátukra, illetve a lapockákra, vagy az előre hajlított fej segítségével, sérülésmentesen, a vállak vonalára érkeznek. Az iskolai oktatásban a legnagyobb gondot a talajra érés helyes oktatása jelentheti, hiszen a flop magasugrás oktatása során a legfőbb félelem a tanulókban a háttal a lécre esés miatt van. (Polgár és Béres, 2011) 2. A magasugrás legfontosabb versenyszabályai A versenyzőknek egy lábról kell elugraniuk. A versenyző ugrását sikertelennek kell tekinteni, ha - az ugrás után a léc nem marad a tartókon, mert a versenyző leverte; - az állványoknak az ugróhoz közelebbi síkján túl - akár a két mérce között, vagy azokon kívül - a versenyző testének bármely részével megérinti a talajt, beleértve a leérkezőhelyet is anélkül, hogy a lécet előbb átugrotta volna. Ha azonban ugrás közben a versenyző a lábával érinti a leérkezőhelyet, de a versenybíró véleménye szerint ebből előnye nem származott, az ugrást emiatt nem kell érvénytelennek tekinteni. (Polgár és Béres, 2011) Nekifutó- és elugróhely A nekifutóhely hossza nem lehet kevesebb, mint 15 m. Az ugróhely területének vízszintesnek kell lennie. Az elugróhelynek sík felületűnek kell lennie.

4 A sima nekifutó és elugróhely felületének alapja vagy szilárd vagy felfüggesztett építmény esetén (pl. a gerendaállványzatra erősített faemelvénynél) rugózás nélkülinek kell lennie. ( Felszerelések Bármilyen típusú kellőképp szilárd léctartó állvány használható. Az állványokon jól rögzíthető léctartóknak kell lenniük. Az állványokhoz jól rögzíthető léctartóknak sima, négyszögletes, lapoknak kell lenniük. Az állványon a tartók egymással szembenézzenek. A lécet úgy kell a tartókra helyezni, hogy ha a versenyző megérinti, könnyen le tudjon esni akár előre, akár hátrafelé. A léctartók nem vonhatók be gumival vagy más olyan anyaggal, amely növeli a léctartók és a léc közötti súrlódást, továbbá nem lehet rajtuk semmiféle rugós szerkezet. (Polgár és Béres, 2011) Leérkezőhely A leérkezőhelynek a léc függőleges síkja mögött legalább 5 3 m nagyságúnak kell lennie (Polgár és Béres, 2011) 3. A magasugráshoz kapcsolódó tantervi előírások évfolyam: Ismeretek: Az 5-8. osztályban végzett ugróiskolai feladatok továbbfejlesztése, koordináltabban, nagyobb kiterjedéssel, erővel és tudatosabban, egylépéses sorozat elugrás, illetve kétlépéses sorozat felugrás. A sportági technika gyakorlása: Az átlépő technika végrehajtása 5-7 lépéses, íven történő nekifutással. A flop-technika gyakorlása, s az egyéni nekifutó távolság kimérése és rögzítése. Az egyéni magasugró technikák megismerése, mozgástapasztalat szerzése növekvő teljesítmény kényszere nélkül. Játékok és versenyek: Magasugróversenyek egyéni nekifutással. (érintő ugrások) Egyéni, sorés váltóversenyek ugró és szökdelő feladatokkal. Egyéb testnevelési játékok ugrásokkal és szökdelésekkel évfolyam: Választás a magasugró technikák közül. 5-7 lépéses egyénileg kialakított nekifutással versenyszerű végrehajtás. Közreműködés versenyek lebonyolításában. Kondicionális jelleggel sorozat szökdelések végrehajtása. 1-3 lépéses sorozat elugrás, illetve 2-4 lépéses sorozat felugrások technikajavító végrehajtása. Gyorsuló nekifutás optimális távolságról. (Kerettanterv, 2016)

5 4. A magasugrás előkészítő gyakorlatai A magasugrás oktatásának előfeltételei; kondicionális és koordinációs képességek. Előfeltételek: a mozgatórendszer készenléti állapota a tanuló értelmi szintje a feladatok megértéséhez a tanulók koordinációs szintje a technika elsajátításához (Polgár és Béres, 2011) Kondícionális képességek: erő gyorserő ugró állóképesség Koordinációs képességek: egyensúlyérzék térbeli tájékozódás ritmusérzék hajlékonyság ruganyosság Domináns izmok a technika kivitelizésében deltaizom- m. deltoideus széles hátizom- m. latissimus dorsi mély hátizom- m. erector spinae lapocka alatti izom- m. subscapularis egyenes hasizom- m. rectus abdominis külső ferde hasizom- m. obliquus externus abdominis belső ferde hasizom- m. obliquus internus abdominis négyfejű combizom- m. quadriceps femoris nagy farizom- m. gluteus maximus kis farizom- m. gluteus minimus kétfejű combizom- m. biceps femoris elülső sípcsonti izom- m. tibialis anterior háromfejű lábikraizom- m. triceps surae hosszú lábujjakat feszítő izom- m. flexor digitorum longus hosszú öreg ujjfeszítő izom- m. flexor hallucius longus (Miltényi, 1980)

6 Előkészítő gyakorlatok A gyakorlat száma: 1 A gyakorlat megnevezése: Szalagfogó Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: osztály, láberő fejlesztés Eszközök: területkijelöléshez bóják, 5-6 szalag A résztvevők száma: fős csoportok A gyakorlat leírása: Az osztályt csoportokra kell osztani, majd minden csoportban ki kell jelölni 2-3 embert, akik az első fogók lesznek. Sípszóra indul a játék. Akit megfog a fogó annak át kell adnia a szalagot. Első gyakorlatban csak jobb lábbal szabad szökdelni. Kritikus momentum: Mindig úgy szökdeljenek, ahogy a tanár megadta. Mindig azon a lábon. Megjegyzés: Törekedni kell arra, hogy senki ne vonja ki magát a játékból azzal, hogy nem szökdel. Ezt kerüljük el azzal, hogy akit megfognak, utána ő lesz a fogó. Változatok: Lehet változtatni, hogy csak jobb lábon, csak bal lábon vagy páros lábon megy a szökdelés. Versenyt rendezni, hogy ki az akit nem kapnak el egyszer sem. Lehet karikákat elhelyezni a talajon és aki beleugrik egybe azt nem foghatják meg, de maximum 3 másodpercig tartózkodhat a karikában. Alkalmazható jégfogó is az együttműködés fejlesztésére, hogy akit meg fognak meg kell állnia és addig nem mozdulhat, amíg egy társa hozzá nem ér. Azonban itt fenn áll a veszélye annak, hogy aki nem akar komolyabban részt venni, ő az elején megfogatja magát. Bevezethetünk kéziszereket is, hogy akinél éppen van a szer, őt nem foghatják meg, de sokáig nem is tartogathatja. Passzolással továbbíthatják egymásnak. Ilyen kéziszerek lehetnek: gumilabda vagy babzsák.

7 A gyakorlat száma: 2 A gyakorlat megnevezése: Zsámolyokra fel! Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: osztálytól, láberő fejlesztés Eszközök: tornaterem, 6 db zsámoly csoportonként A résztvevők száma: 4x6 fős csoportok A gyakorlat leírása: A csoportoknak egyes oszlopban kell felállniuk szemben a zsámolyokkal. A zsámolyokra kell felugrani majd a zsámolyok közé és így kell előre haladni folyamatosan. Sípszóra indul az első ember, majd mikor el éri a harmadik zsámolyt indul a következő és így tovább. Páros lábbal kell szökdelni először. Kritikus momentum: Mindig ugorjanak fel a zsámolyokra. Megjegyzés: A zsámolyok ne billegjenek, jó állapotúak legyenek. Lehet akár sorversenyként is használni. Változatok: Lehet variálni, hogy csak jobb, csak bal vagy páros lábon hajtsák végre a feladatot. A gyakorlat száma: 3 A gyakorlat megnevezése: Zsámolyok közé! Forrás megjelölés: - Alkalmazási területe: 10. osztálytól, láberő fejlesztés Eszközök: tornaterem, 6 db zsámoly csoportonként A résztvevők száma: 4x6 fős csoportok A gyakorlat leírása: A zsámolyokat az oldalukra döntve kell elhelyezni egymás után úgy, hogy a teteje nézzen a tanulók felé. Ezeket a zsámolyokat kell átugrálni úgy, hogy minden egyes szökdeléssel átugorjanak egyet. A zsámolyok közé kell ugrani mindig, folyamatos a

8 végrehajtás. Sípszóra indul a feladat, akkor indul a következő mikor az előtte lévő eléri a harmadik zsámolyt. Kritikus momentum: Folyamatos legyen a végrehajtás, mind az összes zsámoly közé be kell ugrani. Megjegyzés: Fontos a zsámolyok jó elhelyezése, figyelni kell a balesetmegelőzésre. Változatok: Lehet variálni, hogy csak jobb, csak bal vagy páros lábon hajtsák végre a feladatot. Továbbá lehet, hogy a zsámoly rövidebbek éle van a talajon és azt kell átugrani. El lehet helyezni a zsámolyokat variálva is. A gyakorlat száma: 4 A gyakorlat megnevezése: Ugrókötelezzünk! Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: 9. osztálytól, láberő és állóképesség fejlesztés Eszközök: tornaterem, mindenkinek egy ugrókötél A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Szórt alakzatban kell elhelyezkednie a diákoknak és ugrókötéllel kell áthajtásokat végezni. Először húsz darabot páros lábbal. Sípszóra indul. Kritikus momentum: Próbálják egyszerre elvégezni a feladatot, és követni a tanár utasításait. Megjegyzés: Fontos a kötél helyes hosszának a megválasztása. Meg kell várni, hogy mindenki végezzen a gyakorlattal. Figyelni kell arra, hogy ne akadjanak össze a kötelek. Változatok: Lehet variálni, hogy csak jobb, csak bal vagy páros lábon hajtsák végre a feladatot. Lehet a kötelet hátrafelé is hajtani, lehet keresztezni a test előtt-mögött. Lehet két áthajtást végezni egy szökkenésre. Lehet áthajtásokat végezni haladással előre és hátra.

9 A gyakorlat száma: 5 A gyakorlat megnevezése: Orosz tánc Forrás megjelölés: ok.html Alkalmazási területe: 11. osztálytól, combizomzat erősítő Eszközök: tornaterem A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Guggolásban folyamatos lábtartáscsere oldalra vagy előre Kritikus momentum: Fontos, hogy próbálják meg végrehajtani a feladatot úgy, hogy a kezük ne érjen a talajhoz. Megjegyzés: Nagyon nehéz gyakorlat, fontos a helyes bemelegítés a gyakorlat előtt. Változatok: Karba font kézzel még nehezebb a feladat. Lehet az idővel és a darabszámokkal is variálni.

10 A gyakorlat száma: 6 A gyakorlat megnevezése: Kakasviadal Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: 9. osztálytól, combizomzat erősítő, egyensúlyérzék fejlesztő Eszközök: tornaterem A résztvevők száma: osztálylétszám, párokat kell alakítani A gyakorlat leírása: A párok egymással szemben helyezkednek el karba font kézzel. Csak a bal vagy jobb lábon állva kell a másikat ellökni, úgy, hogy letegye a másik lábát. Ki kell billenteni a másikat, 3 győzelemig megy a játék. Kritikus momentum: Fontos, hogy nagyjából egyforma felépítésűek legyenek a párok. Megjegyzés: Játékos feladat, jó egyensúlyérzék fejlesztő Változatok: Lehet variálni, hogy csak jobb, csak bal lábon hajtsák végre a feladatot. Nem csak párok versenyeznek egymással, hanem mindenki mindenkivel. És a végén csak egy győztes maradhat. Egy másik lehetőség, hogy adott területből kell kilökni a másikat. A gyakorlat száma: 7 A gyakorlat megnevezése: Alkartámasz verseny Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: 9. osztálytól, has és farizmok erősítése Eszközök: tornaterem A résztvevők száma: osztálylétszám

11 A gyakorlat leírása: A diákoknak alkartámaszban kell elhelyezkedni szórt alakzatban. Sípszóra indul a verseny. Az nyer, aki a legtovább meg tudja tartani a helyzetet. Kritikus momentum: Nem szabad engedni, hogy a medence előre billenjen. Feszíteni kell a hasizmokat és a farizmokat. Nem szabad engedni, hogy a hasat leengedjék. Megjegyzés: Verseny közben folyamatos hibajavítás kell. Folyamatosan figyelni, hogy ki csinálja rendesen. Változatok: Csak egyik alkaron támaszkodunk. Ha csak az egyik karon támaszkodunk, akkor támaszkodhatunk fitball labdán, bosu labdán. Talpunkat rátehetjük az előbb felsoroltakra, továbbá TRX-be is beleakaszthatjuk a lábunkat. Alkartámasz helyzetében lehet végezni ellentétes kar-láb emelést. A gyakorlat száma: 8 A gyakorlat megnevezése: Lebegő ülés Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: 11. osztálytól, hasizom erősítés Eszközök: tornaterem A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Szórt alakzatban, hanyatt fekvésben, karok magastartásban, kell elhelyezkedni. Sípszóra a felsőtestet és a lábakat kell megemelni egyszerre. Kritikus momentum: Fontos, hogy ne lendületből hajtsák végre a gyakorlatot, hanem hasizomból. Ne kapkodjanak a feladat végrehajtása közben. Megjegyzés: Először tíz darab elég a gyakorlatból. Változatok: Akinek megy, végrehajthatja nyújtott lábbal is, akinek nem megy, behajlított térddel is csinálhatja. További nehezítés lehetséges, hogy a kezükbe medicin labdát fognak és azzal ülnek fel.

12 A gyakorlat száma: 9 A gyakorlat megnevezése: Egy lábas guggolás Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: 12. osztálytól, combizomzat erősítés, súly tartása esetén váll-hát és karizmok. Eszközök: tornaterem, bordásfal A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A diákok egylábas guggolást végeznek. Először még bordásfal vagy társ segítségével, ezekbe tudnak kapaszkodni-támaszkodni. Kritikus momentum: Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtásának kezdetén még mindenképpen kapaszkodással végezzék a gyakorlatot. Ha már ez jól megy, akkor lehet megpróbálni kapaszkodás nélkül. Törzsizmokat és farizmokat feszíteni kell. Megjegyzés: Nagyon jó erősítő gyakorlat, fontos az alapos bemelegítés. Változatok: A guggolás először történhet padra, zsámolyra svédszekrény felső részére. Haladóknál lehet a felemelkedést ugrással befejezni.

13 A gyakorlat száma: 10 A gyakorlat megnevezése: Fel a svédszekrényre! Forrásmegjelölés: Alkalmazási területe: 11. osztálytól, gyorserő fejlesztés Eszközök: tornaterem, svédszekrény felső része, zsámoly A résztvevők száma: 4x6 fős csoportok A gyakorlat leírása: A diákok a svédszekrény mögött guggolnak. Majd utasításra felugranak a szekrényre páros lábbal majd mélybeugrást végeznek guggoló állásba. Majd az előttük lévő zsámolyt átugorják és visszamennek a sor végére. Kritikus momentum: Az elrugaszkodás mértéke megfelelő legyen, fel tudjanak ugrani a svédszekrényre. Megjegyzés: Fontos, hogy a svédszekrény közepére ugorjanak fel. Mindig várják meg míg a másik végez előttük. Megterhelő feladat, a gyorserő fejlesztésnek legkomolyabb formája. Változatok: Lehet magasítani a svédszekrényt, több zsámolyt is elhelyezni a pályán. 4. A magasugrás cél- és rávezető gyakorlatai A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Fit-ball labdán Forrás megjelölés: - Alkalmazási területe: évfolyam, homorítás helyzetének kialakítása Eszközök: fit-ball labdák A résztvevők száma: párosával

14 A gyakorlat leírása: Párosával kell egy fit-ball labda. A páros egyik tagja hanyattfekszik a fit-ball labdán, míg társa közben segít neki fent maradni. Ezt a helyzetet kell megtartani 5-10 másodpercig, közbe előre hátra mozoghat az, aki a labdán fekszik. Kritikus momentum: Fontos, hogy merjenek ráfeküdni a labdára, merjék elengedni magukat, ezért is kell a társ segítsége. A homorítás helyzetének kialakítása fontos tényező. Megjegyzés: A feladat végrehajtását mindig mondjuk el pontosan, balesetvédelmi utasítások a gyakorlat elején. Bemelegítés előtte nem maradhat el. Változatok: A fit-ball labda méreteket lehet változtatni. A homorítás helyzetének kialakítása fokozatosan is történhet. A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Fuss majd szökdelj! Forrás megjelölés: rlatok2.html Alkalmazási területe: évfolyam, az elugró láb kiválasztását segítő gyakorlat Eszközök: bóják A résztvevők száma: 4x 6 fős csoportok A gyakorlat leírása: Bóják segítségével kiépítünk egy köríves pályát, amin a tanulóknak gyorsító futást kell végezniük, majd miután vége a körívnek át kell azonnal váltani egyenes vonalú egy lábas szökdelésbe. Ha végeztek, visszaállnak a sor végére, a végrehajtás folyamatos. Kritikus momentum: Miután végigmentek az íves pályán, azonnal kezdjék meg a szökdelést, ne gondolkodjanak, hogy melyikről kezdjék el. Megjegyzés: Több sorozatot is csináltathatunk, hogy könnyebben rá tudjanak jönni, melyik az erősebbik lábuk. Változatok: Kérhetjük, hogy 2-3 sorozatot úgy csináljanak, hogy csak a jobb lábon kezdenek el szökdelni, majd utána 2-3 sorozatot úgy, hogy csak bal lábon kezdenek el szökdelni. Utána megkérdezzük, hogy melyik lábon sikerült jobban elkezdeni.

15 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Ugorj fel! Forrás megjelölés: Alkalmazási területe: évfolyam, a felugrás gyakoroltatása, és a 180 fokos hossztengely körüli elfordulás gyakoroltatása. Eszközök: magasugró szivacs A résztvevők száma: az osztály két részre bontása A gyakorlat leírása: Rövid, köríves nekifutásból felugrás a magasugró szivacsra, az elrugaszkodás helyzetének megtartásával, hajlított lendítőtérddel. 180 fokos fordulatot kell végezniük és az ugrólábra kell érkezniük. Kritikus momentum: Hajlított legyen a lendítőláb, a forgást elvégezzék, és az ugrólábra érkezzenek. Megjegyzés: A termet úgy rendezzük be, hogy mind a jobb lábas és mind a bal lábas ugrók tudják csinálni a feladatot Változatok: A szivacsot lehet magasítani, a magasugró lécet is fel lehet tenni, de nem túl magasra.

16 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Ugorj fel és lendíts! Forrás megjelölés: - Alkalmazási területe: évfolyam, a karmunka gyakoroltatása Eszközök: medicinlabda (maximum 1 kg) A résztvevők száma: 4x6 fős csoportok A gyakorlat leírása: A csoportok egymás mellett végezhetik a gyakorlatot. A kiindulóhelyzet alapállás, medicinlabda a test előtt mélytartásban. 2-3 lépés után az ugrólábról elugrás felfelé úgy, hogy közben a labdával karlendítést hajtanak végre a fejük fölé, azonban nem kell a karokat magastartásig lendíteni, erre fel kell hívni a figyelmet. A helyzet megtartása egy másodpercig, majd ismét 2-3 lépés és újra el kell végezni a gyakorlatot. Egy sorozatban 4-5 darab legyen. Kritikus momentum: A gyakorlatban a karmunkát gyakoroltatjuk, mivel az nem elhanyagolható tényező. Meg kell említeni, hogy a karokat nem kell kinyújtani. A lendítés gyors legyen. Megjegyzés: A gyakorlat jó arra is, hogy a tanuló el tudja dönteni, hogy melyik a lendítő lába. Ha még nem tudja, a feladat végrehajtása közben kipróbálhatja mindkét oldalon. Változatok: Medicin labda helyett lehet gumilabdával, kosárlabdával is véghezvinni a feladatot. Differenciálás lehetséges. A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Ugorj fel és fordulj! Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: évfolyam, a levegőben elfordulás gyakoroltatása. Eszközök: medicinlabda, (maximum 1 kg) A résztvevők száma: 4x6 fős csoportok A gyakorlat leírása: A csoportok egymás mellett végezhetik a gyakorlatot. A kiindulóhelyzet alapállás, medicinlabda a test előtt mélytartásban. 2-3 lépés után az ugrólábról elugrás felfelé úgy, hogy közben a labdát magastartásba kell lendíteni és elfordulni a levegőben 180 fokos

17 fordulattal. A lendítő lábon térdlendítés az ellenkező váll irányába. A helyzet megtartása 1 másodpercig, majd meg kell fordulni és ismét elvégezni a feladatot. Egy sorozatban 4-5 alkalommal hajtsák végre a gyakorlatot. Kritikus momentum: A gyakorlatban a karmunkát és az elfordulást gyakoroltatjuk. Meg kell említeni, hogy a karokat nem kell teljes mértékben kinyújtani. A lendítés gyors legyen. A térd lendítése az ellenkező váll irányába történjen. Megjegyzés: A gyakorlatban kérhetjük, hogy a lendítő lábukat használják, ha még nem tudják a gyakorlat közben el tudja dönteni. Változatok: Medicin labda helyett lehet gumilabdával, kosárlabdával is véghezvinni a feladatot. Differenciálás lehetséges. A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Érkezz a hátadra! Forrás megjelölés: - Alkalmazási területe: évfolyam, merjenek a tanulók hátrafelé dőlést/ugrást végezni, félelem leküzdése Eszközök: magasugró-szivacs A résztvevők száma: párosával vagy hármasával A gyakorlat leírása: A szivacsnál kell állni hármasával vagy párosával (ez a szivacs méretétől függ), háttal a szivacsnak. Először csak arra kérjük a diákokat, hogy dőljenek hátra a szivacsra. Majd később szökkenésből is végrehajthatják a feladatot. Aki végzett, oldalra hagyja el a szivacsot és jöhet a következő páros vagy hármas. Kritikus momentum: Fontos, hogy a hátukra/vállukra érkezzenek, ne forduljanak el. Itt a félelem leküzdése, és a véghelyzet kialakítása lényeges szempont. Megjegyzés: A szivacs méretétől függően alakítjuk ki a párokat vagy hármas csoportokat. Fontos figyelembe venni, ugyanis balesetveszélyes lehet a gyakorlat, ha nem figyelnek egymásra. A tanárnak mindig figyelnie kell. Változatok: Lehet zsámolyról, szekrényfelsőről is végeztetni a gyakorlatot, hogy minél magasabbról történjen a dőlés/ugrás.

18 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Ugorj el! Forrás megjelölés: Alkalmazási területe: évfolyam, a hátra elugrás gyakoroltatása, félelem leküzdése Eszközök: magasugró-szivacs, gumikötél A résztvevők száma: párosával A gyakorlat leírása: A szivacsnak háttal állnak a tanulók. A gumikötelet két diák tartja két oldalt egy bizonyos magasságon. Akik középen vannak, az a feladatuk, hogy hátra átugorják a kötelet úgy, hogy nem érnek hozzá. Majd ha végeztek oldalt menjenek vissza. Kritikus momentum: Fontos hogy a hátukra érkezzenek. Ki kell emelni, hogy a homorítást jól végezzék. Aki jól csinálja, azzal bemutattatom, és felhívom a részletekre a figyelmet. Megjegyzés: A gumikötelet foghatja két felmentett a tanár helyett, így a tanár hibát javíthat. Ha nincs felmentett, akkor két tanuló fogja a kötelet, és körönként cserélnek. Változatok: A gumikötelet lehet egyre feljebb emelni. A tanulók zsámolyokról vagy szekrényfelsőről is végezhetik az elugrást. A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Fuss és pacsizz! Forrás megjelölés: Alkalmazási területe: évfolyam, Eszközök: magasugró-szivacs A résztvevők száma: osztálylétszám

19 A gyakorlat leírása: Íves futásból felugrást kell elvégezni, miközben a szivacson álló társ kezébe bele kell csapni. A levegőben elfordulást kell végezni. Kritikus momentum: Fontos, hogy egy lábról történjen az elugrás. Minél magasabbra ugorjanak. A társ, aki a szivacson áll, jó ha magasabb az átlagnál. Megjegyzés: A termet úgy rendezzük be, hogy mind a jobb lábas és mind a bal lábas ugrók tudják csinálni a feladatot. Ha a szivacson álló társ nem felmentett, egy kör után lecseréljük egy másik segítőre. Változatok: Valamely felfüggesztett tárgy is lehet, amit el kell érni, pl kosárlabda palánkra felkötözött babzsákot. A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Fuss a kijelölt pályán! Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: évfolyam, a nekifutás ívének gyakoroltatása. Eszközök: magasugró-szivacs, magasugró állvány-léc, babzsák A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A termet úgy rendezzük be, hogy mind a jobb lábas és mind a bal lábas ugrók tudják csinálni a feladatot. Ami annyi, hogy a lerakott babzsákok között kell nekifutni és átugrani a lécet. A gyakorlat lényege, hogy a tanulók a nekifutás íves pályáját megtapasztalják és megtanulják. Kritikus momentum: Fontos, hogy a babzsákokat megfelelő szögben helyezzük el, ugyanis csak akkor lesz jó a feladat. Ha rossz a szög, akkor rossz szögben fogják megtanulni a nekifutást. A szög optimális esetben fok Megjegyzés: Babzsák helyett lehet rajzolni is a futás ívét, ha van kréta. Változatok: Lehet még pluszban rajzolni, hogy hova lépjenek a kitámasztásnál. Hol legyen az ugrólábuk. Lehet a magassággal variálni, azonban itt az íven való futás elsajátítása a cél.

20 A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Versenyezzünk! Forrás megjelölés:- Alkalmazási területe: évfolyam, a helyes végrehajtás gyakoroltatása Eszközök: magasugró-szivacs, magasugró állvány-léc A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A termet úgy rendezzük be, hogy mind a jobb lábas és mind a bal lábas ugrók tudják végezni a feladatot. Egy versenyt. A verseny lényege, hogy ki tudja a legnagyobbat ugrani. Egymás után végzik az ugrásokat, a tanár pedig jegyzi, hogy kinek sikerült átugrania és kinek nem. Az győz, aki a legnagyobbat megugorja. A tanár folyamatosan hibát javít, bíztat, motivál. Kritikus momentum: Fontos, hogy helyes technikával végezzék a feladatot, mert csak azzal tudják megnyerni a versenyt. Megjegyzés: A verseny végén győztest hirdetünk és megjutalmazzuk. Változatok: A léc magasságán lehet állítani. A verseny végén nem csak azt jutalmazhatjuk, aki a legmagasabbat ugrotta át, hanem azt is, aki a legszebben hajtja végre a feladatot.

21 6. Irodalomjegyzék: Polgár Tibor-Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai. (Letöltve: ) Dr. Bóka Ferenc, Cziberéné Nohel Gizella, Dorka Péter, Vári Beáta: Egyéni sportágak. (Letöltve: ) (Letöltve: ) Kerettanterv- Oktatáskutató és fejlesztő intézet, (Letöltve: ) Miltényi Márta (1980): A sportmozgások anatómiai alapjai. Sport Lap- és könyvkiadó, Budapest

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Atlétika A magasugrás középiskolában oktatott technikája Készítette: Debreczeni Luca Dóra Szak: Tesnevelő- egészségfejlesztő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészet, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Készítette: Balassáné

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette:

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014.

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette: Kéri Péter Szak: Testnevelőtanár

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Pup Ildikó Testnevelés msc

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Varga Domonkos JLQATB testnevelő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Készítette: Harcz Gergő Testnevelő tanár Msc

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Név: Kapyné Aranyos Györgyi A flop

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Uszkai Dóra Krisztina UG2UHX 1. A távolugrás technikája

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet Atlétika SMDLTE2202 A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat Atlétika SMALTE2202 Távolugrás oktatása általános iskola alsó tagozatában Készítette: Huszár Vanda (W4PNRO)

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Testnevelés Tanszék Dr. Koltai Miklós A távolugrás, általános iskola alsó tagozat Készítette: Titscher Mónika Testnevelő tanár, MA levelező tagozat

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE 2202 A távolugrás oktatása általános

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat)

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Készítette: Szántó Sándor Szak: Testnevelés-földrajz Msc. Neptun-kód: DTDQ2L A Magyar

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202

Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202 Nyárád, 2010. december 6. Készítette: Radványiné

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben