Hojcska Ágnes Erzsébet 1. A balneológia szerepe a magyar fürdővárosokban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hojcska Ágnes Erzsébet 1. A balneológia szerepe a magyar fürdővárosokban"

Átírás

1 217 Hojcska Ágnes Erzsébet 1 A balneológia szerepe a magyar fürdővárosokban Bevezetés Az utóbbi évtizedekben Magyarországon jelentős szerepet kapott az egészségturizmus fejlesztése, ami a hazai adottságok és hagyományok alapján önálló ágazattá vált. Hazánk rendkívül kedvező hidrogeológiai adottságokkal rendelkezik (Bender 2009, Tefner 2011), melyeknek köszönhetően kiemelkedő mennyiségű és minőségű termálvíz 2 és gyógyvíz 3 gazdagítja országunkat, lehetővé téve a balneoterápia alkalmazását a prevenció, a kuráció és a rehabilitáció területén egyaránt. A hazánkban megtalálható természetes gyógytényezők 4 száma nemzetközi viszonylatban is jelentős. A fellelhető természetes gyógytényezők közül a gyógyvizek felhasználása az egészségturizmus területén a balneoterápia alkalmazása során valósul meg, amiben a magyarországi fürdővárosok jelentős szerepet kapnak. Az egyre idősödő társadalom generálja a mozgásszervi betegek növekvő számát és egyre jobban felértékelődik az egészség megőrzésének és helyreállításának fontossága is, ami jelentős részét képezi a turisztikai keresletnek. A prevenció, kuráció és rehabilitáció medicinális költségvonzata igen nagy, aminek következtében egyre jobban előtérbe kerül az orvosi terápia negyedik ága, a költséghatékonyabb fizioterápia, melynek részét képezi a fürdővárosokban megvalósuló balneoterápia. Az orvostudomány minden területén kiemelkedő fontosságú az alkalmazott terápia hatásainak, mellékhatásainak és utóhatásainak ismerete, amit bizonyítékon alapuló orvoslásnak nevez a medicina. Így van ez a balneoterápia 5 területén is, ahol egyre növekvő számban jelennek meg a tudományos kutatások, de mennyiségüket nagymértékben befolyásolja az anyagi támogatás hiánya. Itt jelenik meg ismételten a fürdővárosokban tevékenykedő turisztikai szakemberek, város- és fürdővezetők szerepe, akiknek szem előtt kell tartaniuk, hogy szükségszerű a balneoterápia hatékonyságának bizonyítása a fenntartható egészségturizmus érdekében. 1 okleveles fizioterapeuta, Hotel Aquamarin Hévíz egészségturisztikai tanácsadó, Magyar Fürdőkultúra Kft. Budapest 2 A termálvíz (hévíz) olyan ásványvíz, melynek hőmérséklete meghaladja a 30 C-ot a felszínre törés helyén. Két fajtája van, a juvenilis és a vadózus víz. (A magyar jog szerint a 30 C-nál magasabb hőmérsékletű kifolyó víz tekinthető hévíznek, azaz termálvíznek. Európában ez 20 C, de az európai álláspont nem egységes.) 3 Gyógyvíznek nevezzük azokat a természetes ásványvizeket, melyeknek bizonyított gyógyhatása van. 4 Természetes gyógytényezőnek nevezzük a természetben előforduló, gyógyításra alkalmazható tényezőket, például: gyógyvizet, gyógyiszapot, gázt. 5 Balneoterápiának nevezzük a gyógyvízzel való kezelést. Ez történhet külsőleg fürdőkúra és belsőleg ivókúra formájában. A leggyakoribb balneoterápiás kezelés a gyógyszeres fürdő, a fürdőkezelés, az ivókúra és a gyógyiszapkezelés.

2 218 Fürdővárosok Magyarországon Magyarország mint gyógyvíz-nagyhatalom nagy számú turista igényét képes kielégíteni speciális termék- és szolgáltatáskínálatával. A magyar egészségturizmus klasszikus ága, deklarált zászlóshajója a gyógyvízre alapozott gyógyturizmus. A gyógyturisztikai termékek többsége bizonyos helyhez kötöttséggel bír, vonzerejük, sajátosságaik és a kialakítható infrastruktúrájuk az adott hely sajátosságaiból fakadnak. E sajátosságokon alapul a természetes gyógytényezőkre alapozott gyógyturizmus (Molnár 2009). Magyarországon a gyógyfürdők jelentős része erősen meghatározza az adott település társadalmi-gazdasági szerepét, a településfejlesztés fontos elemévé vált (Szabó 2013). A magyar gyógyvízkincs hasznosításában jelentős szerepük van a fürdővárosoknak, mert a gyógyfürdő egy komplex szolgáltatási tevékenység. A vízbázisú természetes gyógytényezők hasznosítása a gyógyturizmusban érintett településeken történik. Magyarországon 137 település érintett az egészségturizmusban, ezek döntő része (101) város, közülük 55 település rendelkezik 77 gyógyfürdővel (Nyitrai 2013). Földrajzi elhelyezkedésük változatos, minden régióban megtalálhatók, legtöbbjük a Tiszától keletre helyezkedik el. (1. táblázat) 1. táblázat: Gyógyvizek, gyógyfürdők és gyógyfürdő-települések hazánk régióiban Régió Gyógyvíz Gyógyfürdő Gyógyfürdőtelepülés Közép- Magyarország Közép-Dunántúl Nyugat-Dunántúl Dél-Dunántúl Észak Magyarország Észak-Alföld Dél-Alföld Magyarország összesen Forrás: Nyitrai 2013 alapján saját szerkesztés A gyógyturizmusban érintett települések alapvető feladata, hogy gyógyvízkincsüket minél hatékonyabban sikerüljön felhasználni és minél jobban tudjanak élni azokkal a lehetőségekkel, amelyet a gyógyvízkincs kínál (Szabó 2012). A hagyományos gyógyfürdőszolgáltatások piacán, illetve az egyes gyógyüdülés-jellegű, kúraszerű rehabilitációs ellátások fejlesztése terén már rövidtávon is kedvező eredmény várható. A gyógyfürdőturizmus számottevő hatást gyakorol az egyes települések és környezetük fejlődésére (Szabó 2011), bár ezek között jelentős különbségek tapasztalhatók. A gyógyfürdőturizmus hosszú távú jelentőségét mutatja, hogy a tudatos, fenntartható fejlesztés nemcsak a 2005-ben elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia és Országos Területfejlesztési Koncepció, de az Új Magyarország Program, továbbá a január 15-én meghirdetett Új Széchenyi Terv fő prioritásai között is szerepel. Magyarországon a települési önkormányzatok többnyire

3 219 forráshiányosak, ezért eltérő intenzitással és hatékonysággal foglalkoznak a gyógyvízre alapozott kutatások fejlesztéseivel. A vizek jelentősége Magyarországon Magyarország a vizek országa, és e vizeknek nagy része a felszín alatt található. Az ország területén fellelhető gyógy- és termálvizek és az erre épülő szolgáltatások kiemelt jelentőséget biztosítanak az egészségturizmusnak. Nemzetközi összehasonlításban is jelentős termálvízkészletekkel és kedvező hidrogeológiai adottságokkal rendelkezik Magyarország, mivel az ország területének mintegy 80%-án található termálvíz. Az adottságokat tekintve nemzetközi viszonylatban víznagyhatalomnak számítunk. Egy adott földrajzi egység ásványvíz-gazdagságát mennyiségi és minőségi szempontok határozzák meg. A mennyiségi mutatókat tekintve közvetlenül Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után Magyarország rendelkezik a világon az ötödik legbővebb termálvízkészlettel (Országos Egészségturizmus Fejlesztési Stratégia 2007, 6 Poór et al. 2005). (1. ábra) 1. ábra: Európa termálvízkincs-előfordulása Forrás: Országos Egészségturizmus fejlesztési stratégia Ez annak köszönhető, hogy a föld belsejében lévő kőzetek és a bejutó víz hőmérséklete is lefelé haladva fokozatosan emelkedik. Ezt a hőmérsékletváltozást a geotermikus grádienssel 7 fejezzük ki (Csermely 2009) Geotermikus grádiensnek nevezzük azt a földkéregvastagságot, amelyben a földréteg hőmérséklete 1 C fokkal növekszik. A Kárpát-medencében ez 20 méter, szemben az európai méterrel. Ennek értelmében Magyarországon a 30 C fok feletti vízhőmérsékletű vizet nevezzük termálvíznek, szemben az Európa más területein felszínre törő vizekkel, ahol ez az érték 20 C fok.

4 220 A hévízkészlet nem korlátlan erőforrás, ezért mindennemű beavatkozás nagy körültekintést igényel és a vízbázis megfontolt védelmét. Ezt segíti elő a természetes gyógytényezők, köztük a gyógyvíz alkalmazásának szabályozása, a gyógyvízzé, és gyógyhellyé minősítési eljárások szigorú rendszere. Hazánkban ma 231 ásványvíz, 250 gyógyvíz, 79 gyógyfürdő, 15 gyógyhely, 5 gyógybarlang, 5 gyógyiszap, 1 mofetta 8 és 33 gyógyszálloda található. 9 (2. ábra) 2. ábra: Magyarország termál- és gyógyfürdői Forrás: Országos Egészségturizmus fejlesztési stratégia A turizmus ágazatai közül a természetes gyógytényezőkre épülő egészségturizmus, azon belül is a gyógyturizmus iránt a legnagyobb a kereslet. A gyógyturizmus fontos részét képezi a fizioterápia, 10 ezen belül is a hidro 11 - és balneoterápia. A balneoterápia alkalmazási lehetőségei Magyarországon A természeti elemek, energiák közül az egyik legősibb gyógyításra alkalmazott közeg a víz. A víz természetben való megjelenése szerint alkalmazható a hidro- és balneoterápia 8 A mofetta természetes széndioxid-feláramlást jelent a föld mélyéből. 9 Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyilvántartásának szeptember 4-i adatai alapján: gytenyezokkel_kapcs_nyt.html 10 A fizioterápia kifejezés fizio része a görög phüszisz szóból származik, amelynek jelentése természet. Az elnevezésének megfelelően a természet energiáit használja fel a kezelések során. 11 A hidroterápia vízkezelést jelent.

5 221 során. A két tudományág napjainkban is összefonódik, mivel alapjai nagymértékben kapcsolódnak egymáshoz (Hojcska Szabó 2010). A gyógyvizek alkalmazása során a balneoterápiában a víz fizikai hatásait 12 (Bálint Bender 1995) és kémiai tulajdonságait is felhasználjuk. A kémiai hatást a víz összetétele határozza meg. Hatásvizsgálat szempontjából a gyógyvizeket az alábbi hat fő csoportba szokták besorolni a tartalmazott makroelemek szerint: kénes vizek; kalcium magnézium-hidrogénkarbonátos vizek; szénsavas vizek; konyhasós vizek; jódos-brómos vizek; radonos vizek. A balneoterápiás kezelések, így a fürdőkezelések is a klinikai gyakorlatban több területen is alkalmazhatók. A leghatékonyabb terápia kiválasztásához és a szervezet túlterhelésének elkerülése érdekében elengedhetetlen a balneoterápiás beavatkozások javallatainak és ellenjavallatainak ismerete. (2. táblázat) 2. táblázat: A balneoterápia javallatai és ellenjavallatai INDIKÁCIÓK 13 KONTRAINDIKÁCIÓK 14 - a gerinc és a végtagízületek degeneratív megbetegedései; - ízületi kopás okozta fájdalmak; - bőrgyógyászati megbetegedések, pl.: psoriasis; - nőgyógyászati gyulladások, - meddőség; - szív- és érrendszeri megbetegedések; - hormonzavarok, anyagcsere- - betegségek; - alvászavarok, stresszoldás; - mozgásszervi megbetegedések - megelőzése, rehabilitációja; - műtétek utókezelése. - cardialis decompensatio; - pitvarfibrillatios arythmia; - cardialis infarctus után 3 hónapig; - kezeletlen hypertonia 180/120 Hgmm feletti értékkel - mozgásszervi és egyéb megbetegedések akut stádiuma; - előrehaladott arteriosclerosis; - sclerosis multiplex exacerbatios stádiuma; - inkontinencia; - előrehaladott máj- és veseelégtelenség; - distrophia musculorum progressiva; - lázas állapot; - osteomyelitis; - tuberculosis; - gombás fertőzések; - fertőző megbetegedések; 12 A víz fizikai hatásai közé a mechanikai hatások: halmazállapot, felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás, hidrodinamikai hatás és a hőhatás tartozik. 13 Javallatok 14 Ellenjavallatok

6 222 - terhesség; - daganatos megbetegedések (egyéni elbírálás alapján); - elmebetegségek. Forrás: saját szerkesztés a releváns szakirodalmak alapján Ezek elbírálását mindig egyénre szabottan kell megvalósítani, különös tekintettel a daganatos megbetegedések esetén. Erre vonatkozóan több kutatás készült, melyek alapján a daganatos megbetegedések nem sorolhatók egyértelműen az abszolút kontraindikációk közé a balneoterápia gyakorlatában. (Falkenbach et al. 2001, Corbin et al. 2005, Hernandez et al. 2005, Strauss et al. 2005, McNeely et al. 2006, Bender 2009, Bender 2010). A magyarországi gyakorlatban a természetes gyógytényezőkkel kapcsolatos szabályokat az évi CLIV. törvény az egészségügyről a alapján a 74/1999. (XII. 25.) EüM 15 rendelet a természetes gyógytényezőkről határozza meg. Ennek megfelelően meghatározásra kerültek az orvosi alkalmazás szabályai is, az 5/2004 (XI. 19.) EüM rendelet az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról (3. táblázat) és a 27/2005. (VII. 18.) EüM rendelet az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet módosításáról alapján, valamint ezeknek a kezeléseknek a társadalombiztosítási támogatása is szigorú szabályozás alá kerül a 23/2007. (V. 18.) EüM rendelet a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati ellátások támogatásáról paragrafusai alapján. 15 Egészségügyi Minisztérium

7 táblázat: A társadalombiztosító által támogatottan igénybe vehető kezelések Magyarországon Az egyes gyógyászati ellátások megnevezése Az egyes gyógyászati ellátások kódszáma Gyógyvizes gyógymedence 01 Gyógyvizes kádfürdő 02 szappakolás 03 Súlyfürdő 04 Szénsavas fürdő 05 Orvosi gyógymasszázs 06 Víz alatti vízsugármasszázs 07 Víz alatti csoportos gyógytorna 08 Komplex fürdőgyógyászati ellátás éves kor alatti csoportos gyógyúszás 10 Szén-dioxid gyógygázfürdő 11 Forrás: Az 5/2004 EüM. rendelet és Bender 2008 alapján saját szerkesztés A táblázatban felsorolt ellátásokat Magyarországon elsősorban a fürdővárosokban működő gyógyfürdők, 16 gyógyszállodák és egészségügyi intézmények biztosítják, mely szolgáltatások jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek az adott városnak, elősegítve ezzel annak társadalmi- gazdasági fejlődését. A bizonyítékok szerepe a balneoterápiában Az előzőekben ismertetett jogszabályok szigorúan meghatározzák a gyógyvizek alkalmazási lehetőségeit és követelményeit, melyek közé sorolandó a gyógyvízzé nyilvánítás is. Ez elsősorban a gyógyvizet felhasználó intézmény feladata, de közvetetten kapcsolódik a fürdővárosok társadalmi-gazdasági érdekeihez is. A gyógyvízzé nyilvánítást Magyarországon ma az OTH 17 (régen az OGYFI 18 ) végzi. Az eljárás során összehasonlító, vagy utánkövetéses, kontrollált kettős vak, placebo-kontrollos, objektív paramétereket tartalmazó klinikai vizsgálattal kell igazolni az ásványvíz gyógyhatását az adott betegségben. A vizsgálatba minimum beteget kell bevonni, akik közül az egyik csoport tagjai a vizsgált ásványvízben részesül fürdőkezelésben, míg a másik 30 beteg (kontrollcsoport) más fizioterápiás kezelésben részesül (például csapvizes fürdőkezelés). A vizsgálat során a résztvevőket három alkalommal vizsgálják: a kezelések előtt, közvetlenül a kezelések (kúra) után, valamint a kezelés végét követő három hónap után. A vizsgálat betegtájékoztató és a kutatásba beleegyező nyilatkozat aláírásával kezdődik. Az adatok rögzítéséhez speciális adatlapot használnak, mely szubjektív, szemiobjektív és 16 Azok a létesítmények, amelyek főként természetes gyógytényező felhasználásával folytatnak gyógyító vagy rehabilitációs tevékenységet. 17 Országos Tisztifőorvosi Hivatal 18 Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság.

8 224 objektív adatokat tartalmaz, valamint VAS 19 használata is szükséges. Ezeket a dokumentumokat a területileg illetékes orvosi egyetem Etikai Bizottságához kell benyújtani. A betegeknek meg kell felelni a beválogatási kritériumoknak, majd ezt követően 15 alkalommal 30 perces fürdőkezelésben vesznek részt, valamint meghatározott időszakokban a szükséges vizsgálatokon, melyek alkalmával rögzítésre kerülnek a mért paraméterek. Ezeket az adatokat a kutatásvezető értékeli, és statisztikai kimutatásokat végez. A gyógyvízzé nyilvánítás orvosi szempontból akkor eredményes, ha a vizsgált kóros tüneti paraméterek a kontrollcsoporttal szemben legalább 51%-ban szignifikánsan kedvező eredményt mutatnak és ezen eredmények alapján az illetékes Szakmai Kollégium javaslatára az OTH a vizsgált vizet gyógyvízzé nyilvánítja (Csermely Molnár 1997, Poór et al. 2005, Csermely 2009). Hazánkban a legszigorúbb a gyógyvízzé nyilvánítási folyamat Európában (Bender 2003). A gyógyvízzé nyilvánítási kutatásokon kívül egyre növekvő szerepe van a hazai és nemzetközi gyógyítás területén az evidence based medicine nek, 20 vagyis a bizonyítékon alapuló orvoslásnak. Ennek az a lényege, hogy csak olyan gyógymódok legyenek alkalmazhatók a gyógyítás során, melyek hatékonyságát a szigorú előírásoknak megfelelő kutatások és klinikai vizsgálatok igazolják, bizonyítják. E feltételek biztosítása érdekében egyre több hazai és nemzetközi kettős vak, placebokontrollos nagy beteganyagot vizsgáló kutatást végeznek a balneológia területén. Az első, csapvízzel kontrollált kettős vak balneoterápiás vizsgálatot Magyarországon végezték a 80-as években, rheumatoid arthritises betegeken (Bender et al. 2013). A kutatások célja, hogy bizonyítsák a termálásványvizek klinikai hatását, az ásványi anyagok felszívódását és biológiai hatásmechanizmusát, valamint azt, hogy a gyógyvizek típusát meghatározó kémiai összetevők jelenléte nem elhanyagolható a terápiás hatás tekintetében és nem egyenértékű a hatásuk a hidroterápiás (csapvizes) kezelésekkel (Varga 2006). Az elmúlt években több vizsgálati eredmény született a balneológia 21 területén a gyógyvízminősítések és a gyógyvízkezelések vonatkozásában több medicinális ághoz és betegségcsoporthoz kapcsolódóan. Elsőként tartom fontosnak megemlíteni a súlyfürdő-kezelésekkel kapcsolatos kutatásokat, mivel ennek a kezelésnek a megalkotása a hévízi Moll Károly nevéhez fűződik. A legelső eredményeket is ő publikálta (Moll 1953). Élettani hatásvizsgálatok születtek a balneoterápia légzőrendszerre gyakorolt hatásáról (Nagy et al. 2009), az endokrin rendszerre kiváltott szerepéről (Nagy et al. 2009), továbbá a nőgyógyászati betegségek (krónikus kismedencei gyulladásos megbetegedések) gyógyvizes kezelése területén (Zámbó et al. 2008), valamint a bőrgyógyászati betegségek esetében alkalmazottakkal kapcsolatosan is pozitív eredményekről számoltak be a kutatók (Ozçelik et al. 2000). A legtöbb vizsgálat azonban a mozgásszervi megbetegedésekhez kapcsolódik. Az egyik jelentős kutatási terület a krónikus derékfájdalom, melyről magyar (Gaal et al. 2008, Balogh et al. 2005, Kulisch et al. 2009) és külföldi beszámolók is születtek (Konrad et al. 1992, Guillemin et al. 1994, Constant et al. 1998). A csípő- és térdízületi osteoarthrosis balneoterápiás kezelésének dokumentált eredményei több (magyar és külföldi) kutató 19 Visual analog skála. 20 EBM. 21 A balneológia, a gyógyvizek hatásával és alkalmazásával foglalkozó tudományág.

9 225 nevéhez fűződnek (Szűcs et al. 1989, Nguyen et al. 1997, Guillemin et al. 2001, Kovács Bender 2002, Tishler et al. 2004, Gaal et al. 2008). A kéz osteoarthrosisának balneoterápiás kezelési eredményeiről is széleskörű kutatási eredmények születtek (Horvath et al. 2012, Kovács et al. 2012), valamint a rheumatoid arthritisben szenvedőket érintő különböző balneoterápiás eljárásokat is külön tanulmányokban vizsgálták (Yurtkuran et al. 1999), mely betegségben Sukenik az iszapkezelések eredményeit publikálta (Sukenik et al.1990). Az SPA 22 kezelésről is több vizsgálati anyag látott napvilágot magyar és külföldi szerzők munkájában egyaránt (van Tubergen et al. 2001, Falkenbach et al. 2004). A fentieken kívül számos közlemény jelent meg ban is magyar, francia, olasz és török szerzők tollából a balneoterápiás kezelések kedvező fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásáról, az iszapkezelések eredményességéről, az obes- és légzőszervi betegek hatékony és tartós gyógyvízkezeléséről. Mindezek azt igazolják, hogy a vizsgált gyógyvizek és gyógyvizes terápiák a terhelési és a nyugalmi fájdalmat is csökkentik, és javítják a beteg életminőségét (Bender 2013). A balneológiai vizsgálatok megvalósításához, színvonaluk és eredményességük növeléséhez indokolt egy önálló balneológiai kutatóintézet létrehozása, valamint nagyobb mértékű anyagi ráfordítás a balneológiai kutatásokra. Ennek megvalósítása elsősorban a gyógyturizmusban résztvevő ágazatok feladata, a fürdővárosokkal az élen. Következtetések Az utóbbi években jelentősen megnőtt a szerepe a bizonyítékon alapuló balneológiai kutatásoknak. Mindez azzal magyarázható, hogy felértékelődött az egészségmegőrzés és az egészség helyreállításának szerepe, valamint hozzájárultak a térségben bekövetkezett jelentős gazdasági változások is. Magyarország számos természetes gyógytényezővel rendelkezik, melyek széleskörűen alkalmazhatók a prevenció, a kuráció és a rehabilitáció területén egyaránt. Hazánk 4/5 része alatt található termálvíz, ami az egészségturizmusra épülő fürdővárosok alappillére lehet tudatos és fenntartható felhasználás esetén. A gyógyvizek célravezető és költséghatékony alkalmazásában egyre növekvő fontosságú hazai és nemzetközi vonatkozásban is a bizonyíték-, vagyis evidenciaalapú felhasználás. Ennek megteremtésében jelentős szerepet vállalhatnak a fürdővárosok, az őket vezető döntéshozók és szakemberek a bevételi források gyógyvízkutatásokra fordított anyagi keretének megállapításakor. A balneoterápiában felhasználásra kerülő természetes gyógytényezők alkalmazásakor egyre fontosabbá válik a felhasznált gyógytényező összetételének, hatásmechanizmusának és élettani hatásainak megismerése, amire egy hazai balneológiai kutatóintézet szolgáltathatná a megfelelő hátteret a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező kutatók közreműködésével. Szükségesnek látszik a vizsgálati kritériumok, eljárási rendszerek, protokollok, irányelvek egységesítése és az eredmények széleskörű ismertetése a szakmai (alap- és szakképesítés) és a civil felhasználók körében egyaránt, a képzettségi szintnek megfelelően. Mindezek jövőbeni létrehozásához további balneo- fizioterápiás kutatásokra van szükség, melyek a balneológiai szakemberek és a fürdővárosok döntéshozóinak összefogása és sikeres együttműködése révén valósulhatnak meg. 22 Spondylarthritis ankylopoetica

10 226 Irodalom Bálint, G. Bender, T. (1995): A fizioterápia elmélete és gyakorlata. Springer, Budapest. Balogh, Z. Ördögh, J. Gász, A. Németh, L. Bender, T. (2005): The effectiveness of balneotherapy in chronic low back pain - a randomised, singleblind, follow-up study. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd 12: Bender et al. (2013): Evidence-based hydro- and balneotherapy in Hungary a systematic review and meta-analysis. International Journal of Biometeorology May 16. Bender, T. (2013): Újdonságok a balneoterápiában. REAKTOR 2013 (Reumatológiai Akadémia Továbbképző Rendezvény) beküldött előadás-összefoglalói. Magyar Reumatológia 54(3): Bender, T. (2010): Néhány gondolat a daganatos betegség és balneoterápia kérdéséhez. Reuma Híradó 6(2):6. Bender, T. (2009): A balneoterápia helye a reumatológiai betegségek komplex kezelésében. Praxis 18(5): Bender, T. (2009): Tumoros anamnézisű betegek fizioterápiája vitaindító. Magyar Reumatológia 50(2): Bender, T. (2008): Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok. Springmed, Budapest. Bender, T. (2003): Bizonyítékokon alapuló orvostudomány és a balneológia. Mozgásterápia 12(4):4 6. Csermely, M. (2009): Fizioterápia. Medicina, Budapest. Constant, F. Guillemin, F. Collin, J. F. Boulange, M. (1998): Use of spa therapy to improve the quality of life of chronic low back pain patients. Medical Care 36: Corbin, L. et al. (2005): Safety and efficacy of massage therapy for patients with cancer. Cancer Control 12: Csermely, M Molnár, Gy. (1997): Gondolatok a gyógyvízzé nyilvánításhoz szükséges vizsgálatokkal és azok értékelésével kapcsolatban. Balneológia, Gyógyfürdőügy, Gyógyidegenforgalom 18(3/4): Falkenbach et al. (2001): Is chronic lymphocytic leukemia a contraindication for radon and thermotherapy? a case report. Wien Klin Wochenschr. 113(1 2): Gaal, J. Varga, J. Szekanecz, Z. Kurkó, J. Ficzere, A. Bodolay, E. Bender, T. (2009): Balneotherapy in elderly patients: effect on pain from degenerative knee and spine conditions and on quality of life. Israel Medical Association Journal 10: Guillemin, F. Constant, F. Collin, J. F. Boulange, M. (1994): Short and long-therm effect of spa therapy in chronic low back pain. British Journal of Rheumatology 33: Guillemin, F. Virion, J. M. Escudier, P. De Talance, N. Weryha, G. (2001): Effect on osteoarthritis of spa therapy at Bourbonne-les-Bains. Joint Bone Spine 68:

11 227 Hernandez-Reif et al. (2005): Natural killer cells and lymphocytes increase in women with breast cancer following massage therapy. International Journal of Neuroscience 115: Hojcska, Á. Szabó, Z. (2010): Fizioterápia az egészségturizmusban. Oktatási segédlet Horvath, K. Kulisch, A. Nemeth, A. Bender, T. (2012): Evaluation of the effect of balneotherapy in patients with osteoarthritis of the hands: a randomized controlled single-blind follow-up study. Clinical Rehabilitation 26: Konrad, K. Tatrai, T. Hunka, A. Vereckei, E. Korondi, I. (1992): Controlled trial of balneotherapy in treatment of low back pain. Annals of the Rheumatic Diseases 51: Kovacs, C. Pecze, M. Tihanyi, Á. Kovács, L. Balogh, S. Bender, T. (2012): The effect of sulphurous water in patients with osteoarthritis of hand. Double-blind, randomized, controlled follow up study. Clinical Rheumatology 31: Kovács, I. Bender, T. (2002): The therapeutic effects of Cserkeszolo thermal water in osteoarthritis of the knee: a double blind, controlled, follow-up study. Rheumatology International 21: Kulisch, A. Bender, T. Németh, A. Szekeres, L., (2009): Effect of thermal water and adjunctive electrotherapy on chronic low back pain: a double-blind, randomized, followup study. Journal of Rehabilitation Medicine 41: Falkenbach, A. Karagülle, Z. Bender, T. Agishi, Y.: Kurmedizin Balneologie und Klimatologie. In: Falkenbach, A. (2004): Morbus Bechterew, Springer Verlag. Mc Neely et al. (2006): Effects of exercise on breast cancer patients and survivors: a systematic review and meta-analysis. Canadian Medical Association Journal 175: Moll, K. (1953): Treatment of discus hernia with so-called weightbath therapy (in Hungarian). Orvosi Hetilap 94: Molnár, Cs. (2009): Térspecifikus turisztikai termékek marketingjének sajátosságai. A tér vonzásában: turisztikai termékfejlesztés térspecifikus vonásai. In: Michalkó Gábor Rátz Tamara (szerk.): Turizmus Akadémia kötetek 4. Székesfehérvár Budapest, KJF MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Magyar Földrajzi Társaság. Nagy, K. Berhés, I. Kovács, T. Kávási, N. Somlai, J., Bender, T. (2009): Does balneotherapy with low radon concentration in water influence the endocrine system? A controlled non-randomized pilot study. Radiation and Environmental Biophysics 48: Nagy, K. Berhés, I. Kovács, T. Kávási, N. Somlai, J. Kovacs, L. Barna, I. Bender, T. (2009): Study on endocrinological effects of radon speleotherapy on respiratory diseases. International Journal of Radiation Biology 85: Nguyen, M. Revel, M. Dougados, M. (1997): Prolonged effects of 3 week therapy in spa resort on lumbar spine, knee and hiposteoarthritis: follow-up after 6 months. A randomized controlled trial. British Journal of Rheumatology 36: Nyitrai József (2013): A gyógyturizmusban érintett települések Magyarországon, KSH, Budapest. Országos Egészségturizmus fejlesztési stratégia, Budapest, május 30. Aquaprofit Rt.

12 228 Ozçelik, S. Polat, H. H. Akyol, M. Yalçin, A. N. Ozçelik, D. Marufihah, M. (2000): Kangal hot spring with fish psoriasis treatment. The Journal of Dermatology 27(6): Poór, Gy. Bálint, G. Csermely, M. (2005): Helyzetjelentés és jövőkép a fizioterápiáról Magyarországon tanulmány. Magyar Tudomány 11:1398. Strauss-Blasche, G. Gnad, E. Ekmekcioglu, C. Hladschik, B. Marktl, W. (2005): Combined in patient rehabilitation and spa therapy for breast cancer patients: effects on quality of life and CA CancerNurs 28(5): Sukinek, S. Buskila, D. Neumann, L. Kleiner-Baumgarten, A. Zimlichman, S. Horowitz, J. (1990): Sulphurbath and mudpack treatment for rheumatoid arthritis at the Dead Sea area. Annals of the Rheumatic Diseases 49: Szabó, Z. (2013): Fürdővárosok együttműködésének kialakulása Magyarországon. Comitatus önkormányzati szemle, Veszprém. Szabó, Z. (2012): Tradicionális fürdővárosok fejlesztési és kitörési lehetőségei. In: Szalók Cs. Remenyik B. Zimányi K.: Múlt a jövőben Tradíciók és megújulás a turizmusban és vendéglátásban. Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Budapest. Szabó, Z. (2011): Medical tourism and settlement development as the leaders of local governments see it. In.: Darabos F. (szerk.): Kincs, ami van Fókuszban az egészségturizmus. Nemzetközi Tudományos Konferencia Tanulmánykötet, Nyugatmagyarországi Egyetem Kiadó, Győr. Szucs, L. Ratko, I. Lesko, T. Szoor, I. Genti, G. Balint, G. (1989): Double-blind trial on the effectiveness of the Puspokladany thermal water on arthrosis of the kneejoints. Journal of the Royal Society of Health 109:7 9. Tefner, I. K. Nagy, K. Bender, T. (2011): A balneológia lehetőségei Magyarországon a XXI. században. Medicus Universalis 44(4): Tishler, M. Rosenberg, O. Levy, O. Elias, I. Amit-Vazina, M. (2004): The effect of balneotherapy on osteoarthritis. Is an intermittent regimen effective? European Journal of Internal Medicine 15: Van Tubergen, A. Landewe, R. van der Heijde, D. Hidding, A. Wolter, N. Asscher, M. et al. (2001): Combined spa-exercise therapy is effective in patients with ankylosing spondylitis: a randomized controlled trial. Arthritis&Rheumatism 45: Varga, Cs. (2006): A balneológia tudományos alapjairól. Lage Artis Medicinae 16(4): Yurtkuran, M. Yurtkuran, MA. Dilek, K. Güllü, M. Karakoç, Y. Özbek, L. et al. (1999): A randomised controlled study of balneotherapy in patients with rheumatoid arthritis. Physicalische Medizin Rehabilitationsmedizin Kurortmedizin 9:92 96.

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Printz-Markó Erzsébet tanársegéd, NymE-Ak Turizmus Intézet doktorjelölt, SZE-RGDI Amiről szó lesz fürdőtörténet

Részletesebben

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel Egészségturizmus Egészségturizmus orvosi szemmel Dr.Mándó Zsuzsanna Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazás. Részei:

Részletesebben

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Dr. Ruszinkó Ádám elnök, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület főiskolai docens, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Egészségturizmus Az egészséggel

Részletesebben

Magyarország,mint egészségturisztikai nagyhatalom.

Magyarország,mint egészségturisztikai nagyhatalom. Magyarország,mint egészségturisztikai nagyhatalom. Dr. Németh István c. egyetemi docens A Magyar Fürdőszövetség társadalmi elnöke A Pannon Termál Klaszter elnöke TDM konferencia Hévíz 2015.05.28 Forrás:

Részletesebben

KÉNES FÜRDŐ MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEKBEN. dr. Kovács Csaba

KÉNES FÜRDŐ MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEKBEN. dr. Kovács Csaba Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola KÉNES FÜRDŐ MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEKBEN Doktori tézisek dr. Kovács Csaba Témavezető: Prof.

Részletesebben

Dr. Széll Sára Hagymatikum

Dr. Széll Sára Hagymatikum Makó természeti kincsei Dr. Széll Sára Hagymatikum 1 ISZAP Történeti visszapillantás Iszap fogalma Gyógyiszap Honnan nyerjük? Erdély, Csíki hegyek, Arad, Szeged útvonal 683km, szintkülönbség 811m, Hordalék

Részletesebben

DR. KULISCH ÁGOTA. Témavezető: Prof. Dr. Bender Tamás, az MTA doktora

DR. KULISCH ÁGOTA. Témavezető: Prof. Dr. Bender Tamás, az MTA doktora Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola A BALNEOTERÁPIA HATÁSA KRÓNIKUS DERÉKFÁJÁSBAN, ÉS KÉZ KISÍZÜLETI VAGY TÉRD ARTHROSISBAN

Részletesebben

2013.02.02. Master of Art. Spa Management. Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei

2013.02.02. Master of Art. Spa Management. Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei Master of Art Spa Management Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care) Sun, Sea, Sand, Surgery Termál az ige termel,

Részletesebben

Budapest, március 29. Géher Pál dr.

Budapest, március 29. Géher Pál dr. Budapest, 2014. március 29. Géher Pál dr. Hidroterápia/Balneoterápia Hidroterápia A víz terápiás hatását használja fel. Balneoterápia A víz terápiás hatását használja fel + a gyógyvíz terápiás hatását

Részletesebben

5. Szállodák gazdálkodási környezete Környezet

5. Szállodák gazdálkodási környezete Környezet 5. Szállodák gazdálkodási környezete Környezet 1 1. Környezet és szállodavezetés Vezetés és környezet Makró környezet Gazdasági környezet 2. Turizmus globális környezete Szálloda és Turizmus Turizmus lokális

Részletesebben

Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében

Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében A KÖZSZFÉRA VERSENYKÉPESSÉGE KÖZPÉNZÜGYEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében Tapolczai Tímea PhD. hallgató Kaposvári Egyetem Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli

Részletesebben

Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány. Záróvizsga tételsor

Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány. Záróvizsga tételsor Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány Záróvizsga tételsor 1. tétel A. Ismertesse az egészség definíció változásait a modern egészségdefiníció, egészségfejlesztés szemlélete alapján!

Részletesebben

Szabó Zoltán titkár, Magyar Fürdővárosok Szövetsége

Szabó Zoltán titkár, Magyar Fürdővárosok Szövetsége A MAGYAR FÜRDŐVÁROSOK SZÖVETSÉGE SZEMINÁRIUMA Kehidakustány, 2011. november 24. Szabó Zoltán titkár, Magyar Fürdővárosok Szövetsége 1 Bevezetés A magyar gazdaság fejlesztésében hagyományosan kiemelkedő

Részletesebben

GYÓGYÍTÓ MAGYARORSZÁG PROGRAM

GYÓGYÍTÓ MAGYARORSZÁG PROGRAM GYÓGYÍTÓ MAGYARORSZÁG PROGRAM AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS, MINT ZÁSZLÓSHAJÓ Dr. Németh István c. egyetemi docens A Magyar Fürdőszövetség társadalmi elnöke A Pannon Termál Klaszter elnöke Savaria Nyári Egyetem

Részletesebben

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek MHT XXXII. Országos Vándorgyűlés, Szeged-július 2-4 Készítette: Dedák Angéla, elnök

Részletesebben

Poór Gyula. Magyar Tudomány 2005/11

Poór Gyula. Magyar Tudomány 2005/11 Magyar Tudomány 2005/11 HELYZETJELENTÉS ÉS JÖVÕKÉP A FIZIOTERÁPIÁRÓL MAGYARORSZÁGON * Poór Gyula az MTA doktora, egyetemi tanár MTA ORFI Mozgásszervi Kutatócsoport Bálint Géza az MTA doktora, osztályvezetõ

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9.A. Fizioterápia 9.. Fizikoterápiás asszisztens 9.3. Fizioterápiás asszisztens 9.4. Fizioterápiás asszisztens () 9.. Fizioterápiás szakasszisztens (4) 9.1.

Részletesebben

ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 2010.03.09

ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 2010.03.09 ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI ALFÖLDI RÉGIÓBAN Termál-Egészségipari Klaszter Bemutatása Termál-Egészségipari Klaszter bemutatása Fazekas Lajos Termál-Egészségipari Klaszter Elnök

Részletesebben

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009.

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Dr. Ormos Gábor ORFI ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Ormos G.: Reuma és psziché : ORFI Tud. Ülés, 1982. 2006 Pszichés tényezők a reumatológiai rehabilitációban (előadás) 2008. ORFI Továbbképző konferencia,

Részletesebben

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban?

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Mikó Ibolya Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012.

Részletesebben

A turizmus típusai Általánosságok Gyógyturizmus Pihenıturizmus A turizmus típusai meghatározás: modell, azonos alaptulajdonságokkal rendelkezik, csekély variácókkal, bizonyos ismérvek szerinti varációk

Részletesebben

Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára

Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára Dr. Pettyán Ilona Béresné Lutter Mária Magyar Honvédség Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet

Részletesebben

Betegfogadásifelvételi

Betegfogadásifelvételi A krónikus (reumatológiai/mozgásszervi rehabilitációs fekvőbeteg) felvételi szabályzat a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft-ben Betegfogadásifelvételi szakmai szabályzat (Érvényessége:

Részletesebben

Egészségturizmus és egészségügyi turizmus új iparág alakul?

Egészségturizmus és egészségügyi turizmus új iparág alakul? Egészségturizmus és egészségügyi turizmus új iparág alakul? Dr. Ruszinkó Ádám elnök Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület SPA 2009 A magyar egészségturizmus jövője szezonnyitó egészségturisztikai

Részletesebben

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2011. ÉVI NAGYGYŰLÉSE

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2011. ÉVI NAGYGYŰLÉSE Magyar Balneológiai Egyesület 1891-ben, 120 évvel ezelőtt tartotta első kongresszusát. Az egyesület fénykorát olyan nevek fémjelezték, mint Tauffer, a Korányiak, Markusovszky és Hőgyes. Idén a kénes vizéről

Részletesebben

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban Dr Simkovics Enikő, Józsa Balázs, Horváth Anita, Dr Vekerdy Nagy Zsuzsanna Orvosi Rehabilitáció és Fizikális

Részletesebben

Magyar Balneológiai Egyesület Éves Kongresszusa

Magyar Balneológiai Egyesület Éves Kongresszusa Magyar Balneológiai Egyesület Éves Kongresszusa Szeged, 2005. november 11 13. PROGRAMFÜZET Köszöntő Kedves Barátaim! Szeretettel üdvözlök mindenkit egyesületünk éves kongresszusán. A Balneológia ismét

Részletesebben

Vízben (mindig) jók vagyunk! Dr. Niklai Ákos, elnök, Magyar Turizmus Zrt. Business Travel Show, Budapest, október 14.

Vízben (mindig) jók vagyunk! Dr. Niklai Ákos, elnök, Magyar Turizmus Zrt. Business Travel Show, Budapest, október 14. Vízben (mindig) jók vagyunk! Dr. Niklai Ákos, elnök, Magyar Turizmus Zrt. Business Travel Show, Budapest, 2009. október 14. Vízben (is) jók vagyunk! Érveink az egészségturizmus mellett: Máshol ilyet nem

Részletesebben

(/L ~ NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE. - a Közgyűléshez. Dr. Kása Brigitta gazdálkodási főosztályvezető

(/L ~ NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE. - a Közgyűléshez. Dr. Kása Brigitta gazdálkodási főosztályvezető NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 4401 Nyiregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-500 Fax: (42) 524-501 E-maiI: polgarmester@nviregyhaza.hu Ügyiratszám: 647212012.VIII. Ügyintéző:

Részletesebben

2013.08.19. 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei

2013.08.19. 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei 1 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei 1.Szállodai specializáció bevételei Specializáció bevételei 2. Egészségturisztikai szolgáltatást nyújtó

Részletesebben

GINOP 4. prioritás Természe5 és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül

GINOP 4. prioritás Természe5 és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül GINOP 4. prioritás Természe5 és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helye0es állam3tkár

Részletesebben

A térség egészség turisztikai lehetıségei. Dr. Lányi Katalin fıiskolai docens TSF Egészségügyi Fakultás

A térség egészség turisztikai lehetıségei. Dr. Lányi Katalin fıiskolai docens TSF Egészségügyi Fakultás A térség egészség turisztikai lehetıségei Dr. Lányi Katalin fıiskolai docens TSF Egészségügyi Fakultás Egészség turizmus Minden az egészséggel kapcsolatos utazás, melynek során a látogató alapvetı motivációja

Részletesebben

A FIZIOTERÁPIA SZEREPE A

A FIZIOTERÁPIA SZEREPE A A FIZIOTERÁPIA SZEREPE A NŐGYÓGYÁSZATI REHABILITÁCI CIÓBAN Készítette: NárainN rainé Raffai Ágnes Osztályvezet lyvezető ápoló, fizioterápi piás s asszisztens A fizioterápi piáról általában Természet energiáit

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola A balneoterápia hatása krónikus fájdalommal járó mozgásszervi kórképekben Doktori tézisek

Részletesebben

A HAZAI GYÓGYTURIZMUS KERESLETÉNEK VIZSGÁLATA SZABÓ ZOLTÁN 1

A HAZAI GYÓGYTURIZMUS KERESLETÉNEK VIZSGÁLATA SZABÓ ZOLTÁN 1 A HAZAI GYÓGYTURIZMUS KERESLETÉNEK VIZSGÁLATA SZABÓ ZOLTÁN 1 Összefoglalás Az egészségtudatos fogyasztás kérdésköre napjainkban aktuális, mert világszerte tapasztalható az egészség felértékelődése, melynek

Részletesebben

Molnár Csilla: Health tourism in Hungary: history, its revaluation and tendencies Journal of Tourism Changes and Trends 3.2.2010. pp. 101-114.

Molnár Csilla: Health tourism in Hungary: history, its revaluation and tendencies Journal of Tourism Changes and Trends 3.2.2010. pp. 101-114. PUBLIKÁCIÓS LISTA I. FOLYÓIRATCIKK: I/1. Magyar nyelvű hazai lapban: Molnár, Cs. Tóth, G. Kincses, Á.: A fürdőfejlesztések hatásai Kelet-: Hajdúszoboszló, Mezőkövesd és Orosháza összehasonlítása. Turizmus

Részletesebben

2013.10.12. Specilaizáció tevékenységeinek bevételt képző szolgáltatásai

2013.10.12. Specilaizáció tevékenységeinek bevételt képző szolgáltatásai 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Specializáció bevételei 1 1.Szállodai specializáció bevételei Specializáció bevételei 2. Egészségturisztikai szolgáltatást nyújtó szállodák

Részletesebben

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére.

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Gyógyszolgáltatások A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Így: Kopásos jellegű ízületi betegségek (Arthrosis) Csípő-

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSE SZEGED 2014. JÚLIUS 03.

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSE SZEGED 2014. JÚLIUS 03. MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉSE SZEGED 2014. JÚLIUS 03. A gyógyvizek átjárják tested és lelked, megnyugtatják munkától és világtól elkínzott idegeid. A gyógyfürdők afféle nedves

Részletesebben

A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI

A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI A BALATON RÉGIÓ TURISZTIKAI CÉLKITŰZÉSEI Balaton számokban I. A Balaton Régió szálláshely forgalmának alakulása 1998 és 2004 között vendégéjszakák száma 1998. 2004. változás% Kereskedelmi szálláshelyek:

Részletesebben

ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN

ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN KÉPZÉSEK A TERMÁLTURIZMUS TERÜLETÉN Dr. habil. Könyves Erika Ph.D tanszékvezetı egyetemi docens Debreceni Egyetem AMTC GVK Turizmus vendéglátásmenedzsment

Részletesebben

Az orvosi turizmus nemzetközi rendszere

Az orvosi turizmus nemzetközi rendszere Az orvosi turizmus nemzetközi rendszere Egészségturizmus és egészségügyi turizmus Dr. Várhelyi Tamás Innovatív Turisztikai Tudásközpont & Eszterházy Károly Főiskola Igazgató & főiskolai tanár, innovációs

Részletesebben

A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására

A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására Dr.Tóth Andrea Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Psoriasis (pikkelysömör) ismeretlen eredetű krónikus, rekurráló, gyulladásos

Részletesebben

A Miskolc-tapolcai barlangfürdő vízgyógyászati lehetőségei

A Miskolc-tapolcai barlangfürdő vízgyógyászati lehetőségei A Miskolc-tapolcai barlangfürdő vízgyógyászati lehetőségei Juhász Eleonóra 1, Lukács Andrea 2 1 Miskolci Egyetem, Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola; efkeleoj@uni-miskolc.hu 2 Miskolci Egyetem,

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ FEJLESZTÉSE

A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ FEJLESZTÉSE A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ FEJLESZTÉSE Dr. Németh István elnök-vezérigazgató Büki Gyógyfürdő Zrt. 2011. szeptember 15. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS 1957 szénhidrogén kutatófúrás - fúrásmélység: 1300 m 1962 fürdő megnyitása

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN WÉBER VALÉRIA Vezető asszisztens Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit kft. Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja.

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja. Gyógyfürdõ 2013. Köszöntõ Köszöntjük Önt városunk kiemelkedõ turisztikai szerepet játszó fürdõjében abból az alkalomból, hogy egészségét fürdõkezeléseinkkel kívánja javítani. Köszöntjük Önt is, aki szabadsága

Részletesebben

Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával

Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával Dr. Penczner Gabriella Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén

Részletesebben

2013.02.02. Master of Art. Spa Management. Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei

2013.02.02. Master of Art. Spa Management. Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei Master of Art Spa Management Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care) Sun, Sea, Sand, Surgery Dr. Juhász László PhD,

Részletesebben

08/27/11 - Budapesti gyógyfürd?k - Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürd?

08/27/11 - Budapesti gyógyfürd?k - Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürd? Page 1 of 5 08/27/11 - Budapesti gyógyfürd?k - Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürd? A gyógyturizmus részeként fontos szerepet töltenek be a budapesti gyógyfürd?k. Budapest, amely 1930 óta már a

Részletesebben

"Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében

Panta rhei Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében "Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében Decubitus prevenció határon innen és túl Jelige: Infermiera Non scienza ma I amore ha cambiato il mondo Giuseppe

Részletesebben

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 1 1.Szállodai specializáció bevételei Specialization turnover 2. Egészségturisztikai szállodák Health Hotels 3. Wellness szállodák

Részletesebben

EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011

EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 Alapfogalmak Evidence-based medicine (EBM) Tényeken alapuló orvoslás Tudományos alapú

Részletesebben

Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok

Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok Csókási Krisztina Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet

Részletesebben

Egészségturizmus -Gyógy- és termálturizmus-

Egészségturizmus -Gyógy- és termálturizmus- Egészségturizmus -Gyógy- és termálturizmus- Általános információk Az egészségturizmus olyan turizmusforma, ahol a turista utazásának fő motivációja egészségi állapotának javítása vagy megőrzése. Az egészségturizmuson

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél

Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél Dr. Varjú Cecília PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika Rehabilitációs kurzus anyag Pécs, 2015. november 19. Gyulladásos reumatológiai

Részletesebben

2010/03. Rehabilitációs ellátások

2010/03. Rehabilitációs ellátások Rehabilitációs ellátások 2010/03 Az orvosi rehabilitáció az egészségügyi ellátó rendszer része. Az ilyen típusú ellátások során szervezett keretek között, az egészségtudomány eszközeinek felhasználásával

Részletesebben

Fizioterápia, gyógytorna, manuálterápia

Fizioterápia, gyógytorna, manuálterápia HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2016-2018 2019. ÁPRILIS 11-12 Fizioterápia, gyógytorna, manuálterápia MONEK BERNADETT ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET Tematika

Részletesebben

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA 2016. 09.16. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS INTEGRÁLÁSA SZAKELLÁTÁSBA SZERZŐK: DR RABÓCZKI ANITA FŐIGAZGATÓ DR SUSKÓ MIHÁLY NŐGYÓGYÁSZ FŐORVOS SZAKÁCS IBOLYA EFI

Részletesebben

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Az ágazatról általánosságban A turizmus a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Sajátossága ugyanakkor, hogy nem csak a kereslet

Részletesebben

A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság

A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság rehabilitációjában ÁEK Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet Pettyán Ilona, Béresné Lutter Mária 1954 1955 1956 1957 1958

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Gyógyító Régiók a Magyar Tudományos Akadémián

Gyógyító Régiók a Magyar Tudományos Akadémián Gyógyító Régiók a Magyar Tudományos Akadémián Beküldte Gecse Géza - 2013, február 16-18:55 Az Észak-magyarországi és Észak-alföldi régió gyógyturisztikai fejlesztésének nyitórendezvénye Dr.Urbán László

Részletesebben

Az egészségipar kultúrája

Az egészségipar kultúrája Az egészségipar kultúrája Dr. Ruszinkó Ádám az EuroSpa Kft. turisztikai igazgatója, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke, a Nemzeti Kultúráért Egyesület Egészségkultúra szekcióvezetője előadása

Részletesebben

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 1 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 1.Szállodai specializáció bevételei Specialization turnover 2. Egészségturisztikai szállodák Health Hotels 3. Wellness szállodák

Részletesebben

2013.02.02. Master of Art. Spa Hotel Management. Gyógyhelyek és gyógyszállodák. (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care)

2013.02.02. Master of Art. Spa Hotel Management. Gyógyhelyek és gyógyszállodák. (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care) Master of Art Spa Hotel Management Gyógyhelyek és gyógyszállodák (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care) Sun, Sea, Sand, Surgery Termál az ige termel, a meleg víz az thérmé

Részletesebben

Egészségügyi turizmus Nógrádgárdonyban

Egészségügyi turizmus Nógrádgárdonyban Egészségügyi turizmus Nógrádgárdonyban Vágyak realitások víziók Dr. Takács Zoltán Főnix-MED Zrt. 2014. április 3. Egészségügyi turizmus Az emberek egyik országból egy másikba utaznak (belföldi turizmus?)

Részletesebben

A rheumatoid arthritis dinamikus rehabilitációja. Simoncsics Eszter Fáy Veronika Rehabilitációs Centrum, Egyesített Szt István és Szt László Kórház

A rheumatoid arthritis dinamikus rehabilitációja. Simoncsics Eszter Fáy Veronika Rehabilitációs Centrum, Egyesített Szt István és Szt László Kórház A rheumatoid arthritis dinamikus rehabilitációja Simoncsics Eszter Fáy Veronika Rehabilitációs Centrum, Egyesített Szt István és Szt László Kórház Miben más mint a többi? 1. Tekintettel kell lenni a betegség

Részletesebben

Hévizek hasznosíthatóságának lehetőségei

Hévizek hasznosíthatóságának lehetőségei Hévizek hasznosíthatóságának lehetőségei Sas Zoltán Pannon Egyetem V-öd éves, diplomázó környezetmérnök hallgató E-mail: ilozas@gmail.com Tel.: +36-30/22-88-339 Előadás menete I. Mi is az a hévíz? II.

Részletesebben

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2013. ÉVI NAGYGYŰLÉSE. Kedves Balneológus Kolléganők és Kolléga Urak!

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2013. ÉVI NAGYGYŰLÉSE. Kedves Balneológus Kolléganők és Kolléga Urak! A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2013. ÉVI NAGYGYŰLÉSE 2013. november 15-17. Kedves Balneológus Kolléganők és Kolléga Urak! Örömmel köszöntöm Önöket ez évi Vándorgyűlésünk színhelyén, Mezőkövesden. Vándorgyűlésünk,

Részletesebben

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

Beszámoló. a harkányi gyógyvíz antipsoriaticus. hatásának randomizált, placebo kontrollált,

Beszámoló. a harkányi gyógyvíz antipsoriaticus. hatásának randomizált, placebo kontrollált, Beszámoló a harkányi gyógyvíz antipsoriaticus hatásának randomizált, placebo kontrollált, vak kiértékelésű vizsgálatáról Harkány, 2007 2 A pikkelysömör (psoriasis vulgaris) a populáció 1-5%-át érintő,

Részletesebben

Örömömre szolgálna ha minél többen vennétek részt a rendezvényen.

Örömömre szolgálna ha minél többen vennétek részt a rendezvényen. 2008. NOVEMBER 14 16. Kedves Barátaim, Szeretettel meghívlak Titeket a hazai egészségturizmus egyik fellegvárába, Zalakarosra. Kongresszusaink tudományos színvonala évrõl-évre emelkedik, látogatottsága

Részletesebben

TERMÁLVÍZ HASZNOSÍTÁST SEGÍTŐ TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS AZ ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ TERÜLETÉRE

TERMÁLVÍZ HASZNOSÍTÁST SEGÍTŐ TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS AZ ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ TERÜLETÉRE Konferencia a felszín alatti vizekért Siófok, 2009. március 25-26. TERMÁLVÍZ HASZNOSÍTÁST SEGÍTŐ TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS AZ ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ TERÜLETÉRE Davideszné Dömötör Katalin AQUIFER Kft. MEGBÍZÓ:

Részletesebben

Szabó Zoltán egyetemi adjunktus titkár, Magyar Fürdővárosok Szövetsége

Szabó Zoltán egyetemi adjunktus titkár, Magyar Fürdővárosok Szövetsége MAGYAR FÜRDŐVÁROSOK SZÖVETSÉGE KÖZGYŰLÉS Tudományos szeminárium Csongrád, 2012. október 24. Szabó Zoltán egyetemi adjunktus titkár, Magyar Fürdővárosok Szövetsége Bevezetés A turizmus globalizálódó kínálatában

Részletesebben

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2017 ÉVI NAGYGYŰLÉSE

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2017 ÉVI NAGYGYŰLÉSE Tisztelt Kolléganők! Tisztelt Kollégák! Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm Önöket Mórahalmon! A tavalyi, jubileumi vándorgyűlésünk után újabb 125 évig a dolgos hétköznapok, kevésbé látványos eseményei

Részletesebben

Programtervezet. Vécsei László, az MTA Orvosi Osztály elnöke. Moderátor: Poór Gyula és Sótonyi Péter

Programtervezet. Vécsei László, az MTA Orvosi Osztály elnöke. Moderátor: Poór Gyula és Sótonyi Péter Magyar Orvostudományi Napok 2013. november 6 8 Hotel Novotel Budapest (Alkotás utca 63 67) Rendező: Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Programtervezet 2013. november 6. 10.00 Megnyitó

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben

Az ásványvíz fogalmának átalakulása és hidrogeológiai felülvizsgálata Magyarországon

Az ásványvíz fogalmának átalakulása és hidrogeológiai felülvizsgálata Magyarországon Az ásványvíz fogalmának átalakulása és hidrogeológiai felülvizsgálata Magyarországon 1/12 Készítette: VARGA ATTILA ELTE-TTK. KÖRNYEZETTAN BSC Témavezető: MÁDLNÉ DR. SZŐNYI JUDIT EGYETEMI DOCENS ELŐADÁS

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés A fizioterápia elmélete és gyakorlata modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés A fizioterápia elmélete és gyakorlata modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Gyógyhatásvizsgálatok barlangi klímatérben

Gyógyhatásvizsgálatok barlangi klímatérben Gyógyhatásvizsgálatok barlangi klímatérben 1 DR. MUNKÁCSI ADRIEN, 2 JUHÁSZ ELEONÓRA, 3 LUKÁCS ANDREA, 4 DR. LÉNÁRT LÁSZLÓ, 5 DR. BARKAI LÁSZLÓ 1 B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Légzőszervi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Program keretében. Dél-Alföld Spa, egészségturisztikai létesítmények komplex fejlesztése támogatására

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Program keretében. Dél-Alföld Spa, egészségturisztikai létesítmények komplex fejlesztése támogatására PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Program keretében Dél-Alföld Spa, egészségturisztikai létesítmények komplex fejlesztése támogatására Kódszám: DAOP-2007-2.1.1. A. A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Az egészségturisztikai fejlesztések hatásai különös tekintettel Kelet- Magyarországra

Az egészségturisztikai fejlesztések hatásai különös tekintettel Kelet- Magyarországra 120 DR. MOLNÁR CSILLA:* Az egészségturisztikai fejlesztések hatásai különös tekintettel Kelet- Magyarországra Abstract In Eastern Hungary in recent years, there have been many developments in health tourism

Részletesebben

Egészségügyi klaszterek szerepe a térségi gazdaságfejlesztésben

Egészségügyi klaszterek szerepe a térségi gazdaságfejlesztésben Kocziszky György Egészségügyi klaszterek szerepe a térségi gazdaságfejlesztésben Békéscsaba 2010. február 11. Tartalomjegyzék 1. Mitől egészséges a gazdaság? 2. Milyen gazdasági- és társadalmi súlya van

Részletesebben

Hatályos: 2011.06.01-2011.06.01.

Hatályos: 2011.06.01-2011.06.01. 27/2011. (V. 31.) NEFMI rendelet az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehetı gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet módosításáról Hatályos:

Részletesebben

ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA Szóbeli tételsor

ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA Szóbeli tételsor 1. a/ A heveny fájdalom és csillapítása b/ Váltó részfürdő kivitelezése ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA Szóbeli tételsor 2. a/ A vérkeringési zavarok és fizioterápiás lehetőségei b/ Hideghatású beavatkozások

Részletesebben

Mozgásszervi elváltozások a betegek több min 90%-ában észlelhető.* Különösen a kéz érintettsége határozza meg lényegesen az életminőséget **

Mozgásszervi elváltozások a betegek több min 90%-ában észlelhető.* Különösen a kéz érintettsége határozza meg lényegesen az életminőséget ** A szisztémás sclerosis (SSc) a bőrt, belső szerveket (gastrointestinalis rendszer,tüdő, szív, vese),és a mozgásszerveket érintő komplex pathomechanizmusú, egész életen át tartó megbetegedés * Fő patogenetikus

Részletesebben

Az európai termálvízkincs mennyisége a termálkutak száma. alapján. Egészségturizmus szakirány. 2 dia

Az európai termálvízkincs mennyisége a termálkutak száma. alapján. Egészségturizmus szakirány. 2 dia 2. témakör: Gyógy- és wellness szállodák piaci helyzete és a gyógyszolgáltatások köre Magyarországon Marketing-Menedzsment feladatok Idegenforgalmi és szálloda szak, levelezı tagozat, IV. évfolyam Egészségturizmus

Részletesebben

Egészségturizmus trendjei a világon és Magyarországon. Tarnai Tímea Magyar Turizmus Zrt

Egészségturizmus trendjei a világon és Magyarországon. Tarnai Tímea Magyar Turizmus Zrt Egészségturizmus trendjei a világon és Magyarországon Tarnai Tímea Magyar Turizmus Zrt Főbb utazást befolyásoló tényezők napjainkban a turisták pénzügyi helyzete, munkanélküliség alakulása gazdasági bizonytalanság

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen A Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinika közleménye Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen DR. BELLYEI ÁRPÁD, DR. THAN PÉTER. DR. VERMES CSABA Érkezett:

Részletesebben

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás AZ EFOP- 2.2.19-17-2017-00054 JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZBAN PROJEKT CÉLJA: A Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Fejér

Részletesebben