EGYÉB. Nyirokút-malformációk kezelése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYÉB. Nyirokút-malformációk kezelése"

Átírás

1 1 Nyirokút-malformációk kezelése Írta: DR. TASNÁDI GÉZA, DR. BIHARI IMRE EGYÉB Az egyedfejlıdés során, a nyirok érrendszer, az érrendszer egyéb részeinek kialakulásával párhuzamosan, a 4. és 10. hét között, mesenchymalis őrökbıl alakul ki. Ezek a rések késıbb egymással összeköttetésbe kerülnek, illetve összeolvadnak, továbbá a véna rendszerhez kapcsolódnak. A nyirokér-malformációk valódi szerkezeti rendellenességek, tekinthetjük úgy is, hogy az ér kifejlıdése során a természetben létrejött tévedések, amelyek a születéssel napvilágra kerülnek. E betegségek régi terminológiája ismert, érdemes összevetni ezeket az újabb, informatívabb nevezéktannal (I. táblázat) (1, 2, 27). A nyirok malformációk többsége prímér, már a csecsemıkorban megjelenik, bár egy részük csak a serdülıkorban okoz klinikai tüneteket. Másodlagos vagy szerzett nyirok anomáliák ritkák gyermekkorban. 1. ábra. Nyirokér hypoplasia rtg. képe. A láb medialis oldalán, ahol normálisan 6-10 nyirokér fut, csak egy ábrázolódott.

2 2 I. táblázat. Nyirokút-malformációk. A klasszikus és a "Hamburgi osztályozás" összehasonlítása. 1. Truncularis nyirok malformációk. 1/a. A végtagok nyirokutainak aplasiája, hypoplasiája (1. ábra), stenosisa primer lymphoedemához vezet. Annak tisztázására, hogy a duzzanat valóban a nyirokutak betegségének következménye, továbbá morfológiai formái közül melyik, az alábbi vizsgálatok jönnek szóba: intradermalis festék injekció, izotóp vagy nyirokér kímélı kontrasztanyaggal lymphographia (2/a-b. ábra). A végtag lymphoedema mindig a subcutan réteg nyirokutainak betegsége, az izmok nyirok elvezetése ettıl független és minden esetben kielégítı. Kinmonth és mtsai. (16, 17) a végtag lymphoedemát a fellépés idıpontja alapján három kategóriába sorolták: Congenitalis (születéskor látható), praecox (hivatalos osztályozás szerint 35 éves kor alatt, rendszerint azonban a korai pubertás idején megjelenı), tarfia (hivatalos osztályozás szerint 35 év felett, általában azonban az érett felnıtt korban megjelenı). Kezelésének megkezdése mielıbb indokolt, különben fokozatosan progrediál, szövıdményekhez vagy mozgásképtelenséget okozó elefantiázishoz vezet (3/a-b. ábra) (5, 7). A kezelés módszerei függetlenek a betegség fellépésének idıpontjától.

3 3 2/a. ábra. Lymphographia: a láb elsı interdigitalis spaciumába sc. beadott Patentblau felszívódása során egy lábháti nyirokeret festett meg. 2/b. ábra. Lymphographia: a megfestıdött nyirokeret kanüláljuk. 3/a. ábra. Congenitalis lymphoedema leány csecsemı mindkét lábán. Congenitalis lymphoedema leggyakrabban a lábfej-lábszár régióban fordul elı. A lábhát duzzanata és a bokaízület lefőzıdése jellegzetes.

4 4 3/b. ábra. Az elızı ábrán bemutatott beteg 35 évesen. A kezeletlen, krónikus lymphoedema progrediált és ritkán látott mértékő gyulladásos kötıszövet burjánzást okozott mindkét boka régióban. Széles körben alkalmazott, már csecsemıkorban elkezdhetı a manuális lymphdrainage terápia, amelyet szakképzett terapeut végez. Ennek során a kezelı lassú, óvatos kézmozdulatokkal kitolja a beteg subcutan szövetébıl a nyiroknedvet (3, 4,10,14). Gépi kezelést is végzünk, amely a végtag nagy részén el tudja végezni ezt a terápiát, ez csecsemıkön és kisgyermekeken csak a nyirokér hyperplasiában vált be, aplasia, illetve hypoplasia esetében hatása kérdéses volt. (4. ábra) (9). Rugalmas pólya alkalmazása a beteg végtagon minden esetben indokolt és hatásos. Rövidre nyújtható pólyával, több rétegben, hézagmentesen, ránc nélkül, gondosan végig fáslizzuk a lymphoedemás végtagot (5. ábra). Az izmok megfeszülése során létrejövı térfogat változás nyomást fejt ki a subcutan réteg szövetközti réseire és nyirokuraira. Ennek a nyomásnak elentart a felhelyezett, feszes, rugalmas pólya, ezáltal a subcutan rétegbıl kimasszírozza a fölösleges nyiroknedvet (6/a-b. ábra). Rugalmas harisnyára lehet áttérni a kezelés késıbbi fázisában (3, 4, 10, 14). Csecsemıkön az elsı 2 évben csak kompressziós kezelést alkalmazunk. A nagy mennyiségő subcutan szövet eltávolítása, lehántása a végtagról és a bır visszaültetése (Kondoleonmőtét) (7. ábra) (18). Bırlebenyeket képezünk a mőtét során és ezeket fektetjük vissza a végtagra, mivel a szabad bır transplantátumok között hypertrophiás hegek és nyirokcsorgás alakul ki gyermekkorban. 4. ábra. Lymphoedema gépi kezelésének elve.

5 5 5. ábra. Kompressziós pólya felhelyezése lymphoedemás végtagra.

6 6 6/a. ábra. Fiatal férfi alsó végtagilymphoedemája lymphdrainage kezelés elıtt.

7 7 6/b. ábra. Ugyanaz a beteg négy hónapos, ambuláns kézi és gépi lymphdrainage kezelés után. 7. ábra. Nyirokút aplasiában a hypertrophiás subcutan szövet részleges eltávolítása a nyirokerekkel együtt és a bır visszaültetése (Kondoleon-mőtét). Hyperplasiás nyirokerek, vagy segmentalis hiány esetében jön szóba nyirokér vagy resecált nyirokcsomó beültetése a végtag valamely vénájába (8/a-b.

8 8 ábra). Aplasia, illetve hypoplasia esetén nincs mőtétre alkalmas nyirokút. Ha a feltételek adottak, ez a beavatkozás gyermekeken eredményesebb, mint felnıtteken (8, 20). Ductus thoracicus aplasia, hypoplasia. Végtag lymphoedemás kívül chylascost, chylothoraxot, illetve chylopericardiumot okozhat. A ductus thoracicus vezetıképességének hiánya miatt a belekbıl felszívódó hosszú szénláncú zsírok panganak a nyirokutakban, és azok megrepedése esetén az áteresztés helyétıl függıen valamely testüreget chylussal töltenek fel (9/a. ábra). Kezelési lehetıségek; A testüreg rendszeres punkciója - zsír, fehérje és lymphocyta vesztést okoz. Diéta - hosszú szénláncú zsírok mellızése az étrendbıl. A testüreg és a véna rendszer közé mőanyag shunt beültetésével a chylus bevezetése a vérkeringésbe (9/b. ábra) (6, 22,25). A megrepedt nyirokút ligatúrája. 1/b. Nyirokút dilatáció. A túltágult nyirokút, a hyperplasia (10. ábra) éppúgy lymphoedemát okoz, mint a hypoplasia. Speciális betegség az öröklıdı, congenitalis, mindkét alsó végtagot érintı lymphoedema, amelynek hátterében lymphangiectasia áll, ezt "Milroy-betegség" (Nonne-Milroy-Meige syndroma) néven ismerjük (11. ábra).

9 9 8/a. ábra. Rekonstruktív nyirokmőtét: nyirokér beültetése a vénába. 8/b. ábra. Nyirokcsomó beültetése a vénába.

10 10 9/a. ábra. Chylascos két hónapos csecsemınél.

11 11 9/b. ábra. A beültetett Denver-shunt helyzete. 10. ábra. Nyirokér hyperplasia. Dilatált alsó végtagi nyirokerek lymphographiás képe.

12 ábra. Milroy-betegség. Végtag-lymphoedemás anya és leánya. (Dr. Déri György képgyőjteményébıl.) Chylosus reflux a végtagba. Hátterében lymphangiectasia van. A nyirokutakban az áramlás megfordul, és a belekbıl felszívódó nyirok nem a szív felé áramlik, hanem a hasüreg és a végtag túltágult nyirokerein, a nem záró billentyőkön keresztül beáramlik az egyik alsó végtagba. Ritkán a reflux megjelenhet a kismedencei szerveken is, mint egyik esetünkben, amikor a vulvából észleltünk chylus csorgást (12. ábra). Kezelése; Lympho-venosus shunt készítése a végtagon (20). A rendellenes áramlást fenntartó nyirokér vagy ércsoport felkeresése és megszakítása. Retroperitonealis, tágult nyirokutak kiirtása. Lymphdrainage és bandage kezelés

13 ábra. Chylosus reflux. Dilatált nyirokutak a retroperitoneumban és a combon. A betegnek hüvelyi lymphorhoeája van.

14 ábra. Nyirok cysták fiatal fiú hát bırében. 2. Extratruncularis nyirokút-malformációk: 2/a. Infiltráló forma: lymphangioma. Rendszerint a bır- és a subcutis nyirokutainak rendellenes fejlıdésérıl van szó (11) (13. ábra). Elıfordulhat a mélyebb rétegek, akár a lágyrészek, csontok vagy a belsı szervek kiterjedt érintettsége is (14. ábra). Rendszerint lassan, a szervezet fejıdésével arányosan növekszik. Generalizált lymphangiomatosisban a csont cysták a csontszövet jelentıs részét elfoglalják ("dysappearing bone syndrome") (15. ábra) (19). Ezekben az esetekben a prognózis kedvezıtlen. Kezelése: Totalis vagy subtotalis rezekció - a mérettıl és elhelyezkedéstıl függıen. Ha kiirtani nem lehet, akkor az elváltozás megkisebbítésére kell törekedni (11, 13). A csont cysták sclerotizálása Bleomycinnel (24),

15 ábra. Óriási, a mellkasra és a hasfalra kiterjedı cavernosus lymphangioma, a mélyebb szöveteket is infiltrálja. 15. ábra. Generalizált lymphangiomatosisos beteg koponya felvétele. Jól láthatók a csontszövet hiányok. 2/b. Limitált forrna; cystikus hygroma. Kifejlıdésében azt a mechanizmust feltételezik, hogy ébrényi korban a nagy nyirok értörzsek és a vénarendszer nem

16 16 tudott kapcsolódni. A cysta kötıdik a nagy vénákhoz és a nyirokutakhoz is. Klinikai megjelenésében vékony falú cysta, amely több rekeszt tartalmaz. Rendszerint nem sokkal, egy-három hónappal a születés után válik észrevehetıvé, ritkán 2 éves kor után jelentkezik, és megjelenése után fokozatosan tovább növekszik. Többnyire a nyakon található, de elıfordulhat a hónaljban vagy a lágyékban is (16/a-b.,17. ábra). Elırehaladott esetben a nyaki elváltozás komprimálhatja a szájfenék képleteit, a nyelvet, valamint a felsı respiratirikus rendszert. Jelentıs légút dísztorzió esetén, hasonlóan a mediastinalis localizációjú elváltozásokhoz, komoly légzési nehézséget válthatnak ki. Spontán regresszió csak elvétve fordul elı. Nem vált be sem az irradáció, sem a drainage. 16/a. ábra. Hygroma a nyakon, mőtét elıtt.

17 17 16/b. ábra. A beteg a korai postoperatív szakaszban. 17. ábra. Hygroma a hónaljban. Kezelés: Sebészi eltávolítás, ennek során rendszerint nagyító szemüveg használata szükséges a fontos képletek gondos megkímélése céljából. Inoperábilis esetekben Bleomycinnel vagy OK 432-vel sclerotizáljuk a cystát. Hatásos az ultrahang irányítással végzett direkt punkció, elıször leszívjuk a bennékez, majd 2 mg/ts kg mennyiségő sclerotizáló oldatot fecskendezünk be. Fokozza a hatást a kezelés utáni célzott kompresszió (23, 26). Az utóbbi évtizedek technikai újításai jelentıs haladást eredményeztek mind a diagnosztika, mind a terápia vonatkozásában, ennek ellenére a nyirokútmaiformációk még ma is nehezen gyógyítható betegségek. Reméljük, a biológia és a

18 18 technika további fejlıdése olyan eredményeket hoz, melyeket e területen is lehet alkalmazni, talán már a nem túl távoli jövıben. Irodalom 1. Belov, St.: Anatomopathological classifica tion of congenital vascular defects. Seminars of vascular surgery 6: (1993) 2. Belov, St.: Classification, ternlinology and nosology of congenital vascular defects. In: Vascular malformations. Eds: Belov St., Loose D. A., Weber J., Einhorn Presse Verlag Bihari L., Meleg M.: A végtag lymphoede- ma konzervatív kezelése. Orv. Hetil. 13: [1991] 4. Bihari I.: A lymphoedema ambuláns kezelése. Bırgyógyászati és Vener. Szle. 67: [1991] 5. Bihari I.: Van-e újdonság a lymphologiá ban? Erbetegségek 2[3] [1995] 6. Bihari L., Tasnádi G., Domján Gy., Tom csányi 1.: Chylascos kezelése peritoneovenosus mőanyag shunt beültetésével. Ér betegségek. 3[4]: [1996] 7. Daróczy J.: A krónikus nyiroködéma szö vıdményei. Erbetegségek. 1(2): Denij, M.: New technique of lympho-venous anastomoses for treatment of lymphoedema. VASA 3: (1974) 9. Déri, Gy.: Das druckwellen-therapiegerät Physiotherapie. 77: (1986) 10. Déri Gy.: Lymphoedemák és rehabilitációs lehetıségeik. Balneológia, Rehabilitáció, Gyógyfürdıügy. 4: (1987) 11. Dingrnann, R. O., Grabb, W. C.: Lymphangioma of the tongue. Plast. Reconstr. Surfi. 27: (1961) 12. Feins, N R., Rubin, R., Crais, T., O'Connor, J. F.: Treatment of lymphoedema in children. In: Controversies in pediatric surgery. Ed: Brooks B. E., University of Texas Press, Austin Fonkalsrud, E. W.: Surgical management of congenital malformations of the lymphatic system. Am. J. Surg. 128: 152. (1974) 14. Földi, M., Kubik, St.: Lehrbuck der Lymphologie. G. Fischer Verlag. Stuttgart, Homans, J.: The treatment of elephantiasis of the legs. N. Eng. J. Med. 215:1099. (1936)

19 Kimmonth, J. B.: Disorders of the circulation of chyle. J. Cariíiovasc. Surg. 17:329. (1976) 17. Kimmonth, J. B.: The lymphatics. 2' d ed. London. Edward Arnold, Kondoleon, E.: Die operaöve behandlung der elephantiastischen oedema. Zbl. Chir. 59:2726. (1912) 19. Murphiski, G., Archiwe, E. L., Keause, J. R.: generalised lymphangioma in infancy with chylothorax. Pediatrics. 46: 566. (1970) 20. Niebulowitz, J., Olszeuski, W., Solokowski, J.: Surgical lymphovenous shunts. J. Cardiovasc. Surg. 9:262. (1968) 21. Papendick, C. M.: Atlas color. Pediatric angiology subjects. Editorial Médica Panamericana. Buenos Aires Tasnádi, G.: Generalised lymphangiomatosis, treatment with a Denver shunt. In: Vascular malformations. Eds: Belov, St., Loose, D. A., Weber, J., Einhorn Presse Verlag Tasnádi, G., Csitáry, F., Harkányi Z.: Treatment of lymphatic malformations. Int. Angiol. 15 (suppl): Tasnádi, G.: Treatment of lymphatic malfornlations. In: Vascular Surgery, Ed: Z. G. Wang, International Academic Publishers, Beijing Tasnádi, G., Mattasi, R., Fox, U.: Chyledema of a limb and chylothorax treated successfully with a Denver shunt. Lymphology 1998; 31[suppl[: Tassnádi G., Bihari 1.: Éranomáliák kezelése az új évezred küszöbén. Érbetegségek, 7: (2000) 27. Williams, H. B.: Vascular neoplasms. Chin. Plast. Surg. 7:397. (1980) Dr. Tasnádi Géza Fıvárosi. Heim Pál Gyermekkórház, Sebészet 1089 Budapest, Üllıi út 86. Érbetegségek: 2001/3.

EGYÉB. Nyirokút-malformációk kezelése

EGYÉB. Nyirokút-malformációk kezelése 1 Nyirokút-malformációk kezelése Írta: DR. TASNÁDI GÉZA, DR. BIHARI IMRE EGYÉB Az egyedfejlıdés során, a nyirok érrendszer, az érrendszer egyéb részeinek kialakulásával párhuzamosan, a 4. és 10. hét között,

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. GYERMEKKORI ÉRBETEGSÉGEK: A perifériás erek anomáliái (2. rész)

TOVÁBBKÉPZÉS. GYERMEKKORI ÉRBETEGSÉGEK: A perifériás erek anomáliái (2. rész) 1 TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKKORI ÉRBETEGSÉGEK: A perifériás erek anomáliái (2. rész) Írta: DR. TASNÁDl GÉZA 1. Klasszifikáció A perifériás erek anomáliáit - az utóbbi évek definíciói szerint - két nagy csoportra

Részletesebben

Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése. Szabó Éva DEOEC Bőrklinika

Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése. Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Krónikus nyiroködéma okai, szövődményei, kezelése Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Nyirokkeringés Intersticiumból a nyirokkapillárisok a vérkapillárisokba fel nem vett fölösleges sejtközötti folyadékot szállítják

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. TASNÁDI GÉZA, DR. DÓMJÁN GYULA, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN

ESETISMERTETÉS. Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. TASNÁDI GÉZA, DR. DÓMJÁN GYULA, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN 1 ESETISMERTETÉS Chylascos kezelése peritoneo-venosus mőanyag shunt beültetésével Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. TASNÁDI GÉZA, DR. DÓMJÁN GYULA, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN A belekbıl felszívódó, emulgeált zsírban

Részletesebben

EGYÉB. A magyarországi kísérletes és klinikai nyirok-érsebészet története, a XX. század második felében.

EGYÉB. A magyarországi kísérletes és klinikai nyirok-érsebészet története, a XX. század második felében. EGYÉB A magyarországi kísérletes és klinikai nyirok-érsebészet története, a XX. század második felében. Írta: BARTOS GÁBOR, BIHARI IMRE, MARKOVICS GABRIELLA Bevezetés A nyirokérsebészet a legfiatalabb

Részletesebben

A krónikus perifériás nyiroködéma komplex ödémamentesítô kezelése. Complex decongestive physiotherapy of the peripheral chronic lymphoedema

A krónikus perifériás nyiroködéma komplex ödémamentesítô kezelése. Complex decongestive physiotherapy of the peripheral chronic lymphoedema BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 86. ÉVF. 3. 86 91. Fôvárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelôintézet Bôrgyógyászati Osztály és Lympoedema Rehabilitációs Osztály

Részletesebben

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK A legtöbb mellkasi kórkép diagnosztizálásához elegendı a röntgenfelvétel Néha az

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

Csecsemık és s gyermekek. Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika

Csecsemık és s gyermekek. Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika Csecsemık és s gyermekek táplálása mőtét m t utáni idıszakban Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika Általános megjegyzések A csecsemık és gyermekek regenerációs képessége nagyon jó, a postoperatív

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Varicectomia mélyvénás keringés hiányában. Bevezetés

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Varicectomia mélyvénás keringés hiányában. Bevezetés 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Varicectomia mélyvénás keringés hiányában Írta: DR. BIHARI IMRE Bevezetés A visszérsebészet egyik alaptétele, hogy mélyvénás elzáródásban nem szabad a felületes vénás rendszeren mőtétet

Részletesebben

EGYÉB. A magyarországi kísérletes és klinikai nyirok-érsebészet története, a XX. század második felében.

EGYÉB. A magyarországi kísérletes és klinikai nyirok-érsebészet története, a XX. század második felében. EGYÉB A magyarországi kísérletes és klinikai nyirok-érsebészet története, a XX. század második felében. Írta: BARTOS GÁBOR, BIHARI IMRE, MARKOVICS GABRIELLA Bevezetés A nyirokérsebészet a legfiatalabb

Részletesebben

AKTUÁLIS. Érfejlıdési rendellenességek aktív oki kezelésének hosszútávú eredményei - Multicentrikus tanulmány, 1378 eset alapján

AKTUÁLIS. Érfejlıdési rendellenességek aktív oki kezelésének hosszútávú eredményei - Multicentrikus tanulmány, 1378 eset alapján 1 AKTUÁLIS Érfejlıdési rendellenességek aktív oki kezelésének hosszútávú eredményei - Multicentrikus tanulmány, 1378 eset alapján Írta: DR. DIRK A. LOOSE, DR. TASNÁDI GÉZA, DR. STEFAN BELOV, DR. RAOUL

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

**** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései

**** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései **** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései **** 03 1031 Orrvérzés sürgısségi ellátása "A" BEAVATKOZÁSOK "B" BEAVATKOZÁSOK "C" 52100 Orrvérzés ellátása edzıszerrel 52102 Orrvérzés

Részletesebben

OBSTRUVTIV UROPATHIÁK. Kis Éva Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika

OBSTRUVTIV UROPATHIÁK. Kis Éva Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika OBSTRUVTIV UROPATHIÁK Kis Éva Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika A HÚGYÚTI RENDSZER VIZSGÁLATA Prenatalis ultrahang Prenatalis MR Postnatalis ultrahang Mictios cystourethrographia

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

Mellkasi kórkk. Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest

Mellkasi kórkk. Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest Mellkasi kórkk rképek újszülöttkorban Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest Vizsgáló módszerek Mellkas felvétel Átvilágítás UH CT MR Izotóp p vizsgálat Angiographia Bronchographia Technikai feltételek

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. MAGYAR ÉVA Bevezetés A pókvénák gyakran okoznak kozmetikai panaszokat a nıknek. A népesség 10-14%- ában

Részletesebben

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam Májátültetés Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest 1 2 3 4 5 6 A májátültetés indikációi Krónikus, végállapotú májbetegség. Cholestasissal járó májbetegség. Máj eredető öröklıdı anyagcsere-betegség.

Részletesebben

CYSTOSUS HASI TERIMÉK CSECSEMİ- ÉS GYERMEKKORBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika

CYSTOSUS HASI TERIMÉK CSECSEMİ- ÉS GYERMEKKORBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika CYSTOSUS HASI TERIMÉK CSECSEMİ- ÉS GYERMEKKORBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika CYSTA: zárt üreg, kórós, vagy normálism epithelium határolja, folyadékot tartalmaz PSEUDOCYSTA:

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. 1. ábra. Friedberg esetismertetesenek illusztrációja.

TOVÁBBKÉPZÉS. 1. ábra. Friedberg esetismertetesenek illusztrációja. 1 TOVÁBBKÉPZÉS A perifériás erek anomáliái I. rész Epidemiológia, etiológia Írta: DR. TASNÁDI GÉZA Az újabb cardiovascularis vizsgálómódszerek kifejlı'dése és széles körő alkalmazása óta egyre nagyobb

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. A visszerek duplex ultrahang vizsgálata

VÉNÁK BETEGSÉGEI. A visszerek duplex ultrahang vizsgálata 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI A visszerek duplex ultrahang vizsgálata Írta: DR. BIHARI IMRE Az alsó végtagi visszér rendszer duplex UH vizsgálatának célja hazánkban eddig a rnélyvénák acut thrombosisának, illetve

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010.

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK

MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. január 1-től) 7515* Kemoterápia, bevacizumab+folfox4 protokoll szerint... 1 7518* Kemoterápia, bevacizumab+xeliri protokoll szerint... 3 (2011. július 1-től) 7271*

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS

CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS Kedves Betegünk! Kivizsgálása során az orvosi és eszközös vizsgálatok segítségével megállapítottuk, hogy panaszai hátterében csuklótáji idegleszorítás elnevezésű

Részletesebben

Magzati MR vizsgálatok

Magzati MR vizsgálatok Szentágothai TK - Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont Magzati MR vizsgálatok Dr. Rudas Gábor MR Kutató Központ Semmelweis Egyetem Bevezetés Az elsőként választandó modalitás: UH Indikáció a magzati MR

Részletesebben

KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika

KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika GASTROINTESTINALIS TRACTUS KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATA: INDIKÁCIÓ Fejlıdési rendellenességek - Atresia,

Részletesebben

A caries következményes betegségei. Differenciál diagnosztika

A caries következményes betegségei. Differenciál diagnosztika A caries következményes betegségei Differenciál diagnosztika A caries következményes betegségei Reverzibilis pulpitis (hyperaemia) Irreverzibilis pulpitis Acut pulpitis Partialis pulpitis Totalis pulpitis

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

Árlista. Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat

Árlista. Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat Árlista Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat Belgyógyászati kontrollvizsgálat Belgyógyászati vizsgálat arteriográfiával Szakorvosi leletmegbeszélés Injekció beadás Vérvétel (ha egyéb szolgáltatásnak

Részletesebben

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Affidea Diagnosztika Kft. 2019. Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Az árlistában feltüntetett árak forintban és euróban értendő bruttó árak. RÖNTGEN KÓRHÁZI KÖZPONTOK EUR Röntgen felvétel testtájanként

Részletesebben

Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészete Dr. Németh Tibor, PhD egyetemi docens Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészeti jelentőségű betegségei Benignus prostata hyperplasia -cysta - tályog -daganat

Részletesebben

MESENCHYMALIS TUMOROK

MESENCHYMALIS TUMOROK MESENCHYMALIS TUMOROK Dr. SZEKANECZ ÉVA M.D.,Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2014. (Handout) BEVEZETÉS a malignus tumorok 0.5-1%-a bármely életkorban, de gyerekekben gyakoribb (7%) 4. lágyrész sarcomák

Részletesebben

Árlista. Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat

Árlista. Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat Árlista Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat Belgyógyászati kontrollvizsgálat Belgyógyászati vizsgálat arteriográfiával Szakorvosi leletmegbeszélés Injekció beadás Vérvétel (ha egyéb szolgáltatásnak

Részletesebben

A prostata sebészete. A prostata sebészeti jelentőségű. középkorú, ill. idős kanokban

A prostata sebészete. A prostata sebészeti jelentőségű. középkorú, ill. idős kanokban Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészete Dr. Németh Tibor, PhD egyetemi docens Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészeti jelentőségű betegségei Benignus prostata hyperplasia --cysta -- tályog --daganat

Részletesebben

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum A hasüregben találhat lható kötıszövettel bélelt b tér, t mely a hashártya hátsh

Részletesebben

A kompressziós tûzõdrót rendszer

A kompressziós tûzõdrót rendszer Az Országos Baleseti és Sürgõsségi Intézet, OMSZ Járó- és Fekvõbeteg Ellátó Egység közleménye A kompressziós tûzõdrót rendszer DR. SZOKOLY MIKLÓS, DR. LÁSZLÓ GYULA Érkezett: 2001. december 7. ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

Plexiform neurofibroma az alsó végtagon, elephantiasis neurofibromatosa. Plexiform neurofibroma of the lower limb, elephantiasis neurofibromatosa

Plexiform neurofibroma az alsó végtagon, elephantiasis neurofibromatosa. Plexiform neurofibroma of the lower limb, elephantiasis neurofibromatosa BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 85. ÉVF. 4. 173-177. Fôvárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelôintézet Bôrgyógyászati Osztály és Lympoedema Rehabilitációs Osztály,

Részletesebben

Törölt protokollok. Bevatkozás kód: Kemoterápia, CBP+VP/B protokoll szerint (1. fázis)

Törölt protokollok. Bevatkozás kód: Kemoterápia, CBP+VP/B protokoll szerint (1. fázis) Törölt protokollok 7190* Kemoterápia, CBP+VP/B protokoll szerint Protokoll idıtartama : 3 [nap] Protokollok közti szünet : 18 [nap] C3400 Fıhörgı rosszindulatú daganata C3410 Felsı lebeny, hörgı vagy tüdı

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

A genitális tractus ultrahang vizsgálata újszülöttkorban. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika- Budapest

A genitális tractus ultrahang vizsgálata újszülöttkorban. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika- Budapest A genitális tractus ultrahang vizsgálata újszülöttkorban Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika- Budapest Egészséges újszülött leány Mit vizsgálunk? Hogyan vizsgálunk? Életkornak megfelelı

Részletesebben

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15.

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza napjainkban is az egyik legjelentısebb légúti vírusfertızés. A kiterjedt prevenciós

Részletesebben

A máj és az epeutak ultrahangvizsgálata újszülöttkorban. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

A máj és az epeutak ultrahangvizsgálata újszülöttkorban. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika A máj és az epeutak ultrahangvizsgálata újszülöttkorban Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika A máj segmentalis anatómiája Couinaud-féle beosztás (Claude Couinaud francia sebész, XX.sz.)

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika

Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Koponya ultrahang (valójában agy-) Nem invazív, ismételhetı, ágy mellett végezhetı

Részletesebben

ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. július 1-től)

ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. július 1-től) ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. július 1-től) 7488* Kemoterápia, CETUX+FOLFOX-6 (telítő) protokoll szerint... 1 7489* Kemoterápia, CETUX+FOLFOX-6 (fenntartó) protokoll szerint... 3 7539* Kemoterápia,

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Húgyúti fejlıdési rendellenességek. Nyitrai Anna I.sz.Gyermekklinika Budapest

Húgyúti fejlıdési rendellenességek. Nyitrai Anna I.sz.Gyermekklinika Budapest Húgyúti fejlıdési rendellenességek Nyitrai Anna I.sz.Gyermekklinika Budapest Képalkotó vizsgálatok húgyúti rendszer Ultrahang MCU sonocystographia Izotóp iv.urographia CT MR-urographia A húgyúti rendszer

Részletesebben

Érsebészet Vénák sebészete

Érsebészet Vénák sebészete Érsebészet Vénák sebészete Szeberin Zoltán Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti Tanszék 2015.10.09. Érsebészet Artériás betegségek Életet veszélyeztető betegségek Vénás betegségek Magas

Részletesebben

A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika

A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika VIZSGÁLÓMÓDSZEREK Nativ hasi rtg Felsı passage és követés Irrigoscopia Ultrahang CT MR

Részletesebben

Dr Tóth László Országos Onkológiai Intázet Általános és Mellkassebészeti Osztály

Dr Tóth László Országos Onkológiai Intázet Általános és Mellkassebészeti Osztály Primer retroperitonealis daganatok sebészi kezelése Dr Tóth László Országos Onkológiai Intázet Általános és Mellkassebészeti Osztály Sebészi anatómia Felül: rekeszkupola felső áthajlása Alul: diaphragma

Részletesebben

A pleura betegségei. Dr. Póder György. Pulmonológiai továbbképzı 2010.

A pleura betegségei. Dr. Póder György. Pulmonológiai továbbképzı 2010. A pleura betegségei Dr. Póder György Pulmonológiai továbbképzı 2010. A pleura anatómiájáról A két tüdıt borító mellhártya parietalis felszínét a szubatmoszférális nyomás rögzíti a mellkasfalhoz. A mediastinum

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig minısítı neve: Vízvári László minısítı beosztása: fıigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Aktualitások az újszülött és gyermeksebészetben. Verebély Tibor SE Budapest I.Gyermekklinika

Aktualitások az újszülött és gyermeksebészetben. Verebély Tibor SE Budapest I.Gyermekklinika Aktualitások az újszülött és gyermeksebészetben Verebély Tibor SE Budapest I.Gyermekklinika Demográfiai adatok Élve születések száma: cca.90000 Terhesség megszakítások száma: cca.40000! Csecsemőhalálozás:

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.1.1. Az elsısegélynyújtás alapjai ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 10.1.1.1. Hogyan folytatódik a mondat? Az elsısegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, amelyet a. bárki a végleges szakellátás

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

VESEBETEGSÉGEK KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKÁJA. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I.sz. Gyermekklinika

VESEBETEGSÉGEK KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKÁJA. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I.sz. Gyermekklinika VESEBETEGSÉGEK KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKÁJA Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I.sz. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK FELADATA Morfológiai és funkcionális diagnózis Segítség a klinikusnak a terápia választásában

Részletesebben

Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest

Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest Mellkasi UH Mellkas felvételen felmerült eltérések kiegészítő vizsgálataként Nem ad teljes áttekintést a mellkasról

Részletesebben

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010.

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010. Parazitológia IV. Szabó Judit 2010. Hengeresférgek Enterobius vermicularis Ascaris lumbricoides Trichuris trichiura Toxocara Ancylostoma duodenale Necator americanus Strongyloides stercoralis Trichinella

Részletesebben

II./3.19. fejezet: Daganatos betegek lymphoedemája. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Etiológia. Szitkay Sándor

II./3.19. fejezet: Daganatos betegek lymphoedemája. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Etiológia. Szitkay Sándor II./3.19. fejezet: Daganatos betegek lymphoedemája Szitkay Sándor A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a daganatos betegek kezelését követően kialakuló lymphoedema etiológiájával, tüneteivel,

Részletesebben

A gyermekkori onkoterápia hasi szövődményeinek képalkotó diagnosztikája

A gyermekkori onkoterápia hasi szövődményeinek képalkotó diagnosztikája MRT XXVIII. Kongresszusa, Budapest, 2016. június 23-25. A gyermekkori onkoterápia hasi szövődményeinek képalkotó diagnosztikája Koller Orsolya, Harkányi Zoltán, Kovács Éva Heim Pál Gyermekkórház, Radiológiai

Részletesebben

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa TERÁPIA Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa Cél: az életminıség javítása! CF gyógyszeres kezelése Sérült funkciók normalizálása Emésztés Táplálkozás szomatikus fejlıdés Légzés

Részletesebben

Egyetemi Doktori (Ph.D.) Értekezés Tézisei A PANCREAS-M TÉTEK BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEK. M TÉT-TECHNIKAI ELEMZÉSEK

Egyetemi Doktori (Ph.D.) Értekezés Tézisei A PANCREAS-M TÉTEK BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEK. M TÉT-TECHNIKAI ELEMZÉSEK Egyetemi Doktori (Ph.D.) Értekezés Tézisei A PANCREAS-M TÉTEK BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEK. M TÉT-TECHNIKAI ELEMZÉSEK Dr. Árkosy Péter Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Részletesebben

Kriopirin-Asszociált Periodikus Szindróma (CAPS)

Kriopirin-Asszociált Periodikus Szindróma (CAPS) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Kriopirin-Asszociált Periodikus Szindróma (CAPS) Verzió 2016 1. MI A CAPS 1.1 Mi ez? A kriopirin-asszociált periodikus szindrómák (Cryopyrin-Associated Periodic

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Gyermekkori érbetegségek áttekintése. Bevezetés

TOVÁBBKÉPZÉS. Gyermekkori érbetegségek áttekintése. Bevezetés 1 TOVÁBBKÉPZÉS Gyermekkori érbetegségek áttekintése Írta: DR. TASNÁDI GÉZA Bevezetés Kevés olyan irodalmi forrásanyaggal találkozunk, amibıl ismeretet szerezhetnénk a gyermekkori érbetegségekrıl. Ez meglepı,

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök

Szakdolgozati témakörök Szakdolgozati témakörök Ápoló szakirány számára 2010/2011. tanév Tantárgy Témakörök Konzulens Pedagógia 1. Betegoktatás: az ápolási folyamat integráns részét képezi a betegoktatás, amely az ápolói Karsai

Részletesebben

Disszekciós technika. Guillotine technika

Disszekciós technika. Guillotine technika Az endokrin szervek sebészete A hasnyálmirigy sebészete Dr. Németh Tibor, Ph.D, DipECVS tanszékvezető egyetemi docens SzIE, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sebészi anatómia Sebészi anatómia

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset

A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset Ferenczi Andrea, Czégeni Árpád Attila Gárdos László Zala Megyei Kórház Bántalmazás vagy baleset Csecsemőket és kisdedeket ért súlyos sérülések esetén

Részletesebben

Nyaki ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika

Nyaki ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Nyaki ultrahang vizsgálatok gyermekkorban Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Vizsgálati technika Fekve, hyperextensio, párna a váll alá Kicsiket ölbe véve Linearis, 7,5 MHz-es transducer

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V: Védőnő szakirány GY: Gyógytornász szakirány KDA: Képalkotó

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása Írta: GEORGE M. SOMJEN, WENDELA SCHIMMER A "mycotikus aneurysma" kifejezést a septicus etiológiájú elváltozások

Részletesebben

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Pajzsmirigy göbök A lakosság 4-8%-ának van tapintható göbe. Ultrahanggal a lakosság közel

Részletesebben

A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.)

A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.) A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.) Képalkotó diagnosztika Szerkesztette: Dió Mihály 06 30 2302398 Témák 1. Röntgen

Részletesebben

Rehabilitációs protokoll külbokaszalag-sérülések után

Rehabilitációs protokoll külbokaszalag-sérülések után Rehabilitációs protokoll külbokaszalag-sérülések után A protokoll használatával lerövidül a külboka-szalagsérülések gyógyulási ideje, a sportolók hamarabb visszatérhetnek korábbi aktivitási szintjükhöz.

Részletesebben

Asztma iskoláskor elıtt

Asztma iskoláskor elıtt Asztma iskoláskor elıtt Uhereczky Gábor uhereczky@ella.hu Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Gyermekpulmonológiai szakvizsga-elıkészítı továbbképzı tanfolyam 2010 GINA 2009 special challenges that must be

Részletesebben

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr. Palkó András A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Vizsgáló módszerek: natív röntgen (felvétel, átvilágítás, tomogr.) kontrasztanyagos röntgen (incl. angiographia) ultrahang (b-mód,

Részletesebben

2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok

2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok 2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok 7196* Kemoterápia, VNB/A protokoll szerint Protokoll időtartama : 15 [nap] Protokollok közti szünet : 13 [nap] Fázisok száma : 3 Megjegyzés: Monoterápiaként

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

A nyirokrendszer károsodásai. Daróczy Judit. 26. fejezet

A nyirokrendszer károsodásai. Daróczy Judit. 26. fejezet A nyirokrendszer károsodásai Daróczy Judit 26. fejezet A nyirokrendszer (nyirokerek és nyirokcsomók) egyirányú, centripetális drenázsfunkciójával biztosítja a szöveti homeostasist (összetétel és volumen).

Részletesebben

5. FEJEZET - MASSZÁZS 5/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

5. FEJEZET - MASSZÁZS 5/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 5. FEJEZET - MASSZÁZS 5/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. Az alábbi klasszikus svéd masszázsfogások közül melyik vált ki erős vasodilatatiót? A) simítás B) terhelt tenyérrel végzett simítás C) dörzsölés

Részletesebben

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig Helyszín: Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Endoscopia a visszérsebészetben. Bevezetés

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Endoscopia a visszérsebészetben. Bevezetés 1 Endoscopia a visszérsebészetben VÉNÁK BETEGSÉGEI Írta: DR. VIZSY LÁSZLÓ, DR. BEZNICZA HENRIETTA, DR. BÁTORFI JÓZSEF Bevezetés Az alsó végtagi chronicus vénás insufficientia (CVI) kialakulásában és fenntartásában

Részletesebben

ACUT HASI KÓRKÉPEK ÚJSZÜLÖTTKORBAN

ACUT HASI KÓRKÉPEK ÚJSZÜLÖTTKORBAN ACUT HASI KÓRKÉPEK ÚJSZÜLÖTTKORBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA Prenatalis ultrahang Prenatalis MR Natív hasi röntgenfelvétel Ultrahang irrigoscopia NORMÁLIS

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

VÁRKONYI ILDIKÓ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK INDIKÁCIÓI

VÁRKONYI ILDIKÓ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK INDIKÁCIÓI VÁRKONYI ILDIKÓ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK INDIKÁCIÓI Semmelweis Egyetem Budapest I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika 1 2 3 ALARA elv, Image gently As low, as reasonably achievable Azaz: olyan diagnosztikus vizsgálatokat

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

HÚGYÚTI FERTÕZÉSEK. I. Alapvetõ megfontolások 1.1. DEFINÍCIÓ ÉS KOMPETENCIASZINTEK. EüM

HÚGYÚTI FERTÕZÉSEK. I. Alapvetõ megfontolások 1.1. DEFINÍCIÓ ÉS KOMPETENCIASZINTEK. EüM HÚGYÚTI FERTÕZÉSEK EüM Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Szerzõk: dr. Reusz György, dr. Tory Kálmán Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja I. Alapvetõ megfontolások 1.1. DEFINÍCIÓ

Részletesebben

A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások

A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások Dr. Hódi Zoltán, Dr. Simonka Zsolt Szegedi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika MOHE Visegrád, 2016. október 14. Negatív

Részletesebben