Irányelvi hangsúlyok -asthma. Gőbl Gábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Irányelvi hangsúlyok -asthma. Gőbl Gábor"

Átírás

1 Irányelvi hangsúlyok -asthma Gőbl Gábor

2 EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM- EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAMTITKÁRSÁG EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM AZ ASZTMA DIAGNOSZTIKÁJÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS ORVOSI GONDOZÁSÁNAK ALAPELVEI FELNŐTTKORBAN* Alap-, sürgősségi- és szakellátás területén Szakmai Irányelv b.1 verzió <000819> Irodalomkutatás lezárásának ideje: Érvényességének időtartama:

3 Korábbi verzió Cím: Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról Készítette: Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium Érvényes: ig Verziószám: a.1 Azonosító: nincs Megjelent: -nyomtatott verzió: Egészségügyi Közlöny elektronikus elérhetőség: 5%90_Az%20asztma%20diagnosztiz%C3%A1l%C3%A1s%C3%A1r%C3%B 3l,%20kezel%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l%20%C3%A9s%20gondoz%C3% A1s%C3%A1r%C3%B3l_mod0_v0.pdf

4 A tartalomért felelősök köre A fejlesztést/adaptálást végző Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok): Tüdőgyógyászat Tagozat Allergológiai és Klinikai Immunológiai Tagozat Klinikai szakpszichológia és pszichoterapeutaklinikai szakpszichológus Tagozat Mozgásterápia tagozat Véleményezést végző Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok): Gyermekgyógyászati Tagozat Gyermek Alapellátás Tagozat Dietetika, humán táplálkozás Tagozat Klinikai és járványügyi mikrobiológia Tagozat Aneszteziológia és Intenzív terápia Tagozat Foglalkozási orvostan Tagozat Oxyológia Tagozat

5 A jelen irányelv 18 évet betöltött, felnőtt betegekre vonatkozik. A 18 év alatti gyermek betegekkel a gyermekkori asztmára vonatkozó azonosító számú, jelenleg fejlesztés alatt álló irányelv fog részletesen foglalkozni, amellyel a harmonizáció azáltal lesz biztosítva, hogy a jelenlegi irányelv fejlesztői a gyermekkori irányelv fejlesztésében is részt vesznek véleményezési joggal.

6 Kompetenciaszintek tüdőgyógyász szakorvos: az asztma diagnosztizálása, gyógyszeres kezelése, gondozása, akut súlyos asztma ellátása; tüdőgyógyász és klinikai immunolgus, allergológusszakorvos (a továbbiakban tüdőgyógyász-allergológus): az asztma diagnosztizálása, kezelése -beleértve az allergén specifikus immunterápiát és gondozása, akut súlyos asztma ellátása; háziorvos: az asztma gondozása a tüdőgyógyász vagy tüdőgyógyász-allergológus szakorvos írásos utasítása alapján és az abban megjelölt határidőig (maximum 12 hónap) intenzív terápiás szakorvos, oxyológus-sürgősségi orvostan szakorvos: az akut súlyos asztma ellátása klinikai pszichológia és pszichiátria: az asztma lefolyását és kezelést befolyásoló pszichológiai probléma és/vagy mentális zavar fennállása esetén klinikai pszichológiai vagy pszichiátriai konzílium és/vagy kezelés mozgásterapeuta: szükség esetén az asztmás betegek számára ajánlható légző gyakorlatok, relaxációs tréning vezetése.

7 Asztma A légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek kialakulásában számos gyulladásos sejt és sejtalkotó játszik szerepet. A gyulladás következményes légúti hyperreaktivitássaljár, amely eredményeként visszatérő sípoló légzéssel, nehézlégzéssel, mellkasi feszüléssel, és köhögéssel járó epizódok alakulnak ki. A tünetek leginkább éjszaka, vagy kora reggel jelentkeznek, terhelésre súlyosbodnak és kiterjedt, de változó mértékű légúti obstrukcióval kapcsolatosak, amely spontán vagy gyógyszeres kezelés hatására gyakran reverzibilis. A légúti áramlási korlátozottság a hörgő simaizom kontrakció, a nyálkahártya ödéma, a nyáktúltermelés következménye, amelyeket egyes esetekben légúti strukturális átépülés, ún. remodelingkísér.

8 Epidemiológia Becsült előfordulási gyakorisága világszerte mintegy 300 millió ember (2025-re e szám 400 millióra nő). A halálozás 1/250 halálesetre számítva. Európa legtöbb országában az átlagos asztma prevalencia5-10% körüli. Hazánkban a tüdőbeteg gondozó intézetek által nyilvántartott asztmások száma 2011-ben fő Az éves új megbetegedések száma (incidencia) az utóbbi 5 évben közötti, feltehetően alulbecsült. Az asztma mortalitása nem korrelál a betegség előfordulási gyakoriságával; évente világszerte ember halálát okozza a betegség, a mortalitás Európában 5/ asztmás/év körüli érték.

9 Rövidítések FEV1 erőltetett kilégzési másodperctérfogat FVC forszírozott vitálkapacitás ICS(inhaled corticosteroid) - inhalációs kortikoszteroid LABA (long acting beta-agonist) - hosszú hatású inhalációs béta2- agonista LTRA - leukotrién receptor antagonista PaCO 2 -szén-dioxid artériás parciális nyomása PaO 2 -oxigén artériás parciális nyomása PEF kilégzési csúcsáramlás RABA (rapid acting beta-agonist) gyors hatású béta-agonista SA -súlyos asztma SABA(short acting beta-agonist) rövid hatású béta-agonista SAMA (short acting muscarinic antagonist) rövid hatású anticholinerg szer SaO 2 artériás oxigén szaturáció SCS(systemic corticosteroid) szisztémás kortikoszteroid

10 Asthma: jellemző anamnézis Az asztma jellemzője a változékony lefolyás, epizodikusan jelentkező tünetek és stabil, tünetmentes időszakok követhetik egymást. A betegség családi halmozódást mutathat. A tünetek, amelyek gyakran hirtelen alakulnak ki, hosszabb-rövidebb ideig perzisztálnak, majd spontán vagy hörgőtágító kezelésre reverzibilitást mutatnak, az alábbiak: - nehézlégzés, fulladás, - köhögés, gyakran éjszaka, szárazon vagy viszkózus köpettel, -visszatérő sípoló légzés (főként kilégzésben), - mellkasi feszülés, esetleg nyomásérzés, - a panaszok éjszakai romlása, -kísérőbetegségként ekcéma, rhinitisfordulhat elő. A kialakult hörgőgörcs (bronchospazmus) spontán vagy gyorshatású inhalált béta2-agonista hatására oldódik.

11 Szenzitív betegekben állapotromláshoz vezető tényezők Allergének (pl. atkák. pollenek, állati szőrök, penészgombák, ételek, ételfestékek, nehézfémsók) Irritáló gázok (pl. SO 2, O 3, dohányfüst, nitrózus gázok, erős szagok) Fizikai terhelés, száraz, hideg levegő belégzése Sűrű köd Légúti vírusfertőzések Gastro-oesophagealis reflux, hormonális hatások Nem cardioszelektív béta-blokkolók Nem szteroid gyulladásgáltók(pl. aszpirin, indomethacin) Szulfitképző anyagok Pszichés hatások

12 Az asztma elkülönítő kórisméje hiperventilációsszindróma, pánik roham felsőlégútiobstrukció (jó és rosszindulatú daganatok, idegentest) hangszalag diszfunkció egyéb obstruktív tüdőbetegség, elsősorban COPD kongesztív szívbetegség pulmonalis embolisatio pulmonalis infiltratum eosinophiliával interstíciálistüdőbetegségek (kötőszöveti megbetegedésekhez társuló formák is) gyógyszerek (béta-blokkolók, ACE inhibitorok) indukálta köhögés - gastrooesophagealis reflux Az elkülönítő diagnosztikát segítő kiegészítő vizsgálatok: mellkas röntgen és mellkas CT, orrmelléküreg felvétel, rhinoscopia, oesophagus ph mérés, bronchoscopia, echokardiografia, tüdőscintigrafia.

13 Asztma és COPD elkülönítése A COPD és az asztma elkülönítése 40 évesnél idősebb betegnél okozhat problémát. COPD-ben, asztmával ellentétben, a légúti obstrukció nem vagy csak részben reverzibilis, a betegek stabil állapotában a FEV1 reverzibilitás mértéke nem éri el a 12%-ot. Mindemellett ismert, hogy az asztmások kb. 15%-a egyidejű COPD-benis szenved, erre asztmában az alábbiak hajlamosítanak: dohányzás, évek óta fennálló, nem kontrollált asztma, 45 éves kor feletti beteg (az asztma-copdegyüttállást nevezik időnként az angolszász irodalomban asztma-copd overlap-nek ).

14 Asztma COPD átfedés* Ha mindkettő fennáll: gyakori exacerbációk, gyenge életminőség, gyorsabban hanyatló tüdőfunkció, magasabb mortalitás és az egészségügyi ellátás nagyobb mértékű igénybevétele ahhoz képest, ha csak az egyik állna fenn *Asthma COPD Overlap Syndrome (ACOS)

15

16

17 Az asztma klinikai kontrolljának meghatározása (lehetőség szerint 4 hetes periódusra vonatkoztatva) JELLEMZŐ KONTROLLÁLT (mindegyik igaz) RÉSZLEGESEN KONTROLLÁLT (bármelyik jellemző jelenléte bármely héten) Nappali tünetek Nincs ( 2 alkalom / hét) Gyakrabban, mint heti 2x Fizikai aktivitás korlátozottsága Nincs Van Éjszakai tünetek, ébredések Nincs Van Rohamoldó gyógyszer szükséglet Légzésfunkció (PEF vagy FEV1)* Nincs ( 2 alkalom / hét) normális Gyakrabban, mint heti 2x < a kívánt érték vagy személyes maximum 80%-a NEM KONTROLLÁLT Bármely héten a részlegesen kontrollált asztma legalább három jellemzője jelen van*** Az asztma exacerbációjakimeríti a nem kontrollált asztma fogalmát és a fenntartó kezelés megfelelő voltának újraértékelését indokolja** B. Az asztma jövőbeli kockázatát növelő tényezők felmérése: - exacerbáció rizikója - labilis asztma - gyógyszer mellékhatások - gyors légzésfunkció vesztés. *Hörgtágító alkalmazása előtt. **Bármilyen exacerbáció esetén felül kell vizsgálni a fenntartó kezelés megfelelőségét (ld. terápiát leíró fejezet). *** Definíció szerint, ha bármely héten exacerbáció alakul ki, a beteg asztmája nem kontrollált.

18 Az asztma kontroll szinten alapuló kezelési stratégiája felnőttekben

19 Az asztma súlyossága Korábban a tünetek és a tüdőfunkciós értékek alapján osztályozták az asztmát: enyhe intermittáló, enyheperzisztáló, közepesen súlyos perzisztálóés súlyos perzisztálócsoportokba sorolva. Jelenleg: a súlyosság meghatározása a kontrollált állapot eléréséhez szükséges fenntartó kezelés intenzitásától függ. Enyhe perzisztáló: alacsony dózisú inhalációs kortikoszteroidvagy leukotrién-receptorantagonistakezelés mellett kontrollálható. Súlyos:magas intenzitású fenntartó kezeléssel érhető el a kontrollált szint, vagy a kontrollált szint még nagyon intenzív fenntartó kezelés mellett sem érhető el. Mérsékelten súlyos: a kettő közötti súlyossági stádium.

20 Súlyos asztma (SA) A kórkép nem egységes, az EVSz2010-es állásfoglalása szerint három alcsoportja különíthető el: A nem-kezelt súlyos asztma A nehezen kezelhető ( difficult-to-treat )asztmaamely mögött rossz beteg compliance, perzisztálókörnyezeti provokáló ágensek jelenléte, fel nem ismert vagy kezeletlen komorbiditások(krónikus rhinosinusitis, GERD, OSAS), psychoszociális tényezők állnak. A terápia-rezisztens súlyos asztma esetében a kontroll vagy nem érhető el -annak ellenére, hogy a kezelés adekvát,-vagy csak a GINA 5 terápiás lépcső lehetőségeivel valósítható meg. Ez utóbbi döntően azt jelenti, hogy a betegek folyamatosan vagy a gyakori exacerbációkmiatt ismételten szisztémás szteroid kezelésre szorulnak. Az asztmás populáción belül, a felméréshez használt definíciótól függően, a SA előfordulási gyakoriságát széles skálán (0,03-12%) adják meg epidemiológiai vizsgálatok.

21 AZ ASZTMA AKUT ÁLLAPOTROMLÁSA, AKUT SÚLYOS ASZTMA Asztma exacerbáció(asztmás roham) progresszíven fokozódó nehézlégzés, köhögés, sípoló légzés, mellkasi feszülés, illetve ezen tünetek kombinációja. A leggyakoribb okok: légúti vírus infekció, nagy allergén expozíció, fizikai terhelés, aspecifikuslégúti irritánsok, gyógyszerek (béta-blokkolók, nem-szteroid gyulladáscsökkentők) nem kívánt hatásai. Bármilyen súlyosságú asztmában, így enyhe intermittálóasztmában is előfordulhat akut súlyos asztma

22 Akut súlyos asztma kialakulására, illetve asztma okozta halálozásra hajlamosít akut súlyos asztma az anamnézisben, amely intubációttett szükségessé az elmúlt egy év során sürgősségi osztályon vagy kórházban kezelés akut asztmás állapotromlás miatt szisztémás kortikoszteroidterápiát igénylő asztma ICS terápia hiánya nagymennyiségű rohamoldó gyógyszerfelhasználás pszichés labilitás rossz adherencia

23 Az asztma exacerbációsúlyossági fokozatai Exacerbáció súlyosság Enyhe Középsúlyos Súlyos Nehézlégzés járáskor beszédkor nyugalomban Testhelyzet fekszik ül kitámaszkodva ül Beszéd folyamatos szaggatott csak szavakat képes mondani Éberség mérsékelt izgatottság izgatottság erős nyugtalanság Fenyegető légzésleállás zavart zavartság, aluszékonyság Légzésszám emelkedett emelkedett >30/perc Légzési segédizmok nem igen igen paradox mozgás Sípolás mérsékelt hangos hangos néma tüdő Pulzusszám < 100/perc /perc >120/perc bradycardia/tachycardia Pulzus paradoxus nincs legfeljebb10-25 Hgmm Csúcsáramlás (referencia érték %- ában) > 25 Hgmm hiányzik, ami a légzőizmok kifáradásának jele >80% 60-80% <60% nem mérhető PaO2 normális > 60 Hgmm < 60 Hgmm PaCO2 <45Hgmm <45Hgmm >45Hgmm SaO2 > 95% 91-95% < 90%

24 Pulsusparadoxus

25 Csúcsáramlás-mérő

26 20%-os csökkenés: exacerbatio 50%-os csökkenés: súlyos roham

27 Az asztma kezelésében használt gyógyszerek és a gyógyszerbevitel módja a/.fenntartó terápia gyógyszerei (kontrolláló/megelőző szerek, folyamatosan napi rendszerességgel alkalmazandók) - inhalációs szteroidok (ICS) - antileukotriének/leukotrién receptor antagonisák - hosszú hatású β2-agonisták - hosszú hatású teofillinek - anti-ige - szisztémás hatású szteroidok - egyéb gyulladáscsökkentők b/.tünetoldó/rohamoldó szerek - gyors hatású β2-agonisták - szisztémás szteroidok - anticholinerg szerek - teofillinek.

28 Az asztma exacerbáció ellátása területen, prehospitális ellátás, mentőszolgálati ellátás Az akut asztmás roham azonnali beavatkozást igényel, cél a légúti obstrukció oldása és a hypoxia gyors megszüntetése. Az asztma okozta akut halálozás tekintetében magas kockázatú beteg az, aki esetében az alábbiak valamelyike igaz: az anamnézisben intubálást és lélegeztetést igényelő akut súlyos asthma egy éven belül kórházi/sürgősségi ellátásra szorult jelenleg oraliskortikoszteroiddalkezelt, vagy éppen elhagyta azt nem használ inhalációs kortikoszteroidot nagy RABA igényű anamnézisében pszichiátriai betegség vagy pszichoszociális probléma szerepel, beleértve szedatívum szedését rosszul együttműködő beteg.

29 Otthon vagy kórházban? Általában az enyhe és a megkezdett szisztémás szteroid terápiára jól reagáló közepesen súlyos asztma exacerbáció otthon kezelhető. Az enyhe exacerbáció rövid hatású β2- agonista ismételt használata mellett javulni kezd (2-4 puff 20 percenként az első órában, majd 4 óránként ismételve az első 24 órában), és a szokásos fenntartó terápia emelését teszi szükségessé. A közepesen súlyos exacerbációbanrövid hatású β2-agonista ismételt használata mellett (2-4 puff 20 percenként az első órában, majd 6-10 puff 2 óránként) p.o. szteroid kúra indítása javasolt (methyl-prednisolon; 0,5-1 mg/kg kezdő napi adag; teljes időtartam kb. 7 nap a klinikai kép függvényében). Amennyiben a hörgtágítóés szisztémás kortikoszteronid bevezetése után két órával a beteg állapota nem javul, kórházi beutalás szükséges.

30 Az akut súlyos asztma és a kezelésre nem reagáló asztma exacerbáció terápiás algoritmusa adagolószelepes tartályból/gépi porlasztóból inhalált béta 2 - agonista, amely 20 percenként ismételhető (A evidencia); orr- vagy garatszondán, esetleg arcmaszk segítségével adagolt oxigénnel az artériás oxigén szaturációt 90% fölé kell emelni (gyakran 4-6 l/perc oxigénre van szükség, hypercapnia nem fenyeget konkomittáló COPD vagy súlyos remodelling hiányában); kortikoszteroid (felnőtt: mg/nap iv. 3-4 adagban elosztva 48 órán át, majd mg/nap, majd tovább csökkentve; A evidencia), és ha nincs javulás, mérlegelendők a továbbiak; ipratropium bromid béta-agonistával együtt inhalációs oldatból gépi porlasztóval porlasztva jelentősebb légzésfunkciós javulást eredményez, mint a béta-agonista önmagában (B evidencia);

31 Oxigén oxigénnel az artériás oxigén szaturációt 90% fölé kell emelni (gyakran 4-6 l/perc oxigénre van szükség, hypercapnia nem fenyeget konkomittáló COPD vagy súlyos remodelling hiányában); 93-95% (GINA) > 95%: terhes 94-98%: gyermek

32 Az akut súlyos asztma és a kezelésre nem reagáló asztma exacerbáció terápiás algoritmusa amennyiben előzetesen teofillin kezelés nem történt, iv. aminophyllin (5 mg/ttkg 30 perces cseppinfúzióban telítő dózisként, majd 0,2-0,4 mg/kg/óra fenntartó adagként) subcutan terbutalin vagy adrenalin 0,2-0,3 mg; im., ha a roham anafilaxia részjelensége ; bizonyos esetekben (25-30% közötti, alacsony kiindulási FEV1 esetén, illetve ha a kezdeti terápiára nincs javulás) javasolható 2 g iv. magnézium 20 perces infúzióban (A evidencia); intenzív osztályra helyezés, gépi lélegeztetés mérlegelése (po2<60 Hgmm, pco2>45 Hgmm, p<7,3).

33 A beteg prehospitálisellátásának alaplépései I. Enyhe állapotromlás β2-agonista (2-4 puff 20 percenként az első órában, majd 2-4 puff 3-4 óránként) Középsúlyos állapotromlás β2-agonista(2-4 puff 20 percenként az első órában, majd 6-10 puff 1-2 óránként) és kortikoszteroid p.o./iv. Kórházi kezelés szükséges lehet, ha a panaszok/tünetek nem/nemkielégítően javulnak, a beteg a magas kockázatú betegcsoportba sorolható vagy a beteg nem együttműködő.

34 Metered Dose Inhaler

35 Nebuhaler

36 Az optimális inhalált átlagos gyógyszer-részecske nagyság 5 µm-nél kisebb. A kis, un. finom (1-5 µm) és extrafinom(0,5-1 µm) részecskékkel magas tüdőbeli, és ezen belül perifériás/kislégútidepozícióérhető el. A készüléket elhagyó gyógyszerködön belül a finom részecskék aránya és a gyógyszer tüdőben mérhető depozíciója egyenesen arányos egymással.

37 A beteg prehospitálisellátásának alaplépései II. Súlyos állapotromlás Oxigén, nebulizált β2-agonista és ipratropium bromid, kortikoszteroid iv., MgSO4 iv., volumenpótlás szükség szerint iv. Kórházi kezelés szükséges. Életveszélyes állapotromlás, fenyegető légzésleállás iv/iogyógyszerbejuttatás lehetőségének hiányában: terbutalin0,25 mg sc. (30 60 perc múlva szükség szerint ismételhető) vagy adrenalin 0, 3 mg sc(szükség szerint 20 perc múlva ismételhető; összesen 3 dózis adható); anafilaxiábanim. 0,5 mg (szükség szerint 5 perc múlva ismételhető), lélegeztetés, felkészülés újraélesztésre. Intenzív osztályos ellátás szükséges

38 Ineffective therapies Intravenous methylxanthinesand empiric antibiotic therapy are not recommended as treatments for acute asthma exacerbations. Methylxanthines The use of intravenous methylxanthines, once the standard of care for severe asthmatic attacks, has been shown to be relatively ineffective and is no longer recommended in this setting. These agents are not as potent as the beta agonists when used alone for the treatment of asthma and provide no further bronchodilation beyond that achieved with inhaled beta agonists alone when used in combination. In addition, methylxanthinesappear to increase the incidence of adverse effects when combined with beta-agonist bronchodilators. Studies extending over several hours of EDcare have also failed to show a benefit of theophylline therapy in terms of need for or duration of subsequent hospitalization.

39 Akut asztmában ellenjavalltak (csak gépi légzéstámogatás mellett megengedettek*) antihisztaminok* szedatívumok, altatók* antidepresszánsok* nagy mennyiségű iv. folyadékbevitel Az erélyes farmakoterápia, valamint oxigénpótlás ellenére súlyosbodó asztmás roham Intenzív Terápiás Osztályra történő áthelyezést tehet szükségessé. A keringés-, légzésleállás, a befolyásolhatatlan respiratorikusacidózis vagy tudatzavar az invazívgépi lélegeztetés abszolút indikációi.

40 (Turbuhaler)

41 Összefoglalás Értékeljük a roham súlyosságát! Adjunk oxigént, célértékhez titrálva Gyors hatású béta-2 agonistaaerosolaz ellátás gerince Hatásosan porlasztva Kellő adagban Adjunk szisztémásan steroidot Kiegészítés: magnéziumszulfát Mellőzzük az ellenjavallt eljárásokat

COPD, asthma bronchiale sürgősségi ellátásának minőségi szempontjai

COPD, asthma bronchiale sürgősségi ellátásának minőségi szempontjai COPD, asthma bronchiale sürgősségi ellátásának minőségi szempontjai Dr. Korcsmáros Ferenc Gróf Tisza István Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály DEMIN 2015.május.28. Jelentőség Az asztma becsült előfordulási

Részletesebben

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Herjavecz Irén Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2009.április 20. Népbetegségek a pulmonológiában Epidemiológiai és morbiditási súlyukat tekintve a

Részletesebben

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2011. augusztus 11. Azonosítószám:

Részletesebben

Asztmás gyermek a sürgősségin

Asztmás gyermek a sürgősségin Asztmás gyermek a sürgősségin Gács Éva Heim Pál Kórház, Budapest XV. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus 2016. November 17-19. Siófok A gyermekkori asztma sajátosságai Az anamnézist a szülő mondja

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban hatályos: 2014.05.23-2014. EüK. 7. szám EMMI közlemény Típusa:

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv Az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Az asztma akut ellátása serdülőkorban. Dr. Simon Noémi Törökbálint Tüdőgyógyintézet Gyermektüdőgyógyászat Soroksári Gyerekpulmonológiai szakrendelés

Az asztma akut ellátása serdülőkorban. Dr. Simon Noémi Törökbálint Tüdőgyógyintézet Gyermektüdőgyógyászat Soroksári Gyerekpulmonológiai szakrendelés Az asztma akut ellátása serdülőkorban Dr. Simon Noémi Törökbálint Tüdőgyógyintézet Gyermektüdőgyógyászat Soroksári Gyerekpulmonológiai szakrendelés Asztmás roham Asztma: a kislégutak krónikus gyulladása

Részletesebben

GINA 2006. Gyermek-tüdôgyógyász Konszenzus Konferencia

GINA 2006. Gyermek-tüdôgyógyász Konszenzus Konferencia GINA 2006. Gyermek-tüdôgyógyász Konszenzus Konferencia 2007. március 3.-án A konferenciáról készült összefoglalót készítette: Dr. Uhereczky Gábor, Dr. Kádár László és Dr. Novák Zoltán. A konferencia célja

Részletesebben

SERDÜLİKORI ASZTMA BRONCHIALE. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest

SERDÜLİKORI ASZTMA BRONCHIALE. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest SERDÜLİKORI ASZTMA BRONCHIALE Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest AZ ASZTMA BRONCHIALE TERMÉSZETES LEFOLYÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZİK Genetikai faktorok Környezeti tényezık életmód, allergének,

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban - finanszírozási protokoll

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban - finanszírozási protokoll Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban - finanszírozási protokoll 2014-ben felülvizsgált TERVEZET 2014.11.06 Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség, biztonság!

Részletesebben

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMÁS-E A GYERMEK Dr. Kovács Lajos Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMA BRONCHIALE Az asztma bronchiale a légutak krónikus gyulladása, ami az esetek többségében atópiás egyéneken

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

A jelen finanszírozási eljárásrend hatálya a felnőttkori asthma bronchiale diagnosztikájára, valamint gyógyszeres kezelésére terjed ki.

A jelen finanszírozási eljárásrend hatálya a felnőttkori asthma bronchiale diagnosztikájára, valamint gyógyszeres kezelésére terjed ki. 37. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez 44 Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban finanszírozási eljárásrendje 1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport

Részletesebben

A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja

A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikájának és gyógyszeres

Részletesebben

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban Finanszírozási protokoll Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest,

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban

A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban Dr. Alföldi Ibolya Bp. XV.ker. TG 2014. 09. 12. Gordon Snider (1989): Chronic obstructive pulmonary disease a definition and implications

Részletesebben

KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK. Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest

KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK. Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest ALLERGIÁS REAKCIÓ TÍPUSAI ASZTMA BRONCHIALE AZ ASZTMA BRONCHIALE TERMÉSZETES LEFOLYÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZİK Genetikai

Részletesebben

1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport megnevezése

1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport megnevezése 35. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez 42 A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási eljárásrendje 1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség,

Részletesebben

LÉGZÕRENDSZER. (Management of stable chronic obstructive pulmonary disease COPD) European Respiratory Society. Megjegyzések

LÉGZÕRENDSZER. (Management of stable chronic obstructive pulmonary disease COPD) European Respiratory Society. Megjegyzések A stabil krónikus obstruktív tüdôbetegség (COPD) kezelése (Management of stable chronic obstructive pulmonary disease COPD) European Respiratory Society A stabil COPD kezelése A kezelés céljai A tünetek

Részletesebben

Asthma bronchiale. A Global Initiative for Asthma (GINA) 2014 újdonságai. Global Initiative for Asthma

Asthma bronchiale. A Global Initiative for Asthma (GINA) 2014 újdonságai. Global Initiative for Asthma Asthma bronchiale A Global Initiative for Asthma (GINA) 2014 újdonságai Global Initiative for Asthma GINA 2014, Box 7-1 Az asztma primer prevenciója Az asztma kialakulása és fennállása genetikailag meghatározott

Részletesebben

Madarasi Anna Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai 2011

Madarasi Anna Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai 2011 Madarasi Anna Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai 2011 Az allergia genomikai vizsgálat nehézségei Multifaktoriális betegség sok gén + környezeti tényezők Genetikai heterogenitás: pl.

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM. Egészségügyi szakmai irányelv

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM. Egészségügyi szakmai irányelv Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja 2014-ben felülvizsgált TERVEZET 2014.11.06 Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség,

Részletesebben

1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport megnevezése

1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport megnevezése 36. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez 43 A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási eljárásrendje 1. Az eljárásrend tárgyát képező

Részletesebben

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23.

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. A tüdőgondozás időszerű témái DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. Rendszeres időszakos ellenőrzést,gondozást igénylő tüdőbetegségek TBC Asthma COPD Tüdőrák Intersticiális tüdőbetegségek

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

Laryngitis subglottica

Laryngitis subglottica Laryngitis subglottica Krikovszky Dóra 2012.12.06. Croup - Kropan hangosan kiáltani Gége, trachea és a hörgık dominálóan vírusinfekció okozta ödémás gyulladása (laryngotracheobronchitis, spasticus croup,

Részletesebben

Az allergia molekuláris etiopatogenezise

Az allergia molekuláris etiopatogenezise Az allergia molekuláris etiopatogenezise Müller Veronika Immunológia továbbképzés 2019. 02.28. SEMMELWEIS EGYETEM Pulmonológiai Klinika http://semmelweis.hu/pulmonologia 2017. 03. 08. Immunológia továbbképzés

Részletesebben

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban A finanszírozási protokoll háttéranyaga Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály

Részletesebben

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként TÖRÖKBÁLINTI TÜDŐGYÓGYINTÉZET GYERMEKOSZTÁLYA TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM 2018.09.08. 1 1. Nehéz kiemelni a NEM súlyos asztmást 2 A súlyost könnyű

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban I. IRÁNYELVFEJLESZTÉSBEN RÉSZTVEVŐK 2018. EüK 13. szám EMMI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Csecsemő- és kisdedkori obstructiv bronchitis

Csecsemő- és kisdedkori obstructiv bronchitis Gyermektüdőgyógyász továbbképzés 2002. április 06. Budapest Csecsemő- és kisdedkori obstructiv bronchitis Novák Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Az asztma lefolyásával foglalkozó

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori krónikus obstruktív légzőszervi betegségek (COPD) háziorvosi ellátása

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori krónikus obstruktív légzőszervi betegségek (COPD) háziorvosi ellátása Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori krónikus obstruktív légzőszervi betegségek (COPD) háziorvosi ellátása Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

ASTHMA BRONCHIALE. Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Szerzõ: dr. Cserháti Endre

ASTHMA BRONCHIALE. Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Szerzõ: dr. Cserháti Endre ASTHMA BRONCHIALE Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Szerzõ: dr. Cserháti Endre Definíció és alapvetõ megállapítások DEFINÍCIÓ Az asztma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése; a folyamat

Részletesebben

Asztma felnőttkorban. Az asztma definíciója. Költségek. Az asztma epidemiológiája

Asztma felnőttkorban. Az asztma definíciója. Költségek. Az asztma epidemiológiája Az asztma definíciója Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek kialakulásában számos gyulladásos sejt és sejtalkotó játszik szerepet. A gyulladás következményes légúti hyperreaktivitással

Részletesebben

A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése

A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése Finanszírozási protokoll Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

A COPD keringésre kifejtett hatásai

A COPD keringésre kifejtett hatásai A COPD keringésre kifejtett hatásai Dr. Habil. Varga János Tamás Országos Korányi Pulmonológiai Intézet MTT Továbbképzés 2019 2019. január 25. A FEV1 csökkenés következményei Young R 2008 COPD-cluster

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról Készítette: a Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium Tartalomjegyzék I. Alapvető megfontolások 1. Bevezetés,

Részletesebben

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András A gyógytestnevelés a testnevelés alapértéke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András Szakvezető tanár,

Részletesebben

Asztma iskoláskor elıtt

Asztma iskoláskor elıtt Asztma iskoláskor elıtt Uhereczky Gábor uhereczky@ella.hu Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Gyermekpulmonológiai szakvizsga-elıkészítı továbbképzı tanfolyam 2011. ASZTMA-GUIDELINOK 2006-ig: olyan kalap,

Részletesebben

A krónikus obstruktív tüdıbetegség (COPD) diagnosztikája és gyógyszeres kezelése

A krónikus obstruktív tüdıbetegség (COPD) diagnosztikája és gyógyszeres kezelése A krónikus obstruktív tüdıbetegség (COPD) diagnosztikája és gyógyszeres kezelése Finanszírozási protokoll Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale Asthma bronchiale Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Cserháti Endre Definíció és alapvetõ megállapítások Definíció Az asztma a légutak krónikus gyulladásos

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Asztma iskoláskor elıtt

Asztma iskoláskor elıtt Asztma iskoláskor elıtt Uhereczky Gábor uhereczky@ella.hu Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Gyermekpulmonológiai szakvizsga-elıkészítı továbbképzı tanfolyam 2010 GINA 2009 special challenges that must be

Részletesebben

AZ ASTHMA DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK SZAKMAI IRÁNYELVEI Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium

AZ ASTHMA DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK SZAKMAI IRÁNYELVEI Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium AZ ASTHMA DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK SZAKMAI IRÁNYELVEI Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium Bauknecht Éva, Böszörményi Nagy György, Gyurkovits Kálmán, Herjavecz Irén, Horváth Ildikó,

Részletesebben

Dr. Papp Márta Tüdőgyógyász és pulmonológiai rehabilitációs szakorvos

Dr. Papp Márta Tüdőgyógyász és pulmonológiai rehabilitációs szakorvos Dr. Papp Márta Tüdőgyógyász és pulmonológiai rehabilitációs szakorvos Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease GLOBAL STRATEGY FOR THE DIAGNOSIS, MANAGEMENT, AND PREVENTION OF CHRONIC OBSTRUCTIVE

Részletesebben

Egészségnyereség életminőség

Egészségnyereség életminőség A legnagyobb érték nem az, hogy élünk, hanem az, hogy jól élünk. (Socrates) Egészségnyereség életminőség Dr. Mészáros Ágnes 2015. November 14. SEMMELWEIS EGYETEM Gyógyszerésztudományi Kar Egyetemi Gyógyszertár

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Laryngitis subglottica

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Laryngitis subglottica Laryngitis subglottica Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció A laryngitis subglottica a gége és a subglotticus nyálkahártya ödémájával járó, gyakran súlyos inspiratorikus dyspnoét

Részletesebben

Asthma bronchiale. Müller Veronika. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika. Klinikai immunológia és allaergológia továbbképző. ORFI

Asthma bronchiale. Müller Veronika. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika. Klinikai immunológia és allaergológia továbbképző. ORFI Asthma bronchiale Müller Veronika Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Klinikai immunológia és allaergológia továbbképző. ORFI 2017. 05.31. 1 www.ginasthma.org GINA 2014 Az asztma diagnózisa Az asztma

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Cserháti Endre Definíció és alapvetõ megállapítások Definíció Az asztma a légutak

Részletesebben

Asthma bronchiale és krónikus obstruktív tüdőbetegség együttes megjelenése

Asthma bronchiale és krónikus obstruktív tüdőbetegség együttes megjelenése CSALÁDORVOSI GYAKORLAT Asthma bronchiale és krónikus obstruktív tüdőbetegség együttes megjelenése Müller Veronika dr. Gálffy Gabriella dr. Tamási Lilla dr. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi

Részletesebben

A foglalkozási asztma diagnosztikai problémái a foglalkozás-egészségügyi orvos feladatai

A foglalkozási asztma diagnosztikai problémái a foglalkozás-egészségügyi orvos feladatai A foglalkozási asztma diagnosztikai problémái a foglalkozás-egészségügyi orvos feladatai Dr. Kudász Ferenc Dr. Pápay Kornélia Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet

Részletesebben

Akut asthma a sürgősségi osztályon. Lorx András

Akut asthma a sürgősségi osztályon. Lorx András Akut asthma a sürgősségi osztályon Lorx András Asthma Definíciók Asthma a bronchiális rendszer túlérzékenysége következtében rohamszerűen fellépő reverzibilis légúti obstrukció. Status asthmaticus; több

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával BLS-segélynyújtói tanfolyam Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával Céljaink A tanfolyam végére minden résztvevő be tudja mutatni: eszméletlen személy vizsgálatát

Részletesebben

A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése

A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése A gyermekkori asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése Finanszírozási protokoll Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest,

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN Dr. Nagy Béla DE OEC Gyermekklinika A légzéselégtelenség légzőszervi tünetei tachypnoe a légzés kóros ritmusa - periodikus, Cheyne-Stokes,,

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2325-06 Diagnosztika-terápia modul. 1. vizsgafeladat

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2325-06 Diagnosztika-terápia modul. 1. vizsgafeladat Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Útmutató egészségügyi szakemberek részére. Linde: Living healthcare 02 Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Útmutató

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Asthma bronchiale Asthma bronchiale Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció és alapvetõ megállapítások Definíció: az asztma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése; a folyamat létrehozatalában számos

Részletesebben

Új technikák a légzési elégtelen betegek ellátásában NIV az Országos Mentőszolgálatnál

Új technikák a légzési elégtelen betegek ellátásában NIV az Országos Mentőszolgálatnál Új technikák a légzési elégtelen betegek ellátásában NIV az Országos Mentőszolgálatnál Dr. Kocsis Tibor, Józsi Dániel Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai Osztály Nagy kockázatú, sérülékeny betegcsoport

Részletesebben

Témák Új gyógyszeres ajánlások COPD-ben. COPD definíció. Epidemiológia. A legfontosabb terápiás lehetőség. Gyógyszeres terápia 1/12/2017

Témák Új gyógyszeres ajánlások COPD-ben. COPD definíció. Epidemiológia. A legfontosabb terápiás lehetőség. Gyógyszeres terápia 1/12/2017 Témák Új gyógyszeres ajánlások COPD-ben Dr. habil. Horváth Gábor, Ph.D. egyetemi docens Pulmonológiai Klinika Semmelweis Egyetem COPD állapotfelmérés jelentősége Gyógyszeres terápiás protokoll Új inhalációs

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

II. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételeit érintő változtatások indoklása

II. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételeit érintő változtatások indoklása II. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételeit érintő változtatások indoklása 6 Tudományos következtetések A Kantos Master és a kapcsolódó nevek (lásd I. melléklet)

Részletesebben

Definíciók. Rohamokban jelentkezı, spontán vagy gyógyszerre reverzibilis diffúz hörgıgörcs által kiváltott nehézlégzés.

Definíciók. Rohamokban jelentkezı, spontán vagy gyógyszerre reverzibilis diffúz hörgıgörcs által kiváltott nehézlégzés. Asthma bronchiale Definíciók Rohamokban jelentkezı, spontán vagy gyógyszerre reverzibilis diffúz hörgıgörcs által kiváltott nehézlégzés. Olyan tünet-együttes, melyet mind spontán, mind kezelésre jelentısen

Részletesebben

TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222

TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222 Klinikaigazgató: Klinikai főorvos: Szakorvos: Szakorvos jelölt: Központi gyakornok: Tanulmányi felelős: Dr. Szilasi Mária egyetemi docens Dr. Fodor Andrea

Részletesebben

Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása

Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása Dr. Mészáros Ágnes Semmelweis Egyetem - Gyógyszerésztudomány Kar Gyógyszerészi Gondozás Gyakorlatok 2012 légutak l kialakulásában eosinophylek,

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

COPD diagnosztikája és kezelése

COPD diagnosztikája és kezelése COPD diagnosztikája és kezelése Prof. Dr. Bártfai Zoltán Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Tüdőgyógyászat Belgyógyászat Kötelező Szintentartó Tanfolyam Székesfehérvár, 2014. 03.

Részletesebben

Asthma bronchiale, COPD sürgősségi ellátásának minőségi szempontjai.

Asthma bronchiale, COPD sürgősségi ellátásának minőségi szempontjai. Asthma bronchiale, COPD sürgősségi ellátásának minőségi szempontjai. Dr. Korcsmáros Ferenc (Gróf Tisza István Kórház, Sürgősségi Betegellátó Osztály, Berettyóújfalu) Bevezetés: Hazánkban az akut légzési

Részletesebben

GYERMEKKORI ASTHMA. Cserháti Endre

GYERMEKKORI ASTHMA. Cserháti Endre GYERMEKKORI ASTHMA Cserháti Endre Az asthma bronchiale ma az egyik leggyakoribb kezelést és gondozást igénylő betegség a gyermekkorban. A továbbiakban leírtak a csecsemőkortól a 18 éves korig asthma bronchiale-ban

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

Az asztma diagnosztikájának, kezelésének és gondozásának alapelvei felnőttkorban *

Az asztma diagnosztikájának, kezelésének és gondozásának alapelvei felnőttkorban * 2012. OKTÓBER ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY Az asztma diagnosztikájának, kezelésének és gondozásának alapelvei felnőttkorban * TAMÁSI LILLA DR., BALIKÓ ZOLTÁN DR., BÁLINT BEATRIX DR., BÁRTFAI ZOLTÁN DR., BAUKNECHT

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

Légzési és tüdőtérfogatok

Légzési és tüdőtérfogatok Légzési és tüdőtérfogatok Nyugalmi légzési körülmények: kb. 500 ml levegő/légvétel Az egyetlen légvétel alatt be-, ill. kilégzett gáz térfogatát respirációs térfogat (VT) Nyugodt belégzés után erőltetett

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról Tartalomjegyzék Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az asztma diagnosztizálásáról, kezeléséről és gondozásáról Készítette: a Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. Bevezetés,

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia

Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia XIV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012 szeptember 14 Bitter István Semmelweis

Részletesebben

Új terápiás irányelv a COPD kezelésében. Dr. Hangonyi Csilla Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet Tüdőgondozó Budapest 2014. Szeptember 12.

Új terápiás irányelv a COPD kezelésében. Dr. Hangonyi Csilla Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet Tüdőgondozó Budapest 2014. Szeptember 12. Új terápiás irányelv a COPD kezelésében Dr. Hangonyi Csilla Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet Tüdőgondozó Budapest 2014. Szeptember 12. COPD Krónikus obstruktív tüdőbetegség A COPD egy gyakori,

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

HEMS oktatási anyag Szerzők Jóváhagyta Verzió / dátum v2.2 2014.4.9. Érvényes 2014.12.31. Vonatkozik JOGOK

HEMS oktatási anyag Szerzők Jóváhagyta Verzió / dátum v2.2 2014.4.9. Érvényes 2014.12.31. Vonatkozik JOGOK Célok: Jelen oktatási anyag a COPD akut exacerbációjának, valamint az akut asthmás roham HEMS ellátásához nyújt segítséget. Háttér, definíciók: A spasztikus légzészavarok megjelenése szezonális ingadozást

Részletesebben

A házi gyermekorvos lehetőségei, feladatai az asztma diagnózisában és kezelésében

A házi gyermekorvos lehetőségei, feladatai az asztma diagnózisában és kezelésében A házi gyermekorvos lehetőségei, feladatai az asztma diagnózisában és kezelésében Cserháti Endre SE I.sz. Gyermekklinika Házi Gyermekorvosok Egyesülete XVIII. Tudományos Konferenciája, ( Kávészünet ) 2016.

Részletesebben

Újabb ismeretek COPD-ben

Újabb ismeretek COPD-ben Újabb ismeretek COPD-ben Somfay Attila SZTE Tüdőgyógyászati Tanszék MTT Továbbképzés 2016. január 29. Epidemiológia Korai diagnosztika Fenotipizálás Terápia Epidemiológia Korai diagnosztika Fenotipizálás

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont ISSM definíció- 2014 Szexuális aktivitás során az ejakuláció állandóan vagy visszatérően bekövetkezik

Részletesebben

A GYÓGYSZERÉSZEK SZEREPE AZ ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉSEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN

A GYÓGYSZERÉSZEK SZEREPE AZ ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉSEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN 156 GYÓGYSZERÉSZET 2018. március Gyógyszerészet 62. 156-164. 2018. A GYÓGYSZERÉSZEK SZEREPE AZ ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉSEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN A 2017-es Patikanap kapcsán meghirdetett gyógyszertári/gyógyszerészi

Részletesebben

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10.

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10. Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat 2016. október 10. Projekt feladat célja Gyógyszerelési áttekintés keretében, valós élethelyzeten alapuló gyógyszerelési probléma feltárása, intervenció javaslata

Részletesebben

Terméknév Dózis Gyógyszerforma Alkalmazási mód. 100/6 mikrogramm adagonként. 100/6 mikrogramm adagonként. 100/6 mikrogramm adagonként

Terméknév Dózis Gyógyszerforma Alkalmazási mód. 100/6 mikrogramm adagonként. 100/6 mikrogramm adagonként. 100/6 mikrogramm adagonként I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA(K), GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZIS(OK), ALKALMAZÁSI MÓD(OK), KÉRELMEZŐ(K), FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA(I) A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam EU/EGT Forgalomba

Részletesebben

A GYERMEKKORI LÉGÚTI BETEGSÉGEK PREHOSPITÁLIS VONATKOZÁSAI. Krivácsy Péter - OMSZ Oxiológiai Oktatási Osztály

A GYERMEKKORI LÉGÚTI BETEGSÉGEK PREHOSPITÁLIS VONATKOZÁSAI. Krivácsy Péter - OMSZ Oxiológiai Oktatási Osztály A GYERMEKKORI LÉGÚTI BETEGSÉGEK PREHOSPITÁLIS VONATKOZÁSAI Krivácsy Péter - OMSZ Oxiológiai Oktatási Osztály MIÉRT FONTOS? Gyermekkorban gyakoriak a légúti betegségek Súlyos állapothoz is vezethetnek A

Részletesebben