6000 Kecskemét, Nyíri út 38. * Pf.: 149. ( 76/519844; Fax: 76/ Betegtájékoztató és beleegyezési nyilatkozat szívkatéteres vizsgálat előtt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6000 Kecskemét, Nyíri út 38. * Pf.: 149. ( 76/519844; Fax: 76/481-219. Betegtájékoztató és beleegyezési nyilatkozat szívkatéteres vizsgálat előtt"

Átírás

1 BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÓRHÁZA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Radiológiai Osztály- Angiographiás Laboratórium 6000 Kecskemét, Nyíri út 38. * Pf.: 149. ( 76/519844; Fax: 76/ ISO 9001 Tanúsított cég Kedves betegünk! Betegtájékoztató és beleegyezési nyilatkozat szívkatéteres vizsgálat előtt Kezelőorvosa döntése alapján, hozzájárulása esetén intézményünkben a BKM Önkormányzat Kórháza Radiológiai Osztályának Angiographiás Laboratóriumában szívkatéteres vizsgálatot fogunk Önön végezni. A vizsgálat során a koszorúerekbe fecskendezett kontrasztanyag segítségével pontosan fel tudjuk térképezni az erek állapotát, meg tudjuk ítélni egyes billentyűbetegségek mértékét. A vizsgálat során nyerhető információk nélkül koszorúér műtét jelenleg nem végezhető. A vizsgálat előtt: Bőven fogyasszon folyadékot, lehetőleg nem buborékos üdítőt, elsősorban vizet, teát. 6 órával a vizsgálat előtt már nem étkezhet, jöjjön éhgyomorra. Rendszeresen szedett gyógyszereit a vizsgálat napján is előírás szerint szedje be. Ha inzulinos cukorbeteg, a vizsgálat reggelén ne adja be magának az inzulint, hanem hozza azt magával, azt mi fogjuk beadni, cukros infúzió bekötésével együtt. Hozzon magával két- négynapi kórházi tartózkodáshoz szükséges holmit. A diagnosztikus szívkatéterezés után általában másnap délelőtt már eltávozhat, azonban sokszor a szívkatéterezés során katéteres szívkoszorúér-ballontágításra és stent (fémháló) beültetésre is sor kerül, ilyenkor pedig kettő- négynapi kórházi tartózkodás szükséges. A vizsgálatot steril műtéti körülmények között, de altatás nélkül végezzük. Amennyiben Önnek ismert gyógyszer- kontrasztanyag érzékenysége van, vagy Syncumar, Marfarin nevű gyógyszert szed, kérjük, vizsgáló orvosával a vizsgálat megkezdése előtt feltétlenül közölje azt. Igen fontos, hogy a vizsgálatra megfelelő orvosi dokumentációval érkezzen, melyből társbetegségeiről, korábbi vizsgálatairól, jelenlegi gyógyszereléséről elegendő információhoz juthatunk. A vizsgálat megkezdése előtt, ruhái levétele után műtőasztalra fektetik, ahol a behatolási terület szőrtelenítése és fertőtlenítése után steril kendőkkel takarják le.

2 A vizsgálatot a csuklóba vagy lágyékhajlatba beadott helyi érzéstelenítő injekcióval készítjük elő, melyet követően megszúrjuk a csukló vagy comb-ütőeret! A vizsgálat innentől kezdve csak ritkán jár fájdalommal. Olykor, betegségétől függően, sor kerülhet egyes szívüregek, a fő verőér (aorta) és/vagy a nyaki ütőerek (carotisok) kontrasztanyagos vizsgálatára is. Ilyenkor a kontrasztanyag beadásakor testében végigfutó melegséget érezhet, mely fél-egy perc alatt megszűnik. A vizsgálat alatt több ízben kérjük meg mély légvételre, a készülő felvételek minőségének javítása miatt. Esetleg erős köhögésre szólítják fel, ami segíti a kontrasztanyag erekből való kiürülését. A vizsgálat végén a megszúrt eret addig nyomjuk, amíg a vérzése eláll, ezt követően nyomókötést helyezünk fel a vérzés újbóli elindulásának megakadályozása céljából, amit a vizsgálat után 6-24 órával távolítanak el. A kötés fennléte alatt lágyéki szúrás esetén a szúrt végtagot behajlítani, vagy felülni nem szabad. Azon ritka esetekben, amikor a kötés levétele után még vérszivárgást észlelnek, a kötést újra visszahelyezik. A nyomókötés levétele után kis fedőkötés kerül a sebre. Ezt tartsa szárazon, ha benedvesedne a tisztálkodás során, kérjen száraz kötést. A kötést, ha nincs vérzés, másnap már leveheti. Előfordulhat, hogy a szúrás körül duzzanat, vérömleny keletkezik. Ha ez távozás után növekedne, mutassa meg orvosának. Hasonlóképpen jelentkezzen orvosánál, ha esetleg belázasodna. A vizsgálat, amennyiben koszorú-erei normális anatómiai viszonyok szerint fejlődtek ki (az esetek 95 %-a) a vizsgálat mindössze percig tart. A vizsgálatnak 2-3%-ban lehetnek szövődményei. A leggyakoribb a szúrás helyén kialakuló sebészeti ellátást igénylő, bőr alatti vérömleny kialakulása, a megszúrt ér esetleges elzáródása, de előfordulhat átmeneti szívritmus-zavar, vérnyomás csökkenés, allergiás reakció, mellkasi fájdalom, a vizsgált ér falának megrepedése, ami az ér elzáródásához vezethet. Ilyen esetben koszorúér műtét válhat szükségessé (1-2 ezrelék). Beteg, elmeszesedett szívbillentyűkről lesodródó mészdarabkák távoli erek elzáródásához vezethetnek, ami agy-, vagy vese- embolizáció képében jelentkezik (3-4 ezrelék). Ezek a szövődmények igen ritkák, de a súlyosabb formáik maradandó szervkárosodáshoz vezethetnek. A

3 veseműködés zavara esetén a beadott kontrasztanyag a veseműködés átmeneti rosszabbodását okozhatja, bár ennek kockázata 5% alatti. Ezt bő folyadékfogyasztással kerülheti el. A halálozás nem éri el az 1 ezreléket sem. Indokolt vizsgálat esetén az ön betegségének kockázata sokszorosa a vizsgálat kockázatának. A vizsgálat minden esetben tapasztalt szívgyógyász szakorvos jelenlétében történik, aki járatos a fenti szövődmények elhárításában, vizsgálatot végző orvosa a nemzetközi normáknak megfelelően több szász szívkatéteres vizsgálatot végez évente. Mindez csökkenti a vizsgálat kockázatát, ami klinikánkon még alacsonyabb, mint az európai átlag. Koszorúér tágítás Amennyiben a szívkatéteres vizsgálat során Önnél kritikus, az élet kilátásait, vagy életminőségét meghatározó koszorúér szűkületet igazolnak, ami a helyben végzett szívgyógyász, sok ér betegség esetén szívsebész konzílium véleménye alapján alkalmas koszorúér tágításra, a vizsgálatot végző orvos felajánlja Önnek a tágítás haladéktalan elvégzését, amit aláírt beleegyező nyilatkozat esetén is csak az Ön beleegyezésének tanuk előtti szóbeli megerősítése esetén kezdenek meg. A tágítás során, a koszorúér szűkületen egy vékony drótot vezetnek át, ami az ér és a szűkület méretének megfelelő ballont fűznek fel, majd a szűkület szintjében azt felfújják. Az esetek egy részében a jó keringést belső érprotézis (stent) beültetésével biztosítják. A tágítás során a beteg a vizsgálatot indokoló panaszaihoz hasonló mellkasi fájdalmat érezhet, ami a balon leengedése után (1-2 perc) oldódik. A beavatkozás időtartama csak igen összetett, nehéz esetekben haladja meg a percet. A beavatkozással az esetek több mint 95%-ban sikerül elérni közel az eredeti érátmérőt. A beavatkozást altatás nélkül végezzük, a vizsgálat közben jelentkező esetleges panaszait kérjük, tudassa a beavatkozást végző orvosával. Tekintettel arra, hogy a beavatkozás során a jobb és tartósabb eredmény érdekében véralvadást gátló gyógyszer kombinációt alkalmazunk, a nyomókötés a vérvesztés megakadályozása céljából két napig is fennmarad. A nyomókötés alsó végtagon lévő érszűkület esetén tovább ronthatja a láb keringését, de csak kivételes ritkasággal okozhat alsó végtagi károsodást.

4 A koszorúér tágítás szövődményei megfelelnek a szívkatéteres vizsgálaténak, de előfordulásuk némileg gyakoribb, összességében így is 4-5% alatti. A halálozás előfordulása világszerte 1-2%, ennek az értéknek centrumunk elmúlt évi adatai is megfelelnek. A kritikus koszorúér betegség halálozása, ennek sokszorosa, a szívizom infarktusnál ez a szám megfelelő ellátás nélkül meghaladja a 30%-ot!, míg tágítással kezelt esetekben nem éri el az 5%-ot sem. A beavatkozás elvégzését csak abban az esetben ajánljuk fel Önnek, ha a kockázat, amit vállal, töredéke annak, ami a beavatkozás elmaradásaként adódna. A szívkatéteres vizsgálat egy speciális röntgenvizsgálat, melynek során a beteget, ha csekély mértékben is, de sugárterhelés éri, ami elhúzódó vizsgálatok esetén károsíthatja a bőrfelületet. Mint minden műszaki készülék, a szívkatéteres vizsgáló gép is meghibásodhat váratlanul, ami megnyújthatja a vizsgálat idejét és kritikus időpontban való jelentkezés esetén fokozhatja az éppen folyó beavatkozás kockázatát. A beavatkozás után A koszorúér tágítást követően a kitágított ér újból beszűkülhet, az első hat hónap során a leggyakoribb. Az újraszűkülés esélye 15% körül gyógyszereit pontosan, változatlanul szedi. A tágítás és a stent beültetés a koszorúérben az esetleges vérrög képződését elősegítheti. Ezért szükséges a beavatkozás alatt és után a vérrög-képződést gátló gyógyszeres kezelés. Ez a műtét alatt és közvetlenül azt követően injekciós, később pedig tablettás kezelés. Intézményünkből Ön olyan gyógyszeres javaslattal távozik majd, mely tartalmazza ezt az alvadás gátló kezelést. Tartósan kell szednie aspirin készítményt (Aspirin protectet, Astrixot vagy Colfaritot) és legkevesebb egy hónapig, de ideális esetben egy évig Plavixot/Cardogrelt. Ha Plavix/Cardogrel helyett orvosai Ticlidet, Aplaticot vagy Ipatont javasoltak, a javasolt időtartamig szedje. Ha ennél tovább javasolt az utóbbi három gyógyszer valamelyikének szedése, akkor kéthetente fehérvérsejtszám ellenőrzése céljából keresse fel háziorvosát. Fontos, hogy a kapott gyógyszeres javaslaton csak kardiológusa változtasson! Már megkezdett beavatkozás, beleegyezésének visszavonása miatti megszakítása súlyosan veszélyezteti egészségi állapotát! Mind a vizsgálat, mind a tágítás fenti szövődményeivel, munkánk során igen ritkán találkozunk, de e problémák részletezésével szerettük volna elősegíteni Önnek a felelősségteljes döntéshozatalt.

5 Beleegyező nyilatkozat Én...szül. idő:... A fenti betegtájékoztatót elolvastam és megértettem. A tervezett szívkatéteres és esetleges koszorúér tágítás szövődményeiről tájékoztatást kaptam. Amennyiben további kérdésem merült fel erre a vizsgáló orvostól, vagy kollégájától kielégítő választ kaptam. Mindezek után a szívkatéteres vizsgálat, vagy szükség esetén a koszorúér-tágítás elvégzésébe beleegyezem. Aláírás:.. Dátum: Tájékoztatást adó orvos aláírása Cselekvőképességében korlátozott beteg esetén családtag Rokonsági fok: Szül.: Aláírás: Családtag hiányában, független (vizsgálatban nem résztvevő) orvos: Pecsétszám: Aláírás: Tanú 1: Tanú 2: Szig.szám.: Szig.szám:

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET . GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET Gyer;nckkardiolÓgiai Osztály 8. Szívkatéterezéssei és/vagy katéterterápiás beavatkozással kapcsolatos tájékoztató és nyilatkozatok (gyennek) A beteg neve:,

Részletesebben

A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal

A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal KEDVES BETEGÜNK! A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal A gerinccsatorna feltételezett betegségének diagnosztizálása érdekében szükség van egy kontrasztanyagos vizsgálatra, ún. mielográfiára.

Részletesebben

4.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Szívkatéterezés, koszorúértágítás és sztentelés

4.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Szívkatéterezés, koszorúértágítás és sztentelés 4.BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szívkatéterezés, koszorúértágítás és sztentelés Bevezetés A szívkatéterezés egy olyan vizsgálat, amelyet leggyakrabban a koszorúerek (más néven a coronáriák) kontrasztanyaggal történő

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET C:secsemoszívsebészeti Osztály 10. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok A beteg / szülo / törvényes gyám mutéttel kapcsolatos tájékoztatása, orvosi felvilágosítása

Részletesebben

MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA

MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA Kedves betegünk! Gerincműtétje során, annak záró fázisakor a műtéti sebbe egy kivezető csövet, ún. draint helyezünk, melynek

Részletesebben

Ez a fájdalom az Ön esetében a következő struktúrák egyikétől származik.

Ez a fájdalom az Ön esetében a következő struktúrák egyikétől származik. Tisztelt Betegünk! Ön nyaki, háti, vagy deréktáji, esetleg valamelyik végtagba is kisugárzó fájdalma miatt kereste fel ambulanciánkat. Ezeknek a panaszoknak a hátterében állhat a gerinc egyik alkotóelemének

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály:

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Tájékoztató a CT vizsgálatról

Tájékoztató a CT vizsgálatról Tájékoztató a CT vizsgálatról Betegtájékoztató Kedves Betegünk! Kezelôorvosa javaslata alap ján Ön CT vizs gálatra, vagy más néven kom putertomográfiás vizsgálatra jelentkezik nálunk. Az alábbiakban arról

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lágyéki behatolásból végzett intervenciós radiológiai beavatkozás után kötést alkalmaz a punkciós nyíláson. Mondja el az Ön mellé beosztott tanuló asszisztensnek, hogy, milyen sebfedési lehetőségek

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér CCSVI Történelmi és tudományos háttér Prof. Paolo Zamboni érsebész Felesége SM beteg Hipotézis: Vénás keringési zavar Vaslerakódás Érfalkárosodás Sejtpusztulás Autoimmun folyamat SM Az agy vénás rendszere

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Voltaren

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg,

Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg, Infarktus Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg, ennek ellenére mégis sokat tehetünk szívünk

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Revlimid 15 mg kemény kapszula. Revlimid 10 mg kemény kapszula

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Revlimid 15 mg kemény kapszula. Revlimid 10 mg kemény kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Revlimid 5 mg kemény kapszula Revlimid 10 mg kemény kapszula Revlimid 15 mg kemény kapszula Revlimid 25 mg kemény kapszula lenalidomid Mielőtt elkezdené

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szeméremtest-eltávolítás (Vulvectomia)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szeméremtest-eltávolítás (Vulvectomia) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szeméremtest-eltávolítás (Vulvectomia) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hüvelyi méheltávolítás

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hüvelyi méheltávolítás BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hüvelyi méheltávolítás Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály 1. Alapvető

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Merckformin

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta szotalol hidroklorid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Fülöp Eszter A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti jellegű eszméletvesztés, amely során a beteg elveszti a posturalis

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály 1.

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató (etikus) BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Nitrofurantoin-CHINOIN

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 granulátum BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ACC

Részletesebben

VIZSGÁLATI TÁJÉKOZTATÓ

VIZSGÁLATI TÁJÉKOZTATÓ VIZSGÁLATI TÁJÉKOZTATÓ Mielográfia (Gerincfestés) CT vizsgálattal KEDVES BETEGÜNK! A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal A gerinccsatorna feltételezett betegségének diagnosztizálása

Részletesebben

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások A betegségről Az ajak és szájpadhasadékok a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetnek teljesek vagy részlegesek egyoldaliak vagy kétoldaliak illetve egymással

Részletesebben

CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS

CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ CSUKLÓTÁJI IDEGLESZORÍTÁS Kedves Betegünk! Kivizsgálása során az orvosi és eszközös vizsgálatok segítségével megállapítottuk, hogy panaszai hátterében csuklótáji idegleszorítás elnevezésű

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

A minőség és a kockázat alapú gondolkodás kapcsolata

A minőség és a kockázat alapú gondolkodás kapcsolata Mottó: A legnagyobb kockázat nem vállalni kockázatot A minőség és a kockázat alapú gondolkodás kapcsolata DEMIIN XVI. Katonai Zsolt 1 Ez a gép teljesen biztonságos míg meg nem nyomod ezt a gombot 2 A kockázatelemzés

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség. inzulinkezelése

A 2-es típusú cukorbetegség. inzulinkezelése A 2-es típusú cukorbetegség inzulinkezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA SAN_MTD fuzet 200x200_Feltolteni_FF.indd 46 A 2-es típusú cukorbetegség diétával, mozgással, testsúlycsökkentéssel és tablettákkal

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: VENTRÁLIS(ELÜLSŐ)

Részletesebben

FIGYELMEZTETŐ JELEK ÉS TÜNETEK

FIGYELMEZTETŐ JELEK ÉS TÜNETEK FIGYELMEZTETŐ JELEK ÉS TÜNETEK Szívpanaszok gyakori okai Szívizom vérellátás zavara Szív pumpafunkciójának zavara Szívritmus zavar MELLKASI FÁJDALOM ANGINA PECTORIS Váratlan, erős fájdalom. Inkább infarktus

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal

A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal KEDVES BETEGÜNK! A VIZSGÁLAT NEVE: MIELOGRÁFIA (GERINCFESTÉS) CT vizsgálattal A gerinccsatorna feltételezett betegségének diagnosztizálása érdekében szükség van egy kontrasztanyagos vizsgálatra, ún. mielográfiára.

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Betegtájékoztató ADIMET 1000 MG FILMTABLETTA. Metrivin 1000 mg filmtabletta metformin-hidroklorid

Betegtájékoztató ADIMET 1000 MG FILMTABLETTA. Metrivin 1000 mg filmtabletta metformin-hidroklorid ADIMET 1000 MG FILMTABLETTA Metrivin 1000 mg filmtabletta metformin-hidroklorid HATÓANYAG: Metformin-hidroklorid. 1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként. SEGÉDANYAG: Tablettamag: povidon

Részletesebben

Anisocoria. Anisocoria

Anisocoria. Anisocoria Anisocoria Orvosa anisocoriát állapít meg. Ebben az esetben a jobb és a bal szem pupillája nem azonos nagyságú. Kisfokú anisocoria, azaz a pupillák méretének különbözősége, fiziológiás. Előfordul, hogy

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása

Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása Önrendelkezéshez való jog Önrendelkezési jog az egészségügyben: egészségügyi ellátás akkor nyújtható, a betegen beavatkozás akkor végezhető, ha abba a

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta bupropion-hidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció. magnézium-szulfát-heptahidrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció. magnézium-szulfát-heptahidrát Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció magnézium-szulfát-heptahidrát

Részletesebben

Az egészség a legfontosabb

Az egészség a legfontosabb KEDVES BETEG! Önnek orvosa a Plavix tablettát rendelt. Ezzel a tájékoztatóval az aterotrombózis veszélyeire, és a gyógyszer szedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Részletesebben

Betegtájékoztató ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ. Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció metamizol-nátrium

Betegtájékoztató ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ. Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció metamizol-nátrium ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció metamizol-nátrium HATÓANYAG: 1 g metamizol-nátrium 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való víz. JAVALLAT: Erõs vagy egyéb

Részletesebben

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme P6 osztályos gyermekének beoltása Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme Az

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Neodolpasse oldatos infúzió diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Boostrix Polio szuszpenziós injekció diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris összetevő) és inaktivált poliomielitisz vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián

A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián Porcs-Makkay László Magyar Honvédség Egészségügyi Központ XXXIX. SUGÁRVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, HAJDÚSZOBOSZLÓ,

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 ptbl. PIL jav. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Portiron

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN)

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) I. Az egészségügyi ellátáshoz való jog Minden betegnek joga van jogszabályban meghatározott keretek között az egészségi állapota által

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Proleukin 18 x 10 6 NE por oldatos injekcióhoz vagy oldatos infúzióhoz

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Doxazosin Hexal 2 mg tabletta Doxazosin Hexal 4 mg tabletta doxazozin

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

S Z A B Á L Y Z A T A

S Z A B Á L Y Z A T A 28/2005. (IV. 28.) ET. A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A A BETEGAZONOSÍTÓ RENDSZER HASZNÁLATÁRÓL BUDAPEST 2005 I. FEJEZET A SZABÁLYZAT CÉLJA 1. (1) A szabályzat célja a betegellátás biztonságának

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diclofenac Duo Pharmavit 75 mg kemény kapszula diklofenák-nátrium

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Drill rózsaméz 3 mg/0,2

Részletesebben

I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása

I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása Tudományos következtetések Figyelembe véve a farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottságnak

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hasi méheltávolítás

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hasi méheltávolítás BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hasi méheltávolítás Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály 1. Alapvető

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Etrixenal 250 mg tabletta. naproxén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Etrixenal 250 mg tabletta. naproxén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Etrixenal 250 mg tabletta naproxén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben