SZINASZTRIA 1.RÉSZ Vizsgálati szempontok Az összehasonlítás általános szempontjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZINASZTRIA 1.RÉSZ Vizsgálati szempontok Az összehasonlítás általános szempontjai"

Átírás

1 Bán Tamás SZINASZTRIA 1.RÉSZ Vizsgálati szempontok Az összehasonlítás általános szempontjai

2 FONTOS SZABÁLYOK! Összevetést (synastriát) megelőzően a két radix horoszkópot kell kellő alapossággal elemezni. Az összevetésből (synastriából) más következtetések nem vonhatók le, mint amit az egyes radix horoszkópok ígérnek. Az összevetés (synastria) csak árnyalja, pontosítja, tisztázza azt a képet, amit a két radix horoszkóp elemzése során ki tudunk alakítani. Az összevetést (synasztriát) mindkét fél szempontjából meg kell vizsgálni, hogy a fontos dolgokra fény derüljön.

3 FŐBB VIZSGÁLATI SZEMPONTOK ÉS SORRENDEK: A két radix horoszkóp részletes értékelése. A két radix horoszkóp legfontosabb jelölőinek meghatározása (kardinál szignifikátorok), amelyek a horoszkóp tulajdonosának legfontosabb tulajdonságait, jellemzőt meghatározzák: Asc-el együttálló bolygó(k), Asc és születési úr, születési úrral együttálló bolygó(k), fővilágosítók helyzete, fővilágosítókkal együttálló bolygó(k), stellium és annak ura, Asc-t és MC-t érő fényszögek. A két radix horoszkóp kapcsolat milyenségét jellemző speciális szignifikátorainak meghatározása. Pl. házasság vizsgálata esetén: VII.házban álló bolygó(k), VII. ház ura(i), férfi szempontjából a Hold, nő szempontjából a Nap, a házasság általános jelölőjeként a Vénusz. Amennyiben házasságkötés is kérdéses még a Jupiterek vizsgálata is szükséges. Továbbá a kapcsolat tartósságának vizsgálatához elsősorban a Szaturnuszok kapcsolódásai a másik horoszkóp fontos pontjaival, bolygóival.

4 FŐBB VIZSGÁLATI SZEMPONTOK ÉS SORRENDEK A generál szignifikátorok azok a bolygók, amelyek minden horoszkópban ugyanazt jelentik. Így pl. a Vénusz a szerelem, a szépség, a művészetek jelölője, míg a Mars sexuál bolygó, az erőszakot is képviseli részben. A generál szignifikátorokat is érdemes vizsgálni a szinasztria során, de sorrendben ezek a fenti vizsgálatok után következnek. Így pl. szerelem és társkapcsolat esetén a Vénusz és a Mars helyzete is vizsgálandó. Házasság, vagy tartós társkapcsolat esetén női horoszkópban a Nap, fértfi horoszkópban a Hold kap kiemelt jelentőséget. Nap: minden horoszkópban az apa, női horoszkópban a férj, a férfi társ. Érvényesülés, célok, hivatás, vállalkozás, spekuláció, sport, vezetés. Hold: minden horoszkópban az anya, férfi horoszkópban a feleség, a női társ. Érzelmi élet, tudatalatti, gondoskodás, otthon, gyűjtögetés, emlékek. Merkúr: testvérek, közeli rokonok, ügyvédek, média-emberek. Kommunikáció (nyelv, beszéd, írás stb.), közlekedés, irodalmi érdeklődés hajlamok, könyv. Vénusz: fiatal nők, kis szerencse, pénz, szerelem, művészetek, finom érzelmek, szórakozás, házasság, társkapcsolat. Mars: fiatal férfiak, kis szerencsétlenség, viszályok, tűz-vas-vér -jellegű dolgok és érdeklődések, szerelemben a szex, nyíltság, harc, küzdőképesség. Jupiter: jogi-emberek, papok, vallási vezetők, nagy szerencse, anyagiak, szellemi emelkedettség, vallás, politika, elismerés, kitüntetések, kiterjeszkedés. Szaturnusz: filozófusok, öregemberek, aszkétizmus, elmélyülés, koncentráció, gátlások, akadályok, nagy szerencsétlenség, összehúzódás. Uránusz: romantika, hirtelen, váratlan történések, meglepetés, különlegességek, modern tudományok és eredmények:gén-technológia, számítástechnika, űrtechnika. Neptún: álmok, homályos dolgok, fantázia, magasabb síkon jelentkező dolgok: magasabb szellemiség, érzelmek, művészetek, plátói szerelem, nagyfokú érzékenység. Módosult tudatállapot. Függőségek. Plútó: túlzások, totalitás, nagy tömegekkel kapcsolatos dolgok, erőszakos megoldások, túlzott szexualitás.

5 KAPCSOLAT-TÍPUSOK alig ismerik egymást, futó kapcsolatban vannak (talán nem is érdemes szinasztriai vizsgálatot ilyen esetben készíteni, nem éri meg olyan sok munkát ráfordítani) munkatársak (a napnak csak egy kis részén közös a kapcsolódásuk és az is csak felszínes) főnök-beosztott (a napnak csak egy kis részén közös a kapcsolódásuk, de nagyon nem mindegy, hogy milyen közöttük a kapcsolat): akár főnök akarja megtudni, hogy a beosztottjából, hogyan hozhatja ki a legtöbbet, akár a beosztott szeretné tudni, hogy egy ilyen főnök esetében mire számíthat testvérek egymás közötti kapcsolata szülő-gyermek kapcsolat (miért jövök ki az egyik gyerekemmel és miért nem tudok hatni a másikra, vagy az egyik gyerek miért az apjával jön ki jobban és az anyjával nem) társkapcsolat, házasság: a legmélyebb, legbensőségesebb kapcsolat Természetesen több személy kettesével történő összehasonlítása is lehetséges (pl. szerelmi háromszögek stb.) Személyek és mundánképletek összehasonlítása is lehetséges (pl. Valaki külföldön szeretne élni, ez esetben melyik ország a legszerencsésebb számára) Személyek és alapítási képletek is összehasonlíthatók (pl. Ez a cég előnyös lesz-e számárá stb.)

6 MILYEN KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK EGY KAPCSOLATNAK Tartós társkapcsolatban, házasságban két ember teljes mértékben összeköti a sorsát, felvállalják a másik embert teljes mértékben, annak minden nehézségével, gondjaival, örömeivel, stb. Amikor egy emberhez kötjük az életünket, felvállaljuk a másik ember minden gondját, nehézségét és természetesen örömeit és javait is élvezzük. Ha a másik embernek pl. idős és magatehetetlen szülőjéről kell gondoskodnia, akkor egy társulás (házasság) során ez a gond a mi vállunkat is nyomni fogja. Kérdések: Egy repülőgépen utazunk, vagyis egy rövid időre összekötjük a sorsunkat másik kb. 200 utas sorsával. Amennyiben a repülőgép lezuhan, vajon hány ember horoszkópjában mutatható ki ez a tragédia? Szükséges-e, hogy minden utazó horoszkópjában kódolva legyen a lezuhanás, vagy elég, ha csupán 90%-ánál van benne? Vagy 60%-ánál? Lehet-e egy kritikus létszámról beszélni, amin túl akkor is lezuhan a repülő, ha sok ember horoszkópjában erre nem találunk utalást? Mennyire determinál a horoszkópunk az eljövendő események tekintetében? Mennyire fogadható el a fentiekben leírt 2.Fontos szabály: Az összevetésből (synastriából) más következtetések nem vonhatók le, mint amit az egyes radix horoszkópok ígérnek.

7 MILYEN KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK EGY KAPCSOLATNAK A válasz nem egyszerű. Teljes determináltság nincs! Vagyis előre pontosan mindent nem lehet látni. Sok mindent láthatunk a horoszkópban, de nem tudhatjuk, hogy azok a dolgok bekövetkeznek, vagy csak kilátások maradnak bekövetkezés nélkül. Ugyanakkor sok mindent nem láthatunk, mert nem adatott meg az embernek egyetlen embernek sem hogy Isten dolgát átvegye és mindent láthasson. Tehát olyan dolgok is történhetnek velünk, amiket előre nem láthatunk sem a radix horoszkópban, sem egyéb horoszkópokban. Mégis az asztrológia nagy segítség lehet azok számára, akik a saját képességeiket maximálisan szeretnék kiaknázni, illetve az életüket tudatosabban vagy mások irányában nagyobb türelemmel akarják leélni. A synasztria egy kisegítő további eszköz a kezünkben, hogy másokkal való közös érintkezési felületeinket rendezettebbé tehessük, illetve, hogy a radix horoszkópból nyert információkat kiegészítsük, vagy pontosítsuk, vagy azokat egy adott kapcsolatban jobban értelmezhessük.

8 A SYNASTRIA TERÜLETEI: két horoszkóp összevetése direkciók a jövőbeli események körvonalazására közös sors alakulásának vizsgálati szempontjai (időfelező-, metszőpont képletek) közös sorsra vonatkozó prognosztizációs eljárások (direkciók, solár, lunár stb. időfelező képlethez)

9 AZ ÖSSZEVETÉS TECHNIKÁJA Hasonlóan a solár és a radix képlet egymásra rajzolásához, a két összehasonlítandó radix képletet egymásra rajzoljuk. A belső ábrán lévő személy szempontjából vizsgáljuk az összevetést, majd elkészítjük fordítva is, azaz az előbb a horoszkóp külső körén kívülre rajzolt radix kerül belülre és az a radix, ami belül volt, kerül kívülre. Készítünk egy táblázatot (amennyiben erre számítógépes programunk nem lenne), amelynek első részében a belső körben szereplő radix horoszkóp Asc, MC, Nap, Hold, bolygóknak a másik horoszkóppal alkotott fényszögkapcsolatait tüntetjük fel. Orbisként a két horoszkóp égitestei között mindkét irányban 3 fokot vehetünk alapul. A fővilágosítók és az Asc, MC esetében kis mértékben tágíthatjuk (5 fokig) ezt az orbist.

10 AZ ÖSSZEVETÉS SORÁN AZ ALÁBBIAKAT KELL VIZSGÁLNI: - Asc-ek között van-e fényszögkapcsolat, illetve mely házak fölé esnek a másik horoszkópjában - születési urak között van-e fényszögkapcsolat, illetve mely házakban helyzkednek el a másik horoszkópjában - Az Asc-ek jegyeinek egymáshoz való viszonya (azonos, azonos elemű, szimpatikus elemű, elletétes elemű, illetve az Asc-ek jegyei milyen fényszögkapcsolatban állnak egymással - MC-k között van-e fényszögkapcsolat, illetve mely házak fölé esnek a másik horoszkópjában - MC-k jegyeinek egymáshoz való viszonya (azonos, azonos elemű, szimpatikus elemű, elletétes elemű, illetve az MC-k jegyei milyen fényszögkapcsolatban állnak egymással -fővilágosítók között van-e fényszögkapcsolat, illetve mely házak fölé esnek a másik horoszkópjában - a fővilágosítók jegyeinek egymáshoz való viszonya (azonos, azonos elemű, szimpatikus elemű, elletétes elemű, illetve a fővilágosítók jegyei milyen fényszögkapcsolatban állnak egymással - egyéb fontos jelölők közötti kapcsolat vizsgálata (stellium ura stb.) - speciális jelölők közötti kapcsolatok vizsgálata, illetve mely házak fölé esnek a másik horoszkópjában - generál szignifikátorok közötti kapcsolatok vizsgálata - valamennyi egymás közötti fényszögkapcsolat feltárása és kiértékelése.

11 FÉNYSZÖGEK A KAPCSOLATOKBAN Konjunkció: a konjunkcióban álló bolygók teljes egészében úgy hatnak, ahogy az illető radix horoszkópjában áll. Amennyiben disharmónikus, akkor ezt a disharmóniát viszi át a másik radixba, a vele együttálló bolygóra és azon keresztül a másik személyre, annak arra az életterületére, ahol ez a konjunkció létrejön. Vagyis nagyon fontos az, hogy a konjunkcióban résztvevő bolygóknak mi a természete és hogyan állnak a radixokban. Oppozició: maga a fényszög is a kapcsolatra utal, ezért nem kell olyan mértékben disharmónikusnak értelmezni, mint egy radix horoszkópban annak önálló értékelése során. Azonban ez esetben is szembenállást jelent, ami a két radixra kölcsönösen ösztönző, serkentő hatással van. Némi feszültséget ez is okoz és az a legkedvezőbb, ha mindkét, de legalább az egyik horoszkópban egy szextilt, vagy trigont kap az egyik bolygó. Fontos, hogy mindkét bolygónak meállapítsuk a természetét és azt, hogy a radixban hogyan állnak. (Nem mindegy, hogy két dühös ember áll egymással szemben és próbálja mindkettő meggyőzni a másikat, hogy az miként változzon meg, vagy két kiegyensúlyozott békés ember próbálja a másikat finoman rávenni, hogy azt csinálja, amit ő akar.)

12 FÉNYSZÖGEK A KAPCSOLATOKBAN Trigon: a két bolygó között bármilyen is a radix megítélésük csak harmónikus hatás keletkezik. Ez esetben is fontos megvizsgálni a bolygók természetét és radixbeli állapotukat, mert ha a radixban nagyon rosszul álló nehéz természetű bolygóról van szó, akkor a trigon által sok kellemes hatást nem várhatunk. Ellenben, ha a radixban is jól álló, jó természetű bolygó vesz részt a trigonban, akkor a kedvező hatás teljes mértékben átadásra kerül a másik bolygónak. Kvadrát: az egyik legnehezebb, legrosszabbnak ítélt kapcsolódás. Mégsem szabad nagyon megijednünk a kvadrátoktól, mert ez is lehet segítő egy kapcsolatban, ha vannak mellettük megfelelő számban jó hatású kapcsolódások is. Kvadrátokra szükség van egy jó kapcsolat esetén is. A kapcsolatban lévő két fél egymás jobb megértését, valamint a fejlődési lehetőséget segíti. A kvadrátban résztvevő bolygók természetét és a radixban való helyzetét alaposan ki kell értékelni, hiszen egy rossz természetű, a radixban rosszul álló bolygó által vetett kvadrát a másik radix tulajdonos számára nagy nehézségeket is jelenthet.

13 FÉNYSZÖGEK A KAPCSOLATOKBAN Szextil: hasonlóan vizsgáljuk és értékeljük, mint a trigont, de nem olyan hatásos, és előnyeinek érvényesítéséhez mindkét félnek nagyobb erőfeszítésekre lesz szüksége. Kvinkunksz: többnyire negatív hatásokat jelez, melyeken nehezhen lehet túllépni. Kettős kötés: a legerősebb kapcsolódásokat jelzi. A két horoszkóp ugyanazon bolygói között jön létre kapcsolat. Pl. első Napja oppozíció második Szaturnusza és viszont az első Szaturnusza kvadrát a második Napja között. MOST PEDIG NÉZZÜK MEG, HOGYAN TÖRTÉNIK MINDEZ A GYAKORLATBAN!

14 1. ASC-EK KÖZÖTT VAN-E FÉNYSZÖGKAPCSOLAT, ILLETVE MELY HÁZAK FÖLÉ ESNEK A MÁSIK HOROSZKÓPJÁBAN Maga az Asc az első számú jellemzője az adott személynek. A külső megjelenés és a szimpátia, antipátia megítélésénél jelentős súllyal bír. Ezenkívül az illető kapcsolataira és kapcsolat-sorsára is rámutat. Ha az egyik Asc a másik legfontosabb jelölőivel alkot kapcsolatot (Asc, szül.úr, fővilágosítók stb.), ez a kapcsolat fontosságát emeli ki. Ha az egyik Asc a másik valamely életterületére jellemző bolygóval alkot kapcsolatot (vagy az életterületet jelölő háza fölé esik), akkor a másik horoszkóp-tulajdonos jelzett életterületére lesz befolyással és fordítva, a másik jelzett életterülete hatással lesz az Asc tulajdonos sorsára. Bármilyen ítélet (vélemény)alkotáshoz nem elegendő egyetlen jelzésre hagyatkozni. (Hármas szabály) Az Asc kapcsolatainak vizsgálata során a vizsgált Asc urát és az Asc-t érő fényszögeket és azokban résztvevő bolygókat is értékelni kell.

15 ASC- ASC Konjunkció Rendkívüli hasonlóság, de a két horoszkóp bolygóinak elhelyezkedésén sok múlik a megítélést tekintve. Petőfi-Szendrey A két szülött között kb. 7 év lehet a különbség: ez a Szaturnuszok kvadrát helyzetéből következik. Rendkívül ritka, hogy két ember, aki között 7 év korkülönbség van, Asc-ei és Napjai pontos konjunkcióba kerüljenek.

16 ASC- ASC Szextil, trigon Harmonikus kapcsolat, szimpátia. A két Asc-t érő fényszögek azonban erős közvetlen befolyással bírnak. Ugyanígy nem hagyható figyelmen kívül a szül.urak vizsgálata. Monroe-Miller Itt érdekes még a Holdak konjunkciója és Miller Uránuszának Monroe VII. házcsúcsán lévő helyzete is.

17 ASC- ASC Szextil, trigon Harmonikus kapcsolat, szimpátia. A két Asc-t érő fényszögek azonban erős közvetlen befolyással bírnak. Ugyanígy nem hagyható figyelmen kívül a szül.urak vizsgálata. Diana-Károly Károly Marsa Diana Asc-én viszályokat jelez, emellett Károly Szaturnusza (nála ez a 6. és VII.ház ura) Diana szül.urára egy kvinkunkszot vet. Károly Uránusza Diana VII.háza fölött a házasság megszakadására utal. Faludy_Fanni Fanni Vénusza (nála ez az 5.ház ura) Faludy VII.házában utal a házasságra. Fanni Asc-én a Neptún a különleges érzékenységre is utal. A szül.urak opponális jegyekben helyezkednek el.

18 5.HÁZCSÚCSOK KIEMELT SZEREPE, KETTŐS KÖTÉS Schneider 5.házcsúcsán a Nap-Hold együttállás pontosan Delon születési urára esik, amely a Vénusz. Schneider VII. ház ura, a Jupiter és az MC is Delone 5. háza közepére került. Delon-Schneider A Marsok kvadrátban vannak, míg a Vénuszok a Napokkal kettős kötésben állnak, vagyis Delon Vénusza Schneider Napjával, míg Schneider Vénusza Delone Napjával áll együtt.

19 ASC-ASC Kvadrát Asc-ek közötti kvadrát ellentétek, feszültségek forrása lehet, de csak a többi tényezővel együtt mondható végleges ítélet. A kvadrát felkeltheti az érdeklődést a másik iránt. Oppozicíó Komoly kapcsolat esetén inkább pozitívnak értékelendő. Az oppozícióban lévő feszültség egy kapcsolaton belül egymást kiegészítő tényezőket jelent. Házasságjelölő kapcsolatnak is tekinthető, de a benne lévő feszültség feloldására valamilyen formában szükség van, különben a kapcsolatra ártalmas lehet.

20 ASC- MC Az MC is közvetlenül kapcsolódik a személyiséghez, valamint a külvilág felé való megjelenésünket is jelzi, de emellett a célokra, a hivatásra, az egzisztenciára, a társadalomban elért helyzetre is utal. Ezenkívül az otthon, család kérdéseiben, valamint ingatlanügyekben is szerepe van. Szextil, trigon Kedvező, segítő hatás. Az Asc, ill. MC fényszögei nagyban befolyásolják a kiértékelést. Ezenkívül ezen jegyek urait is vizsgálni kell. Monroe-R.Kennedy jegyek Monroe Neptúnja és R.Kennedy MC-je kvinkunkszban állnak, vagyis nem volt előnyös ez a kapcsolat R.Kennedy számára. Neptún Monroe 8.házának is ura.

21 ASC- MC Konjunkció Megmutatja, hogy az Asc tulajdonos milyen mértékben képes segíteni, vagy gátolni az MC tulajdonost. Ezenkívül az MC tulajdonos hatását is vizsgálhatjuk az Asc tulajdonos sorsára. Az Asc, ill. MC fényszögei nagyban befolyásolják a kiértékelést. Ezenkívül ezen jegyek urait is vizsgálni kell.

22 NAP-NAP Trigon: Clark Gable és Carol Lombard Lombard (nő) VII. házának ura a Nap (férj) trigonban áll Gable (férfi) Napjával, ami ráadásul I. házas is és emellett a VII.háznak is társura. Természetesen a többi jelölő is vizsgálandó. A Nap mindkét horoszkópban VII.házas jelentéssel bír. A Holdak jegyei is trigonban állnak, sőt a Jupiterek is. A szül.urak Uránusz- Szaturnusz együttállnak.

23 HOLD-HOLD JEGYEI, NAP-NAP JEGYEI Ady-Csinszka Trigon: Ady Holdja a szül úr és 12.házas, Csinszkánál pedig a 12.ház ura és 3.házas. A kapcsolatukban a 12.házas jelleg jellemző volt. Csinszka Napja a 12.házában áll, míg Adynál a 6. házban. Vénuszok- Szaturnuszok között kettős kötés.

24 5.HÁZAK URAI KVADRÁTBAN Szerelem tekintetében a kvadrát felkelti a másik iránt az érdeklődést, de feszültséggel terhes a kapcsolat, hacsak más jelölők ennek nem mondanak ellen. Monroe-R.Kennedy Monroe Jupitere kvadrátban áll R.Kennedy Napjával.

25 SZINASZTRIA 2.RÉSZ TARTALMA Példahoroszkópok elemzése Időfelező horoszkóp Metszőpont képlet

SZINASZTRIA 3.RÉSZ Példahoroszkópok elemzése Prognosztizáció a szinasztriában

SZINASZTRIA 3.RÉSZ Példahoroszkópok elemzése Prognosztizáció a szinasztriában Bán Tamás 2006-2010 SZINASZTRIA 3.RÉSZ Példahoroszkópok elemzése Prognosztizáció a szinasztriában PROGNOSZTIZÁCIÓS MÓDSZEREK A direkciós eljárások vizsgálata mellett cél szerű a szolárhoroszkópokat is

Részletesebben

AZ ASZTROLÓGIA SARKALATOS KÉRDÉSEI Asztrológusoknak és asztrológiát tanulóknak A5 (210 x 148 mm)

AZ ASZTROLÓGIA SARKALATOS KÉRDÉSEI Asztrológusoknak és asztrológiát tanulóknak A5 (210 x 148 mm) Szerző: Cím: Méret: Bán Tamás AZ ASZTROLÓGIA SARKALATOS KÉRDÉSEI Asztrológusoknak és asztrológiát tanulóknak A5 (210 x 148 mm) Terjedelem: 336 oldal 1 Fülszöveg (szinopszis): A szerző az asztrológia legkritikusabb

Részletesebben

03_A képlet érvényessége

03_A képlet érvényessége Oldal8 03_A képlet érvényessége A Horary elemzésekben A kérdést feltevő személy: a kérdező Akiről, vagy amiről a kérdés szól: a kérdezett Korai vagy késői a feltett kérdés? Amikor az asztrológus kap egy

Részletesebben

JUPITER SZATURNUSZ EGYÜTT

JUPITER SZATURNUSZ EGYÜTT JUPITER SZATURNUSZ EGYÜTT A két bolygót sorsbolygónak nevezzük. A Jupiter előtt, a Naphoz közelebb gyors bolygók vannak, amelyek első sorban materiális szinten működnek az életünkben. A Szaturnusz után

Részletesebben

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében Kálmán Eszter SZINASZTRIA Kapcsolatok az asztrológia tükrében Előszó Önmagunkra a kapcsolataink tükrében látunk rá a legjobban: kik vagyunk valójában, mi a Sorsunk, mikor, kivel mi a feladatunk. Mind olyan

Részletesebben

ÉLETERŐ, ÉLETKÉPESSÉG, ÉLETTARTAM A HOROSZKÓPBAN

ÉLETERŐ, ÉLETKÉPESSÉG, ÉLETTARTAM A HOROSZKÓPBAN Bán Tamás ÉLETERŐ, ÉLETKÉPESSÉG, Felhasznált irodalom: ÉLETTARTAM A HOROSZKÓPBAN Ptolemaeus: Tetrabiblosz Friedrich Schwickert:: Asztrológiai szerkezettan, Aszztrológiai szintézis Stephen Arroyo: Asztrológia,

Részletesebben

JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA

JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA A XXI. században a világbéke megvalósul, 300 évig fog tartani. A Földön hatalmas földrajzi változások mennek végbe, a tudományos fejlődés lesz a legszembetűnőbb. Majdnem

Részletesebben

AZ ASZTROLÓGIA SARKALATOS KÉRDÉSEI Asztrológusoknak és asztrológiát tanulóknak A5 (210 x 148 mm)

AZ ASZTROLÓGIA SARKALATOS KÉRDÉSEI Asztrológusoknak és asztrológiát tanulóknak A5 (210 x 148 mm) Szerző: Cím: Méret: Bán Tamás AZ ASZTROLÓGIA SARKALATOS KÉRDÉSEI Asztrológusoknak és asztrológiát tanulóknak A5 (210 x 148 mm) Terjedelem: 336 oldal Fülszöveg (szinopszis): A szerző az asztrológia legkritikusabb

Részletesebben

KÉRLEK, FELTÉTLENÜL OLVASD EL A VÁLTOZÁSOK CÍMŰ BLOGBEJEGYZÉST! 2014 június

KÉRLEK, FELTÉTLENÜL OLVASD EL A VÁLTOZÁSOK CÍMŰ BLOGBEJEGYZÉST! 2014 június Végre!! Jó híreket jobb írni.. Igaz, nem mondhatom hogy szuper, feszültségmentes időszak következik, sőt még június végéig, legerősebben 24-25 körül számíthatunk erőteljes meccsekre, de mégis... A nyáron

Részletesebben

LASSÚ BOLYGÓK, ÁLLÓCSILLAGOK és TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK KAPCSOLATA a KÖZELMÚLTBÓL

LASSÚ BOLYGÓK, ÁLLÓCSILLAGOK és TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK KAPCSOLATA a KÖZELMÚLTBÓL LASSÚ BOLYGÓK, ÁLLÓCSILLAGOK és TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK KAPCSOLATA a KÖZELMÚLTBÓL A lassú bolygók jegybéli tartózkodása és az egymáshoz viszonyított helyzete jelentős eseményeket válthat ki a világban.

Részletesebben

Fényszögek. A bolygók - miközben mozognak a saját pályájukon a Zodiákus körén egymáshoz viszonyítva mindig más és más távolságra vannak egymástól.

Fényszögek. A bolygók - miközben mozognak a saját pályájukon a Zodiákus körén egymáshoz viszonyítva mindig más és más távolságra vannak egymástól. Fényszögek Amikor elkezdünk ismerkedni az asztrológiával, először általában, mint ősi tudást szemléljük, ami annak idején a csillagászattal együtt fejlődött és felhasználta megállapításaihoz az ott szerzett

Részletesebben

Francia kártya. A lapok jelentése. Kőr (Coeur) Érzelmek, előnyös helyzetek, család

Francia kártya. A lapok jelentése. Kőr (Coeur) Érzelmek, előnyös helyzetek, család Francia kártya Ez az 52 lapos kártya, nevével ellentétben valószínűleg nem francia, hanem keleti eredetű. Szimbólumai a kőr, a pikk, a káró és a treff. A kőr (piros szív) a bátorság, a pikk (fekete lándzsahegy)

Részletesebben

CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON

CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS SZEMLÉLETI VÁLTOZÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE: TÁV 12 KONZULENS: URBÁN MARIANNA Hipotéziseim Az első feltevésem, hogy megváltozott a női szerepvállalás és a hagyományos

Részletesebben

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1. 2. feladat: havi benzinköltség mc01901 Gábor szeretné megbecsülni, hogy autójának mennyi a havi benzinköltsége. Gábor autóval jár dolgozni, és így átlagosan

Részletesebben

01_Bevezetés a kérdő asztrológiába

01_Bevezetés a kérdő asztrológiába Oldal1 01_Bevezetés a kérdő asztrológiába A kérdőasztrológia (horary) rövid története Az ún. Klasszikus, vagy nyugati asztrológia görög-egyiptomi eredetű. Az asztrológia és a XVI. században érte el csúcspontját.

Részletesebben

Létezik egy nyelv melyet a világon mindenhol egyformán beszélnek!

Létezik egy nyelv melyet a világon mindenhol egyformán beszélnek! ! Létezik egy nyelv melyet a világon mindenhol egyformán beszélnek! Bár Jó estét kívánok! helyett nem mondhatjuk azt, hogy százhuszonhárom ettől függetlenül számokkal bármit kifejezhetünk, beleértve az

Részletesebben

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében Kálmán Eszter SZINASZTRIA Kapcsolatok az asztrológia tükrében Előszó Önmagunkra a kapcsolataink tükrében látunk rá a legjobban: kik vagyunk valójában, mi a Sorsunk, mikor, kivel mi a feladatunk. Mind olyan

Részletesebben

OSCAR PISTORIUS. a LEHET-E HIDEGVÉRŰ GYILKOS OSCAR PISTORIUS? Vagy csak áldozat ő is? című írásomhoz, ami én íródott.

OSCAR PISTORIUS. a LEHET-E HIDEGVÉRŰ GYILKOS OSCAR PISTORIUS? Vagy csak áldozat ő is? című írásomhoz, ami én íródott. OSCAR PISTORIUS a LEHET-E HIDEGVÉRŰ GYILKOS OSCAR PISTORIUS? Vagy csak áldozat ő is? című írásomhoz, ami 2014. 05. 11-én íródott. Oscar Pistoriusról és barátnőjéről szóló írásom már megjelent az Asztrológiai

Részletesebben

Dr. Szepesi János: A nyugaton legáltalánosabban alkalmazott ciklus azonban az ún.: 7 éves ritmus. Oldalszám: A ciklusok az ember életében

Dr. Szepesi János: A nyugaton legáltalánosabban alkalmazott ciklus azonban az ún.: 7 éves ritmus. Oldalszám: A ciklusok az ember életében Dr. Szepesi János: A ciklusok az ember életében (Az október 2-i elıadás szerkesztett változata.) Az asztrológia az idı és a tér összekapcsolásán alapszik: egy adott helyen és egy adott idıpontban születı

Részletesebben

HERMETIKUS ASZTROLÓGIAI NAPTÁR

HERMETIKUS ASZTROLÓGIAI NAPTÁR HERMETIKUS ASZTROLÓGIAI NAPTÁR 2012 ÚTMUTATÓ A NAPTÁR HASZNÁLATÁHOZ A Hermetikus Asztrológiai Naptár a Göncöl Szellemtudo má nyi Szabadegyetem Asztrológia Tanszéké nek jegyzet anya gaként jelenik meg.

Részletesebben

Cigánykártya tanfolyam

Cigánykártya tanfolyam Cigánykártya tanfolyam A cigánykártya lapjainak ismertetése http://ciganykartyatanfolyam.blogspot.hu 1 Ajándék Alapállapotban az ajándékozás, a pozitív érzelmek kimutatása, az őszinte odaadás és nyitott

Részletesebben

családon belüli erőszak elleni

családon belüli erőszak elleni ábrák családon belüli erőszak elleni tárcaközi kampány a lelki elsősegély telefonszolgálatok hozzájárulása 23. december 1. 24. február 29. 24. A kampányt megelőző, a kampány-időszak, valamint az azt követő

Részletesebben

HD ,06 M 5911 K

HD ,06 M 5911 K Bolygó Távolság(AU) Excentricitás Tömeg(Jup.) Tömeg(Nep.) Tömeg(Föld) Sugár(Jup.) Sugár(Nep.) Sugár(Föld) Inklináció( ) Merkúr 0,387 0,206 0,00017 0,0032 0,055 0,0341 0,099 0,382 3,38 Vénusz 0,723 0,007

Részletesebben

A Kosban Majdnem állandó szexuális izgalom. Korai erotikus tapasztalatok. Erőszakos cselekedetek a fizikai szerelmi aktusban.

A Kosban Majdnem állandó szexuális izgalom. Korai erotikus tapasztalatok. Erőszakos cselekedetek a fizikai szerelmi aktusban. LILITH A sumér hitvilágban Lilith a nagy magasságok szelének istennője, akit gonoszsága miatt száműztek az édenkertből. A világ teremtésében játszott szerepe azonban nem tisztázott. Az ókori Keleten keveréklényként

Részletesebben

Személyes évek. A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges:

Személyes évek. A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges: Személyes évek A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges: 1. A születés hónapja 2. A születés napja 3. Az adott év naptári száma Nagyon fontos: a Személyes Évünk mindig a születés napjától, a

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

személyre szóló ermetikus Asztrológiai naptár öncöl személyes naptára 2014

személyre szóló ermetikus Asztrológiai naptár öncöl személyes naptára 2014 személyre szóló ermetikus Asztrológiai tár öncöl Teszt Elek személyes tára 2014 A személyre szóló Hermetikus Asztrológia Szolár Naptár (továbbiakban tár) a születéstól a következô születésig tartó 52 hetet

Részletesebben

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai)

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) Az adatokról A számok nem reprezentatívak, és nem is teljesek (nem mindenről

Részletesebben

Családi életciklus. a szülői házból. családmag

Családi életciklus. a szülői házból. családmag Életmód a családban Családi életciklus 1. Szülői családdal töltött évek 2. Házasság, gyermekek születéséig 3. A gyermekek nevelése, távozásukig a szülői házból 4. Korosodó házaspárból álló családmag 5.

Részletesebben

KORREKCIÓS SIMÍTÁS A IV. HÁZ SEGÍTSÉGÉVEL

KORREKCIÓS SIMÍTÁS A IV. HÁZ SEGÍTSÉGÉVEL Németh Ágnes: KORREKCIÓS SIMÍTÁS A IV. HÁZ SEGÍTSÉGÉVEL Minden asztrológus legnehezebb feladatának tekinti ellenőrizni, hogy a kapott születési adatok precízek-e. Ehhez gondolom mindegyikünknek meg van

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS Naprendszerünk középpontja a Nap, mely fényével egyszer nyitott, másszor csukott szeművé teszi a kihűlt testű Holdat, mely képtelen rá, hogy Földünktől elszakadjon. Járkál körbe-körbe

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Az írás térbeli elrendezése

Az írás térbeli elrendezése Az írás térbeli elrendezése Az írástömb a grafológiában a makrostruktúrán belüli legnagyobb egység. Az írásminta teljes egésze beletartozik, vagyis tartalmazza a megszólítást, dátumot és aláírást is. Íráselemzésnél

Részletesebben

személyre szólóan! és ami kimaradt... A január 15-i Szeminárium összefoglalója. Kéznél van a születési képleted?

személyre szólóan! és ami kimaradt... A január 15-i Szeminárium összefoglalója. Kéznél van a születési képleted? Kéznél van a születési képleted? Buzsáki Gábor: 2011. személyre szólóan! 2011. - személyre szólóan! A 2011. január 15-i Szeminárium összefoglalója és ami kimaradt... Buzsáki Gábor 2011 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Apaszerepek: Kenyérkereső apa és/vagy résztvevő apaság

Apaszerepek: Kenyérkereső apa és/vagy résztvevő apaság Apaszerepek: Kenyérkereső apa és/vagy résztvevő apaság Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet KINCS, Budapest, 2018. június 13. Az előadás vázlata A férfi családi szerepeit formáló tényezőkről

Részletesebben

Asztrológia. Jövendölés 2013

Asztrológia. Jövendölés 2013 Asztrológia Jövendölés 2013 Csillagtitkok a Tejúton Tizenkét bölcs, mely halkan érthetőn beszél, Kör alakú márványasztalon hatalmas gyertyafény, A csillagok fénye beragyog, s a szépségükben pihennek, Mint

Részletesebben

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban TARTALOMJEGYZÉK 1. A másik ember megértése...11 Áttekinthető emberi világ...11 A rang és a formális viszonyok szerepe...12 A másik érdekessé válik...13 Új kommunikációs nehézségek...14 Az egyén szubjektív

Részletesebben

Jövőnk a gyermek. Gyermekvállalás és család június 20. Hablicsekné dr. Richter Mária

Jövőnk a gyermek. Gyermekvállalás és család június 20. Hablicsekné dr. Richter Mária Jövőnk a gyermek Gyermekvállalás és család 2018. június 20. Hablicsekné dr. Richter Mária Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely Létrehozása, munkája, ez a konferencia A

Részletesebben

Munkamegosztás a mai családban

Munkamegosztás a mai családban Munkamegosztás a mai családban Előszó A témaválasztás időszerű, a családalapítás háttérbe szorulóban, Európára jellemző az öregedő társadalom A kormányok fontos társadalomfejlesztési programokat indítanak,

Részletesebben

Magyar irodalom/ Osztályfőnöki

Magyar irodalom/ Osztályfőnöki Óraleírás Magyar irodalom/ Osztályfőnöki Témakör: Tanulási képességek fejlesztése. Tananyag (kiegészítő): Szitakötő folyóiratból Állatövi- jegyek cikk feldolgozása. Tevékenység célja: Ismeretbővítés, szemléletformálás.

Részletesebben

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést SZORONGÁS NAPLÓ Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! Mit tartalmazzon a szorongás-napló? Legjobb, ha egy füzetet vagy kifejezetten naplóírás céljából készített kis könyvet használsz erre

Részletesebben

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel CSALÁDTÖRTÉNELEM Családnak nevezzük a szociológiában az olyan együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy leszármazás, más szóval rokoni, vérségi (kivételes esetben örökbefogadási)

Részletesebben

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Boldogtalanság miatt válunk A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Családon belüli erőszak Állítás: a házasságokban a férfiak úgy

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Demográfiai turisztikai célcsoportok. Demográfiai turisztikai célcsoportok. Korszerkezet 2012.02.18. EU27 termékenységi ráta (Eurostat)

Demográfiai turisztikai célcsoportok. Demográfiai turisztikai célcsoportok. Korszerkezet 2012.02.18. EU27 termékenységi ráta (Eurostat) 1 Demográfiai turisztikai célcsoportok Demográfiai turisztikai célcsoportok Kor Fiatalok 60+ Családi állapot Családosok Egyedülállók Korszerkezet Európára a népesség elöregedése jellemző 3 2.5 EU27 termékenységi

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ ŐSZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ ŐSZ - ÓRAREND 09.20. 09.22. 09.23. 09.24. 09.27. 14.00 TANÉVNYITÓ A hermetikus asztrológia -II.-III.. Az asztrológia elvi alapjai Elemek, energiák - bemelegítő testhelyzetek BEIRATKOZÁS A zodiákus által jelzett betegségek

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése

Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése Fontos tudni: Minden emberi kapcsolat alapja a kommunikáció. Mondanivalónkat, gondolatainkat, érzéseinket, a szavak mellett egész lényünkkel

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

A kutatás folyamán vizsgált, egyes kiemelt jelentőségű változók részletes

A kutatás folyamán vizsgált, egyes kiemelt jelentőségű változók részletes A minta...3 1. sz. táblázat: Az elemzésbe bekerült személyek megoszlása kor és nem szerint...3 2. sz. táblázat: Az elemzésbe bekerült személyek eloszlása lakhely (körzet) szerint...3 A kutatás folyamán

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Laskai M. Nelli

Laskai M. Nelli Kedves Olvasó! Itt az ideje, hiszen lassan vége 2017-nek, hogy levonjuk az idei évet illető következtetéseket, és kitűzzük új céljainkat a következő évre. Az alábbi tervezővel abban leszek a segítségedre,

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből Személyes vonatkozások 9. évfolyam A tanuló személye, életrajza, életének fontos állomásai Családi élet, családi kapcsolatok Emberek

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi. 2012-10-28 1 Téma 2012-10-28-án A gyermekcentrikus házasság 2 Ismételjünk egy picit Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4891 Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 266 WOMEN AND EUROPEAN PARLIAMENT Demographics D1. A kérdezett neme [1] Férfi [2] Nő D2. Hány

Részletesebben

É R T É K E L É S. a program szóbeli interjúján résztvevő személyről. K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek

É R T É K E L É S. a program szóbeli interjúján résztvevő személyről. K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek É R T É K E L É S a program szóbeli interjúján résztvevő személyről K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek Értékelés: A terület pontozása 1-5 tartó skálán, ahol az egyes pontszám a

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Nemek Közötti Egyenlőség

Nemek Közötti Egyenlőség Nemek Közötti Egyenlőség AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA A nők és férfiak közötti egyenlőség a demokrácia alapvető elve. Jelenleg az a tény, hogy a nemi diszkrimináció továbbra is

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ TAVASZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ TAVASZ - ÓRAREND 02.06. 02.07. 02.08. 02.09. 02.11. -II.-III. A hermetikus asztrológia 2. Az energiák funkciójuk szerinti elhelyezkedése - légzőgyakorlatok A test csatornái - légzőgyakorlatok - a 7 világhoz tartozó 02.13.

Részletesebben

Társadalmi egyenlőtlenségek okai a középiskolások között

Társadalmi egyenlőtlenségek okai a középiskolások között Társadalmi egyenlőtlenségek okai a középiskolások között Generációk az információs társadalomban 2012. 06. 22. Készítette:Horváth László 1. Változó alapeloszlása: Minek köszönhető, ha valaki jobban él,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZOCIÁLIS ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SZOCIÁLIS ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK SZOCIÁLIS ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A feladat Mutassa be a társadalmi mobilitást és annak hatását a társadalom jellegére és működésére! Információtartalom

Részletesebben

Angyali üdvözlet bibliai kövekkel. Lélek Sándorné. Gizella (Ekpafat)

Angyali üdvözlet bibliai kövekkel. Lélek Sándorné. Gizella (Ekpafat) Lélek Sándorné Gizella (Ekpafat) Saját fotókkal ellátott jegyzet 1 Angyali üdvözlet személyes bibliai kövekkel, Hósen táblával, gyűrűk, karkötők, ékszerek- Amikor meglátunk egy ásványékszert, megtetszik,

Részletesebben

A család fogalma együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy rokoni, vérségi kapcsolat köt össze

A család fogalma együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy rokoni, vérségi kapcsolat köt össze CSALÁDTIPOLÓGIA A család fogalma együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy rokoni, vérségi kapcsolat köt össze elsődleges szocializáció színtere Élethely szerinti: Falun

Részletesebben

Agresszió. Agresszió. Tartalom. Megjegyzés

Agresszió. Agresszió. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Az emberi agresszió, mely bár nagyrészt rossz, azért meglehetnek a hasznai is. Az agresszió biológiai és társadalmi háttere, ahogyan a körülmények alakítják a viselkedést, a viselkedés pedig a

Részletesebben

Gyukits György A SZOCIÁLIS MUNKA SZEMPONTJAI A HOSPICE SZELLEMŰ ELLÁTÁS SORÁN AZ ANGOL MODELL ALAPJÁN ÖSSZEFOGLALÁS

Gyukits György A SZOCIÁLIS MUNKA SZEMPONTJAI A HOSPICE SZELLEMŰ ELLÁTÁS SORÁN AZ ANGOL MODELL ALAPJÁN ÖSSZEFOGLALÁS Gyukits György A SZOCIÁLIS MUNKA SZEMPONTJAI A HOSPICE SZELLEMŰ ELLÁTÁS SORÁN AZ ANGOL MODELL ALAPJÁN ÖSSZEFOGLALÁS E tanulmányban a sok tekintetben mintaértékűnek tekinthető angol modell alapján mutatom

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013.

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013. Fogyasztói Fizetési Felmérés 13. A felmérés hátteréről Külső felmérés a lakosság körében 10 000 válaszadó Adatgyűjtés: 13. május-június között, az adott ország anyanyelvén 21 országban (azokban az országokban,

Részletesebben

Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 5.

Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 5. Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 5. OM:203055 Kollégium Pedagógiai Programja 2015 0 Bevezetés A

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.06. 09.01. 09.05. 09.08. 09.04.

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.06. 09.01. 09.05. 09.08. 09.04. 09.01. 09.04. 09.05. 09.06. 09.08. 10.00 10.00 11.20 TANÉVNYITÓ JÓGA -HALADÓ JÓGA - KEZDŐ A hermetikus asztrológia -II.-III. Az asztrológia elvi alapjai Megnyitó Megnyitó Csillagászati alapismeretek 11.40-13.00

Részletesebben

Biztosítási tájékoztató

Biztosítási tájékoztató Biztosítási tájékoztató A Raiffeisen Bank kiemelt fontosságúnak tartja, hogy ügyfeleinek sokrétű szolgáltatást nyújtson. A banki termékek mellett országszerte minden bankfiókunkban, kedvező feltételekkel

Részletesebben

Eklipszek Hold- és napfogyatkozások

Eklipszek Hold- és napfogyatkozások Eklipszek Hold- és napfogyatkozások Mundán asztrológia értelmezése A világ főbb eseményeiben a fogyatkozások mindig óriási szerepet játszanak. A Napfogyatkozásnak már az ókorban is nagy jelentőséget tulajdonítottak.

Részletesebben

AEGON. Vitál Életbiztosítás

AEGON. Vitál Életbiztosítás AEGON Vitál Életbiztosítás A felelősségteljes gondoskodás családról való gondoskodás A család mindennél fontosabb A család mindennapi örömeink forrása, ezért mindannyiunk számára óriási kincs, amelyről

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2013/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.26. 09.21. 09.25. 09.28. 09.24.

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2013/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.26. 09.21. 09.25. 09.28. 09.24. 09.21. 09.24. 09.25. 09.26. 09.28. 13.00 14.00-15.30 TANÉVNYITÓ A hermetikus asztrológia -II.-III.. Az asztrológia elvi alapjai Megnyitó JÓGA -HALADÓ Megnyitó GYÓGYÁSZAT - ÉLETTAN Az ősi világkép élettana

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z

ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z Nadír _az éggömb közepén áthaladó tengely és éggömb látóhatár alatti metszéspontja Nagy Év _a Tavaszpont (Kos 0 foka) retrográd irányban mozog a Zodiákuson. Kb. 2500 évenként

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

2016. A cselekvés éve, az érvényesülésért végbevitt tettek ideje

2016. A cselekvés éve, az érvényesülésért végbevitt tettek ideje 2016. A cselekvés éve, az érvényesülésért végbevitt tettek ideje TAVALYRÓL IDÉNRE: A SZELÍDSÉGBŐL AKARATOSSÁG LESZ. Az Óévünk sokkal harmonikusabb és jóakaratúbb volt, mint ami most következik szedjük

Részletesebben

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Munkaerőpiaci

Részletesebben

UEFA B. Általános pedagógiai ismeretek a labdarúgásban dolgozó edzők számára

UEFA B. Általános pedagógiai ismeretek a labdarúgásban dolgozó edzők számára Általános pedagógiai ismeretek a labdarúgásban dolgozó edzők számára A pedagógia fogalma: Kettős értelemben használt komplex fogalom. Egyrészt a nevelés elmélete, neveléstudomány, másrészt a nevelés gyakorlati

Részletesebben

AEGON. Vitál Életbiztosítás

AEGON. Vitál Életbiztosítás AEGON Vitál Életbiztosítás A felelősségteljes gondoskodás ád ró lv aló g o n sk c s al odás A család mindennél fontosabb do A család mindennapi örömeink forrása, ezért mindannyiunk számára óriási kincs,

Részletesebben

Asztrológiai arcok. A Hold arc jellegzetessége

Asztrológiai arcok. A Hold arc jellegzetessége Asztrológiai arcok A következőkben részletesen is bemutatom ábrákkal a hét alaptípus jellegzetességeit, kezdve a bolygó jellegével, amely a legfontosabb asztrológiai analógiás jelentéseket tartalmazza,

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Az idősek kapcsolathálózati jellegzetességei

Az idősek kapcsolathálózati jellegzetességei Az idősek kapcsolathálózati jellegzetességei Albert Fruzsina MTA TK, KRE MEGÖREGEDNI MA. konferencia, KSH, 2016. június 8. Emberi kapcsolatok idős korban A jóllét alapvetően fontos meghatározója Nem csak

Részletesebben

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016 Biztonságban ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN Székesfehérvár 2016 Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével oktatási segédlet Előszó Biztonságban

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

A család mint érték értékteremtő család. Heti Válasz Figyelő konferencia: Kötelező öngondoskodás II. Vukovich Gabriella demográfus november 24.

A család mint érték értékteremtő család. Heti Válasz Figyelő konferencia: Kötelező öngondoskodás II. Vukovich Gabriella demográfus november 24. A család mint érték értékteremtő család Heti Válasz Figyelő konferencia: Kötelező öngondoskodás II. Vukovich Gabriella demográfus 2010. november 24. A család mint érték A magyar társadalom a családot és

Részletesebben

SIKER AZ ÉLETBEN, SIKER A HOROSZKÓPBAN

SIKER AZ ÉLETBEN, SIKER A HOROSZKÓPBAN Bán Tamás: SIKER AZ ÉLETBEN, SIKER A HOROSZKÓPBAN Az 1998. novemberben a Fészek Művészklubban elhangzott előadás szerkesztett változata Siker az életben A siker több féle lehet: - anyagi siker - társadalmi

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi 2012-11-18 1 Téma 2012-11-18-án A szülő-, illetve családcentrikus házasság 2 Ismételjünk ismét egy picit A férfi elhagyja

Részletesebben

A GENERÁCIÓK MEGKÖZELÍTÉSE ÉS ÖNREFLEXIÓJA

A GENERÁCIÓK MEGKÖZELÍTÉSE ÉS ÖNREFLEXIÓJA A GENERÁCIÓK MEGKÖZELÍTÉSE ÉS ÖNREFLEXIÓJA Amikor tizennégy éves voltam, apámat annyira tudatlannak találtam, hogy alig bírtam elviselni jelenlétét. Amikor huszonegy lettem, megdöbbentett, milyen sokat

Részletesebben

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Szakmai Program Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Székhely: 2483 Gárdony, Móricz Zs. u 33. Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Telephely: 2483 Gárdony, Móricz

Részletesebben

SPONTÁN ASSZOCIÁCIÓK VIZSGÁLATA KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK MŰELEMZÉSEIBEN, SALVADOR DALI ALKOTÁSAI NYOMÁN

SPONTÁN ASSZOCIÁCIÓK VIZSGÁLATA KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK MŰELEMZÉSEIBEN, SALVADOR DALI ALKOTÁSAI NYOMÁN SPONTÁN ASSZOCIÁCIÓK VIZSGÁLATA KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK MŰELEMZÉSEIBEN, SALVADOR DALI ALKOTÁSAI NYOMÁN Témavezető: Dr. Dósa Zoltán Végzős hallgató: Szente Anita 2017. Az érzelmi szenvedés tudattalan konfliktusok

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ TAVASZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ TAVASZ - ÓRAREND 02.10. 02.11. 02.12. 02.13. 02.15. TANÉVNYITÓ JÓGA -HALADÓ 15.00 16.20 -II.-III A hermetikus asztrológia 2. Az energiák funkciójuk szerinti elhelyezkedése - légzőgyakorlatok A test csatornái - légzőgyakorlatok

Részletesebben

A párkapcsolati instabilitást meghatározó tényezők

A párkapcsolati instabilitást meghatározó tényezők párkapcsolati instabilitást meghatározó tényezők ilinszki ttila pilinszki.attila@public.semmelweis-univ.hu MSZT konferencia, 2013. október 27. Társadalmi csereelmélet (Lewis-Spanier, 1979) a kapcsolat

Részletesebben