ACÉLOK FOLYAMATOS ÖNTÉSÉNÉL KÉPZŐDÖTT TAPADVÁNYOK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF DEPOSITS AT NOZZLES IN CONTINUOUS CASTING OF STEEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ACÉLOK FOLYAMATOS ÖNTÉSÉNÉL KÉPZŐDÖTT TAPADVÁNYOK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF DEPOSITS AT NOZZLES IN CONTINUOUS CASTING OF STEEL"

Átírás

1 Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp ACÉLOK FOLYAMATOS ÖNTÉSÉNÉL KÉPZŐDÖTT TAPADVÁNYOK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF DEPOSITS AT NOZZLES IN CONTINUOUS CASTING OF STEEL HARCSIK BÉLA Miskolci Egyetem Metallurgiai és Öntészeti Intézet 3515 Miskolc-Egyetemváros A kagylószűkülés (nozzle clogging) a folyamatos öntés kialakulása óta ismert öntési rendellenesség, különösen gyakorivá a zárt öntés bevezetésével vált. A kagylószűkülés különböző okokra vezethető vissza: öntőszerelvények fizikai sérülése, hideg adag, lerakódások okozta átmérő szűkülés. Az utóbbi megoldása metallurgiai megoldásokat kíván, amit csak a lerakódások megismerésével lehet meghatározni, ezért fontosnak tartottam, hogy megismerjem ezek szerkezetét és összetételét. Megvizsgáltam a szűkülésekkel befejeződő szekvenseknél a beszűkült kagylók belső és külső felületén talált anyagok ásványtani szerkezeteit. Jelen cikkben a tapadványvizsgálat módjáról, eredményeiről számolok be, majd összefoglalom a vizsgálatokból levonható tanulságokat. Kulcsszavak: folyamatos öntés, zárvány, kagylószűkülés, kalciumos kezelés, aluminátok. Formation of deposits inside the submerged entry nozzles used in continuous casting of especially low-silicon Al-killed mild steels may often cause nozzle clogging and casting disorder. Technological experience has shown that the application of Ca-treatment before casting usually eliminates this phenomenon. In order to understand deposit formation and the way it can be avoided, we have carried out detailed mineralogical analyses of the deposits formed on the inner and outer surfaces of the nozzles by different techniques. Keywords: Continuous casting, inclusions, nozzle clogging, calcium treatment, aluminates. Bevezetés Ahhoz hogy a lerakódások képződésének okát megismerjem olyan, az acélgyártás során hazánkban még nem alkalmazott tudományos módszereket kerestem, amelyek pontosan feltárják a képződött rétegek összetételét. Ásványtani vizsgálati eljárásokat hívtam segítségül az öntőszerelvényeken talált lerakódások megismeréséhez: a porszerű anyagokat röntgen diffraktométerrel, a tömörebb szerkezetű tapadványt pedig scanning elektronmikroszkóppal és mikroszondával elemeztük. 1. Vizsgálati körülmények A lerakódások az acél folyamatos öntése során (1. ábra) olyan felületek mentén képződik, ahol az átmérő (2. ábra) megváltozása miatt az acélolvadék mozgása felgyorsul, ezért az öntés hőmérsékletén (~1550 C) szilárd zárványok könnyen lerakódhatnak.

2 106 Harcsik Béla 1. ábra. A folyamatos öntés technológiai sémája [1] 2. ábra. Zárványok áramlási útjai a centripetális, ill. turbulens erők hatására a kiömlőkagylókban, ill. a lerakódások megjelenésének tipikus helyei [2] A lerakódások az öntőüst és a közbensőüst kagylóinál, illetve az ezekre csatlakoztatott sugárvédő- és merülőcsöveknél találhatók. Ezek közül mindössze a merülőcsövet (3. ábra) lehet úgy eltávolítani, hogy a lerakódott rétegeket megvizsgálhassuk, ezért a továbbiakban az itt talált lerakódásokat elemeztük. (4. ábra) A használt merülőcső belső és külső felületéről por alakú mintákat vettem (4. b ábra), a merülőcső alján talált porózus szerkezetű tapadványt (5. ábra) pedig kiemeltem, hogy preparálás után scanning mikroszkóppal megvizsgálhassuk a szerkezetét, illetve mikroszondás elemzéssel az összetételét megismerhessük.

3 Acélok folyamatos öntésénél képződött tapadványok vizsgálata ábra. Új merülőcső (a teljes, b vég, c belső felület) [3] 4. ábra. Használt merülőcső, az elemzési minták vételi helyei az elvágott (a külső felület; b belső felület) [3] 5. ábra. Használt merülőcső tapadványáról készült felvételek (a tapadvány (a mintavétel helye bejelölve), b összeillesztett BSE felvételek) [3] Mivel a tapadvány elég jelentős méretű volt, ezért egy, a teljes keresztmetszetet jó jellemző 1mm széles vonal mentén, és erre merőlegesen szintén 1mm szélességben vizsgáltuk meg. (5. a ábra) A vizsgálat során elektronmikroszkóppal visszaszórt elektron felvételek készültek, amiket összeillesztettem (5. b. ábra). Az elektronmikroszkópos vizsgálatok során kapott képeket, digitális képelemző szoftverrel a szürkeségi érték különbség alapján egyesével kerültek elemzésre, eredményeket az elektronsugaras mikroszondás elemzéssel nyert összetételekkel párosítva ismertetem.

4 108 Harcsik Béla 2. Kísérletek leírása A kagylószűkülést mára a gyártott acélminőségek többségénél sikerült megoldani, azonban még ma is vannak olyan acélok, amelyeknél helyi adottságok, illetve gazdaságossági okok miatt még ma is visszatérő probléma a lerakódások miatti öntési közbeni beavatkozások. A kísérleteim helyszínéül választott ISD Dunaferr Zrt-nél az acélminőségek jelentős részénél már megoldott a kagylószűkülés elkerülése, azonban van egy olyan acéltípus (hidegen hengerelhető szilíciumszegény, alumíniummal csillapított), ahol még mindig gyakorinak mondható a kagylószűkülés. Három kísérletsorozatot terveztem, ahhoz hogy megismerem mind a kiindulási helyzetet, mind a lehetséges elhárítási módszereket: Első sorozatban 54 adag gyártása közben az aktuális technológia szerint gyártott adagokat vizsgáltam és begyűjtöttem 3 darab használt merülőcsövet. Második sorozatban a kagylószűkülés egyik elhárítási módszerével, a kalciumos kezeléssel gyártott 46 adag gyártását vizsgáltam, amelyeknél szintén három merülőcsövet elemeztünk. Harmadik sorozatnál egy másik módszerrel: a zárványtartalom mérséklésével próbáltam a kagylószűkülések arányát csökkenteni: négy javaslatot tettem a technológia megváltoztatására. Ekkor öt merülőcsövet vizsgáltunk meg. Első sorozat bázishelyzet rögzítése Az első sorozat öntése során az adagok 38,9%-ánál tapasztaltam öntés közben olyan beavatkozást, amely kagylószűkülésre vezethető vissza (letapadás miatti dugómozgatás, üstkagyló tisztítása oxigénnel, merülőcső tisztítása oxigénnel). Az öntésnél használt merülőcsövek (4-5. ábra) ásványtani módszerekkel (pordiffrakciós méréssel és elektronmikroszkópos mikroanalízissel) történő vizsgálata során megállapítottam, hogy a lerakódások 90%-a a várakozásnak megfelelően valamilyen oxid (a többi rész acélbezáródás, illetve üreg), túlnyomórészt alumínium-oxid. (1. táblázat) Mintavétel helye Mértékegység Al 2 O 3 MgAlspinell 2 O 3 ) 6 CaO(Al 2 O 3 ) 2 Oxidok CaO(Al összesen Belső felszín Térfogat% 69,63% 16,63% 8,33% 1,13% 95,72% Külső felszín Térfogat% 64,33% 21,60% 4,57% 0,90% 91,40% Tapadvány Terület% 83,85% 1,54% 85,39% * fennmaradó rész fémes vagy oxidálódott acélbezáródás 1. táblázat. Első sorozat lerakódásainak átlagos összetétele* [3] A talált endogén és exogén eredetű az acél öntési hőmérsékletén szilárd zárványok a dezoxidációra, a nem kellően megakadályozott reoxidációra és a nem megfelelő argonozási technológiára vezethetők vissza. Az adagok nem kaptak kalciumos kezelést, ezért a talált kalciumaluminát egész biztosan a túlzottan intenzív argonöblítés miatt bekeveredett üstsalakból származott. Mivel az üstsalak nagy mennyiségben tartalmazott FeO-t is (~9,22%), ezért egész biztosan történt még további reoxidáció is, így újbóli alumíniumoxid képződés történhetett, és így további lerakódások képződhettek [4].

5 Acélok folyamatos öntésénél képződött tapadványok vizsgálata 109 A lerakódások túlnyomórészt oxidokból álltak, így megállapítottam, hogy a zárványok mennyiségére és így a lerakódások kialakulására az összoxigén-tartalomnak az üstmetallurgiai kezelés vége és az öntés között mért változása van a legnagyobb hatással. Második sorozat a kalciumos zárványmodifikáció hatásvizsgálata A szakirodalom által javasolt kalciumos zárványmodifikáció hatását vizsgáltam meg a második kísérletsorozat során. Ez a metódus bevett technológiaként használatos minden minőségi acélt gyártó üzemben, ezért fontosnak tartottam a lerakódások képződésére gyakorolt hatásának vizsgálatát. Az aktuálisan alkalmazott technológia szerint gyártott 46 adagnál, a kalciumos kezelést nem kapottakhoz viszonyítva a lerakódások mértéke drasztikusan csökkent (6. ábra). A szűkülés miatti öntés közbeni beavatkozások száma is jelentősen csökkent: az első sorozatban vizsgált szilíciumszegény, alumíniummal csillapított acéloknál tapasztalt 38,9%, a második kísérletsorozat során vizsgált kalciummal modifikáltnál elhanyagolható szintre (6,52%) esett. 6. ábra. Második sorozat második szekvensének merülőcsöve (a külső felület, b belső felület, c tapadvány, d összeillesztett SEM-felvételek) [3] Az első sorozattal ellentétben itt elhanyagolható mértékű volt a merülőcső külső felületén (6a ábra) talált nemfémes zárványok alkotta kirakódás. Ez a kirakódott kéreg nem vonta be a teljes felületet, hanem csak a kiömlők felett képzett egy-egy kinövést, továbbá fontos megjegyezni, hogy az előző vizsgálat során talált porszerű anyagtól eltérően itt szilikátüveges jellegű anyagot találtam. Az eredmények szerint a kinövések túlnyomórészt CaOAl 2 O 3 (CA) zárványokból álltak (2. táblázat), amelyek az öntés hőmérsékletén folyé-

6 110 Harcsik Béla konyak, így érthető hogy miért nem porjellegű formában voltak. Megjelent a (CaO) 12 (Al 2 O 3 ) 7 is, ami az eutektikus összetétel, azaz a legalacsonyabb olvadásponttal rendelkezik, valószínűleg ez bezáródás lehet. Találtunk még CaO(Al 2 O 3 ) 2 (CA 2 ) zárványokat és spinellt is, amelyek bár magasabb olvadásponttal rendelkeznek (1750 C, 2135 C), de mennyiségük 30% körüli, azaz kevésbé befolyásoljak az acél önthetőségét. Az acélt gyártása során nem ötvözték szilíciummal, a kirakódás mégis tartalmaz némi mennyiségben, ez minden bizonnyal az öntőporból származik, amit jól alátámaszt a kirakódás csekély mennyisége is. Főkomponens CaO(Al 2 O 3 ) 2 CaOAl 2 O 3 CaO(Al 2 O 3 ) 6 MgOAl 2 O 3 CaMgAl 10 O 17 Átlagos mennyiség 22,97% 42,87% 3,63% 25,53% 2,40% [%] 2. táblázat. A második sorozat merülőcsöveinek külsejéről származó kirakódások röntgen-pordiffrakciós elemzési eredményei: A merülőcsövek belső falazatán (6b. ábra) minimális lerakódást találtam, de a teljesség igénye miatt megelemeztük: a lekapart minták összetételei a 3. táblázatban olvashatók. Itt is túlnyomórészt CaOAl 2 O 3 -ot találtunk, mellette grossitot (CaAl 4 O 7 )-ot, spinellt és CaO(Al 2 O 3 ) 2. Főkomponens CaOAl 2 O 3 CaO(Al 2 O 3 ) 2 CaFe(Si 2 O 6 ) MgOAl 2 O 3 (CaO) 12 (Al 2 O 3 ) 7 Átlagos mennyiség [%] 59,95% 2,50% 8,45% 23,65% 4,25% 3. táblázat. A második sorozat merülőcsöveinek belső felületéről származó kirakódások röntgen-pordiffrakciós elemzési eredményei [3] A használt merülőcsöveket hossztengelyük mentén elvágtuk, melyek közül egyedül a második szekvensből származóban találtunk tapadványt. A talált tapadványt vizsgáltuk tovább elektronmikroszkóppal [6. d) ábra]. Jól látható, hogy az első kísérletsorozathoz képest elenyésző a tapadvány mérete, ezért az első vizsgálat alkalmával készült képekkel ellentétben nem csak vonalmentén vizsgálódtunk, hanem a tapadvány egyik feléről készült csiszolat kétharmadát tanulmányoztuk. (4. táblázat) Fázisok szín Átlagos menynyiség [%] szerint Főkomponensek [%] fehér 10,59 FeO:94,49 MnO:3,9 SiO 2 :1,61 halványszürke 19,58 FeO:95,58 MnO:4,33 középszürke 58,50 Al 2 O 3 :39,65 CaO:35,63 SiO 2 :21,03 MgO:1,09 sötétszürke 10,55 Al 2 O 3 :78,35 CaO:18,43 üreg 0,83 porozitásból származó 4. táblázat. A második sorozat második szekvens tapadványán elvégzett digitális képelemzés összesített százalékos eredménye [3]

7 Acélok folyamatos öntésénél képződött tapadványok vizsgálata 111 A 4. táblázatból jól látható, hogy túlnyomórészt üvegszerű alumínium-kalciszilikátot és acélcseppeket találtam. Az utóbbi a porózus szerkezetbe záródott acélból származik, az előbbi pedig az öntőporból és az acélból felszállt nemfémes zárványokból képződő kristályosító salakra vezethető vissza. Harmadik sorozat a technológia módosítására tett javaslatok hatásának vizsgálata Javasolt technológia módosítások: konverterben a fúvatást követően legalább 10 m 3 -nyi argonos utánöblítés, csapolás közben az előírt utánöblítés megléte esetén a legfeljebb 1,6 kg/t Almokkával végzett elődezoxidálás, üstmetallurgiai kezelés során a felső argonöblítés elhagyása, kezelés végén min.6-8 perc legfeljebb l/perc tisztító hatású argonöblítés. hatására a kagylószűkülések aránya az első sorozatéhoz képest még úgy is megfeleződött, hogy csak az adagok 30%-nál sikerült legalább hármat betartani. A lerakódások (7. ábra) vizsgálata (5-6. táblázat) szintén megerősítette, hogy jó irányba indultunk el. 7. ábra. Harmadik sorozat első szekvens merülőcsöve (a külső felület, b belső felület, c tapadvány (a mintavétel helye bejelölve) d összeillesztett BSE felvételek) [3]

8 112 Harcsik Béla azonosított fázis Al 2 O 3 Fe FeO-FeAl 2 O 4 üreg átlag 83,22% 11,36% 4,87% 0,55% 5. táblázat. Harmadik kísérletsorozat tapadványain elvégzett digitális képelemzés összesített eredményei A tapadványok mérete némileg mérséklődött, a kirakódások pedig nemcsak szemmel láthatóan voltak porózusabbak az első sorozatéhoz viszonyítva, hanem a mért eredmények szerint is számottevő a különbség (0,38% 0,55%). Még fontosabb eredmény, hogy az FeO-ban dús üstsalak bekeveredését mutató kalciumaluminát mennyisége megfeleződött, illetve FeO-FeAl 2 O 4 (6,06% 4,87%) is jelentősen csökkent. Al 2 O 3 MgAl-spinell NaAl 11 O 17 CaO(Al 2 O 3 ) 6 Fe 2 O 3 Külső felület 78,18 % 11,85% 1,50% 4,85% 1,60% belső felszín 67,17 % 10,95% 12,50% 4,37% 2,02% 6. táblázat. Harmadik kísérletsorozat merülőcsöveinek külsejéről származó porminták százalékos összetétele A javasolt technológiai módosítások eredményességét bizonyítják a módosított technológia szerint gyártott adagok merülőcsöveinek vizsgálata során kapott eredmények is. Az első sorozathoz viszonyítva jelentősen mérséklődtek a belső és külső felületen talált tűzálló anyagokból származó MgAl-spinellek és a fedő- és öntőporból eredő kalciumaluminátok aránya. Azaz a javasolt módosítások hatására nagyban csökkent a porjellegű kirakódások a magas olvadási hőmérsékletű exogén eredetű zárványtartalma, ezáltal a kagylószűkülés lehetősége is mérséklődött (38,9 18,52%). Összefoglalás A bázishelyzetet felmérő első sorozat ásványtani vizsgálatainak eredménye alapján megtett javaslatok hatékonyságát nem csak a kagylószűkülések miatti beavatkozások arányának mérséklődése, hanem a lerakódások mennyiségének és minőségének változása is bizonyítja. Fontos tanulság, hogy nem elég gyártás közben az acél hagyományosan mért aktívoxigén-tartalmának csökkentésére figyelni, hanem az acél tisztaságát leginkább jellemző összoxigén-tartalomnak a mérséklése is legalább annyira fontos. A másik igen lényeges eredménye volt a vizsgálatnak, hogy bebizonyította: a kalciummal nem kezelt acél is tartalmaz kalciumaluminátot a nem megfelelő argonoskezelés esetén. Köszönetnyilvánítás A tanulmány/kutató munka a TÁMOP B-10/2/KONV jelű projekt részeként az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg

9 Acélok folyamatos öntésénél képződött tapadványok vizsgálata 113 Irodalom [1] Károly Gyula: Üstmetallurgia és Folyamatos öntés Tantárgyi segédlet PowerPoint bemutató, Miskolc Egyetem Metallurgiai és Öntészeti Tanszék, [2] M. J Heesom: Physical and chemical aspects of nozzle blockage during continuous casting- Calcium Treatment Symposium, Glasgow, 1988, pp [3] Harcsik Béla: Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel PhD-értekezés, Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar, Miskolc, [4] Károly Gy.-S.Ghazaly: A kalciumos kezelés szerepe a folyamatos öntésre kerülő nagy tisztaságú acélok üstmetallurgiai kezelésekor. IV. Diósgyőri Folyamatos Öntés Szimpózium, Miskolc, 1990.

10

Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel

Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel PhD értekezés

Részletesebben

Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel

Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel Ph.D. értekezés

Részletesebben

Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel

Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai műveletekkel Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Hidegen hengerelhető acélok folyamatos öntésénél a kagylószűkülés befolyásolása hevítést nem biztosító üstmetallurgiai

Részletesebben

ÜSTMETALLURGIA. Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÜSTMETALLURGIA. Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI INTÉZET ÜSTMETALLURGIA Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolc, 2014 1. TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy/kurzus

Részletesebben

ACÉLMETALLURGIA ALAPJAI. Anyagmérnök BSc-képzés. Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ. Miskolc, 2014.

ACÉLMETALLURGIA ALAPJAI. Anyagmérnök BSc-képzés. Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ. Miskolc, 2014. MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET ACÉLMETALLURGIA ALAPJAI Anyagmérnök BSc-képzés Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS

Részletesebben

Kohászat. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület lapja. Alapította Péch Antal 1868-ban.

Kohászat. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület lapja. Alapította Péch Antal 1868-ban. BÁNYÁSZATI ÉS KOHÁSZATI LAPOK Kohászat Vaskohászat Öntészet Fémkohászat Anyagtudomány Felsõoktatás Hírmondó 144. évfolyam 2011/3. szám Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület lapja. Alapította

Részletesebben

2009/3 ANYAGSZERKEZET-VIZSGÁLAT INVESTIGATION OF STRUCTURE

2009/3 ANYAGSZERKEZET-VIZSGÁLAT INVESTIGATION OF STRUCTURE ANYAGSZERKEZET-VIZSGÁLAT INVESTIGATION OF STRUCTURE Zárványosság meghatározása klasszikus módszerekkel (Zárványok 2. rész) Determination of Inclusions by Classical Methods (Inclusions, Part 2) Szabó Andrea

Részletesebben

ÖNTÉSZETI TECHNOLÓGIÁK II.

ÖNTÉSZETI TECHNOLÓGIÁK II. MAKMÖT269BL ÖNTÉSZETI TECHNOLÓGIÁK II. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI és ÖNTÉSZETI

Részletesebben

MAGHOMOK KEVERÉKEKHEZ HASZNÁLT SPECIÁLIS ADALÉKANYAGOK VIZSGÁLATA

MAGHOMOK KEVERÉKEKHEZ HASZNÁLT SPECIÁLIS ADALÉKANYAGOK VIZSGÁLATA MultiScience - XXX. microcad International Multidisciplinary Scientific Conference University of Miskolc, Hungary, 21-22 April 2016, ISBN 978-963-358-113-1 MAGHOMOK KEVERÉKEKHEZ HASZNÁLT SPECIÁLIS ADALÉKANYAGOK

Részletesebben

. -. - Baris A. - Varga G. - Ratter K. - Radi Zs. K.

. -. - Baris A. - Varga G. - Ratter K. - Radi Zs. K. 2. TEREM KEDD Orbulov Imre 09:00 Bereczki P. -. - Varga R. - Veres A. 09:20 Mucsi A. 09:40 Karacs G. 10:00 Cseh D. Benke M. Mertinger V. 10:20 -. 10:40 14 1. TEREM KEDD Hargitai Hajnalka 11:00 I. 11:20

Részletesebben

Különböző öntészeti technológiák szimulációja

Különböző öntészeti technológiák szimulációja Különböző öntészeti technológiák szimulációja Doktoranduszok Fóruma 2012. 11.08. Készítette: Budavári Imre, I. éves doktorandusz hallgató Konzulensek: Dr. Dúl Jenő, Dr. Molnár Dániel Predoktoranduszi időszak

Részletesebben

Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mőszaki Anyagtudományi Kar Metallurgiai és Öntészeti Tanszék

Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mőszaki Anyagtudományi Kar Metallurgiai és Öntészeti Tanszék Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mőszaki Anyagtudományi Kar Metallurgiai és Öntészeti Tanszék Szilícium-szegény, alumíniummal dezoxidált acél okl. kohómérnök Tudományos vezetı:

Részletesebben

MAKMÖT303B ÖNTÉSZET ALAPJAI ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR

MAKMÖT303B ÖNTÉSZET ALAPJAI ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ÖNTÉSZET ALAPJAI ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET Miskolc, 2013. 1. Tantárgyleírás A tantárgy/kurzus

Részletesebben

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése 2011. November

Részletesebben

Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Szilícium-szegény, alumíniummal dezoxidált acél tisztaságának javítása argonos átöblítés finomításával Szabó Andrea

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 30 Műszeres ÁSVÁNYHATÁROZÁS XXX. Műszeres ÁsVÁNYHATÁROZÁs 1. BEVEZETÉs Az ásványok természetes úton, a kémiai elemek kombinálódásával keletkezett (és ma is keletkező),

Részletesebben

Lövedékálló védőmellényekben alkalmazható ballisztikai kerámia megfelelőségének vizsgálata röntgendiffrakciós (XRD) módszerrel

Lövedékálló védőmellényekben alkalmazható ballisztikai kerámia megfelelőségének vizsgálata röntgendiffrakciós (XRD) módszerrel Lövedékálló védőmellényekben alkalmazható ballisztikai kerámia megfelelőségének vizsgálata röntgendiffrakciós (XRD) módszerrel XRD study on suitability of aluminium-oxide based ballistic ceramics used

Részletesebben

XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ

XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ Szaszák Norbert II. éves doktoranduszhallgató, Dr. Szabó Szilárd Miskolci Egyetem, Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke 2013. Összefoglaló Doktori téma: turbulenciagenerátorok

Részletesebben

Szerkezetvizsgálat ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS (BSc)

Szerkezetvizsgálat ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS (BSc) Szerkezetvizsgálat ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS (BSc) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. Tantárgyleírás Szerkezetvizsgálat kommunikációs

Részletesebben

Robbantással jövesztett kőzet, két bánya közötti szállításának megoldási lehetőségei

Robbantással jövesztett kőzet, két bánya közötti szállításának megoldási lehetőségei Robbantással jövesztett kőzet, két bánya közötti szállításának megoldási lehetőségei ALBERT Károly PhD hallgató Miskolci Egyetem, Bánya és Geotechnikai Intézet, 3515, Miskolc - Egyetemváros, Egyetem út

Részletesebben

ÖNTÖTT ÖTVÖZETEK FÉMTANA

ÖNTÖTT ÖTVÖZETEK FÉMTANA ÖNTÖTT ÖTVÖZETEK FÉMTANA ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS JÁRMŰIPARI ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR JÁRMŰIPARI ÖNTÉSZETI INTÉZETI

Részletesebben

Próbatest és eljárás fejlesztése hűtőközegek minősítésére

Próbatest és eljárás fejlesztése hűtőközegek minősítésére Próbatest és eljárás fejlesztése hűtőközegek minősítésére Mucsi András*, Kerekes Gábor**, Felde Imre*, Povorai Gábor* 1. Speciális próbatest fejlesztése és a mérések menete A hűtőközegek minősítésére egy

Részletesebben

PLATTÍROZOTT ALUMÍNIUM LEMEZEK KÖTÉSI VISZONYAINAK TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATA TECHNOLOGICAL INVESTIGATION OF PLATED ALUMINIUM SHEETS BONDING PROPERTIES

PLATTÍROZOTT ALUMÍNIUM LEMEZEK KÖTÉSI VISZONYAINAK TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATA TECHNOLOGICAL INVESTIGATION OF PLATED ALUMINIUM SHEETS BONDING PROPERTIES Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 371 379. PLATTÍROZOTT ALUMÍNIUM LEMEZEK KÖTÉSI VISZONYAINAK TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATA TECHNOLOGICAL INVESTIGATION OF PLATED ALUMINIUM SHEETS BONDING

Részletesebben

Olvasztár Olvasztár

Olvasztár Olvasztár 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

A technológiai paraméterek hatása az Al 2 O 3 kerámiák mikrostruktúrájára és hajlítószilárdságára

A technológiai paraméterek hatása az Al 2 O 3 kerámiák mikrostruktúrájára és hajlítószilárdságára Bevezetés A technológiai paraméterek hatása az Al 2 O 3 kerámiák mikrostruktúrájára és hajlítószilárdságára Csányi Judit 1, Dr. Gömze A. László 2 1 doktorandusz, 2 tanszékvezető egyetemi docens Miskolci

Részletesebben

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell A mérés A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell törekedni, minél közelebb kerülni a mérés során a valós mennyiség megismeréséhez. Mérési

Részletesebben

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 80. kötet (2011), p.197-203. VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN egyetemi tanár, MTA rendes tagja Miskolci Egyetem,Bányászati és

Részletesebben

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Anyagfizikai Tanszék,

Részletesebben

1. Bevezetõ. 2. Az acélok zárványtartalmának csökkentése. Szabó Zoltán*

1. Bevezetõ. 2. Az acélok zárványtartalmának csökkentése. Szabó Zoltán* Szabó Zoltán* Alacsony zárványtartalmú acél gyártásának feltételei Egyre nagyobb az igény a tiszta acélok elõállítására. Egyre több rendelésben írják elõ a még megengedett zárványossági fokozatot. A szerzõ

Részletesebben

Fémötvözetek hőkezelése ANYAGMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉS (BSc) Hőkezelési szakirány

Fémötvözetek hőkezelése ANYAGMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉS (BSc) Hőkezelési szakirány Fémötvözetek hőkezelése ANYAGMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉS (BSc) Hőkezelési szakirány TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013

XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013 XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013 Termikus szórással készült NiCrBSi rétegek utókezelése lézersugaras újraolvasztással Molnár András PhD hallgató témavezetők: Dr. Balogh András egyetemi docens

Részletesebben

I. ANALITIKAI ADATOK MEGADÁSA, KONVERZIÓK

I. ANALITIKAI ADATOK MEGADÁSA, KONVERZIÓK I. ANALITIKAI ADATOK MEGADÁSA, KONVERZIÓK I.2. Konverziók Geokémiai vizsgálatok során gyakran kényszerülünk arra, hogy különböző kémiai koncentrációegységben megadott adatokat hasonlítsunk össze vagy alakítsuk

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása l--si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása evezetés Farkas János 1, Dr. Roósz ndrás 1 doktorandusz, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem nyag- és Kohómérnöki Kar Fémtani Tanszék

Részletesebben

KÉSŐ AVAR ÜVEGGYÖNGYÖK ÖSSZETÉTEL- VIZSGÁLATA

KÉSŐ AVAR ÜVEGGYÖNGYÖK ÖSSZETÉTEL- VIZSGÁLATA . BUDAPESTINENSIS DE EÖTVÖS NOM. * KÉSŐ AVAR ÜVEGGYÖNGYÖK ÖSSZETÉTEL- VIZSGÁLATA különös tekintettel a mállási jelenségek kimutatására Készítette: Király Csilla: Környezettudomány MSc. I. évf. Mácsai Cecília:

Részletesebben

10. előadás Kőzettani bevezetés

10. előadás Kőzettani bevezetés 10. előadás Kőzettani bevezetés Mi a kőzet? Döntően nagy földtani folyamatok során képződik. Elsősorban ásványok keveréke. Kőzetalkotó ásványok építik fel. A kőzetalkotó komponensek azonban nemcsak ásványok,

Részletesebben

HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP

HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP Anagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 309 319. HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP PÁLINKÁS SÁNDOR Miskolci

Részletesebben

ALACSONY ZAJSZINTŰ CSÖVEK ÉS SZERELVÉNYEK Alacsonyabb zajszintet (akár 19dB) és vibrációt biztosít.

ALACSONY ZAJSZINTŰ CSÖVEK ÉS SZERELVÉNYEK Alacsonyabb zajszintet (akár 19dB) és vibrációt biztosít. ALACSONY ZAJSZINTŰ CSÖVEK ÉS SZERELVÉNYEK Alacsonyabb zajszintet (akár 19dB) és vibrációt biztosít. Peštan világszerte A Peštan vállalat vezető pozíciót tölt be a műanyag csövek és PVC profilok gyártásában

Részletesebben

SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT

SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT Dr. Lovas Lászl SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek II. tantárgyhoz Kézirat 2012 SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT 1. Adatválaszték pk [MPa] d [mm] b/d [-] n [1/min] ház anyaga 1 4 50 1 1440

Részletesebben

Az előadás tartalma. Debrecen 110 év hosszúságú csapadékadatainak vizsgálata Ilyés Csaba Turai Endre Szűcs Péter Ciklusok felkutatása

Az előadás tartalma. Debrecen 110 év hosszúságú csapadékadatainak vizsgálata Ilyés Csaba Turai Endre Szűcs Péter Ciklusok felkutatása Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet Geofizikai és Térinformatikai Intézet MTA-ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport Debrecen 110 év hosszúságú csapadékadatainak vizsgálata Ilyés Csaba Turai

Részletesebben

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KARDOS LEVENTE 1*, SIMONNÉ DUDÁS ANITA 1, VERMES LÁSZLÓ 1 1 Szent István Egyetem Kertészettudományi

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Fémtani vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Fémtani vizsgálatok Anyagvizsgálatok Fémtani vizsgálatok Cél: Az anyagok szövetszerkezetének, szemcsenagyságának, a zárványosság (nemfémes alkotók) stb. meghatározása A vizsgálatok a nagyítás szerint csoportosíthatók: makroszkópos

Részletesebben

Porózus szerkezetű fémes anyagok. Kerámiák és kompozitok ORBULOV IMRE

Porózus szerkezetű fémes anyagok. Kerámiák és kompozitok ORBULOV IMRE Porózus szerkezetű fémes anyagok Kerámiák és kompozitok ORBULOV IMRE 2006.11.07. Az előadás során megismerjük......a porózus szerkezetű fémes anyagok fogalmát...az előállítási lehetőségeiket...az alapvető

Részletesebben

KLINCS KÖTÉS TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA, VÉGESELEMES MODELLEZÉSE

KLINCS KÖTÉS TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA, VÉGESELEMES MODELLEZÉSE Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 7 18. KLINCS KÖTÉS TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA, VÉGESELEMES MODELLEZÉSE INVESTIGATION AND FINITE ELEMENT MODELLING OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF CLINCHED

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Bagi István BME MTAT Bevezetés Kerámiák csoportosítása teljesen tömör bioinert porózus bioinert teljesen tömör bioaktív oldódó Definíciók Bioinert a szomszédos

Részletesebben

1 kép: Alapzománcozott gázkonvektor hcserélje használat után

1 kép: Alapzománcozott gázkonvektor hcserélje használat után TARTÓS HHATÁS OKOZTA VÁLTOZÁSOK ALAP- ILLETVE DIREKT ZOMÁNCOZOTT FELÜLETEKEN Dr. Bodnár Mária; Dr. Tóth István, ZOMÁNC Zrt. Magyar Zománcipari Egyesület 18. Zománckonferenciája, 2007, Hgyész A kísérlet

Részletesebben

Mikroszerkezeti vizsgálatok

Mikroszerkezeti vizsgálatok Mikroszerkezeti vizsgálatok Dr. Szabó Péter BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék 463-2954 szpj@eik.bme.hu www.att.bme.hu Tematika Optikai mikroszkópos vizsgálatok, klasszikus metallográfia. Kristálytan,

Részletesebben

ÁRAMLÁSI RENDSZEREK PONTOSÍTÁSA IZOTÓP ÉS VÍZKÉMIAI VIZSGÁLATOKKAL A TOKAJI-HEGYSÉG PEREMI RÉSZEIN

ÁRAMLÁSI RENDSZEREK PONTOSÍTÁSA IZOTÓP ÉS VÍZKÉMIAI VIZSGÁLATOKKAL A TOKAJI-HEGYSÉG PEREMI RÉSZEIN ÁRAMLÁSI RENDSZEREK PONTOSÍTÁSA IZOTÓP ÉS VÍZKÉMIAI VIZSGÁLATOKKAL A TOKAJI-HEGYSÉG PEREMI RÉSZEIN REFINEMENT AND CALIBRATION OF THE FLOW SYSTEM IN TOKAJ-MOUNTAIN WITH ISOTOPES AND WATER CHEMICAL SURVEYS

Részletesebben

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján)

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján) Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al. 2001 alapján) Kő-, kerámia- és fémek archeometriája Kürthy Dóra 2014. 12. 12. 1 Miért fontos? ősi kerámiák

Részletesebben

Török Zsófia, Huszánk Róbert, Csedreki László, Kertész Zsófia és Dani János. Fizikus Doktoranduszok Konferenciája Balatonfenyves,

Török Zsófia, Huszánk Róbert, Csedreki László, Kertész Zsófia és Dani János. Fizikus Doktoranduszok Konferenciája Balatonfenyves, Török Zsófia, Huszánk Róbert, Csedreki László, Kertész Zsófia és Dani János Fizikus Doktoranduszok Konferenciája Balatonfenyves, 2013.06.21-23 PIXE Particle Induced X-ray Emission Részecske indukált röntgenemissziós

Részletesebben

Különböző módon formázott bioaktív üvegkerámiák tulajdonságainak vizsgálata KÉSZÍTETTE: KISGYÖRGY ANDRÁS TÉMAVEZETŐ: DR. ENISZNÉ DR.

Különböző módon formázott bioaktív üvegkerámiák tulajdonságainak vizsgálata KÉSZÍTETTE: KISGYÖRGY ANDRÁS TÉMAVEZETŐ: DR. ENISZNÉ DR. Különböző módon formázott bioaktív üvegkerámiák tulajdonságainak vizsgálata KÉSZÍTETTE: KISGYÖRGY ANDRÁS TÉMAVEZETŐ: DR. ENISZNÉ DR. BÓDOGH MARGIT ANYAGMÉRNÖKI INTÉZET 2016.05.11. Diplomadolgozat célja

Részletesebben

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35 Periódusosság 3-1 Az elemek csoportosítása: a periódusos táblázat 3-2 Fémek, nemfémek és ionjaik 3-3 Az atomok és ionok mérete 3-4 Ionizációs energia 3-5 Elektron affinitás 3-6 Mágneses 3-7 Az elemek periodikus

Részletesebben

Idegen nyelvi mérés 2018/19

Idegen nyelvi mérés 2018/19 Idegen nyelvi mérés 2018/19 A feladatlap Évfolyam Feladatszám Itemszám Összes megszerezhető pont 6. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés: 3 5+5+5 5+5+5 15 15 8. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés:

Részletesebben

Radionuklidok, mint természetes nyomjelzők a termálkarszt-rendszerekben: tapasztalatok a Budaiés a Bükki-termálkarszton

Radionuklidok, mint természetes nyomjelzők a termálkarszt-rendszerekben: tapasztalatok a Budaiés a Bükki-termálkarszton XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről, 2014. április 2-3, Siófok Radionuklidok, mint természetes nyomjelzők a termálkarszt-rendszerekben: tapasztalatok a Budaiés a Bükki-termálkarszton Erőss Anita,

Részletesebben

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. pp. 137-146. A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE ANALYSIS OF HYDROMETEOROLIGYCAL DATA OF BÜKK WATER LEVEL

Részletesebben

A vörösréz és az S235J2G3 szénacél korróziója transzformátorolajokban

A vörösréz és az S235J2G3 szénacél korróziója transzformátorolajokban National Institute for R&D in Electrical Engineering ICPE-CA Bucharest, Romania www.icpe-ca.ro A vörösréz és az S235J2G3 szénacél korróziója transzformátorolajokban Red copper and S235J2G3 carbon steel

Részletesebben

Mérnöki anyagismeret

Mérnöki anyagismeret Mérnöki anyagismeret Termikus, villamos, mágneses tulajdonságok Alapanyagok gyártása Fémkohászat Vas- és acélgyártás Termikus tulajdonságok A szilárd anyagok az olvadás illetve amorf anyagok esetében a

Részletesebben

124 Dust-proof for block. Kocsi porvédelme

124   Dust-proof for block. Kocsi porvédelme Kocsi porvédelme A TBI MOTION termékek porvédelme kapcsán több féle kombináció lehetséges, úgy mint: acél zárótömítés, acél végzáró elem, borítólemez. Ezen kiegészítőkkel kapcsolatban, kérjük vegye fel

Részletesebben

XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA

XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Csonka Pál Doktori Iskola XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA Tézisfüzet

Részletesebben

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ Vas-karbon diagram: A vas olvadáspontja: a) 1563 C. b) 1536 C. c) 1389 C. Mennyi a vas A1-el jelölt hőmérséklete? b) 1538 C. Mennyi a vas A2-el jelölt hőmérséklete?

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR SEGÍTSÉGÉVEL TÖRTÉNŐ MINTAVÉTEL A MVM PAKSI ATOMERŐMŰ ZRT PRIMERKÖRI RENDSZERÉNEK VIZEIBEN OLDOTT GÁZOK VIZSGÁLATÁRA

MEMBRÁNKONTAKTOR SEGÍTSÉGÉVEL TÖRTÉNŐ MINTAVÉTEL A MVM PAKSI ATOMERŐMŰ ZRT PRIMERKÖRI RENDSZERÉNEK VIZEIBEN OLDOTT GÁZOK VIZSGÁLATÁRA MEMBRÁNKONTAKTOR SEGÍTSÉGÉVEL TÖRTÉNŐ MINTAVÉTEL A MVM PAKSI ATOMERŐMŰ ZRT PRIMERKÖRI RENDSZERÉNEK VIZEIBEN OLDOTT GÁZOK VIZSGÁLATÁRA Papp L. 1,2, Major Z. 2, Palcsu L. 2, Rinyu L. 1,2, Bihari Á. 1,2,

Részletesebben

NANOTECHNOLÓGIÁK I. ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKIRÁNYOS TÁRGY. (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM

NANOTECHNOLÓGIÁK I. ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKIRÁNYOS TÁRGY. (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM NANOTECHNOLÓGIÁK I. ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKIRÁNYOS TÁRGY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai

Részletesebben

Tűzálló antisztatikus - FLAB ÖSSZESÍTŐ JEGYZŐKÖNYV

Tűzálló antisztatikus - FLAB ÖSSZESÍTŐ JEGYZŐKÖNYV Területi sűrűség Összetétel Konstrukció Szövés 3/1 Szélesség 150 cm Tűzálló antisztatikus - FLAB 320 gsm 100% Cotton 10X10 80X46 300 grammos területi sűrűsége alkalmassá teszi, hogy hegesztő műhelyekben

Részletesebben

SZENNYEZŐ ELEMEK VÁLTOZÉKONYSÁGA AZ Al-Si-ÖNTÉSZETI ÖTVÖZETEKBEN VARIABILITY OF IMPURITY ELEMENTS IN Al-Si CASTING ALLOYS

SZENNYEZŐ ELEMEK VÁLTOZÉKONYSÁGA AZ Al-Si-ÖNTÉSZETI ÖTVÖZETEKBEN VARIABILITY OF IMPURITY ELEMENTS IN Al-Si CASTING ALLOYS Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 413 421. SZENNYEZŐ ELEMEK VÁLTOZÉKONYSÁGA AZ Al-Si-ÖNTÉSZETI ÖTVÖZETEKBEN VARIABILITY OF IMPURITY ELEMENTS IN Al-Si CASTING ALLOYS TOKÁR MONIKA 1,

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

MŰSZAKI TUDOMÁNY AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN 2010

MŰSZAKI TUDOMÁNY AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN 2010 MŰSZAKI TUDOMÁNY AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN 2010 KONFERENCIA ELŐADÁSAI Nyíregyháza, 2010. május 19. Szerkesztette: Edited by Pokorádi László Kiadja: Debreceni Akadémiai Bizottság Műszaki Szakbizottsága

Részletesebben

EWM Taurus 301 típusú hegesztőgép alkalmazástechnikai vizsgálata

EWM Taurus 301 típusú hegesztőgép alkalmazástechnikai vizsgálata EWM Taurus 301 típusú hegesztőgép alkalmazástechnikai vizsgálata Kovács-Coskun Tünde a, Pinke Péter b,a a) Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar kovacs.tunde@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Digitális tananyagok fejlesztése a vas-, acélmetallurgia és képlékenyalakítás területén

Digitális tananyagok fejlesztése a vas-, acélmetallurgia és képlékenyalakítás területén Digitális tananyagok fejlesztése a vas-, acélmetallurgia és képlékenyalakítás területén 2011. februárjában Lukács Péter PhD a Dunaferr a Magyarországi Kohómérnökképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Részletesebben

KERÁMIATAN I. MISKOLCI EGYETEM. Mőszaki Anyagtudományi Kar Kerámia-és Szilikátmérnöki Tanszék. gyakorlati segédlet

KERÁMIATAN I. MISKOLCI EGYETEM. Mőszaki Anyagtudományi Kar Kerámia-és Szilikátmérnöki Tanszék. gyakorlati segédlet MISKOLCI EGYETEM Mőszaki Anyagtudományi Kar Kerámia-és Szilikátmérnöki Tanszék KERÁMIATAN I. gyakorlati segédlet : Égetési veszteség meghatározása Összeállította: Dr. Simon Andrea Géber Róbert 1. A gyakorlat

Részletesebben

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Dr. Czinege Imre, Kozma István Széchenyi István Egyetem 6. ANYAGVIZSGÁLAT A GYAKORLATBAN KONFERENCIA Cegléd, 2012. június 7-8. Tartalom A CT technika

Részletesebben

Laborgyakorlat. Kurzus: DFAL-MUA-003 L01. Dátum: Anyagvizsgálati jegyzőkönyv ÁLTALÁNOS ADATOK ANYAGVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Laborgyakorlat. Kurzus: DFAL-MUA-003 L01. Dátum: Anyagvizsgálati jegyzőkönyv ÁLTALÁNOS ADATOK ANYAGVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÁLTALÁNOS ADATOK Megbízó adatai: Megbízott adatai: Cég/intézmény neve: Dunaújvárosi Egyetem. 1. csoport Cég/intézmény címe: 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3. H-2400 Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A Képviselő

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

A FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ KAZÁNJÁBAN KELETKEZETT SZILÁRD ANYAGOK KÖRNYEZET- GEOKÉMIAI VIZSGÁLATA

A FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ KAZÁNJÁBAN KELETKEZETT SZILÁRD ANYAGOK KÖRNYEZET- GEOKÉMIAI VIZSGÁLATA A FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ KAZÁNJÁBAN KELETKEZETT SZILÁRD ANYAGOK KÖRNYEZET- GEOKÉMIAI VIZSGÁLATA Müller Melinda és Berta Márton Környezettan BSc és Környezettudomány MSc hallgatók Témavezető: Szabó

Részletesebben

Számítógépes képelemzés

Számítógépes képelemzés Számítógépes képelemzés ANYAGMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉS (MSc) Anyag- és szerkezetdiagnosztikai Anyaginformatikai Anyagvizsgálati kiegészítő szakirány TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI

Részletesebben

BV AUTOGAS MINI. Csidei Tamás ügyvezető GASZTRONAUTA kft A profik partnere

BV AUTOGAS MINI. Csidei Tamás ügyvezető GASZTRONAUTA kft A profik partnere BV AUTOGAS MINI Asztali vákuumos védőgázas tálca lezáró gép, kontúrvágással A gép technikai adatai: Gép méretei: 470x710x680 mm Súlya: 150 Kg 230 V - 1-50Hz Fogyasztás: 2,5-3,5 kw Vákuumszivattyú teljesítménye:

Részletesebben

Nem mind arany, ami fénylik középkori nanotechnológia: történeti fémfonalak FIB/SEM vizsgálata

Nem mind arany, ami fénylik középkori nanotechnológia: történeti fémfonalak FIB/SEM vizsgálata Nem mind arany, ami fénylik középkori nanotechnológia: történeti fémfonalak FIB/SEM vizsgálata Gherdán K., Weiszburg T., Járó M., Tóth A., Ratter K., Zajzon N., Bendő Zs., Varga G. és Szakmány Gy. 10 µm

Részletesebben

Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTÉ-n: lehetőségek, eddigi eredmények

Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTÉ-n: lehetőségek, eddigi eredmények Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTÉ-n: lehetőségek, eddigi eredmények Nanoanyagok és nanotechnológiák Albizottság ELTE TTK 2013. Havancsák Károly Nagyfelbontású

Részletesebben

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Levelező tagozat. Tantárgyi útmutató

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Levelező tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése Levelező tagozat Tantárgyi útmutató 2014/2015. tanév 1.

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban)

Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban) Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban) Menyhárd Miklós Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató Intézet Támogatás NTPCRASH: # TECH_08-A2/2-2008-0104 Győr, 2010 október

Részletesebben

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35 Periódusosság 11-1 Az elemek csoportosítása: a periódusos táblázat 11-2 Fémek, nemfémek és ionjaik 11-3 Az atomok és ionok mérete 11-4 Ionizációs energia 11-5 Elektron affinitás 11-6 Mágneses 11-7 Az elemek

Részletesebben

Inváziós növényfajok irtása a Csengődi-síkon

Inváziós növényfajok irtása a Csengődi-síkon Természetvédelmi Közlemények 18, pp. 77-81, 2012 Inváziós növényfajok irtása a Csengődi-síkon Bolla Bence Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Erdészeti és Tervezési Osztály 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc

Részletesebben

A nagytermi gyakorlat fő pontjai

A nagytermi gyakorlat fő pontjai ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret 2008/09 Fe-C állapotábra Dr. Reé András ree@eik.bme.hu Fe-C 1 A nagytermi gyakorlat fő pontjai A Fe-C állapotábra felépítése Stabil (grafit) rendszer Metastabil

Részletesebben

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 147 156. TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS HUTKAINÉ GÖNDÖR

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

Dankházi Z., Kalácska Sz., Baris A., Varga G., Ratter K., Radi Zs.*, Havancsák K.

Dankházi Z., Kalácska Sz., Baris A., Varga G., Ratter K., Radi Zs.*, Havancsák K. Dankházi Z., Kalácska Sz., Baris A., Varga G., Ratter K., Radi Zs.*, Havancsák K. ELTE, TTK KKMC, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. * Technoorg Linda Kft., 1044 Budapest, Ipari Park utca 10. Műszer:

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VEGYIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 12 pont Anyagszállítás 1. Az ábrán egy egyszeres működésű dugattyús szivattyú látható. Nevezze meg a szivattyú számokkal jelölt

Részletesebben

7. osztály 2 Hevesy verseny, országos döntő, 2004.

7. osztály 2 Hevesy verseny, országos döntő, 2004. 7. osztály 2 Hevesy verseny, országos döntő, 2004. Kedves Versenyző! Köszöntünk a Hevesy György kémiaverseny országos döntőjének írásbeli fordulóján. A következő tíz feladat megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Részletesebben

2. ábra. 1. ábra. Alumínium-oxid

2. ábra. 1. ábra. Alumínium-oxid Alumínium-oxid Alumínium-oxid, más nevén alumina, a leghatékonyabb, széles körben használt és kiváló min ség anyag a m szaki kerámiák között. A természetben csak nagyon kötött formában létezik más anyagokkal,

Részletesebben

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Gyártás 08 konferenciára 2008. november 6-7. Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Szerző: Varga Bernadett, okl. gépészmérnök, III. PhD hallgató a BME VIK ET Tanszékén

Részletesebben

Tűzálló anyagok kommunikációs dosszié TŰZÁLLÓ ANYAGOK ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Tűzálló anyagok kommunikációs dosszié TŰZÁLLÓ ANYAGOK ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ TŰZÁLLÓ ANYAGOK ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc, 2013.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1246/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

Vizek mikro-szennyezőinek eltávolítására kifejlesztett nanoszűrők szorpcióképes ciklodextrin tartalmának vizsgálata

Vizek mikro-szennyezőinek eltávolítására kifejlesztett nanoszűrők szorpcióképes ciklodextrin tartalmának vizsgálata Vizek mikro-szennyezőinek eltávolítására kifejlesztett nanoszűrők szorpcióképes ciklodextrin tartalmának vizsgálata Dobosy Péter 1 - Jurecska Laura 1 - Barkács Katalin 1 - Fenyvesi Éva 2 - Andersen Endre

Részletesebben

3M Konyhahigiéniai termékek. Professzionális tisztaság. Egyszerű és hatékony megoldások

3M Konyhahigiéniai termékek. Professzionális tisztaság. Egyszerű és hatékony megoldások 3M Konyhahigiéniai termékek Professzionális tisztaság Egyszerű és hatékony megoldások Felcsiszolás, alapeltávolítás A legjobb eredmény elérése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a védőréteggel való

Részletesebben

Általános adatok. Steinhoff GmbH & Cie. OHG 1908, Friedrich Steinhoff. Ügyvezetők: Steinhoff Karl és Otto ők a 4. generáció

Általános adatok. Steinhoff GmbH & Cie. OHG 1908, Friedrich Steinhoff. Ügyvezetők: Steinhoff Karl és Otto ők a 4. generáció Cégáttekintés 1 Általános adatok Steinhoff GmbH & Cie. OHG Alapítás: 1908, Friedrich Steinhoff Ügyvezetők: Steinhoff Karl és Otto ők a 4. generáció Székhely: Dinslaken (Düsseldorftól 50 kmre északra) Alapterület:

Részletesebben

Zárványosság vizsgálata egyszikrás technikával (Zárványok 3.rész) Analysis of inclusions by single spark technique

Zárványosság vizsgálata egyszikrás technikával (Zárványok 3.rész) Analysis of inclusions by single spark technique MŰSZERES ANALITIKA ANALYSIS WITH INSTRUMENT Zárványosság vizsgálata egyszikrás technikával (Zárványok 3.rész) Analysis of inclusions by single spark technique Márfy János, Pallósi József, Bocz András Kulcsszavak:

Részletesebben

A FÓKUSZÁLT NAPENERGIA TÁROLÁSI ÉS HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI

A FÓKUSZÁLT NAPENERGIA TÁROLÁSI ÉS HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI A FÓKUSZÁLT NAPENERGIA TÁROLÁSI ÉS HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI A HŐTÁROLÓ MÉRETÉNEK ÉS HŐSZIGETELÉSÉNEK OPTIMÁLISA POSSIBILITIES IN THE HEAT STORAGE AND EXPLOITATION OF CONCENTRATED SOLAR ENERGY OPTIMAL DESIGN

Részletesebben