A KONFERENCIA PROGRAMJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KONFERENCIA PROGRAMJA"

Átírás

1

2 A KONFERENCIA PROGRAMJA március 12. PLENÁRIS ÜLÉS SZEKCIÓK: KERESKEDELEM ÉS MARKETING MENEDZSMENT ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK: ELŐTTEM AZ UTÓDOM NEM-MINDENNAPI PÉNZÜGYEINK / SZUBSZIDIARITÁS A KÖZPÉNZÜGYEKBEN NYELV, KULTÚRA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ/ KULTÚRA ÉS NYELV NYELV, KULTÚRA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ / FORDÍTÁS ÉS OKTATÁS TÁRSADALOMTUDOMÁNY / PSZICHOLÓGIA; ÁLLAMELMÉLET; JOGTUDOMÁNY TURIZMUS, MOBILITÁS, KOMMUNIKÁCIÓ / A TURIZMUS, MINT ÉLMÉNYGAZDASÁG ÜZLETI SZAKOKTATÁS ÉS PEDAGÓGIA március 13. SZEKCIÓK: GAZDASÁGINFORMATIKA: LOST FANS MÓDSZERTAN NEM-MINDENNAPI PÉNZÜGYEINK / VÁLLALATI PÉNZÜGYEK NEM-MINDENNAPI PÉNZÜGYEINK / SZUBSZIDIARITÁS A KÖZPÉNZÜGYEKBEN (ANGOL NYELVŰ WORKSHOP) NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS / REGIONÁLIS HÁLÓZATKUTATÁS A ZSELICBEN SZÁMVITEL A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN TAPASZTALAT ÉS KUTATÁS A SZAKNYELVOKTATÁSBAN TURIZMUS, MOBILITÁS, KOMMUNIKÁCIÓ / TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS KOMPLEXITÁSA NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS / A NEMZETKÖZI KERESKEDELEM ÉS LOGISZTIKA IDŐSZERŰ VÁLTOZÁSAI AZ ÁLLAMADÓSSÁG-VÁLSÁG ÉS KEZELÉSE AZ EU-BAN NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS / A VILÁGGAZDASÁG ÉS A MAGYAR GAZDASÁG AKTUÁLIS KÉRDÉSEI ISKOLA A JÖVŐBEN: KÖZÖS MŰHELYMUNKA A GAZDASÁGI FELSŐOKTATÁS JÖVŐJÉVEL KAPCSOLATBAN KÖZGAZDASÁGTAN NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS / KAPITALIZMUSMODELLEK

3 Plená ris u le s Helyszín: BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR 1165 Budapest, Diósy L. u (Központi épület I. em. 9. Klubterem) március 12. (csütörtök) MEGNYITÓ: DR. HABIL. SOLT KATALIN tudományos rektorhelyettes, Budapesti Gazdasági Főiskola MÉRÉSI DILEMMÁK A FELSŐOKTATÁSBAN SÁNDORNÉ DR. HABIL. KRISZT ÉVA rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola A NEMZETI VERSENYKÉPESSÉG ÉS A FELSŐOKTATÁS PROF. DR. CHIKÁN ATTILA Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja Moderátor: DR. HALM TAMÁS a Budapesti Gazdasági Főiskola felnőttképzési igazgatója

4 2015. március REGISZTRÁCIÓ PLENÁRIS ÜLÉS SZEKCIÓÜLÉSEK KÁVÉSZÜNET SZEKCIÓÜLÉSEK VACSORA

5 Kereskedelem és Márketing Helyszín: E. I. 35. Szekcióelnök: Dr. Király Éva DR. VERES ZOLTÁN DR. TARJÁN TAMÁS DR. HÁMORNIK BALÁZS PÉTER A TERMÉKATTRIBÚTOMOKKAL KAPCSOLATOS FOGYASZTÓI PREFERENCIÁK SZERVEZŐDÉSE: MIKOR VÁRHATUNK EL TRANZITÍV VAGY INTRANZITÍV PREFERENCIÁKAT? DR. KIRÁLY ÉVA - DR. KOZÁK TAMÁS TEMATIKUS UTCÁK HELYE ÉS SZEREPE A NAGYVÁROSOK KERESKEDELMI STRATÉGIÁJÁBAN DR. FEHÉR KATALIN LETŰNŐ ÉS FELTŰNŐ DIGITÁLIS ESZKÖZÖK A MARKETINGBEN: A PROJEKT GLASS-TŐL A DRÓNOKIG DR. TOTTH GEDEON - DR. HLÉDIK ERIKA VÉDJEGY KAVALKÁD AZ ÉLELMISZEREK PIACÁN DR. HARSÁNYI DÁVID - GÁLNÉ DR. CZÉKUS ILDIKÓ SZEZONÁLIS KÜLÖNBSÉGEK A BORFOGYASZTÁSI SZOKÁSOKBAN KÁVÉSZÜNET DR. FODOR MÓNIKA RÁBAI DÁNIEL EMPLOYER BRANDING: MILYEN A JÓ MUNKÁLTATÓ?

6 A TERMÉKATTRIBÚTUMOKKAL KAPCSOLATOS FOGYASZTÓI PREFERENCIÁK SZERVEZŐDÉSE: MIKOR VÁRHATUNK EL TRANZITÍV VAGY INTRANZITÍV PREFERENCIÁKAT? VERES ZOLTÁN TARJÁN TAMÁS HÁMORNIK BALÁZS Pannon Egyetem Budapesti Gazdasági Főiskola, Kutatóközpont BME, Ergonómiai és Pszichológia Tanszék CSc, Egyetemi tanár CSc, Tudományos főmunkatárs PhD, Egyetemi adjunktus Brehm (1956) klasszikus kísérlete, illetve Chen és Risen (2010) kritikai vizsgá-latai által inspirált kutatásunk célja azonosítani a vásárlási szituációk közben működésbe lépő döntési mechanizmusok természetét meghatározó fogyasztói preferenciák_szerveződését. A szociálpszichológia és a marketingkutatás fél évszázada tartó kölcsönös kritikái és önkritikái nyomán keressük a választ a preferenciarendszerek szerveződésének szabályszerűségeire. Feltevésünk az, hogy a termékek komplexitásának elmélyülésével és a döntési helyzet jellemzőitől függően nagymértékben változhat a preferenciák tranzitivitása. Megfigyeléses vizsgálatsorozatunkban különböző komplexitású termékekkel kapcsolatban kényszerválasztásos attribútum-rangsorolást majd szimulált termékválasztásokat végeztettünk a résztvevőkkel. Előzetes eredményeink alapján a vizsgálati helyzet kontrolláltsága és a termék komplexitása egyaránt befolyással bírt a termékválasztásokra, és az azok mögötti preferenciarendszerek szerveződésére. A vásárlók képesek tranzitív preferenciák mentén termékválasztásokat hozni erősen kontrollált, felügyelt helyzetekben. Azonban a mindennapok során erre nincs szükség vagy lehetőség minden egyes termékválasztáskor. Az áll a további vizsgálataink fókuszában, hogy miként finomhangolja preferenciarendszereit a vásárló, és ezek hogyan mérhetőek marketingkutatási eszközökkel és miként építhetők be a vásárlói magatartást leíró modellekbe.

7 TEMATIKUS UTCÁK HELYE ÉS SZEREPE A NAGYVÁROSOK KERESKEDELMI STRATÉGIÁJÁBAN DR. KIRÁLY ÉVA DR. KOZÁK TAMÁS Budapesti Gazdasági Főiskola Főiskolai Docensek kiraly.eva@kvifk.bgf.hu, kozak.tamas@kvifk.bgf.hu A tematikus utcák kialakítása nemcsak a vállalakozók üzleti stratégiájában, hanem a helyi kormányzatok, érdekképviseleti szervek település,- illetve vállalkozásfejlesztési koncepciójában is mind többször felmerül. Olyan üzleti modellt szeretnénk tanulmányunkban bemutatni, amely a vállalkozói és (ön)kormányzati szektor együttműködésére épül, és a nagyobb települések kereskedelemfejlesztésében stratégiai szereppel bír. A tematikus utcákban hasonló profilú kereskedők működnek úgy, hogy a természetes verseny mellett partnerségi viszonyban is vannak egymással. A tematikus választékpolitika alapján kialakított bevásárló utcák lokális hatása a klaszterelmélet alapján vizsgálható. Kutatásunk során, tehát azt vizsgáljuk, milyen lépések szükségesek ezek kialakításához, milyen makró- és mezószintű gazdasági tényezőket kell megvizsgálni és figyelembe venni, hogy a tematikus utcák sikeresen működjenek és fennmaradjanak. Tanulmányunkban azt is elemezzük, hogy a kereskedelmi vállalkozások érdekeltsége hogyan teremthető meg egy ilyen típusú együttműködésben való részvételre. Javaslatot teszünk arra is, hogy a felsőfokú oktatás hogyan vehetne részt a vizsgált üzleti modell elterjesztésében, az erre vonatkozó tudásbázis kialakításában.

8 LETŰNŐ ÉS FELTŰNŐ DIGITÁLIS ESZKÖZÖK A MARKETINGBEN: A PROJECT GLASS-TŐL A DRÓNOKIG FEHÉR KATALIN Budapesti Gazdasági Főiskola tudományos főmunkatárs feher.katalin@kkk.bgf.hu A dinamikusan változó, virtualizálódó környezetben egyes marketingeszközök uniformizálódnak, mellyel párhuzamosan innovatív/kreatív kísérletek is születnek. A rutinválaszokra kondicionált fogyasztók óvatosabban reagálnak az újdonságokra: a már ismert eszközökre hagyatkoznak, biztonságosnak vélt mintázatokat, promóciókat és lojalitásépítő programokat részesítik előnyben. Az innovátorok és a korai felhasználók, azaz a fogyasztók 16%-a (Rogers 1971) azonban szűri a homogén megoldások zajából a kísérletező-előremutató lehetőségeket, s felmutatja a tömeges elterjedés potenciáját (Gladwell 2007). Vannak eszközök és innovációk, melyek ebben a folyamatban láthatóan nem találják a helyüket, még ha akadnak is lelkes követői/evangelistái/fogyasztói, míg mások látványosan előre törnek. A kettő közötti stádiumban egy-egy kísérlet még ha kiforratlan is, már elérheti a figyelem határát. A marketing szerepe ezen a ponton megnő. Az előadás első körben a feltörekvő technológiák aktuális térképére koncentrál (Gartner Hype Cycle Report, 2014), rámutatva arra, hogy milyen fázisokon szükséges áthaladni az elterjedéshez, illetve hol lehetnek elakadási pontok. Ezt követően két esetre koncentrálunk a konferencia évének aktualitásaiból. Egyrészt a Project Glass, vagy ismertebb nevén Google Glass hosszú bevezetésére, majd visszavonására. Kérdés, hogy a hangvezérelt, kiterjesztett valóságot megjelenítő speciális mobil eszköz miért torpant meg a márkakommunikációs lehetőségek és más előnyök ellenére. Másik esettanulmányunk egy olyan területre világít rá, mely szó szerint a szemünk előtt bontakozik ki. A kamera drón (Stahl, 2013) is alkalmas valóságkiterjesztésre, szintén komoly etikai és jogi aggályokat vet fel, elterjedése viszont már most gyorsabb a Project Glass indulásához képest és marketingeszközként is egyre több változatban használják. A letűnő és feltűnő digitális technológiák ezen eseteinek összevetésével értelmezzük az innovatív eszközök használhatóságát a marketingben, kiemelve a fogyasztói online visszajelzések hatását.

9 VÉDJEGY KAVALKÁD AZ ÉLELMISZEREK PIACÁN DR. TOTTH GEDEON DR. HLÉDIK ERIKA Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Marketing Intézeti Tanszék főiskolai tanár főiskolai docens ; A fogyasztók vásárlási döntéseik során számos kockázattal szembesülnek, és különböző stratégiákat alkalmaznak annak érdekében, hogy a vásárlás során felmerülő funkcionális, pszichológiai, társadalmi stb. kockázatokat csökkentsék. A védjegyek nyújtotta információk segítik a döntéshozatalt és csökkenthetik a vásárlás során felmerülő kockázatokat. Az élelmiszerek területén a védjegyek szerepe különösen fontos. Egyrészről azért, mert sok a tömegtermék, ahol igen nagy a megkülönböztetés igénye. Az alapanyag termelésben, a termelés, termesztés helyében, valamint az előállítás módjában ugyanakkor jelentősen különbözhetnek és ezekre a különbségekre fel kell hívni a figyelmet. A különböző termékek, különböző értékek hordozói lehetnek, melyeket a potenciális vásárlókkal, fogyasztókkal meg illetve el kell ismertetni. Ugyancsak fontos, hogy a védjegyek pozícionálják is a terméket, segíthetik, hogy a fogyasztó fejében a megfelelő helyre kerüljön. Jelen dolgozat a védjegyeknek a marketingben betöltött szerepét az élelmiszeriparban, elsősorban a tanúsító védjegyeken és számos külföldi elsősorban francia Label Rouge, AOC, német, QS, osztrák AMA, és cseh példán keresztül kívánja bemutatni, valamint arra válaszolni, hogy a hazai fogyasztók számára mit jelentenek és valóban a védjegyek dzsungelében él-e a magyar fogyasztó?

10 SZENONÁLIS KÜLÖNBSÉGEK A BORFOGYASZTÁSI SZOKÁSOKBAN HARSÁNYI DÁVID GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Eszterházy Károly Főiskola, Eger főiskolai docens főiskolai adjunktus harsanyi.david@kkk.bgf.hu galne.czekus.ildiko@gmail.com Az utóbbi években több felmérés készült hazánkban a borfogyasztási, illetve vásárlási szokásokról. Bár a kutatások fókusza hasonló, a vizsgálati körülmények, módszertanok jelentősen különböznek. Sajnos tehát nem beszélhetünk rendszeres időközönként lebonyolított felmérésekről, amellyel a fogyasztásban bekövetkező változásokat lehetne nyomon követni. Ezen igyekszik változtatni az a kezdeményezés, amely 2011-ben indult a Borászportál internetes bormagazin támogatásával azzal a szándékkal, hogy a minden évben megvalósuló adatfelvétel segítségével követhetővé váljanak a borpiac fogyasztói változásai. A minimális kutatási büdzsé miatt online felmérések lebonyolítására van lehetőség, így az eredmények nem tekinthetők reprezentatívnak a teljes népességre. Ugyanakkor hazánk lakosságának 70, a fiatalok közel 100 százaléka internetezik, a kapott értékek tehát előre vetíthetik az elkövetkező időszak átfogó tendenciáit. Az adatfelvételeknél törekedtünk a relatív nagy minta elemszámra: az első pilot jellegű felmérés után a második évben körülbelül 5700, majd 2014-ben 2800 választ kaptunk az általános internetezői körből. A két frissebb adatfelvételnél jelentős különbség volt, hogy előbbi az év utolsó hónapjaiban, utóbbi viszont a nyári időszakban történt. Ez pedig lehetőséget biztosított a szezonális különbségek vizsgálatára. Bizonyos kérdéseknél természetesen nem indokolhatók az eltérések a szezonális ingadozásokkal (például a borismeret mértéke). Néhány esetben azonban valószínűsíthető ez a hatás, így például a vörösborok, könnyedebb borok, vagy a fröccs fogyasztásának arányánál, de a fogyasztási gyakoriság növekedésére is magyarázatot adhat az eltérő évszak. A korábbi eredményeket alátámasztotta a legújabb felmérés, ugyanakkor felhívta a figyelmet a különböző adatfelvételi időpontokból származó esetleges eltérésekre. Ezáltal kiegészítő információt nyerhettünk, ugyanakkor az elkövetkezendőkben javasolt egy sztenderd adatfelvételi időszak meghatározása a hosszú távú összehasonlíthatóság érdekében.

11 EMPLOYER BRANDING: MILYEN A JÓ MUNKÁLTATÓ? DR. FODOR MÓNIKA RÁBAI DÁNIEL Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Marketing Intézeti Tanszék egyetemi docens, ügyvezető igazgató fodor.monika@kkfk.bgf.hu; daniel.rabai@conti.de A mai megváltozott munkaerőpiaci viszonyok között különösen hangsúlyos a megfelelő tehetséggondozás: a jó munkaerő megtalálása, megtartása és motiválása. A munkavállalói preferenciák, elvárások azonban jelentősen átalakultak az utóbbi években. Ezekhez a változásokhoz a munkaadói piac szereplőinek is alkalmazkodnia kell, ha a tehetségmágnes szerepét továbbra is szeretnék betölteni. Fontos tudni, megismerni, hogy mit kell tennie egy vállalatnak ahhoz, hogy vonzóvá váljon jelenlegi és jövőbeni munkavállalói szemében, hogy ismert és elismert legyen, ne csak termékei, szolgáltatásai révén, hanem munkaerőmegtartó szerepét tekintve is.a HR, a brand-építés és imázs gondozás olyan kombinációjáról beszélünk, mely sajátos eszköztárat, sajátok marketing aktivitásokat igényel. Jelen tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy mit vár el a mai munkavállaló, a tehetséges pályakezdő gy munkáltatótól. Milyen eszközökkel, milyen módon tudja vonzóvá tenni önmagát egy vállalat a tehetségek körében. A tanulmányban szekunder adatok mellett, kvantitatív primer kutatás eredményeire hagyatkozva fogalmazzuk meg javaslatainkat. Kulcsszavak: munkáltatói márka-építés, primer kutatás

12 Menedzsment e s Emberi erő főrrá sők: Elő ttem áz utő dőm Helyszín: E. I. 34. Szekcióelnök: Dr. Heidrich Balázs DR. MAKÓ CSABA VEZETÉSVÁLTÁS A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOKBAN: EURÓPAI TAPASZTALATOK SZÉCSI GABRIELLA DR. KARMAZIN GYÖRGY A TULAJDONOS HÁTRALÉPÉSÉNEK LEGJOBB GYAKORLATA EGY HAZAI KKV PÉLDÁJÁN KERESZTÜL CSÁKNÉ DR. FILEP JUDIT A CÉGÁTADÁS KIHÍVÁSAI ÉS KOCKÁZATAI A AMAGYAR KKV-K EGYES TÍPUSAIBAN DR. BOGDÁNY ESZTER VEZETŐVÁLTÁS A SZERVEZETI KULTÚRA TÜKRÉBEN ZSIGMOND SZÁVA JÓ COACHNAK NEM KELL CÉGÉR? AVAGY KÜLÖNBSÉGEK ÉS HASONLÓSÁGOK A COACHING TEVÉKENYSÉGÉBEN A COACH KOMPETENCIÁKBAN ELTÉRŐ MÉRETŰ ÉS TULAJDONÚ VÁLLALATOKNÁL KÁVÉSZÜNET NÉMETH KRISZTINA INNOVÁCIÓ ÉS VÁLLALATI TELJESÍTMÉNY A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOKNÁL A SZAKIRODALOM TÜKRÉBEN KASZA LAJOS DR. KOROM ERIK AZ UTÓDLÁS MENEDZSMENT GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI, AVAGY AZ ELSŐ MEGSZERZI, A MÁSODIK MEGTARTJA, A HARMADIK PEDIG ELHERDÁLJA

13 VEZETÉSVÁLTÁS A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOKBAN: EURÓPAI TAPASZTALATOK 1 MAKÓ CSABA Budapesti Gazdasági Főiskola - MTA TK SZKI, egyetemi tanár Mako.Csaba@tk.mta.hu A globális gazdaságban, az alapító családok által ellenőrzött vállalatok nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is fontos szerepet játszanak (Pl. Walmart, Samsung, BMW, stb.) Fél évszázaddal ezelőtt, a professzionálisan vezetett nem családi cégek fejlettebb tőke valamint tehetségeket vonzó képessége alapján, a vezetéstudományi szakemberek az örökösödési elvek gyors felszámolódását, a családi cégek eltűnését prognosztizálták. Valóságban, a családi vállalkozások továbbiakban: CsV nem csak megőrizték, hanem erősítették pozícióikat a globális gazdaságban. A CsV-k szerepe az EU-ban is meghatározó: a vállalati populáció %-át, a foglalkoztatás %-át, a magán szféra forgalmának 40 %-át és a nemzeti GDP-k illetve hozzáadott értékeke %-át képviselik. A CsV következő fontosabb jellemzőit különböztetik meg: a családi és üzleti tevékenységek közötti interakciók, motiváció és ösztönzők, társadalmi tőke és hálózatfejlesztés, vezetés-szervezés, a működés gazdasági és pénzügyi szabályozói, teljesítmény. Három ország felsőoktatási intézményei (BGF, Thomas Becket University, Leeds, Krakkói Közgazdasági Egyetem, Krakkó) által pályázati úton elnyert INSIST projekt a továbbiakban Projekt - központi témája: a CsV-k (KKV-k) motivációjában, ösztönzésében különlegesen fontos szerepet játszó generáció-és vezetésváltás, utódlás összehasonlító vizsgálata. A Projekt országaiban, főleg azonban a két közép európai poszt-szocialista gazdaságban, a KKV-ék gerincét alkotó CsV-ban a generáció é s vezetésváltás különlegesen jelentős kihívást jelent. A sikeres generáció és vezetésváltás megfelelő tervezés, előkészítés stb. mással nem pótolható forrása a jövőbeni fejlődésnek, ui. a családi vállalkozás változatlanul birtokában lesznek a megfelelő tapasztalatoknak, hálózatoknak, reputációnak, vevőkörnek stb. amelyeket az újonnan induló vállalkozások nélkülöznek. A Projekt egyik legfontosabb célja generációváltást kísérő vezetésváltás oktatási-képzési infrastruktúrájának nemzetközi együttműködéssel történő létrehozása. Módszer: a stratégiai döntéssel- vezetéssel, képzéssel tanácsadással (mentoring), jogi- és pénzügyi szabályozással foglalkozó oktatási modulok fejlesztése és azok kontextusba helyezését elősegítő kutatások egymással interakcióban történő kivitelezése. A kutatási feladatok: 1). nemzeti jelentések készítése (a családi vállalkozás szerepe, jelentősége a nemzetgazdaságban, társadalmi kulturális környezet, pszichológiai-kommunikációs relációk szerepe a vezetésváltásban, családi vállalkozás menedzselése, gazdaságpolitikai környezet, pénzügyi és jogi szabályozók), 2). vállalati esettanulmányok (vállalkozás tevékenységének bemutatása, az utódlással-vezetés átadás jellemzői, 3). A nemzeti jelentések és az esettanulmányok tapasztalatai alapján összehasonlító elemzés készítése, 4). Ajánlások a döntéshozók számára. 1 (A BGF PSZK intragenerational succession in smes transition insist project)

14 A TULAJDONOS HÁTRALÉPÉSÉNEK LEGJOBB GYAKORLATA EGY HAZAI KKV PÉLDÁJÁN KERESZTÜL SZÉCSI GABRIELLA MBA DR. KARMAZIN GYÖRGY, PH.D. BI-KA Logisztika Kft. ügyvezető, alapító-tulajdonos A szolnoki székhelyű BI-KA Logisztika Kft decemberében alakult, kis családi vállalkozásként, de napjainkra a régió piacvezető szállítmányozó és logisztikai szolgáltató társaságává fejlődött és jelenleg is Dr. Karmazin György tulajdonában van. A társaság szolgáltatás-portfóliója folyamatosan bővült az évek során, a kezdeti fuvar szervezői tevékenység is komplex szolgáltatás csomaggá vált, melyben megtalálható: belföldi és nemzetközi fuvarozás, szállítmányozás, raktár-logisztikai szolgáltatások, vasúti szállítmányozás, vámügyintézés, személyes logisztikai szak-tanácsadás, valamint olyan speciális szolgáltatások, mint a konténeres vagy túlméretes szállítmányozás. Ezzel párhuzamosan a munkatársi létszám is nőtt, napjainkra 100 főre bővült. A vállalat fejlődésének mérföldköve és természetes velejárója az, amikor az első számú vezető tulajdonosi és ügyvezető igazgatói munkaköre a még hatékonyabb működés biztosításának érdekében különválik. A BI-KA Logisztika Kft. 20 éves működését követően, 2013-ban érkezett el ehhez a váltáshoz. Dr. Karmazin György háttérbe vonulásával Szécsi Gabriella vette át a szolnoki BI- KA Logisztika Kft. ügyvezetését. Gabriella pályafutása 2002-ben kezdődött a BI-KA Logisztika Kft-nél, ahol 2005 óta szakmai és vezetői fejlődésének köszönhetően egyre magasabb szintű vezetői beosztásokat látott el: elsőként osztályvezető, később operatív igazgató, 2012-ben a vállalkozás még a tulajdonos jelenléte és mentorálása mellett első számú vezetője lett, majd január 1-től ügyvezetőként irányítja a társaságot. A tulajdonos fokozatos háttérbe vonulásának folyamatát és ezzel párhuzamosan az új ügyvezető pozíciójának megerősítését segítette a vállalatnál tapasztalható támogatói légkör, valamint az a tudatosan kialakított, több lépcsős program, amely a vezetői munkakör eredményes átvételének és betöltésének a kulcsává vált. A hazai és nemzetközi kutatási eredmények alapján, a váltási folyamatban a következő szakaszokat érdemes megkülönböztetni: megkapaszkodás, kölcsönös elkötelezettség kialakulása, átalakító intézkedések megvalósítása, konszolidálás, majd a belső finomítás. Az első számú vezetői pozíció átadása és az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a fenti lépéseket betartva és hatékonyan alkalmazva a BI-KA Logisztika Kft. sikeres vezető váltáson van túl, és ezt úgy érte el, hogy közben megőrizte és tovább erősítette régiós piacvezető pozícióját. A fenti eset, az első számú vezetői feladatok átadásának eredményes megvalósításában jó példaként szolgálhat a hazai tulajdonú KKV-k számára.

15 A CÉGÁTADÁS KIHÍVÁSAI ÉS KOCKÁZATAI A MAGYAR KKV-K EGYES TÍPUSAIBAN CSÁKNÉ DR. FILEP JUDIT Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás - Fejlesztési Központ külső munkatárs judit.filep@uni-corvinus.hu A rendszerváltást követően alapított magyar kis- és középvállalkozások közül sokan napjainkban szembesülnek az utódlás, generációváltás kihívásaival. Helyzetüket nehezíti, hogy tömegesen, lökésszerűen és korábbi tapasztalatok hiányában kell megbirkózniuk a cégátadás menedzsment feladataival. Az utódlásban, cégátadásban érintett vállalkozásokat felmérő kutatás adatbázisának klaszterelemzéssel történő vizsgálata a generációváltás előtt álló vállalkozások öt csoportját azonosította: független felek jövőkép nélküli vállalkozásai, korábbi munkatársak jövőképpel rendelkező vállalkozásai, rokoni vállalkozások, házastársak vállalkozásai, nukleáris családi vállalkozások. Az eltérő típusú vállalkozások számára a cégátadás kihívásai nem azonosak, habár a fő feladatok, a cégátadás megtervezése, a jogi és pénzügyi kérdések rendezése, az utód(ok) kiválasztása és felkészítése, a visszavonuló generáció jövőbeli szerepkörének meghatározása azonosak, bizonyos nehézségek és kockázatok tekintetében lényeges eltérések tapasztalhatók. Az előadás célja, hogy jellemeze az empirikus kutatás során azonosított vállalkozástípusokat és elemezze, az egyes típusokban az utódlási folyamat során milyen speciális kihívásokkal és kockázatokkal kell szembenézni a cégek tulajdonosainak és vezetőinek, különösen fókuszálva a családi és nem családi vállalkozások közötti különbségekre.

16 VEZETŐVÁLTÁS A SZERVEZETI KULTÚRA TÜKRÉBEN DR. BOGDÁNY ESZTER Pannon Egyetem egyetemi tanársegéd bogdany.eszter@gtk.uni-pannon.hu A kultúra és az utódlás vizsgálatának egyik legfontosabb alapgondolata, hogy maga az alapító miképpen hat a szervezet kultúrájára. Az alapító szerepe elsődleges a szervezeti-identitás, központi hiedelmek és szándékok megalkotásában, ami befolyásolhatja azt, hogy az alapító milyen könnyen adja át szerepét a következő generációnak. A jövőbeni kutatások feladata bebizonyítani, hogy az utódlás miképpen befolyásolja a szervezet kulturális erősségeit, illetve azok változását. A kutatás arra keresi a választ, hogy a vezetés átadását miképpen befolyásolja a vállalkozások domináns kultúrája, és az egyes kultúra típusok közötti eltolódás milyen hatással lehet a vezetői szerepek átadásának állapotára. A kutatás középpontjában a hazai kis- és középvállalkozások vannak, a kutatás módszertana kvalitatív és kvantitatív eszközökre egyaránt épül. A kvantitatív kutatás rámutat arra, hogy melyek azok a kulturális erősségek, amelyek ösztönzik a vállalatok vezetésének átadását, míg a kvalitatív kutatás eredményei azt hangsúlyozzák, hogy melyek azok a kultúrához kapcsolódó jellemzők, amelyek nehezítik a vezetés átadását. Azon vállalkozások tulajdonos-vezetői, akik a szervezet külső folyamataira koncentrálnak, lényegesen több vezetői feladatot delegálnak, mint azon szervezetek tulajdonos-vezetői, ahol a belső működési mechanizmusok a mérvadóak. A belső hangsúlyoktól való megválás, és a piaci tranzakciókra való koncentrálás előremozdíthatja a szervezeteket a professzionalizált működési alapok megteremtése felé. A piac típusú kultúrákban, ahol a versenyszellemre nyitott tulajdonos-vezetők jelennek meg, felismerik az üzleti készségek, a professzionalizáció előnyeit, és ezáltal törekednek szerepeik átadására. Olyan esetekben, amikor a piaci részesedés, a célelérés és a profitabilitás a legfőbb cél, az ehhez szükséges feladatok ellátására kompetens szakemberek kellenek.

17 JÓ COACHNAK NEM KELL CÉGÉR? AVAGY KÜLÖNBSÉGEK ÉS HASONLÓSÁGOK A COACHING TEVÉKENYSÉGBEN ÉS A COACH KOMPETENCIÁKBAN ELTÉRŐ MÉRETŰ ÉS TULAJDONÚ VÁLLALATOKNÁL ZSIGMOND SZÁVA Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék tanársegéd/team Coach zsigmond.szava@pszfb.bgf.hu Az üzleti támogatás szerves és vitathatatlanul legösszetettebb formája a vezetőfejlesztés. Négy nem egyenlő súllyal rendelkező fejlesztő tevékenységet különböztethetünk meg: a közvetlen támogatást, azaz tanácsadást, a üzleti tervezést, a tréninget és a coachingot. Utóbbi kettő, habár az elmúlt években nagyobb hangsúlyt kapott mind Európa szerte, mind hazánkban, jelentőségét és hatékonyságát tekintve, használati gyakorisága még mindig meglehetősen alacsony. A HORIZON 2020 keretprogram, amely egy, Európa globális versenyképességét célzó és innovációt serkentő programjának alappillére, ezen kíván változtatni. Kiemelt célként kezeli a kisés középvállalkozások vezetőinek fejlesztését a coaching és tréning módszerén keresztül. A KKV szektor hozzáállása és hozzáférése ezen tevékenységekhez azonban korlátozott, ami három fő okra vezethető vissza. Egyrészt kérdéses, melyek azok a tényezők, amelyek egy KKV vezetőjét arra késztetik vagy ösztönzik, hogy a coachingot, mint fejlesztési lehetőséget válassza. Másrészt vizsgálandó tényező, hogy milyen eredményeket várnak el a folyamattól: szervezetit, egyénit vagy mindkettőt egyszerre. Harmadrészt pedig felmerülő kérdés, hogy mindezt kitől és hogyan várják. Jelen tanulmány egy esettanulmány keretében a feltett három kérdésre keresi a választ, összehasonlítva hazai és nemzetközi példákat, különösen hangsúlyt helyezve arra, hogy van-e eltérés a coach-csal szemben elvárt tevékenysége és kompetenciái kapcsán a különböző méretű és tulajdonú vállalatoknál. A kapott eredmények pedig irányt mutathatnak a coacok számára abban a tekintetben, hogy hogyan és milyen kompetenciák birtokában vegyenek részt a KKV-k vezetőinek fejlesztésében.

18 INNOVÁCIÓ ÉS VÁLLALATI TELJESÍTMÉNY A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOKNÁL A SZAKIRODALOM TÜKRÉBEN NÉMETH KRISZTINA Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Kar, Számviteli Intézeti Tanszék tanársegéd Nemeth.Krisztina@pszfb.bgf.hu A családi vállalkozások bár relevanciával bíró csoportját képezik a vállalati szektornak, mégsem rendelkeznek ehhez mért kutatási aktivitással. Bár nem áll rendelkezésre szekunder adatbázis ahhoz, hogy feltérképezzem a családi vállalkozások nemzetközi jelenlétét, számos nemzetközi tanulmány megerősíti a családi vállalkozások nemzetgazdasági jelentőségét mind a GDP hozzájárulásuk mértéke, mind a foglalkoztatásban betöltött pozíciójuk alapján (Astrachan és Shanker, 2003; IFERA, 2003; Mandl, 2008). Erre utal az ún. Small Business Act (2008) is, amely a KKV szektor és különösen a helyi bázisú, társadalmilag elkötelezett és érzékeny, az innovációt és a hagyományokat ötvözni képes családi vállalkozásoknak az Európai Unió gazdasági rendszerében betöltött szerepét hangsúlyozza. Jelen tanulmányban a nemzetközi szakirodalom bázisán a családi vállalkozások innovációs tevékenységére kívánok fókuszálni, ugyanis meglátásom szerint a családi vállalkozásokkal foglalkozó kutatások között alulreprezentáltak az innovációt középpontba állító vizsgálatok, és limitált azon kutatók száma, akik innováció témában folytatnak komplex és átfogó kutatást a családi vállalkozások körében (De Massis et al. 2013, Eddleston et al., 2008; Le Breton-Miller és Miller, 2006; Zahra et al., 2007; Zahra et al., 2004.) annak ellenére, hogy mind a KPMG European Family Business Barometer 2014, mind a PWC Global Family Business Survey 2014 felmérése is egyértelműsíti az innováció, mint sikertényező szerepét a családi vállalkozások működésében. A KKV szektoron belül impozáns helyet elfoglaló családi vállalkozásokkal kapcsolatos kutatói aktivitás terén az utóbbi években megfigyelhető élénkülés mégis elsősorban az utódlással kapcsolatban merült fel. A hazánkban is nemzetgazdasági súllyal bíró családi vállalkozások meghatározó hányada ugyanis jelenleg a generációváltás által felvetett stratégiai, jogi, munkaszervezési kérdések megválaszolásának feladatai előtt áll, vagy küzd az utódlással együtt járó jogi kérdések tisztázásával és a működési kihívásokkal. A jelenség nem csupán Magyarországon figyelhető meg, a rendszerváltozás küszöbén alapított családi vállalkozások Közép-Kelet- Európa szerte szembe kell, hogy nézzenek az utódlás sajátos térségi problémakörével, és ennek a vállalat versenyképességére, növekedési kilátásaira és teljesítményére gyakorolt hatásaival. A cikkben arra keresem a választ, hogy mi jellemzi a családi vállalkozások teljesítményét a nem-családi vállalkozásokkal összevetésben, a kutatási előzmények milyen aspektusból elemzik a családi vállalkozások innovációs teljesítményét, továbbá ismertetni kívánom azokat az eredményeket, amelyek saját doktori kutatásom kiindulópontját képezhetik e tématerületen.

19 AZ UTÓDLÁS MENEDZSMENT GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI, AVAGY AZ ELSŐ MEGSZERZI, A MÁSODIK MEGTARTJA, A HARMADIK PEDIG ELHERDÁLJA KASZA LAJOS KOROM ERIK Kicker Novum Consulting Kft. Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Kar cégvezető főiskolai docens lajos.kasza@kickerhungary.com; Korom.Erik@pszfb.bgf.hu Témánk aktualitását nem csupán magyar vonatkozásai, hanem az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdasági trendje is alátámasztják. A KKV szektor, az úgynevezett családi vállalkozások family business hazánkban is jelentős mértékben járulnak hozzá a bruttó hazai termék előállításához és a foglalkoztatottság alakulásához. Mára a magyar KKV-k egyre nagyobb hányada is elérte az utódlás folyamatának korát. A tulajdonos- és vezetőváltások ennek ellenére mégsem tervezett keretek között, készségszinten mennek végbe. A statisztikai adatok alapján csupán minden harmadik vállalkozás éli túl a vezetőváltást. A harmadik generációs váltás pedig még ennél is elszomorítóbb képet mutat. Kutatásunk során arra keressük a választ, hogy mely tényezők befolyásolják az utódlás sikerét, milyen jó gyakorlatok alakultak ki a vizsgált szegmensekben, és melyek azok a tapasztalatok, amelyek akár a multinacionális vállalatok Succession planing gyakorlatából is átvehetők? Továbbá kimutatható-e lényeges különbség a jövedelmezőség és a termelékenység alakulásában az utódlás előtti és utáni vezetési módszerek hatására, valamint körvonalazható-e egy járható út a magyarországi kkv szektor számára az eredményes utódlásra?

20 Nem-mindennápi pénzügyeink Szubszidiáritá s á kő zpe nzu gyekben Helyszín: E. I. 32. Szekcióelnök: Dr. Zsugyel János DR. ZSUGYEL JÁNOS FELADAT- ÉS FORRÁSMEGOSZTÁS EGYES OECD ORSZÁGOK KÖZPÉNZÜGYI GYAKORLATÁBAN AZ ELKÉSZÜLT ORSZÁG- TANULMÁNYOK EREDMÉNYEINEK ISMERTETÉSE DR. SIVÁK JÓZSEF TÖBBSZINTŰ KORMÁNYZÁS: OECD TAPASZTALATOK ÉS AJÁNLÁSOK DR. SÁGI JUDIT A BANKSZFÉRA SZEREPE ÉS ÉRDEKELTSÉGE A HELYI ÖNKORMÁNYZATI KINCSTÁRI RENDSZEREK KIALAKÍTÁSÁBAN ÉS MŰKÖDTETÉSÉBEN VIGVÁRI GÁBOR VÁLSÁG AZ EUROZÓNÁBAN - EGY POLITIKAI GAZDASÁGTANI MEGKÖZELÍTÉSBEN DR. KOVÁCSNÉ DR. SIPOS ÁGNES A KÖZPONTI ÉS A HELYI ADÓBESZEDÉS GYAKORLATÁNAK ÉS AZ ADÓMORÁL ALAKULÁSÁNAK KÖLCSÖNHATÁSAI KÁVÉSZÜNET DR. FELLEGI MIKLÓS ÚJ FINANSZÍROZÁSI RENDSZER, ÚJ HELYI ADÓK DR. MAJOROS PÁL MERRE TOVÁBB EURÓPAI UNIÓ? DR. FERKELT BALÁZS AZ EURÓZÓNA HELYZETE 2015-BEN: MÉG MINDIG EGYBEN TARTHATÓ A MONETÁRIS UNIÓ? DR. KENGYEL ÁKOS SZUBSZIDIARITÁS AZ EU ÉS TAGÁLLAMAI REGIONÁLIS POLITIKÁJÁBAN DR. GÁRDOS CSABA A KÖZPONTI ÉS ÖNKORMÁNYZATI KINCSTÁRI RENDSZEREK SZEREPE A KÖZSZFÉRA FELADATELLÁTÁSÁNAK HATÉKONY MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

21 FELADAT- ÉS FORRÁSMEGOSZTÁS EGYES OECD ORSZÁGOK KÖZPÉNZÜGYI GYAKORLATÁBAN AZ ELKÉSZÜLT ORSZÁG-TANULMÁNYOK EREDMÉNYEINEK ISMERTETÉSE ZSUGYEL JÁNOS Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Kar egyetemi docens A Szubszidiaritás a közpénzügyekben OTKA-program keretében elkészült országtanulmányok eredményeinek kiértékelése alapján megállapítható, hogy a közpénzügyi gyakorlat az egyes európai uniós tag- és tagjelölt államaiban erőteljesen különbözik, a (de)centralizációs és (de)koncentrációs megoldások az egyes országokban párhuzamosan, s eltérő hatékonysággal működnek. Az OECD többszintű kormányzás irányában elkötelezett ajánlásai sem jelentenek garanciát a hatékony közfeladat ellátásra, s az alkalmazott megoldások sikere erőteljesen függ a intézményi megoldásoktól, valamint az egyes országok eltérő gazdasági-politikai fejlettségi szintjétől és tapasztalataitól.

22 TÖBBSZINTŰ KORMÁNYZÁS OECD TAPASZTALATOK ÉS AJÁNLÁSOK DR. SIVÁK JÓZSEF nyugdíjas közgazdász, a Budapesti Gazdasági Főiskola volt főmunkatársa sivakj1@t-online.hu A modern gazdaságokban a közfeladatok megoldása a kormányzati szintek közötti munkamegosztás keretében történik Ebben a munkamegosztásban különösen fontos szerepet töltenek be az önkormányzatok. A közpénzügyek szempontjából a többszintű kormányzásnak két aspektusa kerül a szakmai vizsgálódások körébe. Az egyik kérdés a szintek közötti feladatmegosztásra fókuszál, míg a másik kérdés a finanszírozási eszközöket helyezi a vizsgálódás középpontjába. Az elsőt másképpen a decentralizáció kérdéskörének is szokás nevezni. Az előadás a decentralizáció előnyeivel, a növekedésre és a feladatmegoldás hatékonyságára gyakorolt hatásával foglalkozik. Az OECD országokban lezajlott fiskális reformok gazdag tapasztalati anyagot halmoztak fel a decentralizáció szerepéről. E tapasztalatokra épülve az OECD megfogalmazta azokat a legfontosabb irányokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a jövőbeli reformok kidolgozása során, különös tekintettel a közszektor új kihívásaira. Az elméletben stilizáltan kidolgozott decentralizációs sémák a gyakorlatban nagy változatosságot mutatnak. A gyakorlatban ugyanis általában megjelennek a feladatok és a források allokációja közötti aszimmetriák (a feladatok és a források közötti összhang hiánya). Ennek lehetett például a következménye az alsó szintű kormányzatok, az önkormányzatok fokozatos eladósodása az OECD országok többségében, közöttük Magyarországon is. A közpénzügyi reformok egyik kérdése lehet a jövőben, hogyan tudjuk a szintek közötti allokációt a legjobban kialakítani a hatékony közszolgáltatások érdekében. A többszintű kormányzás lényege, hogy olyan fiskális keretet alakítsunk ki, amely biztosíthatja mind a hatékonyság, mind a fiskális fegyelem érvényesülését valamennyi kormányzati szinten.

23 A BANKSZFÉRA SZEREPE ÉS ÉRDEKELTSÉGE A HELYI ÖNKORMÁNYZATI KINCSTÁRI RENDSZEREK KIALAKÍTÁSÁBAN ÉS MŰKÖDTETÉSÉBEN DR. SÁGI JUDIT Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Kar főiskolai docens sagi.judit@pszfb.bgf.hu Az önkormányzati kincstári rendszer alkalmazásával szemben támasztott elvárás, hogy az intézmények pénzmozgása követhetőbbé és tervezhetőbbé váljon, a fel nem használt pénzeszközök koncentrációja könnyen megoldható legyen, a rendelkezésre álló szabad források a helyi igényeknek megfelelően kamatoztathassanak, illetve hogy az érintettek naprakész információkat kaphassanak a települési költségvetés mindenkori helyzetéről. Ebből a célból napjainkban több hazai nagybank, valamint számos szövetkezeti hitelintézet kínál számlavezetési, megtakarítási és hitelezési termékeket a helyi önkormányzatoknak és az önkormányzati körbe tartozó, közfeladatokat ellátó intézményeknek. A szerző azt vizsgálja, a banki szolgáltatások révén hogyan javítható az önkormányzatok likviditási helyzete.

24 VÁLSÁG AZ EUROZÓNÁBAN EGY POLITIKAI GAZDASÁGTANI MEGKÖZELÍTÉSBEN VIGVÁRI GÁBOR Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi adjunktus Az Eurozóna válsága a legnagyobb veszély és kihívás, mellyel az európai integráció valaha is szembenézett. A válság megoldása kapcsán végül eddig meghozott válaszlépések, illetve a hozzájuk vezető út lassan nyilvánvalóvá teszi, hogy a problémákat nem szabad a korábban megismert leegyszerűsített módon kezelni. Görögország, illetve a többi problémás tagország válsága az integráció válsága, melyet integrációs szinten kell kezelni. Azonban, ahogyan a dolgozatban érvelni fogunk, mindez egyet kell, hogy jelentsen a tagállami szintű autonómia csökkenésével. A Gazdasági és Monetáris Unió jövője tehát azon múlik, felismerik-e az európai döntéshozók mindezt, és képesek lesznek-e olyan döntéseket meghozni, melyek segítségével mind az integráció gazdasági, mind társadalmi helyzetét stabilizálni lehet. Mindennek belátásához egy nemzetközi politikai gazdaságtani megközelítést használunk, mely, mintegy melléktermékként azt is demonstrálni fogja, hogy a közgazdasági problémák kezelését nem lehet a többi társadalmi alrendszer kérdéseitől elkülönítve tárgyalni.

25 A KÖZPONTI ÉS A HELYI ADÓBESZEDÉS GYAKORLATÁNAK ÉS AZ ADÓMORÁL ALAKULÁSÁNAK KÖLCSÖNHATÁSAI DR. SIPOS ÁGNES Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Kar Pénzügyi Intézeti Tanszék főiskolai docens sipos.agnes@bgf.kkk.hu Az adómorál összetett jelenség, hiszen egyaránt vizsgálja a fogalmat és a hozzá kapcsolódó jelentéstartalmat a közgazdaságtudomány, a jogtudomány, de még a szociológia és bizonyos vonatkozásban a pszichológia is. Az adómorál fogalma alatt rendszerint adófizetési hajlandóságot, illetve sok esetben bevallási hajlamot értenek a szerzők, viszont nem feledkezhetünk el arról sem, hogy ez alapvetően egy kétirányú fogalom, azaz nem csupán az adóalany magatartását jelenti, hanem az állam (és alrendszerei) magatartását a bevételek megszerzése és az állam céljainak megfelelő felhasználása során. Jelen tanulmány ezt az összetett kapcsolatrendszert mutatja be alapvetően jogi oldalról közelítve, azaz hogyan képes egyáltalán képes-e a jogalkotó egyszerre mindkét oldal megfelelő szintű szabályozására, fejleszthető-e az adóalanyok adómorálja, illetve milyen megfogalmazást nyernek az adóelkerülő magatartásra adott válaszok az adójogszabályokban.

26 ÚJ FINANSZÍROZÁSI RENDSZER, ÚJ HELYI ADÓK ÉLET AZ ADÓSSÁGKONSZOLIDÁCIÓ UTÁN DR. FELLEGI MIKLÓS PHD Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Pénzügy Intézeti Tanszék Egyetemi docens A tanulmány a helyi adók szerepét, jelentőségét vizsgálja az önkormányzatok finanszírozási rendszerében. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy az adósságkonszolidáció után kialakult új finanszírozási forma és a potenciálisan bevezethető új-, valamint a lényegi változtatások nélkül meghagyott régi helyi adók, mennyiben szolgálják a rendszer fenntarthatóságát, segítik-e az önállóbb gazdálkodás felé való elmozdulást. További kérdést vet fel, hogy a feladatfinanszírozásra való áttérés, hogyan változtatja meg az iparűzési adó szerepét a tehetősebb és a szegényebb önkormányzatok vonatkozásában.

27 MERRE TOVÁBB EURÓPAI UNIÓ? MAJOROS PÁL Budapesti Gazdasági Főiskola, Külkereskedelmi Kar, Nemzetközi Gazdálkodás Intézet intézetvezető főiskolai tanár Az elmúlt 25 évben lényeges változások történtek a világban. Nyugat Európa, amely a XX. század elejéig a világgazdaság központja volt, a fejlődési tendenciák meghatározója elveszítette vezető szerepét. A világgazdaság több pólusúvá vált, és ebben már nem a legerősebb a kibővült Nyugat Európa (a mai Európai Unió). A feltörekvő gazdaságok (BRICS országok) gyors fejlődése, térnyerése; továbbá az Egyesült Államok integrációs törekvései okán kialakult nagyobb gazdasági ereje egy új világgazdasági rend kialakítását követeli. Mit tehet ebben a helyzetben az Európai Unió? a korábbi kihívásokra mindig megvolt a válasz: vagy az integráció bővítése, vagy a mélyítése. Most azonban nehéz helyzetben van: a 28 tagállam eltérő érdekviszonyai eltérő gazdaságpolitikai megoldásokat preferálnak, különösen a kevésbé fejlett országok esetében látványos a különbség. A többfokozatúvá válás (EMU, Schengen) felerősíti az érdekkülönbségekből fakadó egyetnemértést. A konszenzusra törekvés, mindenképpeni megállapodás kényszere pedig olyan eredményeket hoz, ami igazán senkinek sem jó. Az európai értékek hasonlósága lehetne az a rendezőelv, amely kapcsán kidolgozhatná az EU a mai helyzetre való reakcióját. Azonban az elmúlt másfél évtizedben az értékrendszerekben is jelentős eltérések alakultak (pl. munkaerő szabad mozgása, migrációs politika, bevándorlás kérdései stb.) Újra kell gondolni az Európai Unió célrendszerét, politikáit, világgazdasági helyét, szerepét: ezen belül kiemelt fontosságú a Gazdasági Monetáris Uniónak a kérdése, amely a 90-esévek változásaira adott válasz volt. Előadásomban ezen kérdésekre térek ki, és felvázolok egy lehetséges fejlődési utat.

28 AZ EURÓZÓNA HELYZETE 2015-BEN: MÉG MINDIG EGYBEN TARTHATÓ A MONETÁRIS UNIÓ? DR. FERKELT BALÁZS Budapesti Gazdasági Főiskola általános rektorhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens ferkelt.balazs@bgf.hu A 2008-as világméretű pénzügyi és gazdasági válság, valamint a 2010-ben, Európában kirobbant szuverén adósságválság az eurózóna több országának gazdaságát megrendítette és ezeket az országokat a fizetésképtelenség határára sodorta. Így sem beszélhetünk azonban az eurózóna egészének válságáról, sokkal inkább részben országspecifikus problémák által okozott aszimmetrikus sokkhatások bekövetkeztéről. Megállapítható azonban, hogy néhány tagállamban maga az eurózóna konstrukciója, illetve az euró bevezetése is hozzájárult a válság kialakulásához és súlyosbodásához. A monetáris unió egyben tartása alapvető érdeke az Európai Uniónak. Az utóbbi években számos intézkedés, szabályozás született ennek érdekében. Ezek az intézkedések egyúttal a gazdaságpolitikai koordinációt is erősítették, és a gazdasági kormányzás alapjait is lerakták. Időközben az eurózóna bővülésének is a szemtanúi lehettünk, január 1-jén Litvánia már az eurózóna 19. tagja lett. Jelenleg két tagország pénzügyi helyzete tekinthető továbbra is kritikusnak: Görögországé és a vele igen szoros kapcsolatban álló Ciprusé. A 2015-ös görög választások ismét növelték az eurózónából történő görög kilépés valószínűségét, így a monetáris unió jövője, egyben tartása újra aktuális kérdéssé vált. A téma OTKA-kutatás keretében, 2012-ben elvégzett elemzése során megállapítható volt, hogy a politikai akarat meg volt a monetáris unió egyben tartására, a válságkezelés azonban késve indult, és sok szabályozási elem még kidolgozatlan állapotban volt, továbbá Görögország helyzetének rendezése is egyértelműen szükséges volt. Az eltelt három esztendő alatt a szabályozás jelentősen bővült és a részletszabályok nagy része kidolgozásra került, az uniós szintű politikai akarat továbbra is adott, viszont Görögország helyzete azóta sem rendeződött megnyugtatóan, sőt Ciprus is mentőcsomagra és komoly kiigazításokra szorult. Kutatásom és előadásom során a fenti megállapításokból következően az alábbi kérdésekre keresem a választ: Mennyiben járultak hozzá a monetáris unió egyben tartására hozott intézkedések a válságból való kilábaláshoz, a monetáris unió stabilizálásához, megerősítéséhez? Hogyan értékelhető a monetáris unió működése és jövőképe 2015-ben? Milyen előnyei és hátrányai lennének Görögország eurózónából történő kilépésének az eurózóna és a mediterrán ország szemszögéből? Milyen javaslatok fogalmazhatóak meg az euró bevezetése előtt álló országok számára csatlakozásukat illetően?

29 SZUBSZIDIARITÁS AZ EU ÉS TAGÁLLAMAI REGIONÁLIS POLITIKÁJÁBAN DR. KENGYEL ÁKOS Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézet egyetemi docens, Jean Monnet-professzor Az előadás keretében az Európai Unió kohéziós (regionális fejlesztési) támogatásainak felhasználását meghatározó elvek és elvárások tükrében elemzésre kerül az uniós szintű fejlesztési transzferek tagállami (illetve regionális) szintű hasznosításának feltételrendszere. Az előadás a szubszidiaritás mint az Európai Unió egészének működését meghatározó általános alapelv kohéziós politikára gyakorolt következményeinek (elsősorban a decentralizáció és a regionális szint megerősítésére gyakorolt hatásainak) összefüggéseit kívánja megvizsgálni. Az előadás az uniós szintű szabályozási kereteknek a nemzeti fejlesztéspolitikák működésében betöltött hozzáadott értékére és a nemzeti fejlesztéspolitikák európaizálódásának jelenségére is rá kíván mutatni. Az EU regionális politikája a többéves programozás, a partnerség, a társfinanszírozás kialakult rendszerével egyedülálló az uniós politikák között. Ez a politika a régiók számára keretet biztosít a fenntartható fejlődést megalapozó beruházások finanszírozásához. Ugyanakkor, ahhoz, hogy igazán jól tudja betölteni a szerepét, a végrehajtási rendszerben még további változásokra lenne szükség. Már a jelenlegi gyakorlat alapján egyértelmű, hogy a kohézió erősítésének célját a több szintű kormányzás (multi-level governance) modelljének keretében lehet a legjobban elérni. A szubszidiaritás elvének a gyakorlatban még jobban érvényesülnie kellene, még világosabban el kellene határolni egymástól a központi és a regionális kormán-yzatok feladatait a megvalósítás szabályozásában, a támogatások célok, területek és projektek közötti elosztásában, a monitoring és ellenőrzés végzésében. Nagyobb figyelmet kellene fordítani a nemzeti és regionális intézményi keretek kialakítására, hiszen ezek szerepe meghatározó a politika irányításának megterve-zésében. Elő kell segíteni az intézményi kapacitások fejlesztését, az értékelési rendszerek még magasabb színvonalú működését és a társadalmi és gazdasági partnerekkel való együttműködés erősödését. Ebben a megreformált rendszerben a Bizottság a jelenlegihez képest átfogóbb stratégiai szerepet tölthetne be: a fő feladata a politika kereteinek kialakítása, a nemzeti szabályozások ellenőrzése, a régiók és tagországok közötti együttműködés koordinálása lennének.

30 A KÖZPONTI ÉS ÖNKORMÁNYZATI KINCSTÁRI RENDSZEREK SZEREPE A KÖZSZFÉRA FELADAT- ELLÁTÁSÁNAK HATÉKONY MEGVALÓSÍTÁSÁBAN GÁRDOS CSABA Magyar Államkincstár Költségvetési Felügyeleti Igazgató gardos.csaba@allamkincstar.gov.hu A Magyar Államkincstár 1995-ben kezdte meg tevékenységét, azaz pontosan 20 évvel ezelőtt. A kezdeti működés számlavezetésben, intézményi gazdálkodásban a Magyar Nemzeti Bank bázisán centralizáltan kezdődött. Néhány év elteltével megyei hálózat került kialakításra az önkormányzati gazdálkodás fokozottabb bevonására. A Belügyminisztériumtól átvett közel 3000 fő segítségével a szubszidiaritás elvének megfelelve került kialakításra és fejlődik napjainkig az önkormányzati finanszírozás, a gazdálkodás kincstári támogatása, valósul meg a közszféra bérszámfejtése valamint a helyi nonprofit intézmények kincstári kontrollja. A központi és a megyei szint elválaszthatatlanul működik, a közszféra kiadási és finanszírozási rendszere ezen a kincstári bázison működik évről évre továbbfejlődve.

31 Nyelv, kultúrá és kőmmunikáció Kultu rá e s nyelv Helyszín: E. I. 37. Szekcióelnök: Dr. Válóczi Marianna GÉRING ZSUZSANNA A VIRTUÁLIS ÉS A VALÓS VILÁG KÖZÖTTI MOZGÁS EGY WEBTARTALOMELEMZÉS SORÁN FALKNÉ DR. BÁNÓ KLÁRA DR. KOLLÁTH KATALIN AZ INTERKULTURÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉBEN DR. HIDASI JUDIT DR. SATO NORIKO DR. SZÉKÁCS ANNA NEMAWASHI A JAPÁN KOMMUNIKÁCIÓBAN DR. KALAFATICS ZSUZSANNA IRODALOM A HÁLÓZATI KULTÚRA KORÁBAN KÓNYI JUDIT VARIANTS, PRINT RESISTANCE AND CREATIVE READING IN EMILY DICKINSON S POETRY KÁVÉSZÜNET LASZLOVSZKY ZSÓFIA MANIPULATION, SELF-AWARENESS AND THE COSMOS NEUMAYERNÉ DR. STREITMAN KRISZTINA NEMZETI IDENTITÁS, KULTURÁLIS EMLÉKEZET ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ROBIN HOOD ÉS A POPULÁRIS KULTÚRA DR. PALÁGYI ANGELA DR. HAB. PALÁGYI TIVADAR AZ OROSZ NYELV SZEREPE MA A LENGYEL-BELORUSZ-LITVÁN-LETT HATÁRSÁVBAN: EGY TEREPMUNKA TAPASZTALATAI DR. SZOKÁCS KINGA KAPCSOLAT AZ EMBERI SZÜKSÉGLETEK ÉS A FILOZÓFIA KÖZÖTT VAGY FILOZÓFIAI MARKETING? DR. SZŐKE ANDREA ELEKTRONIKUS ÍRÁSBELI KOMMUNIKÁCIÓ BGF-ES HALLGATÓK ÉS OKTATÓK KÖZÖTT HASZNOSÍTHATÓK-E A GYAKORLATI TAPASZTALATOK?

32 A VIRTUÁLIS ÉS A VALÓS VILÁG KÖZÖTTI MOZGÁS EGY WEBTARTALOMELEMZÉS SORÁN GÉRING ZSUZSANNA Budapesti Gazdasági Főiskola tudományos munkatárs gering.zsuzsannamargit@gkz.bgf.hu Napjaink globális és technicizált világában egy társadalmi jelenség vizsgálatakor fontos és érdekes annak virtuális kivetülését, az interneten található formáját és tartalmát is megvizsgálni. Erre vállalkozott a szerző az előadás alapjául szolgáló kutatásában, mikor a hazai közép- és nagyvállalatok vállalati társadalmi felelősségvállalásának online diskurzusát vizsgálta a vállalati honlapok elemzésén keresztül. A vizsgálatban használt módszerek közül az előadás a webtartalom-elemzéshez kapcsolódóan mutatja be, hogy a vállalatok társadalmi felelősség-vállalásának vizsgálata során hogyan mozog a kutató és a kutatás a virtuális és valós világ között, ha az elemzés forrásául webes tartalmak, jelen esetben a vállalati honlapok szolgálnak. Az előadás kitér a virtuális forrásnak a webtartalom-elemzés módszertani szempontjaiból adódó olyan sajátosságaira, mint például az idő vagy az intertextualitás problémája. Továbbá bemutatja, hogy miként jelenik meg a két tér közötti mozgás az interpretáció szakaszában, amikor a kutató a honlap-szövegekből nyert adatok értelmezésekor a valós világra vonatkozó információkat és elméleteket mozgósítja.

33 AZ INTERKULTURÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉBEN FALKNÉ BÁNÓ KLÁRA KOLLÁTH KATALIN Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar főiskolai tanár Falkne.dr.BanoKlara@kkk.bgf.hu; Kollath.Katalin@kkk.bgf.hu A nemzetköziesítés az oktatásban, különösen a felsőoktatásban egy ország gazdasági, társadalmi és kereskedelmi tevékenységét előnyösen befolyásolja. Az intézményi és nemzeti stratégiák harmonizálása pozitívan hat a társadalom fejlődésére. A felsőoktatási intézmények számára az ilyen jellegű tevékenység jelentős előnyt jelent, például a hallgatók hazai és külföldi foglalkoztathatósága terén. Végzett hallgatók körében folytatott pályakövetési kutatások eredményei fontos szerepet játszhatnak abban, hogy mind több felsőoktatási intézmény indít idegen nyelvű, illetve kettős diplomát adó képzéseket, amelyekben a hazai és külföldi legjobb gyakorlatot kívánják integrálni. Igaz ez egész Európára, sőt az egész világra is. A soknyelvű és soknemzetiségű Európában kiemelten fontos szerep juthat azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyek több nyelven nyújtanak képzési kínálatot, ez vonzóvá teheti őket a mobilitást választó külföldi diákok számára. Sokszor azonban az intézmények figyelmét elkerüli az a tény, hogy a nemzetköziesítés egyik legfontosabb aspektusa az idegen nyelvek és az interkulturális kommunikációs ismeretek elsajátítása és alkalmazása interkulturális helyzetekben elengedhetetlen nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók és a nemzetközi hallgatókkal foglalkozó valamennyi felsőoktatási alkalmazott számára. Az előadás azt vizsgálja, hogy a munkaadókkal készített mélyinterjúk, illetve a külföldön tanulmányokat folytatott hallgatók beszámolói alapján modernizált tantervek mennyiben felelnek meg a nemzetköziesítés korszerű követelményeinek, különösen a hallgatóközpontú gyakorlat-orientált programok és interkulturális kommunikációs készségjavító képzések tekintetében.

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

projekt indult a Kodolányi János Főiskolán

projekt indult a Kodolányi János Főiskolán "Társadalmi konfliktusok-társadalmi társadalmi jól-lét lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés" projekt indult a Kodolányi János Főiskolán Székesfehérvár, 2013. március 11. Elkezdődött

Részletesebben

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék TANTÁRGYAK INTÉZETI TANSZÉKI BONTÁSBAN A Budapesti Gazdasági Főiskolán és a karokon szakmai intézetek működnek. Az intézetekhez intézeti tanszékek illetve intézeti tanszéki osztályok kapcsolódnak. A Pénzügyi

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MILYEN LESZ AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁS 2020 UTÁN? KITEKINTÉSSEL A KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉGRE Budapest, 2019. június 5. A Tempus

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020 NETWORKSHOP 2014 Pécs A FEJLESZTÉSPOLITIKA UNIÓS SZABÁLYRENDSZER 2014-2020 EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. EU 2020 stratégia (2010-2020) 11 tematikus cél >> 7 zászlóshajó

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Dr. Dőry Tibor Tanszékvezető, egyetemi docens XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Balatonalmádi, 2018.

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP Zila László tervező-elemző Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP-1.2.11-2013-2013-0001 Tervezési

Részletesebben

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat Marketing Tanszék Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat A hallgatók a Külkereskedelmi Kar szaktanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Az alábbi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Lean HR Est 2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8., III. előadó Időpont:

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Mesterképzések. (nappali és levelező tagozat)

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Mesterképzések. (nappali és levelező tagozat) FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Mesterképzések (nappali és levelező tagozat) Budapest, 2011. november Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK MSc/MA képzés bemutatása karonként nappali

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Nemzetközi gazdálkodás szak

Nemzetközi gazdálkodás szak A szak megnevezése: Nemzetközi gazdálkodás szak A specializációt gondozó oktatási szervezeti egységek megnevezése: Nemzetközi Gazdálkodás Intézet Társadalomtudományi Intézet Világgazdaság és Nemzetközi

Részletesebben

Alkalmazott Tudományok II. Fóruma 2 nd Forum of applied sciences

Alkalmazott Tudományok II. Fóruma 2 nd Forum of applied sciences Alkalmazott tudományok főiskolája university of applied sciences Alkalmazott Tudományok II. Fóruma 2 nd Forum of applied sciences 2015. március 12-13. A KONFERENCIA PROGRAMJA 2015. március 12. 2015. március

Részletesebben

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Kiindulási pontok I. Az eurózóna tagsági feltételeinek tekinthető maastrichti konvergencia-kritériumok

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA Dőry Tibor REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON DIALÓG CAMPUS KIADÓ Budapest-Pécs Tartalomj egy zék Ábrajegyzék 9 Táblázatok jegyzéke 10 Keretes írások jegyzéke

Részletesebben

A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei

A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei 2014. október 16. Logikai felépítés Lokalitás Területi fejlődés és lokalizáció Helyi fejlődés helyi fejlesztés: helyi gazdaságfejlesztés

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége A Dél-Alföldi régió innovációs képessége Elméleti megközelítések és empirikus elemzések Szerkesztette: Bajmócy Zoltán SZTE Gazdaságtudományi Kar Szeged, 2010. SZTE Gazdaságtudományi Kar Szerkesztette Bajmócy

Részletesebben

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban 2014-2020 Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Budapest, 2014. március 26. Tartalom 1. Jövőkép 2. Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe Dr. Török Erika MELLearN Konferencia 2017. április 20-21. Budapest A tudás a jövő üzemanyaga Az innováció fogalmának értelmezése Schumpeter

Részletesebben

Alapító vezetője Dr. Czabán János professzor. 2001-től a Tanszék irányítója: Dr. Illés Mária professzor.

Alapító vezetője Dr. Czabán János professzor. 2001-től a Tanszék irányítója: Dr. Illés Mária professzor. A Gazdaságtudományi Kar története A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara 1987 szeptemberében nyitotta meg kapuit hallgatói előtt. A következő sorokban a Kar eltelt csaknem 20 évének eseményei, tényei,

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

TDK tájékoztató. 2019/2020. I. félév. Dr. Németh Krisztina Főiskolai docens, Tanszéki TDK felelős Számvitel Tanszék

TDK tájékoztató. 2019/2020. I. félév. Dr. Németh Krisztina Főiskolai docens, Tanszéki TDK felelős Számvitel Tanszék TDK tájékoztató 2019/2020. I. félév Dr. Németh Krisztina nemeth.krisztina2@uni-bge.hu Főiskolai docens, Tanszéki TDK felelős Számvitel Tanszék TDK a Számvitel Tanszékhez Hallgatói bevonódás tanszéki kutatásokba..

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

HR oktatás a Corvinuson

HR oktatás a Corvinuson HR oktatás a Corvinuson Primecz Henriett Szervezeti Magatartás Tanszék Vezetéstudományi Intézet 1093 Budapest, Fıvám tér 8.; 1828 Budapest, Pf. 489. Tel.: (1)4825377, (1)4825263; fax: (1)4825118 Internet:

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

keretösszege (Mrd meghirdetésének módja GINOP Ipari parkok fejlesztése 6 standard Meghirdetve áprilisban

keretösszege (Mrd meghirdetésének módja GINOP Ipari parkok fejlesztése 6 standard Meghirdetve áprilisban Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 20. évre szóló éves fejlesztési keret azonosító jele GINOP-1.1.1- GINOP-1.1.2- VEKOP- GINOP-1.1.3- GINOP-1.1.4- neve Vállalkozói inkubációs tevékenységek

Részletesebben

Makó Csaba BGF - MTA

Makó Csaba BGF - MTA ERASMUS+ KA2 Strategic Partnership 2014-1-HU01-KA200-002307 INtergenerational Succession in SMEs' Transition INSIST Makó Csaba BGF - MTA Vezetésátadás a családi vállalkozásokban: európai tapasztalatok

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig) NEUMANN JÁNOS EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól

Részletesebben

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, 2017. január 23. Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fejlesztési feladatok

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS szakos hallgatók részére Kedves Hallgató! Ön tanulmányainak fontos állomásához érkezett, szakdolgozati téma választása előtt áll. A helyes döntés

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

Duális képzés a BGF GKZ gyakorlatában. Lambertné Katona Mónika BGF-GKZ

Duális képzés a BGF GKZ gyakorlatában. Lambertné Katona Mónika BGF-GKZ Duális képzés a BGF GKZ gyakorlatában Lambertné Katona Mónika BGF-GKZ HELYZETÉRTÉKELÉS MÚLT.2014 2015 JÖVŐ PILOT AKKREDITÁCIÓ DUÁLIS KÉPZÉS 2 SZAKON DUÁLIS KÉPZÉS BŐVÍTÉSE 2 Mérföldkövek: A MÚLT - 6 partnerrel

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK november

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK november VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Emberi erőforrások: 2016. november 1. Toborzási és kiválasztási stratégiák, eljárások, módszerek elmélete és gyakorlata, a hatékonyság,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Nemzedékek találkozása. I. Regionális Tudományi Posztdoktori Konferencia

Nemzedékek találkozása. I. Regionális Tudományi Posztdoktori Konferencia Szeged, 2010. április 15. Nemzedékek találkozása I. Regionális Tudományi Posztdoktori Konferencia Dr. Grosz András tudományos munkatárs Az előadás felépítése 1. Tanulmányok, munkahelyek 2. Kompetenciák,

Részletesebben

Dr. habil. Juhász Gábor, Ph.D. Zank Ildikó Pécsi Tudományegyetem

Dr. habil. Juhász Gábor, Ph.D. Zank Ildikó Pécsi Tudományegyetem Dr. habil. Juhász Gábor, Ph.D. Zank Ildikó Pécsi Tudományegyetem Megújulás és fenntarthatóság a versenyképes és tudásalapú Magyarországért. VIII. Nemzetközi Tanácsadói Konferencia. Budapesti Kereskedelmi

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

A tudományos konferencia helyszíne: Széchenyi István Egyetem 9026 Gy r, Egyetem tér 1. Új Tudástér épület

A tudományos konferencia helyszíne: Széchenyi István Egyetem 9026 Gy r, Egyetem tér 1. Új Tudástér épület MEGHÍVÓ A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM REGIONÁLIS- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁJA és a ZSIGMOND KIRÁLY F ISKOLA GEOPOLITIKAI KUTATÓKÖZPONTJA tisztelettel meghívja Önt az OROSZ ÉS KÍNAI BEFEKTET K MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

A munkaerőpiac nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárásai - az online megkérdezés eredményei

A munkaerőpiac nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárásai - az online megkérdezés eredményei Projekt azonosító: TÁMOP-4.1.2.D-12/KONV-2012-0013 A munkaerőpiac nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárásai - az online megkérdezés eredményei Készítették: Dr. Földi Katalin Dr. László Éva Dr. Máté

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Kajos Attila

Szakmai beszámoló. Kajos Attila Szakmai beszámoló A Marketing megújulás - Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciájáról és az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért (EMOK) alakuló taggyűléséről Kajos Attila A Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. MEGHATÁROZÁS 2014. évi 1303 sz. EU Rendelet

Részletesebben

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal 2009. június 3. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

Fejlesztéspolitika: Humán erőforrás fejlesztés Modul. 2007 augusztus

Fejlesztéspolitika: Humán erőforrás fejlesztés Modul. 2007 augusztus Fejlesztéspolitika: Humán erőforrás fejlesztés Modul 2007 augusztus A modul szerkezete Munkaszervezeti, Szervezetközi viszonyok Munkaerő, foglalkoztatás Alkalmaztatás, önfoglalkoztatás, munkavégzés Szervezeti

Részletesebben

AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ REGIONÁLIS KÉRDÉSEI A KÖZÖS REGIONÁLIS POLITIKA KIALAKULÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI KERETE

AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ REGIONÁLIS KÉRDÉSEI A KÖZÖS REGIONÁLIS POLITIKA KIALAKULÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI KERETE AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ REGIONÁLIS KÉRDÉSEI A KÖZÖS REGIONÁLIS POLITIKA KIALAKULÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI KERETE ELŐADÓ: DR. KENGYEL ÁKOS EGYETEMI DOCENS JEAN MONNET PROFESSZOR 1 TARTALOM A KOHÉZIÓS POLITIKA FONTOSSÁGA

Részletesebben

Tantárgyi program 2013/2014. I. félév

Tantárgyi program 2013/2014. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2013/2014. I. félév Vállalkozástan II. Tantárgy kódja:

Részletesebben

A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök:

A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök: Vállalkozásfejlesztés MSc szak A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, korszerű és magas színvonalú elsajátított elméleti és módszertani ismeretanyag

Részletesebben

ELŐADÓI MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNYOK

ELŐADÓI MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNYOK EURÓPAI UNIÓ RÉGIÓK BIZOTTSÁGA HU EDUC ÜLÉS 2013. november 13. ELŐADÓI MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNYOK Az Oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE Az európai felsőoktatás a világban Előadó:

Részletesebben

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK Az SZTE Gazdaságtudományi Kara által 2008 szeptemberében levelező tagozaton, 2009 szeptemberétől nappali tagozaton is indítandó Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek:

Részletesebben

A B C D E. 2. GINOP Vállalkozói inkubátorházak fejlesztése 2,20 standard március

A B C D E. 2. GINOP Vállalkozói inkubátorházak fejlesztése 2,20 standard március 1. melléklet az 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozathoz A GINOP éves fejlesztési kerete 1. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás 1. azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050)

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) I. A pályázat keretében megvalósuló képzések Döntéshozatal Célja: a résztvevők megismerik és gyakorolják a hatékony, önérvényesítő

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete AZ OKTATÁS-MÓDSZERTANI KÖZPONT ÜGYRENDJE BUDAPEST 2015

Részletesebben

Melyik vállalatok nőnek gyorsan békés időkben és válságban? Muraközy Balázs MTA KRTK KTI Közgazdász Vándorgyűlés, Gyula, 2013

Melyik vállalatok nőnek gyorsan békés időkben és válságban? Muraközy Balázs MTA KRTK KTI Közgazdász Vándorgyűlés, Gyula, 2013 Melyik vállalatok nőnek gyorsan békés időkben és válságban? Muraközy Balázs MTA KRTK KTI Közgazdász Vándorgyűlés, Gyula, 2013 1 Munkatermelékenység és GDP/fő, 2011 Forrás: OECD 2 Vállalati sokféleség és

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Emberi erőforrások szak. GM/Vállalkozásszervező specializáció. GM/Team Academy specializáció

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Emberi erőforrások szak. GM/Vállalkozásszervező specializáció. GM/Team Academy specializáció SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Emberi erőforrások szak GM/Vállalkozásszervező specializáció GM/Team Academy specializáció 2017. április Emberi erőforrások szak TÉMA EEM 1 Emberi erőforrás menedzsment speciális

Részletesebben

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése A projekt jövőbeni hasznosíthatósága kétirányú: egyrészről a Továbbképzési és Szakképzési Központ segítségével külső körnek történő értékesítés,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közösségi (EU) pénzügyek. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közösségi (EU) pénzügyek. tanulmányokhoz III. évfolyam Pénzügy és számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Közösségi (EU) pénzügyek tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Közösségi (EU) pénzügyek

Részletesebben

Fejér megye foglalkoztatási stratégiája

Fejér megye foglalkoztatási stratégiája Fejér megye foglalkoztatási stratégiája 2016-2030 Legfontosabb kihívások Elmaradt gazdasági szerkezetváltás megyén belüli munkaerőpiai szolgáltatások helyzetének stabilizálása, bővítése és differenciálása

Részletesebben

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 12. (14.03) (OR. en) 7655/14 SOC 194 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk A szociális helyzet az EU-ban A Tanács következtetései

Részletesebben

"A felelős egyetem módszertani aspektusai" Április 21. Budapest, MellearN konferencia

A felelős egyetem módszertani aspektusai Április 21. Budapest, MellearN konferencia "A felelős egyetem módszertani aspektusai" 2017. Április 21. Budapest, MellearN konferencia Képzési és kimeneti követelmények (16/2016 EMMI) Illeszkedés az Európai Uniós irányelvekhez: kompetenciák tudás

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program MÓDOSÍTOTT GINOP ÜTEMTERV 20. GINOP-1.1.1- GINOP-1.1.2- VEKOP- GINOP-1.1.3- GINOP-1.1.4- GINOP-1.2.1- neve keretösszege Vállalkozói inkubációs tevékenységek

Részletesebben

HELYI PÉNZ ÉS PÉNZALTERNATÍVA. egy alternatív fejlesztési modell vidéki közösségeink rezilienciájáért. Szemerédi Eszter PhD hallgató

HELYI PÉNZ ÉS PÉNZALTERNATÍVA. egy alternatív fejlesztési modell vidéki közösségeink rezilienciájáért. Szemerédi Eszter PhD hallgató Felhívás kódszáma: EFOP-3.6.1-16-2016-00017 HELYI PÉNZ ÉS PÉNZALTERNATÍVA egy alternatív fejlesztési modell vidéki közösségeink rezilienciájáért Szemerédi Eszter PhD hallgató Nemzetköziesítés, oktatói,

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Marketing Intézeti Tanszék

Marketing Intézeti Tanszék A hallgatók a Külkereskedelmi Kar tanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Ez az összeállítás hallgatói kérésre készült, de természetesen az önálló témaválasztás is megengedett

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI MARKETING ISMERETEK KÉPZÉS ÉS FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ PÁLYÁZATAINAK SZAKMAI BÍRÁLATA ÖSSZEFOGLALÓ

NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI MARKETING ISMERETEK KÉPZÉS ÉS FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ PÁLYÁZATAINAK SZAKMAI BÍRÁLATA ÖSSZEFOGLALÓ NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI MARKETING ISMERETEK KÉPZÉS ÉS FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ PÁLYÁZATAINAK SZAKMAI BÍRÁLATA ÖSSZEFOGLALÓ Fojtik János - Kuráth Gabriella Felsőoktatás nemzetköziesítése

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Pénzügy mesterszak Tantárgyi útmutató 2015/16. I. félév

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Pénzügy mesterszak Tantárgyi útmutató 2015/16. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Pénzügy mesterszak Tantárgyi útmutató 2015/16. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Szervezeti kultúra Tantárgy kódja: SEKU1V0MMEV Tanterv szerinti

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. 2015. május

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. 2015. május VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Emberi erőforrások: 2015. május 1. Toborzási és kiválasztási stratégiák, eljárások, módszerek elmélete és gyakorlata, a hatékonyság,

Részletesebben

Településhálózati kapcsolatrendszerek

Településhálózati kapcsolatrendszerek Nemzedékek találkozása I. Regionális Tudományi Posztdoktori Konferencia Szeged, 2010. április 15. Településhálózati kapcsolatrendszerek BARÁTH GABRIELLA, PhD tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI Közép-dunántúli

Részletesebben

Felsőoktatás-politikai célok és elvárások. Veszprém, 2010.

Felsőoktatás-politikai célok és elvárások. Veszprém, 2010. Felsőoktatás-politikai célok és elvárások Veszprém, 2010. Fejlesztés irányai az utóbbi években Kihívások globális, de különösen Európát érintő változások társadalmi váltást követő hazai átalakulások Dokumentumok

Részletesebben

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR A nemzeti, az uniós és a globális nemzetközi intézményrendszer (az államtudományi és közigazgatási szempontból) 1. Az államtudomány fogalma. Az állam fogalmának alakulása kezdetektől napjainkig. 2. Az

Részletesebben

Tájékoztatás a SPARK programról

Tájékoztatás a SPARK programról Hoippj^j Bnln jjjjkkk Társadalompolitikai Programok Értékelésének Támogatása Európában Tájékoztatás a SPARK programról Scharle Ágota/Váradi Balázs Vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Hélène

Részletesebben

Az élelmiszergazdaság területén működő társadalmi vállalkozások hatása a helyi munkaerő-piacra és gazdaságra

Az élelmiszergazdaság területén működő társadalmi vállalkozások hatása a helyi munkaerő-piacra és gazdaságra Az élelmiszergazdaság területén működő társadalmi vállalkozások hatása a helyi munkaerő-piacra és gazdaságra Előadó: Koltai Luca Szerkesztése A kutatás munkatársai: Koltai Luca, Rácz Katalin, Bördős Katalin,

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév őszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Budapest Észak-alföldi régió Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) MAGYARORSZÁG TARTALOMJEGYZÉK I. Regionális partnerségek az OPEN DAYS 2011 hivatalos

Részletesebben

Szponzorációs ajánlat

Szponzorációs ajánlat REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal Román-magyar területi együttműködések a gazdaságfejlesztés szolgálatában Szponzorációs ajánlat Debreceni konferencia 2009. június 3. Megjelenési

Részletesebben

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, intézetigazgató MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás

Részletesebben

TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS. Tagok:

TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS. Tagok: PERIODICA OECONOMICA II. ÉVF., 2009. MÁJUS TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS Tagok: COLLINS, J. MARKHAM HOLLÓNÉ KACSÓ ERZSÉBET KÁDEK ISTVÁN KOVÁCS TIBOR PAPANEK

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

Részletesebben