8 Részletes neurológia. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8 Részletes neurológia. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu"

Átírás

1 8 Részletes neurológia Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos

2 7/1 Veleszületett neurológiai betegségek Gerincferdülés Chondrodystrophyás fajtákban, leginkább mopsban, francia- és angol bulldogban előforduló veleszületett megbetegedés, mely a fejlődés során klinikai tünetekben is láthatóvá válik. Lordosis, scoliosis, kyphosis. Enyhébb esetei is gyakran okoznak már 3-5 éves kor körül gerincvelői összenyomatásra utaló neurológiai panaszokat. Néhány extrém esetben a keringési elégtelenség alakul ki a szív összehúzódásának akadályozottsága és térszűke miatt.

3

4 Nyitott gerinc (spina bifida) A gerinc csontos vázát adó csigolyák összessége a gerincvelőt, egy csőre emlékeztető kerekded csatornában fogja közre, védve azt a külső behatásoktól. Az egyedfejlődés során a csigolyaívek dorsalisan záródnak. Amennyiben ez a záródás inkomplett marad, beszélünk nyitott gerincről függetlenül attól, hogy hány csigolyát érint a fejlődési rendellenesség. Veszélyes elváltozás, mert a nyitott szakaszon a gerincvelő sérülékeny.

5 Vízfejűség (hydrocephalus) Az agy fejlődésekor az liquor (agyvíz) keringés gátolttá válik e megbetegedésben. A gerincvelő canalis centralisa és az agykamrák közti folytonosság szűkül, emiatt az agyban a folyadék mennyiségének növekedésével a nyomás fokozódik, az agykamrák kitágulnak, az agykéreg ellapul, a fej körmérete nagyobb lesz, mert a kutacs nem zárul le. Fokozatai vannak, de jellemzően a legkisebb mértékű hydrocephalus is a kognitív funkciók súlyos károsodásával, mozgászavarral stb. járnak. Kutyák között főleg chivava fajtájúaknál gyakori, gyógyíthatatlan elváltozás. Súlyos formája igen korán letális.

6

7 Csigolya rendellenességek Főleg bulldogokban gyakori fejlődési rendellenesség az ék csigolya megjelenése. A mellkasi szakaszon általában tünetmentes, (néma) a nagyobb mozgással és kisebb önstabilitással rendelkező ágyéki szakaszon gyakorta tünetes a megjelenése idősebb korban. Fejlődési rendellenesség. A torzult csigolya alak miatt kisebb- nagyobb instabilitás jelentkezik a csigolya kapcsolatoknál, mely porckorongsérvre, spondylosis deformansra, spondylarthrosisra hajlamosít.

8 7/2 Szerzett neurológiai megbetegedések Cauda Equina Szindróma (Cauda Equina Kompressziós Szindróma CEC, Lófarok Szindróma, Lumbosacralis betegség) Főleg nagy-, vagy óriástestű kutyák megbetegedése. A gerincvelő a kutyákban a ágyékcsigolyák magasságában általában véget ér. A gerincvelő szegmentációja nem követi a csigolyák szegmentációját, így számos, caudalisabban kilépő ideg fut tovább a gerinccsatornában a gerincvelő vége után. Ezt az idegi fonatot, hívják Cauda Equinának. Amennyiben ez idegek kompresszió alá kerülnek, kialakul a fent megnevezett betegség

9 Okai sok félék lehetnek: Fiatal kutyákon ritkán az S1 promontorium OCD-je okoz gyulladást és szűkületet, idősebb korban porckorong előesés, spondylosis deformans, disco-spondylitis, daganat, traumás történés, és legfőképp a lumbosacralis instabilitás az oka. Az összenyomatás kísérői mindig : gyulladás és ödéma. Ezért van az, hogy a gyógyszeres kezelés sokszor hatékony, mert ezen jelenségek megszüntetésével a helyi nyomás csökken. Amennyiben e nyomás csökkenés elegendő ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, átmeneti megoldást jelentenek, de a probléma mechanikus oka nem szűnvén, a neurológiai tünetek legtöbbször visszatérnek.

10 A tünetekre jellemző a keresztgyengeség egyre súlyosbodó megjelenése. Ez csapott far megjelenésével, helyi nyomásérzékenységgel, a farokemelés fájdalmával, néha farokkergetéssel, a hátulsó testfél imbolygó járásával, a karmok koptatásával, csoszogással, keresztbelépéssel, izomgyengeséggel, izomatrófiával, a propriocepció zavarával, a N. femoralis pseudo-hiperreflexiával, N. isciadicus neurológiai kieséssel és végül bénulással jár.

11 Neurológia Eü: 0 eltérés. H: proprio késik, vagy nincs, patellareflex: hiperreflexia (pseudo) N. ischiadicus : csökkent, vagy nincs. Fájdalomreflex nem tökéletes (csánk és ujjak flexiója nem teljes) Felületes fájdalom van /nincs, mélyfájdalom van.

12 Gyógyítás gyógyszeres, műtéti, melynek lényege, hogy a csigolyaív dorsalis feltárásával a nyomást megszüntetjük, mely az idegeket érinti. (Dorsalis laminectomia)

13

14 Fizio: nagyfokú izomsorvadás az innerváció csökkenésének következménye. Izomerősítő feladatokkal prevencióképpen a súlyosbodás megelőzését, ill. post operative az izomerő visszatérését hatékonyan segíti. (masszázs, torna, ideg ingerlés)

15 Wobbler szindróma (Caudalis Cervicalis Spondylomyelopathia) Dogon, dobermannon gyakori alsó- nyaki gerinc elváltozás, mely a gerincvelő összenyomatását és komoly nyaki fájdalmat okoz. Örökletes volta valószínű. Statikus, dinamikus formája ismert. A statikus azt jelenti, hogy a natív röntgenfelvételen látható és állandó az összenyomatás, a dinamikus forma esetében általában csak erős nyaki hajlításkor nyomja a gerincvelőt a kialakult szűkület. Kimutatása általában csak myelográfiával /CT-vel/MRI-vel lehetséges.

16 Okok: Csigolya instabilitás Csigolya alaki torzulás miatti gerinccsatorna szűkület Porckorongsérv Ízületi tok proliferáció A ligamentum interarcuale dorsalis hipertrófiája Oszteofita képződés, trauma, daganat.

17 Tünetek A mozgászavar szinte mindig keresztgyengeséggel(hátulsó végtagokon) kezdődik, vagy ott kifejezettebb. A sántaságvizsgálatkor az elülső végtagok hypo,- a hátulsók hypermetriája a jellemző.

18 Neurológia Eü.: propriocepció késik, súlyosabb esetben az állat állára eshet e próba közben. Ha az elváltozás a C5 előtt van, van eü. végtagi ínreflex aktivitás növekedés/ UMN/, ha mögötte van, hyporeflexia van /LMN). H.: propriocepció késik/nincs, patellareflex: normál/emelkedett, N. ischiadicus: normál/emelkedett.

19 a/porckorongsérv C6-7, myelográfiás röntgenkép; b/statikus Wobbler képe és c/a csigolyablokk rtg képe dobermannon 2 db V alakban behelyezett csavarral; d/c5-6 között dorsalis, C 6-7 között ventralis nyomás

20 Terápia: Gyógyszeres vagy műtéti Lényege a ventralis irányú dekompresszió kivitelezése az adott csigolyaközben (ventral slot) és ha szükséges csigolyablokk létrehozása fixateur internával /csavarokkal

21 Fizio: A nyaki fájdalom jelentős lehet, melynek sokszor a nyaki izomzat tartós görcse az oka. A görcs csökkentése, az elülső, de főképp a hátulsó végtagok izomzatának fitten tartása, erősítése fontos feladat.

22 Spondylosis deformans Boxerben, dalmatában, pointerben gyakori mellékleletként látjuk klinikai tünetek nélkül. A betegség tehát alkati diszpozíciós megjelenésű sok esetben. Collinál, német juhászkutyánál, és más nagyobb testű kutyáknál azonban sokszor minimális röntgen tünet mellett is komoly neurológiai zavart okoz. A betegség lényege, hogy a gerinccsigolyák egymással csontos kapcsolatot létesítenek, ún. csigolyablokkok jönnek létre. A csontos ív először a ligamentum longitudinale ventrale elcsontosodásaként jelenik meg és nem okoz klinikai tünetet

23 Amennyiben a csontosodás a ligamentum longitudinale dorsalera is áttevődik, (a gerinccsatorna ventralis alapján fut) komoly ideg-összenyomatási neurológiai tünetek oka lehet. Legvalószínűbb az a feltevés, hogy a kóros instabilitás okozza a csigolyák közötti hidak megjelenését. Tipikus példa erre a L7-S1 között kialakult spondylosis okozta CEC.

24 Kép: spondylosis okozta CEC

25 Bambuszgerincnek nevezzük azt a kialakult állapotot, amikor a gerinc csigolyák egy csonttá forrnak össze a spondylosis ventralis formájának következtében. Ilyenkor bár a gerinc hajlítása és nyújtása nem jöhet létre, gyakran előfordul, hogy a klinikai tünetek elmaradnak,vagy enyhék maradnak. Neurológiai tünetek megjelenése igen változó a fentiek szerint nem függ a rtg lelet súlyosságától.

26 Kép: teljes csigolyablokk L5-6; spondylosisos, ventralis hidak; bambuszgerinc

27 Fizio: amennyiben vannak neurológiai tünetek, azok izomsorvadással is járnak. A sorvadást ingerterápiával, tornával, masszázzsal meg lehet állítani, vagy késleltetni.

28 Porckorongsérv (discus hernia) Chondrodystrophyás fajtákon, tacskón, mopson, francia bulldogokon, spánielben, beagleben gyakrabban jelentkező igen erős akut gerincfájdalommal járó elváltozás, melynek a lényege a csigolyák közötti puffer hatású porckorongok lassú elfajulása utáni előesése egy rossz mozdulatra. A fizikai tulajdonságukban megváltozott porckorongok (elfajulás lehet meszesedés, vagy gélszerű állapot) egy nagyobb csigolya elmozdulás folytán (leugrás, felugrás) összenyomhatatlanná válásuk miatt utat keresnek maguknak

29 Kórfejlődés A nucleus pulposus az anulus fibrosus gyűrűjét elődomborítja, majd átszakítva előesik, sérvesedik. A gerinccsatornába kerülve, megkerülve a lig. long. ventralét, szűkítik a teret, összenyomja a gerincvelőt. A dorsalis szarvak összenyomatása főleg érzetkieséseket, a ventralis szarvaké főleg mozgató funkció kiesést okoz. Gyakori, hogy egyszerre mindkettő létrejön. Két fázisa, típusa van a discus herniának: a Hansen I. típus csak protrusio, azaz elődomborodás, mely gerincfájdalommal és csak kisebb neurológiai tünetekkel jár. A Hansen II. típus már prolapsus, valódi porckorong előesés. Itt a neurológiai kiesési tünetek dominálnak. Az előesett discus gyakran mintegy elterülve a gerinccsatorna ventralis részén, nem egy szelvény, hanem egy nagyobb szelvénycsoport klinikai tüneteiért felelős.

30 A discus hernia kialakulhat lassan, napok alatt, egyre kisebb mozgást engedélyezve, ilyenkor azt vesszük észre, hogy nem ugrik fel, le, mereven tartja a gerincét, nyaki hernia esetén lógatja a fejét, az orrán támaszkodik. Tapintva a gerinc adott területét hiperaesthesiát, helyi fájdalmat, izomgörcsöt találunk. Kialakulhat hirtelen is, ilyenkor az állat felsikít, majd esetleg azonnal fókaszerűen húzza a hátulsó lábait. A kettő között bármely átmenet előfordul.

31 Fontos tudni, hogy a lassan progrediáló forma alkalmas lehet a konzervatív kezelésre, a gyorsan súlyos tüneteket kialakító forma egyedüli gyógyulási esélye az időben elvégzett ideg felszabadító műtét lehet. (Laminectomia, haemilaminectomia, ventral slot) Ehhez pontos neurológiai vizsgálat, és az esetek döntő többségében pozitív kontrasztfestési technikával (myelográfia) készült röntgen vizsgálat, vagy CT, MR lelet szükséges. Mindezen eljárások és műtétek az átlagosnál magasabb rizikóval járnak.

32

33 stádiumok 1 stádium. Az állat néha púposít, az elváltozott gerincterület felett a bőr fokozott érzékenységet (túlérzékenységet) mutat. 2 stádium. Enyhe mozgászavar és részleges bénulásos tünetek 3 stádium. Súlyos mozgászavar és részleges bénulásos tünetek 4 stádium. Teljes bénulás a mély fájdalomérzet megtartottságával 5 stádium. Teljes bénulás a mély fájdalomérzet megtartottsága nélkül.

34 Ma elfogadott terápia 1-es stádiumban a beteg konzervatív kezelése a javasolt 2-es stádiumban általában konzervatív kezeléssel kezdjük a kezelést, ha romlik, vagy nem gyógyul, akkor műtéti ellátás javasolt. 3-as stádiumban a műtéti ellátás javasolt, a konzervatív terápia csak speciális esetekben ad jó eredményt 4-es stádiumban a mihamarabbi műtét javasolt 5-ös stádiumban a lehető leghamarabbi műtéti ellátás szükséges ahhoz, hogy egyáltalán meglegyen a lehetőség egy esetleges gyógyuláshoz

35 Fizio a legtöbb feladatot a prevenció adja, a prediszponált fajtákon tiltjuk a fel- leugrást, a lépcsőzést, megerősítjük a gerinc izmait. A legkisebb neurológiai tünetek esetén is fontos az izmok görcsének oldása, hiszen a fájdalom általában ebből ered. A post operáció fázisában az állat rehabilitációjában a fizioterápiának döntő szerepe van. Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy fizioterápiás munka nélkül a rehabilitáció nem, vagy csak sokkal lassabban jön létre. Az innervációs kiesés okozta izomsorvadás/ gyengeség, a mozgáskoordináció zavarai aktív, passzív, vezetett aktív gyakorlatokkal, propriocepciót segítő félgömbös tálcán való egyensúlyoztatással, hidroterápiával a gyógyulás felgyorsítható, az eredmények javíthatók.

36 Disco-spondylitis Alapvetően haematogen metastasis útján (véredényeken át) kerülnek kórokozók (gomba, baktérium) a csigolya testébe, ahol gyulladást okoznak, tehát fertőződéses okokról kell beszélnünk ebben az esetben. A folyamat nagyon fájdalmas lezajlású, főleg nagyobb testű kutyák nyaki (C6-7), vagy lumbosacralis (L7-S1) tájékát érinti. A diagnózishoz röntgen és hemokultúra (vérből tenyésztjük ki a fertőző ágenst) is szükséges. Fizio: Gyógyszeres kezelés mellett a fizioterápia segíti az izmok okozta fájdalom oldódását a gyógyulási folyamat lezárultáig.

37 Kép: pyelonephritises tályog okozta disco-spondylitis

38 Spondylarthrosis A kisízületek gyulladása, amelyek a csigolyák előre- ill. hátra irányú, kézfogásszerű ízesülését, kapcsolatát érintik. A gyulladás következtében a csigolyák közötti mozgás fájdalmas, (izommerevség alakul ki) arthrosis kiterjedhet a környezetére is és mivel a két csigolya közötti lyuk közvetlen közelében van, érintheti a kilépő idegeket is. Ebben az esetben érzéskiesések, fonákérzés, izomfájdalom és sorvadás jöhet létre. Fizio: az izmok merevségének lazítása, a gerinc mozgás optimalizálása, elősegítése tornával, mozgatással, mágnes terápiával.

39 Poliradiculitis (emberben: Guillain-Barré-szindróma) Az ideggyökök, ritkábban a perifériásabb idegek demielinizációját okozó, vélhetően fertőzés (Toxoplasmosis és egyéb fertőző betegségek) előzményű autoimmun betegség. Az idegek védőhüvelyének pusztulásának az oka, hogy e myelin hüvely egyes alkotói ellen ellenanyagot termel a szervezet. Axon károsodás is létrejöhet súlyosabb esetekben. Lehet csak az érzőrostok, vagy csak a mozgatórostok károsodása, vagy mindkettő egyszerre. Az érintett izmokban sorvadás, érzéskiesés, vagy fájdalom, esetleg fonákérzés (zsibbadás, viszketegség, hidegérzés, meleg érzés, stb.) jön létre. Tartós gyógyszeres kezelés elengedhetetlen, mely a fertőzést és az autoimmun betegséget gyógyítja. Fizio: az érintett izmok működésének biztosítása, masszázzsal, tornával

40 Gerincvelői infarktus Kórok: a gerincvelői érbe benyomuló, vagy az eret komprimáló nucleus pulposus anyaga elzárja azt. Drámai neurológiai lelet mellett, teljesen negatív myelográfiás, MRI és CT teszteredmény. Kórjóslat kedvezőtlen. Fizio: a beteg fizikális, szellemi felkészítése a kocsi használatára

41 Pain szindróma (beagle pain syndrome) Beagle vélhetően autoimmun eredetű megbetegedése, mely jelentős fájdalomérzet megjelenésével jár. A nyaki gerinc fájdalma, láz, hirtelen kialakult vakság, púposított testtartás, a farokemelés hiánya, csökkent mozgásigény, nehezített felkelés és lefekvés egyaránt jellemző lehet. A vezető tünet a nyaki fájdalom. Mindig felvetődik az elkülönítő kórjelzés szempontjából a nyaki porckorongsérv. A kisebb erek gyulladása ödémát és gyulladást okozhat bárhol a szervezetben. Tartós fájdalomcsillapítás és immunterápia a gyógykezelése. Fizio: óvatos átmozgatás, izomműködés élénkítés, lympdrenázs masszázs a gyógyulási folyamat elősegítésére.

42 Gerinc daganatok Primer daganatok áttétek egyaránt megjelenhetnek a csigolya nyúlványain, testén, a gerinc burkaiban, velőben. A jóindulatú daganatok is súlyosan progrediáló folyamatot okoznak. Általában nincs gyógykezelésre lehetőség. Kép: MR lelet egy gerinc burokból kiinduló daganatról

43 Traumás gerincelváltozások Harapás, magasról leesés, autó és egyéb balesetek viszonylag gyakran okoznak kisebbnagyobb gerincelváltozásokat. Az így kialakult instabilitás attól függ, hogy mely területei sérültek a csigolyának.

44 A stabilitás 3 szintjének modellje 1 szint: dorsalis csigolyaív, ízületi nyúlványok, proc. spinosus, lig. flavum. 2. szint: lig. long. dorsale, csigolyatestek és az anulus fibrosus dorsalis része 3. szint: a csigolyatestek és az anulus fibrosus ventralis része, a lig. long. ventrale Amennyiben a három szint közül 2 sérül. az instabilitás biztosan létrejön. A röntgenfelvételen, ha az elmozdulás mértéke a gerinccsatorna átmérőjének 1/3 át meghaladja és a mély fájdalom is hiányzik, az eset gyógyulása kilátástalan. Ollótünet: azt a jelenséget értjük ez alatt, amikor a csigolya elmozdulása nagymértékű a trauma pillanatában, és mintegy olló, elvágja a gerincvelő kisebb- nagyobb részét. Gyakori, hogy a röntgenezéskor már szinte az eredeti állapotban és helyen látjuk a csigolyákat, ezért a neurológiai vizsgálati eredmény nagyobb jelentőségű, mint a röntgen lelet! Fizio: fontos a kezelő állatorvossal való konzultáció. Esetleges rossz irányú mozgatás, torna a stabilitást veszélyeztetheti. Post operációs fizioterápia ua., mint porckorongsérvnél.

45 L5 törés macskán kétirányú felvétel patológiás csigolyatörés

46 Kép: kiterjedt bevérzés Kép: lemezes stabilizáció luxáció után

47 Kép: diaboló légpuskalövedék egy macska gerincében Rtg és műtéti eltávolítás

48 Köszönöm a figyelmet! Jó tanulást, Sikeres vizsgázást kívánok! Dr Bánfi András

A gerinc radiológiája

A gerinc radiológiája A gerincoszlop radiológiai vizsgálata Arany Tóth Attila SZIE, ÁOTK, Sebészeti Klinika A gerincoszlop radiológiai vizsgálata komplex anatómia kis terület csigolyák: 7 nyak-,13 hát-, 7 ágyékcsigolya megfelelı

Részletesebben

7. Általános Neurológia. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu

7. Általános Neurológia. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu 7. Általános Neurológia Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu ANATÓMIA Központi idegrendszer - Agyvelő Gerincvelő Perifériás idegek - Mozgató - Érző - Kevert Primavet Primavet

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése traumás poroticus pathologias craniocervicalis, cervicalis,

Részletesebben

Ortopédiai betegek rehabilitációja

Ortopédiai betegek rehabilitációja Ortopédiai betegek rehabilitációja Törpe növés Veleszületett végtag hiányok Hibás testtartás Végtag deformitások Arthrosisok Izomzat és kötőszövet veleszületett hibái Izombetegségek Csontok és izületek

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek

III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek III./2. fejezet: Gerincfejlődési rendellenességek III./2.1. Spondylolysis, spondylolisthesis III./2.1.1 Definíció Spondylolysis a csigolyaív pars interarticularisanak megszakadása, mely lehet egy, vagy

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu

Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu Miért kell nekünk egyáltalán vizsgálni? Az állapot változását tudjuk vele kimutatni Javulás

Részletesebben

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta Csigolyatörések gyógytornája Készítette: Tihanyi Renáta Traumás csigolyatörések A fizioterápiás kezelés függ: cervikális, thorakális, v. lumbalis szakasz érintett gerincvelő sérülésével,v. sérülése nélkül

Részletesebben

Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat. Ortopédia - Testegyenészet. Ismerd ellenségedet! Mi okozhat sántaságot? Nacionálé. Diagnosztika.

Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat. Ortopédia - Testegyenészet. Ismerd ellenségedet! Mi okozhat sántaságot? Nacionálé. Diagnosztika. Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat Ortopédia - Testegyenészet Az ortopédia az orvoslás tartó és mozgató apparátus betegségeinek megelőzésével, gyógyításával és kutatásával foglalkozó ága. prof. Dr. Vízkelety

Részletesebben

Degeneratív gerincelváltozások a különböző életkorokban

Degeneratív gerincelváltozások a különböző életkorokban MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar Degeneratív gerincelváltozások a különböző életkorokban Konzulens: Prof. Em. Dr. Lombay Béla Klinikai Radiológiai Tanszék Készítette: Váradi Zsófia IV.évfolyam képalkotó

Részletesebben

Rossz prognózisú jóindulatú daganatok

Rossz prognózisú jóindulatú daganatok Rossz prognózisú jóindulatú daganatok Dr. Apáthy Ágnes ORFI, III. Reumatológiai Rehabilitáció MR felvételek: Mozgásszervi Diagnosztika Kft, Dr.Kaposi N.Pál, Országos Onkológiai Intézet, Radiológiai Diagnosztika,

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

4 Izom-ín betegségek. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu

4 Izom-ín betegségek. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu 4 Izom-ín betegségek Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu 4/1 Eozinofilsejtes izomgyulladás, izomsorvadás, izomelhalás 4/2 Myasthenia gravis 4/3 M. biceps gyulladása 4/4

Részletesebben

A reumatológus fizikális diagnosztikája

A reumatológus fizikális diagnosztikája AKUT DERÉKFÁJÁS (szakszerűen, korszerűen) A reumatológus fizikális diagnosztikája Dr. Temesvári I. Péter Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Diagnózis régen (- és ma?) Derékfájdalom Röntgen

Részletesebben

Lágy szájpadlás műtét kutyánál, brachycephal szindróma

Lágy szájpadlás műtét kutyánál, brachycephal szindróma Lágy szájpadlás műtét kutyánál, brachycephal szindróma Rövid fejű, rövid orrú kutyák( brachycephal) légúti szindrómája Összefoglalásként elmondható, hogy bizonyos kutyafajtáknál és ritkán macskáknál is

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő. Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED

NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő. Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED A GERINC ÉS A GERINCVELŐ BETEGSÉGEI I. Nem-tumoros betegségek fejlődési rendellenességek vascularis

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése

A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése Diszplázia Roadshow 2007. május - június dr. Diószegi Zoltán SzIE ÁOTK Sebészet A csípőízületi dysplasia egy olyan örökletes fejlődési rendellenesség,

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE Dr. BÁLINT GÉZA Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet 2019. április 11-12. Kétszer ad, aki gyorsan ad! Semmit sem ad, aki késlekedik! Várólista termeli a krónikus

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály Az MPS kezelési és követési protokollok változásai Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály MPS-k MPS I MPS II MPS III MPS IV MPS VI MPS VII MPS IX Hurler-Scheie Hunter Sanfilippo Morquio Maroteaux

Részletesebben

A gerincbetegségek háromdimenziós CT vizsgálata

A gerincbetegségek háromdimenziós CT vizsgálata MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai alapszak Képalkotó diagnosztikai szakirány A gerincbetegségek háromdimenziós CT vizsgálata Konzulens: Dr. Martos János

Részletesebben

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Ács Józsefné Ildikó* Zöldi Edina** Dr Barta Zsuzsanna Ildikó*** *Fizioterápiás asszisztens, gyógymasszőr/ előadó **Fizioterápiás

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon

MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ Ventrális (elülső) stabilizáció az ágyéki gerincszakaszon A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: VENTRÁLIS(ELÜLSŐ)

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

2013.03.28. A kisállat neurológiai szakirodalom ezt a besorolást használja.

2013.03.28. A kisállat neurológiai szakirodalom ezt a besorolást használja. Gerincbetegség? Kisállatok gyakori gerincbetegségei Dr. Csébi Péter SZIE ÁOTK Sebészeti Tanszék Transversalisalis myelopathia ia: A léziótól caudalisan alakulnak ki az elváltozások: Helyzetérzési (propriocepciós)

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Poszttraumás n. ischiadicus laesio

Poszttraumás n. ischiadicus laesio Poszttraumás n. ischiadicus laesio Buktatók, kihívások, tanulságok multimodális megközelítésben Dr. Lánczi Levente István, Dr. Bágyi Péter, Dr. Berényi Ervin Debreceni Egyetem, Kenézy Kórház Kórházi felvétel

Részletesebben

III./3. A gerinc degeneratív megbetegedései

III./3. A gerinc degeneratív megbetegedései III./3. A gerinc degeneratív megbetegedései Bevezetés A gerinc degeneratív megbetgedéseinek megértéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy a gerinc egy olyan egységesen működő mozgásszerv, mely szegmentalis

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

Kisállatok gyakori gerincbetegségei

Kisállatok gyakori gerincbetegségei 2011.11.02. Gerincbetegség? Kisállatok gyakori gerincbetegségei Dr. Csébi Péter SZIE ÁOTK Sebészeti Tanszék Transversalis myelopathia: A léziótól caudalisan alakulnak ki az elváltozások: Helyzetérzési

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

A mozgásszervi fogyatékosok

A mozgásszervi fogyatékosok Okok, következmények, rehabilitáció A mozgásszervi fogyatékosok A mozgásszerv: tartó és mozgatóapparátus A fogalom definíciója, gyakorlati szempontok alapján: Mozgásfogyatékos az a személy, akinél aktív

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ)

A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) A BETEGSÉG NEVE: GERINCCSATORNA SZŰKÜLET (SZTENÓZIS) AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON A MŰTÉT NEVE: IDEGFELSZABADÍTÁS (DEKOMPRESSZIÓ, REKALIBRÁCIÓ) KEDVES BETEGÜNK! A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. A lumbális gerinc degeneratív betegségei, különös tekintettel a porckorongsérv képalkotó diagnosztikája

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. A lumbális gerinc degeneratív betegségei, különös tekintettel a porckorongsérv képalkotó diagnosztikája Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar A lumbális gerinc degeneratív betegségei, különös tekintettel a porckorongsérv képalkotó diagnosztikája Konzulens: Készítette: Dr. Fornet Béla PhD Bodzán Krisztián Klinikai

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA, OPTIKA ÉS GÉPÉSZETI INFORMATIKA TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA, OPTIKA ÉS GÉPÉSZETI INFORMATIKA TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA, OPTIKA ÉS GÉPÉSZETI INFORMATIKA TANSZÉK SCHRONK EDINA TDK DOLGOZAT Nyaki porckorong megbetegedések műtéti kezelését célzó

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Molekuláris Medicina Mindenkinek Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika 2012. December 4. Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Felosztás Neurofibromatózis I. (Recklinghausen

Részletesebben

A gerinc és leggyakoribb betegségei gyermekkorban. Gyermekkorban a gerinc megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi eltérések.

A gerinc és leggyakoribb betegségei gyermekkorban. Gyermekkorban a gerinc megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi eltérések. A gerinc és leggyakoribb betegségei gyermekkorban Gyermekkorban a gerinc megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi eltérések. Az emberi test jellegzetes szerkezeti sajátossága a kétoldali részarányosság,

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJDALOM SZAKSZERŰ ELLÁTÁSA: TEENDŐK HÁZIORVOSI SZINTEN. Dr. Somos Éva háziorvos Budapest II. Vérhalom tér 10.

AZ AKUT DERÉKFÁJDALOM SZAKSZERŰ ELLÁTÁSA: TEENDŐK HÁZIORVOSI SZINTEN. Dr. Somos Éva háziorvos Budapest II. Vérhalom tér 10. AZ AKUT DERÉKFÁJDALOM SZAKSZERŰ ELLÁTÁSA: TEENDŐK HÁZIORVOSI SZINTEN Dr. Somos Éva háziorvos Budapest II. Vérhalom tér 10. Derékfájás meghatározása: Fájdalom vagy díszkomfort érzés lép fel az alsó bordaív

Részletesebben

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Készítette: Halder Ágnes B.A.Z. Megyei Kórház és EOK Szikszó, Gyógytornász Terrier-féle

Részletesebben

Enterococcus cecorum okozta csigolyatályog és spondylolisthesis tenyész és broiler csirkében

Enterococcus cecorum okozta csigolyatályog és spondylolisthesis tenyész és broiler csirkében Enterococcus cecorum okozta csigolyatályog és spondylolisthesis tenyész és broiler csirkében Nemes Csaba PhD, Makrai László PhD, Simon Anna, Schauta Marcell, Dudás Zoltán, Ivanics Éva, Glávits Róbert az

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

Dr. habil. Czupy Imre

Dr. habil. Czupy Imre AZ ERDŐ- ÉS VADGAZDÁLKODÁSBAN ELŐFORDULÓ ERGONÓMIAI KOCKÁZATOK ÉS AZ ÁLTALUK OKOZOTT MOZGÁSSZERVI MEGBETEGEDÉSEK Dr. habil. Czupy Imre SOPRONI EGYETEM intézetigazgató egyetemi docens SZABADBAN VÉGZETT

Részletesebben

A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis)

A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A BETEGSÉG NEVE: A GERINCOSZLOP INSTABILITÁSA AZ ÁGYÉKI GERINCSZAKASZON (instabilitás, sztenózis) A MŰTÉT NEVE: VENTRÁLIS(ELÜLSŐ) STABILIZÁCIÓ AZ ÁGYÉKI GERINCEN (fúzió, rögzítés) KEDVES BETEGÜNK! A vizsgálatok

Részletesebben

Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészete Dr. Németh Tibor, PhD egyetemi docens Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészeti jelentőségű betegségei Benignus prostata hyperplasia -cysta - tályog -daganat

Részletesebben

Diplomamunka. Bodolay Sába

Diplomamunka. Bodolay Sába Diplomamunka Bodolay Sába 2018 Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika A vacuum phenomen diagnosztikai megítélése gerincbeteg kutyákban Készítette: Bodolay Sába Témavezető:

Részletesebben

A fejezet felépítése:

A fejezet felépítése: III./13.3.: A gerinc és a gerincvelő daganatai Ilniczky Sándor A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a gerinc és gerincvelő daganataival összefüggő fogalmakat és klinikumot. A fejezet áttanulmányozását

Részletesebben

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D Ambuláns fájadomterápia Ausztriában Alexander Kober MD, Ph.D Ellátása az akut fájdalomnak Akut fájdalom a leggyakoribb tünet különböző megbetegedéseknél.ausztriában az akut fájdalommal rendelkező betegek

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában Gion Katalin 1, 2; Szabovik Géza 3; Palkó András 2 Diagnoscan Magyarország Kft. Affidea Csoport 1; SZTE Radiológiai Klinika 2;

Részletesebben

Tóthné Steinhasz Viktória Pécsi Tudományegyetem Egészség Tudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ Fizioterápiás tanszék

Tóthné Steinhasz Viktória Pécsi Tudományegyetem Egészség Tudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ Fizioterápiás tanszék Sportsérülések fizioterápiájában alkalmazott extrém alacsony elektromágneses impulzusokat kibocsátó készülékekkel (LENYO készülékcsalád) szerzett tapasztalatok Tóthné Steinhasz Viktória Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS,

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, Orthopédia ESETISMERTETÉS Könyökízületi arthrodesiszsömi kutya Dr.Szolnoki János Klinikus állatorvos, az MKOE tagja Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, www.hegyvidekiklin.fw.hu

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24.

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24. Kovács Balázs és Magyar Péter Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika 2009. november 24. 1 Olyan helyzet, amiben fennáll az életveszély, vagy maradandó károsodás azonnali esélye 2 3 óra

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata 1 Achilles ín szakadás utáni rehabilitáció 50% 50% 80% 0% 0% 20% 50% 10% 10% 2 Ágyékhúzódás 50% 80% 50% 0% 0% 20% 80% 0% 0% 3 Agyi vérellátás zavarai 0% 0% 80% 20% 0% 10% 50% 0% 0% 4 Agyvérzés utáni regeneráció

Részletesebben

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása Molekuláris Medicina Mindenkinek Fókuszban a Neurofibromatózis Varga Edina Tímea SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Neurofibromatózis I.

Részletesebben

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista ADHESIV CAPSULITIS Dr.Tószegi Attila reumatológus főorvos reuma és fájdalomspecialista Betegség megnevezésének synonimái: 1. Adhesiv capsulitis a vállízületben 2. Periarthritis humeroscapularis 3. "Befagyott

Részletesebben

Mozgásszervi betegségek fizioterápiája

Mozgásszervi betegségek fizioterápiája Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Mozgásszervi betegségek fizioterápiája Mozgásszervi betegségek, prevalenciájuk Magyarországon, a fizioterápia szerepe gyógyításukban Dr. Papp Miklós Kiss Alexandra 2013.

Részletesebben

Gerinc daganatok vizsgálata modern képalkotó eljárásokkal

Gerinc daganatok vizsgálata modern képalkotó eljárásokkal Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar OLKDA szak Gerinc daganatok vizsgálata modern képalkotó eljárásokkal Konzulens: Dr. Martos János Készítette: Náhóczki Gábor Klinikai Radiológiai Tanszék 2014 Tartalomjegyzék

Részletesebben

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD A SPORTOLÓK IZOMSÉRÜLÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK UH VIZSGÁLATTAL DR. KARDOS LÁSZLÓ, DR. BARTEK PÉTER PAMOK GYŐR, RADIOLÓGIA OSZTÁLY MRT XXVIII. KONGRESSZUS BUDAPEST, 2016.06.23-25 IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK

Részletesebben

A sérvekről általában A sérvek sebészete kisállatokon Dr. Németh Tibor PhD egyetemi docens SZIE, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Fogalma Részei valódi sérv- álsérv reponábilis- irreponábilis

Részletesebben

Megerősödhetnek, ill. csökkenhetnek az élettani görbületek, vagy a gerinc oldalirányban el is görbülhet.

Megerősödhetnek, ill. csökkenhetnek az élettani görbületek, vagy a gerinc oldalirányban el is görbülhet. 1. kép Egészséges gerinc Az emberi gerincnek csak nyílirányban vannak élettani görbületei, melyek az élet során változnak, végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A nyaki és az ágyéki

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 10. Oszteokondrózis (szinonimái: oszteonekrózis, avaszkuláris nekrózis) 10.1 Mi ez? Az oszteokondrózis" szó csontelhalást"

Részletesebben

Osteoporosis indukált csigolyakompresszió kezelése

Osteoporosis indukált csigolyakompresszió kezelése Osteoporosis indukált csigolyakompresszió kezelése Szikora István Országos Klinikai Idegtudományi Intézet 2015. Csigolyatörések intervenciós kezelésének célja Stabilizáció Fájdalomcsillapítás Pathológiás

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

Rokkantság és rehabilitáció. Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár

Rokkantság és rehabilitáció. Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár Rokkantság és rehabilitáció Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár Megváltozott egészségi állapot véleményezése Rokkantság (súlyos mozgáskorlátozottság, stb.) Baleseti járadék (üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés)

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Helyzetkép az emberi gerinc biomechanikájával foglalkozó nemzetközi kutatási irányzatokról és az emberi gerinc húzásvizsgálatára vonatkozó

Részletesebben

Ez a fájdalom az Ön esetében a következő struktúrák egyikétől származik.

Ez a fájdalom az Ön esetében a következő struktúrák egyikétől származik. Tisztelt Betegünk! Ön nyaki, háti, vagy deréktáji, esetleg valamelyik végtagba is kisugárzó fájdalma miatt kereste fel ambulanciánkat. Ezeknek a panaszoknak a hátterében állhat a gerinc egyik alkotóelemének

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

palmaris lejtés: o

palmaris lejtés: o A. 15. tétel Prof. Dr. emer. Simonka János Aurél A RADIUS DISTALIS ÍZÜLETI VÉG TÖRÉSEK (TÍPUSOS RADIUS TÖRÉS) (FRACTURA RADII IN LOCO TYPICO) Anatómia: Radio-ulnaris szög: 25 o palmaris lejtés: 10-14 o

Részletesebben

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia Segédeszközök használata a gyakorlatban Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia 1 Járás gyógyászati segédeszközeinek meghatározása A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített

Részletesebben

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Anisocoria. Anisocoria

Anisocoria. Anisocoria Anisocoria Orvosa anisocoriát állapít meg. Ebben az esetben a jobb és a bal szem pupillája nem azonos nagyságú. Kisfokú anisocoria, azaz a pupillák méretének különbözősége, fiziológiás. Előfordul, hogy

Részletesebben

Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a Kolář-módszer

Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a Kolář-módszer www.rehabps.com Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a Kolář-módszer Mi is az adinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció? egydülálló diagnosztikai és terápiás módszer a mozgásrendszerünk neurofiziológiai

Részletesebben

III./8.4.2. Gerinctrauma

III./8.4.2. Gerinctrauma III./8.4.2. Gerinctrauma Leggyakoribb sérülési ok a közúti és munkahelyi baleset, az esés, a sportok A gerinctörések éves előfordulása 64 eset 100.000 lakosra vetítve, melyet 10 30%-ban kísér neurológiai

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók körében előforduló gyakori mozgásszervi megbetegedések

Egészségügyi dolgozók körében előforduló gyakori mozgásszervi megbetegedések Prof. Dr. Sandra Sándor Egészségügyi dolgozók körében előforduló gyakori mozgásszervi megbetegedések Foglalkozás-egészségügyi szakmai továbbképzés 2019.03.02. Budapest Az egészségügyi dolgozók tevékenység

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben