Önellenőrző segítség tökéletes bejegyzés készítéshez.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önellenőrző segítség tökéletes bejegyzés készítéshez. http://petercreativemedia.hu/"

Átírás

1 Készítette Nagy Péter: Önellenőrző segítség tökéletes bejegyzés készítéshez Menj végig az egyes pontokon, hogy ne maradjon ki egyetlen egy lépés sem. A bejegyzés egyik fontos kenése weboldalunk motorjának, ezért egy rosszul elkészített blog bejegyzés teljesen leállíthatja a weboldal működését, hiszen, ha nincs kenése a motornak, az besül. Ezzel vége. Olyan, mintha nem is lenne weboldalunk és nem létezne a keresők számára. Így semmi értelme rosszul elkészített bejegyzést készíteni, mert ezzel vállalkozásunk online jelenlétét veszélyeztetjük. Tehát, ha a bejegyzés nem az ellenőrző pontok által leírtak alapján készül, ne is publikáld azt. Bejegyzésünk alapja a KULCSZÓ, amire keresnek majd az emberek a Google-ben. 1. Kulcsszó Kulcsszó a kulcsszó. Mindig szerepeljen a címben az előre meghatározott kulcsszó (kereső szavak). A kulcsszó lehet akár 4 szavas is. Akár egy egész mondattá összeállva, ha értelmezhető a Magyar helyesírás szabályai szerint. A kulcsszót mindig a kulcsszó kutatás dönti el. Nem mi határozzuk meg. Mindig a keresőmarketing szakember dönti el. Hogyan? Ez itt nem írom le, csak már a véglegesen elkészült kulcsszavakat rögzítem. Pontosabban a kulcsszó egyik szavát. Ezeket mindig bele kell építeni a kulcsszóba: receptek, hogyan, legolcsóbb, ingyenes, elképesztő kép, elképesztő videó, tutorials, itthon, informatika, divat, sport 2. Kereső kulcsszavak készítése (réspiaci kulcsszó) Értelmes kereső kulcsszavak készítése a rögzített kulcsszavakra építve, ami nagyban meghatározza a Google kereső találati helyezésünket. Erre keresnek az emberek. Példák a receptek kulcsszóra alapozva: finom receptek, receptek Szegedről, húsos receptek, torta receptek, pörkölt receptek Olasz receptek tészta receptek Ezt a kereső kulcsszót alkalmazzuk az egész bejegyzésben és a SEO-ban (keresőoptimalizálásban), mint kulcsszót. Ezt is rögzítjük a Wordpress bővítményében, mint Legfontosabb kulcsszó: pl. tészta receptek. Ennek a kulcsszónak kell szerepelnie az egész bejegyzésben az összes bejegyzés szavainak 4-6% arányában. Ha 100 szóból áll egy bejegyzés, akkor 4-6-szor szerepeljen ez a kulcsszó. Ebbe beleszámít a kép leírásában, címében szereplő kulcsszó is!

2 3. Bejegyzés címe (röviden összefoglalja a bejegyzésünk tartalmát) Kereső kulcsszavakra építve elkészítjük a bejegyzés címét. A cím mindig összefoglalja, tömöríti röviden kifejezve a bejegyzés tartalmát. Úgymond felhívó jelleggel, hogy érdekes és izgalmas legyen az olvasó számára. Mindig tartalmazza a kereső kulcsszót!! Példa a receptek alap kulcsszóra és az Olasz receptek kereső kulcsszóra alapozva: Olasz receptek egyik kiemelkedő tagja a Lasagne Bolognese vagy Olasz receptek Lasagne Bolognese módra A bejegyzés címébe ne tegyünk pontot. A Wordpress automatikusan generál hozzá egy szép, olvasható (csinoslinket), amit természetesen módosíthatunk utólag is szerkesztve (csak, ha SEO szakember vagy). 4. H1 (Kiemelés 1) Bejegyzés cím és alcímek formázása Google robotok miatt mindig kiemelünk HTML programnyelv szerint. Ne feledd, hogy a H1', H2, H3, stb. tageknek a nevükből kilogikázhatóan van egy hierarchiája. Ebben a sorrendben érdemes alkalmazni őket. H1 taget (kiemelés 1) használhatsz amúgy az oldalon belül többször is, abban az esetben, ha jól el tudod különíteni a tartalmi elemeket és nem halmozod a kulcsszókat. A kezdő Fő cím, mindig H1-es, azaz HTML módban: <h1>olasz receptek: Lasagne Bolognese módra</h1> És így tovább. Az alcím kiemelés 2, hierarchia szerint kiemelés 6 ig akár. (de nem kell túlbonyolítani a bejegyzést) Ez nem tudományos publikáció! 5. Kép a bejegyzésben Elhelyezkedése: kép elhelyezése balra, középre, jobbra igazítva szöveghez. Ahogyan a bejegyzés adja. De ne mindig ugyan arra az oldalra szúrjuk be a képeket minden bejegyzésbe, mert akkor unalmas lesz az olvasó számára. Jó ízlésű, elegáns és letisztult legyen az elrendezés!

3 Kép tulajdonsága: A kép mérete ne legyen nagy. A mai Internet sebesség már nagyon gyors, de még mindig próbáljunk nem túl kicsi (látható, élvezhető, érdekes), de nem is nagy felbontású képet beszúrni, hogy az oldal hamar betöltsön. Nem beszélve a tárhely kapacitását figyelembe véve. 1 db kép mérete legyen maximum KB. és a mérete négyzetes elrendezésű. Persze nem kell, hogy pontos négyzet legyen. Jó a 4:3 és a 16:9 arány is. Egy 640x480 felbontású kb. 130 KB, 16:9 arányú képnél már teljesen felesleges nagyobb képet alkalmazni weboldalon. Példaként fentebb, egy ilyen képet csatoltam. Ettől csak kisebb képeket alkalmazzunk, hiszen a WordPress automatikusan átméretezi a képeket attól függően, hol alkalmazzuk. Kép típusa: Leggyakrabban jpg, de alkalmazunk png formátumot is. A GIF-et kerüljük, ha lehet! Kép részletei, szerkesztése: Keresőoptimalizálás szempontjából nagyon fontos, hogy a kép (fájl neve ne maradjon rondán benne, ha mondjuk a számítógépünkön így mentettük:_ha_recept.jpg. Ha így szúrjuk be a képet, akkor automatikusan így is fogja a WordPress a kép részleteit alapozni. Ne essél ilyen hibába!!! A képnek megfelelő SEO tartalmat kell adni.

4 A képszerkesztő felületet, a bejegyzésbe beszúrt és egérrel kijelölt képre felbukkanó ceruza ikonra klikkelve érheted el. Felirat: nem kötelező. Csak akkor alkalmazzuk, ha a képet feliratozzuk, vagy szeretnék közölni az olvasóval, hogy mi van a képen és ki készítette. De SEO szempontjából is fontos. Azaz itt is szerepelnie kell a kereső kulcsszónak. Ez szöveg a kép alatt fog elhelyezkedni a publikus nézetben is. Helyettesítő szöveg: ez lesz az az elnevezés, ami felülírja az eredeti csúnya elnevezést (ha csak eleve nem pont a kulcsszóra volt elmentve a gépeden). Ezt a szöveget az olvasók nem látják, de SEO szempontból itt is rögzítjük a kereső kulcsszót. Igazít: bal, közép, jobb egyik sem. Ez a kép igazítása a szöveghez. Ez az opció bejegyzés grafikus nézetében ikonokkal is módosítható. (lásd fentebb a képet) Hivatkozás: nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Ne legyen hozzárendelve link, mert ezzel elnavigáljuk az olvasót. Természetesen van, amikor direkt azért csatolunk egy képet a bejegyzésbe, hogy ráklikkeljenek. Akkor természetesen adunk hozzá linket. De sajnos a kép feltöltésekor alapértelmezettként linket (a kép elérhetőségét a tárhelyeden) állít be hozzá. Ezért válasszuk az egyik sem opciót. NE HAGYJ BENNE LINKET! Haladó lehetőségek Kép cím tulajdonságok (title. lásd lentebb a képen): Ez a szöveg akkor jelenik meg, mikor az egérrel a kép fölé navigálunk. Ez is nagyon fontos SEO szempontból, ezért itt is szerepelnie kell a kereső kulcsszónak (kivéve, ha már túl sokszor szerepel a kereső kulcsozó a bejegyzésben. Akkor természetesen nem köztelező szöveget adni a kép cím tulajdonságához.

5 Hivatkozás megnyitása új ablakban/új fülön: Akkor van értelme kijelölni, ha hivatkozásnál adtunk a képnek, linket. Érdemes új ablakban megnyíló linket adni, hogy ne navigáljuk el az olvasót az aktuális bejegyzésről. De fentebb írtam, hogy nem érdemes a képhez linket adni, ha csak nem direkt ezért töltöttünk fel egy hirdetést (bannert). De ez más típusú kép. Kiemelt kép beállítása Kiválasztasz az eddigi képek közül valamelyiket, amit már eleve feltöltöttél a bejegyzésbe, de fel is tölthetsz, ha a bejegyzéshez egyáltalán nem készült kép, csak például szöveg és videó (persze ez elég szomorú lenne, hiszen egy bejegyzésben mindig kell szerepelnie képnek a megfelelő SEO beállításokkal!!! Klikk a kiemelt kép beállítása linkre (jobboldali sáv lent), a képet (klikk rá egyszer) majd válaszd ki és klikk a kiemelt kép beállítása gombra (jobboldalt lent) Ez a kép fog kiemeltként megjelenni a menüben, kategóriákban, keresésekben, oldalsávokban. Lásd a képen lentebb: menüben:

6 vagy az oldalsávban: Kiemelt kép nélkül ne is kezdj bele egy bejegyzés publikálásba. Ez is kötelező!!!!! Ugyan azok a szabályok érvényesek majdnem, mint amit fentebb írtam a képekre, de erre különösen csak 4:3-as arányú képet használj (négyzetes), mert torzulhat a kép. És lehetőleg jó minőségű. Fentebb írtam róla. (ettől függetlenül a WordPress átméretezi kisebb képre automatikusan). De ezzel neked ezzel nem kell foglakoznod. 6. Külső Link a bejegyzésben

7 SEO szempontból megint csak kötelező egy külső weboldalra mutató link. Ez a link feltétlenül egy hasonló (kereső kulcsszóval) megegyező, vagy releváns (hasonló tartalmú) legyen. Például: Itt egy hasonló blog, amiben hasonló témájú bejegyzést olvashatsz. Vagy, Ha szeretnél további információt tudományosabb, részletesebb, hosszabb változatban, akkor itt olvashatsz róla. Ha a bejegyzést-tartalmát loptuk más weblapról, akkor kötelező a forrást is belinkelni a bejegyzés végén. pl. Forrás, vagy eredeti tartalmat itt olvashatod, vagy a teljes cikket itt olvashatod, stb.lényeg, hogy új lapon nyíló linket adjunk ennek a szövegnek. Azaz a jelölő négyzetet pipáljuk be. Lehetőleg kisebb betűmérettel tüntesd fel, mert valójában nem szeretnénk, hogy elnavigáljon a weboldalunkról. 7. Belső Link a bejegyzésben Megint csak SEO szempontok miatt fontos, de tovább tudjuk marasztalni az olvasónkat weboldalunkon. Ezért elnavigálhatjuk egy másik, de saját blog bejegyzéshez. Itt már ne új lapon nyíljon a link Ne feledd, itt már ne új lapon nyíljon a link, azaz a jelölő négyzetet üresen hagyjuk. Hiszen a saját weboldalunkon navigáljuk és nem másik külső weboldalra. Természeten weboldalunk magazin jellegű, így eleve javasol más bejegyzéseket a weboldal. 8. Videó beágyazása Ahogyan a képeket is, úgy a videókat is nagyon kedvelik az olvasók. Ezért videót is töltünk fel, de javasolt a Youtube. vimeó, stb videós portálokról való beágyazás, mert akkor nem a mi tárhelyünket foglalja. Hiszen egy videó már nagyobb helyet foglal, mint egy kép. Természetesen a legjobb, ha saját Youtube csatornákra feltöltött videót

8 ágyazunk be, de ha nincs a bejegyzésünkhöz saját videónk, akkor más csatorna videóját is felhasználhatjuk. Ezzel is segítve weboldalunk helyezését a Google keresőkben, hiszen a Yotube-t felvásárolta a Google. Ezért előnybe részesíti, ha használjuk is. A videót egy úgynevezett embed kóddal ágyazzuk be a bejegyzésünkbe. Ezt az embed kódot mindenhol máshol találhatod. Attól függ, melyik videós oldalról szúrod be a videót. Fontos, hogy a kereső kulcsszavunkkal megegyező, de legalább hasonló témájú legyen a beágyazott videó. Minden felesleges gombot, vezérlőt (ha lehetséges) vegyél ki a videóból, hogy ne navigáljon el weboldalunkról az olvasó, videó néző. YouTube videó beágyazása bejegyzésbe Rákeresel a Youtube-on a kereső kulcsszóval. De legjobb, ha a bejegyzés egész címével keresel egy videót. Akkor nagy valószínűséggel egy releváns tartalmú videót tudsz beszúrni a bejegyzésedhez. Fontos, olyan videót ágyazz be a bejegyzésbe, amit sokan láttak (használd a szűrőt- lásd lentebb a képen), értelmes, politikamentes. Nem gyűlölködő! Ne oszd meg az embereket! Magyar nyelvű legyen!!! (ez nem mindig megoldható, ezért ott a vimeó és a többi videós portál)) Olasz receptek Lasagne Bolognese módra Ha megtaláltad a megfelelő videót, már csak meg kell keresned az embed kódját és a bejegyzésbe beilleszteni. Ezt a megosztás opcióban találod a Youtube-on Itt tudod megosztani a többi szociális médián, de nekünk a saját weboldalunkban kell megosztanunk. A megosztáson belül a beágyazás almenű ikonjára klikk és bontsuk ki a több ikonra klikkelve.

9 Itt tudod beállítani a videó méretét és az egyéb megjelenést a többi videóról. Mivel ezt a saját weboldalunkra fogjuk beágyazni, ezért minden lehetőséget vegyünk ki, hogy ne navigáljuk el a weboldal olvasóját a beágyazott videóba integrált különböző vezérlő gombokkal és a videó befejezése után automatikusan felajánlott releváns videókkal. Vedd ki az összes pipát a négyzetekből, állítsd be a videó méretét, majd másold ki az embed (beágyazási kód) kódot. Figyelj oda, hogy minden karaktert kijelölték-e? Lásd lentebb a képen. Már csak a vágólapra másolt beágyazási kódot kell a bejegyzésünk megfelelő pontjára beágyazni. Mivel az emberek nem olvasnak, ezért jobb, ha a bejegyzés elején helyezzük el a HTML módban. (hiszen ez egy kódolt szöveg és nem sima szöveges tartalom). Egy nagyszerű tipp, ha nem vagy HTML programozó, hogyan, hová helyezd el a kódsort. Először is válaszd ki a helyét, majd egy hosszú ismétlődő azonos karaktert írj be (grafikus nézetben) arra a helyre, ahová majd szeretnéd beágyazni a videót. De előtte egy címet is írj a videódnak. pl. Klikk ide nézd meg ezt a videót vagy Egy nagyszerű videó, ami hasonló a bejegyzésünk tartalmához Természetesen, ha sajátunk a videó és saját Youtube csatornánkon és pontosan a bejegyzéshez készült, akkor írd azt, hogy Itt videóban is megnézheted menj HTML módba (jobb felső sarkok) Ez után

10 Így néz ki HTML módban majd keresd meg azt a hosszú gggggggggggggggggggggggg sort. És az utolsó g karakter elé másold be a beágyazó kódot, amit a Youtube videó oldaláról kimásoltál. Láthatod, hogy a gggggggggggggggggggggggggggggggggggg karakter elé bemásolódott egy iframe kódsor. Ez valójában a videó HTML kódja, ami megjeleníti majd publikus nézetben (ha mentetted a bejegyzést) Figyelj oda, hogy pontosan hova másolod. Ne törölj semmit HTML kódban. Ha bemásoltad átválthatsz grafikus nézetbe. Igazist a sok ggggggggg. karaktert középre, hogy ezzel a videó is középre igazodjon. Majd töröld ki a sok gggggggg karaktert. Mentsd a bejegyzésedet a frissítés gombra klikkelve. Ne feledd, ez nem a böngésződ frissítése, hanem a bejegyzésed új tartalmának a mentése és publikálása. Ez nem az F5-ös frissítés opció. Ne keverd össze. Csak az elnevezés hasonló (nem igazán jó a magyar fordítás) (ezzel publikálod is, azaz már látják a weboldal látogatók az új tartalmat). Ezzel kész is a videó beágyazása. Ha elmentetted (frissítés) gombra killekkelve, akkor ezt kaptad eredményül. Grafikus szerkesztő nézetben:

11 Publikus nézetben, kint a weboldalon (bejegyzés megtekintése): embed kódot és így tudod beágyazni weboldaladba. Hasonlóan működnek a többi videós weboldalak, ahol meg kell keresni az 9. Helyesírás ellenőrzése Bármikor előfordulhat, hogy elgépeljük a blog bejegyzésünket. Akár más weboldalakról másolt tartalomban is előfordulnak hibák. Ezeket mindig javítani kell. A WordPress automatikusan pirossal aláhúzza a helytelen szavakat, amire jobb egérrel klikkelve azonnal tudod módosítani a felajánlott helyes szó kiválasztásával. Tessék rászánni azt az 1 percet és átnézni a megjelölt helyesírási hibákat. Emberek vagyunk, hibázunk, de ezért segít a szoftver. Használjuk is ki a segítséget! Mindenkivel előfordul, hogy helytelenül írt le valamit. Mert saját magunk hibáit nem vesszük észre, pláne mikor a bejegyzés kinézetére, dizájnra összpontosítunk és nem konkrétan a szövegre. Itt egy helytelen szó, amit a WordPress jelzett nekünk.

12 Ezt egyszerűen javíthatjuk. Jobb egérrel ráklikkelve a helytelen szóra fel is jön több helyes szó,a mit felajánl. Azok közül válaszd ki a helyeset. Persze sokszor az angol szavakat is helyesírási hibának nézi, de ez kivétel. Így tudod kiválasztani a helyes szót. Az Iggen szó máris helyes lett rögzítve. Igen. Ne feledd menteni a bejegyzést (időközönként automatikusan is ment a WordPress, de nem árt néha saját magadnak is menteni a munkádat). Tehát klikk a frissítés gombra (azaz én inkább így fordítottam volna le: mentés és publikálás) 10. Bejegyzés egyéb opciói (sablontól függ!!!!!)

13 A különleges bejegyzés opciók minden sablonban másképpen vannak leprogramozva. Természetesen az ingyenes gagyi sablonok ezeket a speciális opciókat nem tudják. a, Értékelés opció: Teqyeem-Rewiew Options Állítsuk be, hogy felül (top) vagy alul (botton) helyezkedjen el az értékelés. Az értékelés kép (sárga csillag), vagy százalékban, vagy pontokban jelenjen meg. Jelöld be az image kép rádiógombot. Ne felejts menteni időközönként (frissítés gomb) b, Bejegyzés opciói: Sahifa. Post Option c, WordPress SEO opció: Nagyon nagy segítség, hogyan írjunk meg úgy helyesen egy bejegyzést az aktuális kulcsszóra, hogy az a Google első oldalán jelenjen meg, ha rákeresnek. 4 opciója van. Általános opció 1.: Találati lista előnézet: hogyan is jelenik meg a keresőkben a bejegyzésünk, ha valaki rákeres egy kereső kulcsszóra.

14 Láthatod, hogy a cím (kék színnel) értelmes, olvasható és nem marad le a mondat vége. (azaz nem túl hosszú) A link (zöld színnel) is jól olvasható, értelmes és releváns a bejegyzéseddel. A leírás (szürke színű) is tökéletes. Megfelelő hosszú. nincs olvashatatlan (nem látható mondatrész).. a mondat végén. Természetesen ez csak akkor lesz tökéletes, ha lentebb kitöltöd helyesen a SEO-kat. Lássuk, hogyan: Legfontosabb kulcsszó: Erről beszéltünk már a képzés elején. Ezt ide rögtön beírjuk már a bejegyzés készítés kezdése előtt. Addig kell ügyeskedned, míg nem lesz zöld (yes) igen helyes az-azb tartalmazza a kereső kulcsszavunkat (legfontosabb kulcsszó). Mi esetünkben az Olasz receptek kereső kulcsszót. oldal címe (Kiemelés 1, azaz Heandig 1-ben) oldal címe (SEO címsorban lentebb) oldal url (fent a bejegyzés szerkesztése feletti linkben) tartalom (maga a bejegyzésben) meta leírás (lent a Meta leírásban) Ha lentebb is tökéletesen töltötted ki, akkor mindenhol zöld-yes felirat kell, hogy szerepeljen SEO címsor: Ide egyszerűen másolod be a bejegyzés elnevezését vagy címét. Teljesen egyeznie kell és szerepelnie kell benne a kereső kulcsszónak, azaz Olasz receptek. Mivel már eleve úgy kezdted el a bejegyzés készítését, hogy megtervezted a SEO-ját, azaz mi szereplejen a címben, így ezt már nem lesz nehéz kitöltened. Meta leírás:

15 Ide a bejegyzés tartalmából érdemes kivenned szöveges tartalmat. Legtöbbször az első bekezdés. Hiszen annak is kell tartalmazni a kereső kulcsszót. A meta leírás is megfelelő hosszúságú, hogy a keresőben (találati lista) látszódjon minden karakter és ne legyenek sok kicsi pontok (..) a mondat végén, így jelezve, hogy ott még van tartalom, de azt nem tudja megjeleníteni a keresőben. Ezért fontos, hogy hány karaktert használunk a címben, meta leírásban. De ebben segít az űrlap alatt elhelyezkedő üzenet is. Még 31 karakter lehetséges Ha túl hosszú lenne, akkor pont ellenkezőleg pirossal színnel felhívva a figyelmet, hogy túl hosszú a meta leírás és így a keresőben sem fog látszódni. És ez kinézetre is csúnya és a weboldal tulajdonosát is minősíti. Nem beszélve arról, hogy a Google is számon tartja és a rangsoroláskor(ki legyen elől a keresőben) ezt is figyelembe veszi Oldal elemzés opció 2.: Itt segít neked a bővítmény szövegesen, hogy még mit kell kijavítanod a bejegyzésben vagy oldalban ahhoz, hogy a megfelelő kulcsszóra optimalizáltad a tartalmat és azzal első helyen legyél a Google keresőben. Ezért nem árt néha ide is belépni és elolvasni, mi is az a lépés, amit még módosítani kell a tökéletes bejegyzéshez, azaz zöld jelzésű az ellenőrzés (jobb oldalt fent) nem mindig működik :D Elvileg az ellenőrzés linkre klikkelve leugrik a WordPress SEO beállításokhoz, de ez Haladó opció 3.:

16 Ehhez az opcióhoz ne nyúlj, ha csak nem vagy profi a SEO-ban!. Mindent hagyj úgy, ahogyan alapértelmezettként beállított. Közösségi beállítások 4.: Itt csak meglévő tartalmakat másolunk be. Ez a legegyszerűbb. Ne találj ki külön mondatokat, hiszen már optimalizáltad a tartalmakat. Ide is ugyan úgy optimalizálva írjuk be (ha másolod) Facebook title: Ide másold be a az Általános almenüben szereplő SEO címsorban lévő tartalmat. Facebook Description: Ugyan úgy az általános menüben található Meta leírás szövegét másold be ide Facebook Image: ide ne tölts fel új képet külön, hanem már meglévő kiemelt képet (fentebb tárgyaltuk, mi az a kiemelt kép) jelöld ki Klikk az Upload Image ikonra, majd válaszd ki a már feltöltöttek közül a bejegyzéshez tartozó képet, amit kiemelt képnek is megadtál korábban. Persze, nem kötelező ugyan azt megadni. Lényeg, hogy a bejegyzés tartalmához

17 igazodjon a kép. Ha cicákról írsz, ne legyen ez egy kutya :D És jól nézzen majd ki a Facebook-on :D Érdekes, felhívja a figyelmet a bejegyzésre. Nem hiába hívják KIEMELT képnek!!!! Összefoglalja a weboldal, bejegyzés, téma tartalmát egy képben. Beszédes kép legyen! Ez a gomb jobb oldalt lent található Ugyan így járj el a Twitter beállításánál is a közösségi beállítások opcióban. Itt csak jelzem, hogy az Upload Image ikonra kliikelve és megadva a képet, nem mindig írja be a linket sajnos. Ezért könnyebb, ha a Facebook Image mezőjéből másold ki a linket és másold ide is be. figyelj oda, hogy a teljes linket kimásold. Ahhoz, hogy egy bekezdést vagy tartalmat biztosan kimásolj egészben, használd a Ctr A billentyű kombinációt, ami mindent kijelöl. Tehát ne egérrel jelölgess, mert azzal kihagyhatsz karaktereket!!! A képeken láthatod, hogyan másolom át a Facebook (képhez tartozó ) linket a Twitter linkhez, hogy a megfelelő kép is ott egyen. Bele klikkelsz, majd Ctr A (mindent kijelöl)- másolod vágólapra és klikk a Twitter részbe és bemásolod a teljes tartalmat (kép linket).

18 Ezzel kész a WordPress SEO beállítás. Ne feledd: ments a. gombbal a bejegyzést, amivel egyben publikálsz is!. Utolsó a bejegyzés opciói közül a Változatok d, Változatok Itt az automatikus mentéseket láthatod. És bármikor visszaállíthatod a korábbi bejegyzés aktuális módosításait, ha szeretnéd. Egyszerűen ráklikkelsz az időpontra, amelyiket úgy gondolod, hogy vissza szeretnéd állítani, majd klikk jobb oldalt fent a gombra 11. Jobboldali sávban lévő bejegyzés beállítások Közzététel: Különös képen nem tárgyalnám. Itt tudod vázlattá menteni, vagy visszaállítani publikus módból, ha már publikáltad a bejegyzést a frissítés gombbal. Itt tudod jelszóval is levédeni a bejegyzést és automatizáltan egy későbbi időpontban publikáltatni a már elkészült bejegyzésedet. Azaz előre elkészíted, majd beállítod a dátumot, hogy mikor legyen publikálva. Melyik évben, napon, órában, percben.

19 Kategória: Kiválasztod a meglévő kategóriák közül a bejegyzéshez tartozó kategóriát. Természetesen megint a kulcsszó fogja eldönteni, hogy mit válassz. A mi esetünkben a Olasz receptek. Akkor itt kiválasztod a receptek és a tészták kategóriát. Erre fogja a bejegyzésedet a WordPress kategorizálni. Ez megkönnyíti a weboldal látogatónak is a navigálást, keresést és természetesen a Google is előnyben részesíti ezt a strukturált blogot!!!! Címke: A címke hasonló a kategóriához, de itt megadhatod magát a kereső kulcsszót is, esetleg egy hasonló, releváns szót. Azaz a bejegyzésedhez legközelebb álló összefoglaló szót. A bejegyzésünk címe: Olasz receptek Lasagne Bolognese módra Akkor itt használhatjuk a következő címkéket: olasz receptek, lasagne, Bolognese, receptek, hogyan, lasagne Bolognese Minél többet használunk egy címkét az egyes bejegyzésekhez, annál nagyobb méretű lesz a szó a címke halmazban. Lásd a weboldalon. Jelen esetben a legtöbb bejegyzéseink a hogyan szóra lett címkézve, így az a legnagyobb méretű a halmazban, így erre fog a látogató killeklni valószínűleg. Tehát fontos, hogy az egész website-ot is tükrözze a címke. A Google robotok ezt is szeretik. Kiemelt kép: Ezt korábban tárgyaltuk a képeknél Ha valami még mindig nem érthető, akkor címünkön megtalálsz, vagy weboldali kapcsolati oldalunkon kapcsolatba léphetsz velünk.

20 Készítette Nagy Péter A tartalom nem használható fel a Péter Kreatív Média beleegyezése nélkül. Vedd fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon! vagy az címen

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára?

A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára? A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára? írta: Csepregi Balázs, a MarketingSzoftverek társtulajdonosa és vezető tanácsadója Ha írásunk elnyerte tetszését és szeretné

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben

Online mérés-értékelés

Online mérés-értékelés Lengyelné Molnár Tünde Online mérés-értékelés Eger, 2013. Készült az Eszterházy Károly Főiskolán a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 támogatásával. Tartalom 1. Bevezetés. A papíralapú kérdőívtesztektől az online kérdőívekig

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

LATEX nem túl röviden Csárdi Gábor 1998. október

LATEX nem túl röviden Csárdi Gábor 1998. október LATEX nem túl röviden Csárdi Gábor 1998. október Tartalom Előszó 7 1. Miért L A TEX? 9 1.1. Miért mi?............................... 9 1.2. Pro és kontra............................. 9 2. Amit feltétlenül

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Röviden a keresőoptimalizálásról

Röviden a keresőoptimalizálásról Röviden a keresőoptimalizálásról Mielőtt a közepébe vágnánk Miért kell kiemelt figyelmet szentelned a keresőkben lévő helyezéseidre? A magyar felhasználók többsége az internetet keresésre használják. Nézd

Részletesebben

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok Az Access indítása A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program. Ha az Access-t a

Részletesebben

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1 Pénzgyártó Sor Kivitelezés ver. 1.1 Pénzt akarsz keresni az interneten Az interneten kétféleképpen kereshetsz pénzt: 1. Kiszolgálod azokat, akik az interneten saját terméküket, szolgáltatásukat akarják

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2011 A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! licenc feltételei1

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 AZ ADATBÁZIS-KEZELŐ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...9 ADATBÁZIS ALAPFOGALMAI...9 ADATBÁZIS FOGALMA...9 AZ ADATBÁZIS SZERKEZETE...10 ELSŐDLEGES

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ AZ INTERNET KIALAKULÁSA AZ INTERNET-EXPLORER HASZNÁLATA KERESÉS AZ INTERNETEN 2-3 TANULÁSI EGYSÉG POWERPOINT XP A PROGRAM ABLAKÁNAK ÁTTEKINTÉSE BEMUTATÓ LÉTREHOZÁSA,

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette:

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette: Debreceni Egyetem Informatika Kar Keresőmarketing és weblap optimalizálás Témavezető: Dr. Rutkovszky Edéné Egyetemi tanársegéd Készítette: Cselényi Dávid Informatika tanár szak Debrecen 2008 1 Bevezetés...

Részletesebben

Illesszük be az új linket a tartalomba: tartalom, benne az új linkkel.

Illesszük be az új linket a tartalomba: tartalom, benne az új linkkel. Válasszunk egy idevice-t egy egészen más csomóponton belül (de ugyanazon csomóponton belül is hivatkozhatunk) és szerkesszük, hogy belső hivatkozást adhassunk meg az új horgonyhoz: Megfigyelhetjük, hogy

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 ALAPISMERETEK...7 ADATBÁZIS...7 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...7 ADATMODELL...9 ADATBÁZISOK

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs eszköz Belső konzulens: Weinwurm Bence Vadász Gábor Üzleti kommunikáció szak Budapest 2009

Részletesebben

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Linux Mint Cinnamon Edition 1 / 50 Tartalomjegyzék A LINUX MINT BEMUTATÁSA... 4 TÖRTÉNETE...4 CÉLJA...4 VERZIÓSZÁMOK ÉS KÓDNEVEK...5 KIADÁSOK...6 HOL TALÁLHATÓ SEGÍTSÉG...6

Részletesebben

Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató

Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató Az érintőképernyő használata A Kindle készülék használatához, könyvek, magazinok és újságok olvasásához csak néhány egyszerű lépés elsajátítására van szüksége.

Részletesebben

E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VERZIÓ 1.0 AZ E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ CÉLJA ÉS FELÉPÍTÉSE A pedagógus-szakvizsgával és tizennégy év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusok 2014. április

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

Szintézis Informatikai Rt.

Szintézis Informatikai Rt. Számítástechnikai alaptanfolyam Jegyzet a NEFELEJCS Nyugdíjas Klub részére Számítástechnikai alapismeretek (8 óra) Microsoft Windows felhasználói ismeretek (12 óra) Szövegszerkesztési ismeretek (15 óra)

Részletesebben