ALAPOK. I. A keresőoptimalizálásról általában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ALAPOK. I. A keresőoptimalizálásról általában"

Átírás

1 ALAPOK I. A keresőoptimalizálásról általában A SEO (Search Engine Optimization), azaz keresőoptimalizálás, mint tevékenység az Internet Marketing, azon belül is a Keresőmarketing (SEM Search Engine Marketing) olyan szegmense, amelynek célja, hogy javítsa weboldalának helyezését a keresőkben az organikus (normál, nem fizetett) találatok között. Értelemszerűen, minél többször és minél előkelőbb helyen jelenik meg a weblap a találati listában, annál magasabb látogatottságot érhet el weblapja, de az Internet Marketing és így a keresőoptimalizálás során arra is ügyelni kell, hogy az ominózus forgalom célzott legyen; ez is nagyban elősegítheti a magasabb konverziós arányt (több vásárlás, ajánlatkérés, hírlevél feliratkozás stb.). A jól célzott forgalomirányításon felül fontos az is, hogy az oldal jó minőségű, megfelelő szerkezetű, releváns és cselekvésre buzdító legyen. Amíg a weboldal felépítése hibás, rosszul programozott, netán irreleváns, addig sajnos nem nagyon reménykedhet számottevő konverzióban, és ezen sem a SEO, sem a PPC kampány nem segíthet (bővebben: Tehát az első és legfontosabb feladata, hogy weboldala SEO-kompatibilis legyen, azaz megfeleljen minden szerkezeti és formai követelménynek, hisz a keresőoptimalizálás már a Domain név kereséssel elkezdődik (részletek a 3. fejezetben). Szintén érdemes, hogy még mielőtt fejest ugrana a keresőoptimalizálásba, tudatosítsa, hogy a SEO nagyon alapos kutatómunkát és tervezési munkálatokat jelent, valamint nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek majd az eredmények sem.

2 II. Kulcsszavak Ahhoz hogy a keresők szeressék a weboldalát, jól kell felépítenie azt. A megfelelő szerkezet és menüstruktúra elkészítéséhez tisztában kell lennie a használható kulcsszavakkal, valamint rendszereznie kell őket, típusuk és funkcióik szerint; ebből épülhet majd fel a weboldal (3. fejezet). Optimalizálhat utólag is, de igazi eredményeket akkor érhet el, ha maga az oldal is keresőbarát. A megfelelő kulcsszavak valamint kifejezések kiválasztása döntő tényező a keresőoptimalizálás során. Nézzük a kulcsszó keresés és kiválasztás lépéseit: 1. Kulcsszó keresés Brainstorming: Mielőtt belefeszülne az összetettebb feladatokba, lazítson, és ötleteljen. Írjon össze minél több szót, amely tevékenységéhez és weblapjának tartalmához leginkább passzol. Ha kifogyott az ötletekből, nyugodtan látogassa meg versenytársai weboldalát, és merítsen tőlük ihletet. A listára vegye fel a kulcsszavak ragozott alakjait is, valamint akár a félreütéseket is. A legegyszerűbb, ha Excel táblázatban vezeti az összegyűjtött kulcsszavakat. Segédeszköz: Érdemes kulcsszó választó eszköz segítségéhez fordulni, a leghasznosabb ezek közül a Google AdWords Keyword Tool. Adott szavakra és kifejezésekre (kulcsszavak kombinációira) keresve megtudhatja, melyik kifejezésre mennyire keresnek átlagosan, valamint mekkora a verseny. Mindkét tényező fontos, érdemes ezeket az adatokat feljegyezni a szavak mellé a táblázatába (lásd a fejezet végén lévő ábrán). Differenciálás: Általános szavak esetén számolnia kell az erős konkurenciával, ami nehezíti az optimalizálást. Ha Önnek fitneszterme van, célszerű pontosítania a kifejezést például város, kerület szerint (VI. kerületi fitneszterem, belvárosi fitneszterem, stb.). Az, hogy később marad az általános szavaknál, vagy azokat kizárja, nagyban múlik a konkurencián is. Ha elég erősnek érzi a weboldalát, nyugodtan kísérletezhet.

3 2. A versenybe induló kulcsszavak kiválasztása Népszerűség: A népszerűséget a már említett Google AdWords Keyword Tool-al deríthetjük ki; az adott kulcsszónál jegyezze fel a globális havi keresés értékét a táblázatba. Konkurencia: A konkurencia számának megállapítására a kulcsszavaknál, az a leginkább célravezető, ha az adott kulcsszóra rákeresünk a Google-ben az allintitle tag segítségével (allintitle: kulcsszó ). Így megállapíthatjuk, hogy hány weboldal helyezte el az adott kulcsszót a címében. Ez nagyon fontos az optimalizációs folyamatban, már-már kihagyhatatlan lépés, ezért ez a szám kellően pontos képet adhat a konkurencia számáról. KEI: A KEI (Keyword Efficiency Index) mutató további segítségére lehet a választásban, érdemes ezt is kiszámolni és hozzáadni a táblázatunkhoz. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, ha a népszerűséget négyzetre emeljük és elosztjuk a konkurencia számával (minél magasabb az érték annál jobb) KA: A következő mutató, ami segíthet a kulcsszó kiválasztásban az a keresési arány (KA), melyet úgy kapunk meg, ha elosztjuk a konkurenciát a népszerűséggel (minél jobban konvergál az 1-hez az érték, annál jobb). Kulcsszó Népszerűség Konkurencia KEI KA kulcsszó ,85 kulcsszó ,49 kulcsszó ,87 Miután végzett a kutatómunkával, vizsgálja meg a feljegyzett adatokat, zárja ki azokat a szavakat, amelyekre kevesen keresnek, vagy amelyekre túl nagy a verseny. A nyertesek, azok a kulcsszavak lesznek, melyekre viszonylag sokan keresnek, de a verseny nem túl nagy. A cél az, hogy a kereső első oldalára kerüljünk, ez sokkal nehezebb akkor, ha olyan kulcsszót választ, amelyre sokan optimalizálnak.

4 III. Weboldal Ha keresőoptimalizálásban gondolkodik, akkor már a honlap tervezésénél szem előtt kell tartania, hogy mind az emberi-, mind a robotkeresők számára befogadható, átlátható struktúrájú, jól navigálható oldalt hozzon létre. Lehet, hogy a szomszéd kissrác is nagyon ügyes honlapokat gyárt, de valószínűleg fogalma sincs, hogy SEO-szempontból mit, hogyan érdemes kialakítania. Az alapos kulcsszó választáson felül mindenképp szüksége lesz tehát saját alap HTML ismeretekre, de ezek szerencsére nem olyan bonyolultak. Weboldal szerkezet: Ahogy említettük van egy fajta keresőbarát szerkezet, amelyet a programozóval érdemes előre egyeztetni. Bizonyos navigációs technikákban elvesznek a keresők, és gyakori, hogy a sok aloldal (ami egyre több szintet eredményez) egyszerűen nem látják majd a tartalmat. A felhasználók eligazodását is segítheti egy jól navigálható weboldallal, vagy akár webhelytérképpel. A főoldal a legfontosabb SEO szempontból, erre mindig nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Tartalom: Keresőoptimalizálás során a robotok számára az egyik legkönnyebben olvasható rész a szöveges tartalom. Fontos, hogy mindig a kulcsszavakban gondolkodjon; de azt ne felejtse el, hogy embereknek ír tartalmat, így annak, érdekesnek, minőséginek, relevánsnak kell lennie. Igyekezzen tehát olyan szövegeket írni, amelyek a korábban már kiválasztott kulcsszavakban gazdagok, de nem csupán abból állnak, hanem valóban információt adnak át. Az oldal címe: Az oldal címét megadhatja a <title> tag segítségével, amely nagy kedvence a keresőrobotoknak; a főoldal fejlécét tehát ne sajnálja a releváns kulcsszavak szerint megfogalmazni. Mind a felhasználóknak, mint a keresőknek iránymutatást ad az oldal tartalmát illetően általában a keresési találatok között a <title> tag tartalma jelenik meg az első sorban. Érdemes a weblap minden oldalához külön címet adni, hiszen annál relevánsabb lesz. Képek, videók: Nagyon jó vizuális eszközök, de SEO szempontból hátráltatóak, mert a keresőrobotok nem látják őket, nem tudják olvasni. Bár, mint képleírás a CMS rendszerbe beilleszthető, de, ha a menükhöz csak képi vagy flash formátumú elemeket használ, akkor az olyan, mintha elrejtőzne a keresők elől. Természetesen bizonyos szempontból nagyon fontosak a képi eszközök, de ezeket az oldal tartalmába kell illeszteni és nem a fő navigációs pontokat helyettesíteni velük.

5 IV. Linképítés 1. Linképítésről általában A linképítés a keresőoptimalizálás egyik eszköze, amelynek közvetlen célja, hogy weboldalunkra minél több értékes külső link mutasson más releváns weblapról. Ezzel közvetetten felkeltheti a keresőmotorok érdeklődését, a találati listán való elhelyezkedést javíthatja, valamint növelheti a weboldal látogatottságát. Tehát az alap ismét saját weboldalunkhoz nyúlik vissza. Mivel alapvetően a honlap elismertségét akarja javítani, ehhez szüksége van mások szavazataira; ha a tartalom érdekes, releváns és kompetens, akkor mindenféle erőfeszítés nélkül is számíthat mások hivatkozására. Az elsődleges célja legyen tehát a természetes linképítés, és hogy valós, a kínálatához kapcsolódó releváns információkat szolgáltasson a honlap. Ahhoz, hogy jó, megbízható és értékes forrásként működjön a weboldal, minőségi tartalomra van szükség. 2. PageRank A PageRank egy keresőmotor algoritmus alapján kapott érték, osztályzat, amely tulajdonképpen rangsorolja, minősíti a weboldalakat. Hogy mennyire tartalmas, előkelő az adott oldal, egy 1 és 10 közötti érték mutatja meg a bonyolultabb mutatószámokba nem megyünk bele, de ez az egyszerűbb, felhasználóbarát értékelés. Minél magasabb a weblap PageRank értéke, annál minőségibb; a linképítés során az a cél, hogy a weboldalunkra mutató linkek azonos témájú, magas PageRank-értékű oldalakról mutassanak. A Google Toolbar eszközzel ellenőrizni tudja a weboldalakat PR értékét, de ezt azért nem tanácsos teljesen komolyan venni. Azon kívül, hogy ritkán frissül, azaz nem követi a weblapok változásait, csupán egy körülbelül értéket kapunk az adott honlapról.

6 3. Gyakorlati linképítés tanácsok Ügyeljen az arányokra, és ne a manipulatív eszközökre építsen. Ez nem egy rohamtempós munka; túl sok link túl rövid idő alatt feltűnő lehet és a szorgos munka megbosszulja magát vagyis a keresőmotorok kiszúrják a trükköket és büntetnek. Kerülje a fizetett hirdetéseket és a nem releváns linkcseréket. Előbbi esetén, ha a keresőmotor kiszúrja a trükközést, nem veszi szavazatnak, és feleslegesen költött rá, utóbbinál csak akkor érdemes a partneri megállapodás, ha tartalmilag tényleg van értelme. Linkgyűjteményekbe, katalógusokba, mint a Startlap, illetve lap.hu-s oldalak, is akkor érdemes, ha az oldal tematikájához illeszkedik weboldala. Egyébként is ma már a linkelhelyezést bonyolító szerkesztők a nem releváns kérelmeket elutasítják. Saját blog esetén törekedjen a komoly tartalomra, így nem csak érdemi linkeket kreálhat magának, hanem mások is szívesen hivatkoznak majd önre. Külső blog vagy fórum használatakor csak akkor linkeljen, ha ez az olvasók érdekeit szolgálja, és a tartalomhoz kapcsolódik. A közösségi linkek, vagyis a különböző social media felhasználók megosztásai sokat dobhatnak az értékelésnél; a valóban érdekes és tartalmas képek, cikkek közösségi oldalakon való elhelyezésével növekedhet látogatottsága és szavazatai.

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

Röviden a keresőoptimalizálásról

Röviden a keresőoptimalizálásról Röviden a keresőoptimalizálásról Mielőtt a közepébe vágnánk Miért kell kiemelt figyelmet szentelned a keresőkben lévő helyezéseidre? A magyar felhasználók többsége az internetet keresésre használják. Nézd

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette:

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette: Debreceni Egyetem Informatika Kar Keresőmarketing és weblap optimalizálás Témavezető: Dr. Rutkovszky Edéné Egyetemi tanársegéd Készítette: Cselényi Dávid Informatika tanár szak Debrecen 2008 1 Bevezetés...

Részletesebben

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs eszköz Belső konzulens: Weinwurm Bence Vadász Gábor Üzleti kommunikáció szak Budapest 2009

Részletesebben

A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára?

A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára? A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára? írta: Csepregi Balázs, a MarketingSzoftverek társtulajdonosa és vezető tanácsadója Ha írásunk elnyerte tetszését és szeretné

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

ltel: 361.411.2210 Email: info@iprospect.hu Web: www.iprospect.hu Copyright 2009, iprospect.com, Inc. All Rights Reserved. SEM / SEO fogalomtár

ltel: 361.411.2210 Email: info@iprospect.hu Web: www.iprospect.hu Copyright 2009, iprospect.com, Inc. All Rights Reserved. SEM / SEO fogalomtár SEM / SEO fogalomtár - A - Absolute Link [ Abszolút Hivatkozás ] Abszolút linknek nevezzük azt a hivatkozást, mely a hivatkozandó oldal teljes URL-jét megadja. Pl.: http://www.solvobiotech.com/about/who_we_are.html

Részletesebben

Kicsi tű a nagy szénakazalban

Kicsi tű a nagy szénakazalban ESZES könyvtár Kicsi tű a nagy szénakazalban Avagy az internetes keresőgép marketing néhány kérdése 2004. Dr. Eszes István A tanulmány / esettanulmány csak oktatási célra használható! Másolása és kereskedelmi

Részletesebben

http://kreativkontroll.hu ESETTANULMÁNY Szerző: kreativkontroll.hu Majdnem ingyen az Index címlapjára

http://kreativkontroll.hu ESETTANULMÁNY Szerző: kreativkontroll.hu Majdnem ingyen az Index címlapjára ESETTANULMÁNY Szerző: kreativkontroll.hu Majdnem ingyen az Index címlapjára 1 1. A feladat Megváltozó törvényi keret alapján megjelenő új szolgáltatás közvetítésével piacra lépő weboldal tartalomfejlesztése

Részletesebben

WEB MARKETING ÉS KERESŐOPTIMALIZÁLÁS. Tarcsi Ádám

WEB MARKETING ÉS KERESŐOPTIMALIZÁLÁS. Tarcsi Ádám WEB MARKETING ÉS KERESŐOPTIMALIZÁLÁS Tarcsi Ádám 2 Marketing, web marketing Miért fontos egy programozónak? 3 A programot, magatokat, mint terméket el kell adni! Tervezési szempont! Szervezetileg a web,

Részletesebben

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten?

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? Villányi Balázs Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? onlinemarketinges.hu Előszó 1 Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? És egyáltalán: mi az, hogy siker az Interneten?

Részletesebben

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1 Pénzgyártó Sor Kivitelezés ver. 1.1 Pénzt akarsz keresni az interneten Az interneten kétféleképpen kereshetsz pénzt: 1. Kiszolgálod azokat, akik az interneten saját terméküket, szolgáltatásukat akarják

Részletesebben

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ingyenes hiteligénylésre felkészítő minicsomag I. A könnyelmű hitelfelvétel csapdája

Részletesebben

A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés

A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés A SIKERES ELŐADÁS Bevezetés Lehet Ön tapasztalt szónok vagy kezdő előadó, előadási készségén biztosan van mit javítania: hitelességét növelheti tervezéssel, előkészítéssel és gyakorlattal. Ez a fejezet

Részletesebben

Így kereskedj az ebay-en magas haszonnal, problémamentesen! Bevezető...1. I. Piackutatás és marketing...3.

Így kereskedj az ebay-en magas haszonnal, problémamentesen! Bevezető...1. I. Piackutatás és marketing...3. Így kereskedj az ebay-en magas haszonnal, problémamentesen! Tartalom Bevezető...1. I. Piackutatás és marketing...3. II. Hogyan tudod nyomon követni a vásárlásokat?...11. III. Hogyan építsünk vásárlói bizalmat?

Részletesebben

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között?

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? Bevezető 2007 nyarán, amikor az első honlapomat indítottam anyukáknak babalélektanról (és mamalélektanról)

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok Az Access indítása A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program. Ha az Access-t a

Részletesebben

Sikeres. Rendezvény Titka. 17 hasznos tipp rendezvényszervezéshez

Sikeres. Rendezvény Titka. 17 hasznos tipp rendezvényszervezéshez Sikeres Rendezvény Titka 17 hasznos tipp rendezvényszervezéshez ingyenes E-book a rendezvenyhelyszinek.hu-tól 2008, Tóth Gábor www.rendezvenyhelyszinek.hu Jogi nyilatkozat Bár minden erőfeszítést megtettünk,

Részletesebben

Algoritmusok egynyelvű és különböző nyelvek közötti fordítások és plágiumok megtalálására. Pataki Máté

Algoritmusok egynyelvű és különböző nyelvek közötti fordítások és plágiumok megtalálására. Pataki Máté Algoritmusok egynyelvű és különböző nyelvek közötti fordítások és plágiumok megtalálására doktori (Ph.D.) disszertáció Pataki Máté Témavezető: Prószéky Gábor, az MTA doktora Pázmány Péter Katolikus Egyetem,

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2011 A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! licenc feltételei1

Részletesebben

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell e-tanulmány Összeállította: Szeged, 2010. június 10. BEVEZETŐ Volt egyszer anno egy I. Szegedi Direktmarketing Szakmai Fórum, 2008 őszén. Ez a kis e-tanulmány

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

MUNKAANYAG. Urszin Sándor. Hogyan írjunk idegen nyelvű szöveget? A követelménymodul megnevezése: Gépírás és iratkészítés

MUNKAANYAG. Urszin Sándor. Hogyan írjunk idegen nyelvű szöveget? A követelménymodul megnevezése: Gépírás és iratkészítés Urszin Sándor Hogyan írjunk idegen nyelvű szöveget? A követelménymodul megnevezése: Gépírás és iratkészítés A követelménymodul száma: 1617-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-010-50

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

Európai Bizottság. A pontos. fogalmazás művészete

Európai Bizottság. A pontos. fogalmazás művészete Európai Bizottság A pontos fogalmazás művészete HU 1 A pontos fogalmazás művészete Az Európai Bizottság munkatársai sokféle dokumentumot készítenek. Bármilyen dokumentumról is legyen szó jogszabályról,

Részletesebben

Online mérés-értékelés

Online mérés-értékelés Lengyelné Molnár Tünde Online mérés-értékelés Eger, 2013. Készült az Eszterházy Károly Főiskolán a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 támogatásával. Tartalom 1. Bevezetés. A papíralapú kérdőívtesztektől az online kérdőívekig

Részletesebben

Mikulás Gábor: Menedzsment. 2. Tervezés

Mikulás Gábor: Menedzsment. 2. Tervezés "Régi korok árnya felé visszamerengni mit ér? Messze jövendővel komolyan vess össze jelenkort..." Kölcsey Ferenc: Huszt A magyar könyvtárakban a menedzsment funkciói közül a tervezés és az irányítás szorul

Részletesebben