Támogatások felhasználásának és elszámolásának belső ellenőrzése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Támogatások felhasználásának és elszámolásának belső ellenőrzése"

Átírás

1 Támogatások felhasználásának és elszámolásának belső ellenőrzése Murvai László Saldo Zrt március 11.

2 Meghatározó jogszabályok 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet a programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről Széchenyi 2020 program 272/2014. (XI.05.) Korm. rendelet a programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről Korábbi programok: 16/2006. (XII. 28.) MeHVM-PM együttes rendelet 281/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

3 Egyéb kapcsolódó jogszabályok évi CXCV. tv. az államháztartásról 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról évi CVIII. törvény a közbeszerzésekről évi CLXXXI. törvény a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról

4 További irányadó dokumentumok Pályázati felhívás Pályázati útmutató Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) Tájékoztató a pénzügyi elszámoláshoz Útmutató a kifizetési kérelem összeállításához Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei

5 Belső ellenőrzés lehetséges irányai Pályázati cél megvalósítása (fizikai megvalósítás) Pénzügyi szabályosság (számviteli bizonylatok, kifizetések, stb.) Elszámolási és jelentéstételi kötelezettség teljesítése Nyilvánossági követelmények teljesítése Fenntarthatósági, esélyegyenlőségi vállalások teljesítése Belső szabályzatok és utasítások betartása

6 Belső ellenőrzési kategóriák 1. Szabályozási: az ellenőrzés arra irányul, hogy az Európai Uniós és hazai jogszabályok előírásait az ellenőrzött szervezet betartotta e, az adott projekt lebonyolítására kiadott eljárásrend valamint a kiadott kézikönyvek előírásait betartották-e a megvalósítás (elszámolás) során az előzőeken túl a költségek és kiadások elszámolásánál (felosztásánál) az alkalmazott módszer összhangban áll-e a kedvezményezett belső és külső szabályozásával (Számviteli politika, Önköltségszámítási Szabályzat, Áfa elszámolhatóság, stb.) Adminisztratív: minden projekttel kapcsolatos kiadás, költség bizonylattal alátámasztott-e, szerződéssel és teljesítésigazolással rendelkezik-e, szerepel a kedvezményezett könyveiben és a projektelszámolásaiban (számviteli nyilvántartásaiban)

7 Belső ellenőrzési kategóriák 2. Pénzügyi-szabályossági: Pénzügyi elszámolások és ezek alapjául szolgáló számviteli nyilvántartások ellenőrzése A kiadások pénzügyi rendezése megtörtént-e a támogatási szerződésben meghatározott időszakon belül, A pénzügyi rendezés bankkivonattal vagy pénztárbizonylattal és teljesítésigazolással alátámasztott Fizikai ellenőrzések: Beruházásoknál, tárgyi eszköz beszerzéseknél az eszköz fizikai meglétének ellenőrzése, Immateriális javaknál a fizikai megléten túl a jogtisztaság és a rendelkezésre állás ellenőrzése, Szolgáltatás tényleges megvalósulásának ellenőrzése (utólag nehéz ellenőrizni, különösen tanácsadások, konferenciák megszervezése tekintetében)

8 Dokumentumalapú ellenőrzés A dokumentumalapú ellenőrzések során a bizonylatoktól függően - legalább a következőket kell megvizsgálni: a kiadás a támogatható időszakra vonatkozik-e; a kiadás jóváhagyott projektre vonatkozik-e; megfelel-e a program feltételeinek; megfelel-e a támogathatósági szabályoknak; teljesítették-e a társfinanszírozott termékeket/ szolgáltatásokat; megfelelőek-e az alátámasztó bizonylatok; betartják-e az állami támogatás szabályait, a környezetvédelmi szabályokat és az esélyegyenlőségi követelményeket; betartják-e a közbeszerzési szabályokat.

9 Helyszíni dokumentum-ellenőrzés A kedvezményezett által megőrzendő dokumentumok általában a következők ( Projektdokumentáció ; Projekt-dosszié ): a pályázati formanyomtatvány és mellékletei, a pályázat hiánypótlásának és módosításának másolatai, támogatási szerződés és módosításai, előrehaladási jelentések és szükséges mellékletei, eredeti számlák, és a kifizetést igazoló dokumentumok, szerződések (és módosításaik) az Irányító Hatósággal ás a Közreműködő Szervezettel folytatott levelezés, közbeszerzési eljárás dokumentumai, a tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos dokumentumok (plakát, táblák, kiadványok.

10 Támogatás folyósítása Támogatás kifizetése: /Előfinanszírozás/ Utófinanszírozás (előleggel vagy előleg nélkül) Szállítói finanszírozás (közvetlenül a szállító pénzforgalmi számlájára történő utalással ) Kifizetési igénylés: támogatás igénylése a számlák rögzítését támogató elektronikus alkalmazás használatával történik (online számlakitöltő). Az online számlakitöltő program a Pályázói tájékoztató felületen érhető el: Belső ellenőr hozzáférési jogosultsága az EMIRhez?!

11 Kifizetési igénylés A Kedvezményezettnek a kifizetési igénylés a pályázatban részletezett projekt elfogadott költségvetési összetételéhez igazodva, alábontva kell benyújtania (előírt formában: EMIR). A kifizetési igénylésnek tartalmaznia kell a Kedvezményezett nevére és címére kiállított költségszámlákat vagy a gazdasági eseményt hitelesen igazoló egyéb bizonylatokat (továbbiakban számlák) egy eredeti és egy mindenben egyező másolati példányban. Az eredeti számlákat a Közreműködő Szervezet az ellenőrzést követően visszaküldi.

12 Költségtípus korlátok Előkészítés, tervezés: 5 % Közbesz. eljárás: 1 % Ingatlan-vásárlás: 2 % Terület-előkészítés: 2 % Műszaki ellenőr: 1 % Projektmenedzsment: 2,5 % Tájékoztatás, nyilvánosság: 0,5 % Könyvvizsgálat: 0,5 % Rezsi: 1 % (272/2014. Korm.r. 5. mell pont)

13 Egyszerűsített elszámolás Ha az adott konstrukció lehetőséget ad rá Átalány-alapú költségelszámolás Bizonyos költségtípusokra A kifizetési igényléshez nem kell csatolni az elszámoló bizonylatokat, és a kifizetést igazoló bizonylatokat A bizonylatok a helyszíni ellenőrzéskor sem kerülnek vizsgálatra 272/2014. Korm.r. 1. mell pont

14 Számlával kapcsolatos követelmények Eredeti számlákon a Kedvezményezettnek a teljesítést igazolom vagy az átvettem felirat alatt cégszerű aláírással kell igazolnia a teljesítést, azaz a vásárolt termék átvételét, használatbavételét. Az eredeti számlákon fel kell tüntetni a projekt azonosító számát. Az eredeti számlákra rá kell vezetni, hogy Támogatás elszámolására benyújtásra került. Másolatra: A másolat az eredetivel megegyező. (+ cégszerű aláírással hitelesíteni) Idegen nyelvű számla esetében magyar nyelvű fordítás. Külföldi pénznemben kiállított számla átszámítása (4/2011. Korm.r. 53. (2)-(3) bek.)

15 Számla kiegyenlítésének igazolása Egy másolati példányban csatolni kell az adott számlák pénzügyi teljesítését igazoló bizonylatokat. Másolatra: A másolat az eredetivel megegyező. (+ cégszerű aláírással hitelesíteni) Átutalás esetén bankszámlakivonatot, vagy banki igazolást. Ha a számla kiegyenlítése készpénzben történt, de a számlán fizetés módjaként átutalás szerepel, akkor a megfelelő aláírásokkal ellátott kiadási pénztárbizonylatot, vagy a naplófőkönyv másolatát.

16 Bankszámla (folyószámla) kivonat Kivonaton szerepeljen a jóváírandó és terhelendő pénzforgalmi számlaszám, a terhelt összeg, a terhelés napja, aláírás és pecsét nélkül érvényes szöveg, valamint hivatkozás a kiegyenlített bizonylat számára. Amennyiben a közleményben nem szerepel a számla sorszáma, akkor pályázói nyilatkozat benyújtása szükséges, hogy az adott sorszámú kivonaton mely sorszámú számla kifizetése történt meg. Amennyiben több számlát egyenlít ki egyszerre (nem minden számla szerepel az elszámolásban), akkor javasolt erről külön kimutatást (nyilatkozatot) csatolni. Amennyiben a pályázó a szállító bankjában fizeti be a szállító számlájára a számla összegét, az erről készült banki bizonylat és kiadási pénztárbizonylat.

17 Számla mellékleteként benyújtandó: Az elvégezett beruházásról, szolgáltatásról a számlakiállító és a Kedvezményezett együttes teljesítésigazolása; A beszerzett eszköz használatba vételét / üzembe helyezését igazoló dokumentum (pl.: üzembe helyezési jegyzőkönyv) másolata;. Immateriális javak beszerzése (gyártási licence, know-how, szoftver) esetén tételes átadás-átvételi jegyzőkönyv másolata; Szoftver beszerzése esetén tételes átadás-átvételi jegyzőkönyv másolata; Európai Közösségen kívülről beszerzett eszköz esetén a vámhatározat másolata; Európai Közösségen belülről (külföldről) történt eszköz beszerzése esetén az átvételt igazoló okmány másolata: szállítólevél, vagy átadás-átvételi jegyzőkönyv. /Egyéb benyújtandó dokumentumokat lásd a mellékletben!/

18 Speciális kifizetések szabályai Nagy összegű (2 millió forint, illetve azt meghaladó összegű) készpénzfizetésnél NAV bejelentő (Art. 17. (9) bek. => 40 sz. nyomtatvány), valamint az Ebev elfogadó nyugta. Barter ügylet (áruk és / vagy szolgáltatások kölcsönös beszámítása) nem elszámolható: a kompenzálással történő kiegyenlítés nem elfogadott. Zárt végű pénzügyi lízing esetén a lízingszerződést valamennyi mellékletével együtt (különösen fizetési ütemterv, átadás-átvételi jegyzőkönyv). Szállítói finanszírozás esetén a kifizetés bizonylata alatt a számla támogatáson felüli összegének kifizetését igazoló dokumentum értendő. A biztosíték-nyújtás alól mentesülnek a költségvetési szervek.

19 Előleg-számla elszámolása A pályázat tárgyát képező eszközökre a fizetett előleg elszámolható, ha: az előleg számla pénzügyi kiegyenlítése megtörtént; a benyújtott (rész/vég)számlában az előleg részben vagy egészben elszámolásra került; a számla fizikai teljesítés igazolása megtörtént.

20 Támogatói helyszíni ellenőrzések A helyszíni ellenőrzések keretében a kifizetési igénylésben szereplő költségek elszámolhatóságának megállapításához ellenőrzésre kerülnek az eredeti számlák, beleértve a korábbi számlaösszesítőben feltüntetett számlákat is, a számlákhoz kapcsolódó szerződéseket, és az azokhoz a kapcsolódó teljesítésigazolásokat, valamint a számlák mellé be nem nyújtott kifizetést igazoló egyéb dokumentumokat. Helyszíni ellenőrzésen tapasztalt legfőbb problémák: A projekthez kapcsolódó eredeti dokumentumok nem állnak teljes körűen rendelkezésre. Eredeti bizonylatokon nem szerepel az előírt záradék ( lebegő záradék ) Az összesítőkkel elszámolt tételekhez kapcsolódó bizonylatok hiányosak (megrendelés, teljesítés, stb.). A projekthez kapcsolódó könyvelés, aktiválás dokumentumai hiányosak (elkülönített nyilvántartás).

21 Elkülönített nyilvántartás A Kedvezményezett a Projekttel kapcsolatos minden dokumentumot köteles elkülönítetten nyilvántartani, és legalább december 31-ig (ÚSZT) megőrizni. Kedvezményezett köteles a Projektre vonatkozóan elkülönített számviteli nyilvántartást vezetni annak érdekében, hogy a projektrész gazdálkodása egyértelműen követhető és egyéb üzleti tranzakcióktól elkülöníthető legyen. Az elkülönített számviteli nyilvántartásnak mind könyvvitelileg, mind elektronikusan meg kell valósulnia, a számviteli törvényben (2000. évi C. tv.) foglalt számviteli alapelvek figyelembevételével: Az elkülönítésből egyértelműen derüljön ki, hogy az adott projekt(rész)re vonatkozik. A számviteli politikában kerüljön leszabályozásra az elkülönített nyilvántartás kialakításának módja. Az elkülönítést külön munkaszámra történő könyveléssel, vagy ha a pályázó számviteli nyilvántartási rendszere ezt nem teszi lehetővé, akkor a szervezet számlatükre úgy kerüljön kialakításra, hogy a 6- os 7-es számlaosztályban legyen az elkülönítettség megvalósítva. Legyen lehetőség report -olni (számlalap/főkönyvi karton).

22 Jövedelemtermelő projektek Olyan infrastruktúrális beruházás, amelynek igénybe vétele közvetlenül a felhasználókat terhelő díjakkal jár Nettó bevétel levonása (beszámítása) a támogatásból. Nem alkalmazandó a nettó bevétel elve: Ha a teljes elszámolható költség 1 M euro alatt Ha a projektet kizárólag az Európai Szociális Alap társfinanszírozza A támogatás de minimis

23 Projekt-előrehaladási jelentések A Projekt Előrehaladási Jelentéseket (PEJ) a Támogatási Szerződés hatályba lépésétől számítva hathavonta kell benyújtani (az előleg-kifizetési és időközi kifizetési igénylésektől függetlenül). A Záró PEJ (ZPEJ) az utolsó kifizetés igénylés melléklete, azzal együtt kell beküldeni. Egyetlen (Záró) Projekt Előrehaladási Jelentést kell beküldeni, ha: A projekt támogatási összege nem éri el a 10 millió forintot. VAGY A megvalósítás időtartama (tényleges kezdéstől a tényleges befejezésig) nem éri el az 1 évet. A jelentés kizárólag a Pályázó Tájékoztató felületen keresztül elektronikus formában nyújtható be.

24 Tájékoztatási kötelezettség Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei (KTK) c. dokumentum szerint. 3 kommunikációs csomag (a támogatás szerint): I. csomag: 500 millió Ft feletti támogatás esetén. II. csomag: 50 (150) millió 500 millió Ft között támogatás. III. csomag: 50 millió Ft támogatás alatt (SZ2020: <150 M Ft). Kommunikációs eszközök az Arculati Kézikönyv (KTK) előírásai szerint. Minimális követelmények (III. csomag): C-típusú tájékoztató tábla (A2 méretben) Fotódokumentáció Sajtóközlemény a projekt zárásáról TÉRKÉPTÉR feltöltése

25 Projektzárás A pályázó projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolása (záró kifizetési igénylés) benyújtásának végső határideje a projekt keretében megvalósított tevékenységhez kapcsolódó utolsó/legkésőbbi pénzügyi teljesítést követő maximum 30. nap. Záró kifizetési igénylés benyújtása esetén a projekt megvalósításának előrehaladásáról szóló Záró Projekt Előrehaladási Jelentést is be kell küldeni. A projekt akkor tekinthető befejezettnek, ha a támogatott tevékenység a Támogatási Szerződésben meghatározottak szerint teljesült, a számlák kiegyenlítése megtörtént, a beszerzett eszköz aktiválásra került, és a Kedvezményezettnek a támogatott tevékenység befejezését igazoló és alátámasztó kifizetési igénylését és záró beszámolóját, elszámolását a támogató jóváhagyta és a támogatás folyósítása megtörtént.

26 Projekt fenntartása A projekt fenntartási időszak kezdete a projekt befejezését követő nap. A projekt befejezésétől számított 5 évig, kis- és középvállalkozások esetében 3 évig, a Kedvezményezettnek projekt fenntartási jelentésben kell beszámolnia a projekt működtetése során elért eredményekről (a támogatás visszafizetésének terhe mellett) + elidegenítési-bérbeadási-módosítási tilalom A jelentés kizárólag a Pályázó Tájékoztató felületen keresztül elektronikus formában nyújtható be. A fenntartási jelentés beadása évente egyszer szükséges. A fenntartási időszak utolsó évében záró projekt fenntartási jelentést (ZPFJ) kell benyújtani. A záró jelentés tartalmazza az indikátorok teljesülésére vonatkozó információkat. Ha egy indikátor - a kedvezményezettnek felróható okból - nem éri el a projektre a támogatási szerződésben meghatározott érték 75%-át, a kedvezményezett a támogatás arányos részét (a 4/2011. Korm.r. 80. (6) bekezdésben szereplő képlet szerint) köteles visszafizetni.

27 Jellemző hibák a projekt megvalósításában 1. Szerződés-módosítások (vállalkozási, megbízási, kivitelezési szerződések módosításainak) szabálytalan elvégzése A Támogatónak nem kerül bejelentésre, az elszámolásnál elmulasztják becsatolni a módosításokat Közbeszerzés alapján kötött szerződéseknél a Kbt ának figyelmen kívül hagyása Közbeszerzés alapján kötött szerződéseknél hirdetmény közzétételének elmulasztása Központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó szervezeteknél a 168/2004. Korm.r. megkerülése, vagy a szabályoktól való eltérése Nem a központosított rendszeren keresztül történő beszerzés (számítógépek, irodai gépek, tonerek, szoftverek, stb.) A verseny újranyitásának elmulasztása Verseny újranyitása esetén az indításkor a teljesülési adatok kinyomtatásának elmulasztása, KEF-en lévő árak ellenőrzésének elmulasztása

28 Jellemző hibák a projekt megvalósításában 2. Közbeszerzés alapján kötött szerződéseknél hirdetmények közzétételének elmulasztása Eljárás eredményéről szóló tájékoztató Egybeszámítási szabályok megkerülése (funkcionális, projekt szemlélet) Munkabérek arányosított elszámolása esetén Projektben nem részt vevő személyek bérének elszámolása Időarányosítás esetén aránytalan, nem életszerű arányok megállapítása Projektmenedzsment esetén a belső korlát túllépése (általában 2,5 %)

29 Jellemző hibák a projekt megvalósításában 3. Folytatás: Munkabérek arányosított elszámolása esetén Munkaszerződés (vagy módosítása), illetve a munkaköri leírás nem tartalmazza a projektben ellátott feladatot Jelenléti ívek nem fedik le a projektben elszámolni kívánt időszakot ( kiírt szabadságok) Munkabért terhelő egyéni (levont, de nem a munkáltatót terhelő) járulékok elszámolása Adóhatóságnak utalt járulékok esetén az érintett személyekre vonatkozó tételek beazonosíthatatlansága (analitika csatolásának elmaradása) Indikátorok (előírt számszerűsíthető eredmények) teljesülésének, ill. fenntartásának elmaradása 75 %-os szabály (visszafizetési kötelezettség a 272/2014. Korm.r a szerinti képlet alapján)

30 Jellemző hibák a projekt megvalósításában 4. Számlák, számlaösszesítők Záradékolás elmaradása Kedvezményezett nevének vagy címének pontatlan feltüntetése Gépi számla kézi javítása Számlaösszesítőn a számlaszámok pontatlan megjelölése Kifizetések Nem az elkülönített számláról történő utalása Készpénzes kifizetésnél a kiadási pénztárbizonylaton külső személy megnevezése Fizetési határidő indokolatlan túllépése (behajtási költségátalány: Ptk. 6:155. (2) bek.)

31 Jellemző hibák a projekt megvalósításában 5. Elkülönített számviteli elszámolás Nem a projekthez tartozó tételek szerepeltetése (ha szükséges, a számlákat megbontva kell könyvelni) Egyes költség-tételek hiánya (projektben elszámolt munkabérek és járulékok átvezetése ) Előírt kedvezményezetti állapot fenntartása Köztartozás mentesség Rendezett munkaügyi kapcsolatok Készletre vétel, üzembe helyezés elmulasztása Számlán és teljesítési igazoláson lévő teljesítési időpont nem egyezik (vagy későbbi, mint a számla kiállításának dátuma előleg)

32 Jellemző hibák a projekt megvalósításában 6. Az ajánlatban más összeg szerepel, mint a számlán E-számla kezelése, archiválása nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak Számlán a tételek (mennyiségi egység, mennyiség) nincsenek megbontva, így a beszerzések nem beazonosíthatók Elidegenítési tilalom megszegése a fenntartási időszakban Képzés esetén a jelenléti ívek és/vagy haladási naplók pontatlan vezetése

33 Köszönöm figyelmüket!

PÁLYÁZATI PROGRAM MEGVALÓSULÁSA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK A PROJEKT ZÁRÁSÁHOZ

PÁLYÁZATI PROGRAM MEGVALÓSULÁSA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK A PROJEKT ZÁRÁSÁHOZ PÁLYÁZATI PROGRAM MEGVALÓSULÁSA TECHNIKAI INFORMÁCIÓK A PROJEKT ZÁRÁSÁHOZ Tartalom Határidők a projekt megvalósításában Záró elszámolási csomag benyújtása Záró elszámolási csomag ellenőrzése Kötelező tevékenységek

Részletesebben

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében A Kincstár feladatai Projekt előrehaladási jelentések átvétele FH-tól Pénzügyi adatok rögzítése

Részletesebben

Pályázati lehetőségek a Közép-magyarországi régióban

Pályázati lehetőségek a Közép-magyarországi régióban Pályázati lehetőségek a Közép-magyarországi régióban Murvai László Saldo Zrt. Miről lesz szó? Széchenyi 2020 fejlesztési program Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázati lehetőségei

Részletesebben

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében A Kincstár feladatai Projekt előrehaladási jelentések befogadása Pénzügyi adatok rögzítése az EMIR-ben Dokumentum-ellenőrzés

Részletesebben

PÁLYÁZATOK KÖNYVVIZSGÁLATA I.

PÁLYÁZATOK KÖNYVVIZSGÁLATA I. PÁLYÁZATI AUDIT PÁLYÁZATOK KÖNYVVIZSGÁLATA I. Elkülönített pályázati dokumentáció: eredeti bizonylatok, kifiz. kérelem sorrendjében, egyértelműen, beazonosíthatóan A könyvvizsgáló rendelkezésére kell bocsátani

Részletesebben

1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT

1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT 1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós projektek könyvvizsgálói ellenőrzése

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós projektek könyvvizsgálói ellenőrzése Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel Uniós projektek könyvvizsgálói ellenőrzése A vizsgálat elsősorban nem a tulajdonos és a hitelezők, hanem a forrást biztosító támogató érdekében történik.

Részletesebben

Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása

Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása ÁROP-1.A.5, 3.A.2 Pályázói információs nap Előadó: Kocsis Beáta, Pénzügyi menedzser MAG Zrt. 2014. március 25. Budapest Szabályozási háttér 4/2011

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Projekt-monitoring az Új Széchenyi Tervben Milos Katalin, igazgató 2012. december 05. Sopron Közös elvárásaink 1. Kevesebb adminisztráció, gyorsabb elbírálási és

Részletesebben

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére Támogatott neve: Támogatási szerződés azonosító száma: I. PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS: BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 01. évi Működési támogatottak részére 1. Részletes költségvetés:

Részletesebben

TÁMOP PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA

TÁMOP PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA TÁMOP PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA 2010.02.26. POLGÁR ÉVA TÉMAKÖRÖK elszámolható költségek útmutató (ESZA/ERFA) könyvvizsgálat a projekt végén előlegből származó kamatbevétel bevételek kezelése milyen

Részletesebben

Módosult a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívás

Módosult a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívás Módosult a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című felhívás A Széchenyi 2020 keretében megjelent Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című (GINOP-2.1.1-15 kódszámú) felhívás módosult az

Részletesebben

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében. Nagy Ildikó

Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében. Nagy Ildikó Magyar Államkincstár pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében Nagy Ildikó A Kincstár feladatai Projekt előrehaladási jelentések átvétele FH-tól Pénzügyi

Részletesebben

3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HITELESÍTÉS A pályázatokhoz kapcsolódó kifizetésekhez a folyamatok hitelesítése szükséges, aminek célja: A kedvezményezett a vállalásait a hazai és

Részletesebben

4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához vállalkozások/cégek esetében A támogatói szerződés (VKTSZ) megkötését követően kezdődik el a projekt megvalósítása, aminek alapja, az Pályázó jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

ELSZÁMOLÁSI SEGÉDLET. ProAnt

ELSZÁMOLÁSI SEGÉDLET. ProAnt ELSZÁMOLÁSI SEGÉDLET ProAnt A kevésbé tapasztalt pályázók körében gyakran nehézséget jelent, hogy a kifizetési igénylések összeállításakor egyes költségeket milyen típusú összesítőn kell elszámolni, valamint

Részletesebben

2. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót MARCALI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA

2. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót MARCALI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA 2. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS SZABÁLYTALANSÁGI OKOK TÁMOP-2.3.6 PROJEKTINDÍTÓ NAP

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS SZABÁLYTALANSÁGI OKOK TÁMOP-2.3.6 PROJEKTINDÍTÓ NAP HELYSZÍNI ELLENŐRZÉS SZABÁLYTALANSÁGI OKOK TÁMOP-2.3.6 PROJEKTINDÍTÓ NAP Jogszabályi háttér 4/2011. (I. 28.) Kormányrendelet 547/2013. (XII. 30.) Kormányrendelet az egységes működési kézikönyvről (EMK)

Részletesebben

PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK

PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK a Szakiskolai fejlesztési program II keretében megvalósítandó tanári, oktatói és tanulói mobilitás elnevezésű programokhoz a támogatás felhasználásáról szóló

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2.1.1/M, KMOP-1.2.1/M MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSE TÁRGYÚ PÁLYÁZATOKHOZ

TÁJÉKOZTATÓ PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2.1.1/M, KMOP-1.2.1/M MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSE TÁRGYÚ PÁLYÁZATOKHOZ TÁJÉKOZTATÓ PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2.1.1/M, KMOP-1.2.1/M MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSE TÁRGYÚ PÁLYÁZATOKHOZ 1) A projektek támogathatóságának mértéke A megvalósítandó projekt vissza nem térítendő

Részletesebben

VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ

VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ A Végső Kedvezményezett neve / elnevezése: A pályázat iktatási száma: A projekt megvalósításának időtartama (éééé/hh/nn éééé/hh/nn): 1. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A megvalósított

Részletesebben

PROGRAMZÁRÁS Összefoglaló a kifizetési kérelmekről. EMVA III. IV. tengely

PROGRAMZÁRÁS Összefoglaló a kifizetési kérelmekről. EMVA III. IV. tengely PROGRAMZÁRÁS Összefoglaló a kifizetési kérelmekről EMVA III. IV. tengely 1 Kérelmek benyújtásának lehetséges időszakai Falufejlesztés, vidéki örökség megőrzése, mikrovállalkozás, turisztika, leader jogcímek,

Részletesebben

A Támogatói Okirat módosítása, változások bejelentése

A Támogatói Okirat módosítása, változások bejelentése A Támogatói Okirat módosítása, változások bejelentése ÁROP-1.2.11/A Pályázói információs nap Előadó: Benkucs László MAG Zrt. Közép-magyarországi ov.h. 2013. november 11. Jogszabályi háttér, eljárásrendek

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ Elszámolási Kézikönyv a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott működési költségvetési támogatás szakmai tájékoztatójának és pénzügyi kimutatásának elkészítéséhez 1.

Részletesebben

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz)

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) 1. Föld és ingatlan vásárlás Területszerzéssel kapcsolatos bizonylatok összesítıje Hatósági

Részletesebben

ELŐLEGIGÉNYLÉSEK ÉS KIFIZETÉSI KÉRELMEK KEZELÉSE

ELŐLEGIGÉNYLÉSEK ÉS KIFIZETÉSI KÉRELMEK KEZELÉSE ELŐLEGIGÉNYLÉSEK ÉS KIFIZETÉSI KÉRELMEK KEZELÉSE Rövid áttekintés A finanszírozás módja A finanszírozás típusai Előleg, időközi, záró Záró szakmai beszámoló Kifizetési igénylés benyújtásának módja Elszámolhatósági

Részletesebben

Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Utófinanszírozás: Sipos-Kovács Mónika DARFÜ Nonprofit Kft. Vegyes finanszírozás:

Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Utófinanszírozás: Sipos-Kovács Mónika DARFÜ Nonprofit Kft. Vegyes finanszírozás: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Utófinanszírozás: A projekt során felmerülő költségek utólagos támogatási formája, a számla, vagy egyéb, az elszámolást alátámasztó dokumentum teljes összegének

Részletesebben

Pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében. Nagy Ildikó

Pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében. Nagy Ildikó Pénzügyi monitoring tevékenysége a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében Nagy Ildikó Támogatás folyósítása Előleg kifizetése (automatikusan) Köztes kifizetés (PEJ alapján) Számlák, illetve

Részletesebben

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK

HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK Helyszíni ellenőrzés elrendelése Az irányító hatóság a kockázatelemzésen alapuló mintavételezéssel kiválasztott projektek esetében közbenső helyszíni ellenőrzést végez a projektmegvalósítás

Részletesebben

Kifizetési igénylések gyakorlati tapsztalatai Székesfehérvár 2012.11.19.

Kifizetési igénylések gyakorlati tapsztalatai Székesfehérvár 2012.11.19. Kifizetési igénylések gyakorlati tapsztalatai Székesfehérvár 2012.11.19. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Kifizetések felgyorsítása - Gyakorlati tapasztalatok a Közép-Dunántúli

Részletesebben

FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN. Budapest, december 6.

FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN. Budapest, december 6. FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN Budapest, 2012. december 6. Szereplők I. Belső ellenőrzés Pályázó/Kedvezményezett Külső ellenőrzések Szereplők II. - Hazai szervezetek Állami Számvevőszék

Részletesebben

4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót Kifizetési igény típusa Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény Jelen adatlap elválaszthatatlan részét

Részletesebben

Az elszámolható költségek valódiságát igazoló alátámasztó dokumentumok

Az elszámolható költségek valódiságát igazoló alátámasztó dokumentumok Az elszámolható költségek valódiságát igazoló alátámasztó dokumentumok Közbeszerzési értékhatárt elérő esetekben: - a teljes közbeszerzési dokumentáció előzetes ellenőrzésre és folyamatba épített ellenőrzésre

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. Pénzügyi és szakmai elszámolás

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. Pénzügyi és szakmai elszámolás Pénzügyi és szakmai elszámolás 1 Szakmai beszámoló Célja: a pályázatban vállalt feladatok végrehajtásának szöveges bemutatása Része: a) elektronikus szakmai adatlap (EPER), b) kötelezően előírt, vagy a

Részletesebben

PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK

PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK a Szakiskolai fejlesztési program II keretében megvalósítandó A szakképzési önértékelési modell II. szintje alapján végrehajtott intézményi önértékelés külső

Részletesebben

Elszámolási segédlet

Elszámolási segédlet Elszámolási segédlet Adó levonási jog (ÁFA visszatérítés) A Kedvezményezett a pályázat benyújtásakor nyilatkozott, hogy a támogatás tekintetében az általános forgalmi adó levonására (ÁFA visszatérítésre):

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 10/2014. (II. 13.) MÖK határozat Tárgy: Beszámoló a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiegészítő költségvetési támogatásának felhasználásáról A Veszprém

Részletesebben

Támogatási szerződés, szerződéskötések, elszámolható költségek, számlabefogadás. 2009. november 24., 27. Varga Dénes PhD

Támogatási szerződés, szerződéskötések, elszámolható költségek, számlabefogadás. 2009. november 24., 27. Varga Dénes PhD Támogatási szerződés, szerződéskötések, elszámolható költségek, számlabefogadás 2009. november 24., 27. Varga Dénes PhD 1 Támogatási szerződés tartalma I. ÁSZF 1. Általános rendelkezések 2. Projekt megvalósításához

Részletesebben

SOLID ALAPOK 2009. évi projektek zárása. Budapest, 2011. január 27.

SOLID ALAPOK 2009. évi projektek zárása. Budapest, 2011. január 27. SOLID ALAPOK 2009. évi projektek zárása Budapest, 2011. január 27. Zárójelentés Kötött zárójelentés formátum. Feltöltésre került a formanyomtatvány a SOLID Együttműködési portálra a dokumentum sablonok

Részletesebben

A projektek megvalósítása, jelentések, fenntartás

A projektek megvalósítása, jelentések, fenntartás A projektek megvalósítása, jelentések, fenntartás Operatív programok keretösszegek 2007-2013 2007-2013 (rendelkezésre álló keret 6.875,27 Mrd Ft) Operatív programok: Gazdaságfejlesztési, Közlekedésfejlesztési,

Részletesebben

A Projekt Előrehaladási Jelentésben/szállítói kifizetési igénylésben benyújtandó, elszámolható költségek valódiságát igazoló alátámasztó dokumentumok

A Projekt Előrehaladási Jelentésben/szállítói kifizetési igénylésben benyújtandó, elszámolható költségek valódiságát igazoló alátámasztó dokumentumok A Projekt Előrehaladási Jelentésben/szállítói kifizetési igénylésben benyújtandó, elszámolható költségek valódiságát igazoló alátámasztó dokumentumok Közbeszerzési értékhatárt elérő esetekben: - a teljes

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4)

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) Évközi beszámoló szeminárium Csigi Klaudia Tempus Közalapítvány 2015. szeptember 17. Beszámoló benyújtása Eredeti példányban,

Részletesebben

A kifizetési kérelem mellé benyújtandó, pénzügyi és szakmai előrehaladást igazoló dokumentumok összessége - mátrix 2011.

A kifizetési kérelem mellé benyújtandó, pénzügyi és szakmai előrehaladást igazoló dokumentumok összessége - mátrix 2011. benyújtandó 1 Föld és ingatlan vásárlás Adásvételi szerződés Számla (amennyiben a föld és ingatlanvásárlásról számla is kiállításra került) Tulajdoni lap (60 napnál nem régebbi) Értékbecslő vagy jogszabály

Részletesebben

Elszámolási segédlet

Elszámolási segédlet Elszámolási segédlet Adó levonási jog (ÁFA visszatérítés) A Kedvezményezett a pályázat benyújtásakor nyilatkozott, hogy a támogatás tekintetében az általános forgalmi adó levonására (ÁFA visszatérítésre):

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Kazincbarcika Város Önkormányzata A civil szervezetek pályázati támogatásáról szóló 7/2010. (II. 19.) rendelete alapján

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Kazincbarcika Város Önkormányzata A civil szervezetek pályázati támogatásáról szóló 7/2010. (II. 19.) rendelete alapján Melléklet a 70/2015. (IV. 14.) önkormányzati határozathoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Kazincbarcika Város Önkormányzata A civil szervezetek pályázati támogatásáról szóló 7/2010. (II. 19.) rendelete alapján 2015.

Részletesebben

Székhely: 1016 Budapest, Gellérthegy utca Postacím: 1253 Budapest, Pf.70. Tel.: Titkársági fax:

Székhely: 1016 Budapest, Gellérthegy utca Postacím: 1253 Budapest, Pf.70. Tel.: Titkársági fax: Nemzeti Együttműködési Alap 2018. évi támogatások Elszámolási tudnivalók, gyakorlati tanácsok Támogatási időszak fogalma: A támogatási szerződésben rögzített, a támogatási igényben megjelölt támogatható

Részletesebben

Projekt monitoring a HEFOP 3.4. keretében támogatott projektek esetén. Foglalkoztatási Hivatal ESZA Főosztály 2006. Előadás tematikája

Projekt monitoring a HEFOP 3.4. keretében támogatott projektek esetén. Foglalkoztatási Hivatal ESZA Főosztály 2006. Előadás tematikája Projekt monitoring a HEFOP 3.4. keretében támogatott projektek esetén Foglalkoztatási Hivatal ESZA Főosztály 2006. Előadás tematikája Foglalkoztatási Hivatal helye, szerepe az intézményrendszerben Jelentéstételi

Részletesebben

Útmutató. a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetésre került Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj pályázat beszámolójához

Útmutató. a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetésre került Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj pályázat beszámolójához Útmutató a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetésre került Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj pályázat beszámolójához 1.Bevezetés Az útmutató segítséget nyújt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Részletesebben

Kérjük, kitöltés előtt figyelmesen olvassa el az alábbi információkat!

Kérjük, kitöltés előtt figyelmesen olvassa el az alábbi információkat! Pénzügyi és szakmai beszámoló és útmutató Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. évi Egészségügyi célú feladatok támogatása előirányzatból nyújtott támogatás felhasználásáról Támogatott szervezet

Részletesebben

SEGÉDLET. Kedvezményezettek részére Gyakran előforduló számlarögzítési problémák

SEGÉDLET. Kedvezményezettek részére Gyakran előforduló számlarögzítési problémák SEGÉDLET Kedvezményezettek részére Gyakran előforduló számlarögzítési problémák 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Elszámolás számla rögzítés... 3 2. Számlaösszesítő esetében ki a szállító?... 4 3. Mi a teendő, ha a

Részletesebben

A projektmegvalósítás egyes kérdéseiről

A projektmegvalósítás egyes kérdéseiről Projektmenedzsment A projektmegvalósítás egyes kérdéseiről ÁROP-1.1.5/C 2010. Tartalom Általános kérdések Jelentéstételi kötelezettség Szerződés módosítás Beszámolási kötelezettség Elszámolási kérdések

Részletesebben

I. Sportágfejlesztési támogatás (amely tartalmazza a korábbiakban a MOB által biztosított műhelytámogatás összegét is) igénybevételének folyamata

I. Sportágfejlesztési támogatás (amely tartalmazza a korábbiakban a MOB által biztosított műhelytámogatás összegét is) igénybevételének folyamata Tisztelt Egyesület! A Magyar Atlétikai Szövetség Elnöksége 2018. 03.21-én megtartott ülésén a 20/2018 (III.21.) és 21/2018 (III.21.) számú határozatával döntött a 2018. éves sportágfejlesztési, valamint

Részletesebben

Lukács Zsuzsanna Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettes. 2012. január 5.

Lukács Zsuzsanna Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettes. 2012. január 5. Útmutató a látvány-csapatsportok társasági adóból való közvetett állami támogatásának felhasználásához és elszámolásához Lukács Zsuzsanna Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettes 2012. január 5. Elszámolható

Részletesebben

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós pályázatok és projektek felépítése

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós pályázatok és projektek felépítése Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel Uniós pályázatok és projektek felépítése A pályázati dokumentáció tartalma Pályázati felhívás Pályázati útmutató Pályázati adatlap Egyéb útmutatók Útmutató

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2011-1.1.1 PÁLYÁZATOKRA VONATKOZÓAN

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2011-1.1.1 PÁLYÁZATOKRA VONATKOZÓAN TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2011-1.1.1 PÁLYÁZATOKRA VONATKOZÓAN A vissza nem térítendő támogatás folyósítását a Kedvezményezett kezdeményezi a Kifizetésigénylési dokumentáció (továbbiakban:

Részletesebben

4. számú szerződés módosításról tájékoztató - KEOP-5.6.0/ kódszámú pályázat külső projektmenedzseri feladatainak ellátása tárgyban

4. számú szerződés módosításról tájékoztató - KEOP-5.6.0/ kódszámú pályázat külső projektmenedzseri feladatainak ellátása tárgyban 4. számú szerződés módosításról tájékoztató - KEOP-5.6.0/12-2014-0001 kódszámú pályázat külső projektmenedzseri feladatainak ellátása tárgyban Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/74 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés

Részletesebben

ELSZÁMOLÁS A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSÁRÓL. Beszerzés, teljesítés megnevezésének jogcíme 7. Könyvelési sorszám 6. Nettó összege ÖSSZESEN

ELSZÁMOLÁS A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSÁRÓL. Beszerzés, teljesítés megnevezésének jogcíme 7. Könyvelési sorszám 6. Nettó összege ÖSSZESEN 1. sz. melléklet Szerződés száma: Pályázó neve: Címe/székhelye: ELSZÁMOLÁS A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSÁRÓL A pályázatban megjelölt projekt/feladat megvalósításának költségei Sorszám kibocsátó neve

Részletesebben

Elszámolási segédlet. az Interreg V-A Ausztria Magyarország Együttműködési Program magyarországi kedvezményezettjei részére

Elszámolási segédlet. az Interreg V-A Ausztria Magyarország Együttműködési Program magyarországi kedvezményezettjei részére Elszámolási segédlet az Interreg V-A Ausztria Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 magyarországi kedvezményezettjei részére Az Eligibility Handbook nemzeti szintű kiegészítése Verziószám: 1 /

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzatának 11/2014. (VI.27.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról

Tolna Város Önkormányzatának 11/2014. (VI.27.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról Tolna Város Önkormányzatának 11/2014. (VI.27.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról Tolna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi

Részletesebben

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához mezőgazdászok esetében

Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához mezőgazdászok esetében Útmutató a kifizetési kérelem benyújtásához mezőgazdászok esetében A Támogatási Szerződés (a továbbiakban: VKTSZ ) megkötését követően kezdődik el a projekt megvalósítása, aminek alapja, az Pályázó jogainak

Részletesebben

Az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott pályázatok megvalósításával kapcsolatos tudnivalók

Az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott pályázatok megvalósításával kapcsolatos tudnivalók Az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott pályázatok megvalósításával kapcsolatos tudnivalók A finanszírozás típusai és sorrendje Előleg Köztes kifizetés: a) Utófinanszírozás: a Kedvezményezett (a számlán

Részletesebben

ELŐADÓ: 2008. ÉVI MOLÁSAINAK

ELŐADÓ: 2008. ÉVI MOLÁSAINAK ELŐADÓ: 2008. ÉVI PÁLYÁZATOK PÉNZP NZÜGYI ELSZÁMOL MOLÁSAINAK ÖSSZEÁLLÍTÁSA 2008. ÉVI NCA PÁLYÁZATOK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSAINAK ÖSSZEÁLLÍTÁSA 1. JÓVÁHAGYOTT KÖLTSÉGVETÉSNEK MEGFELELŐEN A TELJES TÁMOGATÁSI

Részletesebben

Bodrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (I.30.) önkormányzati rendelete államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Bodrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (I.30.) önkormányzati rendelete államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról Bodrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (I.30.) önkormányzati rendelete államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról Bodrog Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

Termékbeszerzések és szolgáltatások esetén minden esetben a

Termékbeszerzések és szolgáltatások esetén minden esetben a A Natura 2000 fenntartási tervek készítéséhez nyújtott támogatás jogcím kifizetési kérelmében kötelezően benyújtandó dokumentumok 1. Személyi jellegű kiadások Az ügyfél köteles az egyes fenntartási tervek

Részletesebben

Online rendszerekre vonatkozó pályázati információk

Online rendszerekre vonatkozó pályázati információk Online rendszerekre vonatkozó pályázati információk Tartalomjegyzék: Szükséges dokumentumok a pályázat benyújtásához; Pályázó gazdálkodására vonatkozó feltételek; Fenntartási kötelezettség; Önrész; Előleg

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2011-3.4.1 PÁLYÁZATRA VONATKOZÓAN

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2011-3.4.1 PÁLYÁZATRA VONATKOZÓAN TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSHOZ A GOP-2011-3.4.1 PÁLYÁZATRA VONATKOZÓAN A vissza nem térítendő támogatás folyósítását a Kedvezményezett kezdeményezi a Kifizetés-igénylési dokumentáció (továbbiakban:

Részletesebben

AZ ELSŐSZINTŰELLENŐRZÉS ALAPJAI

AZ ELSŐSZINTŰELLENŐRZÉS ALAPJAI AZ ELSŐSZINTŰELLENŐRZÉS ALAPJAI LotharideszTímea EEPI, Központi Ellenőrzési Osztály Partneri szeminárium magyar partnerek részére Pécs, 2013. február 13. KÖZÖS FUNKCIÓK Közös s Szakmai Titkárs rság(joint

Részletesebben

Támogatási Szerződés

Támogatási Szerződés Azonosító szám: DDOP-5.1.1-11-2011-0004 Támogatási Szerződés amely létrejött egyrészről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.), mint támogató (továbbiakban: Támogató) képviseletében

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2011. december 12-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2011. december 12-i Képviselő-testületi ülésére Kisberény Község Önkormányzata 8693 Kisberény, Petőfi S. u. 36. Ügyiratszám: 6743-23/2011 ELŐTERJESZTÉS Kisberény Község Önkormányzata 2011. december 12-i Képviselő-testületi ülésére Napirend: KEOP-7.1.0/11

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR Projektek EU támogatással 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018. 03. 07. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 Projektek

Részletesebben

TÁMOP D-12/2/KONV projektindító nap

TÁMOP D-12/2/KONV projektindító nap TÁMOP-4.1.2.D-12/2/KONV projektindító nap Támogatási keret - Összesen 2 858 561 708 Ft a megítélt támogatás. A pályázati kiírás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban

Részletesebben

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2015. (I.23.) önkormányzati rendelete 1. számú melléklete: PÁLYÁZATI ADATLAP

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2015. (I.23.) önkormányzati rendelete 1. számú melléklete: PÁLYÁZATI ADATLAP Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2015. (I.23.) önkormányzati rendelete 1. számú melléklete: PÁLYÁZATI ADATLAP Baracs Község Önkormányzat pályázati alapjából történő pénzbeli támogatás

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program

Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program Indul a támogatott szaktanácsadás Nagy Attila főosztályvezető EMVA Stratégiai Főosztály Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság Támogatási kérelmek - statisztika

Részletesebben

Megbízott és Megbízó a Rendelet 9. szerint én egymással Közfeladatellátási Szerződést (továbbiakban Szerződés) kötöttek.

Megbízott és Megbízó a Rendelet 9. szerint én egymással Közfeladatellátási Szerződést (továbbiakban Szerződés) kötöttek. M E G B Í Z Á S I S Z E R Z Ő D É S a TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00004 Zöld kapu c. projekthez kapcsolódó projektmenedzsment szolgáltatások ellátása, közbeszerzésekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátása, kötelező

Részletesebben

Támogatói Okirat minta

Támogatói Okirat minta Támogatói Okirat minta A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül a Nemzetgazdasági Minisztérium, mint Támogató által..-én kiadott GINOP 1.2.2-2015 Mikro-, kis- és középvállalkozások

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Nagykarácsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014(IX.8.) önkormányzati rendelete Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról Nagykarácsony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Költségvetési sajátosságok. Horányi Márton

Költségvetési sajátosságok. Horányi Márton Költségvetési sajátosságok Horányi Márton Tervezés (előirányzat kezelés) Dokumentálnunk szükséges: jóváhagyott, végleges, elemi költségvetést. És annak számvitellel azonos könyvelését. Nem szükséges papír

Részletesebben

Együtt a sikeres projektzárásért!

Együtt a sikeres projektzárásért! Együtt a sikeres projektzárásért! OTP Hungaro-Projekt Kft. bemutatása, feladatai Az OTP Hungaro-Projekt Kft. az OTP Bankcsoport tagja. Tanácsadói tevékenységével és szolgáltatásaival elsősorban az európai

Részletesebben

A szakmai beszámoló célja, hogy a Kedvezményezett a pályázatban vállalt feladatok megvalósítását bemutassa.

A szakmai beszámoló célja, hogy a Kedvezményezett a pályázatban vállalt feladatok megvalósítását bemutassa. Egységes szakmai beszámolói útmutató a Nemzeti Tehetség Program 2013-2014. évi Cselekvési Program EPER rendszerben benyújtott nyílt és meghívásos pályázataihoz Oldal: 1 / 5 SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Kedvezményezett

Részletesebben

Vis maior támogatással kapcsolatos tudnivalók

Vis maior támogatással kapcsolatos tudnivalók Vis maior támogatással kapcsolatos tudnivalók es egyéb gazdasági információk Vancsura Katalin 2018. február 1. Támogatások igénylése A vis maior esemény kezeléshez igényelt támogatási igény az esemény

Részletesebben

- A 4.1. pont, támogatást igénylők körére vonatkozó feltételekben is történtek változások:

- A 4.1. pont, támogatást igénylők körére vonatkozó feltételekben is történtek változások: Módosult Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás című (VP1-2.1.1-2.1.2-17 kódszámú) felhívás és annak dokumentációja Módosult a Széchenyi

Részletesebben

Erasmus + pénzügyi menedzsment a támogatói előírások tükrében. Pénzügyi tematikus monitoring szeminárium november 19.

Erasmus + pénzügyi menedzsment a támogatói előírások tükrében. Pénzügyi tematikus monitoring szeminárium november 19. Erasmus + pénzügyi menedzsment a támogatói előírások tükrében Pénzügyi tematikus monitoring szeminárium 2014. november 19. Miről? A rendezvény Erasmus+ (2014-ben induló projektek): KA1 mobilitások (a felsőoktatás

Részletesebben

A pályázat benyújtásának határideje: március óra.

A pályázat benyújtásának határideje: március óra. Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 21/2015.(VIII.27.) számú önkormányzati rendelete alapján pályázatot ír ki a helyi

Részletesebben

Határtalanul! program Elszámolási útmutató a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek (HAT-17-01) nyílt felhíváshoz

Határtalanul! program Elszámolási útmutató a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek (HAT-17-01) nyílt felhíváshoz Határtalanul! program 2017. Elszámolási útmutató a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek (HAT-17-01) nyílt felhíváshoz Figyelem! Az EPTK FAIR beszámoló felülete jelenleg nem szerkeszthető. A beszámoló postai

Részletesebben

1. SZÁMÚ IDŐSZAKOS BESZÁMOLÓ

1. SZÁMÚ IDŐSZAKOS BESZÁMOLÓ A (fő)kedvezményezett neve: 1. SZÁMÚ IDŐSZAKOS BESZÁMOLÓ 1. Beszámoló azonosító adatai: Beszámoló kitöltéséért felelős személy: Bereczk Balázs Telefon: +36 (85) 501035 Fax: +36 (85) 501055 Email: bereczk.balazs@marcali.hu

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP. A szervezet megnevezése:... A szervezet székhelye:... A szervezet levelezési címe:... A szervezet képviselőjének neve:...

PÁLYÁZATI ADATLAP. A szervezet megnevezése:... A szervezet székhelye:... A szervezet levelezési címe:... A szervezet képviselőjének neve:... 1. melléklet a 21/2015. (VIII.27.) számú önkormányzati rendelethez PÁLYÁZATI ADATLAP A pályázó szervezet adatai A szervezet megnevezése:....... A szervezet székhelye: A szervezet levelezési címe: A szervezet

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP-5.2.7-18 Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged,

Részletesebben

Egységes szakmai beszámolói útmutató a Nemzeti Tehetség Program 2013-2014. évi Cselekvési Program papír alapon benyújtott pályázataihoz

Egységes szakmai beszámolói útmutató a Nemzeti Tehetség Program 2013-2014. évi Cselekvési Program papír alapon benyújtott pályázataihoz Egységes szakmai beszámolói útmutató a Nemzeti Tehetség Program 2013-2014. évi Cselekvési Program papír alapon benyújtott pályázataihoz Oldal: 1 / 6 SZAKMAI RÉSZBESZÁMOLÓ A részletekben történő finanszírozás

Részletesebben

Pénzügyi és szakmai beszámoló segédlet

Pénzügyi és szakmai beszámoló segédlet Pénzügyi és szakmai beszámoló segédlet Jelen dokumentum nem elválasztható az Elszámolási Útmutatóban foglaltaktól. A dokumentáció összeállítása során az elszámolási útmutatót és a támogatási/megbízási

Részletesebben

Támogatási Szerződés

Támogatási Szerződés Azonosító szám: NYDOP-2.1.1/I-11-2011-0015 Támogatási Szerződés amely létrejött egyrészről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.), mint támogató (továbbiakban: Támogató)

Részletesebben

ALAPADATOK* * Az alapadatok kitöltésével az egyes összesítők alapadatai automatikusan kitöltődnek

ALAPADATOK* * Az alapadatok kitöltésével az egyes összesítők alapadatai automatikusan kitöltődnek ALAPADATOK* Szerződés száma: Kifizetési kérelem : * Az alapadatok kitöltésével az egyes összesítők alapadatai automatikusan kitöltődnek 1.sz. melléklet 500 Eft alatti támogatástartalmú számlák összesítője

Részletesebben

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (I. 28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (I. 28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (I. 28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

Partneri Jelentés készítése. Gálosi Gábor VÁTI Nonprofit Kft. Dél-dunántúli Területi Iroda Pécs Pécs, 2011. június 23.

Partneri Jelentés készítése. Gálosi Gábor VÁTI Nonprofit Kft. Dél-dunántúli Területi Iroda Pécs Pécs, 2011. június 23. Partneri Jelentés készítése Gálosi Gábor VÁTI Nonprofit Kft. Dél-dunántúli Területi Iroda Pécs Pécs, 2011. június 23. Az első szintű ellenőrzés folyamata Hazai vezető partner/ partner részéről partneri

Részletesebben

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Elszámolások, előrehaladási jelentések, pénzügyi menedzsment

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Elszámolások, előrehaladási jelentések, pénzügyi menedzsment Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel Elszámolások, előrehaladási jelentések, pénzügyi menedzsment Elszámolható költség: - Ami a projekt tevékenységeinek megvalósításával közvetlen összefüggésben

Részletesebben

ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban

ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Dr. Udvari Anita TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Zalaegerszeg, 2011. június 22.

Részletesebben

Fax: Fax: (Az I.2) szakaszból szükség esetén több példány használható)

Fax: Fax: (Az I.2) szakaszból szükség esetén több példány használható) 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Mezőkövesd

Részletesebben

Nyirád A hirdetőtáblára kifüggesztve: március 9. Levétel napja: március 25. Hatályos: március 10.

Nyirád A hirdetőtáblára kifüggesztve: március 9. Levétel napja: március 25. Hatályos: március 10. Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (III.9.) önkormányzati rendelete a civil szervezeteknek nyújtható önkormányzati támogatásokról Hatályos: 2016. március 10. Nyirád 2016 A hirdetőtáblára

Részletesebben