Szolnok veszélyeztetettsége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnok veszélyeztetettsége"

Átírás

1 Szolnok veszélyeztetettsége természeti és technikai katasztrófából eredően, lehetséges veszélyforrások: 1. Árvíz veszélyeztetettség: Szolnok város földrajzi helyzeténél fogva mindig ki volt téve a vizek kártételeinek. A vizek kártételei a folyók okozta árvízi jelenségeiből, és a csapadékból származó belvizekből adódnak. A város a Tisza és Zagyva folyó deltájának térségében fekszik. A belterület nagyobbik része a Tisza folyó jobb partján, a kisebbik része Kertváros, Kocsoros, Szandaszőlős, Alcsisziget a bal partján fekszik. Árvíz által veszélyeztetett területek a következők: Tiszaliget Szandaszőlős Kertváros Széchenyi lakótelep Csáklya u. Guttenberg tér A város területét állami fővédvonalak védik, ahol az árvízi védekezés szervezéséért és műszaki irányításáért a KÖVIZIG felelős. A tiszaligeti körgát önkormányzati kezelésű védvonal, ezért az itteni védekezést az önkormányzat szervezi. Árvíz által veszélyeztetett: lakosság száma: épületek száma: állatállomány száma: fő db db Szolnoknál az árteret 5-7 m magas, 4-6 m koronaszélességű töltés védi az áradástól. Két jellemző árhullám van, tavaszi (február, március) és nyárvégi (augusztus, szeptember). A gátak közlekedési utakként használhatók. 2. Belvízi veszélyeztetettség: Belvíz által veszélyeztetett területek: Kocsoros és térsége Varjú út és térsége Hant u. Lomb u. Csallóköz térsége

2

3 Belvíz által veszélyeztetett: lakosság száma: 258 fő épületek száma: 89 db állatállomány száma: 312 db 3. Vízszennyezés élővizekben, ivóvíz készletekben: Szolnok és a környező hat település ivóvíz ellátását felszíni vízkivétellel a VCSM Zrt. biztosítja, ezért rendkívül jelentős problémát okozhat a Tisza szennyezése, gondoljunk csak a évi cianid, és nehézfém szennyezésre. A felszíni vízmű technológiája ugyan alkalmas arra, hogy korlátozott ideig szüneteltesse a vízkivételt, illetve, hogy a szennyező anyagokat a szűrők és adszorberek telítődéséig eltávolítsa, de ezután óhatatlanul csökken a nyomás a rendszerben, ami a talajvíz beszivárgásához és így a teljes ivóvíz rendszer elfertőződéséhez vezetne után kiépítettek egy tartalék vízkivételi rendszert a Holt-Tiszára, ami jelentősen csökkenti a fentebb leírt veszélyhelyzet bekövetkezésének esélyét. 4. Átmenő utak, vasútvonalak: Közutak: A közigazgatási területen országos főútvonal vezet keresztül, - a 4-es 32-es 442-es -, melyeken veszélyes anyag szállítása is történhet. A 4-es főútvonal hossza közigazgatási területen: 12,4 km A 32-es főútvonal hossza közigazgatási területen: 7,8 km A 442-es főútvonal hossza közigazgatási területen: 6,3 km

4 A környező településeket másodrangú utak kötik össze, melyen autóbuszjáratokkal bonyolítják le a tömegközlekedés nagy részét. A város területén található közutak több mint 90%-a szilárd burkolatú, melynek állapota a karbantartásuk függvényében változó. Vasút: Jelentős a vasúti hálózat K-Ny-i irányban, valamint É-D-i irányban. Közép-Európa egyik legmodernebb és legnagyobb áteresztő képességű vasúti csomópontja található a városban, a hozzátartozó kisegítő objektumaival. A szolnoki rendező-pályaudvar igen komoly veszélyes anyag szállítási forgalmat is kiszolgál, ami jelentős lakossági veszélyeztetést hordoz, mivel a rendező-pályaudvar gyakorlatilag a lakott terület szívében helyezkedik el.

5 Hidak, felüljárók: HIDAK: Tiszán 1 vasúti 2 közúti Holt-Tiszán 1 közúti Zagyván 1 vasúti 2 közúti 1 gyaloghíd FELÜLJÁRÓK 5 vasúti 5 közúti 5. Rendkívüli időjárási körülmények: A település alföldi jellegéből adódóan kevés szélvédett területtel rendelkezik. (pl. Kenderes- Fegyvernek térsége) A havazások idején, a hófúvások komoly gondot jelentenek. A 4-es számú főút forgalma havazások idején gyakran elakad, egy-egy kamion megcsúszása, keresztbe fordulása miatt mivel a legtöbb helyen nincs megkerülési lehetőség. Ilyen helyzetek tartós forgalmi akadályt okoznak, mert a mentőerők sem képesek gyorsan a kárhelyre jutni. Az utóbbi években gyakran előfordult, hogy rövid idő alatt nagymennyiségű csapadék hullott. Az éghajlatváltozások miatt ezek gyakoriságának az esélye jelentősen megnőtt. Az ilyen helyzetek, vagy a tartós csapadék, rossz minőségű belvíz elvezető rendszere miatt okozhatnak nem várt veszélyhelyzeteket. Nagy mennyiségű csapadék (eső, hó, jegesedés) következtében egyidejűleg járhatatlanná vált vasutak, főútvonalak, mellékútvonalak miatt a lakosság alapvető élelmiszerrel történő ellátása veszélybe kerül. Szélviharok (tornádó) következtében épületek rongálódhatnak meg. Tartós szárazság (aszály) következtében fokozott tűzveszély állhat fenn, elsősorban a város külterületén. 6. Földrengés: Szeizmográfiai előrejelzés alapján Szolnok területén várhatóan 6-7-es erősségben érintheti.

6 A legutóbbi másfél ezer évben több mint nyolcszáz olyan rengés fordult elő a Kárpát-medencében amely-kisebb nagyobb károkat okozott. Magyarországon évente fordul elő földrengés. Általában 3-4-es erősségű a Richter-skálán. Az elemi csapás típusától, nagyágától függően a lakóépületekben, a közműhálózatban olyan mértékű rongálódás következhet be, ami az élet- és vagyonbiztonságot, vagy a környezetet súlyosan veszélyezteti. 7. Veszélyes anyagok előállítása, felhasználása, vagy tárolása közben bekövetkezett baleset A város területén veszélyes anyaggal kapcsolatos tevékenység miatt az alábbi gazdálkodó szervezetek jelentenek veszélyeztetést: o Bige Holding Kft.: (kénsav, 20- és 60% óleum, klór-szulfonsav, sósav, stb.) o Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt.: (cseppfolyós klór) o Holland Colours Hungaria Kft.: (salétromsav) o SZOLE-MEAT Húsipari Kft.: (ammónia) Fenti üzemek közül a Bige Holding Kft. és a Holland Colours Hungaria Kft. a náluk tárolt anyagok jellemzői és mennyisége miatt úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemek, ezért SEVESO II (18/2006. Korm. rendelet hatály alá) szabályozás alá tartoznak. Ez a szabályozás külön előírásokat ad a lakosság tájékoztatására vonatkozóan, ezért ezekkel az üzemekkel külön lakossági tájékoztató anyag foglalkozik, amely e lapról letölthető!. 8. Járványok, járványveszélyek és állategészségügyi járványveszély: A fertőzés / járvány / típusától függően városrészek, vagy az egész város lakosságát veszélyeztetheti. Járványos fertőző megbetegedések lehetősége fenn áll, elsősorban behurcolás útján, mivel a kirendeltség területén fertőző góc kialakulására lehetőség nincs. Járványos állat megbetegedések alakulhatnak ki a kirendeltség területén mezőgazdasági vállalkozások, termelőszövetkezetek állattartó telepein, valamint a kisegítő és háztáji gazdaságokban.

7 A fertőző állatbetegségek tekintetében katasztrófa helyzet akkor következik be, ha az a törzsállomány 25 %- ára terjed ki. 9. Nukleáris veszélyhelyzet: Nukleáris veszélyhelyzetet Szolnok vonatkozásában a következő események okozhatnak: Paksi Atomerőmű Zrt.-nél bekövetkezett súlyos baleset kihullási övezete; Az országhatárhoz közel fekvő külföldi nukleáris létesítmények {Jaslovske Bohunice-i Atomerőmű (Szlovákia); Mohovce-i Atomerőmű (Szlovákia); Krskoi Atomerőmű (Szlovénia)} súlyos balesetét követően kialakuló kihullási zóna; Sugárforrás, illetve nukleáris anyag szállítása során bekövetkező veszélyhelyzet; Terrortevékenység (radiológiai diszperziós robbanó eszköz, vízbázis szándékos szennyezése, élelmiszer és egyéb termékek szándékos szennyezése) A környezetbe jutott radioaktív anyag mennyiségétől, az uralkodó széliránytól függően a város lakossága kerülhet veszélybe a levegő radioaktív koncentrációja, valamint a talajra kiszóródott radioaktív részecskék egészségkárosító hatása miatt. A kialakult helyzet kezeléséről a Települési Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv rendelkezik.

8 10. Terrorcselekmények, illetve az azzal való fenyegetés hatásai: Szolnok tekintetében különösebben nincs kiemelkedően nagy kockázata a terrorcselekményeknek. Az erre érzékeny objektumokat nyilvántartjuk, rendszeresen ellenőrizzük a nemzetbiztonsági szervekkel együttműködve. 11. Bajbajutott légi járművek megsegítését célzó kutató-mentő tevékenység: Magyarország légterének jelentős forgalma, mérete magában hordja annak lehetőségét, hogy Szolnok város közigazgatási területén légi jármű balesete kényszerleszállása következik be. A baleset, kényszerleszállás következményei előidézhetnek közvetlen, vagy közvetett veszélyhelyzetet a lakosság körében. Ezek lehetnek épület romosodások, tüzek, robbanások, közművek (elektromos vezetékek, gáz, víz-, és csatorna, telefon, kábeltelevízió vezetékek) súlyos sérülései és azok következményei. Előfordulhatnak közlekedési, ellátási zavarok. Szolnok város területét fokozottan veszélyezteti a katonai légi járművek jelentős forgalma.

9 A KATASZTRÓFAHELYZETEK KEZELÉSÉNEK ÉS MEGELŐZÉSÉNEK SZERVEZE- TI RENDSZERE A katasztrófahelyzetek kezelése általában a társadalmi erőforrások széles körének megmozgatását igényli. A hatékony védekezéshez gyorsan, sok ember sok eszköz és sok pénz szükséges. Ezekhez a rendkívüli döntésekhez gyakran minősített időszak (Alkotmány szerinti veszélyhelyzet, szükségállapot) kihirdetése szükséges. Ezek a döntések a közigazgatáson belül a védelmi igazgatás rendszerében születnek meg, amelyhez a döntés előkészítésben, a rendszer minden szintjén bekapcsolódnak a Katasztrófavédelem országos, területi és helyi szervei. A védekezéshez történő felkészülés, tervezés a katasztrófavédelmi szervek koordinációja mellett zajlik a mindennapok során. A védelmi igazgatás és a katasztrófavédelmi szervek kapcsolatát a következő ábra mutatja be:

10 A TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZETEK Az ábrán sárgával jelölt egységek a polgármester által határozattal beosztott állampolgárokból létrehozott polgári védelmi szervezetek. Ők jelentik a katasztrófa elhárításhoz, védekezéshez igénybe vehető végrehajtó erőt az önkormányzatok számára. A polgári védelemről szóló évi XXXVII. törvényben meghatározott polgári védelmi feladatok ellátására területi, települési, illetőleg munkahelyi polgári védelmi szervezeteket kell létrehozni a polgári védelmi kötelezettség alatt álló állampolgárok köréből. A polgári védelmi kötelezettségen alapuló polgári védelmi szervezetek létrehozásának, irányításának, anyagi-technikai ellátásának, illetőleg alkalmazásának szabályait az 55/1997. (X. 21.) BM rendelet szabályozza. Szolnoki Polgári Védelmi Parancsnokság Szolnokon több mint 900 állampolgár van beosztva különböző rendeltetésű települési polgári védelmi szervezetbe. Jól látható, hogy ha alkalmazásukra szükség van, akkor munkájuk koordinálására egy külön szervezeti egységet kell létrehozni, elsősorban a polgármesteri hivatal bázisára alapozva. Tapasztalataink szerint a települési polgári védelmi parancsnokság a polgármesteri hivatal napi feladatainak az ellátását és a védekezés speciális feladatait nem tudja együttesen ellátni, ha csupán a polgármesteri hivatal dolgozóiból szerveződik, ezért célszerű más intézmények állományát (pl.: iskola, művelődési ház) is beosztani a parancsnokságba. Rendeltetése: A veszélyeztetettség mértékének és jellegének megfelelő lakosságvédelmi és mentésszervezési feladatok irányítása. A polgári védelmi feladatok tervezése, szervezése. Feladata: A polgármester irányításával a település helyi védelmét biztosító polgári védelmi szervezetek operatív vezetése. A károk felszámolására létrehozott helyi komplex szakalegységek, valamint a munkahelyi szervezetek település érdekében végzett tevékenységének koordinálása. A törzs segítségével a helyzet folyamatos értékelése, a munkacsoportok tevékenységének összehangolása, más önkormányzati, valamint karitatív és fegyveres szervekkel, gazdálkodó szervezetekkel és a mentésben más egyéb résztvevőkkel az együttműködés megvalósítása, intézkedések fogadása, feldolgozása, kiadása. Szervezi és irányítja a kitelepítési, befogadási, szükség ellátási feladatok végrehajtását. Folyamatosan végzi a károk felmérését, javaslatot tesz a halaszthatatlan helyreállítási intézkedésekre. Előkészíti a szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket az elzárkózás, kimenekítés, kitelepítés elrendelésére vonatkozóan. Intézkedéseket dolgoz ki a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak megelőző rbv védelmével kapcsolatosan. Szervezi az áldozatokkal kapcsolatos halaszthatatlan intézkedések végrehajtását. Megalakítási bázis: - Polgármesteri Hivatal alkalmazottai - Önkormányzati intézmények dolgozói - Lakosság

11 TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI PARANCSNOKSÁG: A települési polgári védelmi parancsnokság szervezeti diagramja: JNSZMEGYEIKATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 24 órás ügyeleti szolgálat (ügyeletes, adminisztrátor, gépkocsivezető) Együttműködők: RendőrkapitányságSzolnok Szolnok Városi Tisztifőorvos SzolnokMJVÖnkormányzatánakHivatásos Tűzoltósága Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség:Buzás (HVB)TITKÁRSÁG MENTÉSBENRÉSZTVEVŐSZERVEZETEK LakosságvédelmiMunkacsoport Vezető: jegyző Vezetésbiztosító Munkacsoport Vezető Kitelepítést-befogadást biztosító, végrehajtó csoport Vezető: aljegyző KárfelszámolásiMunkacsoport Vezető LogisztikaiMunkacsoport Vezető: PMH Tájékoztatásért és karitatív szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős Adminisztratívfelelős Elhelyezési felelős Műszaki törzs Ellátási (élelmiszer) felelős Térképiadatszolgáltatás felelőse Egészségügyi, közeü. és járványügyi felelős Elzárkózási, RBV előadó Koordinációstörzs kárfelszámolásbabevont külső erők, eszközök zöldszám telefonügyelet Anyagi,technikai ellátási felelős Információsfelelős ÁNVelőadó Regisztrációs felelős Kárfelmérési felelős Szállítási felelős Riasztásifelelős

12 Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség A Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítása alá tartozik, ahol közvetlenül a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítja. A védelmi igazgatás rendszerét bemutató ábrán zölddel van jelezve, hogy a hierarchiában hol található a kirendeltség. A védelmi igazgatás rendszerén belül segítséget, döntéselőkészítési támogatást nyújt a döntés előkészítésben a Helyi Védelmi Bizottságnak, a Polgármesternek, és a Polgári Szerv Vezetőjének. A kirendeltség általános leírása: A kirendeltség területe az ország középső részén, az Alföld közepén, Jász- Nagykun- Szolnok megye nyugati szélén helyezkedik el. Területe: 1 413,93 km 2 Határos: Helyzeténél fogva három megyével - Bács-Kiskun, Pest, Heves illetve Jászberény -, Tiszafüred-, Kunszentmárton-, polgári védelmi kirendeltségekkel. Illetékességi területe 26 település, a 8 utolsó település az alárendeltségében működő Törökszentmiklósi Polgári Védelmi Iroda illetékességi területét alkotja (az ábrán sárgászöld). Szolnok, Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek, Martfű, Nagykörű, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Tiszajenő, Tiszasüly, Tiszavárkony, Tószeg, Újszász, Vezseny, Zagyvarékas, Törökszentmiklós Fegyvernek, Kuncsorba, Kengyel, Örményes, Tiszabő, Tiszapüspöki, Tiszatenyő közigazgatási területére terjed ki. Területét a Tisza, Tápió és a Zagyva folyók, szelik át. Veszélyességi besorolás szerint: I. besorolású: 3 település II. besorolású: 19 település III. besorolású: 2 település Nem sorolt: 2 település

13 Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség elérhetőségei: Cím: 5000 Szolnok, József A. út 14. II. emelet cím: Telefax: Buzás Tibor pv. alez. kirendeltség vezető Tel: Benke Anikó főelőadó Tel: Jurás József előadó Tel: Kun Istvánné előadó Tel: Törökszentmiklósi Polgári Védelmi Iroda Cím: 5200 Törökszentmiklós Kossuth L. út 135/A cím: Benke Anikó főelőadó mb. irodavezető Tel: /238 A Kirendeltség feladatai 1. A kirendeltség feladatait alapvetően a polgári védelemről szóló évi XXXVII. törvény, a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló évi LXXIV. törvény valamint végrehajtási rendeleteik határozzák meg. A védelmi igazgatási feladatok végrehajtása érdekében: Közreműködik a helyi védelmi bizottság feladatainak végrehajtásában, és a kirendeltségvezető, valamint az irodavezető útján részt vesz annak munkájában. A kirendeltség feladatai: Működési területén egyezteti és koordinálja a polgári védelmi szervezetek létrehozását és tervezi azok alkalmazását. Részt vesz a lakosság riasztása, tájékoztatása helyi feladatainak végrehajtásában. A települési polgári védelmi szervezetek alkalmazása során érvényesíti a mentéssel összefüggő polgári védelmi szakmai követelményeket. A polgári védelmi feladatok végrehajtása során részt vesz a helyi védelmi bizottság munkájában. Végzi a polgári védelmi szervezetek központi készletekből átadott anyagi-technikai eszközökkel való ellátását. Tervezi a polgári védelmi célú gazdasági és anyagi szolgáltatásokat, a technikai eszközökre vonatkozóan igénybevételi, kijelölési javaslatot készít. Kezdeményezi az igénybevétel elrendelését. A kiadott irányelvek alapján kidolgozza a veszélyeztetettség mértékében szükséges polgári védelmi terveket, szakmai segítséget nyújt a polgári szervek katasztrófavédelemre, polgári védelemre vonatkozó tervei elkészítéséhez.

14 Folyamatosan végzi a települések veszélyeztetettségének értékelését, nyilvántartását, szükség esetén javaslatot tesz a változásokra, módosításokra. Segíti a települési polgári védelmi szervezetek alkalmazási készenlétbe helyezésére vonatkozó terveinek elkészítését, begyakoroltatását, felügyeli naprakészségüket. Elkészíti a polgári védelmi szervezetek kiképzésére vonatkozó terveket, óra-, és tárgykör elosztásokat. Végrehajtja a települési polgári védelmi szervezetek szakmai felkészítését, valamint ellenőrzi a munkahelyi polgári védelmi szervezetek felkészítését. A MKI útmutatása alapján javaslatot tesz a védelmi bizottság vezetőjének és előkészíti az ellátást, a technikai igénybevételt és más, a védelmet célzó előszerződések megkötését. A MKI tervei alapján, a helyi védelmi bizottság hozzájárulásával tanfolyamszerű felkészítési foglalkozásokat, összevonásokat szervez időszakonként a polgármesterek, a szervezetek vezető állománya részére. A különböző veszélyeztetettségi időszakokban szervezi a lakosság tájékoztatását, egyéni védelmét, kitelepítését (kimenekítését), elhelyezését, ellátását, közreműködik annak végrehajtásában. A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti veszélyek kezelése érdekében: o közreműködik a külső védelmi terv elkészítésében. o A külső védelmi tervben foglaltak érvényesülése érdekében évente a tervben megjeo A felső küszöbértékű veszélyes üzem által veszélyeztetett település polgármesterével lölt szervek valamelyik részére, háromévente a tervben megjelölt szervek egészére kiterjedő gyakorlatok tervezésében segíti a polgármester ilyen irányú feladatainak ellátását. együtt a külső védelmi terv jóváhagyásával egyidejűleg tájékoztató kiadványt készít. Ebben a lakosságot tájékoztatja a veszélyes üzemről, a lehetséges súlyos balesetekről és az ellenük való védekezés lehetőségeiről. Szervezi és koordinálja az anyagi javak megelőző védelmével kapcsolatos tevékenységet, közreműködik a lakosság létfenntartásához szükséges anyagi javakkal történő ellátásban. Ellenőrzi az életvédelmi létesítmények fenntartásával, működésével, használatával kapcsolatos előírások betartását. Szervezi a lakosság és az ifjúság polgári védelmi tájékoztatását, ennek érdekében kiállításokat, tájékoztatókat, előadásokat és ifjúsági versenyeket szervez, részt vesz a különböző lakossági fórumokon. Folyamatosan kapcsolatot tart és együttműködik a települések polgármestereivel, valamint a szomszéd kirendeltségekkel, a helyi társszervekkel, karitatív szervekkel, egyesületekkel, kezdeményezi és koordinálja a részvételüket a lakosság és anyagi javak védelmében. Segíti a polgármestereket a polgári védelmi szakhatósági tevékenységük végzésében, igazgatási és szakfeladataik ellátásában. Részt vesz a helyreállítási feladatok szervezésében, a központi támogatás felhasználásának ellenőrzésében. Kimutatást készít az illetékességi területén létrehozott települési polgári védelmi szervezetek felépítéséről.

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

Törökszentmiklós Város veszélyeztetettségének ismertetése és a területileg illetékes Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség bemutatása

Törökszentmiklós Város veszélyeztetettségének ismertetése és a területileg illetékes Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség bemutatása Törökszentmiklós Város veszélyeztetettségének ismertetése és a területileg illetékes Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség bemutatása Törökszentmiklós veszélyeztetettsége TELEPÜLÉS JELLEMZŐI:. Földrajzi

Részletesebben

2011. 234/2011. (XI.10)

2011. 234/2011. (XI.10) Jogszabályi háttér A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény a Kat. végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI.10) Korm. Rendelet V. fejezet

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről1 Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: 1. E törvény célja, hogy elősegítse a fegyveres összeütközés, a katasztrófa, valamint

Részletesebben

A SZOLNOKI POLGÁRI VÉDELMI KIRENDELTSÉG KÖRZETÉNEK JELLEMZŐI

A SZOLNOKI POLGÁRI VÉDELMI KIRENDELTSÉG KÖRZETÉNEK JELLEMZŐI A Szolnoki Polgári Védelmi Kirendeltség, a Szolnok Megyei Jogú Város Helyi Védelmi Bizottsága honvédelmi körzetének katasztrófaveszélyeztetettsége, az ellene való felkészülés helyzete Készítette: Buzás

Részletesebben

Az önkormányzati miniszter. rendelete

Az önkormányzati miniszter. rendelete Az önkormányzati miniszter /2009. ( ) ÖM rendelete a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter irányítása alá tartozó szervek irányítási és működési rendjéről, valamint katasztrófavédelmi feladatairól

Részletesebben

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató Témafelvetés 1. Polgármester védelmi feladatainak segítése.

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ...

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ... TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY Szám:../2013... számú példány JÓVÁHAGYOM! EGYETÉRTEK! Kőröshegy, 2013. július hó 10-én. Siófok, 2013. év..-n....... Marczali Tamás Oláh László tű. alezredes

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását.

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. 1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. A katasztrófa kritikus esemény, események hatásának olyan következménye,

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

Település Ingatlan címe Telefonszám Szervezeti egység Ügyfélfogadási idő. dr. Szlovencsák Imre út 2. 57/ dr. Szlovencsák Imre út 2.

Település Ingatlan címe Telefonszám Szervezeti egység Ügyfélfogadási idő. dr. Szlovencsák Imre út 2. 57/ dr. Szlovencsák Imre út 2. Település Ingatlan címe Telefonszám Szervezeti egység Ügyfélfogadási idő Jászapáti járás Vári-Nagy Judit Jászapáti dr. Szlovencsák Imre út 2. 57/540-100 szerv: Jászapáti dr. Szlovencsák Imre út 2. 57/540-100

Részletesebben

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát!

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 1. A védelmi igazgatás A védelmi igazgatás mint intézmény fogalma: a közigazgatás részét képező feladat- és szervezeti rendszer.

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos 1 Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? DUNAALMÁS IDEIGLENES LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése Ismertesse az integrált veszélyelemzés és kockázatbecslés elvi alapjait, a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolását, a besorolás eljárási szabályait és a védelmi

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye Jász-Nagykun-Szolnok megye Vagyoni típusú adók Kommunális jellegű adók Helyi iparűzési adó Ft/m2 vagy a forgalmi érték %-a Ft/év Ft/fő %-a Ft/m2 %-a 1 Abádszalók üdülőépület: 300 1,6% 500 50 m2-ig: 8000

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Z S U R K LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozható fejlesztési lehetőségek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozható fejlesztési lehetőségek Jász-Nagykun-Szolnok megyében Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozható fejlesztési lehetőségek Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tervezési Szakmai Nap Szolnok, Megyeháza, 2014. május 15. Lakatos István

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

A polgári védelmi tervezés rendszere és követelményei

A polgári védelmi tervezés rendszere és követelményei A polgári védelmi tervezés rendszere és követelményei A polgári védelmi tervezés rendszerét és követelményeit 20/1998. (IV. 10.) BM rendelet határozza meg. A tervezés rendszerében megkülönböztethetőek:

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése Külső védelmi terv készítése, gyakoroltatása

Közbiztonsági referensek képzése Külső védelmi terv készítése, gyakoroltatása Közbiztonsági referensek képzése Külső védelmi terv készítése, gyakoroltatása 2012.10.02. Jogszabályi Háttér 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

Részletesebben

1. A polgári védelmi feladatok és a tervezés rendszere

1. A polgári védelmi feladatok és a tervezés rendszere 1. A polgári védelmi feladatok és a tervezés rendszere 1.1. A polgári védelmi feladatok csoportosítása A polgári védelem általános feladatait a polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény rögzíti.

Részletesebben

A Kormány. /2008. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2008. ( ) Korm. rendelete A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény

Részletesebben

SEVESO ÜZEMEK TERVRENDSZERE. Hódi József tő. alezredes Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelızési osztályvezetı

SEVESO ÜZEMEK TERVRENDSZERE. Hódi József tő. alezredes Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelızési osztályvezetı SEVESO ÜZEMEK TERVRENDSZERE Hódi József tő. alezredes Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelızési osztályvezetı Az EU szabályozás EU. Irányelv - 1996. XII. 09.-én 96/82/EK. Számon kiadva

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság 2012. 09. 25. Kossa György tű. dandártábornok országos iparbiztonsági főfelügyelő -1- Magyarország szolgálatában a biztonságért Biztonság az, amivé

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XIX. évfolyam Különszám 2010. június 4. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre Katasztrófavédelmi törvény 3. 12. 234/2011. (XI. 10.) Korm. Rendelet IX. FEJEZET - A Közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályok (76.-77.

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

Kivonat a évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről

Kivonat a évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről Kivonat a 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: 1. E törvény célja, hogy elősegítse a fegyveres összeütközés, a katasztrófa,

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete

Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni

Részletesebben

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez 2017-2018 1. A katasztrófavédelmi feladatok a honvédelmi feladatrendszerben, azok továbbfejlesztési

Részletesebben

Ideiglenesen kijelölt, melegedésre alkalmas ingatlanok Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Település Létesítmény megnevezése Létesítmény címe

Ideiglenesen kijelölt, melegedésre alkalmas ingatlanok Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Település Létesítmény megnevezése Létesítmény címe Ideiglenesen kijelölt, melegedésre alkalmas ingatlanok Jász-Nagykun-Szolnok megyében Település Létesítmény megnevezése Létesítmény címe Abádszalók Gondozási Központ Kossuth út 6/b. Alattyán Idősek Klubja

Részletesebben

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében)

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A polgári védelem ESZMEISÉG GENFI EGYEZMÉNYEK NATO, EU Irány elvek Ifjúság

Részletesebben

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét!

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! 2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó

Részletesebben

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Készítette: Pilisi Edit tű.szds. Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére Polgármester katasztrófavédelmi

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Dunai László egyetemi tanár Természeti katasztrófák Magyarország 1990-2014 Események száma Árvíz, hőség, vihar Károk Árvíz és aszály Forrás: emdat.be

Részletesebben

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15.

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Dr. Vass Gyula tű. ezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály vezetője 1) Veszélyes üzemek hatósági felügyelet alatt tartása 2) Katasztrófavédelem

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 4/2016. (I. 26.) határozata

Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 4/2016. (I. 26.) határozata Kivonat Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. január 26-án megtartott soron kívüli ülésének jegyzőkönyvéből Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (I. 26.) határozata

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

Jogszabályi háttér. A HUSK/1001/2.1.2/0058 sz.

Jogszabályi háttér. A HUSK/1001/2.1.2/0058 sz. Jogszabályi háttér A HUSK/1001/2.1.2/0058 sz. A módszertani tanulmány a helyi önkormányzatok árvíz-elhárítási folyamatra való felkészülésének segítésére, tudás szintjük növelésére a vízrajzi-vízföldtani

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

Ideiglenesen kijelölt, melegedésre alkalmas ingatlanok a JNSZ MKI területén. Település Létesítmény megnevezése Címe Besenyszög, Vasvári P. u. 7.

Ideiglenesen kijelölt, melegedésre alkalmas ingatlanok a JNSZ MKI területén. Település Létesítmény megnevezése Címe Besenyszög, Vasvári P. u. 7. Ideiglenesen kijelölt, melegedésre alkalmas ingatlanok a JNSZ MKI területén Település Létesítmény megnevezése Címe Szolnok KVK Besenyszög Chiovini Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Részletesebben

7. Ismertesse a logisztikai biztosítás lényegét, tartalmát, célját, időszakait, területeit, az egyes területek fő feladatait.

7. Ismertesse a logisztikai biztosítás lényegét, tartalmát, célját, időszakait, területeit, az egyes területek fő feladatait. 7. Ismertesse a logisztikai biztosítás lényegét, tartalmát, célját, időszakait, területeit, az egyes területek fő feladatait. Lényege: A logisztika az erőforrások mozgatásának és fenntartásának tervezési

Részletesebben

Melegedésre alkalmas helyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Melegedésre alkalmas helyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében Melegedésre alkalmas helyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében JÁSZSÁG: Alattyán Idősek Klubja Alattyán, Szent István tér 8. Jánoshida Szent Norbert Idősek Klubja Jánoshida, Fő út 60. Jászágó Idősek Napközi

Részletesebben

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Vass Gyula tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma: 1. Veszélyes

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? FÉNYESLITKE LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA - a környezetében működő veszélyeses anyagokkal foglalkozó üzemekről, vagy

Részletesebben

A Rendőrs. rség g feladatai a katasztrófav. favédelemben. rnagy védelmi kiemelt főreferensf. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Rendőrs. rség g feladatai a katasztrófav. favédelemben. rnagy védelmi kiemelt főreferensf. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság A Rendőrs rség g feladatai a katasztrófav favédelemben Herczig Imre r.őrnagy rnagy védelmi kiemelt főreferensf A rendőrség rség g feladatköre Magyarország Alaptörvénye.a Rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények

Részletesebben

HEVES MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETI

HEVES MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETI Hivatal HEVES MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETI EGYSÉGEINEK FELADATAI A Hivatal tevékenységét az igazgató közvetlen alárendeltségében látja el. Feladata a Heves MKI Ügyfélszolgálati Iroda

Részletesebben

T E R V E Z E T

T E R V E Z E T 1. melléklet a számú kormány-előterjesztéshez T E R V E Z E T 2006. 11. 07. A K o r m á n y /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e váratlan légitámadás esetén a légiriasztás rendszeréről A honvédelemről és

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

bekezdésének s) pontja, a 2007: XC. törvény 20. (5) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

bekezdésének s) pontja, a 2007: XC. törvény 20. (5) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg. 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 1 Az Országgyűlés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

KRÍZISHELYZETEK HATÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOK DÖNTÉSI FOLYAMATAIRA. Dr. Dobó Marianna Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke

KRÍZISHELYZETEK HATÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOK DÖNTÉSI FOLYAMATAIRA. Dr. Dobó Marianna Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke KRÍZISHELYZETEK HATÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOK DÖNTÉSI FOLYAMATAIRA Dr. Dobó Marianna Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke Válság krízis - katasztrófa Válság: radikális beavatkozást igényel Krízis:

Részletesebben

és s feladatrendszere (tervezet)

és s feladatrendszere (tervezet) Az MH Műveleti M Parancsnokság rendeltetése és s feladatrendszere (tervezet) Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy HM HVK MFCSF 2006. Szeptember 16. I. Az MH Műveleti Parancsnokság rendeltetése Az MH katonai

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XIX. évfolyam Különszám 2010. június 3. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA A TESTNEVELÉSI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 47/2015. sz. határozatával BUDAPEST 2015. 1 Tartalom Preambulum... 3 A Szabályzat célja, hatálya... 4 A

Részletesebben

Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-án tartandó ülésére

Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-án tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 26-án tartandó ülésére A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III.

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. bevezetésének tapasztalatai Dr. Vass Gyula tű. ezredes szolgálatvezető 2016. A nemzetközi szabályozás kialakulása és szélesedése Kibocsátás éve, rövidített elnevezés Hazai jogba

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése október

Polgári védelmi szervezetek alapképzése október Polgári védelmi szervezetek alapképzése 2012 október Pv. alapképzés A közbiztonság mindenki számára fontos, A közbiztonság tág fogalom, melynek része a katasztrófák elleni védekezés rendszere, 2011. évi

Részletesebben

INFORMÁCIÓK VEGYI VESZÉLYHELYZETRE

INFORMÁCIÓK VEGYI VESZÉLYHELYZETRE INFORMÁCIÓK VEGYI VESZÉLYHELYZETRE LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ ÉS FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY Kazincbarcika Helyi Védelmi Bizottságának kiadványa a vegyi veszélyhelyzetben végrehajtandó védekezési szabályokról Juhász

Részletesebben

A MOL Petrolkémia Zrt. Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata

A MOL Petrolkémia Zrt. Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata A MOL Petrolkémia Zrt. Poliol létesítményének építéséhez benyújtott BIZTONSÁGI JELENTÉS KIEGÉSZÍTÉS Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata Tiszaújváros, 2018. november Tartalomjegyzék 1. AZ ÚJ POLIOL

Részletesebben

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete. a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete. a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről A Kormány a polgári védelemről szóló

Részletesebben

A szolgáltatástervezés- és fejlesztés folyamata és a működtetés sajátosságai a Szolnoki kistérségben

A szolgáltatástervezés- és fejlesztés folyamata és a működtetés sajátosságai a Szolnoki kistérségben A szolgáltatástervezés- és fejlesztés folyamata és a működtetés sajátosságai a Szolnoki kistérségben 2008. április 23. Hajdúszoboszló Dr. Versitz Éva Polgármesteri Hivatal, Szolnok Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15.

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15. Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai Kistelek 2014. május 15. Célja: vizek kártétel nélküli kezelése elvezetése, felkészülés a belvizi és árvizi helyzetekre Cselekvési

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-195/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás átmeneti ellátására közérdekű szolgáltatóvá jelölöm ki

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás átmeneti ellátására közérdekű szolgáltatóvá jelölöm ki Szám: 653-12/2014/HAT. Tárgy: Közérdekű szolgáltató kijelölése a kéményseprő-ipari közszolgáltatás átmeneti ellátására Jász-Nagykun- Szolnok megye 77 településének közigazgatási területén HATÁROZAT A Filantrop

Részletesebben

Kompenzációs Megállapodás

Kompenzációs Megállapodás Z-25/2013. (I.31.) számú határozat 1. sz. melléklete Kompenzációs Megállapodás amely létrejött egyrészről: Szolnok-Abony-Szajol-Rákóczifalva települési szilárd hulladéklerakói rekultivációjának Társulása

Részletesebben

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Varga Imre mk. pv alezredes A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Előzmények A jogi szabályozás helyzete Az Európai Unióval történő jogharmonizáció folyamatában a Magyar Köztársaság.

Részletesebben

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI KÖNYVTÁRAK, SZAKKÖNYVTÁRAK, FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK KÖNYVTÁRAI ÉS MUNKAHELYI KÖNYVTÁR

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI KÖNYVTÁRAK, SZAKKÖNYVTÁRAK, FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK KÖNYVTÁRAI ÉS MUNKAHELYI KÖNYVTÁR A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI KÖNYVTÁRAK, SZAKKÖNYVTÁRAK, FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK KÖNYVTÁRAI ÉS MUNKAHELYI KÖNYVTÁR 2011. ÉV EREDMÉNYEI SZOLNOK, 2012. Összeállította: Illés Julianna Modla

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 2009/19. szám Budapest, 2009. szeptember 10. Szám: 29271/2009. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Együttműködési megállapodások: 1. az Országos Rendőr-főkapitányság

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK 2-5-1 TERVEZÉSI ALEGYSÉG 2-12 Nagykőrösi-homokhát TERVEZÉSI ALEGYSÉG Közép-Tisza-vidéki 2007. Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

62/2011. (XII. 29.) BM rendelet. a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól

62/2011. (XII. 29.) BM rendelet. a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól 62/2011. (XII. 29.) BM rendelet a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény, a 81. a),

Részletesebben