MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI"

Átírás

1 A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../... ( ) FVM rendelete az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeirıl szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 gyepterületeken történı gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló 128/2007. (X. 31.) FVM rendelet módosításáról A mezıgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirıl szóló évi XVII. törvény 81. (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérıl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következıket rendelem el: 1. Az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeirıl szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. -a a következı 77. ponttal egészül ki: (E rendelet alkalmazásában:) 77. kalászos gabona: árpa, búza, durumbúza, tavaszi búza, kétszeres és egyéb búza, rozs, tritikálé, zab; 2. Az R. 7. (3) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (3) A (2) bekezdésben meghatározott területek fizikai blokkazonosító szinten meghatározott listáját az IH a mezıgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirıl szóló évi XVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 14. (1) bekezdés c) pontjának cg) alpontja alapján évente április 1-ig teszi közzé. 3. Az R. 9. (1) és (2) bekezdése helyébe a következı rendelkezések lépnek: (1) Ha a tábla területe túlnyúlik a kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület vagy területek határain, a vállalt célprogram elıírásait a teljes táblán be kell tartani azzal, hogy támogatás csak a kötelezettségvállalással érintett táblarészre vagy táblarészekre nyújtható.

2 (2) Ha a tábla területe túlnyúlik a kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület határain és a túlnyúlt terület részben vagy egészben átfed egy másik célprogram kötelezettségvállalással érintett egybefüggı területével, akkor azon kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület célprogramjának elıírásait kell a teljes tábla területén betartani, amelyikben nagyobb arányban helyezkedik el a tábla, azonban a támogatási jogosultság és a támogatási összeg megállapításakor kizárólag a nagyobb kötelezettségvállalással érintett egybefüggı területeken belüli táblarész kerül elfogadásra. Az R. 11. (5) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: 4. (5) Ha a 3. (1) bekezdés b) pont bc) alpontja, a bd) alpont 2. pontja, valamint a d) pont db) és dc) alpontja szerinti célprogramok keretében támogatott területen felszíni vízállás található és a támogatásra jogosult ezzel kapcsolatban vis maior kérelmet nyújtott be az MVH-hoz, akkor ezen támogatott terület tekintetében nem kell alkalmazni a (4) bekezdés b) pontja szerinti elıírásokat. 5. Az R (7) bekezdés d) pontja a követlezı df) alponttal egészül ki: [(7) A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítése során: d) tápanyag-utánpótlásra felhasználható anyagok:] df) nem mezıgazdasági eredető nem veszélyes hulladékok, valamint a mezıgazdasági termelés során keletkezı nem veszélyes hulladékok a termıföld védelmérıl szóló évi CXXIX. törvényben foglaltak szerint." 6. Az R. 15. (4) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (4) Az elsı gazdálkodási évre vonatkozó tápanyag-gazdálkodási tervet és földhasználati tervet legkésıbb május 15-ig kell elkészíteni. Az R. 16. (6) és (7) bekezdése helyébe a következı rendelkezések lépnek: 7. (6) Az 58. (4) bekezdés d) és g) pontja, az 59. (4) bekezdés e) és h) pontja, a 60. (4) bekezdés e) és h) pontja, a 65. (4) bekezdés d) és g) pontja, valamint a 66. (4) bekezdés d) és g) pontja szerinti elıírásokat nem kell alkalmazni azon táblára vonatkozóan, amelyen a teljes támogatási idıszak alatt évelı szálas pillangós takarmánynövény termesztése történik.

3 (7) A 3. (1) bekezdés a) pontjai szerinti célprogramok esetében a támogatásra jogosultnak az MVH által közleményben közzétett módon be kell jelentenie: a) zöldtrágyázás megvalósítása esetén a növényállomány beforgatását megelızı 15 napon belül a zöldtrágyázásra kerülı növényfajt, a munkálat végzésének helyét és idıpontját; b) másodvetés megvalósítása esetén a munkálatok elvégzését követı 15 napon belül az elvetett növényfajt, a munkálat végzésének helyét és idıpontját; c) középmély lazítás megvalósítása esetén a munkálat elvégzését követı 15 napon belül a megvalósítás helyét és idıpontját. 8. Az R. 19. (5) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (5) Az IH a mintasokaság kiválasztási eljárása során hozott határozatát követı 22 munkanapon belül írásban értesíti azon támogatásra jogosultakat, akik a (4) bekezdés alapján a mintasokaságba kiválasztásra kerültek. 9. (1) Az R. 25. (1) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (1) A kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet a kötelezettség átvevıjének egy példányban az MVH Központ által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani az MVH-nak a kötelezettséget átadó és a kötelezettséget átvállalni kívánó együttes aláírásával. A támogatási idıszak folyamán a kötelezettség átadására vonatkozó kérelem beadásának a határideje a következı: a) a 2010/2011., azaz a második gazdálkodási év vonatkozásában: augusztus 31., b) a 2011/2012., azaz a harmadik gazdálkodási év vonatkozásában: augusztus 31., c) a 2012/2013., azaz a negyedik gazdálkodási év vonatkozásában: augusztus 31., d) a 2013/2014., azaz az ötödik gazdálkodási év vonatkozásában: augusztus 31. (2) Az R. 25. (7) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (7) Az (1) bekezdés szerinti kérelemrıl hozott helyt adó vagy részben helyt adó határozat közlését követıen az adott területre vonatkozóan a 36/2009. (IV. 3.) FVM rendelet szerinti egységes kérelemmel együtt az adott gazdálkodási évben május 15-ig kifizetési kérelmet kell benyújtania az MVH-hoz. Ha a határozat közlése május 1-jéig nem történik meg, a kifizetési kérelmet a kötelezettségátadására vonatkozó kérelemben foglalt területadatoknak megfelelıen kell kitölteni és benyújtani. 10. Az R. 26. (1) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép:

4 (1) A támogatási idıszak alatt a támogatásra jogosult az MVH Központ által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon kérelmezheti a) a teljes kérelem visszavonását, b) a teljes célprogram visszavonását, valamint c) egy adott célprogramba bevitt földterület részleges visszavonását. 11. Az R. 30. (6) bekezdés a) pontja helyébe a következı rendelkezés lép: (A miniszter tájékoztatja az MVH-t) a) az átállási idı lerövidítése iránti kérelem jóváhagyásától számított 5 munkanapon belül az engedély kedvezményezettjének azonosítására és a földterület azonosítására szolgáló adatokról, valamint az engedélyben foglalt földterület ökológiai státusza megváltozásának kezdı idıpontjáról, 12. (1) Az R. 39. (1) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (1) A támogatási kérelmet benyújtott ügyfélnek - a jogerıs elutasító döntéssel vagy jogerıs, eljárást megszüntetı végzéssel rendelkezı ügyfél kivételével - a kifizetési kérelmet megelızıen, május 15-ig elektronikus úton területazonosítási kérelmet kell benyújtania az MVH részére, melyen meg kell jelölnie: a) a jogerıs, elızetesen jóváhagyott területeket tartalmazó, támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozattal rendelkezı elızetesen támogatásra jogosultnak a támogatási határozattal elızetesen jóváhagyott, kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület(ek) legalább 3 méter pontossággal megadott EOV koordinátáit, b) a nem jogerıs támogatási döntéssel rendelkezı ügyfélnek legfeljebb a támogatási kérelmében fizikai blokkonként igényelt nagyságú területre vonatkozóan a terület(ek) legalább 3 méter pontossággal megadott EOV koordinátáit (2) Az R. 39. (3)-(5) bekezdés helyébe a következı rendelkezések lépnek: (3) Az MVH felszólíthatja a területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelet a területmérési jegyzıkönyv másolati példányának benyújtására. Ebben az esetben a területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfél és a mérést végzı által aláírt másolati példányt az értesítésben meghatározott idıtartamon belül kell benyújtani az MVH-hoz. (4) A 3. (1) bekezdés a) pontjának ac) alpontjában és a b) pontjának bb) alpontjában, valamint c) pontjának cb) alpontjában meghatározott célprogramok esetében az (1) bekezdés szerinti kérelem részeként írott formában az MVH kirendeltséghez be kell nyújtani az ökológiai ellenırzı szervezet által kiállított igazolást arról, hogy a) az (1) bekezdés a) pontja alapján benyújtott területazonosítási kérelem esetén az elızetesen jóváhagyott területeket tartalmazó támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozatban szereplı területek, vagy

5 b) az (1) bekezdés b) pontja alapján benyújtott területazonosítási kérelem esetén a támogatási kérelmében igényelt területek ökológiai gazdálkodásra történı átállási idıpontja (év, hónap, nap) mikor kezdıdött, mekkora ezen területek nagysága, valamint, hogy a szerzıdéskötésre szeptember 1-jéig sor került-e. (5) A támogatásra jogosultnak rendelkeznie kell a mérések pontosságát alátámasztó, a területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfél és a mérést végzı által aláírt mérési jegyzıkönyv eredeti példányával. (3) Az R. 39. (8) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (8) A 3. (1) bekezdés a) pont ad) alpont 1. és 4. pontjaiban szereplı célprogramok esetében a területazonosítási kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy a kérelmezı az évelı szálas pillangós takarmánynövények termesztését vagy a vegyes szántóföldi növénytermesztést választja-e a célprogramban. (4) Az R. 39. (10) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (10) A területazonosítási kérelem benyújtása során a kérelmezı köteles nyilatkozni a 19. (4) bekezdése szerinti monitoring adatokról. 13. (1) Az R. 40. (1)-(3) bekezdése helyébe a következı rendelkezések lépnek: (1) A területazonosítási kérelemben adott célprogramra bejelentett területméret fizikai blokkonként nem haladhatja meg a) a 39. (1) bekezdés a) pontja alapján területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek esetében az elızetesen jóváhagyott területeket tartalmazó támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozatban jóváhagyott területméretet, vagy b) a 39. (1) bekezdés b) pontja alapján területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek esetében a támogatási kérelmében fizikai blokkonként igényelt területméretet. (2) Ha az (1) bekezdésben foglaltak ellenére a területazonosítási kérelemben adott célprogramra bejelentett területméret fizikai blokkonként nagyobb, mint a) a 39. (1) bekezdés a) pontja alapján területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek esetében az elızetesen jóváhagyott területeket tartalmazó támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozatban jóváhagyott területméret, vagy b) 39. (1) bekezdés b) pontja alapján területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek esetében a támogatási kérelmében fizikai blokkonként igényelt területméret, a két területnagyság közötti különbözetként jelentkezı kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület részei nem jogosultak támogatásra. (3) Ha a területazonosítási kérelemben adott célprogramra bejelentett területméret fizikai blokkonként kisebb, mint a) a 39. (1) bekezdés a) pontja alapján területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek esetében az elızetesen jóváhagyott területeket tartalmazó támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozatban jóváhagyott területméret, vagy b) 39. (1) bekezdés b) pontja alapján területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek esetében a támogatási kérelmében fizikai blokkonként igényelt területméret,

6 a 39. (7) bekezdése szerinti határozatban a területazonosítási kérelemben bejelentett területméret kerül elfogadásra. (2) Az R. 40. (4) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (4) Amennyiben a területazonosítási kérelmen adott célprogram vonatkozásában bejelentett kötelezettségvállalással érintett egybefüggı területek között átfedés van, úgy az MVH értesíti a területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfeleket és egyúttal felszólítja ıket a kérelemben megadott adatok helyesbítésére. (3) Az R. 40. (6) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (6) A (4) bekezdés alapján a területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek kötelesek az értesítésben meghatározott idıtartamon belül elektronikus úton megadni a helyesbített adatokat az MVH részére. (4) Az R. 40. (8) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (8) Amennyiben valamelyik területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfél nem nyújtja be a (6) bekezdés szerinti határidın belül a helyesbített adatokat, úgy az átfedı terület az általa kérelmezett kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület vonatkozásában jogosulatlan területnek minısül. 14. (1) Az R. 42. (1) és (2) bekezdése helyébe a következı rendelkezések lépnek: (1) Kifizetési kérelmet az nyújthat be, aki a 39. (1) bekezdés alapján területazonosítási kérelmet nyújtott be. (2) Kizárólag a területazonosítási kérelemre hozott határozatban jóváhagyott EOV koordináták által beazonosított területek tekintetében jogosult az ügyfél a kifizetésre. (2) Az R. 42. (4) bekezdés helyébe a következı rendelkezés lép: (4) A 3. (1) bekezdés b) pont bd) alpontjában, illetve a 3. (1) bekezdés d) pont dc) alpontjában meghatározott célprogramok esetén a gyeptelepítésekhez, a vizes élıhely kialakításához nyújtott támogatás abban az esetben fizethetı ki, ha a) az adott földterület gyep, legelı vagy rét mővelési ágba történı átvezetését a támogatásra jogosult az ingatlanügyi hatóságnak a földterület elhelyezkedése szerint illetékes szervénél kezdeményezi, és b) a gyeptelepítés, a vizes élıhely megvalósítását követı elsı kifizetési kérelemhez mellékeli a mővelési ág változás átvezetésére irányuló kérelem földhivatalhoz történı benyújtásáról kiállított igazolás másolatát, amely igazolja, hogy a mővelési ág változást a földhivatalhoz bejelentették vagy c) a gyeptelepítés, a vizes élıhely megvalósítását követı elsı kifizetési kérelemhez mellékeli a mővelési ág változás átvezetésérıl rendelkezı, az ingatlanügyi hatóság által hozott határozatot vagy a határozatnak a kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló idıszak lezárulását követı közlése esetén a közléstıl számított 8 napon belül annak másolati példányát az MVH-hoz benyújtja.

7 15. Az R. 43. (5) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (5) A 3. (1) bekezdés a) pont ac) alpontjában, b) pont bb) alpontjában és c) pont cb) alpontjában meghatározott célprogramok esetében a kifizetési kérelem részeként az MVH-hoz be kell nyújtani az ökológiai ellenırzı szervezet által kiállított igazolást arról, hogy a kötelezettségvállalással érintett egybefüggı terület az ökológiai ellenırzı szervezet nyilvántartásában szerepel. 16. Az R. 45. (1) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (1) Az évente történı ellenırzéseket a) a jogosultsági feltételek és az agrár-környezetgazdálkodási kötelezettségvállalások teljesítésének vonatkozásában az MVH végzi, amelybe külön megállapodás alapján az illetékes állami szerveket bevonja; b) a 11. (4) bekezdésben foglalt követelmények teljesítésének vonatkozásában a külön jogszabályok alapján hatáskörrel rendelkezı hatóság végzi. 17. Az R. 57. (7) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: (7) A (2) és az (5) bekezdésben foglalt esetekben a támogatásra jogosultnak az ügyben eljáró más szerv által kiadott irat másolatát a közlést követı 15 napon belül meg kell küldenie az MVH-nak. 18. Az R. 75. (4) bekezdés e) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: (A célprogram elıírásai:) e) ha az ültetvény talaját gyep borítja, évente legeltetéssel, illetve kizárólag június 15. után kaszálással hasznosítható a gyep azzal a feltétellel, hogy a levágott növedéket el kell távolítani; Az R. a következı 80. -sal egészül ki: E rendeletnek az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeirıl szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000

8 gyepterületeken történı gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló 128/2007. (X. 31.) FVM rendelet módosításáról szóló /... (.... ) FVM rendelettel (a továbbiakban: 1. módosító rendelet) módosított rendelkezéseit az 1. módosító rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévı ügyekben is alkalmazni kell. 20. (1) Az R. 9. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép. (2) Az R. 14. melléklete a 2. melléklet szerint módosul. (3) Az R. 22. számú melléklete helyébe a 3. melléklet lép. 21. Az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 gyepterületeken történı gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló 128/2007. (X. 31.) FVM rendelet (a továbbiakban: Natura rendelet) pontja helyébe a következı rendelkezés lép: (E rendelet alkalmazásában) 8. gazdálkodási napló: az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeirıl szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet pontjában meghatározott fogalom. 22. A Natura rendelet 6. b) pontja helyébe a következı rendelkezés lép: (E rendelet alapján a támogatást az a mezıgazdasági termelı veheti igénybe, aki vállalja, hogy az alábbi feltételek mindegyikét teljesíti:) b) az adott gazdálkodási évben naprakész gazdálkodási naplót vezet, valamint megırzi az abban szereplı adatok alátámasztására szolgáló számlákat és bizonylatokat; 23. A Natura rendelet a következı 11/A. -sal egészül ki: 11/A. E rendeletnek az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeirıl szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 gyepterületeken történı gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló 128/2007. (X. 31.) FVM rendelet módosításáról szóló /... (.... ) rendelettel (a

9 továbbiakban: 1. módosító rendelet) módosított rendelkezéseit az 1. módosító rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévı ügyekben is alkalmazni kell. 24. Ez a rendelet a kihirdetését követı harmadik napon lép hatályba, és a hatálybalépését követı napon hatályát veszti. Budapest, március Gráf József földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

10 1. melléklet a /... (.... ) FVM rendelethez 9. számú melléklet a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelethez Termeszthetı növények és hasznosítások listája célprogramonként Jogszabályi hivatkozás 3. (1) Célprogram Termeszthetı növények

11 a) aa) ab) ac) Integrált szántóföldi Tanyás gazdálkodás Ökológiai szántóföldi a) ad) 1. Szántóföldi növénytermesztés túzok élıhely-fejlesztési elıírásokkal (vegyes szántóföldi növénytermesztés esetén) Alexandriai here; Alexandriai here (vetımag célra); Angol perje (vetımag célra); Angyalgyökér; Ánizs; Anyarozs; Árpa; Articsóka; Bazsalikom; Bíborhere; Bíborhere (vetımag célra); Bimbóskel; Borsikafő; Borsós kukoricacsalamádé; Borsós napraforgó-csalamádé; Brokkoli; Burgonya; Búza és kétsoros és egyéb búza; Cékla; Cérnatippan (vetımag célra); Cikóriagyökér; Citromfő; Csemegekukorica; Csenkeszperje (vetımag célra); Csicseriborsó; Csicsóka; Csomós ebír (vetımag célra); Cukkini; Cukorborsó; Cukorcirok; Cukorrépa; Dinnye; Disznóbab; Dohány- Burley; Dohány- Virginia; Durumbúza; Ebtippan (vetımag célra); Édes csillagfürt (mag); Édeskömény; Endívia; Fehér here (vetımag célra); Fehér tippan (vetımag célra); Fehérhere; Fehérvirágú somkóró; Fejes káposzta; Fejessaláta; Feketegyökér; Fénymag; Fokhagyma; Fonák lóhere (vetımag célra); Földieper (szamóca); Földimogyoró; Francia perje (vetımag célra); Futóbab; Főszerpaprika; Füves lucerna és füves here; Galambbegysaláta; Gomborkamag; Görög széna; Gumós komócsin (vetımag célra); Győszővirág;, Hibrid perje (vetımag célra); Hibrid kukorica; Hibrid napraforgó; Homoki bab; Izsóp; Jázmin; Juhcsenkesz (vetımag célra); Kamilla; Kapor; Káposztarepce; Karalábé; Karfiol; Kelkáposzta; Kender (vetımag célra); Keszthelyi keverék (rozs és káposztarepce); Kínai kel; Komlós lucerna; Komlós lucerna (vetımag célra); Konyhakömény; Korcs v. svédhere (vetımag célra); Korcshere; Koriander; Koronás baltavirág (vetımag célra); Köles; Körömvirág; Kukorica; Legány-féle keverék (pannon- vagy szöszösbükköny, rozs, búza, árpa vagy bíborhere keverék); Lencse; Lestyán; Levendula; Ligeti perje (vetımag célra); Lilahagyma; Lóbab; Lódi lóhere (vetımag célra); Lucerna; Lucerna (vetımag célra); Macskagyökérfő; Majoranna; Mák; Máriatövis; Menta; Metélıhagyma; Meténg; Mezei borsó; Mezei csibehúr; Mézontófő; Mocsári perje (vetımag célra); Mohar; Murokrépa; Mustármag; Nádképő csenkesz (vetımag célra); Napraforgómag; Napraforgós kukoricacsalamádé; Négermag; Nyúlszapuka; Olajlenmag; Olajretekmag; Olajtökmag; Olasz perje (vetımag célra); Óriás tippan (vetımag célra); İszi búzás pannon bükköny; Paprika; Paradicsom; Pasztinák; Pattogatni való kukorica; Perzsahere; Petrezselyem; Pohánka; Póréhagyma; Rebarbara; Réparepce; Retek; Réti csenkesz (vetımag célra); Réti komócsin (vetımag célra); Réti perje (vetımag célra); Ricinusmag; Rost célra termesztett kender; Rostlen (vetımag célra); Rozmaring; Rozs; Rozsos szöszösbükköny; Sáfrány; Sáfránymag; Sárgarépa; Sárkerep lucerna; Seprőcirok; Silócirok; Silókukorica; Somkóró; Sóska; Sovány perje (vetımag célra); Spanyol Articsóka; Spárga; Spenót; Szárazbab; Szárazborsó; Szarvaskerep; Szegletes lednek; Szemescirok; Szeradella; Szezámmag; Szójabab; Szójás silókukorica; Szöszös bükköny (vetımag célra); Szöszös ökörfarkkóró; Szudáni cirokfő; Szudánifő; Takarmánybaltacim; Takarmánybaltacím (vetımag célra); Takarmányborsó; Takarmánybükköny; Takarmányfüvek; Takarmánykáposzta; Takarmánylucerna (vetımag célra); Takarmánymályva; Takarmányrépa; Takarmányretek; Tarka koronafürt; Tarkavirágú lucerna; Tárkony; Tarlórépa; Tárnics; Tavaszi búza; Tifon; Tojásgyümölcs; Torma; Tök; Tritikále; Uborka; Útifő; Vadrepcemag; Vegyes zöldség (konyhakert); Vörös csenkesz (vetımag célra); Vöröshere (vetımag célra); Vöröshagyma; Vöröshere; Zab; Zabos borsó; Zabos bükköny; Zeller; Zöldbab; Zöldborsó; Zsázsa Alexandriai here; Alexandriai here (vetımag célra); Angol perje (vetımag célra); Angyalgyökér; Anyarozs; Árpa; Articsóka; Bazsalikom; Bíborhere; Bíborhere (vetımag célra); Bimbóskel; Borsikafő; Borsós kukoricacsalamádé; Borsós napraforgócsalamádé; Brokkoli; Burgonya; Búza és kétszeres és egyéb búza; Cékla; Cérnatippan (vetımag célra); Cikóriagyökér; Citromfő; Csemegekukorica; Csenkeszperje (vetımag célra); Csicseriborsó; Csicsóka; Csomós ebír (vetımag célra); Cukkini; Cukorborsó; Cukorcirok; Cukorrépa; Dinnye; Disznóbab; Dohány- Burley; Dohány- Virginia; Durumbúza; Ebtippan (vetımag célra); Édes csillagfürt (mag); Édeskömény; Endívia; Fehér here (vetımag célra); Fehér tippan (vetımag célra); Fehérhere; Fehérvirágú somkóró; Fejes káposzta; Fejessaláta; Feketegyökér; Fénymag; Fokhagyma; Fonák lóhere (vetımag célra); Földieper (szamóca);

12 a) ad) 2. a) ad) 3. a) ad) 4. a) ad) 1. a) ad) 4. a) ae) 1. a) ae) 2. Szántóföldi növénytermesztés vadlúdés daruvédelmi elıírásokkal Szántóföldi növénytermesztés madárés apróvad élıhelyfejlesztési elıírásokkal Szántóföldi növénytermesztés kék vércse élıhely-fejlesztési elıírásokkal (vegyes szántóföldi növénytermesztés esetén) Szántóföldi növénytermesztés túzok/kék vércse élıhelyfejlesztési elıírásokkal (évelı szálas pillangós takarmánynövények termesztése esetén) Vízerózió Szélerózió Földimogyoró; Francia perje (vetımag célra); Futóbab; Főszerpaprika; Füves lucerna és füves here; Galambbegysaláta; Gomborkamag; Görög széna; Gumós komócsin (vetımag célra); Győszővirág; Hibrid perje (vetımag célra); Homoki bab; Izsóp; Jázmin; Juhcsenkesz (vetımag célra); Kamilla; Kapor; Káposztarepce; Karalábé; Karfiol; Kelkáposzta; Kender (vetımag célra); Keszthelyi keverék (rozs és káposztarepce); Kínai kel; Komlós lucerna; Komlós lucerna (vetımag célra); Konyhakömény; Korcs v. svédhere (vetımag célra); Korcshere; Koronás baltavirág (vetımag célra); Köles; Körömvirág; Kukorica; Legány-féle keverék (pannon- vagy szöszösbükköny, rozs, búza, árpa vagy bíborhere keverék); Lencse; Lestyán; Levendula; Ligeti perje (vetımag célra); Lilahagyma; Lóbab; Lódi lóhere (vetımag célra); Lucerna; Lucerna (vetımag célra);macskagyökérfő; Majoranna; Mák; Menta; Metélıhagyma; Meténg; Mezei borsó; Mezei csibehúr; Mézontófő; Mocsári perje (vetımag célra); Mohar; Murokrépa; Mustármag; Nádképő csenkesz (vetımag célra); Napraforgómag; Napraforgós kukoricacsalamádé; Négermag; Nyúlszapuka; Olajlenmag; Olajretekmag; Olajtökmag; Olasz perje (vetımag célra); Óriás tippan (vetımag célra); İszi búzás pannon bükköny; Paprika; Paradicsom; Pasztinák; Pattogatni való kukorica; Perzsahere; Petrezselyem; Pohánka; Póréhagyma; Rebarbara; Réparepce; Retek; Réti csenkesz (vetımag célra); Réti komócsin (vetımag célra); Réti perje (vetımag célra); Ricinusmag; Rost célra termesztett kender; Rostlen (vetımag célra); Rozmaring; Rozs; Rozsos szöszösbükköny; Sáfrány; Sáfránymag; Sárgarépa; Sárkerep lucerna; Seprőcirok; Silócirok; Silókukorica; Somkóró; Sóska; Sovány perje (vetımag célra); Spanyol Articsóka; Spárga; Spenót; Szárazbab; Szárazborsó; Szarvaskerep; Szegletes lednek; Szemescirok; Szeradella; Szezámmag; Szójabab; Szójás silókukorica; Szöszös bükköny (vetımag célra); Szöszös ökörfarkkóró; Szudáni cirokfő; Szudánifő; Takarmánybaltacim; Takarmánybaltacím (vetımag célra); Takarmányborsó; Takarmánybükköny; Takarmányfüvek; Takarmánykáposzta; Takarmánylucerna (vetımag célra); Takarmánymályva; Takarmányrépa; Takarmányretek; Tarka koronafürt; Tarkavirágú lucerna; Tárkony; Tarlórépa; Tárnics; Tavaszi búza; Tifon; Tojásgyümölcs; Torma; Tök ; Tritikále; Uborka; Útifő; Vadrepcemag; Vörös csenkesz (vetımag célra); Vöröshere (vetımag célra); Vöröshagyma; Vöröshere; Zab; Zabos borsó; Zabos bükköny; Zeller; Zöldbab; Zöldborsó; Zsázsa; Zöldugar Alexandriai here; Bíborhere; Bükköny- félék; Csicseriborsó; Fehér here; Fehérvirágú somkóró; Görögszéna; Komlós lucerna; Korcshere; Lucerna; Mezei borsó; Nyúlszapuka; Perzsa here; Sárkerep lucerna; Somkóró; Szarvaskerep; Szárazborsó; Szeradella; Takarmány baltacím; Takarmányborsó; Tarka koronafürt; Tarkavirágú lucerna; Vöröshere vagy ezen növények keveréke, füves keveréke Alexandriai here; Alexandriai here (vetımag célra); Angol perje (vetımag célra); Angyalgyökér; Anyarozs; Árpa; Bazsalikom; Bíborhere; Bíborhere (vetımag célra); Borsikafő; Borsós kukoricacsalamádé; Borsós napraforgó-csalamádé; Burgonya; Búza és kétszeres és egyéb búza; Cérnatippan (vetımag célra); Cikóriagyökér; Citromfő; Csemege kukorica; Csenkeszperje (vetımag célra); Csicseriborsó; Csicsóka; Csomós ebír (vetımag célra); Cukorcirok; Cukorrépa; Csillagfürt; Disznóbab; Dohány- Burley; Dohány- Virginia; Durumbúza; Ebtippan (vetımag célra); Édes csillagfürt (mag); Fehér here (vetımag célra); Fehér tippan (vetımag célra); Fehérhere; Fehérvirágú somkóró; Fénymag; Fonák lóhere (vetımag célra); Francia perje (vetımag célra); Füves lucerna és füves here; Gomborkamag; Görög széna; Gumós komócsin (vetımag célra); Győszővirág; Hibrid perje (vetımag célra); Homoki bab; Izsóp; Jázmin; Juhcsenkesz (vetımag célra); Kamilla; Kapor; Káposztarepce; Kender (vetımag célra);

13 b) ba) bb) bc) 1. bc) 2. d) db) b) bd) 1. d) dc) bd) 2. Extenzív gyepgazdálkodás Ökológiai gyepgazdálkodás Gyepgazdálkodás túzok élıhely-fejlesztési elıírásokkal Gyepgazdálkodás élıhelyfejlesztési elıírásokkal Természetes vizes élıhelyek gondozása Környezetvédelmi célú földhasználat váltás Természetvédelmi célú gyeptelepítés Vizes élıhelyek létrehozása és kezelése c) ca) Integrált gyümölcs és szılıtermesztés c) cb) Ökológiai gyümölcs és szılıtermesztés Keszthelyi keverék (rozs és káposztarepce); Komlós lucerna; Komlós lucerna (vetımag célra); Korcs v. svédhere (vetımag célra); Korcshere; Koronás baltavirág (vetımag célra); Köles; Körömvirág; Kukorica; Legány-féle keverék (pannon- vagy szöszösbükköny, rozs, búza, árpa vagy bíborhere keverék); Lencse; Lestyán; Levendula; Ligeti perje (vetımag célra); Lóbab; Lódi lóhere (vetımag célra); Lucerna; Lucerna (vetımag célra); Macskagyökérfő; Majoranna; Menta; Meténg; Mezei borsó; Mezei csibehúr; Mézontófő; Mocsári perje (vetımag célra); Mohar; Murokrépa; Mustármag; Nádképő csenkesz (vetımag célra); Napraforgómag; Napraforgós kukoricacsalamádé; Négermag; Nyúlszapuka; Olajlenmag; Olajretekmag; Olasz perje (vetımag célra); Óriás tippan (vetımag célra); İszi búzás pannon bükköny; Pattogatni való kukorica; Perzsahere; Pohánka; Réparepce; Réti csenkesz (vetımag célra); Réti komócsin (vetımag célra); Réti perje (vetımag célra); Rost célra termesztett kender; Rostlen (vetımag célra); Rozmaring; Rozs; Rozsos szöszösbükköny; Sáfrány; Sáfránymag; Sárkerep lucerna; Seprőcirok; Silócirok; Silókukorica; Somkóró; Sovány perje (vetımag célra); Szárazborsó; Szarvaskerep; Szegletes lednek; Szemescirok; Szeradella; Szezámmag; Szójabab; Szójás silókukorica; Szöszös bükköny (vetımag célra); Szöszös ökörfarkkóró; Szudáni cirokfő; Szudánifő; Takarmánybaltacim; Takarmánybaltacím (vetımag célra); Takarmányborsó; Takarmánybükköny; Takarmányfüvek; Takarmánykáposzta; Takarmánylucerna (vetımag célra); Takarmánymályva; Takarmányrépa; Takarmányretek; Tarka koronafürt; Tarkavirágú lucerna; Tárkony; Tárnics; Tavaszi búza; Tifon; Tritikále; Úfifő; Vadrepcemag; Vörös csenkesz (vetımag célra); Vöröshere (vetımag célra); Vöröshere; Zab; Zabos borsó; Zabos bükköny; Zöldborsó; Zsázsa Állandó legelı (kaszált); Állandó legelı (legeltetett); Egyéb gyep (kaszált); Egyéb gyep (legeltetett); Egyéb gyep (kaszált); Egyéb gyep (legeltetett); Alma; Birs; Cseresznye; Dió; Egyéb ribiszke; Homoktövis; Josta; Kajszibarack; Körte; Málna; Mandula; Meggy; Mogyoró; Naspolya; İszibarack; Piros ribiszke; Piszke; Szeder; Szelídgesztenye; Szilva; Szılıültetvények; Termesztett bodza Alma; Birs; Cseresznye; Dió; Egyéb ribiszke; Homoktövis; Josta; Kajszibarack; Körte; Málna; Mandula; Meggy; Mogyoró; Naspolya; İszibarack; Piros ribiszke; Piszke; Szeder; Szelídgesztenye; Szilva; Szılıültetvények; Termesztett bodza; Vegyes gyümölcsös

14 c) cc) Hagyományos Alma; Birs; Cseresznye; Dió; Kajszi; Körte; Mandula; Meggy; Mogyoró; Naspolya; İszibarack; Szilva; Szelídgesztenye; Vegyes gyümölcstermesztés gyümölcsös d) da) Nádgazdálkodás Nád

15 2. melléklet a /... (......) FVM rendelethez MUNKAANYAG Az R. 14. számú melléklet 2.2. pont a) alpontja helyébe a következı szövegrész lép: [A mérésrıl jegyzıkönyvet kell készíteni az alábbi tartalmi követelmények szerint:] a) a területazonosítási kérelmet benyújtó földhasználó neve és regisztrációs száma; 3. melléklet a /... (......) FVM rendelethez 22. számú melléklet a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelethez 1. Célprogramok teljesítéséhez köthetı legfontosabb adminisztrációs tevékenységek összefoglaló táblázata A B C D E F 1 Célprogramok Adminisztrációs tevékenység Elkészítés, elvégzés ideje Elkészítés, elvégzés gyakorisága Benyújtás, bejelentés ideje Benyújtás, bejelentés módja 2 Minden célprogram csoport esetén gazdálkodási napló vezetése naprakészen folyamatos évente szeptember 1. és november 30. között elektronikus úton az MgSzH-hoz

16 3 agrárkörnyezetgazdálkodási képzésen való részvétel képzési idıszak a támogatási idıszak alatt 2 alkalommal bıvített Szántóföldi növénytermesztés és ültetvénygazdálkodás célprogram csoport esetén talajvizsgálathoz talajmintavétel szeptember 1. és augusztus 31. között szeptember 1. és augusztus 31. között a támogatási idıszak alatt 2 alkalommal tápanyag-gazdálkodási terv készítése Elsı gazdálkodási évre vonatkozóan május 15, évente szeptember 1. és november 30. között elektronikus úton az MgSzH-hoz A második gazdálkodási évtıl kezdıdıen minden év szeptember 30-ig vagy a fınövény lekerülését követıen 6 zöldtrágyázás - a támogatási idıszak alatt legalább egy alkalommal a növényállomány beforgatását megelızı 15 napon belül MVH által közleményben közétett módon

17 célprogram csoport esetén 7 másodvetés - - a munkálatok elvégzését követı 15 napon belül MVH által közleményben közétett módon 8 középmély lazítás - a támogatási idıszak alatt egy alkalommal a munkálatok elvégzését követı 15 napon belül MVH által közleményben közétett módon 9 földhasználati terv elkészítése Elsı gazdálkodási évre vonatkozóan május 15, évente - - A második gazdálkodási évtıl kezdıdıen minden év szeptember 30-ig vagy a fınövény lekerülését követıen 10 Ültetvénygazdálkodás célprogram csoport esetén levélanalízis - évente Szántóföldi és gyepgazdálkodási természetvédelmi célú zonális célprogramok, valamint vizes élıhelyeken történı gazdálkodás célprogram, a esetén kaszálás - évente legalább két alkalommal megkezdése elıtt legalább 5 nappal az illetékes állami természetvédelmi szervnek írásban, elektronikus úton, telefaxon vagy en

Melléklet a 96/2008. (VII. 25.) FVM rendelethez

Melléklet a 96/2008. (VII. 25.) FVM rendelethez Melléklet a 96/2008. (VII. 25.) FVM rendelethez 4. számú melléklet az 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelethez Az ügyfél gazdálkodás körülményeinek a támogatás ismételt igénybevételére jogosító változásai A

Részletesebben

1. számú melléklet a 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelethez

1. számú melléklet a 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelethez . számú melléklet a 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelethez 3. számú melléklet a 6/2009. (V. 4.) FVM rendelethez Pontozási szempontok szántóföldi célprogramok esetén Értékelés/ellenırzés módja A támogatási

Részletesebben

Ökológiai szántóföldi növénytermesztés (ac) Integrált szántóföldi növénytermesztés (aa) szántóföldi növényt. vadlúd- és daru véd éh fejl.

Ökológiai szántóföldi növénytermesztés (ac) Integrált szántóföldi növénytermesztés (aa) szántóföldi növényt. vadlúd- és daru véd éh fejl. Integrált szántóföldi növénytermesztés (aa) Tanyás gazdálkodás (ab) Ökológiai szántóföldi növénytermesztés (ac) szántóföldi növényt. túzok éh fejl.vegyes szf (ad1) szántóföldi növényt. vadlúd- és daru

Részletesebben

31/2010. (III. 30.) FVM rendelet

31/2010. (III. 30.) FVM rendelet 31/2010. (III. 30.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM

Részletesebben

Csatolt dokumentumok: Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2008

Csatolt dokumentumok: Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2008 Az ÚMVP Irányító Hatóságának 23/2008. (IV. 4.) közleményea 2007/2008. gazdálkodási évben az agrár-környezetgazdálkodási támogatás keretében igénybe vehető célprogram-specifikus hasznosítási kódokról A

Részletesebben

Csatolt dokumentum: Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre (PDF)

Csatolt dokumentum: Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre (PDF) Az ÚMVP Irányító Hatóságának 18/2009. (IV. 23.) közleménye a 2008/2009. gazdálkodási évben az agrár-környezetgazdálkodási támogatás keretében igénybe vehető célprogram-specifikus hasznosítási kódokról

Részletesebben

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet. A 2009.07.01. óta hatályos szöveg

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet. A 2009.07.01. óta hatályos szöveg Opten Törvénytár Opten Kft. I. 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 46. szám 12015

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 46. szám 12015 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 46. szám 12015 A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 31/2010. (III. 30.) FVM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási

Részletesebben

II. számú melléklet Jogosult növények listája célprogramonként, hasznosítási kódokkal

II. számú melléklet Jogosult növények listája célprogramonként, hasznosítási kódokkal II. számú melléklet célprogramonként, hasznosítási okkal szántóföldi célprogram-csoport célprogramjaihoz Szántóföldi célprogram, Tanyás gazdálkodás célprogram, Ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram,

Részletesebben

A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2009. ( ) FVM rendelete. 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet módosításáról

A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2009. ( ) FVM rendelete. 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet módosításáról Tájékoztatás és figyelem felhívás! Az itt közzétett, szám és kihirdetési idıpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba, kihirdetése folyamatban van. A közzététel tájékoztató jellegő, a jogalkalmazók

Részletesebben

77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet

77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet 1. oldal 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.)

Részletesebben

Csatolt dokumentumok: Hasznosítási kódok (PDF)

Csatolt dokumentumok: Hasznosítási kódok (PDF) Az ÚMVP Irányító Hatóságának 22/2008. (IV. 4.) közleménye a 2007/2008. gazdálkodási évben a kedvezőtlen adottságú területek támogatás keretében igénybe vehető hasznosítási kódokról Az "Európai Mezőgazdasági

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete Tájékoztatás és figyelem felhívás! Az itt közzétett, szám és kihirdetési időpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba, kihirdetése folyamatban van. A közzététel tájékoztató jellegű, a jogalkalmazók

Részletesebben

28954 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 114. szám

28954 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 114. szám 28954 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 114. szám A vidékfejlesztési miniszter 92/2011. (X. 5.) VM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások

Részletesebben

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2009

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2009 Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2009 Szántóföldi agrár-környezetgazdálkodási célprogram-csoport: 01 Alapszintű szántóföldi növénytermesztés AGF08, AGF09,

Részletesebben

Az A típusú mezőgazdasági biztosítási szerződéssel lefedett növénykultúrák. Tavaszi búza Őszi durumbúza Tavaszi durumbúza

Az A típusú mezőgazdasági biztosítási szerződéssel lefedett növénykultúrák. Tavaszi búza Őszi durumbúza Tavaszi durumbúza 2. számú szakmai melléklet Az A típusú mezőgazdasági biztosítási szerződéssel lefedett növénykultúrák KAL01 KAL02 KAL04 KAL05 KAL06 KAL07 KAL08 KAL09 KAL10 KAL11 KAL12 KAL13 KAL15 KAL17 KAL18 KAL21 KAL26

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

Csatolt dokumentumok: A 2009/2010. gazdálkodási évben a kedvezőtlen adottságú területek támogatás keretében igénybe vehető hasznosítási kódok

Csatolt dokumentumok: A 2009/2010. gazdálkodási évben a kedvezőtlen adottságú területek támogatás keretében igénybe vehető hasznosítási kódok Az ÚMVP Irányító Hatóságának 23/2010. (IV. 15.) közleménye a 2009/2010. gazdálkodási évben a kedvezőtlen adottságú területek támogatás keretében igénybe vehető hasznosítási kódokról Az "Európai Mezőgazdasági

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA november 30., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA november 30., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 182. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. november 30., kedd Tartalomjegyzék 266/2010. (XI. 30.) Korm. rendelet 35/2010. (XI. 30.) VM rendelet 36/2010. (XI. 30.) VM rendelet 117/2010.

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK Területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások EGYSÉGES NEMZETI

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK Területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások EGYSÉGES NEMZETI MELLÉKLET OK Területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások 1 Búza és kétszeres és egyéb búza I. Szántóföldi növények (beleértve a szaporítóanyagot is) 1. Gabonafélék 4.

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A földművelésügyi miniszter közleménye a szántóföldi növények,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 182. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. november 30., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 182. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. november 30., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 182. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. november 30., kedd Tartalomjegyzék 266/2010. (XI. 30.) Korm. rendelet 35/2010. (XI. 30.) VM rendelet 36/2010. (XI. 30.) VM rendelet 117/2010.

Részletesebben

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK Területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások HASZNOSÍTÁSI EGYSÉGES NEMZETI

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK Területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások HASZNOSÍTÁSI EGYSÉGES NEMZETI MELLÉKLET OK Területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások 1 Búza és kétszeres és egyéb búza I. Szántóföldi növények (beleértve a szaporítóanyagot is) 1. Gabonafélék 4.

Részletesebben

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK 2007. évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások HASZNOSÍTÁSI EGYSÉGES

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK 2007. évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások HASZNOSÍTÁSI EGYSÉGES MELLÉKLET OK 1 Búza és kétszeres és egyéb búza I. Szántóföldi növények (beleértve a szaporítóanyagot is) 1. Gabonafélék 4. Ipari növények GAB01 42 Mák IPA10 2 Durumbúza GAB02 43 Olajretekmag IPA11 3 Rozs

Részletesebben

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok rendszere

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok rendszere 1. számú melléklet a 61/ 2009. (V. 14.) FVM rendelethez: Az agrár-környezetgazdálkodási ok rendszere természetvédelmi célú gazdálkodás - kék vércse természetvédelmi célú gyeptelepítés természetvédelmi

Részletesebben

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások HASZNOSÍTÁSI EGYSÉGES NEMZETI

MELLÉKLET. HASZNOSÍTÁSI KÓDOK évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások HASZNOSÍTÁSI EGYSÉGES NEMZETI MELLÉKLET OK 2006. évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások 1 Búza és kétszeres és egyéb búza I. Szántóföldi növények (beleértve a szaporítóanyagot is) 1. Gabonafélék

Részletesebben

HASZNOSÍTÁSI KÓDOK 2008. évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások TÁMOGATÁS SORSZÁM

HASZNOSÍTÁSI KÓDOK 2008. évi területalapú támogatásokban részesíthető növények és földterület hasznosítások TÁMOGATÁS SORSZÁM OK (SAPS) KÖTÖTT (SAPS) KÖTÖTT FELHASZNÁLÁS A I. Szántóföldi növények (beleértve a szaporítóanyagot is) 1. Gabonafélék 4. Ipari növények 1 Búza és kétszeres és egyéb búza GAB01 42 Mák IPA10 2 Durumbúza

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 58. szám 5445 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 20/2015. (IV. 27.) FM rendelete a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról

Részletesebben

Hasznosítási kódok oldal

Hasznosítási kódok oldal AKG célprogramok 1. Gabonafélék GAB01 Búza és kétszeres és egyéb búza x x x x x x x x GAB02 Durumbúza x x x x x x x x GAB03 Rozs x x x x x x x x GAB04 Árpa x x x x x x x x GAB05 Zab x x x x x x x x GAB06

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY évi 165. szám 27567

MAGYAR KÖZLÖNY évi 165. szám 27567 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 165. szám 27567 A vidékfejlesztési miniszter 125/2012. (XII. 10.) VM rendelete a mezõgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeirõl szóló 143/2011.

Részletesebben

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 0,05 (zab, rozs, búza, tritikálé); 0,5 (árpa) 28 virágzás (BBCH69) burgonya 0,02* 14 sorzáródás (BBCH 39) cukorrépa lambda-cihalotrin 0,02* (gyökér) 14 sorzáródás

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

ENGEDÉLYEZETT SYNGENTA KÉSZÍTMÉNYEK 2013

ENGEDÉLYEZETT SYNGENTA KÉSZÍTMÉNYEK 2013 www.syngenta.hu Az egyes agrár-környezetgazdálkodási célprogramok esetében ENGEDÉLYEZETT SYNGENTA KÉSZÍTMÉNYEK 2013 (Készült a 61/2009. (V.14.) FVM rendelet, az EMVA társfi nanszírozású intézkedések Irányító

Részletesebben

NVT-AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (AKG) TÁMOGATÁS

NVT-AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (AKG) TÁMOGATÁS NVT-AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (AKG) TÁMOGATÁS 1. Vonatkozó nemzeti jogszabály: a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Baliné Seléndy Eszter Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár Alexandra Nagy

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai 1. példány Budapest, 2014. május 30. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta

Részletesebben

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter /2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetı növényvédıszer-maradék

Részletesebben

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 Budapest, 2015. január 30. KAP I. termeléshez kötött támogatás önkéntes, legfeljebb az éves pénzügyi keret 13%-a (évente közel

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai 1. példány Budapest, 2016. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2013. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Császár Alexandra

Részletesebben

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 1 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai 1. példány Budapest, 2015. május 29. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta

Részletesebben

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez 1. Az R. 1. ú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki: [Sor 3. acetamiprid] endívia *5 petrezselyemlevél

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 2006. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2007. március 30. - 1 - Írta: Baliné Seléndy Eszter Bánfi Brigitta Bauer Lea

Részletesebben

Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról

Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról 2016-tól a Vidékfejlesztési Program keretében vehető igénybe a mezőgazdasági

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 1/16

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 1/16 KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Az agrár-környezetgazdálkodás támogatás kifizetési kérelemcsomaghoz 1. Kérjük, hogy a Kifizetési kérelemcsomag nyomtatványait csak abban az esetben töltse ki és juttassa el az MVH székhely/lakhely

Részletesebben

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

35/2010. (XI. 30.) VM 61/2009. (V. 14.) FVM

35/2010. (XI. 30.) VM 61/2009. (V. 14.) FVM 35/2010. (XI. 30.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet

Részletesebben

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 1 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

Termeléshez kötött támogatások 2015-

Termeléshez kötött támogatások 2015- Termeléshez kötött támogatások 2015-2020 Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Budapest, 2015. február 27. A mezőgazdasági termelés szerkezete 2014-ben*

Részletesebben

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=141630.573350 112/2011. (XI. 24.) VM rendelet Hatályos: 2011.11.25-2011.11.25 Jogszabálykeresı Szolgáltatja a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A jelentés a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tulajdona, sokszorosítani, illetve annak bármely részét felhasználni csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyével lehet! JELENTÉS A BIOKONTROLL

Részletesebben

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet

52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet az Európai Mező gazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mező gazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

Tájékoztató a 2015-től induló termeléshez kötött támogatásokról

Tájékoztató a 2015-től induló termeléshez kötött támogatásokról Tájékoztató a 2015-től induló termeléshez kötött támogatásokról A 2015-től érvényes Közös Agrárpolitikában (KAP) megjelenő számos újdonság között meghatározó és Magyarország számára kiemelt jelentőségű

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező. Nyilvántartási

Részletesebben

1. Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosítása

1. Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosítása 5418 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 70. szám A földművelésügyi miniszter 37/2016. (V. 18.) FM rendelete a földművelésügyi miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó, egyes agrártámogatásokat szabályozó

Részletesebben

A támogatás célja. Fogalmak

A támogatás célja. Fogalmak A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ( )/2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező.

Részletesebben

rendelete Általános rendelkezések

rendelete Általános rendelkezések A földművelésügyi miniszter /2014. ( ) FM rendelete a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011.

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 139/2012. (XII. 22.) VM rendelete az egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 139/2012. (XII. 22.) VM rendelete az egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 36742 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 178. szám A vidékfejlesztési miniszter 139/2012. (XII. 22.) VM rendelete az egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a statisztikól szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján

Részletesebben

Éves Jelentés 2010. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről

Éves Jelentés 2010. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Éves Jelentés 2010 A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Budapest, 2011 május 24.... Kovács Dóra ügyvezető 1. Partnereink számának alakulása

Részletesebben

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P A legszebb konyhakertek programba Név:.. Méret... m 2 Helyezés: Lánykori név:.. által benevezett.. alatt található kertről. Cím:. Telefon:... E-mail cím:. Kertet művelők száma összesen:. fő Több generáció

Részletesebben

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN)

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Takarmánynövény alapok Mezőgazdasági Mérnök szak (BSc) III. Gyakorlata 2018. szeptember 18. Agroökológia A növénytermesztés és az állattenyésztés viszonya alomanyag

Részletesebben

Agrárkörnyezetgazdálkodási

Agrárkörnyezetgazdálkodási Agrárkörnyezetgazdálkodási intézkedés az ÚMVP-n belül - kihirdetés alatt álló támogatási jogszabály alapján - Makovényi Anna osztályvezetı FVM Agrár-vidékfejlesztési Fıosztály Környezetgazdálkodási Osztály

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 54/2009. (VIII. 18.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 54/2009. (VIII. 18.) közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 54/2009. (VIII. 18.) közleménye Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek

Részletesebben

Éves Jelentés 2008. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus jelentése a 2008. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről

Éves Jelentés 2008. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus jelentése a 2008. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Éves Jelentés 2008 A Hungária Öko Garancia Kft. publikus jelentése a 2008. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Budapest, 2009. június 11.... Kovács Dóra ügyvezető 1. Partnereink számának alakulása

Részletesebben

./2009. ( ) FVM rendelete

./2009. ( ) FVM rendelete A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2009. ( ) FVM rendelete az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeirıl

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm az. Alternatív növények termesztésének jelentősége és a felhasználási lehetőségei az újabb kutatási eredmények tükrében

Szeretettel köszöntöm az. Alternatív növények termesztésének jelentősége és a felhasználási lehetőségei az újabb kutatási eredmények tükrében Szeretettel köszöntöm az Alternatív növények termesztésének jelentősége és a felhasználási lehetőségei az újabb kutatási eredmények tükrében tanácskozás minden résztvevőjét Alternatív növények szerepe

Részletesebben

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma Zöldségfélék fogalma A zöldségfélék lágyszárú, intenzív mővelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva emberi táplálékul szolgáló, nagy biológiai értékő, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó

Részletesebben

Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19.

Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19. Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19. Agrár-környezetgazdálkodás célja: az agrár-környezetgazdálkodási célok elérések érdekében többlet tevékenységek önkéntes alapon való elvégzése kedvezményezett:

Részletesebben

Legfontosabb tudnivalók a közösségi forrásból finanszírozott termeléshez kötött a növénytermesztési ágazatok támogatásokról

Legfontosabb tudnivalók a közösségi forrásból finanszírozott termeléshez kötött a növénytermesztési ágazatok támogatásokról Legfontosabb tudnivalók a közösségi forrásból finanszírozott termeléshez kötött a növénytermesztési ágazatok támogatásokról 1. Az egyes támogatási jogcímek igénylésének az alapfeltétele, hogy a mezőgazdasági

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép: Melléklet az 55/2005. (XI. 23) EüM-FVM együttes rendelethez 1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege amitráz (4) almatermésűek *0,05 KH csonthéjasok *0,05 KH szőlő

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2018.09.07. 14.30 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás kiszerelés fémzár csávázás egység nettó listaár Facélia Lilla 20 kg igen nem kg 1.010 Ft/kg

Részletesebben

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020 A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020 Potori Norbert Martonvásár, 2014. szeptember 25. Magyarország KAP pénzügyi kerete 2016-2020 (pénzügyi év) + 15% Pillérek közötti átcsoportosítás -15%

Részletesebben

Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése

Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése 16. számú melléklet a /2009. ( )FVM rendelethez Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése Az egyes szankciótípusok

Részletesebben

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Szentirmay Zoltán Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 A 2014-2020

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2004. február 17., kedd 17. szám Ára: 3381, Ft TARTALOMJEGYZÉK 8/2004. (II. 17.) ESZCSM FVM e. r. A növényekben, a növényi termékekben

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

143/2011. (XII. 23.) VM rendelet a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről

143/2011. (XII. 23.) VM rendelet a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről 143/2011. (XII. 23.) VM rendelet a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló

Részletesebben

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 KAP új célkitűzései (2014-2020)

Részletesebben

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/A Tel.: 76/508-750 Web: www.eccconsulting.hu Fax: 76/508-751 E-mail: info@eccconsulting.hu

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/A Tel.: 76/508-750 Web: www.eccconsulting.hu Fax: 76/508-751 E-mail: info@eccconsulting.hu Az Európai Mezıgazdasági Vidékfejlesztési Alapból egyes jogcímek esetében technológiai berendezések korszerősítés céljából történı beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeirıl A támogatás

Részletesebben

1. Értelmezõ rendelkezések. 2. A támogatás jellege és tárgya

1. Értelmezõ rendelkezések. 2. A támogatás jellege és tárgya MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 51. szám 8813 A vidékfejlesztési miniszter 41/2012. (IV. 27.) VM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 erdõterületeken történõ gazdálkodáshoz

Részletesebben

Útmutató. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási

Útmutató. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási Útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szerinti Vetésszerkezeti

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2011. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

PALAKOVICS SZILVIA ZÖLDÍTÉS

PALAKOVICS SZILVIA ZÖLDÍTÉS PALAKOVICS SZILVIA ZÖLDÍTÉS Székesfehérvár, 2014. november 27. A zöldítés helye a közvetlen támogatások új rendszerében Alaptámogatási rendszer Alaptámogatás (SAPS) Zöld komponens Fiatal gazdálkodóknak

Részletesebben

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY évi 103. szám 17555

MAGYAR KÖZLÖNY évi 103. szám 17555 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 103. szám 17555 A vidékfejlesztési miniszter 81/2012. (VII. 30.) VM rendelete a mezõgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeirõl szóló 143/2011.

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A jelentés a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tulajdona, sokszorosítani, illetve annak bármely részét felhasználni csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyével lehet! JELENTÉS A BIOKONTROLL

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. április 18-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben