K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI. felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2014/

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI. felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2014/2015. 5-6."

Átírás

1 K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2014/ feladat kvíz 5-6. osztály Hogy nevezzük azt, amikor szezonálisan sokkal olcsóbban juthatunk egyes termékekhez? a, Infláció b, Akció c, Fikció Mit kell fizetni, ha a magyar kereskedő külföldön akarja eladni áruját? a, Segélyt b, Kamatot c, Vámot Minek a rövidítése az ÁFA? a, Általános forgalmi adó b, Általános fedezeti alap c, Általános finanszírozási alap Mindenhol tudunk fizetni bankkártyával? a, Nagyon sok helyen, de nem mindenhol, mert kellenek hozzá bizonyos technikai feltételek. b, Igen, mindenhol. c, Magyarországon mindenhol, de külföldön csak készpénzzel tudunk fizetni. Miből finanszírozza az állam az közoktatási intézmények fenntartását? a, Nem az állam, hanem a szülők tartják fent az oktatási intézményeket. Minden hónapban bizonyos összeget be kell, hogy fizessenek az iskolának, azért cserébe, hogy gyermekük ott tanulhasson. b, Az osztálypénzből. c, Az állampolgárok által fizetett adóból. Mit jelent a biztosítás? a, Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. b, Rendszeresen fizetett összeg, melyért cserébe pénzt kapunk, ha kárunk keletkezik, vagy pénzt juttat annak, akinek kárt okoztunk. c, Egy szerződés, ami garantálja, hogy semmi rossz nem történhet meg velünk. Ennek megfelelően nagyon drága, de tudjuk, hogy az egészségünk minden pénzt megér!

2 Mit jelent a hozam kifejezés? a, A hozam nem más mint a befektetésen elért nyereség. b, A hozam az a pénzösszeg, amit szerencsejátékon nyersz. Például, ha 500 Ft-ért veszel sorsjegyet, és nyersz 1000 Ft-ot vele, akkor 500 Ft volt a hozamod. c, A felnőttek fizetését havonta utalják a bankszámlájukra. A hozam az a pénzösszeg, amit adott hónapban nem költöttek el, tehát áthoznak a következő hónapra. Melyik árfolyamot kell figyelembe venned a pénzváltónál, ha eurót akarsz vásárolni? a, Az euró eladási árfolyamát b, Az euró középárfolyamát c, Az euró vételi árfolyamát 2. feladat biztosítsuk be magunkat! A gyerekek megválaszolandó kérdéseket kapnak, (összesen ötöt), minden jó válaszért cserébe megkapják egy fotó egy darabkáját (összesen 5 darabból áll a fotó). kérdések: Hogy hívják azt a pénzt, amelyet mindenhol elfogadnak a világon? Nevezz meg egy biztonsági jelet, amely a fény felé tartva látható a bankjegyeken. Van egy olyan biztosítási típus, amely helyettünk akkor fizet a károsult részére, amikor jogszabály szerint mi vagyunk felelősek az okozott kárért. Melyik ez a biztosítás típus? A bankoktól tudjuk igényelni, ha pénzre van szükségünk. Az egyetlen valuta a világon, amelyet nem egyetlen állam ellenőriz. Ha a kérdések végére értünk, akkor az a feladatuk, hogy a megszerzett darabkákból kirakják a képet. Ha esetleg túl kevés választ tudtak, ezáltal kevés képdarabjuk van, akkor lehetőségük van pontokért cserébe képdarabokat vásárolniuk (maximum 3 darabot). Nem szükséges, hogy meglegyen az összes darab a fotóból, (tehát nem kötelező képdarabot "venniük") csak az a lényeg, hogy meg tudják állapítani, hogy mi van a fotón. Nekik kell felmérni, hogy hány pontot áldoznak fel. A mínuszpontokat felvezetik a hoszteszek, és végül a feladatért kapott összpontszámból kerül majd levonásra.

3 a kép: A kirakott kép a lakásbiztosításhoz köthető. A gyerekeknek a kép alapján meg kell mondaniuk, hogy melyik biztosítástípushoz köthető a kép, mit fedez ez, mire jó és miért érdemes megkötni. 3. feladat iskolai előadás Leánder és Lenszirom Nemrég láttátok a Magyar Állami Opera felkérésére komponált Leánder és Lenszirom című meseoperát az Erkel Színházban, ami jelenleg is nagy sikerrel fut, kicsik és nagyok kedvence egyaránt. Leánder és Lenszirom királylány története sok varázslattal, megtörhetetlennek tetsző átokkal tarkított, fordulatokban gazdag mese, melyben Bölömbér király több mint 16 éve foglya Leánder erdejének. Leánder, a kobold csak azzal a feltétellel engedi szabadon, ha nekiígéri azt, ami még a királynak sincs... szöveges feladat: Annyira tetszett nektek a meseopera, hogy az osztály elhatározza, hogy az iskolai záró ünnepségen elő szeretnétek adni a Leánder és Lenszirom című előadást az egész iskola számára. A csapatodnak az a feladata, hogy tervezzétek meg az előadás költségvetését, annak fényében, hogy egy 200 fős színháztermet kell kibérelni. Az előadásra lelkesen készültök, látványos díszlet készül, amire előzetesen már Ft-ot elköltöttetek. A színházterem bérletére vonatkozóan az alábbi információk állnak rendelkezésetekre: első óra Ft a második és harmadik óra: Ft/óra, a negyedik és minden további óra: Ft/óra.

4 A terembérleti díjak tartalmazzák a rezsiköltséget (villany, víz..stb.). Az előadáshoz szükség lesz a hang és fénytechnika kezelésére is, amiben nincs jártasságotok, ezért a színház technikusának munkadíját is ki kell fizetni, illetve a ruhatárosokét is. A hang- és fénytechnikusnak az első órában Ft, a második órától 8890 Ft/óra díjjal kell számolni. A ruhatárosok (2 fővel kalkuláltok) munkadíja óránként 1905 Ft/fő. A jegyszedésre a szülők vállalkoznak. Az előadást két felvonásosra tervezitek, a szünetben frissítőt (ásványvíz, kávé) biztosítotok minden nézőknek, amit a jegy bemutatása ellenében vehetnek át a jegytulajdonosok. A frissítő költségeit a jegy árának fedeznie kell. A kávéfogyasztás esetén úgy kalkuláltok, hogy a nézők fele fogja igénybe venni, míg ásványvíz esetén 200 fővel számoltok. A büfé működtetésében segítenek a szülők, így annak egyéb többletköltsége nem lesz. Az ásványvizet palackonként (0,5 literes kiszerelésben) 55 Ft-ért szerzitek be. A kávét az egyik szülő termoszokban hozza be, és csak a szemes kávé árát kell neki kifizetni. 1kg kávéból 50 adag kávét lehet lefőzni, 1kg kávé ára 2750 Ft. A kockacukor, műanyagpoharak és tej költsége összesen Ft. Az előadás 2x40 perc és 20 perc a szünet, így két órára kalkuláljátok a költségeket. A fentebb leírt árak az ÁFA-t tartalmazzák, így azzal már nem kell pluszban számolnotok. Számoljátok ki, hogy mennyi kell, hogy legyen 1 színházjegy ára minimálisan, hogy a költségeiteket fedezze a 200 belépő értékesítése. megoldás költségtétel számítás részösszeg díszlet terembérlet hang és fénytechnika ruhatáros ásványvíz kávé, cukor, egyéb összesen 1 belépő minimális ára

5 4. feladat találd ki, ki vagyok! A csapatoknak fogalmakat kell kitalálni meghatározások alapján. Minden fogalomhoz 4 meghatározás tartozik. Először a műsorvezető mindig a legnehezebben megfejthető meghatározást mondja el. A csapatok dönthetnek, hogy ebből biztosan tudják-e a megoldást. Ha igen, felteszik a kezüket, leírják a megoldást a papírjukra, amit a hoszteszek egyből le is ellenőriznek. Ha jól válaszoltak, megkapják a maximális pontot a fogalomért, ha rosszul, kiesnek. Azok a csapatok, akik nem tették fel a kezüket, további meghatározásokat kérhetnek, még 3 körben. Minél több meghatározás kell nekik a feladvány kitalálásához, annál kevesebb pontot kaphatnak. fogalmak: kamat 1. Bizonyos időszakra vonatkozóan, %-ban határoznak meg. 2. Ha kapnak engem, örülnek nekem, ha fizetni kell, akkor nem szeretnek. 3. A hitelek és a lekötések esetén is beszélnek rólam. 4. A pénz használatának ára vagyok. árfolyam 1. Változékony vagyok, akár percenként is változhatok. 2. Főként a bankok és a pénzváltók dolgoznak velem. 3. Ha pénzt kell váltani, akkor fontos szem előtt tartanod az alakulásomat. 4. Egy külföldi valuta ára vagyok hazai valutában kifejezve. adó 1. Fizetned kell engem, de közvetlen ellenszolgáltatást mégsem kapsz értem. 2. Például a fizetésed egy részét is levonják az én jogcímemen, de az eladott termékek után is be kell fizetned engem. 3. Az állam bevétele vagyok. 4. Jogszabályi előírásokon alapuló fizetési kötelezettség vagyok, amit az államnak fizetsz. kereskedelmi árrés 1. Az beszerzési és eladási ár különbsége vagyok. 2. A kereskedőé vagyok. 3. Az ár egyik állandó összetevője vagyok. 4. A kereskedő költségeit és a hasznát fedezem. minimálbér 1. Mértékem szabályozott, de a végzettségedtől függően eltérő. 2. A munkavállalók szeretik, ha magas vagyok. 3. Mértékemet az állam szabályozza. 4. A törvény által szabályozott legalacsonyabb munkadíj vagyok, amit a munkavállaló kaphat.

6 5. feladat szerepjáték Írjátok egy forgatókönyvet, amely egy valutaváltási szituációra épül. A történetben szerepeljenek az alábbi kifejezések, amelyeket igyekezzetek pénzügyi-gazdasági jelentésüknek megfelelően használni. Úgy készüljetek, hogy a történetben minden csapattagnak szerepelnie kell, és a végén elő is kell adnotok. a kifejezések a következők: valuta árfolyam export konvertibilis felértékelődés Minden csapat ugyanazokat a szavakat kapja, de húzniuk kell, hogy milyen műfajban írják a történetet. A műfajokhoz kapnak egy rövid meghatározást is segítségképpen: sci-fi (olyan mű, amelyben űrhajók, robotok, marslakók, és akár távoli bolygók is szerepelhetnek, de a többit rátok bízzuk) akció (akcióközpontú legyen a történet, kalandos események, fordulatok sok-sok látványos elemmel kombinálva. Gondoljatok kedvenc akcióhősötökre, és máris indulhat a cselekmény) krimi (olyan bűnügyi történet, amelyben a csavaros észjárású főhős apró dolgokra felfigyelve, leleményességénél fogva göngyölíti fel a bűnügyet) vígjáték (olyan történet, amelyben vicces, komikus jelenetek követik egymást, félreértések, tévedések humoros eseményeket szülnek, ami a közönséget megnevetteti) romantika (vagyis olyan történet, amely tele van szerelemmel és kalanddal, nagy szerepet kapnak benne az érzelmek, a szenvedélyek, a lelkesedés, a rajongás) A felkészülési idő: 5 perc. Az előadás ideje maximum 3-3 perc.

7 7-8. osztály 1. feladat kvíz Sorolj fel három olyan Európai Uniós tagországot, amelyiknek nem az euró a hivatalos pénzneme! Mikor van szükségünk pénzváltásra? a, Például akkor, ha külföldre utazunk, mert ott más pénznemet (nem forintot) használnak, mint itthon. b, Akkor, ha kevés pénz van nálunk, és többet szeretnénk magunkhoz venni. c, Akkor, ha a pénzünket szeretnénk valamilyen árura váltani, azaz minden alkalommal, amikor vásárolunk. Mikor volt a legutóbbi világméretű gazdasági válság? a, Az 1980-as évben kezdődött a legutóbbi. b, 2008-ban robbant ki az utolsó. c, Utoljára 1945-ben volt ilyen világválság. Miért tudják a kórházak ingyen ellátni a beteg embereket? a, Mert a kórházi dolgozók hivatása az életmentés, ezért szívjóságból ingyen ellátnak minden beteget. b, Mert az állam egyedül viseli minden beteg ember gyógyíttatásának költségeit. c, Mert az állam mindenkit kötelez rá, hogy jövedelmük egy részét fizessék be társadalombiztosításként. Ebből a pénzből tudja az állam kifizetni a kórházi ellátás költségeit. Mit jelent az, hogy valaki hitelképes? a, Azt jelenti, hogy ha valakinek egy nagyobb összegű, felhalmozott hitele, adóssága van a bank felé. b, Azt, hogy a bank a hitelt kérelmező személyt jogosultnak tartja a hitelre, mert a bekért adatai alapján úgy látja, hogy fogja tudni fizetni a hitel részleteit c, Az a hitelképes személy, akinél a bevételeinek összege, meghaladja a kiadásainak összegét. Melyik igaz? Az Általános Forgalmi Adó... a,...az az adó, amit a munkavállalók jövedelméből vonnak le havi rendszerességgel. b,...az ár egyik összetevője, szinte minden terméket terhel, és az államot illeti meg. c,...az autósoknak kell befizetni, amiért használják az utakat, és szennyezik a levegőt. Mi határozza meg egy ország valutájának értékét? a, Az ország gazdasági állapota b, Az hogy mekkora értékű szám van a bankjegyekre nyomva. A forint például értékesebb valuta az eurónál, mert forintból es bankjegyünk is van, míg euróból csak 500-as a legnagyobb csereértékű bankjegy. c, Nincs köze az ország gazdasági állapotához, megegyezés alapján dől el, hogy melyik ország mennyit hajlandó fizetni egy másik ország valutájáért.

8 Mi igaz a kamatra? a, Csak a hitelfelvételek esetén beszélünk róla, mivel a bank felszámítja, ha a pénzüket használjuk. b, A megtakarítások esetében mindenhol ugyanakkora, így lényegében mindegy is hol kötjük le a pénzünket. c, A pénz használatának a díja, terheli a banktól felvett hiteleket, de a bank is fizeti nekünk, ha lekötjük a pénzünket. 2. feladat biztosítsuk be magunkat! A gyerekek megválaszolandó kérdéseket kapnak, (összesen ötöt), minden jó válaszért cserébe megkapják egy fotó egy darabkáját (összesen 5 darabból áll a fotó). kérdések: Minek nevezzük egy ország vagyonát? Minek a rövidítése az SZJA? Hogyan nevezzük azt az összeget, amit havi rendszerességgel fizetünk, ha valamit hitelre vásároltunk? Hogyan hívják a tárgyi fedezet mellett, leginkább ingatlan fedezete mellett igényelhető hitelt? Hogyan nevezzük a kötelezően fizetendő legkisebb összeget, melyet a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottaknak a munkáltató fizetni köteles? Ha a kérdések végére értünk, akkor az a feladatuk, hogy a darabkákból kirakják a képet. Ha esetleg túl kevés választ tudtak, azáltal kevés képdarabjuk van, akkor lehetőségük van pontokért cserébe képdarabokat vásárolniuk (maximum 3 darabot). Nem feltétlenül kell, hogy meglegyen az összes darab a fotóból, csak az a lényeg, hogy meg tudják állapítani, hogy mi van a fotón, de nekik kell felmérni, hogy hány pontot áldoznak fel. A mínuszpontokat felvezetik a hoszteszek, és végül a feladatért kapott összpontszámból kerül majd levonásra.

9 a kép: A gyerekeknek a kép alapján meg kell mondaniuk, hogy melyik biztosítástípushoz köthető a kép, mit fedez ez, mire jó és miért kell megkötni. válasz: 3. feladat - iskolai előadás Leánder és Lenszirom Nemrég láttátok a Magyar Állami Opera felkérésére komponált Leánder és Lenszirom című meseoperát az Erkel Színházban, ami jelenleg is nagy sikerrel fut, kicsik és nagyok kedvence egyaránt. Leánder és Lenszirom királylány története sok varázslattal, megtörhetetlennek tetsző átokkal tarkított, fordulatokban gazdag mese, melyben Bölömbér király több mint 16 éve foglya Leánder erdejének. Leánder, a kobold csak azzal a feltétellel engedi szabadon, ha nekiígéri azt, ami még a királynak sincs... szöveges feladat: Annyira tetszett nektek a meseopera, hogy az osztály elhatározza, hogy az iskolai záró ünnepségen elő szeretné adni a Leánder és Lenszirom című előadást. A csapatodnak az a feladata, hogy tervezzétek meg az előadás költségvetését, annak fényében, hogy egy 200 fős színháztermet kell kibérelni. Az előadáshoz szükség lesz a hang és fénytechnika kezelésére is, amiben nincs jártasságotok, ezért a színház technikusának munkadíját is ki kell fizetni, illetve a ruhatárosokét és jegyszedőkét is.

10 2 fő ruhatárossal kalkuláltok, akinek munkadíjat kell fizetni, jegyszedésre a szülők vállalkoznak. Az előadásra lelkesen készültök, látványos díszlet is készült, amire előzetesen már bruttó forintot elköltöttetek. A színháztermek bérletére vonatkozóan két ajánlatot kaptatok: 1. ajánlat Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük a megkeresést. A 200 fős terem bérleti díja személyzettel (hang és fénytechnikus, ruhatáros, jegyszedő, rezsi költségek) óránként Ft. Áraink az ÁFA-t tartalmazzák. 2. ajánlat Tisztelt Ügyfelünk! A 200 fő befogadására alkalmas termünket az alábbi feltételek mellett tudják a megadott időpontban kibérelni. Színházterem: első óra Ft+ÁFA a második és harmadik óra: Ft + ÁFA/óra, a negyedik és minden további óra: Ft + ÁFA/óra. A terembérleti díjak tartalmazzák a rezsiköltséget (villany, víz, stb.) Hang- és fénytechnikus: az első órában Ft + ÁFA, a második órától Ft+ÁFA/óra díjjal kell számolni. Ruhatáros, jegyszedő munkadíja óránként 1500 Ft/fő + ÁFA Az előadást két felvonásosra tervezitek, a szünetben frissítőt (ásványvíz, kávé) biztosítotok minden nézőknek, amit a jegy bemutatása ellenében vehetnek át a jegytulajdonosok. A frissítő költségeit a jegy árának fedeznie kell. A kávéfogyasztás esetén úgy kalkuláltok, hogy a nézők fele fogja igénybe venni, míg ásványvíz esetén 200 fővel számoltok. A büfé működtetésében segítenek a szülők, így annak egyéb többletköltsége nem lesz. Az ásványvizet palackonként (0,5 literes kiszerelésben) 40 Ft + ÁFA-ért szerzitek be. A kávét az egyik szülő termoszokban hozza be, és csak a szemes kávé árát kell neki kifizetni. 1kg kávéból 50 kávét lehet lefőzni, 1kg kávé ára 2200 Ft + ÁFA. A kockacukor, műanyagpoharak és a tej költsége összesen 1600 Ft + ÁFA. Az előadás 2x40 perc és 20 perc a szünet, így két órára kalkuláljátok a költségeket. Az ÁFA mértéke minden termék és szolgáltatás esetében 27%. Az árajánlatok közül válasszátok ki, hogy melyiket az előnyösebb számotokra, és ennek fényében számoljátok ki végül azt is, hogy mennyi legyen egy színházjegy ára minimálisan, hogy a költségeiteket fedezze a 200 belépő értékesítése.

11 megoldás költségtétel számítás részösszeg díszlet terembérlet hang és fénytechnika ruhatáros ásványvíz kávé, cukor, egyéb összesen 1 belépő minimális ára 4. feladat találd ki, ki vagyok! A csapatoknak fogalmakat kell kitalálni meghatározások alapján. Minden fogalomhoz 4 meghatározás tartozik. Először a műsorvezető mindig a legnehezebben megfejthető meghatározást mondja el. A csapatok dönthetnek, hogy ebből biztosan tudják-e a megoldást. Ha igen, felteszik a kezüket, leírják a megoldást a papírjukra, amit a hoszteszek egyből le is ellenőriznek. Ha jól válaszoltak, 4 pontot kapnak, ha rosszul, kiesnek. Azok a csapatok, akik nem tették fel a kezüket, további meghatározásokat kérhetnek, még 3 körben. Minél több meghatározás kell nekik a feladvány kitalálásához, annál kevesebb pontot kaphatnak. Alább egy példa: fogalmak: tranzakció 1. Pénz- vagy bankügylet vagyok. 2. Általában pénzmozgással járok. 3. Akár az áruk cseréje is lehetek. 4. Leggyakrabban a banki átutalások szinonimájaként használnak. hozam 1. Azt szeretik a befektetők, ha magas vagyok. 2. Százalékosan szoktak meghatározni. 3. A befektetések eredményességét mutatom meg. 4. Pénzügyi termékeken elért nyereség vagy veszteség vagyok. árfolyamrés 1. Két ár különbsége vagyok, de nem a kereskedelmi szférában. 2. A devizaárfolyamokkal kapcsolatban szoktak emlegetni. 3. A pénzváltók nyeresége vagyok. 4. A vételi és eladási árfolyam közti különbség vagyok. eurózóna/euróövezet 1. Árfolyamrendszerüket tekintve országaim valutaunióban állnak egymással. 2. A hozzám tartozóknak megkönnyítem az áruforgalmat, hiszen egyfajta pénzt használunk. 3. Az Európai Unió része vagyok, de hozzám kevesebb ország tartozik.

12 4. A hivatalos pénznem a hozzám csatlakozott országokban az euró. valuta 1. Bankoknál és pénzváltóknál juthatsz hozzám. 2. Adott napon mindig többe kerül engem megvenni, mint eladni. 3. Rövidítésem, ami mozaikszó az országom nevéből és a fizetőeszköz nevéből áll össze. 4. Valamely ország törvényes fizetőeszköze vagyok egy másik ország fizetési forgalmában. 5. feladat szerepjáték Írjátok egy forgatókönyvet, melynek az alap témája a befektetés. A történetben szerepeljenek az alábbi kifejezések, amelyeket igyekezzetek pénzügyi-gazdasági jelentésüknek megfelelően használni. Úgy készüljetek, hogy a történetben minden csapattagnak szerepelnie kell, és a végén elő is kell adnotok. a kifejezések a következők: értékpapír hozam befektetés kockázat nyereség Minden csapat ugyanazokat a szavakat kapja, de húzniuk kell, hogy milyen műfajban írják a történetet. A műfajokhoz kapnak egy rövid meghatározást is segítségképpen: sci-fi (olyan mű, amelyben űrhajók, robotok, marslakók, és akár távoli bolygók is szerepelhetnek, de a többit rátok bízzuk) akció (akcióközpontú legyen a történet, kalandos események, fordulatok sok-sok látványos elemmel kombinálva. Gondoljatok kedvenc akcióhősötökre, és máris indulhat a cselekmény) krimi (olyan bűnügyi történet, amelyben a csavaros észjárású főhős apró dolgokra felfigyelve, leleményességénél fogva göngyölíti fel a bűnügyet) vígjáték (olyan történet, amelyben vicces, komikus jelenetek követik egymást, félreértések, tévedések humoros eseményeket szülnek, amelyek a közönséget megnevettetik) romantika (vagyis olyan történet, amely tele van szerelemmel és kalanddal, nagy szerepet kapnak benne az érzelmek, a szenvedélyek, a lelkesedés, a rajongás) A felkészülési idő: 5 perc. Az előadás ideje maximum 3-3 perc.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2013-2014. 5-6.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2013-2014. 5-6. K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2013-2014. 5-6. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Kinek több a vagyona, ha 1 euro körülbelül 300 Ft?

Részletesebben

as tanév 7-8. osztályos kategória

as tanév 7-8. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat csak tudatosan! 2017-2018-as tanév 7-8. osztályos kategória A Szabó család nemigen foglalkozik pénzügyi tervezéssel: így van, amikor kijönnek a szülők

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI. alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2014/2015. 1-2. osztály

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI. alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2014/2015. 1-2. osztály K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2014/2015 1-2. osztály 1. feladat - kvíz a, igaz vagy hamis az állítás? Ha bankkártyával fizetjük

Részletesebben

es tanév 5-6. osztályos kategória 1.forduló

es tanév 5-6. osztályos kategória 1.forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 5-6. osztályos kategória 1.forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

Erős vs. gyenge forint

Erős vs. gyenge forint 2010 február 15. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Naponta halljuk a hírekben, hogy most épp gyengült vagy erősödött a forint, hogyan

Részletesebben

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

Eszközgazdálkodás II.

Eszközgazdálkodás II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Eszközgazdálkodás II. 2 Vállalkozás eszközei (ismétlés) Befektetett eszközök (> 1 év) Egy évnél hosszabb ideig Értékük folyamatosan térül meg (elhasználódás)

Részletesebben

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok 11. Tőkepiac Igaz-hamis állítások 1. Egy jövőbeni hozam jelenértéke annál kisebb, minél alacsonyabb a kamatláb. 2. Mindenképpen érdemes megvalósítani azt a beruházást, ahol a bevételek jelenértéke meghaladja

Részletesebben

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %?

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? A pénz időértéke néhány feladat és megoldása 2019. február 21. I. 320.000 Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? PV=320.000 m=3 r =0,06 n= 4 12 FV = 320.000 (1 +

Részletesebben

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora 2017-2018 5-6. osztály 1. feladat szókereső A szavakban összekeveredtek a betűk. Vajon milyen pénzügyi kifejezéseket rejtenek?

Részletesebben

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora 2017-2018 7-8. osztály 1. feladat szókereső A szavakban összekeveredtek a betűk. Vajon milyen pénzügyi kifejezéseket rejtenek?

Részletesebben

Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja

Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja Lakásügyeink különszám Bankó Az OTP Bank ügyfélmagazinja XiX. Évfolyam, 4. szám, 2011. augusztus www.otpbank.hu Mentôöv az adósoknak Mi az az Otthonvédelmi Akcióterv? Futamidô hosszabbítás, törlesztéscsökkentés

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2. K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ Kaptok egy 3 kérdésből álló kvízt. Karikázzátok be

Részletesebben

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő Miért érdemes kölcsön felvételkor deviza alapú kölcsönt igényelni? Hazánk lakossági hitelállományának túlnyomó része devizaalapú kölcsönökből áll. Ennek oka, hogy a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott

Részletesebben

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz Útmutató az SZJA- bevalláshoz Utmutató A magánszemély által értékpapír-kölcsönzés díjaként megszerzett összeg egésze jövedelemnek minõsül. Az értékpapír-kölcsönzésbõl származó jövedelem után az adó mértéke

Részletesebben

7-8. osztályos kategória II. forduló

7-8. osztályos kategória II. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 7-8. osztályos kategória II. forduló A megoldásokat, kérjük, hogy csak egyféle módon küldjék vissza: e-mailhez csatolva, elektronikus formátumban (pl. beszkennelve

Részletesebben

Kamat Hozam - Árfolyam

Kamat Hozam - Árfolyam Pénzügyi számítások kamat, hozam Váltó és értékelése 7. hét 2010.10.19. 1 Kamat Hozam - Árfolyam Kamat nem egyenlő a hozammal!! Kamat-Hozam-Árfolyam összefüggés A jelenlegi gyakorlat alatt a pénz időértékének

Részletesebben

3-4. osztályos kategória

3-4. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:.. 3-4. osztályos kategória 1. feladat iskolai farsang Az iskolai farsangon négy osztály nyitott büfét. Össze akarják hasonlítani az áraikat, de nem árulják el egymásnak

Részletesebben

I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK

I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása Ssz 1. Készpénz felvétel pénztárbizonylat 381. Pénztár 2 400 2 400 2.1 Törlesztő részlet 445. Egyéb HL hitelek 1 600 1 600 2.2

Részletesebben

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016 2. forduló Érdekességek a pénzügyek, biztosítások világából

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016 2. forduló Érdekességek a pénzügyek, biztosítások világából FELADATLAP Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016 2. forduló Érdekességek a pénzügyek, biztosítások világából 1. Mit vonnak le a bankok a bankbetét után kifizetett kamatból? a) 20 % kamatadót b) 16%

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Kamatadó 2 Tõzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 7 Járulékos költség

Részletesebben

Szigorodtak a hitel-felvétel feltételei

Szigorodtak a hitel-felvétel feltételei 2010 március 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Az elmúlt egy-két évben jelentősen megemelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei, de a forint alapú hitelek

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója. a lakossági hitelek

HIRDETMÉNY. A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója. a lakossági hitelek HIRDETMÉNY A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, költségekről és ezek teljesítési rendjéről Érvényes: 2016.01.01.-től

Részletesebben

Kereskedés a tőzsdén

Kereskedés a tőzsdén Kereskedés a tőzsdén Egy kis ismétlés a tőzsde Térben és időben koncentrált piac A kereskedés az áru jelenléte nélkül történik Szabályozott piac törvény szabályozza a működést és a kereskedés módját Közvetlenül

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával A társadalmi vállalkozásokat érintő pénzügyi tervezés 2013. február 22. Pénzügyi terv A pénzügyi

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁSOK. 1. cikk. Módosítások

IRÁNYMUTATÁSOK. 1. cikk. Módosítások 2018.6.15. L 153/161 IRÁNYMUTATÁSOK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) 2018/861 IRÁNYMUTATÁSA (2018. április 24.) a kormányzati pénzügyi statisztikákról szóló EKB/2013/23 iránymutatás módosításáról (EKB/2018/13)

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

Első forduló (1-9. lecke)

Első forduló (1-9. lecke) Első forduló (1-9. lecke) I. Tankönyvi témához kapcsolódó feladatok 1. A család a társadalom fontos része, tagjai közvetlen rokoni, házastársi, élettársi kapcsolatban vannak egymással. A családnak fontos

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

75EA1 Fedezeti tartalék

75EA1 Fedezeti tartalék 75EA1 Fedezeti tartalék I. negyedév II. negyedév III. negyedév IV. negyedév Összesen 2. év 3. év Összesen Mód 001 75EA11 Év 2018 2018 2018 2018 2019 2020 002 75EA12 Nyitó állomány 19 726 19 679 19 444

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Intézet Vállalkozási finanszírozás kollokvium G Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes

Részletesebben

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat Kötelező érvényű szabályzat sablonok Pénzkezelési szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A készpénzben történő pénzforgalom lebonyolítási rendje 1.1. A leggyakrabban előforduló pénztári pénzmozgások 2. Bankszámlán

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek

HIRDETMÉNY. A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek HIRDETMÉNY A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, költségekről és ezek teljesítési rendjéről Érvényes: 2015.07.13.-tól

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁSOK (2014/647/EU)

IRÁNYMUTATÁSOK (2014/647/EU) 2014.9.6. L 267/9 IRÁNYMUTATÁSOK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA (2014. június 3.) a kormányzati pénzügyi statisztikákról szóló EKB/2013/23 iránymutatás módosításáról (EKB/2014/21) (2014/647/EU)

Részletesebben

A Kovács család pénzügyei (megoldások)

A Kovács család pénzügyei (megoldások) A Kovács család pénzügyei (megoldások) A Kovács család nagy kihívás előtt áll, Pisti fiúk középiskolás lesz, egy hónap múlva a közeli nagyvárosba kell majd járnia. Ez a család költségvetésének átgondolását

Részletesebben

HVP gyakorló példák (2015-2016-1)

HVP gyakorló példák (2015-2016-1) HVP gyakorló példák (2015-2016-1) 1. Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap,

Részletesebben

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Szabad felhasználású jelzáloghitel Szabad felhasználású jelzáloghitel Frissítve: 2015.09.27. Szerző: BankRáció csapat Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor? Az alábbi táblázatban megtalálod azokat

Részletesebben

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.16. 13:56:00 KÉZIKÖNYV EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way, without preceding

Részletesebben

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK 1. Határozza meg 700-nak a 13%-át! 91 2. Határozza meg 700-nak a 221%-át! 1547 3. B Határozza meg 8 000 Ft 72%-ának a 23%-át! 1325 Ft 4. B Mennyi a bruttó éves fizetése annak

Részletesebben

as tanév 5-6. osztályos kategória 1. forduló

as tanév 5-6. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat szókereső 2019-2020-as tanév 5-6. osztályos kategória 1. forduló A szókeresőben 10 db, pénzügyekhez kapcsolódó szót rejtettünk el, keressétek meg őket!

Részletesebben

Óravázlat. Kognitív kompetenciák: emlékezőképesség, következtetési képesség, lényegfelismerés fejlesztése

Óravázlat. Kognitív kompetenciák: emlékezőképesség, következtetési képesség, lényegfelismerés fejlesztése Óravázlat Tanárjelölt: Czupi Tilda Osztály: 10A Tantárgy: Üzleti tevékenység gyakorlata Témakör: Adók, járulékok és egyéb közterhek Az óra témája: Összefoglalás, gyakorlás Oktatási cél: A tanulók képesek

Részletesebben

Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták

Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták Fordította: Czimbalmos Árpád Magyar Gazdag Papa Klub www.richdadclub.hu www.magyargazdagpapaklub.hu Hogyan Szabadultunk Meg a Rossz

Részletesebben

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY I.Látra szóló kamatok FORINT BETÉT HIRDETMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE 1 1. Standard lakossági bankszámla, Komfort, Prémium számlacsomag (pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó látra szóló betét, forint

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITELEK KAMAT- ÉS DÍJ HIRDETMÉNY. Hatályos: 2016.01.01-től visszavonásig

PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITELEK KAMAT- ÉS DÍJ HIRDETMÉNY. Hatályos: 2016.01.01-től visszavonásig PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ HITELEK KAMAT- ÉS DÍJ HIRDETMÉNY Hatályos: 2016.01.01-től visszavonásig 1 1. Akciók 2015. november 15. naptól visszavonásig, az értékesítési akció keretében befogadott kivéve

Részletesebben

I. AZ ÖNKO R M Á N Y Z A T KÖLTSÉG V E T É S É N E K ELŐIRÁN Y Z A T A I

I. AZ ÖNKO R M Á N Y Z A T KÖLTSÉG V E T É S É N E K ELŐIRÁN Y Z A T A I Paks Város Önkormányzata 10/2008. (III. 14.) számú rendeletének részletes indokolá s a Paks Város Önkormányzata 2008. évi költségvetéséről és a költsé gveté s végrehajtá s á n a k rendjéről I. AZ ÖNKO

Részletesebben

Motiva nyugdíjbiztosítás

Motiva nyugdíjbiztosítás Motiva nyugdíjbiztosítás Motiva nyugdíjbiztosítások Amit Önnek tudnia kell! Ez az összefoglaló segít megismerni a Motiva nyugdíjbiztosítások főbb jellemzőit, és bemutatja a termékek legfontosabb tulajdonságait.

Részletesebben

amit a K&H lakáscélú hitelek állami támogatással konstrukcióról tudni érdemes

amit a K&H lakáscélú hitelek állami támogatással konstrukcióról tudni érdemes apró betűk helyett K&H lakáscélú hitelek állami támogatással gyakran találkozunk olyan levelekkel és hirdetésekkel, amelyek csak az adott termék vagy szolgáltatás előnyeit, legjobb tulajdonságait emelik

Részletesebben

ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015

ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015 ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015 Kneitner Lea, okleveles és igazságügyi adószakértő előadása 2015.01.29 Tartalom: Adómegtakarítási lehetőségek a törvényváltozások tükrében - 2015 adókedvezmények a személyi

Részletesebben

HIRDETMÉNY Devizakülföldi/devizabelföldi természetes/nem természetes személyek részére vezetett devizaszámla kondíciói

HIRDETMÉNY Devizakülföldi/devizabelföldi természetes/nem természetes személyek részére vezetett devizaszámla kondíciói HIRDETMÉNY Devizakülföldi/devizabelföldi természetes/nem természetes személyek részére vezetett devizaszámla kondíciói Aktualizálva 2015.06.11-től a IV., VI., és VIII. pont. I. Általános feltételek A Takarékszövetkezet

Részletesebben

SZEREPJÁTÉK/CSOPORT MUNKA. Tervezett idő: megbeszélt szituációktól függően változó

SZEREPJÁTÉK/CSOPORT MUNKA. Tervezett idő: megbeszélt szituációktól függően változó SZEREPJÁTÉK/CSOPORT MUNKA Tervezett idő: megbeszélt szituációktól függően változó A feladat rövid leírása Ebben a feladatban különböző szituációk segítségével gondolhatják végig a tanulók, hogy miként

Részletesebben

ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ

ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS ALLIANZ.HU ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk BIZTONSÁGOS KÖTVÉNY EURÓ (BKE) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT INFORMÁCIÓK TERMÉK A

Részletesebben

es tanév 1-2. osztályos kategória

es tanév 1-2. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 2016-2017-es tanév 1-2. osztályos kategória 1. feladat Anna új távcsöve Anna kedvenc mesekönyvében szerepel egy jó tündér, aki egy távcső segítségével igazítja útba

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ LAKÁSCÉLÚ HITELEK ÁLLAMI TÁMOGATÁSÚ LAKÁSCÉLÚ KÖLCSÖNÖK

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ LAKÁSCÉLÚ HITELEK ÁLLAMI TÁMOGATÁSÚ LAKÁSCÉLÚ KÖLCSÖNÖK TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A PILLÉR Takarékszövetkezet ebben a tájékoztató anyagban segítséget kíván nyújtani Önnek ahhoz, hogy a hitelfelvétele során kellő körültekintéssel, felelős odafigyeléssel hozza meg azon

Részletesebben

A Zalavölgye Takarékszövetkezet hitel- és aktív ügyletei, forgalmazott hitelkonstrukcióiról (Hatályba lépés: 2011. augusztus 01.)

A Zalavölgye Takarékszövetkezet hitel- és aktív ügyletei, forgalmazott hitelkonstrukcióiról (Hatályba lépés: 2011. augusztus 01.) Aktív Üzletág A Zalavölgye Takarékszövetkezet hitel- és aktív ügyletei, forgalmazott hitelkonstrukcióiról (Hatályba lépés: 2011. augusztus 01.) A Zalavölgye Takarékszövetkezet (továbbiakban: Takarékszövetkezet)

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Devizaszámla-vezetés és valutaváltás

HIRDETMÉNY. Devizaszámla-vezetés és valutaváltás HIRDETMÉNY számla-vezetés és valutaváltás Általános feltételek 1. A Takarékszövetkezet csak tartalmi, nyelvi és alaki szempontból pontos, a Takarékszövetkezetnél bejelentett módon aláírt deviza átutalási

Részletesebben

Mogyorósbánya Község Önkormányzatának 22/2010. (XII.08) sz. KT Rendelete A települési szilárd hulladék kezelésérıl

Mogyorósbánya Község Önkormányzatának 22/2010. (XII.08) sz. KT Rendelete A települési szilárd hulladék kezelésérıl Mogyorósbánya Község Önkormányzatának 22/2010. (XII.08) sz. KT Rendelete A települési szilárd hulladék kezelésérıl Mogyorósbánya Község Önkormányzatának képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Hasznos tippek betétlekötéshez

Hasznos tippek betétlekötéshez Hasznos tippek betétlekötéshez Frissítve: 2016.01.01. Szerző: BankRáció csapat Mi az a lekötött betét? Bankba tett pénz, amely gyakorlatilag a banknak nyújtott hitel. Azért cserébe, hogy a banknál hagyjuk

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL a Magatartási Kódex valamint a Pénzügyi Szervezetetek Állami Felügyelete elnöke 14/2012. (XII.13.)

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium E Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

Hitelkisokos Igazodjon el a hitelek világában!

Hitelkisokos Igazodjon el a hitelek világában! Hitelkisokos Igazodjon el a hitelek világában! A Kisokos tartalma I. Mielőtt belefogna, érdemes átgondolni II. Milyen típusú hitelek léteznek a Raiffeisen Banknál? III. Mit érdemes figyelembe venni a hitel

Részletesebben

II.B. Nem igényelhető lekötött forint- és devizabetétek

II.B. Nem igényelhető lekötött forint- és devizabetétek II.B. igényelhető lekötött forint- és devizabetétek Kondíciós Lista Érvényben: 2008. november 6-tól visszavonásig 1. 2008. november 5. után nem igényelhető forint lekötött betétek 1. 1. Raiffeisen Vegyespáros

Részletesebben

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján 25.000 GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366,2495

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek)

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) Hatályos: 2009. május hó 1. 2009. március hó 30-i küldöttközgyőlési módosítások..számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 4 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő 2010. január 2010. évi adótörvény módosítások Készítette: Gróf Gabriella igazságügyi adó- és könyvszakértő ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés 1086 Budapest, Magdolna utca 5-7. /fax: (06-1)

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.02. 10:16:00 KÉZIKÖNYV ECONO-MIX EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way,

Részletesebben

SZEMÉLYI. A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu)

SZEMÉLYI. A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu) SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu) Alapelvek I. A magánszemélyek a jövedelmükből a közterhekhez való hozzájárulás

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ!

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2013-2014. 1-2. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Lehet-e egyvalakinek több bankszámlája is? A) igen,

Részletesebben

TAKARÉK OTTHON HITEL HIRDETMÉNY

TAKARÉK OTTHON HITEL HIRDETMÉNY TAKARÉK OTTHON HITEL HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2016.április 01. Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Hirdetményben a hitel kamat változott a báziskamat

Részletesebben

CIB Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt. Alapszabálya

CIB Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt. Alapszabálya CIB Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapszabálya Elfogadta a Pénztár Közgyűlése 2015. december 18-án Hatályos 2015. december 19-től Tartalomjegyzék I. A Pénztárra

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Családi kedvezmény (1) A családi kedvezmény 2014. január 1-jétől már nem csak az összevont adóalap csökkentése révén érvényesíthető, hanem az összevont

Részletesebben

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt.

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Évgyűrűk Ingatlan Befektetési Alap: 2010. éves jelentés 2011.03.17. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. július 17. Lajstromszáma 1221-12 Tipusa Zártkörű, nyíltvégű

Részletesebben

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Feladat az osztálynak Párosítsátok az A oszlopban lévı szórészleteket a B oszlopban lévıkkel úgy, hogy értelmes szavakat kapjatok! A oszlop + B oszlop

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Témakörök: 1. Családi kedvezmény 2. Rendelkezési jogosultság 3. Új adómentes lehetőségek 4. Önálló tevékenységre vonatkozó változások 5. Nem önálló tevékenységre

Részletesebben

HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI TERMÉKEK. I. Állami kamattámogatásos lakáshitelek és állami lakáscélú támogatások

HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI TERMÉKEK. I. Állami kamattámogatásos lakáshitelek és állami lakáscélú támogatások HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI TERMÉKEK I. Állami kamattámogatásos lakáshitelek és állami lakáscélú támogatások 1. Takarék 10+10 Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel Hatálybalépés napja: 2016. február 1. Jelen Hirdetmény

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügy tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügy tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügy tárgyból Pénzügy MSc. képzés I. évfolyam levelező tagozat számára A Pénzügyi és Számviteli

Részletesebben

"STANDARD" pénzforgalmi számlacsomag

STANDARD pénzforgalmi számlacsomag "STANDARD" pénzforgalmi számlacsomag 1201-0000 P10050 Új számla nyitásra nincs lehetőség. A hirdetmény a meglévő számlák kondícióit tartalmazza. Hiteltörlesztés ügyfél saját számlái között Beszedéses megbízással

Részletesebben

Biatorbágy Város Képviselő-testületének 5/2010. (04.30.)Ör.sz. rendelete

Biatorbágy Város Képviselő-testületének 5/2010. (04.30.)Ör.sz. rendelete Biatorbágy Város Képviselő-testületének 5/2010. (04.30.)Ör.sz. rendelete Biatorbágy Város Képviselő-testülete 2009. évi költségvetésének végrehajtásáról Biatorbágy Város Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

Módosítások: /2010. V. 1-

Módosítások: /2010. V. 1- Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2000. (XII. 12.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére 27. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató az önkormányzat 2013. évi gazdálkodásának

Részletesebben

EGYESÜLÉSI TÁJÉKOZTATÓJA

EGYESÜLÉSI TÁJÉKOZTATÓJA TAKARÉKINVEST TŐKEVÉDETT SZÁRMAZTATOTT NYÍLTVÉGŰ BEFEKTETÉSI ALAP (2016.01.04. NAPJÁTÓL: TAKARÉKINVEST SZÁRMAZTATOTT NYÍLTVÉGŰ BEFEKTETÉSI ALAP) MINT BEOLVADÓ ALAP ÉS A TAKARÉK FHB RÖVID KÖTVÉNY BEFEKTETÉSI

Részletesebben

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2.

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2. Pénzügyi számítások 2015. december 2. 1. ÁFA Nettó ár= Tiszta ár, adót nem tartalmaz, Bruttó ár=fogyasztói ár=adóval terhelt érték= Nettó ár+ ÁFA A jelenlegi ÁFA a nettó ár 27%-a. Összefüggések: bruttó

Részletesebben

Mi történik akkor, ha a hiteles elhalálozik? Mi lesz a hitelével? A hiteltartozást az örökösök megöröklik, azaz nekik kell teljesíteni.

Mi történik akkor, ha a hiteles elhalálozik? Mi lesz a hitelével? A hiteltartozást az örökösök megöröklik, azaz nekik kell teljesíteni. Mik azok a forrásköltségek pontosan, amire hivatkozva emelik a bankok a kamatokat, miközben a pl. svájci frank kamatok csökkennek? Az árfolyamveszteség pedig az enyém. A hitelintézetek önállóan határozzák

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

Általános Személybiztosítási Szabályzat

Általános Személybiztosítási Szabályzat Általános Személybiztosítási Szabályzat Érvényes: 2007. június 1-jei és azt követô technikai kezdetû szerzôdésekre 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. Jelen szabályzat azokat a feltételeket tartalmazza, amelyek

Részletesebben

Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor?

Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor? Hitelkiváltás Frissítve: 2015.09.27. Szerző: BankRáció csapat Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor? Az alábbi táblázatban megtalálod azokat a költségeket, melyeket

Részletesebben

55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő 55 344 02 Államháztartási mérlegképes könyvelő. szakképesítés-ráépülés

55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő 55 344 02 Államháztartási mérlegképes könyvelő. szakképesítés-ráépülés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/-23/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 2. 15.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

A kedvezmény igénybevétele alól nem zárták ki azokat sem, akik az elmúlt 1 2 évben vásároltak vagy építettek lakást és megfelelnek a feltételeknek.

A kedvezmény igénybevétele alól nem zárták ki azokat sem, akik az elmúlt 1 2 évben vásároltak vagy építettek lakást és megfelelnek a feltételeknek. Mi a szocpol? A szocpol hivatalos nevén szociálpolitikai támogatási rendszer. Arra találták ki, hogy támogassák azokat a családokat, akik több gyereket vállalnak, és saját lakást szeretnének vásárolni

Részletesebben

hirdetmény K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.

hirdetmény K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu hirdetmény A 341/2011. (XII.29.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H

Részletesebben

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek H-1037 Budapest Montevideo u. 3/A Tel.: +36 1 430-3400 Fax: +36 1 430-3402 abt@abt.hu www.abt.hu Budapest, 2016. január 12. 2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek Tisztelt

Részletesebben

INGATLANFEDEZET NÉLKÜLI HITELEK

INGATLANFEDEZET NÉLKÜLI HITELEK INGATLANFEDEZET NÉLKÜLI HITELEK I. Biztosíték nélküli hitelek II. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás fedezete mellett nyújtott hitelek III. Egyéb hitelek IV. THM és egyéb rendelkezések I. Biztosíték

Részletesebben

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY I.Látra szóló kamatok FORINT BETÉT HIRDETMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE 1 1. Standard lakossági bankszámla, Komfort, Prémium számlacsomag (pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó látra szóló betét, forint

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 8 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név:. Elért pont:. soport:.

Részletesebben

73OME Mérleg - Eszközök

73OME Mérleg - Eszközök Táblakód: 73OME Sorszám PSZÁF kód Megnevezés Előző évi 73OME Mérleg - Eszközök Előző évi felülvizsgált Tárgyévi beszámoló záró Nagyságrend: ezer forint Tárgyévi felülvizsgált 1 2 3 4 5 6 7 c d e f g h

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a vállalati hitelekhez kapcsolódó ingó/ingatlanfedezeti vagyonbiztosításokról és azok Bankra történő engedményezési kötelezettségéről

TÁJÉKOZTATÓ a vállalati hitelekhez kapcsolódó ingó/ingatlanfedezeti vagyonbiztosításokról és azok Bankra történő engedményezési kötelezettségéről TÁJÉKOZTATÓ a vállalati hitelekhez kapcsolódó ingó/ingatlanfedezeti vagyonbiztosításokról és azok Bankra történő engedményezési kötelezettségéről Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. (a továbbiakban: Bank ) az

Részletesebben

A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 %

A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 % A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 % A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei az utóbbi időben folyamatosan ellenőrzik a lakásbérbeadást. Az információkat

Részletesebben