kapacitása véges, emiatt ahol lehetséges az esővíz gyűjtése nem vezethetők a szennyvízcsatornába a csapadékvizek. Az összegyűjtött esővíz értékes, az

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "kapacitása véges, emiatt ahol lehetséges az esővíz gyűjtése nem vezethetők a szennyvízcsatornába a csapadékvizek. Az összegyűjtött esővíz értékes, az"

Átírás

1 A csatorna méretezése A csatornázás fontosságát mutatja az a tény, hogy mikor a több ezer éve az etruszk vagy a római birodalomban használt csatornázás egy időre feledésbe merült, a városokban élő emberek között járványok törtek ki, és pestis, kolera stb. tizedelték az ott lakókat. Amikor felismerték a tömeges megbetegedések keletkezésének okát a csatornázás hiányát, s elkezdték kiépíteni azokat, a járványok is megszűntek. A csatornázás jelentőségét támasztja alá, hogy amíg évvel ezelőtt szinte az összes kútvíz iható volt, ma alig találunk olyan kutat, melynek vize megfelelő lenne, mert időközben elszennyeztük a talajvizeket, ezért ma már tilos a szennyvizeket elszikkasztani. Ennek ellenére sajnos még ma is sokfelé bekerül a talajba a szennyeződés (engedély nélkül), mert kényelmesebb ily módon eltüntetni a szennyvizeket, mint elszállíttatni, s a felelőtlen emberek bele sem gondolnak abba, hogy gyermekeik és unokáik majdani életét nehezítik meg ezzel. A csatornázás fontosságát mutatja az a tény, hogy mikor a több ezer éve az etruszk vagy a római birodalomban használt csatornázás egy időre feledésbe merült, a városokban élő emberek között járványok törtek ki, és pestis, kolera stb. tizedelték az ott lakókat. Amikor felismerték a tömeges megbetegedések keletkezésének okát a csatornázás hiányát, s elkezdték kiépíteni azokat, a járványok is megszűntek. A csatornázás jelentőségét támasztja alá, hogy amíg évvel ezelőtt szinte az összes A Cloaca Maxima régen kútvíz iható volt, ma alig találunk olyan kutat, melynek vize megfelelő lenne, mert időközben elszennyeztük a talajvizeket, ezért ma már tilos a szennyvizeket elszikkasztani. Ennek ellenére sajnos még ma is sokfelé bekerül a talajba a szennyeződés (engedély nélkül), mert kényelmesebb ily módon eltüntetni a szennyvizeket, mint elszállíttatni, s a felelőtlen emberek bele sem gondolnak abba, hogy gyermekeik és unokáik majdani életét nehezítik meg ezzel. Jelenleg a csatornában elvezetett szennyvizeknek csak kis része kerül biológiai tisztításra, emiatt környezetünk szennyezése nem csökken. A szennyvíztisztítók

2 kapacitása véges, emiatt ahol lehetséges az esővíz gyűjtése nem vezethetők a szennyvízcsatornába a csapadékvizek. Az összegyűjtött esővíz értékes, az ivóvíz kiváltására is alkalmas. Nagyon jó a kertek locsolására, de szürkevízként a WC-k öblítésére is használható (az ember napi vízfelhasználásának jelentős részét teszi ki a WC-öblítés). Sajnos a sűrű beépítésű területeken alig, vagy egyáltalán nincs lehetőség a csapadékvizek gyűjtésére, felhasználására, az ilyen helyeken kényszerűség az egyesített csatornázás. Ahol nem szabad az esővizet bevezetni a közcsatornába, ott a Csatornázási Művek szúrópróbaszerűen ellenőrzi azt. Most pedig nézzük meg az épületen belüli csatornahálózat kialakítását. A szennyvízvezeték részei: - szellőzővezeték, - ágvezeték, - ejtővezeték, - alapvezeték (belső és esetleg külső), - bekötővezeték. A csapadékvíz-vezeték részei: magastetőnél ereszcsatorna, lapostetőnél esetleg lombkosár, majd mindegyiknél ejtővezeték, alapvezeték (belső és esetleg külső). Ha egyesített a rendszer, akkor a szennyvíz és csapadékvíz egy vezetéken köt be a közcsatornába. Amennyiben elválasztott rendszer van, akkor a csapadékvizet gyűjtőaknába vezetjük, de ritkán előfordul, hogy a közcsatornában is van külön csapadékvíz-vezeték. Először említsünk meg néhány gyakrabban előforduló hibát: - Ha a fürdőkádhoz padlóösszefolyót építenek be, akkor az lesz a fürdőszoba legmagasabb pontja, vagyis csak a szifonba nem folyik be a kifröcsögött víz. - A fürdőkád és a padlóösszefolyó között a vezetékméret nagy, azaz 32 mm átmérőnél nagyobb, s emiatt a szifonnál kifolyik a víz, illetve a fürdőhab. Az ok, hogy a kádtól a szifonig a kádban lévő vízoszlop nyomásával áramlik a víz, viszont onnan a légköri összeköttetés miatt csak gravitációsan, ami kevesebb víz elvezetését eredményezi. - Ha ritkábban használt a kád, akkor kiszárad a szifon, és a csatornaszagok bejutnak a lakásba. Van lehetőség úszós szagelzárásra is, de biztosabb, ha ilyen esetben padló feletti bűzelzárót használunk. Padlófűtés esetén a padlóba épített szifonok gyorsan száradnak ki, tehát ilyenkor nem ajánlott a beépítésük.

3 - A csatorna-ágvezeték hosszú, s emiatt gyakori a dugulás. Ágvezetéknél nem tudunk megfelelő lejtést alkalmazni, mert a födém vastagsága behatárolt, ezért inkább több ejtővezetéket kell kiépíteni, hogy az ágvezeték rövid lehessen. - A mosógép vezetékének lejtése fontosabb a többinél, mert a mosószerben lévő kövek könnyen leülepednek, s összetapadva szilárd dugót alkotnak, amit még a duguláselhárító dróttal sem lehet eltávolítani. - A csatornaszellőzőt nem építik ki. Az ejtővezeték meghosszabbításaként kell a primer szellőző, s ha hosszú az ágvezeték, akkor kell a szekunder szellőző. Az elfolyó szennyvíz a csőben vízdugót hozhat létre, így a szellőzővezeték hiánya miatt vákuum keletkezhet, s ez a szifonokban lévő szagelzáró vízzárat leszívhatja, ami miatt a csatornaszagok a lakásba juthatnak, jobb esetben csak kluttyogni fog a szifon. A Cloaca Maxima napjainkban - Kiépítik a csatornaszellőzőt, de nem megfelelő méretűt, s emiatt az előző pontban felsorolt problémák jöhetnek elő. A szellőzővezeték méretét nem szabad csökkenteni, akkorának kell lennie, mint amilyen szennyvízvezetékhez csatlakoztatjuk. - A szellőzővezeték tetejére nem tesznek védősapkát. A madarak a felszálló meleg levegő miatt odafészkelnek, egy nagyobb vákuum leszívhatja a fészket, s ettől dugulás lesz a vezetékben. - A szellőzővezeték vízszintes elhúzása negatív lejtéssel készül. A szellőző levegő relatív páratartalma a vezetékben közelít a 100%-hoz, így a benne lévő nedvességből sok kicsapódik (kondenzálódik), s idővel vízdugó keletkezik a szellőzőcsőben. A probléma ugyanaz lesz, mint az előző két pontban. - Kevés tisztítóidomot építenek be. Egy esetleges dugulásnál bontani kell a vezetéket és az épületszerkezetet. Ideális, ha az irányváltozásokhoz és az ejtővezeték alapvezetékre történő csatlakozásához tisztítóidom kerül beszerelésre. - Túlméretezett a csőátmérő, s emiatt alacsony lesz az áramlási sebesség. Három nevezetes sebesség van a szennyvíznél: a., 0,4 m/s ülepedési sebesség, ez alatt a szennyvízben lévő szilárd szennyeződések leülepednek, b., 1,3 m/s bukási sebesség, e felett a szennyvíz elrobog a szennyeződések felett, nem képes magával vinni azokat, c., 0,7 m/s öntisztulási sebesség, ilyenkor a szennyvíz képes a leülepedett szennyeződéseket felkavarni s elszállítani. A vízfogyasztás s emiatt a szennyvíztermelés nem egyenletes a nap folyamán. Arra kell törekedni, hogy naponta legalább egyszer, a csúcsfogyasztáskor kialakuljon ez a sebesség. - A túlméretezett csőátmérő miatt kicsi lesz a vízmélység (úsztatási mélység). A szennyvízben úszó darabos szennyeződések biztonságos szállíthatóságához legalább 4 cm-es vízmélység szükséges, de ha ez nincs meg, akkor felakadhatnak a szennyeződések, s eldugulhat a vezeték. - Csapadékvíz-ereszcsatorna ejtővezetékre történő csatlakozásánál nem tesznek szennyfogót, s a falevelek, madárfészkek eldugíthatják az ejtőt.

4 Az eddigiekből látható, hogy a szennyvízvezeték átmérőjén kívül a lejtést is meg kell határozni, mert amint az előzőkből látható, az áramlási sebességnek szűk határok közt kell lennie. A méretek meghatározásának kiindulása a szállítandó vízmennyiség meghatározása. A csapadékvíz mennyiségét a következő összefüggés alapján tudjuk meghatározni A jelölések a következők: qvcs csapadékvíz-mennyiség [l/s], A - esővízgyűjtő felület [m2], Ψ - lefolyási tényező [1], qe - csapadékvíz intenzitása [l/s x ha], [m2/ha]. 1. táblázat: A lefolyási tényező értékei A felszín megnevezése Pala-, bádog-, cserép- és szigetelőlemez burkolatú tetők Egyéb tetők Aszfaltburkolat Kövezet Zúzottkő burkolat Kertek, parkok Ψ 0,90 0,95 0,80 0,90 0,85 0,90 0,40 0,70 0,25 0,45 0,05 0,10 2. tábláza: A csapadékvíz intenzitása Körzet q l (s*ha) 1. Budapest Vértes, Gerecse, Pilis Győr Sopron Szombathely Bakony Keszthely Tihany Pécs Szeged Kalocsa Túrkeve Nyíregyháza Kompolt Sajó, Hernád vidéke, Bükk Börzsöny, Cserhát, Mátra 250 A vízgyűjtő felület méretének meghatározásánál mindig a vízszintes vetületet kell számításba venni. A lefolyási tényező értékeit az 1. táblázatban találjuk. A csapadékvíz intenzitását a 2. táblázat mutatja. A szennyvíz mennyiségét a következő összefüggés alapján tudjuk meghatározni:

5 A jelölések a következők: qvsz - szennyvízmennyiség [l/s], 0,33 - tapasztalati érték [1], k - épület jellegétől függő tényező [1], Σe - víznyelő egyenértékek összege [1]. Az épület jellegétől függő tényező a 3. táblázatban szerepel. A víznyelő egyenértékek a 4. táblázatból vehetők ki. 3. táblázat: Az épület jellegétől függő tényező Az épület megnevezése k Lakóházak 2,0 Nagykonyhák 1,9 1,85 Mosodák, garázsok 1,85 1,80 Fürdők, gyógyintézetek 1,8 1,75 Sormosdók, zuhanyozók, stb. 1,5 1,0 4. táblázat: A víznyelő egyenértékek A félkör keresztmetszetű Tető-alapterület, m2 ereszcsatorna átmérője, cm A csatornavezeték méretezését két részre osztjuk: 1. csapadékvíz-elvezetés (ezen belül): - ereszcsatorna méretezése, - csapadékvíz-ejtő méretezése, - csapadékvíz-alapvezeték méretezése. 2. szennyvíz-elvezetés (ezen belül): - ágvezeték méretezése, - szennyvíz-ejtővezeték méretezése, - szennyvíz-alapvezeték méretezése. A csapadékvíz-ereszcsatorna méretek az 5. táblázatban láthatók.

6 A berendezési tárgyak megnevezése Vízelvezetés l/s 5. táblázat: A csapadékvíz jellegétől függő tényező A berendezési tárgyak egyenértéke, e DN, mm A csatlakozócső legkisebb átmérője, Falikút 0,33 1, ,025 Kiöntő 0, ,025 WC öblítőtartállyal 1, ,012 Vizelde 0,05 0,1 50 0,020 WC öblítőcsappal* 1,2; 1,4 3,6; ,012 Folyókás vizelde m-enként 0,06 0,1 Automatikus öblítésű vizeldetartály 0,80 1, ,020 Mosdó 0,07 0, ,020 Egymedencés mosogató 0,67 2, ,025 Kétmedencés mosogató 1,00 3, ,025 Fürdőkád 0,67 2, ,020 Zuhany 0,20 0, ,025 Bidé és egészségügyi zuhany 0,15 0,4 40 0,020 Ivókút 0,035 0, ,020 Csoportos, öt férőhelyes sor-, ill. 0,35 1, ,020 körmosdók Ua., de 8-10 férőhelyes 0,70 2, ,025 Megjegyzés: A technológiai berendezések szennyvíz-elvezetési normáit és egyenlőtlenségi tényezőit a technológiai tervek alapján kell megállapítani *A kisebb e érték a kisebb csőátmérőhöz tartozik Legkisebb csővezetéklejtés m/m Amennyiben 196 m2-nél nagyobb felületről kell összegyűjteni a szennyvizet, úgy több levezetőt alkalmazhatunk, vagy két ereszcsatorna lejthet egy ejtővezeték felé. A csapadékvíz-ejtővezeték méretét a 6. táblázatban találjuk. 6. táblázat DN, mm Legkisebb lejtés esetén Normál lejtés esetén lakóépület középületlakóépület középület A csapadékvíz-alapvezeték méretének meghatározása teljesen megegyezik a szennyvízével, így azt majd ott tárgyaljuk. A szennyvíz-ágvezeték méretét meghatározhatjuk tapasztalati úton és táblázatosan is. Tapasztalat alapján úgy méretezhetünk, hogy ha két különböző méretű vezeték csatlakozik egymáshoz, akkor a nagyobb mérettel megyünk tovább. Amennyiben két azonos méretű vezeték csatlakozik, akkor még maradhat a méretük továbbra is ugyanakkora, de a harmadik után már egy mérettel nagyobbat választunk. A táblázatos méretezés a víznyelő-egyenértékek összege alapján történik.

Csatorna hálózat feladata: különböző halmazállapotú szennyeződéseket a benne lévő vízzel együtt gravitáció segítségével usztasa el a közcsatornáig.

Csatorna hálózat feladata: különböző halmazállapotú szennyeződéseket a benne lévő vízzel együtt gravitáció segítségével usztasa el a közcsatornáig. Szennyvíz és csapadék víz mennyisége Amit a csatornának szállítani kell: szennyvíz csapadékvíz technológia víz A csatorna lehet: zárt csatorna nyitott csatorna Csatorna hálózat feladata: különböző halmazállapotú

Részletesebben

Épületek csatornázása2 a csatornahálózat kialakításának szabályai a csatorna bekötővezeték méretezése

Épületek csatornázása2 a csatornahálózat kialakításának szabályai a csatorna bekötővezeték méretezése Épületek csatornázása2 a csatornahálózat kialakításának szabályai a csatorna bekötővezeték méretezése Épületgépészeti rendszerek I. 2009. március 17. A házi bekötőcsatornák kialakítása 1 A házi bekötőcsatornák

Részletesebben

VÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS

VÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS 6211-11 VÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 03 Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus A jegyzet a következő

Részletesebben

Épületgépészet bevezető előadás

Épületgépészet bevezető előadás Épületgépészet bevezető előadás Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar szikra@egt.bme.hu 2013. max. 2m Kémények: Nyitott égésterű falikazánok kéményei Kéménytest min. 2m Füstcső Gázberendezés

Részletesebben

DN40 3/4" HL Szifonok Klíma és légtechnika

DN40 3/4 HL Szifonok Klíma és légtechnika 135 3/4" 150-330 115-330 DN40 DN40 HL Szifonok 105-190 7. Klíma és légtechnika 7 HL Klíma- és légtechnikai lefolyók Tervezési és i tudnivalók Sajnos a lefolyórendszerek tervezésénél sok esetben kimarad

Részletesebben

Épületek csatornázása. Épületgépészeti rendszerek I március 10.

Épületek csatornázása. Épületgépészeti rendszerek I március 10. Épületek csatornázása Épületgépészeti rendszerek I. 2009. március 10. 1 Tartalom: alapfogalmak műtárgyak és csőanyagok mértékadó szenny- és csapadékvíz-terhelés 2 A csatornázás rendszere és kialakítása

Részletesebben

Visszatorlódás gátlás. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 9.

Visszatorlódás gátlás. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 9. Visszatorlódás gátlás MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 9. Korszerő európai szabványok közzététele Jegyzékes jóváhagyó közleménnyel 1. 2. 3. 4. 5. Hivatkozási szám MSZ EN 12056-1:2001

Részletesebben

Épületgépészet bevezetı elıadás

Épületgépészet bevezetı elıadás Épületgépészet bevezetı elıadás Szikra Csaba www.egt.bme.hu max. 2m Kémények: Nyitott égésterő falikazánok kéményei Kéménytest min. 2m Füstcsı Gázberendezés Kémények: Zárt égésterő fali kazánok kéményei

Részletesebben

Visszatorlódás elleni védelem október 25.

Visszatorlódás elleni védelem október 25. Visszatorlódás elleni védelem 2011. október 25. Korszerő európai szabványok közzététele Jegyzékes jóváhagyó közleménnyel 1. 2. 3. 4. 5. Hivatkozási szám MSZ EN 12056-1:2001 Angol nyelvő! MSZ EN 12056-2:2001

Részletesebben

KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23

KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23 KOMPLEX tervezési segédlet (A komplex feladatok és diplomatervek gyakorlati számításai és adatai) Kiadás: 2009-03-23 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai

Részletesebben

GRUNDFOS MULTILIFT. Méretezési segédlet - MULTILIFT átemelő berendezések

GRUNDFOS MULTILIFT. Méretezési segédlet - MULTILIFT átemelő berendezések GRUNDFOS MULTILIFT Méretezési segédlet - MULTILIFT átemelő berendezések Méretezési útmutató MULTILIFT átemelő berendezések kiválasztásához 1. Bevezetés 2. Általános méretezési és kiválasztási ismeretek

Részletesebben

Termék ismertető KG csatornacsövek és Idomok

Termék ismertető KG csatornacsövek és Idomok Termék ismertető KG csatornacsövek és Idomok 06-20-476-0-478 Fax: 06-29-325-113 E-mail: KG csövek és idomok: Szennyvíz, csapadékvíz elvezetéséhez megfelelő gravitációs csatornarendszer kialakítására alkalmas

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

Vízelvezetés-technika

Vízelvezetés-technika Advantix zuhanylefolyók Vízelvezetés-technika X1 HU 2/15 Árlista 2015 Műszaki változtatások joga fenntartva! Az Advantix zuhanylefolyók mindazt kínálják, ami megfelel a vízelvezetés-technika elismert színvonalának:

Részletesebben

Szennyvíz lefolyórendszerek kialakítása épületen belül

Szennyvíz lefolyórendszerek kialakítása épületen belül lefolyórendszerek kialakítása épületen belül Lehmann János Bevezetés Az épületen belüli gravitációs lefolyórendszer a berendezési tárgyak, padlóvíztelenítõk, technológiai berendezések stb. felõl érkezõ

Részletesebben

Amikor szakad az ég... Csapadékvíz elvezetési problémák a Fővárosban. Gerőfi-Gerhardt András FCsM Zrt. Hálózatüzemeltetési Osztály

Amikor szakad az ég... Csapadékvíz elvezetési problémák a Fővárosban. Gerőfi-Gerhardt András FCsM Zrt. Hálózatüzemeltetési Osztály Amikor szakad az ég... Csapadékvíz elvezetési problémák a Fővárosban Gerőfi-Gerhardt András FCsM Zrt. Hálózatüzemeltetési Osztály Hálózat kialakítása, méretezése - Bp. teljes körű csatornázási terve

Részletesebben

YBL ÉPÍTŐMÉRNÖKI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS NOVEMBER 17. BOSNYÁKOVICS GABRIELLA ÉPÍTŐMÉRNÖKI INTÉZET INFRASTRUKTÚRAMÉRNÖKI SZAKCSOPORT

YBL ÉPÍTŐMÉRNÖKI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS NOVEMBER 17. BOSNYÁKOVICS GABRIELLA ÉPÍTŐMÉRNÖKI INTÉZET INFRASTRUKTÚRAMÉRNÖKI SZAKCSOPORT YBL ÉPÍTŐMÉRNÖKI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS 2015. NOVEMBER 17. BOSNYÁKOVICS GABRIELLA ÉPÍTŐMÉRNÖKI INTÉZET INFRASTRUKTÚRAMÉRNÖKI SZAKCSOPORT Sóskút Budapesttől ~25 km-re található Pest megyei település Megrendelő:

Részletesebben

KOMPLEX- és DIPLOMATERVEK gyakorlati számításai és adatai az ÉPÜLETGÉPÉSZET c. tárgyhoz Kiadás: 2006-02-20

KOMPLEX- és DIPLOMATERVEK gyakorlati számításai és adatai az ÉPÜLETGÉPÉSZET c. tárgyhoz Kiadás: 2006-02-20 KOMPLEX- és DIPLOMATERVEK gyakorlati számításai és adatai az ÉPÜLETGÉPÉSZET c. tárgyhoz Kiadás: 2006-02-20 Összeállította: KERESZTY BALÁZS tudományos munkatárs Átdolgozta: Dr. Majoros András (épületvillamosság,

Részletesebben

max. 300 Ø 52 max. 400 Ø 72 Ø 52 DN40 DN50 HL Szifonok Fürdó kád Ø 8-13

max. 300 Ø 52 max. 400 Ø 72 Ø 52 DN40 DN50 HL Szifonok Fürdó kád Ø 8-13 max. 300 Ø 52 Ø 8-13 max. 400 Ø 72 Ø 52 HL Szifonok Fürdó kád 45 100 EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Fürdó kád szifonok Tervezési és alkalmazási tudnivalók Hozzáférhetőség és vízzár tartási képesség

Részletesebben

Költségvetés. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen...

Költségvetés. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen... Archilak Mérnöki Szolgáltató Kft. Horváth Ferenc É 16-0245 5000 Szolnok, Csokonai u. 96. II/. Építtető: Szajol Község Önkormányzata Készítette: Cím: 5081 Szajol, Rózsák tere. 1. Túri Zoltán G 04-151-2001

Részletesebben

max. 300 Ø 52 max. 400 Ø 72 Ø 52 DN40 DN50 Ø 8-13 HL Szifonok 3. Fürdőkád

max. 300 Ø 52 max. 400 Ø 72 Ø 52 DN40 DN50 Ø 8-13 HL Szifonok 3. Fürdőkád max. 300 Ø 52 Ø 8-13 max. 400 Ø 72 Ø 52 HL Szifonok 3. Fürdőkád 45 100 3 HL Fürdőkád szifonok Tervezési és alkalmazási tudnivalók Hozzáférhetőség és vízzár tartási képesség A beépítéskor hozzáférést kell

Részletesebben

Szaniter szerelvények szifonok. Árlista ÉRVÉNYES 2015.08.24-től visszavonásig. A feltűntetett árak nettó Áfa nélküli listaárak.

Szaniter szerelvények szifonok. Árlista ÉRVÉNYES 2015.08.24-től visszavonásig. A feltűntetett árak nettó Áfa nélküli listaárak. Szaniter szerelvények szifonok Árlista ÉRVÉNYES 2015.08.24-től visszavonásig A feltűntetett árak nettó Áfa nélküli listaárak. Az árlista visszavonásig érvényes. COSMO szifonok Cosmo mosdó csőszifon 5/4

Részletesebben

VI. KÖZMÛHÁLÓZATOK FEJLESZTÉSE

VI. KÖZMÛHÁLÓZATOK FEJLESZTÉSE VI. KÖZMÛHÁLÓZATOK FEJLESZTÉSE 1. Ivóvízellátás A településen közüzemi vízmû és vízhálózat üzemel. A szükséges ivóvizet 2 db mélyfúrású kút biztosítja. A kutak vize vas és mangántartalmú, vízkezelést tesz

Részletesebben

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Esővíz süllyesztőszekrények. 17. Esővíz elvezetés DN110

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Esővíz süllyesztőszekrények. 17. Esővíz elvezetés DN110 Ø 110/100/ 90/75 327 x 164(185) 165 DN110 490 255 HL Esővíz süllyesztőszekrények 17. Esővíz elvezetés 17 HL Esővíz süllyesztőszekrények Tervezési és beépítési tanácsok A modern épületeknél az esővizet

Részletesebben

Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban

Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban Műanyagcső konferencia Budapest 2017. Radács Attila MaVíz Műszaki Bizottság Magyar Víziközmű Szövetség 41 víziközmű szolgáltató az országban Ivóvízellátás

Részletesebben

Épületgépészet bevezető előadás. Szikra Csaba BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék 2017.

Épületgépészet bevezető előadás. Szikra Csaba BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék 2017. Épületgépészet bevezető előadás Szikra Csaba BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2017. AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZÉS FŐBB FEJEZETEI Vízellátás, csatornázás

Részletesebben

Vízelvezetés-technika

Vízelvezetés-technika Lefolyók WC-khez és vizeldékhez Vízelvezetés-technika V4 HU 2/18 Árlista 2018 Műszaki változtatások joga fenntartva! Lefolyók, szagelzárók és tartozékok WC-khez és vizeldékhez, a DIN 1380 és DIN 19541

Részletesebben

Cakó Balázs. Gv-01 1:50. Alaprajz A.M. WC IRODA-TEAKONYHA ELŐ. FFI WC ELŐTÉR 2% NŐI WC RAKTÁR KERTI RAKTÁR CB-2018_ /03.

Cakó Balázs. Gv-01 1:50. Alaprajz A.M. WC IRODA-TEAKONYHA ELŐ. FFI WC ELŐTÉR 2% NŐI WC RAKTÁR KERTI RAKTÁR CB-2018_ /03. FFI WC ELŐ. RAKÁR IRODA-EAKONYHA PE-HD Kiszellőző vezeték tető fölé kivezetve NA110 NA110 KERI RAKÁR A.M. WC NA110 WC meglévő, NA110 meglévő HHV WC NŐI WC ELŐÉR meglévő szennyvíz aknához 2% meglévő, Melévő

Részletesebben

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TERVEZETT TÉMAKÖRÖK I. Alapfogalmak, a víz jellemzői II. Építmények álló vízben III. IV. Építmények mozgó vízben Vízmennyiségek építmények környezetében V. Vízelvezetés szabad felszínű medrekben VI. A

Részletesebben

VÍZHÁLÓZAT MÉRETEZÉSE

VÍZHÁLÓZAT MÉRETEZÉSE 2. VÍZHÁLÓZAT MÉRETEZÉSE A vízhálózat méretezésének menete a következôképpen alakul (ez egy javaslat, melytôl el lehet térni az egyéni megszokásoknak megfelelôen):. a méretezést csak egy jól elkészített

Részletesebben

COLORFUL SHOWERTRAYS MADE IN ITALY 2019/1 ZUHANYTÁLCÁK

COLORFUL SHOWERTRAYS MADE IN ITALY 2019/1 ZUHANYTÁLCÁK COLORFUL SHOWERTRAYS MADE IN ITALY 2019/1 ZUHANYTÁLCÁK ÚJ GENERÁCIÓS MARMY ZUHANYTÁLCÁK 5 SZÍNBEN, FELÁR NÉLKÜL ROZSDAMENTES LEFOLYÓTAKARÓ TARTOZÉK PREMIUM GEBERIT SZIFON TARTOZÉK STRUKTURÁLT, KŐHATÁSÚ

Részletesebben

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Esővíz süllyesztőszekrények. 17. Esővíz elvezetés DN110

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Esővíz süllyesztőszekrények. 17. Esővíz elvezetés DN110 Ø 110/100/ 90/75 327 x 164(185) 165 DN110 490 255 HL Esővíz süllyesztőszekrények 17. Esővíz elvezetés 17 HL Esővíz süllyesztőszekrények Tervezési és beépítési tanácsok A modern épületeknél az esővizet

Részletesebben

Hidraulikus váltó. Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva. Készült:

Hidraulikus váltó. Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva. Készült: A hidraulikus váltó 1. fólia A hidraulikus váltó FVS 0, 1 0, 2 vmax m s 2. fólia A hidraulikus váltó feladatai / előnyei A kazánkör és a fűtési körök hidraulikai szétválasztása A hőtermelő és a fűtési

Részletesebben

+ + + Blanke DIBA-LINE + lineáris lefolyórendszer. Blanke DIBA-LINE + lineáris lefolyórendszer elônyei

+ + + Blanke DIBA-LINE + lineáris lefolyórendszer. Blanke DIBA-LINE + lineáris lefolyórendszer elônyei Lineáris lefolyórendszer 80 80 + lineáris lefolyórendszer A + a tökéletes megoldás épített zuhanyzók vízelvezetésének megoldására. A lefolyórendszer beépítése gyors és egyszerû. Beépítési magassága igen

Részletesebben

Egységes szerkezetben

Egységes szerkezetben Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008. (XII.22.) rendelete Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata által biztosított csatornaszolgáltatás díjának megállapításáról Egységes szerkezetben

Részletesebben

Vízelvezetés-technika

Vízelvezetés-technika Vízelvezetés-technika Advantix padlóvíztelenítés, DIN EN 1253 szabvány szerint bevizsgált, minőségellenőrzött. Építőipari Műszaki Engedély: A-945/1998 Katalógus 2005 Tartalomjegyzék Vízelvezetés-technika

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 ÚJ EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕ CSOMÓPONTI RÉSZLETEI Attika kialakítása beton aljzat esetén 5% 3 4 4 5 5 6 7 8 min.

Részletesebben

Épületgépészet bevezető előadás. Szikra Csaba BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék 2018.

Épületgépészet bevezető előadás. Szikra Csaba BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék 2018. Épületgépészet bevezető előadás Szikra Csaba BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2018. AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZÉS FŐBB FEJEZETEI Vízellátás, csatornázás

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! Kartellben a természettel etikusan A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. (forrás: WIKIPÉDIA)

Részletesebben

Vízelvezetés-technika. V4 Lefolyók WC-khez és vizeldékhez

Vízelvezetés-technika. V4 Lefolyók WC-khez és vizeldékhez V4 Vízelvezetés-technika V4 Lefolyók WC-khez és vizeldékhez DIN 1380 szabvány szerint bevizsgált. A sokféle szín minden berendezési trendet kielégít. Járulékos csatlakozási lehetőségek az íveken és csőcsonkokon.

Részletesebben

Csatornázás. Szikra Csaba, 2017 Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz.

Csatornázás. Szikra Csaba, 2017 Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. Csatornázás Szikra Csaba, 2017 Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. Felhasználás Berendezési tárgyak részei, kialakítása: A csőhálózatban szállított víz felhasználása a berendezési tárgyakban történik.

Részletesebben

INFO PRÉMIUM MINŐSÉG, ALACSONYABB ÁRON 3/2019

INFO PRÉMIUM MINŐSÉG, ALACSONYABB ÁRON 3/2019 INFO 3/2019 www.alcaplast.hu PRÉMIUM MINŐSÉG, ALACSONYABB ÁRON OK Flexibilis WC bekötőcső PREMIUM Dupla csonk P155Z, P156Z Felülről tisztítható leeresztők A392C, A504CKM, A507CKM TARTALOM 2 FLEXIBILIS

Részletesebben

Felépítés. Fogantyú és rögzít heveder Egyszer kezelés, biztonságos, a szabványoknak megfelel rögzítés.

Felépítés. Fogantyú és rögzít heveder Egyszer kezelés, biztonságos, a szabványoknak megfelel rögzítés. cat_drain_c3 01_0609_HU.book Page 36 Thursday, July 5, 007 9:40 AM sorozat leírás Felépítés Nemesacél motor Jól bevált felépítés modern INOX & kompozit kialakítás, optimalizált hatásfokú szabad örvénykerékkel.

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM T /1 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

csapadékvíz olajkiszűrő szűrőtartó konzol nélkül csapadékvíz olajkiszűrő szűrőtartó konzollal

csapadékvíz olajkiszűrő szűrőtartó konzol nélkül csapadékvíz olajkiszűrő szűrőtartó konzollal Víznyelőbe helyezhető szelektív csapadékvíz olajkiszűrő, 2mg/l, 10 l/s-ig Hidraulikai teljesítmény (l/s) 3 6 9 Víznyelőrács szabadnyílás (mm) 300x300 300x300 300x300 Akna belméret (mm) 300x300, Ø300 300x300,

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ 1/7 ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Tárgy: Építtető: 8630 Balatonboglár, Attila u., hrsz: 423. ingatlanon tervezett ravatalozó épület építése Vízellátás, csatornázás, fűtés, elszívás Balatonboglár

Részletesebben

Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/ )

Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/ ) Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/10-2010-0047) KEOP-1.2.0/B/10-2010-0047 PROJEKT NYITÓRENDEZVÉNY Simontornya Város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása projekt

Részletesebben

Geberit Duofix szerelőelemek WC szerelőelemek

Geberit Duofix szerelőelemek WC szerelőelemek ek WC ek WC szerelõelemek WC ek Áttekintő táblázat: Duofix fali WC ek Sigma nyomólap család Omega nyomólap család Delta nyomólap család átszerelő vízkezelő tabletta behelyezéséhez 115.612.00.1 111.300.00.5

Részletesebben

Alapinformációk a tervezéshez és kialakításhoz

Alapinformációk a tervezéshez és kialakításhoz HL Attika lefolyók Alapinformációk a tervezéshez és kialakításhoz Ha egy tetőről, teraszról az esővíz elvezetése hagyományos lefolyókkal nem lehetséges, vagy nem ésszerű, akkor az attika lefolyók kínálnak

Részletesebben

M=1:1000 HELYSZÍNRAJZ. TERVEZETT ÉPÜLET - Ép.eng.terv Cím: Budaörs 2040, Rákóczi utca 10. Hrsz.: 723/2 ÉPÍTTETŐ: WOLF-BAU KFT. 2009 okt.

M=1:1000 HELYSZÍNRAJZ. TERVEZETT ÉPÜLET - Ép.eng.terv Cím: Budaörs 2040, Rákóczi utca 10. Hrsz.: 723/2 ÉPÍTTETŐ: WOLF-BAU KFT. 2009 okt. lakóház magastető 4,5 m 13,40 1,00 7,28 0,35 14,40 7,63 lakóház magastető 4,5 m 7,37 3,98 3,30 7,37 7,28 garázs magastető 3,5 m lakóház magastető 4,5 m lakóház magastető 6,0 m Rákóczi utca HELYSZÍNRJZ

Részletesebben

SAVAL 2.0. A család szinte valamennyi tagja elérhető a tisztítást megkönynyítő Easyplus mázfelülettel, a WC-k mindegyike 3/6 literrel öblít.

SAVAL 2.0. A család szinte valamennyi tagja elérhető a tisztítást megkönynyítő Easyplus mázfelülettel, a WC-k mindegyike 3/6 literrel öblít. SAVAL 2.0 A Saval 2.0 család számos új és jó néhány egykori Solinar és Saval termékből tevődik össze. A család összeállításánál arra törekedtünk, hogy a alap funkciók mellett megmaradjanak azok a termékek

Részletesebben

- lakosság 181.-Ft/m 3 - önkormányzatok és intézményeik 181.-Ft/m 3 - közület 205.-Ft/m 3

- lakosság 181.-Ft/m 3 - önkormányzatok és intézményeik 181.-Ft/m 3 - közület 205.-Ft/m 3 TÉT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2009. (XII. 23.) rendelete Tét városban fizetendő ivóvíz- és szennyvízelvezetés díjáról, valamint a környezetterhelési díjról Tét Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Zárt flexibilis tartályok

Zárt flexibilis tartályok ADATLAP ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLYOK A zárt flexibilis tartályaink RCY Franciaországban, Louhans-i (71) vállalatunkban készülnek és anyagösszetételük 100 % -ban újrahasznosítható. A zárt flexibilis tartály előnyei

Részletesebben

Pótalkatrészek árlistája 2014-III.

Pótalkatrészek árlistája 2014-III. Pótalkatrészek árlistája 2014-III. 2 Tartalom TARTOZÉKOK A mosdó és mosogató szifonok tartozékai 4 WC ülőke 4 Csavar komplett 4 A kombi WC tömítése 4 A feltöltő és öblítő szelepek tartozékai 4 A kádszifonok

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

AZ ESŐVÍZ HASZNOSÍTÁSA. Ifj. Dienes György 2011. február 18.

AZ ESŐVÍZ HASZNOSÍTÁSA. Ifj. Dienes György 2011. február 18. AZ ESŐVÍZ HASZNOSÍTÁSA Ifj. Dienes György 2011. február 18. Esővíz-hasznosítás múltja Az emberiség évezredek óta hasznosítja a csapadékvizet Legrégebbi lelet Kr.e.: 1700 Kréta, Knoszosz Pergamonban erődök

Részletesebben

Vízelvezetés-technika V3 Lefolyók mosogatókhoz, kiöntőtálakhoz és készülékekhez

Vízelvezetés-technika V3 Lefolyók mosogatókhoz, kiöntőtálakhoz és készülékekhez Árlista 201 Vízelvezetés-technika Lefolyók kiöntőtálakhoz és készülékekhez DIN-EN 274 szabvány szerint bevizsgált és minőségellenőrzött. Építőipari Műszaki Engedély: A-945/1998 Könnyen szerelhető és rugalmas.

Részletesebben

Túlfolyó nélküli modellek

Túlfolyó nélküli modellek Az acél művészete GYUR'MA Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft 2045 Törökbálint, TT Ipartelep, Tel: (1) 371-3000, Fax: (1) 371-3009 Awww.miha.hu awww.gyurma.hu awww.kork.hu awww.biddle.hu Postacím: 2049

Részletesebben

2016. évi Árjegyzék II.

2016. évi Árjegyzék II. 1 S 00690001 Ivóvíz bekötések építése (1.1. - 1.3. pontok alapján): 2016. évi Árjegyzék II. Felhasználási helyeken végzett tevékenységek árai 1.1. Ivóvízbekötés készítése, megcsapolás, épített aknában

Részletesebben

vis von conel JELLEMZŐK GIENGER HUNGÁRIA ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT.

vis von conel JELLEMZŐK GIENGER HUNGÁRIA ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT. JELLEMZŐK vis von conel VIS falsík előtti szerelőelemek JELLEMZŐK WC szerelőelem nedves építéshez 2 mennyiséges öblítési lehetőség, állítható öblítővíz-mennyiséggel 9/3 vagy 6/3 liter és start/stop, vagy

Részletesebben

A felhasználó kötelezettségei

A felhasználó kötelezettségei A felhasználó kötelezettségei A Felhasználó az Üzletszabályzat más pontjaiban, valamint a jogszabályokban meghatározottakon túlmenően, különösen az alábbiakra köteles: a Víziközmű-szolgáltató által nyújtott

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT. 20/2011. (XII.21.) r e n d e l e t e. a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT. 20/2011. (XII.21.) r e n d e l e t e. a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 20/2011. (XII.21.) r e n d e l e t e a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról Újszász Város Önkormányzata az árak megállapításáról rendelkező 1990. évi LXXXVII.

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÔ TERMÉKEK 2019/1

KIEGÉSZÍTÔ TERMÉKEK 2019/1 KIEGÉSZÍTÔ TERMÉKEK 2019/1 Az akció 2019. március 1-tôl visszavonásig érvényes. A feltüntetett javasolt fogyasztói árak az ÁFÁ-t tartalmazzák. Az Ön kereskedôje: Livinox mosogatók és kiegészítôk Evido

Részletesebben

Mosdók pultra, beépíthetőek, mosogatók stb.

Mosdók pultra, beépíthetőek, mosogatók stb. pultra, beépíthetőek, mosogatók stb. fürdőszoba formabontó elrendezése egyszerű és praktikus megoldásakent az alulról beépített vagy a felülről besüllyesztett mosdó szerepelhet, amely a méretre szabott

Részletesebben

Ereszcsatorna-rendszer

Ereszcsatorna-rendszer Ereszcsatorna-rendszer Érvényes: 2019. január 2-től. Ezzel egyidejűleg a korábbi, 2018. augusztus 1-től érvényes Ereszcsatorna-rendszer kiadvány érvényét veszíti. A további feltételeket a Terrán Tetőcserép

Részletesebben

Műanyag-Csőgyártók Szövetsége Csapadékvíz elvezetés, kezelés, szikkasztás

Műanyag-Csőgyártók Szövetsége Csapadékvíz elvezetés, kezelés, szikkasztás Műanyag-Csőgyártók Szövetsége Csapadékvíz elvezetés, kezelés, szikkasztás Esővízkezelés a keletkezés helyén - vákuumos tetővíz elvezetés - műanyagblokkos esővíz szikkasztó és csillapító rendszerek Reicher

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: Duguláselhárító

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: Duguláselhárító 09-0 Duguláselhárítási cső- és berendezés szerelési feladatok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÔ TERMÉKEK 2019/2

KIEGÉSZÍTÔ TERMÉKEK 2019/2 KIEGÉSZÍTÔ TERMÉKEK 2019/2 Az akció 2019. szeptember 1-tôl visszavonásig érvényes. A feltüntetett javasolt fogyasztói árak az ÁFÁ-t tartalmazzák. Az Ön kereskedôje: Livinox mosogatók és kiegészítôk Evido

Részletesebben

Szifonok. Mosdó. Design termékek. Pissoire. Fürdıkád. Pipelife Hungária Mőanyagipari Kft. PIPELIFE - az életrevaló csı

Szifonok. Mosdó. Design termékek. Pissoire. Fürdıkád. Pipelife Hungária Mőanyagipari Kft.   PIPELIFE - az életrevaló csı Mosdó Pipelife Hungária Mőanyagipari Kft. Szifonok 0J v Mosdó szifon szett M-C2904 1 773 0J v Mosdó szifon szett, réz, krómozott M-C2910 1 3 698 0J v Csıszifon elfolyócsıvel, réz, krómozott M-L3450 1 3

Részletesebben

GRUNDFOS SOLOLIFT+ SOLOLIFT+ ÚJ LEHETŐSÉGEK, AHOL SZÜKSÉG VAN RÁ

GRUNDFOS SOLOLIFT+ SOLOLIFT+ ÚJ LEHETŐSÉGEK, AHOL SZÜKSÉG VAN RÁ GRUNDFOS SOLOLIFT+ SOLOLIFT+ ÚJ LEHETŐSÉGEK, AHOL SZÜKSÉG VAN RÁ MINDEN SZÜKSÉGES HELYEN EGY SOLOLIFT+ A Grundfos új szennyvíz átemelőjének bemutatása Az új Grundfos Sololift+ sorozatot magánházak, lakások

Részletesebben

Vízelvezetés-technika V4 Lefolyók WC-khez és vizeldékhez

Vízelvezetés-technika V4 Lefolyók WC-khez és vizeldékhez Árlista 201 Vízelvezetés-technika Lefolyók WC-khez és vizeldékhez DIN 1380 és 1389 szabvány szerint bevizsgált és minőségellenőrzött. Építőipari Műszaki Engedély: A-945/1998 A sokféle szín minden berendezési

Részletesebben

Innovatív vízelvezetés. Geberit zuhany szerelőelemek falba rejtett lefolyóval

Innovatív vízelvezetés. Geberit zuhany szerelőelemek falba rejtett lefolyóval Innovatív vízelvezetés Geberit zuhany szerelőelemek falba rejtett lefolyóval Különösebb ördöngösség nélkül, egyszerűen beszerelhető Rengeteg időt takaríthat meg, kompromisszumok nélkül A zuhany szerelőelem

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ACO Fränkische. Strasil Részben perforált és többcélú csőrendszer. ACO Fränkische ACO MARKANT ACO DRAIN ACO DRAIN. Elfolyás [l/s] Lejtés [%]

ACO Fränkische. Strasil Részben perforált és többcélú csőrendszer. ACO Fränkische ACO MARKANT ACO DRAIN ACO DRAIN. Elfolyás [l/s] Lejtés [%] Strasil Részben perforált és többcélú csőrendszer Talpas csövek sima folyásfenékkel a DIN 4262/1 (C1 típus) szerint, kemény PVC-ből Elfolyás [l/s] Lejtés [%] 1.) ábra Az átmérõ és a lejtés ismeretében

Részletesebben

Vízelvezetés-technika

Vízelvezetés-technika Advantix zuhanylefolyók, Advantix Vario zuhanylefolyó Vízelvezetés-technika X1 HU 2/16 Árlista 2016 Műszaki változtatások joga fenntartva! Az Advantix zuhanylefolyók mindazt kínálják, ami megfelel a vízelvezetés-technika

Részletesebben

ACO épületgépészet. ACO épületgépészet. Visszatorlódásgátlók. Visszatorlódásgátlók

ACO épületgépészet. ACO épületgépészet. Visszatorlódásgátlók. Visszatorlódásgátlók ACO épületgépészet Alapelvek Fedlapok Falátvezetések Olajleválasztók Öntöttvas összefolyók Rozsdamentes termékek Hogyan alakul ki visszatorlódás? Mindig abban az esetben torlódik vissza a szennyvíz az

Részletesebben

Viega Advantix Top. Mindent tud a padlók víztelenítéséről. Extra gyors lefolyás, variálható magasság, nagy biztonság visszaszívás ellen.

Viega Advantix Top. Mindent tud a padlók víztelenítéséről. Extra gyors lefolyás, variálható magasság, nagy biztonság visszaszívás ellen. Viega Advantix Top Mindent tud a padlók víztelenítéséről Extra gyors lefolyás, variálható magasság, nagy biztonság visszaszívás ellen. Az új Viega Advantix Top: a legjobb tulajdonságok egy termékben. 4

Részletesebben

I. FEJEZET. A rendelet hatálya és alkalmazása

I. FEJEZET. A rendelet hatálya és alkalmazása Egységes 1 szerkezetben. Hatályos: 2012. május 17. napjától. Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2007. (III. 21) rendelete Fertőrákos Község Szabályozási tervéről és Helyi Építési

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, helyrajzi szám: 4986/40 természetben Széna utca 1. 1 db két lakásos lakóépület Beruházó és generál kivitelező: Quality Homes Zrt. 6000 Kecskemét,

Részletesebben

Vízvédelem KM011_ /2016-os tanév II. félév. 5/A rész: Vízkezelés, csatornázás

Vízvédelem KM011_ /2016-os tanév II. félév. 5/A rész: Vízkezelés, csatornázás Vízvédelem KM011_1 2015/2016-os tanév II. félév 5/A rész: Vízkezelés, csatornázás Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens Széchenyi István Egyetem AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Vízkitermelés felszíni vizeket:

Részletesebben

R 6/4" /4" HL Szifonok DN50 = DN40 = DN50 DN Konyha

R 6/4 /4 HL Szifonok DN50 = DN40 = DN50 DN Konyha 120-325 R 3/4" = 95-270 = 100-280 42 HL Szifonok 1. Konyha 1 HL Konyhai szifonok Tervezési és beépítési tanácsok Egy mosogató szifonnak nem csak a mosogatóvíz elvezetés az egyetlen feladata. Cél a helytakarékos

Részletesebben

K I V I T E L I T E R V IROMÁNYOS MUNKARÉSZEK ÉPÜLETGÉPÉSZET

K I V I T E L I T E R V IROMÁNYOS MUNKARÉSZEK ÉPÜLETGÉPÉSZET Óvoda átalakítás Magyarpolány Dózsa Gy.u.10 Hrsz.:330. Épületgépészeti fejezet K I V I T E L I T E R V IROMÁNYOS MUNKARÉSZEK ÉPÜLETGÉPÉSZET 2 2. ALÁÍRÓLAP Megrendelő: Magyarpolány Község Önkormányzata...

Részletesebben

2017. évi Árjegyzék II.

2017. évi Árjegyzék II. 2017. évi Árjegyzék II. Felhasználási helyeken végzett tevékenységek árai 1 S 00690001 Ivóvíz bekötések építése (1.1. - 1.4. pontok alapján): 1.1. Ivóvízbekötés készítése, megcsapolás, épített aknában

Részletesebben

2017. évi Árjegyzék II.

2017. évi Árjegyzék II. 1 S 00690001 Ivóvíz bekötések építése (1.1. - 1.3. pontok alapján): 2017. évi Árjegyzék II. Felhasználási helyeken végzett tevékenységek árai 1.1. Ivóvízbekötés készítése, megcsapolás, épített aknában

Részletesebben

Nagy kapacitású szeleptest, RA-G típus

Nagy kapacitású szeleptest, RA-G típus Adatlap Alkalmazás Az RA-G típusú nagy kapacitású szelepeket főként egycsöves rendszerekben használják. Az EN 215 szabvány szerinti jóváhagyva Valamennyi RA-G szelep kombinálható az RA sorozat bármely

Részletesebben

6-24 DN40 54 DN HL Szifonok. Zuhanytálcák

6-24 DN40 54 DN HL Szifonok. Zuhanytálcák 54 83 6-24 193 205 110 62 HL Szifonok 53 Zuhanytálcák EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Zuhanytálca lefolyók Tervezési és beépítési tanácsok Cégünk az európai szabványokban definiált zuhanytálcák

Részletesebben

Sugárfúvóka. Méretek. Légcsatornába szerelt. Karbantartás A fúvóka látható részei nedves ruhával tisztíthatók. Rendelési minta

Sugárfúvóka. Méretek. Légcsatornába szerelt. Karbantartás A fúvóka látható részei nedves ruhával tisztíthatók. Rendelési minta Méretek 0 min. O 0 Ø 0 Ø eírás A egy gumiból készült sugárfúvóka, amely alkalmas nagy területek szellőztetésére, ahol nagy vetőtávolságra van szükség. A fúvóka a légszállítás iránya szerint állítható,

Részletesebben

Egységes szerkezetben IV.

Egységes szerkezetben IV. Nagyrécse Község Önkormányzati Képviselőtestületének a víz- és csatornadíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló *6/2010.(XII.10.) sz. r., a 14/2009.(XII.22.) sz. r., a 12/2007.

Részletesebben

exkluzív zuhanylefolyók E-MAIL: MEDOTRADE@MEDOTRADE.HU WEB: WWW.MEDOTRADE.HU... A fotókat készítette: Stampok Anita

exkluzív zuhanylefolyók E-MAIL: MEDOTRADE@MEDOTRADE.HU WEB: WWW.MEDOTRADE.HU... A fotókat készítette: Stampok Anita exkluzív zuhanylefolyók E-MAIL: MEDOTRADE@MEDOTRADE.HU WEB: WWW.MEDOTRADE.HU... A fotókat készítette: Stampok Anita exkluzív zuhanylefolyók MEDO Köszönti Önt a Medo Trade Kft. Cégünk egyedi és modern fürdőszobák

Részletesebben

AVTB hőmérséklet-szabályozó (PN 16)

AVTB hőmérséklet-szabályozó (PN 16) Adatlap AVTB hőmérséklet-szabályozó (PN 16) Leírás Az AVTB egy segédenergia nélküli hőmérsékletszabályozó, amelyet melegvíz-tartályokban, hőcserélőkben, olaj előmelegítőkben stb. vízhőmérséklet szabályozásra

Részletesebben

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés

Fülke, ellensúly. Követelmények, kialakítás, méretezés Fülke, ellensúly Követelmények, kialakítás, méretezés részletek Követelmények A fülke magassága A fülke szabad belmagassága legalább 2 m legyen. A fülke bejárat magassága legalább 2 m legyen. Hasznos

Részletesebben

HÁZI SZENNYVÍZÁTEMELŐ AKNA

HÁZI SZENNYVÍZÁTEMELŐ AKNA HÁZI SZENNYVÍZÁTEMELŐ AKNA Email: flygt.kft@flygt.com Web:www.flygt.hu HÁZI SZENNYVÍZÁTEMLŐ AKNA MŰSZAKI ISMERTETŐ ÁTEMELŐ AKNA RAJZA ÁTEMELŐ AKNA ADATAI Átemelő mérete: 700 x 1400 Gravitációs csatlakozás:

Részletesebben

Viega Advantix Vario: az első, méretre szabható zuhanylefolyó.

Viega Advantix Vario: az első, méretre szabható zuhanylefolyó. Viega Advantix Vario: az első, méretre szabható zuhanylefolyó. 0 10 20 30 Viega Advantix Vario. Milliméterpontosan rövidíthető. Határtalanul rugalmas. Akár rövid, akár hosszú, mindenképpen sikeres A Viega

Részletesebben

VIESMANN VITOPEND 100-W VITOPEND 111-W Égéstermék elvezetések

VIESMANN VITOPEND 100-W VITOPEND 111-W Égéstermék elvezetések VIESMANN VITOPEND 00-W VITOPEND -W Égéstermék elvezetések Műszaki adatlap Az árakat lásd az árjegyzékben Égéstermék elvezető rendszerek Vitopend 00-W-hez WHD és Alumíniumból koaxiális AZ-cső Ø 60/00 koaxiális

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Vas és Mangán eltávolítása (2. feladat) SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, 2012.02.15. 2011/2012. tanév 2. félév Műszaki leírás Mit tartalmazzon:

Részletesebben

8. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Felszíni vízelvezetés: utak oldalesése (egyoldali, tetőszelvény)

8. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Felszíni vízelvezetés: utak oldalesése (egyoldali, tetőszelvény) 8. tétel Az utak vízelvezetése külterületen és belterületen Mutassa be a felszíni és a felszín alatti vizek elvezetésére szolgáló szerkezeteket (árkok, folyókák, szivárgók)! Ismertesse a fagykár és az

Részletesebben

Geberit Egyéni katalógus

Geberit Egyéni katalógus Geberit Egyéni katalógus Geberit Setaplano zuhanyfelület...................................................................... 3 Geberit szerelőkeret Setaplano zuhanyfelületekhez, 100 cm-ig, 4 lábhoz..............................

Részletesebben

Norit Filtrix LineGuard

Norit Filtrix LineGuard Norit Filtrix LineGuard BEMUTATÁS A LineGuard egy ultraszűrést alkalmazó vízkezelő rendszer. Az ultraszűrő (UF) alkalmazása nagyon széleskörű ezek egyike az ivóvíz kezelés. Felhasználási területek: Az

Részletesebben