RFID antennák előállítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RFID antennák előállítása"

Átírás

1 RFID antennák előállítása Bevezetés A rádiófrekvenciás azonosítás piaca rohamos növekedésnek indult az elmúlt évek során, előzetes becslések szerint az olcsó passzív tag-ek részesedése az évtized végére eléri a 3,9 milliárd USD-t. Számtalan előnyének köszönhetően, úgy, mint gyors és rugalmas olvashatóság, kis méret, nagy megbízhatóság, írható memória, rövid időn belül teljesen kiszoríthatja a vonalkódos azonosítókat. Az RFID tag-ek a chip által nyújtott többlet szolgáltatásoknak köszönhetően olyan területeken is alkalmazhatóvá válnak, ahol a vonalkódos azonosítók nem. Elterjedés és az árak kapcsolata Jelenleg az RFID azonosítók szélesebb körű elterjedésének legnagyobb korlátja azok magas ára. A címkék teljes költségének nagyobbik részét még mindig a chip teszi ki, ami 30-70%-a a tag teljes bekerülési költségeinek. Az olcsóbb kategóriák felé haladva a chip ára egyre növekvő részét teszi ki az összköltségeknek. A fennmaradó részt az antenna, a hordozó anyag és az összeépítés költsége alkotja. A chip-ek árának csökkenése a közeli jövőben nem várható a folyamatos technológiai fejlesztések ezt nem teszik lehetővé. A következő ábra egy UHF RFID címke felépítését és fontosabb alkotóelemeit szemlélteti. A fenti okokból a megoldást az antenna árának csökkentése jelentheti, a következőkben ennek lehetőségeit vizsgáljuk a gyártási technológiákkal és a felhasznált anyagokkal összefüggésben.

2 Technológiák és költségek Jelenleg az RFID címkék antennáinak elkészítésére többféle technológiai alternatíva is kínálkozik, ezek mindegyike rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, a következőkben ezeket elemezzük. Az antennarétegek kialakíthatóak vezető, többnyire vörösréz fóliából maratással vagy kivágással, ami a réteg vastagságának következtében alacsony elektromos ellenállást eredményez. Ez azonban csak látszólagos előny, ugyanis az RFID antennák működési frekvenciasávjában ( MHz) a vezetőben haladó elektromos áram másként viselkedik, mint az egyenáram. A jelenséget skin effektusnak vagy skin hatásnak nevezik, lényege hogy az elektromosan vezető anyagokban folyó áram a frekvencia növekedésével arányosan a vezető felülete felé tolódik, tehát az áramsűrűség nem egyenletesen oszlik meg a vezetés irányára merőleges metszetben. Az alábbi ábra szemlélteti a jelenséget kőr keresztmetszetű vezető esetében. A skin effektus hatására létrejövő áramsűrűség szerkezete a keresztmetszetben a frekvencián kívül függ a vezető anyagtól és annak fajlagos vezetőképességétől is, erre a későbbiekben visszatérünk.

3 A következő diagram egy alacsony ellenállású vezetőben létrejövő skin hatást szemlélteti a frekvencia függvényében. Mint látható, az RFID címkék működési frekvenciatartományában ( MHz) a skin mélység 2,8-3 mikrométer. Ebből következik, hogy az antenna vezető rétegének vastagságát a skin mélység egy-kétszerese fölé növelve az antenna ellenállása lényegében nem csökken tovább, mint az a következő ábrán is látható.

4 Visszatérve az antennaréteg kialakításának módjára, megállapíthatjuk, hogy az elvárt 3-8 mikrométeres vezetőréteg vastagság vörösréz fóliából maratással vagy kivágással egyaránt elkészíthető, viszont mindkét eljárás idő és munkaigényes, az olcsó címkék előállításához célszerű gazdaságosabb módszert választani. A fóliából készült antennákat magasabb áruk ellenére máig is alkalmazzák annak köszönhetően, hogy ellenállóbbak és hosszabb élettartamúak (>10 év) mint a következőkben ismertetésre kerülő olcsóbb társaik. Ilyen eljárással készült címkék találhatók többek között az útlevelekben és személyazonosító igazolványokban. Nyomtatott antennák A megoldást a nyomdatechnikai eljárások jelentik, ezek több fajtáját is alkalmazzák az olcsó UHF RFID tag-ek előállítására. A nyomtatáshoz elektromosan vezető pasztákat alkalmaznak, melyeket röviditve ECA-nak ( electrically conductive adhesives) nevezzük. Az alábbi ábra a leggyakrabban alkalmazott nyomtatási eljárásokat szemlélteti. Egyrészt, mint az elvárható, a fejlettebb nyomdatechnikai eljárások olcsóbb antennákat eredményeznek, másrészt a fejlettebb eljárások segítségével egyenletesebb minőség biztosítható. A nyomtatott vezetékek ellenállása arányos a hordozóra felvitt vezető réteg vastagságával.

5 Ebben az esetben is érvényesek a fólia antennáknál már említett követelmények, tehát a nyomtatott vezető réteg vastagságának nagyobbnak kell lenni a skin effektus mélységének egy-kétszeresénél. A technológiák vizsgálatához hasonlítsuk össze a nyomtatási sebesség és ár tekintetében egyaránt szélső értékeket képviselő eljárásokat. A szitanyomás több mint 2000 éve ismert technika, lényege, hogy egy sűrű szövésű hálót (szitaszövet) merevítő keretre feszítünk, majd a nyomtatni nem kívánt területeken kitöltjük a festék áthatolását gátló anyaggal (emulzió). A szitaszövetre festéket öntünk, majd a nyomtatandó felületre helyezzük. A szitaszövet felületén átpréseljük a festék egy részét, egy lehúzó gumi (rákel) segítségével. A nyomat felbontása speciális bronz szitaháló alkalmazásával elérheti a 0,04 mm-t. A szitaszövet jellemzésére a mesh számot alkalmazzák, jelentése az 1 coll (2,54 mm) hosszban található szitahuzal kereszteződések száma. A szitanyomás relatíve lassú eljárás, a felvitt rétegek vastagságát nehéz szűk tűrésen belül tartani. Mindezek ellenére egyedi abban a tekintetben, hogy rövid idő alatt (30-60 perc) készíthető ezzel az eljárással laboratóriumi körülmények között nyomószita kis szériák teszteléséhez. A leggyorsabb és egyben leggazdaságosabb nyomtatási technika a mélynyomás (gravure printing). Az eljárás kulcseleme a nyomóhenger, amely egy a felületén megmunkált többnyire fémből készült szerszám. A henger felületébe ismétlődő mintázatokat marnak CNC vezérlésű gravírozó gépek segítségével. A mintázat mélységét változtatva az egy nyomtatási ciklusban felvitt paszta mennyisége széles határok között és rendkívül pontosan beállítható. A következő képen egy mélynyomó henger felületi kiképzése látható.

6 A szitanyomással összehasonlítva látható, hogy a mélynyomás szerszámköltsége nagyságrendekkel magasabb, a nyomóhenger elkészítése magas szintű gépesítettséget igényel. Ennek ellenére nagy darabszámok (több százezer nyomat) esetén a mélynyomás gazdaságosabb technológia, miután a nyomtatás sebessége m/perc, a nyomtatható hordozó szélessége mm. Az RFID antennák pontos nyomtatása érdekében 10 m/perc sebességgel és 1 m hordozó szélességgel, valamint 80x15 mm-es tag mérettel számolva 8330 antenna nyomtatható így percenként. A mélynyomó gép működése alig bonyolultabb, mint a szitanyomás eljárása. A nyomóhenger egy festéktároló tartályba merül, amely esetünkben a vezető pasztát tartalmazza. A henger forgása közben a bemarások telítődnek a pasztával, majd elhaladnak a lehúzó kés (doctor blade) alatt, amely eltávolítja a felesleges anyagot. A már lehúzott mintázat tovább fordulva eléri a hordozó felületet, amelyet egy másik henger nyom az ellentétes irányból, az úgynevezett préshenger (impression roll). A nyomat hordozójaként leggyakrabban um vastagságú hő stabilizált PET (polietiléntereftalát) fóliát alkalmaznak.

7 A leírt folyamatot az alábbi ábra szemlélteti. Elektromosan vezető paszták összetétele A nyomtatott RFID antennákhoz alkalmazott vezető paszták két fő alkotóelemre bonthatók, a vezetőképes töltőanyagra, amely lehet ezüst, réz, nikkel és egy nem vezető polimer gyantára, ami lehet poliészter, poliuretán, epoxi vagy kerámia, azaz olyan diszpergálószerek, amelyek megfelelnek a nyomtatás kritériumainak. A kötőanyagok magas elektromos ellenállása nem kedvező tényező, az antennák ellenállásának növekedése rontja a tag-ek olvashatóságát. A vezető paszták töltőanyagai lehetnek fémek, szén és vezető tulajdonságú polimerek, de máig az ezüst bizonyult a legjobb anyagnak erre a célra. Elektromos vezetőképessége a

8 legmagasabb (a szupravezetőktől eltekintve) a jelenleg ismert anyagok között és a korábban már tárgyalt skin hatás szempontjából is ideális választás. Az ezüst további kedvező tulajdonsága a kémiai passzivitása, ennek köszönhetően a vele készült nyomat elektromos tulajdonságai hosszú távon is stabilak maradnak. Az ezüst töltőanyagokat előállításuk során mikron méretű pehellyé őrlik, ezután keverik a diszpergáló szerekhez. A paszta eredő elektromos vezetőképességét nem csak az ezüst ellenállása befolyásolja, hanem a perlokáció (átszivárgás) hatékonysága is, vagyis mennyire jó a kontaktus a vezető szemcsék között. A töltőanyagot mechanikus módszerekkel állítják elő, többnyire golyós őrléssel. Az eljárás során előállított ezüst pehely anizotróp morfológiát mutat, ami elősegíti a szükséges perlokációs küszöb elérését, tehát csökkenthető a minimális töltőanyag tartalom az elvárt vezetőképesség megtartása mellett. A pasztákhoz kevert ezüst szemcsék mérete 3 mikron és 30 mikron között változik. A tapasztalatok alapján az ennél nagyobb szemcseméret inhomogénné teszi a vezető paszta fizikai tulajdonságait, míg az

9 ennél kisebb szemcseméret megnöveli a töltőanyag-diszpergens keverék viszkozitását, ami problémákat okoz a nyomtatási folyamat során. Az alapanyagok ára Az ezüst árát tekintve a középmezőnyben foglal helyet a fizikai, kémiai és elektromos tulajdonságok szempontjából megfelelő töltőanyagok között. Az alábbi táblázatot áttekintve megállapítható, hogy ez közelítőleg 10%-a a legolcsóbb távol keleten gyártott címkék nagykereskedelmi árának (~0,1 USD), ugyanis az elmúlt évek során az egy címkére eső ezüst tömege változatlanul átlagosan mindössze 10,9 mg, ennek ára a jelenlegi árfolyamon 0,011 USD. A fenti táblázatból látható, hogy a 2017-re becsült RFID címke mennyiség (25,79 billió darab!) legyártásához szükséges ezüst tömege 281 kg, ami a világpiacon forgalomban lévő ezüst tömegének elenyésző töredéke, így önmagában nem lesz hatással a jövőben az árfolyam alakulására. A kötőanyagként leggyakrabban alkalmazott polimer gyanták a paszta tömegszázalékát teszik ki. Estünkben vizsáljuk a Bisphenol A diglycidyl ether elnevezésű gyantát, gyártója a Dalian CR Science Development Co., Ltd. Az anyag viszkozitása széles

10 tartományban választható, cps (centipoise) között 11 változatban rendelhető. Miután a diszpergens hozzávetőlegesen a paszta 25 tömegszázalékát teszi ki, kiszámíthatjuk az egy tag-re eső mennyiséget, ami 10,9/3=3,63 mg. A példánkban említett polimer gyanta nagykereskedelmi ára ~2,5 USD/kg, ebből kiszámítható, hogy az egy címkére eső Bisphenol A anyagköltség 0, USD, gyakorlatilag nem érdemes számolni vele. Az antenna gyártásához szükséges PET fólia és papír esetében az anyagköltség szintén elhanyagolható. A fenti ábra egy olcsó UHF RFID címke nagykereskedelmi árának összetevőit ábrázolja az eddigiekben összegyűjtött adatok, valamint becslések alapján. A lehetséges pontatlanságok ellenére a költségek arányaiból látható, hogy az olcsó nyomtatási technológia (mélynyomás) alkalmazása a címkegyártásban elkerülhetetlen. Összegezve megállapíthatjuk, hogy az UHF RFID címkék gyártási költségeinek csökkentése jelenleg csak szűk tartományban lehetséges. Miután a chipek jelentős árcsökkenése a közeli jövőben nem várható, megoldást jelenthet a vezető paszták minőségének javítása, ami a gyártási folyamat kihozatalát javítja. Másrészt a vezető paszták bizonyos fizikai

11 tulajdonságainak módosítása megkönnyítheti a chip és az antenna közötti fizikai kontaktus kiépítését. A vezető paszták fizikai tulajdonságainak javítása Az ezüst alapú vezető paszták töltőanyagának anizotróp morfológiája az előzőekben már említésre került a vezetőképesség mértékének kapcsán. Az alábbi ábra a nyomtatási eljárás során keletkező vezető réteg kialakulását szemlélteti. A kép felső részén a nyomtatás utáni állapot látható, ekkor a polimer gyanta még tartalmazza a hozzáadott viszkozitást módosító adalékanyagokat. A nyomat h1 magassága nagyobb a végleges állapotnál, az ezüst töltőanyag anizotróp szerkezete ellenére a szemcsék távolságuk miatt kevesebb kontaktust létesítenek. A második fázisban az adalékanyagok távoznak a polimer gyantából, a szemcsék közötti távolság csökken. Ebben a szakaszban a vezetőképesség jelentős javulása mérhető. A továbbiakban a nyomatot hőkezelésnek vetik alá 130 celsius fok hőmérsékleten. Ennek hatására a polimerizáció folyamata felgyorsul, a vezetőképesség tovább emelkedik. A folyamatot két elektronmikroszkópos felvétel segítségével szemléltetjük, az első a nyomtatást követő állapotról készült, a második a szárítás és a hőkezelés után. Jól megfigyelhetőek a különbséget a szemcsék határainak távolságában, ami a folyamat során vezetőképesség megváltozásához vezet.

12

13 A paszta vezetőképességét kedvezőtlenül befolyásoló kémiai reakciók közül a legfontosabb az oxidáció. Ez részben az ezüst és a polimer gyanta összekeverését megelőzően, a levegőben található korrozív vegyületek hatására keletkezhet, másrészt a gyanta is tartalmaz minőségétől függően oxidáló szereket. Az ezüst-oxid elektromos vezetőképessége nagyságrendekkel kisebb, mint az ezüstté, így jelentősen rontja a paszta tulajdonságait. Az oxidáció csökkentésére többféle módszert is alkalmazhatunk. A bekeverés előtti oxidáció meggátlásához elegendő az alapanyag jól záró csomagolása, esetleg védőgáz alkalmazása. A bekeverés utáni oxidáció csökkentésére is folynak kísérletek, ezek közül ígéretesnek tűnik az ezüst kezelése halogén elemekkel. A reakció során létrejön a szemcsék felületén egy ezüsthalogenid réteg, amely egyrészt gátolja az oxigén hozzáférését, másrészt félvezető tulajdonságokkal rendelkezik, miáltal az érintkező felületek vezetőképessége nagyságrendekkel jobb a az ezüst-oxidnál. Az alábbi ábrán egy a vezetőképességet befolyásoló fizikai tényező, a paszta összetétele, pontosabban a polimer gyanta és a töltőanyag arányának valamint a vezetőképességnek az összefüggése látható. Kísérletek folynak a vezetőképesség növelésére a töltőanyag szemcseméretének módosítása által oly módon, hogy a 3-30 mikron nagyságú szemcsékhez 10-30% arányban nanoméretű ezüstöt kevernek.

RFID-val támogatott eszközleltár

RFID-val támogatott eszközleltár 1. A rendszer célja RFID-val támogatott eszközleltár A rendszer célja, hogy a Felhasználó tárgyi eszköz, kiemelten infokommunikációs eszköz, leltározási folyamatát támogassa, azt gyorsan, könnyen és hibamentesen

Részletesebben

Fehér Toner Technológia

Fehér Toner Technológia Gépek, eszközök, kellékek 13.0.26275 Hohenstein PRODUCT CLASS 1 SUITABLE FOR BABY & CHILD WEAR Fehér Toner Technológia WHITE COLOR ON EVERYTHING Image trans from Joto Paper Minden jog fenntartva! Ennek

Részletesebben

NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA

NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA Az elektronikai tervező általában nem gyárt nyomtatott lapokat, mégis kell, hogy legyen némi rálátása a gyártástechnológiára, hogy terve kivitelezhető legyen.

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető . Laboratóriumi gyakorlat A EMISZO. A gyakorlat célja A termisztorok működésének bemutatása, valamint főbb paramétereik meghatározása. Az ellenállás-hőmérséklet = f és feszültség-áram U = f ( I ) jelleggörbék

Részletesebben

T E C H N O L O G Y. Patent Pending WATERPROOFING MEMBRANE WITH REVOLUTIONARY TECHNOLOGY THENE TECHNOLOGY. Miért válassza a Reoxthene technológiát

T E C H N O L O G Y. Patent Pending WATERPROOFING MEMBRANE WITH REVOLUTIONARY TECHNOLOGY THENE TECHNOLOGY. Miért válassza a Reoxthene technológiát TE THENE TECHNOLOGY TE THENE TECHNOLOGY TE Miért válassza a Reoxthene technológiát THENE TECHNOLOGY Miért válassza a Reoxthene technológiát A TECHNOLÓGIA egy forradalmian új technológia, melyet a MAPEI

Részletesebben

HULLÁMPAPÍRLEMEZHEZ HASZNÁLT ALAPPAPÍROK TÍPUSÁNAK AZONOSÍTÁSA KÉMIAI ANALITIKAI MÓDSZERREL. Előadó: Tóth Barnabás és Kalász Ádám

HULLÁMPAPÍRLEMEZHEZ HASZNÁLT ALAPPAPÍROK TÍPUSÁNAK AZONOSÍTÁSA KÉMIAI ANALITIKAI MÓDSZERREL. Előadó: Tóth Barnabás és Kalász Ádám HULLÁMPAPÍRLEMEZHEZ HASZNÁLT ALAPPAPÍROK TÍPUSÁNAK AZONOSÍTÁSA KÉMIAI ANALITIKAI MÓDSZERREL Tóth Barnabás és Kalász Ádám 1 Hullámpapírlemez alkalmazási területe Hullámpapír csomagolás az ipar szinte valamennyi

Részletesebben

Különleges hatású UV száradású szitafestékek

Különleges hatású UV száradású szitafestékek Különleges hatású UV száradású szitafestékek ELŐSZÓ Mint a nyomdászok többségének a széles-formátumú grafikai piacon, nehézséget okozhat, hogy kitűnjön a tömegből. A versenyelőny hirtelen elveszítéséhez

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Elektromos áram, egyenáram

Elektromos áram, egyenáram Elektromos áram, egyenáram Áram Az elektromos töltések egyirányú, rendezett mozgását, áramlását, elektromos áramnak nevezzük. (A fémekben az elektronok áramlanak, folyadékokban, oldatokban az oldott ionok,

Részletesebben

Az RFID technológia bemutatása

Az RFID technológia bemutatása Állami Nyomda Nyrt. RFID (Rádiófrekvenciás Azonosítás) Az RFID technológia bemutatása Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó racz@any.hu, Telefon: 431 1393 Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu RFID

Részletesebben

Lótuszvirág effektuson alapuló öntisztuló felületek képzésére alkalmas vízbázisú bevonat

Lótuszvirág effektuson alapuló öntisztuló felületek képzésére alkalmas vízbázisú bevonat Lótuszvirág effektuson alapuló öntisztuló felületek képzésére alkalmas vízbázisú bevonat Nanocolltech Kft. Jól ismert, hogy a lótuszvirág levelét és virágát a víz és más folyadékok nem nedvesítik, olyan

Részletesebben

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig.

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Könnyű, egyszerű és költséghatékony beépítés Korrózióálló Hosszú élettartam Egyedi kialakítás is lehetséges Erős és szivárgásmentes. Polymerbeton

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

watec Pneumatikus zsaluzás www.watec.at Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák

watec Pneumatikus zsaluzás www.watec.at Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák watec Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák 2012 Watec Vertriebs GmbH Helyszíni betonozást alkalmazó korszerű kivitel www.watec.at

Részletesebben

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID)

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID) 2. előadás Radio Frequency IDentification (RFID) 1 Mi is az az RFID? Azonosításhoz és adatközléshez használt technológia RFID tag-ek csoportosítása: Működési frekvencia alapján: LF (Low Frequency): 125

Részletesebben

NYÁK technológia 2 Többrétegű HDI

NYÁK technológia 2 Többrétegű HDI NYÁK technológia 2 Többrétegű HDI 1 Többrétegű NYHL pre-preg Hatrétegű pakett rézfólia ónozatlan Cu huzalozás (fekete oxid) Pre-preg: preimpregnated material, félig kikeményített, üvegszövettel erősített

Részletesebben

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09.

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Konkurens (szimultán) tervezés: Alapötlet Részletterv Vázlat Prototípus Előzetes prototípus Bevizsgálás A prototípus készítés indoka: - formai

Részletesebben

Nyomtatástechnológia

Nyomtatástechnológia Nyomtatástechnológia Flexo nyomtatás Mélynyomtatás Ofszet nyomtatás Flexográfia Gumihengeres felhordás Előnye: Könnyebben kontrollálható a festékfelhordás Flexográfia Rákelkés használata 3-hengeres rendszer

Részletesebben

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val?

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val? A Konarka Power Plastic egy olyan fotovoltaikus anyag, amely képes akár a beltéri, akár a kültéri fényből elektromos egyenáramot előállítani. Az így termelt energia azonnal hasznosítható, tárolható későbbi

Részletesebben

ELLENÁLLÁSOK HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE. Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o

ELLENÁLLÁSOK HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE. Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o ELLENÁLLÁSO HŐMÉRSÉLETFÜGGÉSE Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o szobahőmérsékleten értelmezett. Ismeretfrissítésként tekintsük át az 1. táblázat adatait:

Részletesebben

EMBLÉMÁZÁSI TECHNOLÓGIÁK

EMBLÉMÁZÁSI TECHNOLÓGIÁK EMBLÉMÁZÁSI TECHNOLÓGIÁK TAMPONNYOMÁS Olyan egyszerű műanyag termékek emblémázására szolgál, mint pl.: golyóstoll, öngyújtó, kulcstartó. Amit általában ennél az eljárásnál figyelembe kell venni, hogy nem

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 7. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2013. április 11. MA - 7. óra Verzió: 2.2 Utolsó frissítés: 2013. április 10. 1/37 Tartalom I 1 Szenzorok 2 Hőmérséklet mérése 3 Fény

Részletesebben

Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés

Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés A modellek és prototípusok szerepe a termékfejlesztésben A generatív gyártási eljárások jellemzői A réteginformációk előállítása

Részletesebben

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Ívhegesztéskor a kialakuló elektromos ívben az áram hőteljesítménye olvasztja meg az összehegesztendő anyagokat, illetve a hozaganyagot. Ha a levegő oxigénjétől az

Részletesebben

Abroncsgyártó Gumiipari technológus

Abroncsgyártó Gumiipari technológus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

3. Laboratóriumi gyakorlat A HŐELLENÁLLÁS

3. Laboratóriumi gyakorlat A HŐELLENÁLLÁS 3. Laboratóriumi gyakorlat A HŐELLENÁLLÁS 1. A gyakorlat célja A Platina100 hőellenállás tanulmányozása kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozatlan Wheatstone híd segítségével. Az érzékelő ellenállásának mérése

Részletesebben

Jegyzőkönyv. mágneses szuszceptibilitás méréséről (7)

Jegyzőkönyv. mágneses szuszceptibilitás méréséről (7) Jegyzőkönyv a mágneses szuszceptibilitás méréséről (7) Készítette: Tüzes Dániel Mérés ideje: 8-1-1, szerda 14-18 óra Jegyzőkönyv elkészülte: 8-1-8 A mérés célja A feladat egy mágneses térerősségmérő eszköz

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

Plazmavágás

Plazmavágás 2016.09.23. Plazmavágás Ipari vágásmódszereket ismertető sorozatunkban egy, a magánszemélyek részére is már-már elérhető technológia, a plazmavágás került sorra. Százezerrel kezdődő összegtől már kapható

Részletesebben

Kontakt korrózió vizsgálata

Kontakt korrózió vizsgálata Kontakt korrózió vizsgálata Haraszti Ferenc 1, Kovács Tünde 1 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Budapest, Népszínház u. 8, Magyarország Abstract. A korrózió összetett,

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15.

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. A SÖRCEFRE SZŰRÉSE hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. Cefreszűrés a sörfőzés folyamatában http://www.gevi.hu/leiras.html

Részletesebben

7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék)

7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék) 7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék) 7.1.1. SPS: 1150 C; 5 (1312 K1) Mért sűrűség: 3,795 g/cm 3 3,62 0,14 GPa Három pontos törés teszt: 105 4,2 GPa Súrlódási együttható:

Részletesebben

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév

Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Házi feladat témák: Polimerek alkalmazástechnikája tárgyból, 2014-2015. I félév Orvostechnikai alkalmazások 1. Egyszer használatos orvosi fecskendő gyártása, sterilezése. 2. Vérvételi szerelék gyártása,

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET. STAR típusú acéllemez lapradiátorokhoz

TERVEZÉSI SEGÉDLET. STAR típusú acéllemez lapradiátorokhoz TERVEZÉSI SEGÉDLET STAR típusú acéllemez lapradiátorokhoz MŰSZAKI ADATOK Felhasználási terület A STAR típusú acéllemez lapradiátorok szivattyús melegvízfűtési rendszerekben alkalmazhatók, legfeljebb 10

Részletesebben

Anyagos rész: Lásd: állapotábrás pdf. Ha többet akarsz tudni a metallográfiai vizsgálatok csodáiról, akkor: http://testorg.eu/editor_up/up/egyeb/2012_01/16/132671554730168934/metallografia.pdf

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Intrúziós fröccsöntés hatása a termék tulajdonságaira Az intrúzió a fröccsöntés egy különleges módszere, amellyel a gép kapacitásánál nagyobb méretű termék fröccsöntését lehet megoldani.

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

TERASZOK KERÍTÉSEK BURKOLATOK. A festés mentes életért CSEH GYÁRTÓ WPC TERMÉKEI

TERASZOK KERÍTÉSEK BURKOLATOK. A festés mentes életért CSEH GYÁRTÓ WPC TERMÉKEI TERASZOK KERÍTÉSEK BURKOLATOK A festés mentes életért CSEH GYÁRTÓ WPC TERMÉKEI Miért válasszam a WoodPlastic teraszt? Szép luxus teraszra vágyik, amit nem kell karbantartania? Szereti a fa nemes természetességét,

Részletesebben

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja.

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. Tápvezeték A fogyasztókat a tápponttal közvetlen összekötő vezetékeket tápvezetéknek nevezzük. A tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. U T l 1. ábra.

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

RFID rendszer felépítése

RFID rendszer felépítése RFID és RTLS RFID rendszer felépítése 1. Tag-ek (transzponder) 2. Olvasók (interrogátor) 3. Számítógépes infrastruktúra 4. Szoftverek Tárgyak, élőlények, helyszínek azonosítása, követése és menedzsmentje

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

SOIC Small outline IC. QFP Quad Flat Pack. PLCC Plastic Leaded Chip Carrier. QFN Quad Flat No-Lead

SOIC Small outline IC. QFP Quad Flat Pack. PLCC Plastic Leaded Chip Carrier. QFN Quad Flat No-Lead 1. Csoportosítsa az elektronikus alkatrészeket az alábbi szempontok szerint! Funkció: Aktív, passzív Szerelhetőség: furatszerelt, felületszerelt, tokozatlan chip Funkciók száma szerint: - diszkrét alkatrészek

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

A csúszóvágásról, ill. - forgácsolásról

A csúszóvágásról, ill. - forgácsolásról A csúszóvágásról, ill. - forgácsolásról A vágás, ill. a forgácsolás célja: anyagi részek egymástól való elválasztása. A vágás, ill. a forgácsolás hagyományos eszköze: a kés. A kés a v haladási irányhoz

Részletesebben

Marketing Történelmi mérföldkövek

Marketing Történelmi mérföldkövek Marketing Történelmi mérföldkövek A Semperit abroncs divizió beolvad a Continental AG-ba. A Master-Grip bevezetése. A Semperit név megalkotása a Latin "semper it szavakból. (gördülésben tart). A Semperit

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. Multilaterációs radarrendszer kutatása. Szüllő Ádám

KUTATÁSI JELENTÉS. Multilaterációs radarrendszer kutatása. Szüllő Ádám KUTATÁSI JELENTÉS Multilaterációs radarrendszer kutatása Szüllő Ádám 212 Bevezetés A Mikrohullámú Távérzékelés Laboratórium jelenlegi K+F tevékenységei közül ezen jelentés a multilaterációs radarrendszerek

Részletesebben

Mechanika - Versenyfeladatok

Mechanika - Versenyfeladatok Mechanika - Versenyfeladatok 1. A mellékelt ábrán látható egy jobbmenetű csavar és egy villáskulcs. A kulcsra ható F erővektor nyomatékot fejt ki a csavar forgatása céljából. Az erő támadópontja és az

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése 2011. November

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL

7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL 7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL 1. A gyakorlat célja Kis elmozulások (.1mm 1cm) mérésének bemutatása egyszerű felépítésű érzékkőkkel. Kapacitív és inuktív

Részletesebben

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK 3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK MEGBÍZHATÓSÁGI HIBAANALITIKA VIETM154 HARSÁNYI GÁBOR, BALOGH BÁLINT BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY BEVEZETÉS metallography

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A Egyenáram tesztek 1. Az alábbiak közül melyik nem tekinthető áramnak? a) Feltöltött kondenzátorlemezek között egy fémgolyó pattog. b) A generátor fémgömbje és egy földelt gömb között szikrakisülés történik.

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

Ytong Multipor piktogramok

Ytong Multipor piktogramok Ytong Multipor piktogramok 1. Ásványi hőszigetelő lap Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK Pocket A "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagság mérő digitális mérő szondákkal

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

Exrúzió alatt műanyag por vagy granulátumból kiindulva folyamatos, végtelen hosszúságú adott profilú műanyag rúd előállítását értjük.

Exrúzió alatt műanyag por vagy granulátumból kiindulva folyamatos, végtelen hosszúságú adott profilú műanyag rúd előállítását értjük. 5. Extrúzió Exrúzió alatt műanyag por vagy granulátumból kiindulva folyamatos, végtelen hosszúságú adott profilú műanyag rúd előállítását értjük. Egycsigás extruder 1 csiga, 2 henger, 3 tölcsér vízzel

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet 2

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet  2 Géprajz - gépelemek FELÜLETI ÉRDESSÉG Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Felületi érdesség Az alkatrészek elkészítéséhez a rajznak tartalmaznia

Részletesebben

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás?

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? 2012 óta a világ külkereskedelme rendkívül lassú ütemben bővül, tartósan elmaradva az elmúlt évtizedek átlagától. A GDP növekedés

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Katalízis Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Fontosabb időpontok: sósav oxidáció, Deacon process 1860 kéndioxid oxidáció 1875 ammónia oxidáció 1902 ammónia szintézis 1905-1912 metanol szintézis 1923

Részletesebben

A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben

A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben Közlekedéstudományi Konferencia, Győr, 2017 A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben Dr. Simongáti Győző - Hargitai L. Csaba - Réder Tamás 2017. március 31. Tartalom

Részletesebben

33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész

33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!)

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!) T 34 521 03/13 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december A projekt címe: Egészségre ártalmatlan sterilizáló rendszer kifejlesztése A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december A konzorcium vezetője: A konzorcium tagjai: A

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat 8 pont A mérőműszerek felépítése A mérőműszer mely részére vonatkozik az alábbi állítás? Írja

Részletesebben

Konténeres adatközpont megoldások

Konténeres adatközpont megoldások Konténeres adatközpont megoldások A konténerekbe telepített adatközpontok több előnnyel rendelkeznek a hagyományos adatközponti megoldásokkal szemben: az adatközponti IT eszközök biztonságos üzemeltetéséhez

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE NAGY IMRE VEZÉRIGAZGATÓ CORAX-BIONER ZRT. 2018. JANUÁR 26. A probléma: a hazai szennyvízkezelőkben alkalmazott szennyvízkezelési technológiák

Részletesebben

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás Az anyag részecskéi akadályozzák a töltések mozgását. Ezt a tulajdonságot nevezzük elektromos ellenállásnak. Annak a fogyasztónak

Részletesebben

Plazmasugaras felülettisztítási kísérletek a Plasmatreater AS 400 laboratóriumi kisberendezéssel

Plazmasugaras felülettisztítási kísérletek a Plasmatreater AS 400 laboratóriumi kisberendezéssel Plazmasugaras felülettisztítási kísérletek a Plasmatreater AS 400 laboratóriumi kisberendezéssel Urbán Péter Kun Éva Sós Dániel Ferenczi Tibor Szabó Máté Török Tamás Tartalom A Plasmatreater AS400 működési

Részletesebben

EWM Taurus 301 típusú hegesztőgép alkalmazástechnikai vizsgálata

EWM Taurus 301 típusú hegesztőgép alkalmazástechnikai vizsgálata EWM Taurus 301 típusú hegesztőgép alkalmazástechnikai vizsgálata Kovács-Coskun Tünde a, Pinke Péter b,a a) Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar kovacs.tunde@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK POLYLACK F POLYLACK K és KR HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ KITT NMÉ 282 30037 001 NMÉ 282 30037 001 RENDELTETÉS: Hézagok és építési dilatációk tűzgátló lezárása. Átvezetések tűzgátló

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál!

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Tanulmányozza a.3.6. ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Az alakváltozás mértéke hajlításnál Hajlításnál az alakváltozást mérnöki alakváltozási

Részletesebben

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem.

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem. Konkrét tanácsok a Salgó-dexion polcrendszer összeszereléséhez Vásárlásunk során a Salgó-dexion polcokat, polcrendszereket sokféle módon állíthatjuk össze az igénybe vételnek, felhasználásnak, valamint

Részletesebben

Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél

Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél Fémgőz és plazma Buza Gábor, Bauer Attila Messer Innovation Forum 2016. december

Részletesebben

Burkolati jelek Elvárások és lehetőségek

Burkolati jelek Elvárások és lehetőségek Burkolati jelek Elvárások és lehetőségek Magyar Plastiroute Kft. Rövid áttekintés Elvárások és lehetőségek Anyagválasztás Felhordási technológiák (gépválasztás) Utánszóró anyagok Új generációs burkolati

Részletesebben

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel 21 2.2.3. ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel Gyűjtse ki a kivágási folyamat hátrányos következményeit! Tanulja meg a pontosabb méretű munkadarab gyártásának megoldásait! 2.2.3. Pontossági vágás,

Részletesebben

Acélszerkezetek tűzzel szembeni ellenállása, kapcsolatos problémák

Acélszerkezetek tűzzel szembeni ellenállása, kapcsolatos problémák Acélszerkezetek tűzzel szembeni ellenállása, kapcsolatos problémák Horváth Lajos tű. alezredes Főigazgatóság 1 Az épületszerkezetek tűzállósági teljesítmény jellemzői Az OTSZ szerint. Az épületszerkezetek

Részletesebben