Unidrive - a vektorszabályozás alappillére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Unidrive - a vektorszabályozás alappillére"

Átírás

1 Unidrive - a vektorszabályozás alappillére A vektorszabályozás jelenleg a váltakozó áramú ipari hajtások széles körben elfogadott és alkalmazott megoldása, amely kiváló szabályozást nyújt a mai szabványokhoz mérten ma már megszokott mérsékelt vezérlési teljesítményigény mellett. A vektorszabályozást, mint alapvetõ szabályozási metodikát alkalmazva viszonylag egyszerûen valósítható meg a nyílt- és zárt hurkú vektorszabályozás, az állandó mágneses szervohajtás és a szinuszos áramirányítás funkciója, mivel ezekben a mûködési egységek jelentõs része azonos. A kereskedelmi forgalomban kapható hajtások vezérlésétõl megkövetelhetõ a költséghatékonyság. Ez különösen így van a Control Techniques által forgalmazott Unidrive esetében, ahol ugyanaz a hardver mûködik valamennyi fent említett mûködési módban. Egy nagy tömegben alkalmazott terméknél - és ilyen ez a hajtás is - az is fontos, hogy alkalmazása minél kevesebb beállítást és felhasználói szakismeretet igényeljen. Aszinkron motor zárt hurkú vektorszabályozása Az alkalmazott szabályozási elvnek megfelelõen, a forgórészfluxus szabályozását a közvetett pozitív visszacsatolású szlipkalkulátor végzi. A forgórész pozíciójára vonatkozó információt egy mechanikus visszacsatoló eszköz szolgáltatja. Ez a viszonylag egyszerûen megvalósítható nagy stabilitású szabályozás az alkalmazások legnagyobb részében kiváló mûködési tulajdonságokat mutat fel, még azokon a helyeken is, ahol nincs mód az önbeállító teszt végrehajtására, és csak a motor adatlapján szereplõ értékek állnak rendelkezésre (a beállításhoz). Motorparaméterek A felhasználó táplálja be a motor névleges feszültségét, névleges frekvenciáját és pólusszámát. Ezeket az alapadatokat felhasználva, a hajtás képes a többi paraméter meghatározásához szükséges önbeállító teszt végrehajtására. Az Ls' redukált tranziens induktivitás mérése a motor álló helyzetében történik, rövid feszültségimpulzusok betáplálásával és az eredményként kapott áram mérésével. A motor ezután nyílt hurkú U/f üzemmódban felfut névleges frekvenciájának és feszültségének kétharmadára, az Ls teljes állórész-induktivitás megméréséhez (ezt terhelés nélkül kell elvégezni, hogy pontos eredményt kapjunk). A frekvencia állandó értéken tartása mellett csökken a feszültség, a telítõdési karakterisztika méréséhez. A teljes terhelésû szlipfrekvenciát a hajtás automatikusan kiszámítja.

2 2 Állandósult állapotokat és forgórészfluxust feltételezve, a névleges forgórészidõállandó kiszámítható. Tekintettel arra, hogy a forgórész-idõállandó változik a hõmérséklettel, alkalmazhatjuk a forgórész-idõállandó optimalizálót, amely a meddõ teljesítményen alapuló módszert használja fel. Ez az eljárás a tényleges meddõ teljesítményigényt összehasonlítja a motor helyettesítõ kapcsolásából számítottal, és az eredményként kapott eltérést használja fel a névleges szlip és ezen keresztül a forgórész-idõállandó beszabályozására. Az aszinkron motor helyettesítõ kapcsolása Az alábbi ábrán a motor fázisonkénti helyettesítõ kapcsolását látjuk: L 1 és L 2 az állórész és a forgórész redukált szórási tranziens induktivitása R 1 és R 2 az állórész ellenállása és a forgórész redukált ellenállása L m a mágnesezési induktivitás Ebbõl leszármaztathatók más induktivitás értékek: ### Állórész-induktivitás L s = L 1 L m ### Forgórész-induktivitás L r = L 2 L m ### Teljes redukált tranziens Lm induktivitás L2 L s ' = L s - = L 1 Lm 2 L r LmL2 A szabályozás blokkvázlata Az aszinkron motor forgórészfluxus vektorszabályozásának egyszerûsített blokkvázlatát mutatja be a 2. ábra:

3 3 V dc T* Nyomatékszab. isy* - PI vsy* Derékszögrõl polárisra v * m* SVM IGBT inverter Feszültségszab. isx* PI vsx* Q v Q m - y r Szlipszámítás Q s Q ref isy xy id iv Fluxusmodell 1 1 str isx DQ iq iw Tr Tr optimalizáló Q r E I.M. A PI áramszabályozók ### 3 db-es erõsítésû átviteli sávja jellemzõen 500 Hz és 800 Hz között van, a paraméterektõl függõen. A kimeneti határértékrõl való gyors feléledés fenntartása érdekében az integráló tag beszabályozására van szükség, ha a kimeneti feszültség eléri a lehetséges maximális értéket. A maximális kimeneti feszültség a választott modulációs stratégiától és az egyenáramú kör feszültségétõl függ. A pozitív visszacsatolású szlipkalkulátor az alábbi képletet alkalmazza: A fluxus nagyságát az isx ### -bõl számíthatjuk ki, felhasználva dqs = w slip. isy névleges isynévleges. y y a motorfluxus helyettesítõ képét és az elsõfokú idõállandót: ### = Tr Fluxus- és feszültségszabályozás Ha elegendõ a rendelkezésre álló tápfeszültség, a forgórészfluxus megtartja állandó értékét a névleges fordulatszám eléréséig. A névleges fordulatszám felett a kapocsfeszültség az isx csökkentésével tartható állandó értéken. A fluxus nagyságát a PI-szabályozó pontos szinten tartja a hibajelbemenet értékének felhasználásával, amelyet a maximális megengedett motorfeszültségbõl és kapocsfeszültségbõl számít ki. A feszültségszabályozó kimenete úgy van korlátozva, hogy a maximális mágnesezõ áram a névleges mágnesezõ áram, a minimumérték pedig úgy, hogy a ### v kielégítse a maximális nyomaték feltételét.

4 4 Az állandó mágneses szervomotor zárt hurkú vektorszabályozása Az állandó mágneses váltakozó áramú szervomotor szabályozása nem olyan bonyolult, mint az aszinkron indukciós motoré, mivel a forgórészfluxus iránya közvetlenül a mechanikai pozícióból származtatható. A motor szabályozása olyan módon történik, hogy az 'x' tengely a forgórészfluxushoz igazodik. Az inkrementális jeladóval a fluxusirány származtatása kezdetben az 'uvw' kommutációs jelekbõl történik az elsõ ciklus ideje alatt. Abszolút helyzet jeladóval a fluxusirány kiszámítása az üzembe helyezési tesztelés alatt tárolt referenciairány felhasználásával történik. Minthogy a forgórészfluxust a mágnesek biztosítják, az isx### nullára van állítva. Mágneses mezõgyengítésre nincs lehetõség a konverter feszültségkorlátja feletti mûködtetéshez. Ha a hajtást forgó motorhoz alkalmazzuk a nyomatéktranziens csökkentésére és az esetleges túláramleoldások megelõzésére, az inverter kimeneti feszültsége a mért fordulatszámból és a motor nyomatékállandójából számított értékre áll be. Szinuszos áramirányító Ugyanazt az erõsáramú kört és egy sor funkcionális egységet felhasználva, a vektorhajtás alkalmazható szinuszos PWM áramirányítóként. A hajtás ekkor lényegében fordított módon mûködik, mivel az AC vonali feszültség a bemeneti fojtókon keresztül az inverter kivezetéseire csatlakozik, és az egyenáramú kimenetet az egyenáramú körrõl nyerjük. A szabályozott kimeneti feszültség állandó, míg a vonaláramok szinuszosak, az egyhez közel álló teljesítménytényezõvel. Feszültségérzékelés Az elõzõekben ismertetett vektorszabályozott motorhajtás a visszacsatoló-jeleket az inverter fázisáramaiból és DC-köri feszültségbõl állítja elõ, azonban az inverter kimeneti feszültségeirõl nincs visszacsatolás. Egy standard kivitelû, nagy sorozatban gyártott hajtás esetében meg kell találni a módját hogy a PWM ármirányító árambemenetét a vonalfeszültséghez szinkronizáljuk, további (hardver) elemek alkalmazása nélkül. Azonnal belátható, hogy a zérus vonali áramhoz az inverter kimeneti feszültségének, fázisának és frekvenciájának úgy kell illeszkednie, mint egy hálózati tápláláshoz. Mindezek az értékek rendelkezésre állnak a térvektor modulátor bemenetén, és felhasználhatók a szinkronizáláshoz. Szabályozási funkciók A Unidrive is a forgó vonatkoztatási rendszerû, zárt hurkú áramszabályozás módszerét alkalmazza. A vonatkoztatási rendszer 'x' tengelye a hajtás kivezetésein

5 5 megjelenõ feszültséget ábrázoló vektorhoz kapcsolódik. Ha a bemeneti fojtók két oldalán a feszültségek közötti fáziseltolódást figyelmen kívül hagyjuk, az 'x' tengely áramkomponensei a táplálásból vett valós áramok, az 'y' tengely áramai pedig a meddõáramok. A fázistolás elhanyagolása indokolt, mivel az a teljes áramterhelés mellett nem haladja meg az 5 ### -ot, összhangban az eltolási teljesítménytényezõ 0,997-es értékével. Ha az üzemelés 1 értékû teljesítménytényezõ mellett történik, a táplálás nem ad le meddõ áramot, és így az 'y' tengely iy ### áramalapjele nullára van állítva. Az 'x' tengely árama, amely a tápfeszültséghez kapcsolódik, a táplálás és a hajtás egyenáramú köre közötti teljesítményáramlást szabályozza. A PI-szabályozó által generált ix ### áramalapjel gondoskodik az egyenáramú kör feszültségének a beállított szinten tartásáról. Az egyenáramú körön megjelenõ bármilyen terhelés feszültséghibajelet generál, és az ix ### olyan értéket kap, hogy egyensúlyi állapotban az AC és a DC teljesítmény megegyezzen (a veszteségek elhanyagolása mellett). PLL fázisreferencia A vonatkoztatási rendszer szögértékét a szoftveres fáziszárt hurok (PLL = Phase Locked Loop) állítja elõ. A PLL a kimeneti feszültség és az AC táplálás fázisban tartására törekszik, amely a kiválasztott vonatkoztatási rendszerben ### v zérusérték mellett teljesülne. A PLL ezért a ### v zérustól való eltéréseit használja fel a ### ref szabályozására. A térvektor-modulátor feszültségét közvetett módon érzékelõ szoftveres PLL alkalmazásával a kimeneti fázis minden egyes mintavételi idõközben rendelkezésre áll. Ez a megoldás szilárd alapot teremt a hálózathoz való szinkronizáláshoz, még a táplálás jelentõs torzításai és csipkézettsége estén is. Mielõtt a hajtás elkezdené az AC táplálás fázisának és magnitúdójának meghatározását, még egy sor impulzusteszt lefuttatására is sor kerül. Ez lehetõvé teszi, hogy a PLL és az áramszabályozók pontos kezdõértékeket kapjanak, ami a minimumra csökkenti a kezdeti tranzienseket. Gyakorlati tesztelési eredmények Az AC hajtások hagyományos felhasználási területe a fordulatszám-szabályozás, ahol a fordulatszám és nem a nyomaték a lényeges szabályozási elem. A nyomatékszabályozási alkalmazásokhoz fõleg a DC hajtásokat és rendszereket használták. A Unidrive és az AC hajtások fejlett technológiái azonban ezen a területen is felülmúlják a DC hajtásokat. A Unidrive-hoz alkalmazott áramhurok mintavételi ideje 176 ###s, ami 20-szor gyorsabb annál, mint ami egy hagyományos 50 Hz-es táplálású DC hajtással elérhetõ.

6 6 Egy 7,5 kw-os Unidrive (zárt hurkú vektorszabályozás) nyomatéktesztje: üzemmeleg motor, TR optimalizálóval Ny o m a t é k Fordulatszám (rpm) Ez a rendszer a gyakorlatban valósítja meg azt a vektoros stratégiát, ami a frekvenciaváltók piacán ma a legnagyobb kihívást jelenti. A felhasznált algoritmusok praktikus felhasználói visszajelzésen alapuló folyamatos finomításával a Control Techniques már eljutott arra a szintre, hogy egy kézikönyv összes lehetõségét nyújtsa egy ipari hajtás használatakor. A Unidrive nemcsak az állandósult állapot viszonyai között mutatja fel kiváló tulajdonságait, hanem dinamikus feltételek mellett is rendkívüli teljesítményekre képes. A nyomatékfelfutás ideje fontos paraméter, amely meghatározza, hogy milyen mértékben képes a hajtás a vele összekapcsolt motort szabályozással "kézben tartani". Az alábbi ábra a motor áramának 1 ms-on belüli nyomatékfelfutási idejét mutatja be, ami azt bizonyítja, hogy a PWM modulációs technika az indukciós motorokból teljesítõképességük maximumát hozza ki. A korlátozó tényezõt most már nem a hajtási technológia, hanem maga a motor jelenti.

7 7 Egy 7,5 kw-os indukciós motor nyomatékfelfutási ideje 1-es csatorna Nyomatékelõállító áramalapjel 2-es csatorna Tényleges nyomatékelõállító áram 3-as csatorna U fázis árama

Háromfázisú aszinkron motorok

Háromfázisú aszinkron motorok Háromfázisú aszinkron motorok 1. példa Egy háromfázisú, 20 kw teljesítményű, 6 pólusú, 400 V/50 Hz hálózatról üzemeltetett aszinkron motor fordulatszáma 950 1/min. Teljesítmény tényezője 0,88, az állórész

Részletesebben

Érzékelők és beavatkozók

Érzékelők és beavatkozók Érzékelők és beavatkozók DC motorok 1. rész egyetemi docens - 1 - Főbb típusok: Elektromos motorok Egyenáramú motor DC motor. Kefenélküli egyenáramú motor BLDC motor. Indukciós motor AC motor aszinkron

Részletesebben

Elektromechanikai rendszerek szimulációja

Elektromechanikai rendszerek szimulációja Kandó Polytechnic of Technology Institute of Informatics Kóré László Elektromechanikai rendszerek szimulációja I Budapest 1997 Tartalom 1.MINTAPÉLDÁK...2 1.1 IDEÁLIS EGYENÁRAMÚ MOTOR FESZÜLTSÉG-SZÖGSEBESSÉG

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

Elektromechanika. 4. mérés. Háromfázisú aszinkron motor vizsgálata. 1. Rajzolja fel és értelmezze az aszinkron gép helyettesítő kapcsolási vázlatát.

Elektromechanika. 4. mérés. Háromfázisú aszinkron motor vizsgálata. 1. Rajzolja fel és értelmezze az aszinkron gép helyettesítő kapcsolási vázlatát. Elektromechanika 4. mérés Háromfázisú aszinkron motor vizsgálata 1. Rajzolja fel és értelmezze az aszinkron gép helyettesítő kapcsolási vázlatát. U 1 az állórész fázisfeszültségének vektora; I 1 az állórész

Részletesebben

Érzékelők és beavatkozók

Érzékelők és beavatkozók Érzékelők és beavatkozók AC motorok egyetemi docens - 1 - AC motorok Félrevezető elnevezés, mert: Arra utal, hogy váltakozó árammal működő motorokról van szó, pedig ma vannak egyenfeszültségről táplált

Részletesebben

Motortechnológiák és különböző motortechnológiákhoz illeszthető frekvenciaváltók

Motortechnológiák és különböző motortechnológiákhoz illeszthető frekvenciaváltók Motortechnológiák és különböző motortechnológiákhoz illeszthető frekvenciaváltók Elektronikus akadémia 2017, Zajácz János 1 Danfoss Drives drives.danfoss.hu Az aktuális kérdés: Hatékonyság Miért? Mivel?

Részletesebben

Alapfogalmak, osztályozás

Alapfogalmak, osztályozás VILLAMOS GÉPEK Alapfogalmak, osztályozás Gépek: szerkezetek, amelyek energia felhasználása árán munkát végeznek, vagy a felhasznált energiát átalakítják más jellegű energiává Működési elv: indukált áram

Részletesebben

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések 1) Definiálja a rendszeres hibát 2) Definiálja a véletlen hibát 3) Definiálja az abszolút hibát 4) Definiálja a relatív hibát 5) Hogyan lehet az abszolút-, és a

Részletesebben

Aszinkron motoros hajtás Matlab szimulációja

Aszinkron motoros hajtás Matlab szimulációja Aszinkron motoros hajtás Matlab szimulációja Az alábbiakban bemutatjuk egy MATLAB programban modellezett 147,06 kw teljesítményű aszinkron motoros hajtás modelljének felépítését, rendszertechnikáját és

Részletesebben

Fordulatszám szabályozott egyenáramú szervohajtás vizsgálata

Fordulatszám szabályozott egyenáramú szervohajtás vizsgálata 2011.03.24. Fordulatszám szabályozott egyenáramú szervohajtás vizsgálata BMEVIVEM264 Dr. Számel László Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Készült a Társadalmi Megújulás

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01

Részletesebben

A nagy teljesítõképességû vektorhajtások pontos paraméterszámításokat igényelnek

A nagy teljesítõképességû vektorhajtások pontos paraméterszámításokat igényelnek A nagy teljesítõképességû vektorhajtások pontos paraméterszámításokat igényelnek Mike Cade - Control Techniques plc A motorszabályozás algoritmusaihoz számos motorparamétere van szükség, de pontatlan értékek

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01

Részletesebben

Encom EDS800/EDS1000 frekvenciaváltó alapparaméterei

Encom EDS800/EDS1000 frekvenciaváltó alapparaméterei Encom EDS800/EDS1000 frekvenciaváltó alapparaméterei Paraméter Érték Leírás F0.00 F0.02 0 Billentyűzet potméter 4 Külső potméter VC1 bemenetre 0 Vezérlés billentyűzetről 1 Vezérlés sorkapcsokról 3 Vezérlés

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk egyenáramú jellemzése és alkalmazásai. Elmélet Az erõsítõ fogalmát valamint az integrált mûveleti erõsítõk szerkezetét és viselkedését

Részletesebben

Útmutató EDC kézivezérlőhöz

Útmutató EDC kézivezérlőhöz Útmutató EDC kézivezérlőhöz ALAPFUNKCIÓK A kézivezérlő használata során állítsa az EDC vezérlő előlapján található forgó kapcsolót 0 állásba. Ezáltal a felhasználó a kézivezérlő segítségével férhet hozzá,

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 8. AC MOTOROK

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 8. AC MOTOROK ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 8. AC MOTOROK Dr. Soumelidis Alexandros 2019.04.16. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT TANANYAG AC motorok Félrevezető

Részletesebben

ÚJ! Fluke 438-II Hálózat- minőség és motor analizátor

ÚJ! Fluke 438-II Hálózat- minőség és motor analizátor Ismerje meg villamos motorja teljesítőképességét mechanikus érzékelők használata nélkül ÚJ! Fluke 438-II Hálózat- minőség és motor analizátor Végezzen hibakeresést közvetlenül, on-line, üzemben lévő motorján

Részletesebben

HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM

HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM VILLANYSZERELŐ KÉPZÉS 2 0 1 5 HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR - 2 - Tartalomjegyzék Nem szimmetrikus többfázisú rendszerek...3 Háronfázisú hálózatok...3 Csillag kapcsolású

Részletesebben

Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék MOTOR - BOARD

Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék MOTOR - BOARD echatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék OTOR - BORD I. Elméleti alapok a felkészüléshez 1. vizsgált berendezés mérést a HPS System Technik (www.hps-systemtechnik.com) rendszereszközök segítségével

Részletesebben

Legutolsó frissítés ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK a VÁLOGATOTT FEJEZETEK AZ ELEKTROTECHNIKÁBAN CÍMŰ MSc TÁRGYBÓL

Legutolsó frissítés ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK a VÁLOGATOTT FEJEZETEK AZ ELEKTROTECHNIKÁBAN CÍMŰ MSc TÁRGYBÓL Legutolsó frissítés 2013.05.24. Tárgykód: BMEVIAUM012 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK a VÁLOGATOTT FEJEZETEK AZ ELEKTROTECHNIKÁBAN CÍMŰ MSc TÁRGYBÓL Fontos megjegyzés: a felkészüléshez ajánljuk a www.get.bme.hu hálózati

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. A kutatási projekt teljesítése a következő tematika szerint foglalható össze:

ZÁRÓJELENTÉS. A kutatási projekt teljesítése a következő tematika szerint foglalható össze: ZÁRÓJELENTÉS A kutatási projekt teljesítése a következő tematika szerint foglalható össze: 1. Új hálózatbarát frekvenciaváltó tervezése és üzembe helyezése, 2. Új hálózatbarát frekvenciaváltó tudományos

Részletesebben

TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő

TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő TB6600 V1 Léptetőmotor vezérlő Mikrolépés lehetősége: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16. A vezérlő egy motor meghajtására képes 0,5-4,5A között állítható motoráram Tápellátás: 12-45V közötti feszültséget igényel

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy az NZ 2000 frekvenciaváltót választotta.

Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy az NZ 2000 frekvenciaváltót választotta. Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy az NZ 2000 frekvenciaváltót választotta. Kérjük olvassa el ezt a rövid útmutatót mielőtt üzembe helyezi a berendezést. A gyors üzembe helyezési útmutató nem tartalmaz

Részletesebben

Villamos gépek tantárgy tételei

Villamos gépek tantárgy tételei 10. tétel Milyen mérési feladatokat kell elvégeznie a kördiagram megszerkesztéséhez? Rajzolja meg a kördiagram felhasználásával a teljes nyomatéki függvényt! Az aszinkron gép egyszerűsített kördiagramja

Részletesebben

MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító

MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító Forradalom a megszakító technológiában MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító ABB HV Products - Page 1 Mi az a Motor Hajtás? ABB HV Products - Page 2 Energia Átvitel Energia Kioldás Energia Tárolás Energia

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ GÉP VIZSGÁLATA Laboratóriumi mérési útmutató

EGYENÁRAMÚ GÉP VIZSGÁLATA Laboratóriumi mérési útmutató BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOS ENERGETIKA TANSZÉK Villamos gépek és hajtások csoport EGYENÁRAMÚ GÉP VIZSGÁLATA Laboratóriumi mérési útmutató

Részletesebben

NL1000 frekvenciaváltó

NL1000 frekvenciaváltó Lammers Trióda Motor Kft. 2142 Nagytarcsa, Szilas utca 12 Tel: +36-1-297-3057 E-mail: motor@triodamotor.hu Web: www.triodamotor.hu NL1000 frekvenciaváltó Köszönjük, hogy a termékünket választotta és kérjük

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Műszer jellemzői Pontossági osztály IEC 62053-22szerint: 0.5 S Mért jellemzők Fázisfeszültségek (V) U L1, U L2, U L3 Vonali feszültségek (V) U L1L2,

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Jellemzők Az univerzális mérőkészülék alkalmas villamos hálózat elektromos mennyiségeinek mérésére, megjelenítésére és tárolására. A megjelenített

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

LG Startvert ig5a frekvenciaváltó program paraméterek magyarázata

LG Startvert ig5a frekvenciaváltó program paraméterek magyarázata 1 A dokumentum szerzıi jog védelme alatt áll, mindenféle másolása, terjesztése jogi következményeket von maga után! LG Startvert ig5a frekvenciaváltó program paraméterek magyarázata 1. Motorhajtás paraméter

Részletesebben

Az erősítés frekvenciafüggése: határfrekvenciák meghatározása ELEKTRONIKA_2

Az erősítés frekvenciafüggése: határfrekvenciák meghatározása ELEKTRONIKA_2 Az erősítés frekvenciafüggése: határfrekvenciák meghatározása ELEKTRONIKA_2 TEMATIKA A kapacitív ellenállás. Váltakozó áramú helyettesítő kép. Alsó határfrekvencia meghatározása. Felső határfrekvencia

Részletesebben

Marcsa Dániel Transzformátor - példák 1. feladat : Egyfázisú transzformátor névleges teljesítménye 125kVA, a feszültsége U 1 /U 2 = 5000/400V. A névleges terheléshez tartozó tekercsveszteség 0,06S n, a

Részletesebben

CTX 3 ipari mágneskapcsolók 3P

CTX 3 ipari mágneskapcsolók 3P CTX 3 ipari mágneskapcsolók 3P 9 és 100 A között 4 160 96 4 161 26 4 161 46 4 161 56 4 161 86 4 161 96 Műszaki jellemzők (60. oldal) Geometriai méretek és koordinációs táblázatok, e-katalógusban Megfelel

Részletesebben

4. FEJEZET MOTORHAJTÁSOK

4. FEJEZET MOTORHAJTÁSOK Tantárgy: TELJESÍTMÉNYELEKTRONIKA Tanár: Dr. Burány Nándor Tanársegéd: Mr. Divéki Szabolcs 5. félév Óraszám: 2+2 1 4. FEJEZET MOTORHAJTÁSOK Széles skála: o W...MW, o precíz pozícionálás...goromba sebességvezérlés.

Részletesebben

Műveleti erősítők. Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez?

Műveleti erősítők. Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez? Műveleti erősítők Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez? Milyen kimenő jel jelenik meg a műveleti erősítő bemeneteire adott jel hatására? Nem invertáló bemenetre

Részletesebben

Magas minőségi követelményeket kielégítő szinkronmotoros szervó hajtások. Bakos Ádám

Magas minőségi követelményeket kielégítő szinkronmotoros szervó hajtások. Bakos Ádám Magas minőségi követelményeket kielégítő szinkronmotoros szervó hajtások Bakos Ádám 1/41 Tartalom Bevezetés Szinkrongépek vektoros leírása Szinkrongépek mezőorientált szabályozása Mezőorientált szabályozás

Részletesebben

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel 3. aboratóriumi gyakorlat Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel. dolgozat célja oltmérők, ampermérők használata áramköri elemek mérésénél, mérési hibák megállapítása és azok függősége a használt mérőműszerek

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

Négypólusok helyettesítő kapcsolásai

Négypólusok helyettesítő kapcsolásai Transzformátorok Magyar találmány: Bláthy Ottó Titusz (1860-1939), Déry Miksa (1854-1938), Zipernovszky Károly (1853-1942), Ganz Villamossági Gyár, 1885. Felépítés, működés Transzformátor: négypólus. Működési

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 2. DC MOTOROK BEVEZETÉS ÉS STATIKUS MODELLEZÉS

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 2. DC MOTOROK BEVEZETÉS ÉS STATIKUS MODELLEZÉS ÉRZÉKELŐK ÉS EVTKOZÓK II. 2. DC MOTOROK EVEZETÉS ÉS STTIKUS MODELLEZÉS Dr. Soumelidis lexandros 2019.02.13. ME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTL TÁMOGTOTT TNNYG Elektromos

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK. Erdei István Grundfos South East Europe Kft.

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK. Erdei István Grundfos South East Europe Kft. IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK Erdei István Grundfos South East Europe Kft. Irányítástechnika felosztása Vezérléstechnika Szabályozástechnika Miért szabályozunk? Távhő rendszerek üzemeltetése Ø A fogyasztói

Részletesebben

Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció

Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció Budapest, 2011. december Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkciót főleg szinkron generátorokhoz alkalmaznak. Ha a generátor kiesik a szinkronizmusból,

Részletesebben

B hu. Frekvenciaváltós üzemű motorok a 2D/3D kategóriában. Tervezési útmutató a B1091 üzemeltetési és szerelési utasításokhoz

B hu. Frekvenciaváltós üzemű motorok a 2D/3D kategóriában. Tervezési útmutató a B1091 üzemeltetési és szerelési utasításokhoz B 1091-1 hu Frekvenciaváltós üzemű motorok a 2D/3D kategóriában Tervezési útmutató a B1091 üzemeltetési és szerelési utasításokhoz Frekvenciaváltós üzemű motorok a 2D/3D kategóriában Tervezési útmutató

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 5. DC MOTOROK SZABÁLYOZÁS FORDULATSZÁM- SZABÁLYOZÁS

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 5. DC MOTOROK SZABÁLYOZÁS FORDULATSZÁM- SZABÁLYOZÁS ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK II. 5. DC MOTOROK SZABÁLYOZÁS FORDULATSZÁM- SZABÁLYOZÁS Dr. Soumelidis Alexandros 2019.03.13. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT

Részletesebben

Műveleti erősítők. 1. Felépítése. a. Rajzjele. b. Belső felépítés (tömbvázlat) c. Differenciálerősítő

Műveleti erősítők. 1. Felépítése. a. Rajzjele. b. Belső felépítés (tömbvázlat) c. Differenciálerősítő Műveleti erősítők A műveleti erősítők egyenáramú erősítőfokozatokból felépített, sokoldalúan felhasználható áramkörök, amelyek jellemzőit A u ', R be ', stb. külső elemek csatlakoztatásával széles határok

Részletesebben

VI. fejezet. Az alapvető elektromechanikai átalakítók működési elvei

VI. fejezet. Az alapvető elektromechanikai átalakítók működési elvei VI. fejezet Az alapvető elektromechanikai átalakítók működési elvei Aszinkron gépek Gépfajták származtatása #: ω r =var Az ún. indukciós gépek forgórészében indukált feszültségek által létrehozott rotoráramok

Részletesebben

Circuit breaker control function funkcióhoz block description. Beállítási útmutató az árambemeneti

Circuit breaker control function funkcióhoz block description. Beállítási útmutató az árambemeneti Circuit breaker control function funkcióhoz block description Beállítási útmutató az árambemeneti Document Budapest, ID: PRELIMINARY 2015. január VERSION Felhasználói kézikönyv, változat-információ Változat

Részletesebben

VAJSZ Tibor, MSc hallgató, 1. Dr. SZÁMEL László, egyetemi docens, 2. RÁCZ György, doktorandusz, 3.

VAJSZ Tibor, MSc hallgató, 1. Dr. SZÁMEL László, egyetemi docens, 2. RÁCZ György, doktorandusz, 3. A közvetlen nyomatékszabályozás elve, megvalósítása, és főbb tulajdonságai aszinkron motoros hajtások esetében The principle, realization and main features of direct torque control in the case of AC induction

Részletesebben

A LED, mint villamos alkatrész

A LED, mint villamos alkatrész LED tápegységek - LED, mint villamos alkatrész - LED, a törpefeszültségű áramkörben - közel feszültséggenerátoros táplálás és problémái - analóg disszipatív áramgenerátoros táplálás - kapcsolóüzemű áramgenerátoros

Részletesebben

Számítógépvezérelt irányítás és szabályozás elmélete (Bevezetés a rendszer- és irányításelméletbe, Computer Controlled Systems) 7.

Számítógépvezérelt irányítás és szabályozás elmélete (Bevezetés a rendszer- és irányításelméletbe, Computer Controlled Systems) 7. Számítógépvezérelt irányítás és szabályozás elmélete (Bevezetés a rendszer- és irányításelméletbe, Computer Controlled Systems) 7. előadás Szederkényi Gábor Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs

Részletesebben

= f p képlet szerint. A gép csak ezen a szögsebességen tud állandósult nyomatékot kifejteni.

= f p képlet szerint. A gép csak ezen a szögsebességen tud állandósult nyomatékot kifejteni. 44 SZINKRON GÉPEK. Szögsebességük az állórész f 1 frekvenciájához mereven kötődik az ω 2 π = f p képlet szerint. A gép csak ezen a szögsebességen tud állandósult nyomatékot kifejteni. Az állórész felépítése

Részletesebben

Érzékelők és beavatkozók

Érzékelők és beavatkozók Érzékelők és beavatkozók DC motorok 3. rész egyetemi docens - 1 - DC motorvezérlés H-híd: +V r Motor mozgatás előre Motor mozgatás hátra Fékezés Szabadonfutás a vezérlés függvényében UL LL + Ø - UR LR

Részletesebben

M ű veleti erő sítő k I.

M ű veleti erő sítő k I. dátum:... a mérést végezte:... M ű veleti erő sítő k I. mérési jegyző könyv 1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások 1.1. Kösse az erősítő invertáló bemenetét a tápfeszültség 0 potenciálú kimenetére! Ezt

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ

CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ CSATLAKOZÁSI DOKUMENTÁCIÓ Felhasználási hely adatai Partnerszám: --- Felhasználási hely címe: --- Felhasználó/fogyasztó neve: --- Felhasználó/fogyasztó elérhetısége: --- Felhasználási helyen rendelkezésre

Részletesebben

Számítási feladatok a 6. fejezethez

Számítási feladatok a 6. fejezethez Számítási feladatok a 6. fejezethez 1. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után 1 μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? 2. Egy áramkörben I = 0,5 A erősségű és 200 Hz

Részletesebben

AMV 10, AMV 20, AMV 30 AMV 13, AMV 23, AMV

AMV 10, AMV 20, AMV 30 AMV 13, AMV 23, AMV Adatlap Szelepmozgató motorok három-pont szabályozáshoz AMV 10, AMV 20, AMV 30 AMV 13, AMV 23, AMV 33 - DIN EN 14597 bizonyítvánnyal rendelkező biztonsági funkció (záró rugó) Leírás AMV 10 AMV 13 AMV 20,

Részletesebben

CTX-1 ipari mágneskapcsoló

CTX-1 ipari mágneskapcsoló Te CTX-1 ipari mágneskapcsoló műszaki jellemzők Szabványok Megfelel az alábbi előírásoknak: - IEC/EN 60947-1 - IEC/EN 60947-4-1 - IEC/EN 60947-5-1 - UL 508 Környezeti feltételek Tárolási hőmérséklet: -

Részletesebben

DMG termékcsalád. Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel

DMG termékcsalád. Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel DMG termékcsalád Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel Egyszerű és intuitív navigációs menü Grafikus kijelző, menü 5 nyelven Ethernet, USB,

Részletesebben

Teljesítményelektronika szabályozása. Összeállította dr. Blága Csaba egyetemi docens

Teljesítményelektronika szabályozása. Összeállította dr. Blága Csaba egyetemi docens Teljesítményelektronika szabályozása Összeállította dr. Blága Csaba egyetemi docens Szakirodalom 1. Ferenczi Ödön, Teljesítményszabályozó áramkörök, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1981. 2. Ipsits Imre,

Részletesebben

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő MOM690 Mikroohm mérő A nagyfeszültségű megszakítók és szakaszolók karbantartásának fontos része az ellenállás mérése. A nagy áramú kontaktusok és egyéb átviteli elemek ellenállásának mérésére szolgáló

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

Szerelés és üzemeltetés

Szerelés és üzemeltetés Szerelés és üzemeltetés Néhány fontos adat Az állórészben keletkező kondenzáció elkerülése miatt a szállított közeg hőmérsékletének mindig a környezeti hőmérséklet felett kell lenni. Hozzáfolyási nyomás

Részletesebben

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL INFORMATIKUS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. EGYENÁRAM 1. Vezesse le a feszültségosztó képletet két ellenállás (R 1 és R 2 ) esetén! Az összefüggésben szerepl mennyiségek jelölését

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK dátum:... a mérést végezte:... EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK m é r é s i j e g y z k ö n y v 1/A. Mérje meg az adott hálózati szabályozható (toroid) transzformátor szekunder tekercsének minimálisan és maximálisan

Részletesebben

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? T = 4 t = 4 = 4ms 6 f = = =,5 Hz = 5

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

OPT. típusú öntáp-egységek ΩProt készülékek számára. Budapest, 2005. április. Azonosító: OP-13-6769-20

OPT. típusú öntáp-egységek ΩProt készülékek számára. Budapest, 2005. április. Azonosító: OP-13-6769-20 OmegaProt OPT típusú öntáp-egységek ΩProt készülékek számára Azonosító: OP-13-6769-20 Budapest, 2005. április Alkalmazási terület Azt OPT típusú öntáp-egység másik ΩProt készülék táplálására és az általa

Részletesebben

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.)

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) Egyenáramú gépek (Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) 1. Párhuzamos gerjesztésű egyenáramú motor 500 V kapocsfeszültségű, párhuzamos gerjesztésű

Részletesebben

24 VAC (3 VA), 100 115 VAC (4 VA), 200 230 VAC (5 VA) Maximális névleges bemeneti érték 10 100%-a

24 VAC (3 VA), 100 115 VAC (4 VA), 200 230 VAC (5 VA) Maximális névleges bemeneti érték 10 100%-a K8AB-AS Egyfázisú áramrelé Ezek az egyfázisú áramrelék a túláramok és áramesések figyelésére szolgálnak. Egyetlen relé lehetővé teszi a kézi és az automatikus nyugtázást. Az indítászárolási és a kapcsolási

Részletesebben

Fluxus és Nyomatékhibák Direkt Nyomatékszabályozott Rendszerben

Fluxus és Nyomatékhibák Direkt Nyomatékszabályozott Rendszerben XXXII. Kandó Konferencia 2016 Fluxus és Nyomatékhibák Direkt Nyomatékszabályozott Rendszerben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Villamos Energetika Tanszék,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9 TARTALOMJEGYZÉK 3 Előszó 9 1. Villamos alapfogalmak 11 1.1. A villamosság elő for d u lá s a é s je le n t ősége 12 1.1.1. Történeti áttekintés 12 1.1.2. A vil la mos ság tech ni kai, tár sa dal mi ha

Részletesebben

Programozható Vezérlő Rendszerek. Hardver

Programozható Vezérlő Rendszerek. Hardver Programozható Vezérlő Rendszerek Hardver Hardver-bemeneti kártyák 12-24 Vdc 100-120 Vac 10-60 Vdc 12-24 Vac/dc 5 Vdc (TTL) 200-240 Vac 48 Vdc 24 Vac Belül 5V DC!! 2 Hardver-bemeneti kártyák Potenciál ingadozások

Részletesebben

Optidrive alkalmazás-támogatás gyûjtemény Jegyzékszám Cím Termékcsoport Szint

Optidrive alkalmazás-támogatás gyûjtemény Jegyzékszám Cím Termékcsoport Szint Optidrive alkalmazás-támogatás gyûjtemény Jegyzékszám Cím Termékcsoport Szint 2 Áttekintés AN-ODE-2-032 PI zárt hurkú visszacsatolt vezérléses alkalmazások Optidrive E2 1 Alapvető nem szükséges alaptudás

Részletesebben

II. Szakmai Alap- és szakismeretek 12. Villamos rendszerek, motorok, hajtások Hunyadi Sándor

II. Szakmai Alap- és szakismeretek 12. Villamos rendszerek, motorok, hajtások Hunyadi Sándor A 2015. LVII-es energiahatékonysági törvényben meghatározott auditori és energetikai szakreferens vizsga felkészítő anyaga II. Szakmai Alap- és szakismeretek 12. Villamos rendszerek, Hunyadi Sándor 2017.

Részletesebben

Egyenáramú gép mérése

Egyenáramú gép mérése Egyenáramú gép mérése Villamos laboratórium 1. BMEVIVEA042 Németh Károly Kádár István Hajdu Endre 2016. szeptember.1. Tartalomjegyzék 1. A laboratóriumi mérés célja... 1 2. Elméleti alapismeretek, a méréssel

Részletesebben

IRC beüzemelése Mach3-hoz IRC Frekvenciaváltó vezérlő áramkör Inverter Remote Controller

IRC beüzemelése Mach3-hoz IRC Frekvenciaváltó vezérlő áramkör Inverter Remote Controller IRC beüzemelése Mach3-hoz IRC Frekvenciaváltó vezérlő áramkör Inverter Remote Controller A PicoPower család tagja 2012-10-19 A Pico IRC használatával szoftverből állíthatjuk a frekvenciaváltóval vezérelt

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

Elektronika I. Gyakorló feladatok

Elektronika I. Gyakorló feladatok Elektronika I. Gyakorló feladatok U I Feszültséggenerátor jelképe: Áramgenerátor jelképe: 1. Vezesse le a terheletlen feszültségosztóra vonatkozó összefüggést: 2. Vezesse le a terheletlen áramosztóra vonatkozó

Részletesebben

2. A modul címe. Aszinkron motorok és hajtások. Aszinkron motoros járműhajtások

2. A modul címe. Aszinkron motorok és hajtások. Aszinkron motoros járműhajtások 2. A modul címe Aszinkron motorok és hajtások. Aszinkron motoros járműhajtások 2.1 lecke: A lecke címe Aszinkron motorok felépítése, működési elve. Frekvenciaszabályozott aszinkron motoros hajtások elve.

Részletesebben

A biztosítóberendezési áramellátás feladata

A biztosítóberendezési áramellátás feladata Áramellátás A biztosítóberendezési áramellátás feladata a villamos energia előállítása, átalakítása és továbbítása a biztosítóberendezési fogyasztók (számítógépek és egyéb vezérlő egységek, fényjelzők,

Részletesebben

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel!

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! 1.) Hány Coulomb töltést tartalmaz a 72 Ah ás akkumulátor? 2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! a.) alumínium b.) ezüst c.)

Részletesebben

Átmeneti jelenségek egyenergiatárolós áramkörökben

Átmeneti jelenségek egyenergiatárolós áramkörökben TARTALOM JEGYZÉK 1. Egyenergiatárolós áramkörök átmeneti függvényeinek meghatározása Példák az egyenergiatárolós áramkörök átmeneti függvényeinek meghatározására 1.1 feladat 1.2 feladat 1.3 feladat 1.4

Részletesebben

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére A Control Techniques Plc, mint a hajtástechnika vezetõ világcége fontosnak tartja, hogy a legkorszerûbb technológia felhasználásával

Részletesebben

Jelgenerátorok ELEKTRONIKA_2

Jelgenerátorok ELEKTRONIKA_2 Jelgenerátorok ELEKTRONIKA_2 TEMATIKA Jelgenerátorok osztályozása. Túlvezérelt erősítők. Feszültségkomparátorok. Visszacsatolt komparátorok. Multivibrátor. Pozitív visszacsatolás. Oszcillátorok. RC oszcillátorok.

Részletesebben

Generátor differenciálvédelmi funkció blokk leírása

Generátor differenciálvédelmi funkció blokk leírása Generátor differenciálvédelmi funkció blokk leírása Dokumentum azonosító: V1.2 Budapest, 2015. május A leírás verzió-információja Verzió Dátum Változás Szerkesztette 1.1 2015-05-25 Első verzió, angolból

Részletesebben

1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások

1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások 1. Visszacsatolás nélküli kapcsolások 1.1. Kösse az erõsítõ invertáló bemenetét a tápfeszültség 0 potenciálú kimenetére! Ezt nevezzük földnek. A nem invertáló bemenetre kösse egy potenciométer középsõ

Részletesebben

Rajzolja le az áram- és a forgórészfluxus összetevőit, az aszinkron motor mezőorientált szabályozásának elvét.

Rajzolja le az áram- és a forgórészfluxus összetevőit, az aszinkron motor mezőorientált szabályozásának elvét. Tevékenység: Rajzolja le az áram- és a forgórészfluxus összetevőit, az aszinkron motor mezőorientált szabályozásának elvét. Jegyezze meg: - az áram- és a forgórészfluxus α és β irányú összetevőit, - az

Részletesebben

DELTA VFD-EL frekvenciaváltó kezelési utasítás

DELTA VFD-EL frekvenciaváltó kezelési utasítás DELTA VFD-EL frekvenciaváltó kezelési utasítás RUN indítás STOP / RESET leállítás/törlés ENTER menü kiválasztás, értékek mentése MODE kijelzett érték kiválasztása, visszalépés A frekvenciaváltó csatlakoztatása:

Részletesebben

Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet

Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet A hallgatói útmutatóban vázolt program a csoport felkészültsége

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető . Laboratóriumi gyakorlat A EMISZO. A gyakorlat célja A termisztorok működésének bemutatása, valamint főbb paramétereik meghatározása. Az ellenállás-hőmérséklet = f és feszültség-áram U = f ( I ) jelleggörbék

Részletesebben