Az előadás felépítése

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az előadás felépítése"

Átírás

1 A bankok piaci kockázatkezelése Az élet a kockázatok kezeléséről, nem kiküszöböléséről szól. W. Wriston, egykori Citicorp elnök Holmár Krisztina Ph.D. II. évfolyam november 24.

2 Az előadás felépítése I. RÉSZ BANKI KOCKÁZATOK MI A BANKI TREASURY? TREASURY KOCKÁZATOK FŐBB BANKI TREASURY TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK II. RÉSZ PÉNZÜGYI PIACI MŰVELETEK ÁTTEKINTÉSE III. RÉSZ BANKI KOCKÁZATKEZELÉSI TERMÉKEK BEMUTATÁSA PÉLDÁKON KERESZTÜL

3 I. BANKI KOCKÁZATOK Pénzügyi kockázat Fő összetevői: Ügyleti kockázat Hitelkockázat (partner fizetésképtelenségének kockázata és a banktermékben rejlő kockázat) Árkockázat (kamatláb-, valutáris és a határidős ügyletekből származó kockázat) Működési kockázat Likviditási kockázat

4 MI A BANKI TREASURY? A bank központi forráselosztó egysége. Az E-F menedzsment operatív területe. A treasury feladata a likviditáskezelés és a bank E-F oldala közötti különbségek kezelése.

5 Likviditási kockázat A kockázatkezelés lépései TREASURY KOCKÁZATOK 1. A várható likviditási igény meghatározása a tőkeforgalmi kimutatáson (tőkefelhasználások-kiadások és tőkeforrások-bevételek összessége) keresztül, amely a gyakorlatban két bankmérleg közti különbséget mutatja a betétszerkezeti megközelítés alapján, amely a gyűjtött források stabilitására koncentrál (a betéteket felmondásuk valószínűsége alapján osztják fel) 2. Likviditásmenedzsment stratégiák kidolgozása eszközkezelés forráskezelés

6 Árfolyamkockázat: ha egy bank forrásai és betétei különböző devizanemekben esedékesek, a bankot veszteség érheti, ha az árfolyamok számára kedvezőtlenül alakulnak. A bank oly módon kezeli az árfolyamkockázatot, hogy a bank egészére összesítve, devizanemenként nyilvántartja az ügyfelek részére végzett konverziós (váltási) ügyleteket, meghatározza a bank által jegyzett napi deviza- és valutaárfolyamokat, szükség esetén a nemzetközi és hazai bankközi piacokon és devizatőzsdéken fedezeti műveleteket végez annak érdekében, hogy a bank árfolyamkockázatát csökkentse és árfolyamnyereséget érjen el.

7 Kamatlábkockázat: kamatlábérzékenység Ha egy vállalkozás eszközei és forrásai kamatlábérzékenyek, akkor a vállalat tulajdonosainak részesedése (az eszközök és idegen források különbsége) is függ a kamatérzékenységtől. A kamatkockázat kezelésének fontosságát a klasszikus közgazdaságtan azon tétele jelzi, miszerint egy vállalkozás mindenkori értéke egyenlő a jövőbeni pénzmozgások jelenértékével amely a mindenkori kamatszintek függvénye. Amennyiben elkerülhetők a kedvezőtlen irányú kamatmozgások hatásai, a piaci érték és a profittermelő képesség is jelentősen növelhető. A duráció elemzés a kamatkockázatot nem a jövedelem változásaként definiálja, hanem azt vizsgálja, hogyan változik az eszközök és források piaci értéke a kamatlábváltozás hatására. Az elemzés során minden eszköz és forráselemet úgy fogunk fel, mint egy kötvényt, melyhez ki- és befizetések adott pénzáramlása tartozik. A kamatláb változásakor a változó kamatozású kötvények (azonnal átárazódó) kötvények értéke marad, a fix kamatozásúé megváltozik. Ha a piaci kamatszint a futamidő alatt nő, a fix kamatozású hitel piaci értéke (amennyiért az általa reprezentált pénzáramlást el lehet adni) csökken.

8 A bankok kamatlábváltozásra való érzékenysége jóval nagyobb más gazdálkodó szervezetekhez képest. Ha egy bank pl. fix kamatozású forrásokat gyűjt és változó kamatozású hiteleket nyújt, a kamatlábak csökkenése esetén veszteséget szenved el, mivel az alacsonyabb kamatozású hiteleit drága forrásokkal kell megfinanszíroznia. A bankok ekkor különböző ügyletek segítségével védekezhetnek a kockázat ellen. A bank kamatkockázatát oly módon kezeli, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a banki kamatrést, annak alakulását. Ez igen fontos tevékenység, hiszen a bank haszna nagyrészt attól függ, hogyan változik és mekkora a hitelkamatok és a betéti kamatok közötti kamatrés nagysága. Abban az esetben, ha az eszközök és források lejárata eltérő, a lejáró forrásokat vagy hiteleket már csak az új kamatlábak mellett lehet megújítani. Ekkor meg kell próbálni az eszközök és források lejáratát közelíteni egymáshoz. (Ha az eszközök és források lejárata összhangban van, továbbá mind az eszközök, mind a források fix kamatozásúak, a kamatkockázatot teljes mértékben kiküszöbölték.) A lejárati összhang mérésére a bankok lejárati szerkezet táblát készítenek.

9

10 Kamatlábkockázat számszerűsítése GAP számítással A megfelelő besorolású eszköztételekből kivonják a forrástételeket, majd e különbségeket kockázati faktorokkal szorozzák be. A kockázati faktor az adott lejárat kamatra való érzékenységétől függ. A lejárat növekedésével a faktorok is egyre nőnek. A kapott számot elosztva a mérlegfőösszeggel, kapjuk a GAP-et (rés). Előjele mutatja, hogy az eszközök (pozitív GAP), vagy a források (negatív GAP) átlagos lejárata-e a nagyobb. Pozitív GAP esetén, ha a kamatlábak emelkednek, a bank nyeresége csökken. Negatív GAP esetében fordítva. (A bankokat 10%-nál nagyobb GAP esetén kockázatosnak ítélik.)

11 Hozamgörbe (a kamatlábak lejárati szerkezete): megmutatja a kamatláb és a hozam közötti kapcsolatot az azonos kockázatú értékpapírok esetében. A kamatlábak színvonala és a görbe alakja között van kapcsolat. Amikor a kamatlábak alacsonyak, a hozamgörbe alakja valószínűleg emelkedő; mikor a ráták magasak, akkor a görbe csökkenő vagy hullámos. Mikor a kamatlábak változnak alacsonyról magasra, vagy magasról alacsonyra, akkor a görbe alakja lapos. A gazdasági változásokra (ciklusokra) a rövid lejáratú kamatlábak jobban változnak, mint a hosszú távúak, és a görbe kisimul a lejárat növekedésével. A hozamgörbe szerkesztés célja, hogy meghatározzuk azokat az értékpapírokat, amelyek hozama eltér a hasonló lejáratú azonos kockázatú kötvények kamatlábaitól. A különböző lejáratú hitelek éves kamatlábát a lejárat függvényében ábrázolva tehát a hozamgörbét kapjuk. Sok gazdaságban a hozamgörbe emelkedő, vagyis ahogy nő a lejárat, annál magasabb kamatot kell fizetni a hitelekért, illetve annál magasabb a kamat a befektetések után. A növekvő (normál) hozamgörbéből a rövid lejáratú kamatlábak jövőbeli emelkedésére lehet következtetni. A hozamgörbe a gazdaság állapotának fontos indikátora, továbbá fontos következtetéseket lehet belőle levonni a jövőbeni kamatlábak nagyságára vonatkozóan.

12 o Éven belüli kamatlábak A bankközi pénzpiacon a kereskedelmi bankok saját likviditási helyzetük és aktuális pozícióik alapján hiteleznek egymásnak. LIBOR: londoni bankközi kamatláb EURIBOR: az euró-zóna bankközi kamatlába EONIA: az euró-zóna overnight (mától holnapig számított egynapos) bankközi kamatlába BUBOR: budapesti bankközi kamatláb o Éven túli kamatlábak A hozamgörbe éven túli kamatszintjei az egy évnél hosszabb lejáratú, fix kamatozású államkötvények hozamából számíthatók ki. Ezen kamatlábak szolgálnak pl. a kamatcsere ügylet alapjául.

13 Jó tanácsok 1. Ha a kamatlábak emelkedésére számít: Fedezze hiteleinek kamatát! Változó kamatozású hiteleinek kamatát cserélje fix kamatra! Fix kamatozású betétének kamatát cserélje változó kamatra! Helyezzen el változó kamatozású betéteket! 2. Ha a kamatlábak csökkenésére számít: Fedezze betéteinek kamatát! Változó kamatozású betétének kamatát cserélje fix kamatra! Fix kamatozású hitelének kamatát cserélje változó kamatra! Vegyen fel változó kamatozású hiteleket! 3. Ha a kamatlábak ingadozására számít: Védekezzen fedezeti ügyletekkel a kedvezőtlen irányú változásokkal szemben! De hagyjon teret a profitnövekedésre!

14 FŐBB BANKI TREASURY TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Devizapiaci szolgáltatások: azonnali és határidős üzletkötések a főbb devizanemekben Betéti termékek: deviza és forint lekötött betétek, treasury hitelkeret Értékpapírpiaci szolgáltatások (kötvénypiac, befektetések) Derivatív termékek, kockázatkezelési szolgáltatások Piaci információk nyújtása: adatok, elemzések, előrejelzések és historikus információk árfolyamokról és kamatlábakról Tanácsadói és szakértői szolgáltatások Egyénre szabott fedezeti stratégiák kialakítása Egyéni árazás

15 A treasury a bank és a piac közötti kapocs profit centerként vagy cost centerként. Három nagy részpiaccal van kapcsolatban: money market, devizapiac és kötvénypiac. A treasury csapata lényegében két részből áll: Értékesítőkből: volument termelnek, ők a kezdeményezők, üzleteket kötnek az ügyfelekkel (az értékesítők nem ajánlhatnak maguktól árat, csak a kereskedőkkel való egyeztetést követően). Kereskedőkből (dealerek): az értékesítők által megkötött üzleteket a kereskedők veszik át, ők az elosztók, akik a tulajdonképpeni piaci tevékenységet végzik (felelősek olyan kérdések eldöntéséért, mint pl. mennyi kölcsönt adhat, ill. milyen feltételek mellett és mennyi kölcsönt vehet fel a bank).

16 II. PÉNZÜGYI PIACI MŰVELETEK ÁTTEKINTÉSE Határidős (termin) ügyletek A határidős deviza- és hitelpiacok kialakulása Nyitott pozíció rövid (short): pl. az importőr későbbi devizaszükséglete a devizapiacon, ill. hitelfelvétel, vagyis az adott tartozást megtestesítő értékpapír eladása hosszú (long): pl. az exportőr jövőbeni devizaárbevétele a devizapiacon, ill. hitelnyújtás, vagyis az adott tartozást megtestesítő értékpapír birtoklása

17 A forward és futures ügylet összehasonlítása A forward piac alapvetően a bankközi devizapiacot jelenti, amelynek hátterében ott találjuk az ügyfél-bank viszonylatban kötött ügyleteket. Az ügylet tárgya lehet értékpapír, deviza, vagy hitel (pénzáram). A kereskedelmi bankok tehát a bankközi piacra már az ügyfelektől összegyűjtött, koncentrált kereslettel, illetve kínálattal lépnek ki. A forward ügyletek jellemzője a nagyfokú rugalmasság mind az összeg, mind pedig a lejárat tekintetében. A bankok leggyakrabban hitel kamatlábára és a devizák árfolyamára kötnek forward ügyletet. A futures ügylet jogilag kötelező tőzsdei adásvételi szerződés. (A forward ügylet is mindkét fél számára kötelező, de nem tőzsdei.) A futures ügylet tőzsdei jellegéből adódik, hogy standardizált, tehát az ügyleteket meghatározott kötésegységekre és azok egész számú többszöröseire, valamint az év meghatározott napjaira vonatkozó lejárattal lehet kötni. A fenti kötöttségek a piac likviditását, a pozíciók zárásának lehetőségét hivatottak megteremteni. Opciós ügylet

18 Származékos ügyletek A határidős piacokon a bizonytalanság megosztható a piaci szereplők között. Ebből a szempontból a piacnak vannak olyan szereplői, akiknek a gazdálkodásukból (pl. export) eredően van kockázatuk fedezeti ügyletkötők, és vannak olyanok, akik nyereség reményében átvállalják az előzőektől a kockázatot spekulánsok és az arbitrázsőrök.

19 o Fedezeti ügylet (hedge) Forward piaci fedezeti ügylet: egy eladás vagy vétel terminárfolyamon (pl. kamatláb-fedezeti ügylet határidős hitelfelvétellel, vagy deviza fedezeti ügylet) Futures fedezeti ügylet: 3 részügylet Opciós fedezeti ügylet: egy opció vásárlása és egy jövőbeni prompt ügylet Általában igaz, hogyha egy cég rendszeresen köt fedezeti ügyletet, akkor az egyes esetekben érdemesnek bizonyulhat fedezeti ügyletet kötni, azonban előre sosem lehet tudni pontosan, hogy érdemes-e fedezeti ügyletet kötni, az árfolyam- és kamatingadozásokat a fedezeti ügyletek rendszeres kötése csökkenti.

20 Tipikus fedezeti politikák Defenzív: garantált legrosszabb kimenetel meghatározása, és az annál rosszabb lehetőségek kizárása Offenzív: a fedezeti ügyleteknek önállóan is nyereségeseknek kell lenniük Fedezeti célok: abszolút biztonságra való törekvés: a cash-flow ingadozásának tökéletes kiküszöbölése, relatív versenyelőny növelése: a cash-flow nagyságának maximalizálása, védelmi szint meghatározása, bizonyos mértékű részesedés az esetlegesen kedvező piaci mozgásokból, finanszírozási költségek csökkentése, hozammaximalizálás.

21 Tipikus fedezeti politikák

22 o Spekulációs ügylet o Arbitrázs ügylet A devizaárfolyamok és a kamatlábak összhangját fenntartó három alapvető arbitrázsfajta: háromvalutás arbitrázs: a keresztárfolyamok összhangját biztosítja kamatarbitrázs: a különböző valutákban fennálló, azonos időtartamú hitelek kamatlábainak az egyensúlyi viszonyát tartja fenn forward/forward arbitrázs: a különböző időtartamú, azonos valutában fennálló prompthitelek kamatlábainak és a terminhitelek árfolyamának az egyensúlyi viszonyát tartja fenn.

23 Példa kamatarbitrázsra: Ha az 1 éves lejáratú fontkötvények kamatlába 5%, miközben a dollárkölcsönök kamatlába 8%, a prompt devizaárfolyam 1,10 dollár/font. Ha a font 1 éves határidős árfolyama 1,20 dollár (1 font több dollárt ér), akkor a következő arbitrázslehetőség adódik: dollárban hitelt felvenni (pl. 110 USD), azon fontkötvényt vásárolni (100 GBP) és a fontot (105 GBP) határidőre visszaváltani (126 USD). Ha a határidős árfolyam 1,13 (1,1x1,08/1,05) lenne (a kamatparitás alapján), akkor teljesen mindegy, hogy melyik devizában fektetem be a rendelkezésemre álló pénzt. Az ügylet költsége 8% (8,8 USD), bevétele 5% (5 GBP). 105 GBPx1,2=126 USD ,8=117,2 USD, ebből vissza kell fizetni 110 dollárt; így a tiszta nyereség: 7,2 USD. A nyereség forrása a font 1,2/1,1=1,091, azaz 9,1%-os terminprémiuma. 1,091x1,05=1,145, azaz 14,5% nyereség. A biztos kockázatmentes tiszta profit az ügyleten 14,5-8=6,5% (110-nek a 6,5%-a a 7,2); annak ellenére, hogy az 5%-os fontbefektetéshez 8%-os dollárhitelt vettünk fel.

24 III. BANKI KOCKÁZATKEZELÉSI TERMÉKEK BEMUTATÁSA A) Árfolyamfedezeti eszközök Egyedi azonnali konverziók Határidős devizaüzletek: a határidős árfolyamot az azonnali árfolyam és a két pénznem kamatláb-különbözete határozza meg. Devizaopciók 1.a. Határidős (forward) deviza eladás: abszolút biztonság Amennyiben a lejáratkori árfolyam a határidős árfolyam alatt van, jog keletkezik a határidős árfolyamon a meghatározott összegű deviza eladására. Amennyiben a lejáratkori árfolyam a határidős árfolyam felett van, kötelezettség keletkezik a határidős árfolyamon a meghatározott összegű deviza eladására.

25

26 Előnyök: A jövőbeli deviza eladási tranzakciók árfolyama előre rögzített. A magas kamattartalom = magas árfolyam, főleg hosszabb lejáratok esetén. Védelem forint erősödése ellen. Biztosan kalkulálható forint cash-flow. Költségmentes, külön díj nélkül köthető. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, az ügylet egy ellenirányú kötéssel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: Az előre rögzített árfolyam a vártnál nagyobb mértékű forintgyengülésből eredő nyereségtől is megóvhat, mivel a cég köteles a határidős árfolyamon eladni deviza bevételét.

27 1.b. Határidős (forward) deviza vétel: abszolút biztonság Amennyiben a lejáratkori árfolyam a határidős árfolyam felett van, jog keletkezik a határidős árfolyamon a meghatározott összegű deviza vételére. Amennyiben a lejáratkori árfolyam a határidős árfolyam alatt van, kötelezettség keletkezik a határidős árfolyamon a meghatározott összegű deviza vételére.

28

29 Előnyök: A jövőbeli deviza vételi tranzakciók árfolyama előre rögzített. Védelem forint gyengülése ellen. Biztosan kalkulálható forint cash-flow. Költségmentes, külön díj nélkül köthető. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, az ügylet egy ellenirányú kötéssel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: Az előre rögzített árfolyam a határidős árfolyamnál kedvezőbb szinttől is megóvhat. Magas kamattartalom = Magas határidős árfolyam, főleg hosszabb lejáratok esetében.

30 2.a. Sáv forward (range forward/cylinder) deviza eladás: biztonság és lehetőség E termék segítségével a határidős árfolyam körüli sávban rögzíthetjük valamely deviza jövőbeni árfolyamát. Akkor ajánlott, ha a határidős árfolyamnál kedvezőbb árfolyamot szeretnénk elérni, ugyanakkor be akarjuk biztosítani magunkat az árfolyam kedvezőtlen alakulása ellen. Amennyiben a lejáratkori árfolyam az alsó sávszél alatt van, jog keletkezik a határidős árfolyamnál némileg alacsonyabb árfolyamon deviza eladására. Amennyiben a lejáratkori árfolyam magasabb a felső sávszélnél, kötelezettség keletkezik a határidős árfolyamnál magasabb árfolyamon deviza eladására.

31

32

33 Előnyök: Védelem a forint erősödése ellen. Korlátozott részesedés a határidős árfolyamnál jobb szintből. A jövőbeli deviza eladási tranzakciók minimális árfolyama előre rögzített (a legrosszabb kimenetel ismert). Költségmentes, külön díj nélkül köthető. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A sáv alsó és felső határa, valamint a sáv szélessége a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, a konstrukció a lejárat előtt egy ellenirányú ügylettel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: A felső sávszél a vártnál nagyobb mértékű forintgyengülésből eredő nyereségtől is megóvhat, mivel amennyiben lejáratkor az árfolyam a felső sávszél felett van, a cég köteles a felső sáv szélénél eladni devizáját. Az alsó sávszél a normál határidős árfolyamnál kedvezőtlenebb szinten biztosít védelmet.

34 2.b. Sáv forward (range forward/cylinder) deviza vétel: biztonság és lehetőség Amennyiben a lejáratkori árfolyam a felső sávszél felett van, jog keletkezik a határidős árfolyamnál némileg magasabb árfolyamon deviza vételére. Amennyiben a lejáratkori árfolyam alacsonyabb az alsó sávszélnél, kötelezettség keletkezik a határidős árfolyamnál alacsonyabb árfolyamon deviza vételére.

35

36

37 Előnyök: Védelem a forint nagymértékű gyengülése ellen. Korlátozott részesedés a határidős árfolyamnál jobb szintből. A jövőbeli deviza vételi tranzakciók maximális árfolyama előre rögzített (a legrosszabb kimenetel ismert). Költségmentes, külön díj nélkül köthető. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A sáv alsó és felső határa, valamint a sáv szélessége a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, a konstrukció a lejárat előtt egy ellenirányú ügylettel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: Az alsó sávszél a vártnál kedvezőbb lejáratkori árfolyamszintből eredő nyereségtől is megóvhat, mivel amennyiben lejáratkor az árfolyam az alsó sávszél alatt van, a cég köteles az alsó sáv szélénél devizát venni. A felső sávszél a normál határidős árfolyamnál kedvezőtlenebb szinten biztosít védelmet.

38 3. Sirály (seagull) eladási opció: a rugalmas stratégia E termék annak ajánlott, aki még a sáv forward által meghatározott sáv felső árfolyamszintjénél is nagyobb mértékben akar a forint esetleges gyengüléséből profitálni, cserébe azonban egy bizonyos árfolyamszint alatt kompenzáció fejében lemond a védelemről, vagyis konkrét elképzelése van a forint adott devizával szembeni ingadozási sávjáról. A sirály opció mögött 3 ügylet áll: Amennyiben a lejáratkori árfolyam a sirály opció középső szintje alatt van, jog keletkezik a határidős árfolyamnál némileg alacsonyabb szinten (szűkebb sáv esetén akár a határidős árfolyamon) deviza eladására. Amennyiben a lejáratkori árfolyam magasabb a sirály opció felső határánál, kötelezettség keletkezik a határidős árfolyamnál magasabban (a sirály opció felső szintjén) deviza eladására. Cserébe azonban a sirály opció alsó határánál vételi kötelezettség keletkezik, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos, a bank által fizetett kompenzáció fejében nincs további védelem.

39

40

41 Előnyök: Védelem a forint erősödése ellen. Korlátozott részesedés a forward-nál jobb szintből. Költségmentes, külön díj nélkül köthető. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A sirály opció árfolyamszintjei a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, a konstrukció a lejárat előtt egy ellenirányú ügylettel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: A fedezet csak a cég által szinte valószínűtlen kimenetelűnek tartott alsó árfolyamszintig él: amennyiben lejáratkor az árfolyam ez alatt van, a stratégia csak az alsó és a középső szint közötti különbözet erejéig kompenzál. A sirály opció felső szintje a vártnál nagyobb mértékű forintgyengülésből eredő nyereségtől is megóvhat, mivel a cég köteles a sirály opció felső szintjénél devizáját eladni.

42 4. Részleges forward (participating forward): 100% biztonság részleges szabadság Létezik olyan megoldás is, amikor a kötelezettségvállalás csak az eredeti névérték meghatározott hányadára vonatkozik, így a névérték fennmaradó hányadának erejéig a cég a számára kedvező forintgyengülésből teljes mértékben részesedhet. A részleges határidős árfolyam azonban némileg kedvezőtlenebb a normál határidős árfolyamnál. E termék annak ajánlott, aki részesedni szeretne a határidős árfolyamnál kedvezőbb lejáratkori árfolyamszintből, miközben védettséget szeretne egy esetleges nagymértékű forinterősödés ellen. Amennyiben a lejáratkori árfolyam a részleges határidős árfolyam alatt van, jog keletkezik a részleges határidős árfolyamon (amely a normál határidős árfolyamnál némileg alacsonyabb) deviza eladásra a névérték 100%-a erejéig. Amennyiben a lejáratkori árfolyam magasabb a részleges határidős árfolyamnál, kötelezettség keletkezik részleges határidős árfolyamon deviza eladásra, de csupán a névérték meghatározott hányadában.

43

44

45 Előnyök: Teljes védelem egy esetleges forinterősödéssel szemben. Részesedés a határidős árfolyamnál jobb szintből, mivel a cég csupán a névérték meghatározott hányadát köteles az előre meghatározott szinten eladni. A jövőbeli deviza eladási tranzakciók minimális árfolyama előre rögzített (a legrosszabb kimenetel ismert). Magas kamattartalom = magas árfolyam. Költségmentes, külön díja nincs. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A részleges forward ügylet árfolyama és a részesedési ráta a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, a konstrukció a lejárat előtt egy ellenirányú ügylettel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: A határidős eladásnál alacsonyabb védelmi szint. Csak a névérték meghatározott hányadában részesedhet a határidős árfolyamnál jobbszintből.

46 5. Forward extra: 100%-os jog, feltételes kötelezettség A cég által vállalt kötelezettség ezen ügylet esetén csak akkor lép életbe, ha a futamidő alatt bármikor az árfolyam egy bizonyos árfolyamszintet elér. E termék annak ajánlott, akinek konkrét elképzelése van a kedvező forintgyengülés maximális mértékéről, és a normál határidős árfolyamnál valamivel alacsonyabb védelmi szint fejében, ingyen akarja élvezni a tiszta eladási jog nyújtotta előnyöket. A forward extra mögött egy jog és egy limitáras kötelezettség áll, mely akkor lép életbe, ha az azonnali piacon az árfolyam eléri az előre meghatározott trigger ( beléptető ) szintet. Amennyiben a lejáratkori árfolyam a forward extra árfolyam alatt van, jog keletkezik forward extra árfolyamon (amely a normál határidős árfolyamnál némileg alacsonyabb) deviza eladásra. Ha azonban a futamidő alatt bármikor az árfolyam az előre meghatározott trigger szintig gyengül, életbe lép az eladási kötelezettség forward extra árfolyamon, vagyis a lejáratkor kötelezettség keletkezik ezen a szinten deviza eladásra, amennyiben az árfolyam ennél magasabb. A trigger szint elérése előtt egy normál eladási opcióval, a trigger szint elérése után azonban már egy ugyanolyan kötési árfolyamú normál határidős deviza eladással állunk szemben.

47

48 Előnyök: Teljes védelem egy esetleges forinterősödéssel szemben. Amíg az árfolyam nem éri el a trigger szintet, teljes mértékben részesedhet a határidős árfolyamnál kedvezőbb szintből. A jövőbeli deviza eladási tranzakciók minimális árfolyama előre rögzített (a legrosszabb kimenetel ismert). Magas kamattartalom = magas árfolyam. Költségmentes, külön díja nincs. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A forward extra árfolyam és a trigger szint a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, a konstrukció a lejárat előtt egy ellenirányú ügylettel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: A normál határidős eladásnál alacsonyabb védelmi szint. A trigger szint elérése után az eladási opció helyébe határidős eladás lép, amelynek keretében a cég köteles a normál határidős árfolyamnál alacsonyabb szinten devizát eladni.

49 6. Javított forward (boosted forward): határidősnél kedvezőbb árfolyam megszűnési szinttel Ezen ügylet annak ajánlott, aki a normál határidős árfolyamnál jóval kedvezőbb költségmentes védelmi (jogosultsági) szint reményében hajlandó vállalni azt a kockázatot, hogy a bank és a cég között kötött fedezeti ügylet a futamidő során megszűnhet. Tehát akkor, ha a cégnek konkrét elképzelése van a kedvezőtlen forinterősödés maximális mértékéről, és azt várja, hogy az árfolyam a jelenlegi árfolyamszint körül fog stabilizálódni. A normál határidős ügylethez hasonlóan egyidejűleg keletkezik jog és kötelezettség a javított határidős árfolyamon, azonban az ún. trigger (ez esetben kiléptető ) szint elérése után mind a jog, mind a kötelezettségvállalás megszűnik.

50

51 Előnyök: Lehetőség a forward-nál lényegesen jobb árfolyam elérésére. A trigger szint elérése után a megállapodás, azaz a cég határidős deviza eladási kötelezettsége is megszűnik. A javított árfolyam annál kedvezőbb a normál határidős árfolyamnál, minél nagyobb az ügylet megkötésekor az árfolyam futamidő alatt várható ingadozása. Költségmentes, külön díja nincs. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A javított határidős árfolyam és a trigger szint a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Ha a fedezeti ügyletre már nincs szükség, a konstrukció a lejárat előtt egy ellenirányú ügylettel lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Kockázatok: A trigger szint elérése után egy esetleges forinterősödés esetére nem biztosít védelmet. Az előre rögzített árfolyam miatt a vártnál nagyobb mértékű forintgyengülésből eredő nyereségtől is elesik a cég, mivel köteles a javított határidős árfolyamon devizát eladni (amennyiben a trigger szintet nem érte el az árfolyam).

52 7. Európai típusú eladási opció: biztonságos lehetőség Amennyiben a lejárat napján a piaci árfolyam a kötési árfolyam alatt van, lehívásra kerül az opció.

53

54 Előnyök: Tökéletes védelem egy esetleges forinterősödéssel szemben. Teljes mértékben részesedhet az árfolyam kedvező alakulásából. Magas kamattartalom = magas árfolyam, főleg hosszabb lejáratok esetén Biztosan kalkulálható forint cash-flow. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A biztosítási díj és a kötési árfolyam adott futamidő és névérték esetén a várakozások, tervek és költségvetés függvényében tetszőlegesen alakítható. Az opció a piacon egy ellenirányú ügylettel (az opció eladásával) bármikor lezárható. Ez természetesen nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően. Hátrányok: A biztosítási díjhoz hasonlóan az opciós díj előre kifizetésre kerül. Az opció tulajdonosa akkor van kedvező helyzetben, ha lejáratkor nem él opciós jogával.

55

56 B) Kamatkockázati eszközök 1. Határidős kamatláb-megállapodás (forward rate agreement, FRA) E megállapodás lehetőséget nyújt arra, hogy egy jövőben induló kamatperiódusra ma rögzítsük a kamatot betétek, rövid lejáratú vagy rulírozó hitelek esetében. Ezzel a kamatlábak jövőbeni kedvezőtlen alakulása ellen lehet védekezni. A határidős kamatláb egy pénzügyi számítással kalkulált érték, amelyet a kamatlábak jövőbeli alakulására vonatkozó piaci várakozásokat tükröző aktuális hozamgörbéből származtatunk. A felek egymás között elszámolják az előre meghatározott FRA kamatláb és a referencia kamatláb különbözetét. A referencia kamatlábat, amely valamilyen hivatalos kamatfixing, mindig a jövőben határozzák meg. Az elszámolás készpénzzel történik az adott periódus elején.

57 Amennyiben a referencia kamatláb az adott periódus elején magasabb, mint az FRA kamatláb, a hitelfelvevő számára a bank a következő összeget fizeti ki: névérték x futamidő x (piaci kamatláb FRA kamatláb) Amennyiben a referencia kamatláb az adott periódus elején alacsonyabb, mint az FRA kamatláb, a hitelfelvevő fizeti meg a két kamatláb különbözetét a banknak.

58 Előnyök: Védelem a kedvezőtlen kamatmozgásokkal szemben rövid távon egy adott periódusra. Az ügylet elkülönül a hitel- vagy betétügylettől, vagyis más pénzintézetnél felvett hitel/elhelyezett betét esetében is alkalmazható. Biztosan kalkulálható forint cash-flow. Költségmentes, külön díj nélkül köthető. Mérlegen kívüli tétel, nem terheli a mérleget. A szerződés összege, a lejárat napja és az érvénybelépés időpontja az igényeknek és várakozásoknak megfelelően alakítható. A legtöbb likvid devizában lehetséges. Kockázatok: Ha hitelfelvétel mellett él az FRA, nincs haszon a jelenlegi piaci várakozásnál nagyobb mértékű kamatcsökkenésből. Ha betételhelyezés mellett él az FRA, szintén nincs nyereség a jelenlegi piaci várakozásnál kisebb mértékű kamatcsökkenésből, ill. egy esetleges kamatemelkedésből.

59 2. Kamatlábswap (interest rate swap, IRS) Az üzleti partnerek egymás között kicserélik az eltérő típusú kamatfizetési kötelezettségeiket, vagy kamatbevételeiket (attól függően, hogy forrás- vagy eszköz-swap ügyletet kötöttek). Az ügylet jelentősége, hogy védelmet nyújt az esetleges kedvezőtlen piaci kamatlábváltozás ellen, cserében azonban le kell mondani a piaci kamatláb csökkenéséből adódó extraprofitról. Alkalmazására általában fix kamatozással nyújtott hosszú lejáratú kölcsön rövid távú finanszírozása esetében kerül sor. Három típusa: Kupon kamatlábcsere: általában egy fix és egy változó kamatozású hitel kamatait cserélik ki. Alapkamatláb csere: két különböző, de más alapkamatlábhoz kötött változó kamatot cserélnek ki. Valutaközi kamatlábcsere: különböző devizák kamatlábait cserélik ki általában oly módon, hogy az egyik valuta kamatlába fix, míg a másiké lebegő.

8. javított határidôs ügylet (boosted forward)

8. javított határidôs ügylet (boosted forward) 8. javított határidôs ügylet (boosted forward) MIFID komplexitás FX 3 a termék leírása A javított határidôs ügylet megkötésével a határidôs devizaeladáshoz hasonlóan cége egyidejûleg szerez devizaeladási

Részletesebben

7. forward extra ügylet (forward extra)

7. forward extra ügylet (forward extra) 7. forward extra ügylet (forward extra) MIFID komplexitás FX 3 a termék leírása A forward extra ügylet ötvözi a határidôs ügylet biztonságát az opciós ügyletek rugalmasságával. Amennyiben konkrét elképzelése

Részletesebben

4. határidôs kamatláb megállapodás (forward rate agreement, FRA)

4. határidôs kamatláb megállapodás (forward rate agreement, FRA) 4. határidôs kamatláb megállapodás (forward rate agreement, FRA) MIFID besorolás IR 2 a termék leírása betétes pozíció esetén A határidôs kamatláb megállapodás segítségével cége elôre rögzítheti egy késôbbi

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDÕS KAMATLÁB-MEGÁLLAPODÁS (FRA) ÜGYLETEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDÕS KAMATLÁB-MEGÁLLAPODÁS (FRA) ÜGYLETEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDÕS KAMATLÁB-MEGÁLLAPODÁS (FRA) ÜGYLETEKRŐL A határidős kamatlábmegállapodás olyan származtatott ügylet, amellyel az Ügyfél egy jövőbeni periódusra, egy előre meghatározott összegre

Részletesebben

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Treasury termékei és szolgáltatásai. Vállalati Ügyfelek részére

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Treasury termékei és szolgáltatásai. Vállalati Ügyfelek részére Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet Treasury termékei és szolgáltatásai Vállalati Ügyfelek részére 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 1.1. Vállalati Treasury üzemeltetése:... 3 1.2. Befektetési termékek

Részletesebben

5. kamatopciók: cap és floor

5. kamatopciók: cap és floor 5. kamatopciók: cap és floor MIFID besorolás IR a termékek leírása A kamatopció akárcsak az árfolyamkockázat kezelésére alkalmas devizaopció egy biztosítási szerzôdéshez hasonlítható, mely az opciós díjért

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KAMATLÁBCSERE-MEGÁLLAPODÁS (CROSS CURRENCY INTEREST RATE SWAP, CIRS) ÜGYLETEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KAMATLÁBCSERE-MEGÁLLAPODÁS (CROSS CURRENCY INTEREST RATE SWAP, CIRS) ÜGYLETEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KAMATLÁBCSERE-MEGÁLLAPODÁS (CROSS CURRENCY INTEREST RATE SWAP, CIRS) ÜGYLETEKRŐL A Kétdevizás Kamatlábcsere-megállapodás (CIRS vagy Kétdevizás Kamatswap ügylet) olyan származtatott

Részletesebben

(CIB Prémium befektetés)

(CIB Prémium befektetés) CIB Bank Zrt. Részletes terméktájékoztatója a Keretszerződés Opcióhoz kötött Betét elhelyezésére és a kapcsolódó Opciós Devizaügylet megkötésére vonatkozó keretszerződés hatálya alá tartozó ügyletekre

Részletesebben

A kamatkockázat kezelése

A kamatkockázat kezelése A kamatkockázat kezelése Ügyfeleink számára nemcsak az árfolyamok kedvezőtlen jövőbeli alakulása, hanem a kötvényei után fizetendő, illetve a betétei után kapott kamatok kedvezőtlen jövőbeli változása

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KAMATLÁBCSERE-MEGÁLLAPODÁS (IRS) ÜGYLETEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KAMATLÁBCSERE-MEGÁLLAPODÁS (IRS) ÜGYLETEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KAMATLÁBCSERE-MEGÁLLAPODÁS (IRS) ÜGYLETEKRŐL A kamatlábcsere-megállapodás (IRS vagy Kamatswap ügylet) olyan származtatott kamatlábügylet, amelynek keretében a Bank és az Ügyfél között

Részletesebben

Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka. Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012

Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka. Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012 Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012 Az MKB Bank bemutatása* 1950, 1996 Fő tulajdonosa: Bayerische Landesbank (~90%) Mérlegfőösszege: ~3000 Mrd, jegyzett

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM-MEGÁLLAPODÁS (FX OUTRIGHT FORWARD) ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM-MEGÁLLAPODÁS (FX OUTRIGHT FORWARD) ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM-MEGÁLLAPODÁS (FX OUTRIGHT FORWARD) ÜGYLETEKHEZ A termék leírása A Határidős árfolyam-megállapodás (vagy más néven határidős ügylet, vagy forward ügylet) olyan deviza

Részletesebben

A kamatkockázat kezelése

A kamatkockázat kezelése K&H Bank Zrt. Piaci Igazgatóság 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9972 fax: (06 1) 328 9229 e-mail: dora.sarodi@kh.hu A kamatkockázat kezelése Ügyfeleink számára a hitelek után fizetendő,

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ Jelen terméktájékoztatóra vonatkozóan a Terméktájékoztató egyszerű (plain vanilla) devizaárfolyam opciós ügyletekhez elnevezésű terméktájékoztatóban

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ A termék leírása: A Devizaárfolyam Digitális-opció (vagy más kifejezéssel Bináris opciós) egy olyan ügylet, amely keretében az opció jogosultja

Részletesebben

Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához

Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához Az egyes tőzsdén kívüli származtatott Egyedi Ügyletek változó letét igény mértékének számításáról

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT KÉTDEVIZÁS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT KÉTDEVIZÁS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT KÉTDEVIZÁS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A devizaárfolyamhoz kötött kétdevizás strukturált befektetés egy olyan összetett befektetési termék, amely

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A devizaárfolyamhoz kötött átlagáras strukturált befektetés egy indexált befektetési forma, amely befektetés

Részletesebben

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Treasury termékei és szolgáltatásai. Lakossági Ügyfelek részére

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Treasury termékei és szolgáltatásai. Lakossági Ügyfelek részére Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet Treasury termékei és szolgáltatásai Lakossági Ügyfelek részére 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Befektetési szolgáltatások és termékek... 3 1.1 Portfoliókezelés... 3 2. Pénz-és

Részletesebben

Kamatcsere és devizacsere ügyletek

Kamatcsere és devizacsere ügyletek Kamatcsere és devizacsere ügyletek Interest rate and FX swaps Száz János Fogalmak Indíték Piacok, szereplők, pénzáramlások Árjegyzés A swap pozíció értéke A swap pozíció értékváltozása C:/SZAZ 2 Csere

Részletesebben

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció bemutatása Az európai típusú devizaopció (továbbiakban: opció) egy olyan megállapodás, amely során az opció vevője jogot szerez arra,

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PROFITCÉLHOZ KÖTÖTT HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM MEGÁLLAPODÁSHOZ (TARGET REDEMPTION FORWARD)

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PROFITCÉLHOZ KÖTÖTT HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM MEGÁLLAPODÁSHOZ (TARGET REDEMPTION FORWARD) TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PROFITCÉLHOZ KÖTÖTT HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM MEGÁLLAPODÁSHOZ (TARGET REDEMPTION FORWARD) Jelen terméktájékoztatóban ismertetett ügylet az egyszerű (Plain vanilla) és Barrier típusú devizaárfolyam

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KNOCK-OUT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KNOCK-OUT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KNOCK-OUT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Jelen terméktájékoztatóra vonatkozóan a Terméktájékoztató devizaárfolyamhoz kötött kétdevizás strukturált befektetésekről elnevezésű terméktájékoztatóban

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A Hozamfelhalmozó (Range Accrual - RAC) strukturált befektetések esetében a hozam

Részletesebben

Havi portfolió egyeztető mezők részletezése

Havi portfolió egyeztető mezők részletezése K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu Havi portfolió egyeztető mezők részletezése Ügyfél LEI kódja Vonatkozási

Részletesebben

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság 25. szám 127. évfolyam 2012. október 26. ÉRTESÍTŐ magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság Utasítások TARTALOM Oldal Egyéb közlemények: Oldal 11/2012. (X. 26. MÁV Ért. 25.) GÁVIGH számú gazdasági

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

Indexált betét az FHB Bankban

Indexált betét az FHB Bankban Indexált betét az FHB Bankban Indexált betét bemutatása Olyan strukturált befektetési lehetőség, amely keretében az Ügyfélnek lehetősége van a normál betéti kamatoknál magasabb kamatot elérni. A prémium

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan I. tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan I. tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügytan I. tárgyból Közgazdász gazdálkodási alap levelező, GAM alap és kieg. levelező képzés

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 8 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név:. Elért pont:. soport:.

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT SÁVOS ÉS ÉRINTÉSES STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT SÁVOS ÉS ÉRINTÉSES STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT SÁVOS ÉS ÉRINTÉSES STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A Sávos és Érintéses strukturált befektetések olyan indexált befektetés típusok, amelyek hozamának

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Érvényes: 2015. május 20. napjától. Közzététel napja: 2015. május 19.

HIRDETMÉNY. Érvényes: 2015. május 20. napjától. Közzététel napja: 2015. május 19. HIRDETMÉNY Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az Egyedi Árfolyamos Azonnali Deviza Adásvételi és Befektetési Szolgáltatási Ügyletek Keretszerződés alapján kötött Ügyletek Óvadéki Követelményeiről

Részletesebben

2011.03.30. A pénzügyi közvetítő rendszer. A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata. A megtakarítások és a beruházások

2011.03.30. A pénzügyi közvetítő rendszer. A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata. A megtakarítások és a beruházások A pénzügyi közvetítő rendszer 7. előadás 1 A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata A közvetítő rendszer piacok, egyének, intézmények és szabályok rendszere Biztosítja a gazdaság működéséhez

Részletesebben

4 Kamatlábak. Options, Futures, and Other Derivatives 8th Edition, Copyright John C. Hull

4 Kamatlábak. Options, Futures, and Other Derivatives 8th Edition, Copyright John C. Hull 4 Kamatlábak 1 Típusok Jegybanki alapkamat LIBOR (London Interbank Offered Rate, naponta, AA minősítésű partnereknek kölcsön) BUBOR (Budapest Interbank Offered Rate) Repo kamatláb (repurchase, értékpapír

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ)

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ) TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ) A termék leírása Az Átlagárfolyamos devizaopció vagy más néven Ázsiai típusú opció keretében az ügyfél egy olyan devizaopciós megállapodást

Részletesebben

H4K3 = BIRS t+1 BIRS t + KT i. H4K5 = BIRS t+1 BIRS t + KT i

H4K3 = BIRS t+1 BIRS t + KT i. H4K5 = BIRS t+1 BIRS t + KT i Kamatváltoztatási mutató a 3 18 éves futamidejű forinthitelek esetén: H4K3 = BIRS t+1 BIRS t + KT i Kamatváltoztatási mutató a 18-25 éves futamidejű forinthitelek esetén: H4K5 = BIRS t+1 BIRS t + KT i

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KOMBINÁLT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KOMBINÁLT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ KÉTDEVIZÁS KOMBINÁLT STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A Kétdevizás kombinált strukturált befektetés szerkezetét tekintve egy hagyományos Kétdevizás strukturált befektetésből és

Részletesebben

Általános útmutatók a prezentációhoz:

Általános útmutatók a prezentációhoz: Általános útmutatók a prezentációhoz: A feladatok során, amennyiben a feladat szövegezése alapján lehetőség van több lehetőség közüli választásra, a hallgató választ a lehetséges esetek közül. Az esettanulmányokban

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PLAIN VANILLA ÉS BARRIER TÍPUSÚ KAMATLÁBOPCIÓKHOZ (CAP & FLOOR)

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PLAIN VANILLA ÉS BARRIER TÍPUSÚ KAMATLÁBOPCIÓKHOZ (CAP & FLOOR) TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PLAIN VANILLA ÉS BARRIER TÍPUSÚ KAMATLÁBOPCIÓKHOZ (CAP & FLOOR) A termék leírása A kamatlábopció olyan kétoldalú megállapodás, amelyben az opció vevője - prémium megfizetése ellenében

Részletesebben

Pénzügyi szolgáltatások és döntések Minta-vizsgasor

Pénzügyi szolgáltatások és döntések Minta-vizsgasor Pénzügyi szolgáltatások és döntések Minta-vizsgasor 1. Válassza ki az alábbi felsorolásból a portfólió likviditásának jellemzőit! a) A portfólió likviditása a kockázati mérőszámok segítségével számszerűsíthető.

Részletesebben

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek Pénz és tőkepiac Intézményrendszer és a szolgáltatások Befektetési vállalkozások - Értékpapír bizományos - Értékpapír kereskedő - Értékpapír befektetési társaság Befektetési szolgáltatók Működési engedélyezésük

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ESETI TREASURY BETÉTMŰVELETEKRE

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ESETI TREASURY BETÉTMŰVELETEKRE TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ESETI TREASURY BETÉTMŰVELETEKRE Termék definíció Az Eseti Treasury betéti megállapodás keretében a Bank Treasury üzletága az Ügyfél által elhelyezni kívánt bankbetét kamatát az ügyletkötés

Részletesebben

A határidős kereskedés alapjai

A határidős kereskedés alapjai A határidős kereskedés alapjai Molnár Melina Budapest, 2014.11.25. A határidős ügyletekről általánosságban Határidős termékek a Budapesti Értéktőzsdén A letéti díj A határidős ár meghatározása 2 Az árak

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ EGYSZERŰ (PLAIN VANILLA) DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ EGYSZERŰ (PLAIN VANILLA) DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ EGYSZERŰ (PLAIN VANILLA) DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ A termék leírása: A Devizaárfolyam-opciós ügylet (más néven devizaopció) keretében az opció jogosultja (vásárlója) Opciós Díj

Részletesebben

Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan

Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan 1. A kölcsön feltételei: Érvényes: 2015. október 1-től, visszavonásig 1.

Részletesebben

HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5

HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5 Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott, fizetési számlához kapcsolódó hitelkeretre vonatkozóan, magánszemélyek részére 1. A hitelkeret

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból BA alapszak levelező tagozat számára Emberi erőforrások Gazdálkodás

Részletesebben

MKVK Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2011. november 14.

MKVK Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2011. november 14. MKVK Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2011. november 14. Problémás hitelek számvitele, valamint a gyűjtőszámla-hitel konstrukció és a devizahitel előtörlesztés számviteli kezelése (magyar számvitel és IFRS)

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Bemutatkozás Burány Gábor 2014-től SZÉCHENYI Kereskedelmi Bank Zrt. Befektetési Szolgáltatások, vezető üzletkötő 2008-2013 Strategon Értékpapír Zrt. üzletkötő, határidős

Részletesebben

Buda-Cash Brókerház. Határidős piacok. Határidős üzletkötő

Buda-Cash Brókerház. Határidős piacok. Határidős üzletkötő Buda-Cash Brókerház Határidős piacok Sőre Balázs Határidős üzletkötő Elmélet A határidős ügylet célja, egy mögöttes termékben, adott időszak alatt bekövetkező, kedvezőtlen irányú árfolyamváltozás kockázatának

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett ára. Mi befolyásolja a külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett árát? Mit befolyásol

Részletesebben

1 Határidős szerződések és opciók. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

1 Határidős szerződések és opciók. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 1 Határidős szerződések és opciók 1 Mi egy származékos pénzügyi termék (derivative)? Értéke egy másik eszköz, vagyontárgy (asset) feltételezett jövőbeli értékétől függ. Pl.: határidős szerződés, opciók,

Részletesebben

Kamattámogatás. Mezőgazdasági export finanszírozása

Kamattámogatás. Mezőgazdasági export finanszírozása Mezőgazdasági export finanszírozása Az Eximbank előfinanszírozó termékeivel a mezőgazdasági-exportteljesítést megelőző időszakra vonatkozóan nyújt finanszírozást a kis-, közép- és nagyvállalatok részére

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 3 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

5 Forward és Futures Árazás. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

5 Forward és Futures Árazás. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 5 Forward és Futures Árazás 1 Fogyasztási vs beruházási javak Beruházási célú javak (pl. arany, ezüst, ingatlan, műkincsek, stb.) Fogyasztási javak (pl. ércek, nyersfémek, olaj, kőszén, fél sertés, stb.)

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI Money makes the world go around A pénz forgatja a világot A pénzügyi tevékenység tartalma a pénzügyek a vállalati működés egészét átfogó tevékenységi kört jelentenek,

Részletesebben

H I R D E T M É N Y Hatályos 2014. október 1-től

H I R D E T M É N Y Hatályos 2014. október 1-től H I R D E T M É N Y Hatályos 2014. október 1-től a szabad felhasználású és az új és használt lakás vásárlására nyújtott annuitásos devizahitel konstrukciók kondícióiról A Magyar Takarékszövetkezeti Bank

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5

HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5 Kondíciós lista és Terméktájékoztató Betét vagy állampapír fedezete mellett nyújtott, fizetési számlához kapcsolódó hitelkeretre vonatkozóan /magánszemélyek részére/ 1. A hitelkeret feltételei:, visszavonásig

Részletesebben

OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR

OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR ELMÉLET ÉS SZÁMOLÁS ELMÉLETI ÉS SZÁMOLÁSI KÉRDÉSEK 1. A devizára szóló európai call opciók a) belsőértéke mindig negatív. b) időértéke pozitív és negatív is lehet. c) időértéke

Részletesebben

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19%

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19% 1. Mekkora az euró féléves paritásos határidős árfolyama, ha az azonnali árfolyam 240 HUF/EUR, a kockázatmentes forint kamatláb minden lejáratra évi 8%, a kockázatmentes euró márka kamatláb minden lejáratra

Részletesebben

Buda-Cash Brókerház. Határidős piacok. Határidős üzletkötő

Buda-Cash Brókerház. Határidős piacok. Határidős üzletkötő Buda-Cash Brókerház Határidős piacok Sőre Balázs Határidős üzletkötő Elmélet A határidős ügylet célja, egy mögöttes termékben, adott időszak alatt bekövetkező, kedvezőtlen irányú árfolyamváltozás kockázatának

Részletesebben

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió bemutatása Egyedi árfolyamos devizaügylet esetén az Ügyfél konverziója az aktuális piaci árakhoz igazodik, így a bankok

Részletesebben

Erős vs. gyenge forint

Erős vs. gyenge forint 2010 február 15. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Naponta halljuk a hírekben, hogy most épp gyengült vagy erősödött a forint, hogyan

Részletesebben

2. számú melléklet - Lakossági Bankszámla Hirdetmény

2. számú melléklet - Lakossági Bankszámla Hirdetmény 2. számú melléklet - Lakossági Bankszámla Hirdetmény Lakossági forint és devizabetétek kamatai Hatályos: 2015. október 01. napjától visszavonásig Az itt feltüntetett OBA logó arról ad tájékoztatást, hogy

Részletesebben

FORINT KAMATVÁLTOZTATÁSI MUTATÓ. (Hatályos: 2015. január 7-től)

FORINT KAMATVÁLTOZTATÁSI MUTATÓ. (Hatályos: 2015. január 7-től) FORINT KAMATVÁLTOZTATÁSI MUTATÓ (Hatályos: 2015. január 7-től) H0K: 0. számú kamatváltoztatási mutató forinthitelek esetén A mutató értéke fix nulla a hitel futamideje alatti kamatperiódusokban, azaz a

Részletesebben

HIRDETME NY. Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a deviza alapú időskori jelzálogjáradék esetén alkalmazott kondíciókról

HIRDETME NY. Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a deviza alapú időskori jelzálogjáradék esetén alkalmazott kondíciókról HIRDETME NY Időskori Jelzálogjáradék Hirdetmény Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a deviza alapú időskori jelzálogjáradék esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2015. augusztus

Részletesebben

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Elméleti Alapok Végh Richárd Budapesti Értéktızsde Zrt. Budapest, 2009.05.26-28. Mirıl lesz szó? Certifikát fogalma és hozzá kapcsolódó alapfogalmak Certifikátok fajtái

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. BETÉTEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

A CIB BANK ZRT. BETÉTEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE A CIB BANK ZRT. BETÉTEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE Hatályos: 2014. március 15. napjától 2 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 2. KÜLÖNÖS/ELTÉRŐ SZABÁLYOK EGYES

Részletesebben

INGATLANFEDEZET NÉLKÜLI HITELEK. I. Biztosíték nélküli hitelek. II. Egyéb hitelek III. THM és egyéb rendelkezések

INGATLANFEDEZET NÉLKÜLI HITELEK. I. Biztosíték nélküli hitelek. II. Egyéb hitelek III. THM és egyéb rendelkezések INGATLANFEDEZET NÉLKÜLI HITELEK I. Biztosíték nélküli hitelek II. Egyéb hitelek III. THM és egyéb rendelkezések I.1. UniCredit Folyószámlahitel I. Biztosíték nélküli hitelek Akció 1 : Akciós kezelési költség

Részletesebben

Definíciószerűen az átlagidő a kötvény hátralévő pénzáramlásainak, a pénzáramlás jelenértékével súlyozott átlagos futamideje. A duration képlete:

Definíciószerűen az átlagidő a kötvény hátralévő pénzáramlásainak, a pénzáramlás jelenértékével súlyozott átlagos futamideje. A duration képlete: meg tudjuk mondani, hogy mennyit ér ez a futamidő elején. Az évi 1% különbségeket jelenértékre átszámolva ez kb. 7.4% veszteség, a kötvényünk ára 92,64 lesz. Látható, hogy a hosszabb futamidejű kötvényre

Részletesebben

Pénzügyi számítások. A cash flow kimutatás részei. Elektronikus_Pénzügyek01 1. Kockázattípusok. A cash flow elemzés célja. A) Cash flow kockázat

Pénzügyi számítások. A cash flow kimutatás részei. Elektronikus_Pénzügyek01 1. Kockázattípusok. A cash flow elemzés célja. A) Cash flow kockázat Pénzügyi számítások Csorba László 5. Előadás A pénzügyi és egyéb kockázatok; mérésük, kezelésük Kockázattípusok Pénzügyi kockázatok: meghatározott folyamatok nem teljes mértékben való előzetes kiszámíthatóságának

Részletesebben

KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ

KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ 2010.01.01 2010.03.31 1. ELŐZMÉNYEK KIBOCSÁTÁS Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2008. február 27-én összesen 6.316.000,- CHF értékben,

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

AZ OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁR VAGYONKEZELŐJE, AZ OTP ALAPKEZELŐ ZRT. BESZÁMOLÓJA A PÉNZTÁR 2010. ÉVI

AZ OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁR VAGYONKEZELŐJE, AZ OTP ALAPKEZELŐ ZRT. BESZÁMOLÓJA A PÉNZTÁR 2010. ÉVI AZ OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁR VAGYONKEZELŐJE, AZ OTP ALAPKEZELŐ ZRT. BESZÁMOLÓJA A PÉNZTÁR 2010. ÉVI VAGYONKEZELÉSÉRŐL Dátum: Budapest, 2011. május 20. 1 Az OTP Alapkezelő Zrt. a 2004. november 15. napján kelt

Részletesebben

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat Bankrendszer II. Banki kockázatok Kockázat A hitelintézet tevékenysége, a tevékenység tárgya alapján eredendően kockázatos Igen nagy, szerteágazó a pénzügyi szolgáltatások eredményét befolyásoló veszélyforrások

Részletesebben

FORINT KAMATFELÁR-VÁLTOZTATÁSI MUTATÓ. (Hatályos: 2015. január 7-től) (Aktualizálva: 2015. január 14-én)

FORINT KAMATFELÁR-VÁLTOZTATÁSI MUTATÓ. (Hatályos: 2015. január 7-től) (Aktualizálva: 2015. január 14-én) FORINT KAMATFELÁR-VÁLTOZTATÁSI MUTATÓ (Hatályos: 2015. január 7-től) (Aktualizálva: 2015. január 14-én) H0F: 0. számú kamatfelár-változtatási mutató forinthitelek esetén A mutató értéke fix nulla a hitel

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: 10044874-6419-122-11. MÉRLEG 2014. év. ESZKÖZÖK (aktívák)

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: 10044874-6419-122-11. MÉRLEG 2014. év. ESZKÖZÖK (aktívák) ESZKÖZÖK (aktívák) 1. Pénzeszközök 251 412 559 074 2. Állampapírok 6 846 664 0 4 900 163 a) forgatási célú 6 846 664 4 900 163 b) befektetési célú 0 0 2/A. Állampapírok értékelési különbözete 3. Hitelintézetekkel

Részletesebben

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján 25.000 GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366,2495

Részletesebben

HATÁRIDŐS BETÉTEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE

HATÁRIDŐS BETÉTEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE K&H Bank Zrt. 1051 Budapest, Vigadó tér 1. telefon: (06 1) 328 9000, (06 70) 461 9000 fax: (06 1) 328 9696 www.kh.hu bank@kh.hu hirdetmény HATÁRIDŐS BETÉTEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE HATÁLYOS: 2010. ÁPRILIS

Részletesebben

KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ

KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ 2009.10.01 2009.12.31 1. ELŐZMÉNYEK KIBOCSÁTÁS Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2008. február 27-én összesen 6.316.000,- CHF értékben,

Részletesebben

DEVIZA KAMATFELÁR-VÁLTOZTATÁSI MUTATÓ. (Hatályos: január 7-től)

DEVIZA KAMATFELÁR-VÁLTOZTATÁSI MUTATÓ. (Hatályos: január 7-től) DEVIZA KAMATFELÁR-VÁLTOZTATÁSI MUTATÓ (Hatályos: 2015. január 7-től) D0F: 0. számú kamatfelár-változtatási mutató devizahitelek esetén A mutató értéke fix nulla a hitel futamideje alatti kamatperiódusokban,

Részletesebben

Kategóriák Fedezeti követelmények

Kategóriák Fedezeti követelmények 1 Válasszon kedvére a világ 20 különböző tőzsdéjét leképező 6.000 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 10-szeres is lehet. Long és short pozíció nyitására egyaránt van lehetőség, akár napon

Részletesebben

Kondíciós lista és Terméktájékoztató Betét vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan /magánszemélyek részére/

Kondíciós lista és Terméktájékoztató Betét vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan /magánszemélyek részére/ Kondíciós lista és Terméktájékoztató Betét vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan /magánszemélyek részére/ 1. A kölcsön feltételei: 1. Fizetési számla nyitása 1, visszavonásig

Részletesebben

Raiffeisen Euró Likviditási Alap. Féléves jelentés 2011.

Raiffeisen Euró Likviditási Alap. Féléves jelentés 2011. Raiffeisen Euró Likviditási Alap Féléves jelentés 2011. I. A Raiffeisen Euró Likviditási Alap (RELA) bemutatása RAIFFEISEN EURÓ LIKVIDITÁSI ALAP FÉLÉVES JELENTÉS 2011. 1. Alapadatok Alap neve: Felügyeleti

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a deviza alapú időskori jelzálogjáradék esetén alkalmazott kondíciókról

HIRDETMÉNY. Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a deviza alapú időskori jelzálogjáradék esetén alkalmazott kondíciókról HIRDETMÉNY Időskori Jelzálogjáradék Hirdetmény Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a deviza alapú időskori jelzálogjáradék esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2016. szeptember

Részletesebben

KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ

KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ KÖTVÉNYFORRÁS MENEDZSMENT GYOMAENDRŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁJÉKOZTATÓ 2010.10.01 2010.12.31 1. ELŐZMÉNYEK KIBOCSÁTÁS Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2008. február 27-én összesen 6.316.000,- CHF értékben,

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Kondíciós lista. Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan magánszemélyek részére

Kondíciós lista. Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan magánszemélyek részére Kondíciós lista Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan magánszemélyek részére 1. A kölcsön feltételei: 1. Fizetési 1 és óvadéki vagy értékpapír számla

Részletesebben

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő Miért érdemes kölcsön felvételkor deviza alapú kölcsönt igényelni? Hazánk lakossági hitelállományának túlnyomó része devizaalapú kölcsönökből áll. Ennek oka, hogy a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva A vizsgálat köre, rendszere - Tematika 3. Befektetési döntések 5. Befekt. és finansz.

Részletesebben

HITEL HIRDETMÉNY önkormányzati ügyfelek részére 1. 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre

HITEL HIRDETMÉNY önkormányzati ügyfelek részére 1. 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre HITEL HIRDETMÉNY 1 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre 1 Tartalom 1. Fogalomtár...3 2. Rulírozó-, és folyószámlahitel (VRULIROZÓ; VFOLYÓSZLA)...5 3. Rövid lejáratú hitel (éven belüli) (FORGÓÉBEL1;

Részletesebben

Devizaárfolyam, devizapiacok. 2006. november 14.

Devizaárfolyam, devizapiacok. 2006. november 14. Devizaárfolyam, devizapiacok 2006. november 14. Az árfolyam fajtái 1. Az árfolyam a nemzeti pénz csereértéke Deviza = valutára szóló követelés Valutaárfolyam: jegybankpénz esetében Devizaárfolyam: számlapénz

Részletesebben

TERMÉSZETES SZEMÉLYEK bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire valamint pénztári tranzakcióira vonatkozóan DEVIZA KAMAT HIRDETMÉNY

TERMÉSZETES SZEMÉLYEK bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire valamint pénztári tranzakcióira vonatkozóan DEVIZA KAMAT HIRDETMÉNY K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000, (06 30) 761 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu TERMÉSZETES SZEMÉLYEK bankszámláira, DEVIZA KAMAT HIRDETMÉNY

Részletesebben

Kondíciós lista. HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5

Kondíciós lista. HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5 Kondíciós lista Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott, fizetési számlához kapcsolódó hitelkeretre vonatkozóan magánszemélyek részére 1. A hitelkeret feltételei: 1. Fizetési

Részletesebben

HATÁRIDŐS BETÉTEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE

HATÁRIDŐS BETÉTEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000, (06 30) 761 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu hirdetmény HATÁRIDŐS BETÉTEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE

Részletesebben

A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye lakossági ügyfelek részére nyújtható hitelekről

A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye lakossági ügyfelek részére nyújtható hitelekről A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye lakossági ügyfelek részére nyújtható hitelekről Érvényes: 2015. január 13-tól 1. Hitelekre vonatkozó általános díjtételek Díjtétel megnevezése Mértéke Hiteligérvény

Részletesebben

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1.

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Jánosi Imre Kármán Környezeti Áramlások Hallgatói Laboratórium, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben