EU-Georgikon szám, január TARTALOM:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EU-Georgikon 211-212. szám, 2008. január 23-30. TARTALOM:"

Átírás

1 EU-Georgikon szám, január TARTALOM: A szántás-nélküli művelés technológiája jelentős költség-csökkenéssel jár (a francia Növénytermesztési Intézet (ARVALIS) kísérletei szerint)... 2 Pénz-, és idő-nyereség... 2 Kisebb lesz a vetés műveleti költsége... 2 Nagyobb megművelt szántó-terület... 3 Négy különböző szántás nélküli vetési technológia összehasonlítása... 4 Hat tanács azoknak, akik sikerrel akarnak áttérni a szántás nélküli talajvédő és környezetkímélő művelésre... 5 Információkat kell szerezni, és körültekintőnek kell lenni... 5 A beruházásokat meg kell gondolni... 5 Fokozatosan haladónak és óvatosnak kell lenni... 6 A legjobb vetésváltási megoldásokat kell választani... 6 Folyamatosan figyelni kell a talaj állapotát... 6 Néhány hibát el kell kerülni... 7 Terrena vitát kezdeményez a genetikailag módosított szervezetek (GMO), a növényvédőszerek és a biogazdálkodás témájában... 7 A novemberben zár alá helyezett OGM-termény... 8 A kőolaj árától egyre inkább függő helyzetben az állattenyésztők... 8 Üzleti verseny a földért... 9 Egyéni érdek... 9 Sertés-válság: újabb tíz millió eurós kiegészítés Franciaországban... 10

2 2 A gépköltségek szabadesése A szántás-nélküli művelés technológiája jelentős költség-csökkenéssel jár (a francia Növénytermesztési Intézet (ARVALIS) kísérletei szerint) A szántás jelentős műveleti időt - tehát üzemanyagot, és munkaidőt - igénylő tevékenység. Megszüntetésével pénzt takaríthatunk meg. Az ebből származó megtakarítás olyan nagy lehet, hogy a gépköltségeknek akár a 30%-át is elérheti. A 200 ha-on őszi búza őszi árpa repce vetésforgóval beállított Champagne-berrichonne-i kísérletben például, a szántott talajon végzett vetéselőkészítés +vetés műveleti költsége 168 /ha-t ér el, ám ha a tarlóhántással egymenetben szórva-vetést valósítunk meg, úgy e célra csupán 42 /ha-t fordítunk. A vetés befejezéséig elszámolt műveleti költségek a gépköltségeket, a ráfordított élőmunka költségeit, valamint a gyomirtás összes költségét foglalják magukban. Pénz-, és idő-nyereség Az ARVALIS különböző szempontok alapján a két tarlóhántás + szántással előkészített vetéshez (mint kontrollhoz) hasonlította össze a különböző egyszerűsített technológiákat. Ahogy az a számokból később részleteiben is kitűnik, a szántás nélküli művelési technológiák lehetővé teszik, hogy a gépköltségek csökkenjenek azért, mert e technológiák vonóerő-igénye kisebb (ez adja az ilyen technológiákban használt eszközök újdonság-értékét), továbbá - mivel a fordulók száma is csökken a területen, ezért - a felhasznált műveleti idő is kevesebb. Az esetenként csökkentett fordulószámmal, és a gépek jóval nagyobb (sebességéből és munka-szélességéből adódó) teljesítményével, a szántás nélküli talajművelés lehetővé teszi, hogy csökkenjen a ráfordított élőmunka, és ez őszi vetéseknél különösen fontos. E tények lehetővé teszik azt is, hogy a legnagyobb traktorunkat kisebb teljesítményűvel cseréljük le, vagy akár egy traktort el is adjunk. Kisebb lesz a vetés műveleti költsége A Champagne-berrichonne esetében a traktor-park 3 traktorából (160, 120 és 80 LE-s traktorokból) kettő traktor maradt meg (egy 140 és egy 80 LE-s traktor). Ám az egyszerűsített, és szántás nélküli technológiák szükségessé teszik azt is, hogy totális gyom-írtó szereket használjunk a búza, vagy repce vetése előtt, aminek bizony ára van. A különböző forgatókönyvek szerint előkészített és elvégzett vetések költsége azonban a szántott kontrollénál mindig alacsonyabb maradt.

3 3 Viszont az ARVALIS megvizsgált egy másik hipotézist is: a nagyobb területek megmunkálásának lehetőségét ugyanazzal a géprendszerrel, és ez még tovább csökkenti a fajlagos költségeket. Nagyobb megművelt szántó-terület A szántásos technológiához, valamint a klasszikus, illetve a speciális vetőgéppel végzett szántás nélküli technológiákhoz szükséges eszközökkel Champagne-berrichonne-ban 200 ha helyett 240 ha-t is meg lehet művelni, s ez hektáronként 16 % gépköltség-csökkenést eredményez. A tarló-hántóra szerelt vetőgéppel végzett direkt-vetés esetén viszont 410 ha művelhető meg, és ennek következtében az ilyen gépkombináció használatával kimutatható fajlagos gépköltség 226 euró/ha-ról 175euró/ha-ra esik vissza. A kísérletek nyomán az ARVALIS úgy látja, hogy az egy-harmadrészben mélyrétegű, két-harmadrészben átlagos mélységű meszes agyagtalajú Champagne-berrichonne-i kísérleti területen elért 7,4 t/ha búza átlag-termés, - amilyen (egységes) eredmény általában ritkán fordul elő, - összehasonlíthatóvá teszi a különböző módon elvégzett vetéselőkészítési + vetési technológiákat. Mivel a növényvédelem és a betakarítás költségei azonosak, a gépköltségek (kezelésenkénti) különbségei kizárólag a talaj-előkészítés+vetés eltérő ráfordításaiból származnak, amelyek hatása érdemben a nettó jövedelem alakulásában mutatkozik meg. Időt és műveleti költségeket lehet egyaránt megtakarítani anélkül, hogy ez a fajlagos terméshozamokat megváltoztatná: ez a Champagne-berrichonne-i kísérletek igen kedvező mérlege. Más termesztési rendszerek (technológiák) alkalmazásánál a költségcsökkenés kisebb mértékű. A szántásnélküli művelés - az őszi munkacsúcsok élőmunka és eszköz-ráfordításainak csökkentésével - a munkák jobb szervezését minden esetben lehetővé teszi. Marie-Hombeline Vincent főszerkesztő. Forrás: Réussir Céréales Grandes Cultures, 209. szám, p. 36. (CS.A.)

4 4 Négy különböző szántás nélküli vetési technológia összehasonlítása Az ARVALIS (Francia Növénytermesztési Intézet) régionként tesztelte a különféle gépekkel, és technológiával végrehajtott szántás-nélküli művelés technológiáját. A Champagne-berrichonne-i kísérleteknél az alábbi négy forgatókönyv szerint beállított kezelést vizsgálták meg és hasonlították össze a szántást követő vetés-előkészítéssel és vetéssel. 1. Klasszikus szántás nélküli technológia: vetés rotációs boronával kombinált vetőgéppel történt meg az egy, vagy két menetben végrehajtott mély tarlóhántás után, (amelyet azért végeztek, hogy a szalmát aprítsák, és a talajba forgassák,) avagy szalma-(szár-)zúzóval történő aprítást követően két alkalommal végzett a tarlóhántás után. 2. Speciális szántás nélküli technológia: két tarlóhántás után tárcsás vetőgéppel történő vetés. 3. A vetés technikája tarlóhántó-vetőgép: a vetés olyan tarlóhántóval történik, amelyre olyan vetőládát szereltek fel, melynek a magvezetői a magot a tarlóhántó kapatestek (fogak) vonalába, közvetlenül azok mögé vezetik. 4. Végül a szórva-vetés céljára egy tarlóhántó boronához DP 12 pneumatikus műtrágyaadagolóval ellátott vetőgépet szereltek fel. A munkát 8 m munkaszélességgel és 12 km/ h sebességgel nagyon gyorsan végezték el. Talajművelés - vetési kísérletek gazdasági mutatóinak összevetése Champagne-berrichonne-i kísérletek, A kísérlet területe: 200 ha Szántás Szántás nélküli talaj- és környezetkímélő művelés (kontroll) Klasszikus Speciális Th-vetés Szórva v. Beruházásigény (euró/ha) változás %-ban (100%) Üzem-ag.-fogyasztás(l/ha) változás %-ban (100%) Műveleti idő ráfordít. (h/ha) 4,8 4,2 3,9 3,5 3 változás %-ban (100%) Gép-költségek (euró/ha) változás %-ban (100%) Előkészítés+vetés*(euró/ha) változás %-ban (100%) Teljesítménylekötés (LE/ha) 1,8(100%) 1.1 (-39%) Búza átlagtermése (t/ha) 7,4 A munka termelékenysége 740 t/ munkaegység (1 fő munkája/év) 100 ha/munkaegység (1 fő munkája/év) * A talaj-előkészítés és vetés műveleti költségei tartalmazzák az elvégzett munkák - élőmunka-ráfordításait (14 euró/h val számolva), - gyomirtási költségeit (ahol a gyomirtó-szer dózisa: 2 liter/ha, egységára: 3,50 euró/liter), és - gép-költségeit. (Forrás: ARVALIS). Forrás: Réussir Céréales Grandes Cultures, 209. szám, p. 37. (CS.A.)

5 5 Hat tanács azoknak, akik sikerrel akarnak áttérni a szántás nélküli talajvédő és környezetkímélő művelésre. JÓ ÖTLETEK A szántás nélküli művelésre való sikeres áttérés előfeltétele a motiváltság, és a jelentős (materiális és szellemi) energiák befektetésére kész vállalkozó szellem. Célszerű óvatosnak is lenni, mert ez a hosszú távú siker záloga. A szántás nélküli művelésre való áttérés igazi kultúra-váltást jelent, mely azon a meggondoláson alapul, hogy szántást soha többé ne alkalmazzunk. Bár a kudarc e tekintetben meglehetősen ritka, de néhány elővigyázatossági intézkedés segít(het) a kísérletezést sikerré formálni. Információkat kell szerezni, és körültekintőnek kell lenni Fel kell venni azokkal a gazdákkal a kapcsolatot, akik már hosszabb ideje foglalkoznak a talajforgatás nélküli talajkímélő műveléssel, továbbá egy szaktanácsadóval is, ami lehetővé teszi azt, hogy csökkentsük a kudarc kockázatát és gyorsabban jussunk előbbre. Ha megvalósítható, úgy ideális dolog lenne az, ha a kezdő belépne egy szántás nélküli művelést folytató gazdacsoportba, és valakivel (párhuzamosan) azonos ütemben haladna előre. A beruházásokat meg kell gondolni Az új berendezések megvásárlása előtt jobb, ha a gazdaságban már meglévő eszközöket használjuk. Idő kell ahhoz, hogy befogadjuk az új agronómiai elveket, és hogy felállíthassuk az első (értékelő) számvetést. Sok gazda a szántásnál használt eszközöket veszi elő. A Mezőgazdasági Eszközöket (Közösen) Használó Szövetkezetek (CUMA-k) lehetővé teszik azt, hogy mérsékelt áron lehessen hozzá jutni az ilyen technológiákhoz szükséges anyagokhoz és berendezésekhez. Ilyen Szövetkezeteket egyébként már az egyszerűsített (talaj)munkákat végző csoportok megalapításával egy időben is hoztak létre. Az így kialakított szervezet a forgatás nélküli talajműveléshez alkalmas eszközökből gyakran szélesebb választékot képes biztosítani. Olyan ütőkártya ez, ami lehetővé teszi, hogy könnyen megválaszthassuk az adott helyzetben legcélszerűbben alkalmazható gépkombinációkat.

6 6 Fokozatosan haladónak és óvatosnak kell lenni A szántás nélküli művelésnél fokozatosan kell előrehaladni. Jobb az első lépéseket kis területen kipróbálni, mert az igen fontos, hogy ne ugorjunk fejest egyszerre a művelés nélküli vetésbe. Kezdjük el a szántás nélküli technológiát 15-30cm mélységű műveléssel abból a célból, hogy ettől a talaj szerkezete fokozatosan, és előnyösen változzék meg, ezután térjünk át a szántás nélküli talajkímélő felszíni művelésre, jóval azelőtt, mielőtt még a direktvetéssel próbálkoznánk. Különösen fokozatosan kell előrehaladni a tavaszi vetések esetében. Tudni kel azt, hogy a talajkímélő művelés jelentős időráfordítást, és nagy szakértelmet igényel. Egyáltalán nem arról van szó, hogy itt kevesebbet kell foglalkozni a növénytermesztéssel, hanem arról, hogy másképpen kell foglalkozni vele. Ne elégedjünk meg azzal, hogy jó termesztők vagyunk, hanem - kultúráink állapotát gyakran figyelve - jó agronómiai érzéket kell kifejlesztenünk magunkban. Bár a termesztéstechnológia-váltás kezdetben aggodalmat is válthat ki, gyakran igen érdekfeszítővé válik az évek folyamán. De tudni kell a tévedéseket is elfogadni, és igen állhatatosnak kell maradni - tekintve, hogy a talajszerkezet kedvező változása sem egy nap alatt megy végbe. A lényeg az, hogy ne akarjuk azt, hogy az következzen a munkánkból, ami a szántásnál: azaz, hogy a talajt meddővé tegyük, és a rendszerét (rendszeresen) felforgassuk. A szántáshoz való visszatérés évek munkáját vetné vissza. A legjobb vetésváltási megoldásokat kell választani A talajkímélő művelés megkezdésénél először vessünk búzát vagy repcét, majd ezt követően kukoricát, vagy még jobb, ha gyepet telepítünk. Ha több évig tartó gyep-termeléssel indulunk a területen, úgy igen kedvező helyzetbe jutunk, mert a talajunk szerves anyagban, és gilisztákban gazdaggá válik. A lehető leghosszabb ideig tartsuk fenn a vetésforgójában a gyepet, hogy egyrészt így biztosítsunk (a talajművelésben) szünetet, másrészt ezzel használjuk ki e kultúrának (a talajszerkezetre gyakorolt) igen előnyös hatását. Folyamatosan figyelni kell a talaj állapotát Egy ásóval, vagy traktorral kiásott kis gödör segítségével megtanulhatjuk megismerni a talajunkat. A művelt talajréteg szelvényét nem olyan nehéz értelmezni, még egy kezdőnek sem. Figyeljük meg a növény gyökerének fejlődését azért, hogy láthatóvá váljanak azok tömődött (eketalp-) rétegek, amelyeken a gyökerek nehezen hatolnak át. Az eketalp réteget általában kb. 28 cm mélyen a szántott réteg alatt lehet megtalálni. E tömött rétegeknek a színe a talajétól (némileg) eltér. A szelvényben tapasztaltaktól függően lehet dönteni arról, hogy a tömött réteget meglazítsuk-e, vagy ne. Tudni kell azt, hogy a lazítás történhet mechanikusan (gépek alkalmazásával), vagy növények

7 7 segítségével. Minden esetben ügyelni kell arra, hogy a jó talajszerkezetet megőrizzük, és ne tömörítsük össze a traktorok, vagy munkagépek gyakori járatásával. Jobb erre megfelelő módon odafigyelni a betakarítás időszaka alatt is. Végül tudni kell azt is, hogy egyes talajok maguktól is összetömörödnek, például az öntözés következtében. Néhány hibát el kell kerülni A szántás nélküli talajkímélő művelés első lépéseinek megtétele bizonyos szigorú következetességet tesz szükségessé a talaj-, és a vetés előkészítése során. Az előző növény maradványait a lehető legfinomabbra kell összezúzni, és egyenletesen kell a területen elteríteni azért, hogy korlátozzuk a kártevők elszaporodását, valamint kerüljük el a művelő-eszközök elemeinek eltömődését, továbbá az (esetleges) kelési problémákat. Itt jobban oda kell figyelni a talaj nedvességállapotára, mint a szántásnál, és ha a talaj megfelelően száraz, csak akkor szabad rajta munkát végezni. Az így művelt talaj tavasszal nehezebben (lassabban) melegszik fel, mint a szántott területek talaja. Ezért gyakran türelemmel kell várni arra, hogy a vetést megkezdhessük. Igen oda kell figyelni a gyomirtásra, főleg az első években. A vetésváltás változatossága, és a kultúrnövények közötti időszakban történő gyomnövény-kezelés alapján dönthetünk a gyomirtás kérdésében. Végül, célszerű max. 20 t/ha-ban korlátozni a kiszórásra kerülő istálló-trágya dózisát. (Sandra Roupnel) Forrás: Réussir Lait élevage, 209. szám, december hó. 42. oldal (CS.A) Terrena vitát kezdeményez a genetikailag módosított szervezetek (GMO), a növényvédő-szerek és a biogazdálkodás témájában A Terrena - az első francia szövetkezeti csoport - úgy döntött, hogy tagjának közreműködésével vitát szervez azokról a mezőgazdasági kérdésekről, amelyek egyre inkább érintik a közvéleményt. A Terrena egy kérdőívet fog szétküldeni tagjai részére, többek között a GMO-ról, biogazdálkodásról, és növényvédő-szerekről, ezt követően pedig több vita megszervezését is tervezi a január hónap folyamán. A Pays de Loire és a Poitou-Charentes régióból mintegy mezőgazdasági termelő, a Terrena szövetkezet csoport tagjai, hamarosan tanácskozni fognak az elkövetkezendő néhány év nagy tétjeiről egy 16 kérdést tartalmazó kérdőív alapján, amelyet a részükre ki fognak küldeni. A GMO kukorica épp úgy, mint a növényvédő szerek és műtrágyák használata, a biogazdaságok helyzete adja azt a választékot, valamint a stratégia lehetséges

8 8 irányait is, amelyeket érvényesíteni kell minden közreműködőnek ahhoz, hogy jogossá váljanak - jelentette ki az első francia szövetkezet a január 9.-én megjelenő sajtó-közleményében. Ezt követően, legkésőbb január 31.-ig, a tagoknak vissza kell küldeni a kitöltött kérdőíveket. A novemberben zár alá helyezett OGM-termény Január 14.-től 25.-ig 34 különböző vitát szerveznek meg. Itt nem a hagyományos módszerről van szó, amikor egy szakember, vagy egy levezető személy van jelen, aki irányítja és követi a vitát a teremben. Minden érvet meg kell hallgatni avégett, hogy a másnapi közös döntést az okok ismeretében hozhassák meg. - hangsúlyozta a Terrena. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen méretű konzultáció valósul meg, és ez valóban felér majd egy közvéleménykutatással. mutatott rá a szövetkezet, s kiemelte azt, hogy a (vitában résztvevő) tagja a Franciaországban található gazda 7%- áttestesíti meg. Miután 35 ha-on került a genetiailag módosított MON810 kukorica-vetőmag a földbe márciusában, a Terrena azt a döntést hozta még novemberben, hogy a MON810 termését zár alá helyezi. A szövetkezet szerint, csupán 8 ha növényállománya élte túl a nyári növénymegsemmisítésekkel, ill.-kaszálásokkal járó tüntetéseket (és ennyit takarítottak be). Forrás: AGRA Presse Hebdo, szám, január oldal. (DT) Bioüzemanyagok hatása az állattenyésztésre A kőolaj árától egyre inkább függő helyzetben az állattenyésztők A francia Állattenyésztési Intézet mérleget készített a bioüzemanyagoknak a kérődzők tartására gyakorolt hatásáról. Bár ezek gyártásából származó melléktermékek (takarmánypogácsa, répaszelet, sörtörköly, növényi maradványok) hasznosítása lehetséges megoldás lehet azon tenyésztők számára, akik az ilyen gyárak közelében helyezkednek el, a bioüzemanyagok terjedése mégis a hús- és tejtermelés árainak újabb drágulását vonja rövidesen maga után. A kőolaj árfolyama az, ami leginkább befolyásolja az alapvető mezőgazdasági alapanyagok árait a világpiacon, és ebből kifolyólag hatással van a lakosság élelmezésére, illetve a hús és a tej termelői árára is. Összefoglalva ez a legfontosabb mondanivalója az Állattenyésztési Intézet a bioüzemanyagoknak a kérődzők tartására gyakorolt hatása témájú tanulmányának: A mezőgazdasági eredetű üzemanyagok és az állattenyésztés ütőkártyához juttat, vagy veszélyt jelent ez a kérődzőkre. Más szóval az

9 9 Állattenyésztési Intézet szakértői nemcsak Franciaország-szintű, hanem a bioüzemanyag-fejlesztési politika világ-méretű mérleget állítottak fel. Az Állattenyésztési Intézet kiemeli, hogy a kőolajár-robbanás fő tanulsága a nyersanyagok árának, és a gazdaságban történő terjedésük gyorsaságának erős kölcsönös összefüggésére utal. E dominó -effektus eredete az Egyesült Államok etanol-előállítás fejlesztését követően fellépő kukorica-árak erős emelkedése volt, amely azután előidézte a búza, a szója és az olajpálma áremelkedését is. Röviden mindazon nyersanyagokat amelyekből készülhetnek, vagy már készültek is bioüzemanyagok jobban az olaj árfolyamához kötötték, mint valaha is figyelték meg a szerzők. Ez persze nem marad következmények nélkül a vásárolt takarmányok áraira vonatkozóan sem. Üzleti verseny a földért Ha már a növénytermeléstől elválasztott (belterjes) állattenyésztés is erősen érintett ebben a versenyben, akkor itt a kérődzők sem jelenthetnek kivételt. Közvetlenül az energiához kötött termelési költségeikhez (üzemanyag, műtrágya, növényvédő-szerek) még hozzájön azoknak az alapanyagoknak a költség-emelő hatása, amelyek többé-kevésbé kapcsolatban vannak az olajdrágulás hatásával. Az Állattenyésztési Intézet következtetése az, hogy a vásárolt takarmányok az energia költségre történő de facto indexálása (tényleges hozzákötése) azt a hatást eredményezi, hogy kettővel, vagy még nagyobb értékkel szorozza meg az energia áremelkedésének súlyát a globális termelési költség változásában. A tej és a hús termelési költségeinek növekedésén kívül, a bioüzemanyagtermelésre való ösztönzésének fenn áll még az a kockázata is, hogy a feltörik a réteket, felhagynak a gyepgazdálkodással és a takarmánynövény-termesztéssel, főleg a többkultúrás állattenyésztő övezetekben. Egyszóval le kell mondani az energiagazdaságos rendszerekről az inputokat követelő intenzívebb termelés javára. Egyéni érdek Persze a bioüzemanyagok európai szintű, 5,75%-os arányú bekeverése, és a re tervezett 7%-os francia bekeverési hányad nem fog akkora arányú terület-mozgást maga után vonni, mint amekkorát erre a célra elgondoltak. De nem lesz ez úgy 10% feletti szintnél sem, ahol már az a veszély fenyeget, hogy a bioüzemanyagok és az állattenyésztés közöttí konkurencia érzékelhetővé válik. A legnyomósabb indok, ha Franciaország elkötelezi magát

10 10 a másod generációs üzemanyagok mellett (japán fű (Miscanthus sp), lucerna, fa ), ezekhez ugyanis az egész növény felhasználható, és az ilyen növényeket olyan talajokon fogják termeszteni, amelyek termesztés-technikai potenciálja gyengébb. És ezek területei növelhetőek lennének a füves területek rovására. Egyszóval bár összességében a bioüzemanyagoknak nincs ugyan kedvező hatása az állattenyésztésre, az érvelésnek mégis árnyaltnak kell lennie. Az extrahált repcedara áll a legnagyobb mennyiségben az állattenyésztők rendelkezésre, amiből annak kellene következnie, hogy természetéből adódóan általában visszatartja a fehérje árát az áremelkedéstől, és különösen az extrahált szójadara árát, amelynek el fogja foglalni (tán) a helyét. De épp ellenkezőleg, az ár vonatkozásában csak a gabonafélékre, a kukoricára és a szójababra szabad számítani. A bioüzemanyagok fejlesztése talán jó lehetőség néhány az üzemek közelében élő gazda számára. Az ilyen, vagy olyan frissen felhasználható új melléktermék közelsége az igen alacsony szállítási költség miatt bizonyos esetekben valódi kedvező gazdasági-műszaki lehetőséget jelenthet az üzemeknek, például a tej-minőség javítására a repcedara felhasználásával. - jegyzi meg az Állattenyésztési Intézet. Ez annak a mintájára megvalósítható, amit Franciaországban kicsiben régóta ismernek: a földtől elszakadt hizlaló telepekkel, amelyek takarmánybázisa: répaszelet, sörtörköly, és más élelmiszeripari melléktermékek. Forrás: Actuagri 1791 szám, január oldal (K.I., K.N., DT) Sertés-válság: újabb tíz millió eurós kiegészítés Franciaországban A gazdákat igencsak megviselő sertés-válsággal szembenézve, Michel Barnier (francia földművelésügyi miniszter) január 24.-én egy újabb tíz millió eurónyi pénzeszköz (támogatás célú) elkülönítését jelentett be Párizsban. A címzettek az eladósodott tenyésztők, a fiatal gazdák és az ujdonsült befektetők. Ebből a tíz millió euróból hármat a Költségek Tehercsökkentési Alap, hetet pedig az államkincstár kölcsöneinek jóváírására szánnak, amely lehetővé tenne hetven milliónyi kölcsön felszabadítását - a földművelésügyi miniszter szerint. December hónapban jelentette be a miniszter az első, három millió euro értékű támogatást az államkincstár harminc milliós kölcsöneinek fedezésére. A pénzügyi keretről nagyon hamar kiderült, hogy - a válság nagyságát tekintve - ez a támogatás nem lesz elegendő. Forrás: Actuagri, szám, január oldal (M.E.)

11 11 Fordításában, szerkesztésében, kiadásában közreműködtek A VE Tanácsadó Továbbképző és Távoktatási Intézet, Keszthely Deák F. u. 57. megbízásából: a VE Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar oktatói és hallgatói: Döme Tünde (D.T.), Kurucz Ildikó (K.I.), Kiss Nikoletta (K.N.) és Vad Mónika (V.M.), Móricz Ildikó Eszter (M.I.), hallgatók, Magyar Emma, gimn.tanuló Szaszkóné Dr.Decsi Kincső (Sz.-né Dr.D.K.) agrármérnök, Csepinszky András szakfordító, Szerkesztette: Kurucz Ildikó (K.I.) A fordítást ellenőrizte: Dr. Csepinszky Béla (Cs.B) Olvasó szerkesztő: Dr Szabó Imre (Sz.I.) Informatikai és műszaki szerkesztő: Hudop Gyula Felelős főszerkesztők: Dr. Kárpáti László, Dr. Csepinszky Béla Telefon 06-83/ , 06-30/ euronews@kaa.hu h5535cse@ella.hu Internetes elérhetőség:

EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM:

EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM: EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM: A környezet (ökológia) és a gazdasági élet (ökonómia) egyensúlya... 2 Igen érdekes technológiai tapasztalatok... 2 A növényvédő-szerek megszüntetése...

Részletesebben

EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM:

EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM: EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM: Megdöbbenés és gyanakvás Brüsszelben... 2 Brüsszel tanácstalan a génmódosított növények (GMO) ügyében... 3 GMO: az Egyesült Államok időlegesen felfüggeszti

Részletesebben

EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM:

EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM: EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM: És ha örömökben és tanulságokban gazdag vakációnk lenne!... 2 Kukorica: A földművelésügyi miniszter a kukorica-bogár elleni védekezést illetően ismét

Részletesebben

EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM:

EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM: EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM: Kötelező ugaroltatás: eltörlés 2009-ben... 2 Szőlőtőkék eltávolítása: már 6638 hektár Languedoc-Rousillonban (Dél-Franciaország)... 2 Mezőgazdaság:

Részletesebben

EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM:

EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM: EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM: KAP új reformja: Brüsszel megerősítette javaslatait... 2 FAO: a mezőgazdasági termények árai magasak maradnak a várható rekordtermés ellenére.. 2 Ukrajna

Részletesebben

EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM:

EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM: EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM: Támogatások eltörlése: Brüsszel részben hozzájárul Bulgária kívánságához... 2 Elérhetetlen megállapodás két mezőgazdasági koncepció között... 2 Sertéshús

Részletesebben

EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM:

EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM: EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM: A francia búza Egyiptomban, Piac, amiért egyre inkább meg kell küzdeni... 2 Az idegek háborúja... 2 Szeszélyes vevők... 3 A GMO-ellenzőinek mozgósítása

Részletesebben

EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM:

EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM: EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM: Pihenő az első generációs üzemanyagoknak... 2 A hallisztek újra alkalmazása a fiatal borjúk takarmányozásában... 2 Élelmiszerválság : az Unió további

Részletesebben

EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20.

EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20. TARTALOM: EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20. Hatalom... 2 A volt európai főbiztos, Michel Barnier, lett a földművelésügyi miniszter... 2 Michel Barnier fenntartja a mezőgazdasági esküdtszék

Részletesebben

EU-Georgikon 140. szám, június 28.

EU-Georgikon 140. szám, június 28. EU-Georgikon 140. szám, 2006. június 28. Tartalom: Nagymérvű az eltávolodás a vidék és a világ látásmódja között... 2 Hervé Plagnol főszerkesztő vezércikke... 2 Közvetlenül Brüsszelből jelentik: Brüsszeli

Részletesebben

EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24.

EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24. TARTALOMBÓL: EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24. Franciaországi Gazdák Egyesülete (SAF) a francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek Európa-ellenes nyilatkozatai ellen... 2 Burgonya: A francia

Részletesebben

EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM:

EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM: EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM: GMO (genetikailag módosított szervezetek) : az FNSEA elfogadnà a génmódosított növények «befagyasztását» a törvény megszavazásáig... 2 Jean Michel Lemétayer

Részletesebben

EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM:

EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM: EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM: 1000 résztvevő a mezőgazdasági bérmunkások nemzetközi találkozóján... 2 A kukorica -intervenció: elnapolt reform... 2 Klíma-változás: Európa mozgósít...

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika költségvetése

A Közös Agrárpolitika költségvetése A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a KAP költségvetése 11%-kal kevesebb mint 2007-2013-ban De a magyar gazdák és a magyar vidék támogatásai 2014-2020 között

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

EU-Georgikon 230. szám, június 4. TARTALOM:

EU-Georgikon 230. szám, június 4. TARTALOM: EU-Georgikon 230. szám, 2008. június 4. TARTALOM: Mezőgazdasági árak: a FAO és az OECD szerint a jelenlegi helyzet változni fog... 2 Gabona: CIC (Gabonatermesztők Nemzetközi Tanácsa) megerősíti 2008-as

Részletesebben

EU-Georgikon 215. szám, február 20. TARTALOM:

EU-Georgikon 215. szám, február 20. TARTALOM: EU-Georgikon 215. szám, 2008. február 20. TARTALOM: A szántás nélküli művelés helyes mezőgazdasági gyakorlatot indít be... 2 Kevesebb az erózió a szántás mellőzésével... 3 A génmódosított (GMO) kultúrák

Részletesebben

EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM:

EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM: EU-Georgikon 193. szám, 2007. szeptember 12. TARTALOM: Szakítás... 2 Cukorrépa: a betakarítás ígéretesnek mutatkozik... 2 André Barbaroux (FNSafer): El kell kerülni azt, hogy a mezőgazdasági területek

Részletesebben

EU-Georgikon 243. szám, szeptember 3. TARTALOM:

EU-Georgikon 243. szám, szeptember 3. TARTALOM: EU-Georgikon 243. szám, 2008. szeptember 3. TARTALOM: Kísérlet Bulgária és Románia ügyének helyreállítására... 2 Bor: Franciaország exportja 8,2 %-kal emelkedett 2008. első félévében... 2 GMO (genetikailag

Részletesebben

EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM:

EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM: EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM: GMO-törvény: ellentétes reakciók mind az agráriumban, mind az ökológusok körében... 2 A bio meghódította a szántóföldi kultúrákat... 2 Gabona: 61 277

Részletesebben

Földesi László - Dr. Nagy Sándor Gödöllő,

Földesi László - Dr. Nagy Sándor Gödöllő, Kicsiből nagyot Ahogy Franciaországban láttuk Földesi László - Dr. Nagy Sándor Gödöllő, 2017. 12. 14. ? Termesz kolónia (több millió egyed) Méhcsalád (40-80 000 egyed) Éves mérlegfőösszeg: 103,58 Mrd USD

Részletesebben

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május I. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. május I. évfolyam, 4. szám,

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27.

EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27. EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27. Tartalomból: A mezőgazdasági termékek 3,1%-os árnövekedése 2006. novemberében... 2 MODEF: Ingyenes burgonyaosztás a a nagy áruházak zsarolása ellen... 2 Tejár:

Részletesebben

EU-Georgikon 154. szám, november 22. Tartalomból:

EU-Georgikon 154. szám, november 22. Tartalomból: EU-Georgikon 154. szám, 2006. november 22. Tartalomból: A kukorica monokultúra újabb területeket nyert Franciaországban... 2 Felmérés : A termelők több mint egyharmada még jobban le akarja csökkenteni

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM:

EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM: EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM: FNSEA-kongresszus : Nicolas Sarkozy kiállt a KAP fenntartható egyszerűsítése mellett.. 2 EU felülvizsgálat: Michel Barnier úgy véli: az első szakasz sikeresen

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Kukorica tőzsdei jegyzésének alakulása

Részletesebben

EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból:

EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból: EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból: Prioritások... 2 Kéknyelv-betegség: D. Bussereau az állattenyésztőknek kedvező intézkedéseket jelentett be... 2 Kéknyelv-betegség: az FNSEA arra

Részletesebben

EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM:

EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM: EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM: Európai költségvetés: 57, 53 milliárd mezőgazdasági célokra 2009-ben... 2 Európai Unió: a gazdák 80 %-a kevesebb, mint 5000 euró támogatást kap... 2 Gabona

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

EU-Georgikon 245. szám, szeptember 17. TARTALOM:

EU-Georgikon 245. szám, szeptember 17. TARTALOM: EU-Georgikon 245. szám, 2008. szeptember 17. TARTALOM: Európai Unió 27 tagállamában a burgonyatermő terület több, mint 50%-kal csökkent 1990 és 2007 között... 2 Állategészségügy: európai akcióterv-előkészítés...

Részletesebben

A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei. 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot

A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei. 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot Fő cél: A HMKÁ által meghatározott előírások együttes célja a mezőgazdasági földterületek jó

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

II. évfolyam, 10. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA október

II. évfolyam, 10. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA október II. évfolyam, 10. szám, 201 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 201. október Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 201. október II. évfolyam, 10.

Részletesebben

Gyepápolás GreenMaster

Gyepápolás GreenMaster Gyepápolás GreenMaster Moduláris felépítésű rendszer gyepápoláshoz intenzívebb gyepápolás felülvetéssel és bokrosítással akár 15%-kal több hozam nem csak gyepek esetében hatékonyabb és egyszerűbb zöldtrágya

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

Többet, jobban, kevesebből!

Többet, jobban, kevesebből! Többet, jobban, kevesebből! Harmóniában a környezetünkkel, erőforrásinkat megőrizve unokáink számára is Hogyan lehetséges ez? Haifa CoteN, Turbo K Plus szabályozott tápanyagleadású műtrágyák Megóvni a

Részletesebben

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor)

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Művelési kezelések: 1. Szántás (28-32 cm, SZ) és elmunkálás, 2. Lazítás (35-40 cm, L), elmunkálás tárcsával, 3. Kultivátoros

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

I. évfolyam, 5. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA június

I. évfolyam, 5. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA június I. évfolyam, 5. szám, 214 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 214. június Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 214. június I. évfolyam, 5. szám,

Részletesebben

Az egyes ágazatok főbb döntési problémái

Az egyes ágazatok főbb döntési problémái Az egyes ágazatok főbb döntési problémái Növénytermesztési ágazatok Egyéves növénytermesztési ágazatok (Kalászos gabonafélék, kukorica, napraforgó stb.) Többéves (évelő) növénytermesztési ágazatok (lucerna,

Részletesebben

EU-Georgikon 237. szám, július 25. TARTALOM:

EU-Georgikon 237. szám, július 25. TARTALOM: EU-Georgikon 237. szám, 2008. július 25. TARTALOM: Második generációs bioüzemanyagok: az amerikai Farm Bill program a finomítók költségének 30 %-át fogják finanszírozni... 2 Az Agrártanács erősen kritizálja

Részletesebben

EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM:

EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM: EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM: A francia földművelésügyi miniszter 100 000 gazdaság részére energia-diagnózist javasol... 2 Bizonytalanságban a mezőgazdaság az ír nem után... 3 Egy

Részletesebben

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI Mélylazítás célja és szükségessége Célja: a talaj fejlődési folyamatainak eredményeként vagy egyéb talajtani és agrotechnikai okokból a talaj mélyebb rétegeiben

Részletesebben

Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal

Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal Talaj- és vízvédelem Biodiverzitás növelése Helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal Pecze Rozália Syngenta rozalia.pecze@syngenta.com Miért Zöldítünk? Klíma károk mérséklése Természeti erőforrások védelme

Részletesebben

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április I. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. április Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. április I. évfolyam, 3.

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM:

EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM: EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM: Közösségi Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálata a reform-irányokat jelöli ki... 2 Jean-Michel Lemétayer: nem megoldás mindenben a vidékfejlesztésre számítani...

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

EU-Georgikon 246. szám, szeptember 24. TARTALOM:

EU-Georgikon 246. szám, szeptember 24. TARTALOM: EU-Georgikon 246. szám, 2008. szeptember 24. TARTALOM: THKF: 310 millió eurós kifizetés szeptember 15-től... 2 Állatjólét: európai szabályzati terv bemutatása a levágásokról... 2 Luc Guyau: Merjük újra

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Berentén a munkaprogram 2012.03.01-én indult.14 fő kapott itt munkát, 8 órás munkaidőben.

Részletesebben

EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM:

EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM: EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM: Jean-Michel Lemétayer a COPA (az EU Mezőgazdasági Szakmai Szervezetei Bizottságának) élén... 2 Mezőgazdasági kiadások: Franciaországot 16 millió eurós

Részletesebben

TDK / DIPLOMADOLGOZAT TÉMÁK MKK hallgatóknak (BSc, MSc)

TDK / DIPLOMADOLGOZAT TÉMÁK MKK hallgatóknak (BSc, MSc) MKK NTTI Földműveléstani Tanszék TDK / DIPLOMADOLGOZAT TÉMÁK MKK hallgatóknak (BSc, MSc) I. Témavezetők: Dr. Birkás Márta, Dr. Percze Attila 1. Művelési rendszerek hatása a talaj állapotára, védelmére,

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

A differenciált tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem alkalmazásának lehetőségei

A differenciált tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem alkalmazásának lehetőségei Agrárinformatika 2009 Agrárinformatikai Nyári Egyetem A differenciált tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem alkalmazásának lehetőségei Dr. Sulyok Dénes 2009.09.07. Debrecen, 2009. augusztus 26. PRECÍZIÓS

Részletesebben

Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz

Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz FÓKUSZBAN A GYÖKÉR 100 millió 1 milliárd baktérium grammonként nagy része hasznos, egy része nem FÓKUSZBAN A GYÖKÉR A cégről dióhéjban: Az AGRO.bio

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

II. évfolyam, 9. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA szeptember

II. évfolyam, 9. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA szeptember Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 201. szeptember Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 201. szeptember Tartalomjegyzék Mezőgazdasági inputok

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Végzettségek: Agrármérnöki diploma, Szent István Egyetemen, 1980 2006-ban PhD fokozatot szerzett növénytermesztési és kertészeti tudományok területén Kutatási terület:

Részletesebben

EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM:

EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM: EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM: Cukor: a Nemzetközi Cukor Szervezet (ISO) rekord terméstöbbletet vár... 2 A gyümölcsök, zöldségek új reklám-kampánya... 2 Zöldség-félék: a termelők

Részletesebben

Átál ás - Conversion

Átál ás - Conversion Átállás - Conversion Kezdeti lépések megismerni az ökológiai gazdálkodás szabályait általános szabályok, szemlélet rendeletek EU 2092/91, 1804/1999 (140/1999, 2/2000, 82/2002) tápanyag gazdálkodás talajművelés

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

EU-Georgikon 238. szám, július 29. TARTALOM:

EU-Georgikon 238. szám, július 29. TARTALOM: EU-Georgikon 238. szám, 2008. július 29. TARTALOM: Az ENSZ a mezőgazdasági világtermelés erős emelkedését szeretné elérni... 2 Átmeneti szabályozás fenntartása az új tagállamokban... 2 Csatlakozás utáni

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék MELLÉKTERMÉKEK FELHASZNÁLÁSÁNAK CÉLJA - Nagy mennyiségben és folyamatosan

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 Pannonia Ethanol Zrt. Helyszín: Dunaföldvár, Tolna megye Alakult: 2009 Fő befektetése az Ethanol Europe Renewables Limited vállalatnak Termelés kezdete: 2012 március

Részletesebben

B7-0079/139. Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski és mások

B7-0079/139. Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski és mások 6.3.2013 B7-0079/139 139 Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski és mások 21 preambulumbekezdés (21) Miután a különböző ágazatok bekerültek az egységes támogatási rendszerbe

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

A köles kül- és belpiaca

A köles kül- és belpiaca A köles kül- és belpiaca Györe Dániel tudományos segédmunkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet Köles Reneszánsza Konferencia 2013. október 25. Budapest Világ gabonatermelése - Az elmúlt 50 évben a főbb

Részletesebben

Több, mint eke TN, TN_PROFI, TN_RT

Több, mint eke TN, TN_PROFI, TN_RT Több, mint eke TN, TN_PROFI, TN_RT TERRALAND tn Általános ismertető A GÉP FŐ ELŐNYEI A gépváz fő elemei fokozott szilárdságú Alform acélból készülnek. A kés x megtört szöge könnyű talajba hatolást és ideális

Részletesebben

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények 014-015 kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények A kukorica számára a 015 a szélsőségek éve volt, nem csak az egyes régiókban, de még táblán belül is jelentős különbségeket láttak a gazdák. Különösen

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban doing the right thing at the right place at the right time Kauser Jakab K-Prec Kft. jakab.kauser@k-prec.hu Amiről beszélni fogok Bemutatkozás Precíziós gazdálkodás

Részletesebben

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK KITE Bérgép Célunk a KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! AJÁNLATOK 2016 2 A KITE Zrt. Magyarországon, sőt Európában egyedülálló módon komplex

Részletesebben

MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről

MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről Petőfiszállás, 2014. október 29. A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Csökkentett menetszámú, művelettakarékos talajművelés Előadás áttekintése Csökkentett menetszámú művelés Direktvetés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Hagyományos talajművelési rendszerek, új talajművelési irányzatok www.agr.unideb.hu/~ratonyi Dr. Rátonyi Tamás egyetemi

Részletesebben

EU-Georgikon 187. szám, július 11. TARTALOM:

EU-Georgikon 187. szám, július 11. TARTALOM: EU-Georgikon 187. szám, 2007. július 11. TARTALOM: Mindennel törődni kell... 2 2007. évi vetés során közel 20000 hektár genetikailag módosított kukorica került Franciaország termőterületére... 3 Szőlő-

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138

DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138 A T C DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138 BALMAZ típusú mélylazító munkájának minősítése

Részletesebben

Dr. Mesterházi Péter Ákos GPS csoportvezető. Liszkay Péter területi képviselő

Dr. Mesterházi Péter Ákos GPS csoportvezető. Liszkay Péter területi képviselő 2016.04.20 Dr. Mesterházi Péter Ákos GPS csoportvezető Liszkay Péter területi képviselő Termelési költségek megoszlása a növénytermesztésben Egyéb Műtrágya Személyi ráfordítás Gépi munka Növényvédőszer

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait Argentína 2017/18 év kukorica termelését 36 millió metrikus tonnára becsülték, mely 8%-al

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július I. évfolyam, 6. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. július Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. július I. évfolyam, 6.

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

III. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

III. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május III. évfolyam, 6. szám, 2016 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2016. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2016. május III. évfolyam, 6.

Részletesebben

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése Takarék Agrár Igazgatóság Értékesítési Osztályvezető Sánta József Dátum: 218.8.1 Kibocsátási mutatók 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212

Részletesebben

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István Halászati és Öntözési Kutatóintézet,

Részletesebben

EU-Georgikon 244. szám, szeptember 11. TARTALOM:

EU-Georgikon 244. szám, szeptember 11. TARTALOM: EU-Georgikon 244. szám, 2008. szeptember 11. TARTALOM: Magatartás... 2 Széleskörű európai mozgósítás az állattenyésztés fellendítése érdekében... 2 Minden mutató piros... 3 Az új OCM (közöspiaci szervezetekre

Részletesebben

Contivo Átfogó üzemi megoldások A Syngenta új szakmai programja. Heicz Péter, 2014.01.14.

Contivo Átfogó üzemi megoldások A Syngenta új szakmai programja. Heicz Péter, 2014.01.14. Contivo Átfogó üzemi megoldások A Syngenta új szakmai programja Heicz Péter, 2014.01.14. Termelői kihívások Magyarországon Hogyan tudom stabilizálni a terméshozamaimat ilyen időjárási szélsőségek mellett?

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke KIEMELÉSEK A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012 Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke A szerző által az egy milliárd szegény, éhes embernek, a sorsuk

Részletesebben