Kronológia az 1956-os somogyi katonai eseményekhez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kronológia az 1956-os somogyi katonai eseményekhez"

Átírás

1 Kronológia az 1956-os somogyi katonai eseményekhez Október 23-a elıtt Október 19-én vita a Zrínyi Kör szervezésében a kaposvári Helyırségi Klubban a megyei téeszek helyzetérıl. Az óriási érdeklıdésre való tekintettel a győlést a Vörös Csillag Filmszínházban rendezik. A megyébıl különbuszok hozzák az érdeklıdıket a rendezvényre. A 17. gépesített lövészhadosztály parancsnoka katonai erıket is kirendel a rendezvény biztosítására. A központilag elrendelt vitán a megyei vezetés mellett részt vesz Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke, valamint Tildy Zoltán volt köztársasági elnök is. A vita a rendszer kritikájáig fajul. Október 24. (szerda) Minisztertanácsi közlemény a kijárási és gyülekezési tilalom bevezetésérıl, amelyet a belügyminiszter felold. Kihirdetik a statáriumot. Kaposváron megjelenik a hadosztályparancsnokság (Pf. 7203) Politikai Osztályának tájékoztatója. A tájékoztatót repülıgéprıl szórják szét a városban. Hajnali négy óra körül Martics Pál ezredes (hadosztály) helyırségparancsnok elrendeli az alárendeltek részére a harckészültségi riadót, az ırségek megerısítését, fontosabb objektumok ırzését, szükség esetén a fegyver használatát, a város bekötıútjainak lezárását, járırözést, megerısített szolgálatot a város területén. A Marcaliban állomásozó 42. harckocsi rohamlöveg zászlóalj fele Kaposvár, másik fele Nagykanizsa városok déli védelmére vonul. A 18. légvédelmi tüzérosztály tüzelıállást foglal el Marcalitól északra, míg a 2. önálló aknakutató zászlóalj a helységben levı tiszti lakótelepet védelmezi. A 31. tüzérezred ırzi Marcali fontosabb intézményeit, egyúttal lezárja a községbe vezetı utakat. A helyi állami és pártvezetés beköltözik a külsı laktanyába. Megerısítik a balatonszabadi rádióadó ırzését. Késıbb a siófoki nemzetırségbe szervezik a részleget rendfenntartási célból. Október 25. (csütörtök) A vezérkari fınök csak fegyveres támadás esetén engedélyezi a fegyverhasználatot. Az elöljáró elrendeli az alakulatoknál a teljes harckészültséget. A morál fenntartása, a helyzet pontosítása céljából párttaggyőlések megtartása a csapatoknál. Október 26. (péntek) Pécsre érkeznek a rendfenntartásra vezényelt nagyatádi lövészezred egységei. Tevékenységük során megakadályozzák a börtön foglyainak kiszabadítását, 27.-én tüntetést oszlatnak, Komlónál fegyveres harcba bocsátkoznak. A balatonszabadi rádióadó ırségét a lepsényi tüzérosztály egy üteggel megerısíti.

2 Október 27. (szombat) Megjelenik Bata vezérezredes, Honvédelmi Miniszter parancsa a felvonulás, csoportosulás tilalmáról, valamint intézkedése a legfontosabb objektumok ırzésének megerısítésérıl. Az új honvédelmi miniszter Janza Károly altábornagy lesz. Este a Határırség Országos Parancsnoksága parancsot ad ki, hogy a Határırség alakulatai a továbbiakban tartózkodjanak a fegyveres összetőzésektıl. Kaposváron megalakul a megyei Nemzeti Tanács, melynek tagjai a fennálló kurzus képviselıibıl kerülnek ki. Üzenetváltás a kaposvári 26. lövészezred (Pf ) alakulat és a Kaposvári Cukorgyár dolgozói között. 30 fı katona segít a termelés folyamatosságának biztosítását. A kaposvári helyırségparancsnok a HM paranccsal megegyezıen intézkedik, egyúttal közli, hogy az október 28.-ra hirdetett győlés elmarad és intézkedik a városba vezetı utak lezárására. Megjelenik a hadosztály Vörös Csillag címő újságja. Felhívás jelenik meg a hadosztály Politikai Osztály szerkesztésében. Tiszti, katonai győléseken kell az MDP politikai bizottságának határozatát ismertetni. Kaposváron az számú alakulat egy szakasza a szovjet hısi emlékmő ledöntésével próbálkozó tömeg ellen könnygázgránátot és levegıbe adott sortüzet használ (1 fı haslövésben megsebesül). A tüntetık hangadóit (kb fıt) a laktanyába kísérik, majd elengedik. Egy zászlóalj a megyei börtön elıtt tüntetı tömeg ellen használta fegyverét. A laktanya ellen felvonuló csoportok és az ırség között is harc tör ki. Győlés és felvonulás Berzencén. A somogyudvarhelyi határırsrıl kirendelt egység 21 óra körül a tüntetık közé lövet. Az akciónak 4 fı (2 férfi, 2 nı) halálos áldozata és 6 sebesültje van. A Csurgó-i járási kiegészítı parancsnokság kéri az érintett ırs leváltását, ami nem történik meg. Nagyatád rendjének biztosítására a lövészezred távollétében a páncéltörı tüzérosztály járıröket szervez.. Fı feladatuk volt, hogy a városban lévı objektumokat,-járási pártbizottság, járási tanács, üzemek védelme. Este Berzence községbıl a határırség kért segítséget saját maguk biztosítására, mivel a tömeg meg akarta támadni ıket. Október 28. (vasárnap) Általános és azonnali tőzszünet kora délutántól,melyet a Kossuth rádió útján tesznek közzé. A másnapi Szabad Nép közli a honvédelmi miniszter tőzszüneti parancsát. A honvédelmi és a belügyminiszter közös parancsa az addigi állami címer eltávolítására, és az új sapkarózsa bevezetéséig a nemzeti szalag kitőzésére. Az Elvtárs! helyett a Bajtárs! megszólítást vezették be, s XII. 31-i határidıvel intézkedtek a nemzeti hagyományokat tükrözı rendfokozati jelzésekre történı visszatérésre. (A Néphadsereg c. lap X. 29-én, a Kossuth rádió X. 31-én közölte a parancsot. Az utóbbi már a Kossuth-címert határozta meg sapkarózsaként.) Kaposváron Martics ezredes a forradalom vezetıt ırizetbe akarja venni, de ezt a megyei pártbizottság megakadályozza.

3 Délelıtt 10 órától tüntetés a Baross (Zalka) Laktanya elıtt. A taszári vadászerepülık mélyrepüléssel próbálják a tömeget oszlatni. Az 5608-as alakulat két rohamlövege a Kossuthtéri tüntetésen vesz részt. Délutánra a rohamlövegeket visszavonják a város utcáiról, ahol újabb tüntetést tartanak. A kaposvári Járási Pártbizottság ırzésére csoportot rendelnek ki. A lövészezredtıl 25 fıs csoportot indítanak útba a Balaton déli partjára. Fonyódon az egység megerısíti a pártbizottság, a tanács és posta épületét. Zamárdiban és Balatonföldváron, a helyi Forradalmi Tanács által letartóztatott pártbizottsági agitátor és kísérıje ( aki a lövészezred tisztje) kiszabadítása, amelyre másnap hajnalban kerül sor. Nagyatádon délelıtt tüntetés, melynek oszlatására egy szakasznyi katonát rendelnek ki. A katonák tüzelés helyett a tüntetıkkel tartanak. Barcson vadászgépek mélyrepülésssel oszlatják szét a tüntetı tömeget. Csurgón a kaposvári hadosztályhoz tartozó nagykanizsai lövészezred járıröz rendfenntartás céljából. Október 29. (hétfı) Bejelentik az ÁVH megszőnését, megkezdik az alakulatok lefegyverzése. Ezen a napon a honvédelmi miniszter kiadja a Forradalmi Katona Tanácsok (FKT)megválasztására vonatkozóparancsát, mely az alakulatokhoz 30-án jutott le fıs egység 2 harckocsival és páncéltörıvel megerısítve indul útba Balatonföldvárra rendteremtés céljából. A csoport irányítója a hadosztályparancsnokság részérıl Sajti alezredes, aki miután meggyızıdik a rendrıl és a helyi forradalmi bizottság vezetıjével Dr. Lexával, volt bajtársával találkozik elhagyja a települést. Nagy Imre rádiónyilatkozatának felolvasása után, - melyben elrendelte az ÁVH megszüntetését, - a hadosztályparancsnok intézkedik az ÁVH épületének átvételére és ırzésére. Az ÁVH tagjait a laktanyában helyezik el. Az ÁVH megyei fıosztályvezetıje Hidas Mihályt, letartóztatását követıen Száraz Pál ırnagy, a hadosztály törzsfınöke tüntetık kíséretében az alakulathoz kíséri, ahol legénységi fogdába kerül. A Honvédség illegális forradalmi csoportja aláírással felhívás jelenik meg a forradalom mellett, egyúttal Kovács ırnagy (Pol.h) eltávolítását követelik. A Megyei Nemzeti Bizottságba két katonát választanak ( elızetesen a hadosztály politikai osztályával egyeztetve). Kaposváron a 45. Rádiótechnikai Jelzıezred kaposvári századánál található adótornyát a tüntetık meg akarják támadni és lerombolni, mivel a tüntetık úgy tudják, hogy az adó a Szabad Európa zavaróadójaként mőködik. A késıbbiekben az adót berendezik helyi rádióadónak, amely a forradalom ideje alatt (Szabad Somogy) Rákóczi adóként mőködtetnek.

4 Marcaliban a megalakuló helyi forradalmi tanács oldalára áll a keszthelyi hadosztályhoz tartozó mőszaki alakulat, míg a helyırségparancsnoki tisztet betöltı Major ırnagy, a marcali tüzérezred parancsnoka ezt visszautasítja. A Csurgón levı katonákból az iharosberényi Tsz. Elnök kérésére állományt vezényelnek a termelıszövetkezet rendkívüli közgyőlésének megakadályozására. A katonák nem avatkoznak be, a Tsz. elnök öngyilkosságot követ el. Október 30. (kedd) Az este folyamán megalakul a Honvédség Vezetésének Katonai Tanácsa. Az számú alakulat kétharmadát Budapestre vezénylik. A Petıfi laktanyában elszállásolt részleget a fıváros fontosabb objektumainak védelmére rendelik. ( 3. zászlóalj és ezred közvetlenek Honvédelmi Minisztérium, 2. zászlóalj Akadémia-utcai Pártközpont, 1. zászlóalj Parlament és a Nemzeti Bank) Tüntetés Kaposváron a pártbizottság elıtt. A megyei pártvezetést és a városi kommendáns parancsnokot ırizetbe veszik. Kaposváron délutántól kezdıdıen megalakul a Somogy megyei Forradalmi Nemzeti Tanács (SMFNT), amely átveszi a megye irányítását, egyúttal a Megyei Nemzeti Bizottság feloszlik. Megalakul a hadosztályparancsnokság Forradalmi Katonai Tanácsa, majd egy szőkebb vezetés alakul Intézı Bizottság, melynek vezetıje Adorján Gyula szds. A hadosztály vezetıit leváltásukat követıen házi-ırizetbe veszik. A hadosztály parancsnoka Sajti alezredes lesz. Az alárendeltek részére kiadásra kerül a katonai tanácsok megalakítására vonatkozó parancs. Még aznap megtörténik a katonaküldöttek cseréje. A már tanácskozó megyei Nemzeti Tanács a nemzeti zászló alatt bevonuló Adorján századost, dr. Aszódi Pál ırnagyot (katonai ügyész)delegálja a tanácsba, akit a Tanács jogi albizottságába választanak. A Tanács tagja lesz Kiss Tibor százados (helyırségi klub igazgató) is. Az alakuló ülésen részt vesz Leskó Sándor fıhadnagy is, az OLLEP kaposvári kihelyezett részlegétıl, aki ekkor ajánlja fel a rádióleadó állomást polgári rádió céljára és ismerteti a Légvédelmi harcosok kormányhoz intézett követelését. A testület határozatot hoz többek között a Nemzetırség átszervezésérıl, létszám emelésérıl, melynek egyik felelıse Adorján százados lesz. A Nemzeti Tanács határozatban mondja ki, hogy a forradalmi katonai tanács vezetıje egyben az egység parancsnoka is (19. sz. határozat) és a győlölt politikai tiszti intézményt megszünteti. A politikai tisztek további megtartásának vagy leszerelésének kérdését a helyi katonai tanácsokra bízzák (20. sz. határozat). A tanács kimondja, hogy Martics ezredes, Száraz Pál ırnagy és Molnár Lajos százados beosztásukban nem maradhatnak és utasítják a hadosztály FKT-ját, hogy a felmentetteket helyezzék a megyei Nemzeti Tanács védıırizete alá (21. sz. határozat). A kaposvári híradó zászlóalj katonái Balatonendrédrıl Kaposvárra szállítják Vidovics volt fıispánt. Kaposváron a lövészezrednél Kovács ırnagy győlést hív össze az este folyamán az FKT megválasztása céljából, de azt másnapra halasztják. Megalakul a kapolyi alakulat (Pf. 7375) FKT-ja, melynek elnöke Srankó István.

5 Taszáron a FKT tagjai letartóztatják Vörösmarty ezredest a repülıtér parancsnokát. Marcaliban a megalakult nemzetırség részére fegyvert és lıszert utalványoznak ki, melyet két nap múlva hiánytalanul visszaszolgáltatnak. Október 31. (szerda) Megalakul a Honvédelmi Minisztériumban a Forradalmi Honvédelmi Bizottmány. Király Béla vezérırnagyot nevezik ki a Nemzetırség Fıparancsnokának. Maléter Pál ezredest a honvédelmi miniszter elsı helyettesének, Kovács István vezérırnagyot a vezérkar fınökévé nevezik ki. Megkezdıdnek a csapatoknál az FKT választások. A választásokat demokratikus választások formájában állománygyőlésen kell végrehajtani. A tanács feladata a parancsnok fontosabb parancsainak és intézkedéseinek megvitatása. Azokat a katonákat, akik a katonai tanácsok által megerısített intézkedéseket nem hajtják végre katonai törvényszék elé kell állítani. Megalakul a Forradalmi Karhatalmi Bizottság a fegyveres erık (honvédség, rendırség, nemzetırség, fegyveres csoportok) képviselıibıl, melyeket egységes parancsnokság alá kívánnak vonni a nemzetırség keretében. Szovjet csapatok érkeznek az országba FKT választás az számú alakulatnál. Elnöke Pál János fhdgy, akit még aznap leváltanak és helyette Kléninger József választják, helyettese Somogyi Lajos fıhadnagy, akik egyúttal az alakulat parancsnoka és parancsnokhelyettese is. A választás elıtt Kovács ırnagy politikai tiszt és Nagy Ervin fıhadnagy a hadosztálytörzshöz menekül, védelmet kér. Tüntetés a Kossuth-téren, melyen az alakulat részt vesz. Nyilatkozat közzététele az alakulat részérıl a forradalom vívmányai mellett. Az alakulat Budapestre vezényelt része átveszi a Belügyminisztérium ırzését. FKT választás a kaposvári híradó zászlóaljnál, melynek vezetıje Kovács fıhadnagy, addigi parancsnok lett, 01-én azonban már le is váltják. Vidovics, volt fıispán szónokol a Kossuth téri nagygyőlésen. Itt felszólal a katonák nevében Adorján százados is, aki nyugalomra inti a győlés résztvevıit. A taszári katonák nevében felszólaló személy követeli a szovjet csapatok kivonását. Megalakul a 45. rádiótechnikai jelzıezred FKT-ja. Napközben az ezred alárendeltségébe tartozó veszprémi század Veszprém központtal megalakítja a Dunántúli Önálló Jelzıezredet, amely alárendeltségébe vonja. A taszári katonatanács megbeszéléseket folytat a megyei nemzeti tanács képviselıivel egy esteleges szovjetek elleni légicsapásról. (Cél a dombóvári szovjet alakulat). Légi felderítés keretében felmérik a szovjet csapatok mozgását, a jelentést pedig eljuttatják Nagy Imre miniszterelnökhöz. Marcaliban FKT választás a tüzérezrednél, akik kezdeményezik a parancsnok, Major ırnagy leváltását, de erre nem kerül sor. Letartóztatják a községi párttitkárt és az elhárító tiszteket, akiket a helyi börtönbe zárnak. Major ırnagyot helyırségparancsnoki posztjáról leváltják és Varga ırnagyot, a mőszaki zászlóalj parancsnokát jelölik ki rá, akit egyúttal beválasztanak a helyi forradalmi tanácsba. Varga ırnagy javasolja a nemzetırség létrehozását, egyúttal elhatározza, hogy a zászlóalját Budapestre viszi és ott beveti a szovjetek ellen. A kapolyi alakulat (Pf. 7375) FKT kiáltványa elhangzik a gyıri Szabad Petıfi Rádióban.

6 A taszári repülık a SMFNT képviselıjével légifelderítést végeznek a szovjet csapatmozgásokról és azt Budapesten eljuttatják a miniszterelnöki titkárságra. Késı este a megyei Nemzeti Tanács döntést hoz a fegyveres testületek további megtisztításáról, nemzetırség szervezésének meggyorsításáról, valamint részleges mozgósításról. November 01. (csütörtök) A honvédelmi miniszter a 4. hadsereg törzsét Kovács Imre vezérırnagy vezetésével Király Béla vezérırnagynak, a Nemzetırség Fıparancsnokának rendeli alá. Teljes harckészültségbe helyezik a jugoszláv hadsereget és megkezdik felvonultatásukat a magyar határra. Szovjet csapatok érkeznek az országba, melynek hatására Nagy Imre miniszterelnök bejelenti az ország semlegességét, kilépését a Varsói Szerzıdésbıl,valamint segítségkérést az ENSZ-tıl. Az este folyamán a szovjet hadsereg körbeveszi a katonai repülıtereket, a magyar kormány megtiltja a tőznyitást. A Hadkiegészítı Parancsnokságon a Megyei Forradalmi Tanács képviselıi jelenlétében folyik a mozgósítás. Az SMFNT küldöttsége az 5608-as alakulatnál a Baross (Zalka) laktanyában. A megyei elnök parancsot ad a hadosztályparancsnokság telefonvonalainak szétkapcsolására. A Megyei Forradalmi Tanács képviselıi a Baross (Zalka) laktanyából fıs tüntetı csoport kíséretében a hadosztály vezetıit a katonai tanáccsal egyetértésben a megyei börtönbe szállítják a lövészezred katonáinak biztosításával. Marcaliban este - katonai megemlékezés a hısi halottakról az I. világháborús emlékmőnél kor a 31. tüzérezred páncéltörı osztálya és két tarackos osztálya Balatonkeresztúrra, a 7-es út keresztezıdéséhez vonul. A Budapest irányából Keszthely felé tartó, mintegy 150 jármőbıl álló - kivilágított szovjet páncélos menetoszlop az ezredparancsnokkal történt rövid tárgyalást követıen továbbvonul. Összetőzés nem történik, az ezred éjfélre visszaérkezik a marcali laktanyába. Taszárra Kaposvárrról különvonaton a forradalom oldalára állt katonák érkeznek, majd a Tiszti Klub elıtt győlést tartanak. Deák és Kiss szds.-t letartóztatják, utóbbit a Megyei Börtönbe kísérik. 16 óra körül SMFNT képviselıi meglátogatják a dombóvári szovjet páncélos hadosztályt a szándékok kipuhatolása céljából. 18. óra után a dombóvári szovjet csapatok bevonulnak Taszárra. Körülfogják a laktanyát, a repülıtér kifutópályájára állt páncélosokkal megakadályozzák repülık fel- és leszállását. A taszári szovjet akciót követıen megalakításra kerül a Forradalmi Katonai Parancsnokság, melynek tagjai a megyei tanács katona tagjai, valamint a tanács elnöke, titkára és Kunszabó Ferenc- a megyei napilap fıszerkesztıje. A csurgói Nemzeti Bizottság vezetıi Borszéki Lajos fıhadnaggyal, járási katonai nyilvántartóval Nagykanizsán fegyvert és lıszert vételeznek a Határırségtıl a Nemzetırség részére. (Céljuk a rendfenntartás és a déli határ védelme.) Megalakul a Katonai Bizottság,

7 feladata a község és a járás védelmének megszervezése, melyben részt vesz Borszéki fıhadnagy is. Üveges ırnagy nagykanizsai helyırségparancsnok intézkedik a berzencei sortőzért felelıs somogyudvarhelyi határırörs állományának leváltására. Az ırsparancsnok ellenáll, elbarikádozza magát. Üveges ırnagy erısítést kér. November 02. (péntek) Az új honvédelmi miniszter Maléter Pál vezérırnagy. Megkezdıdik egyes alakulatoknál a békeállomány feltöltése. Mozgósítottak megérkezése Kaposváron az as alakulathoz ( fı) A SMFNT küldöttsége tárgyal a taszári repülıteret elfoglaló szovjet katonai parancsnokkal. A Tanács határoz munkásbrigádok szervezésérıl. A Nagyatádon mozgósítottakból kb fıt áthelyeznek a Nemzetırségbe, melynek vezetıje Vida Ferenc. A HM-ben történt eligazítás alapján Adorján százados vezetésével elkészül Kaposvár védelmének terve. A homokszengyörgyi jelzıszázad parancsnokát a barcsi katonai körzet parancsnoka Barcsra rendeli és csatlakozásra szólítja fel. ( November 03-án Adorján szds. feladatául szabja a megyei FNT, hogy a barcsi katonai parancsnok túlkapásait a helyszínen ellenırizze, de a szovjet invázió miatt erre már nem került sor.) November 03. (szombat) Megalakul a Nemzetırség Fıparancsnoksága, mely a Forradalmi Karhatalmi Bizottmány operatív vezetı szerve. Fıparancsnok Király Béla vezérırnagy. A honvédelmi miniszter parancsa a leszerelésre váró katonák visszatartására a szovjet csapatkivonás befejezéséig. A szovjet csapatok lezárják az osztrák határt. Szovjet csapatkivonási tárgyalások során a magyar delegációt a HM vezetésé letartoztatják. Az SMFNT utolsó ülésén határozatot hoznak a szovjet csapatokkal való tárgyalásról. Kaposváron katonai tiszteletadással eltemetik a budapesti harcokban elhunyt diákot, Viski Györgyöt. A hadosztály felderítı alosztályának vezetıje Farkas Sándor fıhadnagy parancsot kapott, hogy a Taszár környékén lévı szovjet csapatok helyét, létszámát, erejét derítse fel. A felderítést végzı tisztek közül Csonka Ferenc hadnagy és Cselik Kálmán tizedes a szovjet csapatokhoz ment és kérte ıket, hogy jöjjenek Kaposvárra, mert a hadosztályparancsnokot, a hadosztály törzsfınökét és a politikai osztály vezetıjét börtönbe vitték. Ugyanakkor részletes tájékoztatást adtak a kaposvári objektumok helyérıl.

8 A marcali 31. tüzérezred az új elöljárótól ( 9. hadosztályparancsnokság-keszthely) parancsot kap a sorkatonák hazaküldésére. Az FKT győlést hív össze a parancsnok leváltása céljából, amelyen részt vesznek a helyi nemzeti bizottság tagjai is, de a leváltás ellen szavaz a katonák többsége. A taszári 45. rádiótechnikai jelzıezredtıl az elöljáró parancsára szolgálatukat letöltötteket (3 év). leszerelik a sorkatonai Csurgón elrendelik a Nemzetırség általános mozgósítását, egyúttal felkészítésüket a védelmi harcra. November 04. (vasárnap) Megindul a szovjet támadás, a magyar katonák lefegyverzése. Kaposváron 6.25-kor a Baross és a Zrínyi laktanya elıtt 8. db SZU-72-es harckocsi kényszeríti ki a lefegyverzést. A börtönbıl kiszabadulnak az addig fogvatartottak, köztük Martics ezredes, hadosztályparancsnok, aki azonnal intézkedik a csapatok felé a rendteremtésre. A kiszabadult katonai vezetık visszaveszik egységeik vezetését. A forradalom katonai vezetıit összegyőjtik a hadosztályparancsnokságon, majd átadják ıket a szovjet hadseregnek. A városban szovjet városparancsnok tevékenykedik. A pártház visszavételekor az azt örzı lefegyverezett nemzetırök közül a szovjetek három fıt agyonlınek. Taszáron kor a szovjet csapatok lefegyverzik a magyar katonákat. Marcaliba körül érkeznek Keszthelyrıl szovjet páncélosok, amelyek blokkirozzák a fontosabb közintézményeket és a helység két laktanyáját. A mőszaki zászlóalj parancsnoka Varga ırnagy fegyveres ellenállásra készült, de fegyverhasználatra végül is nem került sor. A parancsnok 16 órakor feloszlatta az egységet és eltávozott. Nagyatádra hajnali fél öt körül érkeznek meg a szovjet csapatok és fegyverezik le a helyi erıket. A helyi 27, pncéltörı tüzérosztály és a nemzetırség lıállást foglal el, ırzi a helyi fontosabb objektumokat, de fegyveres harcra nem kerül sor. Siófokon a kézifegyverekkel felszerelt katonák lıállást foglalnak el a temetı mellett, de a Keszthely-Sármellék felé vonuló szovjet páncélosok láttán visszavonulnak a balatonendrédi erdıbe. Fegyveres ellenállásra nem kerül sor. A tabi 89. önálló páncéltörı tüzérezred 1. és 2. osztálya tüzelıállást foglal, de a katonák nem lınek. A civil fegyveresek által elfoglalt lövegeket a szovjet harckocsik letapossák. Lövés nem történt, mivel a civilek nem tudják kezelni a lövegeket. Csurgón a Nemzetırség felkészül a település védelmére, de szovjet csapatok nem vonulnak be a községbe. Másnap érkeznek meg a kiszabadult pártelit tagjai, akik visszaveszik az irányítást. November 04-én délután az aznapi beavatkozás tudatában két járási katonai nyilvántartó fegyverrel kényszeríti a Forradalmi Bizottság ügyletet tartó tagjait az épület elhagyására és utasítást adnak a nemzetırök azonnali leszerelésére. A bizottság vezetıi semlegesítik a két katonatisztet.

9 November 4. után A megye teljes területén megszervezik a karhatalmi egységeket, razziákat tartanak, felderítik az elhurcolt honvédségi anyagokat, többször letartóztatásra, fegyverhasználatra is sor kerül. A forradalom katonai vezetıit, illetve az abban tevékenyen résztvevıket a magyar katonai vezetıkkel egyetértésben a szovjet erık börtönbe zárják (kb. 25 fı). A foglyokat november 09-e után a Szovjetunióba szállítják és közel egy hónapig kárpátaljai börtönökben ırzik. Ezt követıen bírósági tárgyalások, a testülettıl történı elbocsájtás. Somogyi Lajos százados az forradalmi tanácsának helyettes vezetı között az udvarán ásott gödörben bújkál a felelıségre vonás elıl. Felhívás jelenik meg az egységektıl távollevı személyi állomány alakulatukhoz történı bevonulási kötelezettségérıl. Az un. Tiszteket Felülvizsgáló Bizottság vizsgálja a katonák szerepvállalását a forradalom idején. November 10-én megjelenik az ún. Tiszti Nyilatkozat, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány iránti feltétlen elkötelezettsége szimbólumaként. Aláírásával maradhat csak katonaként bárki a Magyar Néphadsereg állományában. (A nyilatkozatot a tiszti állomány 13,1%-a nem írja alá, ıket leszerelik). November végén a mecseki partizáncsoportok szétverését követıen, azok egy része Kaposvár felé húzodott. Egy csoport Bıszénfán telepedett meg. A kaposvári karhatalom szovjet erık igénybevételével a csoport tagjait összegyőjtötte és lefegyverezte. November 22-én hajnalban a mecseki felkelıcsoport maradványa Barcs közelében átlépi a magyar-jugoszláv határt. A jugoszlávok lefegyverzik, és a kaproncai (Koprivnica) menekülttáborba szállítják ıket. December 10.-én fıs diáktüntetés tanáraik vezetésével Kaposváron. A tüntetık vezetıit egy a honvéd tisztekbıl álló csoport összeszedi, de a rendırség állománya szabadon engedi ıket. Irodalom Dr. Horváth Miklós: 1956, Katonai kronológia. MH OKAK, Bp Dr. Berki Mihály: Hadsereg vezetés nélkül. Magyar Média, Bp M. Kiss Sándor: Olvasókönyv (Forradalom Somogyban 1956) Püski, Bp Szántó László: Az 1956-os forradalom Somogyban (válogatott dokumentumok) SML, Kaposvár Óvári József: Kaposvár 1956 (A Somogy Megyei Forradalmi Nermzeti Tanács (1956. október 30) emlékére. Szerzı kiadása, Budapest Horváth Miklós: 1956 hadikrónikája. Akadémiai Kiadó. Bp

A Somogy Megyei Kiegészítı Parancsnokság az 1956-os forradalom és szabadságharc idején

A Somogy Megyei Kiegészítı Parancsnokság az 1956-os forradalom és szabadságharc idején A Somogy Megyei Kiegészítı Parancsnokság az 1956-os forradalom és szabadságharc idején Az anyagnak a régi csapattörténet parancsnokságon fellelhetı gépelt változata szolgált alapjául, melyet az 1956-os

Részletesebben

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE ÚJSÁGCIKKEK 1956. OKTÓBER 23. - NOVEMBER 4. A KÖTETET SZERKESZTETTE, AZ ELŐSZÓT ÉS A JEGYZETEKET ÍRTA SZIGETHY GÁBOR HOLNAP KIADÓ TARTALOM Szigethy Gábor: IDŐRENDBEN / 5

Részletesebben

1996-os emlékbélyegek

1996-os emlékbélyegek 1996-os emlékbélyegek 1. MAGYAR - AZ 1956 -OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC - Bélyeg rendelési kód: 1996/005 2. ENGLISH - THE 1956 REVOLUTION - Order code of the stamp: 1996/005 3. GERMAN - Die Revolution

Részletesebben

CSÉMI KÁROLY KATONAI SZOLGÁLAT, BEOSZTÁSAI, FŐBB PÁRTTISZTSÉGEI RENDFOKOZATAI

CSÉMI KÁROLY KATONAI SZOLGÁLAT, BEOSZTÁSAI, FŐBB PÁRTTISZTSÉGEI RENDFOKOZATAI CSÉMI KÁROLY 1922. június 22. Tany, Csehszlovákia 1992. június 7. Diósd, Pest megye KATONAI SZOLGÁLAT, BEOSZTÁSAI, FŐBB PÁRTTISZTSÉGEI Honvéd Akadémia Páncélos Tanszéke, tanszékvezető 1953. május 1. 1956.

Részletesebben

A somogy megyei hadkiegészítés 1955-tıl

A somogy megyei hadkiegészítés 1955-tıl A somogy megyei hadkiegészítés 1955-tıl A Honvédelmi Tanács határozata értelmében 1955. július 01.- hatállyal alakult meg a Somogy Megyei Kiegészítı Parancsnokság kaposvári székhellyel. Elsı parancsnoka

Részletesebben

Felkelõcsoport a Corvin közben

Felkelõcsoport a Corvin közben EÖRSI LÁSZLÓ Felkelõcsoport a Corvin közben A forradalom kirobbanását követõ éjjeli-hajnali órákban megjelentek a fõvárosban a szovjet páncélos alakulatok, amelyekkel szemben városzszerte felvették a harcot

Részletesebben

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból 2016 október 23. Flag 0 5 Átlag: 5 (1 szavazat) Mérték Mohai Balázs képein keresztül megismerhetünk forradalmárokat, akik 1956-ban a mi szabadságunkért is küzdöttek. Ez a forradalom Magyarország népének

Részletesebben

1956 a szabadságharc katonapolitikája

1956 a szabadságharc katonapolitikája KIRÁLY BÉLA 1956 a szabadságharc katonapolitikája Király Béla hadtörténész az MTA külsô tagja 1912-ben született Kaposvárott. Tanulmányait 1930 1935 között a Ludovika Akadémián, 1940 1942 között a Honvéd

Részletesebben

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS A 2014/2015. évi Somogy megyei autóbusz menetrendhez

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS A 2014/2015. évi Somogy megyei autóbusz menetrendhez 00/2015 MENETRENDI ÉRTESÍTÉS A 2014/2015. évi Somogy megyei autóbusz menetrendhez Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy 2014. december 14-tıl vasárnap kezdıdıen az alábbi menetrend-módosításokat

Részletesebben

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/19354/szabalyzatvetelkedo_szentes.html Vetélkedı a szabályzatok ismeretébıl

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/19354/szabalyzatvetelkedo_szentes.html Vetélkedı a szabályzatok ismeretébıl 1. oldal, összesen: 6 http://www.honvedelem.hu/cikk/0/19354/szabalyzatvetelkedo_szentes.html Vetélkedı a szabályzatok ismeretébıl Különleges rendezvénynek adott otthont csütörtökön Szentesen az MH 37.

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN Dr. Isaszegi János dandártábornok parancsnok 2003. március 1 A Kormány 2390/2002 (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

11. Dr. Komár György tartalékos hadnagy (9. könnyű tüzérezred, 3. üteg) visszaemlékezése, március május (részletek)

11. Dr. Komár György tartalékos hadnagy (9. könnyű tüzérezred, 3. üteg) visszaemlékezése, március május (részletek) TARTALOMJEGYZÉK Előszó...5 Bevezető...7 A magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály 1942 1943. évi harctevékenysége a keleti hadszíntéren...7 Korábbi szövegkiadások a 9. könnyű hadosztály történetéről...71

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

ÁBTL /2/1963

ÁBTL /2/1963 BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! 10-2 7 /2/1963. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK ÉS A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 002. szám ú PARANCSA Budapest, 1963. évi február hó

Részletesebben

Nagyné Paulik Krisztina tő. fıhadnagynak, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Koordinációs és Személyzeti Osztálya kiemelt fıreferensének

Nagyné Paulik Krisztina tő. fıhadnagynak, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Koordinációs és Személyzeti Osztálya kiemelt fıreferensének 1 Dr. Pintér Sándor, a Magyar Köztársaság belügyminisztere a szolgálatteljesítés során tanúsított kiemelkedı helytállása, munkakörében hosszú idın át nyújtott példaértékő feladatellátása elismeréseként,

Részletesebben

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói KARACS ZSIGMOND Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói Az országot 1956. október 4-én a keringõ hírek ellenére váratlanul érte a katasztrófa. Az emberek bíztak a szovjet csapatok kivonulásában, mindenki

Részletesebben

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság december hónapra tervezett sebességmérések

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság december hónapra tervezett sebességmérések Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. december hónapra tervezett sebességmérések Dátum (nap) Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye 00.00-24.00 Balatonföldvár, 7. sz. főút, Balatonszetgyörgyi út

Részletesebben

Kaposvár és a megye katonamúltja 1850-1918

Kaposvár és a megye katonamúltja 1850-1918 Kaposvár és a megye katonamúltja 1850-1918 Somogy az 1848-49. évi szabadságharcot követı katonatörténete 1860-ban kezdıdik, amikor is, 1860-ban Kaposvárra települ a Császári és Királyi 44.-es Gyalogezred

Részletesebben

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság december hónapra tervezett sebességmérések

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság december hónapra tervezett sebességmérések Dátum (nap) Mérés tervezett ideje Mérés tervezett helye 00.30-02.30 7. főút Balatonlelle, Rákóczi utca 03.00-05.00 7. főút Balatonboglár, Vikár Béla utca 06.45-07.45 Bárdudvarnok belterület, Bárdibükk

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. 1956. október 23. november 11.

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. 1956. október 23. november 11. AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 1956. október 23. november 11. 1. Előzmények: 1953. március 8.: Sztálin utóda Hruscsov lesz, aki bírálja Sztálin egyes cselekedeteit (SZKP XX. Kongresszusa, 1956

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a külföldi szolgálatba vezényeltekkel kapcsolatos személyügyi feladatokról és jogállásuk egyes kérdéseiről szóló 26/2002. (IV. 12.) HM rendelet módosításról

Részletesebben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben 1 A Magyar Honvédség 2013. évi sportbajnokságain összesített pontversenyben I. helyezést ért el és ezzel újból elnyerte a Honvéd Vezérkar Főnök vándorserlegét MH 86. SZOLNOK HELIKOPTER BÁZIS CSAPATA II.

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

A régió EURES hálózata

A régió EURES hálózata EURES tanácsadók (Dél-Dunántúl) A régió EURES hálózata Farkas Zsolt Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Tamási Kirendeltsége 7090 Tamási, Szabadság u. 15. Tel.:06-74/570-280 Fax:06-74/473-350 e-mail: farkaszso@lab.hu

Részletesebben

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz Ismertetem Magyarország Honvédelmi Miniszterének a Honvéd Vezérkar Főnökének a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnökének a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának

Részletesebben

Program- és feladatterv 2014. évre

Program- és feladatterv 2014. évre HONVÉD BAJTÁRSI EGYESÜLET SÁRBOGÁRD Program- és feladatterv 201 évre Fsz. Központilag szervezett rendezvények: 1. BEOSZ küldöttgyőlés, választmányi ülés 201 április 2. BEOSZ-KDR tagegyesületi ök értekezlete

Részletesebben

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre!

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat 38-43. részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Ha a filmsorozat CD-változata nem áll rendelkezésetekre, az interneten

Részletesebben

Budapest ostromkalauz

Budapest ostromkalauz Mihályi Balázs Budapest ostromkalauz 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Budapest ostroma (1944 45)... 9 Védelmi és támadási eljárások Budapest ostrománál... 20 Buda Észak... 29 Buda Dél... 62

Részletesebben

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelemi minisztere, és Bozó Tibor dandártábornok parancsnok

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelemi minisztere, és Bozó Tibor dandártábornok parancsnok Kivonat Magyarország honvédelemi miniszterének 186/2016. számú határozatából, valamint a MH Altiszti Akadémia parancsnokának 750/2016. számú parancsából a személyi állományra vonatkozóan. A határozatokat,

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. http://1956.vfmk.hu Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: 2016. szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. Irodalom: Cseh Géza: A Damjanich Rádió hullámhosszán.

Részletesebben

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IX.

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IX. TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IX. Pécs 2008 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IX. TANULMÁNYOK A RENDÉSZET ÉS RENDVÉDELEM KIHÍVÁSOK A XXI. SZÁZADBAN CÍMŐ TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL Szerkesztette: Gaál Gyula Hautzinger Zoltán

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóság Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Pf. 45. Telefon: 82/510-767 Fax: 82/510-652 Számlázási cím: 1112 Budapest Kánai u. 2/D. Bankszámlaszám: 11707024-20480851

Részletesebben

A régió EURES hálózata

A régió EURES hálózata EURES tanácsadók (Dél-Dunántúl) A régió EURES hálózata Farkas Zsolt Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Tamási Kirendeltsége 7090 Tamási, Szabadság u. 15. Tel.:06-74/570-280 Fax:06-74/473-350 e-mail:

Részletesebben

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 5. A NATO Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. Vázlat 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 1 1. A NATO létrejötte Vörös hadsereg Európa katonailag (+ gazdaságilag) gyenge USA-t

Részletesebben

Tájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról

Tájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról Tájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜ GYMINISZTER-HELYETTESÉNEK számú. UTASÍTÁSA i V -

BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜ GYMINISZTER-HELYETTESÉNEK számú. UTASÍTÁSA i V - A pjb\- eweaci BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! 10-24/19/1973. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜ GYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 019. számú UTASÍTÁSA i V - Budapest, 1973. évi július hó 25-én Tárgy: A Készenléti

Részletesebben

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban A Nagy Háború befejezése és következményei szakmai konferencia Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen, 2018. november 5. A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban Különös tekintettel a debreceni

Részletesebben

A honvédelmi miniszter./2006. ( ) HM. rendelete

A honvédelmi miniszter./2006. ( ) HM. rendelete MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. számú példány A honvédelmi miniszter./2006. ( ) HM rendelete a Magyar Honvédség, valamint a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I. elismerések adományozásáról

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I. elismerések adományozásáról HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I elismerések adományozásáról Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló

Részletesebben

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK. Pécs 2009

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK. Pécs 2009 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK X. Pécs 2009 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK X. TANULMÁNYOK A RENDÉSZET KULTÚRÁJA KULTURÁLT RENDÉSZET CÍMŐ TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL Szerkesztette: Gaál Gyula Hautzinger Zoltán Pécs 2009

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYÁBAN TÉNYLEGESEN ELTÖLTÖTT SZOLGÁLATI IDEJE, VALAMINT EDDIG VÉGZETT EREDMÉNYES MUNKÁJA ELISMERÉSÉÜL ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, 2016. AUGUSZTUS 20-A ALKALMÁBÓL

Részletesebben

Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet

Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 505 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám:

Részletesebben

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL. III. rész

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL. III. rész Dr. Gáspár Tibor gaspartibor@upcmail.hu FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL III. rész Absztrakt Az elmúlt években sokat foglalkoztam a fegyver- és lőszerbiztosítás történetével.

Részletesebben

A Magyar Királyi Ludovika Akadémia szellemisége egy életen át

A Magyar Királyi Ludovika Akadémia szellemisége egy életen át A Magyar Királyi Ludovika Akadémia szellemisége egy életen át Vitéz Szende László ny. gyalogsági ezredest, 98. születésnapja alkalmából, otthonában köszöntötte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képviseletében

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1 A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1986 január 15. M. Gorbacsov szovjet pártfőtitkár országa leszerelési programjáról: A fegyverkezési hajsza megszüntetését és a

Részletesebben

Dr. Varga Attila ezds.

Dr. Varga Attila ezds. Dr. Varga Attila ezds. Az előadás a Chatham House szabályok szerint a védelmi igazgatás központi és települési szintjére (polgármester) nem terjed ki a leadásra kerülő írásos anyagtól némileg eltér Bizottság

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT 31. sz. melléklet a 34000/129-6/2019.ált. nyt. számhoz 2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.

Részletesebben

Költségvetési szerveknél teljes és részmunkaidıben foglalkoztatottak létszáma és keresetbe tartozó személyi juttatásai

Költségvetési szerveknél teljes és részmunkaidıben foglalkoztatottak létszáma és keresetbe tartozó személyi juttatásai I. TELJES MUNKAIDİBEN FOGLALKOZTATOTTAK ok 000010 000011 000020 000021 000022 000023 000024 000025 000026 000027 000028 000030 000040 000042 000043 megyei közgyőlés alelnöke VÁLASZTOTT TISZTSÉGVISELİK

Részletesebben

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól 21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól Hatályosság: 2010.07.03 - A honvédelemrıl és a Magyar Honvédségrıl szóló 2004. évi CV. törvény 207. (6) bekezdésében kapott

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM "M" ÉS SZERVEZÉSI és IV/I. CSOPORTFŐNÖKÉINEK 4-es számú. a BM szervezeti és vezetői változásairól. Budapest, október 19-én.

A BELÜGYMINISZTÉRIUM M ÉS SZERVEZÉSI és IV/I. CSOPORTFŐNÖKÉINEK 4-es számú. a BM szervezeti és vezetői változásairól. Budapest, október 19-én. BELÜGYMINISZTÉRIUM "M" ÉS SZERVEZÉSI CSOPORTFŐNÖKSÉG IV/I. CSOP O R T F Ő N Ö K S É G SZIGORÚAN TITKOS! Szám: 12-387/4/1981. A BELÜGYMINISZTÉRIUM "M" ÉS SZERVEZÉSI és IV/I. CSOPORTFŐNÖKÉINEK 4-es számú

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Ügyiratszám: 4106/2012. Sorszám: 14. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2012. december 6.

Részletesebben

tűzött, (/ízen át." Felelős kiadó : Molnár Béla szds Jászberényi Nyomda 300

tűzött, (/ízen át. Felelős kiadó : Molnár Béla szds Jászberényi Nyomda 300 tűzött, (/ízen át." Felelős kiadó : Molnár Béla szds. 60-901 Jászberényi Nyomda 300 SO órától SAS TENGERALATTJÁRÓ 1939-ben a háború kitörésének napjaiban lejátszódó drámai történet, egy lengyel tengeralattjáró

Részletesebben

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői november április

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői november április A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői 1956. november 1963. április Belügyminiszterek (1957. március 1-ig a fegyveres erők minisztere) Münnich Ferenc (1886 1967) 1956. november 12. 1957. március 1.

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V BÁND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 8443 Bánd, Petıfi u. 60. Tel/fax: 88/504-131 E-mail: polgarme@vnet.hu Szám: 48/2/2009. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: ülésén, 2009. február 9-én /hétfı/ 17

Részletesebben

18/2008. (VIII. 6.) HM rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

18/2008. (VIII. 6.) HM rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 18/2008. (VIII. 6.) HM rendelet a tőzvédelem és a mőszaki mentés honvédelmi ágazatra vonatkozó különös szabályairól A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki

Részletesebben

A kamara elsı választásának szabályai

A kamara elsı választásának szabályai 24/1998. (VI. 9.) BM rendelet a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról

Részletesebben

Falukép Cserkút Község Önkormányzatának Hivatalos Lapja

Falukép Cserkút Község Önkormányzatának Hivatalos Lapja Cserkút Község Önkormányzatának Hivatalos Lapja P 2 0 1 6. november A tartalomból ár hónappal ezelőtt kezdődött... Munkacsoport alakult az október 23-i ünnepség megtervezésére, lebonyolítására. Ötleteltünk,

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Segítségül tájékoztatjuk, hogy az Önhöz legközelebb eső fiókjaink az alábbiak: Tel.

TÁJÉKOZTATÓ. Segítségül tájékoztatjuk, hogy az Önhöz legközelebb eső fiókjaink az alábbiak: Tel. TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy a Dél TAKARÉK Szövetkezet 2019. június 30-i hatállyal Kalocsai fiókjának (6300 Kalocsa, Hunyadi utca 47-49. fszt. 2.) működését megszünteti,

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeghalom Város Polgármesteri Hivatala Szeghalom, Szabadság tér 4-8., T.: 371-611. 1515-16/2011. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Szeghalom Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. október 22-én Kalotaszentkirályon

Részletesebben

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXVII. ÉVFOLYAM 15. SZÁM október 19. Jogszabályok

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXVII. ÉVFOLYAM 15. SZÁM október 19. Jogszabályok CXXXVII. ÉVFOLYAM 15. SZÁM 2010. október 19. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 15/2010. (X. 5.) HM rendelet A hivatásos és szerzõdéses katonák, a honvédségi

Részletesebben

Az évi forradalom és szabadságharc

Az évi forradalom és szabadságharc Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vetíthető oktatási segédanyag Keglevich Kristóf Budapest, 2017 1. Előzmények 1956 nyara és ősze a) külpolitika 1955: osztrák államszerződés a Szovjet Hadsereg kivonul

Részletesebben

A MetLife szerzıdtetett vizsgálóorvosai

A MetLife szerzıdtetett vizsgálóorvosai A MetLife szerzıdtetett vizsgálóorvosai ALSÓNÉMEDI Dr. Tholt Mária Vizsgálat helye: 2351 Alsónémedi, Somogyi u. 1. Tel.: 29 / 337 104 Rendel: hétfı kedd csütörtök péntek 8-12 h, szerda 12-16 h BAJA Dr.

Részletesebben

MUNKATERV. a 2012-es évre

MUNKATERV. a 2012-es évre 1 BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2012-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

FORRÓ János A Kádár-rendszer rendvédelmi szervezetei a BM Karhatalom és a Készenléti Rendőri Ezred

FORRÓ János A Kádár-rendszer rendvédelmi szervezetei a BM Karhatalom és a Készenléti Rendőri Ezred Rendvédelem-történeti Füzetek (Acta Historiae Preasidii Ordinis) HU ISSN 1216-6774 XX. évf. (2011) 23. sz. FORRÓ János A KÁDÁR-rendszer 1957. évi tavaszi konszolidációja és az ellenséggel szembeni taktikája

Részletesebben

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A Standard Elıkészítı Testület (a továbbiakban: Testület) létrehozásáról és mőködtetésérıl a magyar számviteli

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR HONVÉDSÉG LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT TÖRTÉNETÉHEZ. II. rész

ADALÉKOK A MAGYAR HONVÉDSÉG LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT TÖRTÉNETÉHEZ. II. rész Gáspár Tibor 1 ADALÉKOK A MAGYAR HONVÉDSÉG LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT TÖRTÉNETÉHEZ II. rész Absztrakt A logisztikai egységek, szervezetek története kevésbé feltárt területe a hadtörténelemnek. Általában

Részletesebben

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai Kedves szakosztályi tagok! Ez a példány a számítógépen való olvasásra szolgál! Ha ki akarja nyomtatni, használja a Helyi201101nyomtatható. pdf fájlt! X. évfolyam 1. szám 2011. március Készítette: FILEP

Részletesebben

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl.

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. 2 Barcs Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Ismeretlen kisfiú naplója: Magyar forradalom. Isten áldd meg a magyart! 1956. X. 23., kedd

Ismeretlen kisfiú naplója: Magyar forradalom. Isten áldd meg a magyart! 1956. X. 23., kedd Ismeretlen kisfiú naplója: Magyar forradalom 1956 Isten áldd meg a magyart! 1956. X. 23., kedd Kronológia: 12.53-kor a rádió bejelenti, hogy a délutánra tervezett tüntetést betiltották, 14.30-kor azonban

Részletesebben

A HONVÉDELMI MINISZTER, A BELÜGYMINISZTER. ORSZÁGOS PARANCSNOKÁNAK 03. számú KÖZÖS PARANCSA. Budapest, évi szeptember hó 5-én.

A HONVÉDELMI MINISZTER, A BELÜGYMINISZTER. ORSZÁGOS PARANCSNOKÁNAK 03. számú KÖZÖS PARANCSA. Budapest, évi szeptember hó 5-én. SZ IG O R Ú A N TITKOS! BELÜGYMINISZTÉRIUM 10 27/3/1966. A HONVÉDELMI MINISZTER, A BELÜGYMINISZTER ÉS A M U N K Á S Ő R S É G ORSZÁGOS PARANCSNOKÁNAK 03. számú KÖZÖS PARANCSA Budapest, 1966. évi szeptember

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Ügyfélfogadás ideje: Hétfı: 8-12 és 13-16, szerda: 8-12 és 13-17 30,

Részletesebben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben 1 A Magyar Honvédség 2014. évi sportbajnokságain összesített pontversenyben I. helyezést ért el és ezzel végleg elnyerte a Honvéd Vezérkar Főnök vándorserlegét MH 86. SZOLNOK HELIKOPTER BÁZIS CSAPATA II.

Részletesebben

Kovács György képviselı, ifj. Kovács György képviselı. Lakatos Ferenc elnök-helyettes.

Kovács György képviselı, ifj. Kovács György képviselı. Lakatos Ferenc elnök-helyettes. Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Szám: IV.112-5/2014. J E G Y ZİKÖNYV a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselı-testülete 2014. szeptember 2-án (kedden) 10 órakor a Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Batthyány István kormánybiztossága

Batthyány István kormánybiztossága Batthyány István kormánybiztossága 1849. április 25-ei keltezéssel az alábbi bejegyzés olvasható Székesfehérvár tanácsának jegyzőkönyvében: Minden itt volt császári katonaság és katonai hatóság ma reggel

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóság Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Pf. 45. Telefon: 82/510-767 Fax: 82/510-652 Számlázási cím: 1112 Budapest Kánai u. 2/D. Bankszámlaszám: 11707024-20480851

Részletesebben

10/2016. ( ) sz. Közlöny. Fegyelmi határozatok

10/2016. ( ) sz. Közlöny. Fegyelmi határozatok 10/2016. (2016.10.20.) sz. Közlöny Fegyelmi határozatok Megye I. osztály 41/M1F/2016-2017/FA. sz. Fegyelmi határozat Az MLSZ SMI Fegyelmi Bizottsága a FSZ. 11.. (1) bekezdésse szerinti sportszerűtlenség

Részletesebben

BM. ORFK. VEZETŐ BŰNÜGYI HELYETTESÉNEK. 11. számú. Tárgy: A vizsgálati csoportok felállítása a megyei rendőr főkapitányságokon.

BM. ORFK. VEZETŐ BŰNÜGYI HELYETTESÉNEK. 11. számú. Tárgy: A vizsgálati csoportok felállítása a megyei rendőr főkapitányságokon. BM. Országos Rendőrfőkapitányság Szám: 5 0-6 /1 1 /1 9 6 1. Szigorúan titkos! Sorszám: 1 6 1. M e llé k le t:1 d b. BM. ORFK. VEZETŐ BŰNÜGYI HELYETTESÉNEK 11. számú u t a s í t á s a. Tárgy: A vizsgálati

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSÉNEK NEMZETISÉGI, ÜGYRENDI ÉS ELLENİRZÉSI BIZOTTSÁGA Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt.sz.: I. 240-9/2012. Postacím: 5601 Pf. 112. Telefax: (66) 523-808

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. (Bibó István) 1. Állítsa párba az események leírását a hozzá tartozó képekkel!

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 95. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA június 7., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 95. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA június 7., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. június 7., hétfõ 95. szám Tartalomjegyzék 182/2010. (VI. 7.) KE 183/2010. (VI. 7.) KE 184/2010. (VI. 7.) KE 185/2010. (VI. 7.) KE 186/2010. (VI.

Részletesebben

FORRÓ János HIBÁCSKO Ferenc Adalékok a Karhatalom történetéhez

FORRÓ János HIBÁCSKO Ferenc Adalékok a Karhatalom történetéhez FORRÓ János HIBÁCSKO Ferenc A magyar történelemben, ha rövid időre is az 1956. november 4-e utáni időszak egyik szereplője a Karhatalom, amely szervezetével, működésével az egyik legfontosabb szereplője

Részletesebben

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XV.

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XV. PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XV. Pécs 2014 PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XV. TANULMÁNYOK A BIZTONSÁGI KOCKÁZATOK RENDÉSZETI VÁLASZOK CÍMŐ TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL Szerkesztette: Gaál Gyula

Részletesebben

Óvoda Halász Lajosné Bedegkér Somogy Rákóczi u. 146. 8666 Novográdeczné Balogh Anna Berzence Somogy Virág u. 10. 7516

Óvoda Halász Lajosné Bedegkér Somogy Rákóczi u. 146. 8666 Novográdeczné Balogh Anna Berzence Somogy Virág u. 10. 7516 OM azon. név vezeto helység megye utca hsz irsz 034095 Általános Iskola Németh Ilona Ádánd Somogy Széchenyi u. 8. 8653 034008 Gábor Andor Általános Iskola Hosszú László Babócsa Somogy Rákóczi u. 3. 7584

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V 45/2011 J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült Budakeszi Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. október 27-én megtartott nyílt testületi ülésén. Jelen voltak: 10 fı képviselı a jelenléti ív szerint (Pataki

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ (július)

PROGRAMAJÁNLÓ (július) Ejtıernyısök Szolnoki Szervezete (a Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége tagja) Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

BELÜGYMINISZTERHELYETTESI Belügyminiszter-helyetesi UTASÍTÁS

BELÜGYMINISZTERHELYETTESI Belügyminiszter-helyetesi UTASÍTÁS BELÜGYMINISZTÉRIUM Szigorúan titk o s! Szám: 10-24 4/1962. 10 004. számú BELÜGYMINISZTERHELYETTESI Belügyminiszter-helyetesi UTASÍTÁS HK: 10/1976.min. pcs. Budapest, 1962. m árcius 19. A szolgálati lakástelefonok

Részletesebben

és s feladatrendszere (tervezet)

és s feladatrendszere (tervezet) Az MH Műveleti M Parancsnokság rendeltetése és s feladatrendszere (tervezet) Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy HM HVK MFCSF 2006. Szeptember 16. I. Az MH Műveleti Parancsnokság rendeltetése Az MH katonai

Részletesebben

T Ö R T É N E L E M V E R S E N Y A Z 1 9 5 6 - O S F O R R A D A L O M É S S Z A B A D S Á G H A R C 2007. október 25. Középiskolás B feladatlap

T Ö R T É N E L E M V E R S E N Y A Z 1 9 5 6 - O S F O R R A D A L O M É S S Z A B A D S Á G H A R C 2007. október 25. Középiskolás B feladatlap T Ö R T É N E L E M V E R S E N Y A Z 1 9 5 6 - O S F O R R A D A L O M É S S Z A B A D S Á G H A R C 2007. október 25. Középiskolás B feladatlap 1. Mik voltak a Petőfi körök? Reformkommunista (a sztálinizmusból

Részletesebben

Vác Városi és Járási Munkás- és Katonatanács. Nemzetőrség

Vác Városi és Járási Munkás- és Katonatanács. Nemzetőrség Vác Városi és Járási Munkás- és Katonatanács Megalakulás: 1956. október 26. Elnök: Kristóf Béla és Tóth István őrnagy Helyettes: Szépe Zoltán Tagok: Bábi Lajos, dr. Csomor János, Enyedi Márton, Fokföldi

Részletesebben

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT 34. sz. melléklet a 34000/129-6/2019.ált. nyt. számhoz 2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.

Részletesebben

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. november 25-ei ülésére

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. november 25-ei ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. november 25-ei ülésére Tárgy: Személyi javaslat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat képviseleteire

Részletesebben

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.)

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) 1. Béres Ferenc Elhunyt 2. Fecske Jenő Elhunyt 3. Fekete Álmos Elhunyt 4. Fogarassy Pál 5. Fóti Mária 6. Hidasi György 7. Hirling

Részletesebben