SZÉCSÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ELŐTT A RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÉCSÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ELŐTT A RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL"

Átírás

1 Szám: /2009. Ált. BESZÁMOLÓ SZÉCSÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ELŐTT A RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szécsény, február 02.

2 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 2 SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG évi munkájának É R T É K E L É S E A Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testülete számára a Szécsényi Rendőrkapitányság évben végzett munkájáról az alábbiak szerint számolok be: A RENDŐRSÉG GAZDÁLKODÁSA Tekintettel arra, hogy a rendőrkapitányság gazdálkodási kereteit a Rendőr-főkapitányság, mint részben önálló gazdálkodású szervezet határozza meg, legfontosabb feladatunk a rendelkezésre álló keretek felhasználásának folyamatos figyelése és betartásuk mellett a működőképesség biztosítása volt. A felhasználások tekintetében elmondható, hogy a kapitányságon a gázfogyasztás, a villamos áram, a vízfogyasztást tekintve normán belül maradtunk, azonban az üzemanyag-felhasználás tekintetében a feladataink függvényében túllépés volt tapasztalható. HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS Rendszeresített státuszaink száma 73, ebből 63 fő hivatásos és 10 a közalkalmazotti. Az állomány átlagéletkora 33 év. Az állományban lévők közel a fele női dolgozó. 22 fő rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A hivatásos állományból 19 fő tiszt. A vezető beosztott aránya kapitányságunkon megfelelő: (10-90 % ) január 01-én, a Rendőrség Határőrség integrációját követően a Szécsényi Rendőrkapitányság állományába érkezett 28 fő. Megalakításra került a Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály, ahol 20 fő került elhelyezésre. 3 3 fővel lett megerősítve a Bűnügyi Osztály állománya és a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály. Az Igazgatásrendészeti Csoporthoz 1 fő került január hónapban és a félévet követően 1 fő került a Hivatal állományába. Áprilisban 7 fő került vezénylésre a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, megerősítési szolgálatra 3 hónap időtartamban. A fluktuáció Kapitányságunkra az integráción kívül 4 fő érkezett és a vizsgált időszakban 5 fő kérte áthelyezését más szervhez, s további 4 fő kérte szolgálati nyugdíjazását. Az állomány képesítési követelményeknek való megfelelése Az integrációt követően a kapitányságra érkezett kollégáknak előírásra került a rendőr szakképesítés megszerzése. Ennek megszerzése folyamatban van.

3 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 3 A személyi állomány döntő többsége a képesítési követelményeknek megfelel, vagy az előírt iskolai végzettség megszerzése tervezve van. A képesítés elérése érdekében az érintettek a szükséges iskolákba beiratkoztak és azt a követelményeknek megfelelően végzik. Az állomány tagjai az előírt szakmai továbbképzéseken, oktatásokon részt vesznek, eredményesen vizsgáznak. A fizikai, erőnléti felméréseket végrehajtottuk, azon minden kötelezett megjelent, és alkalmasnak minősült. A személyi állomány szervezeten belüli jogai a évben is biztosítottak voltak. A teljesítményértékelések rendben, az előírásoknak megfelelően lezajlottak. I. A HIVATALI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A Hivatal a szakszolgálati tevékenység keretein belül az ügyviteli munkában és a vezetői döntések előkészítésében vett részt. Az RFK Hivatala és a Rendőrkapitányság Hivatala között példaértékűen jó a kapcsolat. A hivatali (titkársági) feladatok végre lettek hajtva, a munkatervi elképzelések teljesültek. Az értékelt időszakban egyre több olyan jogszabálytervezet előkészítésében vettünk részt, amelyek a rendőri tevékenységet jelentősen érintették. Különös súlyt képezett tevékenységünkben az adatvédelmi és titokvédelmi törvény rendelkezései. Mind az Iratkezelési, mind a Titokvédelmi Szabályzat évente kötelezően írja elő az állomány titokvédelmi és ügykezelési felkészítését, ennek megfelelően a 2008-as évben a kapitányságunk teljes személyi állománya részére előadást tartottunk, mely jelen esetben kiegészült az adatvédelmi előírásokkal, azok betartásával is, valamint a munkavédelem kérdéseit is érintettük. A titok- és adatvédelmi rendelkezéseket a személyi állomány munkájához szükséges mértékben ismeri és alkalmazza. Az állományba került volt határőr kollégák tekintetében az oktatás vizsgával zárult. A számítógépes rendszerben a jogszabályok hozzáférhetőek, minden minősítésre jogosult vezető ezekkel a jogszabályokkal nyomtatott változatban is rendelkezik ben rendőri intézkedés elleni panasz a kapitányságunkon nem került iktatásra, viszont az RFK-ra érkezett bejelentések közül 2 esetben folytattunk le vizsgálatot, amelyek nem állapítottak meg hiányosságot a részünkről.

4 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 4 II. BŰNÜGYI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A térség bűnügyi fertőzöttsége A Szécsényi Rendőrkapitányság működési területén a évhez képest növekedett az ismertté vált bűncselekmények száma, nagyjából 25 %-kal ban 703 esetben kezdeményeztünk nyomozást, míg 2007-ben 612 esetben, azaz a növekedés kb. 13 %, viszont a tavalyi évhez képest nem ezzel arányosan, hanem ezt pozitívan felülmúlva kb. 25 %-kal nőtt az ismeretlen tettes ellen indított, de felderített büntető eljárások száma. A rendőrkapitányság működési területe továbbra sem tekinthető bűnügyi szempontból fertőzött területnek. Működési területünket összességében nézve - a fenti számok alapján - évek óta hasonló nagyságrendben rendelünk el nyomozásokat évente. A évben az elkövetett bűncselekmények száma alapján a legfertőzöttebb területnek Szécsény város, majd Rimóc, Nagylóc, Nógrádmegyer települések számítottak, 2008-ban azonban Szécsényt követve Endrefalva és Ludányhalászi, települések váltak bűnügyileg fertőzöttebbé, ill. Nógrádmegyer továbbra is a 4. helyen szerepel. A legkevésbé fertőzöttnek 2007-ben és 2008-ban is Hollókő és Nógrádsipek számítottak. Hollókőt ki kell emelni, mivel itt évente több ezer hazai és külföldi turista megfordul, mégis éves viszonylatban nagyon minimális az elkövetett bűncselekmények száma. A gondatlan és a szándékos bűncselekmények arányát vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is a szándékosan elkövetett bűncselekmények száma teszi ki az elkövetett bűncselekmények döntő többségét. A vagyon elleni bűncselekmények Az ismerté vált bűncselekmények legnagyobb arányát, évben is a vagyon elleni bűncselekmények tették ki. A vagyon elleni bűncselekmények kategóriáján belül a lopások, betöréses lopások jelentik a legnagyobb problémát. A rendelkezésünkre álló adatok szerint illetékességi területünkön évben összesen 207 lopás bűncselekmény történt, melyből 1 gépkocsi lopás, 70 betöréses lopás, 16 lakásbetörés volt évben összesen 211 lopás bűncselekmény történt, melyből 2 gépkocsi lopás, 102 betöréses lopás, 23 lakásbetörés volt. Szécsény Város területén 42 lopás, 24 betöréses lopás bűncselekmény történt. A lopások, és a betöréses lopások elkövetőit jelentősen nagyobb arányban sikerült felderíteni, mint az előző évben. Már második felében nagy hangsúlyt fektettünk a - bűnmegelőzési tevékenység keretében - az állampolgárok figyelmének felhívására a vagyonvédelem vonatkozásában. A mindennapi munkájuk végzése során a kollégák (beosztástól függetlenül) felhívták az idős, egyedül élő emberek, és a lakókörnyezetükben élő személyek figyelmét a bűnözők által alkalmazott leggyakoribb elkövetési módszerekre, valamint arra, hogy gyanús személyek, járművek, egyéb körülmények esetén azonnal értesítsék a rendőrkapitányság ügyeletét. A évben az előző időszakkal azonos arányú lakossági fel-, ill. bejelentés, vagy egyéb jelzés (illetékesség hiánya miatt más szervhez irányítottuk a bejelentőt) érkezett, éves szinten kb. 90 esetben.

5 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 5 A falopások vonatkozásában, a legtöbb elkövetőt állampolgári bejelentés alapján sikerült felderíteni, tetten érni. A évben is a vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában észleltük bűnözői csoportok által kifejtett tevékenységet. Több bűnözői csoportot sikerült felderítenünk, és tagjaik ellen büntetőeljárást indítottunk. Az egyik csoport endrefalvai lakhellyel rendelkező, főleg fiatalkorúakból állt. Tagjai csoportosan követtek el a lopásokat, betöréses lopásokat főleg Endrefalván és a környező településeken. A másik bűnözői csoport tagjai ludányhalászi fiatalkorúakból és fiatal felnőtt korú férfiakból állt. A csoport tagjai egyenként, esetenként ketten, illetve csoportosan követtek el lopásokat, betöréses lopásokat főleg Ludányhalászi belterületén. Ugyancsak egy bűnözői csoport Nógrádszakál területén követett el vagyon elleni bűncselekményeket, őket is sikerült beazonosítanunk, tevékenységüket leállítanunk. A betöréses lopások vonatkozásában az elkövetők új elkövetési módszert, eszközöket nem alkalmaztak. A betöréses lopások során az elkövetők a behatolás céljából a nyílászárókat feszítették ki, az ablakok üvegét törték be, illetve az ajtón elhelyezett lakatot vágták vagy ütötték le. A betöréses lopások során az elkövetők célpontjai leggyakrabban magánlakások, és a hozzájuk tartozó helységek, hétvégi házak voltak. Üzletek, szórakozóhelyek sérelmére kisebb arányban követtek el betöréses lopást. A betöréses lopások során a leggyakrabban készpénzt, műszaki cikkeket, szerszámgépeket (ezek közül is fűkaszákat, motorfűrészeket) vittek el az elkövetők. Az idén, a korábbi évekhez képest megemelkedett azoknak a betöréseknek a száma, amelyek során kézi fűkaszákat tulajdonítottak el az elkövetők. A betöréses lopások túlnyomó részét, úgymint a korábbi években, az idén is az éjszakai, és hajnali órákban követték el. A lopások jelentős részét alkalomszerűen, a kínálkozó alkalmat kihasználva követték el. A lopás bűncselekmények számának másik nagy hányadát a korábbi évekhez hasonlóan fémlopások tették ki. Eltulajdonított fém tárgyak jellege, rendeltetése nem volt meghatározó az eltulajdonítás szempontjából. A elkövetők tulajdonítottak el csatornát, aknafedelet, a földeken hagyott gépekről alkatrészeket, a földbe fektetett kábelt, szeszfőzdei berendezéseket, közlekedési táblákat, stb. Az elkövetők elsősorban a rézből és alumíniumból készült tárgyakat, illetve más fajta fémek esetében a nagyobb súlyú tárgyakat tulajdonították el. Az illetékességi területünkön élő, helyi elkövetők általában törekedtek arra, hogy az eltulajdonított fémet nem a lakhelyükhöz közeli átvevőknél adják le, hanem távolabb, esetenként a megyén kívül (Pest megye, Heves megye) ahol nem ismerik őket. Készpénzlopás csekély számban, eseti jelleggel fordult csak elő évben. A járműfeltörések kapcsán elmondható, hogy a járműben található értékek eltulajdonítása céljából 2007-ben és 2008-ban sem követtek el illetékességi területünkön bűncselekményt. Nem tipikus értelemben vett járműfeltörés, inkább jármű megrongálása 2007-ben 2 esetben, évben pedig 1 esetben történt, azon oknál fogva, hogy az elkövetők egy kicsit kocsikázni akartak, de mivel a kiszemelt járművek zárt állapotban voltak, így azokat feltörték.

6 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 6 Sorozat jellegű elkövetés csak a fémlopások vonatkozásában volt megfigyelhető. A lopások és betöréses lopások esetében megfigyelhető volt, hogy a nagyobb ünnepek (pl.: Húsvét, Karácsony) előtt megnőtt a bűncselekmények száma. A gépjárművek eltulajdonítása évben nem volt jellemző bűncselekmény az illetékességi területünk vonatkozásában. Összesen 1 esetben indítottunk nyomozást. A nyomozás során kiderült, hogy a Palóc áruház parkolójából eltulajdonított személygépkocsi tulajdonosa állt a bűncselekmény mögött, aki meg akart szabadulni az öreg járműtől és így akarta megspórolni a forgalomból kivonás költségeit. Rablás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt évben 8 esetben, míg évében illetékességi területünkön 3 esetben indítottunk nyomozást. Ebből két esetben megszüntetési javaslattal fejeztük be a nyomozást, mert megállapítottuk, hogy valójában nem történt meg a bűncselekmény. A harmadik rablás esetében fiatalkorú és gyermekkorú személyek támadtak meg Nógrádszakál területén egy kocsmából hazafelé tartó férfit, akit megvertek és a pénzét vették el tőle. Itt még a nyomozás folyamatban van. Zsarolás miatt évben 1 esetben, évben 2 esetben indítottunk büntetőeljárást. Az egyikben a nyomozás megszüntetésre került, mivel bizonyosságot nyert, hogy a bűncselekményt nem követték el, a másik esetben Szécsényben tanuló, de nem Szécsényben lakó iskolás fiatalkorúak zsarolták meg társukat, ebben az ügyben a nyomozás még folyamatban van. Kifosztás a rendőrkapitányság illetékességi területén 2008-ban nem történt. A csalások száma évben 7, évben 16 volt, azaz jelentősen növekedett, elsősorban hamis munkáltatói igazolások felhasználásával áruvásárlási kölcsönt igényeltek az elkövetők. Gépjárműre elkövetett finanszírozási csalás sem a 2007., sem a évben nem történt illetékességi területünkön. A személy elleni bűncselekmények A második leggyakrabban elkövetett bűncselekmény kategória a személy elleni bűncselekmények. A testi sértések, súlyos testi sértések száma évhez képest jelentősen csökkent, tekintettel arra, hogy 2007-ben 55 esetben, évben 31 esetben folytattunk nyomozást. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Szécsény Város területén 8 szándékos testi sértés bűncselekmény történt. A Szécsényi Rendőrkapitányság illetékességi területén évben nem történt emberölés bűntette. A közrend elleni bűncselekmények A közrend elleni bűncselekmények belül még mindig a garázdaságok a leggyakoribb bűncselekmények. A garázdaságok száma a tavalyi évhez képest nem változott. Önbíráskodás bűncselekmény elkövetésének száma évben 7 esetben, évben 4 esetben történt, azaz számuk csökkent.

7 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 7 A házasság, ifjúság, nemi erkölcs elleni bűncselekmények Házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények vonatkozásában a évhez viszonyítva csökkenés következett be ben tartás elmulasztása miatt 15 esetben, kiskorú veszélyeztetése miatt 2 esetben, míg 2008-ban tartás elmulasztása miatt 9 esetben, kiskorú veszélyeztetése miatt 7 esetben indítottunk nyomozást ban 1-1 esetben fordult elő megrontás, vérfertőzés, szeméremsértés. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Szécsény Város területén 4 kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény történt. Megállapítható, hogy az ebbe a kategóriába tartozó bűncselekmények azért még mindig viszonylag csekély számban fordultak elő. A házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekményekkel kapcsolatban meg kell említeni, hogy még mindig nagy látenciával számolhatunk. A történteket gyakran szégyenként fogják fel mind a tanúk, mind a sértettek. Tartanak attól, hogy amennyiben a fenti bűncselekmények a hatóság tudomására jutnak, így egyfajta nyilvánosságot kapnak. A családon belüli erőszak esetében helyszínen történő rendőri intézkedésekre évben összesen 49 esetben került sor, melyből 35 esetben folytattunk le büntetőeljárást, 14 esetben került sor egyéb intézkedésre pl. magánindítvány beszerzésére és az eljárás illetékességből történő áttételére (tettleges becsületsértés, könnyű testi sértés, magánlaksértés elkövetése miatt), vagy előállításra. A járőrök intézkedési minden esetben a jogellenes állapot megszakítására, a rend rövid időn belüli helyreállítására, valamint a felek indulatainak lecsillapítására irányultak. A kiskorúak vonatkozásában a kollégák az adatlapokat kitöltötték, évben összesen 9 adatlap kitöltésére került sor. Az adott helyzettől függően a sérültek kórházba, orvosi ügyeletre, illetve az ittas személyek Kijózanító Állomásra történő szállítására történt intézkedés. A sértettek jogaikról tájékoztatást kaptak, szükség esetén magánindítvány beszerzésére került sor a helyszínen, amennyiben nem valósult meg hivatalból üldözendő bűncselekmény. Az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni jogsértések Ezen bűncselekményi kategóriában 8 esetben indítottunk büntetőeljárást zártörés vétség megalapozott gyanúja miatt, ebből 6 esetben ismeretlen volt az elkövető, de az eljárások végére, mind a 6 esetben sikerült az elkövetőket felderíteni. A közbiztonság elleni bűncselekmények A 2008-ban 46 garázda jellegű jogsértés történt a rendőrkapitányság működési területén. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Szécsény Város területén 6 garázdaság bűncselekmény történt. Ebben a kategóriában két jelentősebb felderítésünk volt 2008-ban. Az egyik esetben garázdaság miatt értesítették rendőreinket, és a helyszínen derült ki, hogy az elkövetőnk a levegőbe lőtt valamilyen fegyvernek látszó eszközzel. A házkutatás során egész fegyver és lőszer arzenál került elő, melyek tartására nem volt engedély. A másik esetben orvvadászok kerültek elfogásra és a lakásaikról több lőfegyver és lőszer, vadhús, trófea került lefoglalásra. Ezen ügy vizsgálata még folyamatban van.

8 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 8 Egyik eset sem Szécsény Város területén történt. A rendőrkapitányság állománya a szolgálatellátás során kiemelt figyelmet fordított a Szécsény város területén található, jelentős összegű beruházással megvalósított objektumok védelmére. Ennek ellenére (mivel ezen objektumok folyamatos őrzését a rendőrkapitányság nem tudja biztosítani) egy esetben a várkertben felállított álló lámpák egyikét döntötte ki ismeretlen elkövető, a másik esetben a várkert lejáratánál található játszótéren rongálódott meg az egyik játék. A játszótéren keletkezett kár esetében meg kell említeni, hogy az egyik, libegő lécekkel ellátott ügyességi játék egyik léce eltörött, a játék többi része, és a téren található többi játék épségben maradt. Ez alapján valószínűsíthető volt, hogy a játékot nem szándékosan rongálták meg, hanem valószínűleg egy túlsúlyos fiatal vagy felnőtt próbálta szórakoztatni magát, esetleg barátait és így rongálódott meg a játék. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a városban minden hétvégén diszkó működik, továbbá a pénteki és szombati estéken jelentős számú fiatal (gyakran csoportosan) mozog, szórakozik a város központjában, akkor a jogsértések alacsony száma alapján kijelenthető, hogy Szécsény város központja alapjában véve biztonságban van. Természetesen továbbra is fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a város értékeinek megóvására, azonban ez nem csak a rendőrség és polgárőrség kizárólagos feladata. A közbizalom elleni bűncselekmények Ebben a bűncselekményi kategóriában jelentős változás nem történt. A közbizalom elleni bűncselekményeknél a leggyakrabban megvalósított bűncselekmény még mindig a magánokirat hamisítás. A leggyakrabban a gépjárművek eladása vagy vásárlása, továbbá a banki hitelek, vásárlói hitelek igénylése során készülnek a hamis magánokiratok, amelyek elsősorban az okmányirodákban és bankokban kerülnek felhasználásra. A leggyakoribb hamis magánokiratok, a hamis adás-vételi szerződések és a hamis munkáltatói igazolások. A hamis munkáltatói igazolások vonatkozásában gyakori volt, hogy az elkövető a csalás bűncselekmény elkövetéséhez használta fel a hamis magánokiratot. Jellemző volt, hogy a pénzintézetek csak azután ellenőrizték a munkáltatói igazolások valóságtartalmát miután a pénzt átutalták az igénylőnek és az nem tett eleget a visszafizetési kötelezettségének. Volt eset, amikor a büntetőeljárás során tisztázódott, hogy az elkövető már nem, mert a lakhelyének közelében lévő pénzintézethez fordulni, mivel ott már ismerték. Általában a pénzintézetek biztonsági szolgálataitól csak annyira tellett, hogy megírták a feljelentéseket és azokat eljutatták a hatóságunkhoz. Az egyedi azonosítójel meghamisítása bűncselekmény száma a tavalyi évhez képest nőtt, mivel 2007-ben 1 esetben, 2008-ban 7 esetben rendeltünk el emiatt nyomozást. Közegészség elleni bűncselekmények (visszaélés kábítószerrel) A évben 4 esetben indítottunk büntetőeljárást visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A kábítószer jelen van az illetékességi területünkön, elsősorban a fogyasztói körnek köszönhetően.

9 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 9 A lefolytatott büntetőeljárások során megállapítást nyert, hogy egyik esetben sem a Szécsényi Rendőrkapitányság illetékességi területén szerezték be, vásárolták meg az elkövetők a kábítószert. Ezen a területen nagy látenciával kell számolnunk, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit félti a baráti, családi környezetük a felelőségre vonástól. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel és azok elkövetőivel kapcsolatos adatokat, információkat birtokló személyek általában tartanak az elkövetői kör bosszújától. Gazdasági bűncselekmények A gazdasági bűncselekményeket az illetékességi területünkön az értékelt időszakban nagyon kis számban követtek el, egyáltalán nem jellemző bűncselekmények illetékességi területünkön, minimálisan fordul elő olyan, hogy hamis bankjeggyel fizetnek valahol, vagy ilyet találnak a pénzintézetek záráskor ban sikerült egy budapesti pénzhamisító bandát elfognunk, akik illetékességi területünkön nagyobb mennyiségben terítettek a hamis bankjegyekből kisebb üzletekbe. Fénymásoló segítségével gyártották a hamis bankjegyeket, majd a nagyobb címletekkel vásároltak és ezután a visszajáró eredeti pénzt pedig saját célra használták fel. Az ismertté vált bűnelkövetők A szándékos bűncselekmények vonatkozásában, az ismertté vált elkövetők jelentős része büntetett előéletű volt, magas volt a visszaeső és a különös, vagy többszörös visszaesők száma. Az elkövetők döntő többsége a fiatal felnőtt kategóriához tartozott. A bűncselekményt elkövetők döntő többsége az illetékességi területünkön élő, helyi lakos volt, hozzájuk képest az utazó, a bűncselekmény elkövetése céljából érkező elkövetők jóval kisebb számban fordultak elő. Azonban azt tapasztaltuk, hogy az illetékességi területünkön lakó elkövetők egyre mobilabbak, nem csak a lakhelyükön, hanem lakhelyükhöz közeli másik településen is követnek el bűncselekményeket. A évben, a vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában észleltük bűnözői csoportok által kifejtett tevékenységet. Több bűnözői csoportot sikerült felderítenünk, majd szétbomlasztanunk. Az alkohol szerepe a bűnelkövetők magatartásában elsősorban a garázdaságok és a testi sértések, de esetenként a vagyon elleni bűncselekmények elkövetésénél játszott jelentős szerepet. Az elkövető az alkohol hatására agresszívvé vált, és az elfojtott indulatait a közvetlen környezetében található személyeken (sok esetben családtagon) ill. tárgyakon vezette le. A vagyon elleni bűncselekmények esetében pedig az ittas, részeg elkövető az alkohol hatása alatt kevésbé számolt a tettei lehetséges következményeivel, könnyebben, gátlástalanabbul megragadta a könnyű pénzszerzési lehetőségeket (pl.: őrizet nélkül hagyott tárgy, pénz eltulajdonítása, lopás egy másik ittas személytől).

10 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 10 A sértettekről Szükséges megemlítenünk a sértettek szerepét a bűncselekmények bekövetkezésében. A vagyon elleni bűncselekmények áldozatai, szenvedő alanyai sérelmére elkövetett bűncselekmények főbb okai között említhetjük, a felelőtlenséget, az alapvető vagyonvédelem elmulasztását (pl. nyitva hagyott bejárati ajtó, nyitott állapotú gépjármű, a földeken, bánya tavaknál őrizet nélkül hagyott gépek, stb.) A vagyon elleni bűncselekmények sértettjei gyakran voltak idős emberek, akik a korukból adódó naivitás, figyelmetlenség miatt váltak sértetté. A testi sértéseknél a gyakori tényező volt a provokáló magatartás. A testi sértések sértettjei a leggyakrabban élettársuk, férjük által bántalmazott nők, illetve családtagjaik, ismerőseik által bántalmazott felnőtt férfiak voltak. A legtöbb testi sértést a családtagok, rokonok, illetve a szomszédok, ismerősök között kialakult vita, veszekedés során követték el. A évben hatóságunk nem folytatott büntetőeljárást külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmény vonatkozásában. A bűnözés várható főbb változásai, a jövőre nézve a bűnözés súlypontjait meghatározó bűncselekmények prognosztizálható alakulása A bűnözés várható főbb változásaival, a jövőre nézve a bűnözés súlypontjait meghatározó bűncselekmények prognosztizálható alakulásával kapcsolatban elmondható, hogy az illetékességi területünkön amennyiben a lakosság létfeltételei, életkörülményei nem javulnak a bűnözési mutatók kismértékű növekedése várható. Továbbra is számíthatunk a vagyon elleni bűncselekmények magas arányára. A térségünkben jelentős probléma a munkanélküliség és az alacsony munkabérek, az áremeléseket a béremelések nem megfelelő ütemben követik, így várható a népesség további elszegényedése. A nehéz körülményeket tovább fokozzák a gazdasági válság negatív hatásai. Ez az elszegényedés sajnos magával hozhatja a vagyon elleni bűncselekmények számának növekedése mellett az alkoholhoz való menekülést, és így az erőszakos bűncselekmények növekedését is. Továbbá az alkoholos állapotban lévő személyek könnyebben válnak áldozattá. Így ugyanez az emelkedő tendencia mutatható ki az elkövetési mód tekintetében a személy és a közrend elleni bűncselekmények esetén is. Várható a visszaélés kábítószerrel bűncselekmény terjedése illetékességi területünkön. A nehéz helyzetben élő személyek közül egyre többen menekülnek majd a kábítószerek fogyasztásával elérhető bódulatba, így piacot teremtve a kábítószer-terjesztőknek. Továbbá várhatóan egyre többen választják a kábítószer-terjesztést a gyors és nagymértékű vagyoni gyarapodás reményében. Ebből a szempontból Szécsény város tekinthető a legveszélyeztetettebbnek, mivel egy szakközépiskola, egy gimnázium és egy általános iskola is található a településen.

11 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 11 A BŰNÜLDÖZŐ MUNKA Ismeretlen tettesek felderítése A évben a rendőrkapitányság felderítési mutatója jelentősen emelkedett. Ez a mutató köszönhető annak is, hogy a tavalyi évhez képest rendeződtek a bűnügyi osztályon belüli viszonyok. A létszám stabilizálódott, a vezetők kinevezésre kerültek. A felderítési mutatónkban az idén is benne van a rendőrkapitányság állományának becsületes, lelkiismeretes munkája. A lopások, betöréses lopások felderítési mutatója is jelentős mértékben növekedett a tavalyi esztendőhöz képest, a jövőben erre továbbra is nagy hangsúlyt fogunk fektetni. A évben egy rablás bűntett történt, melyben ismeretlen tettes ellen kellett indítanunk büntetőeljárást. A testi sértések száma az értékelt időszakban csökkent, azonban az ismeretlen elkövetők felderítési mutatója arányaiban nem változott. Az értékelt időszakban új módszert, eszközt nem alkalmazott a bűnügyi állomány a felderítő munka során. A klasszikus kriminalisztikai eszközöket, módszereket alkalmaztuk. A Robot- Zsaru Neo alkalmazásával összefüggéseket, kapcsolatokat sikerült a bűnelkövetők, módszerek, események, időpontok között találni. Így a felgyorsult információáramlás útján tudunk olyan kapitányságokat megkeresni, akik segítséget tudnak nyújtani az ismeretlen elkövető, elkövetők személyének felderítésében. A felderítést nehezítő körülmények között kell említeni, hogy a felderítést végző állomány a munkaidejének nagyobb részét a számítógépek mögött, a bürokratikus terhekből adódó papírmunka elvégzésével tölti. Nehezíti a felderítést az is, hogy az állampolgárok még mindig védtelennek érzik magukat a bűnözőkkel szemben, tartanak az esetleges megtorlásoktól. Akik bűncselekmények tanúi, illetve akik a bűncselekmények és azok elkövetőivel kapcsolatos információk, adatok birtokában vannak, nem merik vállalni az együttműködést a hatósággal. A körözési munka Kapitányságunk rendszeres havi jelentést készít, illetve küld a Nógrád Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Osztályának a körözött személyek elfogásáról, illetve felkutatásáról évben is tartottunk körözési akciót, melyeknek célja a körözés alatt álló személyek felkutatása, lakóhelyük ellenőrzése. Hatóságunk nagy figyelmet fordított a körözések felülvizsgálatára, illetve a figyelmeztető jelzések elhelyezésére. Ezen kívül naponta ellenőriztük a lejárt körözések listáját a rendszerben. Az eltűnések miatt elrendelt körözések túlnyomó többségét a ságújfalui Biztos Kiút Gyermekotthonból eltűnt, elszökött fiatalkorúak körözése teszi ki. (körözések 80%-át).

12 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 12 Ezen intézményből néhány személy több alkalommal is megszökött, így több alkalommal is kellett körözést kiadni rájuk Vonatkozólag eltűnés miatt. Előfordult, hogy amikor a kollégák a szökött fiatalkorút visszaszállították az otthonba, még vissza sem ültek az autóba amikor a fiatalkorú az egyik ablakon kimászva ismét elszökött. Tapasztalataink szerint van amikor az illetékesek nem tesznek meg mindent az eltűnt fiatalkorú megtalálása érdekében, hanem az eltűnést jelzik a rendőrség irányába és azután várják, hogy a rendőrség tegye a dolgát. Volt olyan eset amikor csak a hozzátartozókat kellett volna felhívniuk, ugyanis náluk volt az eltűnt fiatalkorú. Körözéssel kapcsolatos határidőcsúszást nem volt tapasztalható. A körözések elrendelésére, mindig a lehető legrövidebb és a körözési törvényben meghatározott időn belül kerül sor. A évben eredményes, jó színvonalú körözési munka folyt a kapitányságon ennek eredményeképpen több körözött személyt is sikerült elfogni. Folyamatos tartjuk a kapcsolatot a NM RFK Célkörözési Alosztályával. Kapitányságunk negyedévente körözési akciót szervez. A nyári időszakban a körözési akciók heti rendszerességűek voltak, a portyaszolgálat során minden ellenőrzés alá vont személy a körözési rendszerben lekérésre került. A 2008-as évben 12 fő került elfogásra elfogatóparancs alapján, eltűnés miatt előállításra 25 fő, melyek személyek a Biztos Kiút Gyermekotthon neveltjei. Megfigyelhető, hogy önként jelentkezés miatt 17 esetben vontunk vissza körözést, mivel 1-2 nap után a Gyermekotthonba a fiatalkorúak visszatérnek. Az eltűnések oka a kalandvágy, kitörési szándék. Körözés alapján 8 fő tartózkodási helyét állapítottuk meg. A tavalyi évben 1 fő körözése került visszavonásra, aki 2000-ban tűnt el, de holtteste beazonosításra került. Jelenleg 1 fő toplistás körözöttünk van, aki ellen hatóságunk és más rendőrkapitányságok, bíróságok is bocsátottak ki több elfogatóparancsot. A végrehajtó bűnügyi állomány A rendőrkapitányság bűnügyi állományának reagáló képessége jó. A bűnügyi készenlét a kiértesítést követően egy órán belül a helyszínen tud lenni. A tanúvédelem helyzetével kapcsolatosan elmondható, hogy a Szécsényi Rendőrkapitányságon a bűnügyek feldolgozása során kihallgatott tanúk figyelmét minden esetben felhívtuk adataik zárt kezelésének lehetőségére. A teljesen zárt kezelésre csak néhány esetben került sor. Más tanúvédelemhez kapcsolódó intézkedésre nem volt szükség. Ügyfeldolgozó tevékenység A felderítési és a nyomozás eredményességi mutatókat vizsgálva megállapítható, hogy a kapitányság a bűnügyi munka terén eredményesen, jó színvonalon tevékenykedik. A nehézségek nagy részét sikerült leküzdenünk, de még további változtatások szükségesek a még eredményesebb munka érdekében.

13 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 13 Esetenként előfordult tervszerűtlen munkavégzés, valamint kisebb ügyeknél a folyamatos munkavégzés nem minden esetben érvényesült. A parancsnoki revíziós munkák javításával igyekeztünk ezeket a hiányosságokat megszüntetni a felderítő és a feldolgozó munka hatékonyságát és eredményességét javítani. Próbáltunk minél több esetben élni a bíróság elé állítás jogintézményével. Azonban azokban az ügyekben, ahol megvoltak a bíróság elé állítás feltételei, a nyomozás során felmerültek olyan problémák, végrehajtandó feladatok (pl.: környezettanulmány beszerzése, igazságügyi elmeszakértői vélemény beszerzése, idézett tanúk, gyanúsítottak nem jelentek meg, stb.), amelyek meggátolták a 15 napos határidő betartását. Még mindig probléma, hogy sok egyszerű megítélésű esetben sem tudjuk ezt a jogintézményi lehetőséget alkalmazni, mivel gyakori, hogy az elkövető vonatkozásában igazságügyi elmeorvosi szakvélemény beszerzése szükséges évben a bűnügyi osztályon, ill. közrendvédelmi- és közlekedésrendészeti osztályon vizsgált bűnügyek esetében összesen 10 esetben, évben 8 esetben sikerült bíróság elé állítást kezdeményeznünk. Az időszerűségre kedvezőtlenül hatnak a megkeresésekre adott késedelmes válaszok. Itt kiemelném a mobiltelefon szolgáltatókat. Másik határidőt negatívan befolyásoló tényező az, hogy esetenként az ügyekben kirendelt szakértők a számukra megadott határidőn túl készítik el a szakvéleményüket és emiatt csúszik a vizsgálati munka érdemi befejezése. A védelemre vonatkozó eljárásjogi szabályokat betartottuk, védői panaszok egyetlen esetben sem merültek fel. Ha személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésre került sor, az minden esetben törvényes és megalapozott volt. Büntetőeljárás során évben 2 esetben került sor őrizetbe vételre. Az egyik esetben bűnügyi osztályunk előterjesztést tett a gyanúsított előzetes letartóztatására, a másik esetben az őrizetbe vételt követően az ügy illetékesség hiánya miatt másik kapitányságra került áttételre. A kialakított gyakorlat alapján fiatalkorú gyanúsított őrizetbe vételéről akkor határozunk, és akkor teszünk előterjesztést az előzetes letartóztatás indítványozására, ha az előzetes letartóztatás elrendelésének indokai közül egynél több áll fenn. A bizonyítás eszközei, módszerei és törvényessége A bűnügyi osztályon évben 1 fő bűnügyi technikai csoportvezető és 2 fő bűnügyi technikus volt állományban. A szakirányító NMRFK. Bűnügyi Technikai Osztály Vezetőjének, valamint a szakértők szóbeli tájékoztatása alapján a technikusi munkát megfelelő színvonalon végezték technikusaink. A bűnügyi technikusi munkával kapcsolatosan felmerülő problémákat, hiányosságokat az érintett állománnyal megbeszéltük, részükre a hiányosságok megszüntetését feladatul szabtuk meg.

14 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 14 A technikusi állomány a helyszíneken készített fényképfelvételeket a kapitányság hálózatára felhelyezi az arra külön nyitott könyvtárba, majd azokat meghatározott idő elteltével CD-re archiválja. Azokban az ügyekben kerülnek a fényképek kinyomtatásra, melyeket más szervhez átteszünk, vagy vádemeléssel küldjük meg. Közigazgatási jogkörben végzett munka Illetékességi területünkön a büntetőeljárások mellett több száz közigazgatási eljárást folytattunk le. A halálesetek vonatkozásában törekedtünk az intézkedések gyors, zökkenőmentes, szakszerű végrehajtására. Az illetékességi területünkön azonosítatlan holttestet nem regisztráltunk. Az eltűnt személyek vonatkozásában folytatott eljárások során a felkutatására tett intézkedések (körözések elrendelése, külső szervek megkeresése, lakcímellenőrzések, stb.) minden esetben eredményre vezettek. Együttműködés A munkánk végzése során folyamatosan együttműködtünk az NMRFK szerveivel és a többi kapitánysággal. Az adott feladattól függően együttműködtünk az ország több rendőri szervével is. A helyi polgárőrcsoportokkal szoros kapcsolatot ápoltunk. Lehetőségeink szerint segítettük a tevékenységüket, igyekeztünk bevonni őket a közrend és közbiztonság védelméből és a bűnügyi felderítő munkából adódó feladataink végrehajtásába. Az évek óta jó szintű munkakapcsolatot tovább építettük, erősítettük a Balassagyarmati Városi Ügyészséggel, Bírósággal valamint a Nógrád Megyei Főügyészséggel is. Hozzájuk bármikor, bármilyen kéréssel, kérdéssel fordulhattunk, részünkre a segítséget megadták. A részükről érkező feladatokat, megkereséseket soron kívül teljesítjük. Folyamatos kapcsolatot tartottunk az önkormányzatokkal, tanintézményekkel és a gyermekvédő intézettel. Tőlük a munkánk végzéséhez szükséges segítséget megkaptuk, és részükre a kért segítséget minden esetben megadtuk. Bűnmegelőzési tevékenység A megszokott gyakorlatnak megfelelően a helyi sajtóban rendszeresen jelentetünk meg cikkeket az aktuális bűnügyi hírekről, mellyel a lakosság figyelmét kívánjuk felhívni a területünket érintő aktualitásokról, ill. a veszélyhelyzetek elkerülése érdekében, bűnmegelőzési jelleggel. A helyi kábeltévével jó kapcsolatunk volt. Időnként - az aktualitásnak megfelelően -tájékoztatást adtunk a bűnügyi helyzetről, melyben részben bűnügyi információkkal, részben aktuális bűnmegelőzési tanácsokkal láttuk el a lakosságot.

15 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 15 A helyi középiskolákban alkalomszerűen drog-prevenciós előadást tartottunk. Egy-egy alkalommal ovisok részére szerveztük meg a rendőrségi látogatást intézményünkbe, ahol a gyerekek részére bűnmegelőzési előadást és technikai bemutatót tartottunk. Májusban a hagyományok szerint a Művelődési Központ vezetőségével együttműködve részt vettünk a Városnapon, ahol óvodások, általános iskola alsó- és felső tagozata, középiskola és felnőtt részére külön-külön összeállított tesztalapot osztottunk, melynek I-III. helyezetteit kategóriánként díjaztuk a nagyszínpadon történt hivatalos díjkiosztás alkalmával és szóróanyagokat is osztottunk. Az ifjúság körében végzett bűn- és áldozatvédelmi tevékenységünk egyik fő területe a rendszeres D.A.D.A.-oktatás. A 2007/2008-as tanévben illetékességi területünk két iskolájában folyt D.A.D.A.-képzés. Összesen 6 osztály 110 tanulója vett részt a programban. Az iskolák a programot szívesen fogadták. A 2008/2009-es tanévben is 6 osztályban kezdtük meg a D.A.D.A.-oktatást. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a járőrszolgálatot ellátó állomány bevonására a bűnmegelőzési munkába. Az idegen személyeket törvényesen, szakszerűen, tisztelettudóan, de fokozott alapossággal ellenőrizzük. Az idegen nyelvű szóróanyagokat melyeket kapitányságunk már évek óta beoszt - a külföldiek felvilágosítása érdekében a járőri állomány rendszeresen magánál hordja, ill. szükség esetén azt átadják az igazoltatott külföldiek részére, melyeken számukra hasznos információkat találhatnak. Részt vettünk a Salgótarjáni Rendőrkapitányság által- az Országos Bűnmegelőzési Központtól nyert pályázati támogatással megrendezett konferenciasorozat minden eddigi programján, melyen hasznos információkkal és tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Az áldozatok - ill. esetenként törvényes képviselőik - minden esetben megkapták a szükséges tájékoztatást, felvilágosítást fenti jogaikról. Ennek mulasztásából eredő panasz nem érkezett. Az áldozatok, illetve a tanúk egy egy esetben kérték adataik zártan történő kezelését, de ez a vizsgált időszakban nem volt jellemző. Egyébként a rablás, zsarolás, kocsmai verekedések, testi sértések, garázdaságok, rongálások tanúi, néha sértettjei élnek ezzel a lehetőséggel, akik félnek a további következményektől. A kérésnek minden esetben eleget tettünk a sértettek személyiségi jogainak védelme érdekében. A médiamunkában is különös figyelmet fordítunk arra, hogy a nyilatkozatok ne tartalmazzanak azonosításra alkalmas adatokat. Az áldozatok meghallgatása továbbra is kulturált körülmények között, szakszerűen, de az áldozat kíméletével és személyiségi jogainak tiszteletben tartásával folyt. A meghallgatások, kihallgatások alkalmával a helyiségben csak azok a személyek tartózkodnak, akiknek a jelenlétét a jogszabály lehetővé teszi, vagy nem tiltja, illetőleg az áldozat érdeke azt megkívánja. A bűnmegelőzési főelőadó mivel kapitányságunkon ő az áldozatvédelmi referens és a panaszfelvevő is egyben 122 esetben vett fel panaszt (bejelentést, feljelentést, ill. egyéb formában, mint beszélgetés, tanácsadás, átirányítás illetékes szervekhez).

16 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 16 Minden esetben konkrét segítséget és tanácsot adtunk az áldozatoknak, felvilágosítottuk őket jogaikról és lehetőségeikről. Nem volt szükséges minden esetben írásban is rögzíteni ezt (feljelentés, bejelentés), sokszor csak az elbeszélgetés és a tanácsadás miatt kerestek fel bennünket. A panaszfelvétel során folytattunk vagyonvédelmi tanácsadást, valamint az irodában található riasztók, zárak, egyéb biztonságtechnikai eszközök bemutatása mellett segítséget nyújtottunk az adott eseteknek megfelelő eszköz kiválasztásában. Illetékességi területünkön jó az együttműködés az önkormányzatokkal. A polgármestereket rendszeresen tájékoztatjuk a területen megjelenő új elkövetési módokról (pl. megszaporodó gépkocsi lopások és azok kísérletei, réz és fűnyírólopások, utazó bűnözők megjelenése). Ennek tükrében a polgármesterek a helyi fórumokon felhívták a lakosság figyelmét a veszélyforrásokra. Az illetékességi területünkön szolgálatot ellátó plébánosokkal is tartjuk a kapcsolatot, ők ugyancsak a lakosság (a hívek) tájékoztatásában vesznek részt a bűnmegelőzés jegyében. A jegyzőkkel, a gyermekjóléti szolgálatok vezetőivel és a gyámhatósággal is kapcsolatban állunk. Amennyiben családon belüli erőszakos bűncselekmény, illetve kiskorú sérelmére megvalósuló cselekmény történik, értesítjük az esetről az illetékes hatóságot. Gyakran előfordul, hogy tanácsot kérünk egymástól. Egymás kölcsönös segítése, érvek-ellenérvek megvitatása és mindenképpen jó kapcsolat jellemzi a családsegítő szolgálatokkal való együttes munkát. A bejelentés, ill. feljelentés megtételekor - a számítógépes rendszerünk által amúgy is kötelezően hozva minden egyes károsultat tájékozattunk az áldozatsegítő szolgáltatásról, annak pontos elérhetősége felől. Kapitányságunkon a váróban kihelyezésre került az áldozatsegítő iroda, ill. pártfogó felügyelet címe, elérhetősége azon plakát formájában, melyet az illetékes szervek adtak át részünkre, valamint minden feljelentő kap az elérhetőségről egy kis feljegyzést. Az együttműködés a tavalyi év hasonló időszakához képest hatékonyabb lett, személyesen is többször találkoztunk az áldozatsegítő szolgálat kollégáival, ill. telefonon és faxon is rendszeresen fenntartjuk a kapcsolatot. Kialakítottunk egy ún. forró-drót rendszert, mivel az igazolások kiállítása a bejelentést követő 3 munkanapon belül kell megtörténjen. Sokszor, még az ügyfél személyesen meg sem jelent az áldozatsegítő irodában, az ottani kollégák már tájékoztatva vannak az esetről, ill. arról, hogy az ügyfélnek szándékában áll őket felkeresni, számíthatnak rá. Az igazolások kiállítása telefon és fax segítségével nagyon rövid határidőn belül megtörténik. Erre a kialakított rendszerre szükség is van, hiszen a postai úton érkezett igazolás kiállítására vonatkozó kérelem, ill. a kapitányságon zajló kiszignálás a 3 napot gyakorta meghaladná. A kapitányságon a segédhivatallal együttműködve az igazolások kiállításához szükséges szignálást, iktatást, ügyszámadást, és egyéb teendőket jól szervezetten, rugalmasan, de kellő körültekintéssel és szabályszerűen kezeljük azért, hogy a 3 napos határidőt tartani tudjuk. Kapitányságunkon a vizsgált időszak alatt 12 esetben állítottunk ki igazolást és számtalan egyéb esetben irányítottunk ügyfeleket az áldozatsegítő irodába.

17 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 17 Összességében megállapítható: A rendőrkapitányság állománya alapvetően eleget tett a munkatervből adódó kötelezettségeinek és végrehajtotta a rábízott feladatokat. A bűnügyi felderítő és vizsgálati munkát megfelelő eredményességgel végezte az osztály. A körözési tevékenység terén kiemelkedő munkát végzett az állomány. A rendőrkapitányság évi eredményeit látva elmondható, hogy az állomány a fennálló nehézségek ellenére is lelkiismeretes, jó munkát végzett. A határőrség integrációja nem okozott munkánkban fennakadást, a határőrség állományából érkezett két kolléga beilleszkedett az állományba. A legfontosabb feladatok: Az elkövetkezendő időben nagy figyelmet kell fordítani az állomány és a végzett munka ellenőrzésére a parancsnoki állománynak, mivel még mindig merülnek fel visszatérő problémák, hiányosságok a munkavégzés során. Emelni kell az operatív munka színvonalát a még eredményesebb bűnügyi felderítő munka érdekében. Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni körözési tevékenységre, hogy még eredményesebb munkát végezzünk a körözött személyek elfogása vonatkozásában. Helyi oktatások szervezésével biztosítani kell az állomány szakszerű és eredményes munkavégzését. A nyomozás eredményességi mutatóit tovább kell javítani.

18 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 18 III. KÖZRENDVÉDELMI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE 1. A közterületi jelenlét mértéke, a közterületek és kiemelt idegenforgalmi területek biztonsága. Az osztály fő célkitűzése: a lakosság biztonságérzetének növelése, a közterületi szolgálat erősítésével a közterület rendjének fenntartása a kapitányságunk Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály állományával együttműködve. A közterületi szolgálat folyamatosságát 2 fős gépkocsizó járőr jeleníti meg. A közterületi szolgálatot ellátó (járőri- és körzeti megbízotti) állomány, vezényléses szolgálati rendben lát el szolgálatot. A szolgálatteljesítés módja döntő többségében gépkocsival, illetve kisebb részben kombináltan (gépkocsi gyalogos szolgálat) történik. A járőrszolgálatba aktívan bevontuk a Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály végrehajtói állományát, így a közös szolgálatellátás következtében ténylegesen megnövekedett a közterületi szolgálatra vezényelt rendőrök létszáma, ezáltal megítélésem szerint javult a települések közbiztonsága, az ott lakók biztonságérzete. Szécsény városban február 01.-jei hatállyal gyalogos járőrszolgálatot szerveztünk. A gyalogos járőrszolgálat meghatározott járőrútvonalon tevékenykedik, mely a helyi sajátosságokhoz igazodik. A gyalogos járőrszolgálat ideje: hétköznapokon óra és óra közötti időszakban, szombaton óra és óra közötti időszakban. A gyalogos járőrszolgálatot a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály és a Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály állományából oldottuk meg. A gépkocsizó járőrszolgálatot ellátó állomány naponként, illetőleg napszakonként váltakozó útirányterv szerint lát el szolgálatot, melyekben a főbb feladatok, az állandó jelleggel ellenőrizendő objektumok, frekventált helyek meghatározásra kerültek. Az útiránytervek közötti szolgálatellátás gyakoriságát a bűnügyi helyzet, az adott terület közbiztonsági sajátosságai befolyásolják, valamint a nyári időszakban az idegenforgalom által érintett településeken gyakori a közterületi szolgálat. A körzeti megbízottak a részükre kiadott és rendszeresített szolgálattervezeten a szolgálatukat 15 napra előre maguknak szervezik, és azt a szolgálatparancsnokokkal történő egyeztetést követően jóváhagyatják. A folyamatos parancsnoki jelenlétet a szolgálatparancsnokok vezényléses szolgálatellátásával biztosítottuk, így a járőrök eligazítását és beszámoltatását az esetek döntő többségében parancsnok végezte. Kapitányságunk működési területén idegenforgalmi szempontból érintett területeken (Szécsény, Hollókő) a turisztikai idényben rendszeres ellenőrzést tartottunk, külföldi személy sérelmére jogsértő cselekményt nem követtek el, rendkívüli esemény az érintett területeken a vizsgált időszakban nem történt. A körzeti megbízottak szolgálatát az adott települést érintő aktuális rendezvényekhez, egyéb szolgálattal összefüggő feladatokhoz, illetve az adott területen bekövetkező jogsértő cselekmények elkövetésének idejéhez, gyakoriságához igazítjuk. Az előbbiek során említett feladatokhoz figyelemmel azok minőségére, fontosságára a rendelkezésre álló erőket, eszközöket átcsoportosítjuk, az eredményes végrehajtás érdekében. Konkrét szervezeti átalakításokra, új szolgálatszervezési formák bevezetésére, valamint hosszú távú létszám-átcsoportosításokra az értékelt időszakban az osztályon nem került sor.

19 A Szécsényi Rendőrkapitányság éves munkájának értékelése 19 A közterületi jelenlétet, az adott létszámkerethez igazodva, a korábbi évekhez hasonlóan megfelelő szinten tudtuk tartani, a közterületi bűnözés terén, a bekövetkezett jogsértő cselekmények számát tekintve lényeges változásról nem számolhatunk be. 2. A közrendvédelmi szolgálatteljesítés színvonala Az osztályunk rendszeresített létszáma 34 fő. Három KMB csoport működik a területünkön Szécsény, Endrefalva, Nógrádmegyer székhelyekkel. A vizsgált időszakban az osztály teljes létszámmal dolgozott, eltérő státuszon foglalkoztatás csak rövid időszakban állt fenn, és csupán a megbízás idejére korlátozódott. A járőrszolgálat reagáló képessége a bekövetkezett eseményekre jó színvonalú, a bejelentéseket követően az ügyeleti szolgálat a járőri állományt megfelelő információkkal látja el és indítja útba a helyszínekre. Hosszabb idő a bejelentés és a helyszínre érkezés között azokban az esetekben telik el, amikor a szolgálatban lévő állomány létszáma kisebb, mint amennyi a működési terület jellemzői alapján szükséges lenne. Kapitányságunk működési területén a rendőri lefedettség szintén a létszámviszonyoktól függ, a városok, illetve az illetékességi területek körzeti megbízotti, és járőrkörzettel való lefedettsége megfelelő. A Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály járőri állományával kiegészülve a járőri létszám a kapitányság illetékességi területének bűnügyi- és közbiztonsági helyzetéhez viszonyítva elégséges, ugyanakkor a rendszeresített körzeti megbízotti létszám megítélésem szerint alultervezett. További nehézséget okozott az utóbbi időben a fővárosi rendzavarások (rendkívüli esemény) kapcsán elrendelt készültség, illetve csapatszolgálati alegység elvezénylése, valamint ezzel szoros összefüggésben a távollévő állomány oly mértékű helyettesítése, hogy az állampolgárok biztonságérzetében hátrány ne keletkezzen. Célkitűzéseink között szerepel az egyenruhás rendőri állomány szemléletmódjának további alakítása, ezzel együtt intézkedési kultúrájának megváltoztatása. A büntetés centrikus fellépés helyett a tisztességes, becsületes állampolgárokkal történő kommunikáción alapuló, szolgáltatás orientált közterületi szolgálatot akarjuk megvalósítani. Az állomány főbb intézkedéseit bemutató számadatokat három év távlatában vizsgálva az 1. sz. melléklet tartalmazza. Az állomány intézkedési aktivitásával elégedett vagyok. Fejlődés tapasztalható a szabálysértési feljelentések, a helyszínbírságolási tevékenységek, és az ittas járművezetők kiszűrése terén is. A közterületi szolgálatot ellátó állomány az intézkedések során, az esetek döntő többségében a helyszínen bírsággal sújtotta a szabálysértést elkövető személyeket és a feljelentés intézményével csak abban az esetben élt, amennyiben durva, kiemelt szabálysértésről volt szó, illetve az intézkedés alá vont a felajánlott helyszíni bírságot nem fogadta el, vagy a szabálysértés tényét nem ismerte el. Megjegyezni kívánom, hogy az intézkedések számszerűségi adatai nem igazán tükrözik a közrend-közbiztonság javítása érdekében kifejtett munkát, hiszen ebben a szóbeli figyelmeztetések, propaganda tevékenységek és az egyéb ilyen jellegű tevékenységek nem jelentkeznek. A táblázatban nem szerepel, de meg kell említenem, hogy az állomány 26 esetben kezdeményezett közigazgatási eljárást KRESZ szabálysértés miatt.

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület!

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület! Ügyszám: 14050/1058/2013. ált. RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY Cím: 7500 Nagyatád Zrínyi u.7. / Pf.:14. Tel :82/553-210 / BM: 03-23/55-11 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu T Á J É K

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években Tájékoztató az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a 2004-2008. években 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sugárút 51. Pf.:67. Tel: 06-66/361-644 Fax: 06-66/361-644 e-mail: gyula.rk@bekes.police.hu Ügyszám: 04030/2089/2012/ ált. Tisztelt Képviselő-testület! T Á J É

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról Szám: 04030/2379-1 /2011. ált. Tisztelt Képviselő-testület! 1 Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sgt. 51., Pf.: 67; : 66/361-644, BM: 51-10 Fax: 66/361-644, BM: 33/51-01, 33/51-06 Email : gyula..rk@bekes.police.hu.

Részletesebben

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22.

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22. Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes 217. február 22. Az Egri Rendőrkapitányság megítélése az önkormányzati felmérések alapján 5 5 4 4 3 3 2 2 1 1 3,99 4,18 4,3 214. év 215. év 216. év

Részletesebben

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján 428 785 Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS 21-216. évi adatai alapján 431 935 451 51 358 81 39 394 267 628 278 263 Bűncselekmények

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a Tájékoztató az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a 2003-2007. években BUDAPEST 2008. év Kiadja: a Legf bb Ügyészség Számítástechnika-

Részletesebben

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015.

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015. 1 Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 215. VI. Hogyan minősíti összességében a településen végzett rendőri tevékenységet? kérdésre adott válaszok megoszlása (értékelési skála 1 5) 211 2,96% 18,65%

Részletesebben

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016.

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016. A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 216. Rendőri eljárásban regisztrált 1 ezer lakosra jutó bűncselekmények megoszlása országtérkép A regisztrált összes bűncselekmény számának alakulása

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről T Á J É K O Z T A T Ó a 2012. évi bűnözésről Kiadja: Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztály, valamint a Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály ISSN 1217-0046 - 3 - I. A BŰNÖZÉS TERJEDELME

Részletesebben

Forrás: ENyÜBS. 18 d 000

Forrás: ENyÜBS. 18 d 000 Összes bűncselekmény 14 kiemelten kezelt bűncselekmény összesen 3 d 25 2 15 1 5 Felderítési eredményesség (%) 1 % 6,6 56,2 58, 51,8 51,5 55,2 56,6 47,4 41,5 26 13 22 255 27 18 23 424 18 915 16 617 14 991

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE Kiemelt célkitűzések A polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértésekkel szembeni fellépés; Időskorúak

Részletesebben

A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában év

A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában év IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM RENDÉSZETI KODIFIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY STATISZTIKAI ÉS ELEMZŐ OSZTÁY A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában

Részletesebben

GÖDÖLLŐI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE B E S Z Á M O L Ó GÖDÖLLŐ VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL

GÖDÖLLŐI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE B E S Z Á M O L Ó GÖDÖLLŐ VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL GÖDÖLLŐI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE Szám: 13040/386/2019.Ált. B E S Z Á M O L Ó GÖDÖLLŐ VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL -- 2018. évről -- 1 Tisztelt Képviselő

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. A Dunaharaszti Rendőrőrs évi tevékenységéről

B E S Z Á M O L Ó. A Dunaharaszti Rendőrőrs évi tevékenységéről SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROSI RENDŐRKAPITÁNYSÁG DUNAHARASZTI RENDŐRŐRS 2330 Dunaharaszti, Dózsa György út 24. Telefon/Fax: 06 24 470 007 IRM: 30-082 Mobil: 06 70 338 74-65 Szám: 13130- /2013. ált. Jóváhagyom:

Részletesebben

3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) /20-52, fax: 23-22

3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) /20-52, fax: 23-22 NÓGRÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) 514-500/20-52, fax: 23-22 A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON 2011. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály ISSN 1418-7493 3 I. ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK 2010-ben

Részletesebben

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete 2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 8840 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/471-004 / BM: 03-23/27-42 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 8840 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/471-004 / BM: 03-23/27-42 E-mail: nagyatadrk@somogy.police. RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 8840 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/471-004 / BM: 03-23/27-42 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu Ügyszám: 14050/2017/2014/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt"

Részletesebben

AJKAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG. 8400, Ajka Rákóczi F. u. 1. : 88/500-980/40-22, fax: 40-84 E-mail: rendorsegajka@freemail.hu

AJKAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG. 8400, Ajka Rákóczi F. u. 1. : 88/500-980/40-22, fax: 40-84 E-mail: rendorsegajka@freemail.hu AJKAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 8400, Ajka Rákóczi F. u. 1. : 88/500-980/40-22, fax: 40-84 E-mail: rendorsegajka@freemail.hu Ügyszám: 19060/6298-1/2014. ált. Az Ajkai Rendőrkapitányság beszámolója Halimba község

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET!

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 2. sz. Tel. BM: (03/32) 30-00, 30-01 Városi: (06/42) 524-601 Fax. BM: (03/32) 30-02 Városi: (06/42)

Részletesebben

Belügyminisztérium. S t a t i s z t i k a i a d a t g y ű j t é s - s t a t i s z t i k a i a d a t á t v é t e l a d a t k ö r. c í m.

Belügyminisztérium. S t a t i s z t i k a i a d a t g y ű j t é s - s t a t i s z t i k a i a d a t á t v é t e l a d a t k ö r. c í m. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 26.. bekezdés szerinti statisztikai adatgyűjtések és a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 29.. bekezdés szerinti statisztikai

Részletesebben

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete 2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 38,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2004 2012. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2013. Bűncselekmények 2004 2006 2008 2010 2012 Összes regisztrált bűncselekmény 418 883 425 941

Részletesebben

Szám: 12050/251-1/2012. ált. BESZÁMOLÓ SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. Szécsény, február 06.

Szám: 12050/251-1/2012. ált. BESZÁMOLÓ SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. Szécsény, február 06. Szám: 12050/251-1/2012. ált. BESZÁMOLÓ A SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szécsény, 2012. február 06. TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS 1. II. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS 1. III. BŰNÜGYI TEVÉKENYSÉG

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. bűnüldözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. bűnüldözésről T Á J É K O Z T A T Ó a bűnüldözésről 2008. év Kiadja: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Főosztály, valamint Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály

Részletesebben

B NÖZÉS ÉS LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE

B NÖZÉS ÉS LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE B NÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS KÖZZÉTESZI A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE 2008. Bűncselekmények 1999. 2001. 2003. 2005. 2007. Összes ismertté vált bűncselekmény 505 716 465 694 413 343 436 522

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2003 2011. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2012. Bűncselekmények 2003 2005 2007 2009 2011 Összes regisztrált bűncselekmény 413 343 436 522

Részletesebben

Ügyszám: 14050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt" Tárgy: Beszámoló Hiv.szám: 985/2013. Ügyintéző: Baranyai Gábor r. őrgy. Tisztelt Jegyző Úr!

Ügyszám: 14050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: Nyílt Tárgy: Beszámoló Hiv.szám: 985/2013. Ügyintéző: Baranyai Gábor r. őrgy. Tisztelt Jegyző Úr! RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 880 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/71-00 / BM: 03-23/27-2 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu Ügyszám: 1050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt" Tárgy:

Részletesebben

Összes regisztrált bűncselekmény

Összes regisztrált bűncselekmény Bűncselekmények Összes regisztrált bűncselekmény 420 782 418 883 425 941 408 407 447 186 Vagyon elleni bűncselekmény összesen 1/ 283 664 262 082 260 147 265 755 273 613 szabálysértési értékre elkövetett

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó SOPRONI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E H-9400 Sopron, Lackner Kristóf utca 5. Telefon/Telefax: 0036-99-314-048 BM Telefon: (21)-46-40, (21)-46-41, BM Telefax: (21)-46-07 E-mail: sopronrk@gyor.police.hu

Részletesebben

Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07

Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07 Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07 Szám: 09010/ /2011. ált. Jóváhagyom: Dr. Uzonyi Attila r. ezredes kapitányságvezető

Részletesebben

Budapesti Mozaik 15. Budapest bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, Ország. Budapest. 100 ezer lakosra jutó regisztrált

Budapesti Mozaik 15. Budapest bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, Ország. Budapest. 100 ezer lakosra jutó regisztrált területi V. évfolyam 56. szám 2011. augusztus 19. 2011/56 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 15. bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, 2005 2010 A tartalomból 1 Bevezető 1

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó R e n d ő r k a p i t á n y s á g Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs S z a r v a s 55 Dévaványa, Árpád út 5. 6/66/483-377 BM:3/33/5-7 Fax: 5-7 E-mail : szarvas.rk@bekes.police.hu

Részletesebben

Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sgt. 51., Pf.: 67; : 66/ , BM: Fax: 66/ , BM: 33/

Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sgt. 51., Pf.: 67; : 66/ , BM: Fax: 66/ , BM: 33/ Ügyszám: 04030/ 2159-4/2015.ált. Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sgt. 51., Pf.: 67; : 66/361-644, BM: 51-00 Fax: 66/361-644, BM: 33/51-01 E-mail : gyula.rk@bekes.police.hu. Jóváhagyom: Gyula,

Részletesebben

A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési alapokmányának tartalma

A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési alapokmányának tartalma HEVES MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 3300 Eger, Eszterházy tér2. Telefon: (36) 522-111/11-95, BM: 31/11-95 A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG DOROGI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG DOROGI RENDŐRKAPITÁNYSÁG KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG DOROGI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Szám: 11020-462/ /2017.ált. BESZÁMOLÓ Piliscsév település közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről

Részletesebben

TAPOLCAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG. B e s z á m o l ó

TAPOLCAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG. B e s z á m o l ó Szám: 19040-938/2012 ált. TAPOLCAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG :8300 Tapolca, Ady Endre utca 2., 8301 Tapolca, Pf.:125. +36/87/412-322, Fax: +36/87/412-322 e-mail: rauszi@veszprem.police.hu Jóváhagyom: Rausz István

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. A Makói Rendőrkapitányság évi munkájáról

B E S Z Á M O L Ó. A Makói Rendőrkapitányság évi munkájáról Rendőrkapitányság * 6900 Makó, Csanád vezér tér 13. 6900 Makó, Pf. 1. ( (62) 511-260, Fax: 511-280 BM telefon/fax: 33 10-77 PaliczA@csongrad.police.hu Szám: 06040/1162-1/2013. ált. B E S Z Á M O L Ó A

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

'LGJ. számú előterjesztés

'LGJ. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je 'LGJ. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a térfigyelő rendszer működésének gyakorlati tapasztalatairól szóló tájékoztatóról

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY KÖRZETI MEGBÍZOTTI ALOSZTÁLY. Jóváhagyom: B E S Z Á M O L Ó

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY KÖRZETI MEGBÍZOTTI ALOSZTÁLY. Jóváhagyom: B E S Z Á M O L Ó Szám: RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY KÖRZETI MEGBÍZOTTI ALOSZTÁLY /2011. ált. Jóváhagyom: Regdon László r.alezredes mb. rendőrkapitány B E S Z Á M O L Ó Monoszló község

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival szemben folytatott nyomozás. Opauszki András r. alezredes főosztályvezető Budapest, december 08.

A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival szemben folytatott nyomozás. Opauszki András r. alezredes főosztályvezető Budapest, december 08. A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival szemben folytatott nyomozás Opauszki András r. alezredes főosztályvezető Budapest, 2017. december 08. A nyomozás adatai A nyomozás elrendelésének időpontja: 2015. augusztus

Részletesebben

Rendőrkapitányság Szekszárd Mellékletek

Rendőrkapitányság Szekszárd Mellékletek Rendőrkapitányság Szekszárd Mellékletek Érkezett feljelentések száma Szekszárd (ügyforgalmi) 32 31 3 29 28 27 26 25 3137 375 36 38 2778 28 29 21 211 212 Nyomozás elrendelések száma Szekszárd (ügyforgalmi)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2013. április 24 - i testületi ülésére a. 2.sz. napirendi ponthoz.

E L Ő T E R J E S Z T É S. mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2013. április 24 - i testületi ülésére a. 2.sz. napirendi ponthoz. E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2013. április 24 - i testületi ülésére a 2.sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló Ordacsehi közbiztonsági helyzetéről Előadó: Dr.

Részletesebben

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere POLGÁRŐR EGYESÜLET BALATONKENESE-BALATONAKARATTYA 8174. Balatonkenese, Vörösmarty tér 8. e-mail: balatonkenese.polgarorseg@gmail.com Tel.: 06-30-621-58-71 Iktsz: 36/2013/05 Tömör István Balatonkenese Város

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése i X. kerületi Rendőrkapitányság?nnQ < P n i c Vezetője.{""L^l?. * 1102, Harmat u. 6-8. 3 1475, Pf. 31. S 36 (1) 263-7200 /50-100 Főváros

Részletesebben

I. A közbiztonsági helyzet értékelése 1

I. A közbiztonsági helyzet értékelése 1 , ÉVÉRTÉKELŐ 2014. I. A közbiztonsági helyzet értékelése 1 1. A bűnügyi helyzet értékelése A regisztrált bűncselekmények számának alakulása (rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények az elkövetés

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI T Á J É K O Z T A T Ó az ügyészi szervek 2011. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi szakterületen iktatott ügyiratok száma a 2010. évi 952 877-ről

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. A Makói Rendőrkapitányság évi munkájáról

B E S Z Á M O L Ó. A Makói Rendőrkapitányság évi munkájáról Rendőrkapitányság * 6900 Makó, Csanád vezér tér 13. 6900 Makó, Pf. 1. ( (62) 511-260, Fax: 511-280 BM telefon/fax: 33 10-77 PaliczA@csongrad.police.hu Szám: 06040/1162-1/2013. ált. B E S Z Á M O L Ó A

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendészeti Igazgatási Szak Közrendvédelmi Szakirány Rendészeti Igazgatási Szak Közrendvédelmi Szakirány Szakirányfelelős: Dr. Major Róbert r. alezredes

Részletesebben

Összes b ncselekmény az ENyÜBS -6. évi adatai alapján Püspökladányi Rend rkapitányság 8 6 4 8 6 4 6 49 B ncselekmények száma 7. év. év. év. év 4. év. év 6. év 747 78 4 kiemelten kezelt bcs összesen az

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2012/3

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2012/3 212/22 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 22. szám 212. április 2. Dél-dunántúli statisztikai tükör 212/3 A bűnözés alakulása a on A hazánkban regisztrált bűncselekmények

Részletesebben

B e s z á m o ló Alsózsolca Város 2013. évi bűnügyi, közbiztonsági helyzetéről

B e s z á m o ló Alsózsolca Város 2013. évi bűnügyi, közbiztonsági helyzetéről 1 RENDŐRKAPITÁNYSÁG MISKOLC Cím: 3525 Miskolc, Fábián kapu 4. Pf.: 185 Telefon: (46) 514-511, BM: (31) 26-15; Fax: (46) 514-511/21-45 e-mail: miskolcrk@borsod.police.hu Szám: 05010/.././2014.Ált. Jóváhagyom:

Részletesebben

Cím: 3525 Miskolc, Fábián kapu 4. Pf.: 185 Telefon: (46) 514-511, BM: (31) 26-15; Fax: (46) 514-511/21-45 e-mail: miskolcrk@borsod.police.

Cím: 3525 Miskolc, Fábián kapu 4. Pf.: 185 Telefon: (46) 514-511, BM: (31) 26-15; Fax: (46) 514-511/21-45 e-mail: miskolcrk@borsod.police. 1 RENDŐRKAPITÁNYSÁG MISKOLC Cím: 3525 Miskolc, Fábián kapu 4. Pf.: 185 Telefon: (46) 514-511, BM: (31) 26-15; Fax: (46) 514-511/21-45 e-mail: miskolcrk@borsod.police.hu Szám: 05010/.././2015.Ált. Jóváhagyom:

Részletesebben

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga XV. Fejezet Az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények 160. Emberölés 161. Erős felindulásban elkövetett emberölés

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály ISSN 1418-7493 - 3 - I. ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK 2007-ben

Részletesebben

PÁPAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

PÁPAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG PÁPAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 8500 Pápa, Széchenyi u. 18. Tel/fax: 89/313-011 Szám: 19030/1935-1/2009.ált. 36. B E S Z Á M O L Ó Pápa Város Önkormányzati Képviselő-testületének ülésére 2 I. rész BEVEZETŐ A rendőrségről

Részletesebben

A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok. Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály

A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok. Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály A kezdetek. 1999: a kormány elkötelezi magát az áldozatok teljesebb körű védelme mellett (1074/1999.

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON 2010. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály ISSN 1418-7493 3 I. ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK 2009-ben

Részletesebben

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE 2016. JANUÁR - SZEPTEMBER VI.1. Saját kezdeményezésű büntető feljelentés VI.2. Saját kezdeményezésű szabálysértési feljelentések VI.3. Elfogások VI.4. Előállítások

Részletesebben

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE 2017. JANUÁR - OKTÓBER VI.1. Saját kezdeményezésű büntető feljelentés VI.2. Saját kezdeményezésű szabálysértési feljelentések VI.3. Elfogások VI.4. Előállítások

Részletesebben

KISKUNHALASI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

KISKUNHALASI RENDŐRKAPITÁNYSÁG KISKUNHALASI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E 6400-Kiskunhalas, Mártírok útja 25., Pf.: 3. : 06-77/423-255 BM : 03-33/68-10, Fax: 03-33/69-48 E mail:molnárl@bacs.police.hu Szám: 03060-6301/2014. Ált.

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó a 2007. év Kiadja: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ISSN 1217-0046 -3- A 2007. ÉVI B NÖZÉS RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA I. A B NÖZÉS TERJEDELME ÉS DINAMIKÁJA Az összb nözés A 2007.

Részletesebben

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság alapokmánya

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság alapokmánya BÉKÉS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG GAZDASÁGI SZERVEK Békéscsaba Bartók Béla út 1-3. 5601 Pf. 124. Tel.: 66/523-700 Fax.: 66/523-741, 523-701, 33/24-85 A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság alapokmánya 1.

Részletesebben

A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Szám: A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2009. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Készült: az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998 (XII.30.) Korm. rendelet 2. 18. pontja

Részletesebben

Tájékoztató. a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről. Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály 2013.

Tájékoztató. a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről. Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály 2013. Tájékoztató a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály 2013. év ISSN 1418-7590 - 3 - ÖSSZEFOGLALÓ A bűnözés általános visszaszorítására

Részletesebben

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról Ig. 97/2009. Legf. Ü. szám G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek 2008. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/205- /2013. E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2013. április

Részletesebben

Regisztrált bűncselekmények Összesen

Regisztrált bűncselekmények Összesen 2018 Regisztrált bűncselekmények 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Összesen 408 407 394 034 447 186 451 371 472 236 377 829 329 575 280 113 290 779 226 452 Az élet, a testi épség és az

Részletesebben

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Bűnmegelőzés Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnmegelőzés fogalma - az állami szervek - önkormányzati szervek - társadalmi szervezetek - gazdasági társaságok - állampolgárok és csoportjaik minden olyan tevékenysége,

Részletesebben

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE 2018. JANUÁR - OKTÓBER VI.1. Saját kezdeményezésű büntető feljelentés VI.2. Saját kezdeményezésű szabálysértési feljelentések VI.3. Elfogások VI.4. Előállítások

Részletesebben

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE

REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE REPÜLŐTÉRI RENDŐR IGAZGATÓSÁG HELYZETKÉPE 2018. JANUÁR - NOVEMBER VI.1. Saját kezdeményezésű büntető feljelentés VI.2. Saját kezdeményezésű szabálysértési feljelentések VI.3. Elfogások VI.4. Előállítások

Részletesebben

Hajdúnánási Rendőrkapitányság

Hajdúnánási Rendőrkapitányság Hajdúnánási Rendőrkapitányság 48 Hajdúnánás, Dorogi út 78. Tel.: 52/57-5 Fax.: 52/57-51 BM tel.: 32/53- Fax.: 32/53-21 e-mail: vinczeig@hajdu.police.hu Szám: 96-/23-3/215. ált. B E S Z Á M O L Ó Polgár

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének június 23-ai ülésére. 2. napirend

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének június 23-ai ülésére. 2. napirend ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2016. június 23-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Beszámoló a város közrendjéről és közbiztonságáról. Előadó: Zahorecz Sándor r. alezredes, Körmöndi

Részletesebben

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig A 1. A büntetőeljárás és a büntetőeljárási jog (alapfogalmak, feladatok) 2. A büntetőeljárási jog forrásai és hatálya 3. A

Részletesebben

Beszámoló a Mezei őrszolgálat évi tevékenységéről

Beszámoló a Mezei őrszolgálat évi tevékenységéről Beszámoló a Mezei őrszolgálat 2016. évi tevékenységéről Létszám: 3 Fő Az közalkalmazottak neve: Magyar Zoltán, Holecz Róbert, Suhajda Attila A közalkalmazottak beosztása: Mezei őrszolgálat Szervezeti egység

Részletesebben

Jóváhagyom: A Tapolcai Rendőrkapitányság. beszámolója KÉKKÚT KÖZSÉG KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Jóváhagyom: A Tapolcai Rendőrkapitányság. beszámolója KÉKKÚT KÖZSÉG KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL TAPOLCAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY : 8300 Tapolca, Ady Endre utca 2. 8301 Tapolca Pf.: 125 : +36/87/412-322 Fax:+36/87/412-322 E-mail cím : horvathjozseftapolca@veszprem.police.hu Szám:19040/

Részletesebben

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója Martonvásár Város 2010. évi bűnügyi - közbiztonsági helyzetéről

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója Martonvásár Város 2010. évi bűnügyi - közbiztonsági helyzetéről 1 RENDŐRKAPITÁNYSÁG GÁRDONY RENDŐRKAPITÁNY 2483 Gárdony, Szabadság u. 40. Tel./fax: 22/355-338, BM-tel.: 22/5614, BM fax: 22/5642 E-mail: sagij@fejer.police.hu Szám: 07060/ /2011. Ált. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA. törzskönyvi nyilvántartási szám: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA. törzskönyvi nyilvántartási szám: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2006. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1. Fejezet száma, megnevezése: XI. Belügyminisztérium 2. Költségvetési szerv a) Azonosító adatai törzskönyvi nyilvántartási szám:

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A ÉVEKBEN

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A ÉVEKBEN A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A 2010 2011. ÉVEKBEN 2012. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály ISSN 1418-7493 3 I. ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK 2011-ben 41,3 millió

Részletesebben

SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szám: 12050/333/1/2013. ált. BESZÁMOLÓ A SZÉCSÉNYI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szécsény, 2013. január 30. TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS 1 II. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS 1 III. BŰNÜGYI TEVÉKENYSÉG

Részletesebben

A bűnözés szerkezeti különbségei előélet szerint

A bűnözés szerkezeti különbségei előélet szerint VAVRÓ ISTVÁN: A bűnözés szerkezeti különbségei előélet szerint A büntetőjogi normákkal történő ismételt szembekerülés a bűnügyi tudományok régi, kedvelt témája. Két változata: a halmazati bűnelkövetés

Részletesebben

Az 54 861 01 OKJ számú Rendőr tiszthelyettes (a szakmairány megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye (kivonat)

Az 54 861 01 OKJ számú Rendőr tiszthelyettes (a szakmairány megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye (kivonat) Az 54 861 01 OKJ számú Rendőr tiszthelyettes (a szakmairány megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye (kivonat) 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés

Részletesebben

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1 A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 21. számú melléklete alapján kiadom a Komárom-Esztergom

Részletesebben

Beszámoló a Közterület-felügyelet működéséről

Beszámoló a Közterület-felügyelet működéséről Beszámoló a Közterület-felügyelet működéséről Ózd, 2012. június 21. Előterjesztő: Ügyrendi Igazgatási és Rendészeti Bizottság Elnöke Előkészítő: Közterület-felügyelet vezetője Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Bevezetés. I. Vezetés-irányítás. II. A bűnügyi helyzet értékelése

Bevezetés. I. Vezetés-irányítás. II. A bűnügyi helyzet értékelése Bevezetés A Várpalotai Rendőrkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság célkitűzéseinek, utasításainak, továbbá a saját munkatervében meghatározottaknak megfelelően

Részletesebben

Az egyesület teljes létszáma 30 fő, mely 22 rendes és 8 tiszteletbeli tagból áll össze. Február hónapban 2 fő felvételére került sor.

Az egyesület teljes létszáma 30 fő, mely 22 rendes és 8 tiszteletbeli tagból áll össze. Február hónapban 2 fő felvételére került sor. VECSÉS TELEPÜLÉSI POLGÁRŐR EGYESÜLET 2220 Vecsés, Fő út 112. Telefon: 06-30-758-5420 E-mail: info@vtpe.hu Bírósági bejegyzés száma: 4PK.60.187/2001 OPSZ tanúsítvány száma: 01/0053 Adószám: 18692512-1-13

Részletesebben

A d a t g y ű j t é s - A d a t á t v é t e l. Belügyminisztérium. 2. melléklet. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök.

A d a t g y ű j t é s - A d a t á t v é t e l. Belügyminisztérium. 2. melléklet. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök. 1219 Tűzeseti és műszaki mentési statisztika (1) Műszaki mentések területi egységek és a műszaki mentések helye szerint (2) Tűzesetek területi egységek és a tűz helye szerint (3) Tűzesetek, műszaki mentések

Részletesebben

BALATONFÜREDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI OSZTÁLY. Jóváhagyom: B E S Z Á M O L Ó

BALATONFÜREDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI OSZTÁLY. Jóváhagyom: B E S Z Á M O L Ó Ügyszám: 19070//2017. ált. BALATONFÜREDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI OSZTÁLY Jóváhagyom: Regdon László r. alezredes rendőrkapitány B E S Z Á M O L Ó Alsóörs község közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság

Részletesebben

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés A társasházakban élők nagy száma és a lépcsőházakban elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt, a lépcsőházak védelme kiemelt

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének szeptember 18-i ülése 2. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének szeptember 18-i ülése 2. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 9. szeptember 8-i ülése. számú napirendi pontja Beszámoló Tolna megye 8. évi közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzetéről Előadó: dr. Soczó

Részletesebben

Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről

Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről 2014 Szabó Tiborné Az egyesület elnöke Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről Az egyesület jogállása: A polgárőrség önálló civil

Részletesebben

HAVI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2013. április

HAVI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2013. április VECSÉS TELEPÜLÉSI POLGÁRŐR EGYESÜLET 2220 Vecsés, Fő út 112. Telefon: 06-30-758-5420 E-mail: info@vtpe.hu Bírósági bejegyzés száma: 4PK.60.187/2001 OPSZ tanúsítvány száma: 01/0053 Adószám: 18692512-1-13

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. Hajdúnánás, 2014. április 17. Dr. Vincze István r. alezredes rendőrségi tanácsos mb. kapitányságvezető

B E S Z Á M O L Ó. Hajdúnánás, 2014. április 17. Dr. Vincze István r. alezredes rendőrségi tanácsos mb. kapitányságvezető Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Hajdúnánás Rendőrkapitányság 4080 Hajdúnánás, Bocskai út 26-28. Tel.: 52/570-050 Fax.: 52/570-051 BM tel.: 32/53-00 Fax.: 32/53-21 e-mail: vinczeig@hajdu.police.hu

Részletesebben

Tárgy: Beszámoló a község közrend- és közbiztonsági helyzetéről. Az előterjesztést készítette: dr. Bóna Csaba jegyző

Tárgy: Beszámoló a község közrend- és közbiztonsági helyzetéről. Az előterjesztést készítette: dr. Bóna Csaba jegyző Előterjesztés Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. május 21-i ülésére Tárgy: Beszámoló a község közrend- és közbiztonsági helyzetéről Az előterjesztést készítette: dr. Bóna Csaba

Részletesebben

BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG H - 8220 Balatonalmádi, Jókai Mór utca 12. BESZÁMOLÓ BALATONKENSE VÁROS 2012. ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL

BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG H - 8220 Balatonalmádi, Jókai Mór utca 12. BESZÁMOLÓ BALATONKENSE VÁROS 2012. ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL 1 BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG H - 8220 Balatonalmádi, Jókai Mór utca 12. BESZÁMOLÓ BALATONKENSE VÁROS 2012. ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL 2 B E V E Z E T É S A Balatonalmádi Rendőrkapitányság az elmúlt

Részletesebben

Tisztelt Képviselőtestület, Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Képviselőtestület, Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselőtestület, Tisztelt Polgármester Úr! A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság 2006. évben is igyekezett fő feladatait, célkitűzéseit, terveit teljesíteni. Ehhez alapvetően biztosítottak voltak

Részletesebben