Definíciók jegyzéke a Geológia II. félév

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Definíciók jegyzéke a Geológia II. félév"

Átírás

1 Definíciók jegyzéke a Geológia II. félév el adáshoz 1. A SZEDIMENTOLÓGIA az üledékek, üledékes k zetek leírásával, osztályozásával, keletkezésük magyarázatával és az üledékes környezetekkel foglalkozó földtudomány. 2. Az ÜLEDÉK a mállás során keletkez különböz mállástermékek (törmelékszemcsék, kolloidok, valódi oldatok) többnyire szállítódás utáni leülepedése, illetve kiválása során létrejöv, általában laza konzisztenciájú képz dmény. 3. A MÁLLÁS a Föld felszínén (legfeljebb néhány 10 méteres mélységig) ható folyamat, melynek során a k zetek fizikailag és kémiailag átalakulnak, az adott felszíni viszonyok között stabillá válnak. 4. Az ÜLEDÉKES K ZET a laza üledékb l a diagenezis során kialakuló szilárd anyag. 5. A DIAGENEZIS mindazon fizikai, kémiai és biológiai változások összessége (a mállást és a metamorfózist kivéve), amelyek az üledékben annak lerakódása után végbemennek. 6. A CEMENTÁCIÓ az a diagenetikus folyamat, amelynek során az üledék pórusai ásványokkal tölt dnek ki, a laza üledékb l szilárd k zet lesz. 7. Az ÜLEDÉKKÉPZ DÉSI KÖRNYEZET sajátos geomorfológiai, fizikai, kémiai jellegekkel és él világgal jellemezhet, ezért sajátos üledékképz dés terület. 8. A FÁCIES a k zet arculata, k zettani (összetétel, szövet, rétegzettség) és slénytani tulajdonságainak összessége, melyet az üledékképz dési folyamatok alakítanak ki. 9. FÁCIESEGYÜTTESEKnek nevezzük a genetikus vagy környezeti rokonságban álló folyamatok egymásutánját. 10. Az OSZTÁLYOZOTTSÁG az üledékszemcsék mérettartományára vonatkozó szöveti jellemz. 11. A RÉTEG olyan üledékképz dési egység, amely változatlan környezeti feltételek között rakódott le. 12. A RÉTEGLEMEZ vagy LAMINA a legkisebb makroszkóposan megfigyelhet, milliméteres vastagságú rétegz dés, ami tovább már nem tagolható. 13. A BIOTURBÁCIÓ az üledék inbentosz szervezetek által történ átmozgatása, melynek következtében a lerakódásnál létrejött üledékszerkezet megsemmisül, homogén vagy kaotikus szerkezet jön létre. 14. A deciméteres vagy nagyobb nagyságrend rétegzést PADOSSÁGnak nevezzük.

2 15. A SZUSZPENZIÓ olyan diszperz rendszer, amelyben szilárd halmazállapotú részecskék vannak szétoszlatva egy folyékony halmazállapotú közegben anélkül, hogy feloldódnának abban. 16. Annak az ellenállásnak a mértékét, amelyet a fluidumrészek a rájuk ható véges sebesség nyíróer kkel szemben kifejtenek, BELS SÚRLÓDÁSnak, VISZKOZITÁSnak nevezzük. 17. A FIZIKAI MÁLLÁS során a k zetek a bennük kialakult bels feszültségek hatására aprózódnak, de kémiai összetételük nem változik meg. 18. A KÉMIAI MÁLLÁS során az instabillá váló k zetalkotó ásványok átalakulnak az adott felszíni viszonyok között termodinamikailag stabil fázisokká úgy, hogy közben megváltozik a rendszer kémiai összetétele. 19. A RITMIKUS RÉTEGZÉS két k zettípus szabályszer ismétl dését jelenti (ABAB szukcesszió), függetlenül méretükt l és az általuk képviselt id tartamtól. 20. A GRADÁLT (OSZTÁLYOZOTT) RÉTEGZÉS azt jelenti, hogy a szemcsék egy rétegen belül a nagyság szerint osztályozódott. 21. A KERESZTRÉTEGZÉS esetében a réteglapok és a réteglemezek nem párhuzamosak, metszik egymást, gyakran görbült felületek, a kötegvastagság >6 cm. 22. A KERESZTLEMEZESSÉG esetében a réteglapok és a réteglemezek nem párhuzamosak, metszik egymást, gyakran görbült felületek, a kötegvastagság <6 cm. 23. Azokat az üledékeket, amelyek túlnyomórészt él lények vázelemeib l állnak, (tehát azok fiziológiai m ködésének a termékei) BIOGÉN ÜLEDÉKeknek nevezzük. 24. Azokat az üledékeket, amelyek kémiai reakciók során, oldatokból való kicsapódással keletkeznek, VEGYI ÜLEDÉKeknek nevezzük. 25. Azokat az üledékeket, amelyekben a szerves anyag preferált meg rz dése biztosított SZERVES EREDET ÜLEDÉKeknek (KAUSZTOBIOLIToknak) nevezzük. 26. Az üledékben annak kompakciója során kialakuló alakváltozásokat PUHA DEFORMÁCIÓS SZERKEZETeknek nevezzük. 27. A TERHELÉSES SZERKEZET olyan puha deformációs szerkezet, amely az egymásra települ rétegek eltér mérték kompakciója miatt alakul ki. 28. A VÍZKISZÖKÉSI SZERKEZET olyan puha deformációs szerkezet, amely a kompakció során mozgó pórusfluidumok hatására alakul ki. 29. A CSUSZAMLÁSOS SZERKEZET olyan puha deformációs szerkezet, amely a diagenezis során kialakuló gravitációs instabilitás hatására alakul ki. 30. A TALPJEGYek a rétegek fekv lapján észlelhet üledékes szerkezetek.

3 31. A MECHANOGLÍFÁk olyan talpjegyek, amelyeket az üledékképz dés során m köd eróziós hatások hoznak létre. Lehetnek áramlásnyomok, vagy tárgynyomok. 32. A BIOGLÍFÁk olyan talpjegyek, amelyeket az üledékben, vagy üledéken él szervezetek élettevékenysége hoz létre. 33. Az egy medr, sok széles, sekély ágból álló, kevéssé kanyargós folyót FONATOS FOLYÓnak nevezzük. 34. Az egy közepes szélesség, aszimmetrikus mélység mederb l álló, nagyon kanyargós folyót MEANDEREZ FOLYÓnak nevezzük. 35. A sok keskeny, mély mederb l álló, kevéssé kanyargós folyót ELÁGAZÓ FOLYÓnak nevezzük. 36. A viharesemények során átülepített szemcsékb l felépül üledékes k zetet TEMPESZTITnek nevezzük. 37. A Hold és a Nap gravitációs hatására kialakuló periodikus tengerszintváltozást ÁRAPÁLYnak nevezzük. 38. A tengerpartnak azt a zónáját, amely a dagály idején is szárazon marad (csupán viharok idején kerül rövid ideig vízborítás alá) SZUPRATIDÁLIS övnek nevezzük. 39. A tengerpartnak azt a zónáját, amely a dagály idején vízborítás alá, apály idején szárazra kerül INTERTIDÁLIS övnek nevezzük. 40. A tengerpartnak azt a zónáját, amely apály idején is vízborítás alatt marad és a hullámbázisig tart, SZUBTIDÁLIS övnek nevezzük. 41. A DELTA általában szárazföldi eredet törmelékanyagból felépül, folyó építette partkitüremkedés. 42. A selfek peremén kialakuló, általában kanyonok és gátakkal elválasztott csatornák táplálta, lebenyekb l álló üledékes testet MÉLYTENGERI TÖRMELÉKKÚPnak nevezzük. 43. Azokat az üledékes k zeteket, melyek legalább 90%-ban karbonátásványokból állnak, KARBONÁTOS K ZETeknek nevezzük. 44. Azokat az üledékes k zeteket, melyek legalább 90%-ban CaCO 3 -ásványokból (kalcitból és/vagy aragonitból) állnak, MÉSZKÖveknek nevezzük. 45. Azokat a finomszemcsés üledékes k zeteket, amelyek sziliciklasztos pélites összetev knek és mésziszapnak a keverékéb l állnak, MÁRGÁknak nevezzük. 46. KALCIRUDITnak nevezzük az uralkodóan 2 mm-nél nagyobb karbonátszemcsékb l felépül mészköveket. 47. KALKARENITnek nevezzük az uralkodóan 1/16 2 mm-es karbonátszemcsékb l felépül mészköveket.

4 48. KALCILUTITnek nevezzük az uralkodóan <1/16 mm-es karbonátszemcsékb l felépül mészköveket. 49. A >20 µm-es méret, a karbonátos k zetek szövetét meghatározó karbonátásványokat PÁTITnak nevezzük. 50. Az 5 20 µm-es méret, a karbonátos k zetek szövetét meghatározó karbonátásványokat MIKROPÁTITnak nevezzük. 51. A <5 µm-es méret, a karbonátos k zetek szövetét meghatározó karbonátásványokat MIKRITnek nevezzük. 52. BIOKLASZTnak nevezzük a szervezetek áthalmozott mészvázát vagy váztöredékét. 53. PELOIDnak nevezzük a mikritb l álló, gömbölyded, 0,1-1 mm nagyságú, bizonytalan eredet mész anyagú szemcsét. 54. PELLETnek nevezzük a mikritb l álló, gömbölyded, 0,1-1 mm nagyságú, határozott bels szerkezet, sok esetben bels szerkezetet mutató mész anyagú szemcsét, amely általában üledékfaló gerinctelenek ürülékcsomója. 55. OOIDnak nevezzük az olyan 2 mm-nél kisebb gömbölyded szemcsét, amely bels magból és azt koncentrikusan körülvev héjakból áll. A mag általában karbonátszemcse, a héjak kémiai kicsapódással keletkezett sugaras, rostos karbonátból állnak. 56. PIZOIDnak nevezzük az ooidhoz hasonló, de 2 mm-nél nagyobb mész anyagú szemcsét. 57. ONKOIDnak nevezzük a gömbszer, többnyire egyenetlen felszín mész anyagú szemcsét, amelyet hullámos kérgek sorozata vesz körül. 58. INTRAKLASZTnak nevezzük a bezáró k zettel csaknem egyid s, részben, vagy teljesen megszilárdult üledék felszakadása és áthalmozása útján létrejött mész anyagú szemcsét. 59. LITOKLASZTnak nevezzük a bezáró k zetnél korábban, a medence más részén képz dött és megszilárdult állapotban áthalmozott, jelent s szállítás után leülepedett nem karbonátos szemcsét. 60. EXTRAKLASZTnak nevezzük a bezáró k zetnél lényegesen korábban, egy korábbi üledékciklusban keletkezett k zetekb l létrejött és áthalmozott mész anyagú szemcsét. 61. Karbonátos RÁMPÁnak hívjuk a kicsi hajlásszög selfet, amely tereplépcs t és peremi felépítményt nem tartalmaz. 62. KARBONÁTPLATFORMnak, vagy PEREMES SELFnek hívjuk a közel sík sekélytengeri övb l, viszonylag meredek (>2 ) lejt b l álló kiemelked peremi zátonnyal vagy mészhomok-halmokkal szegélyezett selfet. 63. SZIGETPLATFORMnak, vagy IZOLÁLT PLATFORMnak hívjuk az olyan karbonátplatformot, amelyet minden oldalról medence ölel körbe.

5 64. INTRAPLATFORM MEDENCÉnek, vagy SELFEN BELÜLI MEDENCÉnek nevezzük a szigetplatformot a szomszédos platformoktól elválasztó medencét. 65. HEMIPELÁGITnak hívjuk az olyan medencefácies üledékes k zeteket, amelyek uralkodóan sekélytengeri eredet karbonátszemcsékb l állnak és általában számottev mennyiség terrigén szemcsét is tartalmaznak. 66. PELÁGITnak nevezzük az olyan medencefácies üledékes k zeteket, amelyek uralkodóan plankton szervezetek vázaiból felépül szemcsékb l állnak. 67. ALLODAPIKUS MÉSZK nek, vagy KARBONÁTTURBIDITnek nevezzük a zagyárakkal átülepített szemcsékb l álló medencefácies mészkövet. 68. Azt a kritikus telítetlenségi szintet, ahol a vázak oldódása hirtelen felgyorsul, LIZOKLINnak nevezzük. 69. KOMPENZÁCIÓS SZINTnek azt a vízmélységet nevezzük, amely alatt az üledékek a visszaoldódás miatt karbonátmentesek.

6 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. This page will not be added after purchasing Win2PDF.

Budapest 03.10.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 25756

Budapest 03.10.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 25756 Budapest 03.10.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 25756 Tisztelt Hegyi Richárd! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus

Részletesebben

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK Fekete-tenger Vörös-tenger Nem konszolidált üledékek Az elsődleges kőzetek a felszínen mállásnak indulnak. Nem konszolidált üledékek: a mállási folyamatok és a kőzettéválás közötti

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképz Iskola 1588-07 Adatkezelés, adatfeldolgozás Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1588-07 Adatbázisból adatok sz rése (ügyféladatok), eltér formájú grafikai Gyakorlati

Részletesebben

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 25192

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 25192 Budapest 25.08.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 25192 Tisztelt Kara Tibor! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus kialakítást,

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte.

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte. Bevezetés ezetés a kőzettanba 6. Üledékes kőzetek Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu

Részletesebben

Beszámoló a Velo-City Global 2010 kerékpáros konferenciáról. Koppenhága, 2010.06.22-25.

Beszámoló a Velo-City Global 2010 kerékpáros konferenciáról. Koppenhága, 2010.06.22-25. Beszámoló a Velo-City Global 2010 kerékpáros konferenciáról Koppenhága, 2010.06.22-25. A dán f város adott otthont 2010. június 22-25. között a városi kerékpározással foglalkozó tervez k, civil szervezetek,

Részletesebben

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 26692

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 26692 Budapest 11.02.2009 A J Á N L A T Sorsz.: 26692 Tisztelt Dancsecsné! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus kialakítást,

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképz Iskola 1588-07 Adatkezelés, adatfeldolgozás Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1588-07 A különböz formátumú, szerkezet adatbázisokból megadott szempontok szerinti

Részletesebben

10. előadás Kőzettani bevezetés

10. előadás Kőzettani bevezetés 10. előadás Kőzettani bevezetés Mi a kőzet? Döntően nagy földtani folyamatok során képződik. Elsősorban ásványok keveréke. Kőzetalkotó ásványok építik fel. A kőzetalkotó komponensek azonban nemcsak ásványok,

Részletesebben

ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK

ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK (Hallgatói példány) 1. KÖZVETLEN VEZÉRLÉS ÉS EL VEZÉRELT NYOMÁSIRÁNYÍTÓK JELLEGGÖRBÉI, SZELEPÁLLANDÓ MEGHATÁROZÁSA MÉRÉSSEL 2. FOJTÓ ÉS TÉRFOGATÁRAM-IRÁNYÍTÓ

Részletesebben

Régiók Bizottsága. 9. szakbizottsági ülés 2007. szeptember 19. A Külkapcsolatok és decentralizált együttmûködés szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE

Régiók Bizottsága. 9. szakbizottsági ülés 2007. szeptember 19. A Külkapcsolatok és decentralizált együttmûködés szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE EURÓPAI UNIÓ Régiók Bizottsága 9. szakbizottsági ülés 2007. szeptember 19. RELEX-IV-008 A Külkapcsolatok és decentralizált együttmûködés szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE FEKETE-TENGERI SZINERGIA ÚJ REGIONÁLIS

Részletesebben

Budapest 02.02.2009 A J Á N L A T Sorsz.: 26605

Budapest 02.02.2009 A J Á N L A T Sorsz.: 26605 Budapest 02.02.2009 A J Á N L A T Sorsz.: 26605 Tisztelt Németh-Jelinek Andrea! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 6-7

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 6-7 Sztanó Orsolya ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 6-7 Általános és Történeti Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat. 2. A kőzetciklus:

Részletesebben

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 26263

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 26263 Budapest 03.12.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 26263 Tisztelt Kovács Árpád! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus

Részletesebben

Budapest 19.12.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 26355

Budapest 19.12.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 26355 Budapest 19.12.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 26355 Tisztelt Szentgáli Zsolt! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus

Részletesebben

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 25685

Budapest A J Á N L A T Sorsz.: 25685 Budapest 26.09.2008 A J Á N L A T Sorsz.: 25685 Tisztelt Szekszárdi Attila! Köszönettel vettük érdeklödésüket, hogy az új ablakaik összeállításánál fontosnak tartják a variációs lehetöségeket, az esztétikus

Részletesebben

LEGJOBB SPORTEREDMÉNYEINK Felkészít tanár: 1997-ben: Benedek Ferenc 1998-tól: Kereszturi László Id pont Verseny megnevezése Helyezés Tanuló 1997.

LEGJOBB SPORTEREDMÉNYEINK Felkészít tanár: 1997-ben: Benedek Ferenc 1998-tól: Kereszturi László Id pont Verseny megnevezése Helyezés Tanuló 1997. LEGJOBB SPORTEREDMÉNYEINK Felkészít tanár: 1997-ben: Benedek Ferenc 1998-tól: Kereszturi László Id pont Verseny megnevezése Helyezés Tanuló 1997. Megyei Mezei Futóverseny 3. Kovács András Országos Mezei

Részletesebben

Karbonátkızetek. Definíció

Karbonátkızetek. Definíció Karbonátkızetek Definíció Az üledékes kızetek 10-15%-a Karbonáttartalom > 50% nem kizáró ok a törmelékes kızetekkel szemben (eltérı lehatárolás) kevés kivétellel üledékgyőjtın belül képzıdik az eredeti

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 3

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 3 Sztanó Orsolya ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 3 Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat. 2. A kőzetciklus:

Részletesebben

www.kerekparosklub.hu

www.kerekparosklub.hu Tárgy: KMOP-2009-2.1.2 III. ker Nagyszombat Bécsi út A pályázati támogatásból megépíteni kívánt kerékpáros útvonal: Nagyszombat Utca- Bécsi út menti kerékpáros útvonal. Nagyon fontos a Dunaparti Euro-Velo

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

egyetemi tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem

egyetemi tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem Folyadékok szerkezeti jellemz i Az el adás témakörei: Mit nevezünk folyadéknak? - részecskék kölcsönhatása, rendezettsége - mechanikai viselkedése alapján A

Részletesebben

Üzlet m ködésének engedélyezése iránti KÉRELEM

Üzlet m ködésének engedélyezése iránti KÉRELEM 10.000,- Ft. Illetékbélyeg helye Üzlet m ködésének engedélyezése iránti KÉRELEM Illetékbélyeg helye Iktató bélyegz Az rlap minden rovatát olvashatóan, NYOMTATOTT BET KKEL szíveskedjen kitölteni! Kérem

Részletesebben

Megfigyelések és mérések a földtanban

Megfigyelések és mérések a földtanban Sztanó Orsolya, Palotai Márton & Mindszenty Andrea Megfigyelések és mérések a földtanban Általános Földtani Alapismeretek ismétlése Általános és Történeti Földtani Tanszék Alkalmazott és Környezetföldtani

Részletesebben

Az interjú id pontja: Kezel hely kódszáma: Interjúkészít kódszáma: A kérdez súlyosság-értékelése. Név: A kliens kódja:

Az interjú id pontja: Kezel hely kódszáma: Interjúkészít kódszáma: A kérdez súlyosság-értékelése. Név: A kliens kódja: Név: A kliens kódja: Az interjú id pontja: Kezel hely kódszáma: Interjúkészít kódszáma: év hó nap A kérdez súlyosság-értékelése 0-1 Valódi probléma nem áll fenn /nincs szükség segítségre 2-3 Kevésbé súlyos

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA MELLÉKLETEK AZ A SZŐREG-1 TELEP GÁZSAPKÁT TARTALMAZÓ TELEPRÉSZÉNEK SZEDIMENTOLÓGIAI MODELLEZÉSE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA MELLÉKLETEK AZ A SZŐREG-1 TELEP GÁZSAPKÁT TARTALMAZÓ TELEPRÉSZÉNEK SZEDIMENTOLÓGIAI MODELLEZÉSE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA MELLÉKLETEK AZ A SZŐREG-1 TELEP GÁZSAPKÁT TARTALMAZÓ TELEPRÉSZÉNEK SZEDIMENTOLÓGIAI MODELLEZÉSE A telep több léptékű modellezése klasszikus szedimentológiai

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián

Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián A kőolaj (más néven ásványolaj) a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék.

Részletesebben

Megyei Jogú Vá rosok Szövetsé ge október 19.

Megyei Jogú Vá rosok Szövetsé ge október 19. Megyei Jogú Vá rosok Szövetsé ge Mosonyi Balázs ROP Irányító Hatóság 2007. október 19. A városrehabilitációra rendelkezésre álló források 2 0 0 7-1 3. évekre Régió Dél-Alföld Dél-Dunántúl Észak-Alföld

Részletesebben

Kovács Erzsébet. egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem. 2007. május 19. Altenburger 2007 1

Kovács Erzsébet. egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem. 2007. május 19. Altenburger 2007 1 Kovács Erzsébet egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem 2007. május 19. Altenburger 2007 1 A nyugdíjrendszer jellemzése Sokrét, de számszer síthet A célok rögzítése szükséges id skori jövedelembiztonság

Részletesebben

A kulturális terület indikatív prioritás/intézkedés/beavatkozás célrendszere és az OP-k kapcsolódásai a következ k:

A kulturális terület indikatív prioritás/intézkedés/beavatkozás célrendszere és az OP-k kapcsolódásai a következ k: A kulturális terület indikatív prioritás/intézkedés/beavatkozás célrendszere és az OP-k kapcsolódásai a következ k: Prioritások Intézkedések Beavatkozások Javasolt Operatív Program 1. A kultúra és a gazdaság

Részletesebben

Megfigyelések és mérések a földtanban

Megfigyelések és mérések a földtanban Sztanó Orsolya Megfigyelések és mérések a földtanban Általános Földtani Alapismeretek idevágó részének ismétlése Anyag alak - folyamat Pl. homokkő A KÖVEK BESZÉLNEK óriási kötegvastagságú keresztrétegzés

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Üledékes kőzetek Üledékesnek a természetesen lerakódott üledékből a szárazföldön, a tengerek és óceánok fenekén diagenizált kőzeteket nevezzük

Üledékes kőzetek Üledékesnek a természetesen lerakódott üledékből a szárazföldön, a tengerek és óceánok fenekén diagenizált kőzeteket nevezzük Üledékes kőzetek Üledékesnek a természetesen lerakódott üledékből a szárazföldön, a tengerek és óceánok fenekén diagenizált kőzeteket nevezzük Az üledékképződés a mállás üledékszállítás üledék lerakódás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Z ÁLLÓVIZEK FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA

Z ÁLLÓVIZEK FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA Z ÁLLÓVIZEK FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA A tengerek és tavak partvonala mentén különleges morfológiai tulajdonságú sáv jelölhető ki, amelynek változó szélessége az állóvíz szintváltozásainak (pl. árapály) mértékétől

Részletesebben

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p)

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p) Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak és/vagy

Részletesebben

A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE

A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE LÁPTALAJOK Olyan talajok, melyekben a lebontási folyamatok az év nagyobb részében korlátozottak, és így nagymennyiségű

Részletesebben

Üledékes kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit

Üledékes kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit Üledékes kőzettan Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) migmatit szerpentinit piroklasztit Metamorf (átkristályosodás: szöveti, ásványi/ kémiai változás, p, T ) zeolit Üledékes - törmelék: mechanikai

Részletesebben

Törmelékkızetek. Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix

Törmelékkızetek. Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Törmelékkızetek Törmelékes kızet Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Szemcseméret alapján agyag kızetliszt homok durvatörmelék 1 Szemcseméreti skála

Részletesebben

Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix

Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Törmelékkızetek Törmelékes kızet Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Szemcseméret alapján agyag kızetliszt homok durvatörmelék Szemcseméreti skála

Részletesebben

Kérésére elküldöm a 2009. évi Dorog III. Körzet fogorvosi alapellátásról szóló beszámolómat. Üdvözlettel: Dr. Kormos Éva

Kérésére elküldöm a 2009. évi Dorog III. Körzet fogorvosi alapellátásról szóló beszámolómat. Üdvözlettel: Dr. Kormos Éva Dorog Város Polgármesteri Hivatal 2510 Dorog, Bécsi út 71. Tisztelt Osztályvezet Asszony! Kérésére elküldöm a 2009. évi Dorog III. Körzet fogorvosi alapellátásról szóló beszámolómat. Kelt: Dorog, 2010.

Részletesebben

Mérnökgeológia. 2. Előadás. Geológiai folyamatok. Szepesházi Róbert

Mérnökgeológia. 2. Előadás. Geológiai folyamatok. Szepesházi Róbert Mérnökgeológia 2. Előadás Geológiai folyamatok Szepesházi Róbert Kőzetciklus Lemeztektonika Kambrium - 550 millió éve Perm - 270 millió éve Eocén - 50 millió éve Lemeztektonika okai Vulkanizmus és

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2012/2013 tanév

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2012/2013 tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 32/2008.(XI.24.)OKM rendelet 4. -a, valamint a 11/1994.(VI.8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete értelmében az alábbi adatokat tesszük közzé: DOROGI ÓVODA, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Lejtőhordalék talajok tulajdonságainak összevetése a WRB minősítőivel

Lejtőhordalék talajok tulajdonságainak összevetése a WRB minősítőivel Lejtőhordalék talajok tulajdonságainak összevetése a ivel Bertóti Réka Diána Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Földrajz Intézet IX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia Miskolc, 2013.

Részletesebben

A Tervezzen egytáblás adatbázist tanulók hiányzásának nyilvántartására! Az adattábla a következ k rögzítésére legyen alkalmas:

A Tervezzen egytáblás adatbázist tanulók hiányzásának nyilvántartására! Az adattábla a következ k rögzítésére legyen alkalmas: 1. FELADAT A Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következ k rögzítésére legyen alkalmas: Szerz neve Könyv címe Kiadó neve Kiadás éve Vásárlás ideje Fogyasztói ár

Részletesebben

Szélesség (cm) 60 x 60. Magasság (cm) 60. Mélység (cm) 30. Felső sarok ferde konyhabútor elem. Ajtó típus ÁR kulcsrakész ÁR lapraszerelt

Szélesség (cm) 60 x 60. Magasság (cm) 60. Mélység (cm) 30. Felső sarok ferde konyhabútor elem. Ajtó típus ÁR kulcsrakész ÁR lapraszerelt Magasság (cm) 60 22 936 Ft 17 404 Ft 24 763 Ft 19 231 Ft 24 984 Ft 19 200 Ft 25 368 Ft 19 584 Ft 26 101 Ft 20 317 Ft 28 505 Ft 22 721 Ft 27 960 Ft 22 177 Ft 29 305 Ft 23 521 Ft 26 286 Ft 20 502 Ft 26 905

Részletesebben

Szélesség (cm) 60 x 60. Magasság (cm) 60. Mélység (cm) 30. Felső sarok L konyhabútor elem. Ajtó típus ÁR kulcsrakész ÁR lapraszerelt

Szélesség (cm) 60 x 60. Magasság (cm) 60. Mélység (cm) 30. Felső sarok L konyhabútor elem. Ajtó típus ÁR kulcsrakész ÁR lapraszerelt Magasság (cm) 60 34 301 Ft 26 090 Ft 37 250 Ft 29 038 Ft 37 131 Ft 28 541 Ft 37 707 Ft 29 117 Ft 38 806 Ft 30 217 Ft 42 411 Ft 33 822 Ft 41 595 Ft 33 006 Ft 43 612 Ft 35 022 Ft 39 083 Ft 30 494 Ft 40 463

Részletesebben

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a: Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak. P és/vagy

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Bevezetés a földtörténetbe

Bevezetés a földtörténetbe Bevezetés a földtörténetbe 5. hét (hosszabbítás: még egy kicsit a lemeztektonikáról) İskörnyezet és ısföldrajz Japán, 2011. 03. 11.: Honshu keleti partjainál 8,9-es erısségő földrengés és cunami Japán,

Részletesebben

Készfizet kezességvállalás - az önkormányzati hitelfelvételek támogatása. 2006. február 15.

Készfizet kezességvállalás - az önkormányzati hitelfelvételek támogatása. 2006. február 15. Készfizet kezességvállalás - az önkormányzati hitelfelvételek támogatása 2006. február 15. A helyi önkormányzatok által elérhet támogatások alakulása Adatok millió forintban Megnevezés 2005. 2006. 2007.

Részletesebben

A talajok fizikai tulajdonságai I. Szín. Fizikai féleség (textúra, szövet) Szerkezet Térfogattömeg Sőrőség Pórustérfogat Kötöttség

A talajok fizikai tulajdonságai I. Szín. Fizikai féleség (textúra, szövet) Szerkezet Térfogattömeg Sőrőség Pórustérfogat Kötöttség A talajok fizikai tulajdonságai I. Szín Fizikai féleség (textúra, szövet) Szerkezet Térfogattömeg Sőrőség Pórustérfogat Kötöttség A talaj színe Munsell skála HUE 10YR A HUE megadja, hogy mely alapszínek

Részletesebben

Üledékképződés az óceánokban

Üledékképződés az óceánokban Üledékképződés az óceánokban ma és a földtörténeti múltban 180 Mév Haas János Eötvös Loránd Tudományegyetem Az óceáni üledékek kutatásának története Glomar Challenger kutatóhajó 170 ezer m fúrás 97 ezer

Részletesebben

Allotróp módosulatok

Allotróp módosulatok Allotróp módosulatok Egy elem azonos halmazállapotú, de eltérő molekula- vagy kristályszerkezetű változatai. Created by Michael Ströck (mstroeck) CC BY-SA 3.0 A szén allotróp módosulatai: a) Gyémánt b)

Részletesebben

D O R O G Érkezett: év hó nap. Átvette:

D O R O G Érkezett: év hó nap. Átvette: D O R O G Érkezett: év hó nap Átvette: Helyi Ipar zési Adó BEJELENTKEZÉSI (Az adózás rendjér l szóló 2003. évi XCII. törvény 16. -a, 19. -a, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján.)

Részletesebben

Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás Szőri Milán: Kolloidkémia 1 Kolloidok stabilitása Termodinamikailag lehetnek stabilisak (valódi oldatok) Liofil kolloidok G oldat

Részletesebben

ÜLEDÉKES EREDETŰ VASÉRCTELEPEK. Szallagos Vas Formáció (BIF) eredete, típusai, geológiája és gazdasági jelentősége

ÜLEDÉKES EREDETŰ VASÉRCTELEPEK. Szallagos Vas Formáció (BIF) eredete, típusai, geológiája és gazdasági jelentősége ÜLEDÉKES EREDETŰ VASÉRCTELEPEK Szallagos Vas Formáció (BIF) eredete, típusai, geológiája és gazdasági jelentősége Tomas Róbert, Stockwork Exploration Kolozsvár, BBTE III. év ELŐADÁS TARTALMA 1. BEVEZETŐ:

Részletesebben

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján)

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján) Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al. 2001 alapján) Kő-, kerámia- és fémek archeometriája Kürthy Dóra 2014. 12. 12. 1 Miért fontos? ősi kerámiák

Részletesebben

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ A dolgozat felépítése *Bevezetés *A mélyföldtani viszonyok vázlatos ismertetése *Süllyedés történet *Hő történet *Szervesanyag érés- történet *Diszkusszió

Részletesebben

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN A Föld atmoszférája kolloid rendszerként fogható fel, melyben szilárd és folyékony részecskék vannak gázfázisú komponensben. Az aeroszolok kolloidális

Részletesebben

Üledékes kızetek stabilizotóp-geokémiája. Demény Attila MTA FKK Geokémiai Kutatóintézet demeny@geochem.hu

Üledékes kızetek stabilizotóp-geokémiája. Demény Attila MTA FKK Geokémiai Kutatóintézet demeny@geochem.hu Üledékes kızetek stabilizotóp-geokémiája Demény Attila MTA FKK Geokémiai Kutatóintézet demeny@geochem.hu Kaolinit vonal Tengeri üledékek Üledékes szulfidok: biogén szulfátredukció 32 S dúsulása a biogén

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása bb m tárgyak, létesítmények Talajadottságok bemutatása

Részletesebben

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása 1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott széndioxidot, CO 2 -t. A CO 2 a vizekbe elsősor-ban a levegő CO 2 -tartalmának beoldódásával

Részletesebben

1 N fekete + N fekete erős hiátuszos. alapanyag színe alapanyag izotropitása szövet

1 N fekete + N fekete erős hiátuszos. alapanyag színe alapanyag izotropitása szövet minta alapanyag színe alapanyag izotropitása szövet nem plasztikus elegyrészek mennyisége osztályozottság szemcseméret-eloszlás b1933 1 N fekete + N fekete erős hiátuszos 30 % (ásvány- és kőzettöredékek)

Részletesebben

Vízbesajtolás homokkövekbe

Vízbesajtolás homokkövekbe Vízbesajtolás homokkövekbe Problémák, olajipari tapasztalatok és ajánlások Hlatki Miklós okl. olajmérnök Vízbesajtolás homokkövekbe Tartalom A nemzetközi olajipar vízbesajtolási tapasztalatai A hazai vízbesajtolási

Részletesebben

Profi MP4 0,8 mm SD 1270 és 1280

Profi MP4 0,8 mm SD 1270 és 1280 Kiállítás dátuma: 06.01.17 Elõzõ kiadás: 04.03.17 1. Anyag megnevezés/felhasználási terület és céginformáció 1.1. Anyag/készítmény megnevezése Profi MP4 0,8 mm Termékmegjelölés, kereskedelmi elnevezés

Részletesebben

Kőzettan (ga1c1053)

Kőzettan (ga1c1053) Kőzettan (ga1c1053) Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Központi Kutató és Műszer Centrum ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

ÁR kulcsrakész ÁR lapraszerelt

ÁR kulcsrakész ÁR lapraszerelt Szélesség (cm) 90 Magasság (cm) 85 52 266 Ft 39 412 Ft 54 057 Ft 41 203 Ft 54 095 Ft 41 005 Ft 54 455 Ft 41 365 Ft 55 143 Ft 42 052 Ft 57 396 Ft 44 305 Ft 56 886 Ft 43 795 Ft 58 146 Ft 45 055 Ft 55 316

Részletesebben

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ Egykristály és polikristály képlékeny alakváltozása A Frenkel féle modell, hibátlan anyagot feltételezve, nagyon nagy folyáshatárt eredményez. A rácshibák, különösen a diszlokációk jelenléte miatt a tényleges

Részletesebben

AZ EVA FÕ JELLEMZÕI EVA KI LEHET EVA-ALANY? AZ EVA FELTÉTELEI AZ EVA MEGFIZETÉSE KIVÁLTJA

AZ EVA FÕ JELLEMZÕI EVA KI LEHET EVA-ALANY? AZ EVA FELTÉTELEI AZ EVA MEGFIZETÉSE KIVÁLTJA AZ EVA FÕ JELLEMZÕI EVA EGYSZERÛSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. keverék törvény több törvényt vált ki (SZJA, ÁFA, számviteli törvény) komplex törvény mindent egy helyen szabályoz (befizetés, bevallás,

Részletesebben

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MA RKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARK ETINFO MARKETINFO MARKETINFO

Részletesebben

uralkodó szemcseméret: µm (monokristályos kvarc) maximális szemcseméret: 1750 µm (karbonátos héjtöredék)

uralkodó szemcseméret: µm (monokristályos kvarc) maximális szemcseméret: 1750 µm (karbonátos héjtöredék) mintaszám xx/1/3/a alapanyag 1 N sárgásbarna színe + N sárgásbarna alapanyag izotropitása gyenge szövet hiátuszos nem plasztikus elegyrészek mennyisége (%) 8% (ásvány- és kőzettörmelék) + 3% (grog) osztályozottság

Részletesebben

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai

1. számú melléklet. Etikai Kódex. 1. Az el fizet személyes adatai 1. számú melléklet Etikai Kódex 1. Az el fizet személyes adatai Amennyiben az el fizet személyes adatai (bejelentkezési azonosító, jelszó) nem a szolgáltató hibájából kerülnek illetéktelen személyhez,

Részletesebben

6. KAR BONÁTTARTA LOM-MEGHATÁROZÁSOK ÉRTÉKELÉSE ÉS FELHASZNÁLÁSA

6. KAR BONÁTTARTA LOM-MEGHATÁROZÁSOK ÉRTÉKELÉSE ÉS FELHASZNÁLÁSA MÓDSZERTANI KÖZLEMÉNYEK V ili. KÖTET 1985/1. 41 6. KAR BONÁTTARTA LOM-MEGHATÁROZÁSOK ÉRTÉKELÉSE ÉS FELHASZNÁLÁSA 6.1. KARBONÁTOK OSSZ- ÉS FAJTÁNKÉNTI MENNYISÉGÉNEK MEG HATÁROZÁSA ÉS AZ ADATOK FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15.

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. A SÖRCEFRE SZŰRÉSE hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. Cefreszűrés a sörfőzés folyamatában http://www.gevi.hu/leiras.html

Részletesebben

15. elıadás SZERVES ÜLEDÉKES KİZETEK

15. elıadás SZERVES ÜLEDÉKES KİZETEK 15. elıadás SZERVES ÜLEDÉKES KİZETEK A KİSZÉN A kıszén növényi eredető, szilárd, éghetı, fosszílis üledékes kızet. A kıszénképzıdés szakaszai: Biokémiai szénülési folyamatok: kis mélységben huminsavak

Részletesebben

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Domborzat jellemzése A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Osztályozási rendszer elemei Domborzati jelleg Domborzati helyzet/fekvés Völgyforma Lejtőszakasz

Részletesebben

Reológia Mérési technikák

Reológia Mérési technikák Reológia Mérési technikák Reológia Testek (és folyadékok) külső erőhatásra bekövetkező deformációját, mozgását írja le. A deformációt irreverzibilisnek nevezzük, ha a az erőhatás megszűnése után a test

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 4 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak IV. AZ ÁsVÁNYOK (És kőzetek) KELETKEZÉsE 1. BEVEZETÉs Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 11

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 11 Sztanó Orsolya ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 11 Általános és Történeti Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat. 2. A kőzetciklus:

Részletesebben

Kritikus változv május 19. Hanák Gábor: A MAT helye a régióban 2

Kritikus változv május 19. Hanák Gábor: A MAT helye a régióban 2 Kritikus változv ltozások Piac er teljesebb megjelenése az aktuáriusi munkában Money makes the world go round S2 IFRS Sztochasztika Eszközök Az aktuáriusi munka er teljesebb megjelenése a piacon Képesek

Részletesebben

A Föld főbb adatai. Föld vízkészlete 28/11/2013. Hidrogeológia. Édesvízkészlet

A Föld főbb adatai. Föld vízkészlete 28/11/2013. Hidrogeológia. Édesvízkészlet Hidrogeológia A Föld főbb adatai Tengerborítás: 71% Szárazföld: 29 % Gleccser+sarki jég: 1.6% - olvadás 61 m tengerszint Sz:46% Sz:12% V:54% szárazföldi félgömb V:88% tengeri félgömb Föld vízkészlete A

Részletesebben

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei A lemeztektonika elmélet gyökerei Alfred Wegener (1880-1930) német meteorológushoz vezethetők vissza, aki megfogalmazta a kontinensvándorlás elméletét. (1. ábra) A lemezmozgások okait és folyamatát Harry

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM T /1 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Nkft. a kerületi sportlétesítmények alapfeladat-ellátására, gazdaságos üzemeltetésére jött létre.

Az Nkft. a kerületi sportlétesítmények alapfeladat-ellátására, gazdaságos üzemeltetésére jött létre. XIII.KERÜLETI SPORT ÉS SZABADID KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. 1139 Budapest, Rozsnyai u. 4. Telefon / fax: 329-1617 Tárgy: a) Beszámoló a XIII. kerületi Sport és Szabadid Közhasznú Nonprofit Kft. 2008. évi

Részletesebben

HOMOKTALAJOK. Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése

HOMOKTALAJOK. Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése HOMOKTALAJOK Gödöllő, 2015.03.02. Szabóné Kele Gabriella Főtípusok és talajtípusok a hazai genetikai szemléletű

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 8

ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 8 Sztanó Orsolya & Csontos László ÁLTALÁNOS FÖLDTANI ALAPISMERETEK 8 Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék 1. A földtan tárgya, célja, eszközei. Az elemzés alapelvei: aktualizmus, anyag-alak-folyamat.

Részletesebben

Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján

Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján Készítette : Gregor Rita Környezettan BSc. Témavezető: Dr. Molnár Ferenc egyetemi docens Tartalomjegyzék o A Sudbury szerkezet elhelyezkedése

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképz Iskola Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1605-06/ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés /rész-szakképesítés/ elágazás/ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Részletesebben