Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!"

Átírás

1 Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Hajduska Mihályné a történet elején a. újra életre kel. b. meghal. c. bemegy a temetőbe. 2. Amikor Hajduska Mihályné feltámad, a. többen odamennek a sírjához. b. senki nincs a temetőben. c. egész Budapest a temetőbe szalad. 3. A taxisofőr azt kérdezi tőle, a. kér-e valamit enni. b. szeretne-e inni valamit. c. hogy érzi magát. 4. Az emberek a temetőben a. nem lepődnek meg azon, hogy egy halott feltámadt. b. nagyon meglepődnek a különös eseményen. c. nagyon megijednek a halottól. 5. A temetői látogatók a nem tudnak mit mondani Hajduskánénak. b. mindent elmesélnek, ami a szabadságharc óta Magyarországon történt. c. nem akarják, hogy Hajduskáné megtudja, mi történt a szabadságharc óta.

2 6. Apostol Barannikov nem szereti az esőt, a. mert megázik, és beteg lesz. b. mert ha esik, senki nem vesz tőle virágot. c. mert nem tesz jót a virágoknak. 7. Az emberek azt mondják Hajduskánénak, hogy a. ma szebb az élet, mint a tizenkilencedik században. b. rosszabbul élnek, mint Hajduskáné a tizenkilencedik században. c. semmi nem változott, amióta Hajduskáné meghalt. 8. A taxisofőr csak azért beszélgetett Hajduskánéékkal, mert a. utast szeretett volna szerezni. b. érdekelte Hajduskáné élete. c. szerette volna, ha vele is foglalkozik valaki. 9. Hajduskáné végül azért megy vissza a sírba, mert a. látja, hogy nem tudnak mit mondani neki az emberek. b. mindent megtudott a mai világról, ami érdekelte. c. megijedt a beszélgetőtársaitól. 10. Az öreg néni a. úgy érzi, nagyon jót beszélgetett a halottal. b. unatkozott a beszélgetés közben. c. nem értette, mit akar tőlük Hajduskáné. 2. Tegyen fel kérdéseket! 1....? - Nem, csak Hajduskáné támadt fel ? - Hétköznapi dolgokról.

3 3....? - Nem tudnak semmi érdekeset mondani neki ? - Hajduskáné visszamegy a sírba ? - A Budapesten (Magyarországon) együttélő népeket. 3. Kire igaz? 1. Apostol Barannikov a. nem várja meg a beszélgetés végét 2. Deutsch Dezső b. sajnálja, hogy Hajduskáné visszament a sírba 3. Hajduskáné c. esőben kevesebb virágot tud eladni 4. a nénike d. nagyon érdekli, mi történik Budapesten 5. a taxisofőr e. pesszimista, tud németül Szókincs 4. Szinonimák. Hogy mondjuk másképp? 1. Föltámadt az ott nyugvó halott, név szerint Hajduska Mihályné. a. meghalt b. elaludt c. életre kelt

4 2. A borongós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben. a. esős b. napos c. szeles 3. Nem szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr. a. kérdezte b. válaszolta c. mondta 4. Amilyen pocsék ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr, neki se volna kedve inni. a. finom b. piszkos c. rossz 5. Valaki azt mondta, hogy ma már az egész világon klórozzák a vizet. a. egész Magyarországon b. mindenhol c. minden reggel 6. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. a. Milyen újságot árulnak még b. Mit gondolnak az újságokról c. Mi történt még 7. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt tőlük. a. amikor érezte b. amikor hallotta c. amikor látta 8. - A viszontlátásra - mondta és leereszkedett a gödörbe. a. leugrott b. legurult c. leszállt

5 9. A horgászbot-készítő kisiparos előzékenyen a kezét nyújtotta neki. a. gyorsan b. udvariasan c. azonnal 10. Pedig milyen jól eldiskuráltunk. a. elbeszélgettünk. b. elnevetgéltünk. c. eljátszottunk. 5. Mondatpárok. Keresse meg a szinonim mondatot a szövegben! 1. Elkezdett esni az eső ( sor): Nem lesz maga vizes az esőben? ( sor): Mi történt még? ( sor): Nem baj ( sor): A nénike a fejével jelezte, hogy nem érti, ami történt ( sor): Melyik főnév illik az igékhez? (A főneveket a novellából vettük.) 1. elered - eláll - csepereg - esik: borongós - szeszélyes - változó - esős: locsolni - ültetni - szedni - árulni: vezetni - parkolni - beindítani - leállítani: olvasni - kiadni - árulni - írni: Egészítse ki a mondatokat a "mondani" ige szinonimáival! 1. Nem szomjas-e, szerette volna tudni egy taxisofőr. = Nem szomjas-e,... egy taxisofőr.

6 2. Most nem akar inni, felelte a volt halott. = Most nem akar inni,... a volt halott. 3. Amilyen pocsék ez a pesti víz, mondta mellékesen a sofőr, neki se volna kedve inni. = Amilyen pocsék ez a pesti víz,... a sofőr, neki se volna kedve inni. 4. Hogy ő ezt nagyon meg tudja érteni, bólogatott a horgászbot-készítő kisiparos. = Hogy ő ezt nagyon meg tudja érteni,... a horgászbot-készítő kisiparos. 5. Ez van! egészítette ki a taxisofőr a többieket. = Ez van!... a taxisofőr. 8. Keressen szinonimákat a "Senki nem tudott mit mondani" mondatra! 1. Itt a beszélgetés elakadt Kakukktojás. Melyik szó nem illik a sorba? 0: Milyen nem lehet egy autó? márkás - (barátságos) kétajtós jobbkormányos új 1. Milyen nem lehet az eső? langyos - nyári - barátságos - jeges - novemberi 2. Milyen nem lehet a föld? fekete - kopár - szikkadt - termékeny - unalmas

7 3. Milyen nem lehet egy nő? fiatal - szép - karcsú - kedves - jóképű 4. Milyen nem lehet egy beszélgetés? érdekes - hosszú - tanulságos - idegen - nyomasztó 5. Milyen nem lehet a víz? klóros - száraz - friss - jéghideg - langyos Nyelvtan 10. Múltidő. Egészítse ki a mondatokat! a sír, és... Hajduska Mihályné. (kettényílni, föltámadni) 2. Akik... a robajlást,... (meghallani; odajönni) 3. A fiatalasszony fésűt... kölcsön, és... (kérni; megfésülködni) 4. Nem szomjas-e,... egy taxisofőr. (érdeklődni) 5. Most nem akar inni,... a volt halott. (válaszolni) 6. Mi baja a pesti víznek,... Hajduskáné. (kérdezni) 7. Megint csönd... (lenni) 8. Ekkor... az eső. (eleredni) 9. Hát meséljenek már valamit!... rájuk a feltámadott. (nézni) 10. Ez van!... a taxisofőr. (hozzátenni)

8 11. Egészítse ki a mondatokat a megfelelő igekötővel! el-, el-, el-, fel-, ki-, le-, meg-, meg-, meg-, oda-, vissza-, vissza- 1. Kettényílt a sír, és...támadt Hajduska Mihályné. 2. Akik...hallották a robajlást,...jöttek. 3. A fiatalasszony fésűt kért kölcsön, és...fésülködött. 4. Itt a beszélgetés...akadt. 5. Ekkor...eredt az eső. 6. Nem fog maga...ázni? 7. A taxisofőr csalódottan...sétált az autójához. 8. A föltámadott...nézett a gödörbe. 9. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki...fogyott a szóból,...köszönt tőlük Mi történt? kérdezte a taxisofőr. Csak nem mászott... a sírba? 12. Egészítse ki a mondatokat a névszóragokkal! -ba, -ban, -ban, -be, -hoz, -nál, -nek, -on, -ről, -vel 1. Hogy mi baja a pesti víz..., kérdezte Hajduskáné. 2. Klórozni klórozzák, helyeselt Apostol Barnnikov, aki a temetőkapu... virágokat árult. 3. Ő esővíz... kénytelen locsolni a palántáit. 4. Valaki azt mondta, hogy ma már az egész világ... klórozzák a vizet. 5. Ő erről a langyos nyári eső... beszél, közölte Hajduskáné. 6. Most hosszabb szünet állt be a társalgás A taxisofőr csalódottan visszasétált az autója A föltámadott lenézett a gödör Mi történt? kérdezte a bejárat... a taxisofőr. 10. Csak nem mászott vissza a sír...?

9 13. Egészítse ki a mondatokat a személyes névmással! 1. Amilyen pocsék ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr,... se volna kedve inni. (ő) 2. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. Nincs semmi különös, mondták... (ő) 3. Nem fog... megázni? (maga) 4. Nem számít, mondta Hajduskáné,... direkt szereti az esőt. (ő) 5. Hát meséljenek már valamit! nézett... a feltámadott. (ők) 6. Mit meséljünk? mondta az öreg nénike. Nincs... annyi mesélnivalónk. (mi) 7. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt... (ők) 8. A horgászbot-készítő kisiparos a kezét nyújtotta... (ő) 9. - Mi történt? kérdezte... a taxisofőr. (ők) 14. Egészítse ki a mondatokat a felszólító módú igealakokkal! 1. Hát... már valamit! nézett rájuk a feltámadott. (mesélni - Önök) 2. Mit...? mondta az öreg nénike. Nincs nekünk annyi mesélnivalónk. (mesélni - mi) 3. A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne..., a kezét nyújtotta neki. (csúszni) 15. Egészítse ki a mondatokat! de, de, de, ekkor, és, hogy, hogy, mert, minthogy, pedig 1. A borongós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben,... akik meghallották a robajlást, odajöttek. 2. Valaki azt mondta,... ma már az egész világon klórozzák a vizet mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. 4. Hogy neki viszont semmilyen eső se kell, mondta Apostol Barannikov,... elriasztja a látogatókat a temetőből.

10 5. Mindig történik valami legyintett a kisiparos ahogy a német mondja: Selten kommt etwas Besseres nach. 6. Ez van! tette hozzá a taxisofőr, és... csak fuvart szeretett volna fogni, csalódottan visszasétált az autójához. 7. Várt még egy kicsit,... látva,... mindenki kifogyott a szóból, elköszönt tőlük. 8. A viszontlátásra mondta,... leereszkedett a gödörbe. 9. De visszamászott csóválta a fejét a nénike milyen jól eldiskuráltunk. 16. Egészítse ki a mondatokat a tagadószóval! ne, nem, nem, nem, nincs, nincs, se, semmi, semmilyen 1. Az obeliszkre rá volt vésve a férje neve is; ő azonban,... tudni, miért, nem támadt föl szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr. 3. Most... akar inni, válaszolta a volt halott. 4. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony különös, mondták neki fog maga megázni? 6. Hogy neki viszont... eső... kell, mondta Apostol Barannikov Mit meséljünk? - mondta az öreg nénike nekünk annyi mesélnivalónk. 8. A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el... csússzon, előzékenyen a kezét nyújtotta neki. Helyesírás 17. -k vagy -g? Egészítse ki a szavakat! 1. A boron...ós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben. 2. Fésűt kért...ölcsön, me...fésülködött. 3. Hát mi újság még, érde...lődött a fiatalasszony.

11 4. Ő dire...t szereti az esőt. 5. Most hosszabb szünet állt be a társal...ásban. Örkény István stílusáról Örkény-novellája abszurd, irreális történetet mesél el: egy halott feltámad, az eseményt azonban közöny fogadja. A helyzet groteszk volta a szereplők nyelvezetében is tükröződik. A temetőlátogatók még a szenzációs eseményt csak közhelyekkel (nyelvi klisékkel) képesek kommentálni. "Hát meséljenek már valamit!" "Hát mi újság még?" "Nincs nekünk annyi mesélnivalónk!" "Ez van." "Nincs semmi különös." Ezek a mondatok az abszurd helyzetben az érdektelenség frappáns és humoros kifejezését szolgálják. Beszélgessünk! 1. Tudja-e, milyen fontos események történtek Magyarországon a huszadik században? 2. Fontos-e az Ön országában a halottak tisztelete? Vannak-e a halottakkal kapcsolatos ünnepek, szokások? Meséljen róluk! 3. Került-e már abszurd, groteszk helyzetbe? Mesélje el!

12 Kulturális sarok A magyar forradalom és szabadságharc ( ) Az 1848-as forradalmi hullám márciusban Magyarországot is eléri. Párizs és Bécs után március 15-én Budapesten is kitör a forradalom. A forradalmárok között ott van például Jókai Mór és Petőfi Sándor is. A forradalom célja Magyarország Ausztriától való elszakadása és a független, demokratikus magyar kormány megalakítása. Ez 1848 áprilisában meg is alakul, miniszterelnöke gróf Batthyány Lajos lesz. A (Habsburg) császári seregek még áprilisban megtámadják Magyarországot és kitör a szabadságharc. A szabadságharc vereséggel végződik: augusztus 13-án a magyar seregek Világosnál (ma: Siria, Románia) leteszik a fegyvert. A szabadságharcot tömeges kivégzések követik. A magyar politikusok egy része - például Kossuth Lajos - emigrál, az országban maradottak pedig kompromisszumot keresnek a Habsburgokkal ben megtörténik a kiegyezés, vagyis megszületik az említett kompromisszum. Eredménye az az 1918-ig fennálló dualista rendszer lesz, amelyet Osztrák- Magyar Monarchiának nevezünk tavaszán egyébként a Habsburg-birodalom egész területén forradalmak és felkelések törnek ki. Maguk az osztrákok is demokratikus kormányt szeretnének, a Magyar Királyság területén élő kisebbségek pedig független, demokratikus államot és kormányt. A magyar forradalom és szabadságharc ma is a haladás és a függetlenség jelképe. A világosi fegyverletétel (1849. augusztus 13.)

13 Megoldások 1. Többszörös választás. 1. a. Hajduska Mihályné a történet elején újra életre kel. 2. a. Amikor Hajduska Mihályné feltámad, többen odamennek a sírjához. 3. c. A taxisofőr azt kérdezi tőle, szeretne-e inni valamit. 4. a. Az emberek a temetőben nem lepődnek meg azon, hogy egy halott feltámadt. 5. a. A temetői látogatók nem tudnak mit mondani Hajduskánénak. 6. b. Apostol Barannikov nem szereti az esőt, mert ha esik, senki nem vesz tőle virágot. 7. c. Az emberek azt mondják Hajduskánénak, hogy semmi nem változott, amióta Hajduskáné meghalt. 8. a. A taxisofőr csak azért beszélgetett Hajduskánéékkal, mert utast szeretett volna szerezni. 9. b. Hajduskáné végül azért megy vissza a sírba, látja, hogy nem tudnak mit mondani neki az emberek. 10. a. Az öreg néni úgy érzi, nagyon jót beszélgetett a halottal. 2. Tegyen fel kérdéseket! 1. Feltámadt-e Hajdúska Mihály is? - Nem, csak Hajduskáné támadt fel. 2. Miről beszélgettek a látogatók Hajdúskánéval? - Hétköznapi dolgokról. 3. Hogyan reagálnaka látogatók Hajdúskáné kérdéseire? - Nem tudnak semmi érdekeset mondani neki. 4. Hogyan végződik a történet? / Mit csinál Hajdúskáné a beszélgetés után. - Hajduskáné visszamegy a sírba. 5. Mit jelképeznek (valószínűleg) a szereplők nevei? - A Budapesten (Magyarországon) együttélő népeket. 3. Kire igaz? 1. Apostol Barannikov a. nem várja meg a beszélgetés végét

14 2. Deutsch Dezső b. sajnálja, hogy Hajduskáné visszament a sírba 3. Hajduskáné c. esőben kevesebb virágot tud eladni 4. a nénike d. nagyon érdekli, mi történik Budapesten 5. a taxisofőr e. pesszimista, tud németül c e d b a 4. Szinonimák. Hogy mondjuk másképp? 1. a. Föltámadt/Meghalt az ott nyugvó halott, név szerint Hajduska Mihályné. 2. a. A borongós/esős időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben. 3. a. Nem szomjas-e, érdeklődött/kérdezte egy taxisofőr. 4. c. Amilyen pocsék/rossz ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr, neki se volna kedve inni. 5. b. Valaki azt mondta, hogy ma már az egész világon/mindenhol klórozzák a vizet. 6. c. Hát mi újság még/mi történt még, érdeklődött a fiatalasszony. 7. c. Várt még egy kicsit, de látva/amikor látta, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt tőlük. 8. c. - A viszontlátásra - mondta és leereszkedett/leszállt a gödörbe. 9. b. A horgászbot-készítő kisiparos előzékenyen/udvariasan a kezét nyújtotta neki. 10. a. Pedig milyen jól eldiskuráltunk/elbeszélgettünk. 5. Mondatpárok. Keresse meg a szinonim mondatot a szövegben! 1. Elkezdett esni az eső: Ekkor eleredt az eső. 2. Nem lesz maga vizes az esőben?: Nem fog maga megázni? 3. Mi történt még?: (Hát), mi újság van még? 4. Nem baj: Nem számít. 5. A nénike a fejével jelezte, hogy nem érti, ami történt:...csóválta a fejét a nénike 6. Melyik főnév illik az igékhez? (A főneveket a novellából vettük.) 1. elered - eláll - csepereg - esik: eső 2. borongós - szeszélyes - változó - esős: idő

15 3. locsolni - ültetni - szedni - árulni: virág(ot) 4. vezetni - parkolni - beindítani - leállítani: autó(t), taxi(t) 5. olvasni - kiadni - árulni - írni: újság(ot) 7. Egészítse ki a mondatokat a "mondani" ige szinonimáival! 1. Nem szomjas-e, szerette volna tudni egy taxisofőr. = Nem szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr. 2. Most nem akar inni, felelte a volt halott. = Most nem akar inni, válaszolta a volt halott. 3. Amilyen pocsék ez a pesti víz, mondta mellékesen a sofőr, neki se volna kedve inni. = Amilyen pocsék ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr, neki se volna kedve inni. 4. Hogy ő ezt nagyon meg tudja érteni, bólogatott a horgászbot-készítő kisiparos. = Hogy ő ezt nagyon meg tudja érteni, helyeselt a horgászbot-készítő kisiparos. 5. Ez van! egészítette ki a taxisofőr a többieket. = Ez van! tette hozzá a taxisofőr. 8. Keressen szinonimákat a "Senki nem tudott mit mondani" mondatra! 1. Itt a beszélgetés elakadt. 2. Megint csönd lett. 3. Most hosszabb szünet állt bea társalgásban. 4. Hallgattak. 5. Mindenki kifogyott a szóból. 9. Kakukktojás. Melyik szó nem illik a sorba? 1. Milyen nem lehet az eső? barátságos 2. Milyen nem lehet a föld? unalmas 3. Milyen nem lehet egy nő? jóképű (Ezt férfiakra mondjuk.) 4. Milyen nem lehet egy beszélgetés? idegen 5. Milyen nem lehet a víz? száraz

16 10. Múltidő. Egészítse ki a mondatokat! 1. Kettényílt a sír, és föltámadt Hajduska Mihályné. 2. Akik meghallották a robajlást, odajöttek. 3. A fiatalasszony fésűt kért kölcsön, és megfésülködött. 4. Nem szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr. 5. Most nem akar inni, válaszolta a volt halott. 6. Mi baja a pesti víznek, kérdezte Hajduskáné. 7. Megint csönd lett. 8. Ekkor eleredt az eső. 9. Hát meséljenek már valamit! nézett rájuk a feltámadott. 10. Ez van! tette hozzá a taxisofőr. 11. Egészítse ki a mondatokat a megfelelő igekötővel! 1. Kettényílt a sír, és feltámadt Hajduska Mihályné. 2. Akik meghallották a robajlást, odajöttek. 3. A fiatalasszony fésűt kért kölcsön, és megfésülködött. 4. Itt a beszélgetés elakadt. 5. Ekkor eleredt az eső. 6. Nem fog maga megázni? 7. A taxisofőr csalódottan visszasétált az autójához. 8. A föltámadott lenézett a gödörbe. 9. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt tőlük Mi történt? kérdezte a taxisofőr. Csak nem mászott vissza a sírba? 12. Egészítse ki a mondatokat a névszóragokkal! 1. Hogy mi baja a pesti víznek, kérdezte Hajduskáné. 2. Klórozni klórozzák, helyeselt Apostol Barnnikov, aki a temetőkapuban virágokat árult. 3. Ő esővízzel kénytelen locsolni a palántáit. 4. Valaki azt mondta, hogy ma már az egész világon klórozzák a vizet. 5. Ő erről a langyos nyári esőről beszél, közölte Hajduskáné.

17 6. Most hosszabb szünet állt be a társalgásban. 7. A taxisofőr csalódottan visszasétált az autójához. 8. A föltámadott lenézett a gödörbe. 9. Mi történt? kérdezte a bejáratnál a taxisofőr. 10. Csak nem mászott vissza a sírba? 13. Egészítse ki a mondatokat a személyes névmással! 1. Amilyen pocsék ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr, neki se volna kedve inni. 2. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. Nincs semmi különös, mondták neki. 3. Nem fog maga megázni? 4. Nem számít, mondta Hajduskáné, ő direkt szereti az esőt. 5. Hát meséljenek már valamit! nézett rájuk a feltámadott. 6. Mit meséljünk? mondta az öreg nénike. Nincs nekünk annyi mesélnivalónk. 7. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt tőlük. 8. A horgászbot-készítő kisiparos a kezét nyújtotta neki Mi történt? kérdezte tőlük a taxisofőr. 14. Egészítse ki a mondatokat a felszólító módú igealakokkal! 1. Hát meséljenek már valamit! nézett rájuk a feltámadott. 2. Mit meséljünk? mondta az öreg nénike. Nincs nekünk annyi mesélnivalónk. 3. A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne csússzon, a kezét nyújtotta neki. 15. Egészítse ki a mondatokat! 1. A borongós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben, de akik meghallották a robajlást, odajöttek. 2. Valaki azt mondta, hogy ma már az egész világon klórozzák a vizet. 3. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. 4. Hogy neki viszont semmilyen eső se kell, mondta Apostol Barannikov, mert elriasztja a látogatókat a temetőből. 5. Mindig történik valami legyintett a kisiparos. - De ahogy a német mondja: Selten kommt etwas Besseres nach. 6. Ez van! tette hozzá a taxisofőr, és minthogy csak fuvart szeretett volna fogni, csalódottan visszasétált az autójához.

18 7. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt tőlük. 8. A viszontlátásra mondta, és leereszkedett a gödörbe. 9. De visszamászott csóválta a fejét a nénike. - Pedig milyen jól eldiskuráltunk. 16. Egészítse ki a mondatokat a tagadószóval! 1. Az obeliszkre rá volt vésve a férje neve is; ő azonban, nem tudni, miért, nem támadt föl. 2. Nem szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr. 3. Most nem akar inni, válaszolta a volt halott. 4. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. Nincs semmi különös, mondták neki. 5. Nem fog maga megázni? 6. Hogy neki viszont semmilyen eső se kell, mondta Apostol Barannikov Mit meséljünk? - mondta az öreg nénike. - Nincs nekünk annyi mesélnivalónk. 8. A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne csússzon, előzékenyen a kezét nyújtotta neki k vagy -g? Egészítse ki a szavakat! 1. A borongós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben. 2. Fésűt kért kölcsön, megfésülködött. 3. Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony. 4. Ő direkt szereti az esőt. 5. Most hosszabb szünet állt be a társalgásban.

Mit ér a diploma, ha magyar?

Mit ér a diploma, ha magyar? 3. szint Április Mit ér a diploma, ha magyar? Az Unióban automatikusan elfogadják majd a magyar oktatást A diploma annyit ér, amennyiért beváltható. Mondjuk fizetésre. Nagy kérdés, hogy a magyar diplomák

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az író először a. véletlenül találkozott Iglbauerrel. b. egy barátjának köszönhetően találkozott Iglbauerrel c. gyermekkorában találkozott

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. A fiú azért mondja, hogy a falu messzebb volt húsvétkor és karácsonykor, mert a.) ilyenkor nem szeretett hazamenni. b.) ilyenkor gyalog

Részletesebben

A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után

A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után A Balassi Bálint Intézet(3) vezetője szerint a "magyar mint idegen nyelv" oktatásának komoly piaca lehet az Európai Unióhoz való csatlakozás után. szervezet(12)

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET PRÓBAÉRETTSÉGI a 2017/2018-as tanévben TESZT

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

Félmilliónyi zarándok(1) Csiksomlyón(2)

Félmilliónyi zarándok(1) Csiksomlyón(2) 3. szint Június Félmilliónyi zarándok(1) Csiksomlyón(2) Már négy-öt nappal ezelőtt képtelenség volt(3) szállást kapni Csiksomlyó környékén, olyan harminc-negyven kilométeres körzetben. Nem csoda, hiszen

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Bevezetőül néhány információt talál a legendás magyar királyról, Hunyadi Mátyásról.

Bevezetőül néhány információt talál a legendás magyar királyról, Hunyadi Mátyásról. Mátyás király és a szegény tanító könnyebb szövegek Bevezetőül néhány információt talál a legendás magyar királyról, Hunyadi Mátyásról. Élete dióhéjban Született: 1443. február 24-én Kolozsvárott. Apja:

Részletesebben

Asztmatérképet rajzolnak

Asztmatérképet rajzolnak Asztmatérképet rajzolnak Megkérdeznek háromezer szegedi diákot az allergiáról A szegedi gyermekklinika is részt vesz abban a több éve zajló nemzetközi vizsgálatsorozatban, amelynek célja az allergiás betegségekkel

Részletesebben

125 éve született Hajós Alfréd

125 éve született Hajós Alfréd 125 éve született Hajós Alfréd Hajós Alfréd, a magyar sport első olimpiai bajnoka(1) születésének 125. évfordulójára(2) emlékeztek Budapesten. Többek között egy Hajós Alfrédről elnevezett budapesti iskolában

Részletesebben

Hector közelebb jut a boldogsághoz

Hector közelebb jut a boldogsághoz Hector közelebb jut a boldogsághoz Édouard a vacsora végeztével nagyon elégedettnek tûnt, de nem érte be ennyivel, ragaszkodott hozzá, hogy átmenjenek még egy másik helyre. Azt akarom, hogy megismerd Kínát!

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

1848. március 15. 1. Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek. A tevékenység menete

1848. március 15. 1. Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek. A tevékenység menete Demény Piroska 1848. március 15. 1 Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek A tevékenység menete Szerepbe lépés Érkezéskor minden gyermek névkártyát húz (az 1948. márciusi eseményekhez kapcsolódó nevek:

Részletesebben

Nagyon örülök! (Feladatlap)

Nagyon örülök! (Feladatlap) Damian Kaleta PhD hallgató, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék Nagyon örülök! (Feladatlap) Célcsoport: magyarul tanuló külföldiek (kezdő csoport) Téma besorolás: - műveltségterület idegen nyelvi kultúra

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben

Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma

Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma Tóth-Simon Károly Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma Bevezetés Különböző hivatalos nyomtatványokon rendszeresen rákérdeznek a családi állapotunkra. Az önéletrajzunkban is hivatkozunk

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

Örkény István: NINCS SEMMI ÚJSÁG Egyik délután a budapesti köztemető 27. parcellájának 14. sírhelyén nagy robajjal feldőlt a közel hárommázsás

Örkény István: NINCS SEMMI ÚJSÁG Egyik délután a budapesti köztemető 27. parcellájának 14. sírhelyén nagy robajjal feldőlt a közel hárommázsás Örkény István: NINCS SEMMI ÚJSÁG Egyik délután a budapesti köztemető 27. parcellájának 14. sírhelyén nagy robajjal feldőlt a közel hárommázsás gránitobeliszk. Rögtön utána kettényílt a sír, és föltámadt

Részletesebben

Könnyebb gyerekkel feleséget találni

Könnyebb gyerekkel feleséget találni 2. szint Szeptember Könnyebb gyerekkel feleséget találni A gyermekes(1) férfiak nagyobb eséllyel(2) találnak partnert, mint a gyermektelenek(3) - mondja egy brit magazin. Az "FQ" című újság az első apáknak

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő a. egy régi baráttal szeretne találkozni. b. Istennel szeretne találkozni. c. a nagy szerelmével szeretne találkozni. 2. Az

Részletesebben

Kisebbségi képviselet

Kisebbségi képviselet 3. szint December Kisebbségi képviselet A világ parlamentjeiben tizenöt százalék a nők aránya, de van, ahol a képviselők fele nő. Magyarországon számarányuk tíz százalék alatt van. Börtönbe zárja(1) mindkét

Részletesebben

1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő a. rendszeresen elveszti a pénzét. b. rendszeresen talál pénzt. c. még soha nem talált pénzt, de nem is veszített el. 2. Aki

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

VÁLOGATOTT EGYPERCES NOVELLÁK

VÁLOGATOTT EGYPERCES NOVELLÁK ÖRKÉNY ISTVÁN VÁLOGATOTT EGYPERCES NOVELLÁK A kötetet összeállította Fráter Zoltán TARTALOM HASZNÁLATI UTASÍTÁS ARRÓL, HOGY MI A GROTESZK ÁLLAPOTOK NINCS SEMMI ÚJSÁG MI EZ? MI EZ? A SZÍNÉSZ HALÁLA PRESZTÍZS

Részletesebben

Szeged is pályázik(1) az "Európa kulturális fővárosa" címre

Szeged is pályázik(1) az Európa kulturális fővárosa címre 3. szint Május-június Szeged is pályázik(1) az "Európa kulturális fővárosa" címre Az EU kulturális miniszterei május végi, brüsszeli ülésükön döntöttek arról, hogy 2010-ben Németország mellett hazánk egyik

Részletesebben

Darth Vader Magyarországon

Darth Vader Magyarországon Darth Vader Magyarországon Idén nyáron is lesz "HungaroCon" nyári fantasztikus találkozó. A programsorozat(1) vendége David Prowese, brit színész lesz. Prowese Darth Vadert játszotta a Csillagok háborúja

Részletesebben

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk!

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam Név: Osztály: Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! 1. Tedd ki a megfelelő ékezeteket a szavakra! futotest, fozokanal, kultura, szulofold, szololevel

Részletesebben

A növények gyógyítanak(1)

A növények gyógyítanak(1) 2. szint Január-február A növények gyógyítanak(1) Ma az emberek életük 80 százalékát töltik a négy fal között, messze a természettől. A homo sapiens evolúciós fejlődésének(2) azonban nagyon fontos eleme(3)

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

éjszakán szólította magához a mi kegyelmes mennyei édes Atyánk így: Jövel, hozzám, édes Gyermekem! Amikor vasárnap szokás szerint szeretettel

éjszakán szólította magához a mi kegyelmes mennyei édes Atyánk így: Jövel, hozzám, édes Gyermekem! Amikor vasárnap szokás szerint szeretettel A te bizonyságaid én gyönyörűségem, és én tanácsadóim. Lelkem a porhoz tapad; eleveníts meg engem a te ígéreted szerint. Útaimat elbeszéltem előtted és te meghallgattál engem; taníts meg a te rendeléseidre!

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

Szatírikus film készül Ceausescu életéről

Szatírikus film készül Ceausescu életéről Szatírikus film készül Ceausescu életéről Szatírikus film készül romániai magyar színészekkel Nicolae Ceausescu néhai(1) román diktátor és felesége, Elena Ceausescu életéről. A román magyar koprodukciót

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. DECEMBER 7. CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

VIII. Henriknek a focira is jutott ideje

VIII. Henriknek a focira is jutott ideje 3. szint Január-február VIII. Henriknek a focira is jutott ideje Néhány felesége lefejeztetése(1), az angol haditengerészet kiépítése és a Rómával való szakítás közben VIII. Henriknek a jelek szerint a

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály 1. feladat: Az 1848 49-es szabadságharc eseményei a) 5. (isaszegi csata) b) 6. (pákozdi csata) c) 2.

Részletesebben

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben.

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben. A CUKOR (népmese) A királyfi és az elűzött királylány nagy lakodalmat csapott. Meghívták az öreg királyt is a lakodalomba. Étel-ital sok volt, mindenik finom volt, de az öreg király előtt az étel sótlan

Részletesebben

A legpesszimistább várakozásoknál is rosszabb volt a részvétel(1)

A legpesszimistább várakozásoknál is rosszabb volt a részvétel(1) 1. szint Május-június A legpesszimistább várakozásoknál is rosszabb volt a részvétel(1) A 350 millió uniós állampolgár(2) közül csak 150 millióan vettek részt(3) a választáson(4). Ez még a legpesszimistább

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek.

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek. OLDAL OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT 8 Sziasztok! 11 1. A furcsa idegen 32 2. Amia bajban van Meglepetés 56 3. A kincsesláda 76 4. Vásárolni megyünk 96 5. Kedves naplóm! A pince A képek (Apu családja.

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 óraszám 49 50. 51

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 óraszám TARTALOM

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II.

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. 32. FEJEZET HAYNAU RÉMURALMA, A BACH- KORSZAK. MEGTORLÁSOK ÉS A PASSZÍV ELLENÁLLÁS (1849 1867) Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc elbukott ugyan,

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő gyermekkorában azt gondolta, hogy a. New York nem Amerikában van. b. van egy Nevjork és egy Nyújork nevű város is Amerikában.

Részletesebben

Riasztóan(1) gyenge az erdők védelme Európában

Riasztóan(1) gyenge az erdők védelme Európában 3. szint Március Riasztóan(1) gyenge az erdők védelme Európában Újabb felmérés készült az európai erdők védelméről Szerdán ér véget az európai erdők védelmével foglalkozó negyedik nemzetközi miniszeri

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle 3. szint Március-április Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle, jelentette be kedd este a francia író lánya. Kilencvenöt éves korában Párizs környéki

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Munka kontra magánélet

Munka kontra magánélet Munka kontra magánélet Este munka a konyhaasztalnál vagy a számítógép(1) előtt, hajnalban(2) főzés, takarítás, reggel rohanás az oviba(3), az iskolába, a munkahelyre, este vásárlás, vacsora, majd újra

Részletesebben

A világ legnagyobb képlopásai

A világ legnagyobb képlopásai 3. szint Augusztus A világ legnagyobb képlopásai Egy 30 millió fontot érő Leonardo da Vincifestményt loptak el egy skót kastélyból. A BBC News ezúttal más híres és hírhedt(1) képlopásokról is beszámol.

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGA 8. ÉVFOLYAM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VIZSGA 8. ÉVFOLYAM Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12. Tel.: (+36-46) 560-458, 560-459, 560-583, Fax: (+36-46) 560-582 E-mail: fenyi@jezsuita.hu Honlap: www.jezsu.hu A JECSE Jesuit

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Januárban szeretnék utazni feleltem lefegyverzőnek szánt mosollyal. A lány rögtön rákapcsolt: Napfényre vágyik? Korlátozottak az anyagi lehetőségeim

Januárban szeretnék utazni feleltem lefegyverzőnek szánt mosollyal. A lány rögtön rákapcsolt: Napfényre vágyik? Korlátozottak az anyagi lehetőségeim 1 1999. december 14-én, a délután kellős közepén rádöbbentem, hogy a szilveszterem valószínűleg el lesz cseszve ahogy máskor is. Jobbra fordultam, a Félix-Faure sugárútra, és bementem az első utazási irodába.

Részletesebben

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6,

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6, Zavodszky Geza Törtenelem 111. a közepiskolak szamara ATDOLGOZOn KIADAs Nemzeti Tankönyvkiad6, Budapest Bevezetes.. 5 I. Az "ismeretlen" XVIII. szazad 7 Regi vihig - modem vihig. Az "ismeretlen" XVIII.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10.

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT Lekció: Márk 10. Alapige: Márk 10,45 Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak,

Részletesebben

Élethely. Egy kis hely az élethez? ...egy pici kis élet. Mert minden lélek számít

Élethely. Egy kis hely az élethez? ...egy pici kis élet. Mert minden lélek számít Élethely Egy kis hely az élethez?...egy pici kis élet Mert minden lélek számít CSAK egy kis élet? Kora reggel láttam meg őt a szállodai szobám ablaka alatt: egy pici cicagyerek, talán ha négy hetes lehet.

Részletesebben

Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett.

Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett. Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született. 1848-ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett. Mivel az osztrákok előtt tette le a fegyvert, kegyelemből

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent?

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent? Suhai György 1. oldal 2000.11.24. Gen. 2:1-3. A szombatnap elrendelése Fő kérdés: Mire adta nekünk Isten a nyugodalom napját? Hogyan élhetünk vele helyesen? Az itt leírtak tulajdonképpen egy, a nyugodalom

Részletesebben

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL.

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERETETE Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János

Részletesebben

Örökbefogadáson(1) gondolkodnak Pitték

Örökbefogadáson(1) gondolkodnak Pitték 2. szint Július-augusztus Örökbefogadáson(1) gondolkodnak Pitték Jennifer Aniston és férje, Brad Pitt családot akarnak alapítani. A sztárházaspár egy kisfiút fogad örökbe, akivel hamarosan(2) Angliába

Részletesebben

Nekünk ebben a hónapban jött el a VAKÁCIÓ, ahogy ezt már megszokhatták az elmúlt években.

Nekünk ebben a hónapban jött el a VAKÁCIÓ, ahogy ezt már megszokhatták az elmúlt években. REZON IRODA HÍRLEVÉL 2013. AUGUSZTUS KEDVES ÜGYFELÜNK! Nekünk ebben a hónapban jött el a VAKÁCIÓ, ahogy ezt már megszokhatták az elmúlt években. 2013. augusztus 19. augusztus 30.-ig irodánk zárva lesz!

Részletesebben

Hung. Monitoring 19.5.89. (Kossuth Rádió, Hírek, 16 h ) - Megalakult a magyar Helsinki Bizottság, A ma már szerencsére természetes eseményről számol be Szilágyi Gabriella. - Az alakuló ülésen Schwarzenberg

Részletesebben

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi üléséről. Ülés helye: Jászszentlászló

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. A vendéget

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. A vendéget Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. A vendéget a. Esti Kornél hívta a lakásába. b. Esti Kornél egyik barátja hívta meg. c. senki nem hívta. 2. A vendég ajánlata szerint Esti

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv.

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes és Balatonőszöd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 20-án 13.00 órakor kezdődő a Körjegyzőségi Hivatal tanácskozó termében közösen megtartott

Részletesebben

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte?

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? 1 Tisztázzunk valamit: Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? Még mielőtt belevágnánk a nagy munkánkba, röviden nézzük is meg, milyen is ez a német nyelv. A NÉMET nyelvről röviden: Azonnal fel fog tűnni

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

Stendhal VÖRÖS ÉS FEHÉR

Stendhal VÖRÖS ÉS FEHÉR Stendhal VÖRÖS ÉS FEHÉR Stendhal Vörös és fehér Lucien Leuwen Fordította ILLÉS ENDRE 2010 Fapadoskonyv.hu Kft. honlap: www.fapadoskonyv.hu e-mail: info@fapadoskonyv.hu Borító: Rimanóczy Andrea ELSŐ RÉSZ

Részletesebben

Kannabisszal az agresszív szurkolók(1) ellen Portugáliában

Kannabisszal az agresszív szurkolók(1) ellen Portugáliában 2. szint Május-június Kannabisszal az agresszív szurkolók(1) ellen Portugáliában Kannabisszal fékezné(2) meg a brit szurkolókat a portugál rendőrség. A foci- EB(3) idején nem büntetnék a marihuánafogyasztást(4),

Részletesebben

Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON. Téboly

Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON. Téboly Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON Téboly Annának nem volt sok dolga, hiszen rajtam kívül egy teremtett lélek sem volt a presszóban, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen kinek jutna eszébe éppen vasárnap éjjel

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 4. szám 2011. április

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 4. szám 2011. április KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Kedves Olvasó! Az elmúlt hónap is programokkal gazdagon telt el. Sajnos az áprilisi szám egy kis technikai hiba miatt késve jelent

Részletesebben

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 1. Valószínű, hogy Dózsa Györgyöt nem ültették izzó vastrónra kivégzésekor, csupán ácsolt székre. Ám a fejére valóban felhevített vaskoronát tettek. Hol történt

Részletesebben

MÛHELY. A nemek és generációk jellegzetességei az információs technológiák használatában és megítélésében*

MÛHELY. A nemek és generációk jellegzetességei az információs technológiák használatában és megítélésében* MÛHELY Nagy Beáta KIREKESZTÉS VAGY BEFOGADÁS? A nemek és generációk jellegzetességei az információs technológiák használatában és megítélésében* Az információs technológiák folyamatos és egyre felgyorsuló

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag A Biblia gyermekeknek bemutatja A földműves és a mag Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for

Részletesebben

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok!

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok! MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Kedves Ügyfelek és Barátok! Szeretettel meghívunk minden érdeklödöt a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Summer Opening összejövetelére. Idöpont: 2015 június

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben