Ismertesse a szilárd tüzelőanyagok helyes tárolási módjait! 1.2. Csoportosítsa a gázégőket! 1.3. Ismertesse a tápszivattyú feladatát, valamint

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ismertesse a szilárd tüzelőanyagok helyes tárolási módjait! 1.2. Csoportosítsa a gázégőket! 1.3. Ismertesse a tápszivattyú feladatát, valamint"

Átírás

1

2 Ismertesse a szilárd tüzelőanyagok helyes tárolási módjait! 1.2. Csoportosítsa a gázégőket! 1.3. Ismertesse a tápszivattyú feladatát, valamint beépítési és üzemeltetési előírásait! 1.4. Ismertesse a tűzvonal, a vízvonal, a huzam és a fordítókamra, a támcsavar és a támrúd feladatát, kialakítását, valamint a kazán fűtött felületének fogalmát! 1.5. Milyen felügyeleti osztályba sorolhatók a kazánok? 1.6. Ismertesse a kisnyomású gőzfűtés kialakítását! 2.1. Ismertesse a gázfogadó állomások feladatát és felépítését! 2.2. Ismertesse a rostélyszerkezetek feladatát, működését és kezelését! 2.3. Ismertesse a dugattyús szivattyú (Worthington) működését és üzemi viszonyait! 2.4. Ismertesse a lángcső, a füstcső, a vízcső, az ejtő- és emelőcsövek, a membránfal fogalmát és a főbb jellemzőit! 2.5. Hogyan kell a fűtőnek a vízállásmutatót kezelnie? Mi a teendője a fűtőnek a vízállásmutató törése esetén? 2.6. Ismertesse a gőzfűtési rendszer légtelenítését, víztelenítését! 3.1. Ismertesse a gáznyomásszabályzó feladatát és működését! 3.2. Ismertesse a gázégő levegőellátásának megvalósítási módjait és a lángstabilizálás feltételeit! 3.3. Ismertesse a centrifugál- és a gőzsugár szivattyú működését és üzemi viszonyait! 3.4. Ismertesse a kazánüzemben használatos hőmérők típusait, feladatát és működési elvét! 3.5. Mi a fűtő teendője a gőzkazán üzembe helyezése és leállítása esetén! 3.6. Ismertesse a melegvízfűtési rendszer kialakítási lehetőségeit, működési feltételeit! 4.1. Ismertesse a gázmérő feladatát, a membrános szerkezeti kialakítását és működését! 4.2. Ismertesse a blokk gázégő feladatát, működését! 4.3. Ismertesse a kazánok vegyi kezeléseit! 4.4. Ismertesse a forróvizet szolgáltató kazánok felépítését, szerkezeti egységeit! 4.5. Mi a fűtő teendője, ha a gőzkazánban gyors vízszintcsökkenést észlel? Milyen lehetséges okai lehetnek a gyors vízszintcsökkenésnek? 4.6. Ismertesse a nyitott tágulási tartály feladatát, szerkezeti kialakítását és a beépítésre vonatkozó előírásait!

3 Ismertesse a turbinás gázáramlás mérő működését! 5.2.Ismertesse a gázégőhöz csatlakozó gázvezeték szerelvényeit, feladatukat és működésüket! 5.3. Ismertesse az olajszivattyúk feladatát és működését! 5.4. Ismertesse a kényszeráramlású kazán működését! 5.5. Mely esetekben kell a gőzkazán üzemét azonnal leállítani? 5.6. Ismertesse a légtelenítő vezeték feladatát melegvíz- illetve gőzfűtés esetén! 6.1. Ismertesse a tüzelőolaj tárolók rendeltetését, elhelyezését, és kivitelét! 6.2. Csoportosítsa az olajégőket és ismertesse működési elvüket! 6.3. Ismertesse a ventilátorok típusait, feladatait és üzemi viszonyait! 6.4. Ismertesse a gázüzemű VITOCROSSAL 300 típusú kondenzációs kazán (VIESSMANN gyártmányú) szerkezeti kialakítását és energetikai jelentőségét! 6.5. Ismertesse a kazánok víz- és füstgázoldali felületeinek tisztítási módszereit! 6.6. Ismertesse a légfűtés kialakítását, működését és szabályozását! 7.1. Ismertesse a tüzelőolaj tárolókon található szerelvényeket! 7.2. Ismertesse a blokk olajégők feladatát és működését! 7.3. Ismertesse a nyersvíz szennyeződéseit és a vízben lévő szennyező anyagok káros hatásait! 7.4. Ismertesse a biztonsági - állványcső és szelep feladatát, szerkezeti kialakítását és a beépítés feltételeit! 7.5. Ismertesse a kazán hatósági vizsgálatait! 7.6. Ismertesse a forróvizes fűtési rendszer kialakítását, működését! 8.1. Ismertesse az olajellátó rendszereket! 8.2. Ismertesse az elektromos gyújtóberendezések feladatát, működését, valamint meghibásodásának okait és a hibák elhárításának módjait! 8.3. Mi okozza a víz keménységét? 8.4. Ismertesse a vízállásmutató szerkezetek feladatát, kialakítását! 8.5. Hogyan lehet a tápvizet betáplálni a kisnyomású gőzkazánba? 8.6. Ismertesse a hőleadók típusait, kialakítását és beépítését!

4 Ismertesse a gázellátó rendszerbe beépített gyorszár feladatát, szerkezeti kialakítását és működését! 9.2. Ismertesse az olajfúvóka feladatát, szerkezeti kialakítását és karbantartását! 9.3. Ismertesse a vízben lévő szennyező anyagok káros hatásait! Ismertesse a tápvizek oldott gázoktól történő mentesítését! 9.4. Ismertesse a nyomásmérő típusait, működését! Ismertesse a nyomásmérőnél alkalmazott vízzsák és háromjáratú csap feladatát kialakítását és szerepét! 9.5. Ismertesse a vegyi kezelési tevékenység engedélyezési eljárását! 9.6. Hogyan ellenőrzi a fűtőtestek helyes működését? Ismertesse az olajok szennyező anyagait, hatásait és az eltávolításuk módjait! Ismertesse a gáz- és olajégőknél alkalmazott lángőrök feladatát, típusait és működési elvét! Ismertesse a vízben lévő szilárd anyagok eltávolításának módszereit (szűrés, derítés)! Ismertesse a tápvíz- és az égési levegő előmelegítő és a túlhevítő feladatát, működését! Mikor és hogyan kell pótolni a vizet a melegvíz fűtési rendszerekben? Ismertesse a gőzfűtési rendszer szabályzását! Ismertesse az olajszűrő feladatát, szerkezeti kialakítását és üzemeltetési feltételeit! Ismertesse a mágnesszelep kialakítását, beépítésének feltételeit és működtetését! Ismertesse a kazánüzemek korrózió fajtáit! Ismertesse az iszapoló szerelvények feladatát, működési elvét és beépítési előírásait! Mi a különbség a nyomásmérő és a hidrométer között? Ismertesse a melegvízfűtési rendszer szabályozhatóságát! Ismertesse a gázszűrő feladatát, szerkezeti kialakítását, beépítését és az üzemközbeni ellenőrzésének szükségességét! Ismertesse a termosztát és a presszosztát feladatát, működési elvét és az alkalmazását! Melyek a tápvíz előírt minőségi jellemzői a gőzkazánok üzemeltetésénél? Ismertesse a tápfej feladatát, működési elvét és az üzemközben előforduló hibák elhárításának módját! Mi a kazánkezelő feladata a téli fűtési idényt követően gőz- és melegvíz fűtés esetén? Ismertesse a padló-, fal - és a mennyezetfűtés kialakítását!

5 Ismertesse az olaj előmelegítők feladatát és szerepét az olajellátó rendszerben! Ismertesse a gázveszély érzékelő feladatát, működésének feltételeit! Ismertesse a telített vízgőz és túlhevített gőz jellemző tulajdonságait! Ismertesse az automatikus vízszintszabályozók feladatát, kialakításait, működését és a fűtő ellenőrzési kötelezettségeit! Ismertesse a gáztüzelés esetén előforduló üzemzavarokat és azok elhárításának módját! Ismertesse a hőközpontok feladatát, kialakítását! Ismertesse a hőelzáró szelep feladatát, működését és a beépítési helyét! Ismertesse a lángstabilizátorok feladatát és kialakításukat! Mi az ioncserélős vízlágyítás lényege? Ismertesse a kondenzvíz leválasztókat, kialakításukat, működésüket, valamint az energetikai jelentőségét! Ismertesse a forróvízes kazánüzem indítási és leállítási folyamatát! Ismertesse a melegvízfűtési rendszerben a mennyiségi szabályozás feladatát, kialakítását és üzemeltetési feltételeit! Ismertesse a folyadék - olaj, víz - mennyiségmérő feladatát, működését és beépítési követelményét! Ismertesse a forgóserleges olajégők feladatát, működési elvét! Ismertesse az Na ioncserélő berendezés felépítését, működését és az alkalmazásának feltételeit, előnyét és hátrányát! Ismertesse a VITOMAX 200 HS típusú gőzkazán (VIESSMANN gyártmányú) szerkezeti kialakítását! Ismertesse a kazánüzemben előforduló tömörtelenségek okait és a megszüntetések módját! Ismertesse a termosztatikus szelep feladatát, szerkezeti kialakítását, beépítését és üzemeltetését!

6 Ismertesse a fűtőolaj ellátó rendszer üzemeltetési feltételeit! Ismertesse az indulási reteszfeltételeket a gáz- és a fűtőolaj tüzelésű gőzkazánnál! Ismertesse a vízelőkészítés biztonságtechnikai és energetikai jelentőségét! Ismertesse a gőznyomáscsökkentő feladatát, működését! Ismertesse a 63/2004. ( IV.27.) GKM rendelet kezelőkre vonatkozó előírásait! Ismertesse a nedves kondenzvezetékes kisnyomású gőzfűtési rendszer kialakítását! Ismertesse a készenléti olajtartályok telepítésének környezetvédelmi és biztonsági követelményeit! Ismertesse a gáz - és olajégők szabályozásának módjait! Milyen kötelezettsége van a fűtőnek a vízminőség ellenőrzésével kapcsolatban? Ismertesse a kazánhatásfok fogalmát, meghatározásának (melegvíz-, gőzkazán) módját, a kazánüzemi veszteségeket és ezek befolyásolását a kazán üzemére! Ismertesse a 63/2004. (IV.27.) GKM rendelet a kazán gépkönyvre vonatkozó előírásait! Ismertesse a melegvízfűtési rendszer helyi- és központi légtelenítésének kialakítását! Ismertesse a napi olajtároló tartály feladatát, szerkezeti kialakítását! Ismertesse az automatikus hárompont szabályozású blokk gázégő gyújtási folyamatát! Ismertesse a részleges sótalanító berendezést és kezelését! Ismertesse a keresztdobos BW kazán szerkezetét! Ismertesse a gőzkazán szerkezeti vizsgálatra és nyomáspróbára történő előkészítését! Ismertesse a melegvizes fűtési rendszer fűtési körönkénti szabályozás szerkezeti kialakítását! Ismertesse a forgódugattyús gázmérő működését! Ismertesse az automatikus hárompont szabályozású blokk olajégő gyújtási folyamatát! Ismertesse a teljes sótalanító berendezést és kezelését! Hogyan ellenőrzi a tüzelés jóságát? Hogyan végezhető el a gőzkazán üzemeltetésének műszeres ellenőrzése (vizsgáló műszerek, dokumentálás)? Ismertesse a kazánkezelő teendőit a műszak átadás - átvétel esetén és a kazánnapló vezetésére vonatkozó előírásokat! Ismertesse a hőcserélők feladatát és kazánüzemi alkalmazásukat!

7 Ismertesse a mérőperemes gáz- és gőzmérés működési elvét! Ismertesse a fűtőolaj tüzelésű gőzkazán indulási és leállási üzemét! Ismertesse a fordított ozmózis elvét, a vízlágyításban! Ismertesse a mozdonykazán szerkezetét! Ismertesse a begyújtás folyamatát a széntüzelésű vándorrostélyos gőzkazánban! Ismertesse a tágulási tartályok szerkezeti kialakításait, a fűtési rendszerbe történő beépítési helyét és az üzemeltetési előírásait!

6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) szerkezetét!

6. a) Ismertesse a vízállásmutató feladatát, kialakítását! b) Ismertesse az LHD - IGNYS gőzkazán (Láng Gépgyár gyártmánya) szerkezetét! 2 I. 1. a) Ismertesse a tűzvonal, a vízvonal, a huzam és a fordítókamra, valamint a kazán fűtött felületének fogalmát és kialakításait! b) Ismertesse az ELKA gőzkazán (ELEKTHERM ISZ gyártmány) 2. a) Ismertesse

Részletesebben

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.)

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) 1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) Miért kell az éghető gázokat szagosítani? c.) Milyen

Részletesebben

Mit nevezünk gáztechnikai normál térfogatnak? Melyek az elektromos gyújtóberendezés részei, és milyen meghibásodások fordulhatnak

Mit nevezünk gáztechnikai normál térfogatnak? Melyek az elektromos gyújtóberendezés részei, és milyen meghibásodások fordulhatnak 1. 2. 2 Mit nevezünk fizikai normáltérfogatnak? Mit nevezünk teljes gyújtási időnek, és milyen részekből áll? Csoportosítsa az olajtárolókat -rendeltetés, -elhelyezés, -kivitel, - anyaga szerint! Ismertesse

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témaköröket tartalmazzák A tételhez használható segédeszközöket

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Részszakképesítés azonosító száma megnevezése: 31 522 02 Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelő Vizsgafeladat megnevezése: Ipari

Részletesebben

Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés. Hőtechnikai berendezéskezelő

Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés. Hőtechnikai berendezéskezelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

SGB -...GG, SGB-...GR, SGB-...GN

SGB -...GG, SGB-...GR, SGB-...GN SGB -...GG, SGB-...GR, SGB-...GN GÁZ- ÉS OLAJ ALTERNATÍV ÉGŐK 1200-9000 kw SGB- alternatív égők Általános ismertető: Az SGB-...-GG gáz és tüzelőolaj, az SGB-...- GR gáz és könnyű fűtőolaj, az SGB-...-GN

Részletesebben

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kazánok működtetésének szabályozása és felügyelete. Kazánok és Tüzelőberendezések

Kazánok működtetésének szabályozása és felügyelete. Kazánok és Tüzelőberendezések Kazánok működtetésének szabályozása és felügyelete Kazánok és Tüzelőberendezések Tartalom Meleg- és forróvizes kazánok szabályozása és védelme Fűtés és mekegvíz ellátás szabályozása Gőzfeljesztők szabályozási

Részletesebben

KAZÁNBERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE

KAZÁNBERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE KAZÁNBERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE Műszaki követelmények 1. ÁLTALÁNOS FELADATOK, ELŐÍRÁSOK Vállalkozónak folyamatosan (24 óra) műszakonként 4 fő kazánkezelővel kell biztosítani a jelen dokumentáció 12.b. sz.

Részletesebben

Kazánkezelő (2-12 tonna között) Hőtechnikai berendezéskezelő 2/68

Kazánkezelő (2-12 tonna között) Hőtechnikai berendezéskezelő 2/68 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete 1. Általános feladatok, előírások (valamennyi rész esetén) Vállalkozónak az év

Részletesebben

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS 6209-11 FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS Tartalomjegyzéke Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a biztonsági szelep főbb méreteivel, üzemi jellemzőivel kapcsolatos alapfogalmait! 2. Ismertesse az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályainál a fennmaradási engedélyükre

Részletesebben

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Nyomásszabályozó állomások 1 Földgázszállító és -elosztó rendszer F O R R Á S O L D A L Hazai földgáztermelő mező kiadási pontja Import gázvezeték belépési

Részletesebben

AMR. GB-Ganz Tüzeléstechnikai Kft. Internet: www.gbganzdu.t-online.hu, E-mail: gbganzdu@gbganzdu.t-online.hu.hu

AMR. GB-Ganz Tüzeléstechnikai Kft. Internet: www.gbganzdu.t-online.hu, E-mail: gbganzdu@gbganzdu.t-online.hu.hu AR folyamatosszabályzású duoblokk égőcsalád Nyilvántartási szám: 0/009()-8() SZEN ISO: 00 (ISO900:000) 0 Gyártó: GB-Ganz Tüzeléstechnikai Kft. Internet: www.gbganzdu.t-online.hu, E-mail: gbganzdu@gbganzdu.t-online.hu.hu

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

31 522 02 0010 31 03 Kazángépész (12 t/h felett) Hőtechnikai berendezés üzemeltető

31 522 02 0010 31 03 Kazángépész (12 t/h felett) Hőtechnikai berendezés üzemeltető Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Minden tűztérhez illeszthető Rugalmas szabályozási tartomány Magas tüzeléstechnikai hatásfok

Minden tűztérhez illeszthető Rugalmas szabályozási tartomány Magas tüzeléstechnikai hatásfok AR FOLYAATOSSZABÁLYZÁSÚ DUOBLOKK ÉGŐCSALÁD inden tűztérhez illeszthető Rugalmas szabályozási tartomány agas tüzeléstechnikai hatásfok Üzembiztos konstrukció Egyszerű karbantartás Környezetbarát * Nyilvántartási

Részletesebben

HŐTECHNIKAI BERENDEZÉS ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

HŐTECHNIKAI BERENDEZÉS ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK HŐTECHNIKAI BERENDEZÉS ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 522 02 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete. Műszaki követelmények

A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete. Műszaki követelmények A BKV Zrt. üzemeltetésében lévő használati melegvíz-ellátó és fűtőberendezések szezonális felügyelete Műszaki követelmények 1. ÁLTALÁNOS FELADATOK, ELŐÍRÁSOK Vállalkozónak folyamatosan (24 óra) műszakonként

Részletesebben

A tételhez segédeszközök nem használható.

A tételhez segédeszközök nem használható. A vizsgafeladat ismertetése A központilag összeállított tételsor a következő témaköröket tartalmazza: Hőenergetika alapjai Víz-gőz állapotjelzők Víz- gőztermelés elmélete Villamos energetikai alapismeretek

Részletesebben

Kémia. 2. Milyen kémiai reakció fajtákat ismer, hogyan lehet azokat reakcióegyenletekkel leírni?

Kémia. 2. Milyen kémiai reakció fajtákat ismer, hogyan lehet azokat reakcióegyenletekkel leírni? 2 Kémia 1. Ismertesse a legfontosabb kémiai alapfogalmakat (elem, vegyület, atom, molekula, vegyérték, tapasztalati képlet, szerkezeti képlet, oldatok, oldhatóság)! 2. Milyen kémiai reakció fajtákat ismer,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

Épületgépészeti műszaki leírás

Épületgépészeti műszaki leírás Épületgépészeti műszaki leírás Margaréta Óvoda 7275 Igal, Szent István u. 118., HRSZ: 1039/1 2017. április 28. 1/5 TARTALOMJEGYZÉK IROMÁNYOK: Épületgépészeti műszaki leírás 1./ Tervezői nyilatkozat, alkalmazott

Részletesebben

A 116. sorszámú Kazánkezelő (2-12t/h között) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 116. sorszámú Kazánkezelő (2-12t/h között) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 116. sorszámú Kazánkezelő (2-12t/h között) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 32 522 02 1.2.

Részletesebben

Tervezési munkák kivonatos jegyzéke

Tervezési munkák kivonatos jegyzéke Tervezési munkák kivonatos jegyzéke Az alábbiakban ismertetjük azon tervezési feladatokat (a teljesség igénye nélkül), amelyek komplett kidolgozására (minden szaktervet tartalmazó kivitelezési/engedélyezési

Részletesebben

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft.

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. Az ipari kazángyártás kihívásai és megoldásai PŐDÖR Csaba - ügyvezető igazgató 1947-2015 A jogelődöt 1947 évben alapították Az 1970-es évektől a kazángyártás a fő irány

Részletesebben

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás)

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Körösztös Kft. 7630 Pécs, Zsolnay V.u.9. Tel: 72/511-757 Fax: 72/511-757 Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Mottó: A szabványok alkalmazása nem kötelezõ, de a bíróságon

Részletesebben

A tételhez segédeszközök nem használható.

A tételhez segédeszközök nem használható. A vizsgafeladat ismertetése A központilag összeállított tételsor a következő témaköröket tartalmazza: Erőművi blokkok és a villamosenergia-rendszer együttműködése Blokküzemeltetés gazdaságossága, javításának

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított vizsgakérdések az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint az Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelés megnevezésű

Részletesebben

TOLNATEJ ZRT. 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26. KAZÁNHÁZI REKONSTRUKCIÓ. Gőzkazán rendszer. Vízkezelés. Budapest, 2006. december.

TOLNATEJ ZRT. 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26. KAZÁNHÁZI REKONSTRUKCIÓ. Gőzkazán rendszer. Vízkezelés. Budapest, 2006. december. PORTA Mérnöki és Kereskedelmi Kft. Levélcím: 1147 Budapest, Zsolnay u. 8. Iroda: 1033 Budapest, Szentendrei út 17. Tel./Fax: 388-7381 E-mail: portakft@t-online.hu Internet: www.portakft.com TOLNATEJ ZRT.

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

Condor Classic láng- és füstcsöves gőzkazán

Condor Classic láng- és füstcsöves gőzkazán STANDARDKESSELITALIANA Condor Classic láng- és füstcsöves gőzkazán Gőztermelés: 2000-15.000 kg/h Gőznyomás: max. 21 bar Hoval TopGas fali gázkazánok a legmodernebb kondenzációs technikával Magyarországi

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését!

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését! 2 1. TÉTEL 1. A.) Ismertesse a 2. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát és felépítését! Ismertesse a karbantartó szellőző rendszer feladatát, kapcsolását,

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Központi fűtés rendszerek működésének, üzemeltetésének ismertetése Hőtermelő berendezések, készülékek működésének, üzemeltetésének ismertetése Központifűtés és gázhálózat dokumentáció

Részletesebben

Épületgépészeti ismeretek 01.

Épületgépészeti ismeretek 01. Épületgépészeti ismeretek 01. Épületgépészet 1. Távhő szolgáltatás 01. Hőerőmű 02. Távvezeték 03. Hőközpont 2. Saját hőtermelés 04. Szilárd tüzelésű kazánok 05. Faelgázosító kazánok 06. Pellettüzelésű

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

KONDENZÁCIÓS KAZÁN DINAMIKUS HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓVAL, SZOLÁR CSATLAKOZÁSSAL

KONDENZÁCIÓS KAZÁN DINAMIKUS HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓVAL, SZOLÁR CSATLAKOZÁSSAL KONDENZÁCIÓS KAZÁN DINAMIKUS HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓVAL, SZOLÁR CSATLAKOZÁSSAL A technológia csúcsán Az Econcept Kombi Stratos készülék egy különösen sokoldalú hőközpont, alkalmas bármilyen fűtési rendszerbe,

Részletesebben

31 582 21 0010 31 02 Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő

31 582 21 0010 31 02 Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertese az örvényszivattyúk működési elvét és felépítését (fő szerkezeti elemeit)! 2. Ismertesse a fővízköri rendszer és berendezéseinek feladatát, normál üzemi állapotát és üzemi paramétereit!

Részletesebben

Az 51. sorszámú Erőművi gépész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 51. sorszámú Erőművi gépész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 51. sorszámú Erőművi gépész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 522 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Vízvezeték- és központifűtés-szerelő speciális szakmai ismeretek

Vízvezeték- és központifűtés-szerelő speciális szakmai ismeretek 2 Vízvezeték- 1. A) Ismertesse a hőmennyiség, a fajhő és a hőmérséklet fogalmát, mértékegységét és azok átszámításait! B) Ismertesse a fűtési rendszerek beszabályozását, próbaüzemét és azok veszélyforrásait!

Részletesebben

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához.

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához. A legjobb fűtés minden évszakban DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához 2010 Katalógus Teljes biztonság és maximális kényelem A GABARRÓN elektromos kazánokok

Részletesebben

Hidrogén előállító, tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése

Hidrogén előállító, tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése 2 Hidrogén előállító, tároló és gázelosztó rendszer üzemeltetése 1. Ismertesse az üzemelő hidrogénfejlesztő működését, fő paramétereit! 2. Ismertesse a kiegyenlítő tartályok utántöltését és a tartályváltás

Részletesebben

VIESMANN. Műszaki adatlap Rend. sz.: lásd az árjegyzékben, árak külön kérésre VITOMAX 200 HS. Nagynyomású gőzfejlesztő.

VIESMANN. Műszaki adatlap Rend. sz.: lásd az árjegyzékben, árak külön kérésre VITOMAX 200 HS. Nagynyomású gőzfejlesztő. VIESMANN VITOMAX 200 HS Nagynyomású gőzfejlesztő Háromhuzamú kazán Gőzteljesítmény 0,5 3,8 t/h Műszaki adatlap Rend. sz.: lásd az árjegyzékben, árak külön kérésre A dokumentum helye: Vitotec dosszié, 22.

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

Energiahatékonysági projektek a távhő szektorban

Energiahatékonysági projektek a távhő szektorban MATÁSZSZ konferencia, Budapest, 2014. május 16. Energiahatékonysági projektek a távhő szektorban Előadó: Polgár Győző Energetikai szaktanácsadó Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. Energiahatékonysági projektek

Részletesebben

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú Ariston Hybrid 30 Kondenzációs- Hőszivattyú A hőszivattyú és a kondenzációs gázkészülék technológia egyesítése olyan módon, hogy a rendszer saját maga dönthessen arról, hogy számára melyik működés üzemmód

Részletesebben

Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től

Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től Megnevezés Leírás Ábra Nettó listaár Cikkszám Tzerra M 24DS 256 000 Ft 90858 kondenzációs fali gázkazán család Tzerra M 24C fűtő (DS) és kombi (C) kivitelben, kis

Részletesebben

cosmo szerelvény JELLEMZŐK GIENGER HUNGÁRIA ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT.

cosmo szerelvény JELLEMZŐK GIENGER HUNGÁRIA ÉPÜLETGÉPÉSZETI KFT. cosmo szerelvény COSMO fűtési szerelvények COSMO termosztátfejek Folyadék töltetű termosztátfej gyors reagálási idővel Beállítható érték: 7-28 C Fagyvédelem: 7 C Kétfajta csatlakozással: M30x1,5mm és Danfoss

Részletesebben

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm 1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm A= 200 mm B= 200 mm C= 182 mm D= 118 mm 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1 Gáz-mágnesszelep 2 Égő 3 Elsődleges füstgáz/víz hőcserélő 4

Részletesebben

2 1.a) Milyen tűzelőanyagokat ismer? Sorolja fel azok legfontosabb jellemzőit! Melyek a szén éghető és nem éghető alkotórészei? b) Hogyan működik a mérőperem? Milyen mérőeszközökkel mérhetjük az áramló

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3142-10/2 dott energiaátalakító-berendezés szerkezeti felépítése, biztonságtechnikai követelmények

Részletesebben

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár Gázellátás Gázkészülékek 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Gázkészülékek fajtái 2 A típusú gázfogyasztó készülékek amelyek nem csatlakoznak közvetlenül kéményhez, vagy égéstermékelvezető

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a nagynyomású levegőrendszer feladatát, a nagynyomású levegő fogyasztóit! 2. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok felépítését, üzemi paramétereit! 3. Ismertesse az üzemelő hidrogénfejlesztő

Részletesebben

KAZÁNGÉPKEZELŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

KAZÁNGÉPKEZELŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés KAZÁNGÉPKEZELŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése KAZÁNGÉPKEZELŐ Feladatok és tevékenységek

Részletesebben

Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel

Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel Küszöbön a felújítás! Cothec Kft. Az ESCO-ról általában ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az 1900-as évek elejétől létező

Részletesebben

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK AJÁNDÉK EXTRÁK: - Triac szabályzó kimenet: fordulatszám szabályzottá tehető a szivattyú a szolárkörben, az optimális működés feltétele - Tacco-setter: a szivattyús blokkban pontosan

Részletesebben

Tzerra árlista Érvényes: 2015.09.01-től

Tzerra árlista Érvényes: 2015.09.01-től Tzerra árlista Érvényes: 2015.09.01-től Ábra Energiaosztály Megnevezés Leírás Nettó listaár Cikkszám Tzerra M 24DS Plus 268 800 Ft 7625056 Tzerra kondenzációs fali gázkazán "A" energiaosztályos modulációs

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész 212-09 Atomerőművi üzemeltetési alapok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel HERZ Armatúra Hungária Kft. Páger Szabolcs Használati meleg vizes hőszivattyú Milyen formában állnak rendelkezésre a fa alapú biomasszák? A korszerű

Részletesebben

Levegő hőszivattyú (Fűtő, monoblokk,r410a)

Levegő hőszivattyú (Fűtő, monoblokk,r410a) Levegő hőszivattyú (Fűtő, monoblokk,r410a) 1.Működési hőmérséklet tartomány:-10 től 45 ig 2. Vezérlési részek: 1Puffertartály hőmérséklet, Beállítási tartomány: 30 ~60 2Padlófűtés visszatérő víz hőmérséklet:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Alkatrész lista BUDAPEST, HATÁR ÚT 50/A

Alkatrész lista BUDAPEST, HATÁR ÚT 50/A Alkatrész lista 2018 Karbantartó készletek BALK 7630547 Karbantartó szett WGB 15-38 basis BALK 664349 Karbantartó szett WGB 15-38 bővített BALK 664356 BALK 7630549 Karbantartó szett WGB 50-110 basis BALK

Részletesebben

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva Kedvezményes csomagok Érvényes: 2012. aug. 31-ig VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva M M A Vitocal 200-S műszaki jellemzői: Levegős hőszivattyú 4, 7, 10, és 13 kw-os névleges

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 3. Előadás Tüzeléstechnika Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

NARDI gyártású WA-G típusú VEGYES TÜZELÉSŰ KAZÁN MOZGÓ ROSTÉLLYAL

NARDI gyártású WA-G típusú VEGYES TÜZELÉSŰ KAZÁN MOZGÓ ROSTÉLLYAL NARDI gyártású WA-G típusú VEGYES TÜZELÉSŰ KAZÁN MOZGÓ ROSTÉLLYAL A berendezés leírása A NARDI WA-G egy 2 bar nyomásra tervezett 3 huzagú gázcsöves kazán (melyből 2 a hőcserélőben van), max. 110 ºC melegvíz

Részletesebben

Drexler Péter mérnök üzletkötő. Danfoss Kft. Távhőtechnikai, Ipari és HVAC Divízió

Drexler Péter mérnök üzletkötő. Danfoss Kft. Távhőtechnikai, Ipari és HVAC Divízió Drexler Péter mérnök üzletkötő Danfoss Kft. Távhőtechnikai, Ipari és HVAC Divízió 1139 Budapest, Váci út. 91. Tel.: (+36) 1 450 2531/102 Fax: (+36) 1 450 2539 Mobil: (+36) 20 9325 179 E-mail: peter.drexler@danfoss.com

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Energiahatékony fűtési és vízmelegítési rendszerek az ErP jegyében. Misinkó Sándor megújuló energia üzletágvezető HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

Energiahatékony fűtési és vízmelegítési rendszerek az ErP jegyében. Misinkó Sándor megújuló energia üzletágvezető HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. Energiahatékony fűtési és vízmelegítési rendszerek az ErP jegyében Misinkó Sándor megújuló energia üzletágvezető HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. ErP rendeletek 813/2013/EU rendelet A legfeljebb 400 kw mért

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

Levegő zárt fűtési rendszerekben. Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások

Levegő zárt fűtési rendszerekben. Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások Levegő zárt fűtési rendszerekben Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások 2 Levegő zárt fűtési rendszerekben Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások 3 Problémák A zárt rendszerekben

Részletesebben

THSD-I gáz- és olajtüzelésű ipari gőzkazán. Termékleírás. THSD-I ipari gőzkazán. THSD-I típusú kazántest füstgáz hőhasznosító nélkül

THSD-I gáz- és olajtüzelésű ipari gőzkazán. Termékleírás. THSD-I ipari gőzkazán. THSD-I típusú kazántest füstgáz hőhasznosító nélkül Termékleírás THSD-I ipari gőzkazán Az Astebo nagyteljesítményű gőzkazán a legjobb minőségű kazánacélból gyártott berendezés, tartós, robusztus, de ugyanakkor rugalmas konstrukciójú, gazdaságos, környezetbarát,

Részletesebben

Környezetvédelmi előírásoknak megfelel: - Emissziós értékek 15% O 2 mellett: o NO x 100 mg/nm 3 o CO 100 mg/nm 3. Darabszám: 1

Környezetvédelmi előírásoknak megfelel: - Emissziós értékek 15% O 2 mellett: o NO x 100 mg/nm 3 o CO 100 mg/nm 3. Darabszám: 1 CENTAX'TX'501+KB7'típusú'Rolls+Royce'gyártmányú'gázturbina'' Műszaki Paraméterek - Bevitt energia: 16 609 kw - Gázfogyasztás: 1 759 m 3/ n /h - Kiadott villamos teljesítmény: 5 098 MW - Elektromos hatásfok:

Részletesebben

Gázkészülék árlista Érvényes: 2007. március 1-tõl

Gázkészülék árlista Érvényes: 2007. március 1-tõl Gázkészülék árlista Érvényes: 2007. március 1-tõl TERMO Öv Color N (õrlángos) alapkivitelû gázkazán melegvizes központifûtésre. TCN2V TCN3V TCN4V TCN5V TCN6V TCN7V Termoelektromos 2v 114.140,- 3v 128.500,-

Részletesebben

Szolár állomás TERVEZÉSI SEGÉDLET

Szolár állomás TERVEZÉSI SEGÉDLET Szolár állomás TERVEZÉSI SEGÉDLET vezérlés nélkül Calpak UNO szolár állomás felépítése: UNO - P130 - szivattyústrang DN 25, 1 vagy DN 20, 3/4 Biztonsági szerelvénycsoporttal a következőket tartalmazza:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Estia 5-ös sorozat EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ. Főbb jellemzők. További adatok. Energiatakarékos

Estia 5-ös sorozat EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ. Főbb jellemzők. További adatok. Energiatakarékos EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ Estia 5-ös sorozat Főbb jellemzők Hűtés, fűtés és használati melegvíz termelés Kompresszor szabályozási tartománya 10 és 100% között van Nincs szükség kiegészítő segédfűtésre

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

MYDENS - CONDENSING BOILER SFOKÚ KONDENZÁCI RENDSZEREK

MYDENS - CONDENSING BOILER SFOKÚ KONDENZÁCI RENDSZEREK A NAGY HATÁSFOK SFOKÚ KONDENZÁCI CIÓS S FŰTÉSI F RENDSZEREK ÚJ J GENERÁCI CIÓJA LAKOSSÁGI ÉS IPARI FELHASZNÁLÁSRA 16-60 KW 70-280 KW KONDENZÁCIÓS FALI GÁZKAZÁN LAKOSSÁGI HASZNÁLATRA MINDEN felhasználói

Részletesebben

31 522 02 0100 31 01 Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés. Hőtechnikai berendezéskezelő

31 522 02 0100 31 01 Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés. Hőtechnikai berendezéskezelő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6202-11/1 Általános épületgépészeti ismeretek Szóbeli

Részletesebben

Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz

Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz Oldal 1 / 5 Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz Tartalomjegyzék Oldal 1. Fontos tudnivalók 2 1.2 Ártalmatlanítás 1.3 Alkalmazási területek 2. Üzemeltetés 3 2.1 Működési elv

Részletesebben

54 582 01 0000 00 00 Épületgépész technikus Épületgépész technikus

54 582 01 0000 00 00 Épületgépész technikus Épületgépész technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

a nyitott tágulási tartályok cseréje,automata töltő rendszerek kiépítése

a nyitott tágulási tartályok cseréje,automata töltő rendszerek kiépítése a nyitott tágulási tartályok cseréje,automata töltő rendszerek kiépítése - Előadó: Treuer Sebestyén - távhőszolgáltatási főmérnök 2018. május 09. II. Közös képviselői fórum 1 A melegvizes fűtési rendszerek

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben