MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MINT IDEGEN NYELV"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 17. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / október 17.

3 1. feladat Olvassa el az újságcikket, és a szöveg alapján válaszoljon a feltett kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Keressünk pénzt fotóinkkal! Csak egy olcsó fényképezőgépre és internetkapcsolatra van szükségünk ahhoz, hogy havi jövedelmünket egy csinos kis összeggel egészíthessük ki. Erről a különleges pénzkereseti lehetőségről, a stockfotózásról lesz szó az alábbiakban. Bizonyára olvasóink közül is elgondolkodtak már néhányan azon, milyen jó lenne, ha a nyaraláson készült csodálatos fényképek nemcsak a család fotóalbumát, hanem pénztárcáját is gazdagítanák. Vagyis a profi fotósok munkáihoz hasonlóan ezeket a családi felvételeket is el lehetne adni valahol. A világhálón ugyanis vannak úgynevezett stock- vagy illusztráció-fotós weboldalak, amelyek éppen e célból jöttek létre: az ember csak feltölti a képeit, amelyek így egy online galériába kerülnek. Ha ezután valakinek megtetszik egyik-másik fotónk, itt könnyen megvásárolhatja, mi pedig az oldal üzemeltetőjétől megkapjuk ennek az összegnek a ránk eső részét. A vásárlók legtöbbször grafikusok, reklámügynökségek dolgozói, vagy magazinok, internetes újságok képszerkesztői, akik a legkülönbözőbb célra használják fel képeinket. A plakátoktól kezdve az újságcikk-illusztráción át egészen a könyvborítóig bárhol megjelenhetnek alkotásaink. A stockfotókat árusító weboldalak sikere, nagy forgalma két dologgal magyarázható. Az itt beszerzett képek jogdíjmentesek, vagyis a vásárlók később szabadon felhasználhatják, publikálhatják ezeket, akár többször is. A másik, talán még ennél is fontosabb tényező, a kedvező ár. Mérettől függően általában egy és húsz dollár közötti áron vásárolhatók meg ezek a fotók, aminek persze mi csak egy részét kapjuk kézhez. Ez elsőre talán túl kevésnek tűnik, de mégse kedvetlenítsen el senkit! Ha sok jól használható, ötletes képet töltünk fel, akkor akár több tucat is elfogyhat ezekből naponta, így a hónap végén már jelentős összeget utaltathatunk a számlánkra. A stockfotózás tehát leginkább a sok kicsi sokra megy mondással jellemezhető. Hogyan történik mindez a gyakorlatban? Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk, akkor először keressünk egy stockfotók árusításával foglalkozó honlapot! Az oldalon regisztrálnunk kell, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy új címet hozunk létre. Később még valamilyen fényképes igazolványunk másolatát is kérni fogják, hiszen pénzről van szó, fontos a megfelelő azonosítás. Bár a szabályok nem mindenhol egyformák, a legtöbb helyen három próbakép elküldésével folytatódik a folyamat. Amikor elkezdjük a képek feltöltését, minden egyes képet címmel, leírással és kulcsszavakkal kell ellátnunk, hogy a vásárlók később könnyen megtalálhassák azt, amit keresnek. (Az Interpress Magazin júliusi számában megjelent cikk nyomán) írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / október 17.

4 Kérdések: (0) Mire van szükség a stockfotózáshoz? Egy olcsó fényképezőgépre és internetkapcsolatra. 1. Hogy nevezik a fotókat árusító oldalakat? Kik a leggyakoribb vásárlók ezeken a stockfotós weboldalakon? (Írjon legalább kettőt!). 3. Hol jelenhetnek meg az eladott fotóink? (Írjon legalább két példát!).. 4. Miért sikeresek ezek az oldalak? 5. Mennyibe kerülnek a fotók ezeken a weboldalakon?. 6. A kép tulajdonosa a fotóért fizetett teljes összeget megkapja? 7. Mi az első feladatunk, ha találtunk egy stockfotós honlapot? 8. Miért kell fényképes igazolvány másolatot is csatolni a jelentkezéshez?. 9. A regisztráció után mi a következő lépés?. 10. Mi segíti a vásárlókat, hogy megtalálják, amit keresnek?. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / október 17.

5 2. feladat Olvassa el a szöveget, majd döntse el, melyik állítás igaz, melyik hamis! Válaszát X-szel jelölje a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Legalább száz évig szeretnék élni! A hosszú élet ma már nem a fantázia birodalmába tartozik. Néhány egyszerű és egyáltalán nem kivitelezhetetlen dolgot betartva jó esélyünk van legalább 100, de akár 120 évig is élni. Évszázadok óta ismert, hogy Okinava szigetén az emberek tovább élnek. Itt már 1738 és 1876 között a királyok medált adományoztak a 90 évnél idősebbeknek. A feljegyzések szerint már ekkor is huszonegy 100 évnél idősebb embert ismertek a szigeten. Már 1860-tól vizsgálták, hogy honnan ez a nagy életerő, mi jellemzi az itt élő százéveseket. Okinavát 1945-ben elfoglalták az amerikaiak, akik 1972-ig állomásoztak a szigeten. A vizsgálatok szerint az 1945 után született okinavai emberek már nem olyan egészségesek, jellemző rájuk az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség. Ez valószínűleg amiatt alakult ki, hogy az amerikaiak a nyugati életstílussal együtt meghonosították a szigeten a nyugati étrendet is. Amikor az idősebb generációk táplálkozását összehasonlították a most évesekével, azt tapasztalták, hogy az idős, éves okinavai emberek 11%-kal kevesebb kalóriát fogyasztanak. Az idősek úgy tartják, hogy az ember sose egye tele magát. Az okinavai százévesek vizsgálatából úgy tűnik, a hosszú élet titka a mértékletesség. A csökkentett kalóriájú táplálkozás élethosszabbító hatását hirdette Luigi Cornaro velencei nemesember, aki 1464-ben született, és 102 éves korában halt meg. Habzsoló életet élt, ám harmincöt éves korától egészsége folyamatosan romlani kezdett. Negyvenéves korára már csak hónapokat jósoltak neki az életből. Orvosai tanácsára ekkor szigorú diétát vezetett be, a szilárd étel mennyiségét napi 56 dekára csökkentette, amit élete végéig még tovább csökkentett. Első tanulmányát 83 éves korában írta meg, és igen népszerű lett már a maga korában. Akkoriban 83 évet élni fényes bizonyítéka volt annak, hogy Cornarónak igaza lehet a hosszú élet titkát illetően. Nyolcvanhat éves korában írta második tanulmányát, melyben megállapítja: minden érzékszervem tökéletes, de még a fogaim, a hangom, az emlékezetem és a szívem is az. Sőt, az agyam tisztább, mint valaha. (Az Interpress Magazin szeptemberi számában megjelent cikk nyomán) írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / október 17.

6 Állítások: IGAZ HAMIS (0) Senki sem szeretne 100 évig élni. X 11. Okinava szigetén az emberek idősebb korban halnak meg. 12. A 20. században huszonegy 100 évnél idősebb ember élt a szigeten. 13. Az amerikaiak 1972 óta állomásoznak a szigeten. 14. Az 1945 után született okinavai emberek között gyakoribb az elhízás. 15. Okinaván senki nem vette át a nyugati étrendet. 16. A most éves okinavaiak 11%-kal kevesebb kalóriát fogyasztanak. 17. Az okinavai idősek szerint nem szabad soha teljesen jóllakni. 18. Luigi Cornaro Velencében élt. 19. Luigi Cornaro 40 éves korában halt meg. 20. Barátja javasolta, hogy diétázzon. 21. A szilárd étel fogyasztását napi 56 dekára csökkentette. 22. Nyolcvanhárom évesen írt először tanulmányt. 23. Második tanulmányát 102 évesen írta. 24. Nyolcvanhat évesen azt írta, hogy teljesen egészséges. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért feladat Egy riportot fog olvasni, mely egy ismert magyar televíziós műsorvezetővel készült. Olvassa el a feltett kérdéseket, majd párosítsa össze a megfelelő válaszokkal! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Kérdések: (0) Hogyan ünneplitek az idei karácsonyt? 25. A karácsonyi menüt ki fogja elkészíteni? 26. A kislányod hasonlít rád? 27. Mennyire hasonló az érdeklődésetek? 28. A magánéletben is úgy öltözöl, ahogy a televízióban látunk? 29. Köztudott, hogy már elég régen a Magyar Vöröskereszt jószolgálati nagykövete vagy. Miért akarsz segíteni az embereken, miért fontos ez számodra? (A Füles decemberi száma nyomán) írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / október 17.

7 Válaszok: A) Vidéki gyökereimből fakadóan látom, milyen nehéz körülmények között élnek emberek. Én viszont szerencsés vagyok, azzal foglalkozom, amit szeretek, van egy angyali kislányom, és minden értelemben jól érzem magam. Ebből valamit vissza is kell adni az életnek. Nem lehet, hogy mindig csak kapj, adni is kell. B) Lánykoromban nagyon szerettem volna versenytáncos lenni, de vidéken nem volt rá lehetőségem. Fanni most kezdett társastáncot tanulni, és erre én is olyan lelkes lettem, hogy azóta beiratkoztam a tanára felnőtt csoportjába. Szorgalmasan veszek részt az órákon, szívesen járok táncolni. C) Hasonló módon, ahogy szoktuk, mert a karácsony éppen az állandóság miatt jó, én ezt szeretem benne, Ilyenkor télen kicsit megnehezíti az életünket, hogy a szüleim 240 kilométerre laknak tőlünk, de amennyit lehet, együtt vagyunk. D) Külsőleg sokan látnak hasonlóságot közöttünk, de szerintem inkább belsőleg vagyunk egyformák. E) A halászlevet édesanyám. Nálam ez számít a fő fogásnak, mert olyan jót sehol sem tudok enni, mint náluk. Én pedig egy hosszú évek alatt kikísérletezett recept szerint készített, gesztenyével töltött pulykamellel járulok hozzá a menühöz. F) Nem feltétlenül. A televízióban felveszek olyan ruhát is, amelyben az életben nem nagyon sétálnék végig az utcán. Pedig jó érzés néha igazi nőnek lenni, nagyon élvezem. kérdés (0) válasz C Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / október 17.

8 maximális pontszám 1. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 29 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / október 17.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 17. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / október 17.

11 1. feladat Egészítse ki a szöveget a megfelelő ragozott szóalakokkal! Válassza ki a helyes választ a táblázatból, és betűjelét írja a kipontozott helyre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Honnan ered az O.K. betűszó? A világon az egyik legjobban elterjedt angol nyelvű betűszó eredete igencsak vitatott. Számos történet és legenda kapcsolódik hozzá. Sokan egy O.K. monogramú ember...c... (0), például egy Obadiah Kelly nevű szállítási ügynök rakodási számlákon szereplő jóváhagyására vezetik vissza. Ismert több (1) kapcsolódó történet is, amelyekben például egy Old Keunuk nevű törzsfőnök így írta alá az amerikai kormány és a törzse között kötött (2). Vannak, akik a görög olla kalla, azaz minden rendben (3), míg mások a német ordnungsgemäß kontrolliert : szabályszerűen ellenőrzött szavak rövidítésében keresik az igazi eredetet. Ismert még az amerikai katonák között a második világháborúban használt zero killed, azaz nincs halottunk kifejezés rövidítése is, de könnyen találhatunk egyéb feltevéseket is. Az viszont biztos, hogy a szó eddig ismert legkorábbi felbukkanása a Boston Morning Post című újság március 23-i (4) köthető, ahol az egyik (5) az all correct kifejezést helyettesíti. Az 1840-es amerikai választási (6) a demokraták már tudatosan használták a rövidítést. Valószínűleg innen indult tömeges elterjedése. (Az Interpress Magazin júliusi számának cikke nyomán) A B C D (0) aláírásának aláírásával aláírására aláírásához 1. indiánokra indiánoktól indiánokhoz indiánokkal 2. szerződésekkel szerződéseket szerződésetek szerződésekét 3. kifejezésből kifejezésre kifejezésbe kifejezésben 4. számához számának számára számával 5. cikkel cikkre cikkben cikkbe 6. kampánytól kampányban kampánynak kampányra Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / október 17.

12 2. feladat Egészítse ki a szöveget a megadott kötőszavakkal! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. azaz, mert, és, viszont, mint, amely, de, vagy, hanem Miből készül a papírpénz? A papírpénz nevével ellentétben nem papírból, azaz (0) a fák rostjaiból,.... (7) általában pamutból... (8) műanyagból készül. A pamutrostokból álló anyag ugyanis sokszorta jobban ellenáll az olyanfajta igénybevételnek, (9) egy bankjegyet érhet. Az utóbbi időkben viszont egyre több helyen vezettek be tisztán műanyag alapú pénzeket. Ezek még ellenállóbbak (10) elnyűhetetlenebbek, (11) pamutalapú társaik. Az amerikai dollár például 75% pamutot és 25% lent tartalmaz. A strapabíró anyagra már csak azért is szükség van, (12) a papírpénzek (címletüktől függően) akár egy-két év alatt, (13) öt-hat év alatt mindenképp elhasználódnak. (Az Interpress Magazin szeptemberi számában megjelent cikk nyomán) Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / október 17.

13 3. feladat Írja be a pontozott helyekre a zárójelben lévő ige egyes szám harmadik személyű, felszólító módú alakját! Magázó formát használjon! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Az alvás aranyszabályai Az alvást számos tényező befolyásolhatja. Ha bizonyos szabályokat és viselkedési normákat sikerül betartanunk, akkor könnyen rátalálhatunk a nyugodt, pihentető alváshoz vezető útra. Az egészséges alvás nappal kezdődik: fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, ideális lenne a szabad levegőn, a természetben megtett séta. Fejezze be (befejez) (0) a napját tudatosan, például egy kellemes beszélgetéssel, finom fürdővel, egy lazító olvasmánnyal vagy zenehallgatással! Lefekvés előtt. (kerül) (14) az izgalmakat, például a munkahelyi problémákat vagy az akciófilmeket! A késő esti órákban már ne egyen megterhelő ételeket, mellőzze a túlzott alkoholfogyasztást, a dohányzást vagy az izgató hatású italokat!.. ((megtanul) (15) és. (alkalmaz) (16) esténként valamilyen lazító (relaxációs) technikát! Nem csupán a gyermekeknek van szükségük állandó napi ritmusra, hanem nekünk is. Ezért célszerű esténként lehetőleg azonos időben ágyba menni, és reggel felkelni. Ha nem tud elaludni,. (felkel) (17) az ágyból,.. (olvas) (18),... (hallgat) (19) kellemes, lazító zenét! Csak akkor. (visszafekszik) (20), ha elálmosodott!. (teremt) (21) megfelelő atmoszférát az alváshoz: legyen csendes a hálószobája, lefekvés előtt. (kiszellőztet) (22) alaposan,... (figyel) (23) az ideális hőmérsékletre is (15 18 C). (választ) (24) testalkatának megfelelő matracot és kényelmes hálóruhát! A délutáni alvást hozzá kell számítani a napi alvásmennyiséghez... (gondol) (25) erre, amikor úgy érzi, nem aludt eleget éjszaka! Éjszaka ne.. (néz) (26) az órára! A tartósan fennálló alvászavar kezelését.... (bízik) (27) orvosára! (A Kiskegyed szeptember 3-i száma nyomán) Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 14 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / október 17.

14 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / október 17.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / október 17.

16 maximális pontszám 1. feladat 6 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 7 3. feladat 14 FELADATPONT ÖSSZESEN 27 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / október 17.

17 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 17. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A most következő feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. Tollal dolgozzon! 4. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé vagy mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. A vizsgának ebben a részében 3 feladatot kell megoldania. A feladatokat a füzetben találja meg. Minden szöveget kétszer fog hallani. A feladatokon a szöveg hallgatása közben és utána is dolgozhat. Mindig lesz egy kis ideje arra, hogy a szöveg elhangzása előtt megismerkedjen a feladattal. Először meghallgatja a szöveget egyszer. Utána van idő a feladat megoldására. Ezután elhangzik a szöveg másodszor. Ekkor ismét van idő a feladaton dolgozni. Mindhárom szöveget így fogja meghallgatni. A feladatokat zene választja el. A teljes feladatsor elhangzása után még marad idő az ellenőrzésre. 30 percig dolgozhat. Jó munkát! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / október 17.

19 1. feladat Ön egy riportot fog hallani. Az elhangzó szöveg alapján válaszoljon az alábbi kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. (0) Mi Hajnóczy Soma foglalkozása? Bűvész. 1. Hol adták át a bűvész Oscar -t?.. 2. Hány díj van Soma szobájában?.. 3. Melyik díj az aranyember? Melyik díj néz ki úgy, mint egy üvegváza benne egy villanykörtével?.. 5. Hol nyerte Soma ezt a díjat?. 6. Melyik volt Soma első díja? Mikor nyerte ezt az első díjat?.. 8. Hány évvel ezelőtt került igazi tanárához? Mi a bűvészbolt neve a Bartók Béla úton? Mi Soma legismertebb mutatványának az eszköze?... Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / október 17.

20 2. feladat Egy beszélgetést fog hallani. Az elhangzottak alapján döntse el, melyik állítás igaz (I), melyik hamis (H). Válaszát X-szel jelölje a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Állítások: Igaz Hamis (0) Regina blog-író versenyt nyert. X 11. Regina elmúlt 18 éves. 12. Írásaiban egy konkrét témával foglalkozott. 13. Írt a tömegközlekedésről is. 14. Augusztusban indította el a blogot. 15. Minden nap feltett egy írást. 16. Mindig legalább százan olvasták az írását. 17. Most indított blogot életében először. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / október 17.

21 3. feladat Az elhangzó szöveg alapján egészítse ki a mondatokat a hiányzó szavakkal! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. A szendvics két szelet kenyér közé ékelődő húst, sajtot (0), zöldségfélét vagy netán lekvárt jelent. A szeleteket ízlés szerint... (18), szendvicskrémmel, majonézzel, néhol mustárral vagy éppen olívaolajjal kenik meg. Elkészítése nem igényel jelentős időt, sem főzést. Igazi.. (19) nevezhetjük, hiszen hipp-hopp kész. A szendvicset régebben inkább tízóraira vagy.... (20) fogyasztották, ma már ez a hagyomány "elavultnak" számít, hisz akár főétkezésként is elfogadható. Mivel könnyű a súlya, kicsi helyet foglal, szállítása egyszerű, igen gyakori étel piknikeken és (21). Idősek és fiatalok egyaránt kedvelik. Variációja végtelen. Az első, ősi szendvics megalkotását a zsidó bölcsnek, Hillélnek tulajdonítják. A legenda szerint bárányhússal és. (22) töltött kovásztalan kenyeret készített a zsidó húsvét idején. A szendvics szó angol megfelelője a XVIII. században jelent meg először írásban, Edward Gibbon. (23) és parlamenti képviselő naplójában. Olyasvalakiről nevezte el, akinek semmi köze nem volt a szendvics létrehozásához, inkább csak szenvedélyesen. (24) fogyasztani. Ő volt az angol John Montagu, Sandwich negyedik grófja. A monda szerint azért kedvelte ezt az ételt, mert így nem kellett.. (25) egy kártyapartit sem, és a keze nem lett zsíros evés közben. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / október 17.

22 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / október 17.

23 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / október 17.

24 maximális pontszám 1. feladat 10 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / október 17.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 17. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A szövegalkotási feladat megoldásához szótárt használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / október 17.

27 1. feladat Öt osztálytársával együtt szeretne elmenni az alábbi hirdetésben felfedezett kalandtáborba. Jelentkezzen ben! A szöveg terjedelme szó legyen! A feladat megoldásához szótárt használhat. Levélcím: 2222 Mucsa, Kossuth. u. 10. Telefon: mucsa@tábor.hu Kalandtábor Jelentkezés csak 10 éves kor felett! Lovaglás, lóápolás, kézműves munkák, középkori életmód, és középkori ételek. Ismerd meg a középkori életet! A tábor már 10 éves kortól kellemes szabadidő eltöltést és jó szórakozást kínál. A lovaglást szakképzett oktatóktól sajátíthatod el, akik mindenben a segítségedre lesznek. Programok: térképolvasás, tűzrakási technikák elsajátítása, kötélcsomózási technikák elsajátítása, éjszakai túra, éjszakai tűzőrség, kirándulás, lovaglás, kincskeresés, madárbiológiai óra, vetélkedők. A tábor ára: Ft /fő/turnus Kedvezmény: három vagy több gyerek együttes beíratása esetén mínusz Ft//fő A táborok időpontjai: július ig, július ig, augusztus ig. Ne hagyd ki! Fogalmazásában térjen ki a következő szempontokra: Válasszon időpontot! Kérdezze meg, hány ágyas szobák vannak, és van-e lehetőség rá, hogy barátaival együtt legyenek! Kérdezzen rá, milyen módon kell a tábor árát befizetni (például banki átutalással), és kell-e előleget fizetni! Kérdezze meg, van-e felső korhatár, mert egyik barátjának a bátyja is részt venne! írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / október 17.

28 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / október 17.

29 .. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom és szöveghossz 6 Nyelvhelyesség 5 Összesen 11 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / október 17.

30 2. feladat Ebben a feladatban két téma közül választhat. Csak egyet kell kidolgoznia. A szöveg terjedelme szó legyen! A feladat megoldásához szótár használható. A) Nagy Várostakarítás Nap Az FKF Zrt. harmadszor hirdeti meg a Nagy Várostakarítási Napot. Családi nap izgalmas programokkal, versenyekkel, sztárokkal és veled! június 10-én, szombaton újra megrendezzük a Nagy Várostakarítást, ahol lehetősége van mindenkinek, hogy tegyen szűkebb környezetéért, és bizonyítsa azt, hogy mindannyiunk érdeke, hogy egy tisztább, rendezettebb fővárosban élhessünk. 18 önkormányzat vállalta fel idén is, hogy saját kerülete beszervezésével részt vesz az eseményen. Iskolák, óvodák, helyi lakosok fognak 10-én lelkesen részt venni az utcák rendbetételében, megszépítésében. Újra indul a kerületek közötti verseny is, ahol a győztes kerület magával viheti a városkupát. Cégünk az összegyűjtött szemét elszállításán kívül vállalja, hogy az erre a napra előzetesen igényelt mennyiségben logóval ellátott hulladékgyűjtő-zsákokat és kesztyűket biztosít a munkához. Írjon cikket az iskolaújságba a Nagy Várostakarításról! Szükség van ilyen programra, vagy nem? Térjen ki a következőkre: Mi a program célja? Fontosnak tartja-e a környezetvédelmet? Miért tartja fontosnak, hogy az utcák és a zöld területek ne legyenek szemetesek? Ön miért fog részt venni a programon? Miért szeretné, ha iskolája is jelentkezne a programra? vagy B) Jelentkezett az alábbi hirdetésre, és most egyhónapos intenzív nyelvtanfolyamon vesz részt. Számoljon be barátjának levélben a tapasztalatairól! Szuper-nyelvtanulás Nyelvtanfolyamok külföldön 8 18 éves korig! A résztvevők heti tanórás nyelvtanfolyamon vesznek részt, családi vagy kollégiumi elhelyezéssel, teljes ellátással. Nyelvtudás szerinti nemzetközi diákcsoportokban tanulnak. A tanulás mellett jut idő kirándulásokra, esti kulturális programokra, sportra, melyet az iskolák szerveznek. Garantáltan jó szórakozás és hasznos időtöltés! írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / október 17.

31 Térjen ki a következőkre: Hány órája van naponta? Milyen a társaság, hányan vannak a csoportban, milyen nemzetiségűek? Sikerült-e összebarátkoznia valakivel? Milyen a szállás? Családnál vagy kollégiumban lakik? Milyen kiránduláson voltak eddig? Hogy tetszett? Hasznos-e a tanfolyam az Ön számára? Fejlődött-e a nyelvtudása? írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / október 17.

32 írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / október 17.

33 .. írásbeli vizsga, IV. összetevő 9 / október 17.

34 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom 5 Formai jegyek és hangnem 2 Szövegalkotás 3 Szókincs, kifejezésmód 6 Nyelvtan, helyesírás 6 Összesen 22 írásbeli vizsga, IV. összetevő 10 / október 17.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 11 / október 17.

36 maximális pontszám 1. feladat 11 IV. Íráskészség 2. feladat 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 12 / október 17.

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. október 8. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 010. október 8. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 4. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 19. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 19. 14:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A magyar népzene

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 27. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A magyar népzene alapjai emelt szint

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 23. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 23. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Egyházzenész

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 009. május 5. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 12. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ének-zene

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 007. november 7. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. Postai cím: 8201 Veszprém, Pf: 415. Intézményi azonosító: FI 34533 Adószám: 18916948-2-19 OTP Bank 11748007-20102269 Tel.: +36-88-542-700

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Zenefelismerés Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene középszint írásbeli vizsga

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 5. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 5. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 25. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 25. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 27. 14:00 I. Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene emelt szint írásbeli vizsga

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Rajz és vizuális

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 18. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 201. október 25. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közlekedési alapismeretek középszint

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földmérés

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 29. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 29. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 29. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint írásbeli vizsga I. összetevő

Részletesebben

Matematika középszint Név:... osztály:... MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 5. 8:00. Időtartam: 45 perc

Matematika középszint Név:... osztály:... MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 5. 8:00. Időtartam: 45 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. összetevő 1

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 20. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. Időtartam: 45 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint írásbeli vizsga I. összetevő

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 20. LATIN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 20. 14:00 I. Fordítás Időtartam: 135 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Latin

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika középszint

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 18. 8:00. Időtartam: 45 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 18. 8:00. Időtartam: 45 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 18. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 19. LATIN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Fordítás. Időtartam: 120 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 19. LATIN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Fordítás. Időtartam: 120 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. LATIN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Fordítás Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Latin nyelv emelt szint írásbeli vizsga

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Jazz-zenész

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 29. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSG 2012. október 15. RJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚR KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2012. október 15. 14:00 z írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 7. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 7. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben