Cím: Előterjesztés a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló 20/2008. (VI.30.) Ör. módosításáról (rendeletalkotás)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Cím: Előterjesztés a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló 20/2008. (VI.30.) Ör. módosításáról (rendeletalkotás)"

Átírás

1 Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/ 61388/2011. Cím: Előterjesztés a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló 20/2008. (VI.30.) Ör. módosításáról (rendeletalkotás) Előterjesztő: Dr. Simon István alpolgármester Dr. Dobos József jegyző Az előterjesztést megkapta: Városfejlesztési Bizottság Jogi és Ügyrendi Bizottság Törvényességi véleményezésre bemutatva: június Meghívottak: -

2 Előadó: Horváthné Seregély Jolán osztályvezető Tisztelt Közgyűlés! A köztisztasággal összefüggő tevékenységről szóló 20/2008.(VI. 30.) önkormányzati rendelet szabályozza a köztisztasági feladatokat. Az elmúlt években a közterületeken végzett ellenőrzések során több alkalommal alakult ki vitás helyzet arról, hogy bizonyos feladatokat kinek milyen módon és mértékben kell elvégeznie a közterületek tisztántartásával kapcsolatosan. Az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján javasoljuk a rendelet módosítását, melynek legfőbb célja a közterületek tisztántartásával összefüggő fogalmak és feladatok pontosítása, valamint annak tisztázása, hogy ki milyen nagyságú területet milyen módon köteles tisztán tartani a napi folyamatos és az évszakok változása következtében a természet által keletkezett hulladék (pl. levelek, hó stb.) eltakarítása érdekében. A javasolt módosítások jelentős része fentiek egyértelműbb meghatározása, fogalmak pontosítása. Javasolt új elemek a rendeletben: 3. (1) d) pontban kibővítésre kerül a tisztán tartás fogalmi meghatározása. 5. (1) a gyakorlati tapasztalatok tükrében átfogalmazásra került, a (3) bekezdésben pedig új elemként jelenik meg a téli időszakban a háztetőkőn feltorlódott hó és jégcsapok eltávolításának kötelezettsége, mert az elmúlt tél során bebizonyosodott, hogy erre is figyelemmel kell lenni. 5. (7) ebben az új bekezdésben a növények magasságának meghatározásával, egyértelműsítésre kerül, mikor teljesül a tisztán tartási kötelezettség a kaszálás tekintetében. Erre azért van szükség, mivel az utóbbi évek esőmennyiségére tekintettel csupán a kaszálás gyakoriságának szabályozása nem hozna eredményt. Ugyancsak az 5. bővül még egy bekezdéssel, melyben arra ösztönözzük a város lakóit, hogy fokozottan vegyenek részt környezetük rendben tartásában. Ennek szükségessége a mindenki által ismert gazdasági környezet megváltozása. 7. (2) bekezdés egy mondattal történő bővítése szintén az elmúlt időszak tapasztalatai alapján vált szükségessé. Nevezetesen a közterületekről látható magánterületekről, udvarokról van szó, ahol néha nagyon nagy rendetlenség található, mely városképi szempontból nem elfogadható. 9. (5) bekezdése szabályozza a buszmegállók takarítását, mely eddig nem volt egyértelmű. A jogalkotásról szóló évi CXXX törvény 17. -ban előírt előzetes hatásvizsgálat eredménye a következő: A rendeletmódosítás társadalmi hatásaként városunk, környezetünk tisztábbá, rendezettebbé válása mindenkinek jobb közérzetet biztosít a mindennapokban.

3 Gazdasági, költségvetési szempontból az önkormányzat kiadásait részben csökkentheti azzal, hogy a város lakóira valamelyest több feladat hárul a környezetük rendben tartásából. Ez szorgalmazható az ismert gazdasági változások miatt is. Környezeti és egészségügyi szempontból mindenképpen pozitív irányba hat. Ha mindenki tudja a feladatát és azt el is végzi, akkor mindenki egészséges környezetben él és dolgozik. Egészséges, tiszta környezet mindenképpen hangulatjavító tényező. Adminisztratív terhek a korábbiakhoz képest nem változnak. A közterület-felügyelők feladatát könnyítjük azzal, hogy pontosabbak az előírások, mind személyi, mind terület vonatkozásában. A végrehajtás személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei biztosítottak. A rendelet módosítását indokolják a bevezetőben leírtak. A fentiek alapján az alábbi rendelettervezetet terjesztjük a Tisztelt Közgyűlés elé, melynek megalkotásához az SZMSZ 53. (2) bekezdésének a) pontja alapján minősített többség szükséges. Sopron, június 14. Dr. Dobos József jegyző Dr. Simon István alpolgármester

4 Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének.../2011. (..) önkormányzati rendelete a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló 20/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról 1. (1) Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló 20/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R. ) 3. (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: d) tisztán tartás: különösen az egyes ingatlanok és közterületek takarítása, szemét-, hó-, por- és síkosságmentesítése, a lehullott falevelek összegyűjtése, az allergén növények irtása, a parlagfű virágzásának megakadályozása, kaszálás, kaszálás után a fű gyűjtése, továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítása. (2) A R. 3. (1) bekezdése a következő g), h) és i) ponttal egészül ki: g) tulajdonos: az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Társasházak vagy lakásszövetkezeti lakások esetén a társasházi vagy lakásszövetkezeti közösség egyetemlegesen. h) használó: az ingatlan bérlője, kezelője vagy egyéb jogcímen igénybe vevője. i) a hirdetmény érdekeltje: akinek az érdekében történik a reklámozás. 2. A R. 4. (3) bekezdése hatályát veszti. 3. (1) A R. 5. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa vagy - a bérleti vagy egyéb jogviszonyból származó kötelezettsége szerint használója köteles gondoskodni, az alábbi területeket is beleértve: a) a telekhatár valamint a burkolt úttest között, b) szilárd burkolatú út hiányában a telekhatártól a forgalom által kialakított forgalmi sáv széléig, c) ha az út szabályozási szélessége nem haladja meg a 4,5m-t, az út mindkét oldalán a gyalogosok számára szükséges sávszélességben, d) a járdaszakasz melletti nyílt árok és annak műtárgyai területén, e) a beépítetlen telekingatlanon; f) úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló területen valamint az úszótelken kívül az épülettel párhuzamos szilárd burkolatú járdán. (2) A R. 5. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni a telekingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő

5 nyeséséről úgy, hogy azzal biztosítsa a gyalogos-, illetve a közúti közlekedés akadálymentességét, illetve a forgalomirányító lámpa és tábla láthatóságát. (3) A R. 5. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (3) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni az épület tetőzetéről az esővíz, a hólé járdára csorgásának megakadályozásáról, lehetőség szerint annak saját ingatlanon vagy közterületen közcélú csapadékcsatornában, vagy árokban való elvezetéséről, valamint a tetőn lévő nagy tömegű, közlekedőkre veszélyes hó és jégcsapok eltávolításáról. (4) A R. 5. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (4) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni az üzletek, bevásárlóközpontok, árusító, vendéglátó és szórakozóhelyek esetében az (1) bekezdésben rögzített területeken kívül az általa használt parkolóhelyek tisztán tartásáról is. (5) A R. 5. (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (5) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója takarítási kötelezettségét kézi tisztítás esetén általában naponta a lehető legkisebb porképzés mellett - a reggeli órákban köteles elvégezni. A szemetet úgy kell összeseperni, hogy az a közútra ne kerüljön és a rendszeresített háztartási hulladékszállítás alkalmával a háztartási szeméttel együtt el kell szállíttatni. A járda gépi úton történő tisztítása esetén a munkát időbeli korlátozás nélkül lehet végezni. (6) A R. 5. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (6) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója a kirakatot, ablakot, kaput, cégtáblát, reklámtáblát stb. a szükségesnek megfelelően, de legalább negyedévenként köteles megtisztítani. A nem működő üzletek ablakait, kirakatait csak esztétikus módon lehet eltakarni. A nem működő üzlethelységek közterületről látható részeinek rendezett állapotban tartása a tulajdonos vagy használó kötelessége. (7) A R. 5. -a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki: (7) A tisztán tartási kötelezettség a kaszálás tekintetében akkor teljesül, ha a növények magassága a 15 cm-t nem haladja meg. (8) Az (1) bekezdés szerinti területeken az ingatlan tulajdonosa vagy - a bérleti vagy egyéb jogviszonyból származó kötelezettsége szerint használója maga gondoskodik a lehullott, összegyűjtött falevelek eltávolításáról.

6 4. (1) A R. 6. (3) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő mondat lép: (3) (...) Ha a közterület beszennyezője nem állapítható meg, úgy a közterületen okozott szennyeződés megszüntetéséről és a terület helyreállításáról szilárd burkolatú utak esetében - a közterület tulajdonosának költségére - a 4. (1) bekezdés szerinti szervezet, minden más területen okozott szennyeződés megszüntetéséről a terület tulajdonosa vagy használója a saját költségére haladéktalanul gondoskodni köteles. (2) A R. 6. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (4) Közterületen települési szilárd hulladék lerakása a szervezett gyűjtés esetét leszámítva tilos. Aki a közterületen települési szilárd hulladékot rak le, köteles azt saját költségén eltávolítani és a területben keletkezett esetleges károkat helyreállítani. Ha a kötelezett ennek a meghatározott időn belül nem tesz eleget, az elszállításról - a kötelezett költségére - a 4. (1) bekezdés szerinti szervezet gondoskodik. E szervezet gondoskodik az elszállításról abban az esetben is, amennyiben a települési szilárd hulladék lerakója ismeretlen. 5. (1) A R. 7. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A közterület-használati engedély vagy hozzájárulás alapján, illetve a közút nem közlekedés célú igénybevétele esetén a használó köteles az igénybe vett területet és az igénybevétel által beszennyezett környéket folyamatosan tisztán tartani és a használatot követően a terület eredeti állapotát visszaállítani. (2) A R. 7. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az építést, bontást, tatarozást végző a munkaterületet köteles tisztán tartani és a munkálatokkal beszennyezett területek tisztaságát biztosítani. Magánterületen hasznosításra váró különböző tárgyakat, különösen építőanyagot, autóalkatrészt úgy kell elhelyezni, hogy az a városképet ne rontsa. (3) A R. 7. (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (8) Vásárok, rendezvények színhelyének az eseményt követő takarításáról - egyéb megállapodás hiányában - a szervező köteles gondoskodni. Ennek biztosítására a szervező számára az engedélyező a 4. (1) bekezdés szerinti szervezet bevonását is előírhatja. (4) A R. 7. (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (9) Közterületen engedély, hozzájárulás nélkül elhelyezett, idejétmúlt vagy megrongálódott hirdetményt elhelyezője vagy érdekeltje köteles azonnal eltávolítani, ennek elmulasztása esetén az eltávolítást a 4. (1) bekezdés szerinti gazdálkodó szervezet a hirdetmény érdekeltjének költségére elvégzi.

7 6. (1) A R. 8. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) A közterületi hulladék gyűjtésével, szállításával megbízott vállalkozó, valamint a települési szilárd hulladék gyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítását végző közszolgáltató a rakodás során a közterületre szóródó hulladék eltávolításáról gondoskodni köteles. (2) A R. 8. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (3) Az ingatlanhoz tartozó és közterületen lévő háztartási hulladékgyűjtők környékének tisztán tartása a hulladékgyűjtő tulajdonos vagy használó kötelezettsége. 7. (1) A R. 9. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) A gyalogos- és közúti forgalom zavartalansága érdekében havat tilos felhalmozni: a) útkereszteződésben - azzal, hogy a legelső hórakást a kereszteződéstől minden irányban legalább 5,0 m távolságra lehet elhelyezni; b) úttorkolatban - azzal, hogy a legelső hórakást az úttorkolattól legalább 8,0 m távolságra lehet elhelyezni; c) kapubejárat előtt, annak szélességében; d) a tömegközlekedési jármű megállóhelyeinél, - azzal, hogy a legelső hórakást a megálló előtt és után legalább 4,0-4,0 m távolságra lehet elhelyezni; e) a kijelölt rakodóhelynél annak teljes hosszában a járdaszegély mellé, valamint f) a gyalogátkelőhelyek teljes szélességében. (2) A R. 9. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (4) Járdákon síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon kívül egyéb szóróanyag nem alkalmazható. A szóróanyag beszerzéséről a tisztán tartásra kötelezett gondoskodik. (3) A R. 9. (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (5) A tömegközlekedési megállókban a fel- és leszálló szigetek takarításáról a 4. (1) bekezdés szerinti szervezet gondoskodik. 8. A R. 10. (1) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő mondat lép: (1) ( ) E feltételek biztosításáért a szervező vagy az üzemeltető szervezet felelős. 9. A R a hatályát veszti.

8 10. (1) A R. 14. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Szabálysértést követ el és a szabálysértésekről szóló évi LXIX. törvény (továbbiakban: Sztv.) 16. (2) bekezdésében szabályozott összegig terjedő pénzbírsággal vagy az Sztv (1) bekezdés szerinti összeghatárok között helyszíni bírsággal büntetendő, aki e rendelet 5. (1), (2), (3), (4), (5), (6) és (8) bekezdésében, 6. (1), (2), (3), (4) és (5) bekezdésében, 7. (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) és (9) bekezdésében, 8. (2) és (3) bekezdésében, a 9. (1), (2), (3) (4) (5) bekezdésében, a 10. (1) és (3) bekezdésében valamint a 11. (1), (2), (3) és (4) bekezdésében foglaltakat megszegi. (2) A R. 14. (3) bekezdése hatályát veszti. 11. Ez a rendelet július 4-én lép hatályba és július 5-én hatályát veszti. Dr. Fodor Tamás polgármester Dr. Dobos József jegyző

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 30/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete. a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 30/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete. a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 30/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hulladékról

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. Szám: 04/59-2/2015 E L Ő T E R J E S Z T É S a Területfejlesztési, Területrendezési

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések 1..

I. fejezet. Általános rendelkezések 1.. Kerecseny község Önkormányzatának 13/2003./XII.17./ sz. rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Kerecseny község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/57/8/2014. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 25-i ülésére Tárgy: A köztisztaság fenntartásáról

Részletesebben

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2016. (VII. 25.) önkormányzati rendelete a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról.

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2016. (VII. 25.) önkormányzati rendelete a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról. Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2016. (VII. 25.) önkormányzati rendelete a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról. Lovászpatona Község Önkormányzat Képviselő-testülete az

Részletesebben

Előterjesztés a közterületek használatáról szóló 14/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztés a közterületek használatáról szóló 14/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/64589/2011. Cím: Előterjesztés a közterületek használatáról szóló 14/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról Előterjesztő:

Részletesebben

Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2018. (VII.17.) önkormányzati rendelete. a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról.

Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2018. (VII.17.) önkormányzati rendelete. a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról. Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2018. (VII.17.) önkormányzati rendelete a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról. Ugod Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi

Részletesebben

Általános rendelkezések 1. 1

Általános rendelkezések 1. 1 43/2001.(XII.17.) Ör. számú rendelet A köztisztaság fenntartásáról (egységes szerkezetben a 30/2005.(VIII.25.), 33/2006.(X.31.), 23/2007.(IX.27.), 45/2009.(X.27.), 21/2011.(IV.28.), 24/2012.(V.23.), 10/2016.

Részletesebben

Tápiószele Város Önkormányzata. 18/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete. I. Fejezet. Általános rendelkezések

Tápiószele Város Önkormányzata. 18/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1 Tápiószele Város Önkormányzata 18/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről Tápiószele Város Önkormányzata az Alaptörvény

Részletesebben

48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról [hatályos: 2012. július 8-án]

48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról [hatályos: 2012. július 8-án] 48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról [hatályos: 2012. július 8-án] A Fővárosi Közgyűlés az 1990. évi LXV. törvény 63/A. e) pontja, a 65/A. és a 2000. évi XLIII. törvény 31.

Részletesebben

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 21/2004. (IX.2.) számú r e n d e l e t e

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 21/2004. (IX.2.) számú r e n d e l e t e KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 21/2004. (IX.2.) számú r e n d e l e t e A KÖZTISZTASÁGGAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL, ÉS A KÖZTERÜLETEN VALÓ SZESZESITAL- FOGYASZTÁS KORLÁTOZÁSÁRÓL

Részletesebben

Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata közterületek használatáról szóló 14/2006. (VI. 1.) rendeletének módosításáról

Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata közterületek használatáról szóló 14/2006. (VI. 1.) rendeletének módosításáról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/61785/2009. Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata közterületek használatáról szóló 14/2006. (VI. 1.)

Részletesebben

PÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/2011. (III.23.) önkormányzati rendelete. A köztisztasággal összefüggő tevékenységekről

PÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/2011. (III.23.) önkormányzati rendelete. A köztisztasággal összefüggő tevékenységekről PÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2011. (III.23.) önkormányzati rendelete A köztisztasággal összefüggő tevékenységekről Pér községi Önkormányzat Képviselőtestülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Úri Község Önkormányzatának 9/2011.(IX. 05.) számú rendelete a köztisztaság fenntartásáról

Úri Község Önkormányzatának 9/2011.(IX. 05.) számú rendelete a köztisztaság fenntartásáról Úri Község Önkormányzatának 9/2011.(IX. 05.) számú rendelete a köztisztaság fenntartásáról Úri község önkormányzatának képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.. (1) bekezdésében

Részletesebben

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének. a 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelettel módosított. 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelete

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének. a 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelettel módosított. 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelete Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelettel módosított 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelete a települési köztisztaságról és a helyi környezetvédelemről

Részletesebben

FOLYÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (X. 30.) önkormányzati rendelete

FOLYÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (X. 30.) önkormányzati rendelete FOLYÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (X. 30.) önkormányzati rendelete a település tisztaságáról, a közterületek és ingatlanok rendjéről Folyás Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Albertirsa Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/1997. (V.23.)sz. rendelete a 3/2000. (II.25.) rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege a közterületek tisztántartásáról A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 12/2015. (..) önkormányzati RENDELETE

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 12/2015. (..) önkormányzati RENDELETE MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 12/2015. (..) önkormányzati RENDELETE 9. sz. előterjesztés A települési hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról, a közterületek tisztántartásáról

Részletesebben

Epöl Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 6/2003. ( III.28.) Ökt. rendelete. A közterületek és ingatlanok tisztán tartásáról. I.

Epöl Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 6/2003. ( III.28.) Ökt. rendelete. A közterületek és ingatlanok tisztán tartásáról. I. Epöl Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 6/2003. ( III.28.) Ökt. rendelete A közterületek és ingatlanok tisztán tartásáról. Epöl Község Önkormányzatának Képviselo-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Okány Község Önkormányzati Képviselőtestületének 13/2005 ( X.27.) ÖK. számú rendeletével módosított 5 / ( II. 11. ) Önk. sz..

Okány Község Önkormányzati Képviselőtestületének 13/2005 ( X.27.) ÖK. számú rendeletével módosított 5 / ( II. 11. ) Önk. sz.. Okány Község Önkormányzati Képviselőtestületének 13/2005 ( X.27.) ÖK. számú rendeletével módosított 5 / 2000. ( II. 11. ) Önk. sz.. rendelete a köztisztaságáról és a közterület rendjéről ( egységes szerkezet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Borsodszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25-i ülésére Tárgy: Egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló rendelet-tervezet Előadó: Németh

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata 20/2015. (V. 22.) rendelete. a köztisztaságról

Kazincbarcika Város Önkormányzata 20/2015. (V. 22.) rendelete. a köztisztaságról Kazincbarcika Város Önkormányzata 20/2015. (V. 22.) rendelete a köztisztaságról Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. (4) bekezdés c)

Részletesebben

Győrtelek Község Önkormányzatának. 12/2005. (VIII. 10.) rendelete. a szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Győrtelek Község Önkormányzatának. 12/2005. (VIII. 10.) rendelete. a szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Győrtelek Község Önkormányzatának 12/2005. (VIII. 10.) rendelete a szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Győrtelek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló

Részletesebben

(1) A Rendelet 2. 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A Rendelet 2. 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 24/2012. (V.23.) önkormányzati rendelet módosításáról (tervezet) Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés alapján eredeti

Részletesebben

Általános rendelkezések. A közterület tisztántartási feladatokra kötött szerződés

Általános rendelkezések. A közterület tisztántartási feladatokra kötött szerződés Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2007. (XI. 13.) rendelete A közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságáról A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

3T I szóló 9/2014. (III. 28.)

3T I szóló 9/2014. (III. 28.) Sorszám: Tárgy: N A köztisztaság fenntartásáról. önkormányzati rendelet 3T I szóló 9/204. (III. 28.) módosítása Döntésho:wal módja: I élemém ező bizonság: Minősített többség az Mötv. Ügyrendi, Lakásügyi,

Részletesebben

Rendelet tervezet. Általános rendelkezések

Rendelet tervezet. Általános rendelkezések Rendelet tervezet Putnok Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2014. (II.07.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladék gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 30-i ülésére. napirendi pont Előterjesztés címe és tárgya: A köztisztaságról szóló rendelet tárgyalása A tárgykört

Részletesebben

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (II.3.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (II.3.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (II.3.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról Felsődobsza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV.

Részletesebben

4. Ingatlanhasználók közterület tisztán tartásával kapcsolatos feladatai

4. Ingatlanhasználók közterület tisztán tartásával kapcsolatos feladatai 1 / 6 2016. 07. 28. 9:32 Söjtör Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016 (VII.1.) önkormányzati rendelete a köztisztaság, a településtisztaság fenntartásáról és az egyes ingatlanok tisztán tartásának

Részletesebben

I. Fejezet. A rendelet hatálya 1.. II. Fejezet. A közterületek tisztántartása

I. Fejezet. A rendelet hatálya 1.. II. Fejezet. A közterületek tisztántartása Királyszentistván Község Önkormányzata 7/1996.(IV.3.) Ör. sz. rendelete a közterületek tisztántartásáról, valamint a házi szemét összegyűjtéséről és elszállításáról I. Fejezet A rendelet hatálya 1.. A

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 60472/2009.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 60472/2009. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 60472/2009. Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2.

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S a hulladékgazdálkodással kapcsolatos rendelet módosításáról Tisztelt Képviselő-testület! Püspökladány Város

Részletesebben

IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/1996. (XII. 30.) számú és a módosításáról szóló 5/2003. (II.19.) rendelete

IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/1996. (XII. 30.) számú és a módosításáról szóló 5/2003. (II.19.) rendelete IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 13/1996. (XII. 30.) számú és a módosításáról szóló 5/2003. (II.19.) rendelete a köztisztasági és a településtisztasággal összefüggő közfeladatok ellátásáról (Egységes

Részletesebben

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 14/2015.(VII.8.) önkormányzati rendelete. a köztisztaság fenntartásáról

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 14/2015.(VII.8.) önkormányzati rendelete. a köztisztaság fenntartásáról TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015.(VII.8.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról A rendelet 2015. július 8-án kihirdetésre került. dr. Menyhárt Anett jegyző

Részletesebben

CÍM: Előterjesztés a települési hulladékról és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

CÍM: Előterjesztés a települési hulladékról és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 64778./2009. CÍM: Előterjesztés a települési hulladékról és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.)

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2004. (VII. 1.) önkormányzati rendelete a szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról Módosítva: Kihirdetve:

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, közösségellenes magatartásról.. Mágocs Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület július 24-i ülésére

E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület július 24-i ülésére BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/540- /2014. Előkészítő: Harsányiné dr. Tóth Beáta E l ő t e r j e s

Részletesebben

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének.../2016.(IV.25.) önkormányzati rendelet tervezete

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének.../2016.(IV.25.) önkormányzati rendelet tervezete Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2016.(IV.25.) önkormányzati rendelet tervezete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megsértésük jogkövetkezményeiről Simontornya Város

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/64842/2009.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/64842/2009. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/64842/2009. Cím: Előterjesztés az ivóvízellátás, valamint szennyvízelvezetés, és tisztítás díjainak meghatározásáról és az

Részletesebben

Bakonysárkány Község Önkormányzata 12/2004. (VI.28.). rendelete A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről

Bakonysárkány Község Önkormányzata 12/2004. (VI.28.). rendelete A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről Bakonysárkány Község Önkormányzata 12/2004. (VI.28.). rendelete A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről /Egységes szerkezetbe/ 6 Bakonysárkány Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

ALMÁSKERESZTÚR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETE. 4/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete

ALMÁSKERESZTÚR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETE. 4/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete Almáskeresztúr Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete Hatályos:2016-05-28 -tól Almáskeresztúr Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2016.(V.27.) önkormányzati

Részletesebben

Pétfürdő Nagyközség Képviselő-testületének 19/2016. (X.03.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztán tartására vonatkozó szabályokról 1

Pétfürdő Nagyközség Képviselő-testületének 19/2016. (X.03.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztán tartására vonatkozó szabályokról 1 Pétfürdő Nagyközség Képviselő-testületének 19/2016. (X.03.) önkormányzati rendelete 1 Pétfürdő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. 88. (4) bekezdés c)

Részletesebben

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2018. (IX 13.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2018. (IX 13.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2018. (IX 13.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól Domony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

12/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelettel módosított 3/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete. a közterületek tisztántartásáról

12/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelettel módosított 3/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete. a közterületek tisztántartásáról Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelettel módosított 3/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztántartásáról Biharkeresztes Város

Részletesebben

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről Mélykút Város Önkormányzat

Részletesebben

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014.(V.09.) önkormányzati rendelete a köztisztaság és településtisztaság fenntartásáról

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014.(V.09.) önkormányzati rendelete a köztisztaság és településtisztaság fenntartásáról Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014.(V.09.) önkormányzati rendelete a köztisztaság és településtisztaság fenntartásáról Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet

Részletesebben

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének. 2./2004.(II.25.) Ök.sz. rendelete

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének. 2./2004.(II.25.) Ök.sz. rendelete 1 Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 2./2004.(II.25.) Ök.sz. rendelete A KÖZTISZTASÁG FENNTARTÁSÁRÓL Egységes szerkezetben Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. (1) A rendelet területi hatálya Folyás község közigazgatási területére terjed ki.

I. fejezet. Általános rendelkezések. (1) A rendelet területi hatálya Folyás község közigazgatási területére terjed ki. FOLYÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (V. 28.) Önkormányzati Rendelete a település tisztaságáról, a közterületek és ingatlanok rendjéről Folyás Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2..

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2.. Szomor Község Önkormányzatának a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 13/2002.(XII.12.) számú rendelete. ( egységes szerkezetben ) Szomor Község Képviselő-testülete

Részletesebben

CSÁTALJA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 7/2004.(IV.8.) rendelete

CSÁTALJA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 7/2004.(IV.8.) rendelete CSÁTALJA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2004.(IV.8.) rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról Csátalja Község Képviselő-testülete

Részletesebben

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2006. (XII.19.) számú rendelete

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2006. (XII.19.) számú rendelete Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2006. (XII.19.) számú rendelete /egységes szerkezetben/ A település szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

Részletesebben

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról

Részletesebben

Kisbárkány Községi Önkormányzat Képviselő testületének. 4/1999. (VIII. 19.) számú. rendelete

Kisbárkány Községi Önkormányzat Képviselő testületének. 4/1999. (VIII. 19.) számú. rendelete Kisbárkány Községi Önkormányzat Képviselő testületének 4/1999. (VIII. 19.) számú rendelete a köztisztaságról, települési szilárd hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról Kisbárkány Községi Önkormányzat

Részletesebben

A hulladékkezelési közszolgáltatásról

A hulladékkezelési közszolgáltatásról Diósviszló község Önkormányzatának 6/2002. (XII. 04.) számú rendelete A hulladékkezelési közszolgáltatásról Diósviszló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Belsősárd Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2008.(IV.18.) számú rendelete a település tisztaságáról és a környezetvédelem helyi szabályairól 1 Belsősárd Község Önkormányzata a környezet védelmének

Részletesebben

Bekecs Községi Önkormányzat. 11/2007. (VII.2.) számú rendelete. A köztisztasági tevékenységről

Bekecs Községi Önkormányzat. 11/2007. (VII.2.) számú rendelete. A köztisztasági tevékenységről Bekecs Községi Önkormányzat 11/2007. (VII.2.) számú rendelete A köztisztasági tevékenységről Bekecs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi

Részletesebben

Tüskevár Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2010./XII.21./ önkormányzati rendelete A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRÓL

Tüskevár Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2010./XII.21./ önkormányzati rendelete A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRÓL Tüskevár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010./XII.21./ önkormányzati rendelete A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRÓL Tüskevár község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 14/2005. ( IV.21.) rendelete a város közterületeinek tisztántartásáról 1

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 14/2005. ( IV.21.) rendelete a város közterületeinek tisztántartásáról 1 Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 14/2005. ( IV.21.) rendelete a város közterületeinek tisztántartásáról 1 Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testülete (továbbiakban Képviselı-testület)

Részletesebben

Tiszatenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Tiszatenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének Tiszatenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2002 (XII. 20.) rendelete A települési hulladékokkal és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos közszolgáltatásokról

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: a Képviselő-testület 2016. december 13-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének.../2016. ( ) önkormányzati

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Nagy Nikolett jogi szakreferens. Javaslat

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Nagy Nikolett jogi szakreferens. Javaslat Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Nagy Nikolett jogi szakreferens Javaslat Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztaságról szóló önkormányzati rendeletének

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes

Részletesebben

(egységes szerkezetben)

(egységes szerkezetben) 1 Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 7/1999./V. 26./ Ktr. számú rendelete a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igénybevételéről (egységes szerkezetben)

Részletesebben

2. Fogalmi meghatározások

2. Fogalmi meghatározások VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2015. (II.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL, A TELEPÜLÉS TISZTASÁG EGYES KÉRDÉSEIRŐL VillányVáros Önkormányzatának

Részletesebben

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004. (IV.29.) RENDELETE

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004. (IV.29.) RENDELETE Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004. (IV.29.) RENDELETE az Önkormányzat által szervezett települési szilárd hulladék szervezett gyűjtéséről és elszállításáról, valamint az avar és

Részletesebben

CÍM: Előterjesztés a települési hulladékról és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

CÍM: Előterjesztés a települési hulladékról és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 62714/2009 CÍM: Előterjesztés a települési hulladékról és a hozzá kapcsolódó közszolgáltatásról szóló 33/2004. (VIII. 31.) önkormányzati

Részletesebben

Előterjesztés a távhőszolgáltatásról és a távhőszolgáltatás díjairól szóló 53/2005. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztés a távhőszolgáltatásról és a távhőszolgáltatás díjairól szóló 53/2005. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fõ tér ) Ügyiratszám: 58066-0/008 CÍM: Előterjesztés a távhőszolgáltatásról és a távhőszolgáltatás díjairól szóló 53/005 (XII ) önkormányzati rendelet

Részletesebben

KAPUVÁR VÁROS CÍMZETES FŐJEGYZŐJE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/ , Fax: 96/

KAPUVÁR VÁROS CÍMZETES FŐJEGYZŐJE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/ , Fax: 96/ KAPUVÁR VÁROS CÍMZETES FŐJEGYZŐJE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-002, Fax: 96/596-005 E-mail: jegyzo@kapuvar.hu. napirendi pont Tárgyalja: ÜKB Egyes szabálysértési tényállásokat

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s. Képviselő-testület május 30-i ülésére. Tárgy: Önkormányzati rendeletekben meghatározott

E l ő t e r j e s z t é s. Képviselő-testület május 30-i ülésére. Tárgy: Önkormányzati rendeletekben meghatározott E l ő t e r j e s z t é s Képviselő-testület 2012. május 30-i ülésére. Tárgy: Önkormányzati rendeletekben meghatározott szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezéséről Előadó: Márvány Gyuláné

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Dorogháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015.(VII.03.) önkormányzati rendelete az allergiát okozó gyomnövények elterjedésének visszaszorításáról, a magánterületek karbantartásáról. Dorogháza

Részletesebben

II. Fejezet AZ INGATLANOK TISZTÁNTARTÁSA

II. Fejezet AZ INGATLANOK TISZTÁNTARTÁSA Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2004. (II. 25.) számú rendelete a település környezetvédelméről és a közterület-használat módjáról és díjának megállapításáról (egységes szerkezetben)

Részletesebben

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2002. (I.25.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2002. (I.25.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2002. (I.25.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL (A 24/2007. (XII.21.) és a

Részletesebben

1. A rendelet célja, hatálya

1. A rendelet célja, hatálya Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (IX.4.) önkormányzati rendelete a köztisztaság, a településtisztaság fenntartásáról és az egyes ingatlanok tisztántartása rendjéről Letenye Város

Részletesebben

I. Fejezet 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Nagyfüged Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VI.25.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről Nagyfüged Községi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 18/2006. (VI.1.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 18/2006. (VI.1.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 18/2006. (VI.1.) KGY r e n d e l e t e a köztisztaság fenntartásáról (egységes szerkezetben a 11/2008.(III.4.) KGY és a 40/2008. (IX.23.) KGY rendelettel) Nyíregyháza

Részletesebben

Törvényességi véleményezésre bemutatva: október

Törvényességi véleményezésre bemutatva: október Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 63297/2008 Cím: Előterjesztés Sopron, Belváros forgalmi rendjéről szóló új rendelet megalkotásáról (első körös anyag) Előterjesztő:

Részletesebben

Buj Község Önkormányzat Képviselő -testületének 8/2005. (VI. 07.) KT. rendelete. a köztisztaság fenntartásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Buj Község Önkormányzat Képviselő -testületének 8/2005. (VI. 07.) KT. rendelete. a köztisztaság fenntartásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Buj Község Önkormányzat Képviselő -testületének 8/2005. (VI. 07.) KT. rendelete a köztisztaság fenntartásáról Buj Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

önkormányzati képviselő Közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotása 1 db határozati javaslat önkormányzati képviselő

önkormányzati képviselő Közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotása 1 db határozati javaslat önkormányzati képviselő Előterjesztő: önkormányzati képviselő Iktatószám: 9494/2009. Tárgy: Közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotása Melléklet: 1 db rendelet-tervezet 1 db határozati javaslat Készítette:

Részletesebben

Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016.(XII.22.) önkormányzati rendelete

Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016.(XII.22.) önkormányzati rendelete Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016.(XII.22.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról, a közterületek és zöldterületek használatáról és védelméről Hegyeshalom Nagyközségi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 4/2005. (II. 1.) ÖR. MÓDOSÍTÁSÁRÓL

ELŐTERJESZTÉS A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 4/2005. (II. 1.) ÖR. MÓDOSÍTÁSÁRÓL Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszá m: 24501/2008. CÍM: ELŐTERJESZTÉS A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 4/2005. (II. 1.) ÖR. MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről (Egységes

Részletesebben

Szatymaz Község Képviselő-testületének 32/2012.(XII.13.) önkormányzati rendelete

Szatymaz Község Képviselő-testületének 32/2012.(XII.13.) önkormányzati rendelete Szatymaz Község Képviselő-testületének 32/2012.(XII.13.) önkormányzati rendelete A hulladékgazdálkodási és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról és

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések

I. Fejezet Általános rendelkezések Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2005. (XI. 30.) rendelete a közterületek tisztán tartásáról, a települési szilárd hulladék gyűjtéséről és elszállításáról 1 Martonvásár Város önkormányzatának

Részletesebben

NYÍRMADA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2004. (XII.31.) Ör. r e n d e l e t e. a helyi környezet védelméről

NYÍRMADA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2004. (XII.31.) Ör. r e n d e l e t e. a helyi környezet védelméről NYÍRMADA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2004. (XII.31.) Ör. r e n d e l e t e a helyi környezet védelméről 2 Nyírmada Nagyközség Önkormányzati képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (IX.19.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (IX.19.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (IX.19.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló

Részletesebben

Kenderes Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 16/2007.(VIII.1.) rendelete

Kenderes Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 16/2007.(VIII.1.) rendelete 21/2011.(VIII.25.) rendelettel egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet Kenderes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 16/2007.(VIII.1.) rendelete A köztisztasággal összefüggı feladatok

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 3/1992. (III. 1.) ÖK. számú. r e n d e l e t e. a köztisztaság fenntartásáról

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 3/1992. (III. 1.) ÖK. számú. r e n d e l e t e. a köztisztaság fenntartásáról ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/1992. (III. 1.) ÖK. számú r e n d e l e t e a köztisztaság fenntartásáról (egységes szerkezetben) Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybe vételéről és a szelektív hulladékgyűjtésről

Részletesebben

a módosításáról szóló 13/2010. (IX. 28.), 7/2012. (III. 20., 18/2015. (XII.16.) valamint a 8/2016. (VI.29.) rendelettel egységes szerkezetben

a módosításáról szóló 13/2010. (IX. 28.), 7/2012. (III. 20., 18/2015. (XII.16.) valamint a 8/2016. (VI.29.) rendelettel egységes szerkezetben Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2006. (IV. 24.) rendelete a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról a módosításáról szóló

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 29.730/2011. CÍM: Dr. Dobos József jegyző. Jogi és Ügyrendi Bizottság

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 29.730/2011. CÍM: Dr. Dobos József jegyző. Jogi és Ügyrendi Bizottság Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 29.730/2011. CÍM: ELŐTERJESZTÉS A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ SOPRON MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

Részletesebben

Hajdúhadház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VI.26.) HÖ. sz. rendelete

Hajdúhadház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VI.26.) HÖ. sz. rendelete Hajdúhadház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VI.26.) HÖ. sz. rendelete a város közterületeinek rendjéről, a közterület használatáról, valamint a köztisztaság fenntartásáról Hajdúhadház

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete közszolgáltatásról Celldömölk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere. Javaslat a köztisztaság fenntartásáról szóló 43/2001. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere. Javaslat a köztisztaság fenntartásáról szóló 43/2001. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására Iktatószám: 4696/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Javaslat a köztisztaság fenntartásáról szóló 43/2001. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt Közgyűlés! A köztisztaság

Részletesebben

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének október 25-i nyílt ülésére. 4. napirendi pont

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének október 25-i nyílt ülésére. 4. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 25-i nyílt ülésére 4. napirendi pont Előterjesztés címe és tárgya: A köztisztaságról szóló rendelet tárgyalása A tárgykört

Részletesebben

Veresegyház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2008 (IV.30.) ÖR. számú rendelete

Veresegyház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2008 (IV.30.) ÖR. számú rendelete Veresegyház Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2008 (IV.30.) ÖR. számú rendelete az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról (a módosításokkal egységes szerkezetben) A rendeletet módosította

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 18/2006. (VI.1.) KGY. r e n d e l e t e. a köztisztaság fenntartásáról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 18/2006. (VI.1.) KGY. r e n d e l e t e. a köztisztaság fenntartásáról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 18/2006. (VI.1.) KGY r e n d e l e t e a köztisztaság fenntartásáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 17/2007.(XI. 01.) RENDELETÉNEK

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 17/2007.(XI. 01.) RENDELETÉNEK TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A TELEPÜLÉS KÖZTISZTASÁGÁRÓL SZÓLÓ 17/2007.(XI. 01.) RENDELETÉNEK A 16/2009.(X. 01.) RENDELETTEL, valamint A 19/2012.(V. 31.) RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT EGYSÉGES

Részletesebben