A vecsési német nemzetiség. esküvői szokásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A vecsési német nemzetiség. esküvői szokásai"

Átírás

1 A vecsési német nemzetiség esküvői szokásai PÁLYÁZÓ: DOBROVITZ ALEXANDRA DORFSCHULE VECSÉS

2 RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS A török hódoltság után Magyarország középső része üres pusztasággá változott. A lakosság nagy részét elhurcolták rabszolgának. Az osztrák császár, I. Lipót kérte a nyugat-európai uralkodók segítségét a kihalt területek újratelepítésére. Az 1700-as években három nagy hullámban érkeztek németajkú telepesek lakóhajóval Ulmból a Dunán. Ez volt az úgynevezett Ulmer-Schachtel, aminek faanyagából készültek azután a Duna parton megtelepedve a házaik. Amikor a Duna menti falvak is túlnépesedtek, akkor a fiatalabb generáció a távolabbi területeken próbált szerencsét. Vecsés puszta újratelepítése herceg Grassalkovich Antal felhívására 1786 június 14.-én történt meg, amikor is Nagykovácsiból, Soroksárról, Dunaharasztiból érkezett 50 család írta alá a letelepedési okmányokat, melyekben jogaik és kötelezettségeik álltak. Erről a napról a városi ünnepen minden évben méltóképpen megemlékezünk a Szent István téren. A paraszti munkához szükséges telkeket,a Falu nevű városrészünkön mérték ki és méretükből adódóan a mai napig felismerhetőek. Itt terül el a Búcsú tér hiszen a falu közepén állt az első templomunk is. A feljegyzések szerint a falu néhány éven belül németajkúvá lett teljesen, bár az újratelepítéskor néhány magyar család is érkezett. A telepesek az egyházi és világi szokásaikat magukkal hozták és híven őrizték. Évszázadokon át ápolták és gyakorolták ezeket a közösségi és családi hagyományokat,melyek közül néhány még mindig élő,vagy a nemzetiségi közösség igyekszik újraéleszteni. Az egyik legfontosabb családi tradíció a házasságkötéshez kapcsolódik.

3 A vecsési sváb esküvőkről. A házasság az ember életében egy nagyon fontos lépés. A lakodalom egy szép, emlékezetes nap a jegyesek életében. A mai napig élnek a régi sváb esküvői szokások Vecsésen. A 20. század közepén alig változtak. Az esküvőket farsang idején hét közben tartották, mert a szombati piac fontos volt a családok megélhetésében. Ilyenkor az embereknek nem volt munkájuk a földeken és az időjárás elég hideg volt az ételek előkészítéséhez. A családok nagyok voltak és vendéget hívtak meg a lakodalomba, ezért a sütés-főzés 1-2 héttel előbb elkezdődött. A meghívottak tojást, vajat, baromfit vittek az ajándékon kívül. Az 1980-as évektől már egész évben voltak esküvők, mert a hűtőszekrény, hűtőkamra használata ezt lehetővé tette. Felvettek egy szakácsnőt, aki az egész sütés-főzésért felelős volt. Az ételek és sütemények készítésében a rokonság segített. A jegyespár személyesen ment a vendégeket meghívni. A keresztfiút, vagy a családból egy éves legényt kértek fel vőfélynek. Ő verses rigmusokkal vezette az esküvői eseményeket, ezeket a versikéket a II. világháborúig német nyelven mondták. A jegyeseket a templomban misék végén háromszor hirdették ki. Az esküvőre kiválasztottak egy zenekart is. A zenészek a hagyományos polkával, keringővel biztosították a jó hangulatot, és ez így van a mai napig is. Manapság is személyesen hívják meg a vendégeket a jegyesek, szakácsnőt fogadnak, aki gyakran profi segítőket hoz magával. Kiválasszák a megfelelő zenekart és a vőfélyt is a rokonságból, aki sajnos már csak magyarul tudja a rigmusokat. Manapság a polgári házasságkötés szűk, családi körben 1 héttel a templomi esküvő előtt történik, mert a hagyományos ceremóniához elég sok idő szükséges. A lakodalmas házat feldíszítik,a vendégek részére kis rozmaring ágat készítenek elő,amivel majd a templomba mennek,ez a régi tradícióhoz tartozik. Mindenki reméli hogy az ifjúpár egész életében szerencsés és boldog lesz. A lakodalom napján reggel,a zenészek a vőfély,koszorúslányok és legények,a Kóbi vendéglőnél/a Jókai utcában/ majd későbbi időkben, az 199o-es évek végéig a Gazdakörnél /a Fő úton/ gyülekeztek. Reggelire sültkolbászt, májas és véres hurkát, újabban virslit, debrecenit és főtt tarját tálalnak föl. Miután ettek, elindulnak a fő vendégekért. A zenészek, a vőfély és a koszorúslányok és legények négyszer teszik meg az utat az esküvői tanukért,a vőlegényért és a menyasszonyért. Út közben szólt a zene, így tudatták a falubeliekkel, hogy lakodalom van.

4 A fő vendégek házánál és tiszteletükre a zenészek három számot játszottak. A keresztszülők az esküvői tanúk, őket külön verssel kéri a vőfély, hogy vegyenek részt a lakodalomban: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Tisztelt Násznagy uram és násznagy asszonyom! Megbízást kaptam a menyasszonytól és vőlegénytől, hogy kísérjem el Önöket a lakodalmas házba. Kérem jöjjenek velünk a sok vendég már egybegyűlt és Önöket várja. A vőlegényt így kérte ki a szüleitől: Dicsértessék, a Jézus Krisztus! Kedves Vőlegény! Ahonnan mi jöttünk nagy a sürgés-forgás, jó kedvvel, vígsággal van tele a ház. Ételtől, italtól roskad már az asztal, a poharak, csordultig telve a jó borral. Megkérem a vőlegény jó apját, jó anyját, bocsássa el velünk szeretett fiát. Kérlek gyere velünk a lakodalmas házba, hol jöttödet a sok vendég már várja.

5 A menyasszonyt így kérte ki szüleitől: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Örömet, vígságot adjon a jó Isten, nagy kéréssel jöttem, előadom itten: Az ifjú vőlegény már izgatottan várja, hogy mellette legyen kiválasztott párja. Hogy az eskü szavát míg élnek el ne feledjék, nászukra Isten áldását kérjék. Megkérem a menyasszony jó apját, jó anyját, bocsássa el velünk szeretett lányát. Elkísérjük őt a lakodalmas házba, hol érkezését a vőlegény és a sok vendég már nagyon várja ban Tófalvi Mihály gyűjtötte össze a régi német szövegeket: Einladung der Beistánde: Gelobt sei Jesus Christus! Wir sind vom Jungherrm Brautigam und vom seiner vielgeliebten Jungfraubraut ausgeschickt.ihr soll euch nicht verstecken und auf die Hochzeit gehen! Der Brautführer verabschiedet den Bráutigam von seinem Eltern: Gelobt sei Jesus Christus! Herzliebste Eltern! Heute ist der Tag, an dem euer Sohn in die Kirche geführt wird. Er bedankt sich höflich für seine Erziehung.Und du sehr geehrter Bráutigam,komm mit uns!die Gáste im Hochzeithaus unruhig warten! Der Bráutführer verabschiedet die Jungfraubraut von ihren Eltern:

6 Gelobt sei Jesus Christus! Herzliebste Eltern! Heute ist der Tag, an dem eure Tochter zum letztenmal als Jungfrau in die Kirche geführt wird.heute trágt sie ihren schönen Brautkranz zum letztenmal vor dem Hochaltar.Sie bedankt sich höflich für ihre Erziehung. Eközben délig összegyülekeznek a vendégek a lakodalmas házban,esznek, isznak,beszélgetnek. Miután a menyasszony is jóllakott, készülődnek a templomba. A vendégek megkapják a rozmaringot. A vőfély verssel kéri a menyasszonyt és a vőlegényt az indulásra: Kedves Örömszülők! Boldog nap virradt ma. Fiukat mint vőlegény,lányukat mint menyasszonyt kísérjük a templomba. Fehér mirtuszt tett ma szép barna fejére,s vőlegényével letérdepelnek az oltár lépcsőjére. Mielőtt ezt tennénk, kérik szüleiteket, bocsássák meg nékik sok rossz tetteiteket!megköszönik százszor,hogy eddig nevelték,nagyon szépen kérik, őket továbbra is szeressék! Menyasszony, vőlegény ütött az óra! Megyünk a pap elé,megyünk a templomba. Imádkozzatok ott Isten áldásáért,hűséges és boldog hosszú házasságért! Imádkozzunk mi is kedves vendégsereg!kérjük a jó Istent,áldjon meg titeket!kérjük a jó Istent tekintsen le rátok,adjon nektek hosszú, csendes házasságot! Imádkozzunk együtt: Mi Atyánk... Kedves menyasszony, készülj fel az útra! Ma még én vezetlek téged a templomba. Régi szokás szerint add most a karodat, Isten szent nevével induljunk hát útnak! Der Brautführer sagt zur Braut bevor sie in die Kirche gehen: Jungfraubraut! Schliesse dich in meine Arme ein, denn ich will heute deiner Führer sein! Jetzt gehen wir ins Gotteshaus!

7 Azután elindul a menet. Elől a zenészek azután a kisebb gyerekek, a menyasszony a vőféllyel,a vőlegény az első koszorúslánnyal, majd a többi koszorús pár,azután a vendégek állnak a sorba,a menetet az örömszülők zárják. A templomban először katolikus mise van,ezt követi az esketési ceremónia. A két keresztmama segít az újasszony szentelésben. A ceremónia végén az atya kikíséri a templom elé az ifjú párt, ahol az ismerősök gratulációját fogadják. A vőfély is szól az ifjú párhoz: Kedves ifjú pár! Megtörtént az az esemény, ami soha többé nem történhet, házasságot kötöttetek! Sok boldogságot kívánok! Der Brautführer sagt vor der Kirche zum Ehepaar: Liebes Brautpaar! Was geschehenist, wird niemehr geschehen, nur heute soll alles verziert sein. Ich wünsche den Brautleuten viel Glück! Az esküvői menet egy másik úton megy vissza a lakodalmas házhoz, mert ugyanott visszamenni szerencsétlenséget jelent. A lakodalmat az egész falu a kapukban állva nézte. A bámészkodókat süteménnyel, innivalóval kínálták.a templomból visszaérkezve zeneszó mellett minden vendég gratulál az ajtóban álló ifjú párnak. Ezután következik a fényképezkedés, a vendégek hazamennek ellátni az otthoni teendőiket, átöltöznek. A vacsora 4-5 óra felé kezdődik a hagyományos ételekkel. Húsleves sütött májgombóccal, főtt húsok tormával, sült húsok krumplival, rizzsel és savanyúsággal, kompót kuglóffal, sütemények és torták. A lakodalom költségeihez a vendégek is hozzájárulnak, ugyanis vacsora előtt megjelenik a szakácsnő bekötözött kézzel és kér mindenkit, hogy járuljon hozzá az orvosi költségeihez. Ugyan így a zenekar vezetője a hangszerek javíttatásához kér pénzbeli segítséget. A vendégek evés előtt imádkoznak, majd koccintanak az ifjú pár egészségére.

8 Szép menyasszony és most nagyon szépen kérlek, Engedd meg, hogy tiszta szívvel köszöntselek téged. Engedd meg, hogy boldogságot és sok jót kívánjak. Kívánom, hogy teljesüljön minden vágyad, Kívánom, hogy virágszirmok fogják fel a lépted, Kívánom, hogy életed rózsák között éljed, Kívánom, hogy örök napfény ragyogja be utad, Kívánom, hogy sose múljon el az örök tavasz, Kívánom, hogy pacsirtaszó és madárdal kísérjen, Kívánom, hogy szerelmetek véget sose érjen! Kedves vőlegény és most hozzád szólok, neked is egy boldog életet kívánok. Kérlek vigyázz, készülj fel az útra, mert az élet nem mindig aranykalitka. Néha rögös bizony ez az életpálya, s ha nem vigyázol, könnyen megbotolhatsz rajta. Szép menyasszony egyet sose feledj, neked bizony mindig a férjed mellett a helyed. Állj mellé a bajban nagyon szépen kérlek, ami neki nehéz, együtt sokkal könnyebb. Lezárult az élet egy szakasza, emlékké változik a gyerekkor kacaja, emlékké tompul a kamaszvilág zaja, emlékké szürkül a gondtalanság kora. A sok régi barát lassan, szintén emlék, ami ezután jön, az már komoly játék. Szeressétek egymást, úgy lesz szép az élet, tornyosuló felhők szökve menekülnek. Fényesség tör át az ég boltozatján, s utat mutat néktek aranyló napsugár. Szívetek hajója ezüstfolyón úszva, közös kikötőbe így érkezett el ma. A boldogság nálatok ne ismerjen határt, Isten sokáig éltesse az ifjú párt! A különböző fogásokat mókás versikékkel tálalták föl. Ameddig Vecsésen háznál készültek a lagzira, addig a kuglófot, a beiglit és a sült húsokat a péknél kemencében süttették meg. A vacsora több órán keresztül tartott és tart, hiszen evés közben mókáztak, tósztokat mondtak. Sőt néhány fiatal maskarába öltözött és megjelent a vacsora közben hatalmas ajándékkal, amit az ifjú párnak azonnal ki kellett bontani. Sok papír réteg lefejtése után végül cumi, babacsörgő vagy kis bili volt a meglepetés a vendégek derültségére. Ez a szokás még a 7o-es években is megvolt. A vacsora körben a menyasszony gyakran kibújt a cipőjéből, hogy a fájós lábát egy kicsit pihentesse. A szemfüles gyerekek az asztal alá bújva ellopták a cipőt, amit a vőfélynek kellett kiváltani, mert ő a felelős, hogy a menyasszonnyal semmi se történjen. A vacsora végén a vőfély előrekéri a menyasszonyt a menyasszonyi táncra. Vecsésen a sváb lagzikban ez így szokás,itt nem pénzért táncol a menyasszony, mint más helyeken.

9 Szép menyasszony néked mondtam már sok szépet, Örökzöld frázisok is új értelmet nyertek. Vőlegényed megkért, hogy ezen a napon, vezesselek végig gyönyörű utadon. Én e kérésnek örömmel tettem eleget, Isten házáig boldogan vezettelek. Most én kérem meg ifjú férjedet, az életben ő is így, vigyázva fogja a kezedet. Kedves menyasszony, ma zeneszó kísért el utadon, de sokszor lesz bizony kísérőd a fájdalom. Ma sok boldog ember figyelte léptedet, ezentúl egyedül kell viselned az életben a terheket. Egymást szeretve öröm lesz néktek a fájdalom, egymást vezetve menekül tőletek a bénító unalom. Most pedig gondolom eljött az ideje, hogy menyasszonyi táncra kérjelek ki ide. Ezért megkérdem a násznagyuraktól, násznagyasszonyoktól, koszorúslányoktól és legényektől, előrebocsájtják e a menyasszonyt? - Nem Ahogy kértem először, úgy kérem másodszor, násznagyuraktól, násznagyasszonyoktól, koszorúslányoktól és legényektől, előre bocsájtják e a menyasszonyt? - Nem Ahogy kértem másodszor, úgy kérem harmadszor, násznagyuraktól és násznagyasszonyoktól, koszorúslányoktól, legényektől és az összes meghívott vendégtől, előrebocsájtják e a menyasszonyt? - Igen. Kedves menyasszony ettél e ittál e? úgy állj fel isten nevében. Te szép vagy és barna állj fel a padra. Következzék hát az utolsó próba, tekints balra és lépj fel az asztalra. Most pedig gyere két karomba, dísze vagy te ma e háznak, menyasszonyi táncra várlak. Vacsora után a vőfély táncra kéri a menyasszonyt: Der Brautführer ruft die Braut von dem Tisch zum Tanz auf: Gelobt sei Jesus Christus!

10 Ich trete herein und grüsse alle, Gross und Klein, so, wie der Erstengel Gabriel die Jungfrau Maria gegrüsst hat.der junge Herr Bráutigam hat mich gebeten,dass ich seine Braut führen soll.ich habe seine Bitte nich abschlagen wollen.ich habe sie von Hof zur Gasse, von Gasse zur Srtasse, von Strasse zum Land bis zu dem Haus von Jesus Christus Herr geführt.dort sind sie verbunden mit einem Band, das auf dieser Welt kein Mensch lösen kann.darum will ich bitten von Beistandherren und Beistandfrauen, von Vater und Mutter,von Schwestern und Brüdern von allen eingeladeten Hochzeitsgásten,ob ihr mir erlaubt die Jungfraubraut vorzufordern oder nicht? Antwort: NEIN So wie ich Euch zum Erstmal gebeten habe, so bitte ich Euch zum Zweitenmal,ob sie mir erlaubt die Jungfraubraut vorzufordern oder nicht? Antwort: Nein So wie ich Euch Zweitenmal gebeten habe, so bitte ich Euch zum Drittenmal, ob ihr mir die Jungfraubraut vorzuvordern oder nicht? Antwort: Ja! Jungfraubraut! Hast du deinen jungfraulichen Leib gespeist? So steh auf in Gottes Namen! Jungfraubraut, bist du gesund oder krank, so steige auf die Bank! Jungfraubraut,bist du gesund oder frisch, so steige auf dentisch! Und komm jetzt hierher in meine Hand, denn ich führe dich in einem anderen Stand, dort fángt er an, der heiligeehestand. A vőfélynek nagyon kell vigyázni, hogy el ne lopják a menyasszonyt, mert az a vőlegény dolga a tánc végén. Először a keresztszülők, majd az örömszülők, nagyszülők, testvérek majd a rokonok kérik a menyasszonyt táncra a vőfélytől. Utoljára a vőlegény táncol, majd felkapja párját és kiszalad vele a teremből.

11 Vacsora után újból hazamennek a vendégek, hiszen a parasztgazdaságokban megvoltak a napi rendszeres feladatok, amit el kellett látni és átöltöztek a tánchoz. A monoton mindennapokban az esküvők, az egyéb ünnepek adtak lehetőséget arra, hogy ne csak munkásruhában legyenek. Ezalatt a termet is átrendezték, hogy legyen hely a táncnak. A zenekar a hagyományos polka, mazurka, keringő mellett a vecsési táncokat is eljátszotta, a stumal, a tulité, a párnatánc is ezek közé tartozik. Tánc közben a vendégek a zenekarhoz táncoltak és az odakészített italokkal tust ittak, ezalatt a zenekar tust húzott. Éjfélkor következett a lekoszorúzás, amikor kendővel kötik be a menyasszony fejét. Ez a gyönyörű és megható szokás Nagykovácsiból került Vecsésre. Az elsötétített terem közepén ül a menyasszony, mellette égő gyertyákkal ülnek a koszorúslányok. Mögötte állnak a keresztmamák, aki majd kendőt kötnek az új asszony fejére. A zenekar halk zenét játszik, a vőfély fakanállal a kezében a menyasszonyhoz szól rövid versikékkel, melyek végén a zenészek tust húznak: Mélyen tisztelt vendégkoszorú! Ne legyen itt ma senki se szomorú! Ez a dal, tánc,tréfa, vidámság napja, Hangozzon fel a sok szép régi nóta!teljen borral csordultig a sok csillogó pohár!keljen táncra a sok ifjú és szép leány! TUS! Bármennyire fáj a szívem, egyet meg kell tennem,szép menyasszony, koszorúdat nékem le kell vennem!mirtuszodtól meg kell válnod, akármilyen szép is,bár mennyire kellemetlen,bármennyire fáj is!itt mindenki mámoros ma, itt mindenki boldog, Menyasszonyunk szép szemében néhány könnycsepp csillog. TUS! Szép menyasszony téged szépen kérlek,hallgasd meg most néhány hasznos intelmemet!éjszaka és nappal igaz jó barátok,a bánat és az öröm sokszor hű pajtások! TUS! Hosszú út vár rátok,el ne feledjétek,férjeddel egymást a sírig szeressétek,így az évek gyorsan fognak múlni,közös célok felé együtt kell indulni! TUS! Szüleidet soha ne feledd el kérlek,hálás legyél nekik,mert ők neveltek fel téged! Tanítottak téged sírni és nevetni, Tanítottak téged élni és szeretni! TUS! Kedves vőlegény hozzád is szólok egy pár szót, Szerezz a feleségednek örömet és sok jót! Légy hozzá előzékeny és figyelmes! S meglásd így tartós lesz nálatok a szeretet. Szüleidről te se feledkezzél meg, Akármilyen nagy zaj lesz is körülötted. Jusson eszedbe mindig az édesanya, kinek még ekkor is nálad lesz

12 minden gondolata. Védelmezett és küzdött érted, mint ahogy még senki, Csókold meg a kezét, hiszen megérdemli! TUS! Kedves menyasszony engedd meg most nekem, Hogy mirtuszkoszorúdat fejedről levegyem. TUS! Csillogó ékesség, barna hajad dísze, Nézd meg, hogyan ragyog ezüstösen fénye! TUS! Nézd meg még egyszer és úgy tekintsél rája,lidérces e jelkép, búcsú koronája! TUS! Szép menyasszony te ma rózsát vittél és levelet, Viszel még az életben bánatot s könnyeket. TUS! Koszorú az élet múló adománya, Vedd fel még ez egyszer, most már utoljára! TUS! Kedves menyasszony te vagy a nap dísze, Átviszlek most téged a páros életbe. Kendőt köss a fejedre! Lányból lesz a menyecske! TUS! Ekkor a vőfély kettétöri a fakanalat és a menyasszony elé dobja a kalapját, majd így folytatja: Ifjú asszony lépd át a kalapom! Menyecsketáncra vár az én karom. Zenészek húzzátok reggelig, Amíg a vendégeknek kedve telik. Az első tánc az enyém, a második a szülőké és az utolsó a vőlegényé! Ezután a menyecsketáncot járják a menyasszonyi tánchoz hasonló módon. A végén a vőlegény elviszi az új asszonyt menyecskeruhába átöltözni. Amíg visszajönnek, addig megterítenek az éjféli vacsorához, a meglévő sültek mellett a vecsési töltött káposzta adott alapot a bornak és más italoknak. A menyecskék újabban visszatérnek a népviselethez dirndli ruha formájában.

13 Der Brautführer beginnt das Abkránzen: Gelobt sei Jesus Christus! Einen glückseligen Abend wünsche ich für alle!ich hoffe mit besten Glauben, es wird mir schon wohl erlauben abzunehmen ihr den Kranz, TUSCH! Jungfraubraut,jetzt ist mir schon erlaubt, abzunehmen dir den Haub! Tusch! Viele Eltern haben Kinder,aber wenig haben die Ehre von Gott erhalten,dass sie mit so einem schönen Ehrenkranz vor das Altar treten können. TUSCH! Das Leben hat viele schöne Tage,aber es kommen auch schwere Tage. Tusch! Wie du mir schon erlaubt hast,den Kranz von deinem Kopf abgenommen.hánge ihn mir auf den Stab! Tusch! Jungfraubraut! Schau an deinen schönen Ehrenkranz,wie schön du ihn geziert und geglanzt hast.tusch! Jungfraubraut! Schau an deinen schönen Ehrenkranz,den du nie und niemehr tragen kannst.tusch! Jungfraubraut,noch einmal zu gutem Letzt wird aufgesetzt.tusch! dir den Kranz noch Jungfraubraut,eins will ich dir noch sagen,dass sollst du in deinem Herz tragen.sollst alle ledigen Burschen meiden und zu deinem Ehemann treu verbleiben.tusch!

14 Und dir junger Herr Bráutigam muss ich auch noch sagen,du sollst alle ledigen Mádchen meiden und zu deinem Eheweib treu verbleiben. Tusch! Jungfraubraut,ich führe dich in einen anderen Stand,dass heisst Kránzchen weg und Schöpchen her,jungfrau gewesen und niemals mehr.tusch! Liebe junge Frau,steige über meinen schwarzen Hut und komm jetzt an meine Hand auf drei schöne Ehrentranz!Der erste Tanz soll mir gehören,der Zweite deinem Schwiegervater,derDritte zu gutem Letzt dem jungen HerrnBráutigam für seine Ehre gesetzt. Az evés után tovább mulattak, táncoltak a vendégek reggelig. Reggelire tejeskávét és kuglófot kínáltak a gyomor pihentetésére. Egy kis pihenő következett, hiszen haza kellett menni ellátni az állatokat és a gazdaságot. Átöltözve folytatták a mulatozást gyakran két napig, amíg az étel-ital tartott. Az esküvő végét a híres mars jelentette. Ezzel a zenével búcsúztatták el az elköszönő vendégeket a házigazdák és a zenekar. Manapság már nem ilyen hosszú az esküvő, de másnap délelőttig gyakran eltart. Emlékül több órás videófelvétel is készül, így örökítik meg az utódoknak ezt a szép napot. Erről tanúskodnak a mellékelt fotók is.

15

16

17

18

19

20

21

22

Zengjetek, minden nemzetek - Singet dem Herrn ein neues Lied PROTESTÁNS MŰZENEI ANTOLÓGIÁK II. (Heinrich Schütz) Korálfeldolgozások és motetták

Zengjetek, minden nemzetek - Singet dem Herrn ein neues Lied PROTESTÁNS MŰZENEI ANTOLÓGIÁK II. (Heinrich Schütz) Korálfeldolgozások és motetták PROTESTÁNS MŰZENEI ANTOLÓGIÁK II. Korálfeldolgozások és motetták Zengjetek, minden nemzetek - Singet dem Herrn ein neues Lied a lutheri reformáció második évszázadából Urunk Jézus, fordulj hozzánk! - Herr

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola német Évfolyam: 1. Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: szóbeli, írásbeli írásbeli: a tanult témakörökhöz

Részletesebben

A KERBÁJT NÉMET NÉPZENÉJE

A KERBÁJT NÉMET NÉPZENÉJE A KERBÁJT NÉMET NÉPZENÉJE Az eddigiek során nem volt érzékelhető, s csak az elmúlt pár hétben vált nyilvánvalóvá, hogy a menetnél játszott zeneszámok és a placcon játszott sváb zeneszámok, sokak számára

Részletesebben

Vecsési esküvői népszokások

Vecsési esküvői népszokások Vecsési esküvői népszokások 1 Vecsési esküvői népszokások Az 1900-as évek elején jellemzően még nem voltak nagy esküvők Ennek legfőbb oka, hogy az első világháború majd minden családot kedvezőtlenül érintett,

Részletesebben

NÉMET NYELV. Célok és feladatok. Fejlesztési, kimeneti követelmények

NÉMET NYELV. Célok és feladatok. Fejlesztési, kimeneti követelmények NÉMET NYELV Célok és feladatok A nyelvoktatás célja a kommunikatív kompetencia kialakítása, azaz a tanuló képessé tétele arra, hogy idegen nyelvű környezetben képes legyen megoldani felmerülő problémáit,

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Können Sie mir bitte helfen? Segítségkérés Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Sprechen Sie Englisch? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e

Részletesebben

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1. rész Hallott szöveg értése 1. feladat Melyik képről van szó? Fiatalok

Részletesebben

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez A1 szint, 6. évfolyam A változat 1 dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1. rész Olvasott szöveg értése 1. feladat

Részletesebben

10. Die Modalverben A módbeli segédigék

10. Die Modalverben A módbeli segédigék 10. 10. Die Modalverben A segédigékkel kifejezhetjük, milyen a viszonyunk a cselekvéshez: akarjuk, szeretnénk, tudjuk stb. Általában egy fôigével együtt használjuk ôket a mondatban. Seit 2 Jahren kann

Részletesebben

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Név: Iskola:

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Tudna segíteni? Segítségkérés Können Sie mir bitte helfen? Beszélsz angolul? Sprechen Sie Englisch? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e angolul Beszélsz

Részletesebben

Zenei tábor Bózsva

Zenei tábor Bózsva Zenei tábor Bózsva 2015 Sopran Alt Tenor Bass Con moto q = 69 Wa Éb Wa Éb Wa Éb Wa Éb chet redj chet redj chet redj chet redj Paulus, N 15. Choral auf! em auf! em auf! em auf! em ruft ber, ruft ber, ruft

Részletesebben

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV 8. évfolyamos vizsga A vizsga lebonyolítása: írásbeli április 15-30 között előzetes egyeztetés szerint szóbeli május elején, az írásbeli érettségi vizsga napjaiban A vizsga részei:

Részletesebben

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1. rész Hallott szöveg értése 1. feladat Melyik képről van szó? Fiatalok

Részletesebben

bab.la Kifejezések: Személyes Jókívánságok német-német

bab.la Kifejezések: Személyes Jókívánságok német-német Jókívánságok : Házasság Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen

Részletesebben

Találkozó az általános iskolákkal Október 4.

Találkozó az általános iskolákkal Október 4. Találkozó az általános iskolákkal 2012. Október 4. Témák Változások a felvételiben Német nyelvi verseny Adatok kérése Felvételi 1. Kevés információ-bizonytalanság Nem lesz tehetséggondozó felvételi, csak

Részletesebben

Dr. Reuss András A Luther-énekek teológiája Országos énekkari találkozó. Budapest-Deák tér, 2003. október 25.

Dr. Reuss András A Luther-énekek teológiája Országos énekkari találkozó. Budapest-Deák tér, 2003. október 25. Dr. Reuss András A Luther-énekek teológiája Országos énekkari találkozó. Budapest-Deák tér, 2003. október 25. Megjelent: Lelkipásztor (79) 2004/2, 42-44. Magyar Egyházzene (11) 2003/2004/1, 96-100. A nagy

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 90

Részletesebben

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök ÓRATERV A pedagógus neve: dr. Horváth Beáta Éva Műveltségi terület: Idegen nyelvek (Élő idegen nyelvek) Tantárgy: Német nyelv Osztály: 12/C Nyelvi előkészítő osztály Az óra témája: Zukunftspläne, Interview

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Ich komme aus Bonn

Ich komme aus Bonn Ich komme aus Bonn Ich komme aus Bonn, Bonn liegt am Rhein, mein Freund heißt Paul, er trinkt gern Wein. Wir trinken viel Schnaps, viel Kaffee und Bier. Wir sind typisch Deutsch, Ja! So sind wir! Én Bonnból

Részletesebben

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez A1 szint, 6. évfolyam B változat 1 dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1. rész Olvasott szöveg értése 1. feladat

Részletesebben

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára Szakmai lektor Angeli Éva, Szűcs Melinda Szerkesztő

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

Idegen nyelv 5-8. évfolyam

Idegen nyelv 5-8. évfolyam Idegen nyelv 5-8. évfolyam Az élő idegen nyelv műveltségi terület céljai és tartalma összhangban vannak az alaptanterv többi műveltségi területének céljaival és tartalmával, valamint az Európa Tanács ajánlásaival:

Részletesebben

NÉMET NYELV 4-12. ÉVFOLYAM NÉMET IDEGEN NYELV

NÉMET NYELV 4-12. ÉVFOLYAM NÉMET IDEGEN NYELV NÉMET NYELV 4-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Gilbertné Domonyi Eszter, Illésné Márin Éva, Kincses Mihályné Knipl Andrea, Kurdi Gabriella, Petriné Bugán Barbara, Szántó Bernadett NÉMET IDEGEN NYELV 4. ÉVFOLYAM Célok

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás német magyar Sehr geehrter Herr Präsident, Tisztelt Elnök Úr! Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Sehr geehrter Herr, Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás magyar német Tisztelt Elnök Úr! Sehr geehrter Herr Präsident, Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Tisztelt Uram! Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Heut' kommt der Hans zu mir

Heut' kommt der Hans zu mir 2. ének Heut' kommt der Hans zu mir 1. Heut' kommt der Hans zu mir! 1. Ma jön a Hans hozzám! - freut sich die Lies. - örül a Liza. Zu wem? - Kihez? zu mir - hozzám zu dir - hozzád zu uns - hozzánk r Kamm

Részletesebben

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen - Finden Wo kann ich finden? Nach dem Weg zur fragen Hol találom a?... ein Zimmer zu vermieten?... kiadó szoba? Art der... ein Hostel?...hostel? Art der... ein Hotel?... egy hotel? Art der... eine Frühstückspension?...bed

Részletesebben

Esküvői határidőnapló

Esküvői határidőnapló Esküvői határidőnapló El sem tudjuk képzelni, mi mindennel jár egy esküvő megszervezése, amíg a saját bőrünkön nem tapasztaljuk meg. Barátként, rokonként fel sem fogjuk, miért kell több hónapos előkészület,

Részletesebben

Esküvő. Év: Hónap: Nap: megvalositas.blog.hu. Képek: freepik.com

Esküvő. Év: Hónap: Nap: megvalositas.blog.hu. Képek: freepik.com Esküvő és Év: Hónap: Nap: Képek: freepik.com Menyasszony vendégei Vendéglista 1 31 61 2 32 62 3 33 63 4 34 64 5 35 65 6 36 66 7 37 67 8 38 68 9 39 69 10 40 70 11 41 71 12 42 72 13 43 73 14 44 74 15 45

Részletesebben

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE 6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE gyülekezeti (vasárnap délelőtti) istentiszteleten felépítés BEVEZETÉS (BEJELENTÉS, IMÁDSÁG) RÖVID IGEHIRDETÉS HÁZASTÁRSAK MEGÁLDÁSA 67 A házasság megáldásának emlékünnepe

Részletesebben

Esküvő a festői Zichy Park Hotelben****

Esküvő a festői Zichy Park Hotelben**** Esküvő a festői Zichy Park Hotelben**** A Zichy Park Hotelt körülvevő természetes környezet, ideális helyszínt nyújt egy esküvő megrendezéséhez. A szállodakomplexum 15 hektáros területen fekszik, melynek

Részletesebben

Das bin ich, Anke Mayer. Das ist meine Familie.

Das bin ich, Anke Mayer. Das ist meine Familie. Das bin ich, Anke Mayer. Das ist meine Familie. 4 Ide te ragaszd be a saját fényképedet és a családod fényképét! Das bin ich,. Das ist meine Familie. 5 1 Hallo! Wie heißt du? 1. Ki van a képen? Találd

Részletesebben

mi és más népek - összehasonlításuk, karaktereik személyleírás: főként külső tulajdonságok alapján

mi és más népek - összehasonlításuk, karaktereik személyleírás: főként külső tulajdonságok alapján 8. évfolyam A 8. évfolyamon idegen nyelvet tanuló diákok A1 szintű, a Közös európai referenciakeret alapján alapszintű és ezen belül minimumszintű nyelvi ismeretekkel rendelkeznek. A 8. évfolyamon folytatódó

Részletesebben

IN ZIRKUS Themenbearbeitung Lehr- und Lernmaterialien Teil 2

IN ZIRKUS Themenbearbeitung Lehr- und Lernmaterialien Teil 2 IN ZIRKUS Themenbearbeitung Lehr- und Lernmaterialien Teil 2 Zielgruppe Schüler von 9 bis 10 Jahren Autorinnen Kuszman Nóra, Némethné Gálvölgyi Mária, Sárvári Tünde A kiadvány KHF/334-5/2009 engedélyszámon

Részletesebben

Baka Judit. Anyanyelvápolás. Munkáltató magyar nyelvkönyv Negulescu György rajzaival. I. kötet

Baka Judit. Anyanyelvápolás. Munkáltató magyar nyelvkönyv Negulescu György rajzaival. I. kötet Baka Judit BETŰBIRODALOM Anyanyelvápolás Munkáltató magyar nyelvkönyv Negulescu György rajzaival I. kötet Erdélyi Tankönyvtanács Kolozsvár, 2010 Készült a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Ihnen

Ihnen NÉMET NYELV 2.feladatlap 1. Egészítsd ki a levelet személyes és birtokos névmások megfelelően ragozott alakjaival! A megoldásokat írd a táblázatba! Liebe Frau Müller, Berlin, den 10. November 2003 ich

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA

NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA INVEST ENGLISH NYELVISKOLA 1147 BUDAPEST, Lovász utca 7. [XIV. kerület] +36 20 583 2208 info@investenglish.hu www.investenglish.hu NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA TARTALOM I. ELSŐ SZINT... 2 II. MÁSODIK

Részletesebben

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY Herrn Peter Müller Falkenstraße Hamburg Deutschland

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY Herrn Peter Müller Falkenstraße Hamburg Deutschland - Cím Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard angol címzési forma: neve település és régió/állam/irányítószám Jeremy Rhodes 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikai

Részletesebben

A CSONOPLYAI NÉMETEK HÁZASSÁGKÖTÉSI SZOKÁSAI

A CSONOPLYAI NÉMETEK HÁZASSÁGKÖTÉSI SZOKÁSAI Szlávics Károly A CSONOPLYAI NÉMETEK HÁZASSÁGKÖTÉSI SZOKÁSAI Csonoplyát 1747-ben telepítették újra leszerelt bunyevác határőrök. A magyarok szervezett betelepítése 1752-ben, a németeké pedig 1786-ban volt,

Részletesebben

Az esküvő pontos dátumának kitűzése: Lehetséges időpont:... Pontos dátum:... Döntés: legyen templomi esküvő is? Igen:... Nem:...

Az esküvő pontos dátumának kitűzése: Lehetséges időpont:... Pontos dátum:... Döntés: legyen templomi esküvő is? Igen:... Nem:... ESKÜVŐI FELADATOK LISTÁJA NÉHÁNY HÓNAPPAL AZ ESKÜVŐ ELŐTT: Az esküvő pontos dátumának kitűzése:... Pontos dátum:... Döntés: legyen templomi esküvő is? Igen:... Nem:... Megbeszélni, ki legyen a tanú, és

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály megyei forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály megyei forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/Gestitz 2004.08.hó 10. szám

GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/Gestitz 2004.08.hó 10. szám GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/Gestitz 2004.08.hó 10. szám Várges:tes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap BEKÖSZÖNTŐ Kedves Olvasó! Utolsó nyári hónapot kezdve már látható

Részletesebben

Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára

Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára Tanuló neve:... Iskolája neve, címe:... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám:... Kedves Versenyző! Üdvözlünk

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

Eset Hímnem Nőnem Semlegesnem Többes szám

Eset Hímnem Nőnem Semlegesnem Többes szám Benkő Attila 14. Névmások típusai és ragozása II. 14.1. A melléknévi birtokos névmás ragozása A birtokos névmás ragozása megegyezik az ein, eine, ein, illetve a kein, keine, kein határozatlan névelők ragozásával.

Részletesebben

Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ):

Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ): Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek 1.0 1. Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ): Ich meine/finde/glaube/denke, dass... Úgy vélem/találom/gondolom, hogy... Ich bin der Meinung, dass... Az a véleményem,

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

Menschen um uns wie sind sie?

Menschen um uns wie sind sie? Menschen um uns wie sind sie? Charaktereigenschaften Modultyp Kreative Kommunikation Zielgruppe Schüler von 12 bis 15 Jahren Niveaustufe A1 Autorinnen Dömők Szilvia, Somló Katalin A kiadvány az Educatio

Részletesebben

IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam 830. Közös Európai Referenciakeret szerinti nyelvi tudásszintek:

IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam 830. Közös Európai Referenciakeret szerinti nyelvi tudásszintek: IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam 830 IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam Célok és feladatok A 9. évfolyamra a diákok öt éve tanulják a célnyelvet. Ez idő alatt megismerkedtek az idegen nyelvi foglalkozások feladat-

Részletesebben

4. évfolyam, minimumszint. 8. évfolyam, minimumszint. 12. évfolyam, minimumszint. KERszintben. Első idegen nyelv. megadható. Második idegen nyelv A2

4. évfolyam, minimumszint. 8. évfolyam, minimumszint. 12. évfolyam, minimumszint. KERszintben. Első idegen nyelv. megadható. Második idegen nyelv A2 NÉMET NYELV Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése. A kommunikatív

Részletesebben

Jár-kel, mint zsidóban a fájdalom

Jár-kel, mint zsidóban a fájdalom X X. S Z Á Z A D Ember Mária író, műfordító újságíró 1931-ben született Abádszalókon és 2001. december 31-én hunyt el Budapesten. Folyóiratunk társalapítója volt 1994-ben, rá emlékezünk a Holokauszt 70.

Részletesebben

a ház / lakás, ahol élünk, lakókörnyezetünk a család mindennapi életének tipikus szituációi

a ház / lakás, ahol élünk, lakókörnyezetünk a család mindennapi életének tipikus szituációi 5. évfolyam Az 5. évfolyam megkezdésekor a tanulók már rendelkeznek négy év nyelvtanulási tapasztalattal, így az általános célkitűzések az alábbiak szerint fogalmazhatók meg: 1. A kommunikatív kompetenciák

Részletesebben

2012/1. 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

2012/1. 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. 2012/1 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. Tisztelt Klubtagok! Egyesületünk az új esztendôben is igyekszik megfelelni az Önök elvárásainak: hat hangversennyel és nagy borkóstolós vacsorával várjuk majd

Részletesebben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Ha egy olyan helyszínt keres, ahol nem kell kilométereket utaznia, hogy gyönyörű szép helyszínen fotózzák le álmai esküvői ruhájában, vagy ahol egy helyszínen lebonyolítható

Részletesebben

FELVÉTELI KÖVETELMÉNY NÉMET NYELV az öt évfolyamos kiegészítő német nemzetiségi nyelvoktató csoportba

FELVÉTELI KÖVETELMÉNY NÉMET NYELV az öt évfolyamos kiegészítő német nemzetiségi nyelvoktató csoportba FELVÉTELI KÖVETELMÉNY NÉMET NYELV az öt évfolyamos kiegészítő német nemzetiségi nyelvoktató csoportba A szóbeli felvételi időpontjában - írásbeli felvételi teszt megírása, majd ezt követően - szóbeli felvételi

Részletesebben

Helyi tanterv. NÉMET 4-8. évfolyam

Helyi tanterv. NÉMET 4-8. évfolyam Helyi tanterv NÉMET 4-8. évfolyam Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvi kommunikációhoz hasonlóan az alapvető nyelvi készségekre épül: fogalmak, gondolatok, érzések, tények és vélemények megértése,

Részletesebben

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán 6. b Meglátogattuk Barkóczi Sándorné Juliska nénit, aki a város legidősebb lakója. Ő még jól emlékszik a régi szokásokra és viseletekre, emlékeit szívesen megosztotta

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV 9-12. ÉVFOLYAM

HELYI TANTERV NÉMET NYELV 9-12. ÉVFOLYAM HELYI TANTERV NÉMET NYELV NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMRA ÉPÜLŐ NYELVI KÉPZÉS 9-12. ÉVFOLYAM A nyelvtanulás keretei Hozott nyelv esetén a NAT 2003 az A1-A2-es szintet tekinti induló szintnek, így mi is innen

Részletesebben

Utazás Szállás. Szállás - Keresés. Szállás - Foglalás. Útbaigazítás kérése. ... kiadó szoba?... ein Zimmer zu vermieten? szállásfajta.

Utazás Szállás. Szállás - Keresés. Szállás - Foglalás. Útbaigazítás kérése. ... kiadó szoba?... ein Zimmer zu vermieten? szállásfajta. - Keresés Hol találom a? Útbaigazítás kérése Wo kann ich finden?... kiadó szoba?... ein Zimmer zu vermieten?...hostel?... ein Hostel?... egy hotel?... ein Hotel?...bed and breakfast?...kemping? Milyenek

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Können Sie mir bitte helfen? Segítségkérés Kan du vara snäll och hjälpa mig? Sprechen Sie Englisch? Talar du engelska? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e

Részletesebben

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte?

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? 1 Tisztázzunk valamit: Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? Még mielőtt belevágnánk a nagy munkánkba, röviden nézzük is meg, milyen is ez a német nyelv. A NÉMET nyelvről röviden: Azonnal fel fog tűnni

Részletesebben

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Pirosmalac Hangos mese (A hanganyag itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar/pirosmalac)

Részletesebben

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyelvvizsgaközpont A két hallgatási feladatra elérhető maximális pontszám: 15 ARMA NYELVVIZSGARENDSZER NÉMET NYELV ALAPFOK MINTAFELADAT II. FELADAT GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Német nyelv középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 13. NÉMET NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Ordne die Wörter aufgrund des Textes!

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Ordne die Wörter aufgrund des Textes! A. V. A házunk Hol van a ház? A Petőfi utcában. Hány óra (van)? Öt óra (van). Hol vannak a gyerekek? A szobában. B. Zsuzsa: A Petőfi utcában van a házunk. A házban négy szoba van. Egy nappali, egy hálószoba

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 1.forduló

Részletesebben

RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment. Österreich Ungarn Ausztria Magyarország. Fotoprotokoll Fotóprotokoll.

RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment. Österreich Ungarn Ausztria Magyarország. Fotoprotokoll Fotóprotokoll. CTCMC Unternehmensberatung Mag. Klara Parfuss, MBA Cross-cultural Training, Coaching, Management Consulting 3001 Mauerbach, Buchengasse 5 Austria RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment

Részletesebben

Iskola neve:... AJTP levelezős verseny. Magyar nyelv. 2. Folytasd a szóláncot legalább tíz szóval a szótagolás szabályai szerint!

Iskola neve:... AJTP levelezős verseny. Magyar nyelv. 2. Folytasd a szóláncot legalább tíz szóval a szótagolás szabályai szerint! b.r.m v.d.t f.rn. Magyar nyelv 1. Egészítsd ki a mássalhangzókat magánhangzókkal úgy, hogy magas, mély és vegyes hangrendű szavak szülessenek! (A pontok helyére egy-egy magánhangzót írj!) Magas Mély Vegyes

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100

Részletesebben

11. Kormányzói levél, 2014. május

11. Kormányzói levél, 2014. május Sólyom Bódog Kormányzó 2013 / 2014 Éld meg a Rotaryt, változtass meg életeket RC Szekszárd /Ron D. Burton/ 11. Kormányzói levél, 2014. május Kedves Barátaim! Minden Rotary év legnagyobb központi, és egyúttal

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2018. december 10. (hétfő) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: 2018/19.

Részletesebben

Irrtümer. 1620_25 Blaue Blume, Max Hueber Verlag 2002. Der Ötzi

Irrtümer. 1620_25 Blaue Blume, Max Hueber Verlag 2002. Der Ötzi Irrtümer 6 A szövegek Egy érdekes könyv komoly vitát váltott ki. A vita arról folyt, hogy valóban emelik-e a dohányzás és a dohányosok az egészségügyi költségeket, mint ahogy sokan gondolják. Két professzor

Részletesebben

Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem!

Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem! Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem! Ha úgy hozza az élet, hogy irány Németország, Ausztria vagy Svájc, mert ott könnyebbnek látod az életet, akkor állásinterjúra akkor is

Részletesebben

Tantárgyi kapcs. Előzetes ism. Természetismeret: kifejezések felelevenítése. A tanult igék múlt ideje

Tantárgyi kapcs. Előzetes ism. Természetismeret: kifejezések felelevenítése. A tanult igék múlt ideje Óra Anyagegység Kötelező választott Wiederholung 1. Die Schulferien sind zu Ende. Der Herbst ist da! Was brauchen wir dieses Jahr? 2. Ein Tag im Sommer. Was hast du im Sommer gemacht? 3. Meine Familie

Részletesebben

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV Osztályozóvizsga 9.-10. évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV 9. évfolyam írásbeli: 1. könyv - W-Frage - Aussage : Ich heiße/ich bin - Personalpronomen: ich, du, er.. - Verbkonjugation (ich. du.

Részletesebben

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE ALSÓ - FELSŐ TAGOZAT Német nyelv 2015 1 HELYI TANTERV NÉMET 4-8. évfolyam A Nemzeti Tankönyvkiadó ajánlása alapján

Részletesebben

Délnyugat - Magyarország legnagyobb kínálatával várjuk mindazon nõket és már a férfiakat

Délnyugat - Magyarország legnagyobb kínálatával várjuk mindazon nõket és már a férfiakat A z Elizabeth N. Divatházban elkészítettük a 2006-os év újmodelljeit. A jövõ év slágere lesz a gyûrt orgonából és gyûrt szaténból készült ruhák és ugyan ebbõl az anyagból készült férfiöltönyök. A Divatház

Részletesebben

Énekekkel németül! 1. ének

Énekekkel németül! 1. ének 1. ének Grün, grün, grün Grün, grün, grün sind alle meine Kleider, 1. 1. Zöld, zöld, zöld minden ruhám, Mein Kleid ist grün. - A ruhám zöld. Meine Kleider sind grün. - A ruháim zöldek. Alle Kleider sind

Részletesebben

50 hasznos német kifejezés - az egyszerűtől a bonyolultnak tűnőig Szerkesztette: Tar-Pálfi Nikolett

50 hasznos német kifejezés - az egyszerűtől a bonyolultnak tűnőig Szerkesztette: Tar-Pálfi Nikolett 50 hasznos német kifejezés - az egyszerűtől a bonyolultnak tűnőig Szerkesztette: Tar-Pálfi Nikolett Alltag 1. Wie geht's? Wie fühlst du dich? Wie geht es Ihnen? Wie fühlen Sie sich? 2. Wann kommst du nach

Részletesebben

Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő angol német - reál Kód: 04

Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő angol német - reál Kód: 04 Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő angol német - reál Kód: 04 A XXI. században senkinek sem kell magyarázni az idegen nyelvek és az informatika fontosságát. Ebben a nyelvi előkészítő osztályban elsőbbséget

Részletesebben

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 1 Megrendülten tudatjuk, hogy 2013. január 26-án 87 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2013. február 10-én 10.30 órakor a Budafoki Temetőben a Római Katolikus Egyház

Részletesebben

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével,

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, 1 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, az adventtel és a szentmisével fogunk foglalkozni..

Részletesebben

2016. március Suli-Harsona REJT VICCEK VÉNY BŐRÁPOLÁS

2016. március Suli-Harsona REJT VICCEK VÉNY BŐRÁPOLÁS 2 0 1 6. m á r c i us S ul i - H a r s o n a V IC C E K S Á L O P Á R Ő B REJ TV É NY A k t uá l i t á s o k N a g y L a j o s ki r á l y Nagy Lajos királyunk 1326. márc. 5-én született Visegrádon. 1382.

Részletesebben

6. évfolyam Német nyelv

6. évfolyam Német nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2015. június 11. 6. évfolyam Német nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet német nyelvi feladatokat tartalmaz. feladatsor két részből áll. z I. részben hangfelvételeket

Részletesebben

Esküvői ajánlat. Igénybe vehető rendezvény helyszíneink:

Esküvői ajánlat. Igénybe vehető rendezvény helyszíneink: Esküvői ajánlat A házasságkötés életünk egyik meghatározó eseménye, melyet szeretnénk emlékezetessé varázsolni. Megtisztelve érezzük magunkat, hogy életük legfontosabb napjának helyszínéül a festői környezetben

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Können Sie mir bitte helfen? Segítségkérés Bonvolu helpi min. Sprechen Sie Englisch? Ĉu vi parolas la anglan? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e angolul

Részletesebben

Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen

Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen Idöpont: Szombat 24.10.2009 Verseny helye: Medence: Idömérés: Fedett uszoda Simmering A -1110 Wien, Simmeringer Hauptstraße/ Florian

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Német nyelv Általános Iskola

Német nyelv Általános Iskola Német nyelv Általános Iskola 5. évfolyam Vizsga típusa: - írásbeli vizsga Követelmények, témakörök: - szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Az éves tananyag alapján összeállított feladatlap Témakörök:

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben