1 SZEMIOTIKA 1. motivált jel emlékeztet a jelöltre, de használat szempontjából ez is konvencionális (pl. hívó mozdulatok)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1 SZEMIOTIKA 1. motivált jel emlékeztet a jelöltre, de használat szempontjából ez is konvencionális (pl. hívó mozdulatok)"

Átírás

1 1 SZEMIOTIKA 1 1. Szemiotika 1.1. A szemiotika tárgya eredetileg orvostudományi fogalom (tünettan) jelölő és jelölt (Saussure) a jelentés a jelölő és a jelölt viszonya kérdés: a jelölt egy konkrét tárgy vagy egy elvont fogalom? a nyelvészetben: jelölt (elvont fogalom) és jelölet/extenzió (konkrét tárgy) jel + jelölt = jel jelrendszerek 1.2. Szimptómák és jelzések szimptóma: oksági viszony áll fent (pl. láz heves szívdobogás (de a láz pedig a betegség szimptómája...)) jelzés, jeladás: szoros értelemben vett jel hiányozhat az oksági viszony; ez szándékos 1.3. Önkényesség és motiváltság nem ellentétek, a motiváltság az ökényesség alesete motivált jel emlékeztet a jelöltre, de használat szempontjából ez is konvencionális (pl. hívó mozdulatok) betűszavak (annak motivált, aki ismeri) idegen szavak (ha ismerjük a jelentését) hamis barátok (faux amis) pl. szimpatikus sympathetic japánoknál pl. a mosolygás = zavar is konvencionális 1.4. Inherens és tanult rendszerek inherens pl. a mosoly, nevetés, sírás, a méhek tánca tanult rendszer pl. a természetes nyelv 1.5. Elsődleges és másodlagos rendszerek másodlagos rendszerek metanyelvet igényelnek természetes nyelv általában elsődleges (hacsak nem idegen nyelvet tanulunk) másodlagos: pl. KRESZ 1.6. Szándékosság és tudattalanság a megnyilatkozások általában szándékosak, de esetenként tudattalanok nem csak kommunikációs célt szolgálnak, hanem pl. a gondolkodást (ilyenkor nem kifejezetten tudatosak)

2 1 SZEMIOTIKA A nyelvi jel nyelvi jel és jelölt kapcsolata kétszeresen önkényes: 1. mit minek nevezünk el, 2. mire terjesztjük ki az adott szót (ld. asztal table desk) hangutánzó szavak: valamennyi eltérést ezek is mutatnak a különböző nyelvekben önkényesek, de motiváltak összetett jelek: motiváltság az alkotóelemekből sokszor megjósolható az egész jelentése (a kutya ugat) (de itt önkényes pl. a szavak sorrendje (*ugat kutya a)), sokszor pedig nem (csütörtököt mond) a nyelvi jelek kombinációs lehetőségei végtelenek 1.8. A nyelvi univerzálék minden emberi nyelvre igazak (azon túl, hogy mind jelrendszerek) absztrakciók hipotézisek 1.9. A nyelv és a beszéd viszonya a jelkészlet szintje: jelölő-jelölt viszony a megnyilatkozás szintje: jelkibocsátás-szándék viszony Sassure-nél: langue és parole

3 2 ÁLLATI ÉS EMBERI KOMMUNIKÁCIÓ 3 2. Állati és emberi kommunikáció 2.1. Az akusztikus kommunikáció minden (állati vagy emberi) csoport használja nem kell hozzá fény nagy hatótávolság kevés testmozgás szükséges 2.2. Az állati és emberi kommunikáció különbségei információátadás nem az egyed fejlettségétől függ, hanem a csoportos élettől az emberi kommunikáció sajátosságai kettős tagoltság (double articulation): alsó szint (fonémák) felső szint (morfémák) szerkesztettség (kreativitás, produktivitás, rekurzió): végtelen kombinációs lehetőség; azt is megértjük, amit még nem hallottunk; rekurzív (iteratív) szabályok kimenete lehet újra bemenet is áthelyezhetőség szándékosság: állati kommunikációnak csak oka van, célja nincs nyitottság (bővíthetőség)

4 3 HANGTAN 4 3. Hangtan 3.1. Fonetika artikulációs : beszédképzés percepciós : hallószervek működése akusztikai : hangok fizikai megközelítése alkalmazások beszédfelismerés és -szintézis logopédia, nyelvelsajátítás hangtani része neurolingvisztikai kérdések 3.2. Fonológia kölcsönösen támaszkodnak egymással a fonetikára adott anyanyelvi beszélő tudása hangok használata szavak, szóalakok megkülönböztetésére adott hangsorok létrehozása, megértése, értékelése alapvetően szegmentális alapú: nyelvi tudás alapján különböztethetők meg csak a hangok, önmagukban nem léteznek 3.3. Fonémák a beszédhangok végtelenül változatosak, a tudatban kezelhető számú nyelvi hanggá csoportosulnak a fonémákat a jelentésmegkülönböztetés képességével lehet elkülöníteni (minimális párok módszere: pl. kép gép más jelentés a /k/ és /g/ két külön fonéma a magyarban, mert szemben állnak egymással (oppozíciót alkotnak)) bizonyos tulajdonságoknak van megkülönböztető erejük (distinctive features), másoknak nem példák rész rés : utolsó mássalhangzó eltér a képzés helyében rés réz : utolsó mássalhangzó eltér a zöngésségben kint kincs : itt az /n/ is máshogy valósul meg, mert hátrébb képződik pont olyan eltérés, mint az [S] és [s] között, csak ennek nincs megkülönböztető szerepe (ezt a helyesírás sem különbözteti meg) tej : j alapváltozata ([j]) térj : palatális zöngés frikatíva ( zörgős j ([J])) tépj : zöngétlen j ([ç]) ezek sem különböztetnek meg semmit, a különbség megjósolható a hang pozíciójából (kiegészítő eloszlásban (komplementer disztribúcióban) állnak) a megkülönbeztető tulajdonságok a szótárban, a megjósolhatóak a hangtani tudásrendszerben vannak toldalékolás is hangtani szabályok alapján történik (magánhangzó-harmónia), ez sem a szótárban található pl. ház házban házat házak : itt a ház nyitótő o helyett a jön, és akkor is ott lesz, ha nem kéne kötőhang megjósolható és releváns információk, szabályszerűségek tartoznak a fonológiához (pl. á-nál nem érdekes fonológiailag a tágra nyitott száj, valamint az sem, hogy valójában középen-elöl képződik és nem hátul (vö. magy. hát ang. hot) ezek a fonetikai rendszer részei)

5 3 HANGTAN 5 1. ábra Fonémák jellemzése jegymátrixszal /z/ koronális érdes(strident) zöngés képzés hely szerint: fonológiai iskolától függően az aktív (nyelv: hegy, korona, dorzium) vagy a passzív (szájapdlás: alveolum, palatum, velum) jelölése (de a megfeleltetés nem teljesen egyértelmű) a generatív fonológiában bináris jegyek /s/ +koronális +érdes zöngés a fonémák sorozatai morfémákat alkotnak nyelvenként eltérő fonémakészletek (pl. zulu: csettintő hangok is) a tonális nyelvekben a dallamoknak is lehet megkülönböztető szerepük (pl. kínai) a megkülönböztető jegyek is nyelvenként eltérnek, pl. a japánban nem áll oppozícióban az [f] -- [h] -- [F], hanem egy fonéma változatai (fu-ha-ho-hi) ld. még angol [n] -- [N] (sin sing), de magyar sonka ([N]) ronda ([n]): itt allofónok ábrázolási módok fonológiai szint: lépj /le:pj/, potroh /potroh/ allofónok szintje: lépj [le:pç], potroh [potrox] 3.5. A generatív fonológia absztrakt, bizonyításszerű levezetések ( matek) szintek között több lépés, közben önmagukban nem létező köztes alakok is előállhatnak

6 3 HANGTAN 6 strukturális változások ábrázolása: A miből, B mi, C_D környezet strukturális változás: CAD CBD A B/C_D pl. /j/{ [ç] }/ [-zöng]_ k /n/ [N] / _ (újraíró szabályok) g általánosabb eset: [+nas] [+vel]/_ { k g } ez már túláltalánosít (pl. [m] [N], vagy [ñ] [N] is generálódna, ezeket explicit ki kell zárni magyarban 3 fonéma 6 allofónként valósulhat meg: /m/:[m] (mázsa), [M] (három fiú) ; /n/:[m] (honfi), [n] (ronda), [ï] (kincse), [N] (hang) ; /ñ/:[ñ] (nyár) (nyelvjárási eltérések lehetnek, pl. felvidéki lányka [la:nka]) másik felfogás: /m/, N, /ñ/ környezetfüggetlen szabály: [+nas] [+kor] (default szabály) generatív fonológia rövidítése: [+nas] [αhely]/_[αhely] egyes disztinktív jegyekben megegyező hangok természetes osztályokat alkotnak (pl. zöngés zárhangok) elegánsabb komoly prediktív erő: minél általánosabb, annál jobban jósol pl. angol többesszám: s, z, S, Z, ts, dz -- [Iz] p, t, k, f, T -- [s] b, d, g, { r, m, n, N, l, r, V -- [z] [Iz]/[+érdes]_ tbj [+kor, +érd, αzöng.]/[αzöng.]_ } tegyük fel, hogy az angol hangkészlethez hozzávesszük az [x] hangot mi történik többesszámban? nem érdes nincs [I]-betoldás nem zöngés nem lesz zöngés tehát: pl. a doh többesszáma [doxs] lesz, és nem *[doxz] megjegyzés: a fonetikai tulandonság nem mindig kollerál a fonológiai osztály tulajdonságával itt a [x] nem tekintendő érdesnek, mert az angolban a [f, T, s, S] hangok vannak csak annak definiálva egyéb tulajdonságok alapján is osztályozhatunk (pl. native-nem native szókincs) szerkezeti leírásnál a szabályok vagylagosak egyébként-elv (else condition): mindig a speciálisabbtól kell az általánosabb felé haladni 3.6. A hasonulás { k pl. /n/ [N]/_ g } pl. magyarban morfémahatáron nem mindig, morfémán belül mindig; lengyelben egyáltalán nem; angolban fakultatív (pl.income)

7 3 HANGTAN 7 itt jól látszik a fonológia és a fonetika egymástól függése: természetesség hasonulás jobbról balra: regresszív magyarban ilyen van (rockzenész) balról jobbra: progresszív angolban két irányba: vö. ane[g]dota és ane[kt]ote (?), de mindig a zöngétlenség irányába hat nyelvi természetű szabály, nem fiziológiai szükségszerűség az ilyen szabályok önkényesek, de valamennyire motiváltak (nyelvenként eltérő, hogy mennyire) pl. [n] (nazális: szájpadlás zárva, levegő orron) + [s] (réshang, zöngés) az átmenethez zöngétlenedés és a szájpadlás nyitása kell ha nem nyitjuk a szájüreget és az orr is zárva marad és zöngétlen t-szerűség ha kinyitjuk mindkettőt, de zöngés marad nazális magánhangzó: pl. fr. pense [pãs] (kötelezően), magy. Henrik [hẽrik], de ang. [henri] (sose nazalizálódik); ang. prince [prins] vagy [prin t s] (betoldódhat egy [t] (valahol az írás is jelöli, pl. Thompson, sőt prints)); magy. pénz?[pẽ:z] ( franciás ) vagy [pe:n d z] ( angolos ) 3.7. Fonológiai univerzálék ha egy szabály létezik egy nyelvben, az ellentettje sehol sem pl. vagy van zöngésségi hasonulás, vagy nincs, de egymás melletti réshangok soha nem zöngésednek át 3.8. Fonotaktikai szabályok legszigorúbb nyelvek csak nyílt szótagszerkezetet engednek meg (pl. hawaii, japán is majdnem) fő típusok: CV; CV, CVC; CV, V; CV, V, CVC; CV, V, VC, CV régi magyarban: mássalhangzó-kapcsolatok csak hangutánzó- vagy jövevényszavakban (akkor se volt 100%, ma már egyáltalán nem) feloldási stratégiák törlés magánhangzó elétoldása (pl. or. dvor udvar, ispán, ispotály, istráng) magánhangzó közétoldása (pl. lat. scola iskola, or. brat barát) felcserélés (pl. lat. fricale firkál) de ma: start, stop, stráf, skót háromtagú szókezdő mássalhangzó-kapcsolatok a magyarban: { s S } p t k rv (kivéve pl. szklerózis, zgrafitto) pl. ném Pferd, lengy. Gdańsk, grúz prckvni nem lehetne magyar szó a fonotaktika néha szófajfüggő, pl. magyar igetövek esetében: e-, i-, ve-, vi-, te-, le-, hi-, jö- végeken kívül igető nem végződik rövid magánhangzóra arabban már a fonotaktikai elrendezésből látszik a szófaj

8 3 HANGTAN 8 véletlenszerűen is hiányozhatnak fonotaltikailag rendben lévő alakok egy nyelvből (ld. halandzsa): nincs minden kombináció kihasználva redundancia egy idő után kitalálható a szó szerkezete (enélkül nyelvbotlás esetén nem lehetne érteni egy szót, illetve új szavakat se lehetne kitalálni) ha a jelöltebb eset előfordul, akkor biztosan a kevésbé jelölt is pl. CVC CV (lámpa lakmusz): implikációs univerzálék magánhangzóharmónia hasonulás speciális esete megjelenő változat a tőmagánhangzó minőségétől függ magyarban pl.: elölségi harmónia ( magas vagy mély hangrend ): képben, de házban kerekségi harmónia: képzhez, de házhoz a dinamikus fonológiai szabályok levezethetőek a statikus fonotaktikai megfelelőből (de az utóbbi időben vegyes hangrendű szavak is: Ágnes, október, klarinét (sőt: sofőr, nüansz, amőba)): ma már nem annyira megalapozott ez a fonotaktikai szabály, ezek egyre inkább tolódnak a morfofonológia felé (pl. hozol, kérsz) sofőr, nüansz típusú szavaknál az utolsó magánhangzó a meghatározó: transzparens szavak (moziban, szívvel,(az e mindig ehhez vezet) emberekkel, híddal (határeset)) ezeket lexikálisan kell megtanulni 3.9. Lexikális és posztlexikális szabályok nyitótövek: tökök, házak, de gázok (a gáz nem nyitótő) magyar standardban nincs különbség nyílt és zárt e között nyelvjárásokban a nyitótő alsó, a nem nyitótő középső nyelvállású e-vel jár (kertek, kezek, emberek) a kerekségi harmónia szerkezetőrző szabály: a nyitás kerekítetlenné válással is jár a nyitótövek külön vannak jelölve a szótárban (igék nem, csak ha jelöltek): ez pusztán lexikai tulajdonság, semmiből sem következik alsó magánhangzók megnyúlása: fa fák, kefe kefék legtöbb toldalék létrehozza -ság/-ség előtt nem -i melléknévképző (házi): nem csinálja (haza hazai) több birtokos jele (kezei): csinálja (haza hazái) kötőhangzó is ettől függ: hazai hazaiak, halai halaik a fonológiailag meg nem jósolható szabályok szerkezetfüggők: lexikális fonológiai szabályok (ami a lexikonon belül zajlik) és posztlexikális fonológiai szabályok (azután történik valami, miután már kikerült a lexikonból) az utóbbi nem szerkezetérzékeny (pl. nazális hasonulás) szóhatárokon is működnek, vakon, kivétel nélkül (de lehetnek fakultatívak)

9 4 ALAKTAN 9 4. Alaktan 4.1. A szó belső szerkezete mi a szó? leírás szintjétől függ, itt: morfológiai szó (de ez is elméletfüggő) írni fog, írt volna hány szó? igekötős igék problémái (ránéz, alábújik) morfológiailag egy, szintaktikailag két szó (de, ha az írni fog egy szó, akkor az írni szokott, írni akar, írni kell is az; mi lenne a szintaxissal?) szintaktikai variációk (írni ő holnap fog, írni sosem szokott) ha a szintaxis valaminek a darabjait rakosgatni tudja, nem lehet összetett szó (ld. szemüveg üvegszem) nem tudnak morfológiai szabály számára bemenetet képezni: írás, de *írni fogás szemantikailag soha nem lexémák igekötős igék: morfológiában egy (lexikalizálható, szabálybenetként használható), szintaxisban két egymás utáni szó (szétszedhetők, felcserélhetők, stb.) kettős természet: mondatban szintaktikai szerepűek, létrehozásuk morfológiai alapú 4.2. A magyar morfológia szóalapúsága nyelvenként eltérő, pl. tőalapú is lehet magyarban a szó a szabályok bemenete (ragozás, képzés, szóösszetétel) esetenként tőalapú, pl. többesszám (bokor bokrok), képzés (fekete feketít), kicsinyítés (József Józsi) tőcsonkítás 4.3. Termékenység és szabályszerűség a termékenység szükséges feltétele, hogy új alakok lehessenek létrehozhatóak a termékenység elégséges feltétele, hogy megadható legyen azon szavak köre, amiben létrehozható ha nem megadható, analógiás alapon hozható létre (pl. -da/-de: óvoda bútorda) morfológiailag akkor szabályszerű valami, ha az azzal a szabállyal létrehozott jelentés megjósolható a magyar esetében a ragozás szinte korlátlanul termékeny (ír írhattam; olvas ovlashattam), kivéve pl. megsínylek megsínylesz?megsínyel,?megsínylik új szavakra alkalmazható a teljes ragozási paradigma (pl. lájkol) szabályszerű, de nem termékeny morfológiai szabályok: pl. új ikes igék nem gyakran jönnek létre, és egyes alakok egyáltalán nem használatosak (inna innék, tudnánk tudnók) megszorítások pl. -ság/-ség ha az alapfunkció elvont fogalom, akkor képezhető (menedzser menedszerség) -ul/-ül : ha nem fosztóképzős melléknévhez vagy nép nevéhez, akkor nem lehet (rosszul lexikalizálódott, de nem termékeny forma; megismerhetetlenül fosztóképzős melléknevekhez korlátlanul; lengyelül, oroszul nyelvek esetében, de?oroszul viselkedik.) -mány/-mény : csak analógiás alapon működik (gyártmány, készítmény) két képző versengése egy adott osztályban

10 4 ALAKTAN 10 pl. -l és -z idegen szavak honosításánál (-l, ha mássalhangzóra végződik, ami nem r vagy l, -z minden más esetben) a létrejött alak csak szemantikailag kompozicionális lexikalizálódott alakzatnál már nem megjósolható lexémák a lexikonban a nyelvi közösség számára nem ismert, termékenyen képezhető szavak a potenciális szavak (vs. létező szavak) lexikai akadályozás (lexical blocking): ha már van létező szó, az blokkolja a termékeny szót (pl. félés félelem akadályozza, álmodás álom (maximum más jelentésárnyalatban)). szabályok bemeneti feltételei szófaji kategória szemantikai mező, amelyben a képzés termékeny (pl. foglalkozások tanárság) fonológiai feltételek, pl. -a/-e végű főnév után nem lehet -ka/-ke képző (*anyáka anyácska) morfológiai megszorítások, pl. -ság/-ség nem állhat -nyi végű szó után (?tányérnyiság) 4.4. Morfológiai műveletek szóképzés szó + képző = új szó problémák: pl. segéd, beszéd mi a -d? seg-, besz- fantomtövek (segély, segedelem, segél, arch. beszély) minél nagyobb az osztály, annál jobban használható új szó képzésére: pl. szorít szoros, feszül feszes, pirul piros ezekből már van 10-12, de még mindig fantomtövek (bár: fesztáv, pír?) a képzők tipikus tulajdonságai új szót hoznak létre szófajváltást idézhetnek elő (gyakorító és kicsinyítő képző nem) korlátozottan termékenyek (de az -ás/-és szinte korlátlan) könnyen lexikalizálódhatnak (a kicsinyítő képző ritkán lexikalizálódik, bár: részecske) megváltoztathatják az alapszó szintaktikai környezetét: zár bármi, bezár csak alanyi, bezárás csak tárgyas nem szóalakzáró (de szépen, ügyetlenül nem toldalékolható tovább) inflexiós toldalékok (jelek, ragok): képző ellenkezői (nincs új szó, változatlan szintaktikai környezet, nincs szófajváltás, stb.) igekötős igék alkotása inkább szóösszetételszerű igekötők (újraolvas, továbbtanul, stb.) inkább szóképzésszerű igekötők (eljátszadozik, befest, megsimogat): nincs a jelentésben határozószói (irányt jelölő) jelentés kapcsolódási kört (bemeneti feltételek) is meg kell adni akcióminőség (Aktionsart) perfektív aspektus (megsimogat): befejezett ige, igekötő perfektiváló, ha az igekötős ige csak a befejezettséget fejezi ki (termékeny esetben igen ritka a magyarban, pl. ír megír, kimos, felépít itt a befejezettség mellett rezultativitás is van (létrejön a mű)) általában akkor, ha nincs konkrét utalás az eredményre (pl. becsomagol, kitakarít, megfőz (alanyi ragozás is ezt fejezi ki), de Becsomagolom a ruhámat. már rezultatív is. akcióminőségképző: a jelentés nem vezethető le az eredeti jelentésből, pl. megcsinál szemelfaktív:egyszeriséget fejez ki (ld. még iteratív-duratív akcióminőségű (ismételt) csóvál egyszeri megcsóvál) totális akcióminőség: nagy felületet érintő cselekvés, pl. bevizez, befest, bepontoz agyon-: intenzív (agyonver) vagy exhausztív akcióminőség (agyontanulja magát)

11 4 ALAKTAN 11 irányjelentésű igekötők szóösszetétel ragozás átfut, felmegy becsuk, befed, begombol (metaforikus irány) ki-: kivergődik, kivetkőzik szintén metaforizált alakok, szintaktikailag nem szerepelhetnek porgresszív aspektusban (bár ma már valamennyire igen:?éppen vergődik ki.) két vagy több szó eggyéillesztése (arany + sárga = aranysárga) az egyik tag nem önálló szó: al + orvos, pók + féle félszavak: minden más szempontból szavakhoz hasonló tulajdonságok kétoldali elliptálhatóság (arany- és szalmasárga, aranyszínű és -szerű, pók- vagy bogárféle, pókféle vagy -fajta) (toldalékoknál nem működik), de egy összetétel nem állhat csak félszavakból mi a szó? szintfüggő definíció részeinek sorrendje nem cserélhető fel nem ékelhető bele más szerkezet szintaktikailag egy egység nincs belső szintaktikai szerkezete alaptag (head): magyarban a jobboldali szó szintaktikai, morfológiai tulajdonságok meghatározása, szerep a jelentésben szervetlen összetett szavak: egyszeregy, miatyánk nincs alaptagjuk, egyik tag sem főnév, mégis főnév az összetétel mellérendelő összetételek: jöttment, huzavona ld. előző pont nem szabályalapú nem is termékeny termékeny összetétel mindig van alaptag nyitott szóosztályt alkotnak (bármikor létrehozható új szó) bináris, még ha többszörös is az összetétel: repülő + gép = repülőgép repülőgép + gyártás = repülőgépgyártás ([[repülő + gép] + gyártás] és nem *[repülő + [gép + gyártás]]) a rekurzió itt is működik agglutináció: egyes viszonyokat kifejező toldalékok egymás után elkülöníthatően helyezkednek el és analitikusak (nem váltanak ki tőváltakozást) egészségességünktől flexió: nehezen szegmentálható szavak, egybeolvadó tövek és toldalékok, szintetikusak (tőváltakozást idéznek elő) lat. scola (E1 alanyi) scolae (E1 birt.) izoláció: egyalakú szavak, szóalak = morféma ang. she could have gone (bár a could és a gone történetileg toldalékolt alakok) poliszintézis: eltúlzott agglutináció egy mondat = egy szó 4.5. A magyar toldalékrendszer meghatározott sorrend mindegyik toldaléknak morfológiai vagy morfoszintaktikai szerepe van morfémák és morfok között kölcsönösen egyértelmű a megfeleltetés agglutináció, de nem teljesen, pl. házad (személy, szám és birtok egyben van kifejezve: flektáló tulajdonság) jel és rag

12 4 ALAKTAN 12 általában nem fordul elő a nyelvleírásban (derivációs is inflexiós toldalékokat különböztetnek meg) magyarban: jel szótő után, nem szóalakzáró; rag szóalakzáró és csak egy van belőle (csak hagyomány a terminológiában, de lehetne máshol is, pl. ném. Kindern (tbssz. jele + Dativ rag), svéd frikornas ) esetragok erősen morfoszintaktikai szerep esetviszony (vki megajándékoz vkit vmivel) vonzat keretében a nominativusszal együtt 18 esetrag van a magyarban Definíció: Egy toldalék akkor és csak akkor esetrag, ha benne van ebben a 18-ban Következmény: nem egyértelműen meghatározott esetek nem esetragok, pl. rosszul bánik, de ügyesen bánik ; ólban lakik, de utcán vagy híd alatt lakik ; nyolckor tart, nyolcig tart, stb. (főnévi vonzatnál az ige a vonzat alakját is kiköti a vele toldalékolt főnévnél) szintaktikai esetek: nominativusz, akkuzativusz, dativusz lexikai vonzatesetek: a többi birtokos személyragok harmadik személyű alakoknál nem megjósolható, hogy van-e plusz -j- (vára, párja) magánhangzóra végződő töveknél mindig van (fonológiai ok morfologizálódott) szibilánsok, affrikáták és palatális mássalhangzók után általában nincs (ha lenne, megnyújtaná a mássalhangzót, párszáz éve ez így is volt) -tor/-ter, -er, -um esetén általában nincs -ság/-ség után sosincs hosszú mássalhangzóra végződő töveknél általában van, de sok a kivétel Cv kapcsolat után szinte sosincs, de konzervje és nem *konzerve többesszámú birtokosalak elemzése nem egyértelmű: pl. házaim mi a birtokos, mi a személy, hol vannak a morfémahatárok? (ház + aim (toldaléktömbös elrendezés) vs. ház + a+ i + m, pad + ja + i + m (minden hang külön morféma (de akkor meg az -a-/-ja- nem a személyt jelzi, mert ezt a többi morféma is megteszi (akkor mit jelöl?)))) infixumos megoldás: -i- a többesszám? (magyarra nem jellemző, padajaim egyesszáma nem *padjam, ha az egyesszám a padom, a többesszám nem *padiom, ráadásul a nyitótő is bezavar) 4. megoldás: -a/-ja az általános birtokviszony jele, -i a többesszám jele, -m a személyrag E3-ban: padja, háza a személyrag ilyenkor, mint általában

13 5 MONDATTAN Mondattan 5.1. A mondattan tárgya szavak kifejezések mondatok akkor jó, ha az adott szabályokból az adott nyelv összes mondata létrehozható, és sosem jön létre agrammatikus mondat (mivel végtelen halmazt kell megadni, a felsorolás nem célravezető) 5.2. A magyar szórend klasszikusan nincs kötött szórend, mondatrészi szerep nem határozza meg a helyet, de a mondatnál kisebb elemek szórendje kötött, illetve a szórend módosításával változik a jelentés (ellentétben pl. a klasszikus latinnal (állítólag)) pl. igekötő/puszta névszói igevonzat Elolvastam a könyvet. *Olvastam el a könyvet. Mari is beteg lett. *Mari is lett beteg. logikai műveleteknél sem Minden fiú elolvasta a könyvet. *Minden fiú olvasta el a könyvet. névszó a főnév előtt, jelző a jelzett előtt áll (vö. francia, ott nem), névutó a főnév után a sorrend jelentést módosít Az ötödikesek a János vitézt tanulják. A János vitézt tanulják az ötödikesek. a vastagon szedettek a mondat logikai alanyai (bár grammatikailag a második esetben a tárgy az), szükség van arra az előfeltételre, hogy több tanulandó mű ill. osztály jön szóba azonos szórendnél a hangsúly módosíthat szerepet A földrajzot Miklós "szereti. A földrajzot "Miklós szereti. a magyar szórend nem szabad, csak nem a mondatrészi, hanem a logikai szerep határozza meg a sorrendet 5.3. A topik és a predikátum topik (logikai alany): a beszélő/hallgató által ismert csoport, amiről a mondat szól predikátum: logikai állítmány a topikot a vonzatok közül lehet választani János feltette a könyvet a polcra. (alany) A könyvet János feltette a polcra. (tárgy) A polcra János feltette a könyvet. (határozó) több topik is lehet nem kötelező Esik az eső. Érkezett egy levél. (a világról állítjuk, nem a levélről) a topik megelőzi a predikátumot, de néha nehéz elhatárolni (több összetevő is lehet, nem is kötelező) predikátumkezdőre esik a mondat első kötelező hangsúlya János "feltette... Miklós a föcit "szereti. "Érkezik egy levél.

14 5 MONDATTAN 14 tulajdonnév vagy határozott névelős főnév lehet a topik, határozatlan csak akkor, ha már meghatároztuk a csoportot A gyerekek játszottak. Egy gyerek megsérült. szembeállítás: kontrasztív topik Szép nem vagyok(, de kedves annál inkább). a szép nem való topiknak, de így az lesz Fel lifttel megyek(, de le gyalog). jellegzetes intonációs minta: felfelé menő hanglejtés, utána szünet 5.4. A predikátum fajtái egyszerű : magyarban a módosító elemek a kifejezés alaptagja előtt, bővítmények utána tetszőleges sorrend (de ha valamit topikszerepbe rakunk, az előre kerül) Küldött Mari egy levelet Jóskának. Mari küldött Jóskának egy levelet. igemódosító szerepek: a tövet csak az igemódosítók előzik meg igekötő: Mari elküldte Jánosnak a levelet. pusza névszói igevonzat: Zoli leckét ír. (tárgyi vonzattal Zoli írja a leckét. lenne) névelő nélküli határozóragos főnév: Zoli iskolába ment. alany: Vendég érkezett. (de *Vendég táncol.) nem neveznek meg egy konkrét dolgot, általánosítanak Zolit revizornak vélték. az igemódosító utáni kifejezés hangsúlytalan, az első kötelező hangsúly az igemódosítóra esik az igemódosító vonzatként működik az igekötős ige nem összetett szó mondattanilag, de együtt szótári egységet alkotnak fókuszt tartalmazó predikátum: hangsúlyos, az őt követő ige mindig hangsúlytalan (Csak) Miklós tudta a megoldást. A dolgozatra Miklós kapott jelest. az igekötő hátra kerül (a fókusz kiköti, hogy semmi nem lehet közte és az igető között) kimerítően azonosítja az alternatívák közül azt, ami igaz a történésre (ha az összes alternatívát ismerjük, akkor ellentétbe is állítja velük) Mann vagy Hesse írta a Varázshegyet? A Varázshegyet Mann írta. (És nem Hesse.) azonosítási módszerek ellenőrizendő kifejezés helyettesítése mellérendeléssel és az egyik tag elhagyása: ha az új mondat igazságértéke nem következik az előzőből, az elhagyott rész fókusz volt János Miklóst és Marit javasolta. János Miklóst javasolta. (fókusz volt) Miklóst és Marit János javasolta. Miklóst János javasolta. (topik volt) ha van igemódosító, könnyen azonosítható, mert ezt hátravetve fókusz lesz kérdőszó: csak fókuszban jó, topikban vagy predikátumban nem Melyik fiú apját hívatták be? *Behívatták melyik fiú apját? *Melyik fiú apját behívatták? kivéve: Miért? fókusszal való azonosítás okára is rá lehet kérdezni János miért írta fel a táblára a feladatot? János miért a táblára írta fel a feladatot? *János mikor a táblára írta fel a feladatot?

15 5 MONDATTAN 15 tagadás a fókuszpozícióban csak egy összetevőnek van hely két kérdőszót tartalmazó mondatok: vagy az ige mögé vagy a fókusz elé kerül a második (közé nem, mert rögtön az igének kell jönnie) Ki vert meg kit? Ki kit vert meg? csak formailag kérdőszó kvantorok (= sorold fel az összes párt, akik megverték egymást ): ki kvantorpozícióban van (onnan dönthető el, hogy ilyenkor nincs inverzió), kit a fókusz kötelező fókusz csak : János csak Marit hívta meg. *János meghívta csak Marit. negatív számosság/gyakoriság/mód Peti rosszul írta meg a házit. János kevés barátját hívta meg. (de: János sok barátját meghívta.)?jános kevés barátját meghívta. a kérdőszók viszont erősebbek a csak -nál, ilyenkor ezek lehetnek fókuszon kívül Ki hívta meg csak Marit? *Ki csak Marit hívta meg? János Marit csak ritkán hívta meg. a predikátum mindegyik része tagadható (igei kifejezés, fókusz, kvantor, minden) János nem táncolt a feleségével. János nem a feleségével nem táncolt. Nem mindenki nem a feleségével nem táncolt. a tagadószó és az ige közé nem ékelődhet módosító *János nem meghívta Marit. a tagadószót követő ige hangsúlytalan, kivéve nem-hanem János nem meghívta, hanem elvitte Marit. a mondat alanya a sem -es mondatokban a predikátumban van (az is negációja) János sem volt jelen. *János se nem volt jelen. (fonológiai törlődés?) módosítóhatározók nem bővítményi pozícióban, hanem az előtt (után) állnak (attól föggően, melyik elemet módosítja) az igei kifejezést módosító határozók: igei kifejezés elé csatolva János nagyon megsértődött. János gyakran felhív. (negatív megfelelőjük mindenképp fókuszban áll, ponálva viszont nem kötelező) az egész állítást módosító határozók: hangsúly dönti el János "okosan megválaszolta a kérdést. = okos módon válaszolt János okosan "megválaszolta a kérdést. = okos volt, hogy válaszolt topik előtt és után is állhatnak hangsúlytalanul János őszintén elmondta a véleményét A főnévi kifejezés belső szerkezete puszta főnév (nincs előtte determináns): jellemzésre, nem megnevezésre való topik nem lehet (kivéve kontrasztív), csak igemódosító Én megérkeztem. ez mintha determinánst is tartalmazna, de általában: János középiskolai tanár lesz. Évát művésznek tartják. A cég elsejétől venne fel titkárnőt. *A cég felvett titkárnőt. fókusz nélküli mondatban nem állhat az ige mögött puszta főnév

16 5 MONDATTAN 16 János magas lányt vett el. (fókuszban áll) János magas lányt is elvenne. is -es kifejezések kvantorpozícióban Magas lányt nem venne el János. kontrasztív topik *János elvett magas lányt. magában áll (cím, felirat): a bővítmény utána következik Ének a búzamezőkről : nem illeszthető mondatba, maximum idézve, alanyként általában: egy búzamezőkről szóló ének Találkozás a fiatalemberrel Találkozásra vártam a fiatalemberrel. János a búzamezőkről komponált éneket. szemantikailag és szintaktikailag is ki van emelve János komponált egy éneket a búzamezőkről. a főnévi kifejezés bővítményét vagy a kifejezés módosítójává vagy a bővítményévé kell tenni, hogy mondatba lehessen illeszteni határozatlan determináns a főnévi kifejezés előtt (egy, tőszámnevek, valamilyen, stb.) puszta főnévből határozatlan főnévi kifejezés egy magas lány, minden magas lány, stb. ha tárgyként rakjuk a mondatba, tárgytalan ragozást vált ki határozott determináns: az egész elé, akár van benne határozatlan, akár nincs a magas lány bármelyik két magas lány a határozott főnévi kifejezés: meghatározott egyén kijelölésére a, az, e, eme, ezen, -ik-re végződő névmások (bármelyik, valamelyik) Láttad-e a magas lányt? tulajdonnevek, mutatónévmások határozott főnévi kifejezésként viselkednek határozott főnévi csoport nem lehet olyan mondatban, amik magáról valaminek a létrejöttéről tesznek állítást *A gyerek született. Gyerek született. (puszta főnév), Egy gyerek született. (határozatlan főnévi kifejezés) kivéve, ha fókusz vagy befejezettséget jelző igekötő van A gyerek tegnap született. A gyerek megszületett. aki, ami, valaki, valami : határozatlan főnévi kifejezésként viselkednek birtokos szerkezetek a szomszéd kertje a kertje a szomszédnak a szomszédnak... a kertje; a kertje... a szomszédnak a fej a birtokszó: toldalékolt forma (birtokos személyrag) meghatározott személyű és számú birtokos -nak/-nek-es bővítményként vagy ragtalan determinánsként áll határozottá teszi a határozatlan főnévi kifejezést egy kutya egy kutya gazdája (Keressük egy kutya gazdáját.) birtokos determináns általában feleslegessé teszi a főnévi kifejezés névelőjét Budapest hídjai kivéve: személyes névmási birtokos, ill. személynevek előtt (területi kérdés) az én könyvem János könyve Bejött a János. (de ahol ez helytelen, ott viszont az a János könyve a helyes...)

17 5 MONDATTAN 17 a szomszédnak a kertje : a főnévi kifejezés belső topikja az élére kerül továbbvihető az igei kifejezésbe Jánosnak minden könyve elveszett. (topik) Jánosnak a könyve Jánosnak minden könyve Jánosnak elveszett minden könyve. Minden könyve elveszett Jánosnak. (fókusz, kvantorpozíció) -nak/-nek Jánosnak csak egy festményét vették meg. határozatlanná tétel: birtokos kiemelése előre Marinak született egy gyereke. (alapjáratban határozott lenne: Láttam Marinak egy gyerekét.) Sok ötlete Miklósnak van.?lisztnek is találtak kiadatlan kéziratait (kvantorpozícióban) 5.6. A névutói kifejezés 1 azok a viszonyjelölő szavak, melyek szóértékű határozóragként ragtalan főnévi kifejezést kívánnak bővítményül és mindig követik azt (pl. alá, felé, mellé, köré, alatt, mellett, iránt, helyett, miatt, révén, stb.) a ház mellett *mellett a ház határozóragos főnévi kifejezéssel bővíthető viszonyjelölők a bővítmény előtt is után is lehetnek ezek határozószók Péterrel együtt együtt Péterrel a névutó formailag birtokviszonyban áll a bővítményével énutánam az én házam teutánad a te házad (történeti okok) a fiú után itt már nem olyan nyilvánvaló, csak ha a bővítményt kiszedjük a névutós szerkezetből: Kinek futottál utána?; Ki után futottál? hová?-ra válaszoló névutói kifejezés névutója igemódosítóként az igéhez kapcsolható (befejezettség jelölése) János futott Mari után. János utánafutott Marinak. hol? : igemódosítóként használva a cselekvés folyamatosságát jelzi János ült a fa alatt. János alatta ült a fának. honnan? : alaptag nem használható igemódosítóként *János alóla jött a fának A határozószói kifejezés pusztán alaptag, vagy bővítménnyel (alaptag mögött, vagy belső topikként előtte) messze a saroktól a saroktól messze forrón a láztól a láztól forrón bővítmény önállósítható: kiemelhető az ige bővítményei közé A ház nem messze áll a saroktól. ha névelőtlen főnév a vonzat, mindenképp elöl áll *túl tengeren tengeren túl *együtt családdal családdal együtt 1 ami innentől jön, az nem volt előadáson, ezekről ld. Kiefer(2006) old.

18 5 MONDATTAN 18 módosítható fok- vagy mértékhatározóval nagyon messze a saroktól, a saroktól nagyon messze a családdal félig-meddig együtt, félig-meddig együtt a családdal hová? és hol?-ra felelő esetben az alaptag kiemelhető igemódosítói helyzetbe (akkor is, ha bővítményt tartalmaz) János futott a mezőn keresztül. János keresztülfutott a mezőn A melléknévi kifejezés melléknévi alaptag, állhat előtte módosító elem (nagyon) büszke bővítmény követheti az alaptagot büszke (a fiára) Az apa büszke (volt) a fiára. büszke itt igemódosítóként működik jelzői melléknévi kifejezés: alaptagra kell végződnie a bővítmény belső topikként a melléknévi kifejezés élére kerül a fiára büszke apa állítás módosítására szolgáló határozók: mindig a módosított alaptag előtt, egymással tetszőleges sorrendben művészileg valószínűleg teljesen értéktelen valószínűleg művészileg teljesen értéktelen *teljesen valószínűleg művészileg értéktelen a melléknév belső topikként előrevitt bővítménye az ilyen határozók előtt/mögött tetszőlegesen a fiára véleményem szerint nagyon büszke apa a véleményem szerint a fiára nagyon büszke apa 5.9. Az igenévi kifejezések egyszerű/operátorral kiterjesztett (fókuszos, kvantoros, tagadott), mondatban bővítmény vagy módosító szerep képző -ni Mari szeret a hegyekbe kirándulni. Jó volnaa hegyekbe kirándulnunk a hétvégén. -va/-ve Mari az ablakból kihajolva integet. -ó/-ő, -t/-tt a halkan népdalt éneklő lány a halkan elénekelt népdal igei alaptag vonzata, ami nem egyént nevez meg nem maradhat bővítményként az ige mögött módosító- vagy operátorpozíció Mari szeretné megkóstülni a süteményt. *Mari szeretné kóstolni meg a süteményt. Mari szeretné egyedül kisütni a süteményt.?mari szeretné kisütni a süteményt egyedül. igenévi alaptagú igei kifejezés tagadható, fókuszba helyezhető, kvantálható Mari szeretne nem beszélni a problémáról. Mari szeretne csak Péterrel beszéni a problémáról. Mari szeretne minden kollégájával beszélni a problémáról.

19 5 MONDATTAN 19 igemódosító a fókusz és az igenév ill. a tagadószó és az igenév közé ékelődhet Mari szeretné csak Péterrel megbeszélni a problémát. Mari szeretné csak Péterrel beszélni meg a problémát. (nem megbeszélni, nem beszélni meg) jelzői szerepű kifejezéseknek alaptagra kell végződniük itt is *a kérdést nem válaszoló meg lány a kérdést nem megválaszoló lány ragozatlan igenévképzős igéknek nem lehet alanyuk, de a személytelen állítmányok személyjelölő toldaléka engedélyezi (kell, szabad, illik, sikerül, stb.) Jánosnak sikerült levizsgáznia. főnévi igenevet vonzó igék egy része és a határozói igenevet vonzó ige nem viselheti az igei kifejezés élére eső kötelező hangsúlyt *Fog János beiratkozni az egyetemre. *Kell Jánosnak szintaxisból vizsgáznia. *Van elvetve a kocka. hangsúlytalan helyzetben vagy fókuszként kell állniuk Jánosnak jövőre kell vizsgáznia szintaxisból. János nem fog beiratkozni az egyetemre. Fog még János vizsgázni szintaxisból! ha ezek nincsenek, igemódosító kell János be fog iratkozni az egyetemre., stb. ha a főnévi igenévnek sincs igemódosítója: János tanulni fog. ha az igenevet vonzó ige elé igemódosító kerül, akkor az igenév saját vonzataival nem alkot külön igei kifejezést nem lehet fókusza, tagadószava, kvantora *János be fog nem iratkozni az egyetemre. *János le fog csak jövőre vizsgázni szintaxisból.

20 6 JELENTÉSTAN ÉS PRAGMATIKA Jelentéstan és pragmatika 6.1. A szemantika tárgya beszédhelyzettől független aspektus (vs. pragmatika) szavak jelentése: szószemantika nagyobb elemek jelentése: mondatszemantika (összefüggnek) pl. elad megvesz Péter eladta Jánosnak a jegyzeteit. János megvette Pétertől a jegyzeteit. lecsupaszítva azonos jelentés a fordított szerepek miatt 6.2. A szószemantika a jelentések szemantikai jegyekre dekomponálhatók, pl. +felnőtt felnőtt hím kanca ±hím +ló +ló csikó a szemantikai jegyek meghatározzák a fontosabb szemantikai osztályokat (pl. [±okoz] csinál vs. csináltat), de nem kimerítőek másik módszer: körülírás (parafrázis) egynyelvű gyakorlati szótárak pl. becsuk : nyílást valaminek a mozgatásával befed kauzális viszony Okoz + Válik(csukottá) két szint alapjelentés (hiányos/alulspecifikált): eszik (=táplálkozik), vág (=éles eszközzel leválaszt) kidolgozott (kontextuálisan specifikált) jelentés: pörköltet eszik (=eszik alapjelentés + rágás), fát vág (+apróz), hajat vág (+megrövidít), kenyeret vág (=alapjelentés) a nyelven túl a világismereti tényezők is fontosak (pl. hogy milyen eszköz kell:!péter ollóval fát vág. szemantikai anomáliák) denotatív jelentés: elsődleges jelentés, amire a szó vonatkozik főleg ezt vizsgálják, de a többi sem hagyható figyelmen kívül előrejelezhető kontextuális jelentés: X Y környezetben mindig Z-t jelent kompozicionalitás: teljes jelentés megjósolható az elemek jelentése és a szabályok ismerete alapján szerepe van a morfológiailag komplex szavak jelentésében: a produktív szóalkotás mindig kompozicionális ha a jelentés nem megjósolható, akkor lexikalizálódott (pl. rendelet, rendelkezés, rendelkezik, rendeltetés) morfoszemantika pl. olvasgat (csökkent akcióminőség), olvastat (műveltetés) különböző kapcsolódsáokkal járó jelentések

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PETER ÚJ MAGYAR NYELVTAN Osiris Kiadó Budapest, 2003 TARTALOM Előszó 13 MONDATTAN É. Kiss Katalin 1. A mondattan tárgya és alapfogalmai (Yp) 1.1. A mondattan tárgya

Részletesebben

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN

E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN E. KISS KATALIN - KIEFER FERENC - SIPTAR PÉTER ÚJ MAGYAR NYELVTAN Osiris Kiadó Budapest, 1998 TARTALOM Előszó 13 MONDATTAN (É. Kiss Katalin) 1. A mondattan tárgya és alapfogalmai 17 1.1. A mondattan tárgya

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Az egyszerű mondat szerkezete (É. Kiss 1992) a fő összetevők lehetséges sorrendje: Imre ismeri Erzsit. Erzsit ismeri Imre. Imre Erzsit ismeri.

Részletesebben

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András /

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András / Lexikon és nyelvtechnológia 2011.11.13. Földesi András / A nyelvi anyag feldolgozásának célja és módszerei Célunk,hogy minden egyes eleme számára leírjuk paradigmatikus alakjainak automatikus szintézisét.

Részletesebben

középső o Nyelv eleje magasabban magas hátulja magasabban mély o Ajak kerekítés (labiális) rés (illabiális) o Hossz rövid hosszú Mássalhangzók o Idő

középső o Nyelv eleje magasabban magas hátulja magasabban mély o Ajak kerekítés (labiális) rés (illabiális) o Hossz rövid hosszú Mássalhangzók o Idő Nyelvtan Nyelvi jelek o szavak (lexéma o szóelem (morféma: szótő és toldalék) o tovább bonthatók fonémákra (jelelemek) Nyelv 3 szint o hangok o szavak o mondatok o nyelvtan szintek egymásra épülésének

Részletesebben

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei

ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Alaktan, morfológia tárgya. Morfológia és mondattan viszonya. Morfológia univerzalitása. A szó fogalma I. Alaktan belső ügyei ALAKTAN ELŐADÁS 1-2. Keszler Borbála (szerk.): Magyar grammatika és Kiefer Ferenc (szerk.): Új magyar nyelvtan Alaktan, morfológia tárgya - a morféma (vö. a szó szerkezete) -szótőhöz: különféle toldalékok

Részletesebben

Fonetika és fonológia

Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia Előadás 2015. október Balogné Bérces Katalin PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba 1: Bevezetés: Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia fonetika: a beszédhangok fizikai tulajdonságai

Részletesebben

Igetövek rendszere. igényel-het, igényl-ő, csörög-ni, csörg-ő

Igetövek rendszere. igényel-het, igényl-ő, csörög-ni, csörg-ő Igetövek rendszere egyalakú Többalakú Ír-, tanul- st~s, szt~sz változatú t~s változatú hangzóhiányos csupán v- s v-s ~ sz-es változatú sz-es és d-s változatú sz-es és d-s változatú sz-es és z-s változatú

Részletesebben

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS A SZÓÖSSZETÉTEL SZÓÖSSZETÉTEL Két vagy több szóalak összekapcsolásával hozunk létre új lexémát Tudatos szóalkotás és véletlenszerű keletkezés Létrejöttüket nemcsak szintaktikai szabályok, hanem szemantikai,

Részletesebben

Feleletválasztós gyakorlófeladatok a Hangtan II. jegyzethez Magánhangzók

Feleletválasztós gyakorlófeladatok a Hangtan II. jegyzethez Magánhangzók Feleletválasztós gyakorlófeladatok a Hangtan II. jegyzethez Magánhangzók 1.) Melyik állítás nem igaz a kötőhangzókra? a) Az elölségi és kerekségi harmóniának megfelelően illeszkednek a tőhöz. b) Csak középső

Részletesebben

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal 2. fejezet TALÁLKOZÁS 17 38. oldal 3. fejezet ISMERKEDÉS AZ IRODÁBAN 39 56. oldal 4. fejezet A VÁROSBAN 57 82. oldal TÉMÁK Néhány nemzetközi szó Köszönések

Részletesebben

Atomikusak-e a beszédhangok?

Atomikusak-e a beszédhangok? Atomikusak-e a beszédhangok? Előadás Babeş Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék Kolozsvár 2016. november 2. Balogné Bérces Katalin (BBK) PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba Bevezető:

Részletesebben

Fonológia BBK tavasz

Fonológia BBK tavasz Fonológia BBK 2014. tavasz Lineáris ábrázolások és autoszegmentalizmus I. Bevezető: atomikusak-e a hangok? Bevezető: atomikusak-e a hangok? A folyamatok sokszor nem a teljes szegmentumot, csak annak egy

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2015. november 25. Témaválasztás házi dolgozatra (ע "ו ( igeragozás Ismétlés: Mondatok: Arnold & Choi 5. rész A mondat belső

Részletesebben

Fonetika. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 2. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Fonetika. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 2. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fonetika Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 2. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1 FONETIKA Akusztikai - hangzás Artikulációs - képzés Hangok elsajátítása gyerekkorban Hallás Képzés

Részletesebben

Morfológia, szófaji egyértelműsítés. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben október 9.

Morfológia, szófaji egyértelműsítés. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben október 9. Morfológia, szófaji egyértelműsítés Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben 2013. október 9. Előző órán Morfológiai alapfogalmak Szóelemzések Ismeretlen szavak elemzése Mai órán Szófajok

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis Bevezetés a nyelvtudományba 5. Szintaxis Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Szintaxis Mondattan Hangok véges elemei a nyelvnek Szavak sok, de nyilván véges szám Mondatok végtelen sok Mi a mondat?

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

A szóképzés. A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre.

A szóképzés. A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre. A szóképzés A szóképzés A szóképzés A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre. Képző tulajdonságai új szót hoz létre Képző tulajdonságai új szót hoz létre

Részletesebben

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

É. KISS KATALIN-KIEFER FERENC- SIPTÁR PÉTER: ÚJ MAGYAR NYELVTAN

É. KISS KATALIN-KIEFER FERENC- SIPTÁR PÉTER: ÚJ MAGYAR NYELVTAN SZEMLE É. KISS KATALIN-KIEFER FERENC- SIPTÁR PÉTER: ÚJ MAGYAR NYELVTAN Budapest, Osiris Kiadó, 1998 1979-ben indultak meg az új szemléletű nyelvtani kutatások a MTA Nyelvtudományi Intézetében, melyek eredményeként

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. A nyelv leírása

Bevezetés a nyelvtudományba. A nyelv leírása Bevezetés a nyelvtudományba A nyelv leírása A nyelv Emberi nyelv állati kommunikáció A nyelv mint jelrendszer Mi is az emberi nyelv? a nyelv használata: beszéd és írás nyelvtudomány: a nyelv használata

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 16. Félévközi ZH 45 perc open-book, Arnold-Choi 2 3. Témaválasztás házi dolgozatra Témaválasztás házi dolgozatra

Részletesebben

A magánhangzók fonológiai rendszere

A magánhangzók fonológiai rendszere Leíró magyar hangtan 15. téma A magánhangzók fonológiai rendszere Bollánál a következő magánhangzós oppozíciókkal találkozunk: 1 Ezek a k é p z é s i j e g y e k azonban különböző fontossággal vesznek

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Fonológia

Bevezetés a nyelvtudományba Fonológia Bevezetés a nyelvtudományba Fonológia Fonológia célja: a hangok rendszerbe szerveződését meghatározó elvek felkutatása és a nyelvekben előforduló változatok magyarázata tárgya: - a nyelvek hangkészlete

Részletesebben

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával!

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával! Kedves 3.A osztály! A dolgozathoz való gyakorlás elősegítése érdekében küldök egy feladatsort, melyhez megoldókulcsot is csatoltam. Csütörtökön megtaláltok az iskolában, ha bármi kérdésetek van, tudunk

Részletesebben

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod,

Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, II. NYELVI SZINTEK 4. A SZÓELEMEK SZINTJE: TÖVEK, TÔ VÁL TO ZA- TOK ÉS TOLDALÉKOK Nehogy a nyúl visz a puska! Mondat ez? Bizonyára te is látod, hogy ezzel némi gond van. Nyelvi közléseinket úgy rakod össze

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Forrásnyelvi környezetben (külföldön) Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

2. téma. Fonetika/fonológia. Leíró magyar hangtan. Fonéma:

2. téma. Fonetika/fonológia. Leíró magyar hangtan. Fonéma: Leíró magyar hangtan 2. téma Fonetika/fonológia Fonéma: A beszélő számára lényeges különbséget hordozó hang. Minden fonéma legalább egy tulajdonságában különbözik a másiktól. Feladata a jelek hangtestének

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. szeptember 24. Főnevek, melléknevek, névmások: az elsőéves tananyag ismétlése Tanulság és figyelmeztetés Szintaxis:

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Forrásnyelvi környezet (külföldön) Egy 120 órás tanfolyam első 60 órájára (1 60. óra) Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 7. Szemantika. Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék

Bevezetés a nyelvtudományba. 7. Szemantika. Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Bevezetés a nyelvtudományba 7. Szemantika Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Szemantika Jelentéstan minden nyelvi kategóriára kiterjed a nyelv mint jelrendszer megjeleníti a világot: a jeltárgyat

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 1 60. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK tankönyvcsalád

Részletesebben

A szófajok rendszere

A szófajok rendszere A szófajok rendszere Az egy szófajcsoportba tartozás szempontjai: hasonló jelentéskör, azonos alaki viselkedés (toldalékolhatóság), azonos mondatbeli szerep I. Alapszófajok: Valódi alapszófajok - Jelentés

Részletesebben

Fonológia. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 3. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Fonológia. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 3. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fonológia Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 3. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1 Mássalhangzók képzési hely szerint Forrás: Gósy Mária, Fonetika, a beszéd tudománya 2 Allofónok:

Részletesebben

Lexikális fonológia. A fonológiai szabályok két típusa:

Lexikális fonológia. A fonológiai szabályok két típusa: A fonológiai szabályok két típusa: lexikális: morfológiai szerkezetre érzékeny kontrasztív egységek lehet kivétel fonetikailag nem mindig természetes posztlexikális: morfológiai szerkezetre nem érzékeny

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. október 15. Ismétlés: igeragozás Arnold & Choi 3, 3.1 Az ige morfológiája, szintaxisa, szemantikája Az ige: cselekvést,

Részletesebben

A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben

A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben Anna Grzeszak, Damian Kaleta A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben Dolgozatunk célja, hogy megnézzük, hogyan mutatják be a nyelvtani szabályokat az egyes magyar nyelvkönyvek.

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. november 19. Témaválasztás házi dolgozatra Ismétlés: rendhagyó igék A mondat belső szerkezete Az óra céljai: Emlékeztető

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 1. Nyelv és kommunikáció általános kérdések

Bevezetés a nyelvtudományba. 1. Nyelv és kommunikáció általános kérdések Bevezetés a nyelvtudományba 1. Nyelv és kommunikáció általános kérdések Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék tudomány (általában) az emberi tudás szisztematikus rendszere Ismérvek: 1. a tudásnak

Részletesebben

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu VONZATKERETEK A MAGYAR NEMZETI SZÖVEGTÁRBAN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály MSZNY2005 Szeged, 2005. december 8-9. 1 MOTIVÁCIÓ 2 ESZKÖZÖK

Részletesebben

Fonetika és fonológia

Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia Előadás 2015. október Balogné Bérces Katalin PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba 5: A magyar mássalhangzók fonológiája Ismétlés: mássalhangzók: zönge p [p] c [ts] f [f] m [m] b [b] cs [tʃ]

Részletesebben

A MAGYAR. kézikönyve. Szerkesztette KIEFER FERENC. A szerkesztő munkatársa SIPTÁR PÉTER AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST

A MAGYAR. kézikönyve. Szerkesztette KIEFER FERENC. A szerkesztő munkatársa SIPTÁR PÉTER AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST A MAGYAR kézikönyve Szerkesztette KIEFER FERENC A szerkesztő munkatársa SIPTÁR PÉTER AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST Tartalom Előszó (Kiefer Ferenc) 15 NYELVTÖRTÉNET 19 1. A magyar mint finnugor nyelv (Sipőcz

Részletesebben

Szintaxis. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba. 5. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Szintaxis. Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba. 5. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szintaxis Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 5. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1 Végesből végtelen Hangok Szavak - véges sok - véges sok rekurzív szabályok (pl. beágyazás, mellérendelés)

Részletesebben

Tartalom. 19 Jelen idő 19 Múlt idő 28 Jővő idő 37. Feltételes mód 41 Jelen idő 41 Múlt idő 43 Használata 44 Gyakorlatok 46

Tartalom. 19 Jelen idő 19 Múlt idő 28 Jővő idő 37. Feltételes mód 41 Jelen idő 41 Múlt idő 43 Használata 44 Gyakorlatok 46 Tartalom Az ige alakjai 5 A., t' r za anyt es a argyas ragozas 6 K.. Jeen tö o mo'd 19 Jelen idő 19 Múlt idő 28 Jővő idő 37 Feltételes mód 41 Jelen idő 41 Múlt idő 43 Használata 44 Gyakorlatok 46 Felszólító

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv és a Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására,

Részletesebben

MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY

MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY Tantárgy neve: BBNMT00300 Fonetika 3 A tantárgy célja, hogy az egyetemi tanulmányaik kezdetén levő magyar szakos hallgatókat megismertesse

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2017. november 22. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal és a negyedévi zh-val kapcsolatban igék ragozása ע "ו és ל "א

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 96 órás tanfolyam 1 48. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK tankönyvcsalád

Részletesebben

Leíró magyar hangtan. 7. téma. Fonetika/fonológia

Leíró magyar hangtan. 7. téma. Fonetika/fonológia Leíró magyar hangtan 7. téma Fonetika/fonológia 1 A fonetika/fonológia kettőss sségének elméleti leti háttere 1. A beszéd és a nyelv Ferdinand de Saussure [Ferdinan dö Szoszűr] [fɛʁdinɑ də sosyʁ] A nyelvtudomány

Részletesebben

. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László március 6.

. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László március 6. Argumentumszerkezet: Lexikai szabályok, vagy konstrukciók? Kálmán László MTA/ELTE Elméleti nyelvészet kihelyezett tanszék MTA Nyelvtudományi Intézet kalmanlaszlo@nytudmtahu 2014 március 6 Kálmán László

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály Óra Témakör, tananyag 1. Bevezető óra: ismerkedés az új taneszközökkel 2. Ismétlés: hangtan 3. 4. Ismétlés: a szófajok Ismétlés: szóalaktan 5. Ism.: Az igenevek Tollbamondás 6. Az év eleji tollbamondásértékelése

Részletesebben

10. Morfológia és statisztikai grammatika Morfémák és variációszámok

10. Morfológia és statisztikai grammatika Morfémák és variációszámok Tartalom Előszó... 15 1. Bevezetés... 21 1.1. Nyelvtudomány és kognitív pszichológia... 23 1.2. Grammatikák és nyelvészeti irányzatok... 25 1.3. Kontextusában él a nyelv... 27 1.4. Más szemlélet más nyelvtan...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév szószerkezetekben 20 A névelő 21 Gyakorlatok 26 A hangsúlytalan mutató névmással álló főnév 28 A birtokos

Részletesebben

II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás

II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás 1. Általános kérdések 1. Általános kérdések általános ütem 1. Általános kérdések általános ütem univerzális jellegű 1. Általános kérdések általános ütem univerzális

Részletesebben

A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata. Formális nyelvek elmélete

A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata. Formális nyelvek elmélete A számítógépes nyelvészet elmélete és gyakorlata Formális nyelvek elmélete Nyelv Nyelvnek tekintem a mondatok valamely (véges vagy végtelen) halmazát; minden egyes mondat véges hosszúságú, és elemek véges

Részletesebben

Sémi összehasonlító nyelvészet

Sémi összehasonlító nyelvészet Sémi összehasonlító nyelvészet BMA-HEBD-303 Biró Tamás 5. A nyelvtörténeti rekonstrukció alapjai. Jelentéstan. 2016. március 30. Összehasonlító rekonstrukció: alapok A történeti rekonstrukció klasszikus

Részletesebben

0. előadás Motiváció

0. előadás Motiváció 0. előadás Dr. Kallós Gábor 2015 2016 1 A reguláris kifejezések alkalmazása széleskörű Szövegek javítása, minták cseréje Érvényesség-ellenőrzés (beíráskor) Védett űrlapok Elektronikus oktatás, javítás

Részletesebben

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola IGEI VONZATKERETEK AZ MNSZ TAGMONDATAIBAN Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2006 Szeged, 2006.

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK A MAGYARÓRÁN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XVI. MANYE kongresszus Gödöllő, 2006. április 10-12.

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Óra Témakör, tananyag MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció nyelvművelés Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Megjegyzés 1. 2. 3. Ismétlés: hangtan Ismétlés:

Részletesebben

Magyar nyelv 6. osztály. Főbb témakörök

Magyar nyelv 6. osztály. Főbb témakörök Magyar nyelv 6. osztály Főbb témakörök 1) Szófaj fogalma 2) Ige, főnév, melléknév, számnév, névmás definíciója; igenevek, határozószók, viszonyszók fogalma 3) Szófajok felismerése 4) Átalakítás jelen időből

Részletesebben

STRUKTURÁLIS MAGYAR NYELVTAN

STRUKTURÁLIS MAGYAR NYELVTAN STRUKTURÁLIS MAGYAR NYELVTAN 3. KÖTET MORFOLÓGIA ^1828- AKADÉMIAI KIADÓ Tartalom Előszó 19 1. A morfológia (Kiefer Ferenc) 23 1.1. Bevezetés 23 1.2. A szótár 25 1.3. A szintaxis 37 1.4. A fonológia 45

Részletesebben

2013/14. tanév. 3.osztály

2013/14. tanév. 3.osztály 2013/14. tanév Magyar és tanmenet 3.osztály Tanító: Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina Tankönyv:Földvári Erika munkatankönyv I-II. Földvári Erika munkatankönyv Éves óraszám:148 óra ( heti 4 óra) 1.hét

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. szeptember 17. A főnevekkel kapcsolatos elsőéves tananyag ismétlése Az óra céljai: Középhaladó bibliai héber nyelvtan:

Részletesebben

Zsemlyei János A MAI MAGYAR NYELV SZÓKÉSZLETE ÉS SZÓTÁRAI

Zsemlyei János A MAI MAGYAR NYELV SZÓKÉSZLETE ÉS SZÓTÁRAI Zsemlyei János A MAI MAGYAR NYELV SZÓKÉSZLETE ÉS SZÓTÁRAI Erdélyi Tankönyvtanács Kolozsvár, 2014 A jegyzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta Az elektronikus változat az

Részletesebben

Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén

Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén P P K E N Y D I 2 0 1 5. 0 2. 0 5. B U D A P E S T T E P E R I C S J Ó Z S E F 1 Áttekintés Adatközlők nem, kor és lakóhely

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 2. Fonetika

Bevezetés a nyelvtudományba. 2. Fonetika Bevezetés a nyelvtudományba 2. Fonetika Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Fonetika A beszédhangok tudománya: az egyes hangok jellegével és képzésével, illetve a beszédészlelés folyamatával foglalkozik

Részletesebben

Lexikális fonológia. Lexikális fonológia. A fonológiai szabályok két típusa:

Lexikális fonológia. Lexikális fonológia. A fonológiai szabályok két típusa: A i szabályok két típusa: lexikális: i szerkezetre érzékeny kontrasztív egységek lehet kivétel fonetikailag nem mindig természetes posztlexikális: i szerkezetre nem érzékeny allofónikus egységek nincs

Részletesebben

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar 2018 2019-es tanév III. év, II. félév I. Általános információk A tantárgy neve: Szintaxis II. Kódja: LLM6124 (MA), LLM6224 (MB), LLM6024 (MM) Kreditszáma:

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba

Bevezetés a nyelvtudományba Bevezetés a nyelvtudományba Előadás 2009/2010. I.félév Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1. előadás: Bevezetés Előadó: Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba Előadás 2009/2010. I.félév Pázmány Péter

Részletesebben

A szótárról. 1. Mi ez?

A szótárról. 1. Mi ez? A szótárról 1. Mi ez? A szótár, amit az olvasó a kezében tart, a leggyakoribb magyar igei szerkezeteket tartalmazza. Egynyelvű szótár explicit szótári értelmezések nélkül; a szerkezeteket, azok jelentését

Részletesebben

A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben

A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben A magyar létige problémái a számítógépes nyelvi elemzésben Dömötör Andrea PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Nyelvtechnológia Műhely Témavezető: Prószéky Gábor Komplex vizsga 2018. jún. 1. Létige:

Részletesebben

Tanmenet a 10. évfolyam számára

Tanmenet a 10. évfolyam számára Tanmenet a 10. évfolyam számára Óraszám Tananyag Tevékenységi formák 1 2. ÉV ELEJI ISMÉTLÉS 3 5. HANGTAN A hangtan területei A magánhangzók rendszere A mássalhangzók rendszere A magánhangzótörvények A

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36 1/36 Logika és számításelmélet I. rész Logika 2/36 Elérhetőségek Tejfel Máté Déli épület, 2.606 matej@inf.elte.hu http://matej.web.elte.hu Tankönyv 3/36 Tartalom 4/36 Bevezető fogalmak Ítéletlogika Ítéletlogika

Részletesebben

A vonzatosság alternatív felfogása

A vonzatosság alternatív felfogása A vonzatosság alternatív felfogása Kálmán László MTA Nyelvtudományi Intézet MTA/ELTE Elméleti Nyelvészet Kihelyezett Tanszék kalman.laszlo@nytud.mta.hu 2018. július 5. Kálmán (MTA/ELTE) Vonzatok 2018.

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. október 19. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal kapcsolatban Ismétlés: igeragozás, szabályos igék A félév következő

Részletesebben

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra / Fejlesztési cél Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY :36 óra Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása 11 óra A beszéd zenei eszközei: dallam, hangsúly, tempó, hangerő, szünet; beszédhelyzet;

Részletesebben

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV-101.51, BMVD-101.78 Biró Tamás 2015. március 10.: Morfológia, kísérletes nyelvészet Egy kutatási projekt (és

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt.

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt. Tantárgyi követelmények Német nyelv 9. oszt. Témakörök: Bemutatkozás Az én családom Az én barátom Az én házam/lakásom Az én szobám Az én iskolám Lakóhely bemutatása Napirend Étkezési szokások Szabadidő

Részletesebben

Szemantika (jelentéstan)

Szemantika (jelentéstan) a 19. század végétől aztán megkülönböztetik a jelöletet és a jelentést 4 2 =2 4 jelölet jelentés (amire vonatkozik, és ahogyan jelenti) nem mindig járnak együtt (tuln. az albán király) vö.: Az országgyűlés

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A főnév 11 Kis és nagy kezdőbetűk 11 A főnevek neme 12 A főnevek többes száma 13 Nem megszámlálható főnevek 15 Csak többes számban használatos főnevek 16 Foglalkozások 17 Címek, rangok,

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika NULLADREND LOGIKA 1. Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Ruzsa

Részletesebben

Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák

Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák. Szerkezetek és kategóriák kategória (nyelvtani) értékek szám egyes, kettes, többes mennyiség egyedi, kollektív, megszámlálható nem hím, nő, semleges eset alany, tárgy, birtokos idő jelen, múlt, jövő aspektus imperfektív, perfektív,

Részletesebben

A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk

A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk. 41-42. A köznév sok hasonló dolog közös neve. A tulajdonnév valakinek vagy valaminek a saját, megkülönböztető

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Alaktan

Bevezetés a nyelvtudományba Alaktan Bevezetés a nyelvtudományba Alaktan Alaktan tárgya: - a szó szerkezetének vizsgálata asztal+ig, asztal+on, hajó+ig - a szó elemeinek különféle csoportosítási lehetőségei szótő + affixumok (toldalékok)

Részletesebben

Ungarisch. Grammatische Strukturen/lexikalische Einheiten Nével : Határozott, határozatlan

Ungarisch. Grammatische Strukturen/lexikalische Einheiten Nével : Határozott, határozatlan Ungarisch Die Zuordnung der grammatischen Strukturen und lexikalischen Einheiten zu den Funktionen ist exemplarisch zu verstehen. Die angeführten Strukturen werden auch in anderen Zusammenhängen auftreten

Részletesebben

A hangok a fejemben, avagy: mi a fonológia?

A hangok a fejemben, avagy: mi a fonológia? A hangok a fejemben, avagy: mi a fonológia? Előadás Babeş Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék Kolozsvár 2016. október 31. Balogné Bérces Katalin (BBK) PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba

Részletesebben

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása Törökné Cseh Katalin logopédus szakpszichológus Budapest, III.Ker. EGYMI Logopédiai Szakszolgálat cseh.torok@t-online.hu SOFI Konferencia,

Részletesebben

3./ szemantikai határozatlanság (nagybácsi, nagynéni, szomszéd, asztal)

3./ szemantikai határozatlanság (nagybácsi, nagynéni, szomszéd, asztal) A poliszémia és a kétszintű szemantika 1./ poliszémia (fej: ágyé, kalapácsé, szegé) 2./ homonímia (kar: kar-ja, kar-a) - különbségeik: a) jelentések közös elemének megléte/hiánya b) nyelvtörténeti forrásuk

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) Czinegéné L.J.

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014)   Czinegéné L.J. Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) http://www.drama.hu/jatektar/ http://www.google.com/ Czinegéné L.J. 2014 Tanulói feladatlap 1. Jelöld a magánhangzókat! (Karikázd

Részletesebben

Hangrendszer, fonológia

Hangrendszer, fonológia (1) Mi az, hogy hangrendszer? hány hang van a nyelvben? van, ahol kevés, van, ahol sok hawaii (polinéz) kung (!xóõ, khoiszan nyelv, Botswana) hawaii: 18 elem m p w n l k h ʔ i e a o u iː eː aː oː uː kung:

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. október 18. Visszajelzés a beadott házi feladatokkal kapcsolatban Ismétlés: igeragozás, ל "ה igék A félév következő

Részletesebben

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET BESZÉD ÉS ANYANYELV Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET Beszéd és anyanyelv Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak Tematika és tanmenet (55 óra) 1. félév heti 1 óra 2. félév heti 2 óra ÓRA CÍM

Részletesebben

Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály. Visontai Barnabás.

Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály. Visontai Barnabás. Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály Visontai Barnabás visontai.barnabas@gmail.com Nyelvtan 5-6. osztály összefoglaló Anyanyelv, magyar nyelv A nyelvet

Részletesebben

Információkereső tezaurusz

Információkereső tezaurusz Információkereső tezaurusz a magyar leíró szófajtan köréből Bevezető a tezauruszkészítésről. Az ige mediális ige M: Történést, állapotot kifejező ige. H középige F ige A alanytalan ige fakultatív alanyú

Részletesebben

A kétféle igemódosítóról

A kétféle igemódosítóról KIEFER FERENC A kétféle igemódosítóról Preverbs in Hungarian have two important properties which distinguish them from other elements in the sentence: (i) they occupy the position immediately preceding

Részletesebben