Budapest, XV. ker. Pestújhelyi tér Hősi Emlék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Budapest, XV. ker. Pestújhelyi tér Hősi Emlék"

Átírás

1 Budapest, XV. ker. Pestújhelyi tér Hősi Emlék

2 Alkotója: Debreczeny Tivadar /1890. április 20. Beregszász augusztus 26. Budapest/. Az Első Világháború pestújhelyi áldozatainak emlékére állították 1924-ben, az akkor még Líviának nevezett téren. A négyzet alapú, lépcsőzetesen kialakított, sarkain tört, gúla formájú talapzat anyaga műkő. Magassága kb. 2 méter. Tetején eredetileg egy lépő katona szobra állt, melyet a negyvenes években eltávolítottak. Helyére egy örökmécsest ábrázoló /kb. 80 cm átmérőjű és 120 cm magas/ műkő urna került. A talapzat oldalain lévő táblákat a 97 hősi halott nevével 1936-ban avatták fel. A három kőlap anyaga ruskicai márvány. Méretük 60 x 100 x 3,5 cm. A központi tábla fő felirata: PRO PATRIA A HŐSÖK ISTEN VÁLASZTOTTJAI VÉRTANUSÁGUK SZÁZADOKKAL NYÚJTJA MEG A NEMZET ÉLETÉT. A tábla alján olvasható: FELÚJÍTTATTA: EGY ROKON 1997

3 Állapotleírás A legutóbbi felújítás óta eltelt 15 év alatt az emlék állapota nagyon leromlott. A talapzat lábazatának beton magjára felhordott kb. 3 cm vastag műkő réteg lefagyott.

4 A márványtáblák alatti területet hajszálrepedések hálózzák be. Ezek valószínűleg a hő ingadozás hatására keletkeztek. A táblákat cementbe ragasztva, bronz csapokkal rögzítették fel. Viszonylagos vastagságuk ellenére nem bírták a talapzat dilatációját, minek következtében megrepedtek.

5 A fő tábla két alsó sarka törött. A jobb felső szegecs feje hiányzik.

6 A második /szemből nézve jobboldali/ tábla még ép, a bal felső csap feje azonban itt sincs meg.

7 A harmadik tábla állapota a legaggasztóbb. Bal felső sarka letört, hiányzik. E rögzítési ponttól kezdve átlósan átrepedt. Mindhárom táblán találhatók felületi sérülések, talán belövések nyomai.

8 A mécses két darabból áll. Az urnából és az anyagában enyhén vörösre színezett lángból.

9 Az urna közepén körben repedés fut végig, sőt egy helyen lyukas. E kis nyílás közeli vizsgálata során kiderült, hogy az urna nem tömör, nincs beton magja, hanem héjszerkezet. Valószínűleg a láng is hasonló megoldású. Az urna rögzítési technikája egyelőre nem feltárt.

10 Helyreállítási javaslat Az emlék jelenlegi állapota nem felel meg az esztétikai kívánalmaknak. Ennél nagyobb baj, hogy bizonyos sérülései már nem csak az alkotás épségét veszélyeztetik, hanem a környezetét is. A lábazat lerepedt darabja, a két sérült tábla és az urna bármilyen apró fizikai hatásra leválhat és akár halálos balesetet is okozhat. Mindezek miatt az emlékmű restaurálása feltétlenül és mielőbb javasolt!!! A legoptimálisabb lenne az egészet az eredeti alapján újragyártani. Ez nagyon költséges eljárás, ezért nem tartom valószínűnek, hogy megoldható. Sajnos minden más megoldás csak időleges és kompromisszumos. Ennek tükrében javaslom az alábbiakat: A sérült elemeket /lábazat, táblák és mécses/ biztonsági okokból már a tisztítás előtt el kell távolítani. A lábazat műkő kérgét körben a beton magig teljesen le kell verni és újat készíteni műkőből. A felületi hajszálrepedéseket ki kell gyökölni, azaz kimélyíteni megfelelő szélességűre és mélységűre. Ezután lehet kellő szemcseméretű- műgyantával /Akepox/ kevert- zúzalékkal javítani. Az urna újraöntése valószínűleg elkerülhetetlen.

11 A sérült táblák cseréje is indokolt lenne. Restaurálásuk, megragasztásuk és hiányaik pótlása kivitelezhető, de nem ez lenne a legtartósabb és legesztétikusabb megoldás. Csere esetén azonban a jelenleg még ép tábla helyett is újat kellene készíttetni, hogy egyforma vastagok legyenek. Ez a márványfajta ugyanis már csak vékonyabb formában beszerezhető. 88 db 5 cm-es, 25 db 2,5 cm-es, aranyozott és 1116 db 2,5 cm-es feketére festett betűről van szó. Összesen 1229 darabról. A táblák visszahelyezésénél /bármelyik variáció esetében/ olyan technológiát kell alkalmazni, mely figyelembe veszi a talapzat mozgását. Nagyobb rögzítő csaplyukakat kell kialakítani és rugalmas kötőanyagot használni. A megtisztított, mostanra porózus felületűvé vált műkövet kiegészítése után javasolt felcsiszolni. Ez javítana megjelenésén és részben megakadályozná a szennyeződések /por és növényi telepek/ megtapadását. A restaurált emléket végül hidrofób védőbevonattal /Funcosil SL/ kell ellátni.

12 Országzászló Alkotója Id. Pál Mihály /1911. január 26. Budapest június 26. Gyömrő/ 1934-ben emelték. A volt Lívia, ma Pestújhelyi téren áll, az I. V.-H. s emlékmű átellenes pontján ban Centenáriumi Emlékművé alakították át. Ekkor eltávolították a zászlórúd csúcsdíszét, az esküt mutató kézfejet és kibővítették egy Ifjuságunk feliratú táblával. Az emlék 1992-es felújítása során a csúcsdíszt nem pótolták. A 2007-ben eltűnt koronás címer a következő évben visszakerült helyére és az emlékművet ismét felújították.

13 Állapotleírás Az Országzászló környezete a téren álló másik emlékműéhez hasonlóan rendezett. Az előtte lévő tér és a felvezető út kisméretű bazalt kockákkal burkolt. A talapzat tövében lévő három mészkő lépcsőfok enyhén sérült, apró javításokra, fugázásra szorul. A felső lépcsőfok melletti két beton szegélykő kimozdult a helyéről.

14 Az emlék a tér síkjából kiemelkedő földhanton, egy kétszintes /elején négy lépcsős/ durva mészkő alapon áll. Statikai állapota megfelelő. Láthatók rajta a korábbi javítások nyomai és az azóta keletkezett kisebb sérülések. Felületét szürkés színű növényi telepek/moha és alga /borítják.

15 A talapzat 70 x 70 cm-es, 2 méter magas hasáb. Anyaga az alaphoz hasonló, de színében eltérő sárgásabb durva mészkő. Felületét vastag diszperziós festékréteg borítja. A kő korábban mállásnak indult. A hibákat cementtel javították. Ezek a területek-eltérő textúrájuk miatt-az átfestés ellenére is kivehetőek.

16 Az előlapon látható a bronzból készült koronás magyar címer tölgy és babér ággal övezve, valamint alatta a tardosi vörös mészkő tábla.

17 A rögzítő csapok fejei eltűntek, hiányukat kőragasztóval pótolták. A címer környékén a festéket és az alatta lévő vakolatot megbontották. /Valószínűleg a címer újbóli megszerzése reményében./ A talapzat hátoldalán komoly lefagyások észlelhetők. A négyméteres vas zászlórúd állapota elfogadható.

18 Helyreállítási javaslat Az alapot és a talapzatot meg kell tisztítani. A munkához finom szemcseszórásos technológia javasolt. Különösen fontos, a posztamensről eltávolítani a műanyag alapú festéket! Ez okozza ugyanis az egyre erősödő- fagyásból eredő- mállásokat. A bevonat miatt a kő nem tud lélegezni. A sérült helyeken látható, hogy az anyag felpuhult. Tisztítás után feltétlenül szükséges szilárdítása. Ehhez a restaurátori gyakorlatban jól bevált Remmers féle kőszilárdítót javaslom. Természetesen a cementes kikenések is eltávolítandók. A hibák javításához az eredeti kővel megegyező anyagú kiegészítőt ajánlok. A bronz címert nem szükséges fém tisztává tenni. Felületét- védelméül- méhviasszal kell bevonni. A tábla felcsiszolandó és a betűket is újra kell festeni. Sajnos a tardosi vörös mészkő külső térben néhány év alatt újra matt lesz, de megfelelő impregnálással /kemény, UV álló márványviasszal/ a folyamat késleltethető.

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A Tiszavasvári világháborús emlékhely felújítása érdekében pályázat benyújtásáról

Részletesebben

Végül a további felület védelem érdekében Remmers Funcosil SNL hidrofóbizálóval ecseteltem át a teljes felületet.

Végül a további felület védelem érdekében Remmers Funcosil SNL hidrofóbizálóval ecseteltem át a teljes felületet. Restaurálási dokumentáció a Rum Község (Vas megye) I. Világháborús emlékműve felújítása tárgyában. A pályázati mellékletként is elkészített restaurálási tervnek megfelelően a Rumi Rajki István által készített

Részletesebben

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA

A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA A BRASSÓI MAGYAR DALÁRDA 1863-BAN KÉSZÍTETT HÍMZETT SELYEMZÁSZLÓJÁNAK RESTAURÁLÁSI ÁLLAPOTFELMÉRÉSE ÉS ÁRAJÁNLATA Technika: Kétlapos hímzett selyemzászló Készítés időpontja: 1863 (?) Hímezte: Safsler Hermina

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja 2011 Készítette: Csűrös Orsolya és Zsiros Ágnes festő-restaurátorok A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete:

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

Bencs Villa. Műkő felújítási javaslat

Bencs Villa. Műkő felújítási javaslat Bencs Villa Műkő felújítási javaslat Az épületet Dr. Bencs Kálmán építtette 1927-ben. Várallyai Sándor tervei alapján készült, eklektikus stílusban. Nyíregyházán, a Sóstói úton helyezkedik el, védett városképi

Részletesebben

A Gorter-Kecskeméti Röplabda Club (KRC) relikviái. Messzi István Sportcsarnok

A Gorter-Kecskeméti Röplabda Club (KRC) relikviái. Messzi István Sportcsarnok A Gorter-Kecskeméti Röplabda Club (KRC) relikviái Messzi István Sportcsarnok Füles serleg, anyaga: fém, színe: arany. Talapzata bordó színű műanyag, mérete: 16 x 16 cm, magassága 9 cm. A serleg teljes

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ. Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas nemesi testőrként 2014-2015 A restaurálandó tárgy Ismeretlen festő: Okolicsányi Farkas Nemesi testőrként Leltári száma: 60.171. Tulajdonos,

Részletesebben

A Szentháromság ábrázolása a képzőművészetben

A Szentháromság ábrázolása a képzőművészetben - 1 - A Szentháromság ábrázolása a képzőművészetben A keresztény Szentháromság-tan kiindulópontja Máté evangéliumának végén olvasható:,,menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet! Kereszteljétek

Részletesebben

2014. március 4-i rendkívüli ülésére

2014. március 4-i rendkívüli ülésére 5. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 4-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása I. világháborús emlékmű renoválására

Részletesebben

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 1122 Budapest, Határőr út 35. SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 1122 Budapest, Határőr út 35. SZAKMAI BESZÁMOLÓ Rum Község Önkormányzata Rum, Béke utca 22. Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 1122 Budapest, Határőr út 35. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1. A PÁLYÁZÓ ADATAI A pályázó teljes

Részletesebben

Munkabeszámoló. Bögözi Református Templom faragott kőelemeinek konzerválása-restaurálása

Munkabeszámoló. Bögözi Református Templom faragott kőelemeinek konzerválása-restaurálása Munkabeszámoló 1 / 12 Munkabeszámoló Munkálat megnevezése: Tulajdonos: Beruházó: Felújítást vezető tervező: Kivitelezés Konzerválási- restaurálási munkálatok: Bögözi Református Templom faragott kőelemeinek

Részletesebben

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító:

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító: POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: 388 1708; fax: 388 1702 Adóig. azonosító: 10442454-2-41 homlokzat felújításának tervezése munkához 1. Előzmények: A Borbás Építész Műterem Kft. nevében

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ PANNONIUS MŰHELY Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény Vankó Ágnes Emese 4150 Püspökladány, Kossuth u. 28. 1107 Budapest Fokos u. 14 Ferenczyné Csáki Annamária pannoniusz@gmail.com RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Nők népviseletben című festményének restaurálási dokumentációja A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Nők népviseletben Mérete: 148x114cm Technikája: olajfestmény Hordozója: vászon

Részletesebben

PROTEKTOR BELTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA

PROTEKTOR BELTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA RÉTEGFELÉPÍTÉS RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani Hibás helyeket Beltérivel higítás Beltérivel higítás

Részletesebben

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg PROTEKTOR KÜLTÉRI FALFESTÉK ALKALMAZÁSTECHNIKA RÉTEGFELÉPÍTÉS RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani

Részletesebben

PUSZTASOMORJA KATOLIKUS TEMPLOM LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ

PUSZTASOMORJA KATOLIKUS TEMPLOM LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ KÖLTSÉGVETÉS KIÍRÁS LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ Összeállította: PATAKY ÉS HORVÁTH ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 2000 Szentendre, Deli Antal utca 34. A MENNYISÉGEI A MEGBÍZÓ ÁLTAL RENDELKEZÉSÜNKRE

Részletesebben

Javaslat az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására vonatkozó pályázat benyújtására

Javaslat az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására vonatkozó pályázat benyújtására Javaslat az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására vonatkozó pályázat benyújtására Előterjesztő: Farkas Péter Barnabás alpolgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály Ózd, 2016.

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat salgótarjáni I. világháborús honvéd emlékművek felújítására irányuló pályázatok benyújtására

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat salgótarjáni I. világháborús honvéd emlékművek felújítására irányuló pályázatok benyújtására Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 19031/2017. Javaslat salgótarjáni I. világháborús honvéd emlékművek felújítására irányuló pályázatok benyújtására Tisztelt Közgyűlés! I. A Közép- és Kelet-európai

Részletesebben

M Ű S Z A K I L E Í R Á S

M Ű S Z A K I L E Í R Á S 1. sz. melléklet Debrecen JBI, Debrecen telephely padozat felújítás M Ű S Z A K I L E Í R Á S A feladat és annak körülményeinek ismertetése Feladat rövid leírása: A MÁV-START Zrt. Debrecen telephely (4031

Részletesebben

RÉTEGFELÉPÍTÉS a lecsiszolt RÉGI BEVONATON

RÉTEGFELÉPÍTÉS a lecsiszolt RÉGI BEVONATON RÉTEGFELÉPÍTÉS a lecsiszolt RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Alapozás Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani Hibás helyeket Beltérivel higítás

Részletesebben

bevonatok Dr. Seidl Ágoston főmérnök, c.egy.docens

bevonatok Dr. Seidl Ágoston főmérnök, c.egy.docens bevonatok Dr. Seidl Ágoston főmérnök, c.egy.docens Guareschi: Don Camillo és Peppone Guareschi: Don Camillo és Peppone Mi a graffiti? Graffiti : üzenet szövegben vagy képben Tag : aláírás, sokszor logo

Részletesebben

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Felület javítása Alapozás* Közbenső réteg Fedőréteg

Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Felület javítása Alapozás* Közbenső réteg Fedőréteg RÉTEGFELÉPÍTÉS A LECSISZOLT RÉGI BEVONATON Bevonat típusa Alapfelület előkészítése Felület javítása Alapozás* Közbenső réteg Fedőréteg Alkidgyanta Régi bevonatot lecsiszolni, tisztítani Hibás helyeket

Részletesebben

BESZÁMOLÓ AZ ANTIK GYŰJTEMÉNY MÁRVÁNY KISLÁNYSZOBRÁNAK (LTSZ.: 4758) RESTAURÁLÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ AZ ANTIK GYŰJTEMÉNY MÁRVÁNY KISLÁNYSZOBRÁNAK (LTSZ.: 4758) RESTAURÁLÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ AZ ANTIK GYŰJTEMÉNY MÁRVÁNY KISLÁNYSZOBRÁNAK (LTSZ.: 4758) RESTAURÁLÁSÁRÓL Az Antik Gyűjtemény álló kislányalakot ábrázoló életnagyságú szobra restaurálási költségének mintegy felére kaptunk

Részletesebben

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja

Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja Hincz Gyula Erdélyi táj című festményének restaurálási dokumentációja A festmény adatai: Szerző: Hincz Gyula A mű címe: Erdélyi táj Mérete: 110x134cm Technikája: olajfestmény Hordozója: vászon ltsz.: 2011.61.1.

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

módszerrel kerül fel. Ezt követően az ajtó összes tartozéka, kilincs, zár, zsanérok, küszöb visszakerül a helyére, mégpedig beállítást követően.

módszerrel kerül fel. Ezt követően az ajtó összes tartozéka, kilincs, zár, zsanérok, küszöb visszakerül a helyére, mégpedig beállítást követően. Ajtók felújítása Az ajtók a mai korszerű igényeknek megfelelően nagy formai változáson mentek át. A sima lakótelepi lakások beltéri ajtóit is igényesebb külsőbe lehet öltöztetni, de a régi építésű lakások

Részletesebben

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május)

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Az épület megnevezése, címe Szakvélemény A szakvélemény az Ybl Miklós tér l. szám alatti Várkert Bazár épületének

Részletesebben

Előterjesztés: Testületi ülés dátuma: február 16. Készítés ideje: február 07. Készítette: Herczeg Krisztián

Előterjesztés: Testületi ülés dátuma: február 16. Készítés ideje: február 07. Készítette: Herczeg Krisztián Előterjesztés: Testületi ülés dátuma: 2017. február 16. Készítés ideje: 2017. február 07. Készítette: Herczeg Krisztián Ellenőrizte: Szabadosné Harangozó Mária Jóváhagyta: Tárgyalja meg: Képviselő-testület

Részletesebben

K.Sz-11. GÖDÖLLŐ VÁRKAPITÁNYI LAK FELÚJÍTÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA (2100 Gödöllő, Szabadság út 2. hrsz.: 5870) Építész részletrajzok MEGJEGYZÉSEK:

K.Sz-11. GÖDÖLLŐ VÁRKAPITÁNYI LAK FELÚJÍTÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA (2100 Gödöllő, Szabadság út 2. hrsz.: 5870) Építész részletrajzok MEGJEGYZÉSEK: MEGJEGYZÉSEK: 1. A vállalkozó értesítse a tervezőt, amennyiben valamilyen hiányosságot, eltérést konfliktust fedez fel a terveken, még a munka megkezdése előtt. 2. A méretek a helyszínen ellenőrizendők!

Részletesebben

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK POLYLACK F POLYLACK K és KR HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ KITT NMÉ 282 30037 001 NMÉ 282 30037 001 RENDELTETÉS: Hézagok és építési dilatációk tűzgátló lezárása. Átvezetések tűzgátló

Részletesebben

A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. ellátási területén lévő Kővágószőlős II. gépház, víztároló- építmény rekonstrukciója tárgyában I. A rekonstrukció okai Az építmény felújítása

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 2) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének /4024 számú pályázatának szakmai beszámolója

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének /4024 számú pályázatának szakmai beszámolója A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének 204111/4024 számú pályázatának szakmai beszámolója A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának 2017 márciusi pályázatán a HM Hadtörténeti

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere HE ép 1 Csákányhegyi kilátó 050/2 Leírás: A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton

Részletesebben

Restaurálási dokumentáció

Restaurálási dokumentáció Restaurálási dokumentáció V. Ferdinánd engedélyezi Fejér vármegyének pecsétje latin köriratának magyar nyelvűre változtatását. 1837. V. 26. (jelzet: MNL FML IV/1/e/1396.) Restaurálás előtti állapot A bordó

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek 3-4cm magas vágott kövek A telephelyen kapható bármely kőből vágott 3-4cm magas változó hosszúságú felburkolásra alkalmas kövek: 10000 Ft/m 2 Bakonyi homokkő Bakonyi homokkő 1-3

Részletesebben

Épületlábazatok. Javítás, felújítás

Épületlábazatok. Javítás, felújítás Épületlábazatok Az épületek lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásainak, mint a felmenő, hiszen a talajból is folyamatosan nedvesség éri, és a fröccsenő esővízből is oda jut a legtöbb. A

Részletesebben

Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből. Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015.

Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből. Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015. Két úrasztalkendő restaurálása Csenger helytörténeti gyűjteményéből Készítette: Tóth Ilona Csilla 2015. 1 I.A TÁRGYAK ÁLLAPOTFELMÉRÉSE, RESTAURÁLÁSI TERV A két úrasztalkendő a csengeri helytörténeti múzeum

Részletesebben

Betonszerkezetek felületvédelme tervezett változások az ÚT előírásban

Betonszerkezetek felületvédelme tervezett változások az ÚT előírásban Betonszerkezetek felületvédelme tervezett változások az ÚT előírásban 2011.05.04. Dr. Seidl Ágoston okl. vegyészmérnök, c.egy.docens Vértes Mária Magyar Közút Nonprofit Zrt. MVL Győr ÚT 2-2.206 [e-ut 07.04.13]

Részletesebben

TETŐVÉDŐK. LANZONI s.r.l. A védők teljes katalógusa DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90. Acél

TETŐVÉDŐK. LANZONI s.r.l. A védők teljes katalógusa DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90. Acél TETŐVÉDŐK A védők teljes katalógusa Acél DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90 Acél Stiff DS.STIFF40SPS DS.STIFF40SPR DS.STIFF60SP DS.STIFF60SPV DS.STIFF80SP Réz DS.MT1T.RA.S

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Prezentáció Naturstein-Reinigung L. Heuer. www.heuer-strahl.de

Prezentáció Naturstein-Reinigung L. Heuer. www.heuer-strahl.de Prezentáció Naturstein-Reinigung L. Heuer www.heuer-strahl.de Cégbemutató A Naturstein-Reinigung L. Heuer egy kötisztitásra specializálódott mobil-cég, mely 25 évvel ezelött jött létre Németországban.

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 98.

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 98. SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 98. MELLÉKLET: - TÁRGY: Szekszárd város szemétgyűjtő kelyheinek elhelyezése, gyártása, javítása, egyéb lakatos munkák elvégzése tárgyú

Részletesebben

Tartalom: Indítómotorok..2 oldal Generátorok..8 oldal Féknyergek.14 oldal Kormányművek..18 oldal

Tartalom: Indítómotorok..2 oldal Generátorok..8 oldal Féknyergek.14 oldal Kormányművek..18 oldal Tartalom: Indítómotorok..2 oldal Generátorok..8 oldal Féknyergek.14 oldal Kormányművek..18 oldal 1 TÖRÖTT/SÉRÜLT: Konzol Indítómotorok A képen látható a KIHAJTÁSBURKOLAT sérülése. Ezt külső hatás és nem

Részletesebben

RAKTÁR PROGRAM - ASZTALLAP ÁRLISTA 2019 Áraink a készlet erejéig érvényesek, további más kedvezménnyel össze nem vonható.

RAKTÁR PROGRAM - ASZTALLAP ÁRLISTA 2019 Áraink a készlet erejéig érvényesek, további más kedvezménnyel össze nem vonható. Showroom: Hungary 1149 Budapest,Fogarasi út 11 Tel: (0036)-1-422-04-14 Fax: (0036)-1-422-02-02 e-mail: info@dublino.hu RAKTÁR PROGRAM - ASZTALLAP ÁRLISTA 2019 Áraink a készlet erejéig érvényesek, további

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

Szeged, Deák Ferenc utca 22.

Szeged, Deák Ferenc utca 22. Szeged, Deák Ferenc utca 22. lakóépület homlokzat felújítás kiviteli terve TELAMON PRO Tervez Szolgáltató Kft. Szeged, Kölcsey u. 10. SZEGED, DEÁK FERENC UTCA 22. LAKÓÉPÜLET UTCAI HOMLOKZAT FELÚJÍTÁS KIVITELI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására Altéma kódszáma: 3511

BESZÁMOLÓ. Egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására Altéma kódszáma: 3511 BESZÁMOLÓ Egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására Altéma kódszáma: 3511 AZ NYME Központi Könyvtára megbízásából az alábbi munkát végeztük el: A könyvtári gyűjtemény 1

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Építészeti

Részletesebben

KERÉKPÁRFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK FENNTARTÁSA

KERÉKPÁRFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK FENNTARTÁSA TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 tandempej@t-online.hu www.tandemkft.hu Mobile2020-Kerékpárbarát közlekedéstervezés

Részletesebben

Hidak. 50 éves a Budapesti új Erzsébet Duna-híd

Hidak. 50 éves a Budapesti új Erzsébet Duna-híd 50 éves a Budapesti új Erzsébet Duna-híd Az eredeti híd Budapest negyedik Duna-hídjaként 1903-ban épült, 1926-ig a világ legnagyobb lánchídjaként tartották számon. Építése teljes beállványozással készült,

Részletesebben

Az anarcsi Czóbel-kúria felújítása című projekt

Az anarcsi Czóbel-kúria felújítása című projekt Az anarcsi Czóbel-kúria felújítása című projekt Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/44 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01

Részletesebben

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE matrac 04-2009 CSLH PP FSBE Komfort és megbízhatóság az istállóban! 2 A DeLaval M45S matrac egy kényelmes, megszakításmentes megoldás, erős 4 mm vastag szintetikus kétrétegű burkolattal és egy puha 40

Részletesebben

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42 1, A jó fogpótlás pótolja a hiányzó fogakat, helyreállítja a megfelelő rágóképességet és az esztétikai hátrányokat is megszünteti. Sőt megelőzi a foghiányok következményeinek kialakulását. 1.1, A fogpótlások

Részletesebben

MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei

MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 00 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei Megbízó: Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Részletesebben

Fedetlen tömör gránit 199 000 Ft-tól Fedetlen burkolt gránit 229 000 Ft-tól A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG

Fedetlen tömör gránit 199 000 Ft-tól Fedetlen burkolt gránit 229 000 Ft-tól A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG Tel.: 00-36-96/350-039 Mobil: 00-36-70/2155-525 A képen látható 1 személyes tömör gránit sírkő (3 színű, nem kínai gránitból készült kerettel és fejkővel), 190x90 cm-es szabványméretben, 1 név, 1 évszám

Részletesebben

Check-In TARTALOMJEGYZÉK

Check-In TARTALOMJEGYZÉK CHECK-I 208-04-7 Az árjegyzékben megadott árak nettó kereskedelmi árak, az Áfa-t nem tartalmazzák és visszavonásig érvényesek. A gyártó fenntartja a méret-, típus-, szín- és árváltaztatás jogát. Az esetlegesen

Részletesebben

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató H2O kád beépítési és karbantartási útmutató Köszönjük vásárlását és bizalmát termékünk iránt. Reméljük, sok éven át nagy megelégedettséggel tudja majd használni termékünket. Általános tudnivalók: - Beépítés

Részletesebben

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker Kezelési útmutató V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker alkalmazása A BoxMaker-t arra terveztük, hogy hullámpapírból lehessen vele a Paraméterek bekezdésben leírt dobozokat készíteni. A Paraméterek

Részletesebben

1. Egy 30 cm sugarú körszelet körívének hossza 120 cm. Mekkora a körív középponti szöge?

1. Egy 30 cm sugarú körszelet körívének hossza 120 cm. Mekkora a körív középponti szöge? Matematika A 1. évfolyam II. negyedév témazáró A csoport 1. Egy 0 cm sugarú körszelet körívének hossza 10 cm. Mekkora a körív középponti szöge?. Egy szabályos négyoldalú gúla alakú piramis magassága 76

Részletesebben

Infoline. Infoline. Megaholz Kft. 1101, Budapest Expo tér 6-7. Tel./Fax: + 36 1/264 22 70//+ 36 1 264 22 68

Infoline. Infoline. Megaholz Kft. 1101, Budapest Expo tér 6-7. Tel./Fax: + 36 1/264 22 70//+ 36 1 264 22 68 91 INFOLINE Az INFOLINE termékek a pénztárpultok ezerszer bizonyított tartozékai! Bárhol, ahol nagy mennyiségű információ kevés helyet foglaló kihelyezésére van szükség, az INFOLINE a megfelelő. A minőség

Részletesebben

Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata

Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata Cím : Köröstarcsa, Kossuth tér 7. Kelt: 2017. 07. 11. Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Köröstarcsa, Dübögő

Részletesebben

Mikroszkópos vizsgálatok

Mikroszkópos vizsgálatok Imrik Zsófia Mikroszkópos vizsgálatok Holland festő, a XVII. századi Aelbert Cuyp modorában: Lovasok kocsma előtt, XVII. sz. (?) Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék 20122013as tanév Mikroszkópos

Részletesebben

SZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

SZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT H SZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Gyártás helye Gyártás időpontja FabroStone Kft 7030 Paks Kölesdi út 50 lásd jobb felső sarokban A termék előállításánál felhasznált anyagok és szállításának jegyzőkönyvei

Részletesebben

A szék a rajta lévő datálás szerint az 1810-es években készült klasszicista stílusban, de magán viseli az empire formajegyeit is.

A szék a rajta lévő datálás szerint az 1810-es években készült klasszicista stílusban, de magán viseli az empire formajegyeit is. A MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM ÉS LEVÉLTÁR TULAJDONÁBAN LÉVŐ KETTŐS ÉLIJÁHU SZÉK RESTAURÁLÁSA A bútor leírása A szék a rajta lévő datálás szerint az 1810-es években készült klasszicista stílusban, de magán viseli

Részletesebben

A 1973-86 között feltárt velemi kerámia anyag és a vaskeresztesi I-II. tumulus fém tárgyain elvégzett állagmegóvási feladatok szakmai beszámolója

A 1973-86 között feltárt velemi kerámia anyag és a vaskeresztesi I-II. tumulus fém tárgyain elvégzett állagmegóvási feladatok szakmai beszámolója Beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap, Közgyűjtemények Kollégiuma 3560 kódszámú A Savaria Múzeum Őskori Gyűjteménye két legkiemelkedőbb leletegyüttesének preventív állagvédelme című pályázatához Azonosító:

Részletesebben

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ

RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ RESTAURÁTORI DOKUMENTÁCIÓ 56. TABLÓ Készítő: (n.a.) Cím/tárgy: Tabló, Dr. Fehér Ipoly 7 darab fényképével. RNSZ: 2012.PH.056. egyéb ACS056 jelzet: A tabló mérete: 50 x 35 cm (m x sz) Anyaga: Fekete fotókarton.

Részletesebben

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ ÁLLAPOTLEÍRÁS és RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményében EA 5691 leltári szám alatt nyilvántartott kéziratos feljegyzésről A tárgy megnevezése: Hódmezővásárhelyi iparos család

Részletesebben

Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása

Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása 1. Kerékpártámasz alapadatai, kiépítése 1.1. Alapadatok Kerékpártámaszok elhelyezése: A tervezendő kerékpárparkoló előre megadott helyszínen (a HÉV

Részletesebben

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével.

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. KÖZLEKEDÉS Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. Közlekedés II.3.1. Bevezető... 3 II.3.2.

Részletesebben

VÁLTOZÓ 1+1+1+1 VÁLTOZÓ

VÁLTOZÓ 1+1+1+1 VÁLTOZÓ FORMLINER Fa mintázat Típus 001 4000x100 mm 90 85 Típus 002 90 100 Típus 00 4000x1250 mm 1 50 2 Fa mintázat Típus 004 4000x1250 mm 90 50 Típus 005 4000x100 mm 1 100 Típus 006 4000x100 mm 1+1+1+1 Fa mintázat

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ Tulajdonos: Jósa András Múzeum, Nyíregyháza FESTMÉNY EGYÉB: Ltsz.: K.89.6.1 Szerző, iskola: Barzó Endre Datálás: 1930. Cím: Holdvilágos éj Technikája: olaj Szignó, pecsét, felirat:

Részletesebben

Ft értékű vásárlás esetén FT-OS UTALVÁNYT KAP, NOV. 2-TÓL JAN. 15-IG

Ft értékű vásárlás esetén FT-OS UTALVÁNYT KAP, NOV. 2-TÓL JAN. 15-IG VÁSÁRLÁSI UTALVÁNYRA JOGOSÍTÓ KUPON 580.000 Ft értékű vásárlás esetén 30.000 FT-OS UTALVÁNYT KAP, 750.000 Ft értékű vásárlás esetén 50.000 FT-OS UTALVÁNYT KAP, 1.110.000 Ft értékű vásárlás esetén 70.000

Részletesebben

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 SZERELÉSI- ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS : KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 HINTAVÁZ HINTA 01/07-1 - READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma,

Részletesebben

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv megnevezése: Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv helyszíne: József krt. 5-56. HRSZ.: 35636 Megrendelő: Megrendelő képviselője: Társasház

Részletesebben

Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft.

Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft. Kosárlabda Sport Club Szekszárd 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. Név : Primer-Color Kft. Cím : 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 6. Kelt: 2015. április 14. Szám : KSH besorolás: Teljesítés:20.. év...hó...nap

Részletesebben

TÁRNOK NAGYKÖZSÉG KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓ TERV VIZSGÁLATI MUNKARÉSZ AZONOSÍTÁSA SOR- TÉRKÉP SZELV. ANYAGA RÖGZÍTÉS MÓDJA OSZLOP TÁBLA MEGNEVEZÉSE TARTALMA A KRESZ SZERINT SOR ÚTÜGYI MŰSZAKI ELŐÍRÁS / KRESZ

Részletesebben

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja

Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Josef Wanaus Wien 1885 körül készített útikamerájának restaurálási dokumentációja Budapest 2017 Papp János okl. restaurátorművész okl.műemlékvédelmi szakmérnök műemléki szakértő: 21-0280 1 1. A műtárgy

Részletesebben

A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG. Tömör gránit 179 000 Ft-tól Burkolt gránit 199 000 Ft-tól

A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG A KÉSZLET EREJÉIG. Tömör gránit 179 000 Ft-tól Burkolt gránit 199 000 Ft-tól Tel.: 00-36-96/350-039 Mobil: 00-36-70/2155-525 A képen látható 1 személyes tömör gránit sírkő (3 színű, nem kínai gránitból készült kerettel és fejkővel), 190x90 cm-es szabványméretben, 1 név, 1 évszám

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal 1 MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal Pécs, 2016. November Összeállította: Krisztics István PTE Kancellária MSZI 1, KONSZIGNÁCIÓ:

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek Az árlistában szereplő árak a raklapon 1 sort tartalmaznak ahol "/sor" a mértékegység, mely kb. 0.9-1 m-t fed le a burkolandó felületen, függően a fuga szélességétől. "Malaga"

Részletesebben

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny Név: Iskola: Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny 2012. december 10. 2. forduló Pótlapok száma: db. 1. Egy telek területe 2000 m 2. Adja meg az érdeklődő angol vevőnek, hány négyzetlábbal egyenlő

Részletesebben

Hídfenntartás tervezése rész. Gyomai Hármas-Körös közúti híd felújítása

Hídfenntartás tervezése rész. Gyomai Hármas-Körös közúti híd felújítása Megrendelő: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hídfenntartás tervezése 2016 5. rész Gyomai Hármas-Körös közúti híd felújítása Előadó: Baranovszky Ádám Mérnök Zrt. Az előadás tartalma: Projekt rövid bemutatása

Részletesebben

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA CupaClad átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer 2 TETŐ HORN TERMÉSPALA FORGALMAZÓ ÉS TÉGLÁNY KIVITELEZŐ FEDÉSEK KFT.

Részletesebben

RESTAURÁTOR SZAKMAI BESZÁMOLÓ

RESTAURÁTOR SZAKMAI BESZÁMOLÓ RESTAURÁTOR SZAKMAI BESZÁMOLÓ Helyszín: Győr-Sopron megye, SOPRON Tulajdonos: Soproni Evangélikus Egyházközség, 9400. Sopron, Színház u. 27. Műtárgy: I. Lipót császár portréja, díszkerete és hátoldali

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Partnerünk! Új termékek és csomagolások! Alábbi levelünkkel, 4 új vagy megújult termékünkre szeretnénk felhívni a figyelmét: AkroPON rugalmas padlófesték Soriflex 2K kétkomponensű kenhető szigetelés

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK ÉPÍTÉSZETI SZAKMACSOPORT SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 90 perc Elérhető pontszám: 60 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI

Részletesebben

1. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS

1. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS 1. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS közbeszerzési eljárásban a 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) 56. alapján Ajánlatkérő: MÁV Kórház és Rendelőintézet, Szolnok (5000 Szolnok, Verseghy út 6-8.) Közbeszerzési

Részletesebben

KÉSZÍTETTE: Horváth Péter épületszobrász, restaurátor

KÉSZÍTETTE: Horváth Péter épületszobrász, restaurátor Épületszobrászat Kô - Mûkô - Terrazzo 3D falpanelek Lakásfelújítás Stukkó Line Kft. 2220 Vecsés, Wass Albert u. 12. D/3. Mobil: 06 30 991 0109 E-mail: hpeter@stukkoline.hu Web: www.stukkoline.hu homlokzati

Részletesebben

FÉLKÉSZ TERMÉK KATALÓGUS - ÚTMUTATÓ CT_TECH_exterior_notxt.indd 1 1-10-2007 11:50:51 Kültéri időtálló, többfunkciós táblák. Az Exterior termékcsoport a kültéri használat követelményeknek megfelelően lett

Részletesebben

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása 35063 7 a utc 5 s 35064 ro va 2 35089 sfu i K 35088 1 35078 18 35090 35087 20 35086 35081 a -24 22 u tc 25 35091/1 35092 35079 s aro gipszdíszek pótlása, v yfu párkányok bádogfedésének g Na függőereszés

Részletesebben

KKETTKK 56P 02 JELŰ BÜSZKESÉGPONTOK PÁLYÁZAT

KKETTKK 56P 02 JELŰ BÜSZKESÉGPONTOK PÁLYÁZAT KKETTKK 56P 02 JELŰ BÜSZKESÉGPONTOK PÁLYÁZAT SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Z 1 9 5 6 - O S E M L É K M Ű F E L Ú J Í T Á S A Z A L A S Z E N T G R Ó T O N KKETTKK-56P-02-0440 Pályázó: ZALASZENTGRÓT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%... Költségvetés főösszesítő 1/6 oldal Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei...... 1.2 Akadályoztatási költség...%... 1.3 Építés közvetlen költségei...... 2.1 Árkockázat fedezet

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI EMLÉKHELYEK

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI EMLÉKHELYEK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI EMLÉKHELYEK ÁCS -os Emléktábla Helye: A rendőrségi épület falán Avatás: 2009. október 4. BAJÓT AZ -OS GYŐZTES FORRADALOM ÉS VÉRBEFOJTOTT SZABADSÁGHARC HŐSEINEK ÉS A KOMMUNISTA

Részletesebben

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től

alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től alkalmazástechnika mon o-c ov er é rvé nye s : 2007. május 1-től A MOno-cover tetőrendszer Kétségtelenül az épület egyik legfontosabb része a tető. A modern építészetben már gyakran az 5. homlokzatként

Részletesebben

Kárkatalógus. 1. Előszó

Kárkatalógus. 1. Előszó Kárkatalógus 1. Előszó A sérüléskatalógus célja, hogy szabványosítsa a bérautók sérülés- és kárkezelésének menetét. A közérthetőség és átláthatóság érdekében készült, mivel ezek a feltételek a korrekt

Részletesebben