BELGYÓGYÁSZAT. Alsó végtagi artériás occlusio kezelése systémás accelerált thrombolysissel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BELGYÓGYÁSZAT. Alsó végtagi artériás occlusio kezelése systémás accelerált thrombolysissel"

Átírás

1 1 BELGYÓGYÁSZAT Alsó végtagi artériás occlusio kezelése systémás accelerált thrombolysissel Írta: DR. VERTES ANDRÁS, DR. KÁLI ANDRÁS, DR. KOLONICS ISTVÁN, DR. SITKEI ÉVA, DR. PALIK IMRE Akut myocardialis infarctusban a thrombolyticus kezelés hatásosságát több vizsgálat igazolta [8], az alsó végtagi obliteratív érbetegségekben azonban az eljárás kevésbé terjedt el, és hatásossága is kevésbé bizonyított [12]. Akut alsó végtagi occlusio során ma a rutin eljárás a Fogarty embolectomia, bár órán túl és distalis elzáródások (lábszár artériák) esetében nem mindig alkalmazható. Az ilyen esetek megoldására a thrombolysis kedvezıbb alternatívát kínál. A thrombolyticum beadására különbözı protokollokat dolgoztak ki. Eleinte E streptokinase (SK) beadása után (initialis dózis) E/óra adását javasolták systémásan, akár több napon keresztül [4], Dotter és mtsai [2] 1974-ben intraarterialisan, localisan, alacsony dózisú SK infúziót ajánlottak. Rendszerint E streptokinasét adtak proximálisan az artériába a thrombus oldásáig, maximum órán keresztül. A 80-as évek óta magába a thrombusba katéterrel injektálják a thrombolytikumot, hasonló dózisban. Az eljárás során a katéter mechanikusan roncsolja a thrombust, könnyebben hozzáférhetıvé és oldhatóvá teszi a thrombolyticum számára. A thrombus seleetiv infiltratioja az alsó végtagi érelzáródások thrombolyticus kezelésének ma is alapmódszere. Az utolsó 2-3 évben a systémásan, nagy dózisban, gyorsan adott ("high dose, short term") thrombolysisre születtek javaslatok. Martin és mtsai [9] E initialis dózis után óránként másfél millió E streptokinasét adtak 6 órán keresztül, majd 18 órás heparin therápia után másnap - szükség szerint - megismételték az eljárást. Mások kisebb dózissal is jó eredményrıl számoltak be. Az accelerált thrombolysis nem járt fokozott vérzésveszéllyel, mert néhány óra múltán a thrombolyticum elhagyta a keringést és nem találkozott az általa okozott fibrinogén degradációs produktumokkal [14]. Saját vizsgálatunk a következı kérdésre keresett feleletet: Van-e helye a nagy dózisban, gyorsan adott ún. accelerált systémás thrombolysisnek az alsó végtagi érelzáródások kezelésében? Betegek Az Országos Kardiológiai Intézetben 1992-ben összesen 8 betegnél végeztünk thrombolysist alsóvégtagi artériás occlusio miatt, 3 nıt és 5 férfit kezeltünk. Átlagos életkoruk 54,5 (22-73) év volt. Obliteratív érbetegség 5 beteg anamnézisében szerepelt, 3 beteg korábban érszőkületrıl nem tudott. Az utóbbiak közül 2-nek pitvarfibrillatioja volt, a harmadik, fiatal, anticoncipienst szedı nınél alapbetegséget nem találtunk. Embolia forrást egyik esetben sem tudtunk kimutatni még transoesophagiális ECHO-val sem. A 8 beteg közül 6-ban localisan a thrombus selectiv infiltratióját végeztük, míg 2-nél accelerált, nagy dózisú systémás thrombolysisre került sor. A továbbiakban ez utóbbi két beteg kezelését ismertetjük.

2 2 Esetismertetés: M. J. 53 éves beteg. Anamnézisében rheumás láz és évek óta ismert, enyhe fokú mitrális stenosis szerepelt. Felvételére 72 órája, hirtelen kialakult a. poplitealtól distalis occlusio (a. tibialis posterior) miatt került sor. Klinikai állapota Fon-taine II/b. stádiumnak felelt meg. A doppler index a bokánál 0, a járástávolság néhány méter volt. Echo vizsgálattal intracardialis thrombus nem volt kimutatható, de az alapbetegség alapján az embolia feltételezhetı volt. A distalis embolus miatt, a 2 katéterrel nem volt elérhetı, ezért a thrombus selectiv infilt- rációjára nem volt lehetıség. B. M. 67 éves beteg. Anamnézisében myocardialis infarctus, kis terhelésre jelentkezı mellkasi fájdalmak és coronarografiával igazolt, inoperabilis 3 coro- nariaér betegség szerepelt. Alsó végtagi claudicatios panaszok, és igazolt AV-i érbetegség miatt 2 éve kétoldali iliofe- moralis graft beültetés történt. Felvételére 8-10 napja ismételten jelentkezı, jobb AV-i claudicatios panaszok miatt került sor Fontaine n/a klinikai stádiumban. A fizikális, a doppler és a duplex scan vizsgálat alapján jobb oldali iliofemoralis graft occlusio alakult ki. A doppler index a bokánál 0,34 volt. A thrombus selectiv infiltrációjára nem kerülhetett sor, mivel a bal oldali graft punkciója a thrombolysis alatt jelentıs vérzésveszélyt jelentett volna. Reoperatio a súlyos coronaria betegség miatt nem jött szóba. Mindkét beteg 1 óra alatt 3 ME streptokinaset kapott intravénásán. Rutinszerően a következı vizsgálatokat végeztük, alsó végtagi thrombolysis esetén: Thrombolysis elıtt: Fizikális vizsgálat (különös tekintettel az artériák tapintására, a végtagok színére és hımérsékletére), perfúziós nyomásmérés Doppler készülékkel a bokákon, angiografia (a localisan adott SK kezelt betegeknél), részletes laboratóriumi és alvadási vizsgálatok (utóbbiak közül prothrombin, PTI, fibrinogén). Echocardiografia (transthora- calis és transoesophagealis - embolia- forrás keresésére). Kontraindikációk ismételt számbavétele (1. ábra). Thrombolysis alatt: Szoros klinikai observatio, coagulogramm ellenırzése (a localisan adott SK kezelt betegeknél). Thrombolysis után: Angiografia (a localisan adott SK kezelt betegeknél), perfúziós nyomásmérés Doppler készülékkel (mint fent), járástávolság mérés treadmill-el 3 és fél km/óra sebesség mellett.

3 3 1. ábra Thrombolyticus terápia absolut kontraindicatioi Eredmények Accelerált, (gyorsan adott, nagy dózisú) systémás thrombolysissel kezelt betegeknél M. J. betegnél mitralis stenosis talaján kialakult artéria tibialis posterior embolisatio szerepelt. A thrombolysis után a beteg panaszmentessé vált, teljes regressio következett be, a dysbasi- as panaszok megszőntek. A Doppler index a bokánál 1,0 lett, a perifériás pulzusok tapinthatóvá váltak és a végtag kimelegedett. Vérzéses szövıdmény nem volt. B. M. beteget, akinek korábban kétoldali iliofemoralis bypass mőtétje volt, most a jobb oldali graft occlusiojával vettük fel. Selectiv thrombolysist a graft ehhez szükséges punctiója nem tette lehetıvé. Az accelerált, nagy dózisban, gyorsan adott systémás lysis után nyugalmi fájdalma megszőnt, a Doppler index 0,35-rıl 0,52-re emelkedett, és a járástávolság 200 méter fölötti lett. Vérzéses szövıdmény nem jelentkezett (2, 3. ábra). 2. ábra Systemás, accelerált thrombolysis doppler index (lábszáron)

4 4 3. ábra Systemás accelerált thrombolysis járástávolság (méterben) Alacsony dózisú selectiv thrombolysissel kezelt betegeknél Az alacsony dózisú selectiv thrombolysissel kezelt esetekben az akut ischaemiás syndroma fennállási ideje 3-35 nap között volt, és valamennyi betegnél ez nyugalmi fájdalommal is járt. A betegek a SK-t órán keresztül kapták, az összdózis E és E között volt. A thrombolysis után a betegek klinikai állapota javult, megszőnt a nyugalmi fájdalom, a járástávolság minden esetben 200 méter feletti lett (4. ábra). 4. ábra Selectiv thrombolysis járástávolság (méterben) A perifériás pulzusok tapinthatóvá váltak. A Doppler index a bokákon jelentısen javult egy beteg kivételével, ahol azonban az angiografián sem észleltünk változást (5. ábra).

5 5 5. ábra Selectiv thrombolysis doppler index (lábszáron) Ennél a betegnél a klinikai állapot és a járástávolság javulását a kollateralis rendszerben lévı microth- rombusok feloldása magyarázhatja. Egy betegnél kifejezett, de sebészi beavatkozást nem igénylı revascularisatios syndroma jelentkezett, láz, myoglobinuria és CPK emelkedés kíséretében, amely 2 napon belül rendezıdött. Transfúziót igénylı vérzés 2 esetben volt. Az egyikben a beteg a katétert kihúzta, míg a másikban a katéterezés helyén létrejött jelentıs suffusio miatt alakult ki gyorsan rendezhetı anaemia. Nyálkahártya-, retroperitonealis-, illetve agyvérzés egyetlen esetben sem volt. A thrombolysis után második ülésben 2 betegnél sikeres PTA-t végeztünk (6. ábra). 6. abra Alacsony dózisú selectiv thrombolysissel kezelt betegnél második ülésben sikeres PTA-t végeztünk Megbeszélés Intézetünkben az acut alsó végtagi obliteratív érbetegség kezelésére két féle thrombolyticus eljárást alkalmaztunk: az alacsony dózisú selectiv és a systémás, accelerált therápiát. Graor és OLIN [4] 14 közlemény metaanalysise alapján megállapították, hogy az intraarterialis, alacsony dózisú, nem selectiv streptokinase kezelés sikere 67%-os. Vérzéses szövıdményeket 19%-ban észleltek. McNamara és mtsai [11] urokinaseval hasonló módon, 81%-os eredményrıl számoltak be. Graor és mtsai [4, 5, 6] szerint a tpa-val végzett selectiv thrombolysis sikere %-os, a szövıdmények száma pedig 7,2-10% között volt. A Lancet szerkesztıségi

6 6 közleménye [3], az alacsony dózisú, localis, selectiv thrombolysist az a. poplitea, a. femora- lis és a. brachialis occlusió fellépésétıl számítva 2-4 hónapig; aorta és iliaca artéria esetén 6 hónapig javasolja. Martin és mtsai [10] ultra-nagydózisú systémás streptokinase kezelést alkalmaztak, amelynek során 103 betegnek, 2 alkalommal 2x6 óra alatt 9-9 millió E streptokinasét adtak. Az art. iliaca occlusiok 46,4%-a, a femoralis occlusiok 40,9%-a megnyílt és 3 aorta occlusioból egy volt sikeres. Saját anyagunkban minden esetben klinikai javulást észleltünk. A nyugalmi panaszok megszőntek, a perfúziós nyomások emelkedtek és a járástávolság nıtt. A betegek fél éves kontroll vizsgálata is Fontaine I-II. stádiumot igazolt. Az érelzáródások intraarterialis selectiv thrombolysise elfogadott eljárás. Véleményünk szerint azonban egyes esetekben (pl. distalis occlusio, graft occlusio és/vagy mőtéti kontraindikáció) a systémás nagydózisú, gyorsan adott thrombolysis megfelelı alternatív eljárás lehet [1, 7, 13]. Irodalom 1. Becker, G. J., Rabe F. E. et al.: Low-Dose Fibrinolytic therapy. Result and new concepts. Radiology 148: (1983) 2. Dotter, C. T" Rosch, J., et al.: Selective clot lysis with low dose streptokinase. Radiology 3: (1974) 3. Editorials Non-coronary thrombolysis. The Lancet 335: (1990) 4. Graor, R. A. et Olin, J. W.: Regional Thrombolysis in Peripheral Arterial Occlusions. Thrombolysis in Cardiovascular Disease. (ed. Julian D., Kübler W. et al.) Marcel Dekker. (1989) 5. Graor, R. A., Risius, B. et al.: Low-Dose streptokinase for selective thrombolysis: systemic effects and complications. Radiology, 152: (1984) 6. Graor, R. A., Risius, B. et al.: Thrombolysis with recombinant human tissuetype plasminogen activator in patients with peripheral artery and bypass graft occlusions. Circulation 74: (suppl. I) (1986) 7. Graor, R. A., Risius, B. et al.: Thrombolysis of peripheral arterial bypass grafts: Surgical thrombectomy compared with thrombolysis. J. Vasc. Surg. 7: (1988) 8. Gruppo Italiano per lo Studio della Streptochinasi nell' infarto myocardico (GISSI): Long-term effects of intravenous thrombolysis in acute myocardial infarction: final report of the GISSI study. Lancet, 2: (1987) 9. Martin, M., Fiebach, B. J.: Die Streptokinase-Behandlung peripherer arterien und Venenverschlüsse unter besonderer Berücksichtigung der ultrahohen Dosierung. Huber, Bern. (1985) 10. Martin, M., Fiebach, O.: Shortterm ultrahigh streptokinase treatment of chronic arterial occlusions and acute deep vein thromboses. Seminars in Thrombosis and He- mostasis. 17: (1991)

7 7 11. McNatnara, T. O., Fischer, J. R.: Thrombolysis of peripheral arterial and graft occlusions: Improved results using high-dose urokinase. AJR 144: (1985) 12. McNichol, G. P., Reid, W. el al.: Treatment of peripheral arterial occlusion by streptokinase perfusion Br. Med. J. 1: (1963) 13. Kakkasseril, J., Cranley, J. J. et al.: Efficacy of low-dose Streptokinase in acute arterial occlusion and graft thrombosis. Arch. Surg. 120: (1985) 14. Levine, M. N., Weitz, J., Turpie, A. G. et al.: A New Short Infusion Dosage Regimen of Recombinant Tissue Plasminogen Activator in Patients with Venous Thromboem- bolia Disease. Chest. 97: 4 Suppl. 168S-171S. (1990) Dr. Vértes András Országos Kardiológiai Intézet 1096 Budapest, Haller u. 29. Érbetegségek: 1994/ oldal

A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül

A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül Dr. Molnár Sándor A thrombolysis időablakán belül lévő, potenciálisan revascularisatiora

Részletesebben

Peripheriás artériás betegség. Prof. Dr. Pál Soltész Angiológiai tanszék 2013 October

Peripheriás artériás betegség. Prof. Dr. Pál Soltész Angiológiai tanszék 2013 October Peripheriás artériás betegség Prof. Dr. Pál Soltész Angiológiai tanszék 2013 October Etiológia 1. Atherosclerosis 2. Nem-atheroscleroticus - Buerger kór - Fibromuscularis dysplasia - A. poplitea kompressziós

Részletesebben

KRITIKUS VÉGTAGISCHAEMIA, BELGYÓGYÁSZATI SZEMPONTOK

KRITIKUS VÉGTAGISCHAEMIA, BELGYÓGYÁSZATI SZEMPONTOK KRITIKUS VÉGTAGISCHAEMIA, BELGYÓGYÁSZATI SZEMPONTOK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció A végtagok vérellátási zavara az ischaemia klinikai állapota. A kritikus végtagischaemia megjelölés

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek Írta: DR. SÓTONYI PÉTER, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SZÉPHELYI KATALIN, DR. TORONYI ÉVA, DR. NEMES

Részletesebben

PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK

PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK ANGIOLÓGIA PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Az a. femoralis communison, a profunda femorison, az a. femoralis superficialison, valamint a poplitealis

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Vascularis intervenciós radiológia

Vascularis intervenciós radiológia Vascularis intervenciós radiológia Dr. Bérczi Viktor az MTA Doktora igazgató Semmelweis Egyetem, Budapest, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Intervenciós Radiológia Képalkotó módszer (röntgen átvilágítás,

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Rövidítések: mélyvénás trombózis -MVT; krónikus vénás elégtelenség - KVE; pulmonalis embolia - PE; vena cava filter - VCF.

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Rövidítések: mélyvénás trombózis -MVT; krónikus vénás elégtelenség - KVE; pulmonalis embolia - PE; vena cava filter - VCF. 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Új lehetıség a mélyvénás trombózis kezelésében Írta: DR. SZATMÁRI FERENC, DR. PAUKOVICS ÁGNES, DR. BARTEK PÉTER, DR. STEINBACH MÁRTA, DR. HORVÁTH SZERÉNA, DR. KÉKI MIKLÓS, DR. CZIGÁNY

Részletesebben

Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban. dr. Tóth-Vajna Zsombor

Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban. dr. Tóth-Vajna Zsombor Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban dr. Tóth-Vajna Zsombor A perifériás artériás betegség (PAD) jelentősége Generalizált atherosclerosis Prevalencia 14% (ÉRV-program,

Részletesebben

44 éves férfibeteg: ocularis stroke és stroke. - kazuisztika -

44 éves férfibeteg: ocularis stroke és stroke. - kazuisztika - 44 éves férfibeteg: ocularis stroke és stroke - sürgősségi ellátás okai - kazuisztika - Somlai Judit, Szilágyi Géza, Szegedi Norbert MH Egészségügyi központ, Neurológia- Stroke, Neuroophthalmológia Stroke

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Az acenocumarol és a warfarin hatásossága és biztonságossága a mélyvénás trombózis kezelésében.

TOVÁBBKÉPZÉS. Az acenocumarol és a warfarin hatásossága és biztonságossága a mélyvénás trombózis kezelésében. 1 TOVÁBBKÉPZÉS Az acenocumarol és a warfarin hatásossága és biztonságossága a mélyvénás trombózis kezelésében. Írta: DR. BERNÁT SÁNDOR IVÁN, DR. RÓKUSZ LÁSZLÓ Rövidítések: A = acenocoumarol INR = International

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA 1 TOVÁBBKÉPZÉS Alsó végtagi traumás arteriovenosus fistulák Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA Az érsérülések legritkább szövıdménye a traumás arteriovenosus

Részletesebben

A stabil angina kivizsgálását befolyásoló tényezők a finanszírozási adatbázok alapján

A stabil angina kivizsgálását befolyásoló tényezők a finanszírozási adatbázok alapján A stabil angina kivizsgálását befolyásoló tényezők a finanszírozási adatbázok alapján Dr. Kósa István Ph.D. osztályvezető főorvos, egyetemi docens Honvédkórház Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs

Részletesebben

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Jassó István dr. ESZSZK I. Belgyógyászat Berencsi Anikó dr. SE VSZÉK Cél: CV rizikócsökkentés restenosis/reocclusio megakadályozása Mivel? TAG:

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása Írta: GEORGE M. SOMJEN, WENDELA SCHIMMER A "mycotikus aneurysma" kifejezést a septicus etiológiájú elváltozások

Részletesebben

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017. évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSSAL KÓRHÁZUNKBAN KEZELT BETEGEKBEN: A NEMZETI INFARKTUS

Részletesebben

HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK SEBÉSZETE

HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK SEBÉSZETE HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK SEBÉSZETE Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció, beosztás A vénák trombózisából, sérülésébõl, rupturájából származó olyan elváltozások, amelyek

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Acut alsó végtagi ischaemiát okozó poplitea aneurysmákról

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Acut alsó végtagi ischaemiát okozó poplitea aneurysmákról 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Acut alsó végtagi ischaemiát okozó poplitea aneurysmákról Írta: DR. TARR MIKLÓS, DR. GUNTHER TAMÁS, DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. JAKAB LAJOS, DR. SZATMÁRI

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél Írta: DR. SIMONFALVI IMRE, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN, DR. NAGY ESZTER, DR. SOMOGYI ANDRÁS

Részletesebben

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza.

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza. 1 HISTÓRIA Budai MÁV Kórház Érsebészeti osztály Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE Előző lapszámunkban egy nem teljesen korrekt leírás szerepelt erről az osztályról, ezért az alábbiakban hiteles információkat

Részletesebben

Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban

Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban Prof. Dr. Soltész Pál Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Angiológiai Tanszék Szombathely, 2017. Június 16. Milyen

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kritikus végtagischaemia - Acut arterias elzáródás fibrinolyticus kezelése

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kritikus végtagischaemia - Acut arterias elzáródás fibrinolyticus kezelése 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Kritikus végtagischaemia - Acut arterias elzáródás fibrinolyticus kezelése Írta: DR. MESKÓ ÉVA Bevezetés A végtagok vérellátási zavara az ischaemia klinikai állapota. A kritikus végtagischaemia

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alsó-végtagi obliteratív elváltozások egyidejű katéteres és sebészi megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alsó-végtagi obliteratív elváltozások egyidejű katéteres és sebészi megoldása ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Alsó-végtagi obliteratív elváltozások egyidejű katéteres és sebészi megoldása Írta: DR. GŐSI GERGELY, DR. JÁRÁNYI ZSUZSANNA, DR. GÁLFY ILDIKÓ, DR. BÉRCZI VIKTOR, DR. ENTZ LÁSZLÓ Bevezetés

Részletesebben

Artériák és vénák fizikális és eszközös vizsgálata

Artériák és vénák fizikális és eszközös vizsgálata Artériák és vénák fizikális és eszközös vizsgálata Dr. Szomják Edit Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika Történeti áttekintés I. A kezdetek - 300 éve a patológusok:

Részletesebben

Radiológiai intervenció a perifériás érbetegség kezelésében. Dr Veisz Richárd Diagnoscan Magyarország Kft DEOEC Angiologiai Tanszék

Radiológiai intervenció a perifériás érbetegség kezelésében. Dr Veisz Richárd Diagnoscan Magyarország Kft DEOEC Angiologiai Tanszék Radiológiai intervenció a perifériás érbetegség kezelésében Dr Veisz Richárd Diagnoscan Magyarország Kft DEOEC Angiologiai Tanszék Történelmi fordulópont - Seldinger-módszer: 1953 - Sven Ivar Seldinger

Részletesebben

Ischaemiás szívbetegség Ac. coronaria syndr-k. dr. Nádházi Zoltán

Ischaemiás szívbetegség Ac. coronaria syndr-k. dr. Nádházi Zoltán Ischaemiás szívbetegség Ac. coronaria syndr-k dr. Nádházi Zoltán Ha láthatnám az ereidet, megmondanám meddig élsz Julius Häfer 1861 Rizikófaktorok Dohányzás Hypertonia Dyslipidaemia Életkor Szénhidr.házt.zavar

Részletesebben

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK

AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK ANGIOLÓGIA AKUT VERÕÉRKÓRKÉPEK, SEBÉSZETI SZEMPONTOK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Etiológia Hirtelen (órákon belül) kialakult artériaelzáródás, amely az ellátási területen heveny

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. Factor V.Leiden genotípus súlyos, poplitealis restenosissal járó atherosclerosisban

BELGYÓGYÁSZAT. Factor V.Leiden genotípus súlyos, poplitealis restenosissal járó atherosclerosisban BELGYÓGYÁSZAT Factor V.Leiden genotípus súlyos, poplitealis restenosissal járó atherosclerosisban Írta: DR. VALLUS GÁBOR, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. NAGY BÁLINT, DR. PAPP ZOLTÁN, DR. ROMICS LÁSZLÓ, DR. KARÁDI

Részletesebben

Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád

Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TELJES ARTERIÁS REVASCULARISATIO ARTERIA RADIALISSAL Dr. Galajda Zoltán Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád DEBRECENI EGYETEM ORVOS ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM SZÍVSEBÉSZETI

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

Perifériás artériás okkluzív érbetegség (PAD) és korszerű kezelése. Dr. Benedek Zsolt

Perifériás artériás okkluzív érbetegség (PAD) és korszerű kezelése. Dr. Benedek Zsolt Perifériás artériás okkluzív érbetegség (PAD) és korszerű kezelése Dr. Benedek Zsolt Mi a PAD? Definíció: PAD vagy PAOD= Peripheral Arterial (Occlusive) Disease Alsó végtagi artériák okkluzív betegsége

Részletesebben

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D Akut koronária szindróma Dr.Becker Dávid Ph.D KARDIOLÓGIA NAPJA 2012 2 napja visszatérő mellkasi fájdalmak 2 Mi látható az EKG-n? 1. normál variáns 2. ST depressio avl, V5-6 3. ST eleváció III, avf 4.

Részletesebben

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Perifériás verőér megbetegedések Krónikus obliterativ artériás kórképek Akut obliteratív artériás kórképek Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium I.

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. FORGÁCS SÁNDOR, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. VERZÁR ZSÓFIA Bevezetés Az infrarenalis

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. SZABÓ MÁRIA,

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. SIMON GIZELLA, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Parodi, argentin

Részletesebben

Az akut stroke intervenciós kezelése a neurológus szemszögéből

Az akut stroke intervenciós kezelése a neurológus szemszögéből Az akut stroke intervenciós kezelése a neurológus szemszögéből Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Dr. Kis Balázs Magyar Radiológusok Társasága XXVIII. Kongresszusa 2016. 06. 23. 1958: Sussmann és

Részletesebben

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ Dr. Merkely Béla Ischaemiás szívbetegség klinikai formái tünetmentes (silent ischaemia!) congestiv functiozavar / /

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 1 THROMBOSISOK. ANTI-THROMBOTIKUS KEZELÉS ÉS ENNEK FOGÁSZATI

Részletesebben

Echocardiographia szerepe a strukturális szívbetegségek felismerésében

Echocardiographia szerepe a strukturális szívbetegségek felismerésében Echocardiographia szerepe a strukturális szívbetegségek felismerésében Varga Albert Szegedi Tudományegyetem Kardiológus múlt század Kardiológus XXI. század Kardiológiai diagnosztika 1970 XXI.szd. Anamnézis

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30.

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30. Miért kell kiemelt figyelemmel kezelni a stroke ellátást? Európában évente 1.2 millió stroke 300,000 halott 300,000 rokkant 15 millió

Részletesebben

A perifériás verőérbetegségek diagnosztikája, akut és krónikus ellátása

A perifériás verőérbetegségek diagnosztikája, akut és krónikus ellátása A perifériás verőérbetegségek diagnosztikája, akut és krónikus ellátása Járai Zoltán Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Általános Kardiológiai Profil, Budapest Előadásvázlat A perifériás verőérbetegség jelentősége

Részletesebben

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Stroke kezelésének alapelvei Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Hogyan kezelhetı a stroke? Primer prevenció a stroke rizikójának csökkentése STROKE Akut kezelés Szekunder

Részletesebben

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV 1. Általános rendelkezések a) Az intraaortikus ballonpumpa (IABP) kezelés szükségességét kardiológiában jártas tapasztalt szakorvossal kell megbeszélni. b) A beavatkozást csak az végezheti, aki ezirányú

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR.

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR. 1 TOVÁBBKÉPZÉS Rövid idıtartamú prostaglandin E-1 kezelés Írta: DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, WEINBERGER ÉVA, DR. SZAKÁLY ESZTER, DR. VARGA ERZSÉBET, DR. SÁSDI ANTAL Bevezetés A

Részletesebben

Pulmonalis embolisatio. Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika

Pulmonalis embolisatio. Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonalis embolisatio Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Definíció Mélyvénás thrombózis (MVT-DVT): a végtagok mélyvénás rendszerének (izomfacia alatt) véralvadék

Részletesebben

27.09.2010 BEMER TERÁPIA. A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége. 2010 Új terápiás lehetőség, fizikai hatóanyag

27.09.2010 BEMER TERÁPIA. A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége. 2010 Új terápiás lehetőség, fizikai hatóanyag 27.09.2010 A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége BEMER TERÁPIA Dr. med. Reiner C. Klopp Berlini Mikrocirkulációs Intézet Dr. Bernát Sándor Iván Ph.D. HM. Állami Eü. Közp.

Részletesebben

AZ INTERVENCIÓS NEURORADIOLÓGIA SZEREPE AZ ISCHÉMIÁS STROKE PREVENCIÓJÁBAN ÉS KEZELÉSÉBEN

AZ INTERVENCIÓS NEURORADIOLÓGIA SZEREPE AZ ISCHÉMIÁS STROKE PREVENCIÓJÁBAN ÉS KEZELÉSÉBEN AZ INTERVENCIÓS NEURORADIOLÓGIA SZEREPE AZ ISCHÉMIÁS STROKE PREVENCIÓJÁBAN ÉS KEZELÉSÉBEN Dr. Vajda Zsolt egységvezető főorvos Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház, Neurovaszkuláris Intervenciós Egység

Részletesebben

kórházba (SBO) kerülés idejének lerövidítése

kórházba (SBO) kerülés idejének lerövidítése AZ ELŐADÁS VÁZLATA Neurológiai katasztrófák Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika Klinikai Idegtudományi Központ Ischaemiás (80%) és vérzéses (20%) stroke Subarachnoidalis vérzés

Részletesebben

STEMI új ESC GUIDELINE 2012

STEMI új ESC GUIDELINE 2012 STEMI új ESC GUIDELINE 2012 STEMI újdonságok Prof. Dr. Merkely Béla PhD, DSc, FESC, FACC Helyszíni újraélesztés:hypothermia és coronarographia Pre-hospitalis logisztika:diagnózis, triage, network Reperfúziós

Részletesebben

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június Dr. Tamás László János, Dr. Czigány Tamás Dr. Kövesi Zsolt, Dr. Jakab Lajos, Dr. Németh József, Dr. Bartek Péter Érsebészeti és Radiológiai Osztály Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr MAÉT, Szombathelyi

Részletesebben

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Címe: Kevert típusú kiterjedt lábszárfekély komplex kezelése a Versiva XC segítségével esetbemutatás Dr. Benkő

Részletesebben

Teljes körű endovascularis reperfúziós kezelés

Teljes körű endovascularis reperfúziós kezelés ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY Teljes körű endovascularis reperfúziós kezelés Thrombocytagátló szerek az akut stroke kiegészítő kezelésében Marc A. Lazzaro, MD Osama O. Zaidat, MD, MS Levelezési cím: Dr. Zaidat:

Részletesebben

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013 Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában Koszta György DEOEC, AITT 2013 Cél A megfelelő szöveti perfusio helyreállítása Nem specifikus terápia Preload optimalizálása

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban Írta: DR. OLVASZTÓ SÁNDOR, DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. BÁNFI CSABA, DR.

Részletesebben

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. AZ INFARCTUS SZÖVŐDMÉNYEI STRESSZ ECHOCARDIOGRAPHIA DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KLINIKAI FIZIOLÓGIAI TANSZÉK TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 Az ischaemiás

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt Írta: DR. LACZKO ÁGNES, DR. ACSADY GYÖRGY ES DR. NEMES ATTILA A felsı végtagok artériás eredető keringészavarai

Részletesebben

stroke betegekben Intervenciós eljárások eredményei

stroke betegekben Intervenciós eljárások eredményei Intervenciós eljárások eredményei stroke betegekben dr. Vrancsik Nóra, dr. Tóth Judit, dr. Hofgárt Gergely, prof. dr. Csiba László, Savvas Nikolaides Tampouris, Shayan Assadinia Diagnoscan kft., Debreceni

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Femoro-poplitealis thrombendarteriectomiák videoangioscopos kontroll mellett

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Femoro-poplitealis thrombendarteriectomiák videoangioscopos kontroll mellett 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Femoro-poplitealis thrombendarteriectomiák videoangioscopos kontroll mellett Írta: DR. KASZA GÁBOR, DR, KOLLÁR LAJOS, DR, ROZSOS ISTVÁN Bevezetés Az orvosi gyakorlatban a technika

Részletesebben

Kórszerű kardiológiai vizsgáló eljárások 1. PTE Egészségtudományi Kar GOKI, Dr. Szüts Krisztina

Kórszerű kardiológiai vizsgáló eljárások 1. PTE Egészségtudományi Kar GOKI, Dr. Szüts Krisztina Kórszerű kardiológiai vizsgáló eljárások 1. PTE Egészségtudományi Kar GOKI, 2017.10.02-03. Dr. Szüts Krisztina Kardiológiai ellátás jellemzői Akut esetek kardiológiai vonatkozásai: a kardiológus, az intenzív

Részletesebben

A mélyvénás thrombosis invazív radiológiai kezelésének lehetôségei és a terápiában szerepet játszó tényezôk in vitro kísérletes vizsgálata

A mélyvénás thrombosis invazív radiológiai kezelésének lehetôségei és a terápiában szerepet játszó tényezôk in vitro kísérletes vizsgálata VASCULARIS INTERVENCIÓ Kísérletes radiológia A mélyvénás thrombosis invazív radiológiai kezelésének lehetôségei és a terápiában szerepet játszó tényezôk in vitro kísérletes vizsgálata Harmat Zoltán, Járay

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt Írta: DR. LACZKO ÁGNES, DR. ACSADY GYÖRGY ES DR. NEMES ATTILA A felsı végtagok artériás eredető keringészavarai

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lágyéki behatolásból végzett intervenciós radiológiai beavatkozás után kötést alkalmaz a punkciós nyíláson. Mondja el az Ön mellé beosztott tanuló asszisztensnek, hogy, milyen sebfedési lehetőségek

Részletesebben

Műbillentyű diszfunkció

Műbillentyű diszfunkció Műbillentyű diszfunkció Dr. Husznai Róbert PTE AOK Szívgyógyászati Klinika Pécs 2016 április 8 Műbillentyű típusok Transzkatéteres aorta billentyű beültetés (TAVI) -TAVI 2002 óta -Cribier-Edwards (Sapien

Részletesebben

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

ESETISMERETÉS. A supraaorticus artériák idiopathiás thromboemboliájának kezelése

ESETISMERETÉS. A supraaorticus artériák idiopathiás thromboemboliájának kezelése ESETISMERETÉS A supraaorticus artériák idiopathiás thromboemboliájának kezelése Írta: DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SÓTONYI PÉTER, DR. WINDISCH MÁRIA, DR. KRISTÓF VERA, DR. PENCZ ZOLTÁN, DR.

Részletesebben

A pentoxifillin és a bioelektromágnesregulációs kezelés hatása alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben

A pentoxifillin és a bioelektromágnesregulációs kezelés hatása alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben EREDETI KÖZLEMÉNY A pentoxifillin és a bioelektromágnesregulációs kezelés hatása alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben Bernát Sándor Iván dr. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház, I.

Részletesebben

Endovaszkuláris ellátási lehetőségek perifériás obliteratív arterioszklerózis kezelésére

Endovaszkuláris ellátási lehetőségek perifériás obliteratív arterioszklerózis kezelésére Endovaszkuláris ellátási lehetőségek perifériás obliteratív arterioszklerózis kezelésére Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Radiológia, Szombathely Dr. Király István, Dr. Nagy Csaba Balázs, Dr.

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

Sürgősségi ellátás vénás thromboemboliákban. Oláh Zsolt DEOEC, II. Belklinika, Haemostaseológia Tanszék

Sürgősségi ellátás vénás thromboemboliákban. Oláh Zsolt DEOEC, II. Belklinika, Haemostaseológia Tanszék Sürgősségi ellátás vénás thromboemboliákban Oláh Zsolt DEOEC, II. Belklinika, Haemostaseológia Tanszék Thrombophilia Öröklött AT defektus protein S defektus protein C defektus APC rezisztencia FII G20210A

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 1 Miről lesz szó? AKUT KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG THROMBOSISOK.

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban. Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen

Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban. Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen ESC STEMI ajánlás Hová helyezzük a TTEKG vizsgálatot? TTEKG időhatárok 24

Részletesebben

Heveny szívelégtelenség

Heveny szívelégtelenség Heveny szívelégtelenség Heveny szívelégtelenség CS Heveny keringési elégtelenség Az O 2 kínálat és az O 2 igény elhúzódó aránytalansága Rudas László, 2012 október 2 Szeged Heveny szívelégtelenségen a kóros

Részletesebben

Akut stroke kezelés: thrombectomia eredmények - Debrecen

Akut stroke kezelés: thrombectomia eredmények - Debrecen Akut stroke kezelés: thrombectomia eredmények - Debrecen Szilágyi Eszter 1, Veisz Richárd 1, Tóth Judit 1,2, Csiba László 3 : 1 Diagnoscan Magyarország Kft.- Debrecen 2 : Debreceni Egyetem Klinikai Központ

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

AVM prepatellarisan körülírt nidusszal

AVM prepatellarisan körülírt nidusszal AVM prepatellarisan körülírt nidusszal Axialis T2 STIR Post-Gad Fat Sat T1 CE-MRA Multiplex pulmonalis AVM Osler kór CE-MRA MIP Alsó végtagi vénás malformatio MR képe Coronalis T1 Coronalis T2 STIR Axialis

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei Írta: DR. ARATÓ ENDRE, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. KASZA GÁBOR, DR. KOLLÁR LAJOS Beteganyag

Részletesebben

S E M M E L W E I S E G Y E T E M Kardiológiai Szakmai Grémium

S E M M E L W E I S E G Y E T E M Kardiológiai Szakmai Grémium Elnök Prof. Dr. Merkely Béla Tagok Dr. Becker Dávid Dr. Gellér László Dr. Jánoskúti Lívia Dr. Járai Zoltán Dr. Nagy Viktor Prof. Dr. Préda István Dr. Szelid Zsolt (titkár) Gyakorlat neve: Kardiológia,

Részletesebben

Sinus thrombosis http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina

Sinus thrombosis http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina Jelen esetbemutatás kizárólag oktatási célokat szolgál, a diák, videók bármilyen felhasználása kizárólag a Debreceni Egyetem OEC írásos engedélyével történhet. Epidemiológia:

Részletesebben

Definíció. Epidemiologiai adatok. Az agyi vérátáramlás határérékei. Definíció: TIA. Hirtelen fellépő fokális neurológiai tünetek

Definíció. Epidemiologiai adatok. Az agyi vérátáramlás határérékei. Definíció: TIA. Hirtelen fellépő fokális neurológiai tünetek Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Gyakorlati Neuroradiológia A stroke képalkotó diagnosztikája. Vascularis myelopathia. Vascularis malformatiók Dr. Barsi Péter Címzetes egyetemi docens

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Akut szívelégtelenség a sürgősségi ellátásban

Akut szívelégtelenség a sürgősségi ellátásban Akut szívelégtelenség a sürgősségi ellátásban Dr. Becker Dávid PhD., FESC Semmelweis Egyetem Szív-és Érgyógyászati Központ ESC HF GUIDELINE 2012 Kiterjesztett indikáció a mineralocorticoid (aldosterone)

Részletesebben

AKTUÁLIS. I. táblázat Országos érsebészeti statisztikai adatok

AKTUÁLIS. I. táblázat Országos érsebészeti statisztikai adatok 1 AKTUÁLIS Az érsebészet helyzete Magyarországon Írta: DR. NEMES ATTILA Jámbor krónikásként csak összefoglalni kívánom sok-sok kollégám munkáját, akik 40 év alatt sokat tettek azért, hogy ma Magyarországon

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. AAA új mőtéti megoldása: stentgraft. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. AAA új mőtéti megoldása: stentgraft. Bevezetés 1 AAA új mőtéti megoldása: stentgraft ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. VARGA ZSOLT, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. HORVÁTH LÁSZLÓ Bevezetés

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kétféle mérési módszer, azonos boka-kar index értéket ad?

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kétféle mérési módszer, azonos boka-kar index értéket ad? 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Kétféle mérési módszer, azonos boka-kar index értéket ad? Írta: DR. SIPOS GYÖRGY, DR. DERNÓCZY-POLYÁK ADRIENN Rövidítések: BKI - boka-kar index, FRR- felsı végtagi szisztolés vérnyomás,

Részletesebben

PROTOKOLLOK ÉS EVIDENCIÁK HATALMA. ORVOSI VAGY STATISZTIKAI GYÓGYÍTÁS?

PROTOKOLLOK ÉS EVIDENCIÁK HATALMA. ORVOSI VAGY STATISZTIKAI GYÓGYÍTÁS? PROTOKOLLOK ÉS EVIDENCIÁK HATALMA. ORVOSI VAGY STATISZTIKAI GYÓGYÍTÁS? Dr. Bodonovits István, Dr. Berente László Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Aneszteziológiai & Intenzív Terápiás Osztály Neurológiai

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acut coronaria szindróma (ACS) laboratóriumi diagnosztikája

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acut coronaria szindróma (ACS) laboratóriumi diagnosztikája Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acut coronaria szindróma (ACS) laboratóriumi diagnosztikája Készítette: Az Orvosi laboratóriumi vizsgálatok Szakmai Kollégiuma I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

MINIMUM KÉRDÉSEK AGIOLÓGIA - ÁOK

MINIMUM KÉRDÉSEK AGIOLÓGIA - ÁOK MINIMUM KÉRDÉSEK AGIOLÓGIA - ÁOK 1. Milyen fizikális vizsgálati jelek segíthetik a mélyvénás thrombosis diagnózisának felállítását? (több helyes válasz) A. A lábikra izomzatának nyomásérzékenysége B. Homan's

Részletesebben

Fiatalkori iliofemoralis mélyvénás thrombosis ritka oka: tünetmentes vena cava inferior elzáródás

Fiatalkori iliofemoralis mélyvénás thrombosis ritka oka: tünetmentes vena cava inferior elzáródás Fiatalkori iliofemoralis mélyvénás thrombosis ritka oka: tünetmentes vena cava inferior elzáródás Tóth Gerda Brigitta dr. Csobay-Novák Csaba dr. Berencsi Anikó dr. Szeberin Zoltán dr. Semmelweis Egyetem,

Részletesebben

Dr. Szabó Eszter1, Dr. Gáspár Krisztina1, Dr. Kovács Viktória2, Dr. Pál Zsuzsanna2, Dr. Simonyi Gábor2, Dr. Kolossváry Endre1, Dr.

Dr. Szabó Eszter1, Dr. Gáspár Krisztina1, Dr. Kovács Viktória2, Dr. Pál Zsuzsanna2, Dr. Simonyi Gábor2, Dr. Kolossváry Endre1, Dr. Dr. Szabó Eszter 1, Dr. Gáspár Krisztina 1, Dr. Kovács Viktória 2, Dr. Pál Zsuzsanna 2, Dr. Simonyi Gábor 2, Dr. Kolossváry Endre 1, Dr. Farkas Katalin 1,3 1 Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Angiológia

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Azonnali járatás és lábszár kompresszió a mobilis, mélyvéna thrombózisos beteg kezelésében

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Azonnali járatás és lábszár kompresszió a mobilis, mélyvéna thrombózisos beteg kezelésében 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Azonnali járatás és lábszár kompresszió a mobilis, mélyvéna thrombózisos beteg kezelésében Írta: HUGO PARTSCH Életrajz: Professzor Emeritus, a Bécsi Orvosegyetem bôrgyógyász egyetemi

Részletesebben