Az áruk tárolása és raktározása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az áruk tárolása és raktározása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde"

Átírás

1 Az áruk tárolása és raktározása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

2 Az áruk tárolása és raktározása A termelés és fogyasztás időben és térben eltérnek egymástól, emiatt szükséges az árukat rövidebb, vagy hosszabb ideig tárolni. Az áruátvételt követően az árukészlet egy részét raktárban tárolják a kereskedelmi egységek. Ez idő alatt a termékeket védeni kell a káros hatásoktól. Ezt az állagmegóvó tevékenységet hívják tárolásnak, raktározásnak.

3 A tárolás a kereskedelmi áruforgalomhoz kapcsolódó, sokfajta árut felhalmozó, a fogyasztói igények zökkenőmentes kielégítését elősegítő tevékenység. Raktározás az a tevékenység, amelynek során nagy értékű, fajtánként elkülönített árut halmoznak fel a célnak megfelelően felszerelt helyiségben.

4 Tárolás A tárolás olyan tevékenység, mely elősegíti a fogyasztói igények problémamentes kielégítését. Raktár alapterületét befolyásoló tényezők: Az üzlet típusa Az értékesítési mód A forgalmazott áruk jellege Az áruutánpótlás lehetősége, gyakorisága

5 Raktárak kialakításával szembeni követelmények Két legfontosabb követelmény: Biztosítani tudják az áruk minőségének megőrzését Áttekinthető legyen

6 Kialakítási szempontok: Meg kell akadályozni az áruk minőségi károsodást, állagromlását A készlet áttekinthető és könnyen mozgatható legyen A helykihasználás a lehető legkedvezőbb legyen Ne legyen zsúfolt A munkakörülmények biztonságosak legyenek Biztosítani kell az áru vagyon-, tűz-, munkavédelmi és közegészségügyi szabályok betartását

7 A leggyakoribb áruváltozások, melyektől meg kell óvni a terméket: Fizikai változások: Kémiai változások: Biológiai változások: Nedvesség Lágyulás Vitamin bomlása Szagváltozás Száradás Párolgás Avasodás Gombásodás Elszíneződés Ragacsosodás Keseredés Erjedés Fagyás Szakadás Ecetesedés Csírázás Olvadás Alakváltozás, nyomódás Műanyagok öregedése Rothadás Törés, felületi sérülések, ütés Zsugorodás Korrózió Penészesedés Duzzadás Fehérjetartalmú anyagok barnulása

8

9 Az áruk károsodásának, állagromlásának megakadályozásához az elhelyezésnél figyelembe kell venni az áruk jellegét, tulajdonságait, az áruk egymásra hatását. A minőség megőrzése szakosított tárolással biztosítható. Minden árufélét a jellegének megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú helyiségben, berendezésekben kell tárolni.

10 Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, mit várunk el az ott vásárolt élelmiszerrel kapcsolatban?

11 Élelmiszertermékek tárolásának általános szabályai: Épületen kívül, szabad területen élelmiszert még átmenetileg sem szabad tárolni! Az élelmiszereket közvetlenül a padozatra helyezni TILOS! Az élelmiszert alátéten kell tartani, ami lehet: műanyag raklap, alátét, láda vagy rekesz. Kivételt képeznek a földben termő zöldség- és gyümölcsfélék, palackozott italáruk, melyek a padozaton is tárolhatók. Az árukat a FIFO elv ( először be, először ki ) figyelembevételével kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy azonos áruféleségek esetében azokat helyezzük előre, amelyeknek a fogyaszthatósági idejük előbb jár le, így azok fognak először felhasználásra kerülni. A termékek azonosíthatóságát teljes felhasználásukig biztosítani kell, az eredeti termékcímkéket átírni, átfirkálni, eltávolítani tilos! Az árukészletet folyamatosan felül kell vizsgálni, és a romlott, sérült, szennyeződött, lejárt, vagy egyéb okból fogyasztásra alkalmatlan terméket el kell különíteni. Az elkülönítés helyét feltűnően jelölni kell, pl. SELEJT, EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMATLAN, FORGALOMBÓL KIVONVA felirattal.

12 A kereskedelmi egységek az alábbi szakraktárakat alakítják ki: szárazáru-raktár, hűtőraktár földesáru-raktár, vegyi raktár.

13 Szárazáru-raktár Ide kerülnek a csomagolt élelmiszerek, fűszerek, tartósított húskészítmények, esetleg konzervek, befőttek, zsírok, olajok, liszt, rizs, búzadara, cukor, italáru és a kenyér. Az itt tárolt termékek jelentős része gyárilag csomagolt és legfeljebb mechanikai tisztítást igényel felhasználás előtt.

14 Különös gonddal kell óvni őket az utólagos szennyeződéstől Az itt tárolt árucsoportokat egymástól jól elkülönítve kell tárolni! Meg kell őrizni az eredeti csomagolást, csak így lesz lehetőség a könnyű azonosításra, a minőségmegőrzési időtartamok ellenőrzésére! A csomagolatlan, nyers, füstöléssel, érleléssel tartósított húskészítményeket száraz, jól szellőző helyen, zsúfoltságtól mentesen felakasztva, elkülönítetten kell tárolni, és csepptálcát kell alátenni! A méréshez, adagoláshoz mindig tiszta eszközöket kell használni! Áru soha nem kerülhet közvetlenül a padozatra, zsákos áru nem támaszkodhat közvetlenül a falhoz! A polcokon soha ne legyen papír, textil, stb. alátét. Ezek gyorsan szennyeződnek, nem takaríthatók, alattuk összegyűlik a por, piszok. A polcok legyenek könnyen tisztán tarthatók, sima, vízálló felületűek. Ha kenyeret is tárolnak itt, különös gonddal kell óvni a szennyeződéstől, befülledéstől! A kenyér tárolása e célra szolgáló polcokon, az aljzattól minimum 50 cm-re, élére állítva, porszennyeződéstől védve történhet, vagy a szállítórekeszekben fektetve, alátétre helyezve. A kenyér- és pékárukonténereket, -adagolókat minden este megfelelően ki kell takarítani, hisz az ott maradó morzsák, illetve pékárutörmelékek penészesedéshez vezethetnek. Soha nem kerülhet ebbe a raktárba olyan áru, ami szennyezheti az itt tárolt élelmiszereket (pl. déligyümölcs, tisztító-, fertőtlenítőszer, tojás stb.), mert komoly esélyt ad egy ételmérgezés, ételfertőzés előfordulásának.

15 Hűtőraktár A hűtést igénylő termékeknél biztosítani kell a hűtőláncot! Hűtőlánc alatt azt értjük, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek számára az előállítástól a fogyasztónak történő átadásig, a számára előírt hőfok megszakítás nélkül biztosított. A hűtött élelmiszert 0 (+5) C közötti, illetve a gyártó által előírt hőfokon, a gyorsfagyasztott készítményt -18 C alatti, illetve a gyártó által meghatározott hőmérsékleten kell tárolni. Az emlősállatok húsát 0-5 C közötti, a baromfihúst 0-4 C, a belsőségeket 0-3 C, a friss halat az olvadó jég hőfokán (lehetőleg jégdarán egy rétegben elhelyezve, vagy jégdarával átrétegezve), illetve ( 2) (+2) C, a mélyhűtött termékeket -18 C alatti, a fagyasztott csirkét -12 C alatti hőmérsékleten kell tárolni.

16

17 A termékek csomagolásán feltüntetik a tárolási körülményeket. Meghatározott hőmérsékletet igényelnek például a tejtermékek, a csemegeáruk, a tőkehús, a hal, a mélyhűtött áruk. Ezeket a többi árutól is elkülönítve, a megfelelő hőmérsékletet biztosító hűtőberendezésekben, hűtőkamrákban kell tárolni.

18 Tejes hűtőraktár

19

20

21 Állagromlás, minőségi károsodás A termékek nagy része hajlamos a változásra, melynek következménye értékcsökkenés, vagy romlás lehet. Az értékcsökkent árut még forgalomba szabad hozni, viszont a romlottat le kell selejtezni!

22 Földesáru-raktár A földdel, szerves és szervetlen trágyával, vegyi anyagokkal (pl. növényvédő szer), élőlényekkel (pl. rovar, rágcsáló) stb. szennyezett áruk kerülnek elhelyezésre. Ha nincs külön raktár, ide és csak ide kerülhet be a tojás, természetesen egyéb árutól jól elkülönítve. Ha az üzlet nem rendelkezik földesáru-raktárral, akkor ezek a termékek közvetlenül az eladótérbe kerülnek elhelyezésre. A zöldségek, gyümölcsök minőségének megőrzésében nagy szerepe van a megfelelő tárolási hőmérsékletnek, a páratartalomnak, az árukezelésnek.

23 Földesáru raktár

24 Kezelés: Az egyik legalapvetőbb szempont. A rakodás során, az általános elővigyázatosságon túl fontos figyelembe venni, hogy a rekeszek, dobozok ne legyenek túlrakodva, egymásra rakása során ki kell zárni, hogy a felső láda alja az alatta lévő ládában tárolt termékekhez hozzáérjen, legyen légmozgás a rekeszek és a sorok között. Ellenkező esetben a belső termékek hőmérséklete nem biztosítható az optimális értéken, a megrekedt levegő etilénkoncentrációja megnő, fokozódik a cseppesedés, ami együttesen a termék idő előtti rothadásához vezet. Ilyen körülmények között terméktől függően néhány naptól 1-2 hétig terjed a tárolhatósági idő.

25 Hőmérséklet: A tárolási hőmérséklet csökkenésével valójában a termék öregedési folyamatát lassítjuk, így élettartama hosszabb lesz. Legoptimálisabb általában, ha a terméket (+2) (+5) C közötti hőmérsékleten tároljuk. Minél közelebb van a termék hőmérséklete a fagyáspontjához, annál lassúbbak az érési folyamatok, ill. az alacsonyabb hőmérsékleten a magas relatív páratartalom biztosítása is kevesebb kipárolgással, súlyveszteséggel jár. Rendkívül fontos azonban, hogy a fagyáspontot túllépni nem szabad, mert az a rostok roncsolódását, az áru tönkremenetelét okozza. Nagyon fontos továbbá, hogy fagyáspont közeli hőmérsékleten tárolt növényre közvetlenül ne kerüljön víz, mert a felületről történő elpárolgás további hűtőhatással jár, ami a fagyáspont felett tárolt növény felületi fagyását, így szövetroncsolódást okozhat.

26 Páratartalom: Nagy nedvességtartalmuk folytán a zöldségek, gyümölcsök felületükön keresztül folyamatosan párologtatnak még betakarítás után is. Ez fokozottabbá válik egy gyors légmozgású hűtött tárolóhelyiségben. Egy átlagos, üres, hűtött tároló relatív páratartalma 55%, a friss zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalma átlagosan 95-98%. A magasabb páratartalom lelassítja ezt a folyamatot, elősegíti, hogy a termék megtartsa saját nedvességtartalmát. Az ún. RO (Reverse Osmosis) szűréssel ellátott nagynyomású levegő-víz-porlasztásos párásítás hatékonyszabályozást tesz lehetővé.

27 Etilénszint: Az etiléngáz (C 2 H 4 ) minden növény növekedési folyamatában fontos szerepet játszik. Elősegíti az érési folyamatokat, a telt íz és szín kialakulását. A növények betakarítás után is termelik az etilént, ami felgyorsítja az érési folyamatokat, lerövidítve az eltarthatóság idejét. A zárt helyiség levegőjét ventilátorral át kell keringtetni, és meg kell szűrni. UV fénnyel történő megvilágítás megöli a levegőben lévő spórákat, csírákat, baktériumokat, vírusokat, gombákat, penészt, ezzel lassítja az érési folyamatokat, megakadályozza a termékek rothadását.

28 Földesáru-raktár árukezelési szabályai Az áruromlás megakadályozása végett ezeket a termékeket naponta többször meg kell forgatni, át kell válogatni, a minőségileg károsodott termékeket ki kell szedni, el kell különíteni! A zöldség-gyümölcs tárolására szolgáló ládák, rekeszek egyéb élelmiszer tárolására nem felhasználhatók! A földesárukkal való foglalatosság után munkaköpenyt kell cserélni, és alaposan kezet kell mosni! A gondos árukezelés azért feladata minden dolgozónak, mert felelősséggel tartoznak munkájukért.

29 Vegyiáru-raktár A vegyipari termékek tárolása minden más terméktől jól elkülönítetten történik. A termékek tárolhatósága függ: az anyag összetételétől, a hőérzékenységétől, a nedvességre és fényre való érzékenységétől, az áru veszélyességi fokától, a csomagolás módjától, értékétől, méretétől (pl. finomkozmetikai termékek). A környezeti hatások a termék stabilitását és tárolhatóságát nagymértékben meghatározzák, ezért fontos, hogy a tárolási körülmények megfeleljenek a termékek jellegének.

30 Erős hőmérsékletingadozással járó páralecsapódás a por alakú készítmények csomósodását, egyes nagy víztartalmú készítmények penészesedését okozhatja. A tárolásnál biztosítani kell a raktár rendszeres szellőztetését, áruvédelmi, egészségügyi és tűzveszélyességi okok miatt. A vegyipari termékeket egészségre és környezetre való hatásuk alapján két fő csoportba soroljuk: veszélyes és nem veszélyes készítmények.

31 Veszélyes áruk A háztartásokban használt tisztítószerek, festékek stb. nagy része veszélyes készítmény. A termékeken a veszélyszimbólumok és jelek mellett az anyag felhasználásakor jelentkező veszélyre utaló, és az azt kiküszöbölő tennivalókat közlő mondatokat is fel kell tüntetni. Veszélyes anyagok és készítmények csomagolásának néhány jelölési követelménye: EU-szabvány alapján, narancssárga alapon fekete színnel kell feltüntetni a veszélyességi osztálynak megfelelő szimbólumot. A címke alapszíne olyan legyen, hogy a veszélyességi

32 Az áru tárolására, raktározására vonatkozó figyelmeztető jelzések

33 Vagyonvédelem A boltban levő vagyontárgyakat: a bolti berendezéseket, felszereléseket, gépeket, árukat, göngyölegeket, valamint a pénzkészletet védeni kell a károsodástól, lopástól és az elemi károktól.

34 A betörés és a lopás elkerüléséhez mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi eszközöket használhatunk. Mechanikai védelmi eszközök: Biztonsági zárak Rácsok Kirakatok éjszakai megvilágítása Elektronikus védelmi eszközök: Riasztóberendezések Video-megfigyelőrendszer Elektronikus áruvédelem

35 A lopás Az üzletre nézve a legnagyobb veszélyt a bolti lopások jelentik (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el. A lopás az elkövetési értéktől és egyéb minősítő körülményektől függően minősül vétségnek, vagy bűntettnek, és változik a büntetési tétele is.

36 Attól még nem tolvaj egy ötéves gyerek, ha elcsen egy cukorkát, de tizenévesen már tisztában kell lenned a következményekkel. Három 15 éves lány elcsent egy-egy bizsut egy ékszerboltból. Régebben, ha 20 ezer forint érték alatt volt a lopás, akkor a dorgáláson és a szülők értesítésén kívül nem történt semmi. De a törvények már megváltoztak, büntethetőnek számít minden 14 év feletti személy és a kisebb értékű lopás is. A lányok heccből loptak, de súlyos árat kellett fizetniük érte. Megérte-e az a fülbevaló a 40 órás őrizetbe vételt, az ijedtséget, a kétségbeesést? Ők is azt mondják, hogy nem. Megbánták a tettüket, nyilván a lopás célja nem csupán a bizsu megszerzése volt, hanem egyfajta bátorságpróba. Tudnod kell, hogy jelenleg a 14 év feletti személyeket akár börtönbüntetéssel is sújthatják.

37 Bolti lopás esetén a biztonsági őrök egy szobába vezetik a tolvajt. Jegyzőkönyvet vesznek fel, és értesítenek mindenkit, aki az ügyben érintett. Ebbe beletartozik a gyámhatóság is, akiknek az lesz a feladata, hogy kivizsgálják, miért történt lopás. Miután ez megtörtént, következik a tárgyalás, ahol a gyereknek és a szülőnekis meg kell jelenniük. Ezek után, ha valaki újra lopást követ el, visszaesőnek minősül, és komolyabb büntetésre számíthat. Ez a hivatalos következménye egy kis csínynek.

38 Szüleid, barátaid véleménye Ha megtörtént az eset, utána szembe kell nézned a többiek véleményével. A szüleid megértőek lehetnek ebben a kérdésben, némi szidás után melletted állva megpróbálják ezt a problémát megoldani. A szülői szívnek azért fájni fog, hogy gyermeke most rosszul döntött. Lehet, hogy ordibál első felindulásában. Próbáld meg a szavai mögöttes tartalmát meghallani, ahol csak a csalódottság szólal meg! Ezt az érzést nehéz, de nem lehetetlen dolog megváltozatni.

39 Lelkiismeret-furdalás A harmadik és a legnehezebb dolog önmagunkkal szembenézni és önmagunknak megbocsátani. Lelkiismeret-furdalást nyilván az él át, aki megbánta a tettét. Ha mondjuk azt a kifogást találod magadnak, hogy a többiek vittek bele, az azt jelzi, hogy nem szállsz mélyebbre, csak ezt a felszínes okot mondogatod magadnak. Lehet, hogy elsőre könnyebbnek tűnik a többieket hibáztatni, de pont emiatt még nagyon sokáig fogsz rágódni rajta. Igenis jobb, ha beismerjük magunknak, hogy azért tettem, mert gyenge voltam, ÉN voltam az, aki hallgatott rájuk. Ez az első lépés sokkal nehezebb, mint bármi más. De innen már könnyebb szembenézni önmagunkkal, elengedni a kellemetlen élményt és megszabadulni a marcangoló bűntudattól. Bajban ismerszik meg a barát. Ha egy barátod fontolgat hasonlót, nem valószínű, hogy felháborodott ordibálással és a börtön fenyegetésével le tudod beszélni róla. Inkább próbáld megérteni, hogy miért szeretné megtenni, mi mozgatja! Lehet, hogy csak a figyelmedre, a barátságodra van szüksége. Próbálj vele beszélni!

40 A bolti lopások megakadályozásának leghatékonyabb eszköze a megelőzés 1. Munkaszervezés: 1.1. A bolti lopások elleni védekezés első lépése az üzlet belső rendjének, átláthatóságának biztosítása A lopások megelőzhetőek éber és mozgékony figyelemmel, az üzlettér gyakori és teljes áttekintésével, a bolti munkaruhás dolgozók jelenlétével. A lopni szándékozó eláll szándékától, ha ilyen magatartást észlel Az önkiszolgáló üzletben mindig legyen elegendő kosár, bevásárlókocsi, hogy ezek hiányára ne hivatkozhasson az árut a saját táskájába, ruházatába rejtő személy.

41 A bolti lopások megakadályozásának leghatékonyabb eszköze a megelőzés 1.4. Célszerű az önkiszolgáló üzletekben minden esetben a forgalomhoz igazodó számú pénztárat működtetni a torlódások elkerülésére. Általában a zsúfolt helyeken történik az áru elrejtése Megoldás lehet az elektronikus áruvédelem vagy zárt láncú videó rendszer, tükörrendszer telepítése, esetlegesen álkamerák alkalmazása Célszerű videokamerák alkalmazása esetén kötelező már a bejáratnál figyelmeztető táblákat elhelyezni (felhívni a figyelmet a máshol vásárolt áruk bemutatására, őrző-védő szolgálatra, elektronikus áruvédő rendszerekre, bevásárló kosarak, kocsik kötelező használatára) Lehetőségektől függően célszerű a vásárlók csomagjainak megőrzését segíteni.

42 Belső vagyonvédelmi eszközök - Tükrök - Zártrendszerű bemutató területek - Zárak, rögzítő szerkezetek - Őrök, rendészek - Bemutató vitrinek - Próbafülkék megfigyelése - Látható TV kamerák - Elektronikus áruvédelem - Rejtett TV kamerák

43 Tükrök A kevésbé jól látható helyeken elhelyezve, figyelemmel kísérhető a vásárlók mozgása. Több különböző méretű tükörrel viszonylag jól beláthatóvá lehet tenni egy kisebb, vagy közepes méretű üzletet. Elsősorban a visszatartó hatása jelentős. Olcsóbb" módszer, hatékonysága alacsony.

44 Zártrendszerű bemutató területek Kordonnal, vagy egyéb eszközökkel lezárt területen helyezik el a viszonylag nagyobb méretű, értékesebb árukat. Ezáltal védve nem csak a lopástól, de a rongálástól is. A vevő kívánságára az eladó közvetlenül is bemutatja a kiválasztott terméket.

45 Zárak, rögzítő szerkezetek Az értékesebb tárgyakat egy fix elemhez (oszlop, fal, polcrendszer, stb.) rögzítik. Az áru bemutatását nem zavarja, de csak a zár eltávolítása után vihető el onnan. Gyakran alkalmazzák műszerek, szerszámok, és egyéb műszaki eszközök önkiszolgáló értékesítésénél.

46 Őrök, rendészek Élőerős vagyonvédelem. Fontos a vásárlói, dolgozói és beszállítói visszaélések elleni határozott és eredményes fellépés. Azonban elengedhetetlen a szakmai hozzáértésen felül a kulturált megjelenés, az udvarias magatartás, az emberi hang. Hatósági intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek. Az őrök egyenruhában vagy civilben is dolgozhatnak s ezáltal, közelebb megfigyelve a gyanús tevékenységet, könnyebben lefülelhetőek a tolvajok. Leginkább a visszatartó hatás jelentős.

47 Bemutató vitrinek Értékesebb kisebb méretű áruk bemutatására, és megőrzésére alkalmas. Pl. ékszerek, optikai eszközök, stb.

48 Látható TV kamerák Elhelyezésükkel a bolt kritikus területei jól beláthatóvá válnak. A kamarák lehetnek fixen beállítottak, mozgathatóak, és a megfigyelés, mozgatás történhet akár az interneten keresztül is. A felvétel visszajátszható, bizonyító értékű lehet bizonyos esetekben. Az üzletek bejáratánál a vásárlókat tájékoztatni kell arról, hogy kamerával megfigyelt területre lépnek be.

49 Próbafülkék megfigyelése A próbafülkékben kamerák elhelyezése tilos! Korlátozni lehet viszont a bevitt ruhadarabok számát, és figyelemmel kísérni azok kikerülését. A megfigyelést végezhetik élőerővel vagy kamerákkal is, persze csak a próbafülkék előtti térben.

50 Rejtett TV kamerák Működtetésük a látható kamerákhoz hasonlóan történik. Ebben az esetben is a bejáratnál fel kell hívni a vásárlók figyelmét alkalmazásukra. Mivel nem lehet tudni, hogy hol vannak elhelyezve, így a visszatartó hatásuk jelentős lehet.

51 Elektronikus áruvédelem A leghatásosabb védelmet nyújtják a lopásokkal szemben. Az elektronikus áruvédelmi rendszer három alapelemből épül fel: árun elhelyezett jelzőcímkék (az adó szerepét tölti be) jelzőcímkét hatástalanító (deaktiváló) eszköz (a deaktiválás fizetés esetén a pénztárnál vagy a csomagolóban történik) jelző (detektáló) rendszer (a nem hatástalanított jelzőcímkét érzékelő és hanggal, esetleg fénnyel riasztó rendszer)

52 Elektronikus áruvédelmi rendszerek Működési rendszer szerint lehetnek: Ultrahangos (AM), Elektromágneses (EM) Rádiófrekvenciás (RF)

53 Az elektronikus áruvédelem részei Antennák Többször is felhasználható címkék Papírcímkék Forráscímkék Etikettek Nyitók Hatástalanítók (reaktivátorok)

54 Áruvédelmi antennák Rádiófrekvenciás elven működnek, melynek lényege, hogy az antennák között létrehozott rádiófrekvenciás térben figyelik az áruvédelmi címkék megjelenését. A technológia tulajdonságai az antennák között nem alakul ki holttér, ahol nincs érzékelés antennák teljes magasságában van detektálás speciális esetekben a vásárlók részére láthatatlan rendszer is alkalmazható az észrevétlen védelem érdekében

55 Antennák (áruvédelmi kapuk)

56 Többször felhasználható címkék, etikettek Különböző méretben, formában és színben kaphatók. Egyes címkék egyedi megrendelés alapján, akár négyszínnyomással feliratozhatóak (üzlet neve, logója stb. nyomtatható rá). Tintapatronos változatokat is készülnek, ezek illetéktelen eltávolítás esetén elszínezik a környezetet. Legújabb változata amely önálló riasztójelzővel rendelkezik. Fontos, hogy a termék megvásárlása után a kereskedők eltávolítsák az áruról, soha ne felejtsék a terméken.

57

58 Etikett nyitók Gyors és hatékony műveletet tesznek lehetővé, a pénztárnál. Telepítési rugalmasságuk révén változatos elhelyezési megoldások állnak rendelkezésre, idesorolva az asztalba süllyesztett, asztali és a kézben tartott változatokat is.

59 Papírcímkék Egyszeri felhasználásra készülnek Nyomtathatóak (vonalkód, cég-logó, ár, méret írható rá) Alkalmasak forráscímkézéshez, amikor a címke a gyártás folyamán kerül a termékbe, vagy annak csomagolására.

60 Forráscímkék Ez egy intelligens termékazonosító rendszer. Azt jelenti, hogy az áruvédelmi (EAS) címkéket a gyártási vagy csomagolási folyamat során helyezik a termékekbe vagy a csomagolásokba, így a termékek már védőcímkével ellátva érkeznek az értékesítési helyre.

61 Hatástalanítók (Reaktivátorok) Pultokba, futószalag alá vagy kézi eszközként használhatóak, az egyszer használatos címkék hatástalanítására.

62 II. Külső vagyonvédelmi eszközök Mechanikus eszközök Rácsok Zárak, lakatok Biztonsági fólia

63 Elektronikus eszközök Riasztó berendezések Kültéri mozgásérzékelő: Többnyire mikrohullámú radaros érzékelők. Mozgást érzékelve, fény vagy hangjelzést adnak, esetleg beindítják a videó kamerát. Infrasorompó: Infravörös tartományban működő optikai adó-vevő pár. Kettő, vagy többsugaras változatai léteznek. Ha az adó és a vevő között valamilyen tárgy vagy személy helyezkedik el, a vevő nem érzékeli az adó által kibocsátott jelet, és riasztást jelez. Kábel mikrofon: Speciális kábel, amely egy központi vezérlőbe vezeti a kerítésről érkező legapróbb zajokat, ahol intelligens jelfeldolgozás segítségével jelezhető a behatolás és kiszűrhető a természetes zaj. Lépésérzékelő: Padlóra helyezett érzékelő háló, ami észleli a behatoló lépéseit. Nyitás érzékelő: Mágneses kontaktus segítségével jelzi az ajtó ill. ablak állapotát. Akusztikus üvegtörés érzékelő: Mikrofon és egy speciális szűrő segítségével érzékeli az üvegtörés hangját. Rezgésérzékelő: (falbontás és fúrás védelem): Mechanikai, vagy mikrofonos (testhang érzékelő) érzékelők, melyek a gyenge falak bontását, illetve a páncélszekrények fúrását hivatottak jelezni

64 Sziréna Kültéri és beltéri hang és fényjelző, akkumulátoros alátámasztással, tehát önmagában is működőképes. Szabotázsvédelmi kapcsolókkal van ellátva az illetéktelen szétszerelés illetve a lefeszítés azonnali riasztására. Kamerák A kültérben elhelyezett kamerák rögzítik a beállított helyzetben történő eseményeket, vagy mozgathatóak. Leginkább akkor hatásosak, ha egyéb technikai eszközök mellett alkalmazzák őket. Jelentős a visszatartó hatásuk.

65 Távfelügyeleti rendszerek A távfelügyeleti szolgáltatás lényege: a riasztórendszer jelzései valamilyen adatátviteli mód (telefonvonal, GSM-, illetve rádiós rendszer vagy a kettő kombinációja) segítségével riasztást kapnak az adott személyek (boltvezető, tulajdonos, stb.) vagy a riasztás bejutnak egy 24 órás ügyeletet teljesítő felügyeleti központba, azaz egy diszpécserszolgálathoz. A jelzéseket fogadó operátor haladéktalanul intézkedik, s megfelelő segítséget küld a helyszínre.

66 Élőerős védelem Leginkább a nyitvatartási időn túl alkalmaznak "éjjeli őröket" a meglévő biztonsági rendszer kiegészítése miatt, vagy annak hiánya esetén.

67 Tűzvédelem A tűzkár az elemi károk közül a legjelentősebb. Az ellene való védekezést befolyásolja az is, hogy a kereskedelmi egységet a tűzoltóság melyik tűzveszélyességi kategóriába sorolta be. Betűjel A B C D E Jelentése Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes Tűz- és robbanásveszélyes Tűzveszélyes Mérsékelten tűzveszélyes Nem tűzveszélyes

68 Minden kereskedelmi egységben a tűzoltóság által meghatározott darabszámú és oltóanyagú tűzoltó készüléknek kell lennie, melyet a forgalmazott termékek fajtája és az üzlet alapterülete alapján határoznak meg.

69 Tűzoltó készülékek elhelyezésének szabályai: Minden helyiségben minimum 1 db tűzoltó készüléket kell elhelyezni. A tűzoltó készüléket jól látható, hozzáférhető módon kell elhelyezni, és folyamatosan üzemképes állapotban kell tartani. A készüléket eltorlaszolni, ideiglenesen áthelyezni tilos! A készüléket átjárók közelébe, ajtónyílások mellett a falra szerelve vagy a padozaton kell elhelyezni. A készülékeket félévenként ellenőriztetni, évente hitelesíttetni és ezt dokumentálni kell.

70 Az árurakatok, állványok és a mennyezet között minimum 60 cm üres helyet kell hagyni a locsolhatóság biztosítására.

71 Felvonulási útvonal

72 Nagyobb alapterületű raktárakban a kétirányú menekülés útvonalát ki kell alakítani. Az egybefüggő közös légterű tároló helyiségekben 2000 m 2 -ként tűzszakaszokat kell kialakítani, a szakaszok között lángbiztos zárási lehetőséget kell biztosítani.

73 Tűzvédelmi oktatás A munkavállalókat munkába állításkor ki kell oktatni: - A munkahely és a munkafolyamat tűzveszélyességére - A megelőző tűzvédelmi intézkedésekre - A tűzjelzés lehetőségeire és módjára - A tűz esetén szükséges magatartásra, a tűzriadó tervben személyére meghatározott feladatokra - Az elhelyezett tűzoltó felszerelések gyakorlati használatára - A munka befejezésekor szükséges feladatokra - A tűzvédelmi szabályok megszegésének következményeire - A gazdálkodó szervezet, illetve a munkahely sajátosságaiból adódó egyéb tűzvédelmi tudnivalókra

74 Közegészségügyi szabályok A közegészségügyi szabályok előírják az üzlet helyiségeinek higiéniáját, tisztántartását, időszakos rágcsáló és rovarirtását. Az állati eredetű élelmiszereket meg kell óvni a szállítás és tárolás során a szennyeződéstől, fertőzéstől, romlástól. A tárolásukra szolgáló hűtött tér padlózatának és falának könnyen moshatónak kell lennie. A tárolásra használt berendezéseknek rozsdamentesnek kell lennie. Az árukat csak olyan dolgozó kezelheti, aki egészségügyileg alkalmas a feladatra és rendelkezik érvényes egészségügyi könyvvel.

75 Biztonságos munkavégzés szabályai A biztonságos munkavégzés a dolgozók testi épségének, egészségének megőrzését jelenti, melyhez minden munkavállalónak joga van. Az ehhez szükséges munkafeltételeket a munkáltató köteles biztosítani. Ennek érdekében fel kell mérnie az üzletben található veszélyforrásokat, kockázatokat. A kockázatértékelés nem más, mint annak a gondos áttekintése, hogy az adott munkahelyen mi károsíthatja, veszélyeztetheti a munkavállalókat, és milyen óvintézkedések szükségesek az egészségkárosodás megelőzésére.

76 A dolgozókat munkavédelmi oktatásban kell részesíteni! A munkavédelem a szervezett munkavégzésre vonatkozó biztonsági és egészségügyi követelmények rendszere, valamint ezek végrehajtása. Egyéni védőfelszerelést kell biztosítani azokban a munkakörökben, ahol a kockázatok csökkentése, illetve megszüntetése nem lehetséges. A munkavégzés közben a munkavállaló köteles a részére átadott védőfelszereléseket viselni.

77

78

79 A munkahely kialakításakor figyelembe kell venni munkavédelmi szempontokat Az árukat csak a tulajdonságukat, valamint a gyártói előírásokat figyelembe véve szabad egymásra helyezve tárolni. A rakat magassága nem haladhatja meg az 1,8 métert, kivéve, ha a gyártó engedélyezi, és a termék csomagolásán feltüntette a lehetőségét annak, hogy több termék egymásra történő halmozása megengedett. Ebben az esetben is figyelembe kell venni a rakatképzés szabályait.

80 Újdonság! A Lock N Pop csúszásgátló ragasztót speciális szórófejek hordják fel a termékre. A Lock N Pop csúszásgátló ragasztóval rögzített rakatokról a termék függőleges irányú emeléssel könnyedén eltávolítható. Vízszintes, oldalirányú csúsztatással a terméket nem lehet a rakatról leemelni illetve elmozdítani. A rakatról egyszer már leemelt termék újbóli visszahelyezésekor a Lock N Pop csúszásgátló ragasztó már hatástalan. A rakatról leemelt termékeken a Lock N Pop csúszásgátló ragasztó NEM hagy nyomot. _locknpop

81 Raktári állványokat a várható, és a gyártó által engedélyezett terhelhetőséget figyelembe véve, az épület szerkezeti részéhez rögzíteni kell.

82 Gépi működtetésű anyagmozgató berendezéseket csak a kezelni kívánt gép típusára érvényes, gépkezelői képesítéssel rendelkező dolgozó működtetheti. Vezetőt is emelő árugyűjtő targonca (komissiózó) Emelővillás targonca Vontató targonca Szállító targonca Emelővillás targonca Gyalogkíséretű targonca

83 A raktári munka során az ékszerek viselése tilos, mivel azok a berendezésekbe, felszerelésekbe beakadva komoly baleseti veszélyforrást jelentenek. A raktárban kizárólag csúszásmentes talpú, zárt cipőben szabad dolgozni. A bekövetkezett munkabaleseteket jegyzőkönyvben kell rögzíteni és kivizsgálni. A biztonságos munkavégzés szabályait minden dolgozó köteles betartani!

84 Tárolási módok A kereskedelmi egységek értékesítési módjának, valamint az üzlet és a raktár nagyságának, felszereltségének függvényében határozzák meg az üzletek az alkalmazott tárolási formát. A raktári berendezések és a raktározási mód meghatározásánál arra kell törekedni, hogy kedvező legyen a helykihasználás. A tárolási rendszerre a raktár típusa, technológiai felszereltsége is hatással van.

85 Raktártípusok Alacsony raktárak (belmagasság: max 5 méter) Középmagas raktárak (belmagasság: max 12 méter) Magas raktárak (belmagasság: méter körül) Emeletes raktárak (az alacsony raktárak többszintes változata)

86 Raktártípusok Raktárak technológiai felszereltsége: Állványok Egységrakományt képző eszközök (pl: rakodólapok)

87 Árumozgató eszközök Felrakógépek Csúszdák, liftek szállítószalagok Vákuumtömlős emelő

88 Statikus és dinamikus tárolási módok A raktárak statikus és dinamikus tárolási rendszereket alkalmaznak.

89 Statikus tárolási mód A tárolás során az áru nem változtatja a helyét. Típusai: Állványok nélküli (egységrakományok esetén) Állványos (egységrakományok és darabáruk esetén)

90 Statikus tárolási mód

91 Dinamikus tárolás mód Egy-egy tárolási egység mozgatása esetén az állványon lévő többi áru is változtatja a helyét. (pl. gördíthető állványok, gördíthető sztenderek). Típusai: Állványos (egységrakományok és darabáruk esetén) Előnye: Hátránya: jó térkihasználás könnyű hozzáférés az áruegységekhez kiépítés költséges

92 Gördíthető polcos állványrendszer akár 80%-os kapacitástöbbletet jelenthet a statikus rendszerekhez képest

93 Körforgó állványos tárolás esetében egymással összekapcsolt tálcák, polcok vagy egyéb tartóelemek mozognak függőleges (páternoszter rendszer) vagy vízszintes (karusszel rendszer) irányba.

94 Az utántöltős állványos tárolás az átjárható állványos tárolás továbbfejlesztett változata. A tárolási egységeket alátámasztó hossztartók lejtős kialakításúak: a tárolócsatornákban a tárolási egységek a gravitációs erő segítségével - a kitárolás ütemének megfelelően - a betárolási oldal felől a kitárolási oldal felé haladnak. A tároló csatornák a - tárolási egységek jellemzőitől függően - görgőspályás vagy vezetősínes kialakításúak lehetnek.

95 Áruk tárolását meghatározó tényezők Az árusított cikkek jellege (műszaki elavulás veszélye, élelmiszereknél a romlandóság, az áru súlya, mérete) A raktár nagysága ideális, ha az eladótér és a raktár aránya 50 50% Az árusítási forma (értékesítési mód) önkiszolgáló: áru 80%-a az eladótérben, hagyományos: az áru nagy része a raktárban A raktárak felszereltsége

96 Hagyományos értékesítés Az eladás legnagyobb múlttal rendelkező, klasszikus formája. Az eladó és a vevő közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással, a vásárló az árut az eladó segítségével ismeri meg.

97 Önkiszolgáló értékesítés Napjainkban az egyik legelterjedtebb értékesítési forma. Az önkiszolgáló értékesítési módban az eladó és a vevő általában nem kerül közvetlen kapcsolatban, a vásárló rendszerint csak a pénztárnál találkozik az üzlet dolgozójával. Szükség esetén természetesen kérhetjük az eladó segítségét.

98 Önkiválasztó értékesítés Ez az értékesítési forma lehetővé teszi, hogy a vevők az eladó segítsége nélkül, közvetlenül ismerkedhessenek meg az árukkal. A terméket megnézhetik, kipróbálhatják. Miután a vevő kiválasztotta a megvásárolni kívánt árucikket, az eladótól kell kérnie azt.

99 Tárolási típusok Tömbtárolás: egyforma, nagy tömegű áruk tárolásánál alkalmazzák. A rakodólapokra helyezett árut egymásra halmozzák. Max. magasság 4-6 méter. Romlásra hajlamos áruknál kevésbé alkalmazható.

100 Tárolási típusok Soros tárolás: Az árukat az ellenőrzés és értékmegóvás miatt könnyen számolható egységes csoportokban helyezzük el. Soros tárolás esetén az egyedi áruk vagy az egységrakományok a közlekedőutak mentén jobbra és balra csak egy-egy sorban helyezkednek el. Párhuzamosan haladó utak esetén így egymás mellett két állvány- vagy halmazsor képezhető. Az állvány- vagy halmazsorok a raktár hossztengelyére merőlegesek vagy azzal párhuzamosak lehetnek.

101 A gyakorlatban a tömb és a soros tárolást együttesen alkalmazzák! Vegyes tárolás A vegyes tárolás olyan raktárakra jellemző, melyekben a nagy mennyiségű, homogén árukészlet (tömbtárolás) mellett, különböző árufajtákból álló készletet is kell tárolni (soros tárolás). A tárolóterület kihasználhatósági tényezője jobb.

102

103 Tömb Soros Vegyes

104 Árumozgató gépek, eszközök Az áruk mozgatására a raktárakban az áru beérkezését követően, a kiszállításkor és a tárolás közbeni esetleges készletátcsoportosításkor van szükség. Az áruk mozgatása történhet: Kézi erővel, vagy kézi segédeszközökkel Gépi hajtású emelőtargoncákkal Darukkal Felrakógépekkel

105 A vízszintes árumozgatásra szolgáló hagyományos eszközök a kiskereskedelemben a kézikocsik, a hidraulikus raklapemelők A vízszintes és függőleges anyagmozgatás eszközei a gépi meghajtású emlővillás targoncák

106 Kézi árumozgatás szabályai A kézi, vagy kézi segédeszközös árumozgatása a viszonylag könnyű áruknál, kisebb forgalmú raktárakban, vagy a gépesített raktárakban bizonyos műveleteknél kiegészítésképpen alkalmazzák. Kézi rakodás szabályai: Egész napos tevékenység esetén 10 kg Szakaszos munkavégzés esetén 20 kg A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy az anyagmozgatási normákat a jogszabályban engedélyezetteknél alacsonyabb mértékben állapítsa meg.

107 Kétkerekű kézikocsik: ládák, rekeszek mozgatása akár 500 kg-ig Négykerekű kézikocsik: legelterjedtebb változatának a raklapja 70*100 cm-es és kerekei cm átmérőjűek.

108 Rakodólap A rakodólapon tárolt áruk mozgatásához hidraulikus raklapemelőt ( béka ) használnak. A rakodólap egységes méretű árualátét, amelyen egységrakomány tárolható és szállítható. A kéz emelővillás targoncát a rakodólap alá toljuk, majd a beépített olajemelő segítségével villáit megemeljük. Így a rakodólap néhány centiméterrel a talaj fölé emelkedik és szállítható.

109 Egy utas raklap Fél raklap (Düsseldorf raklap) Fa rakodólap EUR MÁV-REC EUR védjeggyel ellátott rakodólap Magyarországon is védett termék. A 800 x 1200 mm-es rakodólapba az "EUR" védjegyet és az engedélyező vasút jelét "MÁV" csak az a rakodólap gyártó sütheti be, aki az aktuális évre érvényes Rail Cargo Hungaria Zrt. gyártási engedélyével rendelkezik.

110 A mérleges raklapemelő béka előnye a hagyományos hidraulikus raklapemelő békákkal szemben, hogy a megemelt teher, termék súlya azonnal mérhető és az eredmény azonnal leolvasható a készülék kijelzőjén.

111 Gépi működtetésű targonca Nagy alapterületű és magasságú kereskedelmi egységekben egységrakományok és nagy tömegű egyedi darabáruk mozgatására gépi működtetésű targoncát alkalmaznak. Állványos és állvány nélküli tárolási rendszereknél egyaránt használhatók. Megkülönböztetünk gyalogvezérelt és vezetőüléses targoncát. Felrakótargonca

112 Gépi működtetésű anyagmozgató berendezéseket csak a kezelni kívánt gép típusára érvényes, gépkezelői képesítéssel rendelkező dolgozó működtetheti. Vezetőt is emelő árugyűjtő targonca (komissiózó) Emelővillás targonca Vontató targonca Szállító targonca Emelővillás targonca Gyalogkíséretű targonca

113 Közlekedő utak A közlekedő utakat a tűzvédelmi követelményeket figyelembe véve úgy kell kialakítani, hogy azon az alkalmazott targoncák méreteit, fordulási és emelési tulajdonságait figyelembe vették. A targonca működésekor az érintett közlekedő utat a gyalogos közlekedés elől le kell zárni. Targoncabaleset egy raktárban! m/watch?feature=playe r_embedded&v=al9ck umez4u

114 A legszélesebb utat a normál emelőtargoncák, a legkeskenyebbet a tolóoszlopos és az oldalemelésű targoncák igénylik. Ezzel függőlegesen is mozgathatók a raklapok, így az egységrakomány akár 7-8 m magasra is felrakható, illetve onnan levehető.

115 Ha a kiskereskedelmi egység többszintes, vagy emeleten helyezkedik el, szükség van függőleges irányú árumozgatásra is. Az áru szintek közötti mozgása csúszdák, szállítószalagok, görgős szállítólejtők, teherliftek használatával oldható meg.

116 Daruk A darukat nagy tömegű, terjedelmes áruknál, illetve nagy belmagasságú áruházakban és raktáraikban alkalmazzák. Megkülönböztetünk magas pályán mozgó futódarukat és felrakódarukat. Futódaru Az alsó rész 360 -ban fordul így egy helyben akár két polcsort is elér.

117 Felrakógépek A magasraktárak (6 m feletti állványok) sajátos árumozgató gépei. Az állványok közötti folyosókon egyidejű emelő és haladó mozgással közelítik meg a kiválasztott áru tárolóhelyét. Lehetnek kézi, félautomatikus vagy automatikus vezérlésűek. Mozoghatnak a padlóra szerelt sínpályán, a kétoldali állványok felső peremére szerelt síneken, vagy az állványokat összekötő tartókra szerelt síneken.

118 Folyosóhoz nem kötött (folyosóváltásra alkalmas) felrakógép Folyosóhoz kötött (folyosóváltásra nem alkalmas) felrakógép Padlóra szerelt sínpályán mozgó felrakógép

TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK

TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK 1 Az áruk tárolása és raktározása A termelés és fogyasztás időben és térben eltérnek egymástól, emiatt szükséges az árukat rövidebb, vagy hosszabb ideig tárolni.

Részletesebben

Élelmiszerbiztonság és élemiszerosztás

Élelmiszerbiztonság és élemiszerosztás Élelmiszerbiztonság és élemiszerosztás Élelmiszerbiztonság/ Élelmiszerbank Az élelmiszerbiztonság különböző stratégiák és alkalmazott gyakorlatok összessége annak érdekében, hogy az élelmiszereket megfelelő

Részletesebben

Az áru és vagyonvédelem fontossága

Az áru és vagyonvédelem fontossága ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM (ELEKTRONIKUS ÁRUVÉDELEM JELLEMZŐI, JELZŐCÍMKÉK FAJTÁI ÉS ELHELYEZÉSÜK A TERMÉKEN, JELZŐRENDSZEREK TÍPUSAI, MŰKÖDÉSE, ALKALMAZÁSA, ÁRUVÉDELMI JELÖLÉSEK, VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK

Részletesebben

ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM. 5.tétel

ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM. 5.tétel ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM 5.tétel Az áru és vagyonvédelem fontossága Az elmúlt évek óriási beruházásai, a bevásárló központok megjelenése, a tömeges vásárlás, az üzletek biztonságának újfajta értelmezését

Részletesebben

A boltban levő vagyontárgyakat: berendezéseket, felszereléseket, gépeket, árukat, göngyölegeket, valamint a pénzkészletet védeni kell a

A boltban levő vagyontárgyakat: berendezéseket, felszereléseket, gépeket, árukat, göngyölegeket, valamint a pénzkészletet védeni kell a A boltban levő vagyontárgyakat: a bolti berendezéseket, felszereléseket, gépeket, árukat, göngyölegeket, valamint a pénzkészletet védeni kell a károsodástól, lopástól és az elemi károktól. a külső környezet,

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.)

Részletesebben

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve:

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: CÉGFELMÉRŐ ADATLAP A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: A cég székhelye: Részleg (ha van) megnevezése: A részleg címe: Cégvezető

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Áruvédelem

Összeállította: Sallai András. Áruvédelem Összeállította: Sallai András Áruvédelem Mivel foglalkozik az áruvédelem? Az árut károsító igénybevételek elleni védekezéssel Igénybevétel Mindazon környezeti hatások összessége, amelyek az árut a szállítás,

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

Milyen szabályokat kell figyelembe venni az áruk raktári elhelyezésénél?

Milyen szabályokat kell figyelembe venni az áruk raktári elhelyezésénél? László Zoltánné Milyen szabályokat kell figyelembe venni az áruk raktári elhelyezésénél? A követelménymodul megnevezése: Az áruforgalom lebonyolítása A követelménymodul száma: 0004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Anyagmozgatás gépei. Raktározás

Anyagmozgatás gépei. Raktározás Anyagmozgatás gépei Raktározás Raktározási rendszer értelmezése Raktározás: Raktár Integrálja a tárolást közvetlenül megelızı és követı raktáron belüli fizikai folyamatokat(mozgatás,egységrakomány- képzés,stb.)továbbá

Részletesebben

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele)

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele) Készletezés Árukészlet: a forgalom lebonyolítását biztosító áruállomány, árumennyiség. Készletezés: a készletekkel kapcsolatos döntések és gyakorlati teendők összessége. A készletezés hosszú távú döntései

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Piaci élelmiszer boltok

Piaci élelmiszer boltok Piaci élelmiszer boltok 5081 Szajol, Erkel Ferenc tér 4-5. hrsz. 269/4 Élelmiszertechnológiai engedélyezési tervdokumentáció Tervező: Doma István élelmiszeripari mérnök Magyar Mérnöki Kamara tagja (MMK

Részletesebben

KISOKOS. Élelmiszer. azaz, mit-hogyan tároljunk! Create 2002 Kft.

KISOKOS. Élelmiszer. azaz, mit-hogyan tároljunk! Create 2002 Kft. Élelmiszer KISOKOS azaz, mit-hogyan tároljunk! Create 2002 Kft. 6723 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. M/II. 5 Tel.: 70/409-8312, 62/555-832 www.haccprendszerkiepites.hu haccpszeged@gmail.com Útmutató az

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S)

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S) 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG RAKODÁS (R) kis horizontális és vertikális távolság, kis mûveleti idõ. nagy mûveleti idõ, minimális mozgatás. TÁROLÁS (T) SZÁLLÍTÁS (S) nagy horizontális

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok HELYI KERETTANTERV Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények Értékelési szempontok Tanext Budapest, 2017. / 2018. Tanév Moncz Anikó A11992-16

Részletesebben

A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 1 A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 2 A kereskedelmi munka során használatos gépek szerepe a kereskedelmi munkában: Segítik a vásárolt áruk

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu

ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu Tetű ellen

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 341 01 Eladó szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi Egészség és Biztonság 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pisky Józsefné. A kereskedelmi egység biztonságos működtetése, külső-, belső- és élőerős vagyonvédelmi rendszerek,

MUNKAANYAG. Pisky Józsefné. A kereskedelmi egység biztonságos működtetése, külső-, belső- és élőerős vagyonvédelmi rendszerek, Pisky Józsefné A kereskedelmi egység biztonságos működtetése, külső-, belső- és élőerős vagyonvédelmi rendszerek, a biztonságos pénzkezelés szabályai A követelménymodul megnevezése: A kereskedelmi egység

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pisky Józsefné. A kereskedelmi egység biztonságos működtetése, külső-, belső- és élőerős vagyonvédelmi rendszerek,

MUNKAANYAG. Pisky Józsefné. A kereskedelmi egység biztonságos működtetése, külső-, belső- és élőerős vagyonvédelmi rendszerek, Pisky Józsefné A kereskedelmi egység biztonságos működtetése, külső-, belső- és élőerős vagyonvédelmi rendszerek, a biztonságos pénzkezelés szabályai A követelménymodul megnevezése: A kereskedelmi egység

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Munkavédelem és képviselet a kereskedelemben. Kégl Judit - Spar 2013. március/április

Munkavédelem és képviselet a kereskedelemben. Kégl Judit - Spar 2013. március/április Év Szeletelő Csont-fűrész Késsel vágás Anyagmozgatás rossz mozdulat Rolli kocsi, hűtőkonténer Rossz lépés Törött áru Ajtónak nekiment, ajtóhoz csukta Polc éle megvágta Egyéb Össz. Munkavédelem és képviselet

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

ANYAGMOZGATÁSI ÉS LOGISZTIKAI TANSZÉK MISKOLCI EGYETEM LOGISZTIKAI RENDSZEREK I.

ANYAGMOZGATÁSI ÉS LOGISZTIKAI TANSZÉK MISKOLCI EGYETEM LOGISZTIKAI RENDSZEREK I. T á r o l á s, r a k t á r o z á s A tárolás, illetve raktározás feladata, hogy gondoskodjon: - a logisztikai folyamatok során az anyagok, termékek elhelyezéséről felhasználásukig, - a tárolt anyagok,

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA

ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA Raktár készletek, raktározási folyamato ELŐADÁS I. é. Szabó László tanársegéd BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

Részletesebben

YAC-A fűtés nélküli légfüggöny

YAC-A fűtés nélküli légfüggöny YAC-A fűtés nélküli légfüggöny MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2016.06.22. - 2 - Az ennek a gépkönyvnek a tárgyát képező termékcsoport YAC-A típusú, fűtés nélküli kapulégfüggöny termékcsalád

Részletesebben

A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat.

A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat. A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat. Bosch NoFrost készülékek VitaFresh funkcióval tökéletesítve. www.bosch-home.com/hu *Háztartási nagykészülékek Forrás:

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer Az APROD kapcsolható fém polcos állvány csavarkötés nélkül összeállítható elemekből áll, mely egyszerű, gyors szerelhetőséget biztosít kimagasló stabilitás

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

MUNKAANYAG. László Zoltánné. Milyen szabályokat és elveket kell figyelembe venni az áruk raktári elhelyezésénél? II. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. László Zoltánné. Milyen szabályokat és elveket kell figyelembe venni az áruk raktári elhelyezésénél? II. A követelménymodul megnevezése: László Zoltánné Milyen szabályokat és elveket kell figyelembe venni az áruk raktári elhelyezésénél? II. A követelménymodul megnevezése: Az áruforgalom lebonyolítása A követelménymodul száma: 0004-06 A

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BRADOGÉL higiénés kézfertőtlenítőszer higiénés kézfertőtlenítőszer Florin

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

2017/01/03 17:53 1/6 Áruvédelem

2017/01/03 17:53 1/6 Áruvédelem 2017/01/03 17:53 1/6 Áruvédelem < Áruismeret Áruvédelem Az árukárosító tényezők elleni áruvédelem A termelő által előállított áruk nem ott és nem akkor kerülnek felhasználásra, a termelés és a fogyasztás

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS! : Az eszközben lévő optikai modul segítségével lehetőség van a sugarak +/- 90 vízszintes és a +/- 5 függőleges irányú állítására!

FIGYELMEZTETÉS! : Az eszközben lévő optikai modul segítségével lehetőség van a sugarak +/- 90 vízszintes és a +/- 5 függőleges irányú állítására! INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX 1. A biztonságos telepítéshez Ez a telepítési útmutató információkkal ellátott és alapvető telepítési veszélyeket tartalmaz ennek az eszköznek a biztonsági módjában és a karbantartásakor

Részletesebben

Szabványi előírások. Folyamatos ellenőrzés

Szabványi előírások. Folyamatos ellenőrzés Szabványi előírások A MÁV-REC Kft. több mint tíz éve segíti az EUR rakodólapot felhasználó partnereit abban, hogy hozzájuk a jogszabályban meghatározott, kiváló minőségű rakodólapok kerüljenek. A MÁV-REC

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

1 sz. tétel melléklete. Kézi anyagmozgatás kockázat felmérése és kockázat értékelése:

1 sz. tétel melléklete. Kézi anyagmozgatás kockázat felmérése és kockázat értékelése: 1 sz. tétel melléklete. Értelmezze az alábbi kockázatértékelési dokumentumot! Állapítsa meg, hogy tartalmában mennyire felel meg a jogszabályi előírásoknak! Kézi anyagmozgatás kockázat felmérése és kockázat

Részletesebben

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója

A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója A Smart-UPS 1200/1500 VA 100/120/230 Vac rackbe szerelhető 1U telepítési útmutatója Fontos biztonsági üzenetek Olvassa el alaposan az utasításokat, hogy megismerje a berendezést, mielőtt üzembe helyezi,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV IL-REF20H mozgásérzékelős LED reflektorhoz www.inlightled.hu Bevezetés A passzív, infravörös érzékelővel ellátott LED reflektor érzékeli a mozgást, valamint a testhőmérsékletet.

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13.

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13. KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI ÉS EREDMÉNYEI A PILZE-NAGY KFT-NÉL SOMOSNÉ DR. NAGY ADRIENN SZEGED, 2014.11.13. PILZE-NAGY KFT. Tevékenység: Laskagomba termesztés Laskagomba

Részletesebben

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS fejlesztési gépbeszerzés

MŰSZAKI LEÍRÁS fejlesztési gépbeszerzés MŰSZAKI LEÍRÁS fejlesztési gépbeszerzés 1. A VPS 2000 AUTOMATIZÁLÁSA: A MEGLÉVŐ JELENLEG FÉLAUTÓMATA VPS-2000 automatikával való ellátása. De ez mellett fontosabb szempont, hogy a gyártási lépéseket (adagolás

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 23. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK és VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA - Képzés a 2013-as ADR 1.3 fejezete szerint - Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó ADR Profess Tel.: +36 (20) 9830-388

Részletesebben

Kedves Partnerünk! BEVEZETÉS/ELŐSZÓ

Kedves Partnerünk! BEVEZETÉS/ELŐSZÓ Göngyölegkatalógus BEVEZETÉS/ELŐSZÓ Kedves Partnerünk! 2 Knorr-Bremse Csoport a technológia A piacvezetőjeként több mint egy évszázada folyamatos fejlődést mutat fel az ágazatban a gyártás, a fejlesztés

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. 5. tétel

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. 5. tétel AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE 5. tétel 1 Az áruk eladásra történő előkészítése A termékeket szükséges felkészítenünk az eladásra, ami azt jelenti, hogy alkalmassá tesszük őket az értékesítésre.

Részletesebben

Négysugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Négysugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS Négysugaras infrasorompó 8 választható frekvenciával HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. Műszaki adatok Érzékelési távolság Kültér 50m 100m 150m 200m 250m Beltér 60m 90m 120m 180m 240m Érzékelő sugarak száma 4 sugár

Részletesebben

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1.

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1. A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai A csomagolást érő igénybevételek Fizikai igénybevételek Mechanikai igénybevételek Klimatikus igénybevételek Kémiai igénybevételek Biológiai tényezők

Részletesebben

KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK

KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK KERESKEDELMI HACCP NAPLÓK Kiadás dátuma:. A naplókat készítette: Create 2002 Kft. 6724 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. M/II/5. Megjegyzés: A naplók a Create 2002 Kft. által készített HACCP Kézikönyvvel

Részletesebben

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer ELEMKATALÓGUS ÉS ÁRJEGYZÉK Érvényes 2018.03.01-től visszavonásig APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak Méret Polcok Polcköz

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák: A logisztikai lánc raktártípusai

Részletesebben

Szakképesítés: 54 341 01 Kereskedő Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az áruforgalommal kapcsolatos feladatok

Szakképesítés: 54 341 01 Kereskedő Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az áruforgalommal kapcsolatos feladatok A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a szakmai követelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelményekben

Részletesebben

Élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a kereskedelmi egységekben A HACCP rendszer

Élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a kereskedelmi egységekben A HACCP rendszer Összeállította: Irmai Tünde 2013.11.12. Élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a kereskedelmi egységekben A HACCP rendszer Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, mit várunk el az ott vásárolt élelmiszerrel

Részletesebben

Partner a fogászatban

Partner a fogászatban Partner a fogászatban Eclipse, All Resins (Bázislemez, Setup és Contour Resin) Oldal: 1 1. Anyag és cég megnevezése 1.1 Termék adatai Kereskedelmi név Eclipse, All Resins (Bázislemez, Setup és Contour

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

Logisztikai hálózatok funkcionális elemekre bontása intralogisztikai

Logisztikai hálózatok funkcionális elemekre bontása intralogisztikai Logisztikai hálózatok funkcionális elemekre bontása intralogisztikai rendszerekben Minden rendszer, és így a logisztikai hálózatok is egymással meghatározott kapcsolatban lévő rendszerelemekből, illetve

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

LFM Használati útmutató

LFM Használati útmutató Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 LFM Használati útmutató Oldalak 1 1.ábra 2.ábra Oldalak 2 3.ábra

Részletesebben

Rakatszállítók a Toyotától

Rakatszállítók a Toyotától www.toyota-forklifts.hu Rakatszállítók a Toyotától Nagyobb tárolókapacitás, nagyobb megtakarítás 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING NAGYOBB TÁROLÓKAPACITÁS A gyors növekedés vagy a csúcsidőszakok miatt egyre szűkösebb

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A szükségletek fogalma, csoportosítása A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata 2. A kereslet fogalma, a keresletet befolyásoló tényezők A kínálat fogalma,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: Légszűrés STO12 modulokkal alma/körte hűtőtárolókban

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: Légszűrés STO12 modulokkal alma/körte hűtőtárolókban HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: Légszűrés STO12 modulokkal alma/körte hűtőtárolókban Az alma és néhány körtefajta a betakarítás után leghosszabb ideig (frissen) eltartható gyümölcsök. Néhány fajta akár 1 évig is

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások:

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE II. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági

Részletesebben

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Ma Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vonatkozó előírások I. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni

Részletesebben

JKL RENDSZEREK Targoncák, vezető nélküli targoncák. Dr. Bohács Gábor Tanszékvezető, egyetemi docens

JKL RENDSZEREK Targoncák, vezető nélküli targoncák. Dr. Bohács Gábor Tanszékvezető, egyetemi docens JKL RENDSZEREK Targoncák, vezető nélküli targoncák Dr. Bohács Gábor Tanszékvezető, egyetemi docens gabor.bohacs@logisztika.bme.hu Tartalomjegyzék 1. Targoncák: főbb alkalmazási területek és kivitelek áttekintése

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

601H-R és 601H-F típusú HŐÉRZÉKELŐK

601H-R és 601H-F típusú HŐÉRZÉKELŐK 601H-R és 601H-F típusú HŐÉRZÉKELŐK 1. BEVEZETÉS A 601H-R és 601H-F hőérzékelők a mennyezetre szerelhető, aljzatra illeszthető 600-as sorozatú érzékelők közé tartoznak. Kétvezetékes hálózatba szerelhető,

Részletesebben

Vizes mérőkocsi. A munka hatékonyságának optimalizálása. Védelem a szivárgáskereső készülékek számára

Vizes mérőkocsi. A munka hatékonyságának optimalizálása. Védelem a szivárgáskereső készülékek számára Vizes mérőkocsi A munka hatékonyságának optimalizálása Védelem a szivárgáskereső készülékek számára Mérési adatok teljes körű kiértékelhetősége a mérés helyszínén Biztonságos munkakörnyezet A vizes mérőkocsi

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató. Kalkulációs lap. Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék:

19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató. Kalkulációs lap. Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék: 19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató 1. Költségkalkuláció Kalkulációs lap Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék: Nyersanyag Cikkszám Mennyiség Egység

Részletesebben