A szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény"

Átírás

1

2 A szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény ISO 690 sz. nemzetközi szabvány 4. (1) A szerzői jog azt illeti meg, aki a művet megalkotta (szerző). 9. (1) A szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok a személyhez fűződő és a vagyoni jogok összessége évi LXXVI. törvény a szerzői jogról - Bp.: Országgyűlés, július 6. - I. fejezet

3 A szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény ISO 690 sz. nemzetközi szabvány 1. (1) Ez a törvény védi az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat. (2) Szerzői jogi védelem alá tartozik függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása évi LXXVI. törvény a szerzői jogról - Bp.: Országgyűlés, július 6. - I. fejezet

4 Más személy magántulajdonának eltulajdonítása = LOPÁS! Más művének sajátként való feltüntetése, vagy az ererdeti munkát saját publikált munkában hivatkozás, forrás megjelölés és/vagy szerzői engedély nélküli felhasználása = PLÁGIUM!

5 Letöltés ideje:

6 Forrás: (letöltés ideje: :00)

7

8 A bibliográfia legfontosabb szabályainak az alkalmazása Az MSZ ISO 690 szabvány az idézések és a hivatkozások szabályait kötelező normaként határozza meg. FOGALMA: Bibliográfiai hivatkozáson azoknak a pontos és kellően részletezett adatoknak az együttesét értjük, amelyek lehetővé teszik, hogy egy kiadványt (vagy annak egy részét) azonosítani lehessen. CÉLJA: Lehetővé váljon az idézett könyv, folyóirat stb. azonosítása, felismerése, felkutatása, továbbá egységes eljárásmódokkal megkönnyítse a tudományos és ismeretterjesztő irodalom használatát. FORMÁJA: részletes hivatkozás: a dokumentum minden egyes lényeges bibliográfiai adata; alkalmazása: könyvismertetés, forráskiadvány rövidített hivatkozás: csak azok az adatok, amelyek feltétlenül szükségesek az azonosításhoz évi LXXVI. törvény a szerzői jogról - Bp.: Országgyűlés, július 6. - VI. fejezet, 34.

9 Saját szöveg (idézet) Idézett dokumentum Saját publikáció hivatkozás

10 idézés: egy másik szerző szövege egy részének felhasználása a saját dolgozatunkban. Módjai: A) szószerinti B) tartalmi (parafrázis) Mikor kell idézni?

11 1. Megfelelő hosszúság; 2. Csak akkor, ha alátámaszt vagy igazol; 3. Ha nincs kritikai észrevétel egyetértünk vele; 4. Pontos forrás feltüntetése; 5. Régi forrás esetén a kritikai kiadásra kell támaszkodni; 6. Idegen nyelvű idézet eredetben, fordítás (láb)jegyzetben, 7. Világos utalás a szerzőre és a műre (id. mű, v. ref.); sor esetén ua. bekezdés, több, akkor új bekezdés; 9. Idézet legyen hiteles, szerzői megj. szögletes zárójelben; 10. Idézésnél mindig legyen mű és oldalszám. Forrás: ECO, Umberto: Hogyan írjunk szakdolgozatot? - Bp.: Kairosz Kiadó, 1996.

12 Szószerinti idézés hivatkozása a szövegben: Az 1996-ra kialakított [ ] normatíva 8100 forintról forintra emelkedett (Magyar Bálint, p.6.) Szószerinti idézéskor mindig idézőjelben kell közölni azt a szövegrészt, ami más szerzőtől származik. Az idézet után meg kell adni azt az információt, azt a legrövidebb keresési útvonalat, amelyen keresztül visszakereshetővé válik a közölt idézet, azaz amelynek segítségével az olvasó meg tudja keresni azt a művet, amiben elolvashatja a szerző idézett gondolatát.

13 Az idézett szöveget idézőjelek közzé tesszük. ; a hivatkozásban a forrás pontos oldalszámát is fel kell tüntetni (p. 6.) ; az idézet lehetőleg ne legyen több 4-6 sornál; kihagyás [ ] az idézett szövegből. magyarázó kommentár hozzáfűzése az idézethez; Ha az idézet nem az eredeti mondat elején kezdődik

14 Az idézett szöveget idézőjelek közzé tesszük. ; Ha az idézet nem az eredeti a hivatkozásban mondat elején a forrás pontos oldalszámát kezdődik is fel kell tüntetni (p. 6.) ; az idézet lehetőleg ne legyen több 4-6 sornál; kihagyás [ ] az idézett szövegből. magyarázó kommentár hozzáfűzése az idézethez; az idézet ne legyen több 4-6 sornál, mert a hosszabb idézet megtörheti a dolgozat [logikai] egységét.

15 a hivatkozásban lévő hibátt (sic) is kell jelölni; az idézetben történő kiemelést [kiemelés tőlem GI (a szerző)] az előzőek szerint lehet jelölni; Versek folyamatos ha idézésekor az idézetben a sorok idéznek, akkor a beágyatott elválasztása idézetet ferde 2 ún. chevron (lúdlád) vonallal [/] idézőjellel történik. kell jelezni: Petőfi írta apjáról. Szemében»mesterségem«/ Most is nagy szálka még 2 Helyesírási szabályzat 256 pontja szerint.

16 a hivatkozásban lévő hibátt (sic) is Versek folyamatos idézésekor a kell jelölni; sorok elválasztása ferde vonallal az idézetben történő kiemelést [/] történik. [kiemelés tőlem GI (a szerző)] az előzőek szerint lehet jelölni; ha az idézetben idéznek, akkor a beágyatott idézetet 2 ún. chevron (lúdlád) idézőjellel kell jelezni: Petőfi írta apjáról. Szemében»mesterségem«/ Most is nagy szálka még 2 Helyesírási szabályzat 256 pontja szerint.

17 parafrázis = tartalmi átvétel, tartalmi idézés» a dolgozat készítője maga foglalja össze röviden az idézett szerző gondolatait; parafrázis esetén is korrekt módon kell hivatkozni, de ; ha egy egész (al)fejezet egész szellemiségére gyakorol hatást egy másik szerző műve, akkor ;

18 Szószerinti idézés hivatkozása a szövegben: Az 1996-ra kialakított [ ] normatíva forintról forintra emelkedett (Magyar Bálint, p.6.) Gondolattartalom saját szavainkkal történő közvetítése (PARAFRÁZIS): Magyar Bálint (1998) kijelentette, hogy a normatíva forintról forintra emelkedett..

19 Átvételnek minősül a nyilvánosságra hozott mű olyan mértékű felhasználása más műben, amely az idézést [Szjt. 17. (1) bek.] meghaladja. 3 (megjegyzés: fél oldalnál hosszabb idézet) évi LXXVI. törvény a szerzői jogról - Bp.: Országgyűlés, július 6. - IV. fejezet. 34. (2) bekezdés. (Céljai: oktatás, tudományos ismeretterjesztés)

20 Annyi adat szükséges, amellyel egyértelműen meghatározható az idézés forrásdokumentuma. Módszerei: 1. Első adatelem és dátum (egyre gyakrabban) (HARVARD-RENDSZER) 2. Idézések jegyzetben (társadalomtudományi) Idézések jegyzetben Sorszámozott idézés (műszaki)

21 Specialitások Közvetett Adatelemek (vagy kereszt-) hivatkozás ZENG, G.J.: Purchasing and the management of materials. -New York, John Wiley and Sons Inc., pp ; -In: MajorosP., Barta P., Zimler T.: Iparvállalatok beszerzésgazdaságtana. -Bp.: Műszaki Könyvkiadó, 1999., -p Internet-források hivatkozása szerző, a mű/cikk címe, alcíme, megjelenési adatok (kiadó, intézmény, ha van) pontos internetes elérési út, letöltés dátuma. Forrás: (letöltés ideje: :00)

22 Specialitások Adatelemek

23 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE 1. SZERZŐSÉGI KÖZLÉS (kötelező) Szerző = a dokumentum tartalmáért felelős személy vagy testület Ide tartozik: szerző (író), szerkesztő, összeállító, válogató, átdolgozó, fordító, illusztrátor stb. Nem tartozik ide: lektor, szakmai ellenőr, technikai közreműködők. 1.1 Elsődleges szerzőség (szerzői felelősség kötelező adat) Szöveges dokumentum esetén az író (más művek esetében zeneszerző, festő stb.). Szabadalmak esetében a bejelentett szabadalomtulajdonos. Gyűjteményes kötetek vagy akkor, ha a szerzők száma meghaladja a hármat a szerkesztő (de csak akkor, ha a neve kiemelten szerepel a forráson). Ekkor a név után zárójelben szerepeltetni kell a szerk rövidítést.

24 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE A nevek közlésmódja Forrásban: William Shakespeare Leírásban elhagyunk mindenféle titulust. Leírásban: SHAKESPEARE, William Például: dr. habil. Kis Jenő DSc, egyetemi tanár, okleveles gépészmérnök Leírásban: Kis Jenő Ha testület az elsődleges szerző, akkor azt tüntetjük fel. Például: Forrásban: Kastélymúzeum Forrásban: UNESCO Leírásban: Iparművészeti Múzeum, Nagytétényi Kastélymúzeum (alá-fölé rendeltség kifejezve) Leírásban: UNESCO és nem ENSZ UNESCO (alárendelt szervezetnek sajátos feladatai vannak és így önállóan is kifejező a neve) Teleki Blanka Gimnázium (Budapest) a testület neve után, ha szükséges feltüntethető annak működési székhelye.

25 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE A CÍM (kötelező adat) A címet úgy kell leírni, ahogyan a forrásban meg van adva. Címfordítás a forráscím után szögletes zárójelben megadható. Több cím vagy cím több nyelven a kiemeltet kell elsőnek venni, nincs kiemelt cím, akkor sorrendben az elsőt kell alapnak tekinteni. Alcím lehet közölni akkor, ha szükséges a megértéshez vagy az azonosításhoz. Adatelhagyás hosszú címet lehet rövidíteni, de ez nem jelenthet információ elhagyást. A cím kezdetét tilos elhagyni. Elhagyás jele: Kulcscím: ISDS-ben (az Időszaki Kiadványok Adatait Nyilvántartó Nemzetközi Rendszer) a kiadványhoz rendelt megnevezés. Ha ez a forrásban fellehető, akkor helyettesíti a címet.

26 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE MÁSODLAGOS SZERZŐSÉG (nem kötelező adat) Ide tartoznak például szerkesztő, fordító, illusztrátorok stb. E neveket és funkciókat a cím után másodlagos szerzőségi adatként fel lehet tüntetni. 4. KIADÁS (kötelező adat) Egy kiadás egyazon szedés vagy egyazon nyomóforma alapján készült dokumentum példányainak együttese, amely magában foglalhat több utánnyomást is. Első kiadást általában nem szokták jelölni. A 2. kiadástól kezdve a jelölés kötelező! Jelölés mindig arab számmal. A rövidítést az ISO 832 szabvány határozza meg. Például: 2. jav., bőv. kiad. 5. IDŐSZAKI KIADVÁNYOK Az ~ a nyomtatott vagy nem nyomtatott formában egymást követő részekben megjelentetett kiadvány, amelyen sorszámozás vagy időrendi megjelölés szerepel és bármilyen gyakorisággal előre meg nem határozott ideig jelenik meg. A részegységek számozása kötelező!

27 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE MEGJELENÉS Ezek az impresszum vagy impresszumi adatok. Sorrendjük: megjelenési hely, kiadó, év 6.1 Megjelenési hely (nem kötelező) a gyakorlat azt mutatja, hogy fel kell tüntetni; a városok nevét eredeti nyelven kell feltüntetni; több megjelenési hely esetén a kiemeltet kell feltüntetni; ha nincs kiemelés, akkor az elsőt kell megjelölni; ha nincs feltüntetve a hely a forrásban, akkor azt lehet helyet-tesíteni a megjelenési hely ismeretlen kifejezéssel (rövidítve: s. l. =sine loco, h. n. = hely nélkül)

28 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE Kiadó neve (nem kötelező) A dokumentum előállításáért és fejlesztéséért felelős személy vagy testület. több kiadó több kiadó, de nincs kiemelt a kiemeltet kell feltüntetni ismeretlen kiadó ismeretlen kiadó (rövidítve: s.n. = sine nomine, k.n. = kiadó nélkül) 6.3 Megjelenés kelte (kötelező) az elsőt kell feltüntetni mindig kötelező, úgy ahogy a forrásban szerepel, de mindig arab számmal több év alatt megjelent kiadvány esetében kezdő és záró év (pl ) ha még nem fejeződött be, akkor a kezdő évet kell megadni (pl ) ha nem lehet meghatározni a megjelenési évet, helyette a copyright évét, a nyomtatás évét, vagy a feltételezett megjelenési évet kell megadni. (pl. cop ; printig 1932.; ca )

29 AZ ADATELEMEK RÉSZLETEZÉSE TERJEDELMI ADATOK (nem kötelező) oldal rövidítése: p. = pagina; lap rövidítése: fol. = fólió; hasáb rövidítése col. = colonne; többkötetes mű esetében a kötet száma: vol. = volumen Egész dokumentum forrás, akkor a leírás módja 345 p. Csak részdokumentum a forrás, akkor a leírás módja pp SZABVÁNYOS AZONOSÍTÓ SZÁM ISBN (ISSN) SZÁM (kötelező) ISBN az ország azonosítója a kiadó azonosítója a kiadvány azonosítója ellenőrző szám

30 KÖNYVEK ADATELEM KÖTELEZŐSÉG PÉLDA Elsődleges szerzőség KÖTELEZŐ MÉSZÁROS István Cím KÖTELEZŐ Középszintű iskoláink kronológiája és topográfiája, Másodlagos szerzőség nem kötelező Kiss Béla (szerk.) Kiadás KÖTELEZŐ 2. átd., bőv. kiad Megjelenés hely (nem) kötelező Bp. kiadó (nem) kötelező Akad. Kiadó év KÖTELEZŐ Terjedelem nem kötelező 336 p. Sorozat nem kötelező In: Oktatástörténeti kutatások Megjegyzés nem kötelező Bibliogr. pp Szabványos azonosító szám KÖTELEZŐ ISBN X

31 KÖNYVEK A PÉLDA RÖVIDÍTETT LEÍRÁSA: MÉSZÁROS István: Középszintű iskoláink kronológiája és topográfiája átd., bőv. kiad ISBN X Itt feltüntetve a kiadás helye és a kiadó: MÉRSZÁROS István Középszintű iskoláink kronológiája és topográfiája. -2. átd., bőv. kiad. -Bp.: Akad. K., ISBN X UGYANEZEN MŰ RÉSZLETES LEÍRÁSA: MÉSZÁROS István: Középszintű iskoláink kronológiája és topográfiája. Kiss Béla (szerk.) -2. átd., bőv. kiad. -Bp.: Akad. K., p. - In: Oktatástörténeti kutatások. -Bibliogr. pp ISBN X

32 Időszaki kiadványok IDŐSZAKI KIADVÁNYOK egyetlen lapszáma ADATELEM Cím Szerzőség Kiadás A részegység megjelölése keltezés és/vagy sorszám Megjelenés hely kiadó év KÖTELEZŐSÉG KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ nem kötelező nem kötelező KÖTELEZŐ Sorozat Megjegyzések Szabványos azonosító szám nem kötelező nem kötelező KÖTELEZŐ

33 IDŐSZAKI KIADVÁNYOK egyetlen lapszáma HA AZ IDŐSZAKI KIADVÁNY EGYETLEN RÉSZEGYSÉGÉRE (EGYETLEN LAPSZÁMRA) VONATKOZIK A HIVATKOZÁS, AKKOR CSAK EZT EZ EGYETLEN RÉSZEGYSÉGET ÍRJUK LE. Rövidített leírásban: Új honvédségi szemle. -Magyar Honvédség évf. 1. sz. - ISSN X Részletes leírásban: Új honvédségi szemle. -Magyar Honvédség évf. 1. sz. -Bp.: Magyar Honvédség Előzménye: Honvédségi Szemle. - ISSN X

34 IDŐSZAKI KIADVÁNYOK CIKKEI ADATELEM KÖTELEZŐSÉG PÉLDA Elsődleges szerzőség KÖTELEZŐ BOGNÁR Károly Cím KÖTELEZŐ A háború fogalmának, tartalmának múltja, jelene és jövője.* Másodlagos szerzőség nem kötelező A gazdadokumentum címe Kiadás KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ Új Honvédségi Szemle A rész helye a gazdadokumentumon belül: év KÖTELEZŐ augusztus a részegység megjelölése a megkülönböztető oldalszámozás KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ pp LIX. évf. 2005/8. szám

35 IDŐSZAKI KIADVÁNYOK CIKKEI BOGNÁR Károly: A háború fogalmának, tartalmának múltja, jelene és jövője. =Új Honvédségi Szemle, augusztus, LIX. évf. 8. szám. -pp RUTTAI László, KALMÁR István: Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország rakétavédelmi rendszereinek működéséről. =Új Honvédségi Szemle, október, LXI. évf. 10. szám. -pp RUTTAI László, KALMÁR István: Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország rakétavédelmi rendszereinek működéséről. =Új Honvédségi Szemle, szám. ( ) (Forrás: _allamok /letöltés ideje: /) SCHERING Gábor: A globalizáció és az EU: a neoliberális politikák alkalmazása Európában, és a fenntarthatóság. =EU Working Papers, V. évf. 2. szám. - pp

36 KÖNYVFEJEZET, GYŰJTEMÉNYES MŰ RÉSZE ADATELEM KÖTELEZŐSÉG PÉLDA Elsődleges szerzőség KÖTELEZŐ GŐCZE István Cím KÖTELEZŐ VI. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem története, Másodlagos szerzőség nem kötelező Ács Tibor, Csikány Tamás (szerk.) A gazdadokumentum címe Kiadás KÖTELEZŐ KÖTELEZŐ A magyar katonai felsőoktatás 200 éve A rész helye a gazdadokumentumon belül: hely nem kötelező Budapest kiadó nem kötelező ZMNE év KÖTELEZŐ 2008 a megkülönböztető oldalszámozás KÖTELEZŐ pp

37 KÖNYVFEJEZET, GYŰJTEMÉNYES MŰ RÉSZE GŐCZE István: A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem története, In:Ács Tibor, Csikány Tamás (szerk.): A magyar katonai felsőoktatás 200 éve. - Bp.: ZMNE, ISBN pp ÁCS Tibor et. al.: A magyar katonai felsőoktatás 200 éve. -Bp.: ZMNE, ISBN CZAKÓ Erzsébet: Lessons of the US business schools for Hungary: a comparson. -In: Berács József, Chikán Attila (ed.): Managing business in Hungary (An international perspective). -Bp.: Akad. Kiad., pp

38 MAGYAR SZERZŐI JOGVÉDŐ IRODA EGYESÜLET

39

40

41

42 Mráz (2002/5. ÚHSZ) p. 8. A tudományos kutatás: az a tervszerű, a tudományos ismereteken alapuló emberi tevékenység, amelynek célja új, az eddigi ismeretekhez kapcsolódó, azt kiegészítő, általánosító, pontosító, helyesbítő ismeret, általános érvényű adat, összefüggés, hatás vagy kölcsönhatás felfedése, létrehozása. TÁRGYSZÓ: Kutatás, kutatásmódszertan Mráz István p. 8. A tudományos kutatás módszertani szempontjai = Új Honvédségi Szemle évf. 5. szám. -pp A tudományos kutatás fogalma TÁRGYSZÓ:kutatás,kutatásmódszertan

43

44

45 IRODALOM MAJOROS Pál: A kutatásmódszertan alapjai. -Bp.: Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., ISBN TOMCSÁNYI Pál: Általános kutatásmódszertan. Bp.: Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, ISBN (

A SZAKIRODALMI IDÉZÉSEK RENDSZERE

A SZAKIRODALMI IDÉZÉSEK RENDSZERE A SZAKIRODALMI IDÉZÉSEK RENDSZERE 1. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS 2. AZ IDÉZÉSEK FORRÁSAINAK LEÍRÁSI SZABÁLYAI 3. IDÉZET, HIVATKOZÁS FORRÁSAINAK FELTÜNTETÉSE A DOKUMENTUMBAN 4. A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁS LEGFONTOSABB

Részletesebben

Hitetek mellé tudást

Hitetek mellé tudást Stíluslap Tanulmánykötet: Tanulmánykötet esetében az idézett művekre így kell hivatkozni: első előforduláskor minden azonosító adatot és az idézett oldalszámot fel kell tüntetni lábjegyzetben, az idézett

Részletesebben

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, öt évnél nem régebbi, a célnyelven még nem publikált/lefordított

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság és Társadalomtudományi Kar XY tanszék TDK dolgozat címe Készítette: XY (név) abc szakos hallgató Konzulens: XY (név) beosztás Tudományos Diákköri

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

TVSZ 1 sz. melléklet

TVSZ 1 sz. melléklet TVSZ 1 sz. melléklet A diplomadolgozat (szakdolgozat) készítésének és bírálatának rendje, tartalmi és formai követelményei valamint a záróvizsga rendje a GTK-n (2013. 10. 21.) Kivonat (http://gtk.szie.hu/sites/default/files/files/szabalyzatok/etvsz_gtk_kieg_1_mell_dipldolg.pdf)

Részletesebben

A doktori (PhD) értekezés formai követelményei

A doktori (PhD) értekezés formai követelményei Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola A doktori (PhD) értekezés formai követelményei terjedelem max. 120 oldal A4-es papírméret laponként egy oldalas nyomtatás betűtípus Times New Roman vagy

Részletesebben

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, a hallgató felvételének alapjául szolgáló diploma szakterületéről

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A tudományos írásművek fajtái Tudományos igényű cikk (rövidebb) Tudományos tanulmány (hosszabb) Tudományos könyv Tudományos igényű dolgozat (pl. szakdolgozat

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév II. kategória, 9-10. évfolyam 2014. április 24. csütörtök versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 49 Kedves Versenyző!

Részletesebben

A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁSOK ELKÉSZÍTÉSE

A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁSOK ELKÉSZÍTÉSE A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁSOK ELKÉSZÍTÉSE A szemináriumi és szakdolgozatot készítő, majd a tudományos pályára lépő fiatal kutatók (is) gyakran szembesülnek a dolgozatok, tanulmányok lábjegyzeteinek elkészítésekor

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

Szakirodalmi hivatkozások szabályai

Szakirodalmi hivatkozások szabályai Szakirodalmi hivatkozások szabályai (gépészmérnökök számára) Csüllög Mihály Kovácsné Szabó Ágnes Tartalomjegyzék 1. Idézés... 2 1.1 Az idézés feltételei... 2-3 1.2 Idézés formái... 3 1.3 Az idézés módjai...

Részletesebben

Hitetek mellé tudást

Hitetek mellé tudást E L Ő Z E T E S F E L H Í V Á S A DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK HITTUDOMÁNYI OSZTÁLYA, folytatva a korábbi szép hagyományt, idén is meghirdeti nemzetközi konferenciáját, mely immár a hatodik a

Részletesebben

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok)

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok) FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ (magyar és angol nyelvű tanulmányok) A kéziratokat a következő címre kérjük elküldeni: Határidők: - a kézirat beküldési határideje: 2015. július

Részletesebben

TÖBBKÖTETES KÖNYV 91

TÖBBKÖTETES KÖNYV 91 TÖBBKÖTETES KÖNYV 91 TÖBBKÖTETES KÖNYV BIBLIOGRÁFIAI LEÍRÁSA ÉS TÉTELSZERKESZTÉSE TÖBBKÖTETES KÖNYVEK LEÍRÁSÁNAK MENETE Előzetesen döntenie kell arról, hogy a leírásnak milyen legyen a feltárás bibliográfiai

Részletesebben

Forrásmegjelölés a portfólióban 1.0* Szakál Ferenc Pál

Forrásmegjelölés a portfólióban 1.0* Szakál Ferenc Pál Forrásmegjelölés a portfólióban 1.0* Szakál Ferenc Pál Miért fontos? Hogy miért fontos minden munkánk esetében mindig megadni a felhasznált forrásokat, abba nem megyek bele, elég nyilvánvaló. A kérdés

Részletesebben

2. számú melléklet Szakdolgozati útmutató

2. számú melléklet Szakdolgozati útmutató 2. számú melléklet Szakdolgozati útmutató 1. A szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Tartalmi előírások a) A szakdolgozat címét úgy kell megfogalmazni, hogy az egyértelműen jelezze a tartalmat.

Részletesebben

Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez. Bibliográfiai információk gyűjtése és kezelése

Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez. Bibliográfiai információk gyűjtése és kezelése Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Bibliográfiai információk gyűjtése és kezelése Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Három ok, amiért

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév országos döntő I. kategória, 7-8. évfolyam 2014. április 23. szerda versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 71

Részletesebben

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE Szirén rendszernek a segítségével a hálózaton keresztül helyi és körzeti/területi könyvtárakkal tudunk

Részletesebben

A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK" CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK" CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI I. CIKKEK, TANULMÁNYOK KÖZLÉSÉNEK RENDJE A szerző a közölni kívánt cikket a főszerkesztő címére

Részletesebben

SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI KAR KOLOZSVÁR JOGTUDOMÁNYI ÉS EURÓPAI TANULMÁNYOK TANSZÉK SZAKDOLGOZAT

SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI KAR KOLOZSVÁR JOGTUDOMÁNYI ÉS EURÓPAI TANULMÁNYOK TANSZÉK SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZAT KIVITELEZÉSÉNEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE III. ÉVES HALLGATÓK RÉSZÉRE I. Felépítés, elrendezés: - Címlap, a bibliográfiai leírás standard elemeivel (szerző, cím, keltezés, szak megnevezése, vezetőtanárok

Részletesebben

Tudományos írásműfajok

Tudományos írásműfajok Tudományos írásműfajok Kutatási terv A téma meghatározása Összegyűjtött szakirodalom Kritikai forráselemzés Releváns szakirodalmak összegzése Hipotézis felállítása Hosszabb és mélyebb tanulmányok megírásához

Részletesebben

DISSZERTÁCIÓ FORMAI KÖVETELMÉNYEI

DISSZERTÁCIÓ FORMAI KÖVETELMÉNYEI DISSZERTÁCIÓ FORMAI KÖVETELMÉNYEI I. A disszertáció fő részei 1. Külső borító 2. Címlap román nyelven 3. Címlap magyar nyelven 4. Tartalomjegyzék (a fejezetcímek oldalszámaival) 5. Főszöveg bevezetés fejezetek

Részletesebben

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez (2016) A szakdolgozat terjedelme 30-50 oldal (a mellékletek nélkül), másfeles sortávolság, 12-es betűnagyság, Times New Roman betűtípus. A margók beállítása: bal

Részletesebben

Anyaggyűjtés, cédulázás

Anyaggyűjtés, cédulázás Anyaggyűjtés, cédulázás A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje a jegyzetelés módszereit, képes legyen információt kinyerni a talált forrásokból, és pontosan hivatkozni a felhasznált forrásokra.

Részletesebben

ZMNE Dr. Gőcze István

ZMNE Dr. Gőcze István szakdolgozat TDK-dolgozat Magyar (kutatási) sikerek Dr. ért. TDK a téma aktualitása, fontossága; hazai és nemzetközi szakirodalom ismerete; egyéni kutatások; alkalmazott kutatási módszer megfelelősége;

Részletesebben

Publikációs felhívás

Publikációs felhívás Publikációs felhívás 1. A Terror & Elhárítás című folyóirat publikálás céljából magyar, valamint angol nyelven készített kéziratokat tanulmányokat és könyvrecenziókat fogad be, amelyekért honoráriumot

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁSOK ELKÉSZÍTÉSE

ÚTMUTATÓ A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁSOK ELKÉSZÍTÉSE ÚTMUTATÓ A BIBLIOGRÁFIAI HIVATKOZÁSOK ELKÉSZÍTÉSE A szemináriumi és szakdolgozatot készítő, majd a tudományos pályára lépő fiatal kutatók (is) gyakran szembesülnek a dolgozatok, tanulmányok lábjegyzeteinek

Részletesebben

Etikus publikálás: Plágium

Etikus publikálás: Plágium Etikus publikálás: Plágium Forrás: Roig, Miguel. (2006). Avoiding plagiarism, self-plagiarism, and other questionable writing practices: A guide to ethical writing. Etikus publikálás: jellemzők és alapelvek

Részletesebben

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája 2019. február 22. Szent István Egyetem, Gödöllő Formai követelmények Absztrakt formai követelményei: Cím

Részletesebben

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Szakirodalom-kutatás Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

Szent István Egyetem

Szent István Egyetem Szent István Egyetem 12. melléklet A DOKTORI ÉRTEKEZÉS FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI 1. Az értekezés témája és célja A doktori értekezés témája egy olyan tudományos feladat, amelynek alapproblémája

Részletesebben

Törzskönyvi szám /2009. SZAKDOLGOZAT SZERZİ NEVE(I) ÉVSZÁM

Törzskönyvi szám /2009. SZAKDOLGOZAT SZERZİ NEVE(I) ÉVSZÁM Törzskönyvi szám /2009. SZAKDOLGOZAT SZERZİ NEVE(I) ÉVSZÁM I.Béla Gimnázium/PTE-PMMK SZAKDOLGOZAT Szakdolgozat címe Készítette(ék): Szerzı(k) neve(i) Témavezetı: Témavezetı Neve Konzulens: Konzulens Neve

Részletesebben

Útmutató. a zárótanulmány formai követelményeihez. a szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés hallgatói számára

Útmutató. a zárótanulmány formai követelményeihez. a szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés hallgatói számára Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Útmutató a zárótanulmány formai követelményeihez a szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

Útmutató a szakdolgozat megírásához

Útmutató a szakdolgozat megírásához Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Útmutató a szakdolgozat megírásához A Gyógyszertárvezetés, -üzemeltetés, a Kórházi-klinikai szakgyógyszerészet, a Gyógyszerészi

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Tájrendező és kertépítő BSc szak A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK I. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A dolgozat címe A dolgozat

Részletesebben

2. lecke Bevezetés az elektronikus dokumentumok bibliográfiai leírásába

2. lecke Bevezetés az elektronikus dokumentumok bibliográfiai leírásába 2. lecke Bevezetés az elektronikus dokumentumok bibliográfiai leírásába Ebben a leckében a bibliográfiai leírás elkészítéséhez szükséges alapfogalmakról, a bibliográfiai leírás elkészítéséhez szükséges

Részletesebben

A szakdolgozat végleges címe (célszerű tördeléssel az összetartozó szavak egy sorban legyenek)

A szakdolgozat végleges címe (célszerű tördeléssel az összetartozó szavak egy sorban legyenek) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék S ZAKDOLGOZA T A szakdolgozat végleges címe (célszerű tördeléssel az

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása

A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása (részlet a TVSZ. Kari sajátosságokat tartalmazó mellékletéből magyarázatokkal és mintákkal) A dolgozat terjedelme 20 gépelt oldal (Kb. 50-60000

Részletesebben

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei A szakdolgozattal kapcsolatos követelmények Kedves Hallgatónk, Az alábbiakban segítséget szeretnénk adni Önnek, hogy szakdolgozatát minél könnyebben készítse el Összefoglaltuk a legfontosabb követelményeket,

Részletesebben

A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI

A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI Hagyományok és kihívások IV. Könyvtárszakmai nap az ELTE Egyetemi Könyvtárban Budapest, 2015. augusztus

Részletesebben

Glavanovics Andrea. Bibliográfiai hivatkozások készítése

Glavanovics Andrea. Bibliográfiai hivatkozások készítése Glavanovics Andrea Bibliográfiai hivatkozások készítése 2017. Március 30. konzultáció Mikor kell hivatkozni? Egy tanulmánynak, tudományos műnek, szakdolgozatnak különböző részegységekből kell állnia, aminek

Részletesebben

Az Imágó Budapest közlési feltételei

Az Imágó Budapest közlési feltételei Az Imágó Budapest közlési feltételei 1. Az Imágó Budapest olyan magyar, angol, német és francia nyelven beküldött kéziratokat tanulmányokat, könyvismertetéseket fogad el közlésre, amelyek középpontba állítják

Részletesebben

Az anyaggyűjtés forrásai

Az anyaggyűjtés forrásai Az anyaggyűjtés forrásai Az anyaggyűjtés forrásai Saját ismeretek (megfigyelések, kísérletek, tapasztalatok) Mások ismeretei: > nyomtatott dokumentumok: pl. könyvek, időszaki kiadványok (pl. folyóiratok)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a Diplomamunka szerkesztéséről, alakjáról és beadásáról 1. Tartalmi követelmények A diplomamunka a fizikus MSc hallgatónak a témavezető irányításával elért önálló kutatási,

Részletesebben

Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra

Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra Fogalmak: Referenciák (hivatkozások): Plagizálás (ollózás, irodalmi lopás) Referencia lista (hivatkozási jegyzék) Bibliográfia (felhasznált irodalom):

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZATA

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZATA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZATA I. A SZAKDOLGOZAT CÉLJA A szakdolgozat készítésének célja, hogy tanúsítsa a hallgató tudását és szakértelmét valamely általa választott témában, a választott

Részletesebben

3. lecke Bevezetés a bibliográfiai leíráshoz

3. lecke Bevezetés a bibliográfiai leíráshoz 3. lecke Bevezetés a bibliográfiai leíráshoz Ebben a leckében a bibliográfiai leírás elkészítéséhez szükséges alapfogalmakról, a bibliográfiai leírás felépítésérol, az adatok forráshelyeirol, az egyezményes

Részletesebben

1, A találatok megjelenítése 2, Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Avagy a példányinformációk értelmezése

1, A találatok megjelenítése 2, Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Avagy a példányinformációk értelmezése Mi mit jelent a katalógusban? 1, A találatok megjelenítése 2, Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Avagy a példányinformációk értelmezése 1, A találatok részletes

Részletesebben

GYŐRI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT.. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI

GYŐRI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT.. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI GYŐRI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT.. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI GYŐR, 2015 1 1. BEVEZETÉS 1.1. A szakdolgozat célja A hallgató a szakdolgozatban bizonyítja

Részletesebben

Szakdolgozat írásával kapcsolatos tájékoztató

Szakdolgozat írásával kapcsolatos tájékoztató Szakdolgozat írásával kapcsolatos tájékoztató Szakdolgozat tartalmi követelményei és ellenőrzési pontjai A szakdolgozat célja, annak bemutatása, hogy a hallgatók a képzési szakra vonatkozó ismereteket

Részletesebben

Szerkesztő munkatársa Szerkesztő munkatársa. Könyvkiadói szerkesztő munkatársa. Szerkesztő munkatársa 2/32

Szerkesztő munkatársa Szerkesztő munkatársa. Könyvkiadói szerkesztő munkatársa. Szerkesztő munkatársa 2/32 Szerzői jogi ismeretek. A szerző személyiségi és vagyoni jogai. Dokumentumtípusok: kiadványfajták, kiadványtípusok. Kiadásfajták A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

Tanulmányírás II. Bedő Anett egyetemei tanársegéd

Tanulmányírás II. Bedő Anett egyetemei tanársegéd Tanulmányírás II. Bedő Anett egyetemei tanársegéd A folytatásra-várót befejezni nem lehet, A végleg kimondottat toldani nem szabad: Hát idézd a bölcseket versed fordulóin, És gerendákkal kötöd dalodat.

Részletesebben

A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZI DOLGOZAT. Két kritikai kiadás tipográfiai összehasonlító elemzése

A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZI DOLGOZAT. Két kritikai kiadás tipográfiai összehasonlító elemzése A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZI DOLGOZAT Két kritikai kiadás tipográfiai összehasonlító elemzése Készítette: Bányai Katalin (ISO1J7) PPKE könyvkiadói szakember I. évf. 2. félév Bevezetés A kritikai kiadások

Részletesebben

Fogalmak szótára. Segédlet a könyvek bibliográfiai leírásához. Összeállította Tóvári Judit A B D C E F G H I J K L M N O P R S-SZ T U V Z

Fogalmak szótára. Segédlet a könyvek bibliográfiai leírásához. Összeállította Tóvári Judit A B D C E F G H I J K L M N O P R S-SZ T U V Z Fogalmak szótára Segédlet a könyvek bibliográfiai leírásához Összeállította Tóvári Judit A B D C E F G H I J K L M N O P R S-SZ T U V Z Adat nyelve Az a nyelv, amelyen az adatot a dokumentum közli. (L

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. Szakdolgozat-konzultációval és szakdolgozat-készítéssel kapcsolatos információk

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. Szakdolgozat-konzultációval és szakdolgozat-készítéssel kapcsolatos információk Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szakdolgozat-konzultációval és szakdolgozat-készítéssel kapcsolatos információk Szakdolgozattéma-választás, konzultációk: szakdolgozattéma-választás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL SOPRON 2012 Tartalomjegyzék A Szabályzat tárgyi hatálya... 3 A Szabályzat célja... 3 A plágium fogalma... 3 A plágium szankcionálása... 4

Részletesebben

Melléklet. TDK dolgozat szerkesztési útmutató

Melléklet. TDK dolgozat szerkesztési útmutató II. Melléklet TDK dolgozat szerkesztési útmutató 1) A kézirat esetében minden másfeles sorközzel, 12 pontos Times New Roman betűtípussal készüljön, A4-es méretben. A szöveg terjedelme feleljen meg az OTDK

Részletesebben

A kiemeléshez, kérjük, csak kurziválást használjanak; ne használjanak aláhúzást, félkövér betűtípust, sem KISKAPITÁLIST.

A kiemeléshez, kérjük, csak kurziválást használjanak; ne használjanak aláhúzást, félkövér betűtípust, sem KISKAPITÁLIST. Publikációs feltételek és formai tudnivalók A tanulmányok maximális terjedelme 2 szerzői ív, a recenzióké és a vita rovatban megjelenő írásoké 1 ív, a konferencia-beszámolóké és a portré rovatban megjelenő

Részletesebben

A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások

A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások 2014. május 7-ei változat Ajánlások a szakdolgozat felépítésére A témától függő arányban, a szakdolgozat tartalmazza a következő főbb részeket:

Részletesebben

A DIPLOMADOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A DIPLOMADOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI A DIPLOMADOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI A DOLGOZAT ÁTADÁSA A dolgozatot 4 nyomtatott és egy elektronikus (CD-n PDF formátumban, egyéb mellékletek) példányban kell átadni. A dolgozat egyszerű, puha papírkötésben

Részletesebben

A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei

A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei A hallgatók szakdolgozatának elkészítését a tanszékek által szervezett formában (szakszemináriumokon), vagy egyéni foglalkozások

Részletesebben

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok Könyvtárhasználat / könyvtárismeret Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok KÖNYVEK ELHELYEZÉSE A POLCON FELTÁRÁS SZÉPIRODALMI DOKUMENTUMOK ISMERETKÖZLŐ (SZAKIRODALMI) DOK. /SZAKRENDI CSOPORTOSÍTÁS/

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

Új szabályok az id szaki kiadványok részcímes számainak formai leírásában

Új szabályok az id szaki kiadványok részcímes számainak formai leírásában Új szabályok az id szaki kiadványok részcímes számainak formai leírásában - 2013. január 1-t l KÖTELEZ jelleggel - Verzió 2 - Aktualizált változat - 2013. április 18. Az IKR Folyóirat-kezelő Almunkabizottság

Részletesebben

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek , kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye

Részletesebben

Kecskeméti Humán Szakképző Iskola Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája Kecskemét

Kecskeméti Humán Szakképző Iskola Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája Kecskemét Kecskeméti Humán Szakképző Iskola Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája Kecskemét ÚTMUTATÓ A szakképzésben részt vevő tanulók záró dolgozat készítéséhez és értékeléséhez

Részletesebben

A SZÁZADOK KÖZLÉSI SZABÁLYZATA

A SZÁZADOK KÖZLÉSI SZABÁLYZATA A SZÁZADOK KÖZLÉSI SZABÁLYZATA 1. A szerkesztõség a szerzõ kézirati szövegét számítógépes formában (*.rtf) kéri. 2. Az eljuttatás módja E-mailben attachement mellékletként vagy postai úton floppylemezen.

Részletesebben

DSc: Solymosi József, J. publikáci. Budapest, 2010. 10.. november 16. 1

DSc: Solymosi József, J. publikáci. Budapest, 2010. 10.. november 16. 1 Solymosi József, J DSc: Tudományos közlemények: publikáci ciók, disszertáci ciók Budapest, 2010 10.. november 16. 1 Az előadás tartalma A tudományos közlemények tartalmi és formai követelményei, minőségi

Részletesebben

Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben

Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben dr. Legeza Dénes Szerzői Jogi Szakértő Testület Szerzői Jogi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Online környezet Szakkönyv (szakirodalom) Szakirodalom

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Játékfilm lényeges elemeinek jogosulatlan felhasználása reklámfilmben Ügyszám: SZJSZT 13/2003 A megbízó által feltett kérdések: 1. A Szerzői Jogi Szakértő

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM MAGYAR TUDOMÁNYOS MŰVEK TÁRA SZABÁLYZAT

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM MAGYAR TUDOMÁNYOS MŰVEK TÁRA SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI EGYETEM Dunaújváros 2016 2. kiadás 0. módosítás 2 (13). oldal A Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa által 64-2015/2016. (2016.01.19.) sz. határozatával egységes szerkezetben elfogadva Hatályos:

Részletesebben

TERMÉSZET-, MŰSZAKI- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYOK ALKALMAZÁSA 17. NEMZETKÖZI KONFERENCIA

TERMÉSZET-, MŰSZAKI- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYOK ALKALMAZÁSA 17. NEMZETKÖZI KONFERENCIA TERMÉSZET-, MŰSZAKI- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYOK ALKALMAZÁSA 17. NEMZETKÖZI KONFERENCIA az ELTE Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Centrum, a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja, Gothard

Részletesebben

Krónika. Konferenciák, tudományos események a Szent Adalbert Központban 2008. Szent Márton konferencia az Incoronata (a Mátyás-templom.

Krónika. Konferenciák, tudományos események a Szent Adalbert Központban 2008. Szent Márton konferencia az Incoronata (a Mátyás-templom. 124 Krónika Konferenciák, tudományos események a Szent Adalbert Központban 2008. november 7. november 12. november 19. november 24. december 5-6. december 7. december 11. december 27. Szent Márton konferencia

Részletesebben

Amai kort a digitalizáció korának is nevezik. Nap mint nap szerzői művek tömegével találkozunk a televízión, rádión és interneten keresztül.

Amai kort a digitalizáció korának is nevezik. Nap mint nap szerzői művek tömegével találkozunk a televízión, rádión és interneten keresztül. Szerzői jog Amai kort a digitalizáció korának is nevezik. Nap mint nap szerzői művek tömegével találkozunk a televízión, rádión és interneten keresztül. Gyakran nem is tudatosul a fogyasztókban, hogy mi

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6.

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6. Esszéírás 1X1 Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes 2016. január 6. Mi az esszé? Az esszé a francia essay (=próba, próbálkozás) szóból ered. Eredetileg rövid terjedelmű

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEIRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK. A szakdolgozat követelményei és a hozzárendelt kreditek száma:

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEIRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK. A szakdolgozat követelményei és a hozzárendelt kreditek száma: A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEIRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA Az alábbiak csak a legfontosabb szabályokat foglalják össze a szakdolgozat elkészítéséhez, ezért kérjük, figyelmesen olvassa

Részletesebben

1. A dolgozatok beadásával kapcsolatos követelmények

1. A dolgozatok beadásával kapcsolatos követelmények ÚTMUTATÓ HÁZI FELADAT/PROJEKTFELADAT/KOMPLEX FELADAT/SZAKDOLGOZAT/DIPLOMAMUNKA TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEIHEZ A BME KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN TANSZÉKÉN Jelen útmutató szakdolgozatok és diplomamunkák tartalmi,

Részletesebben

Közlési feltételek. A cikkek leadása előtt kérjük, ellenőrizzék leadásra szánt cikküket, tanulmányukat.

Közlési feltételek. A cikkek leadása előtt kérjük, ellenőrizzék leadásra szánt cikküket, tanulmányukat. Közlési feltételek Kedves Szerzőink! A cikkek leadása előtt kérjük, ellenőrizzék leadásra szánt cikküket, tanulmányukat. Az Eredeti közlemények című rovatba leadott tanulmányok gyors megjelentetése érdekében

Részletesebben

20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT HARMADIK ÁLLOMÁS

20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT HARMADIK ÁLLOMÁS 20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT HARMADIK ÁLLOMÁS Hegyalja Fesztivál 2013. június 27. csütörtök 16.00 óra I. 20 éves az NKA programsorozat ismertetése A Nemzeti Kulturális Alap

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN TVSZ: 1. A hallgatónak mind az alapképzésben, mind a mesterképzésben, illetve az osztatlan képzésben az oklevél megszerzéséhez diplomamunkát,

Részletesebben

A szakdolgozat formába öntésénél, külső megjelenítésénél figyelembe kell venni a dolgozattal szemben támasztott formai követelményeket.

A szakdolgozat formába öntésénél, külső megjelenítésénél figyelembe kell venni a dolgozattal szemben támasztott formai követelményeket. 1. A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI A szakdolgozat formába öntésénél, külső megjelenítésénél figyelembe kell venni a dolgozattal szemben támasztott formai követelményeket. 1.1. A szakdolgozat formai

Részletesebben

RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A kézirat terjedelme legfeljebb 20 oldal (40.000 karakter szóköz nélkül) lehet. Az írásokat doc, docx, vagy rtf formátumban, 12-es Times New Romain betűtípussal,

Részletesebben

A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIADÓ MŰKÖDÉSI RENDJE

A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIADÓ MŰKÖDÉSI RENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIADÓ MŰKÖDÉSI RENDJE SOPRON 2013 A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa az oktatással, a tudományos kutatással, az egyetem működésével összefüggő

Részletesebben

6. A SZERZŐI JOG [1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉ Y]

6. A SZERZŐI JOG [1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉ Y] 6. A SZERZŐI JOG [1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉ Y] A szerzői jogi védelem tárgya (1. ) Szerzői jogi védelem alá tartozik függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e az irodalom, a tudomány és a művészet minden

Részletesebben

A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE...

A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE... TARTALOMJEGYZÉK 1. TÉMAVÁLASZTÁS... 2 2. TÉMAVÁZLAT... 2 3. A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE... 3 4. A SZAKDOLGOZAT... 3 4.1. FORMAI KÖVETELMÉNYEK... 4 4.1.1. Címlap... 4 4.1.2. Nyilatkozat...

Részletesebben

Tanulmányírás II. LU CSI 1. Bedő Anett egyetemei tanársegéd. SZE-AHJK-Környezetmérnöki Tanszék

Tanulmányírás II. LU CSI 1. Bedő Anett egyetemei tanársegéd. SZE-AHJK-Környezetmérnöki Tanszék Tanulmányírás II. Bedő Anett egyetemei tanársegéd A folytatásra-várót befejezni nem lehet, A végleg kimondottat toldani nem szabad: Hát idézd a bölcseket versed fordulóin, És gerendákkal kötöd dalodat.

Részletesebben

Szerzői jog mindenkinek

Szerzői jog mindenkinek Szerzői jog mindenkinek Disszeminációs Tréning Erasmus Közalapítvány Budapest, 2019. szeptember 24. Dr. Lábody Péter A szerzői jogi védelem tárgya Két feltétel: Irodalom/tudomány/művészet területén létrehozott

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal

Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal kapcsolatos formai követelményeket tartalmazza. A dolgozat

Részletesebben

Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények (SZMK) alaki és szerkesztési előírásai. 2/2007. sz. szabályzat

Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények (SZMK) alaki és szerkesztési előírásai. 2/2007. sz. szabályzat Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények (SZMK) alaki és szerkesztési előírásai 2/2007. sz. szabályzat Jóváhagyta a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság

Részletesebben

Könyvtári szabványok és szabályzatok jegyzéke

Könyvtári szabványok és szabályzatok jegyzéke Könyvtári szabványok és szabályzatok jegyzéke SZABVÁNY/SZABÁLYZAT LEVÁLTÓ NEMZETKÖZI SZABVÁNY KORÁBBAN (A visszavont szabványok piros színnel kiemelve.) MSZ ISO 4:2000 Információ és dokumentáció. A kiadványok

Részletesebben