Hogyan tovább, SNI? A GYÓGYPEDAGÓGIAI REHABILITÁCIÓS /FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS EGYSZEREGYE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan tovább, SNI? A GYÓGYPEDAGÓGIAI REHABILITÁCIÓS /FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS EGYSZEREGYE"

Átírás

1 Hogyan tovább, SNI? A GYÓGYPEDAGÓGIAI REHABILITÁCIÓS /FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS EGYSZEREGYE Csibi Enikő bizottságvezető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság

2 1. A probléma észlelése szülői és/vagy pedagógiai kompetencia. Ha szülő a kezdeményező, a bizottság nem utasíthatja el a kérelmet intézményi támogatás hiányában. Ha a szülő kéri az intézménytől a szakértői vizsgálat támogatását, azt az óvoda/ iskola köteles elkészíteni (4/2010. (I.19.) OKM 10. (1))!

3 2. A probléma észlelése figyelő közegben nem tolódhat a tanév végére! Tanulási beilleszkedési - viselkedési - beszédzavarok észlelése mindenképpen az első félév végére, második félév elejére történjen meg, a kérelem érkezzen be! Szakmaiatlannak minősül az a felterjesztés, mely első vizsgálatot kezdeményez, és melynek elkészítése júniusi időpontban történik!

4 3. A szakértői vizsgálat intézményi kezdeményezése a Tü 16/új. formanyomtatvány pontos és alapos kitöltésével történhet (1.sz. melléklet)

5 4. Jelezni érdemes a nyomtatványon (lásd: jövő) ha a gyermek HH, illetve HHH, mert ebben az esetben a bizottság a kérelem beérkeztét követően köteles kezdeményezni az Oktatási Hivatalnál a szakszolgálati esélyegyenlőségi szakértő kirendelését, aki részt vesz a szakértői vizsgálaton, konzultálhat a vizsgálatot végző szakemberekkel, elemezheti az intézményi felterjesztést, indokolt esetben megvétózhatja a szakértői bizottság vizsgálati eredményét is, így a szakértői vélemény nem lép hatályba!

6 5. A szakértői bizottság a rá kiszabott vizsgálati határidőket csak abban az esetben tudja (tudhatja) tartani, ha a kérelmek hiánytalanul érkeznek, nem kell azokat hiánypótlásra visszaküldeni.

7 6. A kérelemnek tartalmaznia kell a hiánytalanul kitöltött formanyomtatványt, melyet mindkét szülővel alá kell íratni. Csak abban az esetben érkezhet kérelem egy szülői aláírással, ha a gyermek felügyeleti jogát gyakorló szülő egyedül nevel )válás, halálozás), ebben az esetben a formanyomtatvány első és utolsó oldala össze kell csengjen e tekintetben! Ha halaszthatatlan elfoglaltság miatt az egyik szülő a vizsgálaton nem tud megjelenni, a kérelemhez mellékelni kell a vizsgálat lefolytatására vonatkozó egyetértő nyilatkozatát és meghatalmazását, hogy szülőtársa az Ő nevében eljárhat, a szakértői véleményt mindkettőjük nevében elfogadhatja/elutasíthatja. Mellékelni kell a 4/2010. (I.19.) OKM rendelet 7. számú mellékletét (orvosi adatlap), ezt azonban csak alapvizsgálat esetén szükséges megtenni. Kontrollvizsgálatok esetében e melléklet már nem szükséges! Mellékelni kell azonban ismételten, ha a gyermeknél felmerül az értelmi fogyatékosság gyanúja, felülvizsgálatát e célból kezdeményezik!

8 7. A kérelem kitöltésekor a kezdeményező pedagógus team fordítson nagy gondot a vizsgálati cél megfogalmazására! A cél ismerete nagy segítség a bizottság számára a vizsgálat megszervezése vonatkozásában Nem elegendő annyit írni, hogy a gyermeknél felmerült a SNI gyanúja! A SNI rendkívül sokféle lehet!!!

9 8. A kérelem beérkeztét követően érdemes fokozottan figyelni az iskola titkárságának elektronikus levelezését, mivel a bizottság minden időpontról az intézményt elektronikus úton tájékoztatja. Ebben az esetben a bizottság számít az intézmény fokozott támogatására a gyermek és a szülők vizsgálaton való megjelenése tekintetében.

10 9. A szakértői vizsgálat a 4/2010. (I.19.) OKM rendelet értelmében lehet alapvizsgálat, kiegészítő vizsgálat, felülvizsgálat.

11 10. Az alapvizsgálatot fenti rendelet értelmében kezdeményezheti a szülő, gyám, a nevelési-oktatási intézmény kizárólag a szülő egyetértésével, gyermekorvos és védőnő, a szülő egyetértésével, a családsegítő és/vagy a gyermekvédelmi intézmény, a gyám egyetértésével.

12 11. Szülői egyetértés nélkül szakértői vizsgálat nem végezhető el, szakértői vélemény nem állítható ki!

13 12. Állapotváltozás megállapítása és az ellátás módosítása céljából felülvizsgálatot az alapvizsgálatnál felsoroltak kezdeményezhetik, részletes indoklással.

14 13. Hivatalból történő felülvizsgálatot (korábbi nevén kötelező felülvizsgálat) a Szakértői Bizottság az intézmény kezdeményezésére végez. Az intézményi kezdeményezés a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 4.sz. melléklete értelmében az óvoda iskola kötelező feladata, ebben a tekintetben a szülőnek vétójoga nincs, a felülvizsgálat elvégzése kötelező!

15 14. Az alap-, a kiegészítő és az állapotváltozás miatti felülvizsgálatok a tanév során bármikor kezdeményezhetők, de érdemes az első félév végéig, a második félév elejéig ezeket kezdeményezni! A kérelem a már korábban (1.sz. melléklet) leírt formanyomtatványon készíthető, mindkét szülő aláírásával!

16 15. Az alap-, a kiegészítő és az állapotváltozás miatti felülvizsgálatok folyamatosan zajlanak, a tanév rendjéhez való igazodás már a múlté.

17 16. A hivatalból történő felülvizsgálatot a Szakértői Bizottság Pedagógiai jellemzés hivatalból indított felülvizsgálathoz elnevezésű formanyomtatványán (2.sz. melléklet) kell kezdeményezni, melyet elektronikus úton küld a Bizottság minden megyei nevelési-oktatási intézménynek, minden év március 14-én.

18 17. A 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 4.sz. melléklete alapján minden tanév június 30-ig ezeket a Pedagógiai jellemzés-nyomtatványokat a Szakértői bizottsághoz hiánytalan kitöltéssel - be kell küldeni, a hiányosságok csúszásokat eredményeznek, a hiánypótlás költséges és időigényes. Erre fokozott figyelmet kérünk!

19 18. A június 30-ig kezdeményezett felülvizsgálatok eseteit érdemes az intézménynek szorosan nyomon követni, a változásokat a Bizottság felé azonnal jelezni (pl. költözés, tankötelezettség teljesítése, iskolaelhagyás, örökbefogadás, családalapítás, halál, tartós orvosi kezelés).

20 19.A hivatalból történő felülvizsgálatokat a Bizottság hivatalosan közzétett munkatervmelléklet szerint végzi (3.sz. melléklet), így az intézmények hivatalból rendelkeznek a tervezett időponttal, mint információval, tehát a szülők mozgósítását akár intézményvezető szinten megtehetik.

21 20. A szakértői vizsgálatok tartalmát a 4/2010. (I.19.) OKM rendelet szabályozza, ettől eltérni ritkán és csak rendkívül indokolt esetben lehet!

22 21. A 4-es rendelet megadja az IQ övezeteket is, ennek ismeretében elkerülhetők a fölösleges kérdések az SNI státusz meg nem adása tekintetében (4.sz. melléklet: GAUS-görbe).

23 22. A 4-es rendelet azt is meghatározza, hogy mely esetekben kötelező a teljeskörű vizsgálat, és mely esetekben elehet ettől eltekinteni (enyhén értelmi fogyatékosok, a megismerő funkciók és/vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos, valamint súlyos rendellenességei esetében az alap, az I. és II. felülvizsgálat teljes körű kell legyen, azt követően ez már nem kötelező.

24 23. Minden esetben teljes körű vizsgálatot kell végezni hatósági, vagy szülői felkérésre.

25 24. A 4-es rendelet meghatározza a szülői jelenléti jogosultságot a vizsgálat teljes ideje alatt. Amennyiben erre a szülő igényt tart, a szakértői vizsgálat minden részvizsgálatán részt vehet, annak zavarása nélkül jelen lehet. A rendelet nem differenciál a vizsgálatok típusa szerint e tekintetben, így a szülői jogosultság az alap-, a kiegészítő és a felülvizsgálatra egyaránt vonatkozik, beleértve a hivatalból indított felülvizsgálatokat is. Szülői megjelenés nélkül a szakértői vizsgálat a rendelet szerint el nem kezdhető, nem kivitelezhető. Amennyiben van olyan bizottsági gyakorlat, mely a szülői jelenléttől az egyszerűsítés és gyorsítás okán eltekint, az mindenképp jogszerűtlen és támadható!

26 25. Az elvégzett vizsgálat eredményét a szülővel el kell fogadtatni. Ha a szülő írásban egyetért, a szakértői vélemény hatályba léptethető, azaz végrehajtható. Ha a szülő írásban nyilatkozik, hogy nem ért egyet, erről a Bizottság hivatalból tájékoztatni köteles a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőt, aki hivatalból eljárást indít a gyermek érdekében.

27 26. Ha a szülő egyetértett a szakértői véleménnyel, így az végrehajtható, a bizottság megküldi szakértői véleményét a nevelésioktatási intézménynek, a jegyzőnek, a szülőnek, és SNI b), illetve BTMN diagnózis esetén a területileg illetékes Nevelési Tanácsadónak.

28 27. A szakértői vélemény alapján megkezdődik a különleges ellátás, gondozás.

29 28. A gyermek/tanuló attól az időponttól jogosult a speciális megsegítésre, hogy igényjogosultságát megállapították, azaz hatályos dokumentum rögzíti. E tekintetben hatályos dokumentumnak minősül a végrehajtható szakértői vélemény, melyet a szülő elfogadott.

30 29. Tehát azok a kérdések, hogy mikortól kell az SNI gyermeket/tanulót SNI csoportba illeszteni és különleges ellátását megkezdeni, a válasz: a szülő által elfogadott szakértői vélemény kézhez vételének időpontjától.

31 30. Az együttnevelést, együttoktatást fölvállaló intézménynek rendelkeznie kell a különleges ellátás személyi és tárgyi feltételeivel: alapító okirat, mely tartalmazza a közoktatási törvény 121. (1) 29. a) és b) szerinti SNI kategóriák felsorolását, pedagógiai program, melynek egy fejezete külön foglalkozik a fölvállalt SNI kategóriák ellátásának, pedagógiai megsegítésének módjával, speciális, a fogyatékosság típusának megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, speciális, fogyatékosság-specifikus eszköztár, fejlesztőszoba.

32 31. Ha egy bizonyos fogyatékosság ellátását az intézményi alapító okirat nem tartalmazza, de a gyermeket a Szakértői Bizottság együttnevelhetőnek, együttoktathatónak ítéli meg, a lakcím szerint illetékes intézmény köteles Őt ellátni, az ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket fenntartói támogatással meg kell teremteni, vagy közoktatási megállapodást kötni az adott fogyatékosságos fölvállaló más intézménnyel. Erről a Szakértői bizottságot tájékoztatni szükséges (intézménykijelölés). A feltételek hiánya okán az együttnevelést, együttoktatást elutasítani jogszerűtlen!

33 32. Gyógypedagógiai szakok, fogyatékossági típusonként: testi fogyatékos gyermek/tanuló szomatopedagógia, vagy mozgássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus hallássérült gyermek/tanuló szurdopedagógia, vagy hallássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus látássérült gyermek/tanuló tiflopedagógia, vagy látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus enyhén értelmi fogyatékos gyermek/tanuló oligofrénpedagógia, vagy tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus

34 32. Gyógypedagógiai szakok, fogyatékossági típusonként: középsúlyos értelmi fogyatékos gyermek/tanuló oligofrénpedagógia, vagy értelmileg akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus beszédfogyatékos gyermek/tanuló logopédia szakos gyógypedagógus autista gyermek/tanuló tanulásban akadályozottak pedagógiája, vagy bármely szakos gyógypedagógus, aki autizmus specifikus módszerek alkalmazásában képzett, jártasságot szerzett halmozott fogyatékossággal élő gyermek/tanuló a vezető fogyatékosságok szerint, a bizottság javaslatait szem előtt tartva megismerő funkciók a) nyelvfejlődési zavar talaján kialakult tanulási zavarok (nyelvi eredetű diszek) kezdetben kizárólag logopédus, a későbbiekben bontott óraszám, a bizottság javaslatai szerint

35 32. Gyógypedagógiai szakok, fogyatékossági típusonként: megismerő funkciók a) kognitív zavarok talaján kialakult tanulási zavarok (észlelési zavar eredetű diszek) tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus, esetleg bontott óraszám, a bizottság javaslatai szerint megismerő funkciók a) figyelmi zavarok talaján kialakult tanulási zavarok (figyelemzavar eredetű diszek) pszichopedagógia szakos gyógypedagógus, esetleg bontott óraszám, a bizottság javaslatai szerint viselkedés (aktivitás, figyelem, magatartás) a) pszichopedagógia szakos gyógypedagógus, esetleg bontott óraszám, a bizottság javaslatai szerint megismerő funkciós és/vagy a viselkedés b) fejlesztőpedagógus és/vagy különböző szakos gyógypedagógusok, a bizottság javaslatai szerint

36 33. Figyelem! A gyógypedagógusok képzése nem univerzális, a szakoktól eltérni nem szabad!!! A gyógypedagógus helyettesítheti a fejlesztőpedagógust az SNI B) ellátás esetében, fordítva azonban nem lehetséges, SNI a) ellátását fejlesztőpedagógus nem végezheti!!! Betegség esetén a helyettesítést SNI a) esetén csak azonos szakos gyógypedagógussal lehet megoldani. Többségi pedagógus még átmenetileg sem végezhet gyógypedagógiai rehabilitációt!

37 34. A gyógypedagógiai rehabilitáció és a fejlesztő foglalkoztatás az SNI a) és SNI b) tanuló számára kötelező tanórai foglalkozás, a megjelenés ezeken az órákon kötelező, azonos jogkövetkezményekkel jár az igazolatlan hiányzás ezekről az órákról, mint az egyéb tanórákról. Ezért a jelenlétet dokumentálni és szorosan nyomon követni szükséges, a hiányzásokról és azok jogkövetkezményeiről a szülőket tájékoztatni indokolt.

38 35. Érvényes szakértői véleménnyel rendelkező gyermek/tanuló esetében szülői nyilatkozat alapján a különleges gondozást leállítani nem lehet, ezt kizárólag soron kívül kezdeményezett felülvizsgálattal lehet megtenni, amennyiben annak eredményei az igényjogosultságot már nem támasztják alá.

39 36. A rehabilitációs/fejlesztő foglalkozásokról a szülőket tájékoztatni kell, azok órarendjét a szülő számára meg kell küldeni, a hiányzások következményeiről a szülőket az intézmény igazgatója hivatalból köteles tájékoztatni.

40 37. A különleges gondozás nem szaktantárgyi korrepetálás, erre az igazgatóknak fokozottan oda kell figyelni! Sem az osztálytanítók, sem a szaktanárok nem kérhetik a gyógy/fejlesztőpedagógustól, hogy saját fejlesztési tervétől eltekintsen, és korrepetálást végezzen az óráin!

41 38. A SNI tanulókat a kötelező órákról fejlesztési/rehabilitációs célzattal kiemelni nem lehet, még készségtárgyak tekintetében sem szabad ezt a gyakorlatban alkalmazni, és még akkor sem, ha ezt a szülő kezdeményezi, vagy egyetért az iskola által kezdeményezett gyakorlattal. A szülő az iskolai órák szervezésében nem felelős, együttműködési kötelezettsége van! Mindez az iskolára vonatkozik, az óvodai rehabilitációra ilyen előírás nincs.

42 38. A rehabilitációs/fejlesztő foglalkoztatás dokumentálása: egyéni fejlesztési terv a Szakértői Bizottság javaslatai alapján, háromhavi ciklusokra bontva, teljes tanévre, nevelési évre készítve, személyis adatokkal, diagnózissal, a szakértői véleményt kiállító bizottság nevével, a vizsgálat idejével, a felülvizsgálat megjelölésével, általános és konkrét célok megfogalmazásával, a rehabilitáció/fejlesztés tartalmi feladatainak leírásával, rehabilitációs/fejlesztő órarend, a gyermekcsoportok beosztásával, egyéni fejlődési lap, a fejlesztő órák tartalmával, a gyermek órai teljesítményének megjegyzés rovatban történő leírásával, mely a félévi és évvégi értékelés alapja lehet, jelenléti ív (napló), félévi és évvégi gyógy/fejlesztőpedagógiai értékelések, fejlesztő mappák, füzetek, elektronikus adatbázis a gyermekmunkákkal.

43 39. A rehabilitációs foglalkoztatás/fejlesztés tartalma függ a gyermek/tanuló diagnózisától, szem előtt tartja a Szakértői Bizottság korrekciós és fejlesztési javaslatait, valamint a gyermek/tanuló aktuális állapotát. Ezt az intézményvezetőnek, igazgatónak fokozott figyelemmel kell kísérnie (5.sz. melléklet)

44 40. A rehabilitációs/fejlesztő foglalkozásokért az igazgató/intézményvezető egy személyben felelős, úgy azok rendszeressége, mint azok szakmai tartalma vonatkozásában. Ezért ezeket az órákat is látogatnia kell az igazgatónak, legalább tanévenként egy alkalommal a különleges gondozást végző szakemberek munkájának ellenőrzése vezetői oldalról nem mellőzhető!

45 41. Az SNI - pénz: A Költségvetési Törvény szerint a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai hozzájárulás Ft/fő/év. Ezt az összeget igényelheti az intézmény fenntartója az SNI magántanuló után, ha a magántanulói státuszára a Szakértői Bizottság tett javaslatot (heti legalább 8 óra egyéni fejlesztés), illetve a szakorvos által javasolt magántanulói státusz esetén (tartós betegség, nem SNI!). Az összeg 160%-a igényelhető a testi, érzékszervi, súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos, halmozottan fogyatékos és autista gyermekek, tanulók után. A keretösszeg 80%-a a beszédfogyatékos és enyhe értelmi fogyatékos, 70%- a megismerő funkciók és/vagy a viselkedés tartós és súlyos, valamint súlyos rendellenességével küzdő gyermekek/tanulók után igényelhető, de csak abban az esetben, ha az intézmény megteremti a speciális feltételeket és a gyermeket szakszerűen ellátja. Az összeget évben időarányosan 4, a évben tervezetten időarányosan 8 hónapra irányozták elő.

46 A JÖVŐ változni fognak az SNI kategóriák megnevezései, tervezetten visszatér a pszichés fejlődés zavara, valamely kontextusban (erről időben tájékoztatni fogjuk intézményeinket), változ(hat) a normatív támogatás kerete, a finanszírozás formája, módja is, a pedagógusok kötelező óraszámának módosulásával változ(hat) a rehabilitációs/fejlesztésre fordítandó órakeret, fogyatékosságonként,

47 A JÖVŐ változ(hat) a gyógypedagógiai rehabilitációs/fejlesztő foglalkoztatás szervezési kerete, változ(hat)nak a rehabilitáció szakmai alapjai, változ(hat) a teljes rendszer (erről időben tájékoztatni fogjuk intézményeinket), a 2012/2013. tanév első félévében az ellátás változatlan!

48 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási

Részletesebben

Csibi Enikő 2012. április 11.

Csibi Enikő 2012. április 11. A Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és a gyermekvédelem intézményeinek együttműködése A speciális szükségletű gyermekek felzárkóztatása érdekében Csibi Enikő 2012. április

Részletesebben

A pedagógiai szakszolgálati feladatellátás a Pedagógiai Intézet irányítása alatt

A pedagógiai szakszolgálati feladatellátás a Pedagógiai Intézet irányítása alatt A pedagógiai szakszolgálati feladatellátás a Pedagógiai Intézet irányítása alatt 2004-2011. Csibi Enikő szakszolgálati igazgatóhelyettes 2011.12.12 Változó törvényesség, állandó szakmaiság! Rövid történeti

Részletesebben

Tárgy: A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet módosítása

Tárgy: A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet módosítása A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET! (honlapra) Tárgy: A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet módosítása Budapest,

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Szakmai nap az integráció jegyében Mohács, 2013. október 24 TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE Elérhetőségeink: 7000 Sárbogárd, József A. u. 10. E-mail: sarbogard@fejermepsz.hu Telefon, fax: +3625 462 015 2018.02.23. Szakembereink

Részletesebben

A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet módosítása

A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet módosítása Oktatási és Kulturális Minisztérium A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet módosítása Budapest, 2008. április 2 I. ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

SNI gondozás Változások a jogszabályi háttérben és a szakmai gyakorlatban

SNI gondozás Változások a jogszabályi háttérben és a szakmai gyakorlatban SNI gondozás Változások a jogszabályi háttérben és a szakmai gyakorlatban Csibi Enikő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet szakszolgálati igazgatóhelyettes, bizottságvezető 2012. november 12.

Részletesebben

A sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók részvétele a középfokú felvételi eljárásban

A sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók részvétele a középfokú felvételi eljárásban A sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók részvétele a középfokú felvételi eljárásban Az Nkt és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 4/2010.

Részletesebben

A táblázat az utolsó két tanévben logopédiai ellátásban részesítettek számát mutatja az intézmények tanév végi statisztikái alapján.

A táblázat az utolsó két tanévben logopédiai ellátásban részesítettek számát mutatja az intézmények tanév végi statisztikái alapján. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Komplex Óvoda, Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Szakszolgáltató

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Szakmai nap az intervenció jegyében Mohács, 2013. szeptember 28 TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 1.A GYERMEK, TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve: Telefon:

Részletesebben

Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei szakértői bizottsága

Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei szakértői bizottsága Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei szakértői bizottsága Székhely: 8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér 5/a. Főigazgató - helyettes: Dr. Gárdosné Román Bernadett Telefon/fax: 92/ 510-572

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail: Ha igen SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve:

Részletesebben

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 21-i rendkívüli üléséről.

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 21-i rendkívüli üléséről. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 3-11/2011/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 21-i rendkívüli üléséről.

Részletesebben

Elérhető pedagógiai szolgáltatások a Szolnok városi Óvodákban Bemutatkozik az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI

Elérhető pedagógiai szolgáltatások a Szolnok városi Óvodákban Bemutatkozik az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI Elérhető pedagógiai szolgáltatások a Szolnok városi Óvodákban Bemutatkozik az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Kovácsné Bögödi Beáta 2011. 02.28. EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Szolnok Városi Óvodák

Részletesebben

Sajátos nevelési igény a megyei szakértői bizottság tevékenységköre, a diagnózis pedagógiai és jogi konzekvenciái

Sajátos nevelési igény a megyei szakértői bizottság tevékenységköre, a diagnózis pedagógiai és jogi konzekvenciái Sajátos nevelési igény a megyei szakértői bizottság tevékenységköre, a diagnózis pedagógiai és jogi konzekvenciái Mernyeiné Tőke Gyöngyi, Szegő Ágnes Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 Sajátos nevelési

Részletesebben

Magántanulói szabályzat 2013/2014 tanév

Magántanulói szabályzat 2013/2014 tanév Magántanulói szabályzat 2013/2014 tanév Erzsébet Királyné Szépészeti Szakközépiskola 1203 Budapest, Kossuth Lajos u. 35. OM:035472 Igazgató: Aranyiné Farkas Magdolna Magántanulói szabályzat 1.) Jogszabályi

Részletesebben

Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény

Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A beilleszkedési, tanulási, magtartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulók ellátásának jelenlegi szabályai, az értékelés és minősítés alóli felmentés és szöveges értékelés kifutó rendszerben történő kivezetésével

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Vinczéné Szunyogh Judit SNI gyermek ellátása

Részletesebben

2016/2017 nevelési év (május végi állapot)

2016/2017 nevelési év (május végi állapot) BESZÁMOLÓ Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott óvodákban folyó gyógypedagógiai fejlesztő munka ellátásáról a 2016/2017. nevelési évben. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére. Az előterjesztést készítette: oktatási referens

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére. Az előterjesztést készítette: oktatási referens ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére Tárgy:Fejlesztő pedagógus alkalmazása Az előterjesztést készítette: Hum József oktatási referens Előterjesztő: dr. Kelemen

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Klebelsberg Intézményfenntartó Központ-189020 Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 1041 Budapest, Venetiáner u. 26. Tel./fax: 369-3384 E-mail: ujpest@egymi.sulinet.hu

Részletesebben

A szakszolgálati ellátás aktuális kérdései a jogszabályváltozás után

A szakszolgálati ellátás aktuális kérdései a jogszabályváltozás után A szakszolgálati ellátás aktuális kérdései a jogszabályváltozás után Szatmáriné Mályi Nóra 2010.11.13. Logopédia Feladata: (Kt. 36.) a beszédindítás, beszédhibák javítása, nyelvikommunikációs zavarok javítása,

Részletesebben

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni)

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) KÉRELEM ÉS ADATLAP átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) Rehabilitációs intézményben, vagy rehabilitációs célú lakóotthonban elhelyezésre kerülő, illetve

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II. 26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II.26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye:... ir.sz.... (település)... (utca, hsz.) Születési

Részletesebben

HÉVÍZGYÖRKI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA intézményi adatlapja (2011. október 1-jei adatok alapján)

HÉVÍZGYÖRKI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA intézményi adatlapja (2011. október 1-jei adatok alapján) 1. sz. melléklet HÉVÍZGYÖRKI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA intézményi adatlapja (2011. október 1-jei adatok alapján) 1. Intézményi adatok OM azonosító: 032842 Intézmény neve: Fenntartó neve: Napköziotthonos Óvoda

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási

Részletesebben

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye Szülőkkel való kapcsolattartás (A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hatályos SZMSZ-e alapján.) A szülőkkel való kapcsolattartás formája és rendje - Az Intézmény csak a szülő, vagy a törvényes képviselő

Részletesebben

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Nagy Gyöngyi Mária Óvodapedagógiai konferencia - 2013. 04. 12.- Hotel Benczúr 1 Köznevelés A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő

Részletesebben

Utazó gyógypedagógiai hálózat

Utazó gyógypedagógiai hálózat KOMLÓI EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Utazó gyógypedagógiai hálózat Módosított pedagógiai program 2015. 1 KOMLÓI EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

BÁN ZSIGMOND REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA

BÁN ZSIGMOND REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA BÁN ZSIGMOND REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA Magántanulói jogviszony létesítésének és tanulói jogviszony szüneteltetésének szabályzata 2017. 1. Jogszabályi háttér A nemzeti

Részletesebben

Intézményes ellátás. A közoktatás intézményrendszere

Intézményes ellátás. A közoktatás intézményrendszere Intézményes ellátás A közoktatás intézményrendszere Nevelési - oktatási intézmények Óvoda Általános iskola Szakiskola Gimnázium Szakközépiskola Alapfokú művészetoktatási intézmény Gyógypedagógiai, konduktív

Részletesebben

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T M Ó D O S Í T Ó O K I R A T /2012. (10. 25.) sz. határozat 5. melléklete Dunakeszi Oktatási Központ 2120 Dunakeszi, Táncsics u. 4. Dunakeszi Város Képviselő-testülete jóváhagyta a Dunakeszi Oktatási Központ

Részletesebben

SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban. Csibi Enikő 2013.02.04.

SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban. Csibi Enikő 2013.02.04. SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban Csibi Enikő 2013.02.04. Együttnevelés, együttoktatás 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról bevezetése óta Magyarországon, azaz 10 éve

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vinczéné Szunyogh Judit

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 7 melléklet a 532016 (XII 29) EMMI rendelethez 1 melléklet a 152013 (II 26) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: irsz

Részletesebben

Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségfeladatmegosztás, szakszolgálatok és a nevelési-oktatási intézmények között

Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségfeladatmegosztás, szakszolgálatok és a nevelési-oktatási intézmények között Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségfeladatmegosztás, együttműködési lehetőségek a szakszolgálatok és a nevelési-oktatási intézmények között Tassy Ildikó Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 Diagnosztika

Részletesebben

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. (1) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három

Részletesebben

Az óvoda. Csernátoni Katalin 2009. május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés

Az óvoda. Csernátoni Katalin 2009. május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés Az óvoda Csernátoni Katalin 2009. május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés Magyarországon.. a közoktatásnak három szintje van: - Az (I) iskola előtti nevelés az óvodában folyik. Az óvodai ellátás a gyermek

Részletesebben

SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018.

SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018. SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018. Bajai EGYMI www.specialbaja.hu special.baja@gmail.com Intézményvezető: Müller István Fenntartó: Bajai Tankerületi Központ Bajai Óvoda, Általános

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 30-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

I. Kiskunfélegyházi Kistérségi Pedagógiai Szakszolgálati Konferencia 2008. december 9.

I. Kiskunfélegyházi Kistérségi Pedagógiai Szakszolgálati Konferencia 2008. december 9. I. Kiskunfélegyházi Kistérségi Pedagógiai Szakszolgálati Konferencia 2008. december 9. az útnak célja van. (Martin Buber) Az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT bemutatása Faltumné Varga Gyöngyi tagintézmény-vezető

Részletesebben

Előterjesztés. Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 28-i ülésére

Előterjesztés. Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 28-i ülésére Előterjesztés Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 204. május 28-i ülésére Tárgy: Az óvodai nevelés szakmai feladatellátásához köthető személyi változások, és az ehhez kapcsolódó kiadások

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T A

A L A P Í T Ó O K I R A T A A Jó Pásztor Református Óvoda módosítással egységes szerkezetbe foglalt A L A P Í T Ó O K I R A T A Az óvodai nevelésünkben a gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlődésének, a gyermeki személyiség kibontakoztatásának

Részletesebben

kertészeti műszaki tanár vizuális nevelőtanár, virágkötő egyetem

kertészeti műszaki tanár vizuális nevelőtanár, virágkötő egyetem Név Munkakör Végzettségi fok Szakok, végzettségek Pedagógus 1 konduktor konduktor Pedagógus 2 gyógypedagógus értelmileg akadályoztatottak pedagógiája szakos tanár, tanítói gyógytestnevelő Pedagógus 3 közismereti

Részletesebben

Tájékoztató tanulási nehézség, tanulási zavar megállapításával, fennállásával, kedvezményekkel kapcsolatos eljárásokról

Tájékoztató tanulási nehézség, tanulási zavar megállapításával, fennállásával, kedvezményekkel kapcsolatos eljárásokról Tájékoztató tanulási nehézség, tanulási zavar megállapításával, fennállásával, kedvezményekkel kapcsolatos eljárásokról A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNY FELADATA a tanuló vizsgálatával kapcsolatban: - amennyiben

Részletesebben

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete. szeptember -i ülésére Előterjesztő: Dr. Kocsis Máté polgármester Ellenjegyzés: Dr. Mészár Erika a jegyzőt helyettesítő aljegyző Tárgy: Maximális

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő testületének. 2012. március 26 i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő testületének. 2012. március 26 i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő testületének 2012. március 26 i ülésére Tárgy: A 2012/2013 as tanévben indítható tanulócsoportok számának meghatározása a Reguly Antal Általános Iskola

Részletesebben

József Attila Tagintézmény. Jó gyakorlat? Jó gyakorlatok? Jó gyakorlatok rendszere?

József Attila Tagintézmény. Jó gyakorlat? Jó gyakorlatok? Jó gyakorlatok rendszere? József Attila Tagintézmény Jó gyakorlat? Jó gyakorlatok? Jó gyakorlatok rendszere? Tanulónépesség jellemzői SNI tanulók nagy száma (51%) BTMN tanulók számának folyamatos növekedése (5%) Túlkorosság Többszörös

Részletesebben

Az Aranykapu Óvoda alapító okiratát Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselőtestülete az 54/2015. (III.26.) HÖ. számú határozatával fogadta el.

Az Aranykapu Óvoda alapító okiratát Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselőtestülete az 54/2015. (III.26.) HÖ. számú határozatával fogadta el. Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottsága Elnökétől a Képviselő-testület 2015. április 30-án tartandó ülésére Tárgy: Az Aranykapu Óvoda alapító okiratának

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELOTERJESZTES. a Képviselő-testület június 20- i ülésére

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELOTERJESZTES. a Képviselő-testület június 20- i ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELOTERJESZTES a Képviselő-testület 2019. június 20- i ülésére Tárgy: Javaslat a maximális létszámok átlépésének engedélyezésére az önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben

Részletesebben

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása,

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása, 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatáról

Részletesebben

HAJDÚHADHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERÉTŐL 4242 HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: , TELEFAX:

HAJDÚHADHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERÉTŐL 4242 HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: , TELEFAX: HAJDÚHADHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERÉTŐL 4242 HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295 Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 28-án

Részletesebben

Korai fejlesztés és gondozás. Siktárné Aczél Zsuzsanna

Korai fejlesztés és gondozás. Siktárné Aczél Zsuzsanna Korai fejlesztés és gondozás Siktárné Aczél Zsuzsanna A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók OECD kezdeményezésére: A kategória: fogyatékos, B kategória: tanulási, magatartási nehézségeket mutató

Részletesebben

Alapító Okiratot módosító okirat 2

Alapító Okiratot módosító okirat 2 Alapító Okiratot módosító okirat 2 Kippkopp Óvoda és Bölcsőde, Balatonkenese Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2012. december 13. napján kiadott alapító okiratát az államháztartásról szóló

Részletesebben

Különleges bánásmódot igénylő tanulók nevelése-oktatása gyakorló iskolában

Különleges bánásmódot igénylő tanulók nevelése-oktatása gyakorló iskolában Különleges bánásmódot igénylő tanulók nevelése-oktatása gyakorló iskolában SZAKTER ZSUZSA szakterzs@gmail.com SZTE juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, Alapfokú Művészetoktatási Napközi Otthonos Li

Részletesebben

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió Inkluzív iskola _2 Separáció- integráció- inklúzió Speciális nevelési területek, speciális életvitel Speciális megközelítés Normalitás, abnormalitás fogalma, az átlagtól való eltérés okai, magyarázó elméletei

Részletesebben

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T /2012. (10. 25.) sz. határozat 6. melléklete M Ó D O S Í T Ó O K I R A T Fazekas Mihály Általános Iskola 2120 Dunakeszi, Radnóti M. u. 29. Dunakeszi Város Képviselő-testülete jóváhagyta a Fazekas Mihály

Részletesebben

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015 januárjában végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 2. oldal 2. 1 (1)2 Az 1. (1) bekezdése szerinti vizsgálatokat (a t

Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 2. oldal 2. 1 (1)2 Az 1. (1) bekezdése szerinti vizsgálatokat (a t Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 1. oldal 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról,

Részletesebben

Az oktatási és kulturális miniszter 4/2010. (I. 19.) OKM rendelete a pedagógiai szakszolgálatokról

Az oktatási és kulturális miniszter 4/2010. (I. 19.) OKM rendelete a pedagógiai szakszolgálatokról Az oktatási és kulturális miniszter 4/2010. (I. 19.) OKM rendelete a pedagógiai szakszolgálatokról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 97. b) pontjában, valamint a közoktatásról szóló

Részletesebben

Műhelymunka általános iskola/középiskola

Műhelymunka általános iskola/középiskola Műhelymunka általános iskola/középiskola TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai

Részletesebben

Az utazó gyógypedagógiai protokoll szerepe az utazó gyógypedagógus munkájában

Az utazó gyógypedagógiai protokoll szerepe az utazó gyógypedagógus munkájában Az utazó gyógypedagógiai protokoll szerepe az utazó gyógypedagógus munkájában Egyéni fejlesztési lehetőségek az együttnevelésben Habilitációs-rehabilitációs ellátás formái Jó gyakorlatok Termékek Szakmai

Részletesebben

pdfmachine trial version

pdfmachine trial version Községi Önkormányzat Képviselõ-testülete 1. Az alapító okirat száma: 3/1998.(I. 29.) sz. KT. Határozat 2. Az intézmény neve: A L A P Í TÓ O K I R A T Tolcsvai Napközi Otthonos Óvoda OM. Azonosítója: 28791

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT MÓDOSÍTÁSA

ALAPÍTÓ OKIRAT MÓDOSÍTÁSA 1/2010.(I.21.) KT határozata A Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév 45/2008.(VII.30.) KT határozattal elfogadott, 36/2009. (VII.30.) KT határozatával, illetve 48/2009.(VIII.10.)

Részletesebben

A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC törvény rendelkezései 46. A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény rendelkezései 48

A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC törvény rendelkezései 46. A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény rendelkezései 48 46 5. Oktatás* Tartalomjegyzék A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény rendelkezései 46 A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény rendelkezései 48 A szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

LilL. számú előterjesztés

LilL. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere LilL. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal a sajátos nevelési igényű

Részletesebben

Az Orosháza Város Általános Iskolája és. alapító okirata

Az Orosháza Város Általános Iskolája és. alapító okirata A Képviselő-testület 22 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő határozatot hozta: 392/2008. (VIII. 28.) Kt. sz. határozat: Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testülete Orosháza

Részletesebben

14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet. a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet. a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 97. -ának b) pontjában, valamint a közoktatásról szóló

Részletesebben

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) hatályba lépésének ütemezése

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) hatályba lépésének ütemezése A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) hatályba lépésének ütemezése A törvény 2012. szeptember 1-jén lép hatályba, de legtöbb intézkedése késleltetve, illetve fokozatosan kerül bevezetésre,

Részletesebben

MAGÁNTANULÓI SZABÁLYZAT

MAGÁNTANULÓI SZABÁLYZAT DÁNYI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGÁNTANULÓI SZABÁLYZAT Általános iskola 2118 Dány, Szent Imre tér 1. Pesti út 5. Telefon: igazgato.dany@gmail.com 2017. Módosítva: 2019. augusztus 2. Forrás: oktatas.hu

Részletesebben

Év végi beszámoló a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola BTMN-es és SNI-s csoportjainak munkájáról 2014/2015-ös tanév

Év végi beszámoló a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola BTMN-es és SNI-s csoportjainak munkájáról 2014/2015-ös tanév . Kiemelt figyelmet igénylő tanulók száma: Év végi beszámoló a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola BTMN-es és -s csoportjainak munkájáról /-ös tanév Kiemelt figyelmet igénylő tanulók száma 9 BTMN

Részletesebben

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tolna Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakszolgálata Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága 7100 Szekszárd, Szent István tér 15-17. Telefon/Fax: (74)510-188. Pf. 217. Ikt.szám:

Részletesebben

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T /2012. (10. 25.) sz. határozat 3. melléklete M Ó D O S Í T Ó O K I R A T Piros Óvoda 2120 Dunakeszi, Hunyadi u. 70. Dunakeszi Város Képviselő-testülete jóváhagyta a Piros Óvoda egységes szerkezetbe foglalt,

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T A L A P Í T Ó O K I R A T Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, május 29-i ülésére. Tárgy: Óvodai csoportszám és iskolai osztályszám meghatározás

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, május 29-i ülésére. Tárgy: Óvodai csoportszám és iskolai osztályszám meghatározás ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére Tárgy: Óvodai csoportszám és iskolai osztályszám meghatározás Az előterjesztést készítette: Hum József oktatási referens

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN Táskai Erzsébet 2010 KISKÖRÖS A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szervezeti felépítése Önálló intézményegységek Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 29-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Családsegítő

Részletesebben

2 3 3 3 A 6 A 7 A 7 A 16 A

2 3 3 3 A 6 A 7 A 7 A 16 A Tartalom Sajátos nevelési igényű gyermekek megsegítése intézményünkben... 2 Az integrált nevelésre vonatkozó alapvető törvények és rendeletek... 3 Együttneveléshez szükséges feltételek... 3 Jelenleg hatályban

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T 1. Az intézmény adatai 1.1.Az intézmény megnevezése A L A P Í T Ó O K I R A T a.) Hivatalos név: Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Tájékoztató az Óvoda-iskola átmenetet segítő program indításáról Mohács, 2013. október 16 TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési

Részletesebben

A különleges gondozáshoz, a rehabilitációs célú foglalkoztatáshoz való jog, a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézménykt 30

A különleges gondozáshoz, a rehabilitációs célú foglalkoztatáshoz való jog, a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézménykt 30 KT 121 28. bekezdés Sajátos nevelési igény ű tanulók ellátásának feltételei Sajátos nevelési igény ű neveléshez és oktatáshoz szükséges feltételek: a gyermek, tanuló külön óvodai neveléséhez, illetve iskolai

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Jogszabályi háttere: KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015-2016. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23. értelmében az alábbi adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

Az Autisták Országos Szövetségének véleménye a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetéhez. SNI gyermekek nevelése, oktatása

Az Autisták Országos Szövetségének véleménye a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetéhez. SNI gyermekek nevelése, oktatása Az Autisták Országos Szövetségének véleménye a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetéhez SNI gyermekek nevelése, oktatása Annak érdekében, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek biztosabban hozzájussanak

Részletesebben

Tornyospálca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(II.13) határozata

Tornyospálca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(II.13) határozata Tornyospálca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(II.13) határozata a Tornyospálcai Közös Fenntartású Óvoda és Könyvtár Alapító Okirata módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek. Mede Perla

Gyógypedagógiai alapismeretek. Mede Perla Gyógypedagógiai alapismeretek Mede Perla A téma aktualitása társadalmi szinten és a többségi oktatásban Az előadással kapcsolatos hallgatói elvárások A témával kapcsolatos előismeretek A témával kapcsolatos

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés Ecsegfalva Község Önkormányzat 010. május 31-én tartandó Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A 011/01. tanévben indítható iskolai osztályok, valamint napközis csoportok számának meghatározása

Részletesebben

A Képviselő-testület 23 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi határozatot hozta:

A Képviselő-testület 23 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi határozatot hozta: A Képviselő-testület 23 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi határozatot hozta: 337/2009. (IX.25.) K.t. sz. h a t á r o z a t : Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete:

Részletesebben

Pedagógusok. Munkakör Szakképzettségek, végzettségek Pedagógus szakvizsgák szakvizsgázott intézményvezető-helyettes, kémia szakos tanár; 1

Pedagógusok. Munkakör Szakképzettségek, végzettségek Pedagógus szakvizsgák szakvizsgázott intézményvezető-helyettes, kémia szakos tanár; 1 Pedagógusok Munkakör Szakképzettségek, végzettségek Pedagógus szakvizsgák intézmény-helyettes, kémia szakos ; 1 középiskolai környezetvédelem szakos francia szakos nyelv, angol 2 középiskolai nyelv és

Részletesebben

Sajátos nevelési igényű a gyermekem, mit tehetek?

Sajátos nevelési igényű a gyermekem, mit tehetek? Sajátos nevelési igényű a gyermekem, mit tehetek? A sajátos nevelési igényű gyermekek, és szüleik jogai, lehetőségeik az esélyegyenlőséghez. A sajátos nevelési igény törvényi háttere. Te is más vagy, te

Részletesebben

Műhelymunka óvoda. Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

Műhelymunka óvoda. Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! Műhelymunka óvoda TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSE ALÓL VALÓ MENTESSÉG

TÁJÉKOZTATÓ TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSE ALÓL VALÓ MENTESSÉG TÁJÉKOZTATÓ AZ INTÉZMÉNY TÉRÍTÉSI ÉS TANDÍJ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEKRŐL 1..) TÉRÍTÉSI DÍJ MÉRTÉKE: 12.000.- FT/ÉV Egy összegben egy félévet a beiratkozáskor be kell fizetni. A beiratkozási lapot kizárólag

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Oktatási és Kulturális Minisztérium 10936-1/2009. 1 ELŐTERJESZTÉS Tárgy: A pedagógiai szakszolgálatokról

Részletesebben

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T /2012. (10. 25.) sz. határozat 4. melléklete M Ó D O S Í T Ó O K I R A T Bárdos Lajos Általános Iskola 2120 Dunakeszi, Iskola sétány 18. Dunakeszi Város Képviselő-testülete jóváhagyta a Bárdos Lajos Általános

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vinczéné Szunyogh Judit

Részletesebben