Hollandia vízi környezetében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hollandia vízi környezetében"

Átírás

1 VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK Ösztrogénszennyeződés biológiai hatásai Hollandia vízi környezetében Tárgyszavak: szennyezés; biológiai behatás; hormon; hormonhatás; vizsgálat. Vegyszerek hatására észlelhető hormonbomlást élőlényekben igen eltérő mechanizmusok okozhatnak. Ezek természetes vagy szintetikus vegyületek (pl. xeno-ösztrogének), amelyek feminizáló hatást gyakorolnak, mivel a sejt ösztrogénreceptorához kötődnek. Ezek kölcsönhatása sokféle reakciót okoz, amely befolyásolhatja a szaporodást és fejlődést. Az ösztrogénvegyületek által okozott környezeti problémák elsősorban vízi környezetben fordulnak elő, ilyen pl. a hím halak feminizálódása. Ez arra indította a holland vízgazdálkodási és kommunális művek igazgatóságát, hogy széles körű országos vizsgálatot indítson a vízi környezetben előforduló ösztrogének hatásaira vonatkozólag ( ). A felmérés fő célja, hogy áttekintést nyújtson számos, gyanús xenoösztrogén anyag előfordulásáról és forrásairól a vízi környezetben, valamint megvizsgálja az ösztrogének mellékhatásait halakra, felszíni vízben. A felmérés egyedülálló módon kombinálta a kémiai és a hatásorientált kutatást. Különböző környezeti részlegekben mérték a xenoösztrogének koncentrációját és az ösztrogénaktivitást in vitro riportergénmeghatározásokkal. Vadon élő halakban specifikus biomarkerekkel vizsgálták az esetleges szaporodási zavarokat, mint pl. a vitellogenin (VTG) tojássárga-fehérje előfordulását hím halak vérében és a szaporítószervek kórszövettani állapotát. Az ösztrogén anyagok előfordulása és az osztrogén hatások összefüggését analizálták egy- és többváltozós statisztikai módszerekkel. Az ösztrogén hatás igazolására szennyvíztisztító telep (STP) elfolyójában a halakat az elfolyó és a közeli befogadó vízének tették ki. A helyszínen észlelt összefüggést tovább vizsgálták laboratóriumban in vitro és in vivo kísérletek során.

2 Vizsgálati terv, anyagok és módszerek Helyszíni vizsgálat A mintavételi helyeket úgy választották ki, hogy reprezentálják a holland vízi környezet keresztmetszetét (1. ábra). Több helyet úgy jelöltek ki, mint szennyezetlen referenciapontot (édes- és sósvízi helyek). A mintákat 1999 tavaszán, nyarán és őszén gyűjtötték. É Ems Dollad-öböl Északi-tenger Waddentenger IJssel-tó Északi-tengeri csatorna Rajna Németország Maas Kelet-Scheldt Rajna NyugatScheldt felszíni víz kommunális szennyvíz ipari szennyvíz fúrótorony esővíz sűrűn lakott területek 1. ábra Xeno-ösztrogének alapvonal-vizsgálatának mintavételi helyei

3 A minták különböző típusba sorolhatók: nyers szennyvíz, STPelfolyók és szuszpendált anyag, szarvasmarhatrágya, üledék, felszíni víz és ebben szuszpendált anyag, csapadék és halizomszövet. A szennyvízmintákat 3 hónapon át gyűjtött elegymintából vagy 24 órás, átfolyással arányos mintából vették. A szennyvíziszap-mintákat primer iszapból (előülepítő tartályból) és az utóülepítő fölös iszapjából állították össze. A felszínivízi-mintákat 0,45 µm-es, üvegszálas szűrőn mérték át extrakció előtt. A projekt új potenciális xeno-ösztrogének kiválasztott csoportjára korlátozódott, amelyek közvetlen feminizáló hatást okozhatnak (1. táblázat). A vizsgálat xeno-ösztrogének és ezek rövidítése 1. táblázat Kémiai csoport Természetes ösztrogén hormonok Szintetikus ösztrogén hormonok Alkil-fenol (etoxilát(ok) (AP/APE) Bisphenol-A Ftalátok Specifikus vegyület 17α-ösztradiol (17α-E2) 17α-ösztradiol (E2 vagy 17β-E2) Ösztron (E1) 17α-etinil-ösztradiol (EE2) Nonil-fenolok (NP) Nonil-fenol-etoxilátok (NPE vahy NPnEO) a Oktil-fenolnok (OP) Oktil-fenol-etoxilátok (OPE vagy OPnEO) a (BPA) Dimetil-ftalát (DMP) Dietil-ftalát (DEP) Di-n-butil-ftalát (DBP) Dipropil-ftalát (DPP) Butil-benzil-ftalát (BBP) Dimetil-propil-ftalát (DMPP) Diciklohexil-ftalát (DCHP) Di(2-etil-hexil)ftalát (DEHP) Di-n-oktil-ftalát (DOP) a n az etoxilátcsoportok száma A vízminták ösztrogénaktivitását az ER-CALUX (ösztrogénreceptorközvetített kémiailag aktivált luciferázgén expressziója) in vitro riportermódszerrel vizsgálták. Ezzel a módszerrel meghatározhatták számos egyéb vegyület in vitro ösztrogénhatását is.

4 A tengeröblök és parti vizek reprezentatív halaként az európai lepényhalat (Platichthys flesus), míg az édesvízi környezet esetében a dévérkeszeget (Abramis brama) választották a vizsgálat céljára. Tavasszal és ősszel (mindkét nembeli) halat gyűjtöttek az adott helyeken. Az ösztrogén hatások vizsgálatának fő paraméterei: hím halak vérének VTG-koncentrációja és oociták (primitív petesejtek) elfőrodulása hím halak hereszövetében (ovotestis). Az adatok általános korrelációjának vizsgálatára különböző statisztikai módszereket alkalmaztak (varianciaanalízis ANOVA, főkomponens-elemzés [PCA] és parciális legkisebb négyzetek regresszióelemzése [PLS]). Esettanulmányok A vizsgálatok helyszínei: az eindhoveni STP ( m 3 /nap átlagos vízhozam) amely egy kis folyóba áramlik és az Amsterdam Westpoort-i STP ( m 3 /nap), amely az északi-tengeri csatornába vezet. Mindkét STP befogad kommunális (75%) és ipari (25%) szennyvizet, amelyeket kombinált fizikai kémiai módszerekkel kezelnek, egyidejű nitrogén- és foszfáteltávolítással. Az Eindhoven STP-t lakosegyenértékű teljes kapacitással üzemeltették; az Amsterdam Wespoort-i STP jelenleg teljes kapacitásának ( lakosegyenérték) 60%-át használja. Mindkét STP-nél in situ mérték az elfolyó ösztrogenitását mobil, átfolyásos rendszerekkel. Szivárványos pisztrángot (Oncorhynchus mykiss) és pontyot (Cyprinus carpio) napig exponáltak különböző koncentrációjú elfolyókkal. A pontyot ezenkívül 21 napig ketrecben tartották a befogadó vizekben, az STP közelében. A kísérletekben alkalmazott elvi végpont a hím halakban mért VTG-termelés volt. A következő kísérleti módszereket használták: in vitro ER-CALUX-mérések, in vivo meghatározás transzgénikus zebrahalban (Danio rerio), parciális életciklus (PLC)-tesztek zebrahallal. A transzgénikus zebrahal stabil, ösztrogénreceptor-vezérelt luciferázgént tartalmaz, így a meghatározás áthidalja az in vitro ösztrogénindukció és a szervezetre gyakorolt ösztrogénhatások közötti szakadékot. A kifejlett halakat és ivadékaikat 25 napig, ill. 6 hétig exponálták 17βösztradiollal, friss STP-elfolyóval és szintetikus elfolyóval. A PLC-teszt elvi végpontja az ivadék szexuális differenciálódása és a nemek aránya volt.

5 Eredmények Xeno-ösztrogének előfordulása A kémiai elemzések eredményeit a 2 4. táblázatok mutatják. Természetes szteroid hormonokat találtak minden nyers szennyvízmintában, beleértve több kommunális STP-befolyót, egy kórház és egy szintetikus hormongyár szennyvizét. Leggyakrabban és legnagyobb koncentrációban ösztront (E1) és 17β-ösztradiolt (E2) mutattak ki. Az ösztron kivételével a hormonszintek jelentősen alacsonyabbak voltak biológiai tisztítás után és gyakran nem érték el a kimutatási határt (l.o.d.). Esővízben nem lehetett hormonokat kimutatni. Felszíni vizekben a minták fele tartalmazott ösztront (átlag 1,0 ng/l), míg a többi hormon általában az l.o.d. alatt volt. Belvízi árkok ösztronkoncentrációja magas volt, a nagyobb felszíni vizekhez képest. Intenzív szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó területek közelében az árkok vize átlag 1,7 ng/l ösztront tartalmazott. A trágya hormonszintje ng/g-nak (ösztron), 17α-ösztradiol esetében ng/g-nek, ill ng/g-nek (17β-ösztradiol) adódott. A biszfenol-a (BPA) közel valamennyi nyers szennyvízmintában jelen volt. A BPA-eltávolítás aránya STP-k esetében helyenként jelentősen változott (átlag 91%). Az esővíz- és felszínivíz-minták felében volt jelen BPA, de csak kis koncentrációban. Viszonylag nagyfokú vízoldékonysága ( mg/l) mellett ez a vegyület megfigyelhető a legtöbb üledékben és szuszpendált anyagban, de szintén kis koncentrációban. Olyan helyeken, ahol a felszíni vízben sok BPA-t lehetett kimutatni, az anyagot halakban is megtalálták. Az alkil-fenol-etoxilát (APE) és az alkil-fenol (AP) koncentrációja nyers kommunális és iapri szennyvizekben változó, valószínűleg a rendszertelen kibocsátás folytán (µg/l tartományban). A biológiai STP-k hatékonyan eltávolították az Ap-t és az APE-t. Azonban az elfolyók szilárd maradékai még tartalmaztak jelentős mennyiségű nonil-fenolt (NP) és nonil-fenol-etoxilátot (NPE): Esővízben, felszíni vízben a szuszpendált anyag és üledék oktolfenol (OP)- és oktil-fenol-etoxilát (IPE)-koncentrációja általában az l.o.d. alatt volt, míg az NP és NPE főleg felszíni vizek szuszpendált anyagában volt jelen. Azonban két olaj/gáz fúróállvány közeli tengeri helyszínen nagy koncentrációjú NPE-t, OP-t és OPE-t találtak az oldott frakcióban (1-2 nagyságrenddel magasabbat, mint más helyeken).

6 2. táblázat A mért ösztrogénvegyületek koncentrációtartománya és középértéke különböző szennyvizekben Kibocsátási forrás Kommunális szennyvíz (ng/l) STP-elfolyó (ng/l) Koncentráció tartomány középérték tartomány középérték 17α-ösztradiol 17β-ösztradiol Ösztron 17α-etinil-ösztradiol Bisphenol-A Nonil-fenolok Nonil-fenol-etoxilátok Oktil-fenolnok Oktil-fenol-etoxilátok DMP DEP DBP DPP BBP DMPP DCHP DEHP DOP <0, <0,3 5, <240 1,9 E4 <820 1,25 E5 <270 1,3 E4 <1,1000 2,4 E ,4 E4 <380 5,1 E4 < ,900 1,5 E4 < <1,3 E4 1,0 E ,9 (11/12) 36,5 (12/12) 60,5 (12/12) 3,2 (4/12) 1410 (12/12) 3000 (9/12) 3,7 E! (9/12) 700 (9/12) 2,4 E4 (1/12) 1000 (12/12) 1,3 E4 (12/12) 3700 (11/12) 200 (8/12) 2200 (12/12) 5000 =12/12) 150 =(6/12) 3,2 E4 (12/12) 660 (12/12) Kibocsátási forrás Kommunális szennyvíz (ng/l) Koncentráció tartomány középérték 17α-ösztradiol 17β-ösztradiol Ösztron 17α-etinil-ösztradiol Bisphenol-A Nonil-fenolok Nonil-fenol-etoxilátok Oktil-fenolnok Oktil-fenol-etoxilátok DMP DEP DBP DPP BBP DMPP DCHP DEHP DOP <0,3 7,1 <0,8 54 <0,3 120 <0,3 3,9 < <440 3,9 E4 <260 2,3 E6 < <420 1,2 E4 < < <690 2,1 E4 <4 460 < <730 4,0 E5 <5 1,6 E ,5 E ,3 (3/10) 31 (3/10) 46 (7/9) 3,8 (2/9) 575 (8/11) 3,9 E4 (1/4) 2,4 E5 (3/4) 530 (1/4) 1,2 E4 (1/4) 320 (8/10) 4200 (5/10) 2200 (7/10) 170 (9/10) 480 (9/10) 2000 (7/10) 370 (8/10) 1,9 E4 (10/10) 150 (10/10) <0,4 <0,8 <0,3 11 <0,3 2,6 < < < < <650 <3 320 < < <1 22 < <1000 2,0 E < <2 19 (0/10) (0/10) 3,4 (6/10) 2,6 (1/10) 118 (7/10) 1500 (1/9) 2200 (1/9) 700 (2/9) (0/9) 170 (2/9) 840 (6/9) 300 (3/9) 15 (4/9) 70 (7/9) 700 (4/9) 15 (2/9) 1500 (7/9) 15 (4/) A középértéket az >l.o.d. (kimutatási határ) koncentrációjú mintákból számították ki. Zárójelben látható az l.o.d. feletti és az összes vizsgált minta száma.

7 3. táblázat A mért ösztrogénvegyületek koncentrációtartománya és középértéke eső- és felszíni vízben, üledékben Kibocsátási forrás Esővíz (ng/l) Felszíni víz(ng/l) Koncentráció tartomány középérték tartomány középérték 17α-ösztradiol 17β-ösztradiol Ösztron 17α-etinil-ösztradiol Bisphenol-A Oktil-fenolnok Oktil-fenol-etoxilátok Nonil-fenolok Nonil-fenol-etoxilátok DMP DEP DBP DPP BBP DMPP DCHP DEHP DOP <0,3 <1,5 <0,6 <0,3 <15 57 < <480 <410 < < < (0/5) 56 (2/5) 280 (1/6) (6) (6) 950 (2/6) 12 (3/3) 340 (3/3) 410 (3/3 160 (3/3) 420 (3/3) (0/3) 770 (3/3) 41 (3/3) <0,3 0,4 <0,8 1,0 <0,3 7,2 <0,3 0,4 <8,8 100 < < < < <4,5 190 < < <1,9 8 < <3 60 < <2 78 Kibocsátási forrás Szuszpendált anyag (ng/g szárazsúly) Üledék (ng/g szárazsúly) 0,4 (1/97) 1,0 (1/97) 1,0 (42/97) 0,4 (1/97) 45 (50/97) 300 (8/86) 1100 (2/86) 990 (9/86) 1500 (29/86) 17 (60/87) 430 (24/87) 250 (81/87) 6 (7/87) 77 (83/87) 380 (75/87) 8 (29/87) 320 (81/87) 15 (24/87) Koncentráció tartomány középérték tartomány középérték 17α-ösztradiol 17β-ösztradiol Ösztron 17α-etinil-ösztradiol Bisphenol-A Oktil-fenolnok Oktil-fenol-etoxilátok Nonil-fenolok Nonil-fenol-etoxilátok DMP DEP DBP DPP BBP DMPP DCHP DEHP DOP 5,6 56 <1 400 < < <5 2,2 E4 <1,3 1,6 E4 < < <0,53 1,3 E4 < < <ö2 1,9 E4 < (15/15) 15 (5/50) 800 (2/50) 170 (39/50) 310 (47/50) 224 (43/51) 37 (32/50) 98 (21/51) 1500 (29/51) 42 (32/51) 180 (24/51) 41 (24/51) 3400 (46/51) 90 (37/51) <1,1 43 <2 26 <34 < < , < <0, <5 60 < >2 11 < <2 55 3,2 (15/18) 8 (3/23) (0/23) 160 (21/23) 110 (19/23) 14 (20/21) 133 (15/16) 390 (3/21) 300 (12/21) 14 (12/21) 250 (3/21) 39 )4/21) 600 (19/21) 11 (13/21) A középértéket az >l.o.d. (kimutatási határ) koncentrációjú mintákból számították ki. Zárójelben látható az l.o.d. feletti és az összes vizsgált minta száma.

8 4. táblázat A mért ösztrogénvegyületek koncentrációtartománya és középértéke halak izomszövetében Kibocsátási forrás Dévérkeszeg-izom (ng/g nedves súly) Lepényhal-izom (ng/g nedves súly) Koncentráció tartomány középérték tartomány középérték Bisphenol-A Oktil-fenolnok Oktil-fenol-etoxilátok Nonil-fenolok Nonil-fenol-etoxilátok DMP DEP DBP DPP BBP DMPP DCHP DEHP DOP <0,18 1,4 <10 80 <10 < < <0,22 3, <0,35 7,7 <0,89 2,99 <0, <0, ,92 (2/3) 80 (1/17) (0/17) 135 (4/17) 120 (4/17) 1,9 (9/17) 111 (8/8) 44 88/17) 1,7 (17/17) 19 (10/17) 7,9 (16/17) 153 (8/8) 2,2 (8/17) 1,2 2,6 <10 10 <10 10 < ,14 5,4 6,7 91 <0,7 33 <0,08 2,7 <0,2 33 <0,2 7,0 <2,2 144 <0, ,3 (3/3) (0/20) 10 (1/20) 10 (2/20Ö) 15 (2/20) 0,45 (7/20) 34 (6/8) 7,8 (6/10) 0,86 (6/20) 6,9 (6/20) 4,6 (5/20) 64 (7/8) 1,93 (11/20) A középértéket az >l.o.d. (kimutatási határ) koncentrációjú mintákból számították ki. Zárójelben látható az l.o.d. feletti és az összes vizsgált minta száma. Az üledék és szuszpendált anyag NPE- és NP-szintje magasabb volt a Maasban ahol ez a folyó Belgiumból Hollandiába lép át, mint a Rajna-folyóban a német holland határnál. Azonban mivel a Maas viszonylag nagy torkolatba ömlik a koncentrációk jelentősen felhígulnak. Ezzel szemben a Rajnában mért koncentrációk növekednek a német határtól, ahol belép Hollandiába, ahonnan az Északi-tengerbe ömlik. Halakban NP-t és NPE-t észleltek 37 helyszín közül 8 esetben, míg OP-t és OPE-t csak egyszer mutattak ki halszövetben. Ftalátokat minden vizsgált anyagban találtak. Nyers kommunális szennyvízben legnagyobb mennyiségben DEP és DEPH fordult elő, amelyek viszonylag kis ösztrogénpotenciával rendelkező ftalátok. Nagyobb ösztrogénhatékonyságú egyéb anyagok (DMP, BBP) jóval kisebb koncentrációban észlelhetők. STP-k esetében a ftalátkoncentrációk DEHP kivételével rendszerint 1 µg/l alá csökkentek. Ftalátok minden felszínivíz-mintában jelen voltak, a belvizekben és az Északi-tengernél kisebb koncentrációban fordultak elő. Viszonylag nagyfokú ftalátszenynyeződést észleltek a Wadden-tengerben és az Északi-tengeri csatornában. Közel valamennyi mintában (felszíni víz, szuszpendált anyag és üledék) találtak DEHP-t, ami a széles körű termelésnek és felhasználás-

9 nak tulajdonítható. DEP, DMPP és DBP a felszíni vizekben, míg a DPP szuszpendált anyagban fordult elő nagy koncentrációban. Általában a ftalátok koncentrációja üledékben kisebb volt, mint szuszpendált anyagban. Figyelemre méltó, hogy a legtöbb ftalát esővízben hasonló koncentrációban található, mint a felszíni vizekben. Az élőlények ftalátkoncentrációja igen változó (4. táblázat). Nem azonosítottak olyan specifikus helyeket, ahol minden vizsgált xeno-ösztrogén szintje egyidejűleg magasabb volt. Ösztrögének hatásai In vitro ösztrogén hatást mutattak ki minden környezeti anyagban, legnagyobb koncentrációban nyers ipari szennyvízben (5. táblázat). Általában az ösztrogénaktivitás jelentősen csökkent a tisztítási eljárások során, bár az aktivitás szintje az elfolyóban még mindig meghaladta a felszíni víz átlagos aktivitási szintjét. Az intenzív állattartást folytató területek belvízárterén gyűjtött vízminták ösztrogén aktivitása szintén magas volt. Ezzel szemben igen kis aktivitást mértek melegházak környékén levő árkokból gyűjtött vízmintában. 5. táblázat Helyszíni vízminták extraktumainak ösztrogénaktivitása ER-CALUX módszerrel mérve Ösztradiol-ekvivalensek (pmol EEQ/1) Mintavételi hely n Tartomány (n>l.o.d.) Középérték Ipari szennyvíz: Elfolyó Befolyó Kommunális szennyvíz: Elfolyó Befolyó Felszíni víz Felszíni víz Belvízi árkok Esővíz ,2 9,5 (3) 5,8 560,4 (4 a ) <l.o.d. 2,2 (9) 2,4 275,1 (13) <l.o.d. 0,61 (85) 0,003 0,74 (11) 0,01 0,22 (3) 0, ,.3 27,4 0,07 0,.03 0,13 n = vizsgált minták száma. Középérték kiszámítása: a >l.o.d. értékű EEQ.-jú mintákra vonatkozólag. a Egy minta citotoxikus volt.

10 A halak VTG-szintje igen változó (2/b ábra). Legtöbb helyen az átlagos VTG-szint kisebb volt, mint 1000 ng/ml plazma, ami háttérszintnek tekinthető. A legnagyobb VTG-indukciót hím dévérkeszeg plazmájában mérték, amely az Eindhoven STP szomszédságában levő Dommel-folyóban él (max ng/ml) (2/a ábra). A hímek VTG-koncentrációja meghaladta az ugyanazon a helyen kifogott nőstényekben mért értéket. VTG-átlag+/- SE, ng/ml 1,0E+09 1,0E+08 1,0E+07 1,0E+06 1,0E+05 1,0E+04 1,0E+03 1,0E+02 1,0E+01 a) hím dévérkeszeg tavasz ősz * * * * * 1,0E referencia kis csatornák/ tavak nagy folyók nagy csatorna folyók x * * VTG-átlag+/- SE, ng/ml 1,0E+09 1,0E+08 1,0E+07 1,0E+06 1,0E+05 1,0E+04 1,0E+03 1,0E+02 b) hím lepényhal tavasz 1,0E+01 1,0E+00 x x x x x x * 1 referencia referencia nagy csatornák nyílt tenger/partmenti vizek öblök (félig sós) tó ősz * * 2. ábra VTG átlagkoncentrációja hím dévérkeszeg (a) és hím lepényhal (b) vérplazmájában különböző vízrendszerekben (számok az 1. ábrára utalnak). Csillaggal jelölve a referenciahelytől való szignifikáns eltérés. x = nincs adat

11 Egyedül a Dommel-folyóban találtak jelentős számban ovotestisszel rendelkező hím halakat. 14 vizsgált hal közül 6 esetben találtak oocitákat a here szövetében, tavasszal, míg ősszel 9 hím közül 3-nál észleltek hasonló helyzetet. Statisztikai elemzés A szennyeződések mintaelemzése arra utalt, hogy valamennyi felszínivíz-rendszer közül a Maas-vízgyűjtője mutatja a legnagyobb változatosságot, néhány helyen domináltak a ftalátok, máshol az NPE-k. A Dommel-folyóra jellemző a DEHP és NP-k előfordulása. Két északitengeri helyen alkil-fenol-etoxilátok fordultak elő. Általában három szenynyezőanyag-csoport különböztethető meg: alkil-fenol-etoxilátok, ftalátok és szteroid hormonok, valamint biszfenol-a. A szennyezésminták szezonális eltérései felszíni vízben és szuszpendált anyagban észlelhetők. Tavasszal alkil-fenol-etoxiltáok, míg nyáron inkább ftalátok mutathatók ki. Az őszi mintákra jellemző a kisebb szennyezéstartalom, valószínűleg a nagyobb áramlás következtében. Nem találtak szignifikáns statisztikai összefüggést a plazma VTGszintje és az ovotesztiszek előfordulása között. Azonban világos, hogy a legtöbb VTG-t tartalmazó helyeknél (Dommel-folyó) leggyakoribb az ovotesztisz előfordulása hím dévérkeszegekben. A halak belső szennyezettségi szintje bizonyos fokig összefügg a felszíni víz és a szuszpendált anyag szennyezettségével. A plazma VTG-szintje szignifikáns összefüggést mutatott az NPE-k és NP belső koncentrációjával dévérkeszegnél, míg lepényhal esetében a VTG főleg a ftalátokkal (BBP, DCHP) állt összefüggésben. Esettanulmányok A 100% Eindhoven STP-elfolyónak kitett szivárványos pisztráng vérében igen nagy VTG-koncentráció mérhető (3. ábra). 1:1 arányban (50%) hígított folyóvíz jelentősen csökkentette a VTG-indukciót. Az amsterdami STP-nél mérsékelt, de nem szignifikáns VTG-indukció figyelhető meg, 50 és 100%-os elfolyókoncentráció esetében. Valamennyi kísérleti ponty VTG-koncentrációja 500 ng/ml plazma alatt volt. Az eredmények szerint különbség van a fajok elfolyóban levő ösztrogének iránti érzékenységéhez képest.

12 1,0E+07 1,0E+06 Amsterdam Westpoot STP 1,0E+07 1,0E+06 Eindhoven STP * VTG, ng/ml 1,0E+05 1,0E+04 1,0E+03 1,0E+02 VTG, ng/ml 1,0E+05 1,0E+04 1,0E+03 1,0E+02 1,0E+01 1,0E+01 1,0E+00 t=0 (n=4) 0% (n=8) 25% (n=1) 50% (n=7) 100% (n=3) 1,0E+00 t=0 (n=9) 0% (n=12) 25% (n=11) 50% (n=12) 100% (n=9) elfolyó koncentrációja elfolyó koncentrációja 3. ábra Pisztráng átlagos plazma VTG-szintje holland STP-helyeknél végzett in situ kísérletekben 100 differenciálatlan hím nőstény 80 *** ** *** %-os arány * 20 0 expozíciókombináció szülők pozíciója holland standard víz E2 elfolyó szintetizált elfolyó holland standard víz E2 elfolyó szintetizált elfolyó ivadék pozíciója holland standard víz holland standard víz holland standard víz holland standard víz elfolyó E2 elfolyó szintetizált elfolyó 4. ábra Zebrahalivadékok nemi megoszlása különböző, kombinált expozíciók hatására Az ER-CALUX-módszerrel végzett meghatározások szerint ösztrogénaktivitás mutatható ki az Eindhoven STP-elfolyójában és a Dommel

13 vizében, az elfolyó kibocsátása közelében (6. táblázat). A transzgénikus zebrahallal végzett meghatározások hasonló nagyságrendű aktivitásokat mutattak. A szintetikus elfolyóban levő vegyületek (E1, BPA, AP-k, APE-k, DEHP) alig járultak hozzá a mért ösztrogénaktivitáshoz. A parciális életciklus (PLC)-teszt amikor kifejlett zebrahalat 17βösztradiol, szintetikus elfolyó vagy friss STP-elfolyó hatásának tettek ki nem mutatott szignifikáns hatást a lerakott ikrák száma tekintetében (4. ábra). 6. táblázat Kommunális szennyvíztisztító (WTP) elfolyójában mért ösztrogénkeverék ösztrogénhatása ER-CALUX (ERC) és transzgénikus zebrahal (FISH) módszerrel mérve 1. Ösztrogének + BPA Névleges koncent- ER-CALUX Transzgénikus zebrahal ráció szintetikus elfolyóban Elméleti Mért Elméleti Mért ng/l pm ERC- EEF ERC- EEQ EEQ-k FISH- EEF E ,1 1, EE2 2,8 9 1, BPA , ,1 < 0 FISH- EEQ EEQ-k EEQ-k összege (0,5) (110) 2. Alkil-fenolok NP , ,3 < 0 NP-4-E d 0,0 NA c NA OOP-8/9-E < d 0,0 NA NA EEQ-k összege 0,2 0,4 (0,0) 0 10 (2) 3. Ftalát DEHP < 0 0 (0,0) < 0 8 (2) Összes szintetikus elfolyó (1-3) Friss Eindhoven STP-elfolyó STP-t befogadó víz (Dommel) (0,5) (140) 12 (0,7) 189 (32) 9 (0,4) 237 (54) Az ösztradiol ekvivalensek (EEW, pmol/l) 3 5 független kísérlet átlagai (±SE) a Az elméleti EEQ-t úgy számították ki, hogy megszorozták a koncentrációt (pm) az ösztradiol ekvivalencia faktorral.

14 Megfigyelhető, hogy olyan nőstények domináltak, amelyeknek petéi 1 nm 17β-ösztradiolnak, szintetikus és STP-elfolyónak voltak kitéve. Így olyan populáció alakult ki, amely 15% hímhalból, 10% differenciálatlan halból és 75% nőstény zebrahalból állt. Feltehető, hogy a fiatal halak aktuális expozíciója döntő a nemek meghatározásában, nem pedig a szülők expozíciója. Értékelés Yeno-ösztrogének előfordulása és forrásai Közel valamennyi vizsgált anyag kis koncentrációban jelen van Hollandia vízi környezetében, míg néhány specifikus helyen nagyobb menynyiségben is előfordulhatnak. Még a referenciahelyek sem minősíthetők teljesen tisztának. Az OP, OPE-k és szteroid hormonok az ösztron kivételével csak néha mutathatók ki, igen kis koncentrációban. Általában a vegyületek szintje gyakran ugyanolyan nagyságrendű, mint a más országokban mért értékek. A koncentrációk jelentősen változnak a különböző helyeken és víztípusokban. Ezenkívül a mintavételi és elemzési módszerek eltérései gyakran gátolják a részletesebb összehasonlítást. In vitro ösztrogén aktivitást mutattak ki a vizsgált víztömegek valamennyi környezeti szakaszában. A nemzetközi vizsgálatokkal való öszszehasonlítás azt mutatja, hogy ezek a koncentrációk általában alacsonyabbak, néhány kivételtől (Dommel-elfolyó, Északi-tenger csatorna) eltekintve. A kommunális és ipari szennyvizek kibocsátása valószínűleg a xeno-ösztrogének vízi környezetbe való emissziójának fő útja. A kommunális szennyvizeket az STP-k biológiailag tisztítják, amely a vizsgált vegyületek több, mint 90%-át eltávolítja. Ez megegyezik más országok méréseivel és az in vitro ösztrogénaktivitás-eltávolítási hatékonyságával. Ennek ellenére a végső elfolyóban levő kis mennyiségű xeno-ösztrogén még mindig ösztrogén hatásokat vált ki halakban, különösen a biológiailag igen aktív szteroid hormonok. Ezenkívül heves esőzés során a nyers kommunális szennyvíz beömölhet a felszíni vízbe a csatornák túlfolyása útján, ami jelentősen hozzájárulhat az egész ösztrogénterheléshez. A szarvasmarhatrágya a környezeti ösztrogénszennyezés másik fontos forrása lehet, amit az állattenyésztéssel foglalkozó helyeken gyűjtött vízminták fokozott hormonszintje igazol.

15 Az esővíz is lehet xeno-ösztrogének különösen ftalátok forrása. A mért aktivitás meghaladta a felszíni vizek értékeit. A holland méréseket egy másik, újabb vizsgálat is alátámasztotta, amelynek során max. 2,3 pmol EEQ/l ösztrogénaktivitást észleltek. Ez azonban nem magyarázható teljes mértékben a ftalátkoncentrációval. Néhány partközeli tengeri olaj/gáz fúrótorony az NPE és NP valószínű forrásának tekinthető. Újabban megerősítették az itteni nagy koncentrációk jelenlétét. Nem világos, hogy ez a szennyeződés a fúrásnak és termelési tevékenységnek vagy pedig az adott területen található hajók kibocsátásainak tulajdonítható-e. Halakban észlelt hatások Megállapítható, hogy Hollandiában a tengerei halakra a xenoösztrogének nincsenek nagy hatással. Ez ellentétes az angliai eredményekkel, amelyek szerint az öblökben élő lepényhalakban nagy a plazma VTG-koncentrációja és ovotestis is kimutatható. Ez annak tulajdonítható, hogy a holland halak főleg a tengerparttól távol ívnak, nem pedig közeli öblökben, mint Angliában. A hal érzékeny fiatalkori szakaszaiban alig van kitéve a nemet megváltoztató anyagoknak az Északi-tenger tisztább, nyílt területein. A vizsgálat során legnagyobb VTG-szintet a Dommel-folyó halaiban találták, amelyeket az STP-elfolyó kibocsátásánál fogtak ki. Ez volt az egyedüli hely, ahol a halakban igen gyakori volt az ovotestis. Az eindhoveni STP kibocsátási aránya többé-kevésbé hasonló a dommelihez, ami jelentősen meghatározza a víz összetételét ebben a folyóban. Az Eindhoven-elfolyó nagyfokú ösztrogenitását megerősítette a szivárványos pisztránggal (in situ) és zebrahallal (laboratóriumban) végzett expozíció eredménye. Néhány megfigyelés arra utal, hogy a halakban észlelt ösztrogénhatások más, kisebb holland folyóban is előfordulnak. Helyileg a vízi környezet ösztrogenitása potenciális veszélyt jelent a halak számára. A nagyobb vizekben élő halakat jóval kevésbé érik ösztrogénhatások, mivel az ösztrogének gyorsabban felhígulnak ezeken a területeken. Ez érvényes a Rajnában és Maasban levő, legtöbb mintavételi helyre. Nemrég kimutatták, hogy az ovotestis-szel rendelkező halak szaporodási képessége csökkenhet, aminek káros hatása lehet a reprodukcióra és a populációk túlélésére. A helyszíni vizsgálatok ( ) Hollandia egyéb területein bizonyos eltéréseket mutattak: csökkent a hímek

16 nemi mirigyeinek súlya, korábban ment végbe a teljes kifejlődés és a nemek aránya a nőstények irányába eltolódott. Okozati összefüggés kimutatása A statisztikai elemzés szerint a hím halak plazmájának VTGkoncentrációja jól összefüggött néhány xeno-ösztrogén (főleg NP és ftalátok) szöveti koncentrációjával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az NP az (egyetlen) oka az észlelt ösztrogénhatásoknak. Egyik halfaj szennyezési szintje sem mutatott jó korrelációt a vizsgált környezeti szakaszok külső szennyezési szintjeivel. Ez részben azzal magyarázható, hogy az adott vegyületek a halakban gyorsan metabolizálódnak. Valószínű, hogy a halak szennyezési szintje sokkal több helyen történt xeno-ösztrogén-expozíciót reprezentálnak, nemcsak arra a helyre utalnak, ahol a halat kifogták és a kémiai elemzés céljára mintákat vettek. Az oksági összefüggés megközelítésének másik módja az esettanulmányok végzése két STP-helyen. Az eredmények szerint az STPelfolyó ösztrogén hatást gyakorolt a halakra. A laboratóriumi meghatározások arra utaltak, hogy a szintetikus ösztrogén (EE2) nagymértékben felelős a megfigyelt ösztrogenitásért a zebrahalban. A harmadik megközelítés a xeno-ösztrogének szintjének összehasonlítása a vízi környezetben az irodalomban található küszöbértékekkel. Megállapítható, hogy valószínűleg helyi hatást gyakorolnak a halakra az ösztrogén hormonok (természetes és szintetikus) és az AP-k/APE-k (szennyvízben és felszíni vízben). A BPA ösztrogén hatásai többékevésbé kizárhatók, míg a ftalátok aktuális ösztrogenitása halakra jórészt ismeretlen. Összefoglalva, oksági összefüggés szempontjából két csoport jelentős: a szteroid hormonok (EE2) és az Ap-k/APE-k (főleg az NP). Azonban még kétséges, hogy a két vegyülettípus közül melyik felelős elsősorban a halakban, jellemző helyeken előforduló ösztrogénhatásokért. A szteroid hormonok kimutatása környezeti anyagokban erősen korlátozott és pontos mérésük halszövetben igen nehéz, így alig állapítható meg ezeknek az anyagoknak a hatása felszíni vizekben élő halpopulációkra. Mivel az érzékenység, expozíciós rendszer és a vegyületek hozzáférhetősége fajonként változhat, ezért a két megközelítés eredményeit óvatosan kell összehasonlítani. A kísérleti adatok azonban azt mutatják, hogy az EE2 és más szteroidok a főbűnösök a kommunális szennyvízben és

17 valószínűleg a befogadó felszíni vizekben is. Ezenkívül még szerepet játszhatnak egyes ipari vegyületek is (NP, NPE-k). Ez egybevág az Európai COMPREHEND projekt eredményeivel. Összeállította: Dr. Pálfi Ágnes Vethaak, A. D.; Lahr, J. stb.: An integrated assessment of estrogenic contamination and biological effects int he aquatic environment of The Netherlands. = Chemosphere, 59. k. 4. sz p Onda, K.; Yankg, S.-Y.; Mlya, A.; Tanaka, T.: Study on endocrine disrupting chemicals in wastewater treatment plants. = Water Science Technology, 43. k p

Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból

Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból Készítette: Péter Hajnal Környezettan BSc, 3. évfolyam Témavezetı: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó Szerves mikroszennyezık

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN Miről lesz szó? Alkil-fenolok és etoxilátjaik élettani hatásai Alkil-fenolok és etoxilátjaik

Részletesebben

Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás

Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás Készítette: Péter Hajnal Környezettan BSc, 3. évfolyam Témavezető: Zsigrainé Dr.

Részletesebben

TRANSZGENIKUS BIOMARKER ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI AZ ÖKOTOXIKOLÓGIÁBAN

TRANSZGENIKUS BIOMARKER ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI AZ ÖKOTOXIKOLÓGIÁBAN TRANSZGENIKUS BIOMARKER ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI AZ ÖKOTOXIKOLÓGIÁBAN Csenki-Bakos Zsolt, Csenki-Bakos Katalin, Kovács Balázs, Ferincz Árpád és Urbányi Béla Zebradánió

Részletesebben

TRANSZGENIKUS BIOMARKER ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAK POTENCIÁLIS ALKALMAZÁSA A TOXIKOLÓGIÁBAN

TRANSZGENIKUS BIOMARKER ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAK POTENCIÁLIS ALKALMAZÁSA A TOXIKOLÓGIÁBAN TRANSZGENIKUS BIOMARKER ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAK POTENCIÁLIS ALKALMAZÁSA A TOXIKOLÓGIÁBAN Csenki Zsolt, Bakos Katalin, Kovács Róbert, Ferincz Árpád, Czimmerer Zsolt, Reining Márta, Urbányi Béla

Részletesebben

Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC)

Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC) Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC) Dr. Juvancz Zoltán Óbudai Egyetem, juvancz.zoltan@rkk.uni-obuda.hu Definició A hormonháztartás megzavaró anyagoknak (endocrine disrupting chemical, EDC) azokat

Részletesebben

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai MASZESZ XIX. Országos Konferencia Lajosmizse, 2018. május 22-23. SZALAY GERGELY, VTK INNOSYSTEM KFT. Amiről

Részletesebben

A Duna széleskörű kémiai és biológiai vizsgálata egy magyar-olasz együttműködési projekt keretében

A Duna széleskörű kémiai és biológiai vizsgálata egy magyar-olasz együttműködési projekt keretében A Duna széleskörű kémiai és biológiai vizsgálata egy magyar-olasz együttműködési projekt keretében Barra Caracciolo A. 1, Patrolecco L. 1, Grenni P. 1, Di Lenola M. 1, Ademollo N. 1, Rauseo J. 1,2, Rolando

Részletesebben

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban Készítette: Kovács Tamás Környezettudomány szakos hallgató Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó adjunktus

Részletesebben

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása MaSzeSz Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapest, 2016. február 11. Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása Tóth Gábor Nyírségvíz Zrt. A probléma felvetése

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor Három gyógytápszer elemzéséből az alábbi energia tartalom adatok származtak (kilokalória/adag egységben) Három gyógytápszer elemzésébô A B C 30 5 00 10

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése

Részletesebben

Biocidok és kábítószerek mérési tanulmánya a gázkromatográfia- tömegspektrometria felhasználásával: elemzésük környezeti vízmintákban

Biocidok és kábítószerek mérési tanulmánya a gázkromatográfia- tömegspektrometria felhasználásával: elemzésük környezeti vízmintákban Biocidok és kábítószerek mérési tanulmánya a gázkromatográfia- tömegspektrometria felhasználásával: elemzésük környezeti vízmintákban Készítette: Balogh Zsanett Edit Környezettudomány MSc Témavezető: Perlné

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben

Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.3 Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben Tárgyszavak: gyógyszerek;

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére

Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola II. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

Módszer az ASEA-ban található reaktív molekulák ellenőrzésére

Módszer az ASEA-ban található reaktív molekulák ellenőrzésére Módszer az ASEA-ban található reaktív molekulák ellenőrzésére Az ASEA-ban található reaktív molekulák egy komplex szabadalmaztatott elektrokémiai folyamat, mely csökkenti és oxidálja az alap sóoldatot,

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül 2. Biotranszformáció 1. Kiválasztást fokozza 2. Az anyagot kevésbé toxikus formába alakítja (detoxifikáció ) 3. Az anyagot toxikusabb formába alakítja (aktiváció, parathion - paraoxon) Szerves anyagok

Részletesebben

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2017.06.22. Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Gyógytápszerek (kilokalória/adag) Három gyógytápszer A B C 30 5 00 10 05 08 40 45 03 50 35 190 Kérdések: 1. Van-e

Részletesebben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola I. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin PhD munkám

Részletesebben

MOTORHAJTÓANYAG ADALÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI ÉS MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI

MOTORHAJTÓANYAG ADALÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI ÉS MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI Eötvös Loránd Tudományegyetem - Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum MOTORHAJTÓANYAG ADALÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI ÉS MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI Varga Mária Környezettudomány MSc Témavezetők: Havas-Horváth

Részletesebben

Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei

Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei 1. a. Egy- vagy kétváltozós eset b. Többváltozós eset 2. a. Becslési problémák, hipotézis vizsgálat b. Mintázatelemzés 3. Szint: a. Egyedi b. Populáció

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

A cél az volt, hogy adatokat kapjunk a Dunán közlekedő jelentős hajóforgalom okozta légszennyezettségről.

A cél az volt, hogy adatokat kapjunk a Dunán közlekedő jelentős hajóforgalom okozta légszennyezettségről. A pesti rakpart nitrogén-dioxid-szennyezettségének vizsgálata Simon Gergely környezetkémikus, Greenpeace CEE Miért, és mikor mértünk? A Greenpeace segítségével, eszközével és iránymutatása alapján az ahang

Részletesebben

A MINTATÁROL ENDOKRIN PARAMÉTEREK EREDMÉNY. Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitáci. Központi Laboratórium, rium, Szombathely

A MINTATÁROL ENDOKRIN PARAMÉTEREK EREDMÉNY. Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitáci. Központi Laboratórium, rium, Szombathely A MINTATÁROL ROLÁSI KÖRÜLMÉNYEK HATÁSA EGYES ENDOKRIN PARAMÉTEREK EREDMÉNY NYÉRE Catomio Csilla, Mittli Ödönné és Szalay Sámuelné Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitáci ciós és s Gyógyf

Részletesebben

Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S.

Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S. Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S. Hungalimentaria 2019 Aquaworld Resort, Budapest 2019. április 24-25. Kik alkotják a konzorciumot? WESSLING

Részletesebben

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA)

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision Date:

Részletesebben

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó az Északpesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó Digitális analizátorok és ionszelektív érzékelők Digitális mérések a biológiai rendszerekben: NO 3 N NH 4 N Nitrogén eltávolítás

Részletesebben

KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL

KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL Készítette: Vannai Mariann Környezettudomány MSc. Témavezető: Perlné Dr. Molnár Ibolya 2012. Vázlat 1. Bevezetés 2. Irodalmi áttekintés

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij STATISZTIKA Sir Ronald Aylmer Fisher Példa Elmélet A variancia-analízis alkalmazásának feltételei Lineáris modell

y ij = µ + α i + e ij STATISZTIKA Sir Ronald Aylmer Fisher Példa Elmélet A variancia-analízis alkalmazásának feltételei Lineáris modell Példa STATISZTIKA Egy gazdálkodó k kukorica hibrid termesztése között választhat. Jelöljük a fajtákat A, B, C, D-vel. Döntsük el, hogy a hibridek termesztése esetén azonos terméseredményre számíthatunk-e.

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor Gombos Erzsébet PhD hallgató ELTE TTK Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ Környezettudományi Doktori

Részletesebben

Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Kassai Zsófia MHT Vándorgyűlés Szeged 2014. 07. 2-4. technológus mérnök Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok

Hipotézis vizsgálatok Hipotézis vizsgálatok Hipotézisvizsgálat Hipotézis: az alapsokaság paramétereire vagy az alapsokaság eloszlására vonatkozó feltevés. Hipotézis ellenőrzés: az a statisztikai módszer, amelynek segítségével

Részletesebben

Ösztrogének és ösztrogénhatású gyógyszerek jelenlétének vizsgálata tejelőszarvasmarha-telepek hígtrágyájában

Ösztrogének és ösztrogénhatású gyógyszerek jelenlétének vizsgálata tejelőszarvasmarha-telepek hígtrágyájában Ösztrogének és ösztrogénhatású gyógyszerek jelenlétének vizsgálata tejelőszarvasmarha-telepek hígtrágyájában MOTIVÁCIÓ TALAJVÉDELEM NÖVÉNYVÉDELEM Gubó Eduard Prof.Dr. zakál Pál Dr. Plutzer Judit Lillafüred

Részletesebben

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis 1. feladat Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve 2. feladat Az iskola egy évfolyamába tartozó diákok átlagéletkora 15,8 év, standard deviációja 0,6 év. A 625 fős évfolyamból hány diák fiatalabb

Részletesebben

Gyógyszermaradványok meghatározása vízmintákból LC-MS/MS módszerrel

Gyógyszermaradványok meghatározása vízmintákból LC-MS/MS módszerrel Gyógyszermaradványok meghatározása vízmintákból LC-MS/MS módszerrel Módszerfejlesztés, vizsgálati eredmények László József WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. QualcoDuna jártassági vizsgálatok 2012. évi

Részletesebben

Vízkémiai vizsgálatok a Baradlabarlangban

Vízkémiai vizsgálatok a Baradlabarlangban Vízkémiai vizsgálatok a Baradlabarlangban Borbás Edit Kovács József Vid Gábor Fehér Katalin 2011.04.5-6. Siófok Vázlat Bevezetés Elhelyezkedés Geológia és hidrogeológia Kutatástörténet Célkitűzés Vízmintavétel

Részletesebben

Úszó fedlapok hatásának vizsgálata nem levegőztetett eleveniszapos medencék működésére nagyüzemi helyszíni mérésekkel és matematikai szimulációval

Úszó fedlapok hatásának vizsgálata nem levegőztetett eleveniszapos medencék működésére nagyüzemi helyszíni mérésekkel és matematikai szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Úszó fedlapok hatásának vizsgálata nem levegőztetett eleveniszapos medencék működésére nagyüzemi

Részletesebben

HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE, HATÁSOK A VIZEK KÉMIAI ÉS ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁRA

HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE, HATÁSOK A VIZEK KÉMIAI ÉS ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁRA Szilágyi F., Clement A., Tonkó Cs. BME Vízi Közmű és Környzetmérnöki Tanszék HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE, HATÁSOK A VIZEK KÉMIAI ÉS ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁRA 2009. október 1.

Részletesebben

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és

Részletesebben

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL Gere Kálmán Richárd Környezettan BSC 2015 Bevezetés Az Illegális élvezeti szerek veszélyesek

Részletesebben

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs TAPASZTALATOK ÉS KIHÍVÁSOK A MEMBRÁNNAL TÖRTÉNŐ VÍZTISZTÍTÁSBAN SZAKMAI NAP

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

Mikroszennyezők eltávolítási lehetőségei meglévő szennyvíztisztító telepeken: Eddigi tapasztalatok és eredmények. Dr. Patziger Miklós egyetemi docens

Mikroszennyezők eltávolítási lehetőségei meglévő szennyvíztisztító telepeken: Eddigi tapasztalatok és eredmények. Dr. Patziger Miklós egyetemi docens Mikroszennyezők eltávolítási lehetőségei meglévő szennyvíztisztító telepeken: Eddigi tapasztalatok és eredmények Dr. Patziger Miklós egyetemi docens Tartalom Mikroszennyezők Koncentrációk Fajták Hatások

Részletesebben

Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt április 19.

Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt április 19. Költségcsökkentés szakaszos levegőztetéssel és analizátorokkal történő folyamatszabályozással az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek

Részletesebben

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft Felszín n alatti vizeink minősége Deák k JózsefJ GWIS Kft Vízminőség g alatt a vízv kémiai fizikai biológiai tulajdonságait értjük Egyszerűbb értelmezés: Jó a v a vízminőség, ha valamennyi (mért) komponens

Részletesebben

A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségének csökkentése

A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségének csökkentése A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségének csökkentése a gáztérben mért biológiai aktivitással történő szabályozással. Ditrói János Debreceni Vízmű Zrt. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2018.

Részletesebben

FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A

FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ ÉS DIFFÚZ TERHELÉSEK SZABÁLYOZÁSÁNAK VÍZTEST SZINTŰ

Részletesebben

poliklórozott dioxinok és furánok fotolízise

poliklórozott dioxinok és furánok fotolízise A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.1 6.3 Növényi olajokban oldott, poliklórozott dioxinok és furánok fotolízise Tárgyszavak: növényolaj; poliklórozott dioxin; módszer; talajtisztítás. Számos

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1104/2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz A BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém, Pápai út 41.) akkreditált területe

Részletesebben

a felszíni vízlefolyás hatására

a felszíni vízlefolyás hatására VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.4 6.1 A mezőgazdasági vegyszerek mozgása a felszíni vízlefolyás hatására Tárgyszavak: fókuszált vízgyűjtés; vízlefolyás; műtrágya. A mezőgazdasági vidékeken a felszíni morfológia

Részletesebben

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió SZDT-08 p. 1/31 Biometria az orvosi gyakorlatban Korrelációszámítás, regresszió Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Korrelációszámítás

Részletesebben

A KÁRÓKATONA EURÓPAI ÉS MAGYARORSZÁGI HELYZETE, A FAJJAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK

A KÁRÓKATONA EURÓPAI ÉS MAGYARORSZÁGI HELYZETE, A FAJJAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK A KÁRÓKATONA EURÓPAI ÉS MAGYARORSZÁGI HELYZETE, A FAJJAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK Prof. Dr. Faragó Sándor Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem A KÁRÓKATONA RENDELKEZÉSÉRE

Részletesebben

Statisztika I. 10. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 10. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 10. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Varianciaanalízis A különböző tényezők okozta szórás illetőleg szórásnégyzet összetevőire bontásán alapszik Segítségével egyszerre több mintát hasonlíthatunk

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 11. II. hírlevél Tartalom 1 Bevezetı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok koncentrációja 4 Új szerek

Részletesebben

Újpest levegőminőségének évi értékelése

Újpest levegőminőségének évi értékelése Újpest levegőminőségének 2018. évi értékelése Újpest levegőminőségének 2018. évi értékelését a 6/2011 (I.14.) VM rendeletben meghatározott módszerek szerint, a 4/2011 (I.14.) VM rendeletben megadott egészségügyi

Részletesebben

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Előadó: Varvasovszki Zalán technológus FEJÉRVÍZ ZRt. Bevezetés FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Általánosságban elmondható,

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1104/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém,

Részletesebben

Féléves hidrometeorológiai értékelés

Féléves hidrometeorológiai értékelés Féléves hidrometeorológiai értékelés Csapadék 2015 januárjában több mint kétszer annyi csapadék esett le a KÖTIVIZIG területére, mint a sok éves havi átlag. Összesen területi átlagban 60,4 mm hullott le

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

A Hárskúti- fennsík környezetterhelésének vizsgálata az antropogén hatások tükrében

A Hárskúti- fennsík környezetterhelésének vizsgálata az antropogén hatások tükrében ELTE Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum A Hárskúti- fennsík környezetterhelésének vizsgálata az antropogén hatások tükrében Gyurina Zsófia Környezettudomány MSc Témavezető Dr. Angyal Zsuzsanna

Részletesebben

STATISZTIKA. Egymintás u-próba. H 0 : Kefir zsírtartalma 3% Próbafüggvény, alfa=0,05. Egymintás u-próba vagy z-próba

STATISZTIKA. Egymintás u-próba. H 0 : Kefir zsírtartalma 3% Próbafüggvény, alfa=0,05. Egymintás u-próba vagy z-próba Egymintás u-próba STATISZTIKA 2. Előadás Középérték-összehasonlító tesztek Tesztelhetjük, hogy a valószínűségi változónk értéke megegyezik-e egy konkrét értékkel. Megválaszthatjuk a konfidencia intervallum

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1111/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A MIVÍZ Miskolci Vízmû Kft. Környezet- és vízminõségvédelmi osztály Laboratórium (3527 Miskolc, József Attila u.

Részletesebben

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők előfordulása és határai MTA Vízgazdálkodás-Tudományi

Részletesebben

Tájékoztató. az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról

Tájékoztató. az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról Magyar Köztársaság Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tájékoztató az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról Budapest, 2009. augusztus Bevezető A közműves szennyvízelvezető

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1375/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Somogy megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Zárójelentés. ICP-OES paraméterek

Zárójelentés. ICP-OES paraméterek Zárójelentés Mivel az előző, 9. részfeladat teljesítésekor optimáltuk a mérőrendszer paramétereit, ezért most a korábbi optimált paraméterek mellett, a feladat teljesítéséhez el kellett végezni a módszer

Részletesebben

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre Gál Dénes és Kerepeczki Éva NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas XXXIII. Országos Vándorgyűlés, Szombathely 2015. július 1-3. Tartalom Halastavi termelés

Részletesebben

MMK Szakmai továbbk SZERVESANYAG ELTÁVOLÍTÁS

MMK Szakmai továbbk SZERVESANYAG ELTÁVOLÍTÁS SZERVESANYAG ELTÁVOLÍTÁS S Z E N N Y V Í Z házi szennyvíz Q h ipari szennyvíz Q i idegenvíz Q id csapadékvíz Qcs mosogatásból, fürdésből, öblítésből, WC-ből, iparból és kisiparból, termelésből, tisztogatásból,

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály maszesz, 2018. november 29 2 24 beérkező

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

Kiválasztás. A változó szerint. Rangok. Nem-paraméteres eljárások. Rang: Egy valamilyen szabály szerint felállított sorban elfoglalt hely.

Kiválasztás. A változó szerint. Rangok. Nem-paraméteres eljárások. Rang: Egy valamilyen szabály szerint felállított sorban elfoglalt hely. Kiválasztás A változó szerint Egymintás t-próba Mann-Whitney U-test paraméteres nem-paraméteres Varianciaanalízis De melyiket válasszam? Kétmintás t-próba Fontos, hogy mindig a kérdésnek és a változónak

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2014. Szeptember Dráva Szentborbás 2014.09.20 1. Meteorológiai értékelés A csapadékos augusztus után a szeptember is rendkívül csapadékos volt egy hosszan a térségünkben

Részletesebben

Vízben oldott antibiotikumok (Fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása

Vízben oldott antibiotikumok (Fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Vízben oldott antibiotikumok (Fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Doktori beszámoló 1. félév Készítette: Tegze Anna Témavezető: Dr. Takács Erzsébet Tartalomjegyzék Bevezetés: Gyógyszerhatóanyagok

Részletesebben

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS - 1 - Építőanyag, 1954. 9. pp. 307-312 Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS 1. Bevezetés Az Építéstudományi Intézet Minősítő Laboratóriumába 1953.

Részletesebben

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

A Bodrog-folyó vízkémiai adatainak elemzése egy- és kétváltozós statisztikai

A Bodrog-folyó vízkémiai adatainak elemzése egy- és kétváltozós statisztikai A Bodrog-folyó vízkémiai adatainak elemzése egy- és kétváltozós statisztikai Készítette: Fodor András Gergő Környezettan Bsc 2010. Belső témavezető: Kovács József Külső témavezető: Tanos Péter módszerekkel

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Záró Riport CR

Záró Riport CR Záró Riport CR16-0016 Ügyfél kapcsolattartója: Jessica Dobbin Novaerus (Ireland) Ltd. DCU Innovation Campus, Old Finglas Road, Glasnevin, Dublin 11, Ireland jdobbin@novaerus.com InBio Projekt Menedzser:

Részletesebben

Kutatási beszámoló ( )

Kutatási beszámoló ( ) Kutatási beszámoló (2008-2012) A thrombocyták aktivációja alapvető jelentőségű a thrombotikus betegségek kialakulása szempontjából. A pályázat során ezen aktivációs folyamatok mechanizmusait vizsgáltuk.

Részletesebben

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Szántó-Egész Réka 1, Mohr Anita 1, Sipos Rita 1, Dallmann Klára 1, Ujhelyi Gabriella 2, Koppányné Szabó Erika

Részletesebben

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Menyhárd Alfréd, Móczó János Műanyag- és Gumiipari Laboratórium Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

11. Melléklet. Jó állapot kritériumainak meghatározása az ökológiai állapot szempontjából fontos fiziko-kémiai jellemzőkre

11. Melléklet. Jó állapot kritériumainak meghatározása az ökológiai állapot szempontjából fontos fiziko-kémiai jellemzőkre 11. Melléklet Jó állapot kritériumainak meghatározása az ökológiai állapot szempontjából fontos fiziko-kémiai jellemzőkre ÖKO Zrt.vezette Konzorcium ÖKO Zrt. BME VKKT VTK Innosystem ARCADIS 11. Melléklet

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1296/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Nyugat dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség Mintavételi és Zajmérõ Csoport

Részletesebben