A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado"

Átírás

1 A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő

2 A magyar mangalica

3 Mangalica: A magyar sertés 1833 ban József Nádor hoz be 11 sumadia sertést, amivel Kisjenőn kezdi keresztezni a bakonyi és szalontai állományát as évekre terjed el a mangalica A tenyészcél a semleges ízű fehér sertészsír előállítása volt re teljes dominancia a magyar sertésszektorban.

4 A Boldog Békeidők 1870-re kiépülnek a sertéshízlaldák, a legnagyobb a Kőbányai, egyszerre több, mint hízót tart, de a Debreceni darabot, a Szegedi darabot tart... A magyar hízott sertés szabvány az európai sertésminősítési rendszer alapja. Létrejönnek a magyar szárazárugyárak, a Pick, Herz, Vidoni stb.

5 Hízlalda1897

6 Önetető 1897

7 Tenyészállat nyilvántartás1897

8 Világrekorderek zsírtermelésben

9 Extrém gyarapodás

10 70,70 % fehéráru

11 A 20. század első fele A húsipar elkezdi importálni az európai fehér hússertéseket, az iparosodás, az elektromos áram elterjedése felértékeli a húst, a zsír ára elkezd csökkenni A mangalicatenyésztők szervezetbe tömörülnek és új hízlalási modelleket keresnek (expesszhízlalás, keresztezések stb.)

12 Az első hússertés reklám az 1920-as évekből

13 Mangalica1933

14 A II. Világháború és a Szocialista rendszer: A háborúban az állomány 90 %-a elveszett, (elpusztult, megették és elvitték ) A mezőgazdaság kollektivizálásába, a nagyüzemi struktúrába a mangalica nem fér bele, a napraforgó olaj és a hűtőszekrények elterjedése végleg megpecsételi a fajta sorsát, megszűnik iránta kereslet, a fajta állománya összeomlik, csaknem kihal ( a fekete mangalica teljesen el is tűnik)

15 Az állami génmegőrzés: 1973-tól a rendszerváltásig központilag szervezett keretek közt kocás létszámmal fenntartották a fajtát, statikusan, piaci hatásoktól elzárva, megőrizve, kvázi műemlékként kezelve. A rendszerváltáskor azonban a génbanki rendszer összeomlott, és fajta ismét a kihalás szélére került.

16 1991 a fordulat 1990-ben a kommunista génbankok megszűntek és fajta a kihalás szélére sodródott re 198 darabra csökkent a mangalicák száma a világon!! 133 szőke 34 fecskehasú 31 vörös volt összesen. Az utolsó pillanatban

17

18

19

20 Az első próbavágás

21 Döbbenetesen jó minőség

22 15-20 cm-es szalonnavastagság

23 Olmos és Tóth Kft: Alapítva 1991-ben, spanyol többségi tulajdon Tevékenységi kör: a mangalica megmentése, újbóli elterjesztése, tenyésztése, hízlalása, a fajta képviselete A fajta hivatalos tenyésztőszervezetének újbóli megszervezése Vertikális integráció kiépítése a génbankoktól a hizlaldákon és húsiparon át a termékeket vásárlókig A piaci igényeknek megfelelő árutermelési rendszerek kidolgozása

24 Saving them by eating them! A mangalica egy haszonállat. Az a haszna, hogy valaki megeszi. Majdnem kihalt mert már nem ették meg. Így akkor szaporodhat el megint ha sokat esznek belőle. Ellentmondásosnak tűnik, de működik. Mára ez lett a génmegőrzés új iránya, a dinamikus génmegőrzés, azaz a törzsállomány eredeti fajtasztenderd szerinti megőrzése megfér és párhuzamosan zajlik a legkülönfélébb piaci konstrukciókkal

25 Úgy szeretlek, hogy

26 majd megeszlek

27 A génmegőrzés szervezete 1994-től:

28 MOE tevékenysége A mangalica fajták génmegőrzése az 1993-as Állattenyésztési törvény alapján A fajta állam által elismert hivatalos tenyésztőszervezete, törzskönyvezési tevékenységet végez, ezt a 93/2008-as FVM rendelet szabályozza. Árutermelő állományok ellenőrzése, igazolása, fülcsipke és mikrochip alapján Tenyésztésvezető és 4 területi törzskönyvező, plusz ügyvezetés Aktív részvétel az FVM ŐHGT munkájában, rendeletek, támogatások szakmai előkészítésében Utóbbi időben erősödő közösségi marketing funkció

29 A géneket a tenyészállatokban őrzik 3 színben, 27 genetikai vonalat őriz meg az egyesület. Eredeti állapotban tartjuk fenn a fajtát, a fajta fenotípusa 176 éve változatlan. In situ - In vivo génbankokat tart fenn. Dolgozik in vitro és ex situ génbankokon is, de még kevés sikerrel.

30 Mangalica kocalétszám

31 Családi gazdaságok állata db *2009 * 2009 év becsült adat

32

33

34

35 A kocák hagyományos félszabad tartása

36 Fecskehasú mangalica

37 Szőke és vörös kocák

38 A Hortobágyon nyáron

39 És télen is megél a mangalica

40 Piaci pálya: Két irányban fejlődik a piac: sokszereplős tájtermék vertikum és koncentrált nagyüzemi feldolgozás él együtt. A vágóhídra kerülő vágósertések 80 %-át az Olmos és Tóth Kft szervezi és a Pick dolgozza fel. Évente mangalica hízót bocsát ki a MOE tagság, ebből a kétharmad a házi vágás, a többi nagyüzemi vágás és export árualap. Sokszor mindkét piacra termel ugyanaz a tenyésztő.

41 A mangalica hízlalás háztájiban Főleg kis üzemek foglalkoznak vele, 150 kisüzem: Tisztavérű és keresztezett mangalica sertéseket hizlalnak Kiegészítő tevékenységnek számít Inkább tájgazdálkodás, falusi túrizmus, mint mezőgazdasági ágazat Génmegőrzésben kocatartás- nagyon fontosak. Jellemző rájuk az alacsony technikai színvonal, nagyon alacsony termelékenység (10-12 kg-os fajlagos takarmányfelhasználás, napi grammos tömeggyarapodás, évi 5-6 hízókibocsátás kocánként)

42 A mangalica hízlalás nagyban Néhány nagyüzem van: 10 db telep adja a teljes évi kibocsátás felét. Ők uradalmi modell szerint gazdálkodnak Higiénikus fiaztatás és malacnevelés, de rusztikus hízlalás és tenyészállattartás a jellemző 70 %-ban keresztezett, 30 %-ban tisztavérű hízót állítanak elő a tenyészetek Jobbak a naturális mutatók, mint kicsiben, de így is a mangalica a világ legdrágább sertése.

43 A mangalica abrak takarmánya: Hízók 35 kg-tól 145 kg-ig: 40 % árpa 40 % búza 10 % napraforgó pogácsa 7 % kukorica 3 % ásványi só keverék + melléktermékek, zöldek, legelő stb.

44 Minél zsírosabb egy hús annál ízletesebb Az aromáért, ízért felelős vegyületek zsírban oldódnak, mivel ez a zsír egyenletesen van elosztva az izomszövetben, ráadásul a sejteken belül is több a zsír, mint a hússertéseknél, ezért a mangalica hús nemcsak porhanyósabb és sütési jellemzői jobbak, de összehasonlíthatatlanul jobb az élvezeti értéke.

45 A mangalica hús márványozottsága egyedülálló!

46

47 Mangalica, mint Prémium Élelmiszer alapanyag: Őshonos jellege miatt hazánkban van a legtöbb mangalica. Központilag ellenőrzött, jól definiált a genetikai bázis Erősen integrált a piac, jól szervezhető és ellenőrizhető a termelés Tőkeerős nagy termelők és gyártók, kereskedők működnek együtt Értékesítési biztonság, prémiumpiac kell a még nagyon sérülékeny mangalica szektornak, mely piaci oldalról tartja el az egyébként kihalásra itélt fajtát A tenyészállat előállítást és termelést ösztönző támogatások nem növelik a fajta iránti keresletet, csak a kínálatot, és most már a keresletet kell élénkíteni. A mangalica már több, mint 15 éve nemzetközi K+F programok résztvevője, magyar, német, lengyel, spanyol, japán kutatók dolgoznak vele, kiváló kutatási indikátor állat. Főleg szaporodásbiológiai és termelési oldalról foglalkoznak vele, de jól definiálható húsminőségbeli eltérés is van a többi sertésfajtához képest, itt van még mit tenni

48 Magas minőségű sonka és lapocka érlelés Segoviában

49 Természetes klímájú útóérlelő (3 éven át )

50 36 hónapos érlelésű végtermék

51 Pick: 2005-től a mangalica export 80 %-a tőle származik Havi 1500 darab mangalica vágásával a legnagyobb mangalica sertés feldolgozó A Pick gyártási színvonala méltó helyre emelte a mangalicát: Pick mangalica: a magyar válasz a globális piaci kihívásra. Folyamatos kapcsolat és együttműködés a résztvevő felek (termelők, kereskedők, vevők) kölcsönös előnyére.

52 MOE embléma a termékeken

53 Az eredeti mangalica téliszalámi

54 A mangalica ismét világpiacra jut: Spanyol Svájci Japán Kanadai Egyesült Államokbeli Orosz Ukrán Piacokon komoly érdeklődés van, és aki vesz mangalicát, az előbb utóbb vesz magyar hússertést is. Mi újraépítjük e kapcsolatokat, az már nem rajtunk múlik, a többiek ezt hogyan használják ki.

55 2009/3 FOODEX: Az első megjelenés Japánban 2010/3 FOODEX: Ismét ott volt a mangalica

56

57 Mangalica a médiában is! Gasztronómiai folyóiratokban, így a Ryori Okoku-ban is (képek jobbra) Rádióban, TV-ben: TBS Sekai Fushigi Hakken (2009/9/5) Higashi Nihon Housou, Sendai (2010/2/13) NHK Radio World Report (2010/3/3) Asahi Housou, Kansai (2010/4/7) Részletesen:

58

59

60 Amerikai reklám

61

62 A Mangalicafesztiválok Közös nevezőre hozza kis és nagy termelőket Összehozza a termelőt a vevővel Főleg a tájtermékeket, a helyi különlegességeket keresik a városiak itt Növeli az ismertséget, elfogadottságot Tudatos vásárlásra ösztönzi a fogyasztót

63 Azonos megjelenés kicsikneknagyoknak

64 Családi gazdaságok helyzetbehozása

65 Malacsütés helyzetbehozása

66 Közös nevező

67 Mangalicafesztiválok hatása

68 A mangalicatenyésztés-három szöge Ez egy olyan háromlábú asztal, aminek a tetején egyensúlyban van a mangalica génmegőrzés, a három egyenlő magas és erős lába pedig: 1. A sok kis hobby tenyésztő, tisztavérű hízókkal, pár darab bioszerű állattal, de nagyon komoly társadalmi szereppel (falusi környezet, tájgazdálkodás, túrizmus stb.) Piacuk a helyi vevő. 2. Jó pár közepes magyar gazda, kocával, ők már a mangalicából is élnek, tenyésztenek is, árut is termelnek, vegyesen tisztavérű és keresztezett hízókat állítanak elő, saját termékeket gyártanak, de adnak is el hízókat, innoválnak, fesztiváloznak, ők lehetnek a vidék elitje. Piacuk a regionális termékgyártás. 3. Kis számú, de nagyon sok állatot tartó, professzionális üzem, kimagasló génmegőrzési, kanelőállítási, kocasüldőnevelési mutatókkal, zömmel keresztezett hízókkal, egyenletes magas minőségú főleg export árualappal. Főleg nagy kereskedelmi láncok és külföldi piacok a partnereik. Ha valamelyik láb magasabbra nő, vagy gyengül, akkor az asztal borul és a mangalica génmegőrzés elkezd lecsúszni, sőt le is eshet

69 A mangalicatenyésztés paradoxona és a dogmatizmus veszélyei: Sok szakember azt tanítja, hogy a génmegőrzést el kell különíteni az árutermeléstől, a tisztavérű hízót és húst a keresztezettől, a háztáji termelést a nagyüzemitől. Ezeket együtt csinálni nagyon veszélyes a fajtára nézve Ezzel szemben a tipikus mangalicatenyésztő tart 50 tisztavérű mangalica kocát és a hozzá járó kanokkal génmegőriz, de a hízói 70 %-a keresztezettek, vág otthon is sertést és gyárt terméket a régiós piacokra is, de ad is le állatot a nagy integrátornak is. És ez jól működik már 20 éve Szabályozni kell, nem tiltani, mert eddig minden dogmatikus beavatkozás éppen hogy nem segítette, hanem nehezítette a génmegőrzést

70 Helyzet és Jövőkép: Nem alternatíva, hanem kiegészítő sertéstenyésztési ág. Integrált termelésre és szakmaiságra van szükség és a nemzetközi jogszabályok és piaci környezet gyors elfogadása létfontosságú. A K+F tevékenység létfontosságú, hiszen a fajta kutatása 60 évvel ezelőtt leállt, most éledezik ismét. Csak a piac által biztosan lekötött mennyiségeket szabad előállítani, mert az állam csak kis létszámú génbankokat tart fenn, a fölös mennyiségeket piacosítani kell. Mindig a piac által igényelt minőséget kell termelni, ha kell azonnal rugalmasan váltani. mély szakmai ismeretek és piaci szemlélet együtt szükséges. A mangalica több mint egy sertés, egy szimbólum: aki termékeit vásárolja, az a magyar állattenyésztés prémium ágazatát teremti újjá.

71 Miért kell ez nekünk? A mangalica a sertéstenyésztés zászlóvivője, prémium ágazata. Általa érhetjük el a legfontosabb célt: Magyarországon az elmúlt 20 évben a sertéstenyésztés és a belőle készített termékek háttérbe szorultak miközben Magyarország továbbra is jó sertéstartó adottságokkal rendelkezik. A mangalica hús segítségével rehabilitálhatjuk a ma mellőzött, sőt támadott és ellenségként kezelt sertést és sertéshúst (általában a vörös húsokat). A mangalica termékek végre kiutat mutathatnak, visszaszerezhetjük a kezdeményezést a növényolaj és gyarmatáru lobbyval folytatott piaci küzdelemben. Be akarjuk bizonyítani, hogy a sertéshús nem ártalmas, sőt bizonyos körülmények, beltartalom és mértékletesség mellett hasznos eleme a táplálékpiramisnak. Ez ma nem csak mangalicás, és nem csak magyar sertéses probléma. Ha nekünk sikerül először kitörnünk a recesszióból, akkor az egész világ sertéstenyésztése és húsipara ismét a magyar mezőgazdászokra, húsiparosokra figyel, és termékeit ismét a legdrágábban fogja venni. Csakúgy mint 100 évvel ezelőtt: a mangalica és a legnevesebb magyar húsipari márkák lesznek az etalon a világban

72 A mangalica példát mutathat A mangalica is sertés, ő is a vidék része. A kicsiben kifejlesztett technikákat, stratégiákat át lehet venni a hússertés tenyésztésben is. A fajta alkalmas az útkeresésre, akár a nemzetközi trendektől eltérő módszerek kipróbálására (mélyalmos sertéshízlalás)

73 A mangalica, mint közös nevezőnk A mangalica sertés magyar mivoltában egységes a magyar társadalom. A mangalica, mint prémium alapanyag, alkalmas a magyar gasztronómiát elterjeszteni világszerte. A nemzeti identitásunk igazolására nem csak a nyelvünk, de az ételeink is alkalmasak, nemzeti örökségünk fontos része, hogy mit eszünk

74 Mangalicák másképpen A Monarchia utódállamaiban, többen megkérdőjelezik a mangalica magyar eredetét, a tőlünk származó állatokat osztrák, román őshonos sertésként próbálják meg nemzetközileg a piacokra bevezetni. A nyugati idealista zöld-doktríner termelők, osztrák, svájci, angol sertésként is be bejelentik a mangalicát

75 Át kell venni a kezdeményezést Képbe kell kerülni, mi a valós mangalica helyzet világszerte Integrálni kell a mangalica állományokat és tenyésztőiket a magyar egyesületbe (MOE) Közösségi marketing eszközökkel hirdetni kell mindenhol a fajta magyar eredetét. Pozitív motiváció kell, el kell érni, hogy bárki akinek mangalicája van, jobban érezze magát a MOÉ-n belül, mint kívül.

76 Nemzetközi szervezet magyar székhellyel A MOE minden nemzet fiai előtt nyitva áll, aki a fajta magyar mivoltát elismeri. (vagyis az igazat mondja ebben a kérdésben) Nem elszigetelni akarjuk magunkat, hanem egyenrangú félként együttműködni, szakmai tapasztalatainkat szívesen átadjuk a báznai, a turopolje, a sumadia sertés megmentéséhez Szívesen koordináljuk a támogatási és piaci területeket is.

77 Mangalica élőállat és termék kereskedelem globálisan A magyar mangalica kereskedők képesek a szomszédos országokban képződő mangalicák átvételére, akár élve, akár feldolgozott formában. (így eleve magyar áruként jelenne meg a mangalica a már kiépített piacokon) Nagyon fontos a tájtermékek gyártásának és forgalmazásának támogatása, akár termelői piaci, akár éttermi értékesítés felfuttatása. (ezzel is magyarként lehet úgy megjelenni, hogy nem bántunk meg vele senkit )

78

79

80

81

82 Monostori Károly a M.Kir. Állatorvosi Akadémia állattenyésztés tanára - intelmei 1897-ből: De fontos volt a multban és az kell, hogy legyen a jövőben hazánk sertéstenyésztése amiatt is, mert mi magyarok eltérőleg más nemzetektől a sertés termékei nélkül el nem lehetünk.

83 A szakmai fejlődés igényéről Sulyos idők járnak a gazdára mindenképen, aki hát létezésének fenntartásához, helyzete erősítéséhez bár egy porszemmel hozzájárulni csak megkisérli, az gáncsot azt hiszem nem érdemel.

84 Köszönöm a figyelmet!

A SERTÉSÁGAZAT VERSENYESÉLYEI MAGYARORSZÁGON

A SERTÉSÁGAZAT VERSENYESÉLYEI MAGYARORSZÁGON ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 2009. 58. 5. 451 466. 451 A SERTÉSÁGAZAT VERSENYESÉLYEI MAGYARORSZÁGON UDOVECZ GÁBOR NYÁRS LEVENTE ÖSSZEFOGLALÁS A sertéságazat helyzetének elemzésekor nem a termelésbôl

Részletesebben

Tartalom. Purina Lovas Bemutatótelep Ászáron. Tisztelt Partnerünk! Kócza Zsolt elnök - vezérigazgató Maarten Welten vezérigazgató

Tartalom. Purina Lovas Bemutatótelep Ászáron. Tisztelt Partnerünk! Kócza Zsolt elnök - vezérigazgató Maarten Welten vezérigazgató 2010. október - december Tartalomból: A Cargill Magyarország Zrt. bejelentette, hogy tulajdonrészt szándékozik vásárolni a Szekszárdi Növény Zrt.-ben. Bemutatkozik a Frontier Agriculture Bemutatkozik Magyarország

Részletesebben

Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy. kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben.

Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy. kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben. gazdálkodás 55. ÉVFOLYAM 3. SZÁM, 2011 266 Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben SERES ANTAL FELFÖLDI JÁNOS SZABÓ MÁRTON

Részletesebben

SERTÉSTENYÉSZTÉSTAN. Írta/szerkesztette: Vidács Lajos. Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék

SERTÉSTENYÉSZTÉSTAN. Írta/szerkesztette: Vidács Lajos. Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék SERTÉSTENYÉSZTÉSTAN Írta/szerkesztette: Vidács Lajos Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék Hódmezővásárhely 2004 1 Tartalomjegyék Oldal 1. A sertéstenyészsertés

Részletesebben

Betekintés Dánia mezőgazdaságába

Betekintés Dánia mezőgazdaságába Betekintés Dánia mezőgazdaságába Az ökológiai gazdálkodás jelentősége a világon Az ökológiai gazdálkodásban élen járó nyugat-európai országokban (Ausztria, Németország, Dánia, Franciaország) 1995 és 1998

Részletesebben

A MAGYAR TEJÁGAZAT HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSÉNEK LEHETSÉGES IRÁNYA

A MAGYAR TEJÁGAZAT HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSÉNEK LEHETSÉGES IRÁNYA A MAGYAR TEJÁGAZAT HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSÉNEK LEHETSÉGES IRÁNYA A 2014-2020 KÖZÖTTI KÖLTSÉGVETÉSI TERVEZÉSI IDŐSZAK AKTUALITÁSAINAK TÜKRÉBEN Budapest, 2013. szeptember A tanulmány a Tej Szakmaközi Szervezet

Részletesebben

Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Köz pont az információáramlás szolgálatában

Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Köz pont az információáramlás szolgálatában Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Köz pont az információáramlás szolgálatában A technikai fejlődés sorra teremti az újabb és újabb lehetőségeket. Az okos telefonok és az elektronikus

Részletesebben

Közösség által támogatott mezőgazdaság

Közösség által támogatott mezőgazdaság ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND Közösség által támogatott mezőgazdaság Útmutató

Részletesebben

ALAPKÉPZÉSES szakdolgozat

ALAPKÉPZÉSES szakdolgozat ALAPKÉPZÉSES szakdolgozat Szalma Laura 2011, április 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar ALAPKÉPZÉS Gazdaság és gazdálkodás: szemléletek összeütközése a nagyüzemi állattartásban Konzulens:

Részletesebben

Termelői szervezetek zöldség-gyümölcs kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben

Termelői szervezetek zöldség-gyümölcs kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben MŰHELYTANULMÁNYOK DISCUSSION PAPERS MT-DP 2011/22 Termelői szervezetek zöldség-gyümölcs kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben SERES ANTAL FELFÖLDI JÁNOS

Részletesebben

Helyi forrás alapú gazdaságfejlesztés és bioregionalitás. a Balassagyarmati kistérség és a Nagykürtösi járás esete

Helyi forrás alapú gazdaságfejlesztés és bioregionalitás. a Balassagyarmati kistérség és a Nagykürtösi járás esete Helyi forrás alapú gazdaságfejlesztés és bioregionalitás a Balassagyarmati kistérség és a Nagykürtösi járás esete Helyi forrás alapú gazdaságfejlesztés és bioregionalitás A Balassagyarmati kistérség és

Részletesebben

A magyar mezõgazdaság és az Európai Unió

A magyar mezõgazdaság és az Európai Unió A magyar mezõgazdaság és az Európai Unió Bevezetés 2 Az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) 3 Magyar uniós agrárkapcsolatok 11 A csatlakozási tárgyalások 12 A magyar agrárgazdaság helyzete, a tagság

Részletesebben

É lelmeze si ce lu no ve nyi genetikai ero forra sok mego rze se nek strate gia ja 2020-ig

É lelmeze si ce lu no ve nyi genetikai ero forra sok mego rze se nek strate gia ja 2020-ig É lelmeze si ce lu no ve nyi genetikai ero forra sok mego rze se nek strate gia ja 2020-ig Jóváhagyva: 2013. április 1 TARTALOM 1. Bevezetés... 3 1.1 Az agrobiodiverzitás jelentősége... 3 1.2 A stratégia

Részletesebben

Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre

Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre Készítette: Bozsik Norbert Témavezető: Dr.

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI FINNA HENRIETTA - TÓTH ZSUZSANNA ESZTER A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI Oktatási anyag a magyarországi kis- és középvállalkozások számára 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 1. Az európai

Részletesebben

Mezőgazdasági politika

Mezőgazdasági politika KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Mezőgazdasági politika Partnerség Európa és a gazdálkodók között Az EU közös agrárpolitikája élelmiszer-ellátásunkért, vidéki térségeinkért, környezetünkért

Részletesebben

A HAZAI CHAROLAIS SZARVASMARHA ÁLLOMÁNY TÍPUSAINAK ÉS ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAINAK ELEMZÉSE

A HAZAI CHAROLAIS SZARVASMARHA ÁLLOMÁNY TÍPUSAINAK ÉS ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAINAK ELEMZÉSE SZENT ISTVÁN EGYETEM A HAZAI CHAROLAIS SZARVASMARHA ÁLLOMÁNY TÍPUSAINAK ÉS ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAINAK ELEMZÉSE DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS Készítette: DOMOKOS ZOLTÁN GÖDÖLLŐ 2011. A doktori iskola megnevezése:

Részletesebben

Közvetlen értékesítés az Európai Unióban, illetve a magyarországi Zepter Kft. sorsa az Európai Unióba lépés után...5 I. A közvetlen értékesítés...

Közvetlen értékesítés az Európai Unióban, illetve a magyarországi Zepter Kft. sorsa az Európai Unióba lépés után...5 I. A közvetlen értékesítés... Közvetlen értékesítés az Európai Unióban, illetve a magyarországi Zepter Kft. sorsa az Európai Unióba lépés után...5 I. A közvetlen értékesítés...5 1.1. Bevezetés...5 1.2. Mi a közvetlen értékesítés?...7

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola Doktori Iskola vezető: Dr. Bánszki Tamás MTA

Részletesebben

A gazdaság fejlesztési lehetőségei a Vasi Őrtorony területén

A gazdaság fejlesztési lehetőségei a Vasi Őrtorony területén A gazdaság fejlesztési lehetőségei a Vasi Őrtorony területén Lokális erőforrások kihasználása az Őrségtől Kőszeg Hegyaljáig - Összegző tanulmány - 2009. Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Részletesebben

AZ AGROFEED KF T. SERTÉS HÍRLE VELE. 10. szám / 2014. / 2. negyedév

AZ AGROFEED KF T. SERTÉS HÍRLE VELE. 10. szám / 2014. / 2. negyedév 10. szám / 2014. / 2. negyedév AZ AGROFEED KF T. SERTÉS HÍRLE VELE Az AGROFEED sertés szakmai műhely a magyar sertéságazat jövőjéért (2-3.) A lezsarolt koca szindróma (Shattered Sow Syndrome) és hatásai

Részletesebben

Helyi gazdaság- és vállalkozásfejlesztés

Helyi gazdaság- és vállalkozásfejlesztés Helyi gazdaság- és vállalkozásfejlesztés Szemelvénygyűjtemény Szent István Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szent István Egyetem Gazdaság

Részletesebben

Az EU csatlakozás utáni gazdasági és logisztikai változások várható hatása Szeged és vonzáskörzetére

Az EU csatlakozás utáni gazdasági és logisztikai változások várható hatása Szeged és vonzáskörzetére Hetesi E. (szerk.) 2002: A közszolgáltatások marketingje és menedzsmentje. SZTE Gazdaságtudományi Kar Közleményei 2002. JATEPress, Szeged, 122-140. o. Az EU csatlakozás utáni gazdasági és logisztikai változások

Részletesebben

Civil Európa Civil Magyarország

Civil Európa Civil Magyarország B1 KUTI ÉVA: CIVIL EURÓPA CIVIL MAGYARORSZÁG Kuti Éva Európa Ház A kiadvány kereskedelmi céllal a jogtulajdonosok engedélye nélkül sem részben, sem egészben nem másolható. A kiadvány részei non-profit

Részletesebben

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007.

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007. Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

Diplomadolgozat. Ágár Davaajav. Konzulens: Ferkelt Balázs

Diplomadolgozat. Ágár Davaajav. Konzulens: Ferkelt Balázs Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Külgazdasági Szak Nappali tagozat Nemzetközi Gazdaságelemző szakirány Ágár Davaajav MONGÓLIA PRIVATIZÁCIÓJÁNAK ELEMZÉSE Diplomadolgozat Konzulens:

Részletesebben

INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL

INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL Budapesti CORVINUS Egyetem INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL Ph.D. értekezés Némethné Pál Katalin Budapest, 2010 NÉMETHNÉ PÁL KATALIN 2 Üzleti Gazdaságtan Tanszék Témavezető: Czakó Erzsébet,

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

EU PIACSZABÁLYOZÁSA ÁLLATTENYÉSZTÉS

EU PIACSZABÁLYOZÁSA ÁLLATTENYÉSZTÉS EU PIACSZABÁLYOZÁSA ÁLLATTENYÉSZTÉS FVM KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET BUDAPEST, 2005 EU PIACSZABÁLYOZÁSA ÁLLATTENYÉSZTÉS Szerző: POPP JÓZSEF Lektor: LUKÁCS LÁSZLÓ Szerkesztő: MARKÓ IVETT Tartalomjegyzék

Részletesebben