A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado"

Átírás

1 A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő

2 A magyar mangalica

3 Mangalica: A magyar sertés 1833 ban József Nádor hoz be 11 sumadia sertést, amivel Kisjenőn kezdi keresztezni a bakonyi és szalontai állományát as évekre terjed el a mangalica A tenyészcél a semleges ízű fehér sertészsír előállítása volt re teljes dominancia a magyar sertésszektorban.

4 A Boldog Békeidők 1870-re kiépülnek a sertéshízlaldák, a legnagyobb a Kőbányai, egyszerre több, mint hízót tart, de a Debreceni darabot, a Szegedi darabot tart... A magyar hízott sertés szabvány az európai sertésminősítési rendszer alapja. Létrejönnek a magyar szárazárugyárak, a Pick, Herz, Vidoni stb.

5 Hízlalda1897

6 Önetető 1897

7 Tenyészállat nyilvántartás1897

8 Világrekorderek zsírtermelésben

9 Extrém gyarapodás

10 70,70 % fehéráru

11 A 20. század első fele A húsipar elkezdi importálni az európai fehér hússertéseket, az iparosodás, az elektromos áram elterjedése felértékeli a húst, a zsír ára elkezd csökkenni A mangalicatenyésztők szervezetbe tömörülnek és új hízlalási modelleket keresnek (expesszhízlalás, keresztezések stb.)

12 Az első hússertés reklám az 1920-as évekből

13 Mangalica1933

14 A II. Világháború és a Szocialista rendszer: A háborúban az állomány 90 %-a elveszett, (elpusztult, megették és elvitték ) A mezőgazdaság kollektivizálásába, a nagyüzemi struktúrába a mangalica nem fér bele, a napraforgó olaj és a hűtőszekrények elterjedése végleg megpecsételi a fajta sorsát, megszűnik iránta kereslet, a fajta állománya összeomlik, csaknem kihal ( a fekete mangalica teljesen el is tűnik)

15 Az állami génmegőrzés: 1973-tól a rendszerváltásig központilag szervezett keretek közt kocás létszámmal fenntartották a fajtát, statikusan, piaci hatásoktól elzárva, megőrizve, kvázi műemlékként kezelve. A rendszerváltáskor azonban a génbanki rendszer összeomlott, és fajta ismét a kihalás szélére került.

16 1991 a fordulat 1990-ben a kommunista génbankok megszűntek és fajta a kihalás szélére sodródott re 198 darabra csökkent a mangalicák száma a világon!! 133 szőke 34 fecskehasú 31 vörös volt összesen. Az utolsó pillanatban

17

18

19

20 Az első próbavágás

21 Döbbenetesen jó minőség

22 15-20 cm-es szalonnavastagság

23 Olmos és Tóth Kft: Alapítva 1991-ben, spanyol többségi tulajdon Tevékenységi kör: a mangalica megmentése, újbóli elterjesztése, tenyésztése, hízlalása, a fajta képviselete A fajta hivatalos tenyésztőszervezetének újbóli megszervezése Vertikális integráció kiépítése a génbankoktól a hizlaldákon és húsiparon át a termékeket vásárlókig A piaci igényeknek megfelelő árutermelési rendszerek kidolgozása

24 Saving them by eating them! A mangalica egy haszonállat. Az a haszna, hogy valaki megeszi. Majdnem kihalt mert már nem ették meg. Így akkor szaporodhat el megint ha sokat esznek belőle. Ellentmondásosnak tűnik, de működik. Mára ez lett a génmegőrzés új iránya, a dinamikus génmegőrzés, azaz a törzsállomány eredeti fajtasztenderd szerinti megőrzése megfér és párhuzamosan zajlik a legkülönfélébb piaci konstrukciókkal

25 Úgy szeretlek, hogy

26 majd megeszlek

27 A génmegőrzés szervezete 1994-től:

28 MOE tevékenysége A mangalica fajták génmegőrzése az 1993-as Állattenyésztési törvény alapján A fajta állam által elismert hivatalos tenyésztőszervezete, törzskönyvezési tevékenységet végez, ezt a 93/2008-as FVM rendelet szabályozza. Árutermelő állományok ellenőrzése, igazolása, fülcsipke és mikrochip alapján Tenyésztésvezető és 4 területi törzskönyvező, plusz ügyvezetés Aktív részvétel az FVM ŐHGT munkájában, rendeletek, támogatások szakmai előkészítésében Utóbbi időben erősödő közösségi marketing funkció

29 A géneket a tenyészállatokban őrzik 3 színben, 27 genetikai vonalat őriz meg az egyesület. Eredeti állapotban tartjuk fenn a fajtát, a fajta fenotípusa 176 éve változatlan. In situ - In vivo génbankokat tart fenn. Dolgozik in vitro és ex situ génbankokon is, de még kevés sikerrel.

30 Mangalica kocalétszám

31 Családi gazdaságok állata db *2009 * 2009 év becsült adat

32

33

34

35 A kocák hagyományos félszabad tartása

36 Fecskehasú mangalica

37 Szőke és vörös kocák

38 A Hortobágyon nyáron

39 És télen is megél a mangalica

40 Piaci pálya: Két irányban fejlődik a piac: sokszereplős tájtermék vertikum és koncentrált nagyüzemi feldolgozás él együtt. A vágóhídra kerülő vágósertések 80 %-át az Olmos és Tóth Kft szervezi és a Pick dolgozza fel. Évente mangalica hízót bocsát ki a MOE tagság, ebből a kétharmad a házi vágás, a többi nagyüzemi vágás és export árualap. Sokszor mindkét piacra termel ugyanaz a tenyésztő.

41 A mangalica hízlalás háztájiban Főleg kis üzemek foglalkoznak vele, 150 kisüzem: Tisztavérű és keresztezett mangalica sertéseket hizlalnak Kiegészítő tevékenységnek számít Inkább tájgazdálkodás, falusi túrizmus, mint mezőgazdasági ágazat Génmegőrzésben kocatartás- nagyon fontosak. Jellemző rájuk az alacsony technikai színvonal, nagyon alacsony termelékenység (10-12 kg-os fajlagos takarmányfelhasználás, napi grammos tömeggyarapodás, évi 5-6 hízókibocsátás kocánként)

42 A mangalica hízlalás nagyban Néhány nagyüzem van: 10 db telep adja a teljes évi kibocsátás felét. Ők uradalmi modell szerint gazdálkodnak Higiénikus fiaztatás és malacnevelés, de rusztikus hízlalás és tenyészállattartás a jellemző 70 %-ban keresztezett, 30 %-ban tisztavérű hízót állítanak elő a tenyészetek Jobbak a naturális mutatók, mint kicsiben, de így is a mangalica a világ legdrágább sertése.

43 A mangalica abrak takarmánya: Hízók 35 kg-tól 145 kg-ig: 40 % árpa 40 % búza 10 % napraforgó pogácsa 7 % kukorica 3 % ásványi só keverék + melléktermékek, zöldek, legelő stb.

44 Minél zsírosabb egy hús annál ízletesebb Az aromáért, ízért felelős vegyületek zsírban oldódnak, mivel ez a zsír egyenletesen van elosztva az izomszövetben, ráadásul a sejteken belül is több a zsír, mint a hússertéseknél, ezért a mangalica hús nemcsak porhanyósabb és sütési jellemzői jobbak, de összehasonlíthatatlanul jobb az élvezeti értéke.

45 A mangalica hús márványozottsága egyedülálló!

46

47 Mangalica, mint Prémium Élelmiszer alapanyag: Őshonos jellege miatt hazánkban van a legtöbb mangalica. Központilag ellenőrzött, jól definiált a genetikai bázis Erősen integrált a piac, jól szervezhető és ellenőrizhető a termelés Tőkeerős nagy termelők és gyártók, kereskedők működnek együtt Értékesítési biztonság, prémiumpiac kell a még nagyon sérülékeny mangalica szektornak, mely piaci oldalról tartja el az egyébként kihalásra itélt fajtát A tenyészállat előállítást és termelést ösztönző támogatások nem növelik a fajta iránti keresletet, csak a kínálatot, és most már a keresletet kell élénkíteni. A mangalica már több, mint 15 éve nemzetközi K+F programok résztvevője, magyar, német, lengyel, spanyol, japán kutatók dolgoznak vele, kiváló kutatási indikátor állat. Főleg szaporodásbiológiai és termelési oldalról foglalkoznak vele, de jól definiálható húsminőségbeli eltérés is van a többi sertésfajtához képest, itt van még mit tenni

48 Magas minőségű sonka és lapocka érlelés Segoviában

49 Természetes klímájú útóérlelő (3 éven át )

50 36 hónapos érlelésű végtermék

51 Pick: 2005-től a mangalica export 80 %-a tőle származik Havi 1500 darab mangalica vágásával a legnagyobb mangalica sertés feldolgozó A Pick gyártási színvonala méltó helyre emelte a mangalicát: Pick mangalica: a magyar válasz a globális piaci kihívásra. Folyamatos kapcsolat és együttműködés a résztvevő felek (termelők, kereskedők, vevők) kölcsönös előnyére.

52 MOE embléma a termékeken

53 Az eredeti mangalica téliszalámi

54 A mangalica ismét világpiacra jut: Spanyol Svájci Japán Kanadai Egyesült Államokbeli Orosz Ukrán Piacokon komoly érdeklődés van, és aki vesz mangalicát, az előbb utóbb vesz magyar hússertést is. Mi újraépítjük e kapcsolatokat, az már nem rajtunk múlik, a többiek ezt hogyan használják ki.

55 2009/3 FOODEX: Az első megjelenés Japánban 2010/3 FOODEX: Ismét ott volt a mangalica

56

57 Mangalica a médiában is! Gasztronómiai folyóiratokban, így a Ryori Okoku-ban is (képek jobbra) Rádióban, TV-ben: TBS Sekai Fushigi Hakken (2009/9/5) Higashi Nihon Housou, Sendai (2010/2/13) NHK Radio World Report (2010/3/3) Asahi Housou, Kansai (2010/4/7) Részletesen:

58

59

60 Amerikai reklám

61

62 A Mangalicafesztiválok Közös nevezőre hozza kis és nagy termelőket Összehozza a termelőt a vevővel Főleg a tájtermékeket, a helyi különlegességeket keresik a városiak itt Növeli az ismertséget, elfogadottságot Tudatos vásárlásra ösztönzi a fogyasztót

63 Azonos megjelenés kicsikneknagyoknak

64 Családi gazdaságok helyzetbehozása

65 Malacsütés helyzetbehozása

66 Közös nevező

67 Mangalicafesztiválok hatása

68 A mangalicatenyésztés-három szöge Ez egy olyan háromlábú asztal, aminek a tetején egyensúlyban van a mangalica génmegőrzés, a három egyenlő magas és erős lába pedig: 1. A sok kis hobby tenyésztő, tisztavérű hízókkal, pár darab bioszerű állattal, de nagyon komoly társadalmi szereppel (falusi környezet, tájgazdálkodás, túrizmus stb.) Piacuk a helyi vevő. 2. Jó pár közepes magyar gazda, kocával, ők már a mangalicából is élnek, tenyésztenek is, árut is termelnek, vegyesen tisztavérű és keresztezett hízókat állítanak elő, saját termékeket gyártanak, de adnak is el hízókat, innoválnak, fesztiváloznak, ők lehetnek a vidék elitje. Piacuk a regionális termékgyártás. 3. Kis számú, de nagyon sok állatot tartó, professzionális üzem, kimagasló génmegőrzési, kanelőállítási, kocasüldőnevelési mutatókkal, zömmel keresztezett hízókkal, egyenletes magas minőségú főleg export árualappal. Főleg nagy kereskedelmi láncok és külföldi piacok a partnereik. Ha valamelyik láb magasabbra nő, vagy gyengül, akkor az asztal borul és a mangalica génmegőrzés elkezd lecsúszni, sőt le is eshet

69 A mangalicatenyésztés paradoxona és a dogmatizmus veszélyei: Sok szakember azt tanítja, hogy a génmegőrzést el kell különíteni az árutermeléstől, a tisztavérű hízót és húst a keresztezettől, a háztáji termelést a nagyüzemitől. Ezeket együtt csinálni nagyon veszélyes a fajtára nézve Ezzel szemben a tipikus mangalicatenyésztő tart 50 tisztavérű mangalica kocát és a hozzá járó kanokkal génmegőriz, de a hízói 70 %-a keresztezettek, vág otthon is sertést és gyárt terméket a régiós piacokra is, de ad is le állatot a nagy integrátornak is. És ez jól működik már 20 éve Szabályozni kell, nem tiltani, mert eddig minden dogmatikus beavatkozás éppen hogy nem segítette, hanem nehezítette a génmegőrzést

70 Helyzet és Jövőkép: Nem alternatíva, hanem kiegészítő sertéstenyésztési ág. Integrált termelésre és szakmaiságra van szükség és a nemzetközi jogszabályok és piaci környezet gyors elfogadása létfontosságú. A K+F tevékenység létfontosságú, hiszen a fajta kutatása 60 évvel ezelőtt leállt, most éledezik ismét. Csak a piac által biztosan lekötött mennyiségeket szabad előállítani, mert az állam csak kis létszámú génbankokat tart fenn, a fölös mennyiségeket piacosítani kell. Mindig a piac által igényelt minőséget kell termelni, ha kell azonnal rugalmasan váltani. mély szakmai ismeretek és piaci szemlélet együtt szükséges. A mangalica több mint egy sertés, egy szimbólum: aki termékeit vásárolja, az a magyar állattenyésztés prémium ágazatát teremti újjá.

71 Miért kell ez nekünk? A mangalica a sertéstenyésztés zászlóvivője, prémium ágazata. Általa érhetjük el a legfontosabb célt: Magyarországon az elmúlt 20 évben a sertéstenyésztés és a belőle készített termékek háttérbe szorultak miközben Magyarország továbbra is jó sertéstartó adottságokkal rendelkezik. A mangalica hús segítségével rehabilitálhatjuk a ma mellőzött, sőt támadott és ellenségként kezelt sertést és sertéshúst (általában a vörös húsokat). A mangalica termékek végre kiutat mutathatnak, visszaszerezhetjük a kezdeményezést a növényolaj és gyarmatáru lobbyval folytatott piaci küzdelemben. Be akarjuk bizonyítani, hogy a sertéshús nem ártalmas, sőt bizonyos körülmények, beltartalom és mértékletesség mellett hasznos eleme a táplálékpiramisnak. Ez ma nem csak mangalicás, és nem csak magyar sertéses probléma. Ha nekünk sikerül először kitörnünk a recesszióból, akkor az egész világ sertéstenyésztése és húsipara ismét a magyar mezőgazdászokra, húsiparosokra figyel, és termékeit ismét a legdrágábban fogja venni. Csakúgy mint 100 évvel ezelőtt: a mangalica és a legnevesebb magyar húsipari márkák lesznek az etalon a világban

72 A mangalica példát mutathat A mangalica is sertés, ő is a vidék része. A kicsiben kifejlesztett technikákat, stratégiákat át lehet venni a hússertés tenyésztésben is. A fajta alkalmas az útkeresésre, akár a nemzetközi trendektől eltérő módszerek kipróbálására (mélyalmos sertéshízlalás)

73 A mangalica, mint közös nevezőnk A mangalica sertés magyar mivoltában egységes a magyar társadalom. A mangalica, mint prémium alapanyag, alkalmas a magyar gasztronómiát elterjeszteni világszerte. A nemzeti identitásunk igazolására nem csak a nyelvünk, de az ételeink is alkalmasak, nemzeti örökségünk fontos része, hogy mit eszünk

74 Mangalicák másképpen A Monarchia utódállamaiban, többen megkérdőjelezik a mangalica magyar eredetét, a tőlünk származó állatokat osztrák, román őshonos sertésként próbálják meg nemzetközileg a piacokra bevezetni. A nyugati idealista zöld-doktríner termelők, osztrák, svájci, angol sertésként is be bejelentik a mangalicát

75 Át kell venni a kezdeményezést Képbe kell kerülni, mi a valós mangalica helyzet világszerte Integrálni kell a mangalica állományokat és tenyésztőiket a magyar egyesületbe (MOE) Közösségi marketing eszközökkel hirdetni kell mindenhol a fajta magyar eredetét. Pozitív motiváció kell, el kell érni, hogy bárki akinek mangalicája van, jobban érezze magát a MOÉ-n belül, mint kívül.

76 Nemzetközi szervezet magyar székhellyel A MOE minden nemzet fiai előtt nyitva áll, aki a fajta magyar mivoltát elismeri. (vagyis az igazat mondja ebben a kérdésben) Nem elszigetelni akarjuk magunkat, hanem egyenrangú félként együttműködni, szakmai tapasztalatainkat szívesen átadjuk a báznai, a turopolje, a sumadia sertés megmentéséhez Szívesen koordináljuk a támogatási és piaci területeket is.

77 Mangalica élőállat és termék kereskedelem globálisan A magyar mangalica kereskedők képesek a szomszédos országokban képződő mangalicák átvételére, akár élve, akár feldolgozott formában. (így eleve magyar áruként jelenne meg a mangalica a már kiépített piacokon) Nagyon fontos a tájtermékek gyártásának és forgalmazásának támogatása, akár termelői piaci, akár éttermi értékesítés felfuttatása. (ezzel is magyarként lehet úgy megjelenni, hogy nem bántunk meg vele senkit )

78

79

80

81

82 Monostori Károly a M.Kir. Állatorvosi Akadémia állattenyésztés tanára - intelmei 1897-ből: De fontos volt a multban és az kell, hogy legyen a jövőben hazánk sertéstenyésztése amiatt is, mert mi magyarok eltérőleg más nemzetektől a sertés termékei nélkül el nem lehetünk.

83 A szakmai fejlődés igényéről Sulyos idők járnak a gazdára mindenképen, aki hát létezésének fenntartásához, helyzete erősítéséhez bár egy porszemmel hozzájárulni csak megkisérli, az gáncsot azt hiszem nem érdemel.

84 Köszönöm a figyelmet!

Mangalica: Múlt, jelen, jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

Mangalica: Múlt, jelen, jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado Mangalica: Múlt, jelen, jövő A mangalica eredete: A rómaiak már elterjesztették a Fekete Nápolyi sertéseiket Pannóniában Ez a mediterrán ásatag sertés leszármazottja volt és ebből a típusból erednek az

Részletesebben

Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László

Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László A minisztérium feladatai a védett őshonos állatfajták megőrzésével és genetikai fenntartásával kapcsolatban Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László Jogi szabályozás -az

Részletesebben

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI MINŐSÉGI MAGYAR SERTÉSHÚS VÉDJEGY MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI 2009.május 2 A Minőségi Magyar Sertéshús tanúsítási rendszer szakmai követelményei A Minőségi Magyar Sertéshús

Részletesebben

KMS Védjegy általános szakmai követelményei

KMS Védjegy általános szakmai követelményei KMS Védjegy általános szakmai követelményei A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy céljai: felhívja a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre

Részletesebben

LOKÁLIS KAPCSOLATOK

LOKÁLIS KAPCSOLATOK LOKÁLIS KAPCSOLATOK 2018.02.28. JÖVŐKÉPÜNK: megváltoztatja a [vásárlókét] [kollégákét] [partnerekét] életet ÉRTÉKEINK BIZALOM KIVÁLÓSÁG NYITOTTSÁG 2 meggyőződésünk Az Auchannál azt gondoljuk, hogy A kereskedő

Részletesebben

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága Feed Price/100 kg A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága A sertéshústermelés hatékonyságát alapvetően befolyásolja a takarmányárak és a sertés felvásárlási árának szintje és aránya. A takarmány

Részletesebben

Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon

Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon Lehetőségek a Magyar sertéstenyésztésben Ing. Arno van de Laar MSc, Regional Director TOPIGS International Az előadás témái: A világ sertéshús kereskedelme, a

Részletesebben

A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása,

A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása, A KMS Védjegy Tanúsító Rendszer bemutatása, Tóth Éva vezető auditor Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) EOQ MNB Konferencia Szeged 2015. november 25. A cél és elérésének biztosítása

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről 62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 3., 17. és 19.

Részletesebben

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából 1. oldal (összes: 7) Novák László: olyan termékeket kínálunk, amelyek természetes módon készülnek Fotó: Bella Huba Ezek a szavak egy vásárlótól származnak, aki a tótszerdahelyi Semec Farm egyik termékéről

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

(telefon, e-mail, stb.)

(telefon, e-mail, stb.) I. Tanya paraméterei Címe: Tulajdonosa: Mérete, terület nagysága, épületei: Üzemeltető: Megközelíthetősége: Elérhetőségei: (telefon, e-mail, stb.) Lakott, ott élők száma: Infrastruktúra (internet, telefon,

Részletesebben

A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban

A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban 2016. február 16. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar számokban 1992-ben

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában

A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában Békés megyében, Elek határában működik egy mangalicasertés- telep. Zárt rendszerű a tartástechnológia, tehát nem szabadon kószálnak az

Részletesebben

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A baromfi ágazat stratégiája Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1949 1951 1953 1955 1957 1959 1961 1963 1965 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995

Részletesebben

IDŐSZERŰ KÉRDÉSEK A HÚSMARHATENYÉSZTÉSBEN. Dr. WAGENHOFFER ZSOMBOR ügyvezető igazgató

IDŐSZERŰ KÉRDÉSEK A HÚSMARHATENYÉSZTÉSBEN. Dr. WAGENHOFFER ZSOMBOR ügyvezető igazgató IDŐSZERŰ KÉRDÉSEK A HÚSMARHATENYÉSZTÉSBEN Dr. WAGENHOFFER ZSOMBOR ügyvezető igazgató wzsombor@t-online.hu Globális kérdések Marhahús fogyasztás alakulása Összességében növekszik a világban Fejlett országokban

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák

A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák Papp Attila fejlesztő mérnök, oktatási felelős 2009.

Részletesebben

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. február 6. Élelmiszergazdaság

Részletesebben

A korábban őshonosok közé sorolt magyar (parlagi) kecske onnan kiszorult.

A korábban őshonosok közé sorolt magyar (parlagi) kecske onnan kiszorult. Dr. Böő István: Őshonos nevezéktan változás Milyen gondolatokat ébreszt, milyen érzelmeket válthat ki az emberben egy tekintélyt parancsoló szürke marha gulya vagy egy békésen legelésző, nyugalmat árasztó

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

Húsmanufaktúra mesterséges adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentes

Húsmanufaktúra mesterséges adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentes A Húsmanufaktúra egy olyan gasztronómiai sziget Debrecen belvárosában, ahol kiváló alapanyagokból álló, hazai és külföldi húskülönlegességeket kínálunk.bár a friss húsok és a belőlük készülő finomságok

Részletesebben

Topigs Norsvin Az első 25 év. 21. Szeptember 2017

Topigs Norsvin Az első 25 év. 21. Szeptember 2017 Topigs Norsvin Az első 25 év 21. Szeptember 2017 ENCEBE képviseleti iroda 1991 Exportcentrale: Daniel Cohen 1992 Április Veecentrale: Simon Gyula Üzleti tevékenységet saját néven nem végezhetett Segítette

Részletesebben

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza Pályázati azonosító: KEOP-6.2.0/B-2008-0007 Projekt gazda: Mórahalom Város Önkormányzata A fenntartható életmódot és az ehhez

Részletesebben

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Dr. Polereczki Zsolt Dr. Szakály Zoltán Egyetemi adjunktus Egyetemi docens, Tanszékvezető KE-GTK, Marketing és Kereskedelem Tanszék

Részletesebben

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS Versenyképességünk helyzete Európában 2010 2014. Előzmények: a hazai agrár-élelmiszer ipar elmúlt 25 éve ~ A '80-as évek végére a tőkeigényes állattenyésztési

Részletesebben

Sertéságazat helye és szerepe Dr Wagenhoffer Zsombor

Sertéságazat helye és szerepe Dr Wagenhoffer Zsombor Sertéságazat helye és szerepe Dr Wagenhoffer Zsombor ügyvezető igazgató Magyar Állattenyésztők Szövetsége www.allattenyesztok.hu Stratégiai termékek stratégiai ágazat Az állati termékek és a genetikai

Részletesebben

Külföldi terjeszkedés, vagy a magyar piac visszahódítása? Éder Tamás elnök Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012. május 24.

Külföldi terjeszkedés, vagy a magyar piac visszahódítása? Éder Tamás elnök Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012. május 24. Külföldi terjeszkedés, vagy a magyar piac visszahódítása? Éder Tamás elnök Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012. május 24. Az élelmiszer-előállítás gazdaságtörténete Egyéni önellátás Családi

Részletesebben

Haszonállataink génmegőrzésének szerepe a XXI. században: kutatás, oktatás, hasznosítás. Székelyhidi Tamás

Haszonállataink génmegőrzésének szerepe a XXI. században: kutatás, oktatás, hasznosítás. Székelyhidi Tamás Haszonállataink génmegőrzésének szerepe a XXI. században: kutatás, oktatás, hasznosítás Székelyhidi Tamás Kihívások-válaszok? Népesség növekedés Második zöld forradalom elérte a határait Klíma változás

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

Hazai sertéságazat trendjei, jövője, a húsminőség Vágóhídi húsminősítés - trendek, irányelvek itthon és a nagyvilágban

Hazai sertéságazat trendjei, jövője, a húsminőség Vágóhídi húsminősítés - trendek, irányelvek itthon és a nagyvilágban Hazai sertéságazat trendjei, jövője, a húsminőség Vágóhídi húsminősítés - trendek, irányelvek itthon és a nagyvilágban Dr. Friedrich László Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő-és Állatitermék

Részletesebben

Az EU agrárpolitikája bevezető előadás Előadó: Dr. Weisz Miklós

Az EU agrárpolitikája bevezető előadás Előadó: Dr. Weisz Miklós Az EU agrárpolitikája bevezető előadás Előadó: Dr. Weisz Miklós A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe Feladat: összeszedni A mezőgazdaság funkciói Élelmiszertermelés Alapanyag, frisstermék Takarmánytermelés

Részletesebben

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A HELYI ERŐFORRÁSOK HÁLÓZATBA SZERVEZÉSÉBEN

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A HELYI ERŐFORRÁSOK HÁLÓZATBA SZERVEZÉSÉBEN A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A HELYI ERŐFORRÁSOK HÁLÓZATBA SZERVEZÉSÉBEN Ifj. Hubai Imre Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnök Mezőtúr, 2017.04.26. A Nagykunság kézműves

Részletesebben

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban 2017 Kiindulási helyzet a mezőgazdasági termelés ciklusokban zajlik a ciklusok eltérnek a pénzügyi elszámolási periódusoktól 350 300 Termelési ciklusok

Részletesebben

A hazai export lehetőségek értékelése a húsipar területén. Hollósy Tibor Beszerzési igazgató Ügyvezető igazgató helyettes

A hazai export lehetőségek értékelése a húsipar területén. Hollósy Tibor Beszerzési igazgató Ügyvezető igazgató helyettes A hazai export lehetőségek értékelése a húsipar területén Hollósy Tibor Beszerzési igazgató Ügyvezető igazgató helyettes A világ népességének növekedése milliárd fő 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Időzített populációs

Részletesebben

A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések

A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések Horváth István Kiemelt programokért felelős miniszteri biztos, Országgyűlési képviselő Gödöllő, 2015. 05.05. 1 2012 augusztus 30-án Magyarország Kormánya

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Kibocsátás, agrár-külkereskedelem 23. lecke Többfunkciós (multifunkcionális)

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI 8. melléklet A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett nyilvános termőföld-haszonbérleti pályázat keretében benyújtott ajánlatok részét képező

Részletesebben

A MANGALICA FAJTA KIALAKULÁSA ÉS ÉRTÉKEI. Radnóczi László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest

A MANGALICA FAJTA KIALAKULÁSA ÉS ÉRTÉKEI. Radnóczi László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest A MANGALICA FAJTA KIALAKULÁSA ÉS ÉRTÉKEI Radnóczi László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest Az 1700-as évek második felétől a burgonya és a kukoricatermesztés szélesebb körű elterjedésével

Részletesebben

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy;

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrárgazdaságtan Alapfogalmak A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe 20.

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

a megkezdett út Területi védjegy - szabályzatok, minősítés - közös munka

a megkezdett út Területi védjegy - szabályzatok, minősítés - közös munka a megkezdett út Területi védjegy - szabályzatok, minősítés - közös munka több mint egy étel több mint vendéglátás több mint egy termék A Vidék Minősége a valódi érték a megkezdett út arculat, szórólapok,

Részletesebben

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9299. számú törvényjavaslat az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. február 2016. évi törvény

Részletesebben

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok-

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi docens SzIE, MKK-KTI Halgazdálkodási tanszék

Részletesebben

A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt

A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Magyar Közgazdasági Társaság

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető Előzmények 1990- BSE Reformok az Európai Unió élelmiszer politikájában egyik alappillér a

Részletesebben

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában Az állami költségvetési rendszer környezetvédelmi felülvizsgálata mint a gazdasági válságból való kilábalás eszköze Konferencia az Országgyűlési Biztosok Irodájában, Budapesten, 2009. június 11-én Lehetőségek

Részletesebben

Helyi márka kialakítása a Bakonyban című projekt bemutatása

Helyi márka kialakítása a Bakonyban című projekt bemutatása Helyi márka kialakítása a Bakonyban című projekt bemutatása Előzmények 2009. évben a NATURAMA SZÖVETSÉG tagjaként FICODER szakkiállításon vettünk részt Sevillában, ahol felkérést kaptunk egy nemzetközi

Részletesebben

OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT

OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT Kép EU-28 repce kínálata és forgalmazása 2017/18-ban EU repce termelése várhatóan

Részletesebben

Miért is a Magyartarka? 2017 augusztus 11 Bonyhád

Miért is a Magyartarka? 2017 augusztus 11 Bonyhád Miért is a Magyartarka? 2017 augusztus 11 Bonyhád Miről szeretnénk ma konzultálni A magyartarka szerepének növelési lehetősége a tejfeldolgozásban. Szakosított tejtermelés A szakosított tejtermelésben

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött a Rábaközi Tájtermék Klaszter tagjai között (a továbbiakban Tagok) az alábbi feltételekkel: Az együttműködési megállapodás megkötésének célja, hogy a klaszter

Részletesebben

Vertikális Integráció a Bonafarm Csoportban. Dalmand 2013. Június 14.

Vertikális Integráció a Bonafarm Csoportban. Dalmand 2013. Június 14. Vertikális Integráció a Bonafarm Csoportban Dalmand 2013. Június 14. NAPIREND A Bonafarm Csoport bemutatása kik vagyunk? Vertikális integráció a Bonafarmban mire jó ez és mire kell odafigyelni? 1 A BONAFARM

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A HAZAI VÁSÁRLÁSOKBAN. Sánta Zoltán, GfK Hungária Magyar Húsiparosok Szövetsége Húsvéti sajtótájékozató, 2012. március 27.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A HAZAI VÁSÁRLÁSOKBAN. Sánta Zoltán, GfK Hungária Magyar Húsiparosok Szövetsége Húsvéti sajtótájékozató, 2012. március 27. HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A HAZAI VÁSÁRLÁSOKBAN Sánta Zoltán, GfK Hungária Magyar Húsiparosok Szövetsége Húsvéti sajtótájékozató, 2012. március 27. 1 Nézzük először globálisan. Jól teljesítők Magyarország

Részletesebben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Szalay István Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete

Részletesebben

25 év a magyartarka tenyésztésben

25 év a magyartarka tenyésztésben 25 év a magyartarka tenyésztésben Regionális közgyűlések 2014. február 25. - március 6. Dr. Füller Imre ügyvezető igazgató Az egyesület megalakulása és főbb állomásai 1989. június 16. Bonyhád, megalakult

Részletesebben

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM DURVA SZEMCSÉS GABONA ÉS BÚZA EXPORTÁLHATÓ KÉSZLETEI NÖVEKEDNEK MÍG A RIZS KÉSZLETEI CSÖKKENEK

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM DURVA SZEMCSÉS GABONA ÉS BÚZA EXPORTÁLHATÓ KÉSZLETEI NÖVEKEDNEK MÍG A RIZS KÉSZLETEI CSÖKKENEK GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM DURVA SZEMCSÉS GABONA ÉS BÚZA EXPORTÁLHATÓ KÉSZLETEI NÖVEKEDNEK MÍG A RIZS KÉSZLETEI CSÖKKENEK Jelentős exportőrök végső durva szemcsés gabona készletei várhatóan tovább

Részletesebben

A GMO MENTES TEJ. Zászlós Tibor GMO-Mentes Magyarországért Egyesület Elnöke. Élelmiszeripari Körkép Tejfeldolgozás

A GMO MENTES TEJ. Zászlós Tibor GMO-Mentes Magyarországért Egyesület Elnöke. Élelmiszeripari Körkép Tejfeldolgozás A GMO MENTES TEJ Zászlós Tibor GMO-Mentes Magyarországért Egyesület Elnöke Élelmiszeripari Körkép 2017. Tejfeldolgozás 2017. 09. 14. GMO-MENTES MAGYARORSZÁG EGYESÜLET Az egyesület tipikusan civil kezdeményezés

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Együttműködések támogatása Tószegi Orsolya Miniszterelnökség EMVA Stratégiai Főosztály Gyarmat 2015.10.21. Legfontosabb célkitűzések Munkahelyteremtés, vidéki munkahelyek

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46. A K I Borpiaci információk II. évfolyam / 22. szám 24. november 23. 45- Bor piaci jelentés 1-4. táblázat, 1-3. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2-5. oldal 5. táblázat: Fogyasztói árak

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Dr. Szakály Zoltán. Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet. Tojás Világnapi Szakmai Konferencia

Dr. Szakály Zoltán. Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet. Tojás Világnapi Szakmai Konferencia Dr. Szakály Zoltán Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet Tojás Világnapi Szakmai Konferencia Három Gúnár Rendezvényház Kecskemét, 2015. október 9. Háromlépcsős marketingkutatás

Részletesebben

A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1952 1954 1956 1958 1960 1962 1964 1966 1968 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984

Részletesebben

Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata

Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata Batiz Károly Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete NAK Nonprofit Kft. Románia, Oradea, 2016. október 6. A Homokhátság - vízrajza szegényes,

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Az élelmiszeripar jelene, jövője

Az élelmiszeripar jelene, jövője Az élelmiszeripar jelene, jövője dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. április 25. Élelmiszergazdaság jelentősége Stratégiai jelentőségű ágazat:

Részletesebben

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet 93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet a védett őshonos állatfajták genetikai fenntartásának rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 6., 7. és 8. alpontjaiban kapott

Részletesebben

Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak

Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak Éder Tamás Az iparszerűen előállított húsok és húskészítmények PR problémái (I.) A tevékenységi specializáció

Részletesebben

Élelmiszerlánc-biztonsági aktualitások

Élelmiszerlánc-biztonsági aktualitások Élelmiszerlánc-biztonsági aktualitások Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Magyar Húsiparosok Szövetsége sajtóreggeli - 2011.

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens Vidékfejlesztési Program forrásai Összes forrás - 1294 Mrd Ft Megjelent Megjelenésre vár 6% 94% Felfüggesztett pályázati

Részletesebben

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT CEPO KONFERENCIA ÉS WORKSHOP, KESZTHELY, 2013. OKTÓBER 18 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT FEJLESZTÉSI (TÚLÉLÉSI?) STRATÉGIÁJA Dr. Csorbai Attila Világ hústermelése Me.: millió t marha sertés baromfi 38,3 35,8 15,2

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430-01 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Spanyolul tanul a magyar mangalica!

Spanyolul tanul a magyar mangalica! gazdálkodás 55. ÉVFOLYAM 4. SZÁM, 2011 412 Spanyolul tanul a magyar mangalica! TÖRÖK ÁRON Kulcsszavak: mangalica, hungarikum, serrano sonka, őshonos állat. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK,

Részletesebben

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni fejlesztési lehetőségei Gál Dénes NAIK Halászati Kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több mint 100 éves kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft. Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete www.kisleptek.hu

Részletesebben

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Hazánk tudománya, innovációja és versenyképessége szakmai vitafórum Nagykanizsa, 2012. november 7.

Részletesebben

Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító: 1 018 505

Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító: 1 018 505 A Szigetköz Mosoni-sík Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító:

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Sertéshús-feldolgozás

Sertéshús-feldolgozás Sertéshús-feldolgozás - Szakképzés az élelmiszeriparban - Pataki Tamás Budapest, 2016.02.16. Országos Képzési Jegyzék 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet: Hús- és baromfiipari technikus (2001-ig) Élelmiszer-ipari

Részletesebben

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22.

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22. Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában Bikal 2018. november 22. Alacsonyabb malac elhullás Alacsonyabb hizlaldai kiesés Javuló koca élettartam Magasabb hatékonyság Herélés elkerülése Állatjólét

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés

Részletesebben

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban 2016. február 04. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar súlya -

Részletesebben

Keressük a fekete macskát egy sötét szobában innovációs lehetőségek a magyar mezőgazdaságban. adó: Kapronczai István um: Agrya, február 26.

Keressük a fekete macskát egy sötét szobában innovációs lehetőségek a magyar mezőgazdaságban. adó: Kapronczai István um: Agrya, február 26. Keressük a fekete macskát egy sötét szobában innovációs lehetőségek a magyar mezőgazdaságban adó: Kapronczai István um: Agrya, 2016. február 26. lyet keressünk? Egy ilyen pici, mondjuk mikrocicá y nagyobbacska,

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba DR SZALÓK CSILLA TDM Konferencia I 2015. december 3-4. I Gyula A falusi turizmus helyzete Falusi szálláshelyek

Részletesebben

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal A HÁROM GENOTÍPUS FŐBB JELLEMZŐI: A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM A Kaposvári Egyetem három állomány szelekcióját végzi Anyai vonal Pannon fehér Nagytestű vonal

Részletesebben

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása A Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. vándorgyűlése Dualitások a regionális tudományban Mosonmagyaróvár, 2017. október

Részletesebben

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása SERTÉSAKADÉMIA 1.2.0 (Budapest, 2012. február 18.) Dr. Ózsvári László Az állattartó telepeken, mint vállalkozásokban a fő cél a gazdasági

Részletesebben