HÁZIREND. Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, Gönczy Pál u Debrecen, szeptember 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÁZIREND. Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, Gönczy Pál u Debrecen, szeptember 1."

Átírás

1 HÁZIREND Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola 4225 Debrecen, Gönczy Pál u Ikt.sz.: II/22-638/2014. Ügyintéző: Kapczárné Péli Erika Debrecen, szeptember 1. Agárdiné Burger Angéla Intézményvezető Ph.

2 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 2

3 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 3 Név: Lakcím:... Szülő (gondviselő) neve: Szülő (gondviselő) telefonszáma:..

4 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 4 Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 5 II. Tanulók jogai... 6 III. A tanulók kötelességei... 6 IV. A távolmaradás, mulasztás, késés igazolására vonatkozó előírások... 8 V. Térítési díj, tandíj befizetésére, visszafizetésére vonatkozó rendelkezések... 9 VI. Szociális ösztöndíj, - támogatás megállapításának és felosztásának elvei, a nem alanyi jogon járó tankönyvtámogatás elve, elosztási rendje... 9 VII. A tanulók véleménynyilvánításának és rendszeres tájékoztatásának rendje és formái VIII. A tanulók jutalmazásának elvei és formái IX. Fegyelmező intézkedések formái és alkalmazásának elvei X. Elektronikus naplóhoz való szülői hozzáférés módja XI. A tanulmányok alatti vizsgák rendje XII. Az intézmény csengetési rendje, a tanulók munkarendje XIII. Az iskola munkarendje, a tanórai és egyéb foglalkozások rendje XIV. A tanulók tantárgyválasztásának, annak módosításának eljárási rendje XV. Az iskola helyiségeinek és eszközeinek használati rendje XVI. Iskolán kívüli rendezvényeken elvárt tanulói magatartás XVII. Sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó speciális szabályok XVIII. A házirend elfogadására és jóváhagyására vonatkozó záradékok számú melléklet: Legitimáció számú melléklet: Legitimáció számú melléklet: Legitimáció számú melléklet: Legitimáció számú melléklet: Az osztályozó vizsga évfolyamonkénti, tantárgyankénti követelményei a NAT 2012 alkalmazása szerinti évfolyamokon... 25

5 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 5 I. Bevezetés Jogszabályi háttér: A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet), a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 16/2013. (II.28.) EMMI rendelete a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről. A házirend célja: A Házirend tartalmazza az iskola életét, rendjét meghatározó szabályokat és a munkarendet. A Házirend megállapítja a tanulói jogokat és kötelességeket, valamint az azok gyakorlásának módját. Hatálya: A Házirend minden tanulóra és az iskolai élet valamennyi résztvevőjére kötelező érvényű, így a tanulók szüleire, hozzátartozóira, az iskola pedagógusaira és alkalmazottaira. A Házirend előírásai azokra az iskolai és iskolán kívüli, tanítási időben, illetve tanítási időn kívül szervezett programokra vonatkoznak, melyek a pedagógiai program alapján az iskola szervez, ellátja a tanulók felügyeletét. Nyilvánossága: A Házirend előírásai nyilvánosak, ezért a következő helyeken elolvashatók: a. Az iskola honlapján: b. Az iskola könyvtárában c. Az intézmény vezetőjénél d. A diákönkormányzatot segítő nevelőnél e. A diákönkormányzat faliújságján A Házirendet az első osztályosoknak a tanévnyitó ünnepségen, a többi évfolyamon a beiratkozáskor adjuk át az újonnan érkező tanulónak. Az újonnan elfogadott vagy módosított Házirend előírásairól az osztályfőnökök tájékoztatják a tanulókat osztályfőnöki órán, a szülőket a szülői értekezleten. A Házirend rendelkezéseit minden tanév elején az osztályfőnökök ismertetik a tanulókkal osztályfőnöki órán és a szülőkkel az első szülői értekezleten. Felülvizsgálata: A hatályos jogszabályok és az iskolai élet változásainak figyelembevételével felül kell vizsgálni tanévenként. Ennek felelőse az iskola vezetősége. A házirend egyes pontjainak módosítását a diákok nagyobb közössége (osztályközössége) és/vagy a tantestület egyes tagjai kezdeményezhetik.

6 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 6 II. Tanulók jogai Az emberi méltóság tiszteletben tartásával szabadon véleményt mondani a nevelőoktató munkával összefüggésben. Tájékoztatást kapni az engem és tanulótársaimat érintő kérdésekben, megismerni az iskola pedagógiai programját. Képviselői útján részt venni az érdekeit érintő döntések meghozatalában és a nevelési-oktatási intézmény tevékenységeinek irányításában. Választó és választható vagyok a diákképviseletben. Saját és társai ügyében kéréssel, javaslattal fordulni az osztályfőnökéhez, nevelőihez, az iskola vezetőihez osztályfőnöki órán, fogadóórán, szülői értekezleten és diákönkormányzati üléseken. Megismerni érdemjegyeit, osztályzatait, a témazáró dolgozatok időpontját egy héttel előbb megtudni. Tanítási időben az iskola helyiségeit, eszközeit rendeltetésszerűen, tanári felügyelettel használni. Részt venni az iskola által szervezett egyéb foglalkozásokon. Véleményt nyilvánítani osztálytársai magatartásának és szorgalmának értékelésében az osztályfőnöki órákon. Érdekképviseletért, jogorvoslatért személyesen, szülei vagy választott képviselői útján a diákönkormányzathoz, az iskolavezetőséghez fordulni szóban vagy írásban. Szervezett formában, az emberi méltóság tiszteletben tartásával véleményt mondani, javaslatot tenni, tájékoztatást kérni az iskolában folyó munkáról, osztályfőnöki órákon, diákönkormányzati gyűlésen, iskolagyűlésen. Tanévenként három napos hiányzás szülői igazolással. III. A tanulók kötelességei Betartani a jogszabályokat, az iskolai házirendet, illetve más intézményi szabályzat rendelkezéseit, ellenkező esetben viselni annak következményeit. Az okozott anyagi kárt köteles vagyok megtéríteni. Tiszteletben tartani az intézményben dolgozó pedagógusok és más felnőttek, valamint tanulótársai emberi méltóságát. Törekedni korrekt emberi kapcsolatok kialakítására társaival, a nevelőkkel és az iskolában dolgozó más felnőttekkel.

7 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 7 Betartani a nevelők és az iskolában dolgozó más felnőttek utasításait. Megismerni nemzeti kultúránk és történelmünk eseményeit, kiemelkedő személyiségeit és hagyományait. Megismerni iskolánk névadójának életét, munkásságát, részt veszek az iskola hagyományainak ápolásában. Óvni, ápolni a természet, a környezet értékeit. Részt venni az osztályközösség és az iskola rendezvényein, együttműködni a társaival. A tanuláshoz szükséges felszerelést minden órára magával hozni. Értesítő könyvben (ellenőrzőben) az érdemjegyeket naprakészen vezetni, a szülőkkel rendszeresen, de legalább hetente aláíratni. A tanórák megkezdése előtt legalább 10 perccel korábban megérkezni az iskolába. Védeni az iskola felszereléseit, létesítményeit, a kulturált környezetet. Ügyelni környezetem tisztaságára. Az iskolába mindig munkavégzéshez megfelelő, tiszta, ápolt, kulturált külsővel, az iskolához illő öltözékben, ruházatban és külsővel érkezni, kerülni a balesetveszélyes, a kihívó valamint a szélsőséges haj-, köröm- és ruhaviseletet. Az iskolai ünnepélyeken ünnepélyes, az alkalomhoz illő ruhában (fehér ing vagy blúz, illetve sötét nadrág vagy szoknya és gönczys kitűző) megjelenni. Betartani az egészségünk és testi épségünk megőrzését szolgáló szabályokat, és erre másokat is figyelmeztetni; - az iskolába mindig egészségesen érkezni, ezzel is segítve a társak egészségének védelmét. Tilos az iskolába hozni és fogyasztani egészségre ártalmas szereket (elsősorban energiaitalt, dohányárut, szeszesitalt, drogot). Tilos az iskolában kereskedelmi tevékenységet végezni (adás-vétel, csere). Az iskola területén talált gazdátlan eszközöket, felszerelést, egyéb dolgokat átadni az ügyeletes nevelőnek, osztályfőnöknek. Az utolsó foglalkozás után köteles elhagyni az iskola területét, hogy ne zavarja a délutáni (vagy még tartó) foglalkozásokat. A foglalkozások közötti időben az aulában tartózkodni.

8 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 8 Az iskola által szervezett tanításon kívüli tevékenységen az iskola Házirendjében előírtaknak és a kulturált viselkedés szabályainak megfelelően viselkedni, az utazásra jogosító jegyeket a tömegközlekedési eszközökön érvényesíteni. A tanítási órák befejezése előtt (rosszullét vagy egyéb okok miatt) csak tanári engedéllyel lehet távozni az iskolából. Kéredzkedni az osztályfőnöktől, távollétében a következő órát tartó pedagógustól kell. Az iskola kapuján belül tilos kerékpározni, görkorcsolyázni, gördeszkázni, rollerezni stb., kivétel a szervezett sport- vagy egyéb foglalkozás. IV. A távolmaradás, mulasztás, késés igazolására vonatkozó előírások 1. Ha a tanuló a kötelező iskolai foglalkozásról, tanítási óráról, nem kötelező tanórai foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell (20/2012. (VIII.31.) EMMI r a) 2. A mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a tanuló a. előzetesen engedélyt kapott a távolmaradásra, b. beteg volt, és ezt igazolja, c. hatósági intézkedés vagy egyéb alapos ok miatt nem tudott a kötelező foglalkozáson részt venni. 3. A betegség miatt hiányzó tanuló iskolába jövetele utáni első tanítási napon, de legkésőbb az első osztályfőnöki órán, orvosi igazolással igazolhatja mulasztását. Hosszabb hiányzás esetén az igazolást hetente kell leadni az osztályfőnöknek vagy az iskola titkárságán. 4. A szülő tanévenként három tanítási napról való távolmaradást igazolhat. 5. Ha a tanuló az iskola által szervezett vagy engedélyezett versenyen, rendezvényen vesz részt, hiányzása nem számít mulasztásnak. 6. Késés esetén a késés időtartamát az órát tartó pedagógus a naplóban rögzíti, 45 perc késés egy igazolatlan órának tekintendő. 7. Ha a tanuló nem igazolta a távolmaradását, mulasztása igazolatlan. Az iskola köteles a szülőt értesíteni a tanköteles tanuló első igazolatlan mulasztásáról. Az intézményvezető az osztályfőnök kezdeményezésére felszólítja a szülőt, hogy gondoskodjék gyermeke iskolába járásáról. (20/2012. (VIII.31.) EMMI r. 51. (3). Ha a tanuló ismételten igazolatlanul mulaszt, az iskola a gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybe véve megkeresi a tanuló szülőjét. 8. Ha a tanköteles tanuló egy tanítási évben tíz óránál többet mulaszt igazolatlanul, az iskola értesíti a gyermek lakóhelye szerinti általános szabálysértési hatóságot és a jegyzőt. (331/2006. (XII.23.) Korm. rend.)

9 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 9 9. Ha a tanköteles tanuló igazolatlan mulasztása egy tanítási évben eléri a harminc órát, az iskola a mulasztásról tájékoztatja az általános szabálysértési hatóságot, továbbá ismételten tájékoztatja a gyermekjóléti szolgálatot, amely közreműködik a tanuló szülőjének az értesítésében. Ha a tanköteles tanuló igazolatlan mulasztása egy tanítási évben eléri az ötven órát, az iskola igazgatója haladéktalanul értesíti a tanuló tényleges tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt és a kormányhivatalt. 10. Ha a tanulónak egy tanítási évben az igazolt és igazolatlan mulasztása együttesen a. az általános iskolában (1-8. osztály) a kétszázötven tanítási órát, vagy b. egy adott tantárgyból a tanítási órák 30 %-át meghaladja, és emiatt a tanuló teljesítménye tanítási év közben nem volt érdemjeggyel értékelhető, a tanítási év végén nem minősíthető, kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozóvizsgát tegyen. A nevelőtestület az osztályozóvizsga letételét akkor tagadhatja meg, ha a tanuló igazolatlan mulasztásainak száma meghaladja a húsz tanórai foglalkozást, és az iskola eleget tett az értesítési kötelezettségének. Ha a tanuló a tanítási év végén nem osztályozható, tanulmányait évfolyamismétléssel folytathatja. Ha a tanuló mulasztásainak száma már az első félév végére meghaladja a meghatározott mértéket, félévkor osztályozóvizsgát kell tennie. V. Térítési díj, tandíj befizetésére, visszafizetésére vonatkozó rendelkezések 1. Az iskola pedagógiai programja nem tartalmaz olyan foglalkozásokat, amelyeket térítési díj illetve tandíj ellenében biztosít tanulóink számára. 2. Az étkezési térítési díj beszedése a mindenkori működtető a Debreceni Intézményműködtető Központ - jogosult, a saját eljárás rendje szerint és az általa megjelölt helyen és időben. VI. Szociális ösztöndíj, - támogatás megállapításának és felosztásának elvei, a nem alanyi jogon járó tankönyvtámogatás elve, elosztási rendje A szociális támogatás az intézményi étkezés, valamint a tankönyvvásárlás esetén illetheti meg a rászorulót, amennyiben a jogszabályi kitételeknek megfelel. Az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak körén túl a könyvtári tankönyvállomány keretéből tankönyvkölcsönzést biztosítunk.

10 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 10 VII. A tanulók véleménynyilvánításának és rendszeres tájékoztatásának rendje és formái Iskolánk tanulói személyesen vagy választott képviselői útján részt vehetnek az iskola különböző közösségeinek munkájában, programjának, működési szabályainak összeállításában. Joga van a DÖNK gyűlésén, közgyűlésén, egyéb fórumokon személyesen vagy választott képviselői útján véleményezési jogot gyakorolni, amennyiben az ott született döntések a tanulók nagyobb közösségét érintik. A tanulók nagyobb közösségének az osztályközösség minősül. Véleményt nyilváníthat osztálytársa magatartásának és szorgalmának értékelésében, tiszteletben tartva személyiségi jogaikat. Javaslatot tehet társai kitüntetésére, jutalmazására, figyelmeztetésére, büntetésére. A tanulókat az iskola egészének életéről, az iskolai munkatervről, az aktuális tudnivalókról az intézmény vezetője vagy a diákönkormányzatot segítő pedagógus az iskolai diákönkormányzat vezetőségi ülésén, a diákközgyűlésen, iskolagyűlésen, valamint az aulában elhelyezett diákönkormányzati hirdetőtáblán keresztül folyamatosan tájékoztatja. Az osztályfőnökök az osztályfőnöki órákon folyamatosan informálják a tanulókat. Az intézmény további tájékozódási lehetőséget biztosít honlapján. A tanulónak érdemjegyeiről, az őt érintő bejegyzéseiről folyamatosan tájékoztatást kell kapnia, ennek módja a szóbeli értékelés és a tájékoztató füzet rendszeres vezetése. VIII. A tanulók jutalmazásának elvei és formái A tanulók jutalmazása Azt a tanulót, aki példamutató magatartást tanúsít, vagy képességeihez mérten folyamatosan jó tanulmányi eredményt ér el, vagy az osztálya, illetve az iskola érdekében közösségi munkát végez, vagy iskolai, illetve iskolán kívüli versenyeken, vetélkedőkön vesz részt, vagy bármely más módon hozzájárul az iskola hírnevének megőrzéséhez és növeléséhez, az iskola jutalomban részesíti. Jutalmazási formák a. szaktanári dicséret: kiemelkedő tantárgyi teljesítményért a szaktanár adhatja a tanév folyamán. b. osztályfőnöki dicséret /szóbeli, írásbeli/: kiemelkedő közösségi munkáért a tanév folyamán az osztályfőnök adhatja a szaktanár, szakkörvezetők, gyermekszervezetek vezetői javaslata alapján, ill. saját hatáskörben. c. intézményvezetői dicséret: kimagasló tanulmányi, kulturális és sportteljesítményért, a szaktanár, osztályfőnök, szakkörvezetők javaslatára az iskola igazgatója adhatja d. nevelőtestületi dicséret: kitűnő tanulmányi eredményért, példás magatartásért és szorgalomért a nevelőtestület adhatja e. jutalomkönyv, oklevél: Kimagasló tanulmányi, kulturális és sporteredményért kimagasló közösségi munkáért a szaktanárok, osztályfőnökök a 4H-vezető, az ISKés DÖNK-vezető adhatja.

11 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 11 f. Gönczy-plakett: a nevelőtestület adományozza a gyermekszervezetek vezetőinek, az osztályfőnököknek a javaslata alapján annak a tanulónk, aki addigi iskolai tanulmányai alatt példás magatartásával, kiemelkedő tanulmányi eredményével, közösségi munkájával és versenyeken való részvételével és eredményeivel a legjobban teljesített. g. Az év tanulója díjat a nevelőtestület javaslata alapján az iskolavezetőség adományozza annak a tanulónak, aki az adott tanévben a legkiválóbb eredményeket érte el tanulmányi és egyéb versenyeken. h. Jó tanuló, jó sportoló díj: az ISK adományozza annak a tanulónak, aki az adott tanévben a sportteljesítményével kitűnt a társai közül, és a tanulmányi eredménye legalább 4,8. i. Szabadnap - rendhagyó tanítási nap: az iskolavezetőség által adományozott jutalom, amelyet a tanulmányi versenyben legjobb helyezést elért osztály kap. IX. Fegyelmező intézkedések formái és alkalmazásának elvei Azokat a tanulókat, akik mások jogait magatartásukkal sértik, és jogaik gyakorlásában akadályozzák (tanuláshoz, munkához való jog, az egészséges környezethez és személyi sértetlenséghez-, a tulajdonhoz való jog) fegyelmező intézkedéssel, súlyosabb esetben fegyelmi büntetéssel kell sújtani. Büntetések, fegyelmi eljárások Az iskolai büntetések kiszabásánál a fokozatosság elve érvényesül, melytől a vétség súlyára való tekintettel el lehet térni. Fegyelmező intézkedés Akkor kell alkalmazni, ha a tanuló a kötelességeit enyhébb formában szegi meg. A fegyelmező intézkedés a fegyelmi büntetést előzi meg. Fegyelmező intézkedést a gyerek felügyeletével megbízott tanár, a szaktanár, osztályfőnök, napközis nevelő valamint intézményvezető adhat. Az iskolai fegyelmező intézkedések formái 1. Szaktanári figyelmeztetés: felszerelések, ellenőrző hiányáért, a tanítási óra megzavarásáért, a házirend megsértéséért. 3 db szaktanári figyelmeztetés egyenlő 1 osztályfőnöki figyelmeztetővel. 2. Osztályfőnöki figyelmeztetés, intés, rovás a fegyelemsértés súlyosságától, gyakoriságától függően. 3 db Osztályfőnöki figyelmeztetés, intés, rovás után 1 igazgatói figyelmeztetés adható. Osztályfőnöki figyelmeztetés (szóbeli: a közösség előtt; írásbeli: az osztálynapló megfelelő rovatában, valamint a tájékoztató füzetben), intés, rovás (csak írásban).

12 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend Intézményvezetői figyelmeztetés, a kötelesség rendszeres elmulasztása miatt, a házirend sorozatos megsértéséért, durvaságért, a másik ember méltóságának a megsértéséért. 4. Intézményvezetői figyelmeztetés, intés, rovás a fentieken túl: lopásért, verekedésért, szándékos károkozásért. Az intézményvezetői figyelmeztetést, intést és rovást minden esetben írásba kell foglalni, és azt a szülő tudomására kell hozni. A tanuló súlyos kötelességszegése esetén a büntetési fokozatok betartásától el kell tekinteni. Súlyos kötelességszegésnek minősülnek az alábbi esetek: az agresszió, a másik tanuló megverése, bántalmazása; az egészségre ártalmas szerek (dohány, szeszesital, drog) iskolába hozatala, fogyasztása; a szándékos károkozás; az iskola nevelői és alkalmazottai emberi méltóságának megsértése; ezeken túl mindazon cselekmények, melyek a büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősülnek. Azt a tanulót, aki magatartásával zavarja a közösséget, sorozatosan megszegi a házirendet, az iskolai rendezvényektől (kirándulás, klubdélután, sulibuli, szabadtéri programok, stb.) eltilthatja a tantestület. A tanuló gondatlan, vagy szándékos károkozása esetén a tanuló szülője a magasabb jogszabályokban előírt módon és mértékben kártérítésre kötelezhető. A kártérítés pontos mértékét a körülmények mérlegelése után az iskolai diákönkormányzat véleményének figyelembe vételével az intézményvezető vagy az intézményműködtető képviselője határozza meg. Ha a tanuló a kötelességeit vétkesen és súlyosan megszegi, ellene a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény rendelkezései alapján fegyelmi eljárás indítható. A tanuló a fegyelmi eljárás alapján, írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesíthető. X. Elektronikus naplóhoz való szülői hozzáférés módja A szülők saját gyermekük elektronikus naplóbejegyzéseihez kaphatnak interneten keresztül történő hozzáférési (olvasási) jogot. Ha a beiratkozás során a tanulói adatlapon a szülő adott meg címet, akkor a hozzáféréshez szükséges adatok automatikusan erre az címre kerülnek kiküldésre. A szülő kérhet hozzáférést ben az intézmény hivatalos címére küldött kitöltött formanyomtatvánnyal a következő adatok megadásával: tanuló neve, tanuló osztálya, szülő neve, szülő címe.

13 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 13 XI. A tanulmányok alatti vizsgák rendje Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményeit az 1. sz. melléklet tartalmazza. Az intézmény osztályozó és javító vizsgáit az aktuális jogszabályok szerint szervezzük, ezen túlmenően külön iskolai szabályokat nem határozunk meg. Nyolcadik osztályos tanulók év végi vizsgája Vizsgatárgyak és vizsgaformák: magyar nyelv (írásbeli vizsga) magyar irodalom (szóbeli vizsga) matematika (írásbeli vizsga) Felkészülés a vizsgákra: A vizsgák témaköreit tételeit a szaktanárok minden év november 30-ig határozzák meg és teszik nyilvánossá. A pedagógusok iskolai tanulást segítő foglalkozásokon nyújtanak segítséget a vizsgára történő felkészüléshez. A vizsga időpontja: Június első hetében 2 nap az aktuális tanév helyi rendje szerint. A magyar nyelvtan és matematika írásbeli vizsgadolgozatot az első vizsganapon írják a tanulók. A második vizsganapon magyar irodalom tantárgyból tesznek szóbeli vizsgát. A szóbeli vizsgán a kérdező tanáron kívül legalább egy pedagógus (vizsgabiztos) vesz részt. Az írásbeli vizsga szabályai: a. Az írásbeli vizsga nem nyilvános. A felügyelőtanáron kívül (aki nem szakos az adott tantárgyban) más külső személy nem vehet részt. b. Az írásbeli vizsgák időtartama 60 perc. c. A vizsgázók az írásbeli vizsgára csak író- és szerkesztési eszközöket (ceruza, toll, vonalzó, körző) hozhatnak magukkal. A meg nem engedett egyéb segédeszközök használata esetén az írásbeli vizsgát fel kell függeszteni. d. Az írásbeli tesztanyagot ismerőket szigorú titoktartás kötelezi. e. A vizsga tesztanyagai a hetedik- nyolcadik osztályban tanultakat mérik. f. Az írásbeli vizsga tesztanyagát a felügyelő tanár az intézményvezetőhelyettesnek köteles leadni. A szóbeli vizsga szabályai: a. A szóbeli vizsga a kérdező tanár és még egy pedagógus. b. A vizsgázók 3-4 fős csoportokban folytatólagosan, szünet nélkül vizsgázhatnak. Egy napon belül az összes vizsgázónak vizsgáznia kell. c. A vizsgázók feleletük előtt 20 perc felkészülési időt kapjanak, ez idő alatt felelettervet készítenek. d. Egy felelet maximálisan 10 perc lehet.

14 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 14 e. A szóbeli vizsga szükséges eszközeiről a vizsgáztató tanárnak kell gondoskodnia. f. A szóbeli vizsgán tételt kell húzni, a már korábban ismert tételsorból. g. A szóbeliző tanuló a felkészülési idő után önállóan adjon számot tudásáról. Elakadás esetén segítő kérdésekkel irányítható. A kihúzott tétel eredménytelen felelete esetén póttételt kell adni. Ebben az esetben viszont a felelete közepes érdemjegynél nem lehet jobb. h. Amennyiben a tanuló feleletéből megállapítható, hogy a tétele birtokában van, biztos tudással rendelkezik, nem szükséges újabb kérdéseket feltenni. Az értékelés szabályai: A vizsga eredményességét érdemjeggyel értékeljük. Az év végi érdemjegy a következő három érdemjegy számtani közepéből alakul ki: 1. Nyolcadik osztály első félévi eredménye. 2. Nyolcadik osztály második félévi eredménye. 3. A vizsgán szerzett érdemjegy. Amennyiben feltűnő az eltérés az egész tanévben mutatott teljesítménytől, a beszámítás tanári mérlegelés tárgya legyen. Záró rendelkezések 1. Az írásbeli vizsgát 3 napon belül, a szóbeli vizsgát a vizsga végén értékelni kell. 2. Az általános és a további felhasználásra kerülő tapasztalatok összegzésére a tanév értékelésének része. 3. A szülőknek a vizsgával és általában az értékeléssel kapcsolatban joga van tájékoztatást kérni az iskola igazgatójától. 4. Ha a tanuló nem tud a kitűzött időpontban megjelenni, indokolt esetben (betegség, baleset, stb.) pótidőpontot kell a vizsgára megjelölni. 5. A vizsga eredményéről az érintett tanulók tanúsítványt kapnak.

15 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 15 XII. Az intézmény csengetési rendje, a tanulók munkarendje Csengetési rend Óra Tanórák Szünetek időtartama 1. 8: perc 2. 9: perc 3. 10: perc 4. 11: perc 5. 11: perc 6. 12: perc 7. 13: perc A tanulók számára étkezési lehetőséget az 5., 6., és a 7. órában biztosítunk a tanuló egyéni órarendje szerint (5-8. évfolyam), illetve az ebédeltetés tanévenkénti rendje szerint (1-4. évfolyam). A tanítási órák és tanórán kívüli foglalkozások tömbösítve is tarthatók. Mindig tömbösítve tartjuk a technika, életvitel és gyakorlat tanórákat a Rózsavölgy 32. szám alatti telephelyen. XIII. Az iskola munkarendje, a tanórai és egyéb foglalkozások rendje 1. A tanulóknak a tanítás kezdete előtt 15 perccel az iskolában kell lenniük. 2. A tanítás előtti gyülekező helye: 7.00 órától 7.45 óráig az udvaron, kedvezőtlen időjárás esetén az iskola aulájában. Az osztálytermekbe reggel 7.45 órától lehet bemenni. Az 1-2. évfolyamon a tanítók 7.30-tól fogadják a gyerekeket. 3. A foglalkozásokon kívül a tanulóknak ügyeletet biztosítunk: óráig reggeli ügyelet óráig és az óraközi szünetekben: folyosóügyelet és ebédeltetés óráig délutáni ügyelet. Ez idő alatt a tanulók az erre kijelölt helyen: a folyosón, az udvaron, a tantermekben tartózkodhatnak, az ügyeletet vezető nevelővel. Az iskola épületében és a hozzá tartozó területeken felügyelet nélkül tanuló nem tartózkodhat. A 7.30 előtti és a utáni felügyeletet a szülő írásban kéri a tanév elején.

16 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend A tanóra kezdetét és végét csengetés jelzi, a 10 és 15 perces szünetekben a becsengetés előtt 5 perccel jelzőcsengő figyelmeztet. 5. A tanítás reggel 8.00 órától óráig naponta 9 tanórában, foglalkozási órában (45 perc) tart. Az egész napos iskolai munkarendben az 1-4. évfolyamon a tanórai és tanórán kívüli foglalkozások váltakoznak, az 5-8. évfolyamon a tanórán kívüli foglalkozásokat mindig megelőzik a tanórai foglalkozások. 6. Becsengetés után a tanulók fegyelmezetten várják a pedagógust az osztálytermekben, illetve az órarend szerint kijelölt szaktantermek előtt. A szaktantermekbe csak a szaktanár engedélyével lehet belépni. 7. Az 1-4. évfolyamon az első, az 5-8. évfolyamon a második óraközi szünet a tízórai szünet. Ekkor az alsó tagozatos tanulók a tantermekben és az ebédlőben, a felső tagozatos tanulók az ebédlőben étkezhetnek. 8. A tanulók az óraközi szüneteket az aulában és ha az időjárás engedi az udvaron töltik. Erről az ügyeletes nevelő dönt. 9. A tanuló tanítási idő alatt az iskola épületét csak a szülő személyes, vagy írásbeli kérésére az osztályfőnöke, vagy a részére órát tartó szaktanár engedélyével hagyhatja el. Rendkívüli esetben - szülői kérés hiányában - az iskolából való távozásra az intézményvezető vagy a helyettesei adhatnak engedélyt. Tanítási időben a telephelyek közötti közlekedés kísérettel, gyalogosan történik. 10. A tanítás eredményessége érdekében a tanulók az órára időben, a szükséges eszközökkel érkezzenek meg. 11. A tanulónak a tájékoztató füzetet, az ellenőrző könyvet minden nap magával kell hoznia, pontosan kell vezetnie és beírásait szülőjével rendszeresen, naprakészen alá kell íratnia. 12. A tanítási nap végén az alsós és felsős osztályoknak nevelői kísérettel kell levonulniuk az aulába. Az 5-8. évfolyamosok önállóan járnak haza. Az 1-4. évfolyamosok hazajárásáról a szülő a nyilatkozik. A tanulók a táskájukat, kabátjukat, a kijelölt helyen tárolhatják. 13. A felső tagozatos tanulók délután egyéni órarendjük szerint tartózkodnak az intézményben. A szülőknek tanév elején (változás esetén tanév közben) írásban kell kérelmeznie, hogy gyermeke mentesüljön a óráig tartó kötelező intézményben történő tartózkodás alól órakor az alsó tagozatos tanulók szülei az udvaron, a Gönczy Pál utcai épületben az aulában is várakozhatnak. Az alsó tagozatban a szülők minden tanév első tanítási napján kötelesek nyilatkozni arról, hogy gyermekeiket az utolsó foglalkozást illetve az ügyeleti idő leteltével hazaviszik valamint arról, hogy akadályoztatásuk esetén kik jogosultak a tanulókat az iskolából elvinni.

17 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 17 Azok a tanulók, akiket nem várnak a hozzátartozóik, csak abban az esetben mehetnek egyedül haza, ha a szülő írásban ezt külön kéri. Abban az esetben, ha a tanítás hamarabb fejeződik be, vagy más program miatt a gyerekek hamarabb vagy később mennek haza az iskolából, az osztálytanítóknak ezt időben jelezniük kell (legalább 2 nappal előbb) írásban a gyermekek üzenő füzetében. Ugyanígy írásban kell jelezniük a tanítóknak az olyan eseteket is, amikor a gyerekek nem abból az iskolaépületből mennek haza, amelyben tanulnak; esetleg debreceni vagy más helyszínről. 15. Tanítási napokon a hivatalos ügyek intézése a titkárságon történik 7.30 óra és óra között, az előre kialakított fogadó órákban. 16. Az iskola épületébe érkező szülők, idegenek belépését a portás ellenőrzi. Az iskolába érkező szülőket, idegeneket a portás nyilvántartja, az intézményműködtető szabályozása szerint. 17. Az iskolában felelősi rendszer működik. Feladatuk a mindennapi munka rutinjának megkönnyítése. 18. A hetesek feladata, hogy minden tanítási óra előtt vegyék számba a hiányzó tanulókat, és a hiányzásról tegyenek jelentést az órát tartó pedagógusnak. Ha pedagógus nem jelenik meg az órán a becsöngetés után maximum 5 perccel, jelentik a tanári szobában. Utolsónak hagyják el a termet. Gondoskodnak a tábla tisztaságáról, a tanterem szellőztetéséről és rendjéről. Amennyiben a tanterem berendezési tárgyaiban rongálásra utaló jeleket észlelnek, jelentik az órát tartó pedagógusnak vagy az iskolavezetésnek. 19. A hetesek munkáját az osztályfőnökök értékelik, a jó munkát jutalmazzák, a hanyag ellátást büntetik. 20. Egy tanítási napon a tanuló maximum két dolgozatot írhat. E rendelkezés vonatkozásában dolgozatnak minősül az olyan írásbeli számonkérés, amely betölti a teljes órát, illetve legalább három óra tananyagának elsajátítását ellenőrzi. A pedagógus a dolgozatírás időpontját és témakörét egy héttel előre köteles bejelenteni a tanulók számára. Az osztály diákönkormányzati képviselője nyilvántartást vezet a kitűzött dolgozatokról, köteles a szaktanárnak jelenteni, ha arra a napra már más dolgozatot kitűztek. 21. A tanuló joga, hogy dolgozatát a beszedéstől számított két héten belül kijavítva megtekinthesse. A szülő joga, hogy fogadóórán gyermeke dolgozatába betekinthessen. Határidőn túli értékelés esetén a tanár és a tanuló egyeztetése szükséges az érdemjegy beírását illetően. 22. A tanteremben tartott tanítási óra után a pedagógus felügyeletével a tanulók a székeket, padokat a helyükre igazítják, a szemetet a padokból kiszedik. A tanár feladata figyelni arra, hogy a tantermet rendben hagyják el a tanulók.

18 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend Az iskola nem vállal kártérítési felelősséget a tanulónak a tanulói jogviszonyból fakadó kötelezettségeinek teljesítéséhez, illetve jogai gyakorlásához nem szükséges vagyontárgyaiban bekövetkezett értékveszteségekért, kivéve ha azt a tanuló az iskolába érkezéskor az osztálytanítójának vagy az iskolatitkárnak megőrzésre leadja. A megőrzési idő alatt az iskola a tárgy felügyeletét és megőrzését vállalja. Az iskolába tilos behozni minden olyan eszközt, amely a tanóra és a foglalkozások rendjének jelentős megzavarására, személyhez fűződő jog megsértésére kifejezetten és célzottan alkalmas, a többi tanulót tankötelmének teljesítésében akadályozza, vagy ártalmas az egészségre és a testi épségre. Amennyiben ilyen tárgy birtoklására fény derül, a tanuló köteles azt jelenteni, illetve átadni a pedagógusnak, aki az elvett dolgot jól zárható szekrénybe helyezi el, és haladéktalanul értesíti arról a tanuló szülőjét annak közlésével, hogy az elvett tárgyat mikor veheti át. 24. Az iskola területén és az iskola által szervezett rendezvényeken a tanulónak dohányozni, szeszes italt fogyasztani tilos. 25. Tanítási órákon, szünetekben és iskolai rendezvények alatt mobiltelefon, kommunikátor, okostelefon, walkman, MP3-, MP4-lejátszó és bármilyen hordozható digitális lejátszó használata tilos. 26. Mobiltelefont az iskolában kikapcsolt állapotban kell tartani. Használni a tanuló kérésére rendkívüli esetben, engedéllyel lehet, a folyosón, az aulában vagy az udvaron. Minden más használat csak a tananyaghoz kapcsolódóan tanári utasításra történhet. 27. Tilos az iskolába a következő tárgyak bevitele: bármilyen fegyvernek minősülő tárgy, szúró- és vágóeszközök, gyufa, napraforgó- és tökmag, kártya, dohány, szeszes ital, gyúlékony vegyszer, robbanószerek. 28. Tanulóink minden tanév elején tűz- és baleset megelőzési oktatásban részesülnek, amelynek során fel kell hívni a figyelmüket a veszélyforrások elkerülésére. Ennek megtörténtét az osztályfőnökök a naplóban rögzítik. Ezenkívül kémia, fizika, informatika, technika, testnevelés tantárgy(ak)ból általános baleset megelőzési oktatásban részesülnek, melyet a tanulók aláírásukkal igazolnak. 29. A pedagógusok a védő-óvó előírások figyelembevételével vihetik be az iskolai foglalkozásokra az általuk készített, használt pedagógiai eszközöket. XIV. A tanulók tantárgyválasztásának, annak módosításának eljárási rendje A helyi tanterv óratervi táblájában szerepel, hogy a választható órakeret terhére milyen tantárgyakat tanulnak iskolánk diákjai. Az intézményi óratervet minden tanuló szülője az iskolaválasztás idején, a beiratkozás előtt megismeri. A beiratkozás során tudomásul veszi. Az intézményi óraterv a tanulmányok során a következő választási lehetőséget kínálja:

19 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 19 Idegen nyelv megválasztása: angol nyelv vagy német nyelv tanulása. A választás időpontja az első évfolyam megkezdése előtt, a beiratkozáskor, az elsősorban és másodsorban tanulni kívánt nyelv megjelölésével. A csoportba sorolásról a szülői igények mérlegelésével az intézményvezető dönt, a csoportbontás szabályait betartva. Erkölcstan vagy hit- és erkölcstan tantárgy választása: a vonatkozó jogszabály szerint beiratkozáskor, majd tanévenkénti nyilatkozattal. Emelt óraszámú természettudományos képzés vagy a gyakorlatorientált természettudományos képzés választása az 5-8. évfolyamra. A választás időpontja a negyedik évfolyamon május 20-ig. Szülői igény, tanítók javaslata, a reál tanári munkaközösség mérése alapján a csoportba sorolásról az intézményvezető dönt, a csoportbontás szabályait betartva. XV. Az iskola helyiségeinek és eszközeinek használati rendje Naponta 7.00-tól óráig, az iskola helyiségeit és eszközeit az intézménnyel jogviszonyban álló személyek (tanuló, pedagógus, nevelő-oktató munkát segítő és egyéb alkalmazott) rendeltetésszerűen, az óvó-védő szabályokat betartva, beosztása (órarend, munkaterv, munkaidő elrendelés) szerint használhatja. Az ez időn kívül eső használati igényt az intézményvezetőnek kell kérni, aki a fenntartóval engedélyezteti, és a működtetőnek bejelenti. Az iskola helyiségeinek és eszközeinek használatára csak ezután van mód. XVI. Iskolán kívüli rendezvényeken elvárt tanulói magatartás Az iskolánk képviseletében megjelenő tanulóktól elvárjuk, hogy viselkedésük, megnyilatkozásaik a pedagógiai programunk értékrendjét tükrözzék. A házirend, az etikai kódex előírásait betartsák. XVII. Sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó speciális szabályok Intézményünkben az SNI gyermek integrált nevelésben és oktatásban vehet részt. Alapelv, ezen gyermekek integrációjának támogatása, ezért a tanórákon és az egyéb foglalkozásokon a pedagógiai program szerinti egyéni bánásmódban részesülnek. A tanuló szülője kezdeményezheti a gyermek osztályfőnökénél, a házirend szabályainak egyéni bánásmód szerinti alkalmazását, melyről az osztályfőnök előterjesztése alapján a nevelőtestület dönt.

20 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 20 XVIII. A házirend elfogadására és jóváhagyására vonatkozó záradékok A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola házirendjét az iskolai diákönkormányzat a szeptember 1-ei ülésén véleményezte és elfogadásra javasolta. (1.számú melléklet: Legitimáció) A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola házirendjét a Szülői szervezet szeptember 1- ei ülésén véleményezte és elfogadásra javasolta. (2.számú melléklet: Legitimáció) A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola házirendjét az Intézményi Tanács szeptember 1-ei ülésén véleményezte és elfogadásra javasolta. (3.számú melléklet: Legitimáció) A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola házirendjét a nevelőtestület szeptember 1-ei ülésén véleményezte és elfogadásra javasolta. (4.számú melléklet: Legitimáció) Agárdiné Burger Angéla Intézményvezető

21 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend számú melléklet: Legitimáció

22 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend számú melléklet: Legitimáció

23 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend számú melléklet: Legitimáció

24 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend számú melléklet: Legitimáció

25 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend számú melléklet: Az osztályozó vizsga évfolyamonkénti, tantárgyankénti követelményei a NAT 2012 alkalmazása szerinti évfolyamokon Első évfolyam Magyar nyelv és irodalom A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Értse meg az egyszerű magyarázatokat, utasításokat és társai közléseit. A kérdésekre értelmesen válaszoljon. Használja a bemutatkozás, a felnőttek és a kortársak megszólításának és köszöntésének udvarias nyelvi formáit. Követhetően számoljon be élményeiről. Szöveghűen mondja el a memoritereket. Ismerje az írott és nyomtatott betűket, rendelkezzen megfelelő szókinccsel. Ismert és begyakorolt szöveget folyamatosságra, pontosságra törekvően olvasson fel. Tanítója segítségével emelje ki az olvasottak lényegét. Írása legyen rendezett, pontos. Szükség szerint alkalmazzon néhány helyesírási szabályt a begyakorolt szókészlet szavaiban. Legyen tisztában a tanulás alapvető céljával, ítélőképessége, erkölcsi érzéke legyen az életkori sajátosságoknak megfelelően fejlett. Legyen nyitott, motivált az anyanyelvi képességek fejlesztése területén. Angol A tanuló aktívan részt vesz a célnyelvi tevékenységekben, követi a célnyelvi óravezetést, az egyszerű tanári utasításokat, megérti az egyszerű, ismerős kérdéseket, válaszol ezekre, kiszűri egyszerű, rövid szövegek lényegét. Elmond néhány verset, mondókát és néhány összefüggő mondatot önmagáról, minta alapján egyszerű párbeszédet folytat társaival. Ismert szavakat, rövid szövegeket elolvas és megért jól ismert témában. Tanult szavakat, ismerős mondatokat lemásol, minta alapján egyszerű, rövid szövegeket alkot. Német Matematika A tanuló aktívan részt vesz a célnyelvi tevékenységekben, követi a célnyelvi óravezetést, az egyszerű tanári utasításokat, megérti az egyszerű, ismerős kérdéseket, válaszol ezekre, kiszűri egyszerű, rövid szövegek lényegét. Elmond néhány verset, mondókát és néhány összefüggő mondatot önmagáról, minta alapján egyszerű párbeszédet folytat társaival. Ismert szavakat, rövid szövegeket elolvas és megért jól ismert témában. Tanult szavakat, ismerős mondatokat lemásol, minta alapján egyszerű, rövid szövegeket alkot.

26 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 26 Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok összehasonlítása az elemek száma szerint. Halmazalkotás. Állítások igazságtartalmának eldöntése. Állítások megfogalmazása. Összehasonlítás, azonosítás, megkülönböztetés. Közös tulajdonság felismerése, megnevezése. Több, kevesebb, ugyannyi fogalmának helyes használata. Néhány elem sorba rendezése próbálgatással. Számtan, algebra Számok írása, olvasása (20-as számkör). Római számok írása, olvasása (I, V, X) Számok helye a számegyenesen. Számszomszédok értése. Természetes számok nagyság szerinti összehasonlítása. Matematikai jelek: +,, =, <, > ismerete, használata. Összeadás, kivonás, bontás, pótlás. Szöveges feladat értelmezése, megjelenítése rajz segítségével, leírása számokkal. Páros és páratlan számok megkülönböztetése. Szimbólumok használata matematikai szöveg leírására, az ismeretlen szimbólum kiszámítása. Összefüggések, függvények, sorozatok Növekvő és csökkenő számsorozatok szabályának felismerése, a sorozat folytatása. Számpárok közötti kapcsolatok felismerése. Geometria Vonalak (egyenes, görbe) ismerete. A test és a síkidom megkülönböztetése. Testek építése szabadon és megadott feltételek szerint. Tájékozódási képesség, irányok ismerete. A hosszúság, az űrtartalom, a tömeg és az idő mérése. A szabvány mértékegységek: dm, m, dl, l, kg, óra, nap, hét, hónap, év. Mennyiségek közötti összefüggések felismerése. Mérőeszközök használata. Közös tevékenységekben, csoportokban képes dolgozni, gondolkodni, társait segíteni, együttműködni. Valószínűség, statisztika Adatokról megállapítások megfogalmazása. Erkölcstan A tanuló életkorának megfelelő reális képpel rendelkezik saját külső tulajdonságairól, tisztában van legfontosabb személyi adataival. Átlátja társas viszonyainak alapvető szerkezetét. Képes érzelmi töltéssel viszonyulni környezetéhez és a körülötte élő emberekhez. Képes kapcsolatba lépni és a partner személyét figyelembe véve kommunikálni környezete tagjaival, különféle beszédmódokat tud alkalmazni. A beszélgetés során betartja az udvarias társalgás elemi szabályait. Érzi a szeretetkapcsolatok fontosságát. Érti a hagyományok közösségmegtartó erejét. Törekszik rá, hogy érzelmeit a közösség számára elfogadható formában nyilvánítsa ki.

27 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 27 Képes átélni a természet szépségét, és érti, hogy felelősek vagyunk a körülöttünk lévő élővilágért. Képes rá, hogy érzéseit, gondolatait és fantáziaképeit vizuális, mozgásos vagy szóbeli eszközökkel kifejezze. Tisztában van vele és érzelmileg is képes felfogni azt a tényt, hogy más gyerekek sokszor egészen más körülmények között élnek, mint ő. Meg tudja különböztetni egymástól a valóságos és a virtuális világot. Ismeretei vannak a világnézet, világkép alapvető összefüggéseiről. Környezetismeret Az emberi test nemre és korra jellemző arányainak leírása, a fő testrészek megnevezése. Az egészséges életmód alapvető elemeinek ismerete és alkalmazása. Alapvető tájékozódás az iskolában és környékén. Az évszakos és napszakos változások felismerése és kapcsolása életmódbeli szokásokhoz. Az időjárás elemeinek ismerete, az ezzel kapcsolatos piktogramok értelmezése; az időjáráshoz illő szokások. Használati tárgyak és gyakori, a közvetlen környezetben előforduló anyagok csoportosítása tulajdonságaik szerint, kapcsolat felismerése az anyagi tulajdonságok és a felhasználás között. Mesterséges és természetes anyagok megkülönböztetése. A halmazállapotok felismerése. Egyszerű megfigyelések végzése a természetben, egyszerű vizsgálatok és kísérletek kivitelezése. Az eredmények megfogalmazása, ábrázolása. Ok-okozati összefüggések keresésének igénye a tapasztalatok magyarázatára. Ének zene A tanulók 30 népdalt és gyermekdalt elő tudnak adni a kapcsolódó játékokkal Csoportosan bátran, zengő hangon jó hangmagasságban énekelnek, képesek az új dalokat rövid előkészítést követően hallás után könnyedén megtanulni. Kreatívan részt vesznek a generatív játékokban és feladatokban. Érzik az egyenletes lüktetést, tartják a tempót. A 2/4 metrumot helyesen hangsúlyozzák. A tanult zenei elemeket (ritmus, dallam) felismerik kottaképről (kézjel, betűkotta, ötvonalas kotta). A megismert ritmikai elemeket tartalmazó ritmusgyakorlatot pontosan, folyamatosan szólaltatják meg csoportosan és egyénileg is. A tanult dalok stílusában megszerkesztett rövid dallamfordulatokat kézjelről, betűkottáról és hangjegyről szolmizálva éneklik. Megfelelő előkészítés után ilyeneket kiegészítenek. Képesek csendben, társaikkal együtt a zenét hallgatni, megfigyelésekkel tapasztalatokat szereznek, melyek egyszerű zenei elemzés alapjául szolgálnak. Fejlődik hangszínhallásuk. Ismereteket szereznek a hangszerekről. Szívesen és örömmel hallgatják újra a meghallgatott zeneműveket.

28 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 28 Vizuális kultúra Képzelőerő, belső képalkotás fejlődése. Az életkornak megfelelő, felismerhető ábrázolás készítése. Az alkotótevékenységnek megfelelő, rendeltetésszerű és biztonságos anyag- és eszközhasználat, a környezettudatosság szempontjainak egyre szélesebb körű figyelembevételével. A felszerelés önálló rendben tartása. A közvetlen környezet megfigyelése és értelmezése. A képalkotó tevékenységek közül személyes kifejező alkotások létrehozása. Téralkotó feladatok során a személyes térbeli szükségletek felismerése. Alkotótevékenység és látványok, műalkotások szemlélése során néhány forma, szín, vonal, térbeli hely és irány, felismerése. A szobor, festmény, tárgy, épület közötti különbségek felismerése. Látványok, műalkotások néhány perces szemlélése. Médiumok azonosítása, igény kialakítása a médiahasználat során a tudatosabb választásra. Médiaélmények változásának felismerése. A médiaszövegek néhány elemi kódjának a (kép, hang, cselekmény) azonosítása (pl. médiaszövegek emberek által mesterségesen előállított tartalmak, kreatív kifejező eszközöket használnak, amelyek befolyásolják azok hatását). A személyes kommunikáció és a közvetett kommunikáció közötti alapvető különbségek felismerése. Az alkotó és befogadó tevékenység során a saját érzések felismerése, és azok kifejezése. Technika, életvitel és gyakorlat A természeti, a társadalmi és a technikai környezet megismert jellemzőinek felsorolása. Tapasztalatok az ember természetátalakító (építő és romboló) munkájáról. A család szerepének, időbeosztásának és egészséges munkamegosztásának megértése. Példák ismerete az egészséges, korszerű táplálkozás és a célszerű öltözködés terén. A hétköznapjainkban használatos anyagok felismerése, tulajdonságaik megállapítása érzékszervi megfigyelések és vizsgálatok alapján. Életkori szintnek megfelelő probléma felismerés, problémamegoldás. Anyagalakításhoz kapcsolódó foglalkozások megnevezése. Célszerű takarékosság lehetőségeinek ismerete. Képlékeny anyagok, papír, faanyagok, (fémhuzal), szálas anyagok, textilek alakítása életkorának megfelelően. Építés mintakövetéssel. Az elvégzett munkáknál alkalmazott eszközök biztonságos, balesetmentes használata. A munka közbeni célszerű rend, tisztaság fenntartása. Elemi higiéniai és munkaszokások szabályos gyakorlati alkalmazása. Aktív részvétel, együttműködés a tevékenységek során. A közlekedési veszélyforrások tudatosulása. Az úttesten való átkelés szabályainak tudatos alkalmazása.

29 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 29 A kulturált és balesetmentes járműhasználat (tömegközlekedési eszközökön történő utazás) szabályainak gyakorlati alkalmazása. Az alkalmakhoz illő kulturált viselkedés és öltözködés. Testnevelés és sport Előkészítő és preventív mozgásformák Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. A szív és az izomzat működésének elemi ismeretei. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás között álló és ülő helyzetben, a medence középhelyzete beállítása. Az iskolatáska gerinckímélő hordása. A gyakorláshoz szükséges térformák ismerete gyors és célszerű kialakításuk. A testnevelésórák alapvető rendszabályai, a legfontosabb veszélyforrásai, balesetvédelmi szempontjai ismerete. Fegyelmezett gyakorlás és odafigyelés a társakra, célszerű eszközhasználat. Az aktív-mozgásos relaxáció gyakorlatainak felismerése.. A mozgás és a nyugalom harmóniájának felfedezése önmagára és másokra vonatkoztatva. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák Az alapvető hely- és helyzetváltoztató mozgások folyamatos végrehajtása egyszerű kombinációkban a tér- és energiabefektetés, valamint a mozgáskapcsolatok sokrétű felhasználásával. A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása. Manipulatív természetes mozgásformák A manipulatív természetes mozgásformák mozgásmintáinak végrehajtási módjainak, és a vezető műveletek tanulási szempontjainak ismerete. Fejlődés az eszközök biztonságos és célszerű használatában. A feladat-végrehajtások során pontosságra, célszerűségre, biztonságra törekvés. A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása. Természetes mozgásformák a torna és tánc jellegű feladatmegoldásokban Feszes tartással, esztétikus végrehajtásra törekedve 2-4 mozgásformából álló egyszerű tornagyakorlat bemutatása. Stabilitás a dinamikus és statikus egyensúlyi helyzetekben talajon és emelt eszközökön. Próbálkozás a zenei ritmus követésére különféle ritmikus mozgásokban egyénileg, párban és csoportban. A párhoz, társakhoz történő térbeli alkalmazkodásra törekvés tánc közben. A tanult tánc(ok) és játékok térformáinak megvalósítása. Természetes mozgásformák az atlétikai jellegű feladatmegoldásokban A futó-, ugró- és dobóiskolai alapgyakorlatok végrehajtása, azok vezető műveleteinek ismerete. Különböző intenzitású és tartamú mozgások fenntartása változó körülmények között, illetve játékban. Széleskörű mozgástapasztalat a Kölyökatlétika játékaiban. Természetes mozgásformák a sportjátékok alaptechnikai és taktikai feladatmegoldásaiban Az alapvető manipulatív mozgáskészségek elnevezéseinek ismerete. Tapasztalat azok alkalmazásában gyakorló és feladathelyzetben, sportjáték-előkészítő kisjátékokban. A játékfeladat megoldásából és a játékfolyamatból adódó öröm, élmény és tanulási lehetőség felismerése. A csapatérdek szerepének felismerése az egyéni érdekkel szemben, vagyis a közös cél fontosságának tudatosulása. A sportszerű viselkedés néhány jellemzőjének ismerete. Természetes mozgásformák az önvédelmi és a küzdő jellegű feladatmegoldásokban

30 Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola - Házirend 30 Az alapvető eséstechnikák felismerése, balesetmentes végrehajtása. A tompítás mozdulatának végrehajtása esés közben. A mozgásának és akaratának gátlása, késleltetése. Törekvés arra, hogy a támadó- és védőmozgások az ellenfél mozgásaihoz igazodjanak. Természetes mozgásformák az alternatív és szabadidős mozgásrendszerekben Használható tudás természetben végzett testmozgások előnyeiről és problémáiról. A természeti környezetben történő sportolás néhány egészségvédelmi és környezettudatos viselkedési szabályának ismerete. A sporteszközök kreatív felhasználása a játéktevékenység során. Az időjárási körülményeknek megfelelően öltözködés okainak ismerete. Második évfolyam Magyar nyelv és irodalom A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Értse meg az egyszerű magyarázatokat, utasításokat és társai közléseit. A kérdésekre értelmesen válaszoljon. Aktivizálja a szókincsét a szövegalkotó feladatokban. Használja a bemutatkozás, a felnőttek és a kortársak megszólításának és köszöntésének udvarias nyelvi formáit. Legyen képes összefüggő mondatok alkotására. Követhetően számoljon be élményeiről, olvasmányai tartalmáról. Szöveghűen mondja el a memoritereket. Ismerje az írott és nyomtatott betűket, rendelkezzen megfelelő szókinccsel. Ismert és begyakorolt szöveget folyamatosságra, pontosságra törekvően olvasson fel. Tanítója kis segítségével emelje ki az olvasottak lényegét. Írása legyen rendezett, pontos, jól tagolt áttekinthető. Ismerje fel és nevezze meg a tanult nyelvtani fogalmakat, szükség szerint idézze fel és alkalmazza a helyesírási szabályokat a begyakorolt szókészlet szavaiban. Jelölje helyesen a j hangot begyakorolt szóban. Helyesen válassza el az egyszerű szavakat. Legyen tisztában a tanulás alapvető céljával, ítélőképessége, erkölcsi, esztétikai és történeti érzéke legyen az életkori sajátosságoknak megfelelően fejlett. Legyen nyitott, motivált az anyanyelvi képességek fejlesztése területén. Angol A tanuló aktívan részt vesz a célnyelvi tevékenységekben, követi a célnyelvi óravezetést, az egyszerű tanári utasításokat, megérti az egyszerű, ismerős kérdéseket, válaszol ezekre, kiszűri egyszerű, rövid szövegek lényegét. Elmond néhány verset, mondókát és néhány összefüggő mondatot önmagáról, minta alapján egyszerű párbeszédet folytat társaival. Ismert szavakat, rövid szövegeket elolvas és megért jól ismert témában. Tanult szavakat, ismerős mondatokat lemásol, minta alapján egyszerű, rövid szövegeket alkot.

A tanuló aktívan részt vesz a célnyelvi tevékenységekben, követi a célnyelvi óravezetést, az

A tanuló aktívan részt vesz a célnyelvi tevékenységekben, követi a célnyelvi óravezetést, az Első évfolyam Magyar nyelv és irodalom A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Értse meg az egyszerű magyarázatokat, utasításokat és

Részletesebben

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása.

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása. Testnevelés Elvárt eredmények 1. osztály végén: A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás között álló és ülő helyzetben.

Részletesebben

Matematika Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok összehasonlítása az elemek száma szerint. Halmazalkotás.

Matematika Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok összehasonlítása az elemek száma szerint. Halmazalkotás. Második évfolyam Magyar nyelv és irodalom A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Értse meg az egyszerű magyarázatokat, utasításokat

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása.

TESTNEVELÉS. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása. TESTNEVELÉS Évfolyam 1. Fejlesztési követelmények Előkészítő és preventív mozgásformák A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás

Részletesebben

Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása.

Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. Testnevelés és sport 1.-4. évfolyam: 1. évfolyam, első félév : Előkészítő és preventív mozgásformák Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. A testrészek megnevezése. Különbségtétel

Részletesebben

HÁZIREND. Óbudai Nagy László Általános Iskola. 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b.

HÁZIREND. Óbudai Nagy László Általános Iskola. 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b. HÁZIREND Óbudai Nagy László Általános Iskola 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b. (telephely) Nevelőtestületi elfogadás dátuma: 2013. év március hó 25. nap Fenntartói

Részletesebben

HÁZIREND. Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25

HÁZIREND. Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25 HÁZIREND Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A Házirend célja, feladata... 4 1.2. A Házirend

Részletesebben

Intézmény neve: Tátra Téri Általános Iskola. Szabályzat típusa: Általános iskolai házirend. Intézmény székhelye, címe: Budapest 1204 Tátra tér 1.

Intézmény neve: Tátra Téri Általános Iskola. Szabályzat típusa: Általános iskolai házirend. Intézmény székhelye, címe: Budapest 1204 Tátra tér 1. Intézmény neve: Tátra Téri Általános Iskola Szabályzat típusa: Általános iskolai házirend Intézmény székhelye, címe: Budapest 1204 Tátra tér 1. Intézmény OM-azonosítója: 035165 Intézmény fenntartója: Klebelsberg

Részletesebben

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND 2009 ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI MÖZPONT HÁZIRENDJE 1. A tanítás és az iskola rendje 1.1 A tanulók iskolába érkezésének időpontja legkésőbb tíz

Részletesebben

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI 2015 Házirend Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100534 1153 Budapest, Bocskai u. 70 Hatályos: 2015. szeptember 1. TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Adatok...

Részletesebben

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 1 VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 2 Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy lehetőséget nyújtsunk az esztétikai érzékenység, a szépre való hajlam, a harmonikus

Részletesebben

Az iskola fegyelmi szabályzata

Az iskola fegyelmi szabályzata 1. A tanulói hiányzások igazolása Az iskola fegyelmi szabályzata a/ A tanuló köteles a tanítási órákról és az iskola által szervezett rendezvényekről való távolmaradását az időtartamra vonatkozó szülő

Részletesebben

A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE

A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE 1. Az iskola a nevelő és oktató munka egyik fontos feladatának tekinti a tanulók tanulmányi munkájának folyamatos

Részletesebben

HÁZIREND. Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

HÁZIREND. Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium HÁZIREND Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium 1 HÁZIREND mely a Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium (1026 Budapest, Pasaréti

Részletesebben

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Szabóné Tóth Erika Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Mi is az a Házirend? Jogi forrás Intézményi belső normatív szabály. Jogi szabály, amelynek szükségszerű és nélkülözhetetlen tartalmi és eljárásbeli

Részletesebben

a mindennapi érintkezés nyelvi formáinak alkalmazására, udvarias viselkedésre;

a mindennapi érintkezés nyelvi formáinak alkalmazására, udvarias viselkedésre; 2. osztályos minimumkövetelmények Magyar nyelv és irodalom A tanuló képes legyen ismert típusú írott utasítások megértésére, végrehajtására; kérdésekre adott válaszok értelmes megfogalmazására; a mindennapi

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény

Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény DOMBÓVÁRI BELVÁROSI ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény 1. A tanulók jogai 1.1. Az intézmény szabadtéri sportlétesítményeit, játszóterét szorgalmi időben szabadon

Részletesebben

Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola HÁZIREND 2015. Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita 4065 Újszentmargita, Hunyadi u.5.

Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola HÁZIREND 2015. Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita 4065 Újszentmargita, Hunyadi u.5. Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola KLIK 080002 OM 031191 4065 Újszentmargita, Hunyadi u. 5. /fax.: 52/214-104 e-mail: hunyadiiskola@gmail.com HÁZIREND 2015 Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita

Részletesebben

DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM

DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM HÁZIREND DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM 4032 Debrecen, Békessy Béla u. 12. OM azonosító: 031197 Hatályos: 2015. szeptember 7-től I. Az intézmény adatai; a házirend hatálya, elfogadásának menete

Részletesebben

Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola 4225 Debrecen, Gönczy Pál u OM azonosító: HÁZIREND. Debrecen, március 29.

Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola 4225 Debrecen, Gönczy Pál u OM azonosító: HÁZIREND. Debrecen, március 29. Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola 4225 Debrecen, Gönczy Pál u. 1-3. OM azonosító: 031104 HÁZIREND Ikt.sz.: II/22-242/2017. Ügyintéző: Kapczárné Péli Erika Debrecen, 2017. március 29. Burger Angéla

Részletesebben

Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Intézmény neve: Házirend. Szabályzat típusa: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1.

Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Intézmény neve: Házirend. Szabályzat típusa: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. Intézmény neve: Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szabályzat típusa: Házirend Intézmény székhelye, címe: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. 037602 Intézmény fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig.

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. 2012. A tanulószoba időbeosztása: Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. A tanulószoba helyszíne: 6. osztály tanterme A tanulószoba

Részletesebben

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója 1.sz. Függelék: A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola félévi/év végi beszámolója Osztályfőnökök részére..tanév.. félév..osztály 1. A szakmai munka áttekintése: Statisztika Az osztály létszáma:. fő

Részletesebben

LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA. H á z i r e n d 2013/2014.

LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA. H á z i r e n d 2013/2014. LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA H á z i r e n d 2013/2014. A házirend célja A nevelőtestület és a tanulókat képviselő diákönkormányzat által meghatározott házirend biztosítja az intézmény közösségi életének

Részletesebben

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend 1 1. Általános alapelvek Az iskola tanulói közösségének életét a házirend szabályozza, amelyben érvényesül a jogok és kötelességek összhangja. A házirend feladata

Részletesebben

HÁZIREND. Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, Gönczy Pál u Debrecen, november 16.

HÁZIREND. Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, Gönczy Pál u Debrecen, november 16. HÁZIREND Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola 4225 Debrecen, Gönczy Pál u. 1-3. Ikt.sz.: I/8-606/2015. Ügyintéző: Kapczárné Péli Erika Debrecen, 2015. november 16. Agárdiné Burger Angéla Intézményvezető

Részletesebben

Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND. Vasad,2013. március 28.

Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND. Vasad,2013. március 28. Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND Vasad,2013. március 28. A V A S A D I Á L T A L Á N O S I S K O L A H Á Z I R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve

Részletesebben

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND 2013 Tartalom 1. A Házirend célja és feladata, hatálya... Hiba! A könyvjelző nem 1.1.A házirend hatálya...

Részletesebben

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV/1. Az általános iskolai oktatásban és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában a kerettanterv szerint oktatott

Részletesebben

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D A Révfülöpi Általános Iskola házirendje - a hatályos jogszabályok alapján - megállapítja a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

BARCSI IPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA

BARCSI IPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA BARCSI IPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA OM 202 968 HÁZIREND 2014. 1 Tartalom I. Bevezető.3 I/1. Az intézményre érvényes szabályozások... 3 I/2. Alapelvek.....4 II. Általános rendelkezések 4 II/1.

Részletesebben

SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND. (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik!

SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND. (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik! SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik!) 1. Bevezetés 2. Jogok, kötelességek 3. Jutalmazás, értékelés

Részletesebben

1. évfolyam Magyar nyelv és irodalom

1. évfolyam Magyar nyelv és irodalom Dunaföldvári-Bölcskei Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium Kegyes József Általános Iskolája 7025 Bölcske, Paksi u. 18. Tel: 75/535-017 e-mail: bolcske.suli@tolna.net Az osztályozó-

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a jogszabályok előírásai alapján A házirend célja és feladata

Részletesebben

SZÁRCSA ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZÁRCSA ÁLTALÁNOS ISKOLA dolgozni csak pontosan, szépen SZÁRCSA ÁLTALÁNOS ISKOLA JE 2015. 2 BEVEZETŐ... 3 I. AZ ISKOLAI MUNKARENDDEL, AZ ISKOLAI FOGLALKOZÁSOK RENDJÉVEL, AZ ISKOLA HELYISÉGEINEK, ESZKÖZEINEK HASZNÁLATÁVAL, A TANULÓBALESETEK

Részletesebben

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az

Részletesebben

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 HÁZIREND Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tartalomjegyzék I. A házirend célja, feladata... 3 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága... 4 IV. A tanulók

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Tankönyv: Apáczai Kiadó Rajz és vizuális kultúra Minimum követelmények 1. évfolyam Képzelőerő, belső képalkotás fejlődése. Az életkornak megfelelő, felismerhető ábrázolás

Részletesebben

Házirend. Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14.

Házirend. Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14. Házirend Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14. Általános szabályok A házirend célja és feladata A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola munkarendjével

Részletesebben

TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND

TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2015 TARTALOM Preambulum... 2 I. Általános rendelkezések... 2 II. A tanuló kötelességei... 2 III. A hetes kötelességei...

Részletesebben

SZTÁRAI MIHÁLY GIMNÁZIUM HÁZIRENDJE

SZTÁRAI MIHÁLY GIMNÁZIUM HÁZIRENDJE A SZTÁRAI MIHÁLY GIMNÁZIUM HÁZIRENDJE Házirend 1. Bevezető rendelkezések... 3 1.1. Az intézmény adatai... 3 1.2. Az iskola tanulóközösségei... 3 1.3. A szülőkkel való kapcsolattartás fórumai... 4 2. Az

Részletesebben

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK 1/2015. SZÁMÚ HATÁROZATA

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK 1/2015. SZÁMÚ HATÁROZATA EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK 1/2015. SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT HÁZIREND MÓDOSÍTÁSÁRÓL Papp András Igazgató

Részletesebben

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10.

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. 1135 Csata u. 20. Házirend Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA... 4 II. A HÁZIREND NYILVÁNOSSÁGA... 4 A TANULÓK ÉS A SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA...

Részletesebben

Házirend. Pedagógiai Program

Házirend. Pedagógiai Program Házirend Pedagógiai Program 2016 Tartalomjegyzék I. A házirenddel kapcsolatos alapelvek 3 1.1. A Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola házirendjének célja 3 1.2. A házirend hatálya 3 1.3. A házirend

Részletesebben

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A házirend az iskola belső életét szabályozza. Hatályos az iskola teljes területén,

Részletesebben

SPECIÁLIS SZAKISKOLA GYŐR HÁZIRENDJE

SPECIÁLIS SZAKISKOLA GYŐR HÁZIRENDJE SPECIÁLIS SZAKISKOLA GYŐR HÁZIRENDJE 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIREND HATÁLYA... 4 II. JOGOK ÉS KÖTELESSÉGEK... 5 III. AZ ISKOLA NAGYOBB KÖZÖSSÉGEI... 9 IV. A TANULÓK, SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA... 9 V. AZ

Részletesebben

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata H Á Z I R E N D mely az FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai

Részletesebben

VILÁG VIRÁGA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

VILÁG VIRÁGA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA VILÁG VIRÁGA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND Módosításokkal kiegészített egységes szerkezetben 2013 Tartalom Intézményi adatok... 3 Az iskola telephelyei (és a telephelyen működő művészeti ágak, tanszakok)...

Részletesebben

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012.

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012. Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és HÁZIREND 2012 2 Tartalom ELFOGADÁSRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK 4 1 A HÁZIREND CÉLJA 5 2 A TANULÓ KÖTELESSÉGEI 5 3 A TANULÓ JOGAI 5

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 5820 Mezőhegyes, Béke park 1. Pf: 46 Tel./Fax: 06-68-466-103 vagy 06-30-445-5432 www.mezohegyesamk.hu, E-mail: mezohegyesiskola@gmail.com

Részletesebben

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND A házirend az intézmény tanulóinak alkotmánya. Rögzíti a jogokat és a kötelességeket, valamint az intézmény munkarendjét. Betartása és betartatása minden tanulónak és

Részletesebben

KVGY Kft tanműhelyének házirendje

KVGY Kft tanműhelyének házirendje KVGY Kft tanműhelyének házirendje Készítette: dr. Sebestyén Mónika HR vezető 2017. május 2 KVGY Kft. tanműhelyének házirendje A házirend célja: Biztosítani a tanműhely működésének kereteit az oktató nevelő

Részletesebben

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND Hatályba lép: 2013. szeptember 2. Horváth Zoltán igazgató 1 A HÁZIREND CÉLJA... 5 2 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 3 A TANULÓK KÖTELESSÉGEI... 6 4 A

Részletesebben

NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and

NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and ELEMENTARY SCHOOL HÁZIREND 2009. 1 Intézmény neve: Szabályzat típusa: Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ Nyitra Street Cultural Centre and Elementary School Általános

Részletesebben

Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND

Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND HÁZIREND Az Iskola házirendje a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a nevelésioktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

Közgazdasági Szakgimnáziuma

Közgazdasági Szakgimnáziuma Az iskola munkarendje Az iskola éves munkatervét a nevelőtestület határozza meg a Szülői Szervezet és a Diákönkormányzat véleménye alapján. A tanítás nélküli munkanapok időpontjait az éves munkaterv tartalmazza.

Részletesebben

I. A házirend célja és feladata

I. A házirend célja és feladata HÁZIREND,mely a Szigetszentmártoni Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. TARTALOM I. Házirend célja és feladata II. Bevezető

Részletesebben

MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE

MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE Készült: 2013. május 15. Hatályba lépés időpontja: 2013. szeptember 1. Következő felülvizsgálat:

Részletesebben

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013.

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. HÁZIREND 2013 József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 1 1. Bevezető... 1 2. A házirend

Részletesebben

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 Tartalmi elemek Alapelvek és célok A házirend alapvető célja, hogy a köznevelésről szóló 2011.évi CXC. törvényben, valamint

Részletesebben

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3.

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. 1 Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. Az intézmény adatai 1.4. Az iskola nagyobb tanulóközösségei

Részletesebben

A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai:

A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai: A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai: Az otthoni felkészüléshez előírt írásbeli és szóbeli feladatok meghatározásának elvei és és korlátai: A "házi feladat" és "házi dolgozat" céljai:

Részletesebben

FELSŐTÁRKÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

FELSŐTÁRKÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND FELSŐTÁRKÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 2014 Tartalom 1. Bevezető rendelkezések... 3 2. Az Intézmény adatai... 3 3.Az iskola diákjainak jogai és kötelességei, tankötelezettség...

Részletesebben

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5.

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Készítette: Dr. Radványiné Varga Andrea igazgató 1 HÁZIREND, mely a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola

Részletesebben

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015.

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015. Házirend 2015. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 1.1 A Házirend célja 3 1.2 A Házirend hatálya 3 2. A tanulói kötelességek teljesítése 3 2.1 Minden tanuló kötelessége, hogy: 3 2.2 A tanulók távolmaradása

Részletesebben

Tomori Pál Tagiskola 1131 Budapest, Tomori utca 2. OM: 035022. Házirend 2013.

Tomori Pál Tagiskola 1131 Budapest, Tomori utca 2. OM: 035022. Házirend 2013. Tomori Pál Tagiskola 1131 Budapest, Tomori utca 2. OM: 035022 Házirend 2 Tartalomjegyzék Bevezető 4 1. A tanuló távolmaradásának, mulasztásának, késésének igazolására vonatkozó rendelkezések 4 1.1. A távolmaradás

Részletesebben

1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E. 2012/2013-as tanév

1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E. 2012/2013-as tanév 1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E 2012/2013-as tanév Tanulóink eredményes munkája érdekében a Házirend betartása és betartatása, a benne rögzített

Részletesebben

A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje. 2015-2016-os tanév. Készítette: Donka Péter igazgató

A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje. 2015-2016-os tanév. Készítette: Donka Péter igazgató A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje 2015-2016-os tanév Készítette: Donka Péter igazgató Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 4 1.1. A házirendről...

Részletesebben

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013.

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. HÁZIREND Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. 1 Tartalom: A.) ISKOLA I. Bevezető 1. Cél, feladat 2. Házirend hatálya 3. Közösségek meghatározása II. Jogok 1. A tanulók

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

AZ ÉRDI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b HÁZIRENDJE

AZ ÉRDI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b HÁZIRENDJE AZ ÉRDI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b HÁZIRENDJE A házirend célja, hogy a szabályok betartásával biztosítsuk az iskola törvényes működését, az iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola Iskolai Házirend

Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola Iskolai Házirend Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola Iskolai Házirend 1 Jogszabályi hivatkozás: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Iktsz: /2013. Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: Házirend. Vácszentlászló, szeptember 2.

Iktsz: /2013. Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: Házirend. Vácszentlászló, szeptember 2. Iktsz: /2013. Mikrofon Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 2115 Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: 102603 Vácszentlászló, 2013. szeptember 2. 1 1. Általános alapelvek Iskolánkban az alapfokú művészetoktatás

Részletesebben

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje:

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: 14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: Kivonat intézményünk Pedagógia Programjából: 2.8.1. A magasabb évfolyamba lépés feltételei

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Hajdúsámson, 2015. február 11. Sándorné Sas Ildikó igazgató

H Á Z I R E N D. Hajdúsámson, 2015. február 11. Sándorné Sas Ildikó igazgató H Á Z I R E N D Hajdúsámson, 2015. február 11. Sándorné Sas Ildikó igazgató 1 I. A tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával összefüggő rendelkezések A házirend intézményünk egyik alapdokumentuma. Rögzíti

Részletesebben

Az iskola értékelési-ellenőrzési rendszere

Az iskola értékelési-ellenőrzési rendszere 1. Az ellenőrzés Az iskola értékelési-ellenőrzési rendszere Nevelő-oktató munkánk fontos feladatának tekintjük a tanulók tanulmányi munkájának, iskolai teljesítményének folyamatos ellenőrzését és értékelését.

Részletesebben

Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola. 2500 Esztergom, Sugár út 24. Házirend. Készült: 2015. szeptember. igazgató

Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola. 2500 Esztergom, Sugár út 24. Házirend. Készült: 2015. szeptember. igazgató Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola 2500 Esztergom, Sugár út 24. Házirend Készült: 2015. szeptember. igazgató Tartalomjegyzék 1. A házirend célja...2. 2. A tanulói jogviszony keletkezésének szabályai,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. A házirend részei: 0. Bevezető 1. Tanulói jogok 2. Tanulói kötelességek 3. Iskolai munkarend 4. Egyéb rendelkezések 5. Az iskola Etikai

Részletesebben

ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 1 ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Készítette: Hatos Tiborné intézményvezető helyettes Hatályba lépés időpontja: 2014. január 1. 1 2 Tartalom I. Bevezető rendelkezések... 4 1. A házirend célja...

Részletesebben

A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE K é s z í t e t t e : S z e l e s s A n d r á s i g a z g a t ó V é l e m é n y e z t e : A z i s k o l a d i á k ö n k o r m á n y z a t a a 2 0 1 3.

Részletesebben

Magántanulói szabályzat 2013/2014 tanév

Magántanulói szabályzat 2013/2014 tanév Magántanulói szabályzat 2013/2014 tanév Erzsébet Királyné Szépészeti Szakközépiskola 1203 Budapest, Kossuth Lajos u. 35. OM:035472 Igazgató: Aranyiné Farkas Magdolna Magántanulói szabályzat 1.) Jogszabályi

Részletesebben

2013 HÁZIREND KTKIKI

2013 HÁZIREND KTKIKI 2013 HÁZIREND KTKIKI TARTALOMJEGYZÉK 1. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK 1.1. A házirend célja 1.2. A házirend feladata 1.3. A házirend jogi és egyéb forrásai 1.4. A házirend hatálya 1.5.

Részletesebben

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje. 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje. 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491 Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491 TARTALOMJEGYZÉK Jogszabályi háttér:... 3 A házirend célja és

Részletesebben

GORSIUM Alapfokú Művészeti Iskola Házirend OM: Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Palotai út 51.

GORSIUM Alapfokú Művészeti Iskola Házirend OM: Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Palotai út 51. GORSIUM Alapfokú Művészeti Iskola Házirend OM: 040 235 Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Palotai út 51. 1. Általános alapelvek Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy

Részletesebben

Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái Tanórai számonkérés formái: - szóbeli felelet - írásbeli számonkérés - gyakorlati számonkérés Az írásbeli beszámoltatás formái,

Részletesebben

Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Házirend - 2012/2013 tanév H Á Z I R E N D

Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Házirend - 2012/2013 tanév H Á Z I R E N D H Á Z I R E N D I. Készült a DUNAFERR Szakközép és Szakiskolában Dunaújváros Vasmű tér 1-2. OM: 030213 Hatálybalépés ideje: 2012. év szeptember 1. A Házirend hatálya A Házirend területi hatálya az iskolai

Részletesebben

1. évfolyam. Magyar nyelv és irodalom

1. évfolyam. Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom 1. évfolyam A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Értse meg az egyszerű magyarázatokat, utasításokat és

Részletesebben

12. Vizsgaszabályzat (osztályozóvizsga, különbözeti vizsga, javítóvizsga)

12. Vizsgaszabályzat (osztályozóvizsga, különbözeti vizsga, javítóvizsga) 12. Vizsgaszabályzat (osztályozóvizsga, különbözeti vizsga, javítóvizsga) 12.1 Általános szabályok A vizsgaszabályzat célja a tanulók tanulmányok alatt tett vizsgái lebonyolítási rendjének szabályozása

Részletesebben

Tartalomjegyzék - 1 -

Tartalomjegyzék - 1 - Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bevezető rendelkezések... 2 A házirend nyilvánossága... 3 Az intézmény adatai... 3 Az iskola nagyobb tanulóközösségei... 3 Jogok és kötelességek... 4 A tanulók jogai...

Részletesebben

HÁZIREND. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3.

HÁZIREND. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3. 2013 HÁZIREND Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3. 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1. Bevezető rendelkezések... 4 2. Iskolánk

Részletesebben

Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola 1077 Budapest Dohány u. 32. : 322-1663

Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola 1077 Budapest Dohány u. 32. : 322-1663 Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola 1077 Budapest Dohány u. 32. : 322-1663 Telephely: 1071 Damjanich u. 6. / fax 322-7694 és 1073 Kertész u. 30. E-mail: info@miskola.hu Honlap:

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYEGYSÉG

EÖTVÖS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYEGYSÉG Reményhír Szakképző Iskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium EÖTVÖS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYEGYSÉG HÁZIREND 2014 1 Tartalom 1 A tanulók mindennapi életét meghatározó szabályok...3 1.1 A tanulók

Részletesebben

HÁZIREND ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

HÁZIREND ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 032413 Csomád 2013. Tartalom 1Bevezető rendelkezések...4 2Jogok és kötelességek...5 2.1A tanulók jogai...5 2.2A tanulói jogok gyakorlása...6 2.3A

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve a kötelezettségek végrehajtásának módját, továbbá az iskola által elvárt viselkedés szabályait tartalmazza

Részletesebben

SZMSZC SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA HÁZIREND 2015.

SZMSZC SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA HÁZIREND 2015. SZMSZC SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA HÁZIREND 2015. Iskola neve és címe: Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Savaria Közlekedési Szakképző Iskolája és Kollégiuma 9700 Szombathely,

Részletesebben

Házirend 1. Bevezetés 2. Az iskola munkarendje

Házirend 1. Bevezetés 2. Az iskola munkarendje Házirend Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend, Rákóczi u. 2. OM: 036745 1. Bevezetés 1.1. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény (továbbiakban Nkt.) 25..(3.) bekezdésének előírása

Részletesebben

Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017.

Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017. Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017. 1 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK 2 2. A HÁZIREND CÉLJA, HATÁLYA 3 2.1. TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK 3 2.2. A HÁZIREND CÉLJA 4 3. A HÁZIREND TARTALMI ELEMEI

Részletesebben

Kaposvári Általános Iskola és Gimnázium 7400 Kaposvár, Béke u. 75. Tel.: 82/411-628 www.gyakorlo-kap.sulinet.hu

Kaposvári Általános Iskola és Gimnázium 7400 Kaposvár, Béke u. 75. Tel.: 82/411-628 www.gyakorlo-kap.sulinet.hu HÁZIREND Kaposvári Általános Iskola és Gimnázium 7400 Kaposvár, Béke u. 75. Tel.: 82/411-628 www.gyakorlo-kap.sulinet.hu A Házirend egységes együttműködési szabályzat tanulók, tanárok és szülők számára,

Részletesebben