A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés"

Átírás

1 A SIKERES ELŐADÁS Bevezetés Lehet Ön tapasztalt szónok vagy kezdő előadó, előadási készségén biztosan van mit javítania: hitelességét növelheti tervezéssel, előkészítéssel és gyakorlattal. Ez a fejezet fontos információkat tartalmaz a nyilvános beszéd minden szempontjáról, kezdve az anyag felkutatásától és megírásától a feszültség leküzdéséig, illetve a hallgatóság által feltett kérdések helyes megválaszolásáig. Praktikus tanácsok - pl. a legjobb audio-vizuális segítség kiválasztásával kapcsolatban - segítenek Önnek a valódi élet helyzeteit kezelni és készségeit fejleszteni. További fontos információkat kap 101 tipp formájában, amelyek a fejezetben elszórva találhatók. Az előadás előkészítése A jó előadásnak két titka van: a felkészülés és a gyakorlás. Készüljön fel alaposan és esélye a sikerre nagymértékben nőni fog. Célja meghatározása Mit szeretne a hallgatóságnak elmondani? Mielőtt elkezdené előadását előkészíteni, döntse el, mit szeretne elérni. Koncentráljon minden fázisban az előadás céljára, hogy biztosítsa az előkészítés hatékonyságát. A cél átgondolása 1. Amint megírta beszédét, rövidítse, rövidítse és rövidítse. Az első, amit meg kell gondolnia, hogy mit szándékozik elmondani a hallgatóságnak, és hogyan tudja legjobban elmondani. Stratégiájának három dologtól kell függnie: az közölni kívánt üzenet típusától, a hallgatóság természetétől és a helyszín fizikai adottságaitól. Vizsgálja felül prezentációja célját és tegye fel magának a kérdést, hogy elég egyszerű-e vagy túl bonyolult. Képzelje magát a hallgatóság helyébe és képzelje el, hogyan fogják beszédét fogadni. Ezután kérdezze meg magától, hogy így szeretné, hogy beszédét fogadják? Ha nem, akkor változtassa meg célját. Emlékeztető: Előadásának odavágónak, egyszerűnek és tárgyilagosnak kell lennie. Pozitív hozzáállása, energiája és lelkesedése a téma iránt rengeteget számít. Közönsége emlékezni fog ezekre jóval azután is, miután már az előadás részleteit elfelejtették. A képesség felbecsülése 2. Foglalja csoportokba hasonló ötleteit, hogy a téma kialakuljon. Ha Ön nem gyakorlott színész, akkor nehéz lesz másnak mutatkoznia, mint amilyen valójában. Határozza meg és hasznosítsa legjobb képességeit. Pl., ha jó, tiszta hangja van, akkor ezt használja ki. Ha ért hozzá, akkor előadhat egy humoros és a témához illő anekdotát.

2 Ezután nézzen szembe az előadással kapcsolatos félelmeivel és szorongásaival, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy előadása napján felkészült lesz. A félelem leküzdése ÁLTALÁNOS FÉLELMEK TÚLZOTT IDEGESSÉG Nem tud megnyugodni. Elfelejti mit szeretne mondani és elhallgat. UNATKOZÓ HALLGATÓSÁG A nézők elveszítik érdeklődésüket és elkezdenek idegesen babrálni vagy egymással beszélgetni. ELLENSÉGES HALLGATÓSÁG Kellemetlen helyzetbe hozták. A kérdések a közönség felől agresszívak. VIZUÁLIS SEGÍTSÉGEK MEGHIBÁSODÁSA A készülék nem működik vagy nem emlékszik, hogyan kell használni. PRAKTIKUS MEGOLDÁSOK Készüljön beszédjére egy tükör előtt, és ha lehetséges a helyszínen is gyakoroljon. Bizonyosodjon meg arról, hogy jegyzetét mindig világosan látja. Vegyen mély levegőt és mosolyogjon. Bizonyosodjon meg arról, hogy mondanivalója mindig fontos ha nem az, akkor ne beszéljen róla. Legyen lelkes. Legyen szemkontaktus Ön és a hallgatóság között. Maradjon udvarias. Ha a közönségnek is van szakmai tudása azzal kapcsolatban, amiről beszélt, akkor fogadja el véleményüket. Dobja vissza a nehéz kérdéseket a hallgatóságnak. Kerülje az olyan készülékek használatát, amiket nem ismer. Közvetlenül a prezentáció előtt ellenőrizze, hogy működik-e minden. A közönség megismerése Próbáljon megtudni annyit, amennyit csak tud azokról, akik előadását látogatni fogják. Ön hívta a közönség egy részét? Kollégái lesznek jelen? Amint megtudja, hogy ki lesz jelen előadásán, alakítsa úgy beszédét, hogy a legjobb visszajelzést kapja tőlük. A hallgatóság felbecsülése 3. Bizonyosodjon meg róla, hogy a hallgatóság úgy hagyja el a helyszínt, hogy tájékozottnak érzi magát. Ahhoz, hogy mondanivalóját hatékonyan tudja közölni, figyelembe kell vennie a hallgatóság műveltségét és véleményét. Vegye figyelembe, hogy a beszédében előforduló kényes kérdésekre hogyan reagálnának, és vegye figyelembe, hogy ez hatással lehet prezentációja hátralévő részére. Ha tudja, hogy a hallgatóságnak megrendíthetetlen véleménye van egy adott témában, akkor legyen óvatos, és ne hozzon fel vitás kérdéseket anélkül, hogy támogatni tudná véleményét. Ne felejtse el, hogy a humor könnyen lehet sértő, tehát ne használja túl gyakran. Tudjon meg még többet A legfontosabb információforrás az esemény szervezője. Ha Ön egy konferencián fog előadni, akkor kérjen listát a résztvevőkről. Ha egy lehetséges új kliens előtt kell beszélnie, akkor használja kapcsolatait, és igyekezzen minél többet megtudni róla. Mielőtt megszólalna egy nyilvános találkozón, olvassa el a helyi lapokat és tudja meg, hogy mi foglalkoztatja az ott élőket. Használja ki az így szerzett tapasztalatait azt a beszédet, amely közvetlenül kapcsolódik a hallgatósághoz és megmutatja, hogy dolgozott rajta, biztosan jól fogják fogadni.

3 Kérdezze meg magától 4. Beszéljen a közönséghez és ne célozgasson burkoltan. Hányan lesznek jelen előadásán? Mi a hallgatóság átlagos életkora? Mennyi a férfiak és a nők aránya? Jól tájékozott a hallgatóság abban, amiről beszélni fog? Kiválasztották a hallgatóságot, vagy megkérték, hogy látogassa az előadását? Mi a közös a hallgatóságban? Milyen előítéletei vannak a hallgatóságnak? Milyen kulturális háttere van a hallgatóságnak? Mindenki ismeri Önt a hallgatóság közül? Alkalmazkodás 5. Vonja be a közönséget prezentációjába amennyire csak lehet. A közönség mérete nagymértékben befolyásolja az előadás struktúráját. Ha kis csoportról van szó, akkor sok lehetőség nyílik a kétirányú kommunikációra ahogyan halad, kérdéseket tehet fel, vagy megkérdezheti a közönség véleményét. Nagy csoportoknál a kommunikáció majdnem teljesen egyirányú, ezért az előadónak teljesen másképp kell előadnia. Fontos, hogy anyaga érthető, világos és könnyen követhető legyen, így a közönség érdeklődése mindvégig fennmarad. Prezentációját igazítsa a közönség méretéhez KÖZÖNSÉG MÉRETE KIS KÖZÖNSÉG A 15 főnél kevesebb létszámú csoport tekinthető kis közönségnek. A legtöbb embernek karrierje során, beszélnie kell kis csoportokhoz. NAGY KÖZÖNSÉG A 15 vagy annál nagyobb fős csoport számít nagy közönségnek. Könnyebb ilyen nagy A PREZENTÁCIÓ STÍLUSA FORMÁLIS A formális eljárásokat követi bizottsági üléseken, leendő kliensek előtti beszámolóknál és osztályon belüli értekezleteken. INFORMÁLIS Legyen informális, hogy meg tudja törni a jeget, amikor egy új terméket mutat be ismert szállítóknak és kollégáinak. FORMÁLIS Kövesse a formális szabályokat, amikor egy konferencián vagy egy éves találkozón beszél. TECHNIKÁK Tartson minden emberrel szemkontaktust már az elejétől fogva. Nézzen mindig a közönségre így biztosan figyelni fognak. Intézzen kérdéseket a közönséghez. Hagyja a közönséget is beszélni, de csak röviden. Bizonyosodjon meg arról, hogy mindenki világosan hallja Önt a teremben. Foglalja össze, hangsúlyozza és ismételje el legfontosabb mondanivalóját.

4 Könnyebb ilyen nagy számú közönséghez beszélni, ha már van gyakorlata. INFORMÁLIS Kövesse az informális szabályokat, amikor spontán előadást kell tartania egy formális konferencián. Beszéljen lassan és mindig jól artikuláltan. Beszéljen általánosságban és egyszerűen. Csak akkor beszéljen valamiről részletesen, ha kérdezik. A logisztikával való foglalkozás Csak a lelkiismeretes szervezés tudja biztosítani azt, hogy a prezentáció eredményes lesz. A részletek pontos és előre történő gondos tervezése hozzásegíti a tökéletes prezentációhoz, és nem kell az előre nem látott buktatókkal foglalkoznia. A program megszervezése 6. Látogassa meg a helyszínt előzetesen, hogy meg tudjon barátkozni a környezettel. Gondolja végig a szervezés korai szakaszában az eseményt összességében. Ha nem helyben lévő a helyszín, akkor az utazást és a szállást biztosítania kell. Mentálisan és fizikálisan is jól fel kell készülnie előadására. Beszéde előtt egy órával gondolja jól végig mit szeretne elmondani, és ha lehetséges, próbálja el akkor is, amikor a helyszínre megérkezett. Tervezze el mit fog viselni, és bizonyosodjon meg róla, hogy ruhája tiszta és vasalt. Ha Ön az első (vagy egyetlen) előadó, akkor bizonyosodjon meg róla, hogy a felszerelések, amiket használni fog, jól működnek. Az utazás megtervezése 7. Állítsa össze az előadások napi ütemtervét. Érkezési idejét számítsa ki jól, soha ne érkezzen késve, mindig maradjon elég ideje a felkészülésre. Számítson visszafelé, határozza meg, mikor szeretne érkezni, majd adja össze az utazás idejét, és számoljon rá pluszban pár órát, hogy ha valami közbejön, akkor is pontosan érkezzen. Vegye figyelembe azt is, hogy a járművek sokszor késve közlekednek, és azt az időt is számolja bele, amire szüksége lesz, hogy a repülőtérről vagy állomásról a helyszínre érjen. Miután megérkezett, mindig legyen ideje egy kis pihenőre, hogy az utazás fáradalmait ki tudja pihenni. 8. Vigye magával munkáját, hogy utazás közben tudjon dolgozni. Legyen ideje felkészülni 9. Egy órás előadásra legalább tíz óra felkészülés szükséges. Az az előadás, amit látszólag miden erőfeszítés nélkül adnak elő, biztosan alapos felkészülés és kutatómunka eredménye. Egy vállalat elnökének a részvényesek előtt tartott éves beszédének megírása talán több hetet is igénybe vesz, míg egy gyakornokok előtt tartott előadás sokkal kevesebb munkát igényel. Kezdje el előadását legalább négy héttel a fellépés előtt készíteni, hagyjon magának időt ötletei megformálására és források gyűjtésére. Minél több tapasztalata lesz, az előkészítés annál kevesebb időt fog igénybe venni.

5 10. Erősíttessen meg a szervezővel az eseménnyel kapcsolatos minden részletet írásban. Lista és terv készítése 11. Mindig ellenőrizze gondosan a vendégelőadók szaktudását. A terv készítése és az anyagok, kellékek kilistázása, amelyekre szüksége lesz az előadáshoz, a felkészülés egy nagyon fontos részét képezik. Készítenie kell egy listát gondolatairól. Majd végig kell mennie a listán, és a lehetséges váratlan akadályokat meg kell próbálni előre látni. Ha előadását munkahelyétől messze kell tartania, akkor hagyjon meg egy olyan telefonszámot, ahol el tudják Önt kollégái érni, mialatt távol van. Bizonyosodjon meg róla, hogy tudják, mikor fog előadni, és kérje meg őket, hogy ez időtájban ne zavarják Önt. A prezentáció szervezése Ha megkérik egy prezentáció szervezésére, akkor már korán el kell dönteni sok fontos kérdést a helyszínnel, az előadókkal és a hallgatóság méretével kapcsolatban. Készítsen egy listát a lehetséges helyszínekről, és hasonlítsa össze mindegyik hátrányát és előnyét, a költségekkel, az elhelyezkedéssel, a kapacitással és a kínált szolgáltatásokkal kapcsolatban. Választásánál vegye figyelembe a hallgatóság méretét és a prezentáció stílusát. Küldje el a helyszín részleteit az előadóknak, hogy eszerint tudjanak felkészülni. Mindig válasszon ki egy második lehetséges helyszínt is, ha az első esetleg éppen abban az időpontban foglalt lenne, vagy a lefoglalás után valami miatt mégis meghiúsulna az ötlete. Amikor a vendégelőadókat állítja össze, ellenőrizze igazoló okmányaikat alaposan, hogy biztos legyen abban, ők a megfelelő szakemberek. A beszédek előtt mindig egyeztesse velük a részleteket, hogy biztosan világos legyen számukra az esemény összes részlete. Emlékeztető Mindig ellenőrizze le a lehetséges helyszíneket. A közönség mérete nagymértékben befolyásolja a helyszín kiválasztását. A személyes véleménynek általában nem szabad befolyásolnia az előadók kiválasztását. Mindig legyen olyan emberekről is listája, akik szóba jöhetnek mint lehetséges előadók, ha az Ön által kiválasztott előadók közül valaki mégsem tud elmenni. Amikor csak lehetséges, kerülje azok meghívását, akikről tudja, hogy riválisok. A dátumok részleteiről, a helyszínről, a napi programról és más részletekről a résztvevőknek időben tudniuk kell. A csoportprezentáció megszervezése Ha csoportprezentációt szervez, akkor egy pár más dolgot is figyelembe kell vennie. A sikeres csoportprezentáció titka, hogy mindig szorosan kézben kell tartani az ülés menetét, mivel könnyen káosz alakulhat ki, ha az emberek a beütemezettnél tovább beszélnek. Előre beszélje meg, hogy az ülés résztvevői milyen sorrendben fognak beszélni, és készítsen napirendet jó előre, hogy mindenki tudja a sorrendet. Fontos, hogy ehhez ragaszkodjanak, tehát határozott elnököt érdemes kiválasztani, aki szigorúan tudja az eseményeket irányítani. Amikor csoportprezentációt szervez, kutassa fel a kiválasztott előadók hátterét fontos, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly az előadók között. Ha túlságosan hasonlóan gondolkoznak,

6 akkor beszédük kevés vitát fog kiváltani. Ha elképzelésük ütközik, akkor talán ellenségesen fognak reagálni. Elvégzendő feladatok 1. Foglaljon le egy olyan helyszínt, ahol a csoportprezentációt meg lehet tartani. 2. Ellenőrizze le, hogy az előadók között nincs-e gyűlölködés. 3. Hívja meg a résztvevőket, és kérjen tőlük megerősítést, hogy részt tudnak venni. 4. Beszéljék meg az előadások sorrendjét. 5. Készítsen szigorú napirendet. 6. Jelöljön ki egy határozott elnököt. A hallgatóság meghívása 12. Vizsgálódjon a közönséggel kapcsolatban, mielőtt kiküldené a meghívókat a prezentációra. Amikor azon gondolkozik, hogy kinek kellene a prezentáción részt venni, akkor gondoljon a következőkre: Ki venné annak hasznát, ha hallja az előadást? Mit kellene megtudnia a közönségnek az előadásból? Hogyan tudja elérni a célközönséget? A reklám tervezése a szervezési folyamat szerves része. Amint eldöntötte, ki a célközönség, bizonyosodjon meg róla, hogy a hirdetéseket ott helyezte el, ahol ők ezt látni fogják pl. egy megfelelő kereskedelmi kiadásban. Az esemény dátuma, ideje és helyszíne jól látható kell legyen. Küldjön személyes meghívókat azok számára, akiket a rendezvényen látni szeretne. A helyszín megismerése Ha lehetséges, látogassa meg előre a kiválasztott helyszínt, hogy a környezetet ellenőrizhesse. Ha ez nem lehetséges, akkor kérjen a szervezőktől részletes alaprajzot. Gondosan vizsgálja meg a világítást, az akusztikát, a nézőteret és az áramellátást. A helyszín felbecsülése 13. Becsülje fel a helyszín minden részletét, még azokat is, amik nem tűnnek fontosnak. A helyszín meg fogja határozni előadása hangulatát. Egy informális találkozó az egyetem napsütötte szobájában más hangulatot vált ki az emberből, mint egy steril konferenciaterem egy hotelben. Ha előre ellátogat a helyszínre, jegyezzen fel annyi részletet, amennyit csak tud beleértve az atmoszférát és a méretet. Mérje fel a helyszínt előadása napján is, hogy lássa, milyen a megvilágítás, és a nézőtér hogyan helyezkedik el. Nézze meg, hol vannak kijáratok, villanykapcsolók, konnektorok és büfék. 14. Tudja meg, hol vannak elhelyezve a villanykapcsolók, ha le szeretné kapcsolni a villanyt vizuális segédeszköz használata közben. 15. Jó előre döntse el, hogy a vizuális segédeszközök hol lesznek elhelyezve.

7 A részletek Amikor felbecsül egy helyszínt, nézze meg, hol helyezkedik el a közönség számára könnyen elérhető helyen fekszik? Egy repülőtér vagy metróállomás közelében van? Közel van egy hangos étteremhez? Tudja a fűtést vagy a légkondicionálót szabályozni? Ha igen, akkor állítsa a kellemesnél egy kicsit alacsonyabb hőfokra, mivel a sok ember miatt melegebb lesz. A közönség elhelyezése 16. Tervezze meg előre, hogyan fogja a pódiumot elhagyni. Fontos, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly, amikor a közönséget elhelyezi. A kényelem nagyon fontos, de nem szabad túl kényelmesnek lennie, hiszen akkor a fáradtabb ember esetleg álomba merülhet. Az sem jó, ha túl kényelmetlen, mert akkor esetleg nem tudják figyelmesen végighallgatni az előadást. A székeknek egyenesnek és egyforma méretűnek kell lenniük. Ha a székek mozdíthatók, akkor helyezze el őket úgy, hogy a székek közé el tudják helyezni az emberek táskáikat. Ez a fajta elhelyezés a klausztrofóbia elkerülése végett is hasznos. Ha úgy gondolja, hogy a hallgatóság jegyzetelni szeretne, akkor olyan székeket biztosítson, aminek van karfája, amin a jegyzetfüzetek megtámaszthatók. Hagyjon a bejáratok mellett üres székeket, hogy a későn érkezők minél hamarabb találjanak maguknak helyet. Végül bizonyosodjon meg róla, hogy a székek elhelyezésével kapcsolatban eleget tesz a helyszín tűzvédelmi szabályzatának. Ellenőrizze a helyszín audio-vizuális adottságait Ha szeretne audio-vizuális technikákat alkalmazni előadása közben, akkor ellenőriznie kell, hogy azok a helyszínen hozzáférhetők-e, valamint azt, hogy minden jól működik. Ismerkedjen meg a készülékekkel, amiket használni fog, hogy emiatt ne csússzon az előadása, és hogy ne kövessen el hibákat. Bizonyosodjon meg róla, hogy van vetítővászon, ahová képeit kivetítheti, és hogy a vászon mérete megfelelő a terem méretéhez képest és azt mindenki látni fogja. 17. Bizonyosodjon meg róla, hogy tudja kezeli a vizuális technikát. A mikrofon használata 18. Hagyjon üres székeket a bejáratok közelében a későn érkezőknek. A mikrofonra csak akkor van szükség, ha nagy közönséghez beszél, vagy ha a szabadban tart beszédet. Ha mikrofont kell használnia, akkor állítsa be előre a hangerőt. Ha előadás közben mozognia kell, akkor előnyösebb a drót nélküli mikrofon használata. Azok a mikrofonok, amiket a ruhára fel lehet tűzni, nagyon előnyösek lehetnek, hiszen mind a két keze szabadon marad előadás közben, de bizonyosodjon meg arról, hogy jó helyen helyezte el, mert ha nem, akkor felhangosít egyes zörejeket, pl. a lapozással járó zajt vagy a levegővételét. A cél tisztázása Mielőtt elkezdene előadására felkészülni, fontos, hogy először a célokra gondoljon. Szórakoztatni szeretné a közönséget, fontos információkat kíván továbbítani vagy szeretné őket tettekre buzdítani?

8 19. Szerkessze előadását három vagy négy fontos gondolat köré. Hangszín 20. Tartsa fenn a közönség érdeklődését egy pár odaillő anekdota beszúrásával. Előadása általános tónusa és stílusa megerősítheti beszéde célját. Ha információkat szeretne átadni, akkor logikailag következetesnek kell lennie, és az előadást jól kell felépíteni. Ha szórakoztatni szeretne, akkor szúrjon be egy pár viccet és vicces történeteket. Ha hallgatóságát inspirálni szeretné, akkor legyen pozitív és hasson rájuk érzelmileg is. Visszajelzésre buzdítás Minden előadó sikeres előadást akar tartani, de sokan nem tudják, hogy ennek eléréséhez léteznek megvalósítható módszerek. Felépítheti előadását úgy, hogy arra olyan visszajelzést kapjon, amilyet szeretne. Pl. ha a közönséget új információkkal látja el, akkor talán szeretné, hogy a végén kérdéseket tegyenek fel. Keltse fel bennük az érdeklődést a téma iránt úgy, hogy nem mond el egyszerre mindent, amit tudniuk kellene, hanem buzdítja őket, hogy legyenek kíváncsiak és kérdezzenek. 21. Legyen biztos benne, hogy a legfontosabb fogalmakat prezentációjában világosan elmagyarázta. Tudása használata 22. Összegezze főbb gondolatait egy mondatban. A prezentáció fő célja az információk továbbítása, és csak akkor tudja felhívni valamint megtartani a hallgatóság figyelmét, ha Ön lelkes a téma iránt. Ne ragadtassa túlságosan el magát előadásával lelkesedésével többet elérhet, mintha túl sok információt zúdítana a hallgatóságra. A határozott tudás magáért beszél, tehát nem kell nevekre hivatkoznia, ha igazán otthon van a témában. Hihetőbb lesz előadása, ha a kérdésekkel ügyesen meg tud birkózni, tehát legyen jól tájékozott és felkészült. A fő gondolatok kiválasztása A felnőtt közönség általában 45 percig tud figyelni egy előadásra. Ezen az időn belül az elmondottak egyharmadát és maximum hét fogalmat tudnak csak megjegyezni. Ezért előadását három vagy négy gondolat köré rendezze és ezeket hangsúlyozza előadása elején, közben valamint a végén. Próbáljon meg egy olyan fülbemászó címet találni, ami összefoglalja előadását, de ne legyen túl homályos, mert akkor ezzel sokakat összezavarhat. Csak akkor használjon a címben szakszavakat vagy rövidítéseket, ha biztos benne, hogy a közönség meg fogja érteni. A közönség nyitott lesz, ha világosan érti a témát, amiről beszél. Az anyagok felkutatása A sikeres előadás mindig alapos kutatómunkával kezdődik. Ez kezdeményezést és kemény munkát igényel, és nagyon időigényes. Legyen elég ideje a kutatómunkára, és fedezzen fel annyi forrásanyagot, amennyit csak lehetséges, az újságokon keresztül az Internetig.

9 A forrásanyagok felkutatása 23. Fő célját mindig tartsa emlékezetében, amikor az anyagokat keresi. Helyes kiindulópont lehet, hogy felkutatja az adott témából írt legjelentősebb könyvet, és megnézi a könyvben lévő bibliográfiát. Ebből a listából rengeteg megfelelő forrásanyagot találhat. Ha újságcikkeket akar használni, akkor forduljon a sajtófigyelő szolgálathoz, akik egy bizonyos összeg ellenében ellátják Önt az adott témából írt újságcikkekkel. Az anyagok kutatása 24. Kutasson fel különböző forrásokat, és használja az Önnek leghasznosabbat. Legyen ideje kutatása elején megállapítani az egyes források előnyeit és hátrányait. Gondoljon arra, hogyan tudná a felkutatott forrásanyagot előadásán legjobban használni. Konzultáljon ismerőseivel, hátha ők is tudnak segíteni. Lehet, hogy napokat tölt el könyvtárakban, és csak utána jön rá, hogy egy barátja ismerőse a téma legnagyobb szakértője. Legyenek friss információi Kutatása legyen alapos, és keresse meg a legújabb eredményeket is a témával kapcsolatban, hogy ezzel beszámolóját felfrissítse. Ne csak a régi, poros könyvekre támaszkodjon nézzen új eredmények után az Interneten, hogy a témával kapcsolatban a legfrissebb információkat is meg tudja szerezni. Építse bele beszédébe saját gondolatait is, így jobban fog tetszeni a közönségnek, mintha csak a régi információkat tálalná újra. Az új technológia használata Az Internet tulajdonképpen egy elektronikus könyvtár az íróasztalán. Kulcsszavak használatával kereshet megfelelő anyagokat rengeteg hozzáférhető forrásból az Interneten minden nap újabb és újabb oldalak készülnek. Minél pontosabb kulcsszavakat használ, annál biztosabb, hogy a megfelelő információ jut el Önhöz nagyon gyorsan. Az anyag szerkesztése 25. Ne hagyja figyelmen kívül azt a jó forrást sem, amihez nem tud azonnal hozzáférni. A sorrend, amiben fő gondolatait elmondja, és ezen pontok hangsúlyozása mind befolyásolják, hogy a közönség üzenetéből mit tud befogadni. Gondosan szerkessze meg beszédét, hogy közönsége azt az üzenetet kapja, ami Ön közölni szeretne. 26. Döntse el, előadása hány fő kérdés köré fog épülni. A szerkezet kiválasztása 27. Bizonyosodjon meg róla, hogy beszámolóját erős és pozitív gondolattal zárja. Sok módja van annak, hogy a három vagy négy kérdés köré épülő előadását hogyan szerkeszti meg. Bevezetheti őket külön, egymás után, fontossági sorrendben vagy kronologikus

10 sorrendben, vagy bármilyen sorrendben, a lényeg, hogy logikus legyen. Ha szeretné, hogy egy gondolat kiemelkedjen a többi közül, akkor beszéljen arról legelőször, és azután vezesse be azokat a gondolatokat, amik az elsőt támogatják. A leggyakrabban használt módszer, hogy a fő gondolatok átfedik egymást. Ilyen módon nyitva maradhat egy gondolat és a következő gondolatokban vissza kell térni az előzőre. A prezentáció szerkezete A SZERKEZET TÍPUSA KÜLÖN GONDOLATOK A gondolatokat sorban vezetik be úgy, hogy az megfeleljen a témának. EGY GONDOLAT HANGSÚLYOZÁSA A fő gondolatot több más gondolat követ. A GONDOLATOK ÁTFEDÉSE A gondolatokra mindig visszatérnek vagy újból bemutatják a nyomaték kedvéért. GYAKORLATI HASZNÁLATA Formális előadások, mint például egy menedzsmentről tartott előadás, húzhatnak hasznot ebből az előadás szerkezetből. Ha a hallgatóság jegyzetel, akkor az előadó segítheti őket úgy, hogy minden gondolat végén összefoglalja a lényeget, illetve minden gondolatot röviden bevezet, mielőtt rátérne. Példa lehet erre a típusra egy előadás, amit a dolgozóknak tartanak a vásárlói szolgáltatások javításának szükségességéről. Ez a szerkezet akkor is hasznos, ha ugyanannak a témának más nézőpontjaival is meg akarják ismertetni a hallgatókat. Ez a szerkezet az informális beszédeknél hasznos, amikor kis közönség előtt beszélnek. Szintén használják olyan találkozókon, ahol a dolgozók beszélik meg problémáikat és mindenki tájékozott a témában, így megértik a bonyolultabb beszámolót is. Ez a szerkezet elősegíti a viták és újabb gondolatok születését. Az elmondás módja Amikor előadja beszédét, akkor azt be kell vezetni, azután ki kell fejteni, majd megfelelően kell befejezni. A történetmesélésben használják legtöbbször ezt a technikát. Ha sikeres szeretne lenni, akkor fontos, hogy kövesse ezt az alapvető formát beszédében. A bevezetésben el kell kezdenie a témát bemutatni, amikor kifejti az adott témát, akkor gondolatai pontokba vannak rendezve, a szerint, amit fent említettünk, majd a befejezésben visszatér a főbb gondolatokra és levonja következtetéseit. Ezután kérdéseket intézhet a közönséghez. Fontos, hogy bevezetőjében és beszéde végén felhívja a figyelmet fő gondolataira. A vázlat használata Hasznos lehet, ha vázlatot készít arról, amit el szeretne mondani. Ez segíteni fog előadása megszerkesztésében, és előadása közben is vázlatára pillanthat. Fő gondolatait A, B és C pontba rendezheti, majd minden pont alá alcímeket írhat (1, 2, 3). Az alcímek alá is kerülhetnek további gondolatok (i, ii, iii). Amikor ezt készíti, törekedjen az egyszerűségre, hogy könnyen el tudja olvasni, ha előadás közben lepillant. Hatásos kezdés

11 Fontos, hogy előadása elején jó benyomást keltsen. Ezt könnyen elérheti, ha pozitívan és magabiztosan kezd. Ez először is azt jelenti, hogy jól felkészültnek kell lennie. A tapasztalt előadók, akik általában nem szeretnek vázlatokat használni, leírják az első egy vagy két mondatukat. Így jobban oda tudnak figyelni arra, hogy jó benyomást keltsenek, és nem kell az elején szavaikra koncentrálni. Tervezzen meg egy hatásos kezdést úgy, hogy az elején elmondja előadása vázlatát, bemutatja a fő gondolatokat, amiket érinteni fog beszéde alatt. Használhat anekdotákat, hogy megtörje a jeget, és a közönséget barátságosan vezesse be témájába. Azonban ne felejtse el, hogy az előadás elején a hallgatóság még nem koncentrál igazán, tehát a fontos gondolatok bevezetésével várjon egy vagy két percet. 28. Határozza meg világosan első gondolata végét és a következő elejét, beszéde szerkezetében. Kapcsolódás és összefoglalás 29. Ne változtassa hangszínét túl gyakran, ez megtévesztő lehet. Gondolatai logikus sorrendben kell, hogy következzenek, így a hallgatóság könnyen tudja követni. Új témákat vezessen be úgy, hogy az új és a régi gondolatok között legyen világos a kapcsolat. Mielőtt új gondolatát bevezetné, foglalja össze a régit. Ezek a kapcsolatok és összefoglalások legalább olyan fontosak, mint fő gondolatai, tehát jól tervezze meg őket. Hallgasson tapasztalt előadókat a rádióban és televízióban és írja le észrevételeit. Az ismétlés használata Az információk rövid összefoglalása előadás közben hatásos módja főbb gondolatai megerősítésének. Amikor szerkeszti beszédét, építse be az ismétléseket a fő pontok után és a legvégén. Habár az információ egyszerű elismételése nem elég. Amikor ismétel, használjon más szavakat, hogy ötlete újabbnak, de mégis ismerősnek tűnjön. Emlékezetes befejezés Az erős befejezés szerkesztése ugyanolyan fontos, mint a jó kezdésé fontos, hogy jelezze, hogy előadása lassan véget ér. Hangsúlyozza pl., hogy az utolsó pontról most kezd beszélni, vagy hogy összefoglalja a hallottakat. Ezért az információért hálásak lesznek, hiszen, ha lemaradtak előadás közben valamiről, akkor az összefoglalásban, a legvégén biztosan újra el fog hangzani. Mondja el nekik, Mondja el mondanivalóját Mondja el nekik, miről fog beszélni miről beszélt A prezentáció megírása Fontos tudni, hogy a leírt előadás szóban teljesen máshogy hangozhat, amikor előadjuk egy közönség előtt. Tanuljon meg természetes módon fogalmazni úgy, hogy az kövesse a természetes beszéd mintáját. 30. Ne feledje, hogy az előadás leírt szövege másképp hangzik élő szóban.

12 A megírás elkezdése 31. Találjon különböző módokat ugyanannak az ötletnek a kifejezésére. Majd használja a legtermészetesebbet. Amint összegyűjtötte a forrásanyagokat, és vázlatosan leírta előadását, már el is kezdte a megírást. Próbálja meg elképzelni, hogy hallja leírt szavait előadva. Mielőtt leírná előadását, jól gondolja végig, hogyan fog hangzani, majd próbálja meg leírni szavait, anélkül, hogy megszakítaná az írást mindent írjon le, amit fontosnak gondol. Ha nem tudja, hogyan kezdjen beszéde megírásához, akkor először is nézze meg, mi a különbség a leírt és a beszélt nyelv között. 32. Legyen válogatós, amikor kiválasztja, hogy mit fog tartalmazni az előadása. Az anyag egyszerűsítése Amint leírta előadásáról az első vázlatot, elkezdheti simítgatni. Olvassa el vázlatát többször, hogy biztosan mindent el kell-e mondania, illetve hogy biztosan tartalmazza-e az összes fontos információt. Fő gondolatait alátámaszthatja példákkal. Végül a humor vagy egyéb érdekességek használata is segíthet a figyelem felkeltésében és a közönség felrázásában. Természetes hangzás Sikeres lesz előadása, ha magabiztosan és nyugodtan adja elő, és ha a kimondott szavak természetesnek hangzanak a szájából, tehát amikor beszédét megírja, törekedjen a rövid és egyszerű mondatokra. Ha nem biztos abban, hogy szavai természetesen hangzanak, akkor vegye fel előadását magnóra és hallgassa vissza. Ha szükséges, akkor módosítsa szavait. Mit csináljon és mit ne Használjon egyszerű mondatokat. Használjon névmásokat: te és én. Használjon sok melléknevet. Jól készüljön fel és gyakoroljon, hogy az akadozásokat elkerülje. Használjon példákat és anekdotákat, hogy gondolatait illusztrálni tudja. Ne használjon szakzsargont. Ne beszéljen előadásában olyan dolgokról, amik nem fontosak. Ne terhelje túl a közönséget sok részlettel. Ne bánjon leereszkedően a közönséggel. Ne próbáljon valaki mást utánozni. Az előadás jegyzetbe sűrítése 33. Bizonyosodjon meg róla, hogy amit leírt nem túl bonyolult vagy kusza. Ha előadásánál szeretne jegyzeteket használni, akkor írjon először egy teljes vázlatot előadásáról, ami az összes fontos gondolatát és a példákat tartalmazza, amivel gondolatait illusztrálni fogja. Ebből a vázlatból indulhat ki, hogy megírja jegyzetét. Használhat számozott kártyákat is különböző gondolatai összefoglalására. Az egyes kártyákra írja fel olvashatóan a kulcsszavakat vázlatából. Ne írjon túl sokat egy kártyára, és információja mindig legyen világos és egyértelmű.

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság érzésére az SZTE Pszichológiai Intézetének minikonferenciáján Hallgató Emese 2012. május

Részletesebben

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY Mitől lesz sikeres a prezentációnk? FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA Miről lesz szó? 2 1. A prezentáció 2. A felkészülés 3. A prezentálás (előadás) felépítése 4. Gyakori hibák 5. Stressz

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

Hitelesség. 1. összejövetel

Hitelesség. 1. összejövetel Hitelesség 1. összejövetel 19 Előkészítés Az összejövetel helyszínét rendezzük be úgy, hogy mindnyájan kényelmesen le tudjunk ülni, és láthassuk is egymást (körben ülve). A kör közepére helyezzünk el egy

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Az újságírásról és interjúkészítésről

Az újságírásról és interjúkészítésről Jegyzet 4: Az újságírásról és interjúkészítésről Az újságírásról és interjúkészítésről Az interjúkészítés előkészületei Mi a téma és milyen megközelítésből mutatjuk be? - Miért érdekes számodra a téma

Részletesebben

Berlitz 1. szint KER szint A 1

Berlitz 1. szint KER szint A 1 Társalgási Berlitz 1. szint KER szint A 1 A tanuló képes általános kifejezéseket és egész egyszerű mondatokat használni és megérteni. Képes személyes adatokra vonatkozó kérdések megfogalmazására illetve

Részletesebben

English for Hungarians

English for Hungarians English for Hungarians Kombi csomag (alapfok+középfok) Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON Az English for Hungarians csomag az Angol Nyelv Kezdőknek és az Angol Nyelvvizsga csomagot tartalmazza. Angol

Részletesebben

Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON

Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON - Alapfokú angol nyelvtudással rendelkezel? - Szeretnél folyékonyan, bátran beszélni angolul? - Középfokú nyelvvizsgát szeretnél tenni,

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Czakó Péter Európai Üzleti Iskola Tartalom Tulajdonos, tag = ÜGYFÉL A hely, ahol dolgozunk Magyarország helye a világ értéktérképén A módszerek,

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása I.

Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása I. Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása I. A gyakorlatban megvalósuló kutatómunka elsı és egyben talán a legfontosabb lépése a kutatási téma megtalálása, és a hipotézis megfogalmazása.

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek?

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? ARI18/06MAY Segít a javulásban Kezelési terv, útmutató és heti napló antipszichotikus kezelést kezdô betegek részére

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

HR hogyan veszünk fel mérnököket

HR hogyan veszünk fel mérnököket HR hogyan veszünk fel mérnököket 2015. március 18-án rendezte meg az Energetikai Szakkollégium a tavaszi félévének harmadik belső előadását. Amint azt a cím is mutatja, a Szakkollégium olyan programot

Részletesebben

Miért égnek le a férfiak, amikor közelednek a nôkhöz

Miért égnek le a férfiak, amikor közelednek a nôkhöz Miért égnek le a férfiak, amikor közelednek a nôkhöz Sok férfinak nehéz értelmeznie a nôk testbeszédének finomabb árnyalatait. A kutatások szerint a férfiak hajlamosak szexuális érdeklôdésnek tulajdonítani

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése

Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése Iránymutatás azoknak az embereknek a képzéséhez, akik könnyen érthető dokumentumokat készítenek Készült Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

Min múlik manapság az értékesítés sikere?

Min múlik manapság az értékesítés sikere? Min múlik manapság az értékesítés sikere? Az eredményes értékesítési munka feltételei és az üzletfelek, a gazdasági környezet is megváltoztak. Az értékesítők új helyzettel állnak szemben: az ügyfelek tájékozottabbak.

Részletesebben

Több mint hitvallás. Tanácsadó egy életre

Több mint hitvallás. Tanácsadó egy életre mint hitvallás Tanácsadó egy életre mint munka A Money&More nem egy pénzügyi tanácsadó cég a sok közül. Nevünkben a More azt jelenti: több, valódi, profi és érthető útmutatás a pénzügyek világában. Tanácsadói

Részletesebben

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre Képzeld el az ÁLOM ügyfeled! Pont az érdekli, ami Neked van Pont olyan a cégmérete, ami Neked ideális Akár hosszú hónapokig kitartóan tárgyal Tájékozott

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok Hogyan és mit is csinálunk? Pályázati anyag: önéletrajz + motivációs levél +? Önéletrajz : lehet 1 oldalnál hosszabb? Kulcsszavak használata Tömör és átlátható, ne a

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

Montreal Kognitív Felmérés (MoCA) Alkalmazási és pontozási instrukciók

Montreal Kognitív Felmérés (MoCA) Alkalmazási és pontozási instrukciók Montreal Kognitív Felmérés (MoCA) Alkalmazási és pontozási instrukciók A Montreal Kognitív Felmérést (MoCA) az enyhe kognitív károsodás gyors kiszűrésére fejlesztették ki. Különféle kognitív területeket

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Szkriptúra IV. novellapályázat írástechnikai segédlet

Szkriptúra IV. novellapályázat írástechnikai segédlet INITIUM íróiskola Szkriptúra IV. novellapályázat írástechnikai segédlet Raon Az ötlet Mitől lesz jó egy írás? Erre a kérdésre sok jó válasz létezik, amelyek között könnyű elveszni a részletekben. Az igazi

Részletesebben

Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014

Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014 Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014 (az elmúlt évek tapasztalatai alapján) 1. Bevezetés Az iskolakezdéssel új korszak kezdődik minden kisgyermek életében. A játékot, mint eddigi

Részletesebben

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Általános magyarázat Az olyan információt, amely könnyebben érthető az értelmi fogyatékos vagy egyszerű gondolkodású személyek

Részletesebben

Minta. Minta. Minta. 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. Emelt szintű feladatsor

Minta. Minta. Minta. 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. Emelt szintű feladatsor Emelt szintű feladatsor 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. a.) Csoportosítsa a képeket korstílusuk szerint, a betűjelek segítségével az alábbi táblázatban!

Részletesebben

Autizmussal élő hallgatók a felsőoktatásban. Krausz Katalin gyógypedagógus AOSZ Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány, ELTE BGGYK

Autizmussal élő hallgatók a felsőoktatásban. Krausz Katalin gyógypedagógus AOSZ Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány, ELTE BGGYK Autizmussal élő hallgatók a felsőoktatásban Krausz Katalin gyógypedagógus AOSZ Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány, ELTE BGGYK Autizmussal élek, de nem autista vagyok elsősorban. (Ellen Notbohm:

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 óraszám 49 50. 51

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 óraszám TARTALOM

Részletesebben

EUTE 2002 - ESS ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV

EUTE 2002 - ESS ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV sorszám EUTE 2002 - ESS ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV A válaszadás önkéntes! Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Uram! Kérjük, válaszolja meg ezeket a kérdéseket is. Munkatársunk megvárja, amig Ön befejezi a válaszadást.

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

Támogass, hogy dönthessek!

Támogass, hogy dönthessek! 2009. évi 120-as törvény a Polgári Törvénykönyvről Támogass, hogy dönthessek! Az én életem, az én választásom! Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Könnyen-érthető

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ SAN Stilnox BT_Alvasnaplo A5 5/13/09 1036 AM Page 1 Név Bárányszámolás helyett... év hó nap ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

Részletesebben

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak.

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak. 1. szakasz - tanítási módszerek 1. A tananyagrészek elején megkapják a diákok az összefoglalást, jól látható helyen kitéve vagy a füzetükbe másolva mindig elérhetően, hogy követni tudják. 2. A tanárok

Részletesebben

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Tartalom Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Az agy 9 Az agytörzs 10 A kisagy 11 A limbikus rendszer 12 A cortex 14 Az agyféltekék 15 Információáramlás az agyban 17 A flow-állapot

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

2011/12. Csernus Ágnes

2011/12. Csernus Ágnes Szent Benedek Iskolaközpont 2011/12. Csernus Ágnes Szülősuli5. alkalom Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. (Ef4,26) A szelíd felelet csillapítja a

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Készült a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján Ez a kiadvány

Részletesebben

JOB Klub Álláskeresési technikák

JOB Klub Álláskeresési technikák JOB Klub Álláskeresési technikák 2015. január 22. A iről szó lesz Milyen a jó CV? A CV fő részei Tippek és ötletek az önéletrajzhoz A motivációs levél Jele tkezés o li e vagy offli e? Fontos tennivalók

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

Hogyan rendelj fordítást?

Hogyan rendelj fordítást? Útmutató a fordítás ügyes intézéséhez Hogyan rendelj fordítást? Ha nem vagy tapasztalt a fordításban, akkor jó hasznát veheted ennek az útmutatónak. Röviden bemutatjuk, milyen ismeretek szükségesek a jó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ - FONTOS TEENDŐK VIDEOKONFERENCIA ELŐTT - A VIDEOKONFERENCIA ÜZEMBE HELYEZÉSE - HÍVÁS KEZDEMÉNYEZÉSE ÉS FOGADÁSA - A KAMERA ÉS A MIKROFON HASZNÁLATA

Részletesebben

Phonak RemoteControl App alkalmazás. Használati útmutató

Phonak RemoteControl App alkalmazás. Használati útmutató Phonak RemoteControl App alkalmazás Használati útmutató Kezdő lépések A RemoteControl App alkalmazás a Phonak, a világ egyik vezető, hallókészülékeket gyártó vállalata által kifejlesztett alkalmazás. Kérjük,

Részletesebben

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés írta: Ambach Mónika Témaválasztás Biztos van valami a világon, ami érdekel téged! Gondolkodj, gondolkodj!!! Neeeem?! Akkor

Részletesebben

Kedves Szülők, Pedagógusok!

Kedves Szülők, Pedagógusok! Kedves Szülők, Pedagógusok! Korunk társadalmában egyre több veszély fenyegeti a felnövekvő ifjúságot. A társadalmat sokkal összetettebb ingerek érik, mint évtizedekkel ezelőtt. Olyan társadalmilag elfogadott

Részletesebben

AZ ACOL INFLUENZA ELLENI VÉDOLTÁS PROGRAMJA

AZ ACOL INFLUENZA ELLENI VÉDOLTÁS PROGRAMJA AZ ACOL INFLUENZA ELLENI VÉDOLTÁS PROGRAMJA Mint ahogy azt ön is biztosan tudja, az influenza gyorsan és nagy ervel támad télen. Áldozatait több hétre megbetegítheti. A legjobb védekezési mód a vírusfertzés

Részletesebben

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember?

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? TÉMAKÖR. Az ember a természet része TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? CÉL. Tovább ismertetni a tanulókat az emberi test felépítésével, a csontvázzal, mint az emberi test támasza,

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Kérdések és érthető válaszok. Hogyan járjunk túl a hatóság eszén?

TŰZVÉDELEM. Kérdések és érthető válaszok. Hogyan járjunk túl a hatóság eszén? TŰZVÉDELEM Kérdések és érthető válaszok Hogyan járjunk túl a hatóság eszén? FIGYELMEZTETÉS Az itt olvasható anyagok célja nem a jogszabályok megkerülése, hanem a jogszabályok által nyújtott lehetséges

Részletesebben

A jó tankönyv az együttnevelés segítője

A jó tankönyv az együttnevelés segítője A jó tankönyv az együttnevelés segítője A tanulás aktív, konstruktív folyamat. Ez akkor is így van, ha a tanulni vágyó sajátos nevelési igényű gyermek. A gyógypedagógia specialitása abban rejlik, hogy

Részletesebben

A vevő kiszolgálása és a kiszolgálás nyelvezete

A vevő kiszolgálása és a kiszolgálás nyelvezete A vevő kiszolgálása és a kiszolgálás nyelvezete A kiszolgálás alapelvei A kiszolgálás akkor marad emlékezetes, ha a vevő azt érzi: Szívesen látták az üzletben Fontosnak tartották Meghallgatták / megértették

Részletesebben

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 0103 07

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 0103 07 Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 0103 07 Beszélni és beszélgetni önmagában nem nehéz, viszont kevésbé sikert eredményező folyamat. Megértetni magunkat pontosan úgy, ahogy azt mi gondoljuk, illetve

Részletesebben

VÁLTOZÁS SZEPT. 1-TŐL, HA FELVESZ EGY ÚJ DOLGOZÓT

VÁLTOZÁS SZEPT. 1-TŐL, HA FELVESZ EGY ÚJ DOLGOZÓT REZON IRODA HÍRLEVÉL 2012. SZEPTEMBER KEDVES ÜGYFELÜNK! ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA Visszatértünk. Ugye milyen gyorsan elröppent a szabadságunk? Vagy csak nekünk? Hiányoztunk? Ne restellje, ha nemmel

Részletesebben

Mire kell figyelni a bérlés előtt?

Mire kell figyelni a bérlés előtt? Külföldi nyaralásaik során sokan választják azt a megoldást a helyi látnivalók és nevezetességek megtekintéséhez, hogy gépkocsit bérlenek a tömegközlekedés használata helyett. Ennek előnye, hogy kényelmesebb,

Részletesebben

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk?

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Nem szükséges informatikusnak lennünk, vagy mélységében átlátnunk az

Részletesebben

ausantemost Nagyszeru rendezvény Budapesten 2011 NOVEMBER

ausantemost Nagyszeru rendezvény Budapesten 2011 NOVEMBER ausantemost Nagyszeru rendezvény Budapesten 1 2011 NOVEMBER Tartalom Magyarországi rendezvény 3 ipad nyertesek 4 Top tippek 5 Novemberi Lojalitás Bónusz 6 3 Belso Piaci Bónusz Program 6 5 4 6 2 Rendezvény

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok Nem csupán a társkereső oldalakon, de már a közösségi oldalakon is a profilkép alapján szokták megítélni az ember lányát. Ami lássuk be sokszor

Részletesebben

Konferencia-checklist

Konferencia-checklist Konferencia-checklist Mitől válik egy konferenecia sokat emlegetetten sikeressé, és mik azok a kis buktatók, amik lelombozzák a résztvevőket? Hasznos segítség az elhivatott konferenciaszervező részére,

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Audio Baby monitor PNI B6000 wireless

Felhasználói kézikönyv. Audio Baby monitor PNI B6000 wireless Felhasználói kézikönyv Audio Baby monitor PNI B6000 wireless A készülék első bekapcsolása vagy használata előtt, kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat és tartsa meg ezt a kézikönyvet a későbbi

Részletesebben

Használati utasítás tanároknak és a kiállítás helyi szervezőinek, önkénteseinek. Sok sikert!

Használati utasítás tanároknak és a kiállítás helyi szervezőinek, önkénteseinek. Sok sikert! Oszd meg velünk! Örülnénk, ha megtudhatnánk, hogy milyen verseket írtak a diákok! Megoszthatod velünk (egyet-egyet közülük) az nne Frank House vagy az nne Frank kiállítás Facebook oldalán: add meg a neved,

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS ÉS VEVŐTÍPUSOK 7. tétel A vásárlási döntés folyamata A kereskedelmi vállalkozások létérdeke a forgalom folyamatosságának fenntartása, növelés. Ehhez nem elegendő csupán alkalmazkodniuk

Részletesebben

Angol Nyelv Kezdőknek Tájékoztató

Angol Nyelv Kezdőknek Tájékoztató Angol Nyelv Kezdőknek Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON KINEK AJÁNLJUK? Az angol nyelv kezdőknek csomagot kezdő és újrakezdő tanulóknak ajánljuk. A tanfolyam elvégzésével a tanuló képes erős alapfokú,

Részletesebben

MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézet

MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézet Kognitív Profil Teszt 2014 A teszt szabadon felhasználható a forrás feltüntetésével. A teszt készítőjét segíti, ha az eredményekről tájékoztatást kap. gyarmathy.eva@gmail.com INSTRUKCIÓ A VETÍTETT, SZÁMÍTÓGÉPES

Részletesebben

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések Duke kézikönyv Biztonsági óvintézkedések Az edzőkerékpár úgy lett megtervezve és megalkotva, hogy a maximális biztonságot garantálja. Ennek ellenére is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket amikor

Részletesebben

10 megdöbbentő hiba, amit a cégalapításkor elkövetünk!

10 megdöbbentő hiba, amit a cégalapításkor elkövetünk! 10 megdöbbentő hiba, amit a cégalapításkor elkövetünk! Előszó Amennyiben cégalapítás előtt áll, vagy azon gondolkodik, hogy létrehoz egy vállalkozást, akkor mindent el kell követnie, hogy az előkészítés

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Hogyan válasszunk rendszergazdát?

Hogyan válasszunk rendszergazdát? Hogyan válasszunk rendszergazdát? Milyen szempontok alapján hozzunk döntést, ha el akarjuk kerülni az esetleges buktatókat? Kiadás: 2012/02 Készítette: Tamás Bence, itvezeto.hu Copyright 2012 Tamás Bence

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak)

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak) Ajánlott életkor: 6-7 év (középső csoport év végétől nagycsoportos kor végéig) I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Bújócskáznak a tárgyak. A Te feladatod megkeresni őket. Színezd ki a vonalak között

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT?

HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT? HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT? ÓBUDAI EGYETEM KGK HTTP://TIG.KGK.UNI-OBUDA.HU/TDK MIÉRT ÍRJ TDK-T? Hasznos tapasztalatokat szerzel! Kiélheted a kreativitásod! Továbbvihető szakdolgozatnak! Kapcsolatokat

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG Szentírás Szövetség A mû eredeti címe: Following Jesus Pathway Bible Guides: Luke 9 12 Szerzô: Gordon Cheng Originally published by Matthias

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben