A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés"

Átírás

1 A SIKERES ELŐADÁS Bevezetés Lehet Ön tapasztalt szónok vagy kezdő előadó, előadási készségén biztosan van mit javítania: hitelességét növelheti tervezéssel, előkészítéssel és gyakorlattal. Ez a fejezet fontos információkat tartalmaz a nyilvános beszéd minden szempontjáról, kezdve az anyag felkutatásától és megírásától a feszültség leküzdéséig, illetve a hallgatóság által feltett kérdések helyes megválaszolásáig. Praktikus tanácsok - pl. a legjobb audio-vizuális segítség kiválasztásával kapcsolatban - segítenek Önnek a valódi élet helyzeteit kezelni és készségeit fejleszteni. További fontos információkat kap 101 tipp formájában, amelyek a fejezetben elszórva találhatók. Az előadás előkészítése A jó előadásnak két titka van: a felkészülés és a gyakorlás. Készüljön fel alaposan és esélye a sikerre nagymértékben nőni fog. Célja meghatározása Mit szeretne a hallgatóságnak elmondani? Mielőtt elkezdené előadását előkészíteni, döntse el, mit szeretne elérni. Koncentráljon minden fázisban az előadás céljára, hogy biztosítsa az előkészítés hatékonyságát. A cél átgondolása 1. Amint megírta beszédét, rövidítse, rövidítse és rövidítse. Az első, amit meg kell gondolnia, hogy mit szándékozik elmondani a hallgatóságnak, és hogyan tudja legjobban elmondani. Stratégiájának három dologtól kell függnie: az közölni kívánt üzenet típusától, a hallgatóság természetétől és a helyszín fizikai adottságaitól. Vizsgálja felül prezentációja célját és tegye fel magának a kérdést, hogy elég egyszerű-e vagy túl bonyolult. Képzelje magát a hallgatóság helyébe és képzelje el, hogyan fogják beszédét fogadni. Ezután kérdezze meg magától, hogy így szeretné, hogy beszédét fogadják? Ha nem, akkor változtassa meg célját. Emlékeztető: Előadásának odavágónak, egyszerűnek és tárgyilagosnak kell lennie. Pozitív hozzáállása, energiája és lelkesedése a téma iránt rengeteget számít. Közönsége emlékezni fog ezekre jóval azután is, miután már az előadás részleteit elfelejtették. A képesség felbecsülése 2. Foglalja csoportokba hasonló ötleteit, hogy a téma kialakuljon. Ha Ön nem gyakorlott színész, akkor nehéz lesz másnak mutatkoznia, mint amilyen valójában. Határozza meg és hasznosítsa legjobb képességeit. Pl., ha jó, tiszta hangja van, akkor ezt használja ki. Ha ért hozzá, akkor előadhat egy humoros és a témához illő anekdotát.

2 Ezután nézzen szembe az előadással kapcsolatos félelmeivel és szorongásaival, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy előadása napján felkészült lesz. A félelem leküzdése ÁLTALÁNOS FÉLELMEK TÚLZOTT IDEGESSÉG Nem tud megnyugodni. Elfelejti mit szeretne mondani és elhallgat. UNATKOZÓ HALLGATÓSÁG A nézők elveszítik érdeklődésüket és elkezdenek idegesen babrálni vagy egymással beszélgetni. ELLENSÉGES HALLGATÓSÁG Kellemetlen helyzetbe hozták. A kérdések a közönség felől agresszívak. VIZUÁLIS SEGÍTSÉGEK MEGHIBÁSODÁSA A készülék nem működik vagy nem emlékszik, hogyan kell használni. PRAKTIKUS MEGOLDÁSOK Készüljön beszédjére egy tükör előtt, és ha lehetséges a helyszínen is gyakoroljon. Bizonyosodjon meg arról, hogy jegyzetét mindig világosan látja. Vegyen mély levegőt és mosolyogjon. Bizonyosodjon meg arról, hogy mondanivalója mindig fontos ha nem az, akkor ne beszéljen róla. Legyen lelkes. Legyen szemkontaktus Ön és a hallgatóság között. Maradjon udvarias. Ha a közönségnek is van szakmai tudása azzal kapcsolatban, amiről beszélt, akkor fogadja el véleményüket. Dobja vissza a nehéz kérdéseket a hallgatóságnak. Kerülje az olyan készülékek használatát, amiket nem ismer. Közvetlenül a prezentáció előtt ellenőrizze, hogy működik-e minden. A közönség megismerése Próbáljon megtudni annyit, amennyit csak tud azokról, akik előadását látogatni fogják. Ön hívta a közönség egy részét? Kollégái lesznek jelen? Amint megtudja, hogy ki lesz jelen előadásán, alakítsa úgy beszédét, hogy a legjobb visszajelzést kapja tőlük. A hallgatóság felbecsülése 3. Bizonyosodjon meg róla, hogy a hallgatóság úgy hagyja el a helyszínt, hogy tájékozottnak érzi magát. Ahhoz, hogy mondanivalóját hatékonyan tudja közölni, figyelembe kell vennie a hallgatóság műveltségét és véleményét. Vegye figyelembe, hogy a beszédében előforduló kényes kérdésekre hogyan reagálnának, és vegye figyelembe, hogy ez hatással lehet prezentációja hátralévő részére. Ha tudja, hogy a hallgatóságnak megrendíthetetlen véleménye van egy adott témában, akkor legyen óvatos, és ne hozzon fel vitás kérdéseket anélkül, hogy támogatni tudná véleményét. Ne felejtse el, hogy a humor könnyen lehet sértő, tehát ne használja túl gyakran. Tudjon meg még többet A legfontosabb információforrás az esemény szervezője. Ha Ön egy konferencián fog előadni, akkor kérjen listát a résztvevőkről. Ha egy lehetséges új kliens előtt kell beszélnie, akkor használja kapcsolatait, és igyekezzen minél többet megtudni róla. Mielőtt megszólalna egy nyilvános találkozón, olvassa el a helyi lapokat és tudja meg, hogy mi foglalkoztatja az ott élőket. Használja ki az így szerzett tapasztalatait azt a beszédet, amely közvetlenül kapcsolódik a hallgatósághoz és megmutatja, hogy dolgozott rajta, biztosan jól fogják fogadni.

3 Kérdezze meg magától 4. Beszéljen a közönséghez és ne célozgasson burkoltan. Hányan lesznek jelen előadásán? Mi a hallgatóság átlagos életkora? Mennyi a férfiak és a nők aránya? Jól tájékozott a hallgatóság abban, amiről beszélni fog? Kiválasztották a hallgatóságot, vagy megkérték, hogy látogassa az előadását? Mi a közös a hallgatóságban? Milyen előítéletei vannak a hallgatóságnak? Milyen kulturális háttere van a hallgatóságnak? Mindenki ismeri Önt a hallgatóság közül? Alkalmazkodás 5. Vonja be a közönséget prezentációjába amennyire csak lehet. A közönség mérete nagymértékben befolyásolja az előadás struktúráját. Ha kis csoportról van szó, akkor sok lehetőség nyílik a kétirányú kommunikációra ahogyan halad, kérdéseket tehet fel, vagy megkérdezheti a közönség véleményét. Nagy csoportoknál a kommunikáció majdnem teljesen egyirányú, ezért az előadónak teljesen másképp kell előadnia. Fontos, hogy anyaga érthető, világos és könnyen követhető legyen, így a közönség érdeklődése mindvégig fennmarad. Prezentációját igazítsa a közönség méretéhez KÖZÖNSÉG MÉRETE KIS KÖZÖNSÉG A 15 főnél kevesebb létszámú csoport tekinthető kis közönségnek. A legtöbb embernek karrierje során, beszélnie kell kis csoportokhoz. NAGY KÖZÖNSÉG A 15 vagy annál nagyobb fős csoport számít nagy közönségnek. Könnyebb ilyen nagy A PREZENTÁCIÓ STÍLUSA FORMÁLIS A formális eljárásokat követi bizottsági üléseken, leendő kliensek előtti beszámolóknál és osztályon belüli értekezleteken. INFORMÁLIS Legyen informális, hogy meg tudja törni a jeget, amikor egy új terméket mutat be ismert szállítóknak és kollégáinak. FORMÁLIS Kövesse a formális szabályokat, amikor egy konferencián vagy egy éves találkozón beszél. TECHNIKÁK Tartson minden emberrel szemkontaktust már az elejétől fogva. Nézzen mindig a közönségre így biztosan figyelni fognak. Intézzen kérdéseket a közönséghez. Hagyja a közönséget is beszélni, de csak röviden. Bizonyosodjon meg arról, hogy mindenki világosan hallja Önt a teremben. Foglalja össze, hangsúlyozza és ismételje el legfontosabb mondanivalóját.

4 Könnyebb ilyen nagy számú közönséghez beszélni, ha már van gyakorlata. INFORMÁLIS Kövesse az informális szabályokat, amikor spontán előadást kell tartania egy formális konferencián. Beszéljen lassan és mindig jól artikuláltan. Beszéljen általánosságban és egyszerűen. Csak akkor beszéljen valamiről részletesen, ha kérdezik. A logisztikával való foglalkozás Csak a lelkiismeretes szervezés tudja biztosítani azt, hogy a prezentáció eredményes lesz. A részletek pontos és előre történő gondos tervezése hozzásegíti a tökéletes prezentációhoz, és nem kell az előre nem látott buktatókkal foglalkoznia. A program megszervezése 6. Látogassa meg a helyszínt előzetesen, hogy meg tudjon barátkozni a környezettel. Gondolja végig a szervezés korai szakaszában az eseményt összességében. Ha nem helyben lévő a helyszín, akkor az utazást és a szállást biztosítania kell. Mentálisan és fizikálisan is jól fel kell készülnie előadására. Beszéde előtt egy órával gondolja jól végig mit szeretne elmondani, és ha lehetséges, próbálja el akkor is, amikor a helyszínre megérkezett. Tervezze el mit fog viselni, és bizonyosodjon meg róla, hogy ruhája tiszta és vasalt. Ha Ön az első (vagy egyetlen) előadó, akkor bizonyosodjon meg róla, hogy a felszerelések, amiket használni fog, jól működnek. Az utazás megtervezése 7. Állítsa össze az előadások napi ütemtervét. Érkezési idejét számítsa ki jól, soha ne érkezzen késve, mindig maradjon elég ideje a felkészülésre. Számítson visszafelé, határozza meg, mikor szeretne érkezni, majd adja össze az utazás idejét, és számoljon rá pluszban pár órát, hogy ha valami közbejön, akkor is pontosan érkezzen. Vegye figyelembe azt is, hogy a járművek sokszor késve közlekednek, és azt az időt is számolja bele, amire szüksége lesz, hogy a repülőtérről vagy állomásról a helyszínre érjen. Miután megérkezett, mindig legyen ideje egy kis pihenőre, hogy az utazás fáradalmait ki tudja pihenni. 8. Vigye magával munkáját, hogy utazás közben tudjon dolgozni. Legyen ideje felkészülni 9. Egy órás előadásra legalább tíz óra felkészülés szükséges. Az az előadás, amit látszólag miden erőfeszítés nélkül adnak elő, biztosan alapos felkészülés és kutatómunka eredménye. Egy vállalat elnökének a részvényesek előtt tartott éves beszédének megírása talán több hetet is igénybe vesz, míg egy gyakornokok előtt tartott előadás sokkal kevesebb munkát igényel. Kezdje el előadását legalább négy héttel a fellépés előtt készíteni, hagyjon magának időt ötletei megformálására és források gyűjtésére. Minél több tapasztalata lesz, az előkészítés annál kevesebb időt fog igénybe venni.

5 10. Erősíttessen meg a szervezővel az eseménnyel kapcsolatos minden részletet írásban. Lista és terv készítése 11. Mindig ellenőrizze gondosan a vendégelőadók szaktudását. A terv készítése és az anyagok, kellékek kilistázása, amelyekre szüksége lesz az előadáshoz, a felkészülés egy nagyon fontos részét képezik. Készítenie kell egy listát gondolatairól. Majd végig kell mennie a listán, és a lehetséges váratlan akadályokat meg kell próbálni előre látni. Ha előadását munkahelyétől messze kell tartania, akkor hagyjon meg egy olyan telefonszámot, ahol el tudják Önt kollégái érni, mialatt távol van. Bizonyosodjon meg róla, hogy tudják, mikor fog előadni, és kérje meg őket, hogy ez időtájban ne zavarják Önt. A prezentáció szervezése Ha megkérik egy prezentáció szervezésére, akkor már korán el kell dönteni sok fontos kérdést a helyszínnel, az előadókkal és a hallgatóság méretével kapcsolatban. Készítsen egy listát a lehetséges helyszínekről, és hasonlítsa össze mindegyik hátrányát és előnyét, a költségekkel, az elhelyezkedéssel, a kapacitással és a kínált szolgáltatásokkal kapcsolatban. Választásánál vegye figyelembe a hallgatóság méretét és a prezentáció stílusát. Küldje el a helyszín részleteit az előadóknak, hogy eszerint tudjanak felkészülni. Mindig válasszon ki egy második lehetséges helyszínt is, ha az első esetleg éppen abban az időpontban foglalt lenne, vagy a lefoglalás után valami miatt mégis meghiúsulna az ötlete. Amikor a vendégelőadókat állítja össze, ellenőrizze igazoló okmányaikat alaposan, hogy biztos legyen abban, ők a megfelelő szakemberek. A beszédek előtt mindig egyeztesse velük a részleteket, hogy biztosan világos legyen számukra az esemény összes részlete. Emlékeztető Mindig ellenőrizze le a lehetséges helyszíneket. A közönség mérete nagymértékben befolyásolja a helyszín kiválasztását. A személyes véleménynek általában nem szabad befolyásolnia az előadók kiválasztását. Mindig legyen olyan emberekről is listája, akik szóba jöhetnek mint lehetséges előadók, ha az Ön által kiválasztott előadók közül valaki mégsem tud elmenni. Amikor csak lehetséges, kerülje azok meghívását, akikről tudja, hogy riválisok. A dátumok részleteiről, a helyszínről, a napi programról és más részletekről a résztvevőknek időben tudniuk kell. A csoportprezentáció megszervezése Ha csoportprezentációt szervez, akkor egy pár más dolgot is figyelembe kell vennie. A sikeres csoportprezentáció titka, hogy mindig szorosan kézben kell tartani az ülés menetét, mivel könnyen káosz alakulhat ki, ha az emberek a beütemezettnél tovább beszélnek. Előre beszélje meg, hogy az ülés résztvevői milyen sorrendben fognak beszélni, és készítsen napirendet jó előre, hogy mindenki tudja a sorrendet. Fontos, hogy ehhez ragaszkodjanak, tehát határozott elnököt érdemes kiválasztani, aki szigorúan tudja az eseményeket irányítani. Amikor csoportprezentációt szervez, kutassa fel a kiválasztott előadók hátterét fontos, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly az előadók között. Ha túlságosan hasonlóan gondolkoznak,

6 akkor beszédük kevés vitát fog kiváltani. Ha elképzelésük ütközik, akkor talán ellenségesen fognak reagálni. Elvégzendő feladatok 1. Foglaljon le egy olyan helyszínt, ahol a csoportprezentációt meg lehet tartani. 2. Ellenőrizze le, hogy az előadók között nincs-e gyűlölködés. 3. Hívja meg a résztvevőket, és kérjen tőlük megerősítést, hogy részt tudnak venni. 4. Beszéljék meg az előadások sorrendjét. 5. Készítsen szigorú napirendet. 6. Jelöljön ki egy határozott elnököt. A hallgatóság meghívása 12. Vizsgálódjon a közönséggel kapcsolatban, mielőtt kiküldené a meghívókat a prezentációra. Amikor azon gondolkozik, hogy kinek kellene a prezentáción részt venni, akkor gondoljon a következőkre: Ki venné annak hasznát, ha hallja az előadást? Mit kellene megtudnia a közönségnek az előadásból? Hogyan tudja elérni a célközönséget? A reklám tervezése a szervezési folyamat szerves része. Amint eldöntötte, ki a célközönség, bizonyosodjon meg róla, hogy a hirdetéseket ott helyezte el, ahol ők ezt látni fogják pl. egy megfelelő kereskedelmi kiadásban. Az esemény dátuma, ideje és helyszíne jól látható kell legyen. Küldjön személyes meghívókat azok számára, akiket a rendezvényen látni szeretne. A helyszín megismerése Ha lehetséges, látogassa meg előre a kiválasztott helyszínt, hogy a környezetet ellenőrizhesse. Ha ez nem lehetséges, akkor kérjen a szervezőktől részletes alaprajzot. Gondosan vizsgálja meg a világítást, az akusztikát, a nézőteret és az áramellátást. A helyszín felbecsülése 13. Becsülje fel a helyszín minden részletét, még azokat is, amik nem tűnnek fontosnak. A helyszín meg fogja határozni előadása hangulatát. Egy informális találkozó az egyetem napsütötte szobájában más hangulatot vált ki az emberből, mint egy steril konferenciaterem egy hotelben. Ha előre ellátogat a helyszínre, jegyezzen fel annyi részletet, amennyit csak tud beleértve az atmoszférát és a méretet. Mérje fel a helyszínt előadása napján is, hogy lássa, milyen a megvilágítás, és a nézőtér hogyan helyezkedik el. Nézze meg, hol vannak kijáratok, villanykapcsolók, konnektorok és büfék. 14. Tudja meg, hol vannak elhelyezve a villanykapcsolók, ha le szeretné kapcsolni a villanyt vizuális segédeszköz használata közben. 15. Jó előre döntse el, hogy a vizuális segédeszközök hol lesznek elhelyezve.

7 A részletek Amikor felbecsül egy helyszínt, nézze meg, hol helyezkedik el a közönség számára könnyen elérhető helyen fekszik? Egy repülőtér vagy metróállomás közelében van? Közel van egy hangos étteremhez? Tudja a fűtést vagy a légkondicionálót szabályozni? Ha igen, akkor állítsa a kellemesnél egy kicsit alacsonyabb hőfokra, mivel a sok ember miatt melegebb lesz. A közönség elhelyezése 16. Tervezze meg előre, hogyan fogja a pódiumot elhagyni. Fontos, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly, amikor a közönséget elhelyezi. A kényelem nagyon fontos, de nem szabad túl kényelmesnek lennie, hiszen akkor a fáradtabb ember esetleg álomba merülhet. Az sem jó, ha túl kényelmetlen, mert akkor esetleg nem tudják figyelmesen végighallgatni az előadást. A székeknek egyenesnek és egyforma méretűnek kell lenniük. Ha a székek mozdíthatók, akkor helyezze el őket úgy, hogy a székek közé el tudják helyezni az emberek táskáikat. Ez a fajta elhelyezés a klausztrofóbia elkerülése végett is hasznos. Ha úgy gondolja, hogy a hallgatóság jegyzetelni szeretne, akkor olyan székeket biztosítson, aminek van karfája, amin a jegyzetfüzetek megtámaszthatók. Hagyjon a bejáratok mellett üres székeket, hogy a későn érkezők minél hamarabb találjanak maguknak helyet. Végül bizonyosodjon meg róla, hogy a székek elhelyezésével kapcsolatban eleget tesz a helyszín tűzvédelmi szabályzatának. Ellenőrizze a helyszín audio-vizuális adottságait Ha szeretne audio-vizuális technikákat alkalmazni előadása közben, akkor ellenőriznie kell, hogy azok a helyszínen hozzáférhetők-e, valamint azt, hogy minden jól működik. Ismerkedjen meg a készülékekkel, amiket használni fog, hogy emiatt ne csússzon az előadása, és hogy ne kövessen el hibákat. Bizonyosodjon meg róla, hogy van vetítővászon, ahová képeit kivetítheti, és hogy a vászon mérete megfelelő a terem méretéhez képest és azt mindenki látni fogja. 17. Bizonyosodjon meg róla, hogy tudja kezeli a vizuális technikát. A mikrofon használata 18. Hagyjon üres székeket a bejáratok közelében a későn érkezőknek. A mikrofonra csak akkor van szükség, ha nagy közönséghez beszél, vagy ha a szabadban tart beszédet. Ha mikrofont kell használnia, akkor állítsa be előre a hangerőt. Ha előadás közben mozognia kell, akkor előnyösebb a drót nélküli mikrofon használata. Azok a mikrofonok, amiket a ruhára fel lehet tűzni, nagyon előnyösek lehetnek, hiszen mind a két keze szabadon marad előadás közben, de bizonyosodjon meg arról, hogy jó helyen helyezte el, mert ha nem, akkor felhangosít egyes zörejeket, pl. a lapozással járó zajt vagy a levegővételét. A cél tisztázása Mielőtt elkezdene előadására felkészülni, fontos, hogy először a célokra gondoljon. Szórakoztatni szeretné a közönséget, fontos információkat kíván továbbítani vagy szeretné őket tettekre buzdítani?

8 19. Szerkessze előadását három vagy négy fontos gondolat köré. Hangszín 20. Tartsa fenn a közönség érdeklődését egy pár odaillő anekdota beszúrásával. Előadása általános tónusa és stílusa megerősítheti beszéde célját. Ha információkat szeretne átadni, akkor logikailag következetesnek kell lennie, és az előadást jól kell felépíteni. Ha szórakoztatni szeretne, akkor szúrjon be egy pár viccet és vicces történeteket. Ha hallgatóságát inspirálni szeretné, akkor legyen pozitív és hasson rájuk érzelmileg is. Visszajelzésre buzdítás Minden előadó sikeres előadást akar tartani, de sokan nem tudják, hogy ennek eléréséhez léteznek megvalósítható módszerek. Felépítheti előadását úgy, hogy arra olyan visszajelzést kapjon, amilyet szeretne. Pl. ha a közönséget új információkkal látja el, akkor talán szeretné, hogy a végén kérdéseket tegyenek fel. Keltse fel bennük az érdeklődést a téma iránt úgy, hogy nem mond el egyszerre mindent, amit tudniuk kellene, hanem buzdítja őket, hogy legyenek kíváncsiak és kérdezzenek. 21. Legyen biztos benne, hogy a legfontosabb fogalmakat prezentációjában világosan elmagyarázta. Tudása használata 22. Összegezze főbb gondolatait egy mondatban. A prezentáció fő célja az információk továbbítása, és csak akkor tudja felhívni valamint megtartani a hallgatóság figyelmét, ha Ön lelkes a téma iránt. Ne ragadtassa túlságosan el magát előadásával lelkesedésével többet elérhet, mintha túl sok információt zúdítana a hallgatóságra. A határozott tudás magáért beszél, tehát nem kell nevekre hivatkoznia, ha igazán otthon van a témában. Hihetőbb lesz előadása, ha a kérdésekkel ügyesen meg tud birkózni, tehát legyen jól tájékozott és felkészült. A fő gondolatok kiválasztása A felnőtt közönség általában 45 percig tud figyelni egy előadásra. Ezen az időn belül az elmondottak egyharmadát és maximum hét fogalmat tudnak csak megjegyezni. Ezért előadását három vagy négy gondolat köré rendezze és ezeket hangsúlyozza előadása elején, közben valamint a végén. Próbáljon meg egy olyan fülbemászó címet találni, ami összefoglalja előadását, de ne legyen túl homályos, mert akkor ezzel sokakat összezavarhat. Csak akkor használjon a címben szakszavakat vagy rövidítéseket, ha biztos benne, hogy a közönség meg fogja érteni. A közönség nyitott lesz, ha világosan érti a témát, amiről beszél. Az anyagok felkutatása A sikeres előadás mindig alapos kutatómunkával kezdődik. Ez kezdeményezést és kemény munkát igényel, és nagyon időigényes. Legyen elég ideje a kutatómunkára, és fedezzen fel annyi forrásanyagot, amennyit csak lehetséges, az újságokon keresztül az Internetig.

9 A forrásanyagok felkutatása 23. Fő célját mindig tartsa emlékezetében, amikor az anyagokat keresi. Helyes kiindulópont lehet, hogy felkutatja az adott témából írt legjelentősebb könyvet, és megnézi a könyvben lévő bibliográfiát. Ebből a listából rengeteg megfelelő forrásanyagot találhat. Ha újságcikkeket akar használni, akkor forduljon a sajtófigyelő szolgálathoz, akik egy bizonyos összeg ellenében ellátják Önt az adott témából írt újságcikkekkel. Az anyagok kutatása 24. Kutasson fel különböző forrásokat, és használja az Önnek leghasznosabbat. Legyen ideje kutatása elején megállapítani az egyes források előnyeit és hátrányait. Gondoljon arra, hogyan tudná a felkutatott forrásanyagot előadásán legjobban használni. Konzultáljon ismerőseivel, hátha ők is tudnak segíteni. Lehet, hogy napokat tölt el könyvtárakban, és csak utána jön rá, hogy egy barátja ismerőse a téma legnagyobb szakértője. Legyenek friss információi Kutatása legyen alapos, és keresse meg a legújabb eredményeket is a témával kapcsolatban, hogy ezzel beszámolóját felfrissítse. Ne csak a régi, poros könyvekre támaszkodjon nézzen új eredmények után az Interneten, hogy a témával kapcsolatban a legfrissebb információkat is meg tudja szerezni. Építse bele beszédébe saját gondolatait is, így jobban fog tetszeni a közönségnek, mintha csak a régi információkat tálalná újra. Az új technológia használata Az Internet tulajdonképpen egy elektronikus könyvtár az íróasztalán. Kulcsszavak használatával kereshet megfelelő anyagokat rengeteg hozzáférhető forrásból az Interneten minden nap újabb és újabb oldalak készülnek. Minél pontosabb kulcsszavakat használ, annál biztosabb, hogy a megfelelő információ jut el Önhöz nagyon gyorsan. Az anyag szerkesztése 25. Ne hagyja figyelmen kívül azt a jó forrást sem, amihez nem tud azonnal hozzáférni. A sorrend, amiben fő gondolatait elmondja, és ezen pontok hangsúlyozása mind befolyásolják, hogy a közönség üzenetéből mit tud befogadni. Gondosan szerkessze meg beszédét, hogy közönsége azt az üzenetet kapja, ami Ön közölni szeretne. 26. Döntse el, előadása hány fő kérdés köré fog épülni. A szerkezet kiválasztása 27. Bizonyosodjon meg róla, hogy beszámolóját erős és pozitív gondolattal zárja. Sok módja van annak, hogy a három vagy négy kérdés köré épülő előadását hogyan szerkeszti meg. Bevezetheti őket külön, egymás után, fontossági sorrendben vagy kronologikus

10 sorrendben, vagy bármilyen sorrendben, a lényeg, hogy logikus legyen. Ha szeretné, hogy egy gondolat kiemelkedjen a többi közül, akkor beszéljen arról legelőször, és azután vezesse be azokat a gondolatokat, amik az elsőt támogatják. A leggyakrabban használt módszer, hogy a fő gondolatok átfedik egymást. Ilyen módon nyitva maradhat egy gondolat és a következő gondolatokban vissza kell térni az előzőre. A prezentáció szerkezete A SZERKEZET TÍPUSA KÜLÖN GONDOLATOK A gondolatokat sorban vezetik be úgy, hogy az megfeleljen a témának. EGY GONDOLAT HANGSÚLYOZÁSA A fő gondolatot több más gondolat követ. A GONDOLATOK ÁTFEDÉSE A gondolatokra mindig visszatérnek vagy újból bemutatják a nyomaték kedvéért. GYAKORLATI HASZNÁLATA Formális előadások, mint például egy menedzsmentről tartott előadás, húzhatnak hasznot ebből az előadás szerkezetből. Ha a hallgatóság jegyzetel, akkor az előadó segítheti őket úgy, hogy minden gondolat végén összefoglalja a lényeget, illetve minden gondolatot röviden bevezet, mielőtt rátérne. Példa lehet erre a típusra egy előadás, amit a dolgozóknak tartanak a vásárlói szolgáltatások javításának szükségességéről. Ez a szerkezet akkor is hasznos, ha ugyanannak a témának más nézőpontjaival is meg akarják ismertetni a hallgatókat. Ez a szerkezet az informális beszédeknél hasznos, amikor kis közönség előtt beszélnek. Szintén használják olyan találkozókon, ahol a dolgozók beszélik meg problémáikat és mindenki tájékozott a témában, így megértik a bonyolultabb beszámolót is. Ez a szerkezet elősegíti a viták és újabb gondolatok születését. Az elmondás módja Amikor előadja beszédét, akkor azt be kell vezetni, azután ki kell fejteni, majd megfelelően kell befejezni. A történetmesélésben használják legtöbbször ezt a technikát. Ha sikeres szeretne lenni, akkor fontos, hogy kövesse ezt az alapvető formát beszédében. A bevezetésben el kell kezdenie a témát bemutatni, amikor kifejti az adott témát, akkor gondolatai pontokba vannak rendezve, a szerint, amit fent említettünk, majd a befejezésben visszatér a főbb gondolatokra és levonja következtetéseit. Ezután kérdéseket intézhet a közönséghez. Fontos, hogy bevezetőjében és beszéde végén felhívja a figyelmet fő gondolataira. A vázlat használata Hasznos lehet, ha vázlatot készít arról, amit el szeretne mondani. Ez segíteni fog előadása megszerkesztésében, és előadása közben is vázlatára pillanthat. Fő gondolatait A, B és C pontba rendezheti, majd minden pont alá alcímeket írhat (1, 2, 3). Az alcímek alá is kerülhetnek további gondolatok (i, ii, iii). Amikor ezt készíti, törekedjen az egyszerűségre, hogy könnyen el tudja olvasni, ha előadás közben lepillant. Hatásos kezdés

11 Fontos, hogy előadása elején jó benyomást keltsen. Ezt könnyen elérheti, ha pozitívan és magabiztosan kezd. Ez először is azt jelenti, hogy jól felkészültnek kell lennie. A tapasztalt előadók, akik általában nem szeretnek vázlatokat használni, leírják az első egy vagy két mondatukat. Így jobban oda tudnak figyelni arra, hogy jó benyomást keltsenek, és nem kell az elején szavaikra koncentrálni. Tervezzen meg egy hatásos kezdést úgy, hogy az elején elmondja előadása vázlatát, bemutatja a fő gondolatokat, amiket érinteni fog beszéde alatt. Használhat anekdotákat, hogy megtörje a jeget, és a közönséget barátságosan vezesse be témájába. Azonban ne felejtse el, hogy az előadás elején a hallgatóság még nem koncentrál igazán, tehát a fontos gondolatok bevezetésével várjon egy vagy két percet. 28. Határozza meg világosan első gondolata végét és a következő elejét, beszéde szerkezetében. Kapcsolódás és összefoglalás 29. Ne változtassa hangszínét túl gyakran, ez megtévesztő lehet. Gondolatai logikus sorrendben kell, hogy következzenek, így a hallgatóság könnyen tudja követni. Új témákat vezessen be úgy, hogy az új és a régi gondolatok között legyen világos a kapcsolat. Mielőtt új gondolatát bevezetné, foglalja össze a régit. Ezek a kapcsolatok és összefoglalások legalább olyan fontosak, mint fő gondolatai, tehát jól tervezze meg őket. Hallgasson tapasztalt előadókat a rádióban és televízióban és írja le észrevételeit. Az ismétlés használata Az információk rövid összefoglalása előadás közben hatásos módja főbb gondolatai megerősítésének. Amikor szerkeszti beszédét, építse be az ismétléseket a fő pontok után és a legvégén. Habár az információ egyszerű elismételése nem elég. Amikor ismétel, használjon más szavakat, hogy ötlete újabbnak, de mégis ismerősnek tűnjön. Emlékezetes befejezés Az erős befejezés szerkesztése ugyanolyan fontos, mint a jó kezdésé fontos, hogy jelezze, hogy előadása lassan véget ér. Hangsúlyozza pl., hogy az utolsó pontról most kezd beszélni, vagy hogy összefoglalja a hallottakat. Ezért az információért hálásak lesznek, hiszen, ha lemaradtak előadás közben valamiről, akkor az összefoglalásban, a legvégén biztosan újra el fog hangzani. Mondja el nekik, Mondja el mondanivalóját Mondja el nekik, miről fog beszélni miről beszélt A prezentáció megírása Fontos tudni, hogy a leírt előadás szóban teljesen máshogy hangozhat, amikor előadjuk egy közönség előtt. Tanuljon meg természetes módon fogalmazni úgy, hogy az kövesse a természetes beszéd mintáját. 30. Ne feledje, hogy az előadás leírt szövege másképp hangzik élő szóban.

12 A megírás elkezdése 31. Találjon különböző módokat ugyanannak az ötletnek a kifejezésére. Majd használja a legtermészetesebbet. Amint összegyűjtötte a forrásanyagokat, és vázlatosan leírta előadását, már el is kezdte a megírást. Próbálja meg elképzelni, hogy hallja leírt szavait előadva. Mielőtt leírná előadását, jól gondolja végig, hogyan fog hangzani, majd próbálja meg leírni szavait, anélkül, hogy megszakítaná az írást mindent írjon le, amit fontosnak gondol. Ha nem tudja, hogyan kezdjen beszéde megírásához, akkor először is nézze meg, mi a különbség a leírt és a beszélt nyelv között. 32. Legyen válogatós, amikor kiválasztja, hogy mit fog tartalmazni az előadása. Az anyag egyszerűsítése Amint leírta előadásáról az első vázlatot, elkezdheti simítgatni. Olvassa el vázlatát többször, hogy biztosan mindent el kell-e mondania, illetve hogy biztosan tartalmazza-e az összes fontos információt. Fő gondolatait alátámaszthatja példákkal. Végül a humor vagy egyéb érdekességek használata is segíthet a figyelem felkeltésében és a közönség felrázásában. Természetes hangzás Sikeres lesz előadása, ha magabiztosan és nyugodtan adja elő, és ha a kimondott szavak természetesnek hangzanak a szájából, tehát amikor beszédét megírja, törekedjen a rövid és egyszerű mondatokra. Ha nem biztos abban, hogy szavai természetesen hangzanak, akkor vegye fel előadását magnóra és hallgassa vissza. Ha szükséges, akkor módosítsa szavait. Mit csináljon és mit ne Használjon egyszerű mondatokat. Használjon névmásokat: te és én. Használjon sok melléknevet. Jól készüljön fel és gyakoroljon, hogy az akadozásokat elkerülje. Használjon példákat és anekdotákat, hogy gondolatait illusztrálni tudja. Ne használjon szakzsargont. Ne beszéljen előadásában olyan dolgokról, amik nem fontosak. Ne terhelje túl a közönséget sok részlettel. Ne bánjon leereszkedően a közönséggel. Ne próbáljon valaki mást utánozni. Az előadás jegyzetbe sűrítése 33. Bizonyosodjon meg róla, hogy amit leírt nem túl bonyolult vagy kusza. Ha előadásánál szeretne jegyzeteket használni, akkor írjon először egy teljes vázlatot előadásáról, ami az összes fontos gondolatát és a példákat tartalmazza, amivel gondolatait illusztrálni fogja. Ebből a vázlatból indulhat ki, hogy megírja jegyzetét. Használhat számozott kártyákat is különböző gondolatai összefoglalására. Az egyes kártyákra írja fel olvashatóan a kulcsszavakat vázlatából. Ne írjon túl sokat egy kártyára, és információja mindig legyen világos és egyértelmű.

Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra

Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra Eszköztár reumatológiai betegségben szenvedő fiatalok számára Belépés a munka világába Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra Amikor behívják egy állásinterjúra, ez izgalmas, de egyben ijesztő

Részletesebben

akik a rehabilitációt követően újra munkába állnak Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra 1. Mit tud?

akik a rehabilitációt követően újra munkába állnak Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra 1. Mit tud? Eszköztár reumatológiai betegségben szenvedő olyan fiatalok számára, akik a rehabilitációt követően újra munkába állnak Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra Gratulálunk! Behívták állásinterjúra!

Részletesebben

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság érzésére az SZTE Pszichológiai Intézetének minikonferenciáján Hallgató Emese 2012. május

Részletesebben

Prezentációs készségfejlesztés

Prezentációs készségfejlesztés Prezentációs készségfejlesztés Az emberi agy születésünkkor kezd működni, s nem áll meg egészen addig a pillanatig, míg föl nem állsz és nyilvánosság előtt nem kezdesz el beszélni. /Sir George Jessel/

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

A prezentáció menete:

A prezentáció menete: Prezentáció A főszerep az előadóé. Az előadó akkor tekintheti magát felkészültnek az előadásra, ha azt a diasorozata nélkül is meg tudná tartani. (Még profi helyen is előfordul, hogy a prezentációt valamilyen

Részletesebben

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus Önnek bizonyára van elképzelése önmagáról mint személyes kommunikátorról, ezen belül arról, hogyan érzékeli önmaga kommunikációs módját, más szavakkal: kommunikációs

Részletesebben

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Tanulunk és tanítunk, mi a haszna? LLL Könyvtári Szolgáltatások és eredményességük Komárom, 2011. június 24-én A kommunikáció lényege, hogy az egymással

Részletesebben

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT Miért szervezzünk képzést? Felesleges megkérdezni, hogy kell-e képzést tartani, ha van rá igény és

Részletesebben

C A R E E R H O G A N D E V E L O P FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN. Riport tulajdonosa: Jane Doe. Azonosító: HB290579

C A R E E R H O G A N D E V E L O P FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN. Riport tulajdonosa: Jane Doe. Azonosító: HB290579 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN Riport tulajdonosa: Jane Doe Azonosító: HB290579 Dátum: 2013. március 11. 2 0 0 9 H

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY Mitől lesz sikeres a prezentációnk? FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA Miről lesz szó? 2 1. A prezentáció 2. A felkészülés 3. A prezentálás (előadás) felépítése 4. Gyakori hibák 5. Stressz

Részletesebben

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ A SIKER ALAPJA 1. FELKÉSZÜLÉS 1. Meg kell határozni az elérendő célt

Részletesebben

Kongresszusi előadás. Jótanácsok kezdőknek és profiknak

Kongresszusi előadás. Jótanácsok kezdőknek és profiknak Kongresszusi előadás Jótanácsok kezdőknek és profiknak A tudományos előadás a kongresszusi prezentáció az információ átadásának semmivel sem pótolható módja egyaránt bővíti az előadó és a hallgatóság ismereteit,

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása I.

Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása I. Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása I. A gyakorlatban megvalósuló kutatómunka elsı és egyben talán a legfontosabb lépése a kutatási téma megtalálása, és a hipotézis megfogalmazása.

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Berlitz 1. szint KER szint A 1

Berlitz 1. szint KER szint A 1 Társalgási Berlitz 1. szint KER szint A 1 A tanuló képes általános kifejezéseket és egész egyszerű mondatokat használni és megérteni. Képes személyes adatokra vonatkozó kérdések megfogalmazására illetve

Részletesebben

Vissza a hallás világába

Vissza a hallás világába Vissza a hallás világába Hozza ki a legtöbbet hallókészülékeiből Üdvözöljük újra a hangokkal teli világban Ami a legfontosabb A hallókészülékek bonyolult kommunikációs rendszerekké fejlődtek. Kaphatóak

Részletesebben

TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése.

TÁMOP-5.5.7.-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése. Kommunikáció. Témacsoportok A kommunikáció fogalama Metakommunikáció Kommunikáció a jogvédelmi munkában. A kommunikációs képesség játszotta a legnagyobb szerepet az emberiség fejlődésében A kommunikáció

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

C A R E E R H O G A N D E V E L O P FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN. Riport tulajdonosa: Jane Doe. Azonosító: HB290579

C A R E E R H O G A N D E V E L O P FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN. Riport tulajdonosa: Jane Doe. Azonosító: HB290579 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN Riport tulajdonosa: Jane Doe Azonosító: HB290579 Dátum: 2012. augusztus 02. 2 0 0 9

Részletesebben

Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON

Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON Angol Nyelvvizsga - Középfok Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON - Alapfokú angol nyelvtudással rendelkezel? - Szeretnél folyékonyan, bátran beszélni angolul? - Középfokú nyelvvizsgát szeretnél tenni,

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

ESSZÉÍRÁS június

ESSZÉÍRÁS június ESSZÉÍRÁS Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Az álláspályázat szóbeli része

Az álláspályázat szóbeli része Az álláspályázat szóbeli része Az állásinterjú Az állásinterjúra való meghívással döntő ponthoz érkezett a jövőbeli munkahely megszerzésének útján. Fontos mérföldkövet ért el. Ekkor már tudhatja, hogy

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011 Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011 A prezentáció előkészítése Tájékozódjunk! (Hol? Kiknek? Hogyan?) Fogalmazzuk meg a célokat! Gép nélkül! Tervezzünk! Hagyjunk

Részletesebben

A tanulásmódszertan alapjai 2

A tanulásmódszertan alapjai 2 2. Gyakorlat A tanulásmódszertan alapjai 2 Van helye és ideje a tanulásnak? Összeállítottátok a napirendet? Akkor mehetünk tovább. Ne feledd, a cél az, hogy a gyermeked egyedül tanuljon, ez az, ami mindig

Részletesebben

Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez. Mindent a maga idejében - de mikor is?

Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez. Mindent a maga idejében - de mikor is? Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez Mindent a maga idejében - de mikor is? Hol tart most az építkezéssel? Mit, mikor kell tennie, hogy minden idõben elkészüljön, és ne kelljen felesleges

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

A doboz tartalma. TomTom GO. Easy Click rögzítő. USB-kábel. USB autós töltő vagy RDS-TMC forgalmi jelvevő, a terméktől függően

A doboz tartalma. TomTom GO. Easy Click rögzítő. USB-kábel. USB autós töltő vagy RDS-TMC forgalmi jelvevő, a terméktől függően TomTom GO 1. A doboz tartalma A doboz tartalma TomTom GO Easy Click rögzítő USB-kábel USB autós töltő vagy RDS-TMC forgalmi jelvevő, a terméktől függően A termékhez járó tartozékok a termék csomagolásán

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Egy TITOK az idegen nyelv tanulásával kapcsolatban Amire senki nem gondol Nagy Erika, 2014 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

Témaválasztás, anyaggyűjtés

Témaválasztás, anyaggyűjtés Témaválasztás, anyaggyűjtés Honnan gyűjtenél anyagot a következő témákhoz? Válaszd ki és írd le! Ha van saját ötleted, azt is írd oda! beszélgetés, lexikon, fényképek, családi beszélgetés, értelmező szótár,

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

Hol és hogyan tanuljunk? A környezet befolyása a tanulás hatékonyságára

Hol és hogyan tanuljunk? A környezet befolyása a tanulás hatékonyságára Hol és hogyan tanuljunk? A környezet befolyása a tanulás hatékonyságára Ezen a foglalkozáson arra keressük a választ, milyen módon lehet a legeredményesebb a tanulásod. Ez azért fontos, mert az, ahogy

Részletesebben

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon N É P E S S É G T U D O M Á N Y I K U T A T Ó I N T É Z E T NKI D E M O G R A P H I C R E S E A R C H I N S T I T U T E KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET 1149 Budapest, Angol

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek?

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? ARI18/06MAY Segít a javulásban Kezelési terv, útmutató és heti napló antipszichotikus kezelést kezdô betegek részére

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV 1. A tanulási mintázat kérdőív... 215 2. A hallgatói élettörténetek gyűjtésének kutatási eszköze... 223 3. A tanulási orientációk állításainak újrarendezési kísérlete faktoranalízis segítségével (N=1004)...

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre Képzeld el az ÁLOM ügyfeled! Pont az érdekli, ami Neked van Pont olyan a cégmérete, ami Neked ideális Akár hosszú hónapokig kitartóan tárgyal Tájékozott

Részletesebben

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL 2015 15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL Álláskeresői e-book Álláskeresői e-book kiadványunkban hasznos tippeket adunk az álláskeresőknek, hogy sikeresek legyenek a keresésben és később

Részletesebben

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ. JOBCAPITAL

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ. JOBCAPITAL 2015 15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL Álláskeresői e-book Álláskeresői e-book kiadványunkban hasznos tippeket adunk az álláskeresőknek, hogy sikeresek legyenek a keresésben és később

Részletesebben

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Czakó Péter Európai Üzleti Iskola Tartalom Tulajdonos, tag = ÜGYFÉL A hely, ahol dolgozunk Magyarország helye a világ értéktérképén A módszerek,

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

KOMMUNIKÁCIÓ. Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet KOMMUNIKÁCIÓ Dr. Vincze Zoltán Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet MOTTÓ: A gondolkodó ember aki nem tudja kifejezni a gondolatait ugyanazon a szinten van, mint az

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZKB 210_03 FELKÉSZÍTÉS FELNŐ TT SZEREPEKRE Érted? Érted! modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM TNÁRI ÉRTED? ÉRTED! 27 MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/

AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/ AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A média: A kommunikációs készség ugyanolyan fontos, mint a technikai készségek. A kérdések is

Részletesebben

Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez

Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez Általános elvek A hallgatókat sok mindenre felkészítik, de mélyen hallgatnak a fegyelem kialakításának és fenntartásának gyakorlatáról.

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Viták, reklamációk és visszaterhelések megoldása.

Viták, reklamációk és visszaterhelések megoldása. Viták, reklamációk és visszaterhelések megoldása. Néha probléma merül fel egy-egy megrendeléssel kapcsolatban. Ha Önnel is megtörténik, forduljon hozzánk bizalommal. Vitákkal és visszaterhelésekkel kapcsolatos

Részletesebben

Karriertréning. Önismereti teszt. 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P

Karriertréning. Önismereti teszt. 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P 1. rész 1. Általában szeretek egyedül, a magam elképzelése szerint I Igen Nem G dolgozni 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P 3. Bosszantanak azok a kis hibák, amiket olykor elkövetek S Igen

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre

Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre Kevés az időd, de szeretnéd nyelvtanulásra fordítani a kisebb és nagyobb szüneteidet? Nem akarsz a rövid szüneteidben is a számítógép előtt ücsörögve nyelvleckéket

Részletesebben

bliss Bliss minibte és BTE fülmögötti hallókészülék használati útmutató

bliss Bliss minibte és BTE fülmögötti hallókészülék használati útmutató bliss bliss Bliss minibte és BTE fülmögötti hallókészülék használati útmutató 02 SONIC BLISS Hallókészülék típusa: r BTE r minibte A hallókészülék gyári száma: Bal Jobb A hallókészülék típusa: Bal Jobb

Részletesebben

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását? Nyugat-Pannon Régió Pályázati Tanácsadóinak és Projektmenedzsereinek Egyesülete Munkaügyi ismeretek A grafológia szerepe a személyzeti munkában Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A. INTERNET: www.uni-max.hu

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A. INTERNET: www.uni-max.hu Termék: AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A Típus: 446500 Gyártás dátuma: Eladás dátuma, pecsét, aláírás: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

Hitelesség. 1. összejövetel

Hitelesség. 1. összejövetel Hitelesség 1. összejövetel 19 Előkészítés Az összejövetel helyszínét rendezzük be úgy, hogy mindnyájan kényelmesen le tudjunk ülni, és láthassuk is egymást (körben ülve). A kör közepére helyezzünk el egy

Részletesebben

Tanácsok tanári portfólió bemutatásához

Tanácsok tanári portfólió bemutatásához Tanácsok tanári portfólió bemutatásához Kovács Zoltán Copyright c 2011 Last Revision Date: 2011. december 6. kovacsz@nyf.hu Bevezetés Ebben az esszében arról mondom el gondolataimat, hogy milyennek képzelem

Részletesebben

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok.

Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. HIVATALOS/ÜZLETI LEVÉL Hivatalos levelezés. Levelek, megkeresések, kérelmek és e-levelezés. Tartalmi, stiláris és formai szabályok. Öt alapvetõ cél: 1. Informálni akarunk. 2. Megmagyarázni valamit (magyarázkodni).

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

A SIKERES KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI

A SIKERES KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI A SIKERES KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI 2. A POZITÍV KÉRÉSEK KIFEJEZÉSE Prof. Ian R. H. Falloon 22 Elgondolkodott már azon, hogy Ön miként kér segítséget valaki mástól valamely problémája megoldásához? Nyaggatja

Részletesebben

KÉRDŐIV. A leíró jelzők csoportja 15 X 4 sorból áll. Gondolj magadra és karikázz be két szót minden egyes sorban, mely téged leginkább jellemez!

KÉRDŐIV. A leíró jelzők csoportja 15 X 4 sorból áll. Gondolj magadra és karikázz be két szót minden egyes sorban, mely téged leginkább jellemez! "frain INC; INTERP RSZONÁllS M lyiségjegy ÉS STílUS KÉRDŐIV KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A jegyzék segítségével meg tudjuk határozni a domináns stílusjegyeinket, melyekkel nap mint nap hatással vagyunk környezetünkre,

Részletesebben

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok Nem csupán a társkereső oldalakon, de már a közösségi oldalakon is a profilkép alapján szokták megítélni az ember lányát. Ami lássuk be sokszor

Részletesebben

Gondold ki, beszéld meg, osszad meg. Párbeszéd folytatása

Gondold ki, beszéld meg, osszad meg. Párbeszéd folytatása Gondold ki, beszéld meg, osszad meg Mit gondol a tárgyról vagy témáról.. Párbeszéd folytatása Ötletek megosztása.. 1 Úgy gondoltam, de most azt hiszem Régebben úgy gondoltam, hogy. Most úgy látom, hogy.

Részletesebben

Az újságírásról és interjúkészítésről

Az újságírásról és interjúkészítésről Jegyzet 4: Az újságírásról és interjúkészítésről Az újságírásról és interjúkészítésről Az interjúkészítés előkészületei Mi a téma és milyen megközelítésből mutatjuk be? - Miért érdekes számodra a téma

Részletesebben

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem!

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem! APRÓ LÉPÉSEK EGY TISZTA ÉS RENDSZEREZETT KONYHÁHOZ Tartalomjegyzék Bemutatkozás Az én történetem Az otthonszervezésről és az előnyökről - miért fogj bele? Iránytű a konyhához Előkészületek: mielőtt elkezdenéd

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on Phonak CROS B Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on A CROS hallókészülékeim visszaadták a hangokat, amik visszaadták az életemet.. Angie Aspinall, Phonak CROS viselő Hallás

Részletesebben

Üzleti kommunikáció. beszélgetés, tárgyalás, prezentáció, vita és hozzászólások (értekezlet, tanácskozás)

Üzleti kommunikáció. beszélgetés, tárgyalás, prezentáció, vita és hozzászólások (értekezlet, tanácskozás) Üzleti kommunikáció UAz üzleti kommunikáció fogalma: A kommunikációnak számos megközelítése, így számos meghatározása is van. Az üzleti kommunikáció nem más, mint hír üzleti célú áramoltatása gazdasági,

Részletesebben

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_21 É N É S A V I L Á G Ismered Budapestet? Magyarország fővárosa Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 221 MODULLEÍRÁS

Részletesebben

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok Hogyan és mit is csinálunk? Pályázati anyag: önéletrajz + motivációs levél +? Önéletrajz : lehet 1 oldalnál hosszabb? Kulcsszavak használata Tömör és átlátható, ne a

Részletesebben

Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés. E elearning tananyag

Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés. E elearning tananyag Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés E elearning tananyag Témák 1. Téma és tartalom 2. Prezentáció készítése 3. Eszközök és használatuk 4. Megjelenés, kommunikáció, testbeszéd 5. Hallgatóság

Részletesebben

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk?

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Nem szükséges informatikusnak lennünk, vagy mélységében átlátnunk az

Részletesebben

Felkészülni...Rajt! Cél: a munka

Felkészülni...Rajt! Cél: a munka Felkészülni...Rajt! Bevezető Beszélgetés a Panda Hotel munkatársával Villáminterjú egy gyakornokkal A szombathelyi Regionális Forrásközpont tapasztalatai Bevezető Ügyfeleink elhelyezése közben szerzett

Részletesebben

7. 1. A formatív értékelés és lehetséges módjai (szóbeli, feladatlapos, számítógépes) az oktatásban. - valamilyen jelenségről, ill.

7. 1. A formatív értékelés és lehetséges módjai (szóbeli, feladatlapos, számítógépes) az oktatásban. - valamilyen jelenségről, ill. 7. 1. A formatív értékelés és lehetséges módjai (szóbeli, feladatlapos, számítógépes) az oktatásban Pedagógiai értékelés fogalma: Az értékelés során értéket állapítunk meg: közvetlenül: közvetve: - valamilyen

Részletesebben

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Hallottad? A telefonos kommunikációról Budapest, 2012. 11. 24.

Részletesebben