STOLL FZ PROFILINE HOMLOKRAKODÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STOLL FZ PROFILINE HOMLOKRAKODÓ"

Átírás

1 STOLL FZ PROFILINE HOMLOKRAKODÓ

2 1965. A Stoll 1900-as évektôl gyárt mezôgazdasági gépeket, II. világháború után Németország vezetô cukorrépa betakarítógép gyártója volt, majd 1965-ben termékeit kibôvítette a traktorra szerelhetô homlokrakodókkal Közel tíz év alatt, évrôl évre bôvült a termékpaletta, így széles körben kínált rakodókat és munkaeszközöket is, ekkor már szinte minden traktortípusra A Stoll elsôként gyártotta a könnyedén leszerelhetô rakodókat. Két csatlakozópont kioldásával egyszerûen kijárunk a rakodók alól, mely kevesebb mit két percet vesz igénybe Az FZ/FS rakodócsaláddal tovább tökélesítette rakodóit a Stoll. Stabilitás és teljesítmény növelése mellett elrejtette a párhuzamos vezetés rudazatát, és a hidraulikacsöveket. Napjainkban: Évente több mint db homlokrakodó készül a Stoll németországi üzemében, így Európa egyik legnagyobb homlokrakodó gyártója. Jelenleg három különbözô építésmódú rakodócsaládot gyártanak, melyek szinte minden traktortípusra és márkára felszerelhetôk. Ezekhez természetesen széles választékban kínál munkaeszközöket a gyártó.

3 A Stoll továbbfejlesztette homlokrakodóit. A már világszerte bizonyított technika teljesen új megoldásokkal innovatív és nagyobb teljesítôképességû lett. Az elônyök, melyeket a mindennapi használat során nagyon hamar értékelni tudunk, a mechanikus párhuzamos vezetés Z-Kinematikával, a felmerítés- és a gyorsürítés funkció. Ezen kívül kiválóak a kilátási viszonyok a vezetô számára, az emelôbe épített párhuzamos vezetés kormányrúdjának, a speciális U profilú emelôkarba rejtett (és védett) hidraulikus vezetékek, és az elöl elhelyezkedô kereszttartónak köszönhetôen. A STOLL FZ-homlokrakodók rendelkeznek minden olyan tulajdonsággal, mint erô, stabilitás, emelô teljesítmény, modern tervezés, melyek egy megújuló és fejlôdô koncepcióhoz szükségesek. Kiváló mûködôképessége és az okos technikai megoldások mutatják, hogy mennyire jeles az FZ homlokrakodó család, melyet a mindennapi használat során, a magas teljesítôképessége, és könnyû kezelhetősége is bizonyít. Még jobb kilátás az emelôkarba rejtett hidraulikus vezetékeknek köszönhetôen. A mozgó elemek szélesebb és erôsebb csapokkal és perselyekkel vannal felszerelve, és a zsírzási pontok jól látható helyen vannak elhelyezve, könnyû kezelés érdekében. A lengôkar magasszilárdságú finom szemcséjû acélból készül, melynek köszönhetôen a rakodó önsúlya is alacsonyabb. Z-Kinematik jobb kilátás a traktorvezetô számára, tökéletes párhuzamos vezetés. A kereszttartó (merevítô) elem lapított és ovális, illetve elôs helyezkedik el, szintén javítva a látási viszonyokat. A biztonsági lábak állíthatóak, munkaeszközzel és munkaeszköz nélküli állapotban is leállítható a rakodó. A szerszámok lezárása történhet automatikusan vagy kívánság szerint elektrohidraulikusan is. Természetesen az FZ típusok szerszám-gyorscsatlakozóval vannak felszerelve.

4 A rakodó emelôkarja egy acélból van meghajlítva a magas szilárdség érdekében, ennek üregében helyezték el a párhuzamos vezetést vezérlô kart, illetve ez alatt találhatóak a rejtett és lemezzel védett hidraulikus vezetékek. Mechanikus vezérlôkar és az összes hidraulika vezeték integrálva van a rakodó lengôkarba. Párhuzamos vezetés rudazata a konzolba építve, jobb teherbírás, és nem utolsó sorban a jobb kilátás érdekében. Illetve sok traktor esetében biztosítja az elsô szélvédô teljes kinyithatóságát.

5 Azonnal észrevehetô a különbség, nincsenek zavaró vezetékek, és teljesen sina a lengôkar belsô felülete. Sokkal könnyebben tudok csak a rakodásra koncentrálni. Különösen megfelel az álvárásoknak, hogy a vezetékek, és kötési pontok ajánlott karbantartásai könnyedén elvégezhetôk. Kiemelkedô teljesítôképesség a traktorokhoz optimálisan illeszkedô rakodóknak köszönhetô A Z-Kinematik típusok kifejlesztésével, miszerint a párhuzamos vezetés vezérlôkarja az emelôkarba helyezkedik el, pozitív hatást gyakorol a homlokrakodó traktoron való elhelyezkedésére. A rejtett párhuzamos vezetônek köszönhetôen közelebb kerülhet a rakodó a kabinhoz, illetve a traktor súlypontjához, ez ideálisabb üzemeltetést, jobb súlyeloszlást és nagyobb terhelhetőséget jelent. Lényeges, hogy ez által csökken az elsô híd terheltsége is, és emelkedik az élettartam. Minden Stoll homlokrakodó a legmagasabb minôségû finom-szemcséjû acélból készül. Ennek nagyon jó oka, hogy a finom szemcséjû acél nagy szilárdságot, és stabilitást ad az emelôszerkezetnek, melyet el is várnak a Stoll rakodóktól. A stabilitást a már korábban is említett egyedi U-profilnak is köszönhetjük, mert egy acéldarabból hajlítják az emelôkarok U-alakját, melyet belül egy lemezzel erôsítenek meg a gyártás során. A speciálisan illeszkedô rakodó olyan pozícióban helyezkedik el, hogy ne terhelje túl az elsô tengelyt. E mellett több típus esetében még kinyithatóvá válik az elsô szélvédô is.

6 Tisztán és gondosan elhelyezett hidraulika vezetékek az emelôkar alatt. Bármikor gyorsan hozzáférhetünk. Robusztus ovális kereszttartó, mely messze elöl is stabilitást ad, és nem akadályozza a kilátást A STOLL FZ Kinematik egyedi U profilos kialakítása, biztosítja a hidraulika csövek biztonságos elhelyezkedését, melyek védôlemezzel vannak lefedve. Ez által a hidraulika csövek nem sérülnek, de a lemez levételével a karbantartás egyszerûen megoldható. Elrejtett hidraulikavezetékek A traktorok motorházteteje egyre szélesebb lesz, így egyre kritikusabb a traktor és a rakodó szerkezet közötti megfelel távolság. Stoll megoldást nyújt erre a problémára is. Logikus és a gyakorlatban indololt megoldással elrejtette a hidraulikus csöveket egy védett, zárt helyre az emelô szerkezet U-profilja alá, ahol lemezzel vannak burkolva. Ez által a hidraulika csövek védve vannak minden mecahnikai sérülésektôl, de ennek ellenére a védôlemez levétele után azonnal elvégezhetjük a karbantartási munkákat. Másik fontos pozitívuma ennek a megoldásnak a védelem mellett, hogy a szerkezet belsô része teljesen szabad, így munka során biztos, hogy nem akadnak/ragadnak fel idegen anyagok. Minden zsírzási pont kívülrôl jól látható és kezelhetô. Erôsített csapok, széles tömítésû csapágyak, közvetlen zsírzási pontokkal, hosszú élettartamot biztosítanak mindennapi használat mellett is. Minden csapágynak külön zsírzópont. Mielôtt még bármilyen rakodó mellett döntene, vessen egy pillantást a csapokra, mert azok elárulják, hogy hobbi vagy profi homlokrakodóról van e szó. A Stoll rakodókkal szemben a csapok esetében is elvárt a kiváló minôség és a hosszú élettartam. A FZ rakodók esetében a csapok átmérői 30-40mm-esek, - emelôkarok felfüggesztésénél 40-50mm- és ezen felül csap mindkét oldalán 22mmes perselyek erôsítik és teszik hosszú élettartamúvá ezeket a pontokat. A csaponkénti zsírzási pontok tökéletes kenést adnak minden egyes csapnak, szintén a kopásállóságot növelve.

7 Mindig a traktortípushoz alkalmazkodva, hátsó tengelytámasszal vagy a nélkül. Azon típusokra. melyekre nem szükséges a hátsó tengelytámasz, azokat is ún. fél-kerettel szerelnek fel a stabilitás érdekében. Különféle Joystickvezérlést választhatunk. Mechanikusan bowden által, vagy elektrohidraulikusan vezérelt vezérlôblokkon keresztül mûködtethetjük a rakodót. Hidro-Fix hidraulika gyorscsatlakozó segítségével gyorsan és egyszerre tudjuk csatlakozhatni, illetve szétkapcsolni a hidraulikacsöveket. Cseppmentes és gyors csatlakozást biztosít. Alapfelszereltség esetén is 4x1pár gyorscsatlakozással találkozhatunk. A Comfort Drive egy hidro-pneumatikus lengéscsillapító rendszer, amely a vibrációs, vagy ütésszerû mechanikus erôhatásokat tompítja. Használja a Comfort Drive rendszert közúton, vagy ha hosszabb utat kell megtenni rossz terepen. Ezzel védi saját magát, a traktort és a homlokrakodót is. RTL-Nívóautomatika: gombnyomásra a munkaeszköz visszaáll az általunk beállított alapállásba. Gyorsítja a munkavégzést, növeli a csapok élettartamát. Stoll Plusz funkció a gyakorlatban: Egy teli (púpozott) kanál a felmerítés funkció segítségével végig teli kanál marad. Nem folyik le emeléskor a teli kanálról pl. föld vagy termény, és nô a rakodóteljesítmény. A rendszer annyira egyszerû, mint amennyire tökéletes, a felmarkolás után még egyszer fel tudjuk billenteni 24 fokkal, így marad púpozott a kanál. Gyorsürítés egy gombnyomásra elvégezhetô. A Stoll FZ homlokrakodók Plusz-funkciói Talaj közeli állapotban a kanalat 45 -szögben tudjuk felbillenteni, illetve emeléssel (93cm) akár 69 -os szöget is el tudunk érni, mely egyedi a mechanikus párhuzamos vezetésû rakodók esetében. Ezen kívül opció keretén belül az FZ+ Kinematiknál találkozhatunk a fent látható gyorsürítés funkcióval, és a szintén egyedi RTL nívó-automatikával.

8 Wilhelm Stoll Maschinenfabrik GmbH Bahnhofstr Lengede Invest Gépkereskedelmi Kft 2942 Nagyigmánd, Gépállomás u. 1. Farkas László / itelezés: www alakartkft hu /