Tejsav enzimatikus észterezése ionos folyadékokban és szuperkritikus szén-dioxidban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tejsav enzimatikus észterezése ionos folyadékokban és szuperkritikus szén-dioxidban"

Átírás

1 PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Tejsav enzimatikus észterezése ionos folyadékokban és szuperkritikus szén-dioxidban DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: Németh Gergely OKLEVELES KÖRNYEZETMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ: Dr. Gubicza László EGYETEMI TANÁR PANNON EGYETEM BIOMÉRNÖKI, MEMBRÁNTECHNOLÓGIAI ÉS ENERGETIKAI KUTATÓ INTÉZET 2013.

2

3 ELŐZMÉNYEK, CÉLKITŰZÉSEK A vegyipari folyamatok átalakítása és a hulladékprobléma megoldása érdekében a megújítható/megújuló nyersanyagok felhasználása egyre elterjedtebb. Ilyen széles körben alkalmazott alapanyagok a tejsav és észterei, melyeket az élelmiszeripar konzerválószerként, aromaanyagként, emulgeálószerként alkalmaz, továbbá a gyógyszeripar és kozmetikai ipar is felhasználja, valamint a biológiailag lebomló polimerek előállítása során is alapanyagként szolgál. Doktori témámban vizsgált reakció a kémiai szintézissel előállított racém tejsav etanollal történő enantioszelektív észterezése, melyhez kétféle lipáz enzimet (Candida antarctica lipáz B, Candida rugosa) alkalmaztam különféle oldószerekben és reakciókörülmények között. A felhasznált oldószerek (ionos folyadékok, szuperkritikus CO 2 ) olyan környezetbarát vegyületek, melyeknek az a jellemzőjük, hogy összetételük vagy a reakciókörülmények változtatásával befolyásolhatók az oldószertulajdonságaik. Az említett reakció enantioszelektivitásának vizsgálata teljesen új kutatási terület, melyről még csak minimális irodalmi adat áll rendelkezésre. Célom az volt, hogy meghatározzam azokat az optimális reakciókörülményeket, melyek mellett az észterhozam és az enantiomertisztaság is maximális értéket mutat, ezzel egy olyan technológiához alapokat nyújtani, mellyel megfelelő (L)- és (D)-tejsav arányú elegyet előállítva biológiailag lebontható műanyag alapanyagához jutunk. A számos reakcióparaméter közül a hőmérséklet, a szubsztrátfelesleg és a kezdeti víztartalom hatásait vizsgáltam különböző konvencionális és nem konvencionális oldószerekben.

4 KÍSÉRLETI MÓDSZEREK Rázatott lombikos kísérletek során vizsgáltam különböző konvencionális közegekben és ionos folyadékokban olyan paraméterek hatását, melyek nagyban befolyásolják a lipázok működését. A paraméterek hatását a későbbiekben nagynyomású reaktorban követtem nyomon, ahol szuperkritikus szén-dioxidban és szuperkritikus szén-dioxid/ionos folyadék rendszerben zajlott a reakció. A reakció során képződött vizet zeolit hozzáadásával rázatott lombikos kivitelben, valamint pervaporációs berendezéssel távolítottam el. A legkedvezőbb paraméterkombináció mellett mért enantiomerfelesleg értékét az (L) > (D)-észterből visszakapott tejsav újbóli reakcióba vitelével növeltem. TÉZISPONTOK A Ph.D. kutatómunkám során elért új tudományos eredményeket az alábbi 7 tézispontban fogalmaztam meg: 1. Enantioszelektivitás és hozam szempontjából vizsgáltam a tejsav enzimes észterezését különböző közegekben. A szakirodalomban fellelhető eredmények között az enzimes tejsavészterezés enantioszelektivitásának vizsgálata teljesen új terület, melynek vizsgálatáról nem állnak rendelkezésre adatok. Megállapítottam, hogy n-hexánban és oldószermentes (etanolfelesleg) közegben a tejsav etil-észter enzimes (Candida antarctica lipáz B) előállítása során kismértékű enantioszelektivitás mérhető. n-hexán esetében monomer tejsavra vonatkoztatva a legnagyobb hozam 55%, az enantiomerfelesleg 20%, oldószermentes közegben pedig 81% illetve 22% volt, mindkét esetben 24 óra reakcióidő után.

5 A továbbiakban 10 Cyphos-típusú ionos folyadékot vizsgáltam enzim nélküli tejsav észterezéses reakcióban, és megállapítottam, hogy közülük 5 rendelkezik elegendően alacsony katalitikus aktivitással ahhoz, hogy felhasználhatók legyenek enzimes reakciók oldószereként. A kisebb katalitikus aktivitással rendelkező ionos folyadékok a 30 C-on mért hozammal: Cyphos 103: 9% Cyphos 104: 13% Cyphos 105: 6% Cyphos 109: 34% Cyphos 110: 26% Oldószermentes közegben: 2% Mérésekkel igazoltam, hogy az öt ionos folyadék közül a Cyphos 104 trihexiltetradecil-foszfónium-bisz (2,4,4-trimetilpentil) foszfinát a legalkalmasabb közeg tejsav és etanol enantioszelektív reakcióinak kivitelezéséhez. A kísérlettervezés kiértékelése során megállapítottam, hogy a három paraméter mért intervallumaiban a legnagyobb hozam és enantioszelektivitás 30 C-on, 11-es alk/ts arány és 8 m/m%-os kezdeti víztartalom mellett érhető el y=56%, e.e.=22%-os értékekben, 50%-os hozamnál az e.e.=23%. (1. publikáció) 2. Méréseim igazolták, hogy a Candida antarctica lipáz B nagyobb aktivitást és enantioszelektivitást mutat a vizsgált körülmények között, mint a Candida rugosa. 4 reakcióparaméter (hőmérséklet, kezdeti víztartalom, alk/ts arány, IL/alk mennyisége) változtatása mellett hasonlítottam össze a két enzimet. CALB-bal szinte valamennyi paraméterkombináció mellett nagyobb hozamot értem el, enantioszelektivitás esetében pedig egyértelműen CALB esetében mértem nagyobb e.e. értékeket 24 óra reakcióidő után. (4. publikáció)

6 3. A szuperkritikus CO 2 -ban és scco 2 /IL rendszerben folytatott mérések eredményeiből megállapítottam, hogy a tejsav etanollal történő észterezése 100% feletti hozamot is elérhet, miközben az enantioszelektivitás kicsi marad. A hőmérséklet értékét 35, 50 és 75 C-on, a nyomást pedig 100, 200, 300 bar-on vizsgálva megállapítottam, hogy a scco 2 mellé Cyphos 104-es ionos folyadékot adagolva pozitív hatást figyelhető meg a vizsgált észterezésre. Ionos folyadék nélkül csak magas hőmérsékleten mérhető 100% feletti hozam ( %), az enantiomerfelesleg értékei pedig ezzel ellenkező módon, alacsony hőmérsékleten mutattak 21-27% közötti értékeket nagyobb nyomás mellett 1 óra reakcióidő után. Ionos folyadékos közegben már 30 C-on is mértem 120%-os hozamot, ennek ellenére az enantiomerfelesleg értékei nem mutattak növekvő tendenciát az ionos folyadék nélküli rendszerhez képest. Az ionos folyadékban és scco 2 -ban végzett kísérletek eredményeit összehasonlítva megállapítottam, hogy Cyphos 104-es ionos folyadék közegében és CALB enzim használatával érhető el a legnagyobb hozam és enantiomerfelesleg. (2. publikáció) 4. A hőmérséklet, az alk/ts arány, a kezdeti víztartalom és a Cyphos 104 IL/alk arány optimális értékeit meghatározva megállapítottam a reakció maximális hozamát és enantioszelektivitását CALB enzim használata mellett. Kimutattam, hogy az optimális értékeket az enzim működéséből adódóan a következő intervallumokon kívül nem indokolt mérni: C, 3-19-es alk/ts arány, 2,5-16 m/m% kezdeti víztartalom, 0-2 IL/alk arány. Meghatároztam, hogy az adott mérések során a legjobb eredmények 30 C-on, 11-es alk/ts arány, 4 m/m%-os kezdeti víztartalom és 1-es IL/alk arány mellett érhetők el (y=77%, e.e. 1h =38%, e.e.(y=50%)=30%). (4. publikáció) 5. Bebizonyítottam, hogy a vízeltávolítás a hozamon kívül az enzim enantioszelektivitását is csökkentette a tejsav enantioszelektív észterezésekor. A vizsgálatok során a képződött vizet zeolittal (4Å) és pervaporációval (PERVAP 2201) távolítottam el a reakcióelegyből. Zeolit alkalmazásakor a referenciaeleggyel összehasonlítva [y=92%, e.e.(y=50%)=30%] 86% és 80%-os hozamot illetve 24% és 25%-os e.e. értékeket (y=50%-nál) értem el 48 órás reakcióidő után. Pervaporáció esetében 5 óra reakcióidő elteltével a hozam 22%-os volt, mely megegyezik a referenciaelegynél mért értékkel, az e.e. érték pedig 26% volt (referenciaelegy e.e.=34%). (3. publikáció)

7 6. Elméleti számításokkal és mérésekkel bizonyítottam, hogy az egyszeri reakció során kapott enantiomerfelesleg értéke nagymértékben növelhető a termékből visszanyert szubsztrát újbóli reakcióba vitelével. A meghatározott optimális paraméter értékek mellett a megváltozott enantiomer arányú termékből visszanyerhető kiindulási anyag (tejsav) újbóli reakciójával tovább növeltem az enantiomerfelesleg értéket. Három módszer közül 24 órás reakciók ill. 50%-os és 30%-os hozam utáni visszaforgatás az 50%-os hozam utáni módszerrel értem el a legjobb eredményeket. Ebben az esetben a legkisebb a visszaforgatások száma, ezáltal a várható költségek (4x, e.e.=79%). (4. publikáció) 7. Meghatároztam az enzim dezaktiváció mértékét Cyphos 104-es ionos folyadékban, és igazoltam az ionos folyadék enzimstabilizáló hatását. A hatás abban mutatkozott, hogy ötszöri újrafelhasználás után is nagyobb aktivitást mértem, mint ionos folyadék nélkül. Ionos folyadék közegében a kezdeti 77%-os hozam 5 újrahasználat után 20%-ra csökkent. Az ionos folyadék nélküli reakcióban a hozam 50%-ról 9%-ra csökkent az ötödik visszaforgatás után. (4. publikáció) KAPCSOLÓDÓ PUBLIKÁCIÓK A DOLGOZAT ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ PUBLIKÁCIÓK 1. Findrik, Z., Németh, G., Gubicza, L., Bélafi-Bakó, K., Vasić-Rački, Đ.: Evaluation of factors influencing the enantioselective enzymatic esterification of lactic acid in ionic liquid, Bioprocess and Biosystems Engineering 35 (2012) IF=1, Knez, Ž., Kavčič, S., Gubicza, L., Bélafi-Bakó, K., Németh, G., Primožič, M., Habulin, M.: Lipase-catalyzed esterification of lactic acid in supercritical carbon dioxide, Journal of Supercritical Fluids 66 (2012) IF=2, Findrik, Z., Németh, G., Vasić-Rački, Đ., Bélafi-Bakó, K., Csanádi, Zs., Gubicza, L.: Pervaporation-aided enzymatic esterifications in non-conventional media, Process Biochemistry 47 (2012) IF=2, Németh, G., Bélafi-Bakó, K., Nemestóthy, N., Gubicza, L.: Asymmetric lactic acid esterification with biocatalysts in ionic liquid, Hungarian Journal of Industrial Chemistry, 39 (2012)

8 HASONLÓ TÉMÁBAN MEGJELENT PUBLIKÁCIÓK Major, B., Németh, G., Bélafi-Bakó, K.,: Unique role of water content in enzymatic synthesis of ethyl lactate using ionic liquid as solvent, Chemical Papers 64 (2010) Németh, G.: Zöld oldószer, lebomló műanyag, Élet és Tudomány 40 (2011) EGYÉB PUBLIKÁCIÓK Németh, G., Reich, K., Fazekas, B., Pitás, V., Kárpáti, Á., A rothasztott szennyvíziszap nehézfém-tartalmának csökkentési lehetősége, Hírcsatorna 3 (2009) Pitás, V., Németh, G., Reich, K., Fazekas, B., Biofilm hordozó hatása biofilmes/hibrid reaktorok működésére, Műszaki Információ. Környezetvédelem, 6 (2009) ANGOL NYELVŰ ELŐADÁSOK ÉS POSZTEREK Gubicza, L., Bélafi-Bakó, K., Csanádi, Zs., Németh, G.: Microwave assisted enzymatic esterification of lactic acid in phosphonium type ionic liquids, EUCHEM 2010, Conference on Molten Salts and Ionic Liquids, Bamberg, Németország, március , pp. 149., poszter Nemestóthy, N., Németh, G., Csanádi, Zs., Gubicza, L.: Continuous enzymatic esterification in pervaporation-aided system using ionic liquids as solvent, International Scientific Conference on Pervaporation, Vapor Permeation and Mambrane Distillation, Torun, Lengyelország, április , pp. 86., poszter Németh, G., Nemestóthy, N., Findrik, Z., Gubicza, L.: Enantioselecive enzymatic esterification of lactic acid in ionic liquids, 37th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, Tatranské Matliare, Szlovákia, május , pp , előadás Németh, G., Csanádi, Zs., Findrik, Z., Gubicza, L.: Investigation of the enantioselectivity of different lipase enzymes during the esterification of lactic acid in ionic liquid cosolvent, Applied biocatalysis, 6 th meeting of students and university professors, Zágráb, Horvátország, június 9., pp. 9., előadás Németh, G., Csanádi, Zs., Bélafi-Bakó, K., Gubicza, L.: Effect of ionic liquids' properties on the enantioselective esterification of lactic acid, 8 th European Symposium on Biochemical Engineering Sciences, szeptember 5-8., Bologna, Olaszország, pp. 193., poszter Németh, G., Kavčič, S., Nemestóthy, N., Habulin, M., Knez, Z., Gubicza, L.: Asymmetric esterification of low carbon atom number carboxylic acids in ionic liquid as a co-solvent, Slovenski kemijski dnevi 2010, szeptember , Maribor, Szlovénia, pp. 132., előadás Németh, G., Bélafi-Bakó, K., Gubicza, L.: Enzymatic enantioselective esterification of lactic acid with low carbon chain alcohols in ionic liquids, 7 th International Conference on

9 Renewable Resources and Biorefineries, június 8-10., Bruges, Belgium, pp. 13., poszter Németh, G., Habulin, M., Knez, Ž., Primožič, M., Gubicza, L.: Comparison of the enzymatic production of lactic acid ethyl ester in ionic liquid and supercritical CO 2, 2 nd Conference on Applied Biocatalysis and 7th Meeting of Students and University Professors from Maribor and Zagreb, Maribor, Szlovénia, november 7-8., pp. 49., előadás Németh, G., Findrik, Z., Vasić-Rački, D., Bélafi-Bakó, K., Gubicza, L.: Effect of ionic liquids on the enantioselectivity of Candida antarctica lipase B during lactic acid esterification, 9 th International Conference on Protein Stabilization, május 2-4., Lisszabon, Portugália, pp. 43., poszter MAGYAR NYELVŰ ELŐADÁSOK Gubicza, L., Németh, G., Csanádi, Zs., Bélafi-Bakó, K., Vrasalovic Presecki, A., Nemestóthy, N.: Enzimkatalitikus észterezés ionos folyadékokban, Veszprém, Műszaki Kémiai Napok, április , pp Németh, G., Bányai, T., Nemestóthy, N., Findrik, Z., Gubicza, L.: Tejsav enantioszelektív észterezése Cyphos 104 ionos folyadékban, Műszaki Kémiai Napok, Veszprém, április , pp Németh, G., Bányai, T., Nemestóthy, N., Findrik, Z., Gubicza, L.: Tejsav enantioszelektív észterezése Cyphos 104 ionos folyadékban, Műszaki Kémiai Napok, Veszprém, április , pp Gubicza, L., Németh, G., Csanádi, Zs., Bélafiné Bakó, K., Vrasalovic Presecki, A., Nemestóthy, N.: Enzimkatalitikus észterezés ionos folyadékokban, Műszaki Kémiai Napok, Veszprém, április , pp

A hármas szám bűvöletében

A hármas szám bűvöletében A hármas szám bűvöletében Bélafiné Bakó Katalin Gubicza László Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutatóintézet Kutató Kari minősítés kötelezettségei és lehetőségei konferencia Veszprém, 2013.

Részletesebben

PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA IONOS FOLYADÉKOK ALKALMAZÁSA KATALITIKUS REAKCIÓK KÖZEGEKÉNT DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS KÉSZÍTETTE: FRÁTER TAMÁS OKL. KÖRNYEZETMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

AZ ETIL-LAKTÁT ENZIMKATALITIKUS SZINTÉZISE NEM-KONVENCIONÁLIS KÖZEGEKBEN

AZ ETIL-LAKTÁT ENZIMKATALITIKUS SZINTÉZISE NEM-KONVENCIONÁLIS KÖZEGEKBEN Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola AZ ETIL-LAKTÁT ENZIMKATALITIKUS SZINTÉZISE NEM-KONVENCIONÁLIS KÖZEGEKBEN DOKTORI (PH.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Major Brigitta okleveles

Részletesebben

OLDÓSZERMÉRNÖKSÉG ALKALMAZÁSA IZOAMIL-ACETÁT ENZIMATIKUS ELİÁLLÍTÁSÁRA

OLDÓSZERMÉRNÖKSÉG ALKALMAZÁSA IZOAMIL-ACETÁT ENZIMATIKUS ELİÁLLÍTÁSÁRA PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA OLDÓSZERMÉRNÖKSÉG ALKALMAZÁSA IZOAMIL-ACETÁT ENZIMATIKUS ELİÁLLÍTÁSÁRA DOKTORI (PH.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: FEHÉR ERIKA

Részletesebben

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola A KÉN-HIDROGÉN BIOKATALITIKUS ELTÁVOLÍTÁSA BIOGÁZBÓL SZUSZPENDÁLT SZAKASZOS ÉS RÖGZÍTETT FÁZISÚ FOLYAMATOS REAKTORBAN, AEROB ÉS MIKROAEROB

Részletesebben

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL

GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA GALAKTURONSAV SZEPARÁCIÓJA ELEKTRODIALÍZISSEL DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: MOLNÁR ESZTER OKL. ÉLELMISZERMÉRNÖK TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

Laboratory for separation processes and product design, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia. 8200 Veszprém, Egyetem u. 10

Laboratory for separation processes and product design, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia. 8200 Veszprém, Egyetem u. 10 Tejsav észterek előállítása ionos folyadékban végzett enzimkatalitikus észterezéssel Lactic acid ester production by enzymatic esterification in ionic liquids Andreja Dobaj 1, Bányai Tamás 2, Major Brigitta

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

Anyagok és módszerek

Anyagok és módszerek A víztartalom szerepe a tejsav enzimkatalitikus észterezése során The effect of water content on the enzymatic esterification of lactic acid Major Brigitta, Kelemenné Horváth Ilona, Bélafiné Bakó Katalin,

Részletesebben

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola BIOSZORBENSEK ELŐÁLLÍTÁSA MEZŐGAZDASÁGI HULLADÉKOKBÓL SZÁRMAZÓ, MÓDOSÍTOTT CELLULÓZROSTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Részletesebben

H-8200, Veszprém, Egyetem u. 10., Hungary. H-1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3-9., Hungary

H-8200, Veszprém, Egyetem u. 10., Hungary. H-1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3-9., Hungary Szilárd-gáz fázisú enzimkatalitikus reakciók Enzymatic reactions in solid-gas phase Csanádi Zsófia 1, Vozik Dávid 1, Gubicza Krisztina 2, Zvjezdana Findrik Blazevic 3, Bélafiné Bakó Katalin 1 1 Pannon

Részletesebben

8200 Veszprém, Egyetem utca 10. Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia

8200 Veszprém, Egyetem utca 10. Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia Aszimmetrikus tejsav észterezés ionos folyadékban Asymmetric lactic acid esterification in ionic liquid Németh Gergely 1, Bélafiné Bakó Katalin 1, Maja Habulin 2, Nemestóthy Nándor 1, Gubicza László 1

Részletesebben

Ionos folyadékokban lejátszódó enzimatikus észterezési reakciók vizsgálata integrált rendszerben ZÁRÓJELENTÉS

Ionos folyadékokban lejátszódó enzimatikus észterezési reakciók vizsgálata integrált rendszerben ZÁRÓJELENTÉS Ionos folyadékokban lejátszódó enzimatikus észterezési reakciók vizsgálata integrált rendszerben ZÁRÓJELENTÉS Az ionos folyadékok tulajdonságai Az ionos folyadékok olyan szerves sók, amelyek szobahőmérsékleten

Részletesebben

Kulcsár Edina, Nagy Endre Pannon Egyetem, MIK, Műszaki Kémiai Kutató Intézet, 8200 Veszprém, Egyetem u. 2

Kulcsár Edina, Nagy Endre Pannon Egyetem, MIK, Műszaki Kémiai Kutató Intézet, 8200 Veszprém, Egyetem u. 2 (L)-tejsav lipáz enzimmel katalizált enantioszelektív transzportja membránon Enzyme-facilitated enantioselective transport of (L)-lactic acid through a membrane Kulcsár Edina, Nagy Endre Pannon Egyetem,

Részletesebben

BEVEZETÉS, CÉLKITŐZÉS

BEVEZETÉS, CÉLKITŐZÉS PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA PEKTINEK KINYERÉSE ÉS ENZIMES HIDROLÍZISE PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZERZİ: KISS KATALIN KÖRNYEZETMÉRNÖK (MSC) témavezetı: BÉLAFINÉ

Részletesebben

MEMBRÁNOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁSNÁL

MEMBRÁNOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁSNÁL PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA MEMBRÁNOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A BIOGÁZ ELŐÁLLÍTÁSNÁL DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: SZENTGYÖRGYI ESZTER OKL.

Részletesebben

TEJSAV ENZIMATIKUS ÉSZTEREZÉSE IONOS FOLYADÉKOKBAN ÉS SZUPERKRITIKUS SZÉN-DIOXIDBAN

TEJSAV ENZIMATIKUS ÉSZTEREZÉSE IONOS FOLYADÉKOKBAN ÉS SZUPERKRITIKUS SZÉN-DIOXIDBAN Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola TEJSAV ENZIMATIKUS ÉSZTEREZÉSE IONOS FOLYADÉKOKBAN ÉS SZUPERKRITIKUS SZÉN-DIOXIDBAN DOKTORI (PH.D.) ÉRTEKEZÉS Készítette: Németh

Részletesebben

Témavezetők: Bélafiné dr. Bakó Katalin és Dr. Gubicza László

Témavezetők: Bélafiné dr. Bakó Katalin és Dr. Gubicza László Nem-konvencionális közegben történő természetes etil-acetát enzimes szintézisének vizsgálata Amir Kabiri Badr A Veszprémi Egyetem Vegyészmérnöki Doktori Iskolájához benyújtott PhD értekezés Témavezetők:

Részletesebben

Bevezetés A biomérnöki kutatás az elmúlt évtizedekben teret nyert a vegyészmérnöki tudományterületen belül. Az enzimek segítségével végrehajtott reakc

Bevezetés A biomérnöki kutatás az elmúlt évtizedekben teret nyert a vegyészmérnöki tudományterületen belül. Az enzimek segítségével végrehajtott reakc HA GYOMÁ NYOS ÉS N EM-KONVE N CI ONÁLI S KÖZEGŰ ÖSSZETE TT ENZI MES REA KCI Ó KI NETI KAI VI Z SGÁLA TA N E M E S T Ó T H Y N Á N D O R P H. D. É R T E K E Z É S T É M A V E Z E T Ő : B É L A F I N É D

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

Szén-dioxid, mint oldószer a modern iparban. Székely Edit BME KKFT

Szén-dioxid, mint oldószer a modern iparban. Székely Edit BME KKFT Szén-dioxid, mint oldószer a modern iparban Székely Edit BME KKFT Bevezetés Szuperkritikus extrakció (SFE) Kristályosítási módszerek Kicsapás (RESS) antiszolvens (GAS) beoldáson alapuló (PGSS) Reakciók

Részletesebben

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Fluorozott ruténium tartalmú katalizátorok előállítása és alkalmazása transzfer-hidrogénezési reakciókban

Fluorozott ruténium tartalmú katalizátorok előállítása és alkalmazása transzfer-hidrogénezési reakciókban ELTE TTK, Környezettan BSc, Szakdolgozat védés Budapest, 2013. június 17. 1/11 luorozott ruténium tartalmú katalizátorok előállítása és alkalmazása transzfer-hidrogénezési reakciókban öldesi Marcella ELTE

Részletesebben

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Juhász Tamás Témavezető: Dr. Réczey Istvánné 2005 Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának

Részletesebben

Enzimkatalitikus reakciók ionos folyadékokban

Enzimkatalitikus reakciók ionos folyadékokban 116 Magyar Kémiai Folyóirat - Összefoglaló közlemények Enzimkatalitikus reakciók ionos folyadékokban GUBICZA László * Pannon Egyetem, Műszaki Kémiai Kutatóintézet, 8200 Veszprém, Egyetem u. 10. 1. Bevezetés

Részletesebben

A GAMMA-VALEROLAKTON ELŐÁLLÍTÁSA

A GAMMA-VALEROLAKTON ELŐÁLLÍTÁSA A GAMMA-VALEROLAKTON ELŐÁLLÍTÁSA A LEVULINSAV KATALITIKUS HIDROGÉNEZÉSÉVEL Strádi Andrea ELTE TTK Környezettudomány MSc II. Témavezető: Mika László Tamás ELTE TTK Kémiai Intézet ELTE TTK, Környezettudományi

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A SZENNYVÍZMINŐSÉG HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁS DINAMIKUS SZIMULÁCIÓJÁNÁL Készítette: Pásztor István Témavezető: Dr. Kárpáti Árpád Pannon Egyetem Vegyészmérnöki

Részletesebben

Extraktív heteroazeotróp desztilláció: ökologikus elválasztási eljárás nemideális

Extraktív heteroazeotróp desztilláció: ökologikus elválasztási eljárás nemideális Ipari Ökológia pp. 17 22. (2015) 3. évfolyam, 1. szám Magyar Ipari Ökológiai Társaság MIPOET 2015 Extraktív heteroazeotróp desztilláció: ökologikus elválasztási eljárás nemideális elegyekre* Tóth András

Részletesebben

Szabó Andrea. Ph.D. értekezés tézisei. Témavezető: Dr. Petneházy Imre Konzulens: Dr. Jászay M. Zsuzsa

Szabó Andrea. Ph.D. értekezés tézisei. Témavezető: Dr. Petneházy Imre Konzulens: Dr. Jászay M. Zsuzsa Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémiai Technológia Tanszék α-aminofoszfinsavak és származékaik sztereoszelektív szintézise Szabó Andrea h.d. értekezés tézisei Témavezető: Dr. etneházy

Részletesebben

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Doktori (PhD) értekezés tézisei Holczinger Tibor Témavezető: Dr. Friedler Ferenc Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai

Részletesebben

A biohidrogén Escherichia coli-val megvalósított előállításának és membrános szeparálásának vizsgálata

A biohidrogén Escherichia coli-val megvalósított előállításának és membrános szeparálásának vizsgálata PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA A biohidrogén Escherichia coli-val megvalósított előállításának és membrános szeparálásának vizsgálata DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola. Gyógyszerkémia, gyógyszerkutatás Ph.D program Programvezető: Prof. Dr.

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola. Gyógyszerkémia, gyógyszerkutatás Ph.D program Programvezető: Prof. Dr. Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola Gyógyszerkémia, gyógyszerkutatás Ph.D program Programvezető: Prof. Dr. Fülöp Ferenc Gyógyszerkémiai Intézet Témavezető: Prof. Dr. Forró Enikő

Részletesebben

INTRODUCTION, OBJECTIVES

INTRODUCTION, OBJECTIVES UNIVERSITY OF PANNONIA DOCTORAL SCHOOL OF CHEMICAL ENGINEERING AND MATERIAL SCIENCE EXTRACTION AND ENZYMATIC HYDROLYSIS OF PECTINS PH.D. THESES AUTHOR: KISS, KATALIN ENVIRONMENTAL ENGINEER (MSC) Supervisor:

Részletesebben

Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szanyi Ágnes

Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szanyi Ágnes Ph. D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Szanyi Ágnes Erősen nemideális négykomponensű elegyek elválasztása extraktív heteroazeotrop desztilláción alapuló új hibrid eljárásokkal Témavezető: Dr. Mizsey Péter egyetemi tanár

Részletesebben

β-szubsztituált β-aminosav enantiomerek direkt enzimatikus úton történı elıállítása

β-szubsztituált β-aminosav enantiomerek direkt enzimatikus úton történı elıállítása PhD értekez tézisei β-zubsztituált β-aminosav enantiomerek direkt enzimatikus úton történı elıállítása Tasnádi Gábor Témavezetık: Dr. Forró Enikı Prof. Dr. Fülöp Ferenc zegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉN-, NITROGÉN- ÉS OXIGÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK GÁZKROMATOGRÁFIÁS ELEMZÉSE SZÉNHIDROGÉN-MÁTRIXBAN Készítette STUMPF ÁRPÁD okl. vegyész az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi

Részletesebben

Mobilitás és Környezet Konferencia

Mobilitás és Környezet Konferencia Mobilitás és Környezet Konferencia Magyar Tudományos Akadémia Budapest, 2012. január 23. Motorbenzin- és gázolaj-keverőkomponensek előállítása melléktermékként keletkező könnyű olefinekből Skodáné Földes

Részletesebben

A szuperkritikus szén-dioxid alkalmazásai

A szuperkritikus szén-dioxid alkalmazásai A szuperkritikus szén-dioxid alkalmazásai Székely Edit, Simándi Béla Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Vázlat Bevezetés, szuperkritikus fluidum

Részletesebben

Tetrahidro-β-karbolin és tetrahidroizokinolin vázas származékok kinetikus és dinamikus kinetikus rezolválása

Tetrahidro-β-karbolin és tetrahidroizokinolin vázas származékok kinetikus és dinamikus kinetikus rezolválása Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola Gyógyszerkémia, gyógyszerkutatás PhD program Programvezető: Prof. Dr. Fülöp Ferenc Gyógyszerkémiai Intézet Témavezetők: Prof. Dr. Forró Enikő

Részletesebben

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN AMIKABILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTEÁVÁZAS VEGYÜLETEK SZITÉZISÉBE A Ph.D. DKTI ÉTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Takács Eszter okleveles vegyészmérnök Témavezető: Skodáné Dr. Földes ita egyetemi docens, az MTA

Részletesebben

AZ ETIL-LAKTÁT ENZIMKATALITIKUS SZINTÉZISE NEM-KONVENCIONÁLIS KÖZEGEKBEN

AZ ETIL-LAKTÁT ENZIMKATALITIKUS SZINTÉZISE NEM-KONVENCIONÁLIS KÖZEGEKBEN Pannon Egyetem Vegyészmérnöki- és Anyagtudományok Doktori Iskola AZ ETIL-LAKTÁT ENZIMKATALITIKUS SZINTÉZISE NEM-KONVENCIONÁLIS KÖZEGEKBEN DOKTORI (PH.D.) ÉRTEKEZÉS Készítette: Major Brigitta okleveles

Részletesebben

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Kapilláris elektroforézis alkalmazása búzafehérjék érésdinamikai és fajtaazonosítási vizsgálataira c. PhD értekezés

Részletesebben

FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN

FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola DOKTORI (PH.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI FÖLDTULAJDON ÉS FÖLDBIRTOKVISZONYOK ALAKULÁSA AZ EU TAGORSZÁGOKBAN Készítette: Erdélyi Tamás

Részletesebben

ETÁN ÉS PROPÁN ÁTALAKÍTÁSA HORDOZÓS PLATINAFÉM- ÉS RÉNIUM- KATALIZÁTOROKON

ETÁN ÉS PROPÁN ÁTALAKÍTÁSA HORDOZÓS PLATINAFÉM- ÉS RÉNIUM- KATALIZÁTOROKON ETÁN ÉS PROPÁN ÁTALAKÍTÁSA HORDOZÓS PLATINAFÉM- ÉS RÉNIUM- KATALIZÁTOROKON Ph.D. értekezés Tolmacsov Péter Témavezető: Dr. Solymosi Frigyes az MTA rendes tagja Szegedi Tudományegyetem Szilárdtest- és Radiokémiai

Részletesebben

I. Bevezetés. II. Célkitűzések

I. Bevezetés. II. Célkitűzések I. Bevezetés A 21. század egyik nagy kihívása a fenntartható fejlődés biztosítása mellett a környezetünk megóvása. E közös feladat megvalósításához a kémikusok a Zöld Kémia alapelveinek gyakorlati megvalósításával

Részletesebben

A tudományos munkák jegyzéke

A tudományos munkák jegyzéke A tudományos munkák jegyzéke I. Cikkek idegennyelvű folyóiratokban 1. Kollár-Hunek, K., Láng-Lázi, M., Kemény, S., Fejes, F., Mathematical problems in Thermodynamic Testing of VLE data, Hungarian Journal

Részletesebben

β-aminosav származékok enzim katalizált kinetikus rezolválása

β-aminosav származékok enzim katalizált kinetikus rezolválása PhD értekezés tézisei β-aminosav származékok enzim katalizált kinetikus rezolválása Fitz Mónika Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum Gyógyszerkémiai Intézet

Részletesebben

Szilárdsav-katalizátorok készítése és alkalmazása Friedel-Crafts típusú acilezési reakciókban

Szilárdsav-katalizátorok készítése és alkalmazása Friedel-Crafts típusú acilezési reakciókban Szilárdsav-katalizátorok készítése és alkalmazása Friedel-Crafts típusú acilezési reakciókban PhD tézisek Készítette: Biró Katalin Témavezetők: Dr. Békássy Sándor egyetemi magántanár Dr. François Figueras

Részletesebben

Tejsavó nano- és diaszűrésének vizsgálata

Tejsavó nano- és diaszűrésének vizsgálata Tejsavó nano- és diaszűrésének vizsgálata Doktori (PhD) értekezés tézisei Román András Budapest 2010 A doktori iskola megnevezése: tudományága: vezetője: Témavezető: Élelmiszertudományi Doktori Iskola

Részletesebben

ENZIMKATALIZÁLT RESZOLVÁLÁS SZUPERKRITIKUS SZÉN-DIOXIDBAN

ENZIMKATALIZÁLT RESZOLVÁLÁS SZUPERKRITIKUS SZÉN-DIOXIDBAN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ENZIMKATALIZÁLT RESZOLVÁLÁS SZUPERKRITIKUS SZÉN-DIOXIDBAN Tézisfüzet Készítette: Témavezető: Konzulens: Utczás Margita Dr. Székely Edit Dr. Simándi Béla Kémiai

Részletesebben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben

Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Gabonacsíra- és amarant fehérjék funkcionális jellemzése modell és komplex rendszerekben c. PhD értekezés Készítette:

Részletesebben

Publikációs lista (Bélafiné) Könyv Bélafiné Bakó K.: Membrános mőveletek, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 2002

Publikációs lista (Bélafiné) Könyv Bélafiné Bakó K.: Membrános mőveletek, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 2002 Publikációs lista (Bélafiné) Könyv Bélafiné Bakó K.: Membrános mőveletek, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 2002 Könyvrészletek 1. Bélafi-Bakó, K., Gubicza, L., Csányi, E., Galán, M.A., Moreno, J.A.:

Részletesebben

Növényi hatóanyagok kinyerése szuperkritikus extrakcióval

Növényi hatóanyagok kinyerése szuperkritikus extrakcióval Ph.D. értekezés tézisei Növényi hatóanyagok kinyerése szuperkritikus extrakcióval Csordásné Rónyai Erika Témavezetõ: Dr. Simándi Béla egyetemi docens Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki

Részletesebben

KIRÁLIS I FORMÁCIÓK TERJEDÉSI MECHA IZMUSA ALKIL-KOBALT-TRIKARBO IL- FOSZFÁ KOMPLEXEKBE. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Kurdi Róbert.

KIRÁLIS I FORMÁCIÓK TERJEDÉSI MECHA IZMUSA ALKIL-KOBALT-TRIKARBO IL- FOSZFÁ KOMPLEXEKBE. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Kurdi Róbert. KIRÁLIS I FORMÁCIÓK TERJEDÉSI MECHA IZMUSA ALKIL-KOBALT-TRIKARBO IL- FOSZFÁ KOMPLEXEKBE Doktori (PhD) értekezés tézisei Kurdi Róbert Pannon Egyetem 2008 1. Bevezetés A kobalt-karbonil vegyületeket gyakran

Részletesebben

VÉKONYLEMEZEK ELLENÁLLÁS-PONTKÖTÉSEINEK MINŐSÉGCENTRIKUS OPTIMALIZÁLÁSA

VÉKONYLEMEZEK ELLENÁLLÁS-PONTKÖTÉSEINEK MINŐSÉGCENTRIKUS OPTIMALIZÁLÁSA MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR VÉKONYLEMEZEK ELLENÁLLÁS-PONTKÖTÉSEINEK MINŐSÉGCENTRIKUS OPTIMALIZÁLÁSA PhD ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: SZABÓ PÉTER OKLEVELES GÉPÉSZMÉRNÖK, EWE GÉPÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK

Részletesebben

Nagyhatékonyságú eljárás földgázok kén-hidrogén tartalmának csökkentésére

Nagyhatékonyságú eljárás földgázok kén-hidrogén tartalmának csökkentésére Doktori (Phd) dolgozat tézisei Nagyhatékonyságú eljárás földgázok kén-hidrogén tartalmának csökkentésére Írta: Molnár Éva Témavezetők: Rippelné Dr. Pethő Dóra Dr. Horváth Géza Pannon Egyetem Vegyészmérnöki

Részletesebben

Kristályosítók modell prediktív szabályozása

Kristályosítók modell prediktív szabályozása Pannon Egyetem Vegyészmérnöki tudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Kristályosítók modell prediktív szabályozása Készítette Moldoványi Nóra Témavezetők: Dr. Lakatos Béla egyetemi docens

Részletesebben

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében PhD értekezés tézisei KÉSZÍTETTE: Pálinkás

Részletesebben

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában Beszámoló a 2014 15-ös tanév első félévében végzett doktoranduszi tevékenységről

Részletesebben

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra OTKA T 46471 (24 jan. 27 jún.) Témavezető: Woperáné dr. Serédi Ágnes, egyetemi docens Kutatók

Részletesebben

A gyógyszerek és a kiralitás

A gyógyszerek és a kiralitás Szent László TÖK A gyógyszerek és a kiralitás Dr. Zsigmond Ágnes SZTE Szerves Kémiai Tanszék Budapest, 2012.04.26. Vázlat Mi az a kiralitás? A kiralitás és a gyógyszerek. A királis katalizátorok alkalmazása.

Részletesebben

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 147 156. TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS HUTKAINÉ GÖNDÖR

Részletesebben

Környzetbarát eljárások BSc kurzus, A zöld kémia mérőszámai. Székely Edit

Környzetbarát eljárások BSc kurzus, A zöld kémia mérőszámai. Székely Edit Környzetbarát eljárások BSc kurzus, 2019 A zöld kémia mérőszámai Székely Edit Green? Fenntarthatóság, fenntartható fejlődés. Értelmezzük globálisan! Sustainability A zöld kémia 12 pontja (és kiterjesztései)

Részletesebben

TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA

TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI TRIGLICERID ALAPÚ MOTORHAJTÓANYAGOK MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA Készítette: BECK ÁDÁM okl. vegyészmérnök Készült a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

Témavezető(k) tanszék címek. környezettan BSc 3. évfolyam. Dr. Liker András (PE), Dr. Bókony Veronika (PE)

Témavezető(k) tanszék  címek. környezettan BSc 3. évfolyam. Dr. Liker András (PE), Dr. Bókony Veronika (PE) Hallgató cím helyezés Szak, képzési forma, Környezetbiológia I. szekció Témavezető(k) tanszék email címek Balázs Viktória SZÍNEZETI JELZÉSEK AZ URBANIZÁCIÓS GRADIENS MENTÉN HÁZI VEREBEKNÉL (PASSER DOMESTICUS)

Részletesebben

Értéknövelt glicerinszármazékok előállítása nyers glicerinből, a biodízelgyártás melléktermékéből

Értéknövelt glicerinszármazékok előállítása nyers glicerinből, a biodízelgyártás melléktermékéből Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Értéknövelt glicerinszármazékok előállítása nyers glicerinből, a biodízelgyártás melléktermékéből DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Készítette:

Részletesebben

Platina alapú kétfémes katalizátorok jellemzése

Platina alapú kétfémes katalizátorok jellemzése Doktori (PhD) értekezés tézisei Platina alapú kétfémes katalizátorok jellemzése Készítette: Gy rffy Nóra Témavezet : Dr. Paál Zoltán Készült a Pannon Egyetem Anyagtudományok- és Technológiák Doktori Iskola

Részletesebben

PANNON EGYETEM. 2,3-DIHIDRO-2,2,2-TRIFENIL-FENANTRO-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -OXAZAFOSZFOL KIALAKULÁSA ÉS REAKCIÓJA SZÉN-DIOXIDDAL ÉS DIOXIGÉNNEL

PANNON EGYETEM. 2,3-DIHIDRO-2,2,2-TRIFENIL-FENANTRO-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -OXAZAFOSZFOL KIALAKULÁSA ÉS REAKCIÓJA SZÉN-DIOXIDDAL ÉS DIOXIGÉNNEL PA EGYETEM 2,3-DIHID-2,2,2-TIFEIL-FEAT-[9,10-d]-1,3,2λ 5 -XAZAFSZFL KIALAKULÁSA ÉS EAKCIÓJA SZÉ-DIXIDDAL ÉS DIXIGÉEL Doktori (Ph.D) értekezés tézisei Készítette: Bors István okleveles kémia-környezettan

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR MOSONMAGYARÓVÁR 2014 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Matematika, Fizika és Informatika Intézet Ujhelyi

Részletesebben

Szabad formájú mart felületek mikro és makro pontosságának vizsgálata

Szabad formájú mart felületek mikro és makro pontosságának vizsgálata 2018. Január 25-26. 1034 Budapest, Doberdó u. 6. Varga Bálint Témavezető: Dr. Mikó Balázs Szabad formájú mart felületek mikro és makro pontosságának vizsgálata AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA UNKP-17-3

Részletesebben

Süle Zoltán publikációs listája

Süle Zoltán publikációs listája Süle Zoltán publikációs listája Statisztikai összegzés Referált nemzetközi folyóiratcikkeim száma: 3 (+1) Nemzetközi konferenciakiadványban megjelent publikációim száma: 14 Hazai konferenciakiadványban

Részletesebben

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök Szakmai önéletrajz Email: szabo.orsolya@rkk.uni-obuda.hu Felsőfokú tanulmányok 2008 - Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola (doktoranduszhallgató)

Részletesebben

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására

Növekvı arzén adagokkal kezelt öntözıvíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Iskolavezető: Dr. Kocsis László, egyetemi tanár Témavezetők: Dr. Nádasyné Dr. Ihárosi Erzsébet,

Részletesebben

Ionos folyadékokból előállított polimer membránok vizsgálata

Ionos folyadékokból előállított polimer membránok vizsgálata Ionos folyadékokból előállított polimer membránok vizsgálata Bélafiné Bakó Katalin, Fábián Ferenc, Nemestóthy Nándor Bevezetés Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutató Intézet, Pannon Egyetem,

Részletesebben

Elválasztástechnikai folyamatok környezetközpontú tervezése és ipari alkalmazása. Tézisfüzet

Elválasztástechnikai folyamatok környezetközpontú tervezése és ipari alkalmazása. Tézisfüzet BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA Elválasztástechnikai folyamatok környezetközpontú tervezése és ipari alkalmazása Tézisfüzet Szerző:

Részletesebben

Műszaki Kémiai Napok 2010

Műszaki Kémiai Napok 2010 Műszaki Kémiai Napok 2010 Conference of Chemical Engineering 2010 Veszprém, 2010. április 27-29. M Ű S Z A KI K É M I AI NA P O K 2 01 0 - programfüzet - 2010. április 27., kedd VEAB Székház Nagyterem

Részletesebben

Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz

Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz Póta Kristóf Eger, Dobó István Gimnázium Témavezető: Fodor Csaba és Szabó Sándor "AKI KÍVÁNCSI KÉMIKUS" NYÁRI KUTATÓTÁBOR MTA

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez.

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. FARKAS GABRIELLA PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. könyv, könyvrészlet oktatási anyag folyóiratcikkek

Részletesebben

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Anyagfizikai Tanszék,

Részletesebben

NÉHÁNY HIDROLÁZ, AZ α- ÉS β-glükozidáz, VALAMINT A PEKTIN-METIL-ÉSZTERÁZ ÉLELMISZERIPARI ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA

NÉHÁNY HIDROLÁZ, AZ α- ÉS β-glükozidáz, VALAMINT A PEKTIN-METIL-ÉSZTERÁZ ÉLELMISZERIPARI ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM NÉHÁNY HIDROLÁZ, AZ α- ÉS β-glükozidáz, VALAMINT A PEKTIN-METIL-ÉSZTERÁZ ÉLELMISZERIPARI ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA BALOGH TERÉZ doktori értekezésének tézisei Készült a Budapesti

Részletesebben

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása Doktori értekezés tézisei Szanka Amália Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémia Doktori Iskola Szintetikus kémia, anyagtudomány,

Részletesebben

ANAEROB BIOENERGETIKAI TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKBÓL SZÁRMAZÓ PRÉSLÉ ÁRTALMATLANÍTÁSÁRA

ANAEROB BIOENERGETIKAI TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKBÓL SZÁRMAZÓ PRÉSLÉ ÁRTALMATLANÍTÁSÁRA PANNON EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI- ÉS ANYAGTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ANAEROB BIOENERGETIKAI TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKBÓL SZÁRMAZÓ PRÉSLÉ ÁRTALMATLANÍTÁSÁRA DOKTORI (PH. D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA Doktori (PhD) értekezés tézisei Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Konzulens: Dr. Molnár Ágnes tudományos főmunkatárs Pannon Egyetem

Részletesebben

Izocinkona alkaloidok a heterogén katalitikus enantioszelektív hidrogénezésben

Izocinkona alkaloidok a heterogén katalitikus enantioszelektív hidrogénezésben Ph.D. értekezés tézisei Izocinkona alkaloidok a heterogén katalitikus enantioszelektív hidrogénezésben Sutyinszki Mária Témavezető: Dr. Bartók Mihály MTA-SZTE Organikus Katalízis Kutatócsoport SZTE Szerves

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Füleki Péter. Aszfaltbeton keverékek fundamentális alakváltozási jellemzőinek kapcsolata a bitumenek teljesítményalapú paramétereivel

TARTALOMJEGYZÉK. Füleki Péter. Aszfaltbeton keverékek fundamentális alakváltozási jellemzőinek kapcsolata a bitumenek teljesítményalapú paramétereivel TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Füleki Péter Aszfaltbeton keverékek fundamentális alakváltozási jellemzőinek kapcsolata a bitumenek teljesítményalapú paramétereivel Doktori tézisek Témavezető: Dr. Adorjányi

Részletesebben

A tölgyek nagy értékű hasznosítását befolyásoló tényezők vizsgálata és összehasonlító elemzése c.

A tölgyek nagy értékű hasznosítását befolyásoló tényezők vizsgálata és összehasonlító elemzése c. Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Cziráki József Faanyagtudomány- és Technológiák Doktori Iskola Faanyagtudomány program A tölgyek nagy értékű hasznosítását

Részletesebben

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán

Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei. Murányi Zoltán Újabb eredmények a borok nyomelemtartalmáról Doktori (PhD) értekezés tézisei Murányi Zoltán I. Bevezetés, célkit zések Magyarország egyik jelent s mez gazdasági terméke a bor. Az elmúlt évtizedben mind

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Személyes adatok: Tanulmányok, munkakörök: Nyelvtudás:

Szakmai önéletrajz. Személyes adatok: Tanulmányok, munkakörök: Nyelvtudás: Szakmai önéletrajz Személyes adatok: Név: Bakonyi Péter Születés idő: Budapest, 1978.12.21. Anyja neve: Simon Eszter Lakcím: 1118. Budapest, Előpatak köz 3. II/8. Telefon: 06-70/260-2612 Email: bakonyi@pt.bme.hu

Részletesebben

Pirolízis a gyakorlatban

Pirolízis a gyakorlatban Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. 2013. szeptember 26. 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is

Részletesebben

Bokor Judit PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv

Bokor Judit PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv Bokor Judit PhD PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Szerz, cím, megjelenés helye, 2007 Szerz, cím, megjelenés helye, 2008 Szerz, cím, megjelenés helye, 2009 Könyv, magyar

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei. Dalicsek Zoltán. Kémiai Doktori Iskola Vezetı: Prof. Inzelt György

Doktori értekezés tézisei. Dalicsek Zoltán. Kémiai Doktori Iskola Vezetı: Prof. Inzelt György Doktori értekezés tézisei Új fázisjelölt katalizátorok elıállítása és alkalmazása szerves szintézisekben Dalicsek Zoltán Témavezetı: Dr. Soós Tibor Kémiai Doktori Iskola Vezetı: Prof. Inzelt György Szintetikus

Részletesebben

Racém tejsav elválasztása speciális membrán technikákkal Racemic lactic acid separation by special membrane techniques

Racém tejsav elválasztása speciális membrán technikákkal Racemic lactic acid separation by special membrane techniques Racém tejsav elválasztása speciális membrán technikákkal Racemic lactic acid separation by special membrane techniques Kulcsár Edina, Nagy Endre Pannon Egyetem, MIK, Műszaki Kémiai Kutató Intézet, 82 Veszprém,

Részletesebben

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola Tick Andrea MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

Részletesebben

A szennyvíztelepi biogáz termelő fermentációs folyamatok nyomon követése kémiai és biokémiai módszerekkel. Doktori értekezés tézisei.

A szennyvíztelepi biogáz termelő fermentációs folyamatok nyomon követése kémiai és biokémiai módszerekkel. Doktori értekezés tézisei. A szennyvíztelepi biogáz termelő fermentációs folyamatok nyomon követése kémiai és biokémiai módszerekkel Doktori értekezés tézisei Kardos Levente Témavezető: Dr. Záray Gyula, egyetemi tanár, DSc Konzulens:

Részletesebben

Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév

Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév Készült: Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékén 2012.12.17. Összeállította Szilvágyi Gábor PhD hallgató Tartalomjegyzék Orgován

Részletesebben