Újabb Matolcsy javaslat - 96 milliárd forinttal n het az idei deficit :55

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Újabb Matolcsy javaslat - 96 milliárd forinttal n het az idei deficit 2012.11.16 21:55"

Átírás

1 1 / :21 BEFEKTETÉS DEVIZA/KÖTVÉNY INGATLAN MAKROGAZDASÁG ZSDE VÁLLALATOK Itt vannak a legújabb megszorítások - Ez fájni fog! :55 A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek kora esti közleményében részletezte a kormányf által már belengetett harmadik megszorító csomagot a 2013-as évre. Ezek szerint a kormány még 90 milliárd forintos egyenlegjavításról döntött, ennek keretében az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50%-ra emeli, a közmûvezetékek adóját központi adóként határozza meg. A közleményb l az is kiderül, hogy "a bankadót végleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken". Ez azt vetíti el re, hogy a bankok különadója végleg megmarad. Fontosabb részletek Harmadik, összesen 90 milliárd forintos egyenlegjavító csomagról döntött a kormány Az energiaszolgálgatók adóterhelése a jelenleg tervezett 30%-ról 50%-ra emelkedik, vagyis a 19%-os társasági adókulcs mellett a Robin Hood-adó kulcsa 31%-ra növekszik. A közmûadó központi adónem lesz jövõre, ami plusz 30 milliárd forintot hoz. 10 milliárd forinttal nõ a Szerencsejáték osztalékelvonása. 10 milliárd forinttal többet akar beszedni a kormány az on-line szerencsejáték megadóztatásából. A bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken. A bankadó fenntartása tartósíthatja az egyre károsabb hitelleépítést. Tovább csökkenhet a beruházási aktivitás, ami rombolhatja a potenciális növekedést. Fontos gazdasági szerepl kkel semmisült meg a bizalmi viszony kialakításának lehet sége, ami a többi ágazat üzleti környezetbe vetett bizalmát is rombolja - további növekedési áldozatokat jelentve. Újabb Matolcsy javaslat - 96 milliárd forinttal n het az idei deficit :55 Egyebek mellett az önkormányzati hitelek átvállalásával, az el törlesztésükhöz biztosított támogatással, az MNV hatékonyabb forrásbevonásával, illetve a Kossuth tér átalakításával indokolta a nemzetgazdasági miniszter a pénteken az Országgy lésnek benyújtott, az idei költségvetést módosító javaslatát, amely a f számokon ugyan változtat, de az uniós elszámolású ESA-egyenlegen nem. tovább a cikkhez... 6: :25 A péntek délutáni közleménnyel a kormány hat hét alatt három költségvetési kiigazító csomagot ismertetett. Matolcsy György el ször október 5-én jelentette be egy 397 milliárd forintos intézkedéssorozatot, majd október 17-én egy újabb 367 milliárdos pakkot. Most egy hónappal kés bb pedig további 90 milliárd forintos kiigazításról döntött. Ezek együttes bruttó hatása 854 milliárd forint. Az on-line szerencsejáték megadóztatásáról szóló jogszabályt még nem nyújtotta be a kormány a parlamentnek (a közigazgatási minisztériumé ez a feladat), vagyis a pontos törvényjavaslat nem ismert arra

2 2 / :21 vonatkozóan, hogy a kormány hogyan adóztatná meg ezt a területet. Korábban október elsején merült fel az on-line szerencsejáték megadóztatása, amikor a kormány bejelentette: a pénznyer játékautomaták mûködtetésének teljes megszüntetését kezdeményezik és az így kies költségvetési bevételt pótolja a kormány az on-line szerencsejáték megadóztatásából. Akkor milliárd forintos remélt bevételi összegr l beszélt Lázár János. A mostani bejelentés szerint ehhez jönne még további 10 milliárd forint. A tervezett milliárdos forintos bevételi összeg teljesülését jelent s kockázatok övezik.

3 3 / :21 Elsorvaszthatja a bankadó a hitelezést :24 A költségvetési számítások alapján évi mintegy 144 milliárd forintra rúgó bankadó teljes összegének 2014-es (és azt követ ) fenntartása érinti a bankok hosszú távú üzleti terveit is. Igaz, ilyenek eddig is csak legfeljebb nagyon magas politikai kockázat mellett megjegyzéssel íródtak. A bankadó fenntartásának következményei összességében nagyon súlyosak lehetnek: - A bankszektor európai összevetésben példátlan mértékû, túlzott adóterhelése rontja, s t a bankok nagy része esetében ellehetleníti a bels t keképzést, amely a hitelezés növekedésének természetes feltétele lenne. Az adófizetés a bankok többsége esetében közvetlenül a t ke terhére történik. - Több banknál is újabb (immár folyamatos) anyabanki t keemelést tehet szükségessé, ám a t kebevonás rendkívül alacsony megtérülése következtében az anyabankok csak a mûködés fenntartásához szükséges minimális t kével láthatják el leánybankjaikat. A 72 milliárd forintos adóemelés (felezés helyett a teljes összeg fenntartása) 8%-os t kekövetelménnyel számolva potenciálisan 900 milliárd forintnyi hitelkihelyezést l fosztja meg évente a magyar gazdaságot. - A finanszírozói bizalom rombolásával tovább csökken a hazai bankok küls finanszírozása is, ezért felgyorsulhat a hitelleépítés (deleveraging) és a jelenleg közel 120%-os hitel/betét arány gyorsuló ütemben csökkenhet tovább. - Mivel a gazdaság alternatív finanszírozási csatornái a banki hitelezéshez képest hagyományosan csökevényesek, a bankszektor prociklikussága nagy, és tovább n het: a GDP-változást már jelenleg is évi közel 2 százalékponttal veti vissza. - A 100%-hoz közelít hitel/betét aránnyal mûköd magyar bankszektorban az említett tartós deleveraging immár er ltetetté és túlzottá válhat, indokolatlanul és (hosszú id kre visszafordíthatatlanul) rombolva a termel kapacitásokat, és ezzel a potenciális növekedést.

4 4 / :21 A bankadó a jelenlegi helyzet alapján anakronisztikus konstrukció: alapja még mindig a bankok év végi korrigált mérlegf összege (vagyis nem veszi figyelembe az alkalmazkodást). Kulcsával a nagyobb hitelintézeteket bünteti: az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék, az e feletti összegre 0,53 százalék. Az egyes bankok adóterhelése (lásd a fenti ábrát) csökkent tételek (kedvezmények) híján 2014-t l (és nagyjából addig is) a 2010-es szinthez lesz hasonló. Üzent ezzel az EU/IMF-párosnak is :11 A mostani csomagjával a kormány egyértelmû üzenetet küldött a nemzetközi szervezeteknek is, amelyekkel egy éve áll tárgyalásban egy új hitelkeretr l. A csomag szerkezete ugyanis ellentétes az EU/IMF-páros álláspontjával, akik rendre azt javasolták, hogy a költségvetés egyensúlyát ne növekedésromboló lépésekkel állítsa helyre a kormány. Ez még inkább megkérd jelezheti az IMF-megállapodás létrejöttét, hiszen a hiánycsökkentés fenntarthatósági kockázatai jelent sen emelkedtek. Negatívan hat a MOL-ra a Robin Hood adó felrobbanása :04 A MOL Magyarországio tevékenységei után 19%-os társasági adót fizet, illetve az úgynevezett Robin Hood adó címén további 8%-os kulccsal adózik. Az már korábban ismertté vált, hogy az összességében 27%-os szint jöv re 30%-ra emelkedik, melyet a legfrissebb információk szerint a kormány 50%-ra emelne. Ez természetesen igen jelent s növekedés, ami vélhet en a MOL számaira is hatással lesz, viszont egyel re igen nehéz megmondani, hogy pontosan mekkorával. A bejelentés szerint az 50%-os adókulcsot a Robin Hood adó kulcsának 11%-ról 31%-ra való emelésével érnék el, amivel közel triplázódó teher érheti a MOL-t (s t, a jelenlegi 8%-os kulcshoz képest még ennél is nagyobb a növekedés). A Robin Hood adót a magyar egységek után, a magyar számviteli elvek szerint elkészített jelentés nyeresége alapján fizeti a vállalat. Mivel az elemz k csak a konszolidált profitszámra adnak becslést, és számos adóalapot módosító tétel is hatással lehet a magyar adófizetési kötelezettségre, kalkulációink során a 2010-es és 2011-es évek adószámainak segítségével szemléltetjük, hogy nagyságrendileg mit jelenthet a MOL-nak az adókulcs emelése. A vállalat 2010-ben 4,9 milliárd, 2011-ben 1,5 milliárd forintnyi Robin Hood adót fizetett, melynek több mint triplázódása a MOL-nak nagyságrendileg 19 és 5,8 milliárd forintos befizetési kötelezettséget jelentene. Ez a társaság konszolidált anyavállalati profitszámaihoz képest is már egy észrevehet összeg, annak 18, illetve 3,8%-ára rúg.

5 5 / :21 Megmenekül a 2014-es költségvetés? :52 A kormány mostani bejelentése hatással van a 2014-es (és ezt követ ) költségvetésre is, miután tartósan az eredeti mértékben fennmarad a pénzügyi szervezeteket sújtó különadó, a közmûadó összege is n és az online szerencsejáték megadóztatásából származó bevétel is emelkedik. Ez statikusan kivetítve milliárd forinttal javítaná a 2014-es költségvetés pozícióját, ami GDP-arányosan 0,6%-ot jelent. Ha ezeket a bruttó számokat vesszük figyelembe, a Brüsszel által számolt 2014-es 3,5%-os költségvetési hiány is 3% közelébe csökkenhet. Ez a számítás azonban nem tartalmazza a harmadik csomag dinamikus hatásait (negatív növekedési hatásait) és elcsúszási kockázatait (er teljesen megkérd jelezhet, hogy hogyan jön be plusz 10 milliárd az online szerencsejáték megadózatásából), ezért egyáltalán nem biztos, hogy a mostani bejelentésekkel teljesül a kormány célja, a 3% alatti deficit 2014-ben is. Összességében költségvetési kilátások szempontjából is kedvez bbnek látjuk a harmadik csomag el tti állapotot, (amikor jöv re 3 százalék alatti, 2014-re 3,5%-os hiánnyal számolhattunk), mint a mostanit, amikor a néhány tizeddel kisebb deficit elérését óriási kockázatok övezik a negatív növekedési hatás miatt. A sokadik ígéretszegés :46 Újabb tanúbizonyságát adta a kormány, hogy a bankoknak tett ígéreteit magára nézve semmilyen mértékben sem tartja kötelez nek. Immár a sokadik arculcsapás éri a magyar bankszektort, amelyek közül talán a legnagyobbak a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta az alábbiak voltak: októberében a teljes pénzügyi szektort közel évi 190 milliárd forinttal, a bankokat mintegy 140 milliárd forinttal terhel különadó bevezetése (az els rajtaütésszerû intézkedés) szeptemberében a bankszektort közvetlenül összesen több mint 260 milliárd forinttal terhel végtörlesztés lehet vé tétele (a 2011 májusában kötött megállapodás felrúgása) áprilisában a tranzakciós illeték bejelentése, júliusában ennek mintegy 120 milliárd forint értékû bevezetése (a 2011 decemberében kötött megállapodás felrúgása) októberében a tranzakciós illeték kulcsának megduplázása és a bankadó megígért felezésének

6 6 / :21 elmaradása 2013-ra, ezzel újabb közel 190 milliárd forintnyi adóteher bejelentése (a tranzakciós illeték jóváhagyásakor tett ígéretek megszegése) november 16-án annak bejelentése, hogy a bankadó 2014-t l sem felez dik, ami további közel évi 72 milliárd forintos adóterhet jelent a bankszektornak a 2014-ben kezd id szakra. A legújabb ígéretszegés bizonyítéka: "Matolcsy György bécsi csütörtöki megbeszélésén jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót - közölte az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya" október 18-án. A fentiek fényében immár tragikomikus lenne olvasni egy sokadik, A Bankszövetség megdöbbenéssel értesült kezdetû közleményt, ami azonban ennél jóval tragikomikusabb, az a kormány mostani bejelentése. Negatív hatás az OTP-re :36 Az OTP 2010 harmadik negyedéve óta összesen közel 87,5 milliárd forintnyi különadót könyvelt el (társasági adó után), az idei bankadó elkönyvelése egy összegben, az els negyedévben történt meg, akkor 29 milliárd forintnyi volt az adózott eredményhatása a különadó fizetésnek. Az elemz k eredetileg azzal számolt, hogy a bankadó 2013-ban a kormány ígéretének megfelel en lefelez dik, 2014-t l pedig közelít majd az Európai Unió több országában alkalmazott bankadó szintjéhez. A mai bejelentés egyértelmûen negatív, a piaci szerepl k azon reménye is szertefoszlott, hogy 2014-t l a szektort a mostaninál valamivel alacsonyabb terhelés sújtja majd. Bár az elmúlt id szakban egyre több elemz csökkentette már az OTP 2013-as és 2014-es adózott eredményére vonatkozó várakozását, a Reuters konszenzusa még mindig igen magas számokat tartalmaz. Az alapján az OTP jöv re 170, 2014-ben pedig 230 milliárd forint körüli nettó profitot érne el, miközben egyes elemzésekben már 130 és 160 milliárd forint körüli profitszámokat láthatunk a következ két évre. Az elemz k többsége tehát még nem számol a pénzügyi tranzakciós illeték és a szinten maradó bankadó hatásaival. A mai bejelentés alapján az OTP eredményét a következ években is 29 milliárd forintos különadó terhelné (adózott eredményhatás), ezt levonva a konszenzusos számokból az OTP 2014-es eredménye több mint 10 százalékkal lehet alacsonyabb a mostani konszenzusnál, nem lennénk azonban meglep dve, ha az elemz k

7 7 / :21 a mostaninál jóval alacsonyabb profitbecslésekkel jelennének meg a következ hetekben. Így módosítja a kormány a közm adót :20 A harmadik csomag egyik lépésér l szóló törvényjavaslat már meg is jelent a parlament oldalán. A közm vezetékek minden megkezdett métere után 100 forint lesz az adó január 1-jét l a közm vezetékek adójáról szóló, a nemzetgazdasági miniszter által pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint. Az adó alanya a vezeték tulajdonosa, illetve az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában álló vezeték esetén az üzemeltet. A javaslat szerint mentes az adó alól az állam és a helyi önkormányzat, a legfeljebb 100 ezer méter nyomvonalhosszú hírközlési vezetékkel rendelkez adóalanynak pedig csak az adó 50 százalékát kell megfizetnie. Utóbbiak esetében az adókedvezmény érvényesítése az adóévben igénybe vett csekély összeg (de minimis) támogatásnak min sül. A javaslat szerint adóköteles a víz, a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, h - és villamosenergiaellátási, valamint hírközlési vezetékek közterületen futó része, illetve a több fogyasztót kiszolgáló vezetékek közterületnek nem min sül földrészleten elhelyezett része. Nem min sül közm vezetéknek a javaslat alapján az a vezeték, amely kizárólag az egy adott helyrajzi számon nyilvántartott földrészlet használóját szolgálja ki (az a vezetékszakasz, amely a vezetékrendszerr l leágazva jut el az épületig, telekig, illetve az épületen, telken belül fut). Az adókötelezettség a közm vezeték létesítése esetén a tényleges használatbavételt követ év els napján keletkezik, a vezeték használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

8 8 / :21 Az adó alanya az, aki a naptári év els napján a közm vezeték tulajdonosa, több tulajdonos esetén tulajdoni hányaduk arányában. Az adó alapja a közm vezeték nyomvonalának méterben kifejezett hossza. A javaslat szerint az adóalany egy nyomvonalon lév, azonos szolgáltatás nyújtására alkalmas több közm vezetékét egy vezetéknek kell tekinteni. A javaslat szerint az adó alanya az adókötelezettségét önadózás útján állapítja meg és vallja be, évente március 20-ig. Az adót két egyenl részletben, március 20-ig és szeptember 20-ig kell befizetni. Az adó a központi költségvetés bevételét képezi. Itt vannak a legújabb megszorítások! :28 "A kormány ezen a héten véglegesítette az új magyar adórendszert. A korábbi átmeneti adónemeket kivezeti az adózásból, a bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken, és kivezeti a különadókat, de a társasági adó három kulcsossá válik: 10%-os kedvezményes, 19%-os általános és 50%-os speciális kulcsot vezet be" - tájékoztat a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délutáni közleményében. "A kormány meger sítette, hogy 2013-ra tartja a 2,7%-os költségvetési hiánycélt. Az Európai Bizottság jöv évre adott pozitív el rejelzésében ugyan elismerte, hogy Magyarország képes lesz 3% alatt tartani a költségvetés hiányát, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a 2004-es csatlakozás óta folyamatos túlzott deficiteljárás alól. Ennek érdekében a kormány Bizottság által adott 2,9%-os hiányt újabb intézkedésekkel biztonságosan 2,7%-ra mérsékelte" - olvasható az NGM közleményében. A tárca tájékoztatása szerint "összesen 90 milliárd forint államháztartási egyenleget javító lépésr l döntött, amib l 60 milliárd forint az egyenleg 0,2%-os javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít, amely összeg akkor kerülhet felhasználásra, ha az Európai Bizottság az újabb intézkedések miatt rontaná a magyar gazdaság jöv évi növekedési el rejelzését". A kormány döntött arról, hogy a 2013-as költségvetési évt l kezdve: - Az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50%-ra emeli, de a 19%-os általános társasági adókulcs és az 50% közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19%-ot meghaladó adótömeg 50%-ának mértékéig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jöv évi költségvetési pozíciót. A Nemzetgazdasági Minisztérium érdekl désünkre egyértelmûsítette, hogy az energiaszolgáltatók adóterhelése emelkedik 50%-ra, vagyis a Robin Hood-adó 31% lesz a korábban tervezett 11% helyett. - A közmûvezetékek adóját központi adóként határozza meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem-családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal

9 9 / :21 javítja a költségvetés évi pozícióját. Az err l szóló törvényjavaslatot egyébként a nemzetgazdasági miniszter már be is nyújtotta a parlamentnek péntek délután. Err l b vebben külön bejegyzésben írtunk. - Emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt. - Emeli az on-line szerencsejáték adóbevételt további 10 milliárd forint értékben. A kormány újabb döntéseir l jöv hét elején levélben tájékoztatja a Bizottságot és az Unió pénzügyminiszteri tanácsát. A csomag mindenképpen meglepetés. A kormány egy olyan harmadik csomagot fogadott el, amely rövid távon mindössze 0,2%-kal javítja a költségvetés egyenlegét úgy, hogy ennek a lépésnek pozitív elbírálása a túlzott deficit eljárás szempontjából aligha lesz. A kis költségvetési hatáshoz képest azonban a csomag jelent s mértékben tovább rombolja a magyar gazdaság növekedési kilátásait, potenciálját. Üzenetében is kedvez tlen a kiigazító csomag: azt üzeni ugyanis, hogy minden egyes további gazdasági kilátásromlás egyre er teljesebb növekedésromboló intézkedéssel lesz kiigazítva. Az elmúlt három csomag alapján világosan látszik, hogy azok egyre rosszabb szerkezetûek. A harmadik csomag negatív hatásai els re megjósolhatatlanok, de akár jelent sek is lehetnek. A bizalomvesztés óriási lehet, a bankszektor sokadszorra lett becsapva, a már most súlyosan "alulberuházó" energetikai szektor t keállománya tovább avulhat, aminek rendszerkockázatai vannak. Ennek fényében a 0,2%-os költségvetési egyenlegjavulás és elkötelezettség eltörpül amellett a negatív üzenet mellett, amelyet az üzleti szférának küldött a kormány a mai bejelentésével (kritikus ágazatokban a beruházások maradhatnak el). Mindez meger síti azt, hogy rendkívül negatívnak látjuk ezt a csomagot, hiszen hatásaiban és emblematikusan is bizonyítja, hogy a gazdaságpolitika a gazdaság bizonyos szerepl it, valamint az EU/IMF párost nem partnerként, hanem ellenségként kezeli. A nagy cégeket terhelik A csomag tartalma tulajdonképpen nem váratlan Orbán Viktor októberi brüsszeli kijelentései után. Akkor ugyanis a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "bankadót emelünk, közmûvagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük". A jelenleg érvényben lév tervek szerint az energiaszolgáltatókat 30%-os adókulcs terhelné (egy 19%-os társasági adó, valamint a 11%-os Robin Hood-adó). A mostani tervek szerint 30%-os adóterhelés emelkedik 50%-ra úgy, hogy a 19%-os társasági adókulcshoz adódik hozzá a 31%-os Robin Hood-adó.

10 10 / :21 Az energiaszolgáltatók további terhelése annak fényében is figyelemre méltó, hogy Günther Oettinger energiapolitikáért felel s biztos épp tegnap jelentette ki, a Bizottság az energiaszektorra kivetett különadók kivezetését ajánlja hazánknak. Orbán: egy harmadik kiigazító csomagról is döntöttünk (3.) :32 Orbán Viktor kormányf már délel tt jelezte, hogy újabb megszorító csomagról döntött a kormány, de részleteket akkor nem árult el: :32 Orbán: egy harmadik kiigazító csomagról is döntöttünk (3.) tovább a cikkhez

2 T'-/.IIC. 2012. évi törvény a közművezetékek adójáró l

2 T'-/.IIC. 2012. évi törvény a közművezetékek adójáró l a 2 T'-/.IIC 2012. évi törvény a közművezetékek adójáró l ezett : 2012 NOV 16. Az Országgyűlés az arányos közteherviselés elvére figyelemmel a következ ő törvényt alkotja : 1. E törvény alkalmazásában

Részletesebben

Közzétette: ( Még nincs értékelve

Közzétette:   (  Még nincs értékelve 2015 május 04. Flag Szöveg méret 90 100 Mentés 110 120 130 140 150 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1 % 1/5 Give 1 % 2/5 Mérték Give 1 % 3/5 Give 1 % 4/5 Give 1 % 5/5 Érdekl?dve olvastam

Részletesebben

T/7032. számú. törvényjavaslat. a biztosítási adóról

T/7032. számú. törvényjavaslat. a biztosítási adóról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7032. számú törvényjavaslat a biztosítási adóról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2012. május 1 2012. évi... törvény a biztosítási adóról A társadalmi

Részletesebben

Gyermektelenek és egygyermekesek

Gyermektelenek és egygyermekesek Adócsökkentés: kiszámoltuk, mennyivel marad több a zsebedben 2015.05.02 13:38 A kormány múlt héten bejelentett tervei szerint jövőre a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó

Részletesebben

Budapest, 2013. június

Budapest, 2013. június MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/11563. számú törvényjavaslat egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2013. június 1 2013.

Részletesebben

Ikt. szám: 11/52424/2012. Helyi adórendeletek felülvizsgálata

Ikt. szám: 11/52424/2012. Helyi adórendeletek felülvizsgálata Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Ikt. szám: 11/52424/2012. Tárgy: Helyi adórendeletek felülvizsgálata Melléklet: 3 db rendelet-tervezet Készítette: Adóiroda Véleményezésre megküldve:

Részletesebben

Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a évi költségvetés

Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a évi költségvetés Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a 2019. évi költségvetés Ezekben a hetekben zajlik Magyarország 2019. évi költségvetésének tárgyalása, amelynek során a Költségvetési Tanácsnak is kiemelt

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

POLGÁROK KÖLTSÉGVETÉSE

POLGÁROK KÖLTSÉGVETÉSE POLGÁROK KÖLTSÉGVETÉSE A következő diagramok és rövid tartalmi magyarázatok a központi kormányzat 2019. évi tervezett kiadásait és bevételeit kívánják szemléletesen és könnyen áttekinthetően bemutatni,

Részletesebben

T/7031. számú. törvényjavaslat. a távközlési adóról

T/7031. számú. törvényjavaslat. a távközlési adóról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7031. számú törvényjavaslat a távközlési adóról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2012. május 1 2012. évi... törvény a távközlési adóról A társadalmi

Részletesebben

IPARŰZÉSI ADÓ KÖZMŰADÓ 2013-TŐL Dr. Kovács Attila HIPA - nettó árbevétel csökkentő tételek korlátozott levonhatósága I. elábé és közv. szolg. együttes összegére vonatkozik, kivéve: - export árbevételhez

Részletesebben

A 2017. évi költségvetés tervezetének elemzése

A 2017. évi költségvetés tervezetének elemzése A 2017. évi költségvetés tervezetének elemzése 2016. április 20. MAGYAR NEMZETI BANK A Magyar Nemzeti Bank a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvényben meghatározott alapvető feladatai,

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témája: A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó Dr. Balogh Péter Róbert ügyvéd, senior partner, irodavezető Változik a lakásszerzés illetéke

Részletesebben

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi iparűzési adóról

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi iparűzési adóról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 30.) rendelete a helyi iparűzési adóról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 30.) rendelete a

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.5.24. COM(2013) 330 final 2013/0171 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA a Portugáliának nyújtandó uniós pénzügyi támogatásról szóló 2011/344/EU végrehajtási

Részletesebben

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása Mellékletek Az általános forgalmi adóbevételek alakulása milliárd forint Áfa bevétel tény előirányzat előzetes tény Vásárolt fogyasztás 2240,5 2533,7 2496,2 Lakossági beruházások 31,1 82,3 34,7 Egyéb

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2018. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2018. június 15. A hitelintézetek mérlegfőösszege a végi adatokhoz képest 2018. I. negyedévben 1,9%-kal

Részletesebben

+. ~r~ y~.,~~ь -i ь e:.sc dwátа1а. Ё rlc вzett: 2014 :! ^,~ 1 1. Tisztelt Elnök Úr!

+. ~r~ y~.,~~ь -i ь e:.sc dwátа1а. Ё rlc вzett: 2014 :! ^,~ 1 1. Tisztelt Elnök Úr! +. ~r~ y~.,~~ь -i ь e:.sc dwátа1а Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága í лt1ѝ~rcysú3il:~/ Ё rlc вzett: 2014 :! ^,~ 1 1. ) Összegző módosító iavaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére

Részletesebben

Seregélyes Nagyközség Önkormányzata 2/2000. (II.18.) Ör. sz. rendelete. A magánszemélyek kommunális adójáról (egységes szerkezetben)

Seregélyes Nagyközség Önkormányzata 2/2000. (II.18.) Ör. sz. rendelete. A magánszemélyek kommunális adójáról (egységes szerkezetben) Seregélyes Nagyközség Önkormányzata 2/2000. (II.18.) Ör. sz. rendelete A magánszemélyek kommunális adójáról (egységes szerkezetben) Seregélyes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete, a helyi adókról

Részletesebben

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében 1 A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében Előszó A jelen javaslat összeállításánál nem tekintettük feladatunknak, hogy elméleti és szabályozási modelleket,

Részletesebben

Összefoglaló. A kötelez ellentételezés küls tételekre vonatkozó szabályát teljesíti a törvényjavaslat mind az idei, mind a következ évben.

Összefoglaló. A kötelez ellentételezés küls tételekre vonatkozó szabályát teljesíti a törvényjavaslat mind az idei, mind a következ évben. T/1374/1 A Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsának becslése Az egyes ágazatokat terhel különadóról szóló T/1374. számú törvényjavaslat költségvetési hatásairól Budapest, 2010. október 18. Összefoglaló

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN SAJTÓKÖZLEMÉNY A kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2012-ben. 2. A 2013. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM

4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM 4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM A Kormány 100 lépés programja keretében már 2006-ban megkezdődik az emberek, a vállalkozások adóterheinek csökkentése, intézkedések sora szolgálja

Részletesebben

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. A lízing... 4 2.1. A lízing múltja,

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2015. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2015. május 29. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2015. I. negyedévben 1,4%-kal csökkent, így 2015.

Részletesebben

Magyar bankok: itt a feketeleves

Magyar bankok: itt a feketeleves Magyar bankok: itt a feketeleves 2013.02.26 11:05 Palkó István Az elmúlt tíz év során csak kétszer szenvedett el százmilliárd forintnál is nagyobb veszteséget a magyar bankszektor: a válság kezdetén és

Részletesebben

Gazdasági és államháztartási folyamatok

Gazdasági és államháztartási folyamatok Gazdasági és államháztartási folyamatok 214 215 A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése a Költségvetési Tanács részére Siba Ignác vezérigazgató Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető Tartalom 1. Makrogazdasági

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.12.9. COM(2015) 633 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK Digitális szerződések Európa részére

Részletesebben

Új egyensúly. Sikerek és kihívások

Új egyensúly. Sikerek és kihívások Új egyensúly Sikerek és kihívások Felzárkózik a gazdaság GDP évenkénti növekedési üteme az Európai Unióban és Magyarországon (az előző időszak %-ában) 4,9 5,2 4,2 4,5 4,5 4,3 3,9 3,8 3,4 3,0 3,0 2,4 1,9

Részletesebben

A magyar pénzügyi szektor kihívásai

A magyar pénzügyi szektor kihívásai A magyar pénzügyi szektor kihívásai Előadó: Becsei András 2016. november 10. Átmeneti lassulás után jövőre a 4%-ot közelítheti a növekedés, miközben a fogyasztás bővülése közel lehet az évi 5%-hoz Reál

Részletesebben

Társasági adó. Gyakorlat

Társasági adó. Gyakorlat Társasági adó Gyakorlat A társasági adó A társas vállalkozások (részvénytársaságok, kft-k, bt-k) eredményét terhelő központi költségvetést illető adónem. Közvetlen (direkt), jövedelemadó Magyarországon

Részletesebben

A BÉT ma és holnap. a magyar gazdaság finanszírozási lehetőségei. Szécsényi Bálint Alelnök Budapesti Értéktőzsde. 2012. december

A BÉT ma és holnap. a magyar gazdaság finanszírozási lehetőségei. Szécsényi Bálint Alelnök Budapesti Értéktőzsde. 2012. december A BÉT ma és holnap a magyar gazdaság finanszírozási lehetőségei Szécsényi Bálint Alelnök Budapesti Értéktőzsde 2012. december Bankszektor: veszteségek és forráskivonás Bankszektor ROE mutatója % % 30 70

Részletesebben

Költségvetési poli.ka az egyenlegcélon túl

Költségvetési poli.ka az egyenlegcélon túl Költségvetési poli.ka az egyenlegcélon túl Budapes. Gazdasági Fórum 2011 október 27. Romhányi Balázs A lényeg A magyar költségvetési poli.ka legnagyobb baja, hogy nincs. A költségvetési poli.ka lényege

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/7831) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/7831) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/7831) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára az államháztartás egyensúlyát

Részletesebben

Bankadók Magyarországon és Európában

Bankadók Magyarországon és Európában Bankadók Magyarországon és Európában 2011. november 30. Miskolci Egyetem & Magyar Könyvvizsgálói Kamara BAZ Megyei Szervezete Vass Péter Magyar Bankszövetség A pénzügyi intézmények adóztatása mögött meghúzódó

Részletesebben

Összefogás a reformokért

Összefogás a reformokért Összefogás a reformokért A Reformszövetség történetének és tevékenységének bemutatása 2009. május 14. A Reformszövetség megalakulásának körülményei Pénzügyi és reálgazdasági válság kirobbanása Csak az

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva, december 2. napjával.) I. fejezet. Általános rendelkezések

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva, december 2. napjával.) I. fejezet. Általános rendelkezések Siójuti Önkormányzat Képviselő-testületének 15./2008. /XII. 15./ számú rendelettel módosított 16./2004./XII.13./ rendelettel módosított 15/2003. (XII.15.)számú rendelete Egységes szerkezetben A HELYI ADÓZÁS

Részletesebben

Colling Ügyfél-tájékoztató május 30.

Colling Ügyfél-tájékoztató május 30. Colling Ügyfél-tájékoztató 2011. május 30. 1 H 1138 Budapest, Váci út 141. Tel: +36 1 452 6900 Fax: +36 1 452 6910 colling@colling.hu www.colling.hu Tisztelt Olvasó! Ebben a hónapban is összeállítottunk

Részletesebben

Kitörési pontok a vállalkozások számára. 2012. június 14.

Kitörési pontok a vállalkozások számára. 2012. június 14. Kitörési pontok a vállalkozások számára 2012. június 14. Forrás: Aveco, NGM A Bizottság közzétette tavaszi 2012. és 2013. évre vonatkozó gazdasági előrejelzéseit. Mindkét évben 3 százalékos szint alá becsülve

Részletesebben

T/7037. számú. törvényjavaslat. a pénzügyi tranzakciós illetékről

T/7037. számú. törvényjavaslat. a pénzügyi tranzakciós illetékről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7037. számú törvényjavaslat a pénzügyi tranzakciós illetékről Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2012. május 1 2012. évi... törvény a pénzügyi tranzakciós

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Sajtótájékoztató az önkormányzati adóbevételek alakulásáról - 2012. október 15. 12.00 óra -

Sajtótájékoztató az önkormányzati adóbevételek alakulásáról - 2012. október 15. 12.00 óra - Sajtótájékoztató az önkormányzati adóbevételek alakulásáról - 2012. október 15. 12.00 óra - Az önkormányzati adóhatóság látja el az önkormányzat működéséhez szükséges források jelentős részének beszedését.

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6954. számú törvényjavaslat a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági

Részletesebben

Portfolio.hu: Így adózol 2013-ban

Portfolio.hu: Így adózol 2013-ban Portfolio.hu: Így adózol 2013-ban 2012.11.19. http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/igy_adozol_2013-ban.175894.html Hétfőn rábólintott a parlament az adórendszert tömérdek ponton megváltoztató módosító

Részletesebben

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 A törvényalkotó szándékai szerint a tervezett adóváltozások, módosítások nyomán egyszer bbé válik az adózók, vállalkozások élete, csökkennek a vállalkozásokat érint

Részletesebben

Pánd község Önkormányzata képviselő-testületének

Pánd község Önkormányzata képviselő-testületének Pánd község Önkormányzata képviselő-testületének 13/1995./XII.18./ sz. önk. rendelete, és a 8/2001/XII.3. sz. önk. rendelet egységes szerkezetbe foglalása A kommunális helyi adóról Pánd község önkormányzati

Részletesebben

Érkezett: 2015 DEC 0 8.

Érkezett: 2015 DEC 0 8. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága i.3ciy:vi t 0' I O 1 a \P Érkezett: 2015 DEC 0 8. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javasla t benyújtás a Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére

Részletesebben

Kölcsönszerződés ingatlan jelzálogjoggal biztosított, fogyasztóknak, lakáscélú hitel kiváltására nyújtott kölcsönhöz

Kölcsönszerződés ingatlan jelzálogjoggal biztosított, fogyasztóknak, lakáscélú hitel kiváltására nyújtott kölcsönhöz Hiteliktatószám: Kölcsönszerződés ingatlan jelzálogjoggal biztosított, fogyasztóknak, lakáscélú hitel kiváltására nyújtott kölcsönhöz A szerződő felek, egyrészről: Örkényi Takarékszövetkezet székhelye:

Részletesebben

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA. az Egyesült Királyságban túlzott hiány fennállásáról szóló 2008/713/EK határozat hatályon kívül helyezéséről

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA. az Egyesült Királyságban túlzott hiány fennállásáról szóló 2008/713/EK határozat hatályon kívül helyezéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.11.22. COM(2017) 801 final Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA az Egyesült Királyságban túlzott hiány fennállásáról szóló 2008/713/EK határozat hatályon kívül helyezéséről HU HU

Részletesebben

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt A költségvetés finanszírozási igénye 2016 óta folyamatosan meghaladja az ESAdeficitet

Részletesebben

Különadó 2007. Magánszemély adóalapja, adója

Különadó 2007. Magánszemély adóalapja, adója Különadó 2007 A 2006. július 10-én elfogadott adótörvény alapján magánszemélyeknek és vállalkozásoknak különadót, hitelintézeteknek járadékot kell fizetniük. Magánszemély adóalapja, adója Elírás 2007.

Részletesebben

b) az január 1. előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz esetében (kivéve a föld alatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből

b) az január 1. előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt földgáz esetében (kivéve a föld alatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből Országgyűlés Hivatala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja Irományszám: 1 i~ 0553. Érkezett: 1004 JúN 0 9. Képviselői önálló indítvány 2004. évi... törvény Nemzeti

Részletesebben

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T Á J É K O Z T A T Ó * az államháztartás központi alrendszerének 2014. július végi helyzetéről 2014. augusztus * Az államháztartás központi alrendszerének havonkénti részletes

Részletesebben

BEVALLÁS a helyi ipar zési adóról állandó jelleg ipar zési tevékenység esetén

BEVALLÁS a helyi ipar zési adóról állandó jelleg ipar zési tevékenység esetén 36956 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 179. szám 14. melléklet a 45/2012. (XII. 27.) NGM rendelethez 18. melléklet a 35/2008. (XII. 31.) PM rendelethez BEVALLÁS a helyi ipar zési adóról állandó jelleg

Részletesebben

A pénzügyi válság hatásai és a kilábalás

A pénzügyi válság hatásai és a kilábalás A pénzügyi válság hatásai és a kilábalás Hajdu Emese Megjelent: Agrártámogatások és -pályázatok c. szakkönyvben 2008-ban. RAABE Tanácsadó és Kiadó Kft, Budapest. 1. A krízis kiváltó okai és a jelenlegi

Részletesebben

Társas vállalkozók 2012/2013.II ADÓZÁS I.

Társas vállalkozók 2012/2013.II ADÓZÁS I. Társas vállalkozók Hol tartunk? Társasági adózás eredete VÁNYA,TÁNYA A társasági adózás elvei Társasági adó alapjának kiszámítása Mit rejt az adózás előtti eredmény? Növelő és csökkentő tételek Páros és

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2013-ban. 2. A 2014. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

A köznevelési kerekasztal eddigi munkájának értékeléséről, kiemelt figyelemmel a béremelésekre (május 05.)

A köznevelési kerekasztal eddigi munkájának értékeléséről, kiemelt figyelemmel a béremelésekre (május 05.) A köznevelési kerekasztal eddigi munkájának értékeléséről, kiemelt figyelemmel a béremelésekre (május 05.) Sikeres volt a köznevelési kerekasztal működésének első időszaka - értékelt Balog Zoltán emberi

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu

Sajtótájékoztató. Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu Sajtótájékoztató Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu Főbb mutatószámok GDP arányos adóterhelés állami kiadások aránya a GDP %-ában adóék (tax wedge = közterhek az összes bérköltségben) fekete

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő hitelei (bruttó értéken)** Állomány (mrd Ft) Arány (%)

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő hitelei (bruttó értéken)** Állomány (mrd Ft) Arány (%) SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, augusztus 25. A hitelintézetek mérlegfőösszege II. negyedévben 581,8 milliárd Ft-tal, 1,7%-kal nőtt, így

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002. (XII.10.) és 20/2004. (XII.07.) rendeletével módosított 1/1995. (I.31.) sz. rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról (a módosításokkal

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője. Javaslat. a helyi iparűzési adóról szóló 40/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására

Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője. Javaslat. a helyi iparűzési adóról szóló 40/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására Szám: 26034/2016 Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője Javaslat a helyi iparűzési adóról szóló 40/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt Közgyűlés! A helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2018. II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2018. szeptember 7. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2018. II. negyedévben további 3,7%-kal nőtt,

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGSPECIFIKUS AJÁNLÁSOK VÉGREHAJTÁSA

1. SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGSPECIFIKUS AJÁNLÁSOK VÉGREHAJTÁSA 1. SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGSPECIFIKUS AJÁNLÁSOK VÉGREHAJTÁSA 1.sz. Országspecifikus ajánlás: Pénzügyi stabilitás A középtávú költségvetési cél elérése érdekében 2015-ben hajtson végre a GDP 0,5 %-ának, 2016-ban

Részletesebben

Az OTP Bank Rt I. félévi összefoglaló nem konszolidált, nem auditált IAS pénzügyi adatai A Bank I. félévi fejlõdése

Az OTP Bank Rt I. félévi összefoglaló nem konszolidált, nem auditált IAS pénzügyi adatai A Bank I. félévi fejlõdése Az OTP Bank Rt. 2001. I. félévi összefoglaló nem konszolidált, nem auditált IAS pénzügyi adatai Az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. elkészítette 2001. június 30-ával zárult félévre vonatkozó

Részletesebben

T/2940. számú. törvényjavaslat

T/2940. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2940. számú törvényjavaslat az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezmények megalkotásáról és az Alap létrehozásával kapcsolatos

Részletesebben

FOGYASZTÓNAK NYÚJTOTT FOLYÓSZÁMLAHITEL ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. HATÁLYOS: 2016. július 1. napjától

FOGYASZTÓNAK NYÚJTOTT FOLYÓSZÁMLAHITEL ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. HATÁLYOS: 2016. július 1. napjától FOGYASZTÓNAK NYÚJTOTT FOLYÓSZÁMLAHITEL ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI HATÁLYOS: 2016. július 1. napjától 1.Az Általános Szerződési Feltételek hatálya, közlése, elfogadása, alapfogalmak 1.1. Az Általános

Részletesebben

Magyar gazdaság 2002-2006 - helyzetértékelés és előrejelzés -

Magyar gazdaság 2002-2006 - helyzetértékelés és előrejelzés - Magyar gazdaság 2002-2006 - helyzetértékelés és előrejelzés - A 2002-2005 közötti makrogazdasági folyamatok főbb jellemzői A magyar gazdaság teljesítményét befolyásoló világgazdasági háttér 2002-2005 között

Részletesebben

Projektazonosító: TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Pályázati azonosító: A2-ELMH-13-0048

Projektazonosító: TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Pályázati azonosító: A2-ELMH-13-0048 Projektazonosító: TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Pályázati azonosító: A2-ELMH-13-0048 A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai

Részletesebben

Társas vállalkozók 2013/2014.II ADÓZÁS I.

Társas vállalkozók 2013/2014.II ADÓZÁS I. Társas vállalkozók 2013/2014.II ADÓZÁS I. Miről lesz szó? Példák a kedvezmények átalakulásra Amortizáció időarányosítása Maradványértékkel való számolás Eredmény növelő és csökkentő hatások 122-145 Értékesítés,

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK FELSİZSOLCA NAGYKÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 14/1991. (XI.30.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL (A 16/1993. (IX.25.), a 6/1995. (V.26.), a 11/1995. (XII.8.), a 12/1996. (XII.20.), a 14/1999.

Részletesebben

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2.

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2. Pénzügyi számítások 2015. december 2. 1. ÁFA Nettó ár= Tiszta ár, adót nem tartalmaz, Bruttó ár=fogyasztói ár=adóval terhelt érték= Nettó ár+ ÁFA A jelenlegi ÁFA a nettó ár 27%-a. Összefüggések: bruttó

Részletesebben

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László Adózási általános elmélet EKF Csorba László A magyar államháztartás mérete, aránya az országhoz képest GDP Bruttó hazai termék GDP 47 (2005) 42 (2010)% az államháztartáson folyik keresztül Visegrádi országok:

Részletesebben

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2002.(II.15.)Kt. rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról 1 Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet hiteléül: Maglód, Margruber János jegyző

Részletesebben

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Banai Péter Benő államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 1 2017-ben makrogazdasági és költségvetési stabilitás jellemzi az országot Forrás: *: Európai

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III.. I.. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 15. I. 15. III. 1. I. 1. III. 17. I. 17. III. 18. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISEL - TESTÜLETÉNEK 28/2003./XII.17./ SZ. RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISEL - TESTÜLETÉNEK 28/2003./XII.17./ SZ. RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISEL - TESTÜLETÉNEK 28/2003./XII.17./ SZ. RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL A 2/2004.(I.28), a 25/2004.(XII.15.), a 16/2006.(XI.22.), a 37/2007.(XII.19.), a 30/2008.(XII.17.), a 32/2009.(XII.18.),

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete. a települési adóról

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete. a települési adóról Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete a települési adóról (módosításokkal egységes szerkezetben) 1 Budapest Főváros IV. kerület

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól HASZNOS TUDNIVALÓK a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól A munkajog területén 2014 2015 2016 Minimálbér (Ft/hó) bruttó összege 101.500,-

Részletesebben

A HELYI ADÓKRÓL HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A HELYI ADÓKRÓL HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA: 2014. FEBRUÁR 5. Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Aktualitások az adózásban november 27. dr. Funtek Zsolt KMRAFI Tájékoztatási Főosztály

Aktualitások az adózásban november 27. dr. Funtek Zsolt KMRAFI Tájékoztatási Főosztály Aktualitások az adózásban 2014. november 27. dr. Funtek Zsolt KMRAFI Tájékoztatási Főosztály A reklámadó szabályai Jogszabályi háttér A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény + a reklámadóról szóló

Részletesebben

(JOG) SZABÁLY-VÁLTOZÁSOK SORAI KÖZT OLVASVA

(JOG) SZABÁLY-VÁLTOZÁSOK SORAI KÖZT OLVASVA Nagy Zoltán nyá. ezredes 1 (JOG) SZABÁLY-VÁLTOZÁSOK SORAI KÖZT OLVASVA Absztrakt Napjainkat a jogi szabályozási környezet gyors változásai jellemzik. A cikk a gyorsan változó jogi környezet hatásait vizsgálja

Részletesebben

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért!

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért! Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért! A baloldal eddig előkerült tervei, nyilatkozatai és javaslatai egyértelművé teszik, hogy Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy

Részletesebben

A 2012 évi CXLVII. törvény ú,j választható adónemként vezette be a kisvállalati adót.

A 2012 évi CXLVII. törvény ú,j választható adónemként vezette be a kisvállalati adót. A 2012 évi CXLVII. törvény ú,j választható adónemként vezette be a kisvállalati adót. Első ránézésre igen vonzó lehetőségről van szó, hiszen azok, akik 2013 januárjától e törvény szerint kívánnak adózni

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISEL - TESTÜLETÉNEK 28/2003./XII.17./ SZ. RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISEL - TESTÜLETÉNEK 28/2003./XII.17./ SZ. RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISEL - TESTÜLETÉNEK 28/2003./XII.17./ SZ. RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL A 2/2004./I.28/, 25/2004./XII.15./, 16/2006./XI.22./, 37/2007.(XII.19.), 30/2008.(XII.17.) sz. rendelettel

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. 49/2008. (IX. 30.) rendelete 1. egyes helyi adókról

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. 49/2008. (IX. 30.) rendelete 1. egyes helyi adókról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2008. (IX. 30.) rendelete 1 egyes helyi adókról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Dr. Simon József, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetőjének előadása Költségvetési Tanács szakmai konferencia Budapest 2017. október 12. Az ÁSZ

Részletesebben

Időarányosan jól alakultak Egerben az első negyedéves adóbevételek

Időarányosan jól alakultak Egerben az első negyedéves adóbevételek 1 Időarányosan jól alakultak Egerben az első negyedéves adóbevételek A 2016. első negyedévi befizetési határidőket követően Eger Megyei Jogú Város adóbevételi adatai továbbra is bizakodásra adhatnak okot.

Részletesebben

A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9.

A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9. 1 /11 3. hét A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9. PIACI GYNÚLY TÚLKRLT, TÚLKÍNÁLAT ha p =

Részletesebben

Országgy űlés Hiv,ataie. Irományszám : Érkezett 2015 DEC 01.

Országgy űlés Hiv,ataie. Irományszám : Érkezett 2015 DEC 01. Országgy űlés Hiv,ataie Iromány : Érkezett 2015 DEC 01. 2015. évi... törvény a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény módosításáról 1. (1) A Magyarország 2016. évi

Részletesebben

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A KONZUM NYRT. 2011. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. 1988-ban alakult a Konzum Áruház Szövetkezeti Közös Vállalat jogutódaként. Kezdetben a cég meghatározó profilja a kereskedelem,

Részletesebben

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON AKTUALITÁSOK Balatonföldvár, 2012. május 15-17. A közlekedés helyzete és az állami költségvetés Dr. Kovács Árpád Elnök Költségvetési Tanács Múltidézés A rendszerváltozás

Részletesebben