COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI"

Átírás

1 COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v MUN v MUN v MUN v

2 MUN v Ismertető a év nyitásához, szükséges teendőkről Kérjük - mielőtt bármit tennének - figyelmesen olvassák végig ezt a leírást és csak azután kezdjenek a program telepítéséhez. A év megnyitását a december havi számfejtést követően célszerű végrehajtani. Ahol több céget számfejtenek, valamennyi cég, valamennyi dolgozójának a számfejtését célszerű elkészíteni. Ennek oka és magyarázata a következő: a december havi adatokból emeljük át a 2013-es könyvtárba a levonásokra, a járulékokra, távollétekre vonatkozó adatokat. Ha úgy nyitják meg a évet, hogy nincsenek meg a december havi számfejtések, akkor a dolgozók fenti (levonásokra, járulékokra stb. vonatkozó) adatai nem kerülnek át a évi könyvtárba. Ebben az esetben a hiányzó adatokat ismét rögzíteni kell a 2013-es programban! Tehát végre lehet hajtani a év megnyitását december havi számfejtés nélkül is, de ez adatvesztést (ebből adódóan többletmunkát) jelent! 1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: 1. A 2012-es munkaügyi - bér adatok a mun12w, a főkönyvtárból nyíló könyvtárban (gyökér könyvtár alatti mappa) legyenek, tetszőleges meghajtón! Ahol a fenti feltétel nem érvényesül, ideiglenesen a mun12w mappát teljes tartalmával egy gép gyökérkönyvtárába kell áttenni. A zárás, nyitás lebonyolítása után a mun12w mappát teljes tartalmával, valamint az újonnan létrehozott mun13w mappát teljes tartalmával vissza kell másolni az eredeti meghajtóra, a használt mappákba (a mun12w esetében felülírásokkal, a mun13w-t új mappaként). 2. A gép neve (Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Számítógép neve) nem tartalmazhat különleges karaktert (pl.: -, _, stb.), szóközt valamint betűvel kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem biztosított, a telepítés előtt módosítani kell a gép nevét! Hálózatos használat esetén a nyitó program csak egy (tetszőleges) munkahelyről indítható, ilyenkor az előbbi kitétel erre a gépre vonatkozik. 3. Mivel a nyitó program automatikusan létrehozza a mun13w könyvtárat, a nyitás folyamatának elindítása előtti bekapcsoláskor olyan jogosultságú felhasználónévvel kell az operációs rendszerbe bejelentkezni, amellyel engedélyezett új mappa létrehozására A évi nyitás lépései: A fentiek előrebocsátása után nézzük a konkrét teendőket: 1. A szokásos módon, 2 példányban a mun12w könyvtárban menteni kell. 2. A Cobra honlapjáról le kell tölteni a mun12w program legújabb verzióját (1231).

3 Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! Ellenőrizzék a program verziószámát (Szerviz/Névjegy). A verzió: A decemberi bérelszámolást követően be kell lépni a mun12-es program Szerviz/Mentés programágba. A következő képernyőt látják: Lehetséges probléma: Ha mindent a leírás szerint hajtottak végre, és mégsem jelenik meg a gomb, ez a windows játéka. Ebben az esetben a windows asztalról töröljék le a mun12.exe-t indító ikont és készítsenek egy új parancs ikont. (Az ikon a mun12w mappából a mun12.exe-t indítja.) 4. A gombra kell kattintani. A program a gép sebességétől és az állományok nagyságától függően 1-2 percig dolgozni fog. Ha végzett a következő üzenet jelenik meg:

4 Ha a nyitó program eredményesen lefutott és ismét belépnek a Mentés programágba, a gomb már nem jelenik meg többet. Ha bármi okból meg kellene ismételniük a év nyitását, azt úgy tehetik meg, hogy a mun13w mappát (nem a mun12w-t!) letörölik, teljes tartalmával. (Természetesen ezt nagyon nagy gondossággal, végiggondolva, csak ha szükséges stb.). Ezt követően a 3. és 4. pontokban leírtak szerint kell ismét eljárni. Ezzel a telepítéssel végeztünk. 2. A MunBér13 program első indítása A telepítés során a program automatikusan felteszi az asztalra a program indító ikonját:. Ha ez valamilyen okból mégsem történik meg, egy parancs ikont kell létrehozni, mely a \mun13w mappából a mun13.exe-t indítja! Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! 2.1. A program indításához szükséges feltételek A program 2013-es sikeres indításának a következő feltételei vannak: - az 1./ pontban leírt feladat sikeres végrehajtása (a megfelelő gyökér-könyvtárban legyen a mun13w mappa) - a mun13 program legalább 0101-es verziójának letöltése a Cobra honlapjáról - a licinf.dll állomány megléte a mun13w mappában - a mun.lic állomány bemásolása a mun13w mappába. Ha a fenti feltételek bármelyike nem teljesül, a 2013-es program verzió nem használható eredményesen Lehetséges hibaüzenetek, a hibák elhárításuk módja Hibaüzenet:

5 Hiba oka: nem a 2013-re érvényes licinf.dll található a mun13w mappában. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2013-es licinf.dll állomány beszerzése. (A gomb használatával ki lehet lépni a rendszerből.) Hibaüzenet: Hiba oka: nincs, vagy nem megfelelő a mun13w mappában található licenc állomány. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2013-re érvényes licenc állomány beszerzése. Hibaüzenet: Hiba oka: a licenc érvényességi ideje lejárt. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2013-re érvényes licenc állomány beszerzése. Hibaüzenet:

6 Hiba oka: a rendszerhez tartozó új háttér nem található a mun13w mappában. Elhárítás módja: a cobra1.jpg-t a mun13w mappába kell másolni. Hibaüzenet: Hiba oka: a programot nem a mun13w mappából indítják. Elhárítás módja: meg kell nézni, hogy az indító ikon melyik mappából szeretné a programot indítani. A program hibátlanul csak tetszőleges meghajtó, gyökér könyvtárából megnyitott mun13w mappából indítható! Ezt kell biztosítani! 3. A 2013-es program használatáról 3.1. A szabadság számítás automatikus indítása A 2013-es első indításakor a program valamennyi cégre kiszámítja a dolgozók évi szabadságát. A következő képernyő jelenik meg: A program a gép sebességétől függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog. A feladat befejezésekor a következő üzenet jelenik meg:

7 A szabadság számítás eredményét ellenőrizzék a Munkaügy / Szabadság számítás programban Munkaszerződés szerinti bérek csoportos módosítása A / / programban lehetőség van a munkaszerződés szerinti bérek egyszerű módosítására. Ezt elsősorban ott használhatják eredményesen, ahol több dolgozónak azonos a bére, s azt szeretnék változtatni. (Pl. a minimálbér kétszerese a munkaszerződés szerinti bérük.) A program utasításai szerint járjanak el Az Abevjava beállítás Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér12 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! (A beállítás megegyezik az elmúlt évivel, de fontossága miatt megismételjük a tudnivalókat.) Az / menüben találnak egy funkciót: / A programot indítva a következő képernyőt láthatják: Az ikonra kattintva a program automatikusan megkeresi és megjeleníti az Abevjava indítási útvonalát!

8 Ha az Abevjava telepítésénél nem a szokásos módon jártak el (a rendszergazda beavatkozott a telepítés menetébe és más mappát jelölt ki a NAV bevalló program helyeként), akkor a program a következő üzentet küldi: Ebben az esetben Önöknek kell (a szokásos módon) megadni azt az elértési útvonalat, amelyet követve a MunBér program megtalálja az Abevjava_Start.bat állományt és automatikusan el tudja azt indítani! Az ikonra kattintva a következő üzenet jelenik meg: (Csak ismétlésként: az AbevJava program Szerviz / Névjegy programjának található meg a pontos elérési útvonal, ezt kell kitallózni a MunBér13 programban!) sorában 3.4. Első számfejtés A fentiek ismeretében már lehet évre számfejteni. (Az első belépéskor ki kell választani a céget és a dátumot!) Végül szeretnénk még egyszer összefoglalni a évi nyitásának lépéseit: 1./ A szokásos módon a mun12 program 1231-es verzióját le kell tölteni a Cobra honlapjától. 2./ A leírtak szerint a év megnyitása (sikeres végrehajtás esetén egy mun13w mappa keletkezik). 3./ A program használatához szükséges licenc állomány igénylése és bemásolása a mun13w mappába.

9 4./ A mun13-as telepítő csomag letöltése a Cobra honlapjától, a telepítő lefuttatása. Még egy fontos információ! Ha nem indul el a mun13 program, akkor a futtatáshoz szükséges környezeti feltételek nincsenek biztosítva! A gép windows\system32 mappájában nem található meg négy darab vfp9 állomány! Ebben az esetben a mun12w mappából az alábbi állományokat be kell másolni a számítógép windows\sytem32 mappájába, ha így sem indul, akkor a mun13w mappába! Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a program hiányolja a MSVCR71.DLL állományt. Ezt is a mun12w mappából lehet a windows\system32 (vagy a mun13w) mappába bemásolni. Ezzel a feladatok végére értünk. A fejlesztők nevében a kérésünk: nagyon szívesen állunk rendelkezésükre a programmal kapcsolatban, de azt kérjük, hogy elsősorban a mini93@t-online.hu címre küldjék kérdéseiket, problémáikat, észrevételeiket, javaslataikat

10 MUN v E verzió leírását két olyan témakör részletes ismertetésével kezdjük, ami egészen biztosan mindenkit érint. Kérjük, mindkét pontot olvassák el, elengedhetetlen a 2013-as helyes bérszámfejtéshez! 1./ A szociális hozzájárulási adó 1.1. A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények kiszélesítése A évi CXLVI törvény új adókedvezményeket vezetett be. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázatban összefoglaljuk a 2013-as kedvezmények rendszerét I évi CXXIII.törvény alapján (a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, gyermek gondozását, családtag ápolását) igazolás kedvezmény megnevezése kiválth. érvényes kedvezmény alapja (ig) igen Start pályakezdő kf.végz. kiállítás keltétől 2 év, max 25. életév min(mbér*1.5,bruttó mbér) igen Start pályakezdő ff.végz. kiállítás keltétől 1 év, max 30.életév min(mbér*2,bruttó mbér) igen Start Plusz ig min(mbér*2,bruttó mbér) igen Start Extra ig min(mbér*2,bruttó mbér) igen Start Bónusz ig min(mbér*1.5,bruttó mbér) közfoglalkoztatási kedvezmény min(mbér*1.3,bruttó mbér) részmunkaidő kedvezmény max. 3 év min(mbér*2,bruttó mbér) igen megváltozott munkaképességű a kártya visszavonásáig min(mbér*2,bruttó mbér) II évi CLVI. törvény IX. fejezet igazolás kedvezmény megnevezése kiválth. érvényes kedvezmény alapja (-ig) nettó bérek megőrzése ig bruttó mbér< bruttó mbér> igen karrier Híd ig min(mbér*2,bruttó mbér) III évi CXLVI. Törvény (A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdkében ) igazolás kedvezmény megnevezése kiválth. érvényes kedvezmény alapja (ig) szakképzettséget nem igénylő FEOR=9) től min(100000,bruttó mbér) igen 25 év alatti pk., bizt.idő<= től max.2 év min(100000,bruttó mbér) 25. év alatti pk., bizt.idő > től 25.betölt.hónap végéig min(100000,bruttó mbér) 55. év feletti től 55. betölt. hónaptól min(100000,bruttó mbér) igen tartósan álláskereső től, max. 3 év min(100000,bruttó mbér) igen GYED,GYES,GYET után foglalkoztatott től, max. 3 év (45.hó) min(100000,bruttó mbér) Fordítsuk figyelmünket a kék színnel jelzett kedvezményekre, amelyek január 1-től érvényesíthetők.

11 Az új kedvezményekre vonatkozó közös szabályok: - az új kedvezmények más szociális hozzájárulási adót csökkentő kedvezménnyel együtt nem alkalmazhatók - a munkaviszonyban állókra érvényesíthetők - a maximum Ft után számított kedvezmény a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vehető figyelembe, részmunkaidős foglalkoztatás esetén arányosan lehet érvényesíteni - a bevezetett új kedvezmények közül három alanyi jogon jár, azaz nem szükséges hozzá semmiféle igazolás, igazolvány (szakképzettséget nem igénylő, a legalább 180 napos biztosítási idővel rendelkező 25 év alatti és az 55. év feletti munkavállaló) Mi a feladat a MunBér programban? Ha olyan munkakörben foglalkoztatnak részmunkaidőben dolgozót, ahol a munkakörre előírt kötelező heti óraszám#40, akkor a / programban a kartonfülnél módosítani kell a 40 órát. A program ehhez az értékhez viszonyítja majd a dolgozó heti munkaidejét és számítja ki arányosan a részkedvezmény igénybevételének maximális alapját A munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében kiemelt jelentőséget kap a bérelszámolásnál az kartonfülön szereplő. Ha a törzsadatok között a dolgozó alkalmazás minősége=20 (munkaviszonyban foglalkoztatott) megköveteljük kitöltését! Ha olyan munkavállalót alkalmaznak, aki rendelkezik NAV, OEP, állami foglalkoztatási szerv által kiállított igazolással akkor a (megszokott helyen) / / programban a kartonfülön az igazolás kiállításának dátumát és az érvényesség végét rögzíteni kell. Ahogyan korábbiakban jeleztük az alanyi jogon járó kedvezményeket a program automatikusan számítja. Több kedvezmény esetén automatikusan az alacsonyabb fizetési kötelezettséget eredményező megoldást választja A nettó bérek megőrzése miatti adókedvezmény érvényesítése A évi CLVI. törvény IX. fejezet 460. (6) bb) pontja szerint 2013-ban a nettó bérek megőrzése miatti adókedvezmény érvényesítésének már nem feltétele a évi béremelés. Ezért a 2013-as program első indításakor a program minden munkáltatónál a / programban az kartonfülnél bejelölte a. Ha időközben módosítják a törvényt, vagy valamilyen okból nem akarják, hogy a program a nettó bérek megőrzése miatt adókedvezménnyel számoljon ezt a bejelölést ki lehet venni.

12 1.4. KIVA A január 1-től bevezetésre kerülő új adónem mentesíti (ezt az adózási formát választó) az adózót a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulási adó (és a TAO) fizetési kötelezettség alól. Ha ilyen cégnek számfejtenek a / programban az kartonfülön bejelölést meg kell tenni. részben a Csak emlékeztetőül: a / kartonfülnél a részben bejelölhető a. Ennek hatására a program a számfejtés közben megjeleníti azokat a legfontosabb adatokat, amelyek az adó kiszámítását befolyásolják. 2. Távolléti díj megváltozott szabályai Az Mt január 1-től hatályba lépő, a távolléti díjra vonatkozó szabályai érintik a MunBér programot A távolléti díj számításának általános szabályai Az új Mt szabályozza a távolléti díj meghatározását. A legfontosabb tudnivalók: - a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék adatait alapján kell számítani - milyen pótlékok számítanak be a távollét díjba? o Műszakpótlék és éjszakai pótlék Ha: irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát. o ügylet és készletlét tartamára kifizetett pótlék ha: ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el. - osztószám: irányadó időszakban, rendes munkaidőben teljesített órák 2.2. Egy probléma az esedékesség időpontjában érvényes alapbér értelmezésében a havi díjban foglalkoztatott dolgozóknál, amikor 1 órai, illetve 1 napi távolléti díjat kell számolni Az Mt 136 (3) bekezdése szerint:

13 (3) Havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával, b) általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidő esetén a százhetvennégy óra időarányos részével. és az Mt 149 (1) bekezdése szerint: 149. (1) Havi bér esetén a) az egy órára járó távolléti díj meghatározásakor a 136. (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni, b) a napi távolléti díj az egy órára járó távolléti díj és a napi munkaidő szorzata, c) a havi távolléti díj megegyezik az alapbérrel. Könnyen belátható, hogy havi béres dolgozó esetében ha mindig 174-el osztjuk a besorolási bérét és szorozzuk a napi munkaidővel, majd a távollét napjainak a számával soha nem adja ki a dolgozó havi besorolási bérét. Példaként: a dolgozó havi munkaszerződés szerinti bére: Ft, januárjában 1 fizetett ünnep és 22 munkanap van, a dolgozó napi 8 órát dolgozik. Ledolgozott időre járó bér: /23*22 = szerinti 1 napi távolléti díj /174*8*1 = január havi bér = Nyilvánvalóan ha a dolgozónak nincs semmiféle + (nevezzük a továbbiakban sallangnak ) távolléti díjba számító pótléka, akkor ilyen esetben a besorolási bért kell megkapja, ami a következő algoritmussal számítható: Ledolgozott időre járó bér: /23*22 = Fizetett ünnep bére: (200000/23*8) *8*1 = január havi bér = A fentiek miatt a programban (egyenlőre) a következő algoritmus szerepel: Ha a munkavállaló havi bérben foglalkoztatott és munkarendje= ALAP - >36 és a >0 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap* 1 órai távolléti díj= / Osztószám - >36 és a =0 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap*8 1 órai távolléti díj= / Osztószám - = 0

14 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap*8 1 órai távolléti díj= / Osztószám - <=36 Osztószám= munkaügyi naptár szerinti fizetett nap*8* /40 1 órai távolléti díj= / Osztószám Ha a munkavállaló havi bérben foglalkoztatott, de munkarendje# ALAP - =0 vagy >36 Osztószám= egyébként 1 órai távolléti díj= / Osztószám Osztószám= /40*174 1 órai távolléti díj= / Osztószám 2.3. Mi a feladat a MunBér programban? Először is: el kell dönteni, érinti-e az Önök által számfejtett cégek valamelyikét a távollét díj számítása? Ha nem ez a pont átugorható, nincs különösebb feladat. Ha igen A 2012-es programban A / paraméterezése programban a kartonfülnél a -nál található beállítást valamennyi kifizetési jogcímnél áttekinteni. Értelemszerűen, ha 2012-ben a készenlét, vagy ügyelet óráit rögzítették, akkor azoknál a kifizetési jogcímeknél, amelyen ezt megtették kell a mezőbe a pipa. Ha nem órában rögzítették (hanem Ft-ban), akkor a program nem tudja az órákat összegyűjteni, ez esetben másként kell az adatokat megadni (ld.3.). Csak ismétlésként: a távolléti díjba csak akkor számít a készenlét,

15 ügyelet címén fizetett pótlék, ha az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat órát rendeltek el.. Ezt a bejelölést azoknál a kifizetési jogcímeknél kell megtenni, amelyeken műszakpótlékot, vagy éjszakai pótlékot számfejtettek, mégpedig olyat, amely az új Mt szerint a távolléti díj számításánál figyelembe veendő! Ezt mindenki a helyi sajátosságok ismeretében tudja eldönteni! Ezek a bejelölések azért fontosak, mert a program a havi bérelszámolásnál a össze az adatokat. üzenet küldésekor az éppen aktuális beállítás alapján gyűjti A évi programban is áttekinteni a kifizetési jogcímek helyes beállítását az pontban leírtak szerint 3. Számfejtés A leírásban már többször is jeleztük: a távolléti díj a megelőző 6 hónap adatai alapján számítandó. Ezért már nem találják meg a rendszerben (külön programként) a távollét díjat. A dolgozó adott havi számfejtésének első kezdeményezésekor (a gombra kattintva) végzi el a program az adatok gyűjtését (a 20 -as alkalmazás minőségű dolgozóknál). Erről tájékoztató üzenetet küld: A számfejtésnél egy új kartonfüllel találkoznak:. A képernyő képe a következő:

16 Amint látható a január havi számfejtésnél VII-XII. havi adatokat gyűjti össze a program. A fenti példa alapján (ha a dolgozó aktuális havi munkaszerződés szerinti bére 822 Ft/óra) a dolgozó távolléti díja: 822+( )/( )= 822+(66090/636)= =926 Ft/óra Egy másik dolgozónál a távolléti díj számításához összegyűjtött adatok a következők: Esetében a távolléti díj = aktuális besorolási bérrel, mert az elrendelt készenlét, ügylet órái az irányadó időszakban nem érik el átlagban a 96 órát. A MunBér12 programot nem használóknak itt kell rögzíteni a távolléti díj számításához szükséges fenti adatokat! 4. A évet és a MunBér13 programot érintő egyéb változások - megszűnt a fél szuper bruttó, egységesen 16 % a személyi jövedelemadó kulcs - a személyi kedvezmény havi összege (minimálbér*0.05) 4900 Ft - minimálbér Ft/hó - szakmunkás bérminimum: Ft/hó - Egyéni és társas vállalkozásoknál, ahol a fő tevékenység legalább középfokú végezettséget igényel a nyugdíjjárulék alapja Ft, az egészségbiztosítási járulék alap Ft ( *1.5), a szociális hozzájárulási adó alapja Ft ( *1.125). Ugyanezek a számok középfokú végzettséget nem igénylő fő tevékenység esetében Ft, Ft és a béren kívüli juttatások 10 %-os EHO-ja 14 %-ra nő - az Erzsébet utalvány kedvezményes havi Ft-os mértéke Ft nó

17 - megszűnt az egyéni nyugdíjjárulék maximuma - egészségügyi szolgáltatói járulék napi 6660 Ft-ra nő (napi 222 Ft) 5. Pontosítások Nem kell az egyéni és társas vállalkozóknak fizetett bérleti díjat más azonosítón számfejteni.

18 MUN v A es program alacsony jövedelem esetén a nettó bérek megőrzése és a FEOR alapján is számolt szociális hozzájárulási adó-kedvezményt. Ez helytelen. Ez a verzió automatikusan kiválasztja az alacsonyabb kötelezettséget eredményező kedvezményt és már csak az jelenik meg valamennyi listán. Önöknek ezzel kapcsolatban semmi feladatuk nincs. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! 1./ Ebben a verzióban már teljes körűen megtalálják a 2013-ban bevezetett szociális hozzájárulási adót csökkentő kedvezmények kezelését. A kedvezmények közül - a szakképzettséget nem igényelő munkakörökben foglalkoztatottak - az 55 év feletti munkavállalók - és a 25 év alatti, 180 nap biztosítási idővel rendelkező munkavállalók esetében (amint már korábban is jeleztük) semmi feladatuk nincs, azt a program automatikusan számítja. A többi kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a dolgozó munkaügyi adatainál a kartonfülön jelezzék az érvényesíthetőség tényét, illetve anyasági ellátás folyósítását követően, illetve folyósítása mellett történő foglalkozatás esetén kitöltsék a GYED, GYES, GYET folyósításának időtartamát. Ha GYES, GYET folyósítása mellett történik a dolgozó foglalkoztatása az ig mezőbe a folyósítás várható végét rögzítsék! A kedvezmény csak igazolás birtokában érvényesíthető!! A kartonfülön az alábbi új mezőket találják: 2./ Az új szabályoknak megfelelően módosítottuk a szakképzési hozzájárulás számításának algoritmusát is. Az alábbi táblázat összefoglaljuk, milyen esetben illeti meg a munkáltatót a szakképzési hozzájárulásból mentesség. A mentesség alapja minden esetben megegyezik a szociális hozzájárulási adó alapját is csökkentő alappal. A táblázatban az NK jelentése: nincs időkorlát a foglalkoztatásnál. Az 1. év a foglalkoztatás első évét, a 2. év a foglalkoztatás második évét jelöli

19 megnevezése NK 1. év 2. év kutatók év alatti pk., bizt.idő<= tartósan álláskereső szabad vállalkozási övezet GYED,GYES,GYET után fogl Az alábbiakban részletesen leírjuk a szakképzési hozzájárulás alapjának meghatározását befolyásoló beállításokat: - a cég adatainál alap =0 - a cég adatainál nem jelöli be, hogy a alap=0 - a munkaügyben bejelölt a alap=0 - ha az alkalmazás minősége=44,46,21,26,36,38 alap=0 - ha a cég adószámának 9. pozíciója=3 (EVA-s) alkalmazás minősége=30,34,35,37 alap=0 egyébként alap=minimálbér*2 - ha a dolgozó - pályakezdő biztosítási idő <= tartósan álláskereső - GYED,GYES,GYET után foglalkoztatott - szabad vállalkozási zónában foglalkoztatott - kutató alap= kedv.nélk.szocho.alap-kedv.alap - egyébként alap=kedvezmények nélküli szocho alap 3./ A1308-as bevallással kapcsolatos változás, hogy 2013-ban is módosították a nyugdíjas státusz jelölését. A 1308-as bevallás a következő értékeket ismeri:

20 Kérjük az első számfejtés előtt ellenőrizzék az értékeket. (Az öregségi nyugdíjkorhatár fölött öregségi nyugdíjas státuszt az előző évi adatok alapján automatikusan beállítjuk e verzió első indításakor, a többit szükség esetén módosítaniuk kell!) 4./ A havi díjas dolgozók egy órai (és így 1 napi) távolléti díjának meghatározása eléggé bonyolult. Ezért az alábbiakban közreadjuk a számítás algoritmusát. A havi díjas dolgozónál nincs olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra >0 osztószám=havi fizetett nap*ledolgozandó napi óra ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő <=36 osztószám=havi fizetett nap*8*heti munkaidő/40 ha a munkarend# ALAP és a heti munkaidő=0, vagy heti munkaidő> 36 osztószám=174 ha a munkarend# ALAP és a heti munkaidő nem 0 és < 36 osztószám=174/40*heti munkaidő A havi díjas dolgozónál van olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a heti munkaidő=0 osztószám=174 egyébként heti munkaidő/40*174 5./ Módosítottuk az Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához nyomtatványt. 6./ Módosítottuk a 13T1042E nyomtatványt is.

21 MUN v Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! E verzió ismertetésénél először két törvény-értelmezési kérdésre szeretnénk kitérni: 1./ A gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás (együtt: anyasági ellátások) folyósítása alatt vagy azt követően létesített munkaviszonyban érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezmény Az előző verzió nyilvánosságra kerülését követően került fel a NAV honlapjára példa az anyasági ellátásokat követően, illetve anyasági ellátás mellett foglalkoztatottak után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítésének feltételeiről, példákkal. Eszerint a kedvezmény megillető a munkáltatót abban az esetben is ha munkavállalója az anyasági ellátás igénybevétele előtt létesített vele munkaviszonyt, azaz a belépés dátuma < anyasági ellátás folyósítás vége. Magyarán a munkáltató minden olyan munkavállaló után igénybe vehet kedvezményt, akiknél az anyasági folyósítás vége óta még nem telt el 45 hónap (ez januárjában március 31-e után lezárt anyasági ellátásokat érinti). Esetükben a kedvezmény érvényesítésének kezdő időpontja A fentiek szerint módosítottuk a programot, az érvényesítés egyéb feltételei, az adatok rögzítésének szabályai változatlanok (ld as verzióhoz írt leírás). 2./ Havi díjas dolgozók 1 órai távolléti díjának számítása Már a sajtóban is élénk érdeklődés kíséri a havi díjas dolgozók szabadság (egyéb távollét) idejére elszámolandó bérének anomáliáját. Ismert, hogy az új Mt paragrafusa szabályozza a távolléti díj alkalmazását. Eszerint a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. A vihart a 136 (3) okozza: mely szerint Havi alapbér esetén az egy órára járó alapbér meghatározása során a havi alapbér összegét osztani kell: a.) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával. A program 0101-es verziójával mi is pontosan így számoltunk, de a későbbiekben módosítottuk a számítást (mivel érdekes bérek születtek.)

22 Ahogyan az előző verzióban is leírtuk: a program számítási algoritmusában a következő mezőknek van kiemelt jelentősége: - a dolgozó munkarendje - heti munkaideje - ledolgozandó napi órája Eszerint a program a következő algoritmussal számolja a havi díjas dolgozóknál azt az osztószámot, amivel a besorolási bérének az egy órai összegét meghatározza 1 : A havi díjas dolgozónál nincs olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra >0 osztószám=havi fizetett nap*ledolgozandó napi óra ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő >36 és a napi ledolgozandó óra =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő =0 osztószám=havi fizetett nap*8 ha a munkarend= ALAP, a heti munkaidő <=36 osztószám=havi fizetett nap*8*heti munkaidő/40 ha a munkarend# 2 ALAP és a heti munkaidő=0, vagy heti munkaidő> 36 osztószám=174 ha a munkarend# ALAP és a heti munkaidő nem 0 és < 36 osztószám=174/40*heti munkaidő A havi díjas dolgozónál van olyan pótlék, amelyet a távolléti díjnál figyelembe kell venni az egy órai távolléti díj számításának lehetséges esetei: ha a heti munkaidő=0 osztószám=174 egyébként heti munkaidő/40*174 Kérjük a fentiek ismeretében legyenek kedvesek a havi béres dolgozók munkarendjét meghatározni. Ha azt akarják, hogy a program 174-el osszon, akkor ne ALAP munkarend szerepeljen a dolgozó adatainál. Ebben az esetben figyelmesen olvassa el a következő pontban leírtakat! Kérdésként merült még fel: hogyan kell kiszámítani a dolgozó időbérét. Az időbér számítását nem érinti a távolléti díj. Így ha a dolgozónak pl. munkarendje szerint 22 napot kell dolgoznia és 19 napot dolgozott, munkaszerződés szerinti bére: Ft, időbér /22*19= Ft. 3./ Nem ALAP munkarend beállítása, munkaidő-keret alkalmazása 1 Ennyit a célul tűzött egyszerűsítésről. 2 # = nem egyenlő, azaz a dolgozó munkarendje nem ALAP

23 Az utóbbi időben szembesülünk azzal, hogy egyre több vállalkozás alkalmaz munkavállalókat nem heti 5 munkanap, napi 8 óra foglalkoztatással. Ebben az évben más munkarendet kell nyitni abban az esetben is, ha azt szeretnék, hogy a havi béres dolgozók 1 órai bérének számítása a 174-el történő osztással képződjék. a./ A / programban a következő jellegű képernyőt találják: Ez az un. ALAP munkarend kérjük ezt NE módosítsák!! Új munkarend létrehozásának lépései a következők: b./ A létrehozására. gomb használatával lehetőségük van új (munkaidő-keretes) munkarend A gomb használata után a képernyő bal felső sarkában mezőbe négy pozíciós, betűktől álló azonosítót kell megadniuk: (A példában: UJMT), majd az enter billentyűt használni. Ennek hatására be lehet (illetve kell) rögzíteni a munkarend megnevezését. c./ Ezek után az gombra kell kattintatni. Ennek hatására a program átemeli az ALAP munkarend adatait.

24 A továbbiakban ismertetett lépéseket csak akkor kell megtenniük, ha valóban munkaidőkeretben foglalkoztatják munkavállalóikat, azaz nem minden nap azonos munkaidőben dolgoznak, illetve nem hétfőtől péntekig van a munkaidő beosztásuk. d./ A megfelelő hónapban a oszlop alatt található kockát ki kell pipálni! (pl.: ) Ennek hatására kinyílik az adott hónap naptára a következő formában. (A példában 2013 január szerepel) Ezzel egyidejűleg a képernyő bal alsó részében a következő ablak is aktívvá válik: Most már minden eszköz rendelkezésre áll az adott havi munkaidőkeret rögzítéséhez! e./ A program kezelésének menete a következő: - először ki kell választani a naptári nap jellegét (munkanap, munkaszüneti nap, fizetett ünnep) a példában most január 1-ét, mint fizetett ünnepet állítjuk be. Ebben az esetben a bejelölt - majd rá kell kattintani a napot jelölő számra. Ebben az esetben:.

25 - még rá kell kattintani az gombra. Ennek hatására a napi ledolgozandó óra nem tölthető ki. f./ Nézzük a munkanap beállításának módját (2-án 10 órát állítunk be) - naptári nap jellegének megadása: - a nap kiválasztása (rákattintani a -es számra) - a sárga mezőbe rögzíteni a 12.5-öt ( ) - az gombbal jóváhagyni a beállítást A fentiekben leírt lépéseket minden egyes napnál meg kell tenni. Minden nap beállítása után még a nagy gombot is kell használni. Egy olyan munkarend beállítása, ahol 4 nap, napi 10 órás munkaidővel a következő: A beállítás végén mindkét gombra rá kell kattintani! Még egy feladat van: a dolgozó munkaügyi adatainál meg kell adni a munkarendet. Erre a Munkaügy / Dolgozó beléptetése programban van lehetőség, az ALAP kartonfülnél. A kívánt érték a melletti legördülő menüből válaszható ki.

26 Érzékeljük (főleg ha dolgozónként más-más munkarend van) nem kis munka a fenti beállítás. Ezért munkatársaink most dolgoznak egy másik megoldáson. Terveink szerint az a verzió február 20-a után lesz elérhető! 4./ Elkészíthetők a 1308-as és a 1358-as bevallások A 1308-es bevallás elkészítésének lépéseit egy külön dokumentumban (08_adatátadás.pdf) találják meg, amit elsősorban új felhasználóinknak kell tanulmányoznia. Ez a program verzió a NAV honlapján február 4-én reggel elérhető keretprogram 2.50, a 1308 bevallás 2.0, a 1358 bevallás 1.0 verziójával van összhangban. 5./ Apróbb pontosítások: a./ Még egyszer módosítottuk az Álláskeresési járadék igazolás -t. A 20. pontban szerepeltetjük a munkaszerződés szerinti bért. b./ Módosítottuk a programba épített mentést. c./ A biztosítási jogviszonyokat kiegészítettük a 1140, ösztöndíjas foglalkoztatással. d./ A költségvetési kapcsolatos listára rákerült a 20. sorba a 184-es adónem kóddal a szakképzési hozzájárulás (mivel a 1308A es oldalára került a szakképzési hozzájárulás bevallása) ban nincs 1312-es bevallás!! e./ A bérelszámolási programból kiszedtük a kerekítést, ha a munkarend# ALAP, azaz 1-2 Ft-os eltérés is jelentkezik a bruttó bérben.

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: MUN v14.1231 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0101

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v14.0101... 2 MUN v14.0130... 10 MUN v14.0228... 15 MUN v14.0310... 18 MUN v14.0101 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások MUN v13.1231 Ehhez a verzióhoz írt leírásban három témakört találnak: 1./ A 2014. év nyitása 2./ a 2014. évi első feladatok 3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások Kérjük -

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - MUN v16.0210... - 6 - MUN v16.0428... - 7 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak

Részletesebben

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - - 1 - MUN v15.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre,

Részletesebben

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok ek 2013 ek 2013 Kedves Ügyfelünk! A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett és 2013. január 1-én életbe lépett munkáltatói terhek csökkentési lehetőségeivel kibővültek a szociális hozzájárulási adóból

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér17 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést! Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2012. december Megjelenési dátum: 2012. december 28. A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést! A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Részletesebben

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez, bejelentéséhez már hónap közben is szükség

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek utáni fizetendő adó megállapításánál a számított adót (27%) e törvény külön rendelkezése

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot! MUN.151231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (15M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 151231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 1. oldal 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv,

Részletesebben

Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez már hónap közben is szükség lehet az új

Részletesebben

Főbb témakörök: december 3-4.

Főbb témakörök: december 3-4. Főbb témakörök: Munkahelyvédelmi akcióterv START kártyák Szocho kedvezmények Tartósan álláskereső személyek Anyasági ellátások mellett, illetve utáni foglalkoztatás Foglalkoztatás kezdete Részfoglalkoztatás

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK 1./ A START tv. szerinti adókedvezmények FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK Figyelem: a 2012. december 31-ig kiváltott START kártya alapján adókedvezmény már nem érvényesíthető! Milyen jogszabályhely

Részletesebben

Kisvállalati adózó KIVA cég főkönyvi feladás

Kisvállalati adózó KIVA cég főkönyvi feladás KIVA cég főkönyvi Amennyiben a kisvállalati adózó (KIVA-s) cég, bérszámfejtését is a Novitax BÉR segítségével végzi, a program elkészíti a KIVA: SZJK és kedvezmények elnevezésű segédlistát. A segédlista

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó

Szociális hozzájárulási adó Kedvezmények: 2017. 01.01-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 22%. Ennek következményeként a szociális hozzájárulási adó kedvezmények is változtak. A kedvezmény összege, a típusonként meghatározott

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot! MUN.141231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (14M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 141231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 Szociális hozzájárulási adóból és szakképzési hozzájárulásból igénybe vehető kedvezmények Jogszabályok 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezete

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv

A munkahelyvédelmi akcióterv A munkahelyvédelmi akcióterv Kapcsolattartás s a NAV-al Telefonos kapcsolattartás Tájékoztatási Call Center /TCC/ 06-40/42-42-42 Mobilhálózatokból a kék szám: 06-20/33-95-888 06-30/33-95-888 06-70/33-95-888

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér14 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető új adókedvezményekről

Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető új adókedvezményekről Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető új adókedvezményekről A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás Készítette: Görgei Zsolt Vállalkozások besorolása 2 3 4 Adókedvezmények a szociális hozzájárulási adóból A megváltozott

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó

Szociális hozzájárulási adó Kedvezmények: 2017. 01.01-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 22%. Ennek következményeként a szociális hozzájárulási adó kedvezmények is változtak. A kedvezmény összege, a típusonként meghatározott

Részletesebben

Bér program gépi nyitása

Bér program gépi nyitása A vállalkozás adatainak nyitása A bér program gépi nyitása a Főmenü a Cégadatok Cégnyitások Gépi nyitás (előző évből) menüpontjának elindításával kezdeményezhető. Figyelem! A bérszámfejtési adatok gépi

Részletesebben

Az elvárt béremelés kompenzációját

Az elvárt béremelés kompenzációját Az elvárt béremelés kompenzációját biztosító kormányzati lépések a) A bérfejlesztés 5 % fölötti részének normatív támogatása az adórendszeren keresztül a teljes körű végrehajtás esetén Elérthető: 2012.01.01-től

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Nettóérték megőrző részkedvezmény érvényesítése a hónap egy részében fennálló munkaviszony alapján, ha a hónap során betegszabadság távolléti díja is elszámolásra

Részletesebben

2012/01. Ver

2012/01. Ver 2012/01 Ver 6.4.12.001 1, Adóalap kiegészítés 2, Járulékok 3, Szocho kedvezmények 4, Munkabér nettóérték kedvezmény 5, Jogcím importálás 6, Szakképzési 7, Korkedvezmény-biztosítási járulék 1, Adóalap kiegészítés

Részletesebben

Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményrendszer változásáról

Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményrendszer változásáról Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményrendszer változásáról Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010.

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - MUN v15.0604... - 12 - MUN v15.0725... - 13 - - 1 - MUN v15.0130

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Számfejtési folyamat, és 08-as bevallás felgyűjtési idejének optimalizálása Örömmel tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Kulcs Bér 2012-es program szeptemberi

Részletesebben

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról Tartalomjegyzék: I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról 1. II. MunBér programban szükséges beállítások az AbevJava-ba történő adatátadáshoz.. 2. III. Adatátadás a 08-as nyomtatványba A./

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a START programokról

TÁJÉKOZTATÓ a START programokról TÁJÉKOZTATÓ a START programokról A 2004. évi CXXIII. évi törvény alapján a munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetű egyes társadalmi csoportok és a munkaerőpiactól tartósan távollévők foglalkoztatása

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a START programokról

TÁJÉKOZTATÓ a START programokról TÁJÉKOZTATÓ a START programokról A 2004. évi CXXIII. évi törvény alapján a munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetű egyes társadalmi csoportok és a munkaerőpiactól tartósan távollévők foglalkoztatása

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot! MUN.v131231_M29_02 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (13M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 1331_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról:

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Bérpótló juttatás: A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személyek részére megállapított rendelkezésre

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: MUN v12.0101... 2 MUN v12.0116... 11 MUN v12.0129... 13 MUN v12.0206... 25 MUN v12.0209... 33 MUN v12.0225... 37 MUN

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

Remek-Bér program verzió történet

Remek-Bér program verzió történet Remek-Bér program verzió történet Verzió: 5.14 2019.07.26. Bér beállítások frissítése funkció, amely a törvényi változások beállításában nyújt segítséget. Program indítás és cég megnyitás után egy Bér

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra: A program telepítése A 2017-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt 2017. évi takarítási óradíj A 2017. évi takarítási óradíj költségelemei % Betanított takarító alkalmazottként, heti 5 munkanap, állandó 1 műszak

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

CobraMunTap táppénz számfejtő. rendszer 2014.

CobraMunTap táppénz számfejtő. rendszer 2014. CobraMunTap táppénz számfejtő rendszer 2014. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az első számfejtés előtti feladatok:... 4 3. A táppénz számfejtés lépései:... 5 3.1. Az áthúzódó esetek kezelésének különös

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

BÉR évi as verzió

BÉR évi as verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2019.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2019.08.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2019.09.15. Regisztrált

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. Tisztelt Partnerünk! Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. KULCS BÉR 2009. MÁRCIUS A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a korábbi frissítések

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.133) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 1 MUN v1231-m30 Leírás a Munbér10 program 1231-M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun10w mappa teljes tartalmát! Ebben az évben

Részletesebben

Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ évi támogatási lehetőségeiről. Janovics László igazgató Pécs, január 31.

Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ évi támogatási lehetőségeiről. Janovics László igazgató Pécs, január 31. Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ 2012. évi támogatási lehetőségeiről Janovics László igazgató Pécs, 2012. január 31. Jogszabályi háttér: Elvárt béremelés jogszabályi háttér 2011.

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Cafetéria nyilvántartás

Cafetéria nyilvántartás A cafetéria nyilvántartás segíti a személyre szóló, éves cafetéria keret tervezését, havi bontásban nyilvántartásba veszi a tervezett juttatásokat, valamint megjeleníti a számfejtett juttatásokat. A programban

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

BÉR évi es verzió

BÉR évi es verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.03.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.04.15. Regisztrált

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához TÁJÉKOZTATÓ a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2015. szeptember 2 Tisztelt Ügyintéző! Az alábbiakban a jövedelemkiegészítés összegének

Részletesebben

Munkahelyvédelmi akcióterv. Változások a társadalombiztosítás terén. START kártyák. 25. év alatti pályakezdő év alatti pályakezdő 1.

Munkahelyvédelmi akcióterv. Változások a társadalombiztosítás terén. START kártyák. 25. év alatti pályakezdő év alatti pályakezdő 1. Változások a társadalombiztosítás terén 2012-2013 Munkahelyvédelmi akcióterv Szakképzési hozzájárulás alapját csökkenti a bruttó munkabére annak a munkavállalónak, akire tekintettel a munkáltató - a 25

Részletesebben

*Verziófrissítés letöltése gomb+

*Verziófrissítés letöltése gomb+ TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészült az Ön által használt ügyviteli szoftver legfrissebb változata és letölthető a http://www.kulcs-soft.hu oldalon az Ügyfélszolgálat / Program frissítések

Részletesebben

Foglalkoztatási támogatások 2011-ben Jáger László

Foglalkoztatási támogatások 2011-ben Jáger László Foglalkoztatási támogatások 2011-ben Jáger László kirendeltségvezető Támogatások Foglalkoztatás bővítését elősegítő bértámogatás Pályakezdők munkatapasztalat szerzés támogatása Mobilitási támogatás MKKv

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

2013/01. Ver

2013/01. Ver 2013/01 Ver 6.4.13.001 1, Megszűnt az adóalap kiegészítés 2, Szabadság 3, Betegszabadság 4, Távolléti díj 5, SZOCHO kedvezmények 6, KATA, KIVA 7, Minimálbér, bérminimum 8, Béren kívüli juttatások 9, Nyugdíjjárulék

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

- 20 munkanap alapszabadság - Életkor alapján járó is pótszabadság lesz - Gyermek után járó mindkét szülnek - Fogyatékos gyermek után + 2 nap

- 20 munkanap alapszabadság - Életkor alapján járó is pótszabadság lesz - Gyermek után járó mindkét szülnek - Fogyatékos gyermek után + 2 nap Újdonságok a munkajogban 2013. január 1-jétl Rendes szabadság mértéke - 20 munkanap alapszabadság - Életkor alapján járó is pótszabadság lesz - Gyermek után járó mindkét szülnek - Fogyatékos gyermek után

Részletesebben

Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9

Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9 Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9 MUN v11.0101 2. A MunBér11 program első indítása A telepítés során a program automatikusan

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Armada Bér ( ) tartalma (változások, bővítések)

Kedves Ügyfelünk! Armada Bér ( ) tartalma (változások, bővítések) Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.17.08) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12 Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének 2013. január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2013. január 1-jén az új Mt. eddig még életbe nem lépett további rendelkezései is hatályba lépnek. Idén még nem

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Munkahelyvédelmi akcióterv

Munkahelyvédelmi akcióterv Munkahelyvédelmi akcióterv Szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók adókedvezménye Nem változik A foglalkoztató a bruttó munkabér, de legfeljebb havi 100.000 forint után 14,5

Részletesebben

Jogviszony megszüntetése

Jogviszony megszüntetése 1. lépés A jogviszony megszüntetése A jogviszony megszüntetése történhet a Személyek Személyi adatok menüpontban, az adott személy adataiban, a Kiléptetés gomb használatával. Kiléptetés gomb Történhet

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az Armada Bér modul legújabb frissítéséről:

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az Armada Bér modul legújabb frissítéséről: Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.16.12) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP))

ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP)) ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP)) A Kulcs-Bér 2009 programban lehetőség van az év közbeni nyugdíj adatszolgáltatáshoz szükséges, valamint az ONYF-nek beküldendő

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Bérkompenzáció Pest Megyei Kormányhivatal A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

Munkaidő keret. Beállítások. Szerviz/Beállítások/Munkaidőkeret. Szerviz-Beállítások-Munkaidőkeret fülön

Munkaidő keret.   Beállítások. Szerviz/Beállítások/Munkaidőkeret. Szerviz-Beállítások-Munkaidőkeret fülön A Novitax bérszámfejtő program a megfelelő beállítások mellett kezelni tudja a munkaidő keretben történő foglalkoztatást. A munkaidő keret alkalmazása esetén az alábbiak beállítása szükséges. Beállítások

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

d) ha a munkavállaló 2011. október 31-ét követően létesített a munkáltatóval munkaviszonyt, akkor a személyi alapbérváltozására tekintet nélkül, a

d) ha a munkavállaló 2011. október 31-ét követően létesített a munkáltatóval munkaviszonyt, akkor a személyi alapbérváltozására tekintet nélkül, a 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 1 MUN v0101 2. A 2010. évi jogszabályváltozások 1 2.1. Adóalap-kiegészítés A szuper bruttósítás néven ismertté vált, adóalap-kiegészítés során az összevonandó

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével.

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára 1. A telepítő program elindítása után a Sprint Telepítő Varázsló irányítja a telepítés folyamatát. A Felhasználási (licenc) feltételek elfogadása

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

KIRA OKTATÁSI TANANYAG

KIRA OKTATÁSI TANANYAG KIRA OKTATÁSI TANANYAG 2015. június hó ADATSZOLGÁLTATÁS Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4. www.allamkincstar.gov.hu 1 BIZTOSÍTOTTI BEJELENTÉS (T1041) ÁLTALÁNOS ALAPELVEK A biztosítotti bejelentés

Részletesebben

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL. Elfogadó nyugta A-LOGIC INVEST BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL. Elfogadó nyugta A-LOGIC INVEST BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL Elfogadó nyugta Adóazonosító 13647744 VPID Adózó neve A-LOGIC INVEST BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG NAV iktatószám 1041289019 KR érkeztetési szám

Részletesebben

Módszertani segédlet a munka törvénykönyvének a távolléti díj kiszámítására vonatkozó szabályainak alkalmazásához

Módszertani segédlet a munka törvénykönyvének a távolléti díj kiszámítására vonatkozó szabályainak alkalmazásához Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Munkaügyi Hivatal Módszertani segédlet a munka törvénykönyvének a távolléti díj kiszámítására vonatkozó szabályainak alkalmazásához I. Az új munka törvénykönyvének

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

A Kormány 298/2011. (XII.22.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról

A Kormány 298/2011. (XII.22.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról A Kormány 298/2011. (XII.22.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében foglalt feladatkörében

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium EGYSZERŰBBEN, DE SZABÁLYOSAN! a munkaügyi hatósági ellenőrzések tapasztalatai az építőiparban, különös tekintettel az egyszerűsített foglalkoztatásra Előadó:

Részletesebben

A nyugdíjak összegének kiszámítása

A nyugdíjak összegének kiszámítása A nyugdíjak összegének kiszámítása A példák kitalált személyek nyugdíjügyei. A fiktív nyugdíjösszegek magasabbak, mint az átlagos nyugdíjösszeg amiatt, hogy illusztrálják a nyugdíj számításának folyamatában

Részletesebben