MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MINT IDEGEN NYELV"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 4. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 4.

3 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 4.

4 1. feladat Olvassa el a szöveget, majd egészítse ki a megadott mondatokat! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Már napi 20 perc tanulás is csodát tesz Napi 20 perc tanulás már rövidebb távon is érezteti a hatását: nemcsak az agyunk frissül és kezd gyorsulni, de tágul világképünk, magabiztosabbá válunk. Ráadásul a megszerzett tudást sokféleképpen kamatoztathatjuk. Gördülő kőre nem tapad moha tartja egy amerikai mondás. Ezt többféleképpen lehet értelmezni, például úgy is, hogy csak annak nem rozsdásodik be az agya, aki használja is például tanulásra. A tanulás ugyanis hasonló, mint a sport. Aki edzésben tartja magát, annak könnyebben megy, de aki ellustul, és nem szán rendszeresen időt az agytornára, az elveszti gondolati frissességét. Hasznos időtöltés, és kellemes is lehet, ha naponta időt szánsz a tanulásra. Kis lépesekben, napi 20 perces adagokban a szakértők szerint ennyi ideig biztosan fenn tudja tartani az agy a maximális figyelmet lassan ásd bele magad egy új témába, kezdj el újra tanulni valamit, és a világ ki fog nyílni előtted! A változatosság gyönyörködtet és okosít Többek között azért tanulunk, hogy szélesedjen a látókörünk, és jobban kiismerjük magunkat a világban. Ha csupán egyetlen témára állsz rá, akkor is bővülnek az ismereteid, de az emberi agy úgy működik, hogy akkor tudja igazán jól feldolgozni az új ismereteket, ha van mihez kötni őket. Ezért az a jó döntés, ha nemcsak egy témában mélyedsz el, hanem az ahhoz kapcsolódó tágabb témakörben is tájékozódsz. Az így szerzett ismeretek között felfedezed majd a kapcsolatokat, és jobban megérted a téged körülvevő világot. De hogyan válaszd ki a tanulnivalód? Először keress egy témakört, ami igazán érdekel, mert hatékony tanulás nem képzelhető el kíváncsiság, érdeklődés nélkül. Legyen tehát a téma kedves a szívednek: olyan, ami mindig is érdekelt, de még nem volt alkalmad jobban megismerkedni vele. Mondjuk, például a kertészkedés (persze akármi más is lehet ez, a csillagászattól a japán tetoválásokig). E mellé a fő tárgy mellé válassz egy vagy két másik témát, ami valamiképp lazán kapcsolódik hozzá! Például a meteorológia és a földrajz. Érdemes elmélyedni a témán belül egy-egy konkrét részletben, aztán újra tágíthatod a kört. írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 4.

5 Mi a tanulási módszered? A hatékony tanuláshoz meg kell ismerned magad, tudnod kell, hogy neked miként a legjobb tanulni. Van, akinek úgy megy csak, ha jegyzetel, más fel-alá járkál, megint más csak teljes csendben, a könyvébe mélyedve tud tanulni. Azt is jó tudnod, melyik napszak a legalkalmasabb számodra: jellemzően a reggeli és délelőtti órákban a legfogékonyabb a legtöbb ember agya, de van, aki éjjel tud jól tanulni. A testhelyzettől és a napszaktól függetlenül azonban van egy módszer, ami mindenkinél szükséges a tanuláshoz: az ismétlés. A tanulásra szánt időből az első pár percben az a jó, ha gyorsan végigfutod gondolatban az elmúlt napokban megismert új információkat, hogy hozzájuk köthesd majd az aznapi új anyagot. Az új anyag elsajátításához pedig nagyon hatásos a hármas módszer: elolvasod az anyagot egyszer folyékonyan, normál sebességgel egy szuszra, majd utána lassítva, elemezve, megrágva minden szót, többször is átolvasva a nehezebben értelmezhető részeket, majd végül újra normál olvasási tempóban, egyben az egészet. Végül zárásként összefoglalod magadban az aznap tanultakat, és visszagondolsz az előtte lévő napok anyagára is. Így kapcsolódnak egymáshoz az információk, és alakulnak lassan tudássá az ismeretmorzsák. Gyakorlat teszi a mestert A tanulás folyamatában időről időre iktass be egy olyan napot, amikor a gyakorlatban alkalmazod az elsajátított lexikális tudásod. Kitől tanulj? Csak tiszta forrásból Ma azonban a sok-sok forrás közül nehéz kiválasztani a megbízható forrást. Elsétálhatsz egy könyvtárba, tájékozódhatsz az interneten, kérdezheted a szakembert. De hogy jól válassz közülük, ahhoz kell a megbízható szakkönyvből szerzett alapismeret! (0) Aki tanul, az is válik. magabiztosabbá 1. A tanulás olyan, mint a.. 2. Napi. perc tanulás már érezteti hatását Akkor hatékony a tanulás, ha., amit tanulsz. nyomán/ írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 4.

6 4. A tanulással a világunk. 5. Jó, ha nem csupán egyetlen bővíted az ismereteidet. 6. Az egyes megismert témák között felfedezed majd a. 7. Gondold végig, hogy melyik tanulási a legjobb számodra!.. 8. Az első percekben az addig tanultakat! 9. Érdemes a is alkalmazni a tudásunkat. 10. Az alapismereteket megbízható szerezzük meg. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért feladat A szöveg alapján válaszoljon a kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. 400 ökör se tudta ledönteni a minaretet Eger most segíteni hívja a törököket Visszajött a török erről győződhettek meg a minap az egriek. Dobó vára mellett ugyanis felállítottak egy török vezéri sátrat. Nincs ok aggodalomra, ezúttal nem ostromról van szó, hanem, amint a város polgármestere nyilatkozta, a török magyar kulturális és gazdasági kapcsolatokat szövik szorosabbra. Ennek egyik eredményeképpen egy török kori emlék, a minaret újulhat meg anyagi és szakmai segítséggel. A magyarországi török uralom alatt, a XVII. század elején épült ez a gyönyörű minaret. A török kiűzése után az egriek 400 ökörrel akarták ledönteni a tornyot, de az állva maradt. Mára azonban erősen károsodott, ezért helyreállítása nem várathat sokáig magára, vélik a statikus szakemberek. A közeljövőben török munkások segítik majd a műemlék megóvását. A korábbi javítgatások, kőcserék és betonozások is közrejátszottak abban, hogy az építmény írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 4.

7 amelyet az 1960-as években egyszer már lezártak életveszély miatt leromlott állapotba került. Akad építész, aki szerint az lenne a legjobb megoldás, ha lebontanák, és újra felépítenék a 40 méter magas tornyot. Az egri minaret 97 csigalépcsőjét mégsem csak a turisták másszák meg. A teraszáról a hagyományok szerint ma is müezzin hívja imára az igazhitűeket. nyomán Szerző: P. E. item Kérdések Válaszok (0) Hol állítottak fel egy török sátrat az egriek? Dobó vára mellett 11. Kik építették a minaretet? 12. Körülbelül hány száz éves lehet a minaret? 13. Mikor akarták ledönteni a minaretet? 14. Hogyan akarták eltüntetni a tornyot? 15. Miért áll még ma is a torony? 16. Hány méter magas a minaret? 17. Kik segítenek napjainkban a minaret megújításában? 18. Mikor zárták le az építményt? 19. Miért zárták le akkor a műemléket? 20. Működik-e ma a minaret? Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 4.

8 3. feladat Írja be a táblázatba a szövegben szereplő híres személyek nevét, majd pontosan jelölje meg a hozzájuk kapcsolódó helyszíneket/épületeket! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Budapest bevásárló utcája a Váci utca Budapest legismertebb bevásárló- és sétálóutcája az 5. kerületben található. Az egyik leglátogatottabb utcája ez fővárosunknak. Érdemes a Vörösmarty tértől a Fővám térig elgyalogolnunk, mert ott találjuk a híres Vásárcsarnokot és a Közgazdaságtudományi Egyetemet a megújult parkokkal, terekkel. Az utca már az 1700-as évek eleje óta népszerűségnek örvend. Az egykori nemesi és jómódú családokat mára már felváltották a turisták és a vásárlók, de az utca hangulata így is tükrözi gazdag múltját. Ha éppen ráuntunk az üzletekre, és a kávézáson is túl vagyunk, akkor úgy induljunk tovább, hogy ezúttal ne csak a kirakatokat nézzük! Csak ízelítőként néhány látnivaló az utca bőséges kínálatából: A 9. szám alatti Hét választófejedelem-ház, amelynek klasszicista épületében egykor fogadó működött, ahol maga Liszt Ferenc is koncertezett. Később itt volt a Nemzeti Szálló, majd udvarában a Corso mozi, napjainkban pedig a Pesti Színház működik itt. A 11. szám alatt találunk egy egyedi kialakítású, Zsolnay-burkolólapokkal ellátott szecessziós épületet, a Thonet-házat, amely a kiváló építész, Lechner Ödön tervezőmunkáját dicséri. Ő az, aki többek között az Iparművészeti Múzeumot is tervezte. Hazánk híres és világszerte elismert orvosprofesszorának, Korányi Sándornak a nevét viselő Korányi-ház a 42. szám alatt található. Az épület első emeletén a professzor egykori, eredeti állapotban megőrzött lakása található. Kedvcsinálónak talán elég is ennyi, hiszen majdnem mindegyik épület kínál valami érdekességet, vagy őrzi egy-egy jeles személy emlékét. És persze rejt egy-egy remek üzletet vagy éttermet, amiről nem is olvasni jó, hanem élőben megnézni. nyomán írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 4.

9 (0) A szecessziós ház burkolatát készítette Orvosprofesszor, aki itt lakott A Thonet-ház tervezője, és egy más környéken található alkotása Világhírű művész, aki ebben a házban koncertezett A tér névadója, ahonnan a Váci utca indul. Helyszín/épület Személynév (ahol lehet, házszámmal) Zsolnay Thonet-ház 11. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 4.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 4.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 4.

12 maximális pontszám 1. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 4.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 4. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. A nyelvhelyességi vagy helyesírási szempontból hibás megoldás nem fogadható el! 7. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. (Amennyiben a feleletválasztós tesztben egynél több megoldást jelölt be, megoldása értékelhetetlen.) 1. feladat Válassza ki a táblázatból a helyes szóalak betűjelét, és írja be az üres táblázatba! Munkáját a 0-val megjelölt példa segíti. Tízéves fiú nyerte a Rubik-kocka bajnokságot a Szigeten Egy tízéves, magyar származású fiú nyerte meg vasárnap az egy hét (0) tartó Rubik-kockakirakó bajnokságot. A versenyt a 2014-es Sziget Fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszín,(1.), a Rubik-szigeten tartották meg. A küzdelem (2.) közel százan vettek részt. A versenyzők több mint tíz ország (3.) érkeztek, köztük Franciaországból, Dániából, Hollandiából és persze Magyarországról. A napi selejtezők után a döntő (4.) a legjobb három versenyző jutott be. Másodpercek (5.) múlt, hogy ki kerül be a legjobb három közé. Ekkor már nagy volt a feszültség. A harmadik helyezett Szabó András lett 27,18 másodperces időeredmény (6.), a második írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 4.

15 helyen Balog Lujza végzett 26,47 másodperccel. A verseny győztes (7.) pedig a tízéves Robert Alexander Antal lett 22,48 másodperccel. A Hollandiában élő, magyar származású fiút édesapa (8.) kísérte el a Szigetre. Megtudtuk, hogy a győztes alig egy éve kockázik, de akár napi három órát is kitartóan gyakorol. A bajnok (9.) járó díjat a Sziget főszervezője nyújtotta át a győztes kisfiúnak. A verseny megrendezésével a sikeres, idén negyvenéves magyar találmányt, a Rubik-kockát ünnepelték augusztusban a Sziget Fesztivál (10.) is. www. origo.hu nyomán A B C D (0) hétig héten hét hétre 1. helyszínt helyszínben helyszínén helyszínnél 2. küzdelemén küzdelemben küzdelemből küzdelemnél 3. országból országnál országtól országot 4. döntőben döntőnél döntőn döntőbe 5. Másodperceken Másodpercekben Másodpercektől Másodpercekből 6. időeredményben időeredménnyel időeredményhez időeredmények 7. győztesét győztesben győztesének győztese 8. édesapjával édesapa édesapja édesapját 9. bajnoknak bajnokkal bajnokot bajnokhoz 10. Fesztiválhoz Fesztiválba Fesztiváltól Fesztiválon item (0) betűjel A Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 4.

16 2. feladat Húzza alá a szövegben található igekötős igéket, majd írja le ezeket az igealakokat egyes szám harmadik személyben! A táblázatba beírandó igealakok sorrendje eltérhet a szövegben megtalálható helyétől. Munkáját a 0-val megjelölt példa segíti. Mandulás-sajtos brokkolikrémleves Hozzávalók: 1/2 kiló brokkoli két gerezd fokhagyma két zöldségleveskocka 10 deka mandula 20 deka sajt fél szerecsendió só, frissen őrölt bors tálaláshoz: igény szerint extra sajt, joghurt, illetve pirítós dekorációnak: tökmagolaj és mandulapelyhek A brokkolit rózsáira vágom, majd megmosom (0), és a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt lassú tűzön megpárolom. Közben vízforralóban fél liter vizet forralok, majd feloldok benne két leveskockát, és félreteszem hűlni. A sajtot ezalatt az idő alatt lereszelem, a mandulát pedig robotgépben megdarálom. Amikor már puha a brokkoli, elzárom a tüzet az edény alatt. A brokkolirózsákat beleborítom a szép zöldre színeződött félliternyi párolólével együtt egy tálba, majd ezután felöntöm a leveskockából készült fél liter alaplével. Botmixerrel összepürésítem az egészet. A reszelt sajtot hozzáadom, és teljes olvadásig kevergetem benne, amíg a leves krémes állagú nem lesz. Ekkor jöhet a mandula, végül a fűszerezés a sóval, a frissen őrölt borssal és a frissen reszelt szerecsendióval. Tálaláskor a levest meghintem szeletelt mandulával, és pár csepp tökmagolajat is locsolok rá. Általában pirítóssal kínálom a vendégeimnek. Az asztalra még teszek extra reszelt sajtot, tejfölt vagy joghurtot. Mindenki kívánsága szerint ízesítheti ezt a különlegesen finom levest. Jó étvágyat kívánok! nyomán írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 4.

17 item 3. személyű igealak (0) megmossa Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 12 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 4.

18 3. feladat Pótolja a hiányzó kötőszavakat! A felsoroltak közül válassza ki, hogy melyik kötőszó illik a kipontozott helyre, majd írja be a táblázatba a megfelelő betűjelet! Eggyel több kötőszót adtunk meg. Munkáját a 0-val megjelölt példa segíti. A négyéves, aki kisétált a bölcsődéből, és hazament Megszökött a bölcsődéből, és hazament egy négyéves kisfiú Pécsett, adta hírül az MTI július végén. A nemzeti hírügynökség szerint a gyereket alig fél percre hagyták magára a gondozók. A kisfiú ezalatt az idő alatt hagyta el a bölcsőde épületét, (0) kilépett a kapun. Elindult egyedül hazafelé, (23) csak sejtette az irányt. Útközben ezért több járókelőt is megkérdezett, (24) merre menjen. Végül szerencsére a család egy közeli ismerősével találkozott, (25) hazakísérte. Az egyik internetes hírportál Csütörtöki példakép címmel közölte a nyúlcipőt húzó bölcsis sztoriját. A hírek szerint a kisfiú azért lépett le,...(26) úgy gondolta, hogy négyévesként már semmi keresnivalója egy bölcsődében. Az ő helye már az óvodában lenne, (27) hároméves kortól az ember már óvodás. A történet elgondolkoztató. A járókelők vajon nem csodálkoztak azon, hogy a forgalmas úton egyedül bandukol egy kisgyerek? Talán majd hírt kapunk a részletekről is. a) mert b) amelyik c) és d) hiszen e) aki f) hogy g) de item (0) betűjel c nyomán július Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 5 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 4.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 4.

20 maximális pontszám 1. feladat 10 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 27 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 4.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 4. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A most következő feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. Tollal dolgozzon! 4. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé vagy mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 5. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. A feladatokat a füzetben találja meg. Minden szöveget kétszer fog hallani. A feladatokon a szöveg hallgatása közben és utána is dolgozhat. Mindig lesz egy kis ideje arra, hogy a szöveg elhangzása előtt megismerkedjen a feladattal. Először meghallgatja a szöveget egyszer. Utána van idő a feladat megoldására. Ezután elhangzik a szöveg másodszor. Ekkor ismét van idő a feladaton dolgozni. A feladatokat zene választja el. A teljes feladatsor elhangzása után még marad idő az ellenőrzésre. 30 percig dolgozhat. Jó munkát! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 4.

23 1. feladat Beszélgetést fog hallani a távkapcsolatokról. A riporterrel szakember beszélget. Az elhangzó szöveg alapján döntse el az állításokról, hogy igazak vagy hamisak! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. item Állítások Igaz Hamis (0) Juli ma már Németországban él. X 1. Nehéz külön élni a szerelmünktől. 2. Juli Shane-nel a Volt Fesztiválon találkozott először. 3. Megtanuljuk értékelni az együtt töltött időt. 4. Ma, az internet korában könnyebb távkapcsolatban élni, mint régen. 5. Távkapcsolatban legfontosabb a bizalom. 6. A beszélgetéseink időpontját jó, ha megtervezzük. 7. Zsófi a házasságkötés után már nem él távkapcsolatban a párjával. 8. Elég hetente egyszer telefonálni. 9. Jó, ha naponta többször telefonálunk. 10. Csak a kellemes dolgokat mondjuk el telefonon. 11. Az érzelmeinkről is fontos beszélni. 12. Segít a különélésben egy váratlan, kedves SMS. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 12 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 4.

24 2. feladat Egy riportot fog hallani. Az elhangzó szöveg alapján válaszoljon a kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. (0) Kitől kapta legértékesebb könyvét? egy barátjától 13. Mivel foglakozott közvetlenül a háború után? Mi volt az az étel, amelyre a mai napig emlékszik? Hol szerzett diplomát? 16. Kitől származik kedvenc idézete? Hány éves most? 18. Hány éves volt édesapja halálakor? Ki az írója legkedvesebb könyvének? 20. Mikor adták ki először legértékesebb tulajdonát? 21. Melyik országot nevezi zöld országnak? Melyik növényt ismeri jól a dédunokája? Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 4.

25 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 4.

26 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 4.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 4.

28 maximális pontszám 1. feladat 12 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 10 FELADATPONT ÖSSZESEN 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 4.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 4. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A szövegalkotási feladat megoldásához szótárt használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 4.

31 1. feladat Osztálytalálkozót szerveznek a barátjával. Két helyszínt találtak, de nem tudnak dönteni, hogy melyik lenne jobb. Kérdezze meg ben, hogy a kávéház vagy az étterem tetszene-e jobban a társainak! A szöveg terjedelme szó legyen! Levelében térjen ki a következőkre! Mutassa be mindkét helyszínt! Adja elő röviden az egyes helyszínek előnyeit, illetve hátrányait: hely, kínálat, kényelem, árak, nyitva tartás stb. Térjen ki arra is, hogy mikorra kéri a választ! írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 4.

32 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom és szöveghossz 6 Nyelvhelyesség 5 Összesen 11 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 4.

33 2. feladat Ebben a feladatban két téma közül választhat. Csak egyet kell kidolgoznia. A szöveg terjedelme szó legyen! A) Szeretne a nyáron diákmunkát vállalni. Az egyik hirdetés felkeltette a figyelmét. Írjon levelet a hirdetőnek! Gyermekfelügyeletet vállaló diákot keresek 7 éves kislányom mellé július hónapra. Jelige: gyermekszeretet, felelősség, játékosság Levelében kérdezzen rá a részletekre! Mutatkozzon be, mondja el magáról a legfontosabbakat, azután érdeklődhet: a munkaidőről; a munkavégzés helyéről; a kislány jellemző tulajdonságairól; a szabadban való játék lehetőségeiről; a munkája díjazásáról. vagy: B) Ön városi fiatal, még soha sem élt falun. Levelében beszélje rá a barátját, hogy töltsenek el legalább egy hetet falun! Érvelésében gondoljon a magyarok hagyományos vendégszeretetére; az állatok és a növények megismerésére; egy számukra ismeretlen táj szépségének felfedezésére; egy másfajta életforma érdekességére; kalandos eseményekre, ünnepekre; és persze a finom ételekre! írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 4.

34 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 4.

35 ... Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom 5 Formai jegyek és hangnem 2 Szövegalkotás 3 Szókincs, kifejezésmód 6 Nyelvtan, helyesírás 6 Összesen 22 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 4.

36 maximális pontszám 1. feladat 11 IV. Íráskészség 2. feladat 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám Dátum:... javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 4.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

10. 2015. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet

10. 2015. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet . évfolyam 25. május 2., 8. füzet Országos kompetenciamérés 25 Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika- és szövegértési feladatokkal találkozol. fela da to kat alaposan olvasd

Részletesebben

Hídépítés a felsőoktatás és a munka világa között

Hídépítés a felsőoktatás és a munka világa között Aktív ingyenes Xii. évfolyam 3 4. szám Hídépítés a felsőoktatás és a munka világa között Ahol a japán és a magyar kultúra találkozik Egy fedél alatt az X, az Y és a Z generáció Fotó: Csákvári Zsigmond

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN

SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN 8 Fejlesztô Pedagógia 2006/2. szám SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN DR. BALOGH PÉTERNÉ 1. A SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT MEGÍTÉLÉSE A SZAKIRODALOMBAN Ma, amikor a kommunikációs és információs forradalom uralja

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI

TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI KOSSUTH LAJOS TUDOMÁNYEGYETEM Dr. Balogh László TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI Debrecen, 1995 A kéziratot lektorálta: Dr. Madácsi Mária tanszékvezetõ fõiskolai tanár

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország

Részletesebben

harmadik fejezet Segítség a diszlexiás tanulóknak

harmadik fejezet Segítség a diszlexiás tanulóknak harmadik fejezet Segítség a diszlexiás tanulóknak A diszlexiásokat többféle módszer is segíti a tanulásban. A jelen útmutató célja, hogy rálátást nyújtson a különböző elérhető segítő módszerekre, úgy mint

Részletesebben

A Szent István Általános Iskola Évkönyve

A Szent István Általános Iskola Évkönyve A Szent István Általános Iskola Évkönyve Készült az iskola 135. tanévében 2005 / 2006. A kiadásért felel: Molloné Balog Éva igazgató A szerkesztõ bizottság tagjai: Urbanics Sándorné igazgatóhelyettes Deák

Részletesebben

A világon mindenkinek fontos lett ez az építkezés

A világon mindenkinek fontos lett ez az építkezés Ramháb Mária A világon mindenkinek fontos lett ez az építkezés Kezdjük a rövid élettörténeteddel! Baján születtem, itt éltem 18 éves koromig. Utána volt egy pedagógus pályaszakasz az életemben, és azt

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar. Kovács Veronika. Ez is Hungaricum. Szakdolgozat. Témavezető: Szabó Csaba. Budapest, 2013.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar. Kovács Veronika. Ez is Hungaricum. Szakdolgozat. Témavezető: Szabó Csaba. Budapest, 2013. Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kovács Veronika Ez is Hungaricum Szakdolgozat Témavezető: Szabó Csaba Budapest, 2013. 2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 4 1.1. Kutatási módszerek, célkitűzés..................

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése te, én, mi ÉS az emberi jogok

te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése te, én, mi ÉS az emberi jogok te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése Ha mindig csak azokkal beszélgetünk, akik olyanok, mint mi, akkor nagyon keveset fogunk tudni a világról. Köszönet a borsodnádasdi

Részletesebben

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft A zene ünnepe........ 2-3 Interjú Baráti Kristóffal...... 3 Emlékezés az aradiakra.....

Részletesebben

BEVEZETÉS. Miért írtam a könyvet? Miért egyedül? Fejtegetések az idő múlásáról.

BEVEZETÉS. Miért írtam a könyvet? Miért egyedül? Fejtegetések az idő múlásáról. BEVEZETÉS Miért írtam a könyvet? Miért egyedül? Fejtegetések az idő múlásáról. Az idő múlik, visszafoghatatlanul. Eközben sok minden történik, olyasmi is, ami visszavonhatatlan, megállíthatatlan, befolyásolhatatlan.

Részletesebben

Szerző: Marc Prensky. 2001. október

Szerző: Marc Prensky. 2001. október Digitális bennszülöttek, digitális bevándorlók Szerző: Marc Prensky 2001. október Forrás: On the Horizon (NCB University Press, Vol. 9 No. 5. 2001. október) Copyright 2001. Marc Prensky Megdöbbentőnek

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens valóság 245 Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens Educatio: Kérlek, mutatkozz be röviden olvasóinknak! LA: Nguyen Luu Lan Anh-nak [kiejtés: nuəŋ liu lʌn ain] hívnak. 16 éves koromban

Részletesebben

10. 2009. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet. Oktatási Hivatal

10. 2009. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet. Oktatási Hivatal . évfolyam 2. május 2., 8. füzet Országos kompetenciamérés 2 Oktatási Hivatal Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika- és szövegértési feladatokkal találkozol. fela da to kat

Részletesebben

Borsos Miklós rajzai Lipták Gáborról

Borsos Miklós rajzai Lipták Gáborról ALiptákHáz A Lipták Ház és lakói címû sorozatunk elérkezett egy olyan szakaszába, hogy most már Lipták Gábor írót, a házigazdát és a ház egykori lakóit, az azóta már nagyrészt halhatatlanná vált írókat,

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XIII. ÉVFOLYAM 6. SZÁM MÁJUS DÖNTÉS. ÁVF-NAP Állásbörze Interjú dr. Papp Ottóval

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XIII. ÉVFOLYAM 6. SZÁM MÁJUS DÖNTÉS. ÁVF-NAP Állásbörze Interjú dr. Papp Ottóval IKSZIKSZÍ 2009 MÁJUS XIII. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÁM AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA DÖNTÉS ÁVF-NAP Állásbörze Interjú dr. Papp Ottóval BELSŐSÉGEK Pálizs Brigitta Támogatóink, szponzoraink 2 IKSZIKSZÍ

Részletesebben

Kommunikációs készséget fejlesztő feladatok, játékok

Kommunikációs készséget fejlesztő feladatok, játékok Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

Fontos tudnivalók és tanácsok a közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásához

Fontos tudnivalók és tanácsok a közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásához Fontos tudnivalók és tanácsok a közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásához MIT MÉR? OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE KÖZÉPSZINT EMELT SZINT KÜLÖNBSÉG Képes-e a vizsgázó a szöveg célját, a gondolatmenet

Részletesebben

Akkor érzem jól magam, ha együtt a család

Akkor érzem jól magam, ha együtt a család Akkor érzem jól magam, ha együtt a család Beszélgetés Dr. Sokcsevits Dénessel Minden magyarországi nemzetiségnek, népcsoportnak vannak emblematikus személyiségei, megkerülhetetlen szakemberei, a közéletben,

Részletesebben

esőember Még mindig a kongresszusról Nóri története: szegregáltan vagy integráltan? Készségfejlesztés kvíz segítségével

esőember Még mindig a kongresszusról Nóri története: szegregáltan vagy integráltan? Készségfejlesztés kvíz segítségével 2013. december, XVII. évfolyam, 4. szám esőember Még mindig a kongresszusról Nóri története: szegregáltan vagy integráltan? Készségfejlesztés kvíz segítségével William Stillman: Nem a gólya hozza... Szexualitás

Részletesebben

SÜMEG ÉS VIDÉKÉNEK KÖZÉLETI HAVI LAPJA

SÜMEG ÉS VIDÉKÉNEK KÖZÉLETI HAVI LAPJA SÜMEG ÉS VIDÉKÉNEK KÖZÉLETI HAVI LAPJA XI. ÉVFOLYAM 3. SZÁM Sümeg versenyelőnye Történt pedig, hogy hősünk a maga és felesége személyi jövedelemadó bevallását és néhány más fontos hivatalos iratot volt

Részletesebben

Székesfehérvár és Vidéke

Székesfehérvár és Vidéke II. évfolyam 7. szám 2013. március 21. Székesfehérvár és Vidéke Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013-as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelenik meg.

Részletesebben