Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2013

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2013"

Átírás

1 Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2013

2 Köszöntő Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az idén 11 éves Őrségi Nemzeti Parkban! A jó levegő, a páratlan tájharmóniával fűszerezett tcsend, a természeti és kultúrtörténeti értékek hazájában. E térség méltán nyerte el a Kiváló Európai Célterület címet, és egyben Magyarország 7 csodája közé is sorolták. Ez a kiadvány a nemzeti park területén a évben megrendezésre kerülő turisztikai programok látogatására invitálja Önöket. Kellemes, tartalmas időtöltést kívánunk! Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A Tel.: 06-94/ Fax: 06-94/ orseginp@onp.kvvm.hu Honlap:

3 11 éve a természet szolgálatában Élőhelyvédelem Természetvédelmi őrszolgálat Környezeti nevelés

4 Tartson velünk nemzeti parkunk értékeinek felfedezésében! Gyalog Kerékpáron Szekéren

5 3 Őrségi Nemzeti Park Vas megye délnyugati sarkában találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Innen a táj neve: Őrség. E csodálatos tájban fellelhető természeti, néprajzi, kultúrtörténeti értékek megóvására március 1-jétől az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság ügyel. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz az Őrség, a Vendvidék, a Rába folyó szabályozatlan völgye, a Belső-Őrség és Szentgyörgyvölgy környéke tartozik. Összesen 44 település határát öleli fel, közel haon, melyből 3086 hektár fokozottan védett. A nemzeti park egész területe európai uniós közösségi védelem alatt álló Natura 2000-es terület. Ez a táj hazánk legnyugatibb vidéke, ahol a dombok és patakok vájta völgyek, lomb- és fenyőerdők, üde zöld kaszálók, jégkorszaki maradványnövényeket őrző láprétek, kristálytiszta vizű források és patakok váltják egymást. A csend és a friss levegő, a változatlan formában megőrzött népi hagyományok, szokások, az önellátó parasztgazdálkodás termékei vonzzák az idelátogatókat. A magas éves csapadékmennyiség miatt forrásokban, vízfolyásokban gazdag terület. A térség egyik legjelentősebb folyója a Zala (Szala), ami Szalafőtől északra ered, és középen szeli át az őrségi tájat. A másik a Murába torkolló Kerka. A nemzeti park északi határán a nagyrészt szabályozatlan vadvízi folyó: a Rába húzódik. Az Őrség 63%-át borítják erdők, ami az országos átlag 3,5- szerese, így a természetvédelmi, gazdasági és tájképformáló szerepük meghatározó. A jégkorszak utáni hűvös klíma maradványai a tőzegmohás lápok és láprétek, melyekből az Őrségben és a Vendvidéken

6 4 Őrségi Nemzeti Park található országosan a legtöbb. A sok csapadéknak és a magas páratartalomnak köszönhetően az ország egyik gombákban leggazdagabb területe. Találhatunk ízletes vargányát, sárga rókagombát, galambgombákat. A jól ismert gombafajok mellett igazi ritkaságok, az Alpokra jellemző nedű- és csigagombák is előfordulnak. Az állatvilág is változatos képet mutat. Hazánk leggazdagabb lepkefaunája él a területen. E tájon tizenkét békafaj és mind a négy hazai farkos kétéltű faj védett egyedeivel is találkozhatunk. Nagyobb vizek mentén a fokozottan védett vidra is megtalálható. A vidék értékes madárfajai, többek között, a fekete gólya, a darázsölyv, a haris, a kék galamb, a keresztcsőrű, a süvöltő és a tüzesfejű királyka. A nagyvadállomány is jelentős, egyaránt előfordul a vaddisznó, az őz és a gímszarvas. Az Őrség népi építészeti és kultúrtörténeti emlékekben is gazdag. A falvak településszerkezete egyedi képet mutat, ezek az úgynevezett szeres települések. A szerek a dombtetőkre épült házcsoportok, melyek a honfoglalás utáni faluformát őrzik. Legismertebb lakóháztípusai a füstöskonyhás házak, ill. az ún. kerített házak. Ezek az épületformák eredeti helyükön és környezetükben Szalafő-Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél tekinthetők meg. A népi építészet remekei közé sorolhatók a haranglábak is. A Vendvidékre az ún. szórvány településszerkezet jellemző. Szép példái Kétvölgy, Orfalu és Apátistvánfalva települések. A történelmi Őrségben a kővárak építése nem volt jellemző, ezek szerepét a részben ma is látható, alapjaiban Árpádkori, erődszerű templomok vették át. Ezen emlékek szép példái az őriszentpéteri és a veleméri műemlék templomok.

7 5 Kőszegi Tájvédelmi Körzet A tájvédelmi körzet az Alpokalján ta lál ha tó Kőszegi-hegységet és Kőszeghegyalja kistájakat foglalja magába. Hegyvidéki része szinte kizárólag erdővel borított, melyben mintegy 200 éve zajlik tervszerű gazdálkodás. A jelenleg fellelhető erdőtársulások közül az egyik legnagyobb területtel rendelkezik a m magasságban előforduló nyugat-dunántúli (gesztenyés) gyertyános tölgyes. A tájvédelmi körzetben döntően természetközeli állapotban lévő élőhelyeket találunk, melyeket az ember évezredek óta folyamatosan alakít. Jelenlétének legkorábbi nyomairól a velemi Szent-Vid-hegyen feltárt bronzkori település árulkodik. A hegyalját a XVII XVIII. században virágzó szőlő- és bortermelés jellemezte, a hegység pedig a XX. század elejére kedvelt kirándulóterületté vált. A hagyományoknak és a turizmus igényeinek köszönhetően ma is jellemzőek a népi kismesterségek, pl. a kosárfonás, fazekasság, fafaragás. Jellegzetes helyi termékek az erdőben gyűjtött gombák, a fekete áfonya termése a bariszőlő és a gesztenyeméz. A természeti értékekre alapozott idegenforgalom fejlesztése érdekében 2006-ban létesült a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, mely a Kőszegi-hegység általános geológiai, növény- és állattani bemutatása mellett a hangsúlyt a madarak életének érzékletes szemléltetésének szenteli. Az idelátogatókat a fentieken kívül madárismereti élményösvény, a szomszédos Chernel-kertben pedig arborétum, madárvédelmi mintatelep és védett növények gyűjteményes tanösvénye várja.

8 6 Sághegyi Tájvédelmi Körzet A Ság-hegy a Balaton-felvidéki vulkánsor legnyugatibb tagja. A mintegy ötmillió éve keletkezett hegyet az időjárás megtépázta, felszínét laposra koptatta. A kemény bazalt ellenállt, míg környezetéből méter vastag üledékes réteget szállított el a szél és a víz, kialakítva ezzel a vulkáni tanúhegy jellegzetes képét. Az egykor kettős csonka kúp alakú hegyet a századfordulón kezdett, és ötven évig folytatott intenzív bányászat megcsonkította, eltávolítva a közel 100 méter vastag bazalttakarót. A tanúhegy visszamaradt része különleges élményt nyújt a látogatóknak, hiszen a vulkán működésének láthatatlan részletei, magmacsatorna, iszapba süllyedt bazaltbombák és különböző módon kristályosodott bazaltformációk tárulnak a szem elé. Jelentősek a hegy kultúrtörténeti értékei. A bányászat során nagy mennyiségű leletanyag került elő. A mintegy kilencezer darabos leletegyüttes a Nemzeti Múzeumban található. Ugyancsak jelentős a hegy borkultúrája. A szőlőművelés kezdete a római korba nyúlik vissza. Első írásos emléke 1734-ből származik. A Sági Hegységnek Törvényei az ország egyik első szőlészettel kapcsolatos magyar nyelvű dokumentuma. A benne foglaltak mondanivalója napjainkra is időszerű. A bánya egykori trafóházában a Ság hegy, az idők tanúja című, 2012-ben átadott, új kiállítás tekinthető meg, ezenkívül két tanösvény tájékoztatja a látogatókat a hegy értékeiről.

9 7 Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai szolgáltatásai Szakvezetés A páratlan tájharmóniával, hagyományokkal, természeti és kultúrtörténeti értékekkel megáldott tájegység felfedezésében szívesen nyújt segítséget az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. Azoknak is, akik az önálló felfedezés hívei, és azoknak is, akik nemzeti parkunk szakembereinek segítségével szeretnének élményekkel gazdagodni. Szakvezetéseink alkalmával az érdeklődőket felfedezőútra invitáljuk. A résztvevők élményszerűen nyerhetnek betekintést a nemzeti park sajátos világába. Közelebbről ismerkedve az örökül hagyott természet és a tájba simuló épített örökség egyedülálló értékeivel, a régi mesterségek, a szerek, a porták hangulatával. Nagy és kis csoportos szakvezetést egyaránt biztosítunk a gyalogtúrázás, a kerékpározás, a fogatolás vagy az autós túrák szerelmeseinek. A szakvezetéseket előzetes bejelentkezés alapján, térítés ellenében lehet igénybe venni. Gyalogos szakvezetés Gyalogos túráink igazi terepi élményt nyújtva teszik lehetővé a tapasztalat- és ismeretszerzést. Elsősorban természetismereti jellegűek, de a helyi hagyományok és a kulturális értékek bemutatására is hangsúlyt helyeznek.

10 8 Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai szolgáltatásai Kerékpáros szakvezetés A kerékpározás híveit kerékpár-kölcsönzési lehetőséggel, kerékpárszervizzel, kerékpárbarát szálláshely biztosításával várjuk. Kerékpár kölcsönzési lehetőség: Őriszentpéter, Égésszer 53. Érdeklődni lehet: egész nap a 06-70/ es, vagy a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontban, munkaidőben a 06-94/ es telefonszámon lehet. Szakvezetés szekéren Szekértúráink alkalmával a táji és természeti értékek, valamint a szeres településszerkezet megismerésére nyílik lehetőség. Erdei iskola Erdei iskolai programunk vidám tapasztalatgyűjtésre hív, a természet szépségének, az együtt felfedezés örömének megtapasztalására ösztönöz. Kikapcsolódást nyújt, miközben észrevétlen tanít, nevel, a hasznos tudás iránti vágy felébresztésére törekszik. Foglalkozásaink az erdők, a rétek, a vizes élőhelyek, a néprajzi, kultúrtörténeti értékek, valamint a hagyományos kisparaszti gazdálkodás élményszerű megismertetését célozzák. Az erdei iskolai programmal kapcsolatos további információ a nemzetipark.gov.hu honlapon található.

11 9 Tanösvények Az Őrségi Nemzeti Park területén lévő tanösvények Tanösvényeink szabadon látogathatóak, de igény esetén szakvezetés is igényelhető. Rezgőnyár tanösvény Kiinduló- és végpont: Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont épülete , ,41225 A tanösvény hossza: 300 m. A tanösvény témája: az erdei szukcesszió, cserje- és fafajok. Sárgaliliom tanösvény Kiindulópont: veleméri buszforduló , ,33404 Végpont: Magyarszombatfa Fazekas ház , ,13106 A tanösvény hossza: 6,2 km. A tanösvény témája: a Belső-Őrség természeti és kulturális értékei, kiemelten a Veleméri templom freskói, Fazekas ház, a kaszáló gyümölcsösök, nedves rétek élővilága. Szala menti tanösvény Kiindulópont: szalafői focipálya , ,24205 Végpont: Őriszentpéter, Keserűszer , ,12975 A tanösvény hossza: 3,8 km. A tanösvény témája: a Szala patak élővilága.

12 10 Tanösvények Felsőszeri tanösvény Kiindulópont: szalafő-felsőszeri buszforduló , ,85404 Végpont: Szalafő Pityerszer , ,78579 A tanösvény hossza: 1,7 km. A tanösvény témája: építészeti értékek, népi kultúra. Körtike tanösvény Kiindulópont: Szalafő, Csörgőszeri út (Tejüzem) , ,38651 Végpont: Szalafő-Pityerszer , ,78579 A tanösvény hossza: 6,2 km. A tanösvény témája: Szalafő környékének jellemző élőhelyei, természeti értékei. Szomoróczi tanösvény Kiindulópont: zöld szomoróczi tábla , ,89514 Végpont: szomoróczi temető , ,52503 A tanösvény hossza: 3 km. A tanösvény témája: Kercaszomor kultúrtörténeti értékei, harangláb, sökfás temető.

13 11 Tanösvények Fürge cselle tanösvény Kiindulópont: Pusztatemető , ,95254 Végpont: magyar szlovén államhatár , ,52503 A tanösvény hossza: 3,2 km. A tanösvény témája: Kerca patak élővilága, mederrehabilitáció. Réti orchideák tanösvény Kiinduló- és végpont: kétvölgyi buszforduló , ,35237 A tanösvény hossza: 6 km. A tanösvény témája: Kétvölgy természeti, építészeti értékei. Hársas-tó tanösvény Kiinduló- és végpont: tó északi vége , ,98691 A tanösvény hossza: 1 km. A tanösvény témája: a Hársas-tó és környékének élővilága. Rába menti tanösvény Kiinduló- és végpont: Alsószölnök, templom , ,10683 A tanösvény hossza: 5,2 km. A tanösvény témája: a Rába mente élővilága.

14 12 Tanösvények Rókagomba tanösvény Kiindulópont: Apátistvánfalva faluközpont, buszmegálló , ,41551 Végpont: Orfalu, kereszt (piros jelzésen kiindulási ponthoz visszatérési lehetőség) , ,49534 A tanösvény hossza: 3 km. A tanösvény témája: Apátistvánfalva környékének élővilága. Hármashatár tanösvény Kiindulópont: Felsőszölnök központja , ,41248 Végpont: Hármashatár-hegy , ,95809 A tanösvény hossza: 4,7 km. A tanösvény témája: a Hampó-völgy élővilága. Áfonyás tanösvény Kiinduló és végpont: Orfalu központ , ,55421 A tanösvény hossza: 5,1 km. A tanösvény témája: Orfalu környékének élővilága, kulturális értékei (harangláb).

15 13 Tanösvények Malomgát tanösvény Kiindulópont: Őrimagyarósd, földvár , ,96251 Végpont: Vadása-tó , ,83837 A tanösvény hossza: 4 km. A tanösvény témája: a Magyarósdi patak és a Vadása-tó környékének élővilága. Nyugati pont tanösvény Kiindulópont: Szakonyfalu, központ , ,09903 Végpont: nyugati pont , ,16439 A tanösvény hossza: 2,2 km. A tanösvény témája: Szakonyfalu környékének élővilága. Tőzegmohás láprét tanösvény Kiindulópont: szőcei tőzegmohás láp , ,82459 Végpont: szőcei temető , ,09021 A tanösvény hossza: 900 m. A tanösvény témája: a láprét és környékének élővilága.

16 14 A Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén lévő tanösvények Árnika élő, védett növényeket bemutató tanösvény Kiinduló- és végpont: Chernel-kert , ,7888 A tanösvény hossza: 300 m. A tanösvény témája: Magyarország kipusztulással veszélyeztetett növényei. Csillaghúr tanösvény Kiinduló- és végpont: Okmányos parkoló , ,63351 A tanösvény hossza: 3,5 km. A tanösvény témája: a Kőszegi-hegység élővilága. Királyvölgyi természetvédelmi tanösvény Kiindulópont: Kőszeg, Árpád tér , ,23580 Végpont: Király-völgy vége , ,89880 A tanösvény hossza: 1,5 km. A tanösvény témája: a Kőszegi-hegység jellemző növényés állatvilága. Írottkő tanösvény Kiindulópont: Hörmann-parkoló , ,39661 Végpont: Írottkő , ,17877 A tanösvény hossza: 2 km. A tanösvény témája: Írottkő Natúrpark települései, a Kőszegihegység kirándulóhelyei.

17 15 Kőszegi Tájvédelemi Körzet területén lévő tanösvények Óriások útja tanösvény Kiindulópont: bozsoki Sibrik kastély , ,76750 Végpont: Kalapos-kő , ,54360 A tanösvény hossza: 7 km. A tanösvény témája: sziklaalakzatok, barlangok. Ciklámen tanösvény Kiindulópont: Szent Vid-templom , ,82165 Végpont: Stájer-házak , ,11883 A tanösvény hossza: 4,5 km. A tanösvény témája: a Kőszegi-hegység erdőgazdálkodása. Élő erdő tanösvény Kiindulópont: Szent Vid-templom parkolója , ,82165 Végpont: Hörmann-parkoló , ,39661 A tanösvény hossza: 4,5 km. A tanösvény témája: az erdő működése. További tanösvények: Sághegyi Tájvédelmi Körzet területén lévő tanösvény Ság Vulkánösvény Kiindulópont: ság hegyi parkoló , ,45 Végpont: Sághegyi Múzeum , ,67 A tanösvény hossza: 600 m. A tanösvény témája: a hegy kialakulásának története.

18 16 Bemutatóhelyek, múzeumok Őrségi Népi Műemlékegyüttes 9942 Szalafő, Pityerszer 12. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházakból és gazdasági épületekből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét. Nyitva tartás: április 1. november 3., hétfő vasárnap, június 1. augusztus 31., hétfő vasárnap, Külön nyitva tartás: március , A múzeum területén szatócsbolt és pajtabüfé várja a vendégeket. További információ: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Tel.: 06-94/ Honlap: onp.nemzetipark.gov.hu orseg@tourinform.hu

19

20 21 Pityerszeri rendezvények az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél A szerek világának autentikus helyszínén, Szalafő-Pityerszeren, a hely szellemiségéhez méltó rendezvényekkel várjuk látogatóinkat. Hangsúlyt helyezve az adott ünnephez kötődő népszokások felelevenítésére, a helyi termékek kínálatának és értékőrző műsorok bemutatására. Vendégeinket emellett igyekszünk megajándékozni a környező természeti és kulturális értékek gyalogszerrel-szekéren történő élményszerű megismerésével, megtapasztalásával. (A műemlékegyüttes látogatása az aktuális belépőárak szerint történik a rendezvények időszaka alatt is.) Pityerszeri húsvétváró, március 30. (szombat) Hangulatos készülődés a húsvéti ünnepekre kicsiknek és nagyoknak ig. Pünkösdölő Pityerszeren, május 19. (vasárnap) Autentikus őrségi tavaszi kikapcsolódás színes programokkal, ig. Európai Nemzeti Parkok Napja, május 25. (szombat) Hármashatár-találkozó: Őrségi Nemzeti Park, Raab Natúrpark, Gori ko Natúrpark bemutatkozása: helyi termékek, játszóházak, színes programok, túrák. Helyszín: Szalafő-Pityerszer Szent István-napi vígasságok, augusztus 19. (hétfő) Ünnepi nyár végi kikapcsolódás műemléki környezetben, hagyományőrző játszóházak, színes programok, őrségi tájjellegű ételek és élménydús túranap változatos túraprogramokkal gyalog kerékpáron szekéren, ig. Nevezési díj befizetése egyéni és családi kategóriában. Az egyes túrák indítása ig. A résztvevőket játszóház, szatócsbolt, pajtabüfé várja! A résztvevők nyereménysorsoláson vesznek részt.

21 22 Sághegyi Múzeum A bazaltbánya egykori transzformátorházában felújított múzeumban a Ság hegy, az idők tanúja kiállítást tekinthetjük meg. Az interaktív múzeum bemutatja a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit, a bányászatot és a szőlőművelés történetét. Lehet itt ősi levéllenyomatokat satírozni, sziklafalat robbantani, borospincét építeni, római katona ruhájába bújni, játszani macskakőkirakóval. A múzeum melletti kőparkban 10 hatalmas kőtömb történetéről szerezhetünk ismereteket, puzzle-n kirakhatjuk a Föld kőzetlemezeit és vulkánok helyét kereshetjük meg a térképen. A pihenni vágyókat kényelmes padok és asztalok várják, a gyerekek a játszókert csúszdáján, mászókáján és hintáin tölthetnek feledhetetlen perceket.

22 23 Bemutatóhelyek, múzeumok Őrségi Vadászati Kiállítás Magyarszombatfa, Fő út 9. Tel.: 06-30/ Az Őrség élővilágát, a vadászat és a természet kapcsolatát mutatja be. Nyitva tartás: április 1. október 31., kedd-vasárnap , november 1. március 31-ig előzetes egyeztetés szükséges. Fazekas Múzeum Magyarszombatfa, Fő út 52/A.; Tel.: 06-94/ A népi műemlék lakóház igényes bemutatása által az egykor itt lakó gölöncsér család mindennapjaiba enged bepillantást. Nyitva tartás: május 1. október 15., Tájház és kovácsműhely Nagyrákos, Alsószer 18.; Tel.: 06-30/ A XIX. század közepén vagy a XX. század elején épült népi lakóház mellett megmaradt a kamra és az ól is. Különlegessége a hozzá tartozó kovácsműhely. Előzetes egyeztetés alapján látogatható. Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény Őriszentpéter, Városszer 55.; Tel.: 06-94/ Határőr Emlékhely Apátistvánfalva, Fő u. 83. A kiállítás a határőrélet mindennapjait mutatja be az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve, a fegyverszobán át, a lovas határőrség istállójáig. Nyitva tartás: egész évben, hétfő péntek Hétvégén és ünnepnapokon előzetes bejelentkezés alapján. Elérhetőség: Merkli László, tel.: 06-30/

23 24 Bemutatóhelyek, múzeumok Kühár Emlékház Szlovén Tájház Felsőszölnök, Templom út 11. Az egyháztörténeti és néprajzi kiállítás a régi paplakban tekinthető meg. Nyitva tartás: kedd, csütörtök, szombat Elérhetőség: Neubauer Zoltánné, tel.: 06-30/ Helytörténeti Gyűjtemény Bajánsenye, Rákóczi Ferenc u. 2.; Tel.: 06-30/ A gyűjtemény, mely az Őrség múltját mutatja be, egész évben látogatható. Pankaszi harangláb és kovácsműhely Pankasz, Tel.: 06-94/ Előzetes bejelentkezéssel látogatható! Helytörténeti Gyűjtemény Pankasz, Fő út 65.; Tel.: 06-30/ Előzetes bejelentkezéssel látogatható. Márokföld Kalandpark Márokföld, Nemesnép felől a falu határában Kedveli az izgalmat, a kalandot? Tegye próbára ügyességét erdei drótköteles akadálypályánkon! Csoportok esetében előzetes egyeztetés szükséges. Nyitva tartás: március 31. október 31. kedd vasárnap Tel.: 06-30/ kalandpark@marokfold.hu Facebook: Márokföldi Kalandpark Pável Ágoston Múzeum Szentgotthárd, Hunyadi u. 6.; Tel.: 06-94/ Helytörténeti és nemzeti ségi múzeum. Állandó kiállításai:,,délnyugat-dunántúl fazekassága,,,a Szentgotthárd környéki szlovének és,,a szentgotthárdi sír lelet. Nyitva tartás: egész évben, kedd szombat:

24 25 Bemutatóhelyek, múzeumok Dr. Batthyány Strattmann László Múzeum 9900 Körmend, Vár, Pf. 12.; Tel.: 06-94/ Nyitva tartás: április 1. október 31., kedd szombat: ; november 1. március 31., kedd szombat és Csörgőalma gyümölcsöskert Őriszentpéter, Templomszer 18. A katolikus templom mellett található kertben az Őrségben honos tájfajták gyűjteménye egész évben látogatható. Veleméri Helytörténeti Kiállítás Velemér, Fő út 26. Nyitva tartás: április 1. október 31.: november 1. május 31.: óráig. Szünnap: hétfő Tel.: 06-30/ Czúgh János emlékszoba Magyarszombatfa, Fő út 28.; Tel.: 06-30/ Nyitva tartás: csütörtök szombat: Csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak. Horgászási, strandolási lehetőség: Himfai-parkerdő, Himfai-tó Felsőmarác Vadása-tó Hegyhátszentjakab Hársas-tó Máriaújfalu Borostyán-tó Zalalövő Bajánsenyei-tó csak horgászat

25 26 Szakrális emlékek Szent Péter római katolikus templom és középkori téglaégető Őriszentpéter, Templomszer 17. A templom június 1. augusztus 31. között ig belépődíj ellenében, az év többi részében szabadon látogatható. Szentháromság római katolikus templom Velemér, Fő u. 54 Az Aquila János által 1377-ben festett freskók színvonalas bemutatás mellett egész évben megtekinthetők. A kulcs Szabó Eleknénél (06-30/ ) található. Nyitva tartás: április 1. október 31.: ; november 1. március 31.: Más időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Református templom Szentgyörgyvölgy, Petőfi u. 33. Az 1787-ben emelt, barokk stílusú, téglalap alaprajzú, nagyméretű templomnak a festett kazettás mennyezet az ékessége. Egész évben, hétfőtől vasárnapig, óráig szabadon látogatható. Szent Jakab római katolikus templom Hegyhátszentjakab, Kossuth L. út A XIII. századi, román stílusú templomot többször átalakították, leginkább a XVIII. században, barokk stílusban, de az épület megőrizte román kori arányait, illetve déli kapuját és a lőrésablakokat. A templom kulcsa Petrics Ferencné gondnoknál, a Dózsa György u. 2. szám alatt kérhető el. Szent András római katolikus templom Szőce, Kölcsey u., Tel.: 06-30/ Árpád-kori eredetű műemlék templom. A felújítás során talált régészeti leletek egy része a kápolna belső falán kiállítva látható. Előzetes egyeztetés alapján látogatható.

26 27 Szakrális emlékek Református templom Bajánsenye, Rákóczi u. 4. Tel.: 06-94/ Az Őrség egyetlen klasszicista stílusú templomát 1821-ben szentelték fel. Főbejáratát faragott zsoltármotívumok díszítik. Csoportok számára, amennyiben rövid ismertetőt is szeretnének a helyszínen, es bejelentkezés is lehetséges: refbajansenye@gmail.com. Harding Szent István római katolikus templom Apátistvánfalva, Fő u.; 06-94/ Mai napig használt, barokk stílusú történelmi kegyhely. Előzetes egyeztetés alapján látogatható. Nagyboldogasszony ciszterci templom Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 9., Tel.: 06-94/ Magyarország harmadik legnagyobb barokk temploma, a város egyik jelképének tekinthető. A templom és a kolostor között készült Franz Anton Pilgram bécsi építész irányításával. Belsejében a falfestmények a XVIII. századi barokk neves alkotóinak munkái. Előzetes egyeztetés alapján látogatható. Szent Imre római katolikus templom Rönök, Szentimrei tanya Egy régi templom helyén épült eklektikus-neogótikus stílusban között a hajdani felsőrönöki templom, ami alig néhány méterre áll az országhatártól. Előzetes egyeztetés alapján látogatható. Érdeklődni Takács Gyula rábagyarmati plébánosnál lehet a 06-94/ es telefonszámon. Haranglábak: Bajánsenye, Gödörháza, Magyarföld, Csöde, Ispánk, Máriaújfalu, Daraboshegy, Jakabháza, Orfalu, Farkasfa, Kercaszomor, Pankasz, Felsőjánosfa, Kerkáskápolna, Rátót, Felsőszenterzsébet, Kétvölgy, Rönök.

27 28 Magyar Nemzeti Parkok Hete június A program keretében hétfőtől vasárnapig szeretettel várjuk az alábbi szolgáltatásokkal az érdeklődőket: 11 és 15 órakor az Őrségi Nemzeti Parkról szóló filmvetítés a pajtaszínházban. Ezt követően természetismereti játszóház várja az érdeklődőket. (A filmvetítés és a játszóház ingyenes, a műemlékegyüttes az aktuális belépőjegyárak mellett látogatható.) A programok helyszíne: Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes. További információ: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Tel.: 06-94/ ; Honlap: onp.nemzetipark.gov.hu orseg@tourinform.hu Természetismereti garantált túrák Az érdeklődők szakember vezetésével nyerhetnek bepillantást nemzeti parkunk természeti és kulturális értékeibe. A túrák részvételi díj ellenében látogathatók. Húsvétváró túra (játékos tojáskeresés), március 30., szombat Találkozás: kor Szalafő-Pityerszeren; Táv: 2 km. Pünkösdi túra az Őserdőbe, május 19., vasárnap Találkozás: kor Szalafő-Pityerszeren; Táv: 5,6 km. Őrségi Vásár Szertúra Őriszentpéteren, június 29., szombat A túra szerről szerre barangolva szép táji környezetben vezeti át az érdeklődőket az Őrségi Vásár forgatagába. Találkozás: kor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság előtt a parkolóban. Táv: 5 km.

28 29 Természetismereti garantált túrák Fazekasnapi túra, július 13., szombat A túra során Magyarszombatfa fazekashagyományainak, szőlő- és gyümölcskultúrájának és a környező táj természeti értékeinek megismerésére nyílik lehetőség. Találkozás: kor Magyarszombatfán, a Fazekas háznál. Táv: 4,5 km. Völgyhídi vásár Kerékpártúra Nagyrákosra július 20., szombat A túra során a Völgyhídi vásár megtekintése mellett a Szala mente élővilágának, valamint a Nagyrákosi tájház és kovácsműhely bemutatására nyílik lehetőség. Találkozás: kor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kerékpárkölcsönzőjénél (Őriszentpéter, Égésszer 53.) Táv: 8,5 km. Őrségi túranap, augusztus 19., hétfő Élménydús nap a túrázás szerelmeseinek, különböző távokon! Túraprogramok és útvonalak kicsiknek és nagyoknak! Az egyes túrák indítása 7.00-től ig. A résztvevők nyereménysorsoláson vesznek részt. Helyszín: (rajt, cél): Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Tök jó gombaismereti túra a Tökfesztiválon szeptember 28., szombat Találkozás: kor Szalafő-Pityerszeren. Táv: 5 km. Levélmustra, téli készülődés a természetben október 19., szombat Találkozás: kor Szalafő-Pityerszeren. Táv: 5 km. További információ: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Tel.: 06-94/ Honlap: onp.nemzetipark.gov.hu; orseg@tourinform.hu

29 30 Speciális természetismereti programok Tavaszi tőzike túra, március 9., szombat Ötmillió tő tavaszi tőzike látványa, illata már önmagában is feledhetetlen élmény! Indulás: kor Körmend Horvátnádalja, Malom u. Táv: 4 km. Megjöttek a madarak Madármegfigyelés az Abérttavaknál, Kőszeg Lukácsháza, március 23., szombat A tavakon pihenő és táplálkozó madarak szépsége, változatossága mindenkit rabul ejt, aki belenéz távcsöveinkbe. Szakembereink segítségével az elmúlt évben több, mint 50-féle madarat láttak az érdeklődők. További információ: Bechtold István Látogatóközpont, Kőszeg. Tel.: 06-94/ , 06-30/ ; Honlap: Kockás liliom túra, április 13., szombat A Bükksi-rét Natura 2000 területnek minősül. A túra során megismerhetők a terület természeti értékei, látható a Bükksi földvár és az egykori Magyarbükks település temetőjének nyomai is. Indulás: kor a Csákánydoroszlói benzinkúttól. Táv: 10 km. Réti orchideák túra, május 4., Találkozás: kor Kétvölgyön, a vegyesbolt-kocsma előtt. Táv: 6 km. A túra során a tavasszal virágzó védett növények egy része ismerhető meg. Miénk itt a rét!, május , péntek szombat Interaktív természetismereti akadályverseny egy virágpompában díszelgő réten gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Helyszín: Kőszegi Tájvédelmi Körzet, Alsó-rét. További információ: Bechtold István Látogatóközpont, Kőszeg. Tel.: 06-94/ , 06-30/ ; Honlap:

30 31 Speciális természetismereti programok Virágzás a tőzegmohás lápréten, május 18., szombat Séta a szőcei tőzegmohás lápréten, a védett növényritkaságok között szakember kíséretében. Indulás: kor a szőcei temetőtől. Táv: 2 km. Őrségi lepkekaland, július , szombat vasárnap Benne: előadások, terepi programok, lepkevadászat, családi programok. A rendezvény központi helyszíne: Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont, Őriszentpéter, Siskaszer 26/A További információ: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Tel.: 06/ ; Honlap: onp.nemzetipark.gov.hu Ehető és gyógynövényeink, augusztus 3., szombat A körülöttünk élő növények jó része ehető, vagy valamilyen egyéb formában felhasználható. Ezen fajok megismerését, felhasználási lehetőségeinek bemutatását szolgálja ez a túra. Indulás: kor a szattai kápolna elől. Táv: 4 km. Tárnics túra, augusztus 24., szombat Találkozás: kor Apátistvánfalván, a Határőr Múzeumnál. Táv: 6 km. A kornistárnicson kívül több más védett növényfajjal is megismerkedhetünk. Búcsúznak a madarak Európai madármegfigyelő nap az Abért-tavaknál, október 6., vasárnap A tavakon pihenő és táplálkozó madarak szépsége, változatossága mindenkit rabul ejt, aki belenéz távcsöveinkbe. Szakembereink segítségével az elmúlt évben több mint 50 féle madarat láttak az érdeklődők. További információ: Bechtold István Látogatóközpont, Kőszeg. Tel: 06-94/ , 06-30/ ; Honlap: A speciális természetismereti programok térítés nélkül látogathatók.

31 32 Édenből-Édenbe a Nyugat-Dunántúlon Teljesítménytúrák Éden-programok az Írottkő Natúrparkban és az Őrségben május én! Információ: Tourinform Kőszeg (06-94/ ) Tourinform Őrség (06-94/ ) Ôrség teljesítménytúra, május 11. Rajt: Ôriszentpéter, Általános Iskola (Kovácsszer 7.) 50 km: km: km: Rendező: Teljesítménytúrázók Társasága Vendvidék teljesítménytúra, május 12. Rajt: Felsőszölnök, Kern kocsma 25 km: km: Rendező: Teljesítménytúrázók Társasága Sztancsik György, tel: 06-20/ sztancsik.gyorgy@t-online.hu Honlap: Őrség Gori ko gyalogtúra (vezetett túra), június 29. Az indítás és a cél helye: Szalafő, Kultúrház. Táv: 22 km. Indítás: 8.30-kor (tömegrajt). Nevezés: 8.15-ig. Rendező: Hegyek Vándorai Turista Egyesület. Információ: Pálmai Vencel főrendező, tel.: 06-20/ ; Sztancsik György, tel.: 06-20/

32 33 Kiemelt térségi rendezvények Őrségi hajdina és dödölle fesztivál, március Tel.: 06-94/ A virágzás napjai, május A rendezvény helyszíne: Őriszentpéter és a környező települések. Információ: Őrségi TeleHáz, 9941 Őriszentpéter, Városszer 116.; Tel./fax: 06-94/ ; orseg@telehaz.hu. ; Honlap: Őrségi Vásár, június A rendezvény helyszíne: Őriszentpéter. Információ: Polgármesteri Hivatal, 9941 Őriszentpéter, Városszer 106.; Tel.: 06-94/ ; Fax: 06-94/ polgarmesterihivatal@oriszentpeter.hu, Honlap: Fazekas Napok Nemzetközi Fazekas Találkozó, július A rendezvény helyszíne: Magyarszombatfa. Információ: Polgármesteri Hivatal, Magyarszombatfa Tel.: 06-94/ Völgyhídi vásár, július A rendezvény helyszíne: Nagyrákos. Információ: Németh Istvánné polgármester Tel.: 06-30/ Hétrétország a szerek és porták fesztiválja, augusztus A rendezvény helyszíne: Őriszentpéter és a környező települések. Információ: Őrségi TeleHáz, 9941 Őriszentpéter, Városszer 116. Tel./fax: 06-94/ orseg@telehaz.hu; Honlap:

33 34 Európai Nemzeti Parkok Napja Őrség raab Gori ko Hármashatár találkozó Szalafő - Pityerszeren május 25. szombat A programból: Helyi termék vásár Hagyományőrző játszóházak Népi mesterségek Természetismereti túrák: gyalog - kerékpáron - szekéren Kulturális műsor Gasztronómiai kínálat Hármashatár olimpia

34 35 X. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál szeptember A rendezvény helyszíne: Szalafő-Pityerszer Őriszentpéter Magyarszombatfa Nagyrákos Információ: Tourinform Őrség Tel.: 06-94/ orseg@tourinform.hu Honlap: http: //onp.nemzetipark.gov.hu

35 36 Szálláshelyek, látogatóközpont Keserűszeri Vendégház Őriszentpéter, Keserűszer 17. Csendes, erdei környezetben üzemelő vendégházunk 4 db négyágyas szobával várja egész évben a pihenni, kirándulni vágyó családokat, baráti társaságokat, kisebb diákcsoportokat, egyesületeket. Az udvaron 30 fő részére sátorozási lehetőséget biztosítunk. Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely. Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont Őriszentpéter, Siskaszer 26/A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Kőszeg, Aradi vértanúk parkja A városba érkezve, irányító tábláink segítségével bárki könynyedén megtalálja a zöld növényekkel körülvett kupolás épületet. A gépkocsiból kilépve az Alpannónia Túra- és Szabadidőparkba érkezik a látogató. A parkban épült élményösvényen óriás puzzle, gólyalabirintus, kocka kirakó, madárkép satírozók, fa távcsövek ragadják meg az érkező figyelmét. Itt minden kipróbálható, átélhető! A fák közt kalandos játszótér csábítja a kisebbeket, mellette asztalok, padok nyújtanak pihenési lehetőséget a nagyobbaknak. Belépve a látogatóközpontba, interaktív kiállításunkon a madarak életét kísérhetik figyelemmel. Madárcsőrökkel csipegethetnek, játszhatnak a madárórával, keresgélhetnek tojásokat, sötétkamrában hallgathatják az éjszaka madárhangjait. Hatalmas életképeinken több mint száz preparált élőlényt ismerhetnek meg. A látogatóközpont melletti Madárvédelmi Mintatelepen sérült gólyákat, baglyokat és ragadozó madarakat ápolunk. Velük is találkozhatnak látogatóink. A látogatóközpontban kapott információk alapján bátran nekivághatnak a Kőszegi-hegység turistaútjainak!

36 Programnaptár Március 9. Tavaszi tőzike túra 30. o. Március Őrségi hajdina és dödölle fesztivál 33. o. Március 23. Madármegfigyelés az Abért-tavaknál 30. o. Március 30. Pityerszeri húsvétváró 21. o. Március 30. Húsvétváró túra (játékos tojáskeresés) 28. o. Április 13. Kockás liliom túra 30. o. Május 4. Réti orchideák túra 30. o. Május "Miénk itt a rét!" 30. o. Május A virágzás napjai 33. o. Május 18. Virágzás a tőzegmohás lápréten 31. o. Május Édenből-Édenbe a Nyugat-Dunántúlon 32. o. Május 19. Pünkösdölő Pityerszeren 21. o. Május 19. Pünkösdi túra az Őserdőbe 28. o. Május 25. Európai Nemzeti Parkok Napja 21. o. Május 25. Európai Nemzeti Parkok Napja, Szalafő-Pityerszer 34. o. Június Magyar Nemzeti Parkok Hete 28. o. Június Őrségi Vásár 33. o. Június 29. Őrségi Vásár Szertúra Őriszentpéteren 28. o. Július Fazekas Napok 2013 Nemzetközi Fazekas Találkozó 33. o. Július 13. Fazekasnapi túra 29. o. Július Őrségi lepkekaland 31. o. Július Völgyhídi vásár 33. o. Július 20. Völgyhídi vásár Kerékpártúra Nagyrákosra 29. o. Augusztus 3. Ehető és gyógynövényeink 31. o. Augusztus Hétrétország a szerek és porták fesztiválja 33. o. Augusztus 19. Őrségi túranap 29. o. Augusztus 19. Szent István-napi vígasságok 21. o. Augusztus 24. Tárnics túra 31. o. Szeptember 28. Tök jó gombaismereti túra a Tökfesztiválon 29. o. Szeptember 28. X. Őrségi Tökfesztivál Szalafő-Pityerszeren 35. o. Szeptember X. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál 35. o. Október 6. Európai madármegfigyelő nap az Abért-tavaknál 31. o. Október 19. Levélmustra, téli készülődés a természetben 29. o.

37 Tourinform Őrség Cím: 9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A Telefon: 06-94/ Fax: 06-94/ Honlap: A Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont épületében működő Tourinform-irodánkban széles körű turisztikai szolgáltatásokkal várunk minden kedves érdeklődőt. Szolgáltatásaink: p turisztikai információszolgáltatás p túraajánlatok p programajánlatok p térképek p kiadványok p szállásajánlatok p éttermi kínálat p ajándéktárgyak Kiadja: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Felelős kiadó: Dr. Markovics Tibor igazgató Nyomda: Print 2000 Kft. Fotók: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és Patkós Gábor A kiadvány környezetbarát papíron, a Patkós Stúdió gondozásában jelent meg 2013-ban. Tel.: 06-53/

Tel.: 06-70/426-7686. Fatemplom Fesztivál Magyarföld 2015. július 17-19. További információk: Honlap: www.magyarfold-falu.hu, www.kalakazenebolt.

Tel.: 06-70/426-7686. Fatemplom Fesztivál Magyarföld 2015. július 17-19. További információk: Honlap: www.magyarfold-falu.hu, www.kalakazenebolt. Őrállók kézműves és katonai hagyományőrző táborok és vándortábor az Őrségben és az Őrvidéken Időpontok: 2015. július 1-5. 2015. július 14-19. 2015. július 27-31. 2015. augusztus 10-14. Információ: Őrállók

Részletesebben

Tavaszi tőzike túra , 10:00-12:00. Szerről-szerre Szalafőn , 10:00-13:00. Csörgőalma oltónap , 10:00-15:00

Tavaszi tőzike túra , 10:00-12:00. Szerről-szerre Szalafőn , 10:00-13:00. Csörgőalma oltónap , 10:00-15:00 Tavaszi tőzike túra 2019-03-02, 10:00-12:00 Körmend - Horvátnádalja - Dobogó-erdő Találkozási pont: Horvátnádalja, Dobogó-erdő EOV : 461 285; 186 850 Szerről-szerre Szalafőn 2019-03-16, 10:00-13:00 Gyalogtúránk

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2012

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2012 Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2012 Köszöntő Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az idén 10 éves Őrségi Nemzeti Parkban! A jó levegő, a páratlan tájharmóniával fűszerezett csend, a természeti

Részletesebben

Ökoturisztikai szolgáltatások az Őrségi Nemzeti Parkban

Ökoturisztikai szolgáltatások az Őrségi Nemzeti Parkban Ökoturisztikai szolgáltatások az Őrségi Nemzeti Parkban 2 Kedves Látogatók! Szeretettel köszöntjük az Őrségi Nemzeti Parkban! Ez a kiadvány a nemzeti park ökoturisztikai látnivalóira, programjaira invitálja

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2011

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2011 Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2011 Köszöntő Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrségi Nemzeti Parkban! A jó levegő, a páratlan tájharmóniával fűszerezett csend, a természeti és

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2010

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2010 Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2010 Köszöntő Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrségi Nemzeti Parkban! A jó levegő, a páratlan tájharmóniával fűszerezett csend, a természeti és

Részletesebben

4/2002. (II. 27.) KöM rendelet. az Őrségi Nemzeti Park létesítéséről

4/2002. (II. 27.) KöM rendelet. az Őrségi Nemzeti Park létesítéséről 4/2002. (II. 27.) KöM rendelet az Őrségi Nemzeti Park létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában, 57. -ának (2) bekezdésében, valamint 85. b) pontjában

Részletesebben

Tanösvények az Őrségben

Tanösvények az Őrségben Tanösvények az Őrségben Kedves Látogatók! Szeretettel köszöntjük az Őrségi Nemzeti Parkban! Ez a kiadvány a nemzeti park területén létesített tanösvények látogatására invitálja Önöket. Így segítve elő

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014.

Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014. Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014. Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki tájban, melynek természeti, táji, településszerkezeti

Részletesebben

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG Az Őrség fő turisztikai jellemzői A térség Vas megye délnyugati sarkában található, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat

Részletesebben

XII. Őrségi Tökfesztivál

XII. Őrségi Tökfesztivál XII. Őrségi Tökfesztivál 2015. szeptember 25-27. Szeptember 25. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Töktermesztői konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18 00 Egyszer

Részletesebben

XI. Őrségi Tökfesztivál

XI. Őrségi Tökfesztivál XI. Őrségi Tökfesztivál 2014. szeptember 26-28. Szeptember 26. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Fókuszban a töktermesztés, konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18

Részletesebben

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki

Részletesebben

Őrségi Vásár Programok június 25. csütörtök június 26. péntek

Őrségi Vásár Programok június 25. csütörtök június 26. péntek 2009. június 25. csütörtök Őrségi Vásár Programok 10 00 Kétvölgyi túra Indulás a kétvölgyi élelmiszer bolt elől. A túra során a vendvidéki táj, a Vendvidékre jellemző népi építészet, keresztek, harangláb,

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

Gyalogos Őrség (az útvonal kerékpárral is teljesíthető) Emberi lépték - szertelenül elszórt szerek... Lassítsunk le!

Gyalogos Őrség (az útvonal kerékpárral is teljesíthető) Emberi lépték - szertelenül elszórt szerek... Lassítsunk le! Gyalogos Őrség (az útvonal kerékpárral is teljesíthető) Emberi lépték - szertelenül elszórt szerek... Lassítsunk le! Emberi lépték. Rohanó világunkban a sebesség felfokozott. Száguldozunk az autókkal az

Részletesebben

2007. JÚNIUS 18-24. MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE

2007. JÚNIUS 18-24. MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE 1 Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3304 Eger, Sánc út 6. - Levélcím: 3301 Eger, Pf.: 116. Ig. közv.: (36) 422-700 Tel.: (36) 411-581 Fax: (36) 412-791 E-mail: bnptitkarsag@bnp.kvvm.hu 2007. JÚNIUS 18-24.

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor Patkós Gábor patkosstudio.hu Mitől látogatóbarát? A megérkezés alapfeltételei (parkolók, mosdók, pihenőhelyek..) Információs

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TAGJAI

NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TAGJAI NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TAGJAI Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1-3. Acsád Község Önkormányzata 9746 Acsád, Béke

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS Június 5. Környezetvédelmi Világnap A jeles nap alkalmából környezetünk, természetünk védelmével kapcsolatos játékos feladatokkal várjuk a gyerekeket. Időpont: 10.00, 11.00, 12.00,

Részletesebben

KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015

KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015 KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015 Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság +36-30-664-0404 A Kis-Balaton fokozottan védett területe, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak, iskolai tanévben) 2019. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája,

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus augusztus hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető

Részletesebben

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek Baradla-barlang, aggteleki rövidtúra 700Ft/fő A túra hossza: 1 km

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

A Tisza-tavi régió turisztikai kínálata, kiemelkedő vonzerők Szendy Mónika MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda Marketing menedzser Veszprém, 2006. április 7. A TISZA-TÓ ALTERNATÍV ÜDÜLÉSI

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök

Írottk. rparkért. Előadó: Bakos György elnök Írottk rottkő Natúrpark rparkért rt Egyesület Előadó: Bakos György elnök Fogalom A natúrpark egy különösen értékes, jellegzetes tájegységet takar, általában védett természeti területet, amely üdülési célokra

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme

A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme Magyar Tájdíj: Eredmények és feladatok Az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt nemzeti szintű pályázatok győztes programjainak bemutatása Viszló Levente, vezérigazgató, Pro Vértes Természetvédelmi

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15.

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15. Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban 2009. október 1.- 2009. november 15. Programjaink: Október 1. (csütörtök) 17 óra Múzeumok İszi Fesztiváljának megnyitója és a Zene világnapja alkalmából

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.01.06 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.01.06. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

2014-ÉVI ESEMÉNYNAPTÁR KIVONAT

2014-ÉVI ESEMÉNYNAPTÁR KIVONAT 2014-ÉVI ESEMÉNYNAPTÁR KIVONAT 1. 02.08. Téli Túra az Alföldi Kéken Táv: 7km Útvonal: Halászlak Szarvas Kirándulás a Téli Arborétumba 2. 03.15. Petőfi Emléktúra Mezőberény Útv.: Mezőberény - Liget - Laposi

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a Bakonyban Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit A BAKONYÉRT Egyesület Egyesületünk alakult meg 2008-ban 2 megye, 3 kistérség 43 ezer érintett lakosa 4

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

JEGYÁRAK. "AZ OTTHON MELEGE". CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731

JEGYÁRAK. AZ OTTHON MELEGE. CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731 JEGYÁRAK GYŐR XÁNTUS JÁNOS MÚZEUM 9022 Széchenyi tér 5. Telefon: 96/310-588, 524-888 Fax: 96/310-731 IV. 1.-IX. 30: 10-18 óráig, (X. 1.-III. 31.:10-16 óráig) szünnap: hétfő Könyvtár: Kedd: 10-14 óráig,

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

Élmény? Természetesen! A Magyar Nemzeti Parkok bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése ( ) Dr. Kiss Gábor

Élmény? Természetesen! A Magyar Nemzeti Parkok bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése ( ) Dr. Kiss Gábor Élmény? Természetesen! A Magyar Nemzeti Parkok bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése (2014-2020) Dr. Kiss Gábor A Magyar Nemzeti Parkok ökoturisztikai kínálata Fejlett bemutatási hálózat: 319 bemutatóhely

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

Ökoturizmus és természetvédelem 2013

Ökoturizmus és természetvédelem 2013 Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus és természetvédelem 2013 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár A

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANGEA KULTURÁLIS ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok ISMERJ MEG MINKET! A Pangea szó tagjainknak

Részletesebben

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Szilvásvárad Állami Erdei Vasút: Október 31-ig naponta, az 1 -es jelzésű vonatok indulnak a Szalajka-völgybe: 10:30, 11:30, 13:00,

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00 Hóvirágos túra a hédervári Vadaskerti-erdőben Egykoron a Szigetköz magasabb ártéri szintjeit a tölgy-kőris-szil ligeterdők uralták. A keményfás ligeterdő az otthona számos jól ismert lágyszárú növényfajnak

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0452 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lombardia - Como ELŐKELŐ VILLA ELADÓ COMOBAN LEIRÁS

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben

RÖVID PROGRAM. Hétrétország- a szerek és porták köztiválja 2014. augusztus 9-20.

RÖVID PROGRAM. Hétrétország- a szerek és porták köztiválja 2014. augusztus 9-20. RÖVID PROGRAM Hétrétország- a szerek és porták köztiválja 2014. augusztus 9-20. 2014. augusztus 9. Szombat 22:30 Csillagrét, Őriszentpéter Csillagnéző Találka az Árpád-kori templom parkolójában 2014. augusztus

Részletesebben

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Az ökoturizmus és a természetvédelem kapcsolata A védett természeti területek bemutatásában

Részletesebben

Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények

Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények Mesterségek Művészete Nap Minden év május 1. 5300 Karcag, Dózsa Gy. Inf.: 59/503-224, 59/503-403 (A térség kézművesei mutatják be termékeiket, kirakodóvásárral

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

SEFAG Zrt októberi Programterv

SEFAG Zrt októberi Programterv SEFAG Zrt. 2018. októberi Programterv 2018. október : Erdők Hete országos rendezvénysorozat Általános iskolások részére erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható

Részletesebben

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturisztikai és természetvédelmi konferencia Magyar Nemzeti Parkok Hete, Tata, 2014. június 13. Ökoturizmus a Magyar Turizmus

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

BOLDOGASSZONY PAPUCSA

BOLDOGASSZONY PAPUCSA BOLDOGASSZONY PAPUCSA TERMÉSZETJÁRÓ EGYESÜLET FELSŐTÁRKÁNY 2011. ÉVI TÚRATERVEZET A világban minden mozog - kezd el hát te is! - 2 - TÁJÉKOZTATÁS A Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület vezetősége

Részletesebben

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK Önt is várjuk a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti

Részletesebben

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3.

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3. Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3. A, Bevezetés Az 1972-ben létrehozott Helytörténeti Gyűjtemény községünk történetével, régészetével, néprajzával foglalkozó gyűjtemény.

Részletesebben

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

Kockásliliom a művészetben

Kockásliliom a művészetben Kockásliliom a művészetben 2009 óta foglalkozok a kockásliliomokkal és élőhelyükkel. Megfogott a növény szépsége, eleganciája. valószínűleg nem csak velem történt meg ez, hiszen amióta világ a világ, az

Részletesebben

Meseszálló. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet!

Meseszálló. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet! Meseszálló Bőszénfa, Kossuth Lajos utca 28. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet! Kaposvártól 15 km - re délre, Szigetvár felé haladva

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

Zöldturizmus Szekció. Natúrparkok - Zöldutak - Geoparkok. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség. Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25.

Zöldturizmus Szekció. Natúrparkok - Zöldutak - Geoparkok. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség. Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25. Zöldturizmus MTZrt.: UNWTO szerint az ökoturizmus a turizmus minden olyan formája, amelyben a turista fő motivációja a

Részletesebben

Hirdetmény NAGYON FONTOS TUDNIVALÓK!

Hirdetmény NAGYON FONTOS TUDNIVALÓK! Hirdetmény A Körmendi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya (továbbiakban: Földhivatal) ezúton értesíti az érintetteket, hogy a Körmendi és Szentgotthárdi Járások területén, a hirdetményben felsorolt ingatlanokon,

Részletesebben

Szentbékkálla település Önkormányzati Képviselő-testületének

Szentbékkálla település Önkormányzati Képviselő-testületének Szentbékkálla település Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2002. ( VI. 17.) számú ör. 1 R E N D E L E T E a helyi közművelődésről 1 Módosította: 11/2008. (XII.08.) ÖK rendelet. Hatályba lépés időpontja:

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

XI. Őrségi Tökfesztivál

XI. Őrségi Tökfesztivál XI. Őrségi Tökfesztivál 2014. szeptember 26-28. Szeptember 26. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Fókuszban a töktermesztés, konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18

Részletesebben

Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába

Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába I. A javaslattevő adatai 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Tolnai Erdőkért Alapítvány

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

Vas megye erdőgazdálkodási helyzete

Vas megye erdőgazdálkodási helyzete Vas megye erdőgazdálkodási helyzete 2 Közigazgatási illetékességi terület: 733 ezer ha Erdőterület: 166 ezer ha erdővel borított 12 ezer ha egyéb részlet 178 ezer ha mindösszesen Erdősültség: 24,29 % Fakészlet:

Részletesebben

Wass Albert - MESE AZ ERDŐRŐL /Erdők könyve/

Wass Albert - MESE AZ ERDŐRŐL /Erdők könyve/ " Turista az, aki gyönyörködve járja a természet utait, aki megbecsüli a természet szépségeit, és aki nem másért vállalja a természet járásával együtt járó kényelmetlenségeket, mint magáért a természetért

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI TANÁCS HELYETTES KÉPVISELŐJÉNEK MEGVÁLASZTÁSÁRA

ELŐTERJESZTÉS A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI TANÁCS HELYETTES KÉPVISELŐJÉNEK MEGVÁLASZTÁSÁRA ELŐTERJESZTÉS A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI TANÁCS HELYETTES KÉPVISELŐJÉNEK MEGVÁLASZTÁSÁRA Tisztelt Község/Város Önkormányzata! A Nyugat-dunántúli

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete február 26-i ülésének 14. napirendi pontjához

ELŐTERJESZTÉS Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete február 26-i ülésének 14. napirendi pontjához ELŐTERJESZTÉS Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. február 26-i ülésének 14. napirendi pontjához A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI TANÁCS

Részletesebben

- A hotel területén. - Turizmus

- A hotel területén. - Turizmus - A hotel területén A Panoráma Hotel területén a következő szabadidős tevékenységek aktív végzése lehetséges: fitnesz, úszás, tenisz, futball, lábfoci, kosárlabda, strandröplabda, tollaslabda, pentaque,

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március március 4. március 12. CSILLAGDAI ESTÉK Hortobágy-Mátán található Fecskeház erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll, így kiválóan

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2016-2017. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2016/2017-es nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2016

Részletesebben

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés info@nngeopark.eu Terepi vezetés Amennyiben szeretné megismerni a Medves vidékét, örömmel segítünk. Túravezetőink már 2500 Ft/óra díjtól akár személyre

Részletesebben

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára 1 A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal összekapcsolja azokat a településeket, ahol Szent Márton járt és ahol az

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

Kisbetyárok a Bakonyban

Kisbetyárok a Bakonyban Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben és nyitott szemmel sétálsz benne. /Madas László erdőmérnök/ 1. oldal (összes: 5) Az erdő rovaraival ismerkedünk Az erdei

Részletesebben