A rák életet menthet. Dr. Borodi Judit. Balatonfüred szeptember 13.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A rák életet menthet. Dr. Borodi Judit. Balatonfüred 2013. szeptember 13."

Átírás

1 A rák életet menthet Dr. Borodi Judit Balatonfüred szeptember 13.

2 Amiről szó lesz I. Gondolatok egészségről, betegségről - Valóban életmentő lehet a rák én is megtapasztaltam II. Segítsünk a testünknek - Biológiai rákkezelés - Ortomolekuláris medicina - Táplálkozással a rák ellen - Mozogni pedig kell III. Összegzés

3 Az ember életminősége egészsége betegsége szorosan összefügg azzal, ahogyan él, ahogyan a testével és az energiájával gazdálkodik. Nem mondhatjuk azt, hogy semmi közünk a bennünk kialakult betegséghez!

4 Mi a cél? Megértettem, hogy hosszú távon csak akkor győzhetek, ha sikerül a szervezetem működését teljes egészében helyreállítani! Nem a tüneti terápia a daganat elpusztítása - a cél. A cél az, hogy olyan állapotba kerüljön a szervezet, hogy ne legyen oka, lehetősége tünetet daganatot produkálni. A daganatképződés okát, a baj gyökerét kell megszüntetni.

5 Három fontos kérdés 1. Mit gondol, mitől alakult ki a daganata?

6 Három fontos kérdés 1. Mit gondol, mitől alakult ki a daganata? 2. Mit gondol, miért pont most alakult ki a daganata?

7 Beszéljünk az ENERGIÁRÓL! Amíg a szervezet jól működik, egyensúlyban van addig védekezni is jól tud. Ennek feltétele, hogy kellő energia álljon rendelkezésre. AZ ENERGIAHIÁNYOS MŰKÖDÉS VEZET FUNKCIÓZAVAROKHOZ.

8 Három fontos kérdés 1. Mit gondol, mitől alakult ki a daganata? 2. Mit gondol, miért pont most alakult ki a daganata? 3. Mi történt Önnel az elmúlt 6 évben, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy szervezete energetikailag lemerüljön?

9 Mindenki Minden eset egyedi más élethelyzetben betegszik meg másfajta nehézségek, problémák, feszültségek, elfogadhatatlannak tűnő terhelések, stresszek következtében kerül energiahiányos állapotba. Ha ez tartósan fenn áll, a szervezet védekezőképességének összeomlásához vezet.

10 Negatív üzenetek a testnek Nem vagyok boldog. Nem érzem jól magam a bőrömben. Megbántott, megsértett vagyok. Nem tudom elfogadni, feldolgozni az engem ért veszteséget.

11 ÖSSZEGZÉS Ahogy éltem, ahogy gondolkodtam, ahová tettem a hangsúlyt az életben, amilyen szokásaim voltak, amilyen stressz-kezelő technikákat alkalmaztam, NEM VOLT JÓ, hisz a testem súlyos betegséggel reagált.

12 FELISMERÉS Ha életben akarok maradni VÁLTOZTATNOM KELL! Ez a változtatás a gondolkodás megváltoztatásával kezdődik, hisz minden fejben dől el!

13 Ebből a helyzetből csak előre lehet menekülni jobb helyzetbe kell kerüljek, mint korábban voltam. Ha időben megértem, hogy mit üzen a betegségem, s hajlandó vagyok ezzel szembenézni és az elkerülhetetlen változtatásokat meghozni, akkor elindulhat egy folyamat, amelynek végső célja a szervezet működésének helyreállítása és önvédelmének teljes körű újraépítése. Hatalmas feladat, évekig tart! Így válik a rák életmentővé.

14 Modern orvostudomány a világ energiamezőkből áll Anyag keletkezése energiamezőkből Anyag átalakulása energiává E g é s z s é g A világ felépítésének alapja: ENERGIA INFORMÁCIÓ 1. elegendő energia 2. megfelelő információ az információs rendszer megfelelő impulzusokat küld a testnek a test ezt megfelelően értelmezi B e t e g s é g túl sok energia fut az energiapályán túl kevés hamis, rossz információk Információ hatására

15 Betegség a test üzen Felszólítás: változtassunk életünkön! Forrása: a gondolkodásban keresendő. Ami a lelket foglalkoztatja, az foglalkoztatja a testet is! Gondolataink kormányozzák testünket. Változtatni úgy tudok, ha magam is változom. Segítsünk a testünknek!

16 Segítsünk a testünknek! A szervezet sejtszintű támogatására sok ismeret, tapasztalat áll rendelkezésre. Tény, hogy ezen a téren sokat tehetünk A kérdés: - miért nem tesszük, - miért nem tartjuk fontosnak, - miért nem része mindez gyógyító tevékenységünknek? A hosszú évek óta fennálló kérdések sora mai nyitva áll.

17 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok A test saját szabályozó rendszerein keresztül hat: Hormonális szabályozás Immunrendszer erősítése Anyagcsere (táplálkozás) Idegrendszer (psziché, PNI) Nem pusztít, hanem felépít mozgósítja az öngyógyító erőket. A terápia holisztikus szemléletű, egyénre szabott. MINDEN ENERGIA A GYÓGYULÁSRA KELL!

18 Biológiai daganatkezelés természetes gyógymódok Általános elvek A páciens bátorítása, a diagnózis okozta sokk elhárítása Stressz kezelő technikák, relaxáció megtanítása A szervezet tehermentesítése (dohányzás, kávé, alkohol) A szükséges tápanyagok biztosítása: ortomolekuláris medicina A májműködés támogatása, a bélflóra helyreállítása Az immunrendszer erősítése Az onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkentése A szervezet oxigenizációjának javítása Méregtelenítés, salaktalanítás Az életminőség javítása Támogató, segítő környezet kialakítása, információk biztosítása. A páciens aktív részvétele, együttműködése nélkülözhetetlen!

19 Segítsünk a testünknek! Sejtjeink, szerveink, testünk működéséhez megfelelő tápanyagra van szükség. Mi az a 3 dolog, ami meghatározza az életminőséget?

20 A válasz 1. tiszta talaj 2. tiszta víz 3. tiszta levegő

21

22 A talaj tápanyaghiányos

23 A talaj tápanyaghiányos

24 Táplálkozás

25 ORTOMOLEKULÁRIS MEDICINA LINUS PAULING ( ) Az egészség fenntartása (prevenció), a betegségek kezelése (terápia) azáltal, hogy az emberi szervezetben előforduló és az egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok koncentrációját megváltoztatjuk. A megfelelő molekulát a megfelelő mennyiségben biztosítjuk a szervezet számára A terápiához természetes anyagokat, a test saját anyagait használja: Megfelelő mennyiségű és minőségű (teljes értékű) táplálkozás Vitaminok Ásványi anyagok, nyomelemek Aminosavak, zsírsavak Enzimek Nélkülözhetetlen kiegészítő terápia, sok esetben önálló terápia oki kezelésre törekszik.

26 ORTOMOLEKULÁRIS MEDICINA Interdiszciplináris tudomány 1. táplálkozástudomány 2. biokémia 3. sejt- molekuláris biológia 4. élettan 5. ált. orvostudomány 6. endokrinológia 7. toxikológia 8. allergológia Természetes anyagokat használ 1. vitaminok 2. antioxidánsok 3. ásványi anyagok 4. nyomelemek 5. aminosavak 6. zsírsavak 7. enzimek 8. táplálkozás Rendszeres testmozgás, testi, lelki harmónia.

27 Dr. Paul Clayton: Health Defence Tápanyag hiányban testünk javító folyamatai kimerülnek Lebontás > felépítés katabolikus dominancia A mikrotápanyag hiány okai: Aki keveset eszik, kevés mikroelemhez jut. Túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. Kimerültek a talajok (szelén ). Rossz szokások (dohányzás, alkohol.) Öregedés (anyagi források, fizikai aktivitás, fogazat, gyógyszerek, felszívódás )

28 Dr. Paul Clayton: Health Defence Átfogó tápanyag beviteli program 1. Antioxidánsok (C-, E-vit., szelén,..) 2. Karotinoidok (β-karotin, likopin, kriptoxantin, lutein, asztaxantin) 3. Omega-3 zsírsavak (gyulladás ) 4. Flavonoidok (zöld tea, piknogenol, szőlőmag) 5. Izoflavonok (genisztein/szója, angiogenezis gátlás) 6. Metil-csoportok (folsav, B6-vit., betain) 7. Prebiotikumok/rostok, probiotikumok 8. Széles spektrumú ásványi anyag és vitamin pótlás 9. Q10 koenzim és glükozamin Teljeskörű pótlás kell, megfelelő dózisban!

29 A szelén védőhatása a rákkal szemben Növeli a sejtek immunerejét a rákkeltőkkel szemben Antimutagén hatású Reparáló enzimeket aktívál Reakcióba lép a sejtben lévő carcinogénekkel Képes a rákos sejtek sejtlégzését fokozni, áttörheti a citosztatikumokkal szemben kialakult rezisztenciát Csökkenti a kemoterápiás szerek mellékhatásait (ciszplatin) A szelén hatásos a rákkal szemben a megelőzés és a kezelés területén egyaránt. Minden daganatos betegnek szelénhiánya van!

30 Prof. Dr. SCHRAUZER Maryland, Rákkutató Intézet, USA Szelén és E-vitamin rendszeres szedése a mellrák gyakoriságát 80 %-kal csökkentheti Szelén adására a mellrákos sejtek száma 50%-al csökkenhet, a környező ép sejtek megerősödhetnek Szelén adására 55 %-kal csökkenhet a leukémia előfordulása Gyomor- és májrák vonatkozásában ez 20 % A rák megelőzésének lényeges feltétele a megfelelő mennyiségű szelén felvétele. Azoknak, akiknek a családjában rákos megbetegedés fordult elő, ismerniük kellene a szelénszintjüket. Ha ma minden nő elkezdene szelént szedni és szeléntartalmú ételeket fogyasztani, a daganatos halálesetek száma főleg mellrák esetén néhány éven belül drámaian csökkenne /1979!/

31 immunmoduláns, D-vitamin fokozza a makrofágok kemotaxisát és fagocita funkcióját apoptozist indukál, regulálja a sejtnövekedést, antitrombotikus hatású gátolja az angiogenezist, sejtinváziót, az IL2 és IL6 termelődést Normál értéke nmol/l karcinómák (colorectalis, emlő, prostata, ovárium, tüdő, bőr, húgyhólyag) - csont-, fertőző betegségek, SM, RA, DM, SLE, Parkinson-kór, colitis, szívbetegségek

32 Megerősített adat, hogy a D-vitamin az ösztrogén pozítiv daganatok esetében gátolhatja a tumornövekedést. Öt mellrákos betegből négyben a tumorsejteken speciális D- vitamin kötőhelyeket találtak. Ha az emlőrákos betegek a műtét és a sugárkezelés mellett kiegészítő D-vitamin kezelést is kaptak, közöttük 70 % volt 2 és fél év múlva is a panaszmentesek aránya, a D-vitamint nem kapó csoportban 60 % volt a visszaesés aránya. A D-vitamin fokozott Ca bevitellel együtt kimutathatóan csökkentette a colon mucosa-proliferáció mértékét. A megfelelő Ca ellátottság gátolja a colon tumor kialakulását. (A Ca a szabad zsírsavakkal és epesavakkal oldhatatlan Caszappant képez) Rákos betegekben gyakoriak a magas réz-értékek, amely Mn és Zn szubsztitúcióval csökkenthető.

33 Különösen fontos az urogenitális rendszer tumoraiban a Mn hiány rendezése. A rákos betegek om.m. szerinti kiegészítő terápiájában nélkülözhetetlenek a halolajokban nagy koncentrációban megtalálható omega-3-zsírsavak és ezek előanyagai, az EPA és a DHA. Szerepük van bizonyos prosztaglandinok előállításában, amelyek képesek az emlő-, a tüdő- és a prosztatarák sejtjeinek pusztítására. Ügyelni kell az omega-3- és az omega-6 zsírsavak arányára! A természetes lenolaj tartalmazza egyedül egészséges arányban ezt a 2 zsírsavat. Sok adat szól a természetes germámium kedvező hatásáról gátolja a metasztázisok kialakulását, jó hatású tüdő- és prosztatarák kezelésében (oxigént szállít a sejtekhez).

34 Zöld tea (Camellia sinensis) Fő hatóanyagai a polifenolok csoportjába tartozó vegyületek: Epigallokatechin, epigallokatechingallat (EGCG) Bizonyítottan erőteljes antioxidáns hatásúk Erősíti az immunrendszert (B-sejtek,T-sejtek, Killer-sejtek aktivitása ) Szív- érrendszeri védőhatás Antimikrobiális hatás Inaktíválja az influenza vírust Erősíti a májenzimek működését (javuló májfunkciós értékek) Inaktíválja a kémiai rákkeltő anyagokat EGCG megakádolyozza, hogy a májban lévő P450 enzim aktiválja a karcinogéneket Angiogenesis gátlása: metasztázis profilaxis (urokináz enzim blokkolása) A zöld tea kivonat és az EGCG a már kialakult mellrák növekedését is gátolja (dohányosok hólyagrák incidenciáját is csökkenti)

35 A legtöbb emlőrák az ösztrogén háztartás valamely zavarával hozható összefüggésbe. (ösztradiol-16-alfa-hidrolízis az ösztradiol-2-alfahidrolízis helyett) A helyes úthoz a szervezet egy indol-3-karbinol anyagot használ ez a keresztesvirágúakban fordul elő. Az emlőrák kezelésében számos rákkórházban helyet kapnak a káposztafélék, s a veszélyeztetettek részére ez egyben prevenciós lehetőség is.

36 Az antioxidánsok ajánlott napi adagjai

37 Táplálkozás Daganat ellenes élelmiszerek Növényi kivonatok hatása a tumorra

38 A népek sorsa nagyban függ táplálkozásuk módjától Jean-Anthelme Brillat- Savarin (1825)

39 Rák ellen ható élelmiszerek I. cukor inzulin IGF GI (glikémiás index) GI magas (kerülendő) Cukor, méz, szirupok Fehér liszt, rizs, tészta, pékáruk Burgonya, burgonyapüré Kukoricapehely, rizspehely Lekvár, dzsem, zselé, cukrozott gyümölcsök Édesített, italok, gyümölcslevek, kukoricából származó fruktóz szirup A rák cukron él! GI alacsony (fogyasztható) Természetes édesítőszerek: agávészirup, sztívia, xylitol, keserű csokoládé ( 70%) Kevert, teljes kiőrlésű gabona, zab, köles, hajdina, basmati- vagy thai (jázmin) rizs, barna rizs Lencse, borsó, bab, jamgyökér, édesburgonya Zab, zabkása, teljes kiőrlésű müzlik Natúr gyümölcsök áfonya, cseresznye, málna Víz citrommal, zsályával, kakukkfűvel ízesítve Zöld tea Fokhagyma, hagyma

40 Az angiogenezis (érképződés) gátlása Az angiogenezist gátló természetes megoldások: ehető gombák (shiitake, ganoderma, laska, ) kemoth. alatt! zöld tea (EGCG ) szója zöld tea+szója (hormonfüggő daganatok, emlőrák!) kurkuma (apoptozis, gyulladásgátló) ellagic-sav: málna, eper, mogyoró, dió glükársav: cseresznye antocianidinek: áfonya, fahéj, étcsokoládé apigenin: petrezselyem, zeller (Glivec!) gyömbér ajakosvirágúak: menta, kakukkfű, majoránna, oregano, bazsalikom, rozmaring (kemoth. alatt!) (Glivec) Az élelmiszerek kombinációja fokozza a védőhatást. Az élelmiszerek többet számítanak, mint a szennyező anyagok.

41

42 Prof.dr.Ember István P.T.E.

43 Növényi kivonatok hatása a tumor növekedésére

44

45 GANODERMA LUCIDUM - LING ZHI tumor ellenes hatása Vizsgálatok igazolták: a gomba angiogenezist (tumorsejtek vérellátását) gátló hatását (triterpen része), A gomba polysaccharida erősíti az immunrendszert (csv. B-sejtek specifikus IgM ellenanyagok termelődését ) Növeli a T-sejtek, a NK (natur killer) sejtek és a falósejtek (macrophagok) aktivitását, amelyek: - fokozzák a fagocytosist és a pinocytosist - fokozzák a TNF (tumor necrosis faktor) termelődését - az IL-1 (interleukin-1) termelődését - csökkentik a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásait. Jótékony hatását több daganatfajtánál is igazolták (leukémia, lymphoma, SM, emlő-, prosztata-, tüdő-, máj-, vastagbél-, stb. tumoroknál) A gomba képes volt számos előrehaladott rákbetegnél is a szervezet öngyógyító folyamatait beindítani.

46 A természet a legjobb orvos, meggyógyítja a betegek háromnegyedét és soha nem mond rosszat a kollégáiról. Louis Pasteur ( )

47 V. Mozogni pedig kell!

48 Az izom, mint az immunrendszer létfontosságú láncszeme Az immunsejtek osztódása és az immunfunkciók hatékonysága szorosan függ a szervezet glutaminsav tartalmától. Az immunsejtek nem képesek glutaminsav előállítására. Glutaminsavat csak az izomsejtek állítanak elő, ők látják el immunrendszerünket. Mozgás hatására nő a vérben a fehérvérsejtek száma! Az izom az egészség hajtóműve!

49 Összegzés

50 A rák a szervezet vészjelzése Valami történt velünk Az immunrendszer túlterhelése Helytelen táplálkozás Környezetünk elszennyeződése Tartós stressz, negatív érzelmi-lelki folyamatok A rák az egész szervezet betegsége, a daganat csak tünet! Gyógyítás daganatsejtek elpusztításával Nem a tünetet, hanem a beteg embert kell kezelni, s őt kell olyan helyzetbe hozni, hogy ne jelentkezzenek újabb tünetek. Nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk az tévútnak bizonyult!

51 Köszönöm a figyelmet!

Daganat a szakember nézőpontjából Részlet Dr. Borodi Judit belgyógyász előadásából

Daganat a szakember nézőpontjából Részlet Dr. Borodi Judit belgyógyász előadásából Daganat a szakember nézőpontjából Részlet Dr. Borodi Judit belgyógyász előadásából Dr. Borodi Judit belgyógyász előadásában a biológiai daganatkezelés lehetőségeiről, az ortomolekuláris medicináról, továbbá

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

betegek kiegészítő terápiájáról

betegek kiegészítő terápiájáról 7 legfontosabb tudnivaló a daganatos betegek kiegészítő terápiájáról Szerző: Dr. Dóda Ildikó Orvos-természetgyógyász http://vitaldepowebaruhaz.hu 1 / 6 oldal Évek óta foglalkozom a daganatos betegek kiegészítő

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája Dr. Orosz Enikő Országos Onkológiai Intézet Budapest 2013. Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a D-Vitamin? Mi a D 1 -D 2 Vitamin és mit takar az aktív D-Vitamin

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Egészségre vonatkozó állítás Fogyasztó Kormányzat Hatóságok Gazdasági szereplők Tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állításokról

Részletesebben

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására A Természet megalkotta a Tökéletes Organizmust, az Embert Soha ember még nem hozott létre ehhez mérhető

Részletesebben

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében OLIVE BETA G FORCE 60 kapszula hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében Az ausztrál olajfalevél kivonatának jellemzői Az olajfalevél orvosi használatának nyomai

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

FLAVIN7 termékek az egészség érdekében

FLAVIN7 termékek az egészség érdekében FLAVIN7 termékek az egészség érdekében FLAVIN7 Szervezetünk egészséges működéséhez szükséges anyagok, melyeket élelmiszerek, táplálék kiegészítők, vitamin készítmények révén kaphatja meg a testünk. Ha

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Nagy Gábor Zsolt 1,2 - Simonné Dr. Sarkadi Livia 2 1 Eszterházy Károly Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont 2 Szent István Egyetem, Élelmiszerkémiai

Részletesebben

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI András-TÓTH József - WEBER-SUTA Ágnes ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK!

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA okleveles táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Kalcium, D-vitamin és a daganatok

Kalcium, D-vitamin és a daganatok Kalcium, D-vitamin és a daganatok dr. Takács István SE ÁOK I.sz. Belgyógyászati Klinika Napi kalcium vesztés 200 mg (16% aktív transzport mellett ez 1000 mg bevitelnek felel meg) Emilianii huxley Immun

Részletesebben

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában Daganatos betegek dietoterápiája Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, egészségügyi menedzser Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnök III. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus 2016.

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér Tudományos Tanácsadó Testület A tudományos kiválóság története Arthur Furst 1914-2005 Tiszteletbeli alapító tag, SAB Ph.D.,

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Biológiai daganatkezelés

Biológiai daganatkezelés Biológiai daganatkezelés Dr. Balaicza Erika www.balaicza.hu Tel.: 20/588-28-10 A rák egy összetett szabályozórendszer zavara. Megoldása is összetett lehet csak." Szentgyörgyi Albert A RÁK KIALAKULÁSA Még

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

Ganoderma, a gyógynövények királya

Ganoderma, a gyógynövények királya Ganoderma, a gyógynövények királya A Ganoderma lucidum (magyarul: pecsétviasz gomba, Kínában Lingzhi, Japán A ganoderma jótékony hatása megmutatkozik az emberi szervezet sz Megerősíti és megnyugtatja az

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

Gránátalma, a szupergyümölcs!

Gránátalma, a szupergyümölcs! A Bibliában számos helyen találkozunk a gránátalmával, többek között az ígéret földje leírásánál, ahol az áldások, a teljesség mintegy jellemzőjeként szerepel. Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be

Részletesebben

WellStar International Az új piacvezető!

WellStar International Az új piacvezető! WellStar International Az új piacvezető! A legsikeresebb induló network 2004-ben! Dr. KeywanGrashoff WellStar Cégalapító Székhely: Potsdamer Platz, Berlin A. Bazooband G.M.Európa Ch.Wiesner Network President

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS, IMMUNRENDSZER, ÉTREND- KIEGÉSZÍTŐK

TÁPLÁLKOZÁS, IMMUNRENDSZER, ÉTREND- KIEGÉSZÍTŐK TÁPLÁLKOZÁS, IMMUNRENDSZER, ÉTREND- KIEGÉSZÍTŐK Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. Április 18. Prof. Dr. Figler Mária (Intézetvezető, tudományos és minőségügyi dékánhelyettes, egyetemi tanár PTE

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET)

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök Egészséges alapanyagok egészséges

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Dr. Rodler Imre. Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával

Dr. Rodler Imre. Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK, ADATOK A TÁPANYAGTÁBLÁZATBÓL Szerkesztette: Dr. Rodler Imre Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával A Táplálkozási ajánlásokat készítette: Dr. Antal Magda,

Részletesebben

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 MDOSZ 5. Az antioxidánsok Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 Fogalmak ROS: Reaktív oxigén species. Ide tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, szuperoxidgyök, lipidperoxil-gyök

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Kampány a női egészségért

Kampány a női egészségért Kampány a női egészségért Köszöntő A Bio-Fungi Kft.-t 1991-ben alapították, 100%-ban magyar tulajdonban álló vállalkozás, a régió egyik vezető gombaipari cége. Két fő tevékenységi körünk: - Komposztgyártás

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

PROGRAM Köszöntő, bevezető Prof. Dr. Mátyus László, Dr. Horváth Zsolt. Üléselnökök: Prof. Dr. Tímár József és Prof. Dr.

PROGRAM Köszöntő, bevezető Prof. Dr. Mátyus László, Dr. Horváth Zsolt. Üléselnökök: Prof. Dr. Tímár József és Prof. Dr. 2017. április 06., csütörtök PROGRAM 09.00 09.15 Köszöntő, bevezető Prof. Dr. Mátyus László, Dr. Horváth Zsolt Üléselnökök: Prof. Dr. Tímár József és Prof. Dr. Méhes Gábor 09.15 09.45 A tumormátrix patológiája,

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

Az edzés és energiaforgalom. Rácz Katalin

Az edzés és energiaforgalom. Rácz Katalin Az edzés és energiaforgalom Rácz Katalin katalinracz@gmail.com Homeosztázis Az élő szervezet belső állandóságra törekszik. Homeosztázis: az élő szervezet a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó

Részletesebben

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál?

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Dr. Horacsek Márta Cél: mentális/fizikális állapot hosszú távú megőrzése

Részletesebben

Onkológiai betegek és az oszteoporózis

Onkológiai betegek és az oszteoporózis Onkológiai betegek és az oszteoporózis Dr. Nusser Nóra Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház (2011.) Oszteoporózis (OP) jelentősége Az első törésig tünetmentes! Az 50 év feletti nők 50%-ának, férfiak

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Antioxidánsok és szabadgyökök

Antioxidánsok és szabadgyökök Antioxidánsok és szabadgyökök Cikkünkben bemutatjuk az anyagcserére káros szabadgyökök keletkezésének folyamatát, szó lesz róla, A szabadgyökök szervezetünkre gyakorolt hatásai 1 / 29 Táplálkozásunknak

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása Rákellenes Világnap 2017.02..04. Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás. Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas

Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás. Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas MI IS A KRILL? A Krill egy apró, garnéla szerű rák. Ezek alkotják a föld legnagyobb biomassza állományát, a becsült

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás Hormonális betegségek, fogamzásgátlás A hormonháztartásunk A hormonháztartásunkat és annak működését úgy képzeljük el, mint egy jól szervezett gazdasági vállalatot, igazgatóval, vezetőséggel, középvezetőkkel,

Részletesebben

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. MIN ALAPSZIK A PREMIUM DIET? A Premium Diet 4 elemen alapszik, melyek hozzájárulnak

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben