MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén"

Átírás

1 MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A PTSD pszichológiai tényezői Személyiségjegyek: introverzió neuroticizmus külső kontrollattitűd megküzdésistratégiák hiánya reménytelenség (Yule, 1999)

2 JELLEGZETES ATTITŰDÖK Vonzoma szerencsétlenséget. Senkire semszámíthatok. Seholsincs biztonság. Tönkrementem. Miért éppenén? A vélt veszélyt jelentő értékelések intenzív affektusokhoz vezetnek: félelemhez ( seholsincs biztonság ), haraghoz ( igazságtalanulkezeltek ), bűntudathoz ( én voltam a hibás ), szégyenhez ( megvetendőttettem ), szomorúsághoz ( tönkrementem )

3 DISZFUNKCIONÁLIS kognitívstratégiák TÉPELŐDÉS, RÁGÓDÁS: énvagyok a hibás, másképp kellett volna cselekednem. EMOCIONÁLIS DERMEDTSÉG: Kontrollálnomkellaz érzéseimet, különben megőrülök. INTRUZIV GONDOLATOK: Nemszabad, hogy eszembe jusson. VÁLTOZATLANSÁG: Ha elfelejtem őket, rossz ember vagyok. DISZFUNKCIONÁLIS viselkedésistratégiák Későilefekvés - rémálmok elkerülése Helyszín, tevékenység elkerülése -szorongás Fokozott ellenőrzés, óvatosság -félelemmiatt Kellemes dolgok abbahagyása -érzések kontrollja miatt Állandó elfoglaltságemlék elkerülésére Mások elkerülése - sérülések nyomai, szégyen miatt

4 A PTSD rejtélye MIÉRT sokszor késleltetve, a fenyegető helyzet elmúltával, a traumát átélőkcsak15-40%-nál alakul ki? Eszerint azérintettek nem képesek a traumát időben behatárolt eseménynek tekinteni, hanem az eseményt és következményeit súlyos jelenidejű fenyegetettségként élikmeg. (Ehlers & Clark, 2000)

5 KIKNÉL alakulki? (folyt.) TRAUMA ÖNKÉP VILÁGKÉP Dalgleish& Power (1998, 1999) Ellentmondásos reprezentációk Trauma reprezentáció: - analóg, - verbális: veszély, -sematikus: elvesztem, a világ kiszámíthatatlan. Önkép, világkép repr.: - analóg, -verbális: biztonság, -sematikus: rátermett vagyok, mindennek megvan a maga helye.

6 ELLENTMONDÁSOS INFORMÁCIÓK FÉLELMET KELTENEK TÚLAKTIVÁLTSÁG RÉMÁLMOK INTRUZÍV GONDOLATOK MINDEN ÉRZÉKSZERVI MODALITÁSBAN VÉDEKEZÉS ELKERÜLÉS PerzisztálóPTSD (Ehlers& Clark, 2000) A traumaemlék jellege A trauma és/vagy következményeinek negatív értékelése Megfelelő kiváltó faktorok Akut fenyegetettség Intruzívélmények Fokozott éberségi szint Erős érzelmi reakciók A fenyegettség érzés/tünetek kontrollálására alkalmazott stratégiák

7 A terápiacéljaa traumatikus élményintegrációja. Hogyan? -Emocionális feldolgozás révén, -Szupportív kapcsolatoksegítségével, -Expozícióformájában, -Diszfunkcionálisattitűdökmódosításával. A KEZELÉS MENETE 1. TERÁPIÁS KONTEXTUS ÉS KAPCSOLAT 2. FELMÉRÉS, AZ ESEMÉNY LEÍRÁSA 3. PSZICHOEDUKÁCIÓ 4. VISSZATÉRÉS A MINDENNAPOKHOZ 5. In vivo EXPOZICIÓ 6. KOGNITIV ÁTSTRUKTURÁLÁS -a trauma felidézése és újraélése -házagkitöltés és elkerülés megszüntetése -legkényesebb pont megtalálása, ( égető pontok ) -jelentés előhívása, ha kell, újraátélés -jelentés megkérdőjelezése 7. KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK, TRIGGEREK KEZELÉSE

8 A KEZELÉS MENETE 1. TERÁPIÁS KONTEXTUS ÉS KAPCSOLAT Biztonságos környezet Kézzelfoghatóempátia A harag/undor érzés megosztása A terapeuta tisztában van a részletekkel ÁLTALÁNOS SZEMPONTOK PTSD tünetek = abnormális szituációra adott válaszreakció A páciens a traumatikus emlékekkel szembenézhet úgy, hogy értelmet talál benne, de a reakciófennmarad A terápia magában foglalja a fenntartó tényezők módosítását

9 FELMÉRÉS panaszok az esemény leírása fenntartó viselkedésmódok azonosítása gondolatok elhessegetése emlékeztető jegyek és személyek elkerülése fő kognitív témák: legnyomasztóbb élmény legkényesebb pont (disszociáció) SZOCIALIZÁLÁS 1. Normalizáló szemlélet: a panaszok abnormis eseményre adott gyakori reakciók. 2. Az eddigi hiábavaló megküzdési stratégiák enyhébb stressz esetén hatékonyak lehettek, most inkább fenntartják a tünetet. 3. A terápia lényeges eleme a trauma TELJES feldolgozása (szekrény hasonlat).

10 Emocionális feldolgozás szupportív kapcsolatoksegítségével empátiás hozzáállással visszatérés a mindennapokhoz 3. PSZICHOEDUKÁCIÓ A reakciók normalizálása Elmagyarázni, hogy a memória, a rendőrség, a mentőszolgálat és a kórház hogyan működik.

11 4. VISSZATÉRÉS A MINDENNAPOKHOZ Kezdje el mihamarabb Példák: Futócipő Alvásprogram Kapcsolatok felelevenítése 5. AZ IMAGINATIV ÚJRAÁTÉLÉS CÉLJA Az emlékek helyreállítása: az események részleteinek rekonstrukciója, az elfelejtett részletekhez való hozzáférés, az összefüggéstelen részek összekötése, a kontextus feldolgozása, az időperspektíva integrálása: nincs többé betokosodott, időtlen rémület. A problematikus jelentések megközelítése és azok az emléken belüli megváltoztatása (több, mint csak intellektuális betekintés). Viselkedési kísérlet azon páciensek részére, akik úgy hiszik, megbolondulnak, elveszítik a kontrollt stb., ha a traumáról gondolkodnak.

12 AZ IMAGINATIV ÚJRAÁTÉLÉS: FOLYAMAT Ésszerű magyarázat: túltömött szekrény és más metaforák használata Mint egy videóvisszajátszás, gondolatokkal és érzelmekkel, és lehetőség szerint valósághű Jelenidőben A terapeuta: szupportív kérdések: segítve a pácienst az átélés folyamatában: mit érez, hol, milyen gondolatok futnak át rajta? Az érzelmek és az életszerűség értékelése Általában néhány alkalommal elkezdi az események átélését. Az ismétlésnél egyre részlet- és érzelemgazdagabb lesz. A megtapasztalás és a változások megfigyelése után, új elemek megbeszélése, melyeket a páciens újonnan felfedezett, ill. a legrosszabb pillanatok és azok értelmének megbeszélése ( égető kérdések ) Kezdeti házi feladat: a hangkazetta ismételt meghallgatása. Felvétel és értékelés. Beszámoló írása (a terápiás ülésen vagy házi feladatként).

13 Összpontosítás az égető kérdésekre, az értelmezések újrastrukturálása és az új értelmezések integrálása A történet írott változatának újraírása, új értelmezésekkel ( Most már tudom, hogy ) A teljes újraátélés diagnosztikája Átlagban 3-4 terápás ülést szükséges az újraátélésre szánni 6. Az égető kérdések átstrukturálása Az égető kérdések azonosítása az újraátélés révén és az asszociált kogníciók/értelmezések kiderítése A test strukturálása Az új értelmezések beillesztése a memóriába, a rákövetkező újraátélésekbe és/vagy a beszámolóba. Ellenőrizni a hatások csökkenését.

14 1. Esettanulmány (autóbaleset) Égető kérdések (félelem, zavartság: ) Azt hittem, meghalok (100%) Elszúrtam, az én hibám volt (90%) János jobban feltalálta volna magát ebben a helyzetben (100%) Újrastrukturálás A legrosszabb momentum hozzáadása a végső kimenetelhez (nem halt meg) Rajzok és modellek, hogy kiderítsük, mi is történt A TÖRTÉNTEK ÉRTÉKELÉSÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSA -BŰNTUDAT A következők értékelésében: hogy az esemény egyáltalán megtörtént hogy az egyén túlélte az eseményt tettek/ sikertelenségek az események során Sikertelenségek a tünetek legyőzésében

15 Jellegzetes torzítások a bűntudat érzésben: Más magyarázatok ignorálása Utólagos bölcsesség A pozitív tettek ignorálása Emberfeletti elvárások Érzelmi logika / érvelés Segítő kérdések: Milyen más magyarázatok létezhetnek? Ki volt még jelen? Milyen hatalma volt valójában a történések befolyásolása felett? Hogyan jelentek meg a dolgok számára akkor? Milyen okból cselekedett akkor úgy, ahogy? Honnan tudhatta volna, hogy mi fog történni?

16 Mennyi ideje volt gondolkodni és a legjobb megoldást választani? Milyen volt akkor az Ön érzelmi és fizikai állapota? Mit tett, ami hasznos volt? Ha egy másik egyén is volt a helyszínen, mit várt volna még el tőle? Hogyan írná le az ő magatartásukat? Elvonatkoztatva az érzelmeitől, mit vehet még számba, amikor az akkori magatartását szemléli? 7. AZ INTRUZÍV KÉPEK ÁTSTRUKTURÁLÁSA ÉS MÁS IMAGINATÍV MÓDSZEREK Intruzív emlékek: megdermedt részletek, kontextus nélkül. Az újraátélés során spontán helyükre kerülhetnek Kontextust adhatunk az alábbi módokon: A legrosszabb pillanat lefuttatása a múltban Spirituális nézőpontok integrálása Több információ begyűjtése Új szemszögből közelíteni meg a történteket Belépés a test-elmozdításos disszociációba Azoknak a tetteknek a felkutatása, melyek nem lettek végrehajtva A nem megértett dolgok értelmezése AKKOR vsmost

17 Expozícióformájában átstrukturálással A trauma újraélésebiztonságos közegben, ezáltal lehetővéválik a korábbi valóságképpel, jelentésvilággal ellentétes traumainformációkintegrálása. Foa, A HARAGTÓL VALÓ MEGVÁLÁS Ki nyer azzal bármit is, ha dühös? Tudatos elhatározás, hogy nem engedi meg az elkövetőnek /a traumáért felelős személynek, hogy kontrollálja az egyén életét / megbocsátás Olyan feltételezések kialakítása, amelyek megelőzik az egyén dühkitöréseit (pl. ha nem vagyok dühös, az események feledésbe merülnek)

18 ÉRTÉKELÉSEK MEGVÁLTOZTATÁSA, MELYEK SZERINT A PÁCIENS/ VILÁG MEGVÁLTOZIK A TRAUMA MIATT A veszélyérzet túlgeneralizálása Szituációkat (emlékeztetőket) veszélyesebbnek él meg a traumaemlék révén Ez nem azt jelenti, hogy a kockázat objektíve változott volna meg A kockázat értékelése/ kiszámítása (feltételes valószínűség, pl. autóban utazni)) A veszélyességre irányulószelektív figyelem azonosítása 8. TRIGGEREK, KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK KEZELÉSE Kiváltó tényezők, melyek jelenlegi triggerekkel kapcsolódnak össze, a traumában gyakran intrúziókat váltanak ki. Ezek gyakran alacsonyszintű fizikai élmények, mint pl. a színek, hangok, mozdulatok, belső élmények. Néha visszaemlékezés nélkül is intrúzív emlékek törhetnek elő A kiváltófaktorok azonosítása (az intrúzió kontextusának elemzése, napló) A kiváltófaktor és az emlék közötti kapcsolat megszüntetése (self-instrukciók, viselkedési kísérlet)

19 Akkor Fémmel bekerített Nehéz légzés Halálfélelem Szabaduláskor nehézkes légzés Nincs kontroll Nincs senki, aki segítene Fizikailag sérült Most Fémmel bekerített Nehéz légzés Nincs halálfélelem Szabaduláskor nyugodt légzés Kontroll gombnyomásra Egy szimpatikus orvos segít Fizikailag nem sérült 9. IN VIVO kipróbálás: a veszély túlgeneralizálásának kezelése Elkerült helyzetek, tettek, belső állapotok Viselkedési kísérlet (a várt katasztrófa kimenetel definiálása, a valószínűség felbecslése, a katasztrófa konkrét ismertetőjelei, a kísérlet definiálása, megtörtént a katasztrófa, új perspektíva, a katasztrófa valószínűségének felbecslése) Milyen volt akkor / most (időperspektiva) Új információk / értelmezések

20 VÁLTOZÁS ÖSSZEFÜGGŐBB ELBESZÉLÉS HALVÁNYABB SZENZOROS ÉS MOTOROS KOMPONENSEK MÚLT IDŐ HASZNÁLATA ENYHÉBB AFFEKTUSOK ÖSSZEFOGLALÁS 1. TERÁPIÁS KONTEXTUS ÉS KAPCSOLAT 2. FELMÉRÉS, AZ ESEMÉNY LEÍRÁSA 3. PSZICHOEDUKÁCIÓ 4. VISSZATÉRÉS A MINDENNAPOKHOZ 5. In vivo EXPOZICIÓ 6. KOGNITIV ÁTSTRUKTURÁLÁS -a trauma felidézése és újraélése -házagkitöltés és elkerülés megszüntetése -legkényesebb pont megtalálása, ( égető pontok ) -jelentés előhívása, ha kell, újraátélés -jelentés megkérdőjelezése 7. KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK, TRIGGEREK KEZELÉSE

21 S az élet megy tovább. IRODALOM Ehlers, A. & Clark, D. M. (2001): A PTSD kognitív modellje. Psychiatria Hungarica, 17, Yule, W. (1997): Post-traumatic Stress Disorder. Wileyand Sons, London. Perczel Forintos, D. (2000): Megrekedve a pillanatban -esettanulmány PsychiatriaHungarica,17, Perczel Forintos, D. (2005): A poszttraumás stressz betegség kognitiv terápiája. In: Mórotz, K. Perczel Forintos, D.: Kognitív Viselkedésterápia , Medicina, Budapest. Clark, D. M. (2003): CognitiveTherapyfor PTSD. EABCT Conference, Prague.

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén Perczel - Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2010. A PTSD aktualitása Háborús menekültek Természeti

Részletesebben

TRAUMATIKUS ÉLMÉNYEK feldolgozása KOGNITIV MÓDSZEREKKEL

TRAUMATIKUS ÉLMÉNYEK feldolgozása KOGNITIV MÓDSZEREKKEL TRAUMATIKUS ÉLMÉNYEK feldolgozása KOGNITIV MÓDSZEREKKEL Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III.évfolyam Előfordulása Átlagpopuláció 1.3% Nemi erőszak

Részletesebben

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? A poszttraumatikus stressz betegség felismerése, jellemzői és kezelése

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? A poszttraumatikus stressz betegség felismerése, jellemzői és kezelése MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? A poszttraumatikus stressz betegség felismerése, jellemzői és kezelése Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 1 A PTSD aktualitása Háborús

Részletesebben

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? Kognitív terápiás intervenciók PTSD esetén Perczel - Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2018. A PTSD aktualitása Háborús áldozatok 2 Gránát sokk

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

A poszttraumás stressz-zavar kognitív viselkedésterápiája. Ismertetés. Várkonyi Erika

A poszttraumás stressz-zavar kognitív viselkedésterápiája. Ismertetés. Várkonyi Erika A poszttraumás stressz-zavar kognitív viselkedésterápiája Ismertetés Várkonyi Erika 2011 A poszttraumás stressz-zavar (PTSD) fogalma, diagnosztikai kritériumai, előfordulása és jellemzői Az egyének életében

Részletesebben

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Prof. Dr. Perczel - Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2018 szakképzés 1. évfolyam 1 DSM IV DSM V 8. Szomatoform zavarok Szomatikus

Részletesebben

KOGNITÍV SZEMPONTÚ állapotfelmérés és diagnosztika Dr. Perczel-Forintos Dóra, PhD

KOGNITÍV SZEMPONTÚ állapotfelmérés és diagnosztika Dr. Perczel-Forintos Dóra, PhD KOGNITÍV SZEMPONTÚ állapotfelmérés és diagnosztika Dr. Perczel-Forintos Dóra, PhD Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés I. évfolyam, 2016. 1 A kognitív szempontú állapotfelmérés

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel -Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet zavara,

Részletesebben

Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok. Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és

Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok. Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és Disszociatív zavarok, traumával és stresszorral összefüggő zavarok Pécsi Tudományegyetem Mi a disszociáció? Az emlékezés, a tudat, a szenzoros és motoros működések egységének időszakos szétválása A disszociáció

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Diagnosztikai jelentések értelmezése és elemzése egy 13-18 év közötti fiatal

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

E Y G S Y Z S E Z RŰ ER Ű FÓ F B Ó I B ÁK

E Y G S Y Z S E Z RŰ ER Ű FÓ F B Ó I B ÁK Szorongásos megbetegedések I. EGYSZERŰ FÓBIÁK SZOCIÁLIS FÓBIA PTSD Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2014 szakképzés 1.évfolyam 1 A szorongás fogalma A pszichiátria/klinikai

Részletesebben

Krízisintervenció az iskolában. Kőbányai Nevelési Tanácsadó Bp április. 11. Nagy Brigitta

Krízisintervenció az iskolában. Kőbányai Nevelési Tanácsadó Bp április. 11. Nagy Brigitta Krízisintervenció az iskolában Kőbányai Nevelési Tanácsadó Bp. 2011. április. 11. Nagy Brigitta A krízisintervenciós munka Prevenció Előtte, utána Potenciális segítők, hosszú távú segítség feltérképezése

Részletesebben

Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák. dr. Bátfai Ágnes

Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák. dr. Bátfai Ágnes Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák dr. Bátfai Ágnes Vázlat: I. Az előadás célja, fontosabb kulcsszavak II. Imaginációval, szimbólumokkal való munka III. Sémák

Részletesebben

Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató

Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató A kognitív terápia célja meglehetősen ambiciózus, mert többre törekszik az egyszerű tüneti kezelésnél. A terápia segítségével a páciens saját kognitív terapeutájává

Részletesebben

A kognitív pszichoterápia szerepe a szuicid prevencióban

A kognitív pszichoterápia szerepe a szuicid prevencióban A kognitív pszichoterápia szerepe a szuicid prevencióban Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék perczel@kpt.sote.hu Szuicid kurzus - 2016 április 27. 2016.05.03. 1

Részletesebben

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést SZORONGÁS NAPLÓ Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! Mit tartalmazzon a szorongás-napló? Legjobb, ha egy füzetet vagy kifejezetten naplóírás céljából készített kis könyvet használsz erre

Részletesebben

A pszichológus szerepe az áldozatsegítésben. Hegedűs Ibolya Klinikai szakpszichológus

A pszichológus szerepe az áldozatsegítésben. Hegedűs Ibolya Klinikai szakpszichológus A pszichológus szerepe az áldozatsegítésben Hegedűs Ibolya Klinikai szakpszichológus Bemutatkozás Klinikai szakpszichológus, családterapeuta 2007-2011: Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat, pszichológiai

Részletesebben

Segítő munka traumatizált ügyféllel

Segítő munka traumatizált ügyféllel Segítő munka traumatizált ügyféllel Hoffmann Krisztina (NaNE Egyesület) 1 Mi a trauma? Görög szó; jelentése sérülés, baj, ártalom Amerikai Pszichiátriai Társaság 1980: Kívül esik a mindennapi emberi tapasztalatok

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

VALÓBAN MINDEN A FEJBEN DŐL EL?

VALÓBAN MINDEN A FEJBEN DŐL EL? Magyar Pszichiátriai Társaság VIII. Kongresszusa Ép lélekben ép test Budapest, 2014. január 23-25. VALÓBAN MINDEN A FEJBEN DŐL EL? Sérülékenység és egészségvédő tényezők szerepe a depressziós és szorongásos

Részletesebben

Kognitív újhullám a szomatizációs kórképekben

Kognitív újhullám a szomatizációs kórképekben Kognitív újhullám a szomatizációs kórképekben Érzelem, indulat, testi tünetek CBT Ajtay Gyöngyi VIKOTE KONGRESSZUS 2015.06.5-6. A kognitív terápia fejlődése Standard kognitív terápia szorongásos zavarok,

Részletesebben

Kognitív szemléletű feltáró beszélgetés

Kognitív szemléletű feltáró beszélgetés Kognitív szemléletű feltáró beszélgetés dr. Simon Lajos Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika A kognitív szemlélet történeti kialakulása neobehaviorizmus - közti változó

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Sématerápia elmélete, Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu

Sématerápia elmélete, Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu Sématerápia elmélete, terápiás technikák Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu Sématerápia Jeffrey E. Young által kidolgozott integratív terápiás

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Poszt-traumás stressz zavar: a vietnámi háborútól a orvosbiológiáig

Poszt-traumás stressz zavar: a vietnámi háborútól a orvosbiológiáig MTA, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Poszt-traumás stressz zavar: a vietnámi háborútól a orvosbiológiáig Haller József Mi idézi elı? háború (katona, áldozat, passzív résztvevı) terrortámadás természeti

Részletesebben

piás s kapcsolat szerepe ma-terapeuta jellemzők

piás s kapcsolat szerepe ma-terapeuta jellemzők A terápi piás s kapcsolat szerepe a kognitív v terápi piában Dr. Unoka Zsolt Ideális sémas ma-terapeuta jellemzők Rugalmasság Képes az alapvető szükségleteket terápiás keretek között biztosítani biztonságos

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

szakpszichológus képzés

szakpszichológus képzés K. Németh Margit szakpszichológus képzés Freud: Kis Hans Kivel is dolgozott??? Sikeres lett a megoldás??? Ma kivel is dolgozunk? Sikeres a megoldás? Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Hipnobehaviorális módszerek alkalmazása dadogás és tic kezelésében. Szorongásoldás. A BESZÉD FEJLŐDÉSE

Hipnobehaviorális módszerek alkalmazása dadogás és tic kezelésében. Szorongásoldás. A BESZÉD FEJLŐDÉSE PÁLMAI KATALIN Hipnobehaviorális módszerek alkalmazása dadogás és tic kezelésében. Szorongásoldás. A BESZÉD FEJLŐDÉSE - a belső nyelv - a receptív nyelv - az expersszív nyelv elsajátítása Egymásra épülő,

Részletesebben

XII./2.1.2. Krízisszupporció

XII./2.1.2. Krízisszupporció XIII./2. fejezet: A lélektani segítségnyújtás a pszichoterápiás beavatkozás lehetőségei Bevezetés Sorolja fel az akut segítő beavatkozás elemeit! A mindennapi gyakorlatban az akut szomatikus ellátást végző

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház A kötődési sérülés meghatározása Intenzív érzelmi stressz helyzetben alakul ki, amikor fokozott az igény a jelentős másik támogatására és ez nem történik meg. Kitüntetett

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Az elhízás magatartásbeli tényezői és befolyásolási lehetőségük: gének vagy környezet?

Az elhízás magatartásbeli tényezői és befolyásolási lehetőségük: gének vagy környezet? 3. KONSZENZUS KONFERENCIA az elhízás kialakulásáról, diagnosztikájáról, kezeléséről és megelőzéséről 2016. november 25-26. Eger Az elhízás magatartásbeli tényezői és befolyásolási lehetőségük: gének vagy

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Poszttraumás stressz zavar (PTSD), depresszió és emlékezet összefüggései

Poszttraumás stressz zavar (PTSD), depresszió és emlékezet összefüggései Poszttraumás stressz zavar (PTSD), depresszió és emlékezet összefüggései Várkonyi Erika 2009 Az emberi életben bekövetkező traumát okozó események balesetek, támadások, halál poszttraumás stressz zavar

Részletesebben

Bálint Éva - Urbanics Ildikó

Bálint Éva - Urbanics Ildikó Bálint Éva - Urbanics Ildikó Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012. Szombathely Ha nem tudom, hogy nem tudom, azt hiszem, hogy

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

KOGNITÍV V SZEMPONTÚ DIAGNOSZTIKA

KOGNITÍV V SZEMPONTÚ DIAGNOSZTIKA KOGNITÍV V SZEMPONTÚ DIAGNOSZTIKA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés I. évfolyam 2010. 1 Az interjú célja alapján, strukturált: standard kérdések, kötött

Részletesebben

NORMA. Dr- Perczel Forintos Dóra. Mi a klinikai pszichológia? 1 DEFINICIÓ MODELLEK NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN

NORMA. Dr- Perczel Forintos Dóra. Mi a klinikai pszichológia? 1 DEFINICIÓ MODELLEK NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék NORMA 1. TÁRSADALMI KONVENCIÓ 2. KULTURÁLISA NORMA 3. STATISZTIKAI v.

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Tolmács közreműködése a pszichológiai ellátásban

Tolmács közreműködése a pszichológiai ellátásban Tolmács közreműködése a pszichológiai ellátásban Nagy Ildikó klinikai szakpszichológus pszichoterapeuta Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány MPT Hon-és Rendvédelmi Tagozat MPT Nyári Egyetem

Részletesebben

Látás Nyelv - Emlékezet

Látás Nyelv - Emlékezet Látás Nyelv - Emlékezet Elveszett emlékek Felejtés Szőllősi Ágnes aszollosi@cogsci.bme.hu Amiről szó lesz Véletlen felejtés Motivált (szándékos) felejtés A felejtés szélsőséges esete(i) Hiperthimesztikus

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI Dr. Csikós Ágnes Ph.D. PTE AOK Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszék TERMINOLÓGIA Családorvoslás Alapellátás Általános orvoslás DEFINÍCIÓ

Részletesebben

Borderline személyis. lyiségzavar:

Borderline személyis. lyiségzavar: Borderline személyis lyiségzavar Séma fókuszf kuszált terápi piája Borderline személyis lyiségzavar: Kétségbeesett erőfeszítés valódi vagy vélt elhagyatás elkerülésére Intenzív, instabil kapcsolatok: idealizálás-lebecsülés

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Pszichológiai segítségnyújtás bemutatása a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkájában

Pszichológiai segítségnyújtás bemutatása a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkájában Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata Pszichológiai segítségnyújtás bemutatása a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkájában Hegedűs Ibolya TÁMOP-5.6.2. Nyitó konferencia Siófok,

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú

A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú Dr. Felleginé Takács Anna Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III. évfolyam 2016 SZOCIALIZÁLÁS A TERÁPIÁRA

Részletesebben

Hárdi Lilla Cordelia Alapítvány a szervezett erőszak áldozataiért November 23. S.O.S.Krízis Alapítvány

Hárdi Lilla Cordelia Alapítvány a szervezett erőszak áldozataiért November 23. S.O.S.Krízis Alapítvány A trauma és a következményei Hárdi Lilla Cordelia Alapítvány a szervezett erőszak áldozataiért 2018. November 23. S.O.S.Krízis Alapítvány A Cordelia Alapítvány IRCT A Cordelia helye az IRCT-ben A Cordelia

Részletesebben

"A pillanatban megrekedve " Kognitív terápiás intervenciók poszttraumás stressz zavarban

A pillanatban megrekedve  Kognitív terápiás intervenciók poszttraumás stressz zavarban Psychiat Hung 2000, 15 (3):318-325 "A pillanatban megrekedve " Kognitív terápiás intervenciók poszttraumás stressz zavarban Perczel-Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Pszichiátriai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva):

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Általános Orvostudományi Kar Tantárgy neve: Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy típusa: kötelező/kötelezően választható/szabadon

Részletesebben

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés GYEREKTERÁPIA K. Németh Margit szakpszichológus képzés A két fı irányzat Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia hangsúlyozása A terapeuta valós személy A felettes én az ödipális örököse

Részletesebben

Pszichológiai Irányzatok és Iskolák

Pszichológiai Irányzatok és Iskolák Pszichológiai Irányzatok és Iskolák Ha mindig igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned. Mark Twain Dr. Szabó Attila, PhD A Behaviorizmus A behaviorizmus a pszichológia egy elméleti irányzata, amely

Részletesebben

Szorongásos zavarok Kényszerbetegség, PTSD Klinikai szakpszichológus képzés 2014/2015 I. évfolyam

Szorongásos zavarok Kényszerbetegség, PTSD Klinikai szakpszichológus képzés 2014/2015 I. évfolyam Szorongásos zavarok Kényszerbetegség, PTSD Klinikai szakpszichológus képzés 2014/2015 I. évfolyam Ajtay Gyöngyi SE Klinikai Pszichológia Tanszék BNO-10: SZORONGÁSOS ZAVAROK F 42 Obsessiv-compulsiv zavar

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Zeneterápia a gyermek-rehabilitációban

Zeneterápia a gyermek-rehabilitációban Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése Zeneterápia a gyermek-rehabilitációban Forgács Eszter Zeneterapeuta 2008. szeptember 4-6. A Gézengúz Alapítványról

Részletesebben

Addikciók kognitív viselkedés terápiája. Dr. Bodrogi Andrea

Addikciók kognitív viselkedés terápiája. Dr. Bodrogi Andrea Addikciók kognitív viselkedés terápiája Dr. Bodrogi Andrea Ha teszel valamit, már nem tettél rosszat (Igor Kustenok, Sandiego, California) Miben különbözik egyéb terápiáktól? Nem motivált kliensek Nehéz

Részletesebben

Átlag (standard hiba)

Átlag (standard hiba) Képességpont A képességpont valószínűségi modellel számított érték, amely a tanuló teszten elért eredményét egy mesterséges, a matematikai eszköztudást, illetve szövegértési képességet jelképező skálára

Részletesebben

Diszfunkcionális jelentésrendszerek?

Diszfunkcionális jelentésrendszerek? Diszfunkcionális jelentésrendszerek? Röviden a kognitív viselkedésterápia séma fogalmáról, a jelentésről és megbetegedésről Az események mindig jelentéssel bírnak számunkra, a jelentések meghatározzák

Részletesebben

Pszichoszomatikus kórképek. Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika

Pszichoszomatikus kórképek. Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika Pszichoszomatikus kórképek Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika Testi tünetek A testi tünetek nagyon gyakoriak a gyermekek között elmúlt 2 hétben a gyermekek 24%-nak volt valamilyen testi panasza (Saps

Részletesebben

4.2 Fejezet Traumapedagógia. Traumatológia és elméleti háttér

4.2 Fejezet Traumapedagógia. Traumatológia és elméleti háttér 4.2 Fejezet Traumapedagógia Traumatológia és elméleti háttér TRAUMATOLÓGIA: ELMÉLETI HÁTTÉR Mi is a trauma? pszichológiai meghatározás A klinikai pszichológiában, a trauma vagy pszichológiai trauma egy

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems)

Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems) Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems) Christina Schwenck, Angelika Gensthaler Marcel Romanos Christine M. Freitag, Wolfgang Schneider, Regina

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak,

Részletesebben

A környezeti katasztrófákra adott pszichológiai válasz. Csépe Valéria. Magyar Tudományos Akadémia és MTA Pszichológiai Kutatóintézet

A környezeti katasztrófákra adott pszichológiai válasz. Csépe Valéria. Magyar Tudományos Akadémia és MTA Pszichológiai Kutatóintézet A környezeti katasztrófákra adott pszichológiai válasz Csépe Valéria Magyar Tudományos Akadémia és MTA Pszichológiai Kutatóintézet csepe.valeria@office.mta.hu 1 Témavázlat Alkalmazkodás a katasztrófákhoz

Részletesebben

Látás Nyelv - Emlékezet

Látás Nyelv - Emlékezet Látás Nyelv - Emlékezet Elveszett emlékek Felejtés BME Kognitív Tudományi Tanszék 2018 Amiről szó lesz Véletlen felejtés Motivált (szándékos) felejtés A felejtés szélsőséges esete(i) pszichogén amnéziák

Részletesebben

Marsha Linehan: Cognitive Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder. (Guilford Press, NY. (1993), Medicina, Bp.

Marsha Linehan: Cognitive Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder. (Guilford Press, NY. (1993), Medicina, Bp. 1 Marsha Linehan: Cognitive Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder. (Guilford Press, NY. (1993), Medicina, Bp. 2010) speciálisan borderline betegek számára dolgozták ki az első olyan terápiás

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

HIPNÓZIS ALAPÚ TERÁPIÁK SORÁN MEGJELENŐ DISZFUNCIONÁLIS KOGNÍTÍV SÉMÁK

HIPNÓZIS ALAPÚ TERÁPIÁK SORÁN MEGJELENŐ DISZFUNCIONÁLIS KOGNÍTÍV SÉMÁK HIPNÓZIS ALAPÚ TERÁPIÁK SORÁN MEGJELENŐ DISZFUNCIONÁLIS KOGNÍTÍV SÉMÁK VIKOTE Kongresszus Pszichoterápiás integráció a kognitív fordulatot követően Vértes Gabriella Budapest, 2014. június 6. HIPNÓZIS ALAPÚ

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

ember a közterületen: sokszínő Budakeszi Dúll Andrea ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék

ember a közterületen: sokszínő Budakeszi Dúll Andrea ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék ember a közterületen: sokszínő Budakeszi Dúll Andrea ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék 1 Hívószavak az elemzésekbıl színes, mozgalmas nagy forgalom

Részletesebben

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek Viselkedés-diagnosztika Dr. Unoka Zsolt Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Tanuláslélektani alapelvek Klasszikus kondicionálás Instrumentális tanulás/operáns kondicionálás Modelltanulás/Obszervációs

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Csizér Kata, Kontra Edit és Piniel Katalin ELTE OTKA K105095 Egyéni különbségek az idegennyelv-tanulásban

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

A GYÓGYÍTÁS MODELLJE (Maya de Vries nyomán)

A GYÓGYÍTÁS MODELLJE (Maya de Vries nyomán) A GYÓGYÍTÁS MODELLJE (Maya de Vries nyomán) 2002 óta Gary Craig másként csinálja a kopogtatást. A beállításnál hosszú pozitív mondatokat hallunk, de mindössze csak egyszer. Ezek a mondatok intuitívak,

Részletesebben

A daganatos betegek lelki gondozása

A daganatos betegek lelki gondozása A daganatos betegek lelki gondozása Horváth Nikolett Pszichológus EFI előadás Tapolca 2015. szeptember 29. Tartalom 1. Pszichoszomatika: a betegségre hajlamosító személyiségszerkezet A.) A daganatos betegségek

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 5-6. óra Az attitűd megváltoztatása. Szerepgyakorlat. Alapvető attribúciós hiba. Videóelemzés Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu 2015. ősz BME GTK

Részletesebben

Pszichológus etika II. Egy szentélybe lép be a lélekkel foglalkozó ember, amikor a másik ember lelkén kopogtat. I. A dilemma fogalma II. A dilemma felbukkanása III. Nem minden dilemma etikai dilemma IV.

Részletesebben

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit Kommunikáció az élet végén Magyari Judit A halálhoz való viszonyulás megváltozott. A múlt század elejéig nem fordulhatott elő, hogy valaki egyedül maradjon, és ne legyen mellette valaki, aki segít neki

Részletesebben